Keresés

Részletes keresés

Jesu Creative Commons License 2007.09.25 0 0 234
Nos, megrendeltem Én is a készüléket. Sikerült kiderítenem, hogy külön mennek a csövek, nem egyben. 8cm füstcső ki, 4cm-es levegő be.

Adja magát, hogy a füstgáz maradvány energiáját jobban kihasználjuk. Csak a kondenzátum elvezetését kell megoldani.

Ti hol és mennyiért szerzitek be a pellett-et?

Jártam egy kandallósnál, aki azt mondta, hogy erre flénk 80-90 Ft is van /kg. Az erőmű felverte állítólag az árakat. Ezt is, nemcsak a fát, mert mindent megvesznek, még a fűrészport is, így nem marad a gyártásra. Legalábbis nem annyiért, mint eddig.

Jó lenne erről infó! Vennem kéne vhol.
Előzmény: Gabor7312 (233)
Gabor7312 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 233

Szia Ákos,

 

Örülök, hogy már legalább ketten használjuk ezt a remek berendezést:)

Mi mostanában este 6-7 felé bekapcsoljuk és reggelig megy, a gázkazánt idén még nem kellett aktiválni, mert a kályha az egész házban elfogadható meleget csinál. Igaz tavasz óta hőszigetelés is került a falkra:)

A tapasztalataim annyival bővültek, hogy néha előfordul, hogy kialszika tűz a tűztérben és a kandalló egy hibaüzenettel leállítja magát. Most úgy látom, hogy ez az éppen beletöltött pellettől is függ, mert mióta idén elkezdtük használni csak egy bizonyos zsáknál jelentkezett az esemény 2x.

Az is igaz, hogy mikor elkezdtem használni a mostani pellet szállítmányt, akkor kicsit átparamétereztem az adagolást, pont a kialvásos probléma miatt. Elképzelhetőnek tartom, hogy ezt minden alkalommal optimalizálni kell, amikor egy ujab pellet LOT-ot bontok meg.

Előzmény: Gyákos (231)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.21 0 0 232

Az ANTSZ eszembe sem jutott. Tőlük vajon mire kellene engedélyt kérni?

 

Tőlük csak akkor kell, ha az oldalfalon vezetik ki a csöveket. Így is, úgy is szenvedni kell az engedélyekkel, csak más cégnél.

Előzmény: Gyákos (231)
Gyákos Creative Commons License 2007.09.21 0 0 231
Szia Gábor!

Úgy tűnik "kályhatársak" vagyunk, nekem egy Edilkamin Mariu kályhám van (a kettő csak külalakban különbözik). Most kezdtem vele fűtögetni, ahogy az időjárás kívánja. Láttam az áprilisi hozzászólásodat, kíváncsi vagyok milyenek a gyakorlati tapasztalataid.

Én is körbejárogattam az engedélyezés, beüzemelés stb. témát, de csak hályogkovács módjára. Elfogadtam a forgalmazó tanácsait. Elolvastam a műszaki leírást (már amennyire laikustól telik), abban azt írta, ha 15 cm-nél nagyobb a kémény belső átmérője, ki kell béleltetni. Én abból indultam ki, hogy van egy hibátlan épített kéményem, érvényes lakhatási, kényseprő stb. engedélyem, a kéményseprők rendszeresen ellenőrzik.

Munkahelyemen dolgozó kéményseprőket megkérdeztem, mi az eljárás. Négyszemközt azt ajánlották, kössem rá a kályhát nyugodtan. Elmondtak minden szabályos előírást, engedélyezést is, de nem biztattak rá.

Tehát a tartalék kéményre acél tisztítóajtót raktam, a gyári 80 mm-es csövet belevezettem és ennyi. (A kémény tetején van "sapka".)

Azóta voltak ellenőrizni a kéményeket (éves rendszeres), a kéményseprők nagyon rendesek voltak, ezt az eddig tartaléknak minősített kéményt is elfogadták, rátették az ellenőrző cimkéjüket. Innentől kezdve ez elfogadott, működő kémény és az EU előírások miatti további szigorítások nem érintik.

