Keresés

Részletes keresés

Gasparius Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79008

hát a helyzet az, hogy azt hiszem én is erősebben szuszogok, amikor kilövellek.... :-)

Előzmény: Sulceeka (79001)
barkócza Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79007

( ... nem pont függőlegesen ... )

Előzmény: barkócza (79006)
barkócza Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79006

A forrkő az egyik dolog, a másik, hogy valószínűleg nem lejt végig egyenletesen a hűtőspirál, és a lecsapódó pálinka időnkét dugót képez. Vagy nem pot függőlegesen áll a hűtőd, hanem kicsit ferdén.

Előzmény: Sulceeka (79001)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79005

Vagy ha a számát el tudja valaki privátra most, azt is megköszönném!!

 

Előzmény: Kariboy107 (79004)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79004

Ha valaki tudja Kibé telefonszámát, szólna neki, hogy hívjon fel 15 óráig? Elküldtem tegnap neki mailben a számom..

 

Írok neki emailt, de már nem biztos, hogy megkapja addig, fontos lenne, köszönöm előre is!!

Előzmény: szilvakukc (79003)
szilvakukc Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79003

Jól van, hiszünk Neked! Neked van a legjobb kozmaolajszűrőd a világon, csak ne bizonygasd már.:DD

Előzmény: rézműves1 (78999)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79002

Próbáld meg forrkővel, el fog múlni a puffogás.

Előzmény: Sulceeka (79001)
Sulceeka Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79001

pálinkásat mindenkinek!

segitségre szorultam, pálinka főzöm idáig tökéletesen müködött de most akadályba ütköztem.

Az alszesz finomra párlásánál a pálinkafőzöm szuszog néha kilövel a pálinka a lefolyon, mind-e közben hallom hogy vissza dolgozik a föző üstbe és vissza is csorog néha. Eddig nem csilált még ilyet arra gondoltam biztos vmi belekerült eldugult ezért magasnyomásúvan visszafele a csöveket kipucoltam de még így sem volt jó, átvízköoldoztam és még így sem nyerő. Szuszog néha kilővel és olyan mintha a szokottnál nagyobb túlnyomás lenne benne, mert néha a szelepek is elkezdenek dolgozni amik csak túlzott túlnyomásra nyitnak.

Már csak arra birok gondolni h valami a cső ejtésével lehet, bár igáig jó volt. Mellékelek képet is mellesleg egy kis hobby lepárloról beszékel.

remélem valaki találkozott más ilyennel és tudtok segíteni. előre is köszi: Sulc

 

http://indafoto.hu/sulceeka

 

 

ide töltöttem fel képet

rézműves1 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 79000

...azt már csak halkan jegyzem meg (nem mint követendő példát), hogy ez a szőlő 2012. április 24.-én 13-órakor került a pincémbe...aznap le is cefréztem és mivel tudtam, hogy csak "később"

tudom kifőzni, PH 2,8-ra beállítva, csurig töltött műanyag badellákban, hermetikusan lezárva, a viszonylag "hűvös" pincében szundikált idáig...persze tudom, hogy ezt régen ki kellett volna főzni

és talán nem is minden cefre bírta volna ezt ki, de gondos tárolás mellett, (csakis szükség esetén)

elkerülhető a komolyabb minőségromlás...

rézműves1 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78999

...ez a mai szőlő is 80%-on idult, már 3-liter lejött és most csurog a második fele...

 

......épp itt tart......mérem a 

 

rekesz hőfokát is, hogy mikor menjen a következő adag jégkocka...de olajnak nyoma sincs...

......ami már lejött......ez meg

 

most jön 40% alatt és gyönyörű tiszta...

rézműves1 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78998

...naná, hogy viszek mindegyikből...de jó, hogy mondod, akkor teszek el, mindkét alszeszből is...

...nálunk az asszonynak jobb a "szimata" és ő azt mondta, a pirosé jobb illatú...

