Keresés

Részletes keresés

shiraz2 Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82864
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82863

A Planina Kf milyen volt? Nekem az egyik nagy kedvencem ... 

(a másik a Németh Janóé)

 

 

Előzmény: Hepci (82840)
menut Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82862

Nekem is mondta borász, h mindenki a cabsav-ot kéri tőle, pedig szerinte a kékfrankosa sokkal jobb. Szerintem is, egyébként. De azt rendes palackban alig tudja eladni, másfelesbe kell tölteni, és olcsón elnyomni a nagyját... Fura.

Előzmény: Hepci (82849)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82861

Mondjuk azt nem tudjuk, hogy el is mennek-e ezek a borok vagy csak kólcsagtollnak vannak a kereskedők kalpagján :)

Előzmény: Daeril (82860)
Daeril Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82860

Megy ez látod :)

Előzmény: BZoltan (82859)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82859

Gyorsan megnéztem néhény kereskedő kékfrankos kínálatát... azért van bőven az  4 ezres határ felett: Mátyás András, Wassmann, Bott Frigyes, Wetzer, Kasnyik, Karner, Böjt, Luka, Homonna, Heimann, Takler, Bukoly

Előzmény: Daeril (82858)
Daeril Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82858

Némileg öngyilkos módon a pincéket szűk fajtaválasztékkal és autochoton, kárpát medencei fajtákkal képzeltük el az indulástól kezdve. Egyébként a déli kollégáknak megállapítása a Kékfrankosról helyt álló. Ott délen nagyobb a kínálat is vörösből, ami tovább rontja a Frankos esélyeit. Frankos nem adja magát jó bornak gyorsan - amint te is megállapítottad a '16-os tételünkről.

Előzmény: Hepci (82849)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82857

Igen... és nagyon fontos szem előtt tartani, hogy amikor egy kereskedő azon nyafog, hogy hát X-ért még elment a borod, de 1.3*X áron már nem, akkor ez jellemzően nem rólad meg a borodról szól hanem a kereskedőről. Ilyenkor némi coaching elfér a kereskedőn. Meg persze ilyenkor jön be a kérdés, hogy a kereskedőnél mi is a szereped. Én már listáztam ki magam kereskedőtől azért mert azt láttam, hogy behozott egy olcsóbb "alternatívát" ami persze minőségben sehol nem volt a mi borainkhoz képest.

 

 

 

Előzmény: Daeril (82853)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82856

Megvan a morbid humorfaktora annak amikor a mai origó figyelmeztet arra, hogy a 17 évvel ezelőtti cikk elavult lehet :) Amúgy valid a cikk... 

Előzmény: van_Persil (82852)
Hepci Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82855

Köszi - arra emlékszem én is, hogy pinóból Luka E. nem az elegáns vonalat tolja.

Szerintem egyébként a soproni borászoknak en bloc nincs fingjuk se a pinóhoz, én még jó soproni pinót nem kóstoltam.

Előzmény: lazaridi (82850)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82854

Ebből a dugóból nálunk nincsen egy darab sem. Sosem tartok parafadugót készleten. Mindig, még a 100-200 palackos készletekhez is "frissen" rendelek.

Előzmény: Hepci (82848)
Daeril Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82853

Igen, minden kereskedőnek megvan a maga profilja, közönsége, limitációja...

Előzmény: BZoltan (82851)
van_Persil Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82852

A dugóprobléma nagy  része paradox módon abból fakad, hogy egyre többen térnek át más lezárási módokra, ezért kevesebb parafára van szükség. Az ember azt gondolná, hogy ha kevesebb nyersanyagra van szükség, akkor jobban meg lehet válogatni az anyag minöségét, pedig nem, mivel kevesebb fogy=>kevesebben foglalkoznak vele=>beszükül a nyersanyagforrás piaca.

Itt egy cikk hozzá, még amikor az origo.hu nem a mai propagandaportál volt: https://www.origo.hu/nagyvilag/20021229parafa.html

Előzmény: BZoltan (82847)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82851

Én azt figyeltem meg, hogy minden kiskereskedőnek megvan a maga fogyasztói bázisa egy jól meghatározható ársávval. Az például nekem egy idő után egyértelművé vált, hogy a Pinceáron nem tud értelmezhető mennyiségben és idő alatt négyessel kezdődő árú borokat eladni. Egyszerűen nem olyan a közönsége, nem olyan a portfóliója és nem olyan a kommunikációja. A Tónival én személyesen jóban vagyok és amikor előszőr elmondta akkor még bizalmas titokként, hogy elmegy a Zwacktól és csinál egy saját borboltot aminek a pinceár lesz a központi üzenete akkor is rákérdeztem, hogy nem lesz-e ez az imidzs egy üvegplafon az árazásban. De akkor még nem aggódtam emiatt. Később kiderült, hogy sajnos pont emiatt sok lehetőségünk nincsen az együtt fejlődésben. Sokat dolgozott a Tóni is,  hogy eljussunk a 2400Ft polci ártól a 3800Ft polci árig, nagyon hálás is leszek neki ezért a munkájáért, a lojalitásom iránta örök... de sajnos eljutottunk oda, hogy ő nem tud nemhogy 8 ezerért, de még 4 ezerért sem sok bort eladni.


