Keresés

Részletes keresés

curvaisier Creative Commons License 2012.10.15 0 0 77383

És a vaskarika? Az bakfitty? Abból készül a főző.:))

Előzmény: Amateur-no1. (77377)
curvaisier Creative Commons License 2012.10.15 0 0 77382

Igen! Tényleg elmegy belőle sok aroma főzéskor.

 

Előzmény: pasig (77366)
pasig Creative Commons License 2012.10.15 0 0 77381

Kösz, akkor te sem magoztad.Egyébként nem is értem miért kellene, a sima almát sem magozzuk.

Előzmény: rézműves1 (77372)
vf1 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 77380

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
miccimacci30 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 77379

( Asztalos vagyok basszus ! )

 

Így kell rossz szakmát választani :-)  Teljesen mégsem cseszted el: forgáccsal lehet fűteni :-)

Előzmény: Amateur-no1. (77377)
miccimacci30 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 77378

belső edénnyel duplafalusítva viszont remek lehet.

duplafalúsítva

 

hosszú úúúúúúúúúúú, mint a vonatfütty. Felemeled a kupicát, lehajtod, lassan leengeded, végigér a torkodon, mire a vonatfütty elhal :-)

Namégegyet! :-)

Előzmény: barkócza (77374)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77377

A franc, hogy miért nem lehet fából pálinkafőzőt csinálni !   ( Asztalos vagyok basszus ! )

Előzmény: rézműves1 (77376)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77376

..."A forrasztás gondolom egy idő után elengedné, mert nincsen nagy tartása"... 

 

...ezt honnan veszed???......ez is ólommentes lágyforraszal készült...ha addig kellene féllábon állnod, amíg ez elengedi...háááát nem tudom...

 

...mindíg mondom, hogy ne becsüljük le a lágyforrasztást, mert ha az gondosan, jól van megcsinálva, akkor igen tartós...

Előzmény: franyo01 (77261)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77375

"Jó a 120oC a telített kalcium-klorid oldat forráspontjának."

 

Tegyük fel, hogy jó, és gondoljuk végig a következményeket.

A vízbe minden 1 fok forráspontemelkedéshez 2 mol oldott anyag kell literenként.

20 fokhoz 40 mol. Tehát a recept 1 liter víz + 4,44 kg CaCl2

A 740 g/l oldhatósági adat 20 oC -ra vonatkozik. Melegen valószínűleg több feloldódik, de ez azt jelenti, hogy üzemi hőfokon kellene elkészíteni az oldatot, és betölteni az üst két fala közé, és ha elhűl, akkor kikristályosodik.

Ez azért elég messze van attól, amit a gyakorlatban várnánk egy hőközlő folyadéktól.

Előzmény: barkócza (77373)
barkócza Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77374

Ilyesmivel próbálkoztam. Tettem bele leégésgátló szerelvényt is, ennek ellenére úgy leégett, hogy még a zománc is lejött az égéssel együtt. Egy belső edénnyel duplafalusítva viszont remek lehet.

Előzmény: pedropolis (77352)
barkócza Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77373

Jó a 120oC a telített kalcium-klorid oldat forráspontjának. És persze nem CaCl, hanem, ahogy helyesen írtad, CaCl2.

Előzmény: vasbicikli (77357)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77372

...nem kell főzni!!, csak párolni!!...én tavaly elkezdtem kettévágni, hogy legalább félbe legyen,

de a 10-ik után feladtam és inkább egyben dobáltam a fazékba...egy kb 40-literes zománcos

fazékban felraktam a zsámolyra, jó 25-liter vizet és amikor kezdett forrni beledobáltam egy adagot, ami a víz tetejét ellepte...olyan 5-7-perc után, szűrővel kiszedve már mehetett is  a 30-as

kishordóba, egy kis golden alma társaságában, ahol már a "Nabiti-féle rettenetes", a 900W-os fúrógéppel már péppé verte.........egyébként a tavalyi termés nagyon "bió" volt, mert vagy 5-éve nem volt permetezve és mindegyikben "lakott" valami, de ez az íznek, aromának nemigen

ártott...és kompót íze sem lett, ahogy egyesek állítják...az egyik legfinomabb pálinkám lett...

Előzmény: pasig (77366)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77371

Szia kedves Rézműves koma ! Gyönyörű cuccok---csurog a nyálam,de lehet csak szomjas vagyok..)))))

Na pont olyan fedelet gondoltam a 17 -lityis kuktám tetejére ,csak még egy peremmel a szélén a súlyoknak...

mert kövezzetek meg meg ,de én egy rozsdamentes anyagból esztergált súllyal oldanám meg a kukta lezárását és

hozzá passzintott U -szilikon gyűrűvel. A kb. 5 kilós gyűrűt egy foganttyúval leemelném a kuktáról és máris kiönthető

a fáradt maradék...vélemény?

