Keresés

Részletes keresés

Benkri Creative Commons License 2007.07.07 0 0 2963

Csatlakozom hozzád:

az első gyermekemmel a 41. héten befektettek, oxitoconra semmi reagálás, kétnaponta magzatvízvizsgálat: tiszta, flowmetria ok. Március 7-re voltam kiírva, 22-én az idegességemtől beindult a szülés.

második gyermekkel a 40. héten spontán, miután én egész terhesség alatt megbeszéltem a fiammal, hogy azon a bizonyos hétvégén fog megszületni, és így is történt. A kórházban az orvosom nem abajgatott félpercenként - hiszen ezért választottam, hogy ismerve engem hagyjon békén, s ha életveszély van akkor avatkozzon be- így tök egyedül (férjjel) 3 óra alatt megvolt, úgy hogy mindegy volt hol vagyok, csak én magam "intézhessem" a szülést.

Ezzel szemben unokatestvérem Hollandiában otthon szült egy medencében a nappali közepén, ahol a fél rokonság jelen volt, a doki és szülész mellette, a mentő a kapuban. Hát jobb volt a kórházban a nyugalom miatt.

Előzmény: dabaka (2962)
dabaka Creative Commons License 2007.07.07 0 0 2962

Az elsővel a 10. túlhordási napon be kellett feküdni a kórházba. Ezután 4 napon keresztül figyelgettek, zárt volt a méhszáj. Pénteken úgy döntöttek az orvosok (volt egy kis adag oxitocin, amire nem indult), hogy hétfőn megindítják. No, az én fiam vasárnap reggel jelzett, hogy jönne. A magzatvíz tiszta volt, du 5-kor a burokrepesztésnél már nem. A vajúdás ezután beavatkozás nélkül folyt. Persze, hogy be voltam tojva a fájásoknál, hisz azelőtt ilyen mértékű fájdalmat sosem éreztem. A kitolásnál voltunk már (ami összesen 50 percig tartott), amikor gyengültek, megszűntek a fájások. Ekkor kaptam oxitocint.  A baba nyakán volt a köldökzsinór, talán ezért nem jött. A kiírt időpont utáni 16-ik napon, a 42. héten szültem az elsőt (a túlhordás látható jeleivel- felázott bőr, hosszú körmök...).

 

A másodikat az előzmények ismeretében már a 41. héten megindítoták. Eleinte lassan tágultam, aztán mindenki meglepetésére "belehúztunk" mindketten. Én jobban tudtam lazítani, ezáltal jobban tágultam, a baba is erősebb, egészségesebb volt. A kitolási szakasz 2-3 pec lehetett (második nyomásra már kint volt). Ő gyönyörű újszülött volt.

 

Előzmény: Törölt nick (2959)
Ammandina Creative Commons License 2007.07.06 0 0 2960

"az elsőnél meconiumos volt a magzatvíz, fájásgyengeség alakult ki"

Ezek tipikusan a mestersegesen inditott szules kiserojelensegei.

Azért óvatosan az ilyan állításokkal. Az otthon elfolyt magzatvíz is lehet meconiumos. Sőt, a még el sem folyt magzatvíz is. Ezért nézik meg túlhordás esetén (már ha lehet és nem teljesen zárt a méhszáj)

dabaka Creative Commons License 2007.07.05 0 0 2958

Oké, akkor voltál már jelen szülésen?

Én mindkettőt kórházban szültem és mindkettőnél csak indőnként néztek meg. Az elsőnél még ezt rosszul is vettem, de a másodiknál már jobban ki tudtam zárni a külvilágot és tenni, amit tennem kell.

Most arról nem fogunk vitatkozni, hogy mikor hogyan, miért avatkozik be az orvos. Az a sejtésem, hogy egyikünk sem szakmabeli.

Én úgy kezdtem mindkettővel, hogy magasan voltak (érted, ugye?) , alig tágultam, az elsőnél meconiumos volt a magzatvíz, fájásgyengeség alakult ki. Ha nem kórházban szülök és nem ott kezdik vizsgálni, kezelni a gyereket, lehet, hogy ma nem ölelhetném. A terhességeim problémamentesek voltak, előre nem lehetett látni a komlikációkat.

A szülés élménye feldolgozható, a gyerek elvesztése kevésbé. Nem?