...egyébként ilyet tényleg ritkán látni (kár, hogy ezt nem fotóztam le)...a tegnapi alszesz 8-liter

lett és 41%-os, de olyan kristály tisztaságú, mintha már finomítva lenne...

...ez nekem egyértelműen azt jelenti, hogy alig van benne kozmaolaj...

Előzmény: zsuzska60 (78996)
snapszmester Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78997

 

Szájból-szájba, neeem.

 

Nálam a szabadban erjed néhány hordó alma. Most 6 fok van és erőteljes CO2 párnát érzek.

Előzmény: Törölt nick (78994)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78996

én a végtermékre leszek kíváncsi, hozz belőle a TZD-re.

(esetleg az alszeszből is tehetsz el egy kis mintát, ha olyan jó lett - érdekesség képpen...)

Előzmény: rézműves1 (78992)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78995

meghajlok előtted :-)

Előzmény: snapszmester (78991)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78994

Újraélesztést is vállasz?

Előzmény: snapszmester (78991)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78993

..."ágyas gabona"???...rögtön kezdésnek???...nem semmi vagy hallod-e!!!...

...de ez a gabonás dolog, egy másik topikon megy, nem???...

 

Előzmény: kezdö kotyvaszto (78989)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78992

...ha nincs benne, akkor mi jöjjön fel???...amikor a szőlőt elkezdtem, már írtam, (nem olvastad?) hogy ebben a fajtában alig van...figyu, én az elejétől visszaolvastam ezt a topikot, de olyat nem írt senki, hogy az olaj egyszer továbbsuhan, egyszer meg nem...az epernél jött rendesen és több zsepit is elhasználtam a leszedésre, mert folyamatosan jött, nem csak az elején...

...ne aggódj, ha van benne, feljön az, mint ahogy az epernél is feljött...

Előzmény: szilvakukc (78987)
snapszmester Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78991

A sört 4-8 C fokon erjesztik. A sörélesztő hidegtűrő is.

Élesztő ügynök. :-)

Előzmény: zsuzska60 (78990)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78990

vegyél hidegtűrő élesztőt gazda- vagy borászboltban és azt használd az újraindításhoz.

Előzmény: Pá - Linka (78986)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78989

üdvözlök mindenkit!

 

igazad van!

 

szöllö-banän mixet föztem a häromlepcsös oszlopon es nemdicsekethetem a minöseggel!

egyszerüen kirektifikältam az aromäkat a päleszböl szerintem!

räadäsul beopälosodott visszahigitäskor. (brittäval szürt csapvizzel 45% näl)

söt a tulgyümölcsözött agyas gabonäbol is eltüntette a gyümölcsizt ujrafözeskor!!! nemi gyümölcsillat maradt. pffff.

viszont a gabonäbol jot sikerültfözni,nem kaparos-szuros lägy sejmes izekkel!

szerintem a kereskedelmi fog. kaphato üresreszürt wodkäknäl jobblett. (dagadakezdömelle hehe...)

Előzmény: rézműves1 (78971)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78988

...ugyan nem az én ötletem, de állítólag jól beválik...először is jól bugyoláld be pokrócokkal stb...

majd lógass bele egy akvárium melegítőt (20W), ami abszolút vízmentes...

...de hallottam olyanról is, hogy kivettek belőle 20-30-litert és egy külön edégyben (akár az üstben is) felmelegítették és a többihez keverték...arra vigyázz csak, hogy ne melegítsd 40°C-fölé, mert

megpusztulnak az élesztő haverok...

Előzmény: Pá - Linka (78986)
szilvakukc Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78987

Hát, nem akarok kötözködni, de ez a fotó pont azt bizonyítja, hogy az anyag továbbsuhan, és semmi kozmaolaj nem jött fel a tetejére.

Előzmény: rézműves1 (78967)
Pá - Linka Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78986

Jó reggelt Mesterek!