Előzmény: rézműves1 (77350)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77370

Godlock! Mivel lett hegesztve a főződ alján a duplikálás?

pedropolis Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77369
Az KB 20 liter. Az sem lenne rossz.
Megpróbálom, 20 liter kompótot tudok-e fözni benne.
Ha megy, akkor átalakítom.
Előzmény: vasbicikli (77367)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77368

Használt étolajat tettél bele?

Előzmény: Gasparius (77363)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77367

Miklós1 írta nemrég, hogy "minden 10l üsttérfogatra elég 1kW fűtőteljesítmény".

Ha a fazekadat csak 2/3 részig töltöd, akkor kb. teljesül is ez a kívánalom.

Előzmény: pedropolis (77361)
pasig Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77366

Sziasztok!

 

Szereztem 150 kg birset.Mivel ágdarálót nem sikerült szereznem, ezért egy nagy katlanban kezdtem főzni.Eléggé "furcsákat" mondtak akik látták.Konkrétan hülyének néztek.Kicsit megijedtem, de bízom bennetek, illetve amiket leírtatok.De azért vannak kérdéseim:

Tényleg elmegy belőle sok aroma főzéskor?

A magházat ki kell vágni?Mert állítólag ki kell, de én itt nem olvastam ilyet.

100 kg cefréhez sok a 4 kg cukor?

Ha lesavazom eláll januárig?

szazhat1 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77365

szia  mennyiért készítettél ilyen főzőt?

Előzmény: rézműves1 (77350)
Gasparius Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77364

:-) felöntésnél...

Előzmény: Gasparius (77363)
Gasparius Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77363

második éve használom, igen, azt is mondják, hogy kocsonyásodik egy idő után, de még semmit sem vettem észre rajta, ugyanannyi idő alatt fűti fel a cefrét, mint tavaly, eddig összesen kb. 30-40 felüntésnél járok ugyanazzal a 10 lier olajjal

Előzmény: jagi26 (77355)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77362

Ez eredetileg befőző (dunsztoló) fazéknak készült. Nem teli fazék vizet forralnak, csak alul van benne valamennyi, felette meg a gőzben melegednek a befőttek.

Előzmény: orient7 (77360)
pedropolis Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77361

Hát igen, ki kellpróbálnom cefrével is!

Nem tudom, fel tudja-e kellően forralni.

És persze mennyi idő alatt.

Előzmény: vasbicikli (77359)
orient7 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77360

De mint látszódik ök a víz forralása után kosárba helyezet malátát melegítenek.

Szerintem ez egy nagy olajsütő.

Én cefréhez nem ajánlanám.

De a cefre próbája a főzés:))

Előzmény: vasbicikli (77359)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77359

A sörfőzők már rátaláltak! :)

Ha piáról van szó, az emberi találékonyságnak nincs határa ;)

Előzmény: pedropolis (77352)
gombászok Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77358

Na azért vigyázzunk ezekkel a sókkal!

A KNO3 nem kálisó(az a KCL), meg eszik is ám a berendezést rendesen!

Előzmény: barkócza (77346)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77357

A telített CaCl2 120 fokos forráspontja sztem téves adat.

A víz molális forráspontemelkedése 0,51 fok, vagyis ennyivel emelkedik a forráspontja, ha 1 mol akármit feloldunk 1 kg vízben.

Ha a szóba került sókat megnézzük, a CaCl2 móltömege 111 g, oldhatósága 740 g/l,  ami  szűken 7 mol/l-nek felel meg.

A NaCl-ra ugyanez 58 g 360 g/l , ill. 6 mol/l.

Ezek szerint a telített kalcium-klorid oldattal is csak kb. 3,5 fok forráspontemelkedés érhető el (lehetne pontosítani a számítást, mert 1 liter telített oldatban ugye nem pont 1 kg víz van, de a lényegen nem változtatna az a pár tized fok), ami igazából nem old meg semmit, viszont előidéz egy pár problémát (pl. párolog a víz, bekristályosodik a cucc a két fal közé, és hasonló finomságok).

Szóval szeretnék idejekorán lebeszélni mindenkit a sóoldatokról.

Előzmény: barkócza (77346)
kortyos Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77356

Egy barkácsolós barátom épitett egyet magának de neki nem vált be azt mondta .Én szeretném duplafalu olajosra megépiteni az enyémet csak egy jó réz sipka kéne valahonnan rá.

köszönöm válaszodat.

Előzmény: abodi72 (77140)
jagi26 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77355

mi óta van benne étolaj? azt olvastam, hogy az nem jó hőközlőnek... vagy csak ideiglenes megoldás?

Előzmény: Gasparius (77348)
hal65 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 77354

Ha a vizet képes felforralni, még jó is lehet...

Előzmény: pedropolis (77352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!