Keresés

Részletes keresés

barka Creative Commons License 2009.03.06 0 0 362

A román ortodox Egyház egy újabb "gyöngyszeme"...

És a magyar állam csak hallgat, pedig a kisebbségi kérdés nem belügy!

 

"A moldvai katolikus püspök szerint nincsenek csángómagyarok

 

Helyteleníti a jászvásári római katolikus püspök, hogy "idegenek" a magyar nyelvoktatás és misézés fontosságának hangsúlyozásával "viszályt szítanak" a moldvai csángók körében, akiknek többsége szerinte román nemzetiségű - írja a kolozsvári Krónika című napilap.

 

A moldvai egyházi vezető Tőkés László református püspök február közepén neki címzett levelére reagált, amelyben az európai parlamenti képviselő szóvá tette, hogy a Bákó megyei Szitás falu plébánosa ellenséges hadjáratot indított a magyar nyelv iskolán kívüli oktatása ellen. Az EP-képviselő arra emlékeztette Petru Gherghelt, hogy Románia maga is ratifikálta a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartáját, melynek értelmében a csángómagyarok nyelvét mind kisebbségi, mind regionális minőségében teljes védelem illeti meg."

 

Forrás: http://www.dunatv.hu/magyarsag/moldvai_katolikus_puspok_csangokrol.html

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.06 0 0 361

Ott van pl. Mohácsi Vé, védi elvtelenül az ővéit, tök mindegy, hogy mi történt cigányellenességet kiállt. Teszi a dolgát, amiért tartják.

 

Ti is ilyenek akartok lenni?

 

Vastagbőr kell hozzá és kurva nagy elfogultság, rasszizmus/soviniszmus előny.

 

Én inkább próbálnék korrekt ember maradni.

barka Creative Commons License 2009.03.06 0 0 360

Tényleg nehéz eldönteni, hogy az ember sírjon-e, vagy nevessen a hülyeségeiden. Inkább ez utóbbit választom... :))

 

Előzmény: manaszu (358)
manaszu Creative Commons License 2009.03.06 0 0 359

hiszen rajtad kivul itt senki se tiltakozik.
Itt nem is ér semmit.

Miert  a roman parlamenteben er valamit , vagy talan a magyar parlamentben, esetleg az ENSZ nel vagy az EU nagy gyulesen. Meglehet probalni ugy setrugjak annak a politikusnak a segget aki a roman sovinizmus ellen tiltakozik mint a ceusescuet, pedig o csak egyszer tiltakozott.

Előzmény: T.Howard (351)
manaszu Creative Commons License 2009.03.06 0 0 358

'Több székelyföldi római katolikus templomot, például a Csíksomlyóit is, ortodoxként tüntettek fel egy romániai internetes honlapon"

 

Te egy jol tajekozodott embernek nezel ki. Nem ertem ezen mit csodalkozol.

Azok az Erdelyi magyarnyelvu katolikus templo,ok ahol 25 eve meg magyaraul szolt a pap mostmar 50§ procent csak a roman szot viselik el es azt is megtudhatod, hogy eredetilek mind gorogkatolikus vagy ortodox templomok voltak amiket eroszakkal vettek el a magyraok. Biztos vagyok, hogy a csiksomlyoi templom is rovidesen ortodox lessz. A romanok tudjak, hogy mit akarnak es nem fognak a Tiszanal megalni, mert titkos dokumentumokkal bizonyitani lehet hogy az orszaghaza is roman volt. legalabbis akkor amikor bocskor volt a kupula toronyeke.

Előzmény: barka (354)
barka Creative Commons License 2009.03.05 0 0 357

 

Ja, és ajánlanám mindezt Kinga Gönczescu, állítólag magyar külügyminiszter figyelmébe, aki szerint Romániában nincs magyarellenesség...

 

Előzmény: barka (356)
barka Creative Commons License 2009.03.05 0 0 356

Már halállal is fenyegetik a magyarokat...

 

"Elérte Kolozsvárt is az idegengyűlölet-hullám

2009.03.03. kedd 19:55

 

Az Európaszerte igencsak elburjánzó idegengyűlölet-hullám Kolozsvárt sem hagyta ki. Az elmúlt napokban a belvárosban különböző helyeken bukkant fel két nagyon is hasonló "halálos jókívánság". Az egyik a roma kisebbségnek, a másik a magyaroknak szól.

