Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Rsüni Creative Commons License 1999.11.24 0 0 92

Téli gumi kell és kész!
Akinek nincs, az egy barom.
Trebitsch Creative Commons License 1999.11.24 0 0 91
Azt hiszem, ez rezonancia kérdése lehet: a Mitsubishi Lanceron nem szól nagyon hangosan a négy Vredestein Snowtrac, száraz úton se. Persze azért hangosabb, mint egy nyári gumi, de nem vszélyes.
Viszont a KFKI kapujánál lévő hosszú emelkedőn vidáman lehet szlalomozni vele az elakadt nyárigumis terepjárók között. Ki van próbálva... :)
Előzmény: pronto (86)
PTZ Creative Commons License 1999.11.24 0 0 90
A Barum Polaris tényleg csendes. Ez a nyilazott, forgásirányos mintának is köszönhető. És szépen felhúz majdnem mindenhol. Ami plusz jó benne, hogy az átlagnál is szélesebbek a vízelvezető árkok, ami latyakban nem mindegy ugye. Az egyetlen problémám vele, hogy még száraz időben nyírtam egy kicsit, úgyhogy az első kerekek lamelláinak az éle kicsit csorbult. Ezekkel kéne kapaszkodni. Szóval akinek télije van _ne_hajtsa_erősen_ amikor száraz az idő! Én asszem a hátsókat (borotvaéles lamellák) fogom előre rakni, és vigyázok rá. Egyébként a gumikat a Suzuki Solymárnál vettem, van nekik mindenféle, az akciók menüpont alatt árlista is van. Azért előtte telefonáljatok mielőtt mentek.

Egyébként a sok nyárigumis azt hiszi, ahova ők nem mennek fel, oda más se tud. Az (emelkedő) utcánk elején egy szakállas fazon szenvedett a Puntójával, egy Y-elágban teljesen elállta az utamat, mikor mondom neki, hogy én szeretnék arra felmenni, aszongya: nem tud! Láttátok volna a fejét, amikor kikerültem!

Vissza a 4WD témájához: az első havazás után a faluban ment előttem egy Nissan terepjáró. Szépen fékez a kereszteződés előtt, majd befordul balra. Azaz csak befordulna, mert csúszott közben kifele: fel a járdára, majdnem a házfal lökte vissza. A másik sztori a szomszédomé, neki Toyota pick-upja van duplakabinos meg minden. Szóval megyek fel az utcánkban (egysávos utca+emelkedő), kikanyarodik szemben a szomszéd, satufék, csúszik előre. Megáll, gondolja visszafarol az udvarra. Rükverc be, négykerék pörög hátra, a Toyota kígyózik előre. Megszántam és visszatolattam.

Erre mondták, hogy a sok négykerekes elbízza magát hajtásügyileg és nem vesz télit. Pedig ilyen időben az elindulás csak egy nehézség a sok közül.

robicsek Creative Commons License 1999.11.24 0 0 89
persze, mert a 20centis hó elnyeli a hangot :-))))

ja, valaki kérdezett nyári gumit.
sajna, olyan, ami szárazon, vizen, nedves uton is a legjobb és a legolcsóbb, olyan nincs :(
egy tesztben olvastam, hogy valami Dunlop volt az egyik legegyenletesebben jó (tesztek: fék, kanyarm gyorsítás, száraz, kicsit nedves és nagyon nedves (aquaplaning) utakon).
A Michelin XH1 volt a legjobb szárazon meg nedves uton, viszont ez volt az egyik leghamarabb felúszó, ha sok a viz.
Viszont szvsz kicsit nedves ut többször van, mint árviz (no, legalábbis tavasszal azt hittem :)), ezért vettem én Michelint nyárra - és meg voltam vele elégedve.

Előzmény: Stone (88)
Stone Creative Commons License 1999.11.24 0 0 88
Nekem most a Barum Polaris csendesebb, mint a gyári nyári Semperit volt. Meghökkentem egy kissé, erre nem számítottam.
Előzmény: Benoir (85)
Tripletheader Creative Commons License 1999.11.24 0 0 87
Van vkinek tapasztalata az ujrafutozott gumikkal kapcsolatban? A Praktikerben van egy csomo ilyen gumi. Vmi olasz gyartmany, 6mm bordamelyseg.
Aki nem fut sokat telen (3-400 km/het), annak megeri esetleg ilyet venni?