Az ANTSZ eszembe sem jutott. Tőlük vajon mire kellene engedélyt kérni?
Előzmény: Gabor7312 (230)
Gabor7312 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 230

Nekem egy Edil Kamin Iris tip pellet kályhám van és annak idején elég sokat dilemáztam az engedélyeken. Összességében az csapódott le bennem, hogy ami függőleges és a tetőn keresztül megy ki az kémény és a kéményseprő vállalat engedélye kell az üzembehelyezéshez - függetlenül attól hogy a forgalmazó mit mond. Ami vízszintes és füst jön belőle, ahhoz meg az ÁNTSZ engedélye kell, hasonlóan az előbbihez.

Én a 80-as gyári füscsövet beletettem egy 150-es szerelt kéménybe egy hátsó falom kivittem a tető fölé.

Jesu Creative Commons License 2007.09.17 0 0 229
Hát hacsak nem arra kell, hogy abba húzod bele a csövet ;)

Hát Én nem merném közvetlenül áttolni a hőlégcserélőn, de azért rá lehetne tenni valamit. De a probléma vszínűleg abban áll, hogy ha cső a csőben (az lenne logikus, hogy előmelegítse az égési levegőt!), akkor a külső csőben jön a bejövő, így az hideg, míg az energiát a belső, és illymódon eltakart cső rejti. Fordítva nem lehet, hacsak a beszívási pontnál nem viszed ki a belső csövet jó messzire (amúgy is kilóg). De ez nem egészséges, mert akkor félő, hogy az égéstermék még visszajut, hiszen azt jócskán nyomja kifelé a venti.

Így Én arra gondoltam, hogy úgy engedem ki a füstgázt, hogy természetesen átszívja magán a kompresszor külső egysége, így dörmögő hidegben is min. +20-25-Celsiust megkap ajándékba. Tehát ha menne a kazán, akkor értelme lenne járatni a kompresszort is.

VAGY akkor járatni a kazánt, amikor vezéreltről mehet a kompresszor. Így mégjobb.
Előzmény: Törölt nick (228)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.17 0 0 228

Szia!

Akkor ezt úgy értsem, hogy nem kell épített kémény? Mit ád Isten nekem is a gépészeti helyiség falánál lesz elhelyezve. Attól félek be lesz integrálva valami hőcserélős szerkezetbe. Esetleg a távozó meleg füstgáz fogja előmelegíteni a szellőzés levegőjét?

Előzmény: Jesu (227)
Jesu Creative Commons License 2007.09.17 0 0 227
Legfontossabbat kihagytam: a forgalmazó szerint nem engedélyköteles, mivel ventis nyomott a rendszer!!!
Jesu Creative Commons License 2007.09.17 0 0 226
Dehogy nevetlek! Inkább csak csodálkozom, mert Én annyira el vagyok folyamatosan veszve, Te meg itt állod a sarat, holott azért benne vagy Te is rendesen az építkezésben.

Felhívtam a forgalmazót:

Egy duplafalú cső van a berendezéshez, amit szintén ők hoznak a beszereléskor. (ez nem teljesen volt konkrét, mert teljesen úgy hangzott, mintha csak ők rakhatnák be, de akkor nem kérdeztem rá, majd legközelebb).

Annyit mondott, hogy még tetőig sem kell vinni, mert simán az oldalfalon is kimehet. Mondjuk ez nálam érdekes lesz, mert ahol oldalt kimehetne, ott van egy ajtóm is tőle 1-2 méterre, szóval... (tető felé nekem 7 méter, oldalfalra 4-5m)

Érdekes, de végre hozza azt, amit már évek óta várunk ezeknél a berendezéseknél.

És felcsillant bennem mégegy dolog: ha oldalfalon menne ki, akkor átmegy a gépészeti helyiségemen, és ott fog kiérni, ahova a szellőztetésre ráfűtő klíma+hőszívattyú kültéri levegős részét szeretném rakni.

