Keresés

Részletes keresés

laca151 Creative Commons License 2019.10.18 0 0 982

A 'vicc' az, hogy azt a zónát már felprogramoztam, mégse mutatta. A komplett programozás viszont kicsit később történt meg megfelelő kábel és idő hiányában. Mivel már rendesen működik, nem vettem a fáradtságot, hogy kielemezzem, milyen egyéb dolog okozhatta ezt :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (973)
Géza_Géza Creative Commons License 2019.10.15 0 0 981

Szia,

 

értem, és köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad. Én kb. ugyanerre jutottam, ezek szerint jó irányba indultam el. :)

 

Köszi!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (979)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.10.15 -1 0 980

"Viszont ha nem kiforrott a dolog, nem megbízható, akkor kábeleznék."

 

A rádiós dolog egészen ki van forrva. A rádiós rendszerből ennél többet már nemigen lehet kihozni (megfizethető kereteken belül). Titkosítás, túlbiztosítás, ellenőrző impulzusok, szuper tamper-figyelés stb stb, ezeket mind tudják a korszerű rádiós rendszerek.  A baj az alapoknál van, egyrészt, hogy levegőben terjedő rádióhullámokkal kommunikál, másrészt, hogy a rádiós eszközökben muszáj rohadtul spórolni az energiával, hogy ne kelljen neked hetente elemet cserélni minden rádiós érzékelőben.  Ha feltalál az emberiség egy olyan elemet, ami a mainál százszor több energiát lépes tárolni, de nem nagyobb és nem is drágább a mostani elemeknél, na akkor várható majd nagy ugrás a rádiós biztonsági rendszerekben, mert akkor majd be lehet élesíteni olyan szolgáltatásokat, amelyek már régóta ismertek, csak jelenleg számukra nincs  elég energia.

Előzmény: Géza_Géza (978)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.10.15 -1 0 979

"plusz a Paradox már nehezebben beszerezhető ahogy olvastam"

 

Ez butaság. Plafonig vannak tömve a raktárak, hívj fel pár boltot, ha a polcon éppen nincs olyan, amilyet szeretnél, akkor másnapra ott van. Bizonyos típusokat annyira viszik (pl a vagyonvédelmi cégek nem egyesével vásárolnak, hanem tízesével-húszasával :), hogy néha pár napot várni kell.  

Persze ha nagy nehezen megtanultad a DSC kifacsart logikáját, akkor maradj annál, ugyanolyan megbízhatók azok a központok is.

 

"kábeles, vagy 868Mhz-es rádiós érzékelők?"

 

Nem bízok a rádiós cuccokban. És nem azért, mert nem értem, hogy hogyn működnek, hanem azért, mert pontosan tudom, hogy hogyan működnek: rádióból kihoznak a gyártók amit csak lehet, de az számomra nem elég biztonságos. Maximum mint kiegészítő/másodlagos védelem.

 

Tehát szerintem a fő védelem

- mindenképpen mozgásérzékelős legyen

- és mindenképpen vezetékes legyen

- és ennek a kiiktatása kizárólag számkombinációs legyen, vezetéses billentyűzettel (és NEM távirányító, nem mágneskártya, nem mobilalkalmazás, stb).

Ezen felül persze nyugodtan lehet alkalmazni rádiós mozgásérzékelőket, vagy nyitásérzékelőket, infrasorompókat, stb, de ezek csupán másodlagos védelem a szememben, a fő védelmet nem helyettesítheti, csupán kiegészítheti. 

 

Előzmény: Géza_Géza (978)
Géza_Géza Creative Commons License 2019.10.14 0 0 978

Köszönöm a tippeket!

Mozgásérzékelők mindenképpen kerülni fognak minden helységbe, és a javaslat szerint kombinált radaros verziót fogok választani. Ehhez jönnek majd a nyitásérzékelők a külső redőnyökre, nyílászárókra.

 

A DSC-nél is van intelligens zóna, ott is megvalósítható a dolog. Azért a DSC-nél maradnék, mert ismerem a működését, programozását, plusz a Paradox már nehezebben beszerezhető ahogy olvastam. Nem akarom bonyolítani az életemet fölöslegesen.