 

Moarte ungurilor, azaz halál a magyaroknak. Ez a felirat olvasható egy belvárosi ház falán, közel Mátyás király szülőházához. Annak ellenére, hogy a felirat már több napja itt van, senki nem festette azt le."

 

Forrás: http://www.dunatv.hu/magyarsag/kolozsvar_idegengyulolet_hullam.html

 

barka Creative Commons License 2009.03.05 0 0 355

Nyomul a román soviniszta gőzhenger, hogy szakadna meg bennük az ütő...

 

"Leváltották az egyik magyar alprefektust

2009-03-05 10:42:23

 

A kormány leváltotta szerdán Hargita megye RMDSZ által is támogatott alprefektusát, Romfeld Mária-Magdolnát, helyébe a Szociáldemokrata Párt támogatta Andrei Jean Adriant nevezte ki.

A helyi RMDSZ-vezetők többször tiltakoztak már a két magyar alprefektus leváltásának szándéka ellen, utcai megmozdulást is kilátásba helyezve."

 

Remélem nem csak mondják, hanem meg is teszik...

 

Forrás: http://manna.ro/porta/levaltottak_romfeld_maria_magdolna_hargita_megyei_magyar_alprefektust_2009_03_05.html

 

barka Creative Commons License 2009.03.05 0 0 354

A román sovinizmus és idegengyűlölet egyik legrégebbi melegágya ismét "jeleskedett"... de az ortodox pópák természetesen "nem tudnak" róla és "meglepte" őket a hír...

 

"Katolikus templomokat soroltak az ortodox templomok közé Romániában

2009.03.05. csütörtök 12:50

 

Több székelyföldi római katolikus templomot, például a Csíksomlyóit is, ortodoxként tüntettek fel egy romániai internetes honlapon. A román nyelvű jegyzék szerint  75 római katolikus és 108 ortodox templom található Hargita megyében. Ám az otodox listán több templomot is kétszer tüntettek fel, ez okozza az eltérést.

 

A csíksomlyói római katolikus kegytemplomot is az ortodox templomok közé sorolja a honlap. Péter Artúr csíksomlyói ferences rendházfőnök elmondta: A lélegzetünk is elállt, amikor valaki felhívta a figyelmünket, hogy ott szereplünk az ortodox egyháznak a honlapján, a mi kolostorunk és templomunk mint egy az ortodox kolostorok közül.
A székely falvak több római katolikus templomát is ortodoxként jegyzi a honlap."

 

Forrás: http://www.dunatv.hu/kulfold/ortodoxkatolikus.html

 

barka Creative Commons License 2009.03.05 0 0 353

"Sajnos ezzel nem tünnek el...((
Legjobb esetben leváltják és tesznek a helyébe egy másik románt."

 

Pedig a demokratikus, és még erőszakmentesnek mondható jogharcnak a tüntetés a leghatásosabb fegyvere.

Azt kellene csinálni, hogy az emberek megszerveznének maguk között olyan több száz főből álló nagyobb csoportokat, amelyek egymást váltva addig tüntetnének, míg ki nem kényszerítenék az ilyen soviniszta tetvek távozását. Különben nem fog menni.

Persze, tudom én, hogy az embereknek elég nagy gond a mindennapi betevő után való futkosás, de sajnos a kisebbségi jogokért való küzdelem eléggé kemény harc, és az itt-ott való "szóvá tevésekkel" a román hatalommal szemben nem lehet eredményeket elérni...

 

Előzmény: T.Howard (350)
barka Creative Commons License 2009.03.05 0 0 352

"És a magyar rendőrök beszélik a roma nyelvet?"

 

Hogy a roma nyelvet beszélik-e, azt nem tudom, de a románt kell nekik. Különben nem lehetnek rendőrök...

 

Előzmény: Törölt nick (347)
T.Howard Creative Commons License 2009.03.05 0 0 351
hiszen rajtad kivul itt senki se tiltakozik.


Itt nem is ér semmit.
Előzmény: manaszu (345)
T.Howard Creative Commons License 2009.03.05 0 0 350
//Az efféle, nyilvánvaló és durva magyarellenes intézkedések ellen tüntetéseket kellene szervezni és addig nem hagyni abba, amíg az ilyen tetű Munteanu félék el nem tűnnek Székelyföldről...//


Sajnos ezzel nem tünnek el...((
Legjobb esetben leváltják és tesznek a helyébe egy másik románt. De ebben az esetben még ezt sem fogják megtenni. Ezeknél igy működnek a dolgok. Kirakatpolitika.
Előzmény: barka (348)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.05 0 0 349

"És a magyar rendőrök beszélik a roma nyelvet?"