Hmmmmm.. 8-) Szerintetek mire gondolok???
Előzmény: Törölt nick (225)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.17 0 0 225

Szia Jesu!

Kifogsz nevetni, nem nagyon jártam körbe. Nekem is annyira alacsony a számitott energia igényem, hogy egszerűen nem találtam más automata kisteljesítményű fütőberendezést. (Vellany kivételével) Az asszony meg nagyon szeretett volna valami olyat ahol látni is a tüzet. Erre úgy tünt ideális a vizteres pelletkandalló. Kémény eleve tervezve és építve is lett, ezért ezzel nem foglalkoztam. A szállítást két-három hétre vállalták, a jövő héten kellene érkeznie.

Ha többet tudok, jelentkezem.

Előzmény: Jesu (223)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.17 0 0 224

Szia!

Azt mondjuk nem teljesen értem, miért kerül sokkal többe a pellett a fabrikettnél, amikor teljesen ugyanaz a kettő, csak méretében különböznek?

 

Egyetlen egy oka van. Mind a pelletet, mind a brikettet nagy nyomással állítják elő.Csak a pellettehez sokkal töbször kell, müködtetni a berendezést. Elég sokan dolgoznak azon hogy kevésbé legyen energia igényes az előállítás. Szóval a kandalló sokkal "zöldebb" energiával dolgozik.

Előzmény: atomgond (221)
Jesu Creative Commons License 2007.09.16 0 0 223
Elég rég nem olvasgattam már a fórumokat, örömmel látom, hogy alakulgat ez a topic is. A segítségeteket, véleményeteket kérném!

Komoly dilemma előtt állok, mert a befejezéshez közel az építkezés, nyakunkon a költözés, viszont a gépészet aktív része még sehol. Szívem szerint kitolnám még 1 évvel a tuti(bb) döntések miatt de nem lehet. :( Valamit lépnem kell!

Már a kezdetekkor gondoltam a pelletre, vagy valamilyen kisteljesítményű kandallóra (hőigény max. 3,5-6 kW közötti). Mivel sima tűzterek bődületes teljesítményűek az Én házamba, meg a vízteresek méretileg is hatalmassak, csak ezek a mini-pellet kályhák jöhetnek szóba. (elvből nem kötöttem be gázt és nem épült falazott kémény)

Ha valaki emlékszik régebbről, akkor tudhatja: ki akartam tolni a döntést egy melléképületben elhelyezett vegyestüzeléssel, ami át van csövezve a pufferbe, de egyre nyügösebbnek érzem ezt az "átmeneti" megoldást. Mindezt azért gondoltam, mert van bőven fahulladék az építkezésből, így el lehetne használni. Azért is volt ez az elsődleges gondolat, mert amikor elkezdtük ezt az egész tervezést még jócskán 800E körül jártak ezek a berendezések. Viszont mostani állapot szerint még használt vegyes kazánt sem kapok 50-80E alatt (pedig igencsak körülnéztem)+ átcsövezések sem olcsók (2*8 méter+szigetelések)+ nagyméretű fém puffer kellene (pedig már a PP műanyagban gondolkodom inkább)+ egy kéményt is újra kellene építenem miatta... Elég nyűgös, és méginkább szoros, az idő miatt.

Ami körvonalazódik bennem:

1) Elfelejteni ezt az átmeneti megoldást!

2) /1. változat
Beszerezni egy vízteres kandallót (sajnos eddig nem találtam kisteljesítményűt, ami zárt égésterű lenne, külső légbeszívással, ha tud valaki, ne kíméljen!) EZ azért lenne jó, mert elhasználhatnám a rengeteg fámat+ később sem lennék annyira kötve.

2) /2. változat:
Rögtön pellett kandallót! Most, hogy ennyire csökkentek az árak, 450E körül már elgondolkodtató. Ebben az esetben elcserélem a fát pénzre, azt pedig pelletre. :)

3) Mindezt integrálni a gépészetbe. (Tiszta sor. Fűtené a puffert/HMV-t.)