Az oka ennek pedig minden kereskedőnél mindig ugyanaz. Nézzed meg a portfólióját.... ha azt látod, hogy hasonló stílusban, fajtából, hasonló borvidékről van a tiédnél sokkal olcsóbb bor a kínálatban akkor lehet, hogy nem a tiedet fogja tolni a kereskedő, ha pedig drágább is van akkor még a prémium polcon kotorászóknak sem biztos, hogy te leszel az első választás.

Előzmény: Daeril (82846)
lazaridi Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82850

2016-ost vetess. Vagy tedd el, ha frissebb.

 

Pinot Noirt ne vegyél tőle. Én szeretem Enikő borait, de a PN értelmezhetetlen számomra.

Előzmény: Hepci (82840)
Hepci Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82849

Azt hallom (déli) kollégádtól, hogy a kékfrankosnak annyira nincs presztízse, hogy még 2 rugó környékén sem egyszerű eladni az egyébként igen jól sikerült példányt...

Előzmény: Daeril (82846)
Hepci Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82848

Szerintem nem a dugósság (= TCA) a probléma, ilyennel nálad nem is találkoztam, hanem az egyéb problémából (vélhetően a dugó állaga/inhomogenitása) bekövetkező szórás az élvezeti értékben. Természetesen ezt aránylag nehéz a fogyasztónak tetten érni, mivel ilyen drága borból gyakran (hetente) kevesen bontanak újabb palackokat, ha meg igen, akkor se a tiedet vedelik egyfolytában.

Viszont a hasonló/azonos dugóval rendelkező Gérókból aránylag gyorsan egymás után is bontottam. A szórás egészen lehangoló volt - akadtak olyan palackok, amik a nagyon kedvező beszerzési árat se érték meg, pedig nem volt TCA-s a dugó.

Nyilván nem az én dolgom, de ha a helyedben lennék, további gondolkodás helyett ebből a parafadugóból a meglévő készletet (is) kidobnám a faszba és akár valami filléres műanyag dugóval dugnám le inkább a boraimat.

Előzmény: BZoltan (82847)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82847

A dugóproblémának megvan az oka. Nem a dugó minősége az, de ezzel együtt több mint valószínű, hogy cserélni fogunk. Több faktor is szerepet játszik. Elsősorban a palackozó helység és a palackok/dugók palackozás előtti temperálása. A téli palackozáskor ha párás  a palackozó helység akkor a palackra/dugóra kicsapódó pára tud problémát okozni. A másik pedig a rezidens gyanúsított a palacktároló helységes fa cuccai... azok festésre, tüzelésre kerülnek most, megelőzve a dugósság fertőzését.

Amúgy, most, hogy egy fél éve az eladásaink többsége direkt így sokkal jobban le tudom követni a dugóproblémák visszajelzését és a szakmában mért 0.7-1.2% dugósságon belül vagyunk úgy 0.8%-kal. Ez persze szerintem bőven a duplája a korábbi adatoknak. De szerintem a direkt eladásokkor több dugósságról jut el a termelőhöz a probléma híre mint amikor a kereskedelmi csatornák benyelik az ilyen kárt. Nem ok nélkül szoktak a kereskedők pár százalékot ilyen célra pluszban kérni és kapni.

 

Mindenesetre iszonyatosan lehangoló ilyen problémával küzdeni, mert az okok nagy részéről szerintem marhára nem tehetünk. A faalkatrészek persze kiiktathatók... majd vasajtó lesz a palacktárolón és műanyag raklapokat használunk a fa helyett...

Előzmény: Hepci (82845)
Daeril Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82846

Hát a '15-ös Frankosunk egy igen jól sikerült tétel volt, 3.8 kFt-ért került polcra. Az egy vevők által elfogadott ár volt. Miután berendelték az utolsó 120 palackot a kereskedő felküldte 4.8 kFt-ra és hirtelen elfogyott a levegő. Csigalassúsággal fogyott el, pedig a megelégedettség garantált, most hétvégén is ránk írt egy ismeretlen fogyasztó, hogy milyen nagy élmény volt a bor.

Szóval szerintem az 5 kFt magasságban már igen ritka minden bornak a hegyi levegő. És egyre ritkul :)

Persze tegyük ismét hozzá ez csak az én saját békaperspektívámból látszik így - simán elhiszem, hogy vannak olyan atomkirály sztárborászok akik rendszeresen adnak el teljes évjáratokat 5-8 kFt környékén. :) 

Vagy feljebb :)

Előzmény: BZoltan (82844)
Hepci Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82845

Sose az a kérdés, hogy mennyire sikerül beárazni, hanem az, hogy sikerül-e eladni.