 

Azt inkább a börtönőröknek kellene beszélnie.

Előzmény: Törölt nick (347)
barka Creative Commons License 2009.03.04 0 0 348

Újabb hírek a román soviniszta és magyarellenes intézkedésekről...

 

"Románra cserélte a megyei helységnévadó bizottság több magyar szakemberét Codrin Munteanu, Kovászna megye perefektusa.

 

A rendelet szerint az öttagú utcanévadó bizottságban az eddigi négy helyett két magyar lesz, míg a négytagú címerbizottságban, az eddigi három helyett egy lesz magyar. A magyarok tartanak attól, hogy a prefektus döntésével kevesebb utcát neveznek majd el magyar költőkről, írókról vagy politikusokról.Hasszman Pál szaktudására mindkét bizottságnak szüksége volt. Eddig. Az újakban nem kapott szerepet. Ő alapította és vezeti az alsócsernátoni Tájmúzeumot.

Haszmann Pál elmondta: "Mi ismerjük itt őseinket, nagy szülöttjeinket, mi tudjuk, hogy hány közül kellene a legjobbat, arra méltót kiválasztani, hogy majd róla utcát nevezzünk el, tereinket elnevezhessük"

A kormánymegbízott szerint ez nem kisebbségi ügy: azt mondja, a törvény szerint csak az a kötelessége, hogy magyar is legyen a bizottságban. 

Codrin Munteanu Kovászna megye prefektusa hozzátette: bármely jogállamban, ha valaki úgy véli, hogy jogaiban sértették, a bírósághoz fordulhat és kérheti a döntés eltörlését.

A megyei önkormányzat vezetője szerint a perefektus új döntése, miszerint az etnikai arányokkal épp ellentétes lett a bizottságok összetétele, törvényes, de nem becsületes.-

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint ez nincsen rendben, ezt szóvá fogják tenni, és a legelső adandó alkalommal pedig magasabb politikai fórumokon is fel fogják vetni."

 

Forrás: http://www.dunatv.hu/magyarsag/helysegnev.html?query=Kov%C3%A1szna%20megyei%20bizotts%C3%A1g

 

Az efféle, nyilvánvaló és durva magyarellenes intézkedések ellen tüntetéseket kellene szervezni és addig nem hagyni abba, amíg az ilyen tetű Munteanu félék el nem tűnnek Székelyföldről...

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.04 0 0 347
És a magyar rendőrök beszélik a roma nyelvet?
Előzmény: korieander (7)
barka Creative Commons License 2009.03.04 0 0 346

Sajnálatos ez az érdektelenség, pedig a román törekvések is ugyanarról a tőről fakadnak, mint a szlovák: azaz mindkettő soviniszta és magyargyűlölő.

 

Ettől függetlenül, továbbra is be fogom írni a román soviniszta és magyarellenes megnyilvánulásokat...

 

"...es a  magyarorszagocskai kormany meg tamogat. (ha dugvais de tamogat)"

 

Mondjuk, ez a megállapításod még akkor is hülyeség, ha Kinga Gönczescu magyar külügyi "zseni" időnként valóban ostobán nyilatkozik...

 

Előzmény: manaszu (345)
manaszu Creative Commons License 2009.03.04 0 0 345

Felhozom egy kicsit a topikodat.

Megjegyzem, hogy a cimet tobbesszamrol egyes szamra kene javisd

hiszen rajtad kivul itt senki se tiltakozik. Szerintem is a romanok csak

azt csinaljak amit elvarnak toluk a roman emberek es a  magyarorszagocskai kormany meg tamogat. (ha dugvais de tamogat) 

Előzmény: barka (344)
barka Creative Commons License 2009.03.03 0 0 344

Romániában diszkriminatív vallási törvény van hatályban (amerikai emberjogi bizottság jelentése Romániáról), amely ismét a román politik soviniszta, idegengyűlölő mivoltára mutat rá.

 

Míg a magyar- és más nemzetiségek Egyházai évtizedek óta pereskednek a tulajdonuk visszaszerzéséért, addig a román ortodox Egyház erőszakosan terjeszkedik. Az elmúlt években több, mint 800 ortodox templom épült Románia szerte, és úgy tudom, hogy a többségük "természetesen" Erdélyben...

