Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2021.01.27 0 0 99095

Mire való az egyben tejföl?

Előzmény: nagypapi51 (99094)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.01.27 -1 0 99094

Ez tényleg konyhatrükk, ha valaki ismerte már, attól elnézést kérek.

Poharas tejfölt egyben kiszedni a tégelyéből reménytelen, hacsak...

...Hacsak még zárt állapotban nem ejtesz egy bemetszést a pohár talpán.

Utána leveszed a záró fóliát, és kirázod a tartalmát, egyben kicsusszan.

(persze véletlenül jöttem rá)

 

kis_kiraly Creative Commons License 2021.01.25 0 0 99093

Köszönöm szépen mindenkinek a tippeket!

Azt sejtettem, hogy a rétes lényege a réteslapok eltartása. Vsznű túl sok olajat kentem a rétegek közé előszőr azért volt annyira zsíros

öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.25 0 0 99092

Mert utálják egymást. ;)
Valamilyen emulgeálószer kell hozzá.

Előzmény: nagypapi51 (99091)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 99091

Ha ecettel elegyíthető, vízzel miért nem?

Előzmény: öreg_néne_b (99090)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.25 0 0 99090

Azért azt megnézném, ahogyan elkevered az olajat a vízzel...

Előzmény: sátortábor (99089)
sátortábor Creative Commons License 2021.01.25 0 0 99089

Szép napot !

A rétes csak olajjal, zsírral vagy margarinnal kenve nekünk is nagyon nehéz.

Kitaláltam, hogy csak 1/3-d zsiradékhoz (természetesen folyékony állapotú) 2/3  langyos vizet adok, ezzel kenem a lapok közét.De tejfel is mehet bele egy kevés.

Mivel úgy is dehidratáltak a lapok semmi gondot nem okoz, kell a nedvesség a jó állag eléréséhez. Nálunk ez bevált. Amikor tepsibe rakom a rudakat még akkor is locsolom egy kicsit, hagyom állni mielőtt sütőbe teszem.A tetejét tejfellel kenem sütés előtt. Azt is higítom néha  tejjel .... Sokkal könnyebb a rétes, nem üli meg a gyomrot.

Előzmény: kis_kiraly (99086)
Boszorka Creative Commons License 2021.01.24 0 0 99088

Nagyanyám, aki fantasztikus, igazi házilag gyúrt és kihúzott réteseket készített, mindig olvasztott zsírral kenegette a lapokat. Akkoriban olaj nemlétezett, a vaj meg kincs volt, szóval... De nagyon finom volt.

Előzmény: nagypapi51 (99087)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.01.24 0 1 99087

1-2. Valamilyen zsiradék mindenképp kell, attól lesz 'leveles' a tésztaburok.

       Ha sós töltelékkel (pl. káposzta, gomba) készíted, akár az olvasztott szalonnazsír is szóba jöhet.

       Vidéken legtöbbször disznózsírt használtak, lévén az a háztartások többségében megtalálható - volt.

3.    Bajlódjál!

Előzmény: kis_kiraly (99086)
kis_kiraly Creative Commons License 2021.01.24 0 0 99086

Rétessel kapcsolatos kérdésem lenne (bolti réteslapok):

 

1. Olaj/vaj/margarin helyett lehet-e mást is tenni a réteslapok közé?
2. Vagy tanácsos-e egyáltalán valamit tenni oda?
Én első alkalommal megkentem azokat is olajjal, eléggé zsíros lett. Azóta csináltam még1x rétest és csak a felső lapot (ahova a töltelék kerül) kentem le

 

Arra rájöttem külömböző fórumokon, hogy elég 3 lapot is használni egy rúd réteshez
3. Ha mondjuk egy tasakban van 9 lap és három lapot nehéz szétvenni, bajlódjak-e külön vele hogy a hármat egyesével szétvegyem vagy mindegy ha is össze is vannak ragadva ?

Boszorka Creative Commons License 2021.01.07 0 0 99085

Én is csak akkor ha hideg sültet vagy mást kell szép vékonyra szeletelni. De a nagy szeletelő csak foglalta a helyet és azt nem használtuk. Esetleg kenyérre volt jó, de azt se szeletelünk annyit hogy érdemes lett volna itt tartani.