 

Az elmúlt 2 évben már többféle gyümölcsből főztem különösebb problémák nélkül finom pálinkákat.

Most azonban - utólag rájöttem - hibát követtem el.

4 nappal ezelőtt cefréztem kb. 80 kg nem teljesen érett téli körtét (aprítva, keverőszárral turmixolva, + 4kg napfény, + 1/2 élesztő, + 40 csepp pektinbontó), egy műanyag hordóban, 6-8°C-os

garázsban. A forrás eddig nem indult meg. Feltehetően az alacsony hőmérséklet miatt. Hely hiányában máshová nem tudom rakni a cefrét.

Mit tehetek a forrás elindíthatóságáért.

Segítő válaszaitokat előre köszönöm.

 

Üdv.

Pá-Linka

kupeci Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78985

Szia olasz 66! Ugyan így kozmaolajozok én is mint ahogy te csinálod. Egyedül  narancsomból nem tudtam kiszedni.

De ezt a deflegmátort nem éertem...

Előzmény: olasz66 (78981)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78984

...pályinkás jó reggelt...

 

..."Vannak bonyolultabb módszerek is például a deflegnátor használata, stb., de szerintem ez a legegyszerűbb dolog"...

 

...azt még nem hallottam, hogy a deflegmátorral kozmaolajat is lehet szűrni...a fagyasztós módszer jó, de akinek nincs fagyasztója, annak más módszerrel kell szűrni...vagy szöllősi

szűrőt használ, vagy tejes derítést...

Előzmény: olasz66 (78981)
Feriba51 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78983

.."Én úgy szoktam eltávolítani az alszeszből, hogy ami az első főzésnél 40 V/V % fok alatt lejön, műanyag flakonokba rakom, és 1 napra beteszem a fagyasztóba.

A jeges italt átszűröm egy konyharuhán. A zavaró kozmaolajak zöme, a fagyos lében kicsapódik és zsírszerűen megtapad a az anyagon."

 

Szerintem nagyon helyesen cselekszel!!!! Rád kéne figyelni!

Jó nedűt!!!

Előzmény: olasz66 (78981)
vf1 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78982

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/         Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról      Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (78798)
olasz66 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 78981

A kozmaolaj a magasabbrendű alkoholok elegye.

 

Egy részükre szükségünk van a jó pálinka készítésénél, mert ezek tartalmazzák a gyümölcsre jellemző illatanyagokat.

 

Egy részük, főleg azok, amelyek, magasabb forráspontuak, kimondottan kellemetlen, ha bekerül a párlatba, mert ízhibákat, és zavarosodást okoznak.

 

Én úgy szoktam eltávolítani az alszeszből, hogy ami az első főzésnél 40 V/V % fok alatt lejön, műanyag flakonokba rakom, és 1 napra beteszem a fagyasztóba.

 

A jeges italt átszűröm egy konyharuhán. A zavaró kozmaolajak zöme, a fagyos lében kicsapódik és zsírszerűen megtapad a az anyagon.

 

A finomításnál, már nem kell foglalkoznom a kozmaolaj szűrésével. Nekem nagyon bevállt ez a módszer. Akár 20 V/V % fokra is higíthatnám a pálinkám, akkor sem zavarosodik be az ital.

 

Vannak bonyolultabb módszerek is például a deflegnátor használata, stb., de szerintem ez a legegyszerűbb dolog.

Előzmény: Beró1985 (78965)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78980

...ekkorára nőttek, én is csodálkoztam, finom édes volt (ezerért/kg)...nagybanis, haveri beszerzés...minden fürtben volt már pár szem rossz és így a nagyoknak már nem küldték ki...

...nekem "csak" ki kellett válogatni és leszemezni...

Előzmény: CefreTársaság (78975)
porgolo Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78979

Ma vettem ezt a pektinpontót 300Ft volt, még kapok egy kis birset azon kipróbálom.

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!