Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Nekem ilyen volt, meg voltam vele elégedve. Csak azért cseréltem le, mert nagyobb medence lett. Aki megvette, még 1-2 év múlva írt, hogy működik.
Az utódja olyan, aminek a tartály nyaka szűk, abban máshogy van megoldva a szűrő rész, visszasírom a régi tartályát, sokkal jobb. Szóval nézhetsz ilyet is. Én anno még Marinex ts-4 néven vettem.
Szia, mi nem betonoztunk, csak homok és xps lap. Az xps lap azért jó, hogy esténként a hidegebb föld ne hűtse ki a medencét. 8m3 víz volt benne július 1-től augusztus 20-ig simán tudtunk benne fürödni. Tök jó volt :)
A nagykönyv szerint a medence tartalmának háromszorosát kell mindennap átküldeni a szűrőn.
A másik szempont az, hogy két méterrel szélesítve a medence helyét, egy 4,5 méter átmérőjű kerek medencét is odatehetsz, ahhoz már nagyobb szűrő dukál. Lehet, hogy legközelebb nagyobb medencét szeretnél, akkor jól jön egy nagyobb szűrő. A mostani nem fog örökké tartani.
Sziasztok! Tavalyi évben mi vásároltunk Marinex Florida medencét: 400 × 215 × 122 cm méretben, téglalap alakú. Ez azt jelentette, hogy kb 105 cm-ig töltöttük. Felnőttként, gyerekként is nagyon élvezhető volt. A mérettől, a víz mennyiségtől a karbantartástól is tartottam, de egyáltalán nem volt vele gond. A lábak 70-80 cm-re jönnek ki, csak hát mindkét oldalra, így a helyigénye ennek 3,5*5,5 méter volt. Az elején beállítottuk a ph-t, klórt, és egy sima 2m3/h órás papírszűrés intex vízforgatóval oldottuk meg a vízszűrést, rákötve egy skimmert. Tetején volt egy buborékos jó minőségű fólia, azzal a 8 m3 víz 1 hét alatt meleg lett 30 fokban, de a medence 10-18 között napos részen van. Egyszer volt vízminőség romlás, pelyhesítőt raktunk bele 2x és nem lett gond. A vízforgató mivel ilyen kicsi volt ezért használatban volt naponta kb 10-12 órát. Általában éjszaka. Sorházaban lakunk, engem zavart egy kicsit a búgás, de egyáltalán nem vészes a hang, senki sem szólt érte, pedig leginkább éjszaka ment. A papírszűrt 2 naponta cseréltem, kimostam és a 2 hónap alatt 5 db volt összesen :)
A fentieket azért írtam, mert előtte 2 hónapig olvasgattam és sokat aggódtam, de az egyik szivattyús boltos segített, hogy ne aggódjak vágjunk bele, több örömöt ad, mint aggódást. Szóval én csak bátorítani tudok mindenkit, tényleg jó dolog munka után a medencében kibeszélni a családdal a napi történéseket.
Az én kérdésem nekem homokszűrős vízforgatóról szólna, mivel azt a papírszűrős vízforgatót csak ideiglenesen kipróbálásra kaptuk a tavalyi évben, most vennénk valami komolyabbat, de nem extra drágát. Van valakinek tapasztalata a homokszűrős vízforgatókról, ami kb 40-50 ezer forint lenne? Ezek talán 4m3/h kapacitásúak, a tavalyi 2m3/h -nál biztos jobb. Esetleg van valakinek konkrét javaslata? Használt vásárlása nagy lutri lenne?
Köszönöm egyébként a csoportot, még ha passzív olvasó is vagyok, sok a segítség benne. :)
Attól függ, mennyire lett megbolygatva az eredeti talaj. Polyfoam akkor jó, ha alatta tükörsíma a beton - szerintem nincs jelentősége, hogy ott van-e a medence alatt. A víz annyira feldobja az ember testét, hogy az alapszintet puhítani felesleges. Hőszigetelőnek az XPS-re esküszöm, felette egy kis homok, és kész.
