Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Családi házban, most kerül kialakításra a központi fűtés. A szerelőjelölt azt mondja, hogy fűtő kazán és HMV tároló legyen, de nem tudom, hogy valóban szükség van-e rá. Egy fürdőszoba, egy könyha,három fő, esetek 99%-ban egyszerre egy helyen szükséges a melegvíz. A ház sem nagy, kb. 5-6 radiátor lesz. Mit gondoltok? Illetve milyen kazánok között érdemes nézelődni?
Sziasztok! Tudna itt valaki megbízható Bosch gázszerelőt ajánlani Budapest III. kerületi szerelésre? Régi kazánom cserére érett. Bosch kazánt néztem ki, olyan telepítőt keresnék, aki később karban is tartja a készüléket. A schiedel kéményemet is át kell alakítani, ezért jó lenne a ha kéménybélelést is meg tudná oldani, nem kellene külön kéményessel egyezkednem.
A mechanikai védelemmel nem ellátott vezetők amik szabadon futnak az EPH csomópontból a berendezésig legalább 4-os kell, hogy legyen. A többi esetben a 2,5-es keresztmetszet elegendő ezeknek.
A gerinc 6-osnál ne legyen kisebb ami az EPH csomópontokat összeköti.
Nálam a nyomáspróbára volt kihegyezve, azt háromszor ellenőrizte közben papírozott, de rugalmas volt a fazon (TIGÁZ). A gázosok"régi ismerőse" volt. :-)
Alapból azt gondolom, hogy az ésszerűség határán belül törekedni kell arra, hogy megfeleljünk a legújabb előírásoknak, ha azt nem csupán a lehúzás szándéka motiválja.. a kéménybiznisz (korábbról), a kondenzációs kazánosdi (régi házak esetén) nekem a lehúzósdi kategóriába esik - de ezeket szabályosan nem tudod már kikerülni - egy EPH kiépítés, vagy valami hasonló egyértelműen nem..
(villamos akármi volnék, de nem erről a területről, annyi alap viszont megvan, hogy tisztában vagyok vele a fontosságával, vagy legalábbis azt gondolom :) )
Kérdés: a kondenzációs kazán esetében a gázszolgáltatót csak a gázcső érdekli, vagy a többi csőhálózat is? Vagy buta a kérdés és az EPH alatt az összes csövet kellene érteni?
A gázszolgáltató jegyzőkönyvet kér, ha úgy elfogadja...
de nem hiszem.
Régen mikor elgázosították a házamat, nem foglalkoztak vele,(90-es évek) midig attól függ milyen a kapcsolat a gázszerelő és a szolgáltatós ember kapcsolata....
még egy hülye kérdés: úgy működhet, hogy a fűtéskörök egy pontját összekötöm mondjuk a gázcsővel - egy falon kívüli elvezetéssel - és mivel a gázcső az elosztó tábla mellett jön be a lakásba, ott viszem be a földhöz egy másik csatlakozással?
köszönöm, ezt úgy kb sejtettem, tudtam, kérdés, hogy ez nem alap dolog mondjuk a 95 után épült társasházaknál? vagy naiv a kérdés?
Ha mondjuk ott a kazán alatt az a réz elosztó, amiből megy szét a 3 kör, és mellette a falon egy földelt dugalj, akkor fogja és mondjuk egy falon kívüli megoldással odavezeti a védőföldet a réz testhez? (vésés még lesz a kondenzvíz elvezetés miatt, csak akkor ezt is betervezem.. :) )
Ezt valóban csak két sensys, kocka, vagy klima-manager-el tudod megoldani: Az egyik mondjuk az 1-es kör magas hőmérsékletre paraméterezed, a másikkal 2-es kört alacsonyra. De arra ügyelni kell hogy külön-külön működjenek! pl: időprogrammal éjjel megy a padló, nappal a radi, vagy fordítva. Aztán hogy helyiségenként hogy zárod nyitod az más kérdés, az kazánon kívüli vezérlés.
EPH -egyenpotenciálú hálózat- esetedben a fém csöveket össze kell kötni (érdemes 2.5mm2 vezetékkel) és ezeket egyesíteni egy erre kialakított csomópontban (lehet több is) majd ezt bekötni a főldelő sínre minimum 6mm2 vezetékkel.
Ezt egy villanyszerelő elkészíti és jegyzőkönyvet ad róla amit majd kérnek.
FI Ez egy védelem, ha hibaáram keletkezik(eltérő áram folyik a nulla és a fázis(ok) között földelés felé) leold így lekapcsolja a hálózatról a berendezést. 30mA-es lesz jó. Ha bármelyik vezető és a föld közé kerül valami (megfogod, pára stb) olyan gyorsan "megszólal"-leold- hogy ennél nagyobb áram nem tud kialakulni.
Ennél kisebbet nem érdemes, ekkora áramerősséget kibír az ember, gyerek...
Igazából úgy szól a fáma, hogy a kazánnak legyen külön FI .
Par napja csereltek a Westen Boyler Condens tipusu kazanomban a gazszelepet, mert 78-as hibakodot dobott neha (foleg furdes kozben, amikor melegitette a vizet) es elv. ez annak a meghibasodasat jelzi. A csere utan rendben volt, de most megint kiirta ugyanazt a hibakodot... "Kicsit" pipa vagyok, a 63e Forintos gazszelep csere utan....
Valaki esetleg talalkozott mar ezzel a hibaval? (Baxi/Westen kazanoknal) Megis mi okozhatja? Amikor kiirja, akkor amugy a kazan ilyen "buhogo" hangot ad ki...
Azért mert te ezt így gondolod mint laikus felhasználó, attól még ez nincs így! Még ha általánosítasz, hogy alu hőcserélő még akkor sincs így, mert ez egy óriási tévhit. De az állítani hogy a Bosch hőcserélő hajlamos a lukadásra, na az kifejezetten sértő! Mondtam ha találsz ilyet csinálj egy képet vagy bármelyikőtök mutat ilyet, majd akkor fikázzátok!
Viszont ha kell mutatok neked ROZSDAMENTES hőcserélőt ami olyan mint a szita, és csupa rozsda!!! A multkor is berakott ide képet róla egy user, nem kell nagyon vissza lapozni. Ugyhogy ne adjál valakinek úgy kazán választási tanácsot, hogy az életedben nem szerelted egyiket se
Ariston Genus One System 24 kazán, még nincs egy éves, garanciális.
"Nyári" üzemmódban (csak az indirekt tárolót fűti) minden induláskor 105 vagy 1P2 hibaüzenetet ír és sok esetben csak a RESET gombbal lehet indítani (ha épp valaki észreveszi).
Neház felfogni hogy a ta2 a padlóvédelmi termosztát?... ha az nyit akkor megáll a kazán, arra való, hogy ne tudd túlfűteni a padlót!... azzal te nem vezérelsz semmit... már leírtam 2db cube szobai érzékelőt kell feltenni a két helységbe, és azokhoz tudsz beállítani hőfokot, melyik milyen zóna... többször nem fogom leírni...
Köszönöm az eddigi válaszokat, mindenkitől, tehát akkor kb az immergas kb kiesett, és ha a lemodulálás annyira számít, akkor marad a Genus One vs Bosch, ha meg nem számít, akkor meg jó a Clas One is.
Koszonom a gondolatokat, igyekszem megfontolni. Az elotte irtak nem igazan az elkepzelesemnek megfeleloek, ezert megprobalnam leirni, hogy hogyan is kepzelem. 28kw a kazan, osszesen 100m2 a haz, es 35 a muhely-elegendonek kell lennie. A haz mar uzemel, a muhely kialakitasa zajlik eppen.
Itt a vazlatos rendszer, tekintsunk el a hidrovalto tematol, mar igy van kialakitva, illetve uj rendszer, uj csovezes, stb. Ezert ugyanaz a kozeg kering. Errol ennyi.
A bal oldal a radiatoros kor, a jobb oldali a padlofutes.Jelenleg egy computherm Q7, ket termosztattal vezerli.
Kvazi ket zona, viszont a helyisegenkenti megoldas csak a szabalyzoszelepekkel van megoldva radiator oldalon. A leghidegebb szoba vezerel.
Amikor a padlofutes kapcsolbe, akkor a szelepmozgatok elzarjak a radiator oldalt.
Mivel a radiator korokhoz kapcsolodna egy muhely is, igy annak a futesszabalyozasa miatt atdolgozom a rendszert.
Minden szobaba kerul egy sajat epitesu homerseklet-erzekelo, ami egy kozpontnak elkuldi az aktualis homersekletet.
A Kozpont(okoshaz, Domoticz pl) szabalyok szerint tudja, hogy melyik szobaban, mikor, mennyi homersekletnek kell lennie, igy egy szinten sajat vezerlon keresztul tudja kapcsolgatni a kazant, illetve szelepmozgatokat.
Minden szoba (szakasz, vagy ter) rendelkezik egy sajat elektromos szelepmozgatoval az osztogyujton, ami nyitott alapallapotban van.
Igy, a kozpont azokat a tereket elzarja, ahova mar nincs szukseg a homerseklet emelesere. Bypass szinten van, igy a kazan vedett lenne.
A kerdes foleg az, hogy a vezerlommel, megoldhatom, hogy a kazanba jelet adok, hogy mikor milyen homersekletu vizet inditson, mivel a keveroszeleppel nem vagyok elegedett, ez kivalthato lenne, es gyorsabb lenne a mukodese. Erre kerdeztem a TA1, es a TA2 csatlakozas lehetosegeit, es a zonakat is.
Masnak lehetseges h bonyolultnak tunik, nekem viszon ez az egyszeru megoldas.
A sajat vezerlom 2 relevel a TA1, es TA2 hoz, illetve 4 - 4 rele a szelepmozgatokhoz.
Tyű, ez gyors volt. Értem, tehát az 1/10 modulálás jobb mint az 1/7. Kazán csere előtt állok (azt hiszem...). 2006-tól 2014-ig egy Vissmann Vitopend 100-assal sz*ptam, a fmv/hmv váltó szelep állandóan beragadt, szerintem a kazán árának 2xesét költöttem szelepekre és szervizre, 2014 óra pedig egy Termet Ecocondens 25 crystal fantázia nevű Zetor származékkal... ami állandóan beráz amikor indul a ventillátor. Itt is elköltöttem a kazán árát a szervizre, most ezen kivül, ujabban nem gyújt, hallatszik hogy kattog a gyertya, de 2 veder viz elfolyik mire jön a melegviz... A szervizes meg csak vakargatja a ....fejét. Szóval, csere, mert meguntam hogy napokik nincs fűtés vagy meleg viz...
A Bosch condens 2500w-re gondoltam, mert becsipődött a ''német'', (tudom hogy nem az, de hát semmi sem az). Bár, ha volna itt olyan aki nem eladja ezeket hanem szervizeli, annak a véleményét szivesen olvasnám ...
A feladat: egy 5 személyes család, 2 furdőszoba, 150 nm közepesen hőszigetelt padlófútéses cs.ház meleg viz és fűtés igényét kellene kielégiteni, ami fontos lenne még hogy kezelje a harmadik féltől származó termosztátokat. A hosszú gari kérdése nem tudom ér-e misét, ugyanis az előző kazánjaim is voltak bőven látogatva szerelők által garancia időben, semmivel sem vagyok beljebb ha nem kell fizetni a kiszállásért, de féntek estétől (amikor is megakad a kazán....) egész keddig nincs fűtés és m.viz, amikor éppen tud jönni a szerelő ...
Ha nincs modulálás, akkor egyetlen teljesítményfokozaton dolgozik. Értsd megy, nem megy. VÖ rádió: max hangerő, vagy kikapcsolt állás.
Modulálás: a névleges teljesítmény X részére lemodulál, azaz csökkenti az égő teljesítményt, amikor nincs szükség a maximumra (az üzemidő mondjuk 70%-a)
Avagy rádió analógia: lejjebb tekered a hangerőt. Minél jobban lemodulál, annál jobban leveszed a hangerőt.
