Örülök, hogy van még valaki, akinek bejön ez az "egymenetes". Szerintem is jobb a minőség, több illat és aroma marad meg.
Természetesen nem kell összetéveszteni az egylépcsősökkel. Itt sokkal kisebb a kiválasztás hatásfoka és az utópárlat leválasztásnál kell egy kicsit jobban figyelni.
Szia! Nekem egylépcsős van. Nem ez a típus, nem tányéros, de egylépcsőben nagyon jó pálinkát csinál. A nickemre kattintva a hozzászólásaim között láthatod a főzőt és a tapasztalataim . Tudok vele hagyományosan 2 lépcsőben is főzni. Ugyan azon cefréből, 1 és 2 lépcsőben készült pálinka vak teszten eddig mindig az 1 lépcsős nyert. Így mostanában már csak 1 lépcsősként használom. Igaz ez nem tányéros!!! Talán "Fokozott Kiválasztású Páracsőnek" (by Feribá51) lehet tekinteni. A refluxot is csak whisky-nél használom.
A videóból ítélve szerintem kevés a hűtés, mert " füstöl" a kifolyócső.
Az opálosodás tényleg probléma lehet, ha 40% körülire hígítasz. De szűréssel ez is orvosolható. Szerintem ez annak tudható be, hogy nincs kozmaolaj leválasztás. De szerintem ez nem is baj. mert így több aromát tartalmaz a pálinka.
Neked is jó nedűt!:-) Cserébe küldök neked egy jó kis receptet, én is ilyet iszom most az asszonnyal. Hátha bejön.
3 dl 46%-os almapálinkát tegyél egy literes üvegbe. 1 egész fahéjrudat dobjál bele+20-30 szem mazsolát. Zárd be az üveget és 24 óráig rá se nézz, tedd félre.:-)) Amikor majdnem piros a színe, akkor jó, egészségedre! A mazsolák is finomak, olyasmi, mint a bonbon meggy, bár sokkal erősebb.
A hideg zsíroldó ilyen megoldás....nekem Miklós1 javasolta, nagyon bejött. Belecsurgatszegy kis löttyöt, egy kefével elkened az oldalán, vársz 1-2 percet még egyszer végigsurolod az oldalát és már lehet is kiöblögetni és csillog villog.
en meleg vizet nem ajanlom. Egyszer csinaltam, masnapra ketfele volt nyilva a ballon. Nyilvan volt benne valami feszultseg. Szoktam venni borkoves hasznalt ballonokat, azokat ecetben mosoko vagy homokkal szoktam hintaztatni. Eltart egy darabig, de vegere tiszta. 54 litereseket is igy mostam.Lenyeg, hogy jopar marek homok legyen benne es keves citromsavas viz vagy ecet.
Ej, de jó ötletek! Én is ezzel a problémával küzdök, csak részletekben. 3 db 20 literes ballon, plussz vagy 10 darab fonott korsó különböző méretekben. :) Azért mindenképpen olyan megodás kell, aminél nem feltétlen kell teletölteni, hiszen 20-30-40 kilót forgatni emelgetni nem egyszerű dolog. Pláne ha nedves is...
Nem szerettem volna ezt közprédára adni, de mindegy HYPO ,- jó keményen sűrűn bele, álljon vagy két napot és laboratóriumi tisztaságú lesz! Próbáltam ! Azért nem tettem be, nehogy bántsanak.
NAGYON KI KELL ÖBLÍTENY !!!!!!!!!! szuper lesz !!!!!!
Mi lehet az az oldalra kiálló vaslap??? Csak nem oda kell tenni az üveget amibe gyűjtöd a pálinkát? az az üst főzés közben forró lesz... jó öltet a kész pálinkát órákon át ilyen hőfokon tartani....?
Szia Feribá! Ma amikor kimentem főzni, előtte vettem még egy tubus Fbs-t, biztos, ami biztos alapon. De jó lett!:-)) Főztem is vele, ráadásul folyékony állagút, amit erősebben is lehet hevíteni. A fedőn a hőmérő 82 fokig ment fel a főzés folyamán, és nem eresztett sehol sem, alaposan végig szimatoltam a tetejét, nem lehetett pálinka, vagy gyümölcs illatot érezni és a gőz sem nyomta fel róla a fedőt, fix maradt végig. A 200 literes új hűtő is nagyon jó újítás volt, a 3-3,5 órás főzés végére is hideg maradt benne a víz, néha megkevertem a tetejét. Kellett neki ez a 200 liter, a 120 épp csak megfelelt. A másik tubus szikonnal majd picit belejavítgatok, de így is tökéletes. Köszi a jó tanácsot, maximálisan bevált!
Ha kicsit is igényes vagy akkor semmi árulkodó jel, nem hogy szag de egydarab muslicanem lesza környéken... igényesség alatt a tisztaságot értem pl az erjedéskor zárt cefréző edényeket,főzés után elmosni a hordókat stb...