Keresés

Részletes keresés

allez zserzseli! Creative Commons License 2016.02.09 0 1 51693

na jó, ezzel így vagyunk mi is..:)  de mi volt a trigger? miért kezdted el? azt nem tudhattad, hogy jól fogod magad érezni tőle.. meg az elején valljuk be, nem annyira happiness közben feltétlenül. én még emlékszem, amikor az első szigetkör után szédültem, mint állat :)

Előzmény: rrroka (51692)
rrroka Creative Commons License 2016.02.09 0 1 51692

én azért futok, mert jóéérzem magam közben és tőle. az, hogy egészségesebb leszek, meg számolatlanul ehetem a csokit egy kellemes mellékhatás.

Előzmény: barefootBushman (51690)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.02.08 0 1 51691

huhh elég vaskos kérdések így egy index fórumra :). de igen, én ezért is futok, mármint egészségmegőrzés miatt. nagyrészt ezért kezdtem el. egyidőben azzal, hogy leszoktam a dohányzásról. és megszületett az első gyerekem. 

a hobbifutók túlnyomó részének az egészségmegőrzés/megóvás a cél. ezért maradunk mi hobbifutók. a többiek meg versenyeznek. persze mi is járunk versenyekre, mert az vagány, kell és hasznos az önbecsülésünkhöz, jó elmondani, hogy ezt meg ezt megcsináltuk.. meg eljutottunk különböző helyekre. de nem megnyerni megyünk egy versenyt, vagy dobogóra állni. nyílván azért, mert tudjuk, hogy nem is kerülnénk fel.. egy-két kivétel van, de az a véletlenek összjátéka. 

később az egészségmegőrzés, mint cél, átalakul. a futás eszközből céllá válik. egyfajta megrögzöttséggé, addikcióvá alakul, ami a hiúságunkat, egónkat, vagy a kompetitív személyiségünket szolgálja. vagy felfedezői vágyainkat, gyermeki éveink virtuális remake-jét, öregedésünk jegelését.

namármostan, hogy az egészségmegóvás azt jelenti-e, hogy hosszan szeretnénk-e élni, azt nem tudom. egészségesebben, boldogabban az biztos. én szeretném látni a gyermekeimet felnőni, meg az unokáimat is jó lenne. szóval i am in :)

Előzmény: barefootBushman (51690)
barefootBushman Creative Commons License 2016.02.07 0 0 51690

Hmm, jó lenne időzsarunak lenni ebben a kérdéskörben is. Mert ki mondja meg, hogy nekem a tengerparti nyugágyban ülés,grog-szürcsöléssel hozza-e meg a hosszú és tartalmas életet, vagy a sok mozgás akár szívfájdalmak, vagy lesérülések árán? Egyáltalán akarunk-e hosszan élni? Ezért futunk?

Előzmény: allez zserzseli! (51682)
Pinyo Creative Commons License 2016.02.03 0 0 51689

Haha, szalonterepfutó :)

Előzmény: CSERMANEK (51685)
CSERMANEK Creative Commons License 2016.02.02 0 0 51688

Időzsaru...

Előzmény: CSERMANEK (51687)
CSERMANEK Creative Commons License 2016.02.02 0 0 51687

Lebuktam. Időszaru vagyok:-)

Előzmény: -athosz- (51686)
-athosz- Creative Commons License 2016.02.02 0 0 51686

A korábbi években úgy érezted...

A korábbi években honnan tudtad, hogy most mennyit futottál?

És honnan érezted, hogy most mennyit szenvedtél?

Csermanek, Te titkolsz vmit előlünk!

Előzmény: CSERMANEK (51685)
CSERMANEK Creative Commons License 2016.02.02 0 0 51685

Téli Mátra XL

 

Szépen végigalapozott november-december-január után egy nem titkolt helyzetfelmérésnek szántam a túrát (figyelek ám:-). A tömeg, a várható sár nem tántorított el, idén úgy döntöttem, hogy átmenetileg feladom a szalonterepfutó vonalamat.

 

Az ökológiai lábnyom minimalizálása jegyében négyen mentünk-jöttünk kocsival, eltérő tervekkel. Nekem 155 max volt  célom, és pisztrángostól egy tempósabb utolsó emelkedés.