Előzmény: öreg_néne_b (99084)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.07 0 0 99084

Én meg az elektromos kést nem használom soha, semmire.

Előzmény: Boszorka (99083)
Boszorka Creative Commons License 2021.01.07 0 0 99083

Ha van fölösleges helyed a konyhában, akkor biztos nem rossz, bár mikor nálam még itt állt, akkor is inkább az elektromos kést használtam húsfélék szeletelésére.

Előzmény: öreg_néne_b (99080)
homerx Creative Commons License 2021.01.07 0 0 99082

nekem is az a bajom, hogy ezek nagy darabok, nem tudok neki allando helyet adni a konyhapulton. ha pedig mar el van teve, akkor ki fogja elovenni?

Előzmény: nagypapi51 (99078)
dulci_nea Creative Commons License 2021.01.06 0 0 99081

Mandolin V szeletelőt használok. Nagyon éles a pengéje, és 4-5 féle vágólap betét van hozzá, julienne-től a hullámos krumpliig. Szárazkolbászt, szalámit is szoktam ezzel vágni. Mosogatógépbe is tehető.

öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.06 0 0 99080

A mérete és a súlya előny. Még tapadókorongos is, így nem a gépet tologatom a pulton, hanem szeletelek. És bekapcsolható folyamatos üzemre, nem foglalja le az egyik kezemet.

Előzmény: Boszorka (99079)
Boszorka Creative Commons License 2021.01.06 0 0 99079

Ez egy elég nagy dög és óriási hangja van. Nálunk már rég a pincében landolt. Viszont van egy ősöreg Philps elektromos késem, ami kicsi könnyű. A kést le lehet venni és akár mosogatógépben elmosni. Kenyérszeletelésre nem annyira alkalmas, de hideg sült vagy szalámi stb. szeletelésére remek.

Előzmény: öreg_néne_b (99076)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.01.06 0 1 99078

Akkor érdemes megvenned, ha rendszeresen használod is (mint öreg néne), különben csak kerülgetni fogod.

Tipp: fagyaszd be fél-egy órára a szeletelni valót, és egy rendes késsel vékonyan tudod szeletelni,

ha nem is olyan egyenletesen, mint géppel.

 

Előzmény: homerx (99074)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.06 0 0 99077
Előzmény: öreg_néne_b (99076)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.01.06 0 0 99076

Nálunk ehettél már ilyen géppel szeletelt füstölt kacsamellet, szokott lenni a tálon. :)

Nekünk bevált.

http://offers.kd2.org/hu/hu/lidl/pgfjg/

Előzmény: homerx (99074)
GPF Creative Commons License 2021.01.06 0 0 99075

Érleltem már kacsamellet. de nem érlelőben, hanem gézbe bugyolálva fellógatva. És fel is szeleteltem, de nem szeletelővel, hanem késsel. A többi stimmel :)

 

Innen az ötlet:
https://www.buvosszakacs.com/2015/09/27/kacsasonka/

 

Előzmény: homerx (99074)
homerx Creative Commons License 2021.01.06 0 0 99074

kinek milyen tapasztalata van otthonra szant szeletelogepek teren? leginkabb az egyszeru tisztithatosag erdekelne, nem lenne kiteve massziv hasznalatnak. ez az erlelt mell igencsak felkeltette a figyelmem.

joy Creative Commons License 2021.01.04 0 0 99073

Ezen is túljutottunk.
Maradék még mindig van a mélyhűtőben.
:o)

kentaur01 Creative Commons License 2020.12.18 0 0 99072

igen

Előzmény: joy (99071)
joy Creative Commons License 2020.12.17 0 0 99071

Nem hát, hamárakkor nagy tányérnyi legyen!
:o)

Előzmény: dulci_nea (99065)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.17 0 0 99070

Ezt most nem értettem...

Előzmény: homerx (99069)
homerx Creative Commons License 2020.12.16 0 0 99069

elso emelet?

Előzmény: kentaur01 (99068)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.16 0 0 99068

Hát a mai napi mákos bejgli így sikerült ☺️

kentaur01 Creative Commons License 2020.12.14 0 0 99067

Ja. Don Quijote biztosan nagyon diósan szereti

Előzmény: dulci_nea (99065)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.14 0 0 99066

Nyilván ízlés dolga

Előzmény: öreg_néne_b (99063)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!