 

Már csak egy nagy kérdés van: kábeles, vagy 868Mhz-es rádiós érzékelők? Nem tudom, az utóbbi mennyire megbízható, biztonságos, mennyi a téves riasztás, stb. Nyilván a rádióst kényelmesebb telepíteni. Viszont ha nem kiforrott a dolog, nem megbízható, akkor kábeleznék.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (976)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.10.12 -1 0 977

"infra sorompó is megoldás lehet ablakra, ajtóra,"

 

A négy sugaras infrasorompók már nem nevetségesek, viszont elég drágák

Előzmény: Géza_Géza (975)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.10.12 -1 0 976

A kisállatvédelem rizikós, én már láttam olyat, hogy az infra mozgásérzékelő 15 kilóra volt állítva, de a kb 8 kilós kiskutya rendszeresen felmászott olyan helyekre, hogy a mozgásérzékelő már túlsúlyos betörőnek érzékelte.  De ha a kutyád nem alpinista fajta, akkor akár jól is működhet a dolog.

Az infra sorompót és a nyitás érzékelőt nem tartom komoly védelemnek (túl könnyen kijátszhatók), ezek szerintem csupán kiegészítő védelem lehet a komoly infra mozgás érzékelők mellett.

 

"sima kisállatvédett PIR-t, vagy kombinált radaros a célszerű megoldás? "

 

Laikus szerintem csak radarost használjon,  mondjuk ilyesmit: Pyronix KX10DTP

 

"Létezik olyan érzékelő, amit redőnyre fel tudok szerelni?"

 

A leggagyibbak (röhejesen gyenge mágnes) kivételével nagyon sok nyitásérzékelő alkalmas redőnyre is.

 

"A téves riasztás elkerülésére mondjuk valami olyan beállítással, hogy akkor induljon, ha mondjuk x másodpercen belül kétszer megsérti az adott zónát, vagy valami hasonló."

 

A Paradox központoknak van "intelligens zóna" (intellizone) funkciójuk. Ennek az a lényege, hogy

- beállíthatsz X másodpercet (intellizone delay),

- ha megsértik a zónát, akkor elindul egy visszaszámláló

- ha ez az idő letelik és eközben nem történik újabb zónasértés, akkor a riasztó központ nem indít riasztást

 

 

Előzmény: Géza_Géza (974)
Géza_Géza Creative Commons License 2019.10.11 0 0 975

Amit kifelejtettem, tudom, infra sorompó is megoldás lehet ablakra, ajtóra, nem tudom, mennyivel drágábbra jön ki úgy a dolog, de meg fogom nézni...

Előzmény: Géza_Géza (974)
Géza_Géza Creative Commons License 2019.10.11 0 0 974

Sziasztok,

 

egy földszinti lakásba készülök riasztót kiépíteni. Évekkel ezelőtt DSC-t használtam, ugyan a programozása agyrém volt, de elboldogultam vele, és szeretem, mert atombiztosan és stabilan működnek azóta is a telepített rendszerek. Emiatt most is a DSC felé hajlok, az új NEO sorozat programozása meg ahogy elnézem, már sokkal egyszerűbb szoftver segítségével. Klasszikus földszinti lakásról beszélünk, műanyag keretes ablakokkal, ajtókkal, viszonylag nagy üvegfelületekkel. A fűtés cirkó, klasszikus radiátorokkal. Kisállatvédelem (kutya miatt) szükséges lesz. Véleményt szeretnék kérni a rendszerelemeket illetően.

 

Központ: HS2032 NEO + HS2LCD szöveges kezelő (esetleg szükség szerint zónabővítő modul, ez még kiderül attól függően, mennyi nyitásérzékelőre lesz szükség).

 

Mozgásérzékelők: ebbe a környezetbe mit javasoltok, sima kisállatvédett PIR-t, vagy kombinált radaros a célszerű megoldás? 

 

Nézegettem a 868Mhz-en üzemelő vezeték nélküli infrákat, nyitásérzékelőket, ugyan drágább lenne így a rendszer, de praktikus lenne, hogy nem kell mindent bekábelezni, szétfurdancsolni. Mi a tapasztalat, mennyire megbízhatóak ezek az eszközök?

 

A nyitásérzékelő témához még: minden ablakon, teraszajtón van műanyag redőny. Létezik olyan érzékelő, amit redőnyre fel tudok szerelni? Jól lenne, ha már a redőny babrálásánál elindulna a riasztás, nem várnám meg, amíg bejut az ember. A téves riasztás elkerülésére mondjuk valami olyan beállítással, hogy akkor induljon, ha mondjuk x másodpercen belül kétszer megsérti az adott zónát, vagy valami hasonló.

