Sziasztok ! A 40 az tul fiatal hozzám , én pedig 56 éves koromban keztem el a pálinka főzést az meg az idén volt . Almábol próbáltam de valami nem jött ösze mert fura az íze , ez volt a kezdet
Természetesen a cefre szerintem is a legfontosabb. Hiába a csilivili technika, mit sem ér jó alapanyag nélkül.
Ennek ellenére van különbség a párlatok között, íz és illat dominanciában. Sajnos a "versenyre főzésen" túl ez is probléma a pálinkástársadalomban, mivel a lobby hatás itt is érvényesül.
Agárdon pl., annak ellenére, hogy tornyos rendszert üzemeltetnek az a vélemény, hogy egy erősítő feltétes kisüsti a nyerő. Vannak, akik a csonthéjasok kapcsán nem tartják elfogadhatónak csak a 2x lepárlást. Ízlések s pofonok s a hagyomány.
A Zwack pálinkákkal csak óvatosan, érhetik meglepetések az embert :(
...egyszerűség és hűtőteljesítmény szempontjából szerintem a rézspirál a legjobb, amit ki-ki lehetősége szerint otthon is meg tud oldani, akár a hordósról, akár az átfolyósról legyen szó......ilyeneket sem ördöngősség csinálni......
...ez pl. 12-es lágy csőből, kézzel hajtva egy 110-es műanyag csőre...
Jó, de ez a te főződre vonatkozik. Az, hogy hidegebb időben tudsz egy menetben főzni, azt jelenti, hogy mindenképpen komoly az elválasztásod. Lehet, hogy kisüstihez túlságosan is az.
Őszintén szólva az én főzőmmel ha kicsit hidegebb van simán lehet egymenetben főzni. És már főztem is. Sokkal telltebbek az ízek, és az illatok sokkal intenzívebbek.
Semmivel sem nehezebb az elő és utópárlat leválasztása.
Egy gubanc van, ELSŐOSZTÁLYÚ nagyon tuti cefre kell hozzá mert opálosodhat mint a fene. DE az sem gond, mert nekem még mindíg megszűnt magától két három hét után.
Ez a testesebb-illatosabb páros em igaz így. Mind a kétféle eljárással megcsinálható a testes és illatos pálinka, csak ki kell kísérletezni a beállításokat minden cefréhez. Az úgy igaz, hogy a tornyossal könnyű belecsúszni az utópárlatba, ezért sok kereskedelmi főzde a biztonság kedvéért inkább idő előtt leáll, és így némi testet is kihagy. Továbbá van egy irányzat, miszerint a fiatalokat elsősorban illatos pálinkákkal kéne megfogni.