Keresés

Részletes keresés

hal65 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77609

12000 körül szokták vesztegetni.

Előzmény: pálinkás-doszi (77607)
vf1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77608

Az kocsmától függ....

Előzmény: pálinkás-doszi (77607)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77607

Szép napot urak!

Kérdésem lenne hogy a csapolt sörös hordó az hány literes? És mi pénz ellenében tudom megvenni a kocsmástól? 

Alkalmas az ilyen hordó, üstnek és egyben alszesz lefőzéséhez?

Üdv.

csep-el Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77606

Üdvözlök mindenkit!

 Egy kérdésem lenne ha szabad.?  Naspolyából lehet-e vagy szoktak-e pálinkát főzni? Ha szoktak akkor hogy kell előkésziteni cefrézésre,és mire kell ügyelni?

 A válaszokat előre is köszönöm!

 BJ

vf1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77605
hal65 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77604

Igen Feribá.

Téged akartalak "megszólaltatni" :)

Előzmény: Feriba51 (77596)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77603

Üdv, Foxrudi!

 

Ha rosszul fogalmaztam, és esetleg megsértettelek/megbántottalak, NE haragudj! Nem volt bennem egy csepp rossz indulat sem!!! Végtelenül hálás vagyok Neked ill a Fórumtársaknak is, hogy ennyi jó tanáccsal láttok el!

Előzmény: foxrudi (77599)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77602
Néhai fateromnak volt hasonlóan vékony hűtőspirál a tákolt főzőhöz. Tt sem lehetett döngetni, mert kifujta a gőzt egyből. Hidd el a fő probléma a vékony hűtő cső!!! Ehhez a kaliberhez, még egy kukta is necces lenne, nem egy 100 lityis böszmeteg:)))
Előzmény: Bugsyy (77589)
Csakaházi Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77601

Na én közben lepuskáztam Rézműves mestertől a keverőt. :) Igaz én egy darabból vágtam ki ugyanúgy a hordó levágott pereméből, és a tengely is egy darabból lesz 10-es köracélból, némi -sajnos- sárgaréz fitting alkalmazásával. Nem a képen látható gumitömítéssel lesz, hanem inkább leforrasztom a hordóra.

Szereztem egy baromi erős ülésmozgató motort, olyan áttétele van, hogy kézzel nem lehet lefogni, és szerencsére sokkal lassabban is forog, mint egy ablaktörlő motor (és kisebb is). Remélem beválik. Most próbálok konzolt készíteni a motornak...

 

 

  

 

 

Feriba51 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77600

Helló Buqsyy!

 

A páracső az az egyenes rész, ami összeköti az üstöt a hűtővel. Még az a rész is hozzátartozik, ami kijön az üstből. Na, ez a rész jobb volna, ha emelkedne egy picit és vastagabb lenne. A hűtő bemenetelnél már le lehet szűkíteni.

Az a megtörés az első kanyarban nagyon sokat rontott!!!!!! Bizonyosan nyomás alatt dolgoztál. Ha nincs leégés, akkor talán e miatt gőzölt is(?????)

Jó nedűt!!!!!

Előzmény: Bugsyy (77594)
foxrudi Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77599

Nem nézlek hülyének! 

-A páracsö,az üsttől a hűtőig tart!

-A kondenzáló spirál elterjedt neve, hűtő spirál!

-Az átfolyós rendszert úgy értettem,ahogyan kell!Alul van egy hideg betáp,fölül a meleg eltáv.Így folyamatosan hidegen lehet tartani a hűtődet.

-Igaz nem néztem át tüzetesen a berendezésed,de te sem feltételezz rosszat azonnal a másikról.

 

Előzmény: Bugsyy (77594)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77598
A hiba a következő! A hűtő hordó mérete kielégítő, de a csőkígyó keresztmetszete nagyon kicsi!!! Ezáltal nagy a gőz áramlási sebessége, a 3 méteren nem tud lehülni, még ha jégbe lenne akkor sem. Legalább 18-as cső kellene min. 4 méter! Meg nagyobb páracső is!
Előzmény: Bugsyy (77595)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77597

a kondenzáló spirál van a hordóban, a páracső az üstöt köti össze a spirállal.

Előzmény: Bugsyy (77594)
Feriba51 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77596

Szia hal65!

 

"A képeidet elnézve, az aparátod alkalmas szeszkinyerésre.