Problémám a következő:

Nincs kéményem jelenleg, direkte kihagytam eddig a dologból, mert nagyon kötözködnek felénk, hely ki van hagyva neki, de építettet semmiképp nem szeretnék, max acélcsövet szigetelve! Olvasom, hogy 8 cm-es füstcső+ légbeszívásnak valami.

Tud erről vki konkrétumot???

- Ezek szerint ezek teljesen zárt égésterű készülékek? (Edilkamin) Fontos lenne.
- Ez valódi kéményt jelöl, vagy olyasmit, mint a kondenzáiós gázkazánoknál?
- EZ a kémény engedélyköteles végül vagy sem? (tervmódosításba gondolom belefér, de ha lehet azt is kihagynám!)

Körülnéztem a linkek alapján és nekem is ez a legszimpatikusabb készülék: Edilkamin ECOIDRO . Br.: 476.000 HuF

Kedves Kitzoli: látom jóval előbb megfutottad már ezt a kört, leírhatnád a részleteket erről a készülékről (csak ami nincs leírva!) Mikori határidőre vállalták leadástól a szállítást? Milyen kéménymegoldást javasoltak hozzá? (mostanában állok neki az álltalad küldött csövekből a próba kollektornak+ söröslónak is! :) )

Kedves Previa: itt van még nálam a könyved a fatüzelésről, jelentem a megfertőzés sikeres volt! :D
Előzmény: Törölt nick (219)
Gyákos Creative Commons License 2007.09.16 0 0 222

Remélem ez a fórum kitart tavaszig! Adigra már lesz saját tapasztalatom, megérte-e a beruházás. Tokkal, vonóval tartok most 420 ezernél. (Edilkamin Mariu pellet kályha + 1 t pellet + némi járulékos költség. Most van kifogyóban a második zsák pellet a kályhából. Szép, kellemes játék, engedéllyel, szigorúan felügyelet mellett, az 5 éves unokám kezeli boldogan. Neki is a sielés jut eszébe róla, mert idén már ő is velünk volt (sielt) Ausztriában a faházban.

 

Az utolsó két hozzászólást olvasva az egyik nekem túl szakszerű volt, a másik érdekes.

 

A szakszerű hozzászólásnál kiváncsi lennék mire alapozza az adatokat, illetve mezei kis felhasználóként a felét sem értem. Amit tudok: engem elriasztott a kandallók ára, 600 ezer alatt nem volt ajánlat, az életmódomból fakadó "lustaságom" (bizonytalan időben, este érek haza, könnyebbnek tűnik egy gombot eltekerni, s mire magamhoz térek, a kis pellet kandalló adja a meleget, ha kell csak két órára, ha kell többre, mint begyújtani a kandallóba,), 15 éves házról lévén szó, a meglévő gázfűtést nem szüntetjük meg, a kettő kombinációjában gondolkodtunk.

Jóval 50 felett, közalkalmazottként nem tartozunk az "újgazdag" kategóriába, de a 350 eFt beruházás (ennyi egy pellet kandalló) még kibirható (ma már egy fogorvosnál is ott lehet hagyni ennyit, sőt). Engem nem rábeszéltek a pelletre, én ott lakva láttam működni, tetszett és én akartam. Az Edilkamin-nál tisztességesen elmondták előnyeit, hátrányait, javasoltak más megoldásokat, lehetőségeket, adaptálva a meglévő házra, fűtési rendszerre, kéményre. Miután erre futotta, az eredeti vágyam is ez volt, nem okozott nagy fejtörést a döntés.

 

Itt csatlakoznék a másik hozzászóláshoz. Az béna kis tűztér engem is minden évben meglepett, hogyan tud olyan jó meleget adni? Én is szeretem a combnyi vastag farönköt nézni forraltbor mellett, a kandallóban, ahogy órák alatt elég, de hol vagyok én otthon annyit? Az Edilkaminnál láttam a jópofa fafűtéses kályhákat én is (szerintem baromi rondák voltak, különösen a sütős, főzőlapos, nagyanyám sparhedje jutott róla eszembe, de egy nyaralóba biztos jó lehet..).

