Keresés

Részletes keresés

jatti1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76642

Ez csak a méretét és anyomásbírását jelöli, nem az anyagminőséget. Mindenesetre 16 bárt bír, ezt csak nem éred el. :)

jatti

Előzmény: Szkajvolker Lajos (76604)
Elveon Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76641

Azt szeretnem kerdezni, hogy van-e valakinek tapasztalata otthoni hasznalatu egylepcsös fözök teren? Ilyenre gondolok peldaul: http://www.palinkafozes.com/palinkafozok/palinka-prof-egylepcsos-palinkafozo

 

Ha esetleg van valakinek ilyen fözöje es megosztana velem tapasztalatat azt nagyon megköszönnnem.

 

 

hal65 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76640

Mire gondolsz?

Méreteire?

380mm széles, és 360mm magas.

A két fal közötti távolság, kb:12mm.

Kevés olaj kell bele, hamar felmelegszik.

Előzmény: szentöltvíz (76639)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76639

Szia!

 

Csinos darab,müszaki paraméterek?

 

Üdvözlégy !

Előzmény: hal65 (76627)
golyós Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76638

Csak az előnyéről tudok beszámolni. Nyilván nem igényel több energiát a hűtés, ez könnyen belátható, ellenben még soha nem gyantáztam... Egy alkalmas lécre rugalmasan szerelve "örök életű" (ha csak el nem törik, mert elkopni biztos nem fog).... hátránya, hogy állandó vízátfolyást igényel, amit én egy 1,5m3- es tartályból szivattyúval oldok meg.

Az viszont tényleg perverz, ahogy látszik amint a gőzből pálinka lesz....

üdv.g.

Előzmény: zozomax (76628)
hal65 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76637

Értem.

Előzmény: vf1 (76597)
truffle Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76636

Köszönöm a választ, nagyon meggyőző, így a képek alapján pláne.

A szűkös hely kihasználása pedig proffesszionális!:)

Előzmény: rézműves1 (76612)
hal65 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76635

Ilyeeen?

Ez már most dupla!

Ha ebbe beleteszed a söröshordót, akkor már tripla lesz.

Egyébként én hozom be  őket Olaszországból.

Előzmény: Csakaházi (76630)
zozomax Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76634

Hát, a sógorom ért hozzá, őt akarom terhelni vele ( ezt még nem tudja :-)  ), a hordó alját is ő fogja duplára hegeszteni...

Előzmény: comad2 (76633)
comad2 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76633

Az RM cső beszerzése semmiség, a hajlítása a kutya.

Előzmény: zozomax (76632)
zozomax Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76632

Köszi, a vélemények alapján elvetettem az üveget.
A megfelelő méretű cucc már jelentősen drágább mint a fémcsövek.
Ha tudok szerezni RM csövet jó árban, akkor az lesz, ha nem akkor pedig réz.

Előzmény: Babar66 (76631)
Babar66 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76631

Ha érdekel, nekem van egy, azt neked adom, akár kipróbálásra is.

A 15l-es tisztázó üstömet szolgálta ki, de ahogy Miklós is írta, elég kicsi a teljesítménye, és egy másik hátrány, hogy nagyon kellett figyelni, hogy mikor indul meg az anyag, nem szabad késni a hűtővízzel.

Üdv!

Előzmény: zozomax (76621)
Csakaházi Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76630

Jól néz ki. Hol lehet ilyen fazekat szerezni? Nekem is hasonló kéne a söröshordó duplafalúsításához külső burkolatnak.

Előzmény: hal65 (76627)
Miklós1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76629

Többen is használtunk már üvegspirál hűtőt, de többnyire lemondtunk róla a kisebb teljesítménye miatt. Golyósnak egy jó hosszú (talán 160cm) üvegspirálja van, ami kiszolgálja a főzőjét. Nekem 10l-es üstöt se bírt az üvegműveseknél kapható 60cm körüli hűtő. Egyébként jó az üveghűtő, mert nem oxidálódik,  nem befolyásolja a pálinka ízét, a sérülékenységével sem volt semmi baj, a kicsi teljesítmény pedig az üveg rossz hővezető képességéből adódik. A rézből kell a legrövidebb hűtő (kb. 3 menet), de rezes lehet a pálinka (ha ecetes volt a cefre). Az acél hűtő ugyanolyan semleges mint az üveg, csak jobb a hővezetése (az üvegnél jobb, a réznél rosszabb), kb. 4 menet kell belőle. Cső- és menetátmérők az üsttérfogat függvényei persze (pl. 30-as üst csőátmérő 12mm menetátmérő 25cm).

pikvikk

Lehet birsalma kompótot tenni az almacefrébe, én az elején tenném, hogy kierjedjen a kompót cukortartalma, de akkor már birspálinkához közelítesz. Az alszeszbe is lehet tenni kompótot, nyers birs darabokat meg a gőztérbe is, meg a pálinkába is, meg mindezt vegyesen és halmozva minden kombinációban, és más gyümölccsel is nemcsak birssel. Akinek ilyen a gusztusa, csinálja, rosszat nem tesz, de én maradok a tiszta pálinkánál.