Ha a páracsöved nem lefele állna, hanem emelkedne, még finom pálinka főzésére is.

(ezzel majd nyilván vitatkoznak többen :))"

 

A második mondatban nincs állítmány, de nem értek egyet a gondolattal sem:-))))

Ha lenne állítmány, a két mondat ellentmondásos lenne.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: hal65 (77592)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77595

Igaz, hogy az üstöt még nem szedtem szét, mivel baromi meleg még mindig! :) Így nem tudom, hogy leégett-e.

(Kétlem, hogy szempont lenne: harmadjára tudtuk csak megindítani a 60 l cefrét, égőfej probléma miatt.)

Előzmény: Bugsyy (77594)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77594

Üdv,

 

"Esetleg a páracsöved nem vékonyabb mint a kondenzáló spirálod" -

 

Ne nézz hülyének kérlek! :)

 

Páracső = ami a hordóban van?

Kondenzáló spirál = Az melyik része?

 

Mi értesz az alatt, hogy átfolyós? Fényképek alapján, mit gondolsz?

 

Köszönök mindenkinek mindent. Folyamatosan mentek ki innen mindent amit írtok! :)

Előzmény: foxrudi (77591)
leparlo02 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77593

Pálinkásat

 

Igazából arra lettem volna kíváncsi hogy, izesebb lesz e tőlle a párlat?

Cefre lepárlásnál is kell használni ill érdemes e?

Finomításkor szerepe funkciója.

Kicsit meg vagyok keveredve evvel kapcsolatba.

Te használsz?

Előzmény: rézműves1 (77572)
hal65 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77592

Kedves Bugsyy!

 

A képeidet elnézve, az aparátod alkalmas szeszkinyerésre.

Ha a páracsöved nem lefele állna, hanem emelkedne, még finom pálinka főzésére is.

(ezzel majd nyilván vitatkoznak többen :))

Na vegyük sorra a kérdéseidet:

1., Úgy számolj, hogy egy liter cefre lhűtéséhez, kb 2,5 liter hideg vízre lesz szükséged.

Tehát a 60 liter cefre, biztonságos lehűtéséhez, kb 150 liter vizet fogsz elhasználni.

2., Tökéletes a hűtőd mérete, ha meg tudod oldani a víz időnkénti cserélését.

3., Én egy 4-5 újnyit szoktam elhagyni az üst tetelyétől, az esetleges habzásokra, de ezt is cefréje válogatja. (lást meggy) Nem azért jött lassan mert nem töltötted tel az üstöt, hisz ekkor még gyorsabban kéne jönnie. Azért jött lassan, mert nem volt elegendő a "tűzerő"! Valszeg gyenge az égőfejed. (mint ez a fotóból is látható)

4., Én fokozott tüzet szoktam használni a felmelegítés idelyén, ekkor kb 50 perc alatt megcsurran az alszesz. Ha elég erős az égőfejed, utána még kb 2-2,5 óra a főzés.  Nekem 50 liter 3,5 óra alatt folyik le.

Az utolsó dolg pedig a "gőz" jelenléte.

Én biztos vagyok benne, hogy az NEM gőz volt!!!

Valamikor én is jártam így, még videót is készítettem róla, ami felkerült tán ide is. Vannak olyan cefrék, Amik főzés közben képesek "füstöt", "gőzt" produkálni anélkül, hogy odaégettük volna a cefrénket. Tudom hogy van ilyen jelenség, mert itt már több emberrel előfordult.

Tehát.

Ne vedd vissza a fűtést.(vegyél egy komolyabb gázzsámolyt)

Jó a hűtőd.

Légy bátrabb.

Ja.

És emeld meg a páracsöved!:)

Üdv

hal

Előzmény: Bugsyy (77577)
foxrudi Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77591

Szerintem!

  Először is cseréld (min.) 200l-esre a hűtőd,ha nem átfolyós.

  A páracsövet cseréld 28-asra,min 2m legyen,és az üst felé lejtsen.a hűtőbe belépve szűkülj 1,5 kört 18-asra,majd 4 kör 15-re.kb 4-5m lágy rézcső kell hozzá.Figyelj a menetek egyenletes lejtésére.Konyhai pb palackra fel tudod szépen tekerni.

   100lityósnál ez a minimum.