 

barka Creative Commons License 2009.03.03 0 0 343

"Hogy valakit lehessen megsemmisiteni, ahhoz kell valaki legyen. Magyar egyének vannak még Erdélyben, de magyarság, mint közösségi forma márcsak élettelen kirakatdiszként létezik."

 

Tény, hogy az erdélyi magyarság nem a legrózsásabb állapotban van, de azért ez még egy darabik vágyálom lesz nálad... :)

 

"Viszont a legnagyobb legtöbb rosszat gyakorlatilag az erdélyi magyarság kivégzését, nem Ceusescu hajtotta végre, hanem magyarországi megfelelöje..."

 

Ha Gyurcsányra és bandájára gondolsz, részben egyetértek veled, mert ténykedésükkel nagyon sokat ártottak (és ártanak még mindig) a magyarságnak mind bel- és mind külföldön, na de hát minden erőlködésük ellenére, még neki sem sikerült az erdélyi magarságot kivégezniük és remélem nem is fog...

 

Egyébként ezért született meg ez a rovat: minden román soviniszta, magyarellenes megmozdulást, gazemberséget, amiről tudomást szerzek, ide gyűjtök és természetesen mások gyűjtését is szívesen látnám...

 

Előzmény: manaszu (342)
manaszu Creative Commons License 2009.03.03 0 0 342


Te miért beszélsz jelenidöben arról ami már csak mult idö?
Hogy valakit lehessen megsemmisiteni, ahhoz kell valaki legyen. Magyar egyének vannak még Erdélyben, de magyarság, mint közösségi forma márcsak élettelen kirakatdiszként létezik. Ceusescu rengeteg rosszat tett aRomániában élö magyarság ellen, de a románok megbüntették. Viszont a legnagyobb legtöbb rosszat

gyakorlatilag az erdélyi magyarság kivégzését, nem Ceusescu hajtotta végre, hanem magyarországi megfelelöje és Ö nem áll meg mig mindenhonnét kinem irtja a náci-fasiszta iredenta, árpádsávos, sovinista, antipistita mélymagyarokat. Utána majd jó világ lessz neki.

Előzmény: barka (341)
barka Creative Commons License 2009.03.02 0 0 341
Ez egy tavalyi cikk, de felháborító az a vakság, amit a magyar külügy, élén Göncz Kingával produkál...

 

„Ha összképben vesszük a kárpát-medencei magyar kisebbséget, sehol nem mondtak le a beolvasztásáról, csak van ahol burkolt lett az ellene irányuló beolvasztási törekvés, mint például most Romániában. Romániában, most a politikumot illetően egy passzív magyarellenesség van. A románság történelmét aki ismeri, az tudja, hogy a románok mindig is szívesebben választották az elnyomóval szembeni passzív ellenállást, na ezt most alkalmazzák követeléseinkkel szemben: nem fogadják el a székelyföldi autonómia követelést; a parlamentben leblokkolták a kisebbségi törvényt, passzív ellenállással; a kulturális autonómiát is visszautasítják. Hát ezek mik? Nem passzív magyarellenességek?

 

Ha valaki aktívan ír az interneten az autonómiáról, az a hozzászólásokból észreveszi, hogy létezik, épp helyi, áruló, a románságot kiszolgáló magyarok segédletével egy aktív magyarellenesség is, rejtett utakon. Létezik, a hozzászólásokból látom, egy olyan törekvés, hogy ellenvéleményekkel, melyeket egyes médiák népszerűsítenek is, az autonómia törekvés csirájában való demoralizálása, szétzilálása. Ilyen lejárató vélemény, hogy gazdasági alap nélkül nincs autonómia. És a szomorú az, hogy ebbe az autonómia ellenességbe, még a magyar baloldal is besegít.  

 

Az autonómia ellenes diverziót látva, tapasztalva, Pacepa, nyugatra szökött volt szekus tábornok könyve jut eszembe és abban leírt diverziós szekus módszerek, a kommunizmus esetleges bukása utáni időszakra. A Pacepa által leírtak, a diverziós titkosszolgálati módszereket, nagyon fel lehet ismerni az autonómia ellenes megnyilvánulásokban. Romániában egy központilag nagyon jól szervezett, a magyarság megsemmisítésére irányuló magyarellenesség van. Úgy, hogy nem kell elhinni a Gönczi diplomáciai szép szavakat, mert a valóság kegyetlenül más, - csendes magyar irtás folyik itt, rejtett utakon. Sajnos sokan nem veszik észre, hogy minden törekvésünket már csirájában akarják szétzilálni, ez egy, a tipikusan román mentalitásban gyökerező módszer."