 

A cél csak részben sikerült, úgy éreztem, hogy menni fog, ezért hagytam 160 közeli értéken a kerregőt. Bejött, a végére is maradt erőm, az utolsó hegy, és a lefelé is jól ment. Egyenletesen haladtam, megingás nélkül. Az elején kicsit elbizonytalanított a jeges rész, de reménykedtem a sárban. Meglett. 40 perc után egyedül maradtam, és ez 3 óráig így is maradt. Nagyon élveztem a ködös, nyirkos magányos erdőt. 

 

Jó volt látni a szokásos arcokat. Zserzselinek és rémisztő pofátlanságomnak hála nem kellett a hidegben végigállnom a sort egy szál hosszú felsőben. Tapír-Ákibácsi-Larzen trió előhozta bennem a 2000-es évek első felének emlékeit, futókarrierem mélyről induló kezdeteit. Jó volt, szép volt.

 

Mindig jókat szórakozom azon, hogy a terepfutás kiváló alkalmat ad elképesztő trivialitások mély filozófiai megközelítésben történő értelmezésére. Ilyenekre gondolok, hogy:

 

Ha egyedül futsz az erdőben, akkor ott nincs senki más csak te és a természet, 

Ha nem teszed bele a kilométereket a lábadba, akkor nem lesz bennük elég kilométer

Ha elfutod egy verseny elejét, akkor az el lesz futva

stb...

 

Na most egy új ilyet fedeztem fel, annak kapcsán, hogy korábbi években úgy éreztem, hogy semmivel nem futottam a mostaninál kevesebbet, nem szenvedtem ennél kevésbé, mégis mindig 5:20 körüli időt mentem, és mindig hosszúnak tűnt a túra. Most meg mindenféle nehézség nélkül, egyenletes, nem szenvedős futással, elillant az idő és a táv. Szóval arra a mélyigazságra döbbentem rá, hogy:

 

Ha gyorsabban futsz, akkor rövidebb lesz a versenyed:-)

 

 

zso70 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 51684

lesz

csütörtökön pontosítás

Előzmény: Törölt nick (51678)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 0 51683

Kösz. Én a FB-os üzenetküldéssel próbálkoztam.

Előzmény: pygmea (51679)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.02.01 0 1 51682

küzdöttél keményen. én mondjuk csak a böfögést hallottam belőle :)), de elfogadom küzdésnek.

mindenkinek vannak jobb és kevésbé jó évei, időszakai, rengeteg tényezőtől függ ez és nem mind befolyásolható edzéssel, akarattal, vannak külső tényezők is, ld mtb-nél.

viszont, aki 10 vagy több évig topon, ugyanazon a szinten tud maradni, mint carlos, vagy manbo, az számomra is példaértékű. ez nagyobbra értékelem, mint megnyerni mondjunk egy versenyt pályacsúccsal, majd 1-2 éven belül eltűnni. 

amire törekszem, azon túl, hogy évről-évre fent tudjak tartani egy egyenletes teljesítményt, akár javítsak is rajta, az az, hogy jól érezzem magam abban, amit csinálok. ha a kettő párosul: happy-end.

 

Előzmény: ubalika76 (51681)
ubalika76 Creative Commons License 2016.02.01 0 2 51681

Hú, ez ám a vitaindító hozzászólás!

A fanyalgás tényleg felesleges dolog, nem úgy a negatív élmények, tapasztalatok megosztása. Az orcalefaragó teljesítményekből lehet ám szépen építkezni! Mikor elgondolod, hogy a 8,5 órás piros menni fog, és elszalad melletted a Marci, mint aki épp a busz után fut. Te meg brutál küzdelemben 9:19-et mész... Hú, az milyen gáz, mikor túledzed magad.

Én csak 6-7 TT-re megyek évente, de tavaly sehol sem sikerült olyat menni mint tavalyelőtt. Na erre azt mondani, hogy szép emlék a tavalyelőtt, az nem olyan hozzáállás, mint aki eljutott oda, hogy fusson 5órásat itt az xl-en. Az 5 órás eredményhez is rengeteg edzés szükséges, rengeteget fel kell adni az életed valamely részéből hozzá. Ha azt érzed, hogy nem, akkor is tévedsz, mert azzal az energiával lehet, hogy felépítettél volna 1 házat, vagy 1 céget, felújíthattál volna egy Bieder szekrényt... 1-2 idegen nyelv... nem is folytatom... jó dolog az a futás, abba ne hagyjátok!