Előzmény: Törölt nick (2956)
Ammandina Creative Commons License 2007.07.05 0 0 2957
Már volt hasonló topic, az otthon szülésről, de nem baj, hogy van egy kicsit másmilyen, mert ott, ha valaki a kórházi (esetleg pozitív) élményeit mesélte el, az egy kicsit Off-topic volt. Többször felhívták a figyelmet arra, hogy az az otthon szült/szülni kívánó nők tapasztalatcsere-helye.
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.05 0 0 2956
Én személy szerint sehanyadikra :)) Majd egy következő inkarnációmban...

Igen igy is meg lehet közeliteni, van orvos, mindenki egyet akar, ágy is van, szülnek is mindkét helyen stb... Igy leirva tényleg alig van különbség... :)

Azonban alapvetően más a hozzáállás, ez világosan kiderül annak a párezer nőnek a véleményéből akik otthon szültek. Nem véletlenül él ez az egész lehetőség.

Tudod, te is hogy a korházban ritkán történnek az anya akarata szerint a dolgok. Nem véletlenül magas irreálisan a császármetszések, az érzéstelenitések, gyorsitások és a gátmetszések száma. Ha nem te irányitasz, akkor nem te csinálod (persze technikailag te nyomod ki).
Sajnos pont a kórházi attitüd teszi lehetetlenné (neheziti meg) a befelé figyelést.
Az otthonszülésnél az orvos szolgál, nem pedig irányit. Hatalmas különbség.

Szerintem a lényeg itt a motiváció. A szándék mutatja meg hogy egy nő hogy áll a szüléshez, mint központi eseményhez. Az otthonszülés egy jelkép is, ami sokat elmond az élethez való viszonyról.

Abban egyetértünk hogy minden nő ott szüljön ahol biztonságban érzi magát, de legyen lehetősége választani.
Előzmény: dabaka (2955)
dabaka Creative Commons License 2007.07.05 0 0 2955

Te hányadik szülésedre készülsz?

A kórházban is részt veszel szülésfelkészítő- tanfolyamon, de  lelki felkészülést neked kell megoldanod mindenképp. És ugyanúgy a kórházban sem szüli meg más helyetted a babát, mint te! Az orvos beavatkozhat, ha a helyzet úgy kívánja. Az ő célja is az, hogy egészséges babát vihess haza.

Ha "jól" akarsz szülni, úgyis magadra kell figyelni ("befelé"), nem arra, hogy reflektor világít-e vagy gyertya.

Sok sikert mindenkinek!!!

Előzmény: Törölt nick (2953)
dabaka Creative Commons License 2007.07.05 0 0 2954
Én komolyan hallottam ilyen nőket, akik így beszéltek. Azt mondja, ő szeretne Erdélybe menni a természetben szülni, bár egy ismerőse babája meghalt így, de az más miatt is meghalhatott. Úristen!!!! Az agyam eláll az ilyentől!
Előzmény: BeastLady (2952)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.04 0 0 2953
Nem is mondasz hülyeséget.

A dolog kapásból ugy kezdődik, hogy résztveszel egy egyhetes előkészitésen, ahol elmondják a szülészorvosok(!!), hogy mi várható a szülésnél, mik a lehetőségeid, mik a jogaid(!),gáttorna, szoptatásoktatás, stb... Erősen kitérnek a lelki hatásokra, pszichológiai háttérre. Ilyet egy korházban szülő nő sosem csinál végig, lövésük sincs mi történik velük, max a neten utánanéznek.
Az otthonszülésnél te diktálsz, nem az orvos, nincs beinditott szülés, gátmetszés, császármentszés indokolatlanul, nincs üvöltözés, lekezelés. Kisebb a fertőzésveszély.
A feltételek nagyon szigoruak, veszélyeztetett terhes nem szülhet otthon...

A magyar törvények szerint egy anya megválaszthatja szabadon hogy hol szül. Ez a lényeg.
Az érdekes az, hogy az orvosi kamara állásfoglalása miatt jonéhány orvos gerillaként vesz részt otthonszüléseken. Tipikus magyar dolog, megint szembe pisálnak a széllel. Nyugaton teljesen elfogadott az otthonszülés. Itthon inkább hátráltatják, amig lehet, elveszik az engedélyeket, nem anyakonyveznek... De ennek nem szakmai oka van, hanem pénz. Egy szülés otthon 80ezer minusz...

Ha sorra halnának meg a gyerekek, akkor már rég tettek volna ellene. Pár év mulva már sokkal elfogadottabb lesz. Régebben még az alternativ szülőszobákat is kiröhögték, ma meg már az a menő...