 

ITT a teljes cikk...

 

barka Creative Commons License 2009.02.28 0 0 340
"Ennek a Dragos vajdának a származásával megint baj van. Egyes források szerint ez a román vajda tulajdonképpen a Bélteki Drágfi családhoz tartozott, románul Dragos de Bedeu-nak emlegetik. Két fia volt: Sas (Szász?), és Gyula. Sas fia Balk, akit aztán elzavartak Moldova trónjáról."

 

Hogy milyen származású lehetett ez a Dragos névre hallgató vajda, nem tudom – tőlem akár román is lehet -, mindenesetre a gyermekei nevei nem hangzanak "románosan". Annyi biztos viszont, hogy a Moldvából elűzött Dragos dinasztia Magyarországra menekült és a későbbiekben - ahogy állítod - Drágffy néven vonul be a magyar történelembe.

 

"Az hogy már a 12. században Máramarosban románok éltek, az a dák-római elméletből jön."

 

Azt hiszem, valamit elnézhettél.

Az első magyar oklevelek 1210 körül (13.szd. eleje) tesznek először említést a Déli-Kárpátok északi részén megjelenő románokról.

A második nagyobb román bevándorlás Moldva felől a 13.szd. végén kezdődik a gyéren lakott máramarosi területekre.

 

"Amúgy Moldva alapításának legendája meglepően hasonló a csodaszarvas-legendához, csak itt Dragos és vitézei egy bölényt üldöznek. A bölényfej mai napig Moldova címerállata."

 

Elképzelhető, hogy a Dragos család hallott valamit a magyarok csodaszarvas mondájáról és kis átalakítással megalkották a sajátjukat... :)

 

Előzmény: alias78 (338)
alias78 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 339
"Az hogy a 12. században Máramarosban románok éltek"

Félreérthető voltam. Így értettem:
Az hogy már a 12. században Máramarosban románok éltek.
Előzmény: alias78 (338)
alias78 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 338
A moldvai fejedelemség, Nagy Lajos mongol-tatárellenes biztonságpolitikai háborúi kapcsán máramarosi román vajdák vezetésével jött létre. Az 1340-es években Baia székhellyel létrehozták az észak-moldvai királyi határőrvidéket, amelynek élén Dragos máramarosi vajda állt."

Ennek a Dragos vajdának a származásával megint baj van. Egyes források szerint ez a román vajda tulajdonképpen a Bélteki Drágfi családhoz tartozott, románul Dragos de Bedeu-nak emlegetik. Két fia volt: Sas (Szász?), és Gyula. Sas fia Balk, akit aztán elzavartak Moldova trónjáról.
Az hogy a 12. században Máramarosban románok éltek, az a dák-római elméletből jön.
Amúgy Moldva alapításának legendája meglepően hasonló a csodaszarvas-legendához, csak itt Dragos és vitézei egy bölényt üldöznek. A bölényfej mai napig Moldova címerállata.
Szerintem beszédes ez a portré is, valamelyik kolostorban maradt fenn.


Előzmény: barka (336)
barka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 337
A román elnyomóhenger, ha szép lassan is, de annál szívósabban nyomul és nyomul... egyelőre, úgy látszik, feltartóztathatatlanul...

 

"Romániaszerte 800 új ortodox templom épül

2009.02.27. péntek 20:07

 

Egyházépítés. A gazdasági válság ellenére 806 új, többségében ortodox templom építéséről döntött a román kormány. Ugyanakkor a történelmi magyar egyházak alig több mint a felét kapták vissza jogtalanul elkobzott ingatlanjaiknak.

 

Ortodox templom épült Nagyváradon tavaly ősszel. Az ortodox egyház a meglévő nyolc temploma mellé még 17 újat épít Bihar megyében, és további 33-ra kapnak pénzt az idei úgynevezett "válságkezelő" költségvetésből.

 

„Szükség volt és van ezekre a templomokra. Ahogy egyet felépítünk, szinte azonnal megtelik, híveink száma ugyanis ugrásszerűen gyarapodik” – mondja Cristian Rus diakónus, a Nagyváradi Ortodox Püspökség püspöki szóvivője.