Melyik a jobb? Halkan, folyamatosan szól a rádiód, vagy 1 percig ordít, majd 1 percig csönd van? Megint egy percig ordít, és megint csönd van...
Kondis kazánnál az egyik legfontosabb paraméter a minimum teljesítmény. Nem a maximum, a minimum. Az legyen minél kisebb. ~3 kw és alatta.
Te figyelj már, azért mert szerelmes vagy a régen nagy nevű Bosch-ba, azért nem kell így írkálni, szerintem az írásommal egyiket se támogattam, csak leírtam mit tud... és az alu hőcserélő igen is hajlamosabb a lyukadásra (a fűtővízre is kényesebb, az tudja megenni) mint a rozsdamentes (persze ez nem jelenti azt, hogy az nem tud lyukadni)...
A genus one 1:10 et tud (új fajta rozsdamentes hőcserélője van, bagyobb járatokkal egy spirálból), tehát 2,4kw ig le tud modulálni, a clas one 1:7 et tud,Bosch Condens 2300 i W GC2300W 24/30 C 23 1:10 et tud (alu hőcserélős, hajlamos a lyukadásra),Immergas Victrix Tera 28 ERP ő 4,5kw ig tud lemenni ( ő is rozsdamentes hőcserélős, de szerintem még a régi fajta).
Milyen műszaki leírásban tudom ezt megnézni a többinél?
Egy szerelő azt mondta, hogy ezt is alapból "tudja mindegyik"
A másik kérdés még (?) hogy olyat melyik tud, hogy kinyitom meg visszazárom a csapot és erre a kazán elkezdi felfűteni a használati meleg vizet vizet a ki idejű nyomásesésre?
Ezt egy drágább boschnál láttam kiírva, de egy ismerősöm - akinek valami noname kazánja van - azt mondta, hogy ezt mindegyik normális tudja..
ráfordulok itt a típus témára ismét, a következő lehetőségekben gondolkodom:
- Ariston Clas One 24
- Ariston Genus One 24
- Bosch Condens 2300 24/30 C 23
- Bosch Condens 2300 W GC2300W 24/30 C 23
- ImmergasVICTRIX TERA 24/28 1 ERP
szerintetek van értelme nagyon agyalni ezen éves 600-650 m3 esetén (3 kör 3 radiátor)?
Az előző sima kazán is majd 15 évig bírta, most azt nem tudom, hogy van-e értelme akármelyik tulajdonság miatt ezt vagy azt választani.
A két szerelő az Ariston/Immergas vonalon nyomul, a Bosch-t ugye itt ajánlotta valaki.
Mondjuk a két Bosch között nem tudom mi a különbség, azt valami hozzáértő leírhatná. Azt írta itt valaki, hogy Bosch azért jó, mert jó a hőcserélője + valami modulációs akármilyen is automatikusan állítható.
Van esetleg valami döntő feature ami miatt érdemes egyiket vagy másikat választani?
A hozzászólások alapján nagyon nem húzták le egyiket sem, az éves karbantartás meg mindegyiknél kell, azt sem lehet megkerülni (és gondolom az 5 év után várható csak a komolyabb meghibásodás).
Azt mondták még, hogy valami normálisabb iszapleválasztó legyen.
Bocs már, hogy így visszahoztam megint, nem látom át, és nem vagyok egy gyorsan döntős típus.
A rendszerem osztó gyűjtő csak radiátor 12 darab a ház kétszintes nincs szigetelve most lettek nyílászárók cserélve de a régi ablakok mellett is Max 50 fokos előremenő víz mindig elég volt a lakás kifűtéséhez.
/421 2, ha csak sensys van, és az AUTO funkció be van kapcsolva !!/
A kompenzálással finomhangolható:424. 20-nál (szinte)teljes mértékben a sensysre hagyatkozik, ilyenkor a visszatérőt kevésbé veszi figyelembe, míg kicsire véve inkább a visszatérő alapján modulál.
Általában 17 alatt szokott jó lenni. Ezt hosszú kísérletezéssel kitapasztalható.(Mivel öntanuló a sensys ennek is kell idő.)
A szellőztetést kevésbé tolerálja, ilyenkor azt érzékeli, hogy hűl a helyiség, még jobban kell emelni az előremenőt. Úgy kell elhelyezni, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarjon be.
Sensysel úgy kellene működni, hogy SZINTE ki sem kapcsol a kazán, hanem modulálgat fel-le. Ez akkor működik jól, ha a hőleadók(radiátor) nagyok, mivel átmeneti időben is így kellene működnie, amikor sokkal kisebb a hőigénye a háznak.
A KAZÁN (nem önállóan!)3 zónát tud kezelni BUS-on: tehát 3 sensys párhuzamosan kötve és 1 érpár a kazánba.
Azért kell megcímezni, hogy tudja, hogy melyik sensys melyik kőrt figyeli.
Most figyelgetem az új kazán és a senseys működését. Beállítottam a szobát 22c-re és a kikapcsolas 22.3-nal történik,a bekapcsolás pedig 21.9-nel,ezzel elégedett lennék de a kikapcsolás miért megy 0.3-del följebb? Lehet ezen állítani?
Masik kérdés az hogy a beuzemelo mikor állította a sensys 1zonara állította a rendszert én csak radiatorokkal futok semmi más jó ez így vagy van valami más ahová ezt a rendszert állítani kéne? próbálta ő máshova állítani de akkor azt írta ki hogy "kijelző hiányzik"(valami ilyesmi) és ezért állított 1zonat.
értem a gondolatot, de nem ez a cél most. Illetve a 2x 80e Ft sem az elkepzelesemnek megfelelo.
Terveztem/tervezek hozza egy vezerlot. Minden szobaban van egy homerseklet erzekelo, ami a kozpontnak elkuldi, ha hoigenye van, igy on-off modban kapcsolgatom a kazant, illetve az elektromos fejekkel lezarom azokat a koroket ahova nem szeretnek meleget juttatni.
A TA2 jonne jol, mivel igy a vezerlest konnyebben tudom megoldani.
Ezert kerdeztem konkretan a TA2 panel csatlakozast. Tudok a kazanon mondjuk egy masodik zonat beallitani, amihez hozzarendelnek egy 40-45C fokos vizet, igy amikor az a rele aktivalja a kazant, akkor csak azt a homersekletet keringeti - mivel a szelepek lezarjak a radiator koroket.
Ne on off termosztáto használj, hanem a gyári bus rendszerű szobai érzékelőt mondjuk 2 dbot, és akkor be tudsz állítani mindketőnek más hőfokot, de egy szivacs van benne, ha mindkettő egyszerre akar meleget, akkor a magasabbat veszi figyelembe (nálam így volt).
Jah... de nem tudom hol lakik az ipse, hogy ott van aki 35ezret 3 nap alatt keres meg... max a napszámosok.
Budapesten segéd munkást napi 15ezer alatt nem találsz! Egy szakembernek fizet egy vállalkozó napi min 25-30ezret.
Akkor hogy jön az ki, hogy egy cég, de legyen az egyéni vállalkozó, egy ilyen munkáért csak 35ezret kérjen, ilyen "kapcsolatrendszerrel", amit feltételezünk???
A hozzaertoktol kerdeznem, hogy ertelmezesem szerint a TA1 - hez van kotve jelenleg az On-Off termosztat. Igy mukodik a rendszer, amikor melegvizre van szukseg, a kazan bekapcsol, es eloremenoben elindul a 65 fokos viz. Szimpla radiatoros futes.
Jol ertelmezem, hogy a TA2-re szinten kotheto lenne egy On-Off termosztat? es ha ez adna a vezerlo jelet, akkor menuben beallitva ( valahol ?!) egy megadott mas homersekletu vizet keringetne? ( Mondjuk 40 fokosat, mivel a padlofutesnek ennyi jo lenne ?)
Ebben az esetben a ket termosztat mukodtetne a radiator, es padlofutes koroket, kozben szelepmozgatokkal lezarna azokat a koroket ahova nem szukseges melegvizet juttatni ?
Koszonom, ha ebben van valakinek velemenye, tapasztalata, gondolata...
Kész is, csütörtökön fölkerült a kazán reggel 8-ra jött a szerelő 10-kor végzett, és 12-re jött a beuzemelo 14-kor távozott ennyi. Hétfőn jön a tigazos hozza a papirokat alairjam és ezzel kész a kazancsere szerintem elég gyorsan ment nem számítottam rá hogy egy nap alatt kész lesz,de itt olyan kapcsolatok vannak hogy a szerelő telefonált és jött sorba mindenki volt a tigazos is megnézni minden rendbe és távozott.
"Minden meg van előkészítve, iszaplevalaszto,kondenzviz elvezetés,stb.stb. Azon kívül hogy leemeljük a kazánt és a helyére tesszük a másikat meg folcsavar 5 meglévő hollandert (víz, gáz)mi más eget rengeto munka van ami 35eft munkadíj. (Ja a kiszállás díj kb.10km össz oda vissza.)"
Ha minden elő van készítve minek hívtál gázszerelőt? Hát akkor már meg kellett volna csinálni mindent, és a szerelőt odahívni nézze meg és adjon rá papírt, ahogy a kunsági is csinálta. Nem tudod megcsinálni azt az eget rengető munkát, hogy le emeled a falról és összekötsz 5db hollandit? Erre én azt mondom, na ezért tényleg nem fizetnék 35-ezret :D
"A pestieket meg csak sajnálni bírom, jól lehúzzák őket annyit kérnek amennyi ki fér a szajukon."
Ez nem igaz. Egy kazáncsere 1 nap, mert közben a kéményes is ott baxa a muterját, mert kazán nélkül nem lesz kémény... és az EPH-s is... és soha nem csak annyi hogy leakasztom és felakasztom. Ha le akarnám húzni a Pestieket, akkor 250e-től indulna egy kazán csere. De hallottam már olyat aki 300e-től szokta csinálni. Nem kevés ilyen van, főleg Budán.
"Pesten lennék ilyen helyzetben inkább vidékről hoznek szerelőt."
A vidéki szerelő nem jön Pestre. Ha csak nem valami országos nagy cimborád :)
Különben fel nem csalod ide. Ugyan így én sem megyek vidékre, pedig már többször kértek fel...
Anno én szereltem fel a kazánt, mindent én csináltam, a gázszerelő meg jött megnézte, leokézta, aztán fizettem.
Mert ugye a gázszolgáltató felé csak ő tudja átadni, neki van jogosultsága.
Amit megszerezni megint nem ingyen volt.
Egyszerű emberek képtelenek megérteni, hogy azért tudom 10 perc alatt meghegeszteni az alumíniumot, mert tudok hegeszteni.
És azért kerül 10 ezerbe a 10 perces munka, mert elő kell vennem a fél millás hegesztőt. Úgyhogy meg kell fizetnie a hegesztő használatot, és a szaktudást is.
Az a 35 ezres munkadíj, még vidéken is nagyon baráti ár.
Minden meg van előkészítve, iszaplevalaszto,kondenzviz elvezetés,stb.stb. Azon kívül hogy leemeljük a kazánt és a helyére tesszük a másikat meg folcsavar 5 meglévő hollandert (víz, gáz)mi más eget rengeto munka van ami 35eft munkadíj. (Ja a kiszállás díj kb.10km össz oda vissza.)
Amúgy jól kiosztottatok.☹️
A pestieket meg csak sajnálni bírom, jól lehúzzák őket annyit kérnek amennyi ki fér a szajukon.
Pesten lennék ilyen helyzetben inkább vidékről hoznek szerelőt. De azért vegyétek figyelembe hogy minden eset más, nálam ahogy írtam szinte alig kell valamit csinálni.
Ez egy vicc kategóriás szerelő! :D Vagy majd meglepődsz amikor végez, kicsit több lesz a számla.
