1.5m-t ások meg, de azon belül lesznek a sorok. A magasabb lombozatú retek sora a hagymáktól keletre lesz, dél felől már sok napot kapnak, nyugat felől meg a hónapos retek nem árnyékol, egyébként is hamar ki lesz szedve. Az összeültetés kényszermegoldás, de a hagyma mellől úgyis hamar kijön a retek, nem hiszem hogy bajt okoz.
Az őszi retek még nem tudom hol lesz. Nem könnyű beosztani a helyet. Lehet hogy a fokhagyma után jó lesz.
De nem írtad hogy nem-e korai most vetni a retket.
Ások egy 4x1.5m-es sávot. Pihenni puppantam most le, de mindjárt kész. Közepén lesz 1 sor hagyma duggatva az elefánt foghagymával együtt, 2 szélén hónapos retek és Húsvéti rózsa.
Ide nem jósolnak éjszakai fagyot, és fátyolfólia lesz ezeken.
A retket holnap vajon elvethetem, vagy várjak még?
Üdv. Fél-off, de talán dokumentum. Ma 13h-kor a budai Mechwart-dombra vezető elég meredek kőlépcsősoron egy nagy, lódarázsszerű rovart láttam a hátán kapálózva. Febr. 13, elég napos, de elég hideg időben.
A kertből szoktam behozni földet a palántáknak, azt elkeverem virágfölddel és jó szokott lenni. Csak ép rettenetesen sok gyom kelt ki a palánták mellett. Ezért sütöm a földet. Azóta sem gaz, sem pedig palántadőlés vagy rovarkártevők nem fordultak elő.
Tegnap ásóvilláztam egy keveset, pótoltam az elfagyott borsót. Próbáltam 1-2 ágyást rendezni, mustármagot szeretnék rászórni, zöldtakarónak. --Bent szétültettem a brokkolit, / centoventino, cinquantino / nem fejesednek, csak "ágakat" nevelnek. Nem tudom, mennyire lesz igaz, 55-60 nap a fejlődésük. Ápr. végén jó lenne szedegetni róla a hajtásokat. --A Pink zeller is szépen megindult a Bok choy-al együtt növögetnek.---Ami nagyon lusta, az a Kecskeméti lila padlizsán, nyoma sincs, alszik, pedig egyidőben lett vetve a Sharapovával.
A tápoldat vagy kell, vagy nem, attól függ, mennyi tápanyag van a földben. Tavaly a Florimóval kellett, a Florascával eddig nem, csak mikor a növény már kezdte kinőni az edényt.
Növénytől is függ, tapasztalatom szerint leghamarabb a padlizsán szorul tápoldatozásra.
Sütőbe fertőtlenítés miatt teszitek a földet? Mennyire szükséges ez? A többség csinálja?
Délután akartam elkezdeni a vetést, de olvasva, hogy ti mennyire profin készítitek elő a folyamatot, kicsit elbátortalanodtam.
Én Florohorm Sárközi általános virágföldet vettem kizárásos alapon, mert csak ez volt az üzletben. 8x8-as ültető cserepeket M5-ös ládába tettem, hogy alulról tudjam öntözni, de kb. ennyi volt az előkészület.
Max. fahéjjal megtudom majd szórni a tetejét, de pl. tápoldatra nem is gondoltam, hogy szükség lehet friss virágföld esetében is.
Persze az is kell a termesztés folyamán én 2-3 hetente tolok 1 ek/10 l vizzel. nagyon meghálálják, de ugye ebbe nincs kálcium ezért kell a kálciumnitrát külön. Egy kg-os zacsi max 400 ft , nem jelentős az ára viszont hasznos.
Csak tanács: Magvetéskor és pikírozáskor is DITHAN-oldattal öntözöm a földet és azután kerül az edényke a cipelős tálcába.. A vetőedényt hypós oldatba öblítem. Én nem tudom, hogy milyen a palántadőlés meg egyéb bajok.
Mikor a földet belerakom az oldattal belocsolom picit tömörítem csak a földet és kis lemezzel 3-5 mm mély árkot csinálok aztán csipesszel belerakom a magokat, betakarom porhanyós földel újra tömörítem kicsit aztán megspriccelem és kész.
tömörítés. hőmérőt bele és mehet a radiátorra készített tartóra .22-26 fokot kap.
szitálás-rostálás. pikírozáskor már nem kell a florinánál.
Kiültetés előtt ezzel szórom meg az ágyást és a kis elektromos kapával bedolgozom : Ez a starterem. Van egy másik fajta 2 kilós is amit a tescóba szoktam venni az is jó.
Kevés helyem van radiátor mellett, ablakban. Ezért is gondoltam, hogy a kicsikben csíráztatok, majd átültetem. Még nem csináltam eddig sejttálcásban. Muskátliládában volt eddig, azt tűzdeltem tovább, de ott sok a tönkrement, mert nem tudom szétszedni.
Hívtalak 11.29-kor. Na a lényeg jött 200 szem baklava a rendelés szerint. Én nem kértem belőle de nem dobtam el a zacsit, 3 szem maradt benne csak, szerintem csak elírtam a pici zacskón a feliratot mert az asztalra felül balról jobbra kiraktam a zacsikat, elővettem a címzett boritékját, megírtam a kis zacsikat majd balról jobbra szedve a zacsiból kivettem a magokat, első volt a cahuna második a baklava harmadik a rezigó. Valószínű csak elírtam a zacsit mert a rezigó is elég volt mindenkinek.
reménykedem, hogy jól csináltam annak ellenére, hogy ráment egy napom de nyugdíjas vagyok mit is tudtam volna mást csinálni , ültem volna a kocsmába ? :))
Nem rég halottam egy szakembertől hogy a Kalcium kijuttatása a termés kötődés utáni 30 napon belül a leghatékonyabb. Idén ki fogom próbálni a konyhakertben és a gyümölcsösben is remél beválik.