Meglepő, hogy a nagy gőzös a Zürichi tavon mindössze 6 főnyi legénységgel üzemel. Kapitány, kormányos, 2 matróz, 2 gépész. Plusz a konyha, de az más tészta. Meg gazdaságosabb 180 fokon tartani a bojlert és onnan 300-ra felfűteni, mint kihűlni hagyni. És sok egyéb infó.
Én azt halottam, hogy megkezdik az elbocsátásokat a Vikingnél, de csak úgy részlegesen, finoman. A Viking állítólag 2022-es indulásban gondolkodik. Talán azért van így, mert náluk a nagyon előre foglalás a jellemző, és idén nem foglal senki 2021-re. És mert ők főleg amerikaiakat visznek. A Croisi most szeptembertől szeretne menni, de nagyon megfogytak az utasok, így ez is kétséges.
Szerintetek mi lesz a sorsuk? Megvárják, hogy jöjjön a fellendülés, vagy elkezdik eladogatni őket, mint ahogy a thetube által linkelt cikkben is írják? Nem tudom, mennyire lenne kereslet most ilyen hajókra? Mi van most a személyzetekkel? Rengeteg embert jelent. Elküldték vagy tartják őket? Ti mit hallottatok?
Ezért írtam, hogy nem vetem el ab ovo az ötletedet.
De azt tudjad, hogy a 29-es vasútvonal, szezonon kívüli időszakban, vonatonként ritkán szállít 40 főnél többet egy vonaton.
Sőőőt.
Ebből a 40-ből vond le azokat, akik NEM jönnek tovább Akarattyánál, tehát őket nem hajóztathatjuk át a Balatonon, mert céljuk valamelyik északi parti település.
Áthozhatjuk bármelyik vonat vonat utasait a tavon hajóval, de ez - valószínűleg - 10-20 utast jelentene hajónként, szezonon kívül.
Kurrens időpontban, naponta egyszer vagy kétszer (mondjuk vasárnap délután) lehet, hogy 50-70 főt is.
Én a 29-es vasútvonal, őszi téli leállítása alatt közlekedtetnék átkelőket déli parti vonatokhoz csatlakozva.
--------------------------------------------
Meggondolandó ötlet.
Balatonfüred vasútállomás - Balatonfüred hajóállomás kb. 1100 méter gyalog.
Csomaggal is.
Gyerekkel is.
Meglehet azt is csinálni, hogy a Tapolca felől Balatonfüredre beérkező vonatról nem a vonatpótló buszra száll át az utas hanem először egy olyan pótló buszra mely leviszi a hajó állomásra.
Onnan áthajózik Siófokra.
Siófokon már csak kb. 850 méter séta a hajótól a vasút.
Nem tudom, mi minősül kopasztásnak, de az 500 Ft-os ár csak állami kiegészítéssel lehet gazdaságos. Vagy ez egy politikai döntés, és a veszteséget másból fedezik (idén fedeznék). Ilyen árral egy Moszkvát képtelenség menetrendi üzemben tartani.
Nagyon örülök neki, hogy egyrészt rájöttek arra, hogy a séta és a menetrendi hajózás nem két egymásnak tökéletesen ellentmondó dolog, másrészt azon állami cégeknél, hogy elvileg a cél a magyar utasok számára minőségi program nyújtása, (és nem a külföldi csoportok kopasztása), ott vékonyabb ceruzát kell használni.
Ahol ennek Budapesten egyértelműen jelentősége van az leginkább a belvárosi szakasz. Ott pedig ég óvjon a P+R-től. A Ferenciek tere metrónál sincs, mert minek?
Ha forgalmilag, műszakilag ki lehet húzni a ritkábban lakott elővárosokba, ahol az autós ráhordásnak helye van, ott akár parkolóház is lehet.
Sok igazsága van a hölgynek. Lenne benne fantázia, de ahhoz, hogy egy hasonló koncepció alternatíva lehessen Budapesten, sok minden kellene: pl. megfelelő hajók, parti és kikötő infrastruktúra, P+R, ki-beszállítás logisztikája, de legelőbb is egy reális üzleti terv, amiből kiderül, hogy a megvalósítás és a működtetés mennyibe kerülne. Szvsz. üzleti alapon nemigen menne, de állam bácsi, a főváros, vagy tömegközlekedési vállalat megvalósíthatná, mert náluk talán a társadalmi hasznosság is számít, és tudnának egy ilyen projektre forrást biztosítani/szerezni. Pár évvel ezelőtt alakult nálunk is egy klaszter a belvárosi és az agglomerációs vízi tömegközlekedés hajóparkjának fejlesztésére. Az elképzelésük, beleértve a hajó tervet is, talán nem volt elég kidolgozott. Nem tudom, végül hova futott ki a dolog, de van egy sejtésem….