Csak egy normális iszapleválasztó (pl fernox) kerül 38.000-ft-ba, és akkor még nem beszéltem elzárócsapokról, flexi bekötőkről, gázcsapról, kondenz elvezetésről, inditó idomról stb... Csak az anyagköltség szokott lenni durván 60-80e ft
5000.-forintos anyag költség....beszarok :XD
Egy zárt házas Mofém flexum gáz csap közel 5000ft!! (az esetek 99% cserélni kell, ahol kazán csere van)
35.000.-ft műkádíjról, meg az a véleményem, ha ez igaz, hogy ingyen dolgozik neked az ember ;-)
Budapesten egy kazáncsere munkadíja 80-120e ft között van. Akkor ettől mit csinálnál? Rögtön klinikai halál? :XD
Most küldték az árajánlatot simán csak egyik kazán le másik föl semmi csövezés meg ilyesmit nem kell neki csinálni azt írta 35000 a munkadíj 30000 a papírmunka 5000 Ft anyagköltség plusz az eph. 35e munkadíj de miért más három napig dolgozik érte ez meg szerintem végez két óra alatt hihetetlen hogy kihasználják az embert. Hányok az egésztől de mint mindenki mit tudsz tenni kifizeted azt nyelsz egy nagyot.
Köszönöm a választ. A kazán hőcserélős leválasztásáról mi a vélemény? /FÉG KN3/ A régi rendszer Romantik Alu radiátor ebből 7db piros REHAU csővel van bekötve 4db rézcsővel. Nem elég egy átmosás?
Segítség kellene. Adott egy 4 éves Ideal Logic+ 35KW kombi gázkazán. Eleinte ingatta a használati melegvíz hőmérsékletét, majd egyszer csak elment a fűtés. Kiírta, hogy overheat lockout, túlmelegedve, lezárva. Csináltam pár resetet, helyreállt pár napra. Aztán kezdte megint, van hogy magától megjavul, van hogy 3 nap után megjavul. Amikor rossz volt, kihívtam egy szerelőt, aki némi fejvakarás után bedobta, hogy szivattyúcsere. Elment, a gép megjavult, 1 hétig semmi baja. Megint elromlott, hívtam másik szerelőt, szerinte ő kicserélné az összes szelepet és érzékelőt csak úgy kezdésképpen. Egy harmadik telefonos távember szerint koszos a rendszer, teljes átmosás kell. A nyáron megbontottam a rendszert és hegyikristály víz van a rendszerben.
Ma reggel ismét bekrepált a kazán. Levettem az elejét, és reset után szapora kattogás hallatszik a szivattyú környékéről, kábé 3 katt / sec. Mintha egy relé próbálkozna. Megfogtam a szivattyú testét, induláskor a rendszer 1-1 másodpercre megpörgeti, majd megállítja megint. Aztán ráadja a lángot, és 10 sec után 100 fokos a kazántest és letilt, nyilván nincs vízkeringés.
Mi lehet ennek a dögnek a baja? Nagyon nincs kedvem, hogy a szerelők az én zsebemre elkezdjenek cserélgetni dolgokat, hátha az. Sajnos Angliában vagyok, az itteni díjak olyanok, ha 3-szor kihívok egy szakit és beszámítom a cserélt alkatrész árát, abból már kapok egy zsír új kazánt.
Lehet, hogy csak valami kontakthibás. Már levettem és átspréztem az összes csatlakozót. Segítsetek, hogyan tovább!!!
kazáncsere előtt állok. Voltak már felmérni , ajánlottak Ariston Genus One 24 illetve Wiessmann 100 w touch 26-ost . Jelenleg Ariston van fent 13 éve, de azt mondták jobb lecserélni. Kéménybéleléssel, ügyintézéssel együtt egyszerűsített eljárásban lenne a kazáncsere 1.3M ill 1.5 M -ért vállalják.
Melyiket kazánt javasoljátok, reálisak az árak illetve mire figyeljek oda a cserénél? Tudnátok tanácsot adni? Előre is köszönöm ha válaszoltok.
A pontosság kedvéért leírom: meglévő fűtési rendszer lesz átalakitva a 19db radiátorból 11db meglévő 8db új lesz a megörökölt házrészbe /romantik radiátor/ ezért a kazán hőcserélővel lesz leválasztva. A CT200 a kazánt vezérli, mi kapcsolja a hőcserélő utáni szivattyút?
Egy családi ház 3 szint, /kazán középső szinten van/ szintenként gondoltam egy zónát. 19db radiátor van mindegyik radiátora kell rádiós termofej? vagy lehet kombinálni hagyományos termofejjel pl,: garázs, mosókonyka , tároló…ezekbe elég 18-20fok fixen. 6-8db rádiós elég lehet megfelelően elosztva? a többi radiátoron hertz termofej manuálisan beállítva.
Ez a 3 zóna 3 lakás? Mert ha nem és csak radiátor lesz, akkor én CT 200-at raknék és hozzá rádiós termofejeket. Mindegyik radiátort tudod így külön állítani, akár wifi-n keresztül is.
(A jelenlegi kazán kimeneti nyílása és a kémény bemeneti nyílása között van kb 30-40 cm elhúzás nélkül. Ettől függetlenül a kéményes azt javasolta, hogy ne duplafalút húzzunk bele, csak szimplát és kiviszi oldalra ő is a főfalra a beömlőt. Ezt csinálja 20-25 éve, a kéményjárda kivitelezését csontra elsőre elfogadták a kéményesek.
Számolgatom itt az alternatív hőtárolós móccert (6kW kazán fűtésre) de ekkor már az átalakításokkal együtt nem jelentős a különbség.. és minden van csak hely nincs 30 nm-n, tehát még egy bojlert feltenni, az kicsit hülyén néz ki. lehet, hogy marad akkor a bos.. )
Sziasztok. Kazán csere előtt álok az új kazán Bosch Condens 7000iw 35 három zóna lesz. Milyen vezérlést érdemes használni? Bosch MZ100 zóna vezérlő CW400- 2db cr10, vagy computherm Q4Z + computherm termosztát.
Az a baj hogy te úgy nézed hogy fölfele hány méter. De a csövezést össze kell kötni a kazánnal. 1db könyök 2m, 1db 45fok 1m csőnek felel meg, A csőnek se mindegy mekkora az ellenállása a PP gégecső az 1,5x-es stb.... Ezért van a méretezés. Légoldalról ugyan ez... De majd a kéményes elmagyarázza neked meg megmondja hány méter lesz az a kémény pontosan, készülék rákötés szempontjából.
visszaolvastam a topikot, de nem lettem okosabb. A segítségeteket kérem, 50m2-es házhoz keresek 24-es kombi kazánt. Az Ariston clas one és genius one-t néztem, a szerelőm az Immergast ajánlja. Ariston szerelő van a településen, de kicsit soknak érzem, ha 3+2 év gari árát, azImmergas alapból 5 év, de az ő szerviz hálózatukat nem ismerem. Az Aristont kicsit modernebbnek gondolom, bár lehet csak dizájnosabb. Ti melyiket ajánlanátok? Ha Immergas, akkor melyik?
"Tehát ha az új kazánt arrébb akarnám mozgatni a külső főfal irányába, akkor a jelenlegi gázcsöves leágazást is toldanom kellene kb 120-150 cm-rel. Ez az átalakítás viszont gázterves lenne hivatalosan, nem?"
Minden gázcső módosítás, tervköteles.
"A 6 kW teljesítmény elég ekkora lakás fűtésre + melegvízre?
(oldalt, felül lakások, alul közös helység. Fekvés DK-i és csak ezen a fronton van direkt külső front, kb 12-14 nm2.)"
6Kw kb 70 m2 lakásra elég általában.
"Hivatalosan ez sem lenne túl olcsó (?) 300 a kazán + gondolom 100-ért tennék fel ezt is, tehát saccra fele mint a másik.
Ide is kell EPH vagy bármi más? (vegyszeres mosogatás ilyesmi?) Vagy az EPH-t elég ha én csinálom meg."
Minden kazánhoz kell az EPH + jegyzőkönyv, meg át kell mosni természetesen.
A kémény bélelés díját spórolod meg ezzel. Számold ki neked melyik éri meg jobban. A Duval nem kombi kazán, kell neki egy HMV tároló is ha melegvizet akarsz vele.
"Ha kijönnek a kéményesek, akkor a kazán papírján kívül mit kell(ene) nekik mutatnom? EPH jegyző, kiviteli akármi?)"
Ezt hogy érted? Mi az hogy ha kijönnek? Mihez jönnek ki? Ha ezt a Duvalt rakod, ahhoz nem jönnek ki. Ha bármelyik másik kéménybe kötött kondist, akkor azt majd a kéményes kolléga intézi, aki a kéményt szereli. A kéményseprőknek nem kell semmilyen papír a részedről.
Tehát ha jól értem akkor ez a kazán uaz, mint egy nagyobb teljesítményű kondenzációs (működési elvre) csak a teljesítménye miatt (6 kW) nem szőröznek vele hivatalosan (még).
A jelenlegi kazán pozija úgy néz ki, hogy (egy 30-35 cm vastag, lakáson belüli főfal alatt) belépsz egy 2,2 x 2,2-s helységbe (nevezzük konyhának), és a rögtön a bejárattól jobbra levő 60-65 cm-s síkra dobták fel a kazánt, és a kazán felett indul a főfalban indul a kémény felfelé 3-4 emeleten keresztül.
Balra is van kb 60 cm-d, és mellette van a belső udvari homlokzati főfal.
Tehát ha az új kazánt arrébb akarnám mozgatni a külső főfal irányába, akkor a jelenlegi gázcsöves leágazást is toldanom kellene kb 120-150 cm-rel.
Ez az átalakítás viszont gázterves lenne hivatalosan, nem?
+ másik probléma az, hogy oda nehezebben tudnék vinni egy kondenzvíz elvezetést, vagy vések a főfalban, ami horror (kisméretű tégla + radiátor mögött) vagy felverem a padlót, ami kb szintén horror).
A 6 kW teljesítmény elég ekkora lakás fűtésre + melegvízre?
(oldalt, felül lakások, alul közös helység. Fekvés DK-i és csak ezen a fronton van direkt külső front, kb 12-14 nm2.)
Hivatalosan ez sem lenne túl olcsó (?) 300 a kazán + gondolom 100-ért tennék fel ezt is, tehát saccra fele mint a másik.
Ide is kell EPH vagy bármi más? (vegyszeres mosogatás ilyesmi?) Vagy az EPH-t elég ha én csinálom meg.
Ha kijönnek a kéményesek, akkor a kazán papírján kívül mit kell(ene) nekik mutatnom? EPH jegyző, kiviteli akármi?)
"Az EPH-t úgy érted, hogy a kazán körre tesz egy külön FI relét ő vagy a szerelő?
Nyugodtan mondhatod, szerintem volt 2 fél év alap villanytanom is."
Nekem erre villanyos emberem van. Nem a kiépítés a lényeg... A jegyzőkönyv róla a lényeg! Ahhoz meg olyan villanyszerelő kell, akinek van jogosultsága hozzá. Kiépítést, bármelyik villanyász vagy akár te is megcsinálhatod.
"Saunier, Duval.
Ennek az oldalfali kazánnak a felszerelése hogy megy a gyakorlatban?
Odajön szerelő, lekapja a régit, új, fel beköti, ad róla egy papírt, amit el kell küldenem a főkétüsznek (?) és ennyi?Esetleg régi kéménynyílás levakol?"
Nem, ez nem oda megy ahova a régi, vagy hát legalábbis nem tudom neked hol van a régi, de ez oda tud menni ahol homlokzati falad van. Magyarul nem kell kémény, hanem a falon keresztül oldalra kimegy az égéstermék. Mivel 6Kw nem tartozik az OTÉK hatálya alá. Így bárhova felszerelhető lényegében. Nincs közük a kéményseprőknek hozzá. Pont úgy ahogy a parapetes konvektorhoz sincs. Igen a régi kémény meg bevakol és annyi.
"Hogy lehet, hogy engedik az ilyet, amikor a turbós kazánokat meg nem?
Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy ezt vajon miért engedik?
A másik amit jó lenne tudni, hogy miért drágább ennyivel, illetve mennyit szereltek már fel belőle az országban.