 

Előre is köszönöm az ötleteket, javaslatokat, szóljatok, ha valamivel nagyon tévúton járok. Köszönöm! 

 

 

 

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.10.11 0 0 973

"Amíg nem volt a központ rendesen felprogramozva, nem úgy mutatta vmiért a zónasértéseket, ahogy kell(ene)."

 

Ilyesmi többek között akkor szokik előfordulni, ha a programban be van kapcsolva az EOL ellenállás figyelése, a valóságban meg nincs ilyen a jelzőkörökben. Vagy pont fordítva: van ellenállás, deviszont a központ meg úgy tudja, hogy nincsen :)

Előzmény: laca151 (972)
laca151 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 972

Köszi a biztató szavakat :)

Közben már rámértem a PIR-re, az gyönyörűen teszi a dolgát. Aztán kiderült, hogy amint a központ is rendesen fel lett programozva, minden működik, 'ahogy a nagykönyvben meg van írva' :) 

Amíg nem volt a központ rendesen felprogramozva, nem úgy mutatta vmiért a zónasértéseket, ahogy kell(ene).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (971)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.27 0 0 971

Vannak olyan riasztó gyártók/családok, amelyekhez a szakmában szinte mindenki ért és vannak olyanok, amihez szinte senki sem ért. Sajnos a "Satel"  gyártmányú riasztóközpont kiválasztásakor elvesztetted a potenciális tanácsadóid 99 százalékát.  Biztosan nagyon jó központok, csak kevesen foglalkoznak velük és az a kévés sem olvassa ezt a fórumot.

 

Szerintem vagy a központ programotásánál rontottál el valamit, vagy az érzékelő vezetékének végén nem olyan ellenállásértékek jelennek meg, amiket a központ látni szeretne. Ez utóbbit könnyen ellenőrizheted egy ellenállás mérővel. A programozáshoz meg hívj oda egy Satel specialistát, és fizesd meg az idejét, azt a tíz percet, amíg elmagyarázza neked, hogy mit rontottál el a beállításoknál.

Előzmény: laca151 (970)
laca151 Creative Commons License 2019.09.18 0 0 970

Sziasztok,

 

 

Adott egy Satel Versa 15 központ, hozzá Satel Aqua Plus PIR 2EOL NC konfigurációval telepítve. A PIR a leírása szerint tartalmaz beépített ellenállásokat, így csak egy zónát foglal. Bekötöttem a leírás és kapcsolási rajz szerint, a PIR szépen villog is mozgás esetén, a központban a zóna megfelelően felprogramozva, azonban mégsem jelzi a zónasértést. Tipp, hogy mi lehet a hiba?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.26 0 0 969

Nem árt tisztában lenni a riasztó kábel előnyeivel (árnyékolás, flexibilis erek, stb) persze ennek ellenére is dönthetsz az UTP mellett. Az esetek 99 százalékában nem szokott baj lenni abból, hogy egy riasztót árnyékolatlan és tömör eres kábellel vezetékeznek.

De pl ha a riasztó kábele ugyanabban a csőben fut, mint a 230V, akkor az árnyékolás hiánya erősen a maradék 1% irányába lökdösi ;)

Előzmény: mind_the_gap (968)
mind_the_gap Creative Commons License 2019.07.25 0 0 968
sziasztok. utp kábelt be lehet húzni riasztóhoz? (ssc lesz talán) vagy mindenkepp riasztokabel kell? elore is koszi
drkarcsika Creative Commons License 2019.07.24 0 0 967

sziasztok!

 

van egy satel perfecta riasztóm. tudja valaki, hogy a panelen, a kommunikációs csatlakozón, mi a láb kiosztás?

 

köszönöm

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.17 0 0 966

"ugye ez egy kombi űveg+mozgásérzékelő"

 

A benne lévő kétféle érzékelőnek külön-külön kimenete van, minden egyéb szempontból tekintsd egy értékelőnek.

 

1+2 bekötési pont: fedél felnyitás kapcsoló (szabotázs)

3+4: mozgás érzklelő kimenete

6+7: üvegtörés érzékelő kimenete

8+9: tápfeszültség

 

Az 5-ös pont (EOL) egy üres csoki, a készülék belsejéhez semmi köze, ez akkor lehet segítség, ha az áramkörbe soros ellenállást szeretnél beiktatni (ebben a csokiban tudod összekötni az ellenállás egyik végét a r.központból jövő vezetékkel).