 

Szóval nagyon várok már egy gyakorló hozzászólást. Valakitől, aki használja. Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra. Azt hiszem itthon még gyerekcipőben jár ez a műfaj (én idén találtam az első hirdetést), az elméleteket már látjuk. Vajon van-e valakinek már gyakorlata?

 

Üdv mindenkinek

 

Gyákos

atomgond Creative Commons License 2007.09.15 0 0 221

Olyan béna kis tűz ég abban a kis perselyben,

 

Na igen. Az a kis láng max. 5kW-ot adhat le. Meglepődnék, ha ezzel bárki kifűtene egy normál házat. Max. egy szobát.

Csalogató a 400ezres "akciós" ár, de kevesen nézik meg a cucc fűtőképességét. Pedig a leárís szerint nem több 2,5-5kW-nál, aminél még a legolcsóbb, filléres áruházi vaskályha is többet tud, már azok is 6kW-nál kezdődnek.

400ezres beruházás mellett, 5,600ft/q pellet árakkal, + kb. 500W/h áramfogyasztással mindössze 5kW hőteljesítmény szvsz igen nagy szívás. Plusz ezer alkatrész, elektronika, mechanikus elemek, sok-sok hibaforrás alapjai.

Ezzel szemben, a 24kW-os kandallóm 450ezerből megvolt tokkal vonóval, a fabrikettet 3800Ft/q áron veszem -teljesen ugyanaz mint a pellet, anyagában,  fűtőértékében, víztartalmában, tisztaságában egyaránt-. Nem kell hozzá áram, és szinte lehetetlen elrontani mert nincs benne semmi a szimpla öntöttvason kívül.  

Én továbbra is egy erősen felfújt, csúsztatásokkal telepakolt marketing maszlagnak tartom ezt a pelletes látványkandallót.

Ráadásul nem árt még hozzászámolni némi gázfogyasztást is, mert ez a kis készülék a maga 2,5-5kW-jával, nagyobb hidegben szvsz nem tudja majd kifűteni a házat -gyanítom, hogy egy normál méretű ház esetén még kis hidegben sem-. Kell majd a cirkó rásegítésnek.

Véleményem szerint, akkor éri meg ebbe beruházni, ha lemegy a kazán ára max. 200ezerre, a pelleté meg minimum fabrikett szintre.

Vagy ha valakinek sok pénze van, és 1-2 szoba fűtésére 400ezret akar áldozni.

 

Azt mondjuk nem teljesen értem, miért kerül sokkal többe a pellett a fabrikettnél, amikor teljesen ugyanaz a kettő, csak méretében különböznek?

Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.13 0 0 220
Én is láttam a BNV-n ezeket a készülékeket, de nekem valahogy nem az igazi. Olyan béna kis tűz ég abban a kis perselyben, ennél azért hangulatosabb a rendes lángokkal égő, ropogó fa egy kandallóban. Azért szépek a pelletes kandallók.
Voltak viszont jó kis kályhák, amiben még sütő, és a tetején főzőlap is volt.
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.11 0 0 219

Egy jól hőszigetelt 120 m2 házra elég a 6-10 kW-os kazán. Az enyém nettó 75 m2 a max hőigény 3.6 kW.

pellet kazánok Ecoidro       11.5 kW            476 000 Ft

                        Idrofox       18.5 kW            788 000 Ft

 

1 m3 tartály mi a francnak, nagy, 250-400m2 házba való.