Előzmény: zozomax (76621)
zozomax Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76628

Mármint a főzőmester finomítás utáni állapotára gondolsz... :-)
Amúgy megtaláltam a golyós spiráljáról készült fotót, úgy látom legalább négyszer olyan hosszú, mint amit 

a webshop képén láttam... szóval marad a réz, esetleg a rozsdamentes.

hal65 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76627

Hanem a héten gondoltam egy merészet, és belevágtam egy duplafalú készítésébe.

Kipróbálom, jobb-e mindt a szimplám.

Ilyen lett.

 

Előzmény: hal65 (76625)
kupeci Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76626

Addig amíg valójában semmit sem tudtam a főzésről, sokkal magabiztosabb nyugalommal főztem!:)))

Előzmény: sogi01 (76588)
hal65 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76625

Dehogy hiszem....:)))

Előzmény: vf1 (76624)
vf1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76624

Aj, de rosszul írtam! Hal még azt hiszi be vagyok b@szva!

Golyós ilyet használ. Szerintem megfelelő!

Előzmény: vf1 (76623)
vf1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76623

golyós használ. Szerintem használható.

Előzmény: zozomax (76621)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76622

...hacsak nem az a "perverzitásod", hogy szereted nézni ahogy a gőz átalakul és szépen lecsorog,

az égvilágon semmi előnye nincs, sőt...na jó, talán könnyebb tisztán tartani...

...viszont mivel sokkal rosszabb a hőátadó képessége, több vizet "fogyaszt" és legnagyobb "bűne"

a törékenység, úgyhogy finomítások utáni "állapotban" talán jobb másnap hozzányúlni...

...de persze ez csak egy vélemény, van aki tud rá vigyázni és évek óta gond nélkül használja...

...de van olyan is, aki évente eltör egy fokolót, vagy egy üvegmenzúrát...

...itt néha a feleségek is "besegítenek", az enyémet is ő törte el véletlenül...

Előzmény: zozomax (76621)
zozomax Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76621

Szervusztok,

 

Készül a berendezésem, a szedett vedett dolgokból is egész pofás lesz.  Használ-e valaki üveg lepárló spirált? 

Gondolkozom rajta, hogy érdemes-e olyat használni? Nem kerül sokkal többe, mint a rézből tekert, de nyilván sérülékenyebb...

van valami értékelhető előnye is ?

Csakaházi Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76620

Én is fent mérem a hűtővizet, ha 65-70 fok fölé megy akkor engedek be alul hideg vizet (fent kifolyik a meleg), de ilyenkor is kb húsz fok alul a víz és a lé is. Úgyhogy ezért már lent nem is mérem.

Előzmény: comad2 (76619)
comad2 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76619

mert mindíg a távozó hűtővíz hőfoka a mérvadó,

 

Ezzel ha megengeded kicsit vitatkoznék, mert a távozó pálinka hőmérséklete a mérvadó, ami ugye alul folyik ki és annyi fokon, amennyi az alul lévő víz hőmérséklete. Nem mondom, nem árt fenn egy hőmérő, de én azért csak alulra tenném.

Előzmény: rézműves1 (76617)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76618

...időközben azért ezt a "problémát" is megoldottam és a zsámollyal már a nappalit "fűtöm", mert

így kevésbé vagyok "láb alatt"......ezt váltja a nagyobb "cucc"...

Előzmény: comad2 (76616)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76617

...persze-persze, tudom, hogy azért zártak, de csak az illatok szempontjából említettem...

...a hűtőn meg azért felül van a hőmérő, mert mindíg a távozó hűtővíz hőfoka a mérvadó, amit 

én 65-75°C között tartok, mert ilyenkor a legkevesebb a vízfogyasztás és a kifolyó pálesz hőfoka

is 20°C alatt van, ami ugye a párolgás és az illatok miatt is lényeges...

...ha alul van a hőmérő, akkor csak a befolyó csapvíz hőfokát mutatná, de nem ez a lényeg...

Előzmény: comad2 (76615)
comad2 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76616

Ha meg megtoldod 20 cm-vel a függőleges páracsövet akár mikrózni is lehet. Amúgy szép a cucc, de ezt már sokan írták...

Előzmény: rézműves1 (76612)
comad2 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76615

A főzdékben főleg jövedéki okokból zártak, ha nyitottak lennének akkor lehetne gazemberkedni.

Előzmény: rézműves1 (76613)
comad2 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76614

A hűtőn a hőmérőt miért felülre tetted? Jobban számít, hogy alul mennyi a hőfok.

Előzmény: rézműves1 (76612)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 76613

...aki pedig epruvettát használ, csinálhat úgy mint a Labancok, én egy fél literes üdítős palacknak vágtam ki az alját és ráhúztam, de a főzdékben is zártak......

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!