 

http://www.shield.hu/downloads/LC102PIGBSSDSC_HUN.pdf

Előzmény: madarka65 (962)
bcslaci Creative Commons License 2019.06.24 0 0 965

 

"NC és C" (éncé és cé) nálad egyenlő MIC (emicé)-cel? fura, nekem nagyon különböző a kettő 

 

Egyébként villanyos körökben NC=Normally Close (alaphelyzetben zárt), C=Common (közös), ha ez gondot okoz egyszerűbb lenne SZAKEMBERT hívni.

 

Bekötéshez azért még fel merül pár kérdés

                  - milyen típusú lezárással szeretnéd (NC, egy ellenállás, DEOL)
                  - külön zónára szeretnéd a két érzékelőt
                  - van-e egyáltalán szabad zóna a központon

                  - saját szabotázsa legyen vagy van külön szabotázs zóna?

 

Egyébként a központ telepítői kézikönyvében minden le van rajzolva. 

Előzmény: madarka65 (964)
madarka65 Creative Commons License 2019.06.24 0 0 964
Használatiban írja a sorkapcsoknál.
Sorkapocs 6 & 7: NC és C: A riasztási kontaktus- üvegtörés. NC típusú
Előzmény: bcslaci (963)
bcslaci Creative Commons License 2019.06.23 0 0 963

"1. T2

2. T1  
3. NC
4. C 

5. EOL

6. NC

7. C

8. -12V

9. +12V

 

A 6. és a 7. MIC pontokat nem értem hogy hova kellene kőtnőm? Gondolom ez a tőrés érzékelő mikrofonja?"

 

Milyen MIC, hova van ez írva?

Előzmény: madarka65 (962)
madarka65 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 962

Sziasztok! 

Adott egy DSC PC1616 + LC102-PIGBSS érzékelő.
Kicsit megakadtam a bekőtésnél, ugye ez egy kombi űveg+mozgásérzékelő.
Így áll fel a mozgásérzékelő sorkapocsa:

 

1. T2

2. T1  
3. NC
4. C 

5. EOL

6. NC

7. C

8. -12V

9. +12V

 

A 6. és a 7. MIC pontokat nem értem hogy hova kellene kőtnőm? Gondolom ez a tőrés érzékelő mikrofonja?

Komplett kőtési leírásnak őrűlnék! 

lkcar Creative Commons License 2019.06.16 0 0 961

Köszönöm!

Előzmény: bcslaci (960)
bcslaci Creative Commons License 2019.06.15 0 0 960

Igen, biztos jó lesz hozzá.

Előzmény: lkcar (959)
lkcar Creative Commons License 2019.06.15 0 0 959

Köszi

 

És ez akkor jó a Paradox ultra 728 hoz?

Bekötése kb ugyan az?

Ami jelenleg be van kötve azon nem látok tipust csak azt hogy paradox meg a hátulján a PAT reg. szám, meg 9-16V DC

köszi.

Előzmény: bcslaci (958)
bcslaci Creative Commons License 2019.06.14 0 0 958
Előzmény: lkcar (957)
lkcar Creative Commons License 2019.06.14 0 0 957

Köszönöm a választ.

A bármilyen az nekem kicsit tág, pl melyik az a tipus, ami megbízható kisálatvédett PIR?

 

Előre is köszi.

Előzmény: bcslaci (956)
bcslaci Creative Commons License 2019.06.12 0 0 956

Bármilyen.

Felhasználói, hogy le tudd állítani miután a szabotázs beriasztott. 

Előzmény: lkcar (955)
lkcar Creative Commons License 2019.06.12 0 0 955

Helló

 

Lenne egy kérdésem,
Paradox ultra 728 hoz milyen kisálatvédett PIR tehető?

Ill. a kicseréléshez kell valami kód? Szabotázsvédett  a PIR ha szétszedem riaszt.

Előre is köszi.

 

bcslaci Creative Commons License 2019.06.06 0 0 954

Pyronix MX-LCD ikon

Előzmény: emem (953)
emem Creative Commons License 2019.06.06 0 0 953

sziasztok, a képen látható kezelő azonosításához kérek segítséget.

köszi előre is.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!