"Jó a 120oC a telített kalcium-klorid oldat forráspontjának."
Tegyük fel, hogy jó, és gondoljuk végig a következményeket.
A vízbe minden 1 fok forráspontemelkedéshez 2 mol oldott anyag kell literenként.
20 fokhoz 40 mol. Tehát a recept 1 liter víz + 4,44 kg CaCl2.
A 740 g/l oldhatósági adat 20 oC -ra vonatkozik. Melegen valószínűleg több feloldódik, de ez azt jelenti, hogy üzemi hőfokon kellene elkészíteni az oldatot, és betölteni az üst két fala közé, és ha elhűl, akkor kikristályosodik.
Ez azért elég messze van attól, amit a gyakorlatban várnánk egy hőközlő folyadéktól.
Ilyesmivel próbálkoztam. Tettem bele leégésgátló szerelvényt is, ennek ellenére úgy leégett, hogy még a zománc is lejött az égéssel együtt. Egy belső edénnyel duplafalusítva viszont remek lehet.
...nem kell főzni!!, csak párolni!!...én tavaly elkezdtem kettévágni, hogy legalább félbe legyen,
de a 10-ik után feladtam és inkább egyben dobáltam a fazékba...egy kb 40-literes zománcos
fazékban felraktam a zsámolyra, jó 25-liter vizet és amikor kezdett forrni beledobáltam egy adagot, ami a víz tetejét ellepte...olyan 5-7-perc után, szűrővel kiszedve már mehetett is a 30-as
kishordóba, egy kis golden alma társaságában, ahol már a "Nabiti-féle rettenetes", a 900W-os fúrógéppel már péppé verte.........egyébként a tavalyi termés nagyon "bió" volt, mert vagy 5-éve nem volt permetezve és mindegyikben "lakott" valami, de ez az íznek, aromának nemigen
ártott...és kompót íze sem lett, ahogy egyesek állítják...az egyik legfinomabb pálinkám lett...
Szereztem 150 kg birset.Mivel ágdarálót nem sikerült szereznem, ezért egy nagy katlanban kezdtem főzni.Eléggé "furcsákat" mondtak akik látták.Konkrétan hülyének néztek.Kicsit megijedtem, de bízom bennetek, illetve amiket leírtatok.De azért vannak kérdéseim:
Tényleg elmegy belőle sok aroma főzéskor?
A magházat ki kell vágni?Mert állítólag ki kell, de én itt nem olvastam ilyet.
második éve használom, igen, azt is mondják, hogy kocsonyásodik egy idő után, de még semmit sem vettem észre rajta, ugyanannyi idő alatt fűti fel a cefrét, mint tavaly, eddig összesen kb. 30-40 felüntésnél járok ugyanazzal a 10 lier olajjal
Ez eredetileg befőző (dunsztoló) fazéknak készült. Nem teli fazék vizet forralnak, csak alul van benne valamennyi, felette meg a gőzben melegednek a befőttek.
A telített CaCl2 120 fokos forráspontja sztem téves adat.
A víz molális forráspontemelkedése 0,51 fok, vagyis ennyivel emelkedik a forráspontja, ha 1 mol akármit feloldunk 1 kg vízben.
Ha a szóba került sókat megnézzük, a CaCl2 móltömege 111 g, oldhatósága 740 g/l, ami szűken 7 mol/l-nek felel meg.
A NaCl-ra ugyanez 58 g 360 g/l , ill. 6 mol/l.
Ezek szerint a telített kalcium-klorid oldattal is csak kb. 3,5 fok forráspontemelkedés érhető el (lehetne pontosítani a számítást, mert 1 liter telített oldatban ugye nem pont 1 kg víz van, de a lényegen nem változtatna az a pár tized fok), ami igazából nem old meg semmit, viszont előidéz egy pár problémát (pl. párolog a víz, bekristályosodik a cucc a két fal közé, és hasonló finomságok).
Szóval szeretnék idejekorán lebeszélni mindenkit a sóoldatokról.
Egy barkácsolós barátom épitett egyet magának de neki nem vált be azt mondta .Én szeretném duplafalu olajosra megépiteni az enyémet csak egy jó réz sipka kéne valahonnan rá.