Az én olvasatomban az összes kis lakást ezzel nyomnám tele a kondenzációs helyett, de jó lenne tudni azért többet róla.."
Nem tudom hol csúszott félre az infó, de ez a Duval egy kondenzációs kazán, ugyan olyan mint a 24Kw-os testvére csak ez 6Kw-os, pont azért hogy kivétel legyen és ezért drágább. Miért ne engednék? Hogy mennyit szereltek belőle nem tudok, mert ez csak idén márciustól kapható. De mint írtam a nagytesótól semmiben nem különbözik, csak annyi hogy vissza van fojtva.
"Illetve írtad ezt a mikát, aminek ha jól látom egy konvektor kimenete van.
Na most ha a lakásban mondjuk központi fűtés volt kiépítve, akkor oda szabályosan felszerelhetsz egy ilyet?"
Ebből van olyan ami konvektor helyére rakható, meg van olyan ami homlokzati kivezetéses. Kéményre nem köthető.
De igen szabályosan fel lehet szerelni egy ilyet, meglévő rendszerre is.
"A Boschon gondolkodom egyébként - kb érzelmi alapon - viszont az árukeresőn 1 db vélemény nincs róla, ami zavar."
Nem az árukereső véleményekre kellene hagyatkozni, hanem kicsit mélyrehatóbban utána kellene nézni. ;-)
Az EPH és a földelés nem teljesen ugyan az. Azt eleve csak arra jogosult villanyszerelő végezheti. Ad egy külön igazolást, elvileg mérni is kellene, de általában nem mérnek. EPH 25 - 30 eft, ha van egyéb is pl. külön Fi relés áramkör akkor csomagban talán kevesebb, mármint a kettő úgy 50 eft
Épp ma volt nálam a gázszerelő folmerni a terepet. Egy turbos kazánt cserelek kondenzációsra. Majd kapok tőle árajánlatot azt mondta. úgy gondoltam megosztom majd veletek (én vidéken Salgótarján mellett lakom )csak kíváncsiságból hogy errefelé milyen árakon dolgoznak. Ariston clas one 24 lesz folszerelve a beuzemelovel már beszéltem,ő 22-25e ft mondott,ez ahogy olvasgatom itt a forumot kb.realis. vettem ma egy kislakas elosztot,egy fi relet, és egy 6A bisztit 7e ft ezt kell bekotni majd a kazanhoz.
A kémény OK-t úgy értettem, hogy arra van kivitelező, aki a házban a kéményjárdákat csinálta. Ez csinálja vagy 25-30 éve, meg voltunk vele elégedve társasházi szinten.
Kb 270-e Ft-s árajánlatot adott a kéményre, ezért becsövez + papíroz (nem akarja végighúzni x emeleten a dupla falú kéményt, ezért csak egy vékonyabb menne a jelenleg kéménynyílásban, és a beszívó részt kivinné a főfalon (120cm).)
Összes anyagköltség: nem tudom, ezért kérdezlek Benneteket (az elfolyó részt nekem kell kiépítenem).
Az EPH-t úgy érted, hogy a kazán körre tesz egy külön FI relét ő vagy a szerelő?
Nyugodtan mondhatod, szerintem volt 2 fél év alap villanytanom is.
Gázfogyasztás, rosszul emlékeztem, ahogy írtam később.
Saunier, Duval.
Ennek az oldalfali kazánnak a felszerelése hogy megy a gyakorlatban?
Odajön szerelő, lekapja a régit, új, fel beköti, ad róla egy papírt, amit el kell küldenem a főkétüsznek (?) és ennyi?Esetleg régi kéménynyílás levakol?
Hogy lehet, hogy engedik az ilyet, amikor a turbós kazánokat meg nem?
Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy ezt vajon miért engedik?
A másik amit jó lenne tudni, hogy miért drágább ennyivel, illetve mennyit szereltek már fel belőle az országban.
Az én olvasatomban az összes kis lakást ezzel nyomnám tele a kondenzációs helyett, de jó lenne tudni azért többet róla..
Illetve írtad ezt a mikát, aminek ha jól látom egy konvektor kimenete van.
Na most ha a lakásban mondjuk központi fűtés volt kiépítve, akkor oda szabályosan felszerelhetsz egy ilyet?
A Boschon gondolkodom egyébként - kb érzelmi alapon - viszont az árukeresőn 1 db vélemény nincs róla, ami zavar. Ehhez képest az Aristonról meg azért írnak mindent, tehát jót is, rosszat is! (így legyél okos Domokos :) )
Talán a garanciális beüzemelés, mert az átlag 25e ft, meg az átmosást sokallom, utóbbiért csak a vegyszer árát kérem el ami egy F3 esetében kb 9e ft. Az átmosás meg hálózati vízzel történik. Felesleges bármi más...
Az árakban az összes anyagköltség is benne van?
Az EPH-t nem a gázszerelő csinálja, hanem egy villanyszerelő, akinek erre jogosultsága van. Ez mondjuk úgy egy FI relé és földelés. (nem merülök bele külön micsoda) Sajnos ez kötelező a szolgáltatónak leigazolni. Az ár reálisnak tűnik.
Viszont a kéményt hogy érted hogy ok? Ki szerint ok? A kondenzációs kazánnak ehhez való kéménybélés kell. Ha előtte bélelve volt sima vagy turbós kazánhoz az nem megfelelő. Tehát előbb az új kazánhoz kéményt kell béleltetni. Kéményseprői szakvélemény, hő és áramlástechnikai méretezés mindenképp kelleni fog, anélkül nem is lehet lejelenteni a cserét. Tehát a gázműveket nem kell kihívni a cseréhez de a FŐKÉTÜSZ-t igen. Viszont ezt a kéményes szakember általában intézi, tehát benne van a teljes vállalási árban, az egyéb ezzel kapcsolatos illeték is.
A 30 m2-es lakás eddig megevett 1000-1500 m3 gázt az baromi sok!!!!! Nekem a 200 m2-es házam nem eszik meg szezononként ennyit!! Vagy elírtad, vagy valami nem kerek, lehet az utcát fűtöd!
Nekem van egy ugyan ekkora lakásom, ráadásul földszinti, amibe Mika kazánt raktam. 180-220 m3 az éves fogyasztása. 2 ember lakik benne. A leghidegebb hónapban szokott 50 m3 gáz fogyni. Az átlag 20-30m3. 22-23 fokban élnek.
nem azzal van a bajom, hogy ki kell fizetni valamit, hanem azzal, hogy még pluszban lehúznak.
A fél napos, 1 napos munkáért elkérni egy 100-st ez is horror, de az meg hányinger, hogy emellé még kell 200 mindenféle mondvacsinált dolgokra.
És azt is biztosra veszem, hogy ha a végén bármi elromlik, garancia, stb, akkor nekem kell a végére járni és a szerelő, hatóság, szállító nem sok mindenben fog segíteni.
Mivel rá vagy kényszerülve + nem tudod kikerülni őket, lehúznak, ezt tiszta sor.
Valszeg most az lesz, hogy kondenzációssal indulok, és ha nem megy, akkor nem veszem le, csak a fal másik oldalára a közfalon túlra uoda megy fel az elektromos.
(Ez a pont az elosztó táblától 4 m-re van, 1 közfalon kell átmenni egy új körhöz és ezt meg tudom csinálni én is)
Klímás + hasonló fűtési rendszerekben nem nagyon hiszek, csak valami kombi megoldásban max.
Szomszédnak van x nm napeleme + valami levegő levegő fűtési rendszere, hát azért foglal el az 1 helyet, + van hangja is szerintem + megmondta, hogy -5 alatt nem igazán.
Arra viszont tökéletes, hogy pl a visszatérőt a gázkazán előtt felmelegítse, és akkor kevesebb gáz fogy (bár pont az a legolcsóbb a történetben :) )
De mivel neki sem eleve így épült a háza, ezek az utólagos dolgok csak gányolások, szvsz.
Alapból abban hiszek, hogy min 10-12 cm hőszigetelés, 3 rétegű ablak normális redőnyökkel + 20-30 szigetelés a tetősíkon.
Ezt láttam a szememmel, csökken 2/3-al a gáz számla, lassabb a hőmozgás, stb, stb.
Igazad van teljesen, nem életszerű, de ez a teljes sor. Sok vidéki, idősek által lakott ingatlanban látok még 10-es biztosítót, az akkori igényekhez elég volt.
Na de egy 6 Amp bejövővel mit kezd ? Ja hogy régen volt ilyen is , az más !
Abban lehet hogy tévedtem hogy a legkisebb most akkor 10 vagy 15 Amp.
Amúgy bőven el vagyok látva elektromos energiával… inkább teljesítménnyel.. cirka 20 kW áll a rendelkezésemre. Még a hőtárolós korszakból. Csomó áramkör 16 Amp biztosítékokkal. Mint írtam van, de nem élek vele, mert drága és vezérelt a szolgáltatás.
Ok abban igazad van , hogy a kazán gyártók és a telepítők lehúzósak. De ebből élnek !!
"ehhez képest az a szr ami most fent van, kb 20 évig húzta (abból 15-t) komolyabb meghibásodás nélkül.."
Akkor még pár év aztán ha lesz pénzed jöhet a kondis kazán... mivel más már nem mehet.
A csere telepítés költségei :
Tervezés (ha kell 40 eft ), kazán egy szerény is 250 eft,
kémény bélelés , kémény szett beépítés , 300 eft,
a kazántelepítés elektromos előkészítése kb 50 -60 eft - EPH és Fi -relés csatlakozási lehetőség kiépítése, termosztát telepítés
Maga a kazán felszerelése bekötés a gáz - a fűtés és a meleg víz hálózatba 80 -100 eft, nyomás próba Meo ha kell.
az üzembe helyezés 25 eft.
A garanciális szerviz csak az első kettő évben ajánlott.
Ha mégis villany, akkor azt azért figyelembe kell venni hogy a hálózat bővítés is költséges és nem korlátlan... főleg társasházaknák nem.
De ha megy a 32 Amp, akkor szerényen nagy odafigyeléssel 30 nm -es lakásnál el lehet lenni azzal is.
Az viszont továbbra is fenn áll , hogy az energia elektromosan 3 x annyi mint gázzal.
klíma ?
Igen akik javasolják, általában ennél leragadnak. Nem jutnak el melegvíz és a főzési energiáig sem !!
Kérdezed még hogy :
"azt nem tudod véletlen, hogy az elektromos kazánoknál is u. ez a karbantartás szükséges (évi 25k)?"
Úgy általában a modern elektromos készülékek karbantartást nem igényelnek. Ideértve az elektronikai és egyéb készülékeket is. Akik ebből élnek természetesen mást állítanak.
De nézzük a melegvíz termelőket - kazánok, bojlerek / átfolyósak tárolósak/. Nos ezeknél vízkővesedés fenn állhat, de azért a kettő - hároméves tisztítás elegendő.
A biztonságtechnikai (érintés védelmi ) karban tartás az más. Annak elvileg olyannak kell lenni, hogy mindig biztonságos legyen.
Karban tartás ?
Hát pl. voltak nekem hőtározós kályháim... 3 db. is Üzemeltek anno 12 évig, akkor még elfogadható volt az éjszakai áram ára. Akkor fele az akkori nappalinak. Annak is kellett karban tartás... pl. a ventilátorokat 2 - 3 éve tisztítani kellett, kellett néha egy egy fütőelemet cserélni, de ezek nem azok az állságos kötelező karban tartások voltak. Sk. megoldottam.
A gázüzemű tűzhelyek ?
Ha elromlik javítani kell... a termoelemek (jól mondtam ? ) az égésbiztosításhoz ---- szoktak elromolni.
50 éve van olyan hogy karban tartás soha sem volt.
Na úgye rögtön kiszúrták a lehetetlenséget. Az elsőre megadott fogyasztás még magában álló házikónál is sok. Ha csak nem nyaralónak épült vékonyfalú házikó. viszont a villannyal is téves adataid vannak..
normál háztatásokban 15 , 25 és 32 Amp biztosíték lehet. Ezek közül fűtésre csak a 32 -es jöhet szóba. de az is csak soksok megkötéssel.