Én pl. a boraidért általában nem adnék 8 rugót, de a legjobb juhfarkokért esetleg/néha igen (ha jobb dugó lenne benne).

A magyar vörösborok árazása pedig gyakran vicces, de lehet, hogy nem megélni szeretnének belőle az illetők, hanem nyomot hagyni, vagy valami ilyesmi.

Előzmény: BZoltan (82844)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82844

Simán lehet, hogy a szomszéd kertje tűnik csak ződebbnek :) Egyszínű borászatból nézve hajlamos vagyok a veresek piacát torzan látni.

Előzmény: Daeril (82842)
Benő Kemenczés Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82843

Naivkezdo Zenit 2019: Kellemes, tipikus zenit illat. Finom összetételű virgonc savak. Gyümölcsös ízek, de megjelennek az érett jegyek is. Egy jól elkészített harmonikus bor.

Ízlett.

Daeril Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82842

Nekem mások az értékesítési tapasztalataim... :) Mondjuk én nem vagyok olyan nagy ász mint a nevezett borászok :)

Előzmény: BZoltan (82841)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82841

A kereskedőkre gondolok elsősorban.. például ez Luka, Homonna, Heimann mind 7000 felett.

 

De lehet, hogy ez csak az én benyomásom.

Előzmény: naivkezdo (82837)
Hepci Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82840

Nem nagyon látom a szenzációs magyar kékfrankosokat. A nekem legemlékezetesebb példányok (Vida Hidaspetre 2013, Wassmann 2012, Bott Frigyes 2013, Weninger 2002-2003) sok évvel korábbiak. Mostanában talán Szentesié (2017?) volt a legjobb.

A Karnerekről hallottam sok csodát, de amit magam kóstoltam tőle, az többnyire borhibakollekció volt.

Ráspi dettó, Weningerre meg nem is érdemes szót vesztegetni.

Luka Enikőé lehet biztos jó, de annyiért nem óhajtok magyar kékfrankost venni. Esetleg vetetek a párommal egyet karácsonyra. :)

Előzmény: naivkezdo (82839)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.13 0 0 82839

A kékfrankosra sokan rámentek, hogy majd olyat alkotnak, hogy a fingóversenyt megnyerik, aztán a puki nem jól sült el, szerintem sem kell várni a -fajtától vilagmegvaltast.

Megint apró probléma, hogy a kék területek mekkora részén van.

Előzmény: Hepci (82838)
Hepci Creative Commons License 2020.12.13 0 0 82838

Ez nálam erősen fajtafüggő.

Ritkaságért, mint amilyen ez a kadarka, egyszer-egyszer szívesen adok mondjuk 5 rugót.

Általánosságban a kadarkában nem érzek olyan potenciált, hogy ilyen összeget bármilyen megvalósítására rendszeresen költsek. De nem érzek ilyet a kékfrankosban sem, a bordói fajták pedig egyszerűen nem érdekelnek bizonyos koncentráció fölött.

Nagyon leegyszerűsítve, fehérben a rajnaiban, vörösben pedig a pinóban érzem olyan beltartalom lehetőségét, ami engem 5-6000 Ft feletti összeg kiadására késztethet.

Fehérbort számosat vettem idén 5000 felett (osztrák rajnaik), vöröset pedig pinón kívül mindössze egyet, Nádas Szilárd cab. franc-ját, de ezt is csak azért, mert szerszámra bartereztük, amiben ugye van nem csekély haszonkulcsom.

Előzmény: BZoltan (82836)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.13 0 0 82837

Nem rebben?

Kinek nem?

 

Előzmény: BZoltan (82836)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.13 0 0 82836

Azért valahol érdekes, hogy ha én kimaxolom mondjuk a juhfark vagy a hárslevelűt akkor már 5k környékén sikítós az árazás... de ha valaki egy kadarkát vagy kékfrankos maxol ki akkor simán 6-8 rugóra sem rebben a szem.

Előzmény: Hepci (82835)
Hepci Creative Commons License 2020.12.13 0 0 82835

Tegnap megkóstoltam, hogy milyen lehet a kadarka, ha kimaxolják az odafigyelést: vettem egy palackot a Planina 2017-es kisszériás válogatásából. Kishordóban érlelték, a koncentrációja és alkoholja ha nem is nagyboros, de kadarkától mindenképp szokatlan. Talán a Gróf Buttler szuperkadarkája (talán 2014) lehetett (volna) ilyesmi, ha az nem lett volna ihatatlanul illós és keserű.

Ez a mohácsi kadarka szerencsére mentes a borhibáktól. Konklúzióként arra jutottam, hogy élmény volt megkóstolni, de ha el akarok költeni ennyi pénzt (polci áron tán 6 rugó körül lenne, ha forgalomba kerülne) és valami hasonló stílusú vörösborra vágyom, azért inkább veszek egy jó pinót vagy tihanyi kéket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!