- th

pronto Creative Commons License 1999.11.23 0 0 86
A Vredestein is elég zajos, már hatvanas tempóban a száraz aszfalton olyan, mintha elszállna feletted egy repülőgép.
pronto
Előzmény: Benoir (85)
Benoir Creative Commons License 1999.11.23 0 0 85
Nekem is Puntóm van, es először a múlt héten vettem téli gumit, igaz régen nem jártam annyit mint most. Barumot akartam, de ölték egymást érte az emberek, így Semperit lett belőle.
Tök jó érzés, hogy el tudok indulni és meg tudok állni! A Puntó téli szempontból jól sikerült autó, emlékszem tavaly a nagy hóban nyári gumival elmentem ott, ahol sokan csak kínlódtak.
Én is ajánlom mindenkinek a beruházást.
A Semperittel csak annyi bajom van, hogy kicsit zajos 80 környékén, de fölötte semmi hangja sincs. De nem zavaró, ki lehet bírni. Másnak is van ilyen tapasztalata? Más márkák is ezt csinálják?
pronto Creative Commons License 1999.11.23 0 0 84
Nekem is. Én is.
Ciao!
Előzmény: noemi (83)
noemi Creative Commons License 1999.11.23 0 0 83
Az én Puntomon négy téligumi van, mert leginkább négy kerékkel tapad az útra. Vredestein Snowtrac 17.000/db. Állva hagyom a mezőnyt, szakadhat a hó, csak nehogy álljanak előttem.
Ciao!
sti Creative Commons License 1999.11.23 0 0 82
Bocs, hogy kicsit megszentségtelenítem a témát, de gondoljunk a nyárra. Milyen a jó nyári gumi? Az enyém ugyanis eléggé elkopott már és tavasszal szeretnék cserélni.

Nekem valami Continental van, de nam vagyok oda érte. Szóval kanyarban elég hamar megadja magát. Téliben Dunlop Wintersport van, mert a tesztek annó ezt hozták ki a legjobbnak, és a V mintázatát is "értem", azaz el tudom képzelni, hogy hogyan működik, ellentétben az S alakú mintázatosokkal. Nekem mindenesetre bevált, hólánc sose kellett.

Szóval nyáriban mi a jó? Nekem a fő szempont nem a 200-as sebesség, hanem a biztonság, esőben is.

Dunlop SP Sportról van tapasztalatotok?
Nekem amúgy csak az első kettő kopott. Lehet csak ezt a kettőt cserélni? Nem baj, ha nem pont egyforma márkájú a 4 gumi?

Köszi!

RadiX Creative Commons License 1999.11.23 0 0 81
Ittt Finnorszagban novembertol aprilisig mindenki szoges gumival jar (mert kotelezo).
Viszont Magyarorszagon szerintem tilos kozuton hasznalni.
Tripletheader Creative Commons License 1999.11.23 0 0 80
A hetvegen beulhettem egy Pajeroba, amin vmi extra, szoges gumik voltak. Na, kerem, a 4kerekhajtas+azok a gumik vmi eszetlen showt csinaltak egy hegyi uton. Mintha ragasztottak volna oket a jegre\hora.
Kar, hogy a cuccos ara keves embernek fizetheto meg (a tulaj szerint 70k/db a gumi, es jol jart vele). :(

- th

BGC Creative Commons License 1999.11.23 0 0 79
Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!Csak a 4 téligumi a jó megoldás!!!

Bocs de ezt nem lehet eléggé kihangsúlyozni!

Macimedve Creative Commons License 1999.11.23 0 0 78
vadi

Tegnap reggel jöttem Tolnából a 61-es úton. A kétszer két nyomsáv ki volt járva, középen és a kerekek között latyak. Az úton elég sok mezőgazdasági jármű közlekedett 20-30 km/h-val. (Kisebb falvakat reggel csak a traktorok tudták megközelíteni)
Egy hős egy Astrával előzni próbált. Az első kerekei szépen felmásztak a latyakra, a hátsók maradtak az nyomsávban. Az eredmény egy sima árokbacsúszás volt. A nagy hóban semmi komoly nem történt, kisebb lemezsérüléssel megúszta.
A kocsin csak elöl volt téli gumi.....
A négy téli gumis autók biztonságosan vették ezeket az akadályokat.

