Szarka borok ennyiért abszolút. Juharost és cuvéé édest ittam, mind a kettő könnyen csúszós, de tartalmas, és egy kis izgalommal. Ez az akciós ár érte semmi.
Őszintén szólva abban az árkategóriában ritkán veszek bort, főleg "látatlanban", és nem is biztos, hogy hazait vennék ennyiért;-)
Szelesháttól a K2 és a PN ami engem érint, azok korrektek szoktak lenni amennyire rémlik, még ha a PN nem is fajtajelleges érett gombás, inkább a könnyű Szekszárdias gyümis vonal.
A két új Heimann? A Francesco és a Agnus merlot? Épp csak elkezdte tolni őket a BT, erre itt ejnyebejnye -25% van rájuk. Hú most mi lesz.
Szeleshát Cab. Sauv. 2016-ot kóstoltam, amit itt is árulnak most, de csak azért, mert a Lidlben még sokkal olcsóbban (1500 körül) volt pár hete. Korábban nem volt velük igazán jó tapasztalatom, és ez a CS is vicces lenne a 3000 körüli alapárért. 1500-öt azért megért.
Szentesinél is van némi árengedmény, kár, hogy a PN-on és a Csókán nincs nagyobb:)) tényleg létezik még valamelyik pincénél megfizethető és jó Csókaszőlő?
A helyzet az, hogy a közvetlen napsütés és az eső az, amit valószínűleg nem bír. Amúgy is egy fehér árnyékoló ernyő alá kell tenned. A kommersz elektronikát általában 0 és 70 °C közöttre specifikálják, de ez nem jelenti azt, hogy mínuszokban nem működne, csak esetleg kissé odébb mér. Fagyban az akkukkal lehet baj, amik ott nem működnek egész jól, de azt hiszem, a szén-cink elemek fagyban is elműködnek. Nem olyan drága, hogy ne érne meg egy próbát.
Na hát ez majdnem tökéletes, ha kettővel osztom amit ír, akkor is fel évig -bírja a li-ion akksi. Egy gondom van vele, ez nem -bírná a kültéri időjárást szerintem. Mert annyi a terv, hogy kitenném egyszerűen a régi szőlős területre. De innen már este tovább megyek weather sealed csak lesz. Köszi!
Ha nincs sim kártyás megoldás, jó az offline is, kérdés milyen gyakran kell akkut cserélni. Erről van infod, ez az 1-2 hét? Mert az nem sok nekem. 18650 akkuból van sok itthon.
Igazából Vácrátóton van egy ismerősöm, akik erdőbe helyeznek ki ilyen adatgyűjtőket, de kijárnak érte elemet cserélni és adatokat begyűjteni. Netes cuccal nincs gyakorlatom, de ilyet, ami egy-két hétig magában gyűjt, majd el kelll menni hozzá, szeretnék magamnak is csinálni.
Babarcziék pannonhalmi rajnaija a kevés méltányolható és nem drága magyar rajnai egyike. Most rendeltek tőlem ollóalkatrészeket és kértem tőlük bort, a rajnaik mellett rakattam a kartonba egy sauvignon blanc-t és egy kékfrankost is.
A lazább szövésű, de azért még nem silleres kékfrankos-vonal tagja, mérsékelt szesszel, savanykás bogyós gyümölcsökkel. Önmagában túlságosan is savanykás, étel mellett jobban működik - ár/értékben nem érzem túl vonzó darabnak.
A Pátria fajtát Dr. Bakonyi Károly állította elő az Olaszrizling és a Tramini szőlőfajták keresztezésével. Az Olaszrizlingnél kb. 8-10 nappal korábban érik, de sokáig a tőkén tartható, mert egyáltalán nem, vagy csak alig-alig rothad. Éréskori cukorfoka 1,5-2,0 mustfokkal, mustjának savtartalma 1,0-1,5 ‰-kel múlja felül az Olaszrizlingét.
A Ság-hegyen Fehér Tamás borászatában van Pátria. Én még nem kóstoltam, de egyszer beszélgettem róla a Fehér Tamással és ő szentül meg van győződve arról, hogy ez a fajta a a magyar borok szent-grálja.
Talán a P10 az én szerény tudásom szerint. Ha jól tudom, annak is már vannak változatai.
Van egy olaszrizling X tramini keresztezés, amit mindenhol szenzációs tulajdonságokkal írnak le, olyan megváltásként az olaszrizling problémáira. Ez a Pátria. De alig találkozni a borával (Bezerics Borház asszem és punktum), pedig már vagy 30 éve létezik a nemesített fajta. Ennek jobban utána akarok járni, mert lehet benne ráció, igaz, csak a leírt tanok szerint. (Van esetleg tapasztalata valakinek a Pátriával?)
Nem gondolom, hogy Putyinnak bármi köze van a borscshoz :)
Sütve tudtam én is a legtöbbet kihozni eddig a céklából, de imádom reszelve nyersen mustáros vinegrettel, csak sajnos a legszőrnyűbb hasfájással átrohan emésztetlen a szervezetemen...
Főzve szerintem is unalmas. Bár főzve és utána ecetes lében marinálva, behűtve szerintem rántotthús, krumplipüré mellé veri az ecetes uborkát. A kovászolt verzióban mondjuk szerintem az uborka a király, de a cékla is izgalmas.
Ami nálunk hatalmas sláger az a sült cékla, sütés után olívaolajba pácolva, lehűtve, fetasajttal és pirított dióval, rukolával tálalva.
Namegház a céklaételek királynője az igazi orosz borscsleves :) Azért én még Putyinnak is meg tudok néha bocsájtani :D
A kovászolt céklát kipróbálom a nyáron. Nyersen nem tudom megemészteni, sülve-főve unalmas, de kovászolva látok benne fantáziát. Uborka / retek kovászolva nagyon frankó, tavalyi felfedezésem a kovászolt karalábé volt. Ősszel meg leraktam egy nagy cserép kimcsit 100% saját termesztésű cuccal. Még a gyömbér is kertben nőtt hozzá :)