A 25 éves Abby Stein valószínűleg a világon az egyetlen haszid rabbi, aki egyben nő is – ezzel a mondattal kezdődik a Haaretz cikke, ami egy New York-i ultraortodox zsidó rabbi életének különös fordulatáról szól.
Abby Yisroel Stein néven született, és egy, az eleve ultraortodox haszid zsidóságon belül is a talán legkonzervatívabbnak számító szatmári haszid családba született, Brooklyn híres haszid negyedében, Williamsburgben.
Amikor jelentkezett a Columbia egyetem különleges hátterű diákoknak szóló ösztöndíjprogramjára, az elvárt hosszú esszé helyett annyit írt magáról, hogy
New York-ban nőttem fel, de 20 éves koráig egyetlen filmet se láttam, nem voltam színházban, és zenét se hallottam soha.
egy Rákosi-korabeli vicc jut eszembe, amelyben arról van szó, hogy minden állás betöltését valamilyen (többnyire bürokratikusan, a túlképzettség jegyében meghatározott) iskolai végzettséghez kötnek, s aki ennek nem felel meg, elbocsájtandó. Így kell megválnia a rabbinak ügyes sameszától..., aki disszidál az USA-ba és ott sarki kifliárusként kezdi, majd 20 év alatt ő lesz a dúsgazdag kiflikirály. Az évfordulós szuperpartyn csak úgy hemzsegnek a hírességek, sürög-forog a média... Egy szerencsés ifjú újságírónőnek hosszú karrier-riportot sikerül készítenie a kiflikirállyal, melynek végén egy rövid írásos ajánlást is kér tőle az olvasóknak. Ekkor derül ki, hogy a kiflikirály analfabéta. - Úristen! - kiált fel a médiatündér-, el tudja képzelni mi lett volna Önből ha még iskolázott is lenne? - Tudom - feleli a kiflikirály -, samesz a rabbinál, Pesten.
„Mint az MSZMP tagja kommunista kötelességemnek érzem, hogy a Párt tudomására hozzam, (…) Mindenek előtt: az 1956-os évben rendkívül alábecsültem az ellenforradalmi veszélyt. Úgy láttam, hogy egyenlőre a főprobléma a régi hibák leküzdése s csak ez után kerülhet sor a feltámadt jobboldal elleni harcra. (…)”
Budapesten, a VII. kerületben született zsidó családban Királyhegyi Jenő (1873–1956) és Királyhegyi Jenőné Himmler (más írásváltozatban Himler) Berta (1871–1943) gyermekeként.[1]Öccse dr. Királyhegyi Róbert (1909–1992), orvos. Anyai nagybátyja Himler Márton.
Tldr-méretű interjút közöl Vona Gáborral, a Jobbik elnökével a Forward, a New York-i (és az amerikai) zsidó közösség legfontosabb hetilapja, amelyik angolul és jiddisül is megjelenik. A cikket jegyző Bayer Lili ennek megfelelően címezte fel az interjút, ami szerint
a magyar szélsőjobbos pártelnök először mutatja meg új oldalát a zsidó média színe előtt.