Egyébként egy háztartást komplexen kell kezelni energia felhasználás szempontjából. Tehát fűtés, melegvíz használat és főzés. Ezek együtt.
Az elektromos bővítésről :
Tény, hogy 32 Amp ingyen van … majd ingyen, de a szerelés költségeit megkéri a szolgáltató. Viszont ebbe társasháznál a közösség is bele szólhat.
Ha túlterhelt a hálózat, egyszerűen nem járulnak hozzá.
Igazad van.. meg is néztem a számlát és rosszul emlékeztem idáig :( a FőGáz vagy NKM éves szintre 620 m3-t fogyasztást becsült, és ezt kb hozták is ketten úgy, hogy szvsz volt pancsi reggel is, este is.
Ha ezt átszámolom Ft-ra, akkor kb 71e Ft, okosok mondják, hogy az áram 3x annyiból fűt, akkor éves szinten az 210, tehát + 10-15e Ft havonta pluszban a különbség a rezsi árammal.
Lehet, h ennyi különbségért tényleg megérné maradni az áramnál - elég enyhék a telek amúgy is - ott viszont kell(ene) egy bővítés biztosan.
hihetetlen lehúzás ez a kondenzációs kazán biznisz, kb mint a régebben a dízelautók: alapból magasabb óradíja mint a benzines, csak mert olcsóbb üzemanyag hajtja.. tehát itt ha kell a gari 5 évre, akkor évi 25k + 25k induláskor szum 125k .. horror..
ehhez képest az a szr ami most fent van, kb 20 évig húzta (abból 15-t) komolyabb meghibásodás nélkül..
lehet, hogy most is csak annyi kellene, hogy váltószelepet cseréltetek még, de azt 100 alatt már nem csinálják meg és már rá ment elég sok így is..
azt nem tudod véletlen, hogy az elektromos kazánoknál is uez a karbantartás szükséges (évi 25k)?
komolyan gondolkodom egy árambővítésem (20-25A lehet most bent) + elektromos kazánon (ekkor kb semmilyen papír, engedély nem kellene sehová) és amennyit megspórolnék a kéményen, engedélyeken meg a többin az évekre elegendő lenne a fűtésben + nem lenne semmilyen CO/CO2 veszély sem..
Aristonra 3 év van, és vehet hozzá plusz 2 évet pénzért. a 3 év is évi 1 karbantartáshoz kötött 20-30k kb A Garis beüzemelése az Aristonnak kb 25k körül van.
Szakértést szeretnék kérni, ilyen árat kaptam kazáncserére egyszerűsített csere keretében:
- cirkó csere átszerelés 100e
- gáz engedélyek 30e
- mágneses iszapszűrő (Fernox Alfa) 40e
- vegyszeres mosás 50e
- EPH jegyzőkönyv 30e
- garanciális beüzemelés 40e
Ezek BP-n nagyságrendileg mennyire reális árak, illetve kb mivel számolhatok még?
Kémény OK, kondenzvíz elvezetést megoldom én, mi lehet még?
Említettek valami márkaszerviz kihívást a garancia miatt gondolom az is lesz vagy 30e.
Van esetleg ezen kívül valami, ami nem számolódott?
(nem akarok a a konkrét szerelésnél kibukó, eddig nem említett 10k-s tételekkel szembesülni, ezért kérdezem.
Pl ki kell hívnom a gázművet (őket elvileg pont nem) vagy kéményeseket, és azt mondják fizessek 30e Ft "regisztrációs díjat" vagy bármit, mert átszereltettem a rendszert)
És feltételezem, hogy ezért az árért ez számlás dolog lesz, a számla mellé mit kellene még elkérnem a szerelőtől?
(esetleg valaki megírhatná, hogy mi az az EPH jegyzőkönyv, vagy kb mi lesz mögötte. Feltételezem, hogy egy gázszerelő nem fog komoly villamos érintésvédelmi apparáttal kitelepülni, tehát csak sima lehúzás az is 30k-ért + azért megnézi, hogy a konnektorban van-e áram.)
02,
Másik kérdés meg a típus lenne:
- a szerelő az Ariston/Immergas vonalon nyomul, itt meg ugye valaki a Bosch-t ajánlotta, nagyságrendileg ahogy nézegettem 250k körül van kb mindegyik.
Milyen éves üzemeltetési költségekkel kell/lehet számolni kb?
Kijönnek, elkérnek x-t (?) és csinálnak is valamit ezért?
Milyen garanciákat tartalmaznak a készülékek, ezt esetleg tudjátok kapásból?
Az egyik szerelő azt mondta az Aristonra van 5 év, és a többi ennyit sem mer vállalni.
(30 nm-s lakásról van szó, éves 1000-1500 m3 fogyasztással, azt gondolom, hogy ez nem egy családi ház aminek jóval nagyobb igénye van, ezért kb a gáz fogyasztás mindegy, és a megbízhatóság, garik lennének a fontosabbak.)
Ariston Genus One System 24 kazán, még nincs 1 éves.
Hibajelenség : Nyári üzemmódban van, elkezdi fűteni az indirekt tárolót, fűti 1 percig, majd kialszik a láng és "utánkeringetés". Utána 1 perc mulva megint bekapcsol és így tovább.
"Amit Te itt csinálsz, annak már semmi köze a gyártástechnológiákhoz, meg a szakmához. Ez egyszerű elfogultság, hogy csak a bosss a zisten, a többe meg csak szar lehet mer olasz."
Ez pont hogy fordítva van. Te vagy belebuzulva az Aristonba. Semmilyen elfogultság nincs bennem. Ami a gépészetben Olasz az szutyok szar, és kész. A kazántól az utolsó csapig. Ez csak simán tény. Az hogy ti ezt nem vagytok hajlandóak elfogadni, hát engem hol érdekel? :) Nem fogok itt érvelő harcot vívni veled és a többi Ariston fannal, hiába is várjátok. Nem sztárolom a Bosch-t és pénzt se kapok tőle, de ezt is már kiveséztük múltkor.... ugyan olyan jó egy Remeha, vagy az Immergas AlSi hőcserélősök, vagy egy Viessmann. Utobbi inoxos hőcserélőjét megintcsak nem szeretem, viszont a mátrix égője a kazántechnika csúcsa. Engem nem érdekel ki mit vesz, ezt is leírtam már 100x...
"Kérlek, írd le nekem, melyik csak fűtő kivitelű bosch kazán modulál le 2 kW környékére. A honlapról számomra ez nem derül ki."
A 2500-as 3 Kw. A 2300-asból majd mos fog kijönni a sima fűtő, az lesz 2,5kw. De én azt mondom akinek 3kw alatt van a hőigénye, az hőszivattyút tegyen be, vagy split klímát, vagy infra fűtést, de ne gázkazánt. Jó hogy nem már 200w-os gázkazánt akarsz :D
Amit Te itt csinálsz, annak már semmi köze a gyártástechnológiákhoz, meg a szakmához. Ez egyszerű elfogultság, hogy csak a bosss a zisten, a többe meg csak szar lehet mer olasz.
Ennyire pénzel téged ez a gyár, hogy így tolod? (ne válaszolj)
10 év múlva a bosch is ugyanúgy visszakerül az öntőkemencébe, ahogy az SD, meg az Immergas, meg az Ariston, meg a Baxi, meg bármelyiket leírhatnám. Mert oda fog kerülni.
Egy szezon után nincs hosszútávú tapasztalatom az aristonnal, és ha szar lesz, nem fogom védeni, mert nem fűződik hozzá érdekem.
Ha csak az árát nézném, egyik-másik bosch amúgy olcsóbb, mint az ariston. De ha egyszer túl magas a minimum teljesítménye, mi a francnak vegyem meg?
Többször megnéztem a bosch honlapját, ahogy most is. Azt leírják, hogy milyen szép trombitaarannyal van befújva az üveg előlap, meg milyen fasza kompakt dizájnja van,
de a lényeges dolgokat, pl. a kazán minimum teljesítményét, a hozzá tartozó egyéb apróságokat több terméknél egyszerűen nem hajlandók leírni.
Kérlek, írd le nekem, melyik csak fűtő kivitelű bosch kazán modulál le 2 kW környékére. A honlapról számomra ez nem derül ki.
A legszebb az lenne, ha egy összefoglaló táblázatban meg lehetne tekinteni, melyik sorozatú kazán mit is tud.
Hőbörgés helyett most már konkrét dolgokkal tessék alátámasztani, miért szar egy olasz, és miért kizárólag a bosch a jó.
Kérlek, tegyél fel 6-7 éve üzemelő bosch kazánok beléről karbantartás közben készült képeket (elvégre ezekkel foglalkozol). Szívesen megnézném, hogy néz ki a hőcserélő belseje. Komolyan.
Hát nem az volt a célom, hogy márka/minőségi vitát robbantsak ki, de végülis ebből is lehet tanulni:)
Én a témában tök laikus vagyok, és voltam akkor is, maikor 6 éve épült a ház, és a fűtési rendszer. Akkor ár-érték arány tekintetében ez a kazán jó választásnak tűnt, és mondjuk 5 évig nem is volt vele gond. A baj az volt, hogy sem a gépész kivitelező, sem a kazánt beüzemelő, és azóta karbantartó ember nem igazán foglalkozott a részletekkel, és úgy tűnik, hogy én, mint egyszerű, a témához sokat nem konyító megrendelő szívom meg a dolgot.
Amit biztos, hogy máshogy kellett volna csinálni:
- nem egy fűtési körre rakni az egész házat (2 szint kb 200 nm + padlófűtés)
- emeletet ahol a hálók vannak külön termosztáttal ellátni - 2. kör...
- padlófűtést (aminek van külön szivattyúja) valahogy automatizálni, hogy csak akkor menjen, amikor megy a fűtés, jelenleg v állandóan megy, ha a szivattyú be van kapcsolva, v nem megy, ha kikapcsolt állapotban van. Egy időkapcsolóval valamennyire áthidaló megoldást értem el, de ez nagyon messze van a tökéletestől...
Ez már a múlt, most a jelenlegi problémát próbálom kezelni, ami a következő. Ha a HMV oldalra dolgozik a kazán, akkor is melegszenek a radiátorok, sőt ami nekem teljesen meglepő, az osztó gyűjtőknél (és ebből következően a radiátorok visszatérői) a visszatérő forrósodik fel nagyon gyorsan, olyan mintha megfordulna a keringés.
1. Kérdésem, hogy ez lehet-e amiatt, hogy a hőcserélőben az átmérő annyira leszűkült, hogy az nem képes átengedni a meleg vizet, és az kénytelen a másik irányba indulni. Ennek némileg ellentmond, hogy ha a fűtési oldalra dolgozik a kazán nincs ilyen gond.
2. Már kapott új váltószelepet és motort, mint utóbb kiderült, tök fölöslegesen, mert a régi is jól működött, és a probléma az újjal is megmaradt. (Szerelő a telefonba váltószelep és motor cserét javasolt, majd miután közöltem, hogy ez már megtörtént, aszt mondta, h nincs más ötlete...)
3. A HMV tárolón milyen karbantartást kell elvégezni időközönként, kell-e egyáltalán bármit is csinálni???
4. Létezik-e olyan szakember, aki a fennálló probléma megoldására törekszik, és nem csak az előző szerelőt, kivitelezőt szidja, és ha van ilyen tudtok-e ilyet ajánlani?
5. Ezeket a hőcserélőket lehet-e tisztíttatni, vagy ilyen opció nincs?
6. Ha esetleg a hőcserélő a hibás, érdemes-e cserélni kb 200 e HUF, amikor 280-ért új 24 kW-os kazánt lehet venni? Igaz az is Ariston:)
Azon én, mint tök laikus felhasználó is csodálkoztam, hogy milyen vékony csövek vannak a hőcserélőben, illetve hogy a rozsdamentes fém, mitől rozsdásodik. Persze az élet maga a tanulás, és remek tapasztalat szétszedni egy kazánt, és némi sikerélményt is nyújt, hogy utána össze is tudtam rakni, úgy, hogy működik:)
"Mesélhetnék a híres német precizitásról, mikor a fejkendős török vendégmunkás néni nagy lelkiismerettel rakja össze a jobbnál jobb autó alkatrészeket. Nem véletlenül robotizál az autóiparban (is) mindenki.