Lehet hogy szakértő gumis havarod esetleg ismer egy karosszériást is akit mindjárt ajánlani is tud?

MuzX Creative Commons License 1999.11.22 0 0 77
Én lámer vagyok ehhez (is) :)), de nálam hozzáértôbbek szerint is inkább 4 kicsit olcsóbb téli, mint kettô márkás...
Tényleg, fékezéskor, kanyarvételkor bizony komoly meglepetések érhetik azt, aki azt hiszi, elég a kettô és minden király.

Egyébként most még nyári gumik vannak rajta, és még egyszer sem csúsztam meg, sôt a 15 éves vezetésem alatt összesen kétszer pördültem egyet, hálistennek semmi se volt útban :)))

Ilyenkor nagyon-nagyon óvatosan megyek sima, lassú kormánymozdulatok, finom gáz és fék, persze ha vészhelyzet van, megizélhetem...

Csak egy gondom volt, most pénteken: fel kellett mennem a hegytetôre itt Budán a Fészek utcából, és az emelkedô csúcsát éppencsak el tudtam érni, a végén már alig haladt a kocsi, egyfolytában elpörögtek a kerekek... de felment! :)))

Előzmény: robicsek (75)
MaCS Creative Commons License 1999.11.22 0 0 76
Halihó!

Az a "szakember" szerintem is furán gondolkodik. Az tény, hogy elidulni, hegyet mászni elég a két első gumi.
De megállni, kanyarodni, ráadásul úgy, hogy a nyomon nmaradjon a kocsi???

Komoly baj, hogy ilyen "szakemberek" vannak szabadlábon!

Robicsek elgondolása nem rossz. Mifelénk van egy-két meredek emelkedő, ahol csúszós út esetén úgy tudok biztonságosan leereszkedni, ha félig behúzom a kéziféket, és a kocsi így "lóg" a hátsó kerekeken.
Úgy 10 perce prödült itt meg egy Corsa, amint kiderült csak elöl téli gumikkal!!!
A két téli jobb, mint a 4 nyári, de a biztonságos közlekedéshez 4 téli kell.
A Puntóhoz 8e forintért már JÓ téli gumit kapsz? Egy kisebb koccanás lazán belekerül 50e-be.
MEGÉRI??? A kívülálló "szakembernek" biztosan, legfeljebb jót röhög a dolgon.

Üdv: MaCS

Előzmény: vadi (74)
robicsek Creative Commons License 1999.11.22 0 0 75
talán próbáld ki eccer a 4 keréken is, rájössz, hogy a szakembered nem ért hozzá.

sőt, ezért most lehet, sokan megköveznek - de ha két gumid van csak, inkább _hátra_ tedd őket.
Lehet, igy nem tudsz elindulni, viszont nem is állsz keresztbe olyan könnyen, ha már elindultál, és megcsuszol.

De persze négy gumi kell, egy karosszériajavitáshoz, casco önrészhez képest nem összeg szvsz.

Előzmény: vadi (74)
vadi Creative Commons License 1999.11.22 0 0 74
Sziasztok! Múlt héten rakattam fel a téligumikat, de ismét csak az első kerekekre. Beszéltem a "szakemberrel", - akárcsak tavaly - és ismét csak azt mondta, hogy ez így bőven elég a kicsi Puntomra. Én meg nem erősködtem. Végül is bevált eddig is, remélem beválik ezután is.
vadi
Piskóta Creative Commons License 1999.11.22 0 0 73
A Debica Frigoról én is csak jót tudok mondani. Tavaly vettem 4 újat 32e-ért. Lengyel gumi, de ahogy az előttem szólók írták, már ez sem a régi szoc. tech., a GoodYear-é a gyár.

Nagyon jól viszik az autót, tegnap délután jöttem haza vidékről, kitűnően vizsgáztak, már sokadjára. Ez is olcsó és jó vétel. Csak ajánlani tudom.