Előzmény: epitkezoX (218)
epitkezoX Creative Commons License 2007.09.11 0 0 218
A bnv-n kint vannak. Az itt látható kazánok, az 1m3 adagolóval, minden automatikus vezérléssel, a legolcsóbb kazán, ami kb. 120m2 házra elég közel 1 millió Ft.
Előzmény: belezne (217)
belezne Creative Commons License 2007.09.11 0 0 217
Szia!
Nézdd meg a következő linket, árat sajnos nem tudok.
http://www.celsiusplussz.hu/
Előzmény: realzaphod (215)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.11 0 0 216
A vízteres pelletkandalló csak annyiből különbözok a kazántól, hogy szebb. A teljesítményük meg ott van a műszaki adataik között.
Előzmény: realzaphod (215)
realzaphod Creative Commons License 2007.09.10 0 0 215
Ja gondoltam hogy valami eliras lehet a dologban mert ezek kandallok es nem kazanok. Sajna nekem kazanra van szuksegem mert az egesz hazat ezzel szeretnem kifuteni.
Azert koszi
udv
zaphod
Előzmény: Törölt nick (213)
Gyákos Creative Commons License 2007.09.10 0 0 214
Sziasztok!

Gábor áprilisi hozzászólásához csatlakozva szeretném én is megosztani a pellet fűtésre vonatkozó tapasztalataimat.

Én négy éve szerettem bele a pellet kandallóba Ausztriában, egy faházban. Kint -14 fok volt, a házban csodálatos meleg. Azóta minden évben visszajárunk, és én mindig vágyakozva néztem a kályhát. Itthon akkor még nem találtunk, a net-en talált határon túl 2-3 000 € körül mozgott. (Tudom, hogy a két ház szigetelése között van némi különbség, de itt ritkán is van -14fok!)

A házunk 15 éve épült, két szintes nettó 120 m2, ebből 60 m2 a földszinti nappali+konyha. Az egész házat gázzal fűtjük, elég borsos áron, úgy, hogy a programozott termosztát csak reggel és az esti órákban fűt 22-23 fokon, egyébként 18 fokra van állítva. Mindig vágytunk a kiegészítő fűtésre (koraősz, későtavasz, csak a nappali fűtése napközben.).

Szóval idén megláttam a hirdetést, pellet kandalló 350 ezerért! Rendesen körbejártuk a témát. Net-en, forgalmazókon keresztül. Először gondolkodtunk a vízfűtéses Ecoidro, Idrokamin változatban, de az árak (közel 500-800 eFt) visszatartottak, ráadásul ezeknek nincs saját hőjük, csak a radiátorokon keresztül fűtenek. Utána jött a gondolat, hogy fafűtéses kandalló a meglévő radiátorokhoz csatlakoztatva. Na ez volt a csúcs! Az IDRO50 kazán árához (ha jól emlékszem 130 eFt) jött a gépészet árajánlata 480-660 eFt között, a kazán burkolása minimum 350eFt, nem beszélve az átépítés, szerelés okozta „rombolás” helyreállítása, tűrése. 1 millió alatt ki sem jön!

Döntöttem. Megvettem az Edilkamin Mariu kályháját 350 eFt-ért és ugyanott egy tonna pelletet 53 Ft/kg-ért. Nem kellett szétbombázni a lakást, csak kinyitni a meglévő kéményt. Meglátjuk mire lesz elég! Én bizakodó vagyok!

Most a fűtési metódusunk: a földszinten leszabályozott radiátorok, termosztát 18 fokra állítva. Reggel az emeleti 4 radiátor (háló, fürdő, felnőtt gyerek szobája) 5-től 6-ig 22 fokon felfűtve. Egyébként este mikor hazamegyünk bekapcsoljuk a pellet kályhát illetve szükség esetén az emeleti fűtést.. Így a gázkazán kevesebb radiátort, rövidebb ideig fűt. Meglátjuk. Ez a tél a tapasztalatszerzésé.

Folyamataosan nézem a pellet kínálatot. Egyre bővül. Még meg kell találni a legjobb árat, minőséget. Én bizakodom. Biztosan van jobb, olcsóbb. De kényelmesebb azt hiszem nem sok.

Kíváncsi vagyok mások tapasztalataira is.

Üdv mindenkinek!

Gyákos

Előzmény: Gabor7312 (138)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.10 0 0 213

Javítok:

Globalstone

Előzmény: Törölt nick (212)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.10 0 0 212

Például:

http://start.honlapepito.hu/demo116/index.php?oldal=oldal&tartalom=1176 Furcsa a cim, ezért a cég neve: Globáastone Magyarország Kft.