 

Nagyváradon 1920-ban még csak két ortodox templom volt, a kommunizmus pedig tiltotta a templomépítést, így az ortodox egyháznak csak 1989 óta nyílik lehetősége építkezésre. A gond az, hogy az erdélyi városok többségének arculata az 1900-as évek elején kialakult, így szabad hely csak a városszéli tömbház negyedek környékén van.

 

„Nincs kétségem afelől, hogy szükség van arra, hogy templomok épüljenek bármilyen felekezetű hívők számára, de az, hogy ki van hangosítva, akkor is amikor láthatóan az utcán senki sem hallgatja, azt nem tartom indokoltnak. Hogy reggel, délben este hangos liturgia szóljon, azzal nem értek egyet” – véli Szűcs Imre, nagyváradi lakos.

 

Miközben az ortodox egyház egymás után építi templomait, a történelmi magyar egyházak közel két évtizede pereskednek egykori jogos ingatlanjaikért és ingóságaikért. 1400 épületükből a Román Restitúciós Bizottság 2009. január 1-jéig 806 épületet adott vissza, ám ennél jóval kevesebb a gyakorlatban is birtokba vett ingatlanok száma.

 

A nagyváradi római katolikus barokk püspöki palota használati jogáért 12 évig pereskedett a katolikus egyház és bár az épületegyüttes már 5 éve az egyházé, még mindig nem tudta teljes mértékben birtokba venni.

 

„Nem kaptuk vissza a Filharmónia épületét, ami a Katolikus Kör volt, a Szent József Intézetet, ahol most Tanfelügyelőség van, azon kívül van a Szent László menedékház, árvaház volt, most a Cosbuc iskola van benne.  A földdel állunk igen rosszul, a Várad környéki szőlődombok mind egyházi szőlészetek voltak, ezekből egy árt sem kaptunk vissza” – hangsúlyozta Fodor József vikárius, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye általános püspöki helynöke.

 

Az elmúlt 19 évben a nagyváradi püspökségnek 40 pere volt az állammal és ezeket jórészt már megnyerte. Az egyházmegye száz darab ősnyomtatványáéért folyik még perük Bukarestben.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület több mint 350 ingatlanát kérte, de csak  200-at kapott vissza, köztük per útján a Teleki utcai püspöki palotát, amiben korábban a kommunista párt székháza működött.

 

„Habár kormányhatározattal megkaptuk az ingatlanok tulajdonjogát, az önkormányzatok mindvégig fellebbezést nyújtottak be a legtöbb esetben a legfelsőbb törvényszékig jutottunk. Itt említeném meg a zilahi Kálvineum ügyét, a szatmári Református Kollégium ügyét, ugyanakkor a nagyváradi Kossuth utcai bérház ügyét” – mondja Máthé Edit, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület jogtanácsosa.

 

Két ingósági per is folyamatban van még a nagyváradi Lorántffy Gimnázium és szatmári Református Kollégium könyvtáráért. A Restitúciós Kormánybizottság szerint legtöbb esetben a nem teljes dossziék, a tulajdont igazoló iratok hiánya valamint az önkormányzatok fellebbezése miatt húzódik évekig egy-egy per.

 

Ha a  bizottság mégis pozitívan dönt, a tulajdonos dolga az ingatlan telekkönyveztetése és a bérleti viszonyokról való egyezkedés. Kártérítés akkor jár, ha valamiért nem adható vissza az épület, ilyenkor piaci áron számolják fel az ingatlant. Az egyházak most azért aggódnak, hogy a román államnak lesz-e készpénzfedezete a kártérítésre. Csak a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet 30 ingatlanáért kell kártalanítania az államnak."

 

Forrás: http://www.dunatv.hu/magyarsag/ortodox_templomok_romania.html

 

barka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 336

Moldva esetében hasonló a történelmi helyzet.

A moldvai fejedelemség, Nagy Lajos mongol-tatárellenes biztonságpolitikai háborúi kapcsán máramarosi román vajdák vezetésével jött létre. Az 1340-es években Baia székhellyel létrehozták az észak-moldvai királyi határőrvidéket, amelynek élén Dragos máramarosi vajda állt. Ennek utódját az ugyancsak Máramarosból kicsapó  Bogdán eltávolítja, amit már a magyar király nem tud megakadályozni. Bogdán függetleníti magát a magyar királytól és ezzel tkp. megalakítja a független molvai fejedelemséget. Fia Lackó még katolikus vallású, de örökösei már pravoszláv kolostorokat építenek és halicsi segítséggel saját moldvai ortodox érsekséget alpítanak. Később Moldva sorsát is a török terjeszkedés határozta meg...