Akkor egy 4,0 vagy 4,2 m átmérőjű fémpalástos medence ami 120 cm magas abban azt hiszem 106 cm körüli a vízszint.
Elvileg abban lehetne gyorsban is úszni...úgy neccesen. Én is 182 cm vagyok.
Én úgy képzeltem el, hogy félig földbe telepíteném, viszont van két 11 éves fiú gyermek akik viszont szeretnek állatkodni, nem tudom , hogy mennyire stabilak ezek ha a gyerekek küldik a hullámokat a falaknak. Főleg most, hogy a jobb minőségű német medencék elfogytak és jó esetben egy kínai valamit tudnék csak venni aminek a palást vastagsága meg a fólia is vékonyabb.
Ja és nem az alföldön lakok ahol ha szétmegy a medence nem számít annyira, itt elmosna ezt azt:)
Kefés, teleszkópos szár, 32-s cső, elszívó ágra kötve. Szerintem verhetetlen. Egy medencés szaki ezt a kombót használja közel 20 éve, azt mondta az (fél)automata sokat ott hagy és gépészeti teljesítmény is kell hozzá. Az automata kb. 2 óra alatt csinál annyit amit a fentebb leírtal, Te laza 5 perc alatt végzel.
Tavaly 3,66x0,9 medence volt, abban nem tudott csak a gyerek úszni. Most 4x2x1 medencénk van ebben már Én is tudok, de csak mell úszást, mert a kb. 95 cm-s vízben leér a kezem(182cm magas vagyok).
Nekünk szilikonból készült köteles van, a gyerek simán van kikötve, Nekem duplán (kettőbe hajva) jó, mert különben nagyon kihúzom.
De egy 24 m3/h szivattyúból próbálok majd ellenáramoltatót eszkábálni.
Szerintem kényelmes úszáshoz kell a 120 cm vízmélység, a tanuszoda víz mélysége 90-140 cm.
Van valaki aki otthon szokott úszni a medencéjében, akár gumikötéllel kikötve akár ellenáramoltatóval?
Nagyon kíváncsi lennék, hogy mi az a minimális medence átmérő és mélység amiben lehet így úszni is, hogy nem vered be a kezed, nem azt kell nézni, hogy előtted mögötted marad-e hely.
Én betonozott földet, és polyfoam lemezt gondoltam az új medencénk alá. Jó- e ez így, és 1cm-es lemez elég-e. (És kell-e a beton alá sóder vagy homok?)
A topiklakók évtizedes tapasztalatáról beszélek. A nedves homok még csak-csak, de amit a természet évtizedek alatt alkotott, a gép nem tudja elvégezni rövid idő alatt.
A "nem rúg labádba"-t nem egészen értem, ugyanis pont az a lényege a gépi döngölésnek, hogy brutálisan betömöríti a talajt, és mivel egyenletesen tömörít, így a 12t víz is egyenletesen fogja terhelni a kiszintezett talajt.
Köszönöm az érdemi hozzá szólást . Barátom el vetette a dolgot . Elvileg vesz gyári homok szűrőt bár azt mondta tegnap nagyon drága de valahogy ki kalkulálja .
Sziasztok! Mi a véleményetek, ez a rétegrend működőképes lehet egy D=4,27m medence alá? Barna talaj felásva, szintezvve, géppel simára döngölve + 2-3cm homokágy + XPS 3cm lapok + medence alátét fólia. A lábaknál térkő alátéttel. Azért kérdezem, mert a neten van aki a homokágy felette az XPS-re esküszik, de olvastam olyat is, hogy XPS + rá a homok?! Vélemények? Köszönöm!
Hát, nálunk nehézvíz lehet, mert félig tele is képtelenség volt megemelni.
Persze kérdés, ki mit ért emelésen. Ha a láb le van süllyedve a medence test szintje alá, akkor még csak-csak (gyakorlatilag nem kell a vizet emelni), de ha kicsit is fentebb emelnénk, akkor már a vizet is emelni kell(ene).