A rétes csak olajjal, zsírral vagy margarinnal kenve nekünk is nagyon nehéz.
Kitaláltam, hogy csak 1/3-d zsiradékhoz (természetesen folyékony állapotú) 2/3 langyos vizet adok, ezzel kenem a lapok közét.De tejfel is mehet bele egy kevés.
Mivel úgy is dehidratáltak a lapok semmi gondot nem okoz, kell a nedvesség a jó állag eléréséhez. Nálunk ez bevált. Amikor tepsibe rakom a rudakat még akkor is locsolom egy kicsit, hagyom állni mielőtt sütőbe teszem.A tetejét tejfellel kenem sütés előtt. Azt is higítom néha tejjel .... Sokkal könnyebb a rétes, nem üli meg a gyomrot.
Nagyanyám, aki fantasztikus, igazi házilag gyúrt és kihúzott réteseket készített, mindig olvasztott zsírral kenegette a lapokat. Akkoriban olaj nemlétezett, a vaj meg kincs volt, szóval... De nagyon finom volt.
Rétessel kapcsolatos kérdésem lenne (bolti réteslapok):
1. Olaj/vaj/margarin helyett lehet-e mást is tenni a réteslapok közé? 2. Vagy tanácsos-e egyáltalán valamit tenni oda? Én első alkalommal megkentem azokat is olajjal, eléggé zsíros lett. Azóta csináltam még1x rétest és csak a felső lapot (ahova a töltelék kerül) kentem le
Arra rájöttem külömböző fórumokon, hogy elég 3 lapot is használni egy rúd réteshez 3. Ha mondjuk egy tasakban van 9 lap és három lapot nehéz szétvenni, bajlódjak-e külön vele hogy a hármat egyesével szétvegyem vagy mindegy ha is össze is vannak ragadva ?
Én is csak akkor ha hideg sültet vagy mást kell szép vékonyra szeletelni. De a nagy szeletelő csak foglalta a helyet és azt nem használtuk. Esetleg kenyérre volt jó, de azt se szeletelünk annyit hogy érdemes lett volna itt tartani.
Ha van fölösleges helyed a konyhában, akkor biztos nem rossz, bár mikor nálam még itt állt, akkor is inkább az elektromos kést használtam húsfélék szeletelésére.
Mandolin V szeletelőt használok. Nagyon éles a pengéje, és 4-5 féle vágólap betét van hozzá, julienne-től a hullámos krumpliig. Szárazkolbászt, szalámit is szoktam ezzel vágni. Mosogatógépbe is tehető.
A mérete és a súlya előny. Még tapadókorongos is, így nem a gépet tologatom a pulton, hanem szeletelek. És bekapcsolható folyamatos üzemre, nem foglalja le az egyik kezemet.
Ez egy elég nagy dög és óriási hangja van. Nálunk már rég a pincében landolt. Viszont van egy ősöreg Philps elektromos késem, ami kicsi könnyű. A kést le lehet venni és akár mosogatógépben elmosni. Kenyérszeletelésre nem annyira alkalmas, de hideg sült vagy szalámi stb. szeletelésére remek.
Érleltem már kacsamellet. de nem érlelőben, hanem gézbe bugyolálva fellógatva. És fel is szeleteltem, de nem szeletelővel, hanem késsel. A többi stimmel :)
kinek milyen tapasztalata van otthonra szant szeletelogepek teren? leginkabb az egyszeru tisztithatosag erdekelne, nem lenne kiteve massziv hasznalatnak. ez az erlelt mell igencsak felkeltette a figyelmem.