 

És ez a legpiszokabb dolog az állóképességi sportban. Nem elég, hogy tehetséges a tested, kell hozzá egy gondolkodásmód, fegyelem, alázat minden percedben. Én képtelen vagyok rendszerben élni, nincsenek előre tervezett heteim. Tetézi mindezt, hogy azt sem érzem, mikor mennyire vagyok fáradt, hogyan kéne épp akkor edzeni. Akkor nekem vagy edzésprogram kell, vagy máshol másmilyen  korlátokat kell állítanom, ha jobb eredményt akarok.

Azt sem szeretem, mikor valaki azzal jön, hogy persze ennek vagy annak könnyű, mert... Mindenkinek nehéz, valahol van valami fal, amit meg kell oldani.

Én az 1. MB-m után megnézve az eredményeket, gondoltam egy számot, amit a körülményeim, tehetségem, szándékom számomra elérhetővé tesz. Ezt el akarom érni, remélem jól lőttem be. Ezt el lehet érni még 50évesen is. Csak rajtam múlik, hogy sikeres leszek benne. Szurkoljatok nekem! De lehet, hogy feladom majd valamikor. Ha így lesz, el fogom mondani részletesen, miért vallottam kudarcot. Azt nem fogom mondani, hogy szép gondolat volt, de már elmúlt.

Másik sportra se lehet mutogatni, hogy az milyen könnyű. Abban más gyötrelmek akadhatnak. Van pl. olyan sport, ahol mindent jól csinálsz, de statisztikailag éppen nem jött be, aminek be kellett volna jönnie, és aki meg a rossz döntést hozta, jól elpáhol. Ott aztán kell a lelki tartás, hogy ne bőgd el magad a nap végén.

Mindegy, csak küzdeni kell jó sokat, és közben persze élvezni a küzdelmeket. Carlos biztos sokat küzdött ezért a 3:29-ért. Én meg a 4:02-ért. Örülök Carlosnak, mutatja hol a helyem ebben a dologban. De be kéne csapni magamat, ha nem önmagamhoz, hanem bárki máshoz kezdeném el viszonyítani magam (Na, ez is hamissá válik, mikor már nagyon komoly szinten űzöd a játékot...)

 

(Amúgy én most voltam 2.x a TM-en, Lajosházáig vannak, utána még akár magányosnak is érezheted a dolgot.)

 

Bocs a sok okoskodásért, ezután önmegtartóztatásból legalább 2 hétig kussolok, jó? ....vagy inkább 3?

Előzmény: manbo (51680)
manbo Creative Commons License 2016.02.01 0 0 51680

Nincs itt semmi durva.Teljesítmény van, de az nagyon....

Az a valaki, aki 2007-ben 3:35 körül ment, az pont Karlosz!

Az a Karlosz, aki most 3:29-et is ment.

Ennyi.

Lehet fanyalogni, meg lehet edzeni,fejlődni...

Kinek-kinek saját belátása szerint....

 

 

Előzmény: mtb (51676)
pygmea Creative Commons License 2016.02.01 0 0 51679

Az okofutas@gmail.com-ról mindig kaptam választ.
A versenynek, ahogy a célban hallgattam a beszélgetéseket, voltak gyerekbetegségei, majd gyógyul.

Előzmény: Törölt nick (51678)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.01 0 0 51678

Idén lemaradam a kis csapatommal az UB nevezésről. Mivel nekem amúgy is a terep a kedvencem, kinéztük az UltraKék-et.

Kinek van tapasztalata a tavalyi futásról, milyen volt?

Mit tudtok, idén lesz? Hogy lehet elérni a szervezőket? (A FB-on küldött üzenetre nem reagáltak)

rrroka Creative Commons License 2016.02.01 0 0 51677

4000? húha, már nem is bánom annyira, hogy nem mentünk. láttam fotót az idei gerecse 50 TT-ről és elborzasztott az a rengeteg ember.