Felelősségvállalás pedig a kórházban sincsen jobban. Ki vállhatna felelősséget a saját gyerekéért, ha nem a szülő? Az orvos biztos nem fog, elhiteted... Pont ezért szülnek korházban, mert azt hiszik, hogy ott majd elintéznek helyettük mindent...

A lényeg az hogy a nőknek lehetőségük legyen választani, kapjanak infot. Ne higyjék azt el hogy az áldott állapot betegség, és csak az orvos tud segiteni. Ne higyjék el hogy egyedül nem képesek szülni
Az otthonszülés nem divathóbort, hanem a jövő. Csak itthon még sötétség van.
Előzmény: BeastLady (2952)
BeastLady Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2952
ja persze otthonszülés :D
mér nem mentek inkább a bokorba? természet lágy ölén, madárcsicsergés.. :D

sok ostoba...
kisbabi Creative Commons License 2007.06.14 0 0 2951
Persze  K.I.
Előzmény: Rebarbara10 (2950)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 2950
a monogrammját elárulod a dokinak?
Előzmény: kisbabi (2949)
kisbabi Creative Commons License 2007.06.14 0 0 2949
Szia! Én egy nagyon kedves 40 körüli dokinál szültem problémamentesen, ( de csak 30nak néz ki, a Pesti MÁVban.) A kórházzal és a dokival is meg voltam elégedve. Ha érdekel számot tudokmküldeni.
Előzmény: szi_vi (2946)
Babapiskóta Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2948

Ja, és ahhoz hogy valaki ajánlani tudjon, azért jó lenne tudni hogy mégis milyen dokit szeretnél: nő/férfi, idős/fiatal, mézes-mázos/kicsit katonás, hagyjon békén a vizsgálatokkal/mindig mindenhova küldjön el stb.

 

Előzmény: szi_vi (2946)
Babapiskóta Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2947

szi vi, én akit tudnék az Dél-Budán van, viszont jobb ha tudod hogy nem 2 hanem 4 hetes terhes vagy :-)

(legalábbis ha már tudod hogy terhes vagy, és nem csak tegnap este voltatok együtt a pároddal, akkor az már a 4. hét, ugyanis az utolsó menstruációtól kell számolni a terhességet, még ha ez nem is tűnik mindig logikusnak, akkor is így van!)

Előzmény: szi_vi (2946)
szi_vi Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2946

sziasztok,

 

tud valaki jo szuleszt ajanlani budapesten? XIII. keruletbol konnyen elerheto helyen? mar kethetes terhes vagyok!!! :)))

 

koszi,

szi_vi

Bátorlány Creative Commons License 2007.04.18 0 0 2945

Az otthonszülés semmivel sem kockázatosabb, mint a kórházi szülés! A szülés közben fellépő komplikációk 95%-a a rutinszerűen alkalmazott beavatkozásoktól van, amit a kórházban nem tudsz elkerülni, mert ott azt így kell és szokás csinálni.

Akik otthonszülnek vagy kacérkodnak vele, utána néztek, tisztában vannak vele, hogy mit vállalnak!

Ha a szülés közben mégis valamiylen komplikáció lép fel, azt a csak az egyedüliként rád irányuló figyelemmel simán ki lehet szűrni, vagy jó előre lehet jelezni, és szükség esetén elhárítani, esetleg jóval a konkrét krízis helyzet előtt a kismamának jelezni, aki dönthet, hogy kórházba megy-e.

Mert ez a döntés mindenképpen a szülő nőé.

 

Szerintem nem az infrastruktúrán vagy a kórház közelségén múlik az, hogy valaki biztonságban érzi-e magát.

 

Mindenki ott szüljön, ahol azt érzi, hogy biztonságban lesz ő is és a születendő gyereke is!

 

Nem vagyok tagja egyetlen egyháznak sem, és hívő sem vagyok, és a második gyerekemet szeretném majd világra hozni az otthonunkban. Nem divatból.

mistress Creative Commons License 2007.04.13 0 0 2944
Mindenki tudja, hogy az otthonszülés borzasztóan kockázatos. Elgondolkodtat még az is, hogy kik támogatják ezt: a szcientológusok! Enyhén szólva undorít.
Yv Creative Commons License 2007.04.13 0 0 2943
hát ez elég béna.
Előzmény: drumlin (2941)
drumlin Creative Commons License 2007.04.13 0 0 2941
Benkri Creative Commons License 2007.02.19 0 0 2939

Én 2001-ben szültem ott, tehát lehet, hogy már nem úgy van,mint akkor.