Arabella Creative Commons License 1999.11.22 0 0 72
Sziasztok!
Segitségeteket kérem!
Szeretnénk venni négy téli gumit, de leadnánk a jó állapotban lévő négy nyárit ( van még négy szélesebb könnyüfémfelnis). Tudtok olyan helyet, ahol ezt korrektül lebonyolítják?
Előre is köszi: Arabella
BGC Creative Commons License 1999.11.22 0 0 71
Sziasztok!

Na még pénteken megérkeztem Badacsonyba, a hegyre már kellett a lánc, de addig minden rendben ment.
M7-es és a 71-es kicsit gáz volt a hóátfúvások miatt max 60-65 km/h.
Tegnap pedig hazajöttem az is sikeres volt.
Az M7-en megelőzött 70-nél egy E320-as merdzsó, nagyon siethetett, de sajna 10km-rel utána a két pálya között landolt a bokorban egy jaguarral egyetemben, volt nagy fikázás és vihogás a kocsiban a látványtól.

Adm Creative Commons License 1999.11.20 0 0 70
Sziasztok!

Négy gumi, az az igazi... Ha két ilyen két olyan, furcsa dolgok tudnak történni.... Tavalyi telet négy Sava Exactal autoztam le, különösebb gondom nem volt vele hoban sem. Kb egy honapja vettem két Debica Frigot, és földobtam hátúlra (farmocis skoda). Elindulási gondom nem volt, miontha sinen menne az auto, csak fékezésnél nagyon elöjön a négy kerék eltérő tapadása... Másrész nagyobb sebességnél (60 fölött) hajlamos csuszkálni.... SZóval jövő héten veszek elölre is, amugy is vettem volna, csak azt hittem, decemberig még nem fog esni a hó....

Előzmény: Stronci (69)
Stronci Creative Commons License 1999.11.19 0 0 69
Helloka!
Bocs, nem akarok okos lenni de ha nagyon csuszik akkor motorfek+esetleg kezifek(ha nincs abs). Amugy igaz, hogy a 4 guminak egy meretunek kell lennie?
Udv!
Előzmény: kenguru (55)
Blindmouse Creative Commons License 1999.11.19 0 0 68
NEEEEEEEEEE!!!! Utálom a havat.. meg az összes xar gumikereskedőt akinek nincs lemezfelnie a kocsimra!!!
dezsőke Creative Commons License 1999.11.19 0 0 67
SHOWTIME VAGY SNOWTIME?

na lehet próbálkozni. Én is kimentem egy picit.

Mellettem törte szarrá egy punto a futóművét (nyári gumival)

elöttem egy ML 320 (mercedes terepjáró)piruettezett vélhetően nyári gumival és NÉGY kerék hajtással, amennyire tudom ebbe már beletettek mindent amit ma el lehet képzelni, mégse jött be neki (emberünk meg se tekerte a kormányt amikor el kezdett pörögni..)

de ja vue-m van a tavalyi pénteki nap is valami hasonló volt...

el_mariachi Creative Commons License 1999.11.19 0 0 66
off

Attól függ, honnan. A Dél-Dunántúl ugyanis teljesen beállt. hó 20 cm+

on

Előzmény: BGC (64)
kishal Creative Commons License 1999.11.19 0 0 65
>> az osztrakok csak 4 egyforma, jo (80%++)
>> gumival engedik be az autokat holanc kell
>> legyen a csomagtartoban.

Ez mennyire komoly? Mert nekem egyikse, epp indulok haza Becsbol, de vissza is szeretnek jonni hetfon, nem lenne kellemes Hegyeshalomnal visszafordulni.... :(((

Előzmény: hosszu (17)
BGC Creative Commons License 1999.11.19 0 0 64
Sziasztok!

Este 6-kor indulok Badacsonyba!
Kérdés? Meg fogok-e még ma érkezni?

DEBICA FRIGO rulez

And67 Creative Commons License 1999.11.19 0 0 63
Ez nem szállingózik. A legszebb idokre emlékeztetoen szakad a hó!
Előzmény: hosszu (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!