Előzmény: mtb (51676)
mtb Creative Commons License 2016.02.01 0 0 51676

Az durva. Én 2007-ben voltam először, szerintem az elmúlt 10 évben akkor voltak a legjobb körülmények futáshoz. Hó, jég szinte semmi, mínusz 3-4 fok, így sár sem volt. És akkor -ha jól rémlik- ment valaki 3:35 kōrül (én meg 4:20 körül, de ez már csak egy szép emlék...:),  na meg valószínűleg nem is indultak 4000-en...

Előzmény: -biga- (51675)
-biga- Creative Commons License 2016.01.31 0 0 51675

3:29:30

Előzmény: mtb (51674)
mtb Creative Commons License 2016.01.31 0 0 51674

Carlosék mennyit mentek? Eredmények most kivételesen csak pár nap múlva lesznek. 

allez zserzseli! Creative Commons License 2016.01.31 0 0 51673

köszike! (azért tudom hol a helyem, ez egy erős középmezőnybe pont jó :))

neked pedig sok jó hegyezést!

Előzmény: mtb (51670)
ubalika76 Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51672

Szerintem is nagyon tuti volt a talaj jan végéhez viszonyítva. Pályacsúcsos. Érdekes volt a 3-as övezetesség. Alul a köd alatti rész frankón kifagyva, komoly jegek mivel itt régóta fagy-olvad. Középen szépen elolvadt a hó, klasszik dagonya, a hegy tetején, ami napok óta kinn van a ködből, szinte felszáradt, és ma reggelre vissza tudott fagyni - tökéletesre.

Én nem élveztem a dolgot, az elején elkezdtünk rombolni a tömeg mellett a bozótosban. Zoli után próbáltam menni, de nagyon erőlködnöm kellett, mivel azt fontolgatta a gyomrom, hogy kirakja a tartalmát. Sajna a héten nem volt minden ok vele, de azért jönni kellett ide. Lajosházánál gondoltam kiszállok, de valahogy sikerült Zserzseli után felmenni a hegyre. Rossz volt, gyenge voltam, gyomrom a torkomban.

Nem ettem, nemittam csak beszélgettünk, és galyáról lefelé toltam le az első gélt, hogy legyen már valami. Az lett, hogy a Vörösmatyitól már tudtam élvezni az egészet. Persze nem hagytam, hogy elragadjon a hév, szépem 160 plafonnal ballagtam. A k+-on még sosem jártam, de szeretem a Mátra É-ot. Kár hogy mindig D-felől nézzük a lapos nagy dombot, nem É-felől a komoly hegyet.

Aztán Tamás mondta lefelé, hogy 40p alatt le lehet menni, úgyhogy onnan már rendes futás volt, hátha meglesz a 4óra.

Nemlettmeg, de jó volt ez így.

 

 

 

Előzmény: bellone72 (51671)
bellone72 Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51671

Részemről a szerencse! Kiba irigyellek azért a hegyre mozgásért.

 

De megjegyzem, hogy a SURDAKALAP a végső megoldás! Oszt, szoroz és minden lappangó kérdést megold. Alkalmatlan kézbe/ fejre nem való!

Előzmény: allez zserzseli! (51669)
mtb Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51670

Gratulálok,  ez félelmetesen jó idő! Nekem ma volt a 10. XL,  a pár hónapos  kihagyás után. 5.03 lett,  kénytelen vagyok ennek is örülni,  mert október óta  óta hegyek közelében sem jártam... 

Előzmény: allez zserzseli! (51667)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51669

ahh, de jó, hogy írtál.. most már össze tudtam rakni a dolgokat. mondjuk surda kalapban biztosan gyorsabban összerakom :)

ahhoz képest, hogy nem élvezted, jót mentél!

este én is iszom! :)

Előzmény: bellone72 (51666)
Pinyo Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51668

Ne ijesztgess a Mátra sarával :), vettem a héten egy nagy levegőt és megnyomtam az OK gombot a Mátrabércre. Remélem jól futható pálya lesz.