Ezek a kazánok épp úgy nem az örök életnek készülnek, mint az autóalkatrészek, hanem annak, hogy vedd meg, ha megdöglik, vegyél újat."
Te ne mesélj nekem erről, mert én ellentétben veled, pl voltam a Bosch gyárban, voltam a Herz gyárában is pl. Csak olyan terméket ajánlok és olyan márkát amiben én is megbízok. Mert lehet róla beszélni napokat heteket, mi milyen... Csak egy picit más amikor látod a saját szemeddel és tapasztalod is a munkád során. Úgyhogy, ti felhasználók ebbe semmilyen szinten nem láttok bele, csak a netre és a szájhagyományra hagyatkozhattok, ebből következtettek. Az hogy az egyiket Törökországban rakják össze, a másikat meg Kínában vagy akár Magyarországon mint az Audi-t, semmit nem von le a minőségéből. A Sthil MS 170-es pl kínai. Úgyhogy ezt az egyet légyszíves ne hozd fel, mert pont ez nem jelent semmit hol van összerakva/gyártva.
Egyébként meg már majdnem minden kínai. Szokták is mondani ami nem kínai az hamisítvány. Csak óriási különbség van kínai és kínai között is. Főleg, ha eleve a gyártótechnológia német... Az hogy kínai, mexikói, román, török, vagy indiai dolgozik a gyártósoron lényegtelen.
"Veszel egy rozsdamentes / saválló hőcserélővel gyártott kazánt, jól sikerült a gyártás, nincs bent varrathiba (már ha hosszvarratos csőből készül éppen), ugyanúgy sokáig nincs vele baj.
Valami hegesztésnél nem sikerült, és előbb-utóbb korrózió áldozata lesz a hőcserélő."
Nem kell hogy varrat hiba legyen. Simán megeszi a rozsda. Ott a kép, nem hazudik. Szépen az erőteljesebb rozsda plakkoknál tűszúrásnyi lukak lesznek. Minél többet van használva, minél jobban kondenzál, annál hamarabb. Az a hőcserélő 6 éves ahogy írta a topliktárs. A 10 évet már nem fogja megélni, de ne legyen igazam...
Minden cigány a maga lovát dicséri, de mi továbbra csak felhasználók fogyasztók és fizetők leszünk a gépezetben.
A kezdetektől az Immergas TT 12 volt nálam a jelölt, és utána váltottam végül aristonra, pont a nagy vízjáratú, nem AlMgSi hőcserélő miatt. Bőségesen kifejtettem régebben, miért.
Ha valakit érdekel, a nickemre rákattint, mindent meg fog találni, nem linkelem be ismét.
A lehetőségek:
Veszel egy bármilyen AlMgSi hőcserélős kazánt, és épp jól sikerült a gyártás, így sokáig nincs vele baj.
Valami zárvány vagy egyéb hiba került az öntvénybe, emiatt előbb-utóbb kilikad.
Vagy épp a tervezési értéknél savasabb kémhatású kondenzátum miatt az égéstér felől fog átlukadni, mert megsérül az oxidréteg.
Veszel egy rozsdamentes / saválló hőcserélővel gyártott kazánt, jól sikerült a gyártás, nincs bent varrathiba (már ha hosszvarratos csőből készül éppen), ugyanúgy sokáig nincs vele baj.
Valami hegesztésnél nem sikerült, és előbb-utóbb korrózió áldozata lesz a hőcserélő.
Shit happens.
Lehet szarozni az aristont, lehet, hogy tényleg szar is, de először ajánlom megtekintésre a valmex hőcserélő gyártástechnológiáját.
A kazántesten kívül az összes többi csak a körítés a kazánban. Ugyanaz a körítés, mint a németben. (Mert ugye ugyanaz az alkatrész beszállító. EBM Papst, B&P, Enerpump, Wilo, Grundfos)
Tömegtermék mindegyik. A török bosch condens ugyanolyan kilós tömegtermék, ugyanúgy van abból is bőségesen szar, nem csak az olaszból. Az autóiparban ugyanez van.
Mesélhetnék a híres német precizitásról, mikor a fejkendős török vendégmunkás néni nagy lelkiismerettel rakja össze a jobbnál jobb autó alkatrészeket. Nem véletlenül robotizál az autóiparban (is) mindenki.
Ezek a kazánok épp úgy nem az örök életnek készülnek, mint az autóalkatrészek, hanem annak, hogy vedd meg, ha megdöglik, vegyél újat.
Egy kazán sosem kizárólag attól megy tönkre, hogy olasz. Ehhez kell esetenként egy dilettáns user, idióta kivitelező, egy nem hozzáértő szervizes, vagy épp a tervezés teljes hiánya.
Ha az ariston nálam idő előtt úgy megdöglik, hogy gazdaságtalan a javítása akkor felteszek helyette egy Immergast. Ennyi.
Hát amelyiknek öntési hibája van, az egyértelműen gyártási hiba. Cseregaranciás... Biztos hogy van ilyen is, bár én még nem találkoztam vele. A gyártás ISO 9001 minőség irányítás alatt megy, és TÜV-SÜD tanúsításon is átesik... Nagyon kicsi az esély hogy selejt kerüljön bele egy kazánba. De megtörténhet...
Én ennél jobban nem is merülök bele, mert ez egy véget nem érő történet. Van aki a BMW-re esküszik és van aki a Mercire. Mindig lesz érv és ellen érv. Majd mindenki maga eldönti, neki mi lesz a jó.
Óriási hülyeséget beszélsz mint mindig... Az agyad lukad ki az :D
Pont az a lényeg hogy ezek a hőcserélők mind öntöttek. Nem hegesztett mint az inox, így nincs támadási felülete sem a korróziónak. Szerinted miért van az, hogy a gyártók is több garanciát adnak egy AlSi hőcsererélőre mint az inox-ra?
Tény, hogy a kemény vizet nem szeretik. DE ez egy normál háztartási felhasználásban, egy max 300 m2 házban nem okoz gondot. Kivéve ha a balga ember cserélgeti a fűtővizet a rendszerben...
Igen és az olasz gyártók 90% ezt a hőcserélőt teszi a kazánjába. És az egy dolog, hogy rozsdásodik, de dugulásra is nagyon hajlamos a lapított szar csőrendszere miatt. Azért újított az Ariston a One-ba már a másik hőcserélő van ami kevésbé lapított, de az sem saválló. Nem is értem... savas környezetbe nem saválló a hőcserélő :D A Vaillant meg már rég nem német, csak a neve! ;-) Az már Duval. Na pont azóta mélyen lefele is ível. De egy Bosch-ba soha nem fogsz látni ilyen hőcserélőt ;-)
Miért akarsz te mindenképpen egy beépített tárolóst? Nincs hely?
Fűtő kazánt + indirekt tárolót nézzél, és hagyjad az a Biasi-t!
Az inox hőcserélőt is felejtsd el. Az nem saválló csak rozsdamentes. Ami amúgy rozsdásodik, pont ott a példa kép topliktárs Aristonja. Ugyan ez a hőcserélő van az általad kiszemelt mindkét kazánban. AlSi hőcserélőst nézz inkább. Ha már Immergas, akkor Vitrix TT, mint már írtam...vagy a Bosch Condens 2500.
Talán úgy helyesebb, hogy az összes giannoni rendszerű hőcserélővel rendelkező kazán, beleértve a német csúcsteknyikákat is, (pölö vaillant) pont ugyanígy fog kinézni.
"Ha a kiemelt rész mindig igaz lenne, akkor a kis házakba/lakásokba cirkuláció nélkül telepített indirekt tárolók többsége felesleges lenne, mert jó lenne a kombi kazán is"
"Oka lehet annak, hogy azért mondta ezt a mesterember, mert egy viszonylag vékony falas, szigetelés nélkül, nagy ablakfelülettel rendelkező legfelső szinten lévő lakásról van szó?"
Nem. Szerintem csak azért mert a Bosch Condens első közötti szériája, és ehhez van hozzászokva, mert ez bevált.
Ha meg lakás, és nem is ház, semmiképp nem gondolkodnék ebben a kazánban. Oda a 2300-as tökéletes választás.
Évek óta ez megy: hiányosan, félreérthetően fogalmazol és az olvasó a h.lye, aki nem olvasta ki a sorok közül, hogy mit akartál írni. Mi vagy te, író vagy költő, hogy külön elemezni kell az írásodat?
Ezt nyilatkoztattad ki:
"Nem fogy ki az indirektből a melegvíz, mert a gázkazán utána melegít. Gyorsabban, mint ahogy fogyasztod."
Én meg azt írtam, hogy ez így ebben a formában minimum erős csúsztatás, de szigorúbban fogalmazva meg nem igaz.
Mi lenne, ha azt írnád le, amit gondolsz, hogy a magamfajta egyszerűek is megértsék, hogy mire gondolt a költő és ne kelljen a sorok között olvasni?
Ezt úgy értsem, hogy a 3000-es feleslegesen nagy? Vagy mi az, hogy 8kw a minimumja? Oka lehet annak, hogy azért mondta ezt a mesterember, mert egy viszonylag vékony falas, szigetelés nélkül, nagy ablakfelülettel rendelkező legfelső szinten lévő lakásról van szó?
Ariston (Genus Premium Evo 24) kazán + mellé 120 L Ariston HMV tároló tulajdonosával, használójával szívesen eszmét cserélnék működési tapasztalatokról.
Szétszedtem a kazánt, kikaptam a hőcserélőt, víz keresztülmegy rajta, bár lehet h egy tisztítás ráférne, nem látok bele, biztos vannak benne lerakódások.
Az normális, hogy egy 6 éves kazánban így néz ki az égéstér?
Laikusként nem annyira gáz, amennyire lehetett kipucoltam:
Esetleg tudtok olyan helyet, ahol szakszerűen megcsinálják a belső pucolását, savazását, v mit?
Az első tesztek után nem sok minden változott, illetve most nem akar szétesni a kazán, és egyelőre nincs nyomásingadozás. Tesztelem majd folyamatosan.
Viszont ami eszembe jutott: a HMV tárolón nem kéne az éves karbantartásokkor a szakinak megnéznie valamit, kipucolni, cserélni stb? Mert eddig még rá se nézett, úgy értem soha...
"Nem fogy ki az indirektből a melegvíz, mert a gázkazán utána melegít. Gyorsabban, mint ahogy fogyasztod. "
Ha a kiemelt rész mindig igaz lenne, akkor a kis házakba/lakásokba cirkuláció nélkül telepített indirekt tárolók többsége felesleges lenne, mert jó lenne a kombi kazán is. De ugye sajnos nem igaz...
Tényleg, melyik éri meg jobban a belső tárolós kazán vagy kombi kazán (Biasi vagy Immergas) + indirekt tároló 150 Literes? Van hova telepíteni, nem gond. Még egy lehet buta kérdés. Ha az indirektből kifogy a melegvíz, akkor a kombi kazán direktbe adja a gyártott melegvizet a csapolók felé? Lehet ezt?
Estleg ez a páros:
Immergas Victrix Maior 28 TT 1 ErP 28 KW + Immergas UBS 160 V (vagy Drazice?)