A legolcsobbat a Tescoban láttam kb. 2 hete. 250 000 Ft körül volt.

Előzmény: realzaphod (211)
realzaphod Creative Commons License 2007.09.09 0 0 211
En is nezegetek mar egy ideje pelletkazanokat de 250-ert meg nem lattam. A korabban leirt 1 millio koruli induloarakkal talalkozni inkabb. Tudsz tipust es/vagy forgalmazot mondani az olcsobb verziora?
udv
zaphod
Előzmény: Törölt nick (210)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.09 0 0 210
Nem olyan zürös a napenergia, ha csak a fütési szezonon kivül akarod hasznosítani. Akkor valamennyi melóval 100 e-ből kihozható. Akkor elég egy hőcserélős tározó is, csak a fütési szezon után át kell átváltani két csapot. A leirt összegben nincs benne  a tározó ára. Pelletes kandalló már van 460 e-ért, kazán meg 250 e körül.
Előzmény: epitkezoX (209)
epitkezoX Creative Commons License 2007.09.09 0 0 209
Napenergiára gondoltam, de annyira nem vagyunk eleresztve, hogy annyi mindent az elejn beruházzak. Kezdek amellett dönteni, hogy gázkazán, aztán majd később más fűtési mód. A ház úgy fog épülni, hogy pinceszintről indul egy kémény, a nappaliból egy kémény (későbbi kandalló kialakítás miatt) és a tetőtérbe van betervezve a gázkazán saját kéménnyel. Szerencsére bármikor lehetőség lesz más fütési formát, illetve kandallót használni.
Előzmény: atomgond (208)
atomgond Creative Commons License 2007.09.09 0 0 208

Áramfogyasztásól nincs infóm, és ez típusfüggő is, de egyszerűen kiszámolhatod. Meg kell nézni a keringtető szivattyú fogyasztását, illetve meg kell kérdezni az elektonikus gyújtásét is. Mindkettőnél veszel egy átlag működési időt.

Melegvízre -ha nincs, vagy nem akarsz gázt-, akkor érdemes venni egy kéthőcserélős indirekt tárolót, amiben télen a kazán fűti a vizet, nyáron pedig vagy beteszel egy elektromos fűtőpatront (ebben az esetben villanybojlerként éjszakai áramról működhet), vagy ha van pénzed beruházni, akkor sokkal érdemesebb napkollektorokkal kiegészíteni. A napkollektor tavasztól-őszig legyártja a melegvizet. Persze ez a játék nem olcsó. Én is hasonló cipőben jártam. A fűtés sokkal kisebb gond, inkább a melegvizet a nehéz gáz nélkül úgy megoldani, hogy az mindíg stabulan elő legyen állítva, viszonylag olcsón.

Előzmény: epitkezoX (207)
epitkezoX Creative Commons License 2007.09.08 0 0 207

Ma a bnv-n mi is nézegettük a pelletes kazánokat. Az ára azért elég húzos 1 milla körül. Ezek a kazánok amúgy mennyi áramot fogyasztanak, mert azt mondták, kb. annyit mint egy laptop, hát az meg szinte semmi.

És nyáron, mikor nincs fűtés, ugye kell valami a melegvizet csinálja, akkor ki-mit használ?

Törölt nick Creative Commons License 2007.09.08 0 0 206

Szia!

faapríték? Nekem új. Ilyennel csak akkor találkoztam, ha valamit elcsesztem a hajónál, és mérgembe szétvágtam. Komolyan, mennyiben különbözik a pellettől, esetleg csak annyiban, hogy itt is van egy átlagos méret, csak a forma szabálytalan? Alkalmazható-e pelletkandallónál, vagy spécikazán kell?

Előzmény: previa696 (205)
previa696 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 205
Üdv ! Faapritékosban nem gondolkodtál ?
Előzmény: Törölt nick (194)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!