 Legközelebb az alszeszt engedd le 10-ig.

 Esetleg a páracsöved nem vékonyabb mint a kondenzáló spirálod???Az baj!

 

 

Előzmény: Bugsyy (77589)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77590

Egy ekkora apparáthoz nem ártana vastagabb páracső.

Nekem úgy tűnik, mintha be is lenne horpadva az üst felett a kanyarban.

Mondjuk a hűtő végén megjelenő gőzt ez nem magyarázza.

 

Előzmény: Bugsyy (77589)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77589

Előzmény: Bugsyy (77588)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77588

Mellékelem a képeket is :)

Előzmény: Bugsyy (77587)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77587

Előzmény: Bugsyy (77586)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77586

Üdv,

 

Tehát. Az rézcső külső átmérője 1 cm. Kb 3 m rézcső lehet a hordóban. A vizet néztem, csak langyos volt, forró sosem, összesen kb 100-150 l-t cseréltem ki, éjszakai hőmérsékleten lévő esővízre. Rézcső 80-85 fokos volt. Vegyes cefre, jobbára alma.

Remélem a képek konkrétabbak.

bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77585
A több, mint 6 órás főzés is érdekes, pláne, hogy még el sem fogyott ezidő alatt a szesz a cefréből! Ott valami nagy gebasz van! Írd meg részletesen a főző felépítését, fűtést, cefre fajtát, volt e leégés stb, akkor tudunk segíteni.
Előzmény: bujukcekmece (77584)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77584
Saválló a hűtőd? Ott valami nagyon el van méretezve. A hűtés rossz!
Előzmény: Bugsyy (77577)
Baracilin Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77583

Törkölyfőzős jóreggelt:)

 

Idő:

Az idő nagyon sok, mivel 26%-nál leálltál...ez nagy hiba volt, csomó szeszt bennehagytál a cefrében.

 

Megtöltés:

Én mindent csurig töltök (ha vanannyi cefrém), de nekem elég magas a sisak, van hová felhabzania a cefrének ha úgyadódik. Biztos hogy nem a feltöltetlen rész miatt jött ilyen lassan.

 

Milyen üstöd van?Dupla vagy szimpla falú? Ha duplafalú akkor kevés menet van a hordóban, és a gőz értékes nedű volt ami elszökött...rakjál bele hosszabb spirált.

Ha szimpla, akkor mégegy kérdés: Biztos hogygőz volt és nemacefre odaégéséből származó füst? (ha takarítod el a berendezést ugyis meglátod odaégett e)

Én ugy rakom alá a fát, hogy kb ceruzabél vastagon egyenletesen fojjon ki a párlat.

Közel ilyen arányú apparáttal dolgozom én is...a hűtő mérete elég kellhogy legyen.

Előzmény: Bugsyy (77577)
kupeci Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77582

Spéci!:)

Előzmény: rézműves1 (77565)
kovako79 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77581

Szia.

Mit főztél mert attól függ az alszesz mennyisége.

A gőz biztos jele, hogy kicsi a hűtőd! /Cseréld a vizet úgy hogy alulról töltöd a hordóba a hideget, vagy 200l hordó/

Hány méter a hűtő spirál és milyen vastag? /mert ez sem mindegy:)/

Szimpla vagy dupla a főződ? 

Előzmény: Bugsyy (77577)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77580

"4, Mekkora lángot érdemes használnom, mivel ha túlzottan erős volt, a párlat mellett gőz is jött ki a csövön."

 

Ne viccelj, gőznek nem szabad jönni! Azért van a hűtő! Vagy túlmelegedett a vized, vagy valami nagyon el van méretezve. Milyen hosszú cső van a hűtődben? Cseréltél főzés közben hűtővizet? Nekem 20 l cefre / 30 l-es hűtőhordó arányok mellett kb. 50-60 l meleg vizem képződik egy főzés alatt. Szakaszosan cserélem, amikor már a víz felső 1/3 része meleg (a legtetejét nem állja a kezem), akkor nyomok be alulról annyi hideget, hogy a meleg kicserélődjön (pálinkás napokon ezt használom fürdővíznek ;)).

 

A láng akkora legyen (mint azt sokszor leírták), hogy kb 1 óra alatt forrjon fel a cefre, és +2 óra alatt kész kell lennie a főzésnek.

Előzmény: Bugsyy (77577)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!