Előzmény: allez zserzseli! (51667)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51667

™ 2016

 

(milyen jó kis trade mark-ot csinált a címből)

 

olyan ki nem mondott felmérőnek szántam (figyuzol csermanek? :)), ha már láttam, hogy ez trendi.

azért nem akartam nagyon tolni neki, csak egyenletesen, közepes lendületesen, megnézni, hogy állunk most.

ugye ebben a korban már az is nagy dolog, ha reggel nem fáj semmi, szóval megszakadni nem akartam, de azért reméltem, hogy jobb időt megyek, mint máskor bármikor.

 

ez a ™ pálya nem az én a karakterisztikám. mondjuk legutóbb a vulkánra is pont ezt mondtam, szóval lehet itt más baj van. a margit szigetre kellene járnom.. (igaz hetente 1x szoktam is menni). ez a pálya olyan sunyin emelkedik végig, muszáj futni rajta, de azt meg rendes tempóban nem tudok, csak csoszogni. olyan igazi jó kis gyaloglós rész alig-alig van. pedig abban jó vagyok ám.

 

na szóval, egyedül indultam nyugisan, tervnek megfelelően. kicsit nem csípem az elején a ™-et, mert olyan, mint a spar maraton. fűfa virág nyomja az első kilomtereket, mint a süket a csengőt, alig bírja az ilyen magamfajta terepember kerülgetni őket. aztán 40-45 perc után kitisztul a kép.

 

még az elején összeakadtunk ubalikával, szerencsére valami gyomorgondja volt, így elbírtam a tempót. ami nem volt igazán erős, legalábbis a beszélgetésünk amplitúdójából erre következtettem.

 

a dózeren egyszer csak nagy darálásra lettem figyelmesebb, de alig volt időm hátranézni, megcsapott a miskolci gyors egy része. kisvártatva carlos is elrobogott, cserébe is ő köszönni is tudott. :)

 

pisztrángosig együtt is maradtunk balázzsal, majd onnan ő ellépett én meg motiváció híján szokás szerint belassultam. nem tudom mondtam-e már, hogy ez a pisztrángos-kékes szakasz a mumusom. én ezt még jó ízűen, erővel nem bírtam megcsinálni, mindig rohadtul belassulok..

 

na tehát, hogy egyik szavam a másikba fűzzem, felértem kékesre, ahol jó pár percet elidőztem a faházban, mert a kedves pontőr nem volt hajlandó lepecsételni a foszladozó lapomat, de egy sima kartonnal kiegyezett.

 

lefele aztán nem túl acélosan, de leértem esés nélkül, a terepviszonyok elég jók voltak végig, jég, sár, de épp emészthető mennyiségben.

a talpam mondjuk a sok víztől felázott, de egy 40-esre ez nem okoz gondot.

 

már a felénél éreztem a PB szagát, meg is lett, 4:14, ez nekem egy nagyon jó idő, bár gondolom a miskolciak csak mosolyognak rajta :)

 

kis sportszakmai összefoglaló: az utóbbi időben sokat próbáltam gyorsítózni síkon, meg hegyen, ez a felfelékben érezhető volt, az ellépésem sokkal jobb, dinamikusabb lett. a lefelék viszont nem mentek túl jól, mert mostanában kevesebbet voltam terepen, ahhoz pedig ez az egyetlen, ami számít szerintem.

 

nahát ennyi. fussatok ti is jó nagy sárban.

 

 

 

 

bellone72 Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51666

Pályacsúcs terep volt a Miskolciaknak!:)

 

Én valahogy nem élveztem. Zserzselivel és UBalikával kerülgettük egymást. Zserzseli kb 180-as lépés-frekvenciával megy a hegyre, Balázs pedig őserővel legyalulja. Azóta iszom, mint az állat!

Előzmény: -sanci- (51665)
-sanci- Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51665

Téli Mátrán mi volt? Én berezeltem, se gumicsizmám, se búvárruhám. Elkelt volna, vagy csak szimplán sáros jeges volt?

rrroka Creative Commons License 2016.01.30 0 0 51664

a múltkor belegázoltam egy ilyenbe. és annyira beszélgettünk, hogy a közepén állva vettem csak észre. annyira röhögtem. :D szerenécsre hazáig futottam, így nem volt gond, otthon meg kapott újságpapírt a csuka.

Előzmény: lovapete (51663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!