  

Előzmény: tol (163)
barka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 335

"Ja anagy Magyar birodalom.
ÁLmodik a nyomor."

 

Mentségedre legyen mondva, hogy Romániában nem nagyon tanulhattál magyar történelmet, vagy ha igen, szerintem az is inkább a hazugság kategóriájába tartozhatott.

Mindettől függetlenül, azért létezett egy középkori Magyarország, ami a mohácsi vereségig nagyhatalmi státusszal rendelkezett a környéken. Így pl. Havasalföld is, amit magyarul Havaselvének is hívtak és természetesen Moldva is sokáig a hűbérese volt. És mint korábban írtam már neked, a magyar Kárpátokon túli terjeszkedést sajnos a mongol-tatár hódítás törte meg.

 

Havasalföldön a magyar honfoglalás korától a nagy tatárjárásig elsősorban besenyő-kun uralomról van tudomásunk. 1241-től aztán mintegy fél évszázad (Moldvában mintegy évszázadnyi) tatár uralom következett, mely a Kárpátokon túli magyar terjeszkedést megállította, a magyar befolyást is lecsökkentette. Az újonnan alapított erdélyi román határvédelmi alakulatok átnyúltak a Kárpátok déli oldalára is, vezetőik: a több kenézség felett rendelkező vajdák egyben királyi hivatalnokok voltak. Az 1270-es években megkezdődik e vajdák önállósodási kísérleteinek sorozata, először a Zsil mentén, következményeként annak, hogy a Kárpátoktól délre is megerősödnek a többségében román és kun etnikumú helyi "feudális jellegű" szervező erőik s meggyengül a magyar királyok eleinte nem csak formális fennhatósága.

 

Az egyre határozottabb havasalföldi függetlenségi törekvések Basarab vajda (1317 – 1352) nevéhez fűződnek. Jóllehet ekkor még nem független (továbbra is a Magyar Királyság hűbérese), de mégis megpróbálja a Szörényi bánságot elhódítani a magyar királytól. Károly Róbert 1330-ban büntető hadjáratot indít ellene a régi függőség helyreállítására, de a hazatérő seregét a vajda hadai a posadai hegyszorosban meglepik és megverik. Havasalföld a magyar hűbéri függőségtől azonban ennek ellenére sem tud megszabadulni, ennek jele, hogy 1359-ben Nagy Lajos uralkodása alatt Konstantinápoly áldásával megalapítják "Ungro-Vlahia érsekségét". Az elkövetkező időszakban azonban Havasalföld egyre inkább függetleníti magát a Magyar Királyságtól. A függetlensége azonban nem sokáig tart, mert konstantinápoly elestével megjelenik a horizonton a török...

 

Előzmény: tol (163)
barka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 334

Magyarok, tiltakozzunk!

 

A román magyargyűlölő sovinizmus egyre nyíltabban mutatja ki a fogafehérjét!

Íme ismét egy "nemes" tettük az erdélyi magyarság ellen!

 

"Etnikai tisztogatással vádolják a Kovászna megyei prefektust
2009-2-26 18:02

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök etnikai tisztogatással vádolja Codrin Munteanut, a megye prefektusát, mivel rendelete nyomán etnikai meggondolásból megváltoztatták két megyei bizottság összetételét. A Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta, az utcaneveket adó és módosító bizottságról, valamint a heraldika bizottságról van szó - tájékoztat a Mediafax. Az utcanevekkel foglalkozó bizottságnak eddig négy magyar és egy román tagja volt, a rendelet nyomán jelenleg azonban két magyar és három román tagja van. A megyei heraldikai bizottság eddig három magyar és egy román tagból állt, most pedig egy magyar tagja van, illetve három román."

 

Forrás: http://www.hirek.ro/

 

barka Creative Commons License 2009.02.26 0 0 333

"A romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Mircea Geoană szerint a területi autonómia témája hamis, Románia valós gondját a gazdasági válság jelenti, amely a lakosság egészére, románokra és magyarokra egyaránt kihat."

 

Forrás: http://www.hirek.ro/

 

Hát pernye... ravasz fiú ez Geoană úr...

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!