 

Előzmény: ecsv (2938)
ecsv Creative Commons License 2007.02.15 0 0 2938
Bocs mindenkitől az OFFért

Én is ott szültem, most is ott fogok, bár harántfekvés miatt császárral, de soha nem tapasztaltam semmi kellemetlenséget, sőt még a császáromat is a lehetőségekhez képest kellemes szülésélménnyé próbálták tenni. Persze van a személyzet közöütt olyan, aki nincs a helyzet magaslatán, de olyan mindenhol van. Szerintem.

Tényleg ne haragudjatok a belepOFFért.
Előzmény: Benkri (2927)
Aminah Creative Commons License 2007.02.15 0 0 2937
atyaúristen....:-(((((
Előzmény: Benkri (2927)
Benkri Creative Commons License 2007.02.09 0 0 2936
Kire gondolsz? B.L. a dokim neve. Azóta szültem még egy fiút Tb-án, egész más környezet, más (jobb) szülésznő(k). A dokim tudja, hogy én magam szeretem intézni a dolgaimat, tehát ne avatkozzon bele semmibe, hacsak nem életveszélyről van szó. És ezt be is tartotta.
Előzmény: Eleon Nóra (2929)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.09 0 0 2935

bár nem engem kérdeztél;)

anatómiailag a guggolás/négykézláb. utóbbinál még könnyebben tudja szabályozni a nő a "gyorsaságot" kitolásnál, ha túl gyorsan jön a baba, könnyebb változtatni. a bábáknak viszont szerencsésebb, ha hozzáférnek a gáthoz a gátvédelem miatt és elhúzódó kitolásnál "látják", ellenőrizhetik, h mi történik. ez is oka volt, h én például a férjem ölébe feküdtem hanyatt mindkét alkalommal, bár ez vízben történt, így tulképpen lebegtem, tehát nem a hátamon feküdtem kiterítve. ez egy nagyon kényelmes pozíció volt, a lábamat ki tudtam feszíteni a medence szélének, hátulról pedig a pasim támogatott. a medencémet igény szerint tudtam közben megemelni, vagy süllyeszteni. különben pedig a legjobb pozíció az, ami adott pillanatban a szülő nőnek a legjobban esik. még az is előfordul, h ez pont a háton fekvés, meg lehet rá az ok.

Előzmény: estrella73 (2925)
Fuly Creative Commons License 2007.02.09 0 0 2934
Bocs, lemaradt a link: MODULE
Előzmény: Fuly (2933)
Fuly Creative Commons License 2007.02.09 0 0 2933
Hogy kell-e fizetni a dúlának, azt nem tudom.
Nem igazán "kereső foglalkozás", szép magyar neve 'asszonytársi segítő'.

Fő feladata, tevékenysége, hogy tapasztalt (és felkészült) asszonytársként segítsen a szülés folyamán. Orvosi/egészségügyi feladatokat nem végeznek (nem is végezhetnek).

Bővebb információt itt találsz:
Előzmény: tmr (2932)
tmr Creative Commons License 2007.02.09 0 0 2932

Hát, én is gondoltam dúlára, de az már sok lenne...

 

Fogadott orvos,  esetleg szülésznő, 30%-os hozzájárulás...

Gondolom, a dúláknak is kell fizetni, ennyit már nem bírunk.:(

 

Tkp mit csinál egy dúla? Igazából csak sejtem, de nem tudom, mivel más a feladata, mint a szülésnőnek.

Fuly Creative Commons License 2007.02.09 0 0 2931

Az új orvosom alapból gétvédelmet végez,meg támogatja a természetes szülést.

 

Erről próbálj meg részletesen tájékozódni. Sajnos sok orvos csak szavakban nagy király, de ugyanazt csinálja, mint 20 éve. Annyi a változás, hogy megtanulta mellé az új szöveget és azt nyomja. :(

Remélem, nem ilyet fogtál ki.

 

Még 1 dolog: sok kórházban van lehetőség arra, hogy doula legyen melletted.  Sokat tud segíteni neked is személyesen - és a kórház hozzáállása is pozitívan változik (nem mernek mindent megcsinálni).

Előzmény: tmr (2926)
Fuly Creative Commons License 2007.02.09 0 0 2930

Ez az lehetett, hogy kézzel tágította a méhszájat?

Jó eséllyel igen.

Előzmény: tmr (2928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!