Sziasztok. Családi ház felújítás kellős közepén vagyok és hamarosan választanom kell, hogy milyen fűtésrendszert pakoljunk a házba. Új lesz minden. Két szintes tetőtérrel, mindenhol radiátor, a fűtött tér összesen kb 230 m2. Egyenlőre nincs szigetetlés, de lesz 14 cm graphite-reflex és 25 cm kőzetgyapot a tetőren. Visszaolvastam itt a fórumon, sokminden szól az Aristonokról, de alig esik szó más gyártók kazánjairól. Nekem a tervezőm Viessmann vitodens 111 24kw tárolóst tervezett kérésemre, de azóta hallottam ezt is azt is és beleestem a határozatlanság csapdájába. Az "ezt azt" olvasgatás közepette kiderült, hogy viessmann-t érdemes venni, de csak a 200-as szériától felfelé, ami alatta van -mint ez a 111 is- a Viessmann alsó kategoriája és valami rejtett más márka és a nevet kell megfizetni azért is drága. Kell egy jó kazán és arra gondoltam, hogy vagy a BIASI vagy az IMMERGAS lesz a befutó. Ebben kérnék kis ráhatást. Szinte semmit nem tudni a BIASI kazánokról. Csak amit a gyártói oldal leír elég figyelemfelkeltő. Mindenképpen tárolósban gondolkozom és ezért ezt választottam:
Biasi Inovia Max Plus 25S.
107% hatásfok, van C6 minősítése, így más, nem gyári akár Tricox kéménnyel is kapcsolható. Saválló acél a hőcserélője, 1:10 a moduláció (min 2,4 kw), 45 L saválló acél tartálya van 30kw spirállal....gyors a felfűtése...., nagy szervízháttér, szóval ő az első számú kiszemelt. A második:
Immergas Victrix Zeus Superior 26 2 ErP 26 Kw
Ez csak 92% hatásfokú, C6-os, Saválló ennek is a hőcserélője, de 54 literes tartállyal rendelkezik. Kicsit drágább és a modulációja is jóval rosszabb, írnak róla jót is rosszat is, de nem lehet így döntést hozni.
Ami igazán érdekelne, hogy a BIASI-ról esetleg tud-e valaki valamit mondani, esetleg már működik-e valakinél ilyen?
Szerintem megforralja a vizet a kazán a primer hőcserélőben az elégtelen keringés miatt. Kazántestet ellenőrizném, hogy átmegy-e rajta a víz rendesen, illetve tisztításra tennék egy próbát,
és a teljes fűtésrendszert átmosnám. Gyanús, hogy tele van dzsuvával a kazántest, méghozzá olyannal, ami a fűtésrendszerből érkezett. Kazán előtt iszapleválasztó szűrő van?
Az olaszokat kerülném, ezt mindig elmondom. Ruhában, cipőben, verhetetlenek a mai napig. De a gépészetet hagyjuk ki. (Baxi Beretta, Westen, meg társaik. A remeha fölösleges pénzkidobás, egy 100-assal drágább mint bármi egyéb hasonló kaliber és ritka a szervizese. Vaillant-nak nincs C6 minősítése, tehát csak a saját kéményével szerelhető ami kb 2x annyiba kerül.
Marad a Bosch Condens. De én nem a 3000-est raknám be 100 m2 lakásba mert 8Kw a minimumja. Ha kombi kazán kell, akkor a 2300-as tedd be, ha fűtő kazán akkor a 2500-ast. Illetve mondanám még az Immergas vitrix TT ami annak ellenére hogy olasz márka, a bele nem egészen az.
Igen, hallom is meg a régi váltószelepet+motort is leteszteltem, az is hibátlan.
Ma viszont új csodát produkált ez a remek készülék...
Elkezdte csinálni a meleg vizet, majd a kazán elkezdett olyan hangokat adni, mintha éppen szét akarna esni (A durva doboló hang a hőcserélő felől jött), a nyomás mutató le-föl ugrált, és kiállt a szivattyú utókeringtetésre, majd újra elkezdte csinálni a vizet, újra kiállt utókeringtetésre, és így tovább.
Ja és még egy érdekesség, szintén mai felfedezés, az osztó-gyűjtőn a visszatérő melegszik fel, nem az előremenő, mintha arra indulna el a melegvíz, amikor vizet melegít...
5 évig tök jól működött.
Még az újabb hiba felfedezése előtt, hívtam a szerelőt, aki annak idején beüzemelte, és aki évente karbantartja a készüléket, mondta h szelep+motor csere, miután mondtam neki, h továbbra is fennáll a probléma, azt mondta h nincs más ötlete...
Kellene találnom, egy jó szerelőt, mielőtt belevágom a baltát ebbe a csodába.
Egy lakás felújítása kapcsán radiátoros fűtés kerül kiépítésre a lakásba (100nm). A gázszerelő a következő típusokat ajánlotta fel:
Ez a cirkóm van nekem: Sime Brava Slim HE 25T, 220000. Ft.-ért
.Baxi prime 1-24 P 315000. Ft.
Baxi Luna Duo -TEC 1.24 ERP 395000. Ft
Beretta csiao Green 25 RSI 245000. Ft.
Remehe Tzerra ACE 24S 356000.Ft.
Bosch Condens 3000WZSP 22-3 CE23 316000.Ft.
Vaillant eco TEC Pure VU INT 246/7 275000.Ft
Van esetleg olyan, ami kerülendő, illetve olyan, ami ajánlott?
Puffer tartály is lenne hozzá.
Köszönöm a segítséget. Rengeteg mindennek kéne utánanézni a felújítás kapcsán, örülnék itt egy kis segítségnek, mert nem sok fogalmam van a témáról. :)
Van egy vezetékes Ariston Cube room sensor-om (https://www.ariston.com/hu/cube) amit szeretnék hozzákötni az Ariston Genus Premium Evo 24 kazánomhoz. A kérdésem az lenne hogy ezt a termosztátot a BUS-ba kell kötnöm vagy a TA1-be mert a kazán leírásában a szobatermosztát a TA1-be megy de a termosztát leírásában BUS van írva. A másik kérdésem hogy a "+" és "-" hogyan feleltethető meg a BUS-on jelzett "B" és "T"-nek?
Kapott új motort, szeleppel együtt, bíztam benne, hogy jó lesz, de a probléma nem oldódott meg... Esetleg valakinek van valami ötlete, hogy mi lehet a gond?
Köszönöm szépen, kiütni, letiltani le tudnám, de egy éves múlt, így biztos nem fogom :-)
Tavaly január végén lett beüzemelve, elvileg januárban kellett volna jeleznie az egy év leteltével. De mindegy, csak azt gondoltam elégetett gázt méri, vagy akármi...
Persze, értem, hogy karbantartani kell, csak tegnap este elkezdett villogni egy villáskulcs a doksi szerint időszakos karbantartási figyelmeztetés, és kíváncsi voltam mi alapján teszi ki. De D.Tibor elárulta, hogy eltelt idő alapján.
Menü 850 kijelzi mennyi nap van a következő karbantartásig, 851 ki-be kapcsolható a figyelmeztetés, 852 karbantartási figyelmeztetés törlése. 1 évtől számol vissza....
Évente érdemes-szükséges a karbantartás, ha új akkor a gari miatt kell!
Ugy latszik csak emlegetnem kellett a szervizet es egybol lett is hibaja a kazanomnak (Westen Boyler Condens+) ...
Furdes kozben vettem eszre (furdoben van a kazan), hogy a kazan ilyen "buhogó" hangot ad, kineztem a zuhany alol es 78-as hibakodot irt ki es villogott a kijelzo.
A gepkonyv nem ir 78-as hibakodot, de a neten elv ezt talaltam (Baxi/Westen kazanokhoz van elv a leiras)
78 - Minimum gas valve current
Ellenőrizze az égési folyamatot, végezzen autó kalibrációt, ellenőrizze a füles égőcső tömítés ellenállását, ellenőrizze a földelést, tisztítson lángőr elektródát, cseréljen lángőr elektródát, ellenőrizze szükség esetén cseréljen gázszelep elektromos kábelt, cseréljen gázszelepet.
Tavaj is volt hasonlo gondunk, akkor volt kint szerelo kisavazta a kazant, illetve valami olyasmit mondott, hogy az en kazanomnak van valamilyen konstrukcios hibaja (ha jol emlekszem valamit a tuzter, vagy a gazego alakjarol/elhelyezeserol mondott) es ez miatt van ez, valamit le kell takaritani. Akkor megcsinalta es jo is volt mostanaig. Viszont akkor is mondta, hogy rendszeresen elojohet ez a problema. Esetleg valaki tapasztalt hasonlo hibajelenseget Baxi/Westen kazannal?
koszi, bocsanat ha nem jol fogalmaztam. lakason belul nem tudjuk megoldani, spejz sincs, kulteren viszont azt mondtak nekem, hogy futheto helyisegben kell, hogy legyen. utananezek a reszleteknek, koszi a tippeket. gaztervezohoz kaptam elerhetoseget, probalom elerni :)
1 lakás fűtéséhez nem kell kazánházat létrehozni. Azt a kazánt beteheted a spejzba is, ha műszaki biztonsági feltételeknek megfelel. Gáztervező, és egy kivitelező kell.
62 nm a lakas. az az igazsag, hogy szeretnenk meg egy halot kialakitani a jelenlegi konyha helyen, ahol a mostani regi kazan van. A furdo kicsi es erdekes elrendezesu, oda nem ferne el normalisan a kazan, emiatt gondoltunk kazanhazra. A tuzfal pont hataros a mi halonk falaval..
4 lakásos társasház komplett fűtését és melegvíz ellátását akarják megoldani, és ki akarnak nevezni egy helységet kazánháznak. Ma is megvannak a kötelező kazánház építés, illetve helység kinevezés szabályai, függetlenül attól, hogy mi a tüzelőanyag.
sziasztok! lakasfelujitas elott allunk es uj kondenzacios kazant telepittetnenk (padlofutest ill. vizmelegitest is ez oldana meg). Ez egy 4 lakasos, foldszint plusz meg egy szintes haz. A haz tuzfalan szeretnenk egy kazanhazat/helyiseget kialakitani. Mik egy kazanhaz legminimalisabb meretei? A magassaga 2.5 m ahogy hallottam (de lehet rosszul), de milyen szelesnek es hosszunak kell lennie? A leheto legkisebb meretet szeretnenk, ami persze megfelel a szabalyoknak. Limitalt a hely sajnos. koszi a valaszokat
Ugyebár az én tervem is pontosan az volt mint ami nálad megvalósult. Ezekszerint működik, ez jó, én sem éreztem benne semmiféle logikai bukfencet. Én csak azért fogom másképp csinálni, mert azonos költség mellett jobb megoldást javasolt a szerelő.
Igen,,,, vannak sokkal kifinomultabb módszerek mint az enyém,de amint én alkalmazok az egy rögtönzött megoldás. Arról nem is beszélve hogy egy fillerbe sem kerül. Később tovább fogom fejleszteni hogy a legjobb legyen. De köszönöm a segítséget, tanácsokat sokat tanulok innen a forumbol.
Úgy tűnik, gyártó is akad amelyik felismerte a kombi kazánok előzőekben taglalt hiányosságát, és készít kifejezetten kombi készülékhez bojlert, keringetővel.
Nekem max hőfokon nem folyt melegvíz csak kb 2 percig.. utána csak jéghideg, mintha nem tudna ilyan mennyiségű vizet felmelegíteni. Jelenleg affelé hajlok, hogy a kombi kazánnak csak a fűtés részét használjuk, és váltószeleppel egy 150-200l indirekt tárolóba küldjük hmv-t készíteni. Vélemény?
Nekem westen 240fi turbós kazanom van,most cserelem majd Ariston clas one 24 re. Próbáltam megfigyelni hogy melegvíz vetelnel miért is ingadozik persze azért mert kikapcsol,bekapcsol. Nos én fogtam és foltekertem 70c ra a hmvet így már nem kapcsolgatott le mert ehez annyi gaz kell hogy nem kellett neki a végsőkig lemodulalnia folyamatosan megy az égő,sokkal stabilabb folyamatosabb így És most ezt küldöm a bojlerba van melegvíz rendesen főleg ha folyamatosan folyik a melegvíz.kivancsi leszek az új kazánra tudja e majd ezt biztositani.
Nem vitatott. Semmiköze nincs hozzá a kéményseprőknek. 2020-at írunk. Ez az állásfoglalás rég lejárt. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint ez nem így van. Ne a BM-et kérdezd most, mert szintén semmi közük hozzá.
