Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A zártszelvény keret forog, az rajta maradt a gépen. Arra a keretre kell ráhegeszteni a villapárt. a villák távolsága fix marad, nem lesz állítható többé.
Ez egy fordítható raklapvilla, villapozícionálóval. Ez utóbbi funkcióra nincs szükségem, terhelni sem akarom tovább vele a gépet, levágtam hát. Kb. 300 kiló, ami leesett így róla. Talán látszik a képen a levágás helye, ott volt a 70*30*5-ös zártszelvény keret, az tartotta az egészet villástól, mindenestől.
Én is azt mondom, hogy ne csináld, mert a legjobb eset az lesz, hogy az első emelésnél letörik az egész hóbelevanc. (Vagy lekonyul, mert a zártszelvény a legsimább "biliacélból" szok lenni.)
Nem véletlen, hogy a raklapvilla mindig egy egybefüggő, vastag, melegen hajlított acéllap.
Én hobbista vagyok de traktoroztam, buldozereztem. targoncázom.
Na a targoncavilla tömör. 5 mm rel mit akar....
Kis raklapemelőt lehet csinálni trakeszra nem ördöngöség.
Mondjuk a sok házitákolmány bállavilla közelébe se megyek...
Egy melóhelyen villahoszabitónak használtunk két zártszelvény 6os falvastagsággal. De ott nem emeltünk 1t nál többet vele.ilyen 4-500kg konzolokat inkább.
Mindegy mit szeretne. 40-es anyagot 0,8 huzallal 160 Amperrel? Régen volt már a fiam nem kezdő a szakmában. Kazánt gyártottunk, 0.5 mm lemezből. Mondtam neki minimum 6-os varratot kérek mert 1 bárt ki kell bírnia. Óh így + úgy és 0. 6 bárnál dúr. Ugye mondtam? Képzeld el 2 körbálánál rászakad valakire. Ahhoz már kel néhány év rutin meg legalább 4-es pálca. Nem ok nélkül kevesen vállalják.
már nem emlékszem a hegesztési varrat teherbírás számításra, ezért meg sem kockáztatom hogy felajánlom a szükséges varrat keresztmetszet számítását. Azonban szeretném felhívni a figyelmet, hogy lehet hogy egy pötty varrat elbír másfél tonnát, azonban ez tiszta normálerő, statikus terhelés amit az acél legjobban szeret. Ha a varratodnak más erőket is fel kell venni: hajlítást, netalán nyírást kell elviselnie akkor töredéke a teherbírása, és pl a sarkok nem megfelelő eldolgozásával 10-20%-kal csökken a teherbírása. Ha pedig üreges belül akkor a akár horpadási, tömörödési alakváltozásokat is szenvedhet ami nagyságrendekkel növeli a varrat többi részére eső terhet. Ezen felül egy raklapvilla dinamikus terhelést is kap amikor megindul vagy fékez a targonca és rajta leng a raklap.
Ezen felül van az mihez én sem értek: hogy a hozaganyag milyen terheléstípusra van kitalálva, egyáltalán bírja-e a fáradásos terhelést.
Konklúzió: Ha nem vagy magabiztos abban hogy mit csinálsz, vagy nem tudod a varratot 100% magabiztossággal tesztelni: (szakítógép, halítógép, röntgen) ami kimutatja a hibádat akkor bele se kezdj mert emberéletekkel játszol. Lehet hogy 10 év múlva szakad le és épp a fiad vezeti a gépet.
Szia! Csak megszereztem 136-ért Weldshopból a 160-as Jasicot. 0,8-as huzallal, C18-as gázzal hegesztenék 2 és 3 mm-es zártszelvényeket. Milyen beállításokat javasolsz?
10 hónappal később, 2 tonnás dinamikus terhelést elviselő tarivillát varrnál,ha egy másik hobbysta rábólint?
Bravo,bravo,bravo....Cimbi, kurva rossz ötlet lenne ha nekilátnál, kurva rossz....
Nekünk a nagy dinse csatlakozó miatt is esett a Lincolnra a választás. Egy pici negatívum talán a hangja, de az alkatrészeknek meg a hűtés a jó. A rilon csendesebb, a Lincoln egy kicsit "finomabb, pontosabb".
Te hogy vagy megelégedve a minivel? Milyen a trafó után?
Szia. Láttam Lincoln gépeket az Obiba, jól néznek ki. A sima hálózati kábele sokkal jobb mint az Iweldemnek, a Lincolné jó kis rugalmas, az enyémnek meg olyan műanyagos.
4 centis raklapvillát hegesztenék átlapolt kötéssel 5 mm-es zártszelvénnyel. 2 tonnát kellene bírnia. Megoldható az szerinted az én Jasicommal? Vagy neki se álljak szerinted?
Úgy látom, hogy kijelzőben is egyre jobban haladunk az LCD kijelző felé, és nemsokára érintőképernyős is lesz majd az LCD, az "alsóbb" szegmensekben is. Most attól függetlenül, hogy ennek a gépnek más kijelzője van.
Szerintem is jó az ára, de ilyen gépet annak érdemes vásárolnia, aki ki is tudja használni a funkcióit. Az én igényeimet ez a készülék bőven túlhaladja.