Ahelyett hogy ide irkálod egyfolytában ezeket, inkább irkáld a Kormányhivatalnak, és velük értetlenkedjél légyszives!
Sziasztok! Vettem Obiban egy Tracon CO201A szénmonoxid jelzőt. Fél éve van meg, és az elmúlt éjszaka beriasztott hajnali fél2-kor. Mikor ránéztem 230-at mutatott értéknek, ami ha jól tudom elég magas. Természetesen elsőre ablak kinyit. De aztán elhallgatott. És 0-át mutatott. A nappaliban a polc tetején tartottam. Volt akinél előfordult már hasonló? Mondanom sem kell elég szarul aludtunk.... A 14ezer forintos jelzőt is dobhatom ennyi erővel a kukába? Mit ajánlotok? Köszi előre is!
Csőhossz 5m, 3/4-es csőben ez ~1.6l víz. Tehát nincs ami indokolja a 10+liter hidegvizet. A kazán egyébként hallhatóan rögtön elindul, valami oknál fogva mégis késve érkezik meg a várva várt meleg.
A jászság környékén (Gyöngyös, Jászberény) ismertek olyan megbizhato Westen kazanszerelot aki vallal szervizelest? (Nincs baja a kazanomnak, csak szeretnem ha egy hozzaerto atnezne, tisztitas, tomitesek, miegymas..) Jo lenne ha kimondotttan Westen-es lenne, nem "mindenes" :)
2015-ben volt egy törvénytervezet, amely szerint kikerült volna a kéményseprők hatásköréből az együtt tanúsított tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőinek ellenőrzése. A javaslat c ponttal egészítette volna ki a 2015. évi CCXI. törvényt.
2. § (3)Nem tartozik a kéményseprő-ipari tevékenység körébe a) az épített cserépkályha, kandalló, kemence csak bontással oldható összekötő elemének vagy annak bekötőnyílásának, b) a használaton kívüli égéstermék-elvezető, valamint c) a tüzelőberendezéssel együttesen tanúsított égéstermék-elvezető ellenőrzése és tisztítása.
A javaslatot végül nem fogadták el, maradt változatlanul a jogszabály ezen pontja. A társadalmi egyeztetés anyaga szerint a következővel indokolták azt, hogy mégis a kéményseprőknek van ellenőrzési jogköre:
Az észrevételezők részéről ellentétes vélemények érkeztek arról, hogy a tüzelőberendezéssel együtt vagy annak részeként tanúsított égéstermék-elvezetők a kéményseprő-ipari ellenőrzés körébe tartozzanak-e. Az előterjesztő az élet védelme és a vagyonbiztonság érdekében indokoltnak tartja, hogy a tüzelőberendezéssel együtt vagy annak részeként tanúsított égéstermék-elvezetőket a kéményseprő-ipari ellenőrzés keretében továbbra is vizsgálják a kéményseprők.
2018-ban a Belügyminésztérium kiadott egy állásfoglalást.
A gázfogyasztó készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető berendezések kéményseprő-ipari szempontból történő megítélésével kapcsolatos megkeresésére a következő tájékoztatást adom. Az égéstermék-elvezetők ellenőrzését, tisztítását a kéményseprő-ipari joganyag szabályozza. E jogszabályok a következők: a) a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény (a továbbiakban: Kstv.), b) a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról szóló 99/2016. (V. 13.) Korm. rendelet, c) a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) A Kstv. előkészítése során kifejezett jogalkotói szándék volt, hogy a gázfogyasztó készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető, valamint a gázfogyasztó készülék alkotórészét képező égéstermékelvezető egyaránt a kéményseprő-ipari ellenőrzés körében maradjon. E jogalkotói szándékot tükrözi a hatályos törvényi és rendeleti szabályozás is (ld. az égéstermék-elvezető Kstv. 1. § 2. pontja szerinti fogalmát, valamint a tüzelőberendezés Kstv. 1. § 10. és 15. pontja, valamint a BM rendelet 1. § e) pontja szerinti definícióit), amely a hivatkozott, gázipari szempontból külön kategóriaként kezelt égéstermékelvezetőket nem határozza meg a kéményseprő-ipari tevékenység alóli kivételként. Így az említett égéstermék-elvezetők is teljes körűen a kéményseprő-ipari ellenőrzés és vizsgálat körébe tartoznak.
Ez utóbbi állásfoglalás nem jogszabály, de sokat elmond arról, hogy egy jogi vita esetén a katasztrófavédelem vagy a Kormányhivatal milyen döntést hozna.
Én nem állítom, hogy a BM-nek, kéményseprőknek vagy a gázosoknak van igaza ebben a kérdésben, de az biztos, hogy a kérdés jogilag nem teljeskörűen rendezett és megtévesztő lehet ha a gázosok azt állítják, hogy az érvényes jogi szabályozás szerint a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető ellenőrzéséhez a kéményseprőknek nincs köze.
Maradjunk abban, hogy erősen vitatott, hogy a kéményseprőknek van-e köze a készülékkel tanúsított égéstermék elvezetőkhöz.
Kíváncsiságból megmértem én is itthon, hogy hány liter hideg víz jön, ha kinyitom a meleget. Nekem a kazán 9m csőhosszra van a konyhai csaptól. Ez van a legmesszebb. 3l vizet engedtem ki mire meleg jött.
A csőhossz a lényeg, nem az hogy a kazán légvonalban cirka milyen messze van. De nálad a 10l/5m az nagyon sok! Nincs a cső úgy elvezetve, hogy előbb megkerüli a fél házat?
Próbáld meg resetelni a kazánt, mérd meg ha kiveszed az ECO-t akkor mennyi hideget eresztesz ki. Ha marad a felállás, tényleg hívjál ki egy szervizest.
És ahogy le van írva hogy megnyitod a csapot elzárod, majd 10-15s múlva megint megnyitod nem megy? Ezzel jelzed elvileg a kazánnak hogy vizet akarsz....
Én pontosan azt csináltam hogy a 80l villany bojlert sorba kötöttem a kazannal mert az asszony mindig panaszkodott hogy ingadozik a melegvíz. Így a kazanon maximumra vettem a melegvizet és azt küldöm a bojlerba,+ áram alá is helyeztem ha véletlen vissza hulne akkor rafut. Azóta tökéletes nincs ingadozas,mindig van melegvíz többször van hogy két helyről is veszünk melegvizet az sem okoz gondot. Ez bevált és így is marad meg van a komfort.
"Akkor a homlokzati kivezetés is kémény szerinted/ük? Azért mert az vízszintes, vagy azért mert csak 30-60cm??? Vagy a parapetes konvektor 20-40cm-es égéstermék kivezetése is kémény?"
Erről meg mélyen hallgatsz! Ezek nem tartoznak a 2015 évi CCXI. Törvény hatálya alá????????????
Az égéstermék elvezető definíciójukban nem látok kitételt, sem az elvezető hosszára sem az elhelyezésére (függőleges vagy vízszintes) sem pedig a készülék teljesítményre. Ezek nem égéstermék elvezetők????? Ezek mik? Ezek mit vezetnek, fingot? Mert ezekre szarik a FÖKÉTÜSZ, és a katasztrófavédelem is!!!! Kérdezd meg tőlük miért!?
Én nem akarlak téged meggyőzni! Elmondtam hogy mi a valóság. Rosszul értelmezed te is, és a FŐKÉTÜSZ némely embere is a törvényt, és az ezzel kapcsolatos rendeleteket. Most írom le harmadszorra, hogy kérj állásfoglalást az ügyben a kormányhivataltól!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Meglátjuk kinek lesz igaza ;-)
Másodsorban, mivel folyamatosan LAKÁSRÓL beszélsz, és ha nem vagy fogalom zavarban, akkor tudhatnád, hogy a lakás általában egy társasházban van. Annak a tetőszerkezetét, és hozzá tartozó elemeket (pl tető járda, tető kibuvó, ami neked a legfőbb problémád állítólag) a társasház hatáskörére tartozik. Innentől kezdve nem értem a problémád?! Ha te attól jobban érzed magad, hogy átveteted a kéményseprőkkel a gázkészülékkel tanúsított égéstermék elvezetőt, akkor tedd azt! Ezt semmi nem tiltja! Aki hülye az haljon meg, szoktam mondani... miért álljak én, vagy bárki más az útjába? :D
Harmadsorban, szerinted most komolyan... el tudod azt képzelni egy Nemzeti gáz szolgáltatótól (NKM), hogy elfogadná e az engedélyezési papírokat, ebben az esetben? Egy fokozottan veszélyes üzemnél? Fittyet hányva bármilyen törvényre? Ez te komolyan gondolod? Csak meg van az oka, hogy mégis elfogadja nem? ;-)
Kedves Sony Black, szerintem hagyjuk a személyeskedést, hidd el én lennék a legboldogabb, ha meg tudnál győzni, mert egy olyan házban lakom, ahová cég van bejelentve és most is lehúznak a kémény ellenőrzés díjával. Éppen kazáncsere előtt állok és komolyan érdekel, ha a kazánnal együtt tanúsított kéményre váltok akkor megszabadulhatok-e a jövőben ettől a tehertől.
Azt hittem ez egy egyszerű kérdés, hiszen már évek óta vannak ilyen „kémények” és már legalább két éve húzza le a lakásokba bejelentett cégeket a kéményseprő.
Ennek okán próbálom körbejárni a kérdést. Én elhiszem, hogy műszaki, minősítés szempontból akár a gázkészülék része az elvezetés, de azt látom, hogy a magyar jogszabályokban ennek nyoma sincs. A Tv egyértelműen definiálja az égéstermék elvezetőt, a tűzelőberendezést, az összekötő elem fogalmát, de az általad említett gázkészüléket nem találom.
Pedig mint mondtam komolyan érdekel a válasz, mert ha ilyen minősített elvezetőt szereltetek és elhajtom a kéményseprőt, első fokon a katasztrófavédelemmel, másodfokon a kormányhivatallal kerülök vitába. Azok az érvek amiket eddig felhoztál, nem hinném, hogy egy érdekelt kéményseprőnél vagy egy gázkazánt soha sem látott hivatalnoknál megállnak.
Érdekelne mások tapasztalata kazánnal együtt minősített kémény esetén próbálkoznak-e a kéményseprők?
Ha nálad 10l hideg víz folyik ki, mire a melegvíz odaér, akkor neked legalább vagy 30m-re kell lennie a kazánnak a csapolótól.
Ha ez így van akkor gratulálok a gépészednek. Vagy lehet hogy túloztál egy kicsit :)
Egyébként meg nem az a lényeg hogy kombi kazán, hanem hogy a melegvíz tárolás/készítés helye, milyen messze van a csapolóktól. Tehát a külön tároló bármilyen fajta megoldása, csak akkor jelent valós megoldást, ha közelebb van a csaphoz, mint a kazán. (vagy csinálsz egy cirkulációs vezetéket, minden csapolóhoz)
Ez baromira nem működne, mert a vége az lesz, hogy 50l vizet árammal fogsz melegen tartani. Kellene egy szivattyú a bojler meg a kazán közé, ami keringeti a vizet a kazán és a bojler közt (és a hőérzékelő ahelyett, hogy a fűtőszálat kapcsolná, a szivattyút indítja). Gyakorlatilag ez a gyári rétegtárolós megoldás elve is.
Én nem tudom, hogy írjam le ennél érthetőbben magyarul. Vagy nem érted a magyart, vagy csökkent képességű vagy már ne is haragudj. Csak neked megpróbálom 5x-re is! Hátha sikerül befogadnia az agyadnak.
Amennyiben az égéstermék a gázkészülék részeként tanúsított rendszeren keresztül kerül a szabadba, akkor a gázkészülék égéstermék kiléptetésére szolgáló kivezetése, maga a kitorkolási pont, ahova értelemszerűen már nem csatlakozik égéstermék-elvezető.
De mint írtam, ha ezt nem hiszed el, vagy nem tudod értelmezni, vagy felfogni, nyugodtan írj a kormányhivatalnak mint elsőfokú hatóságnak az ügyben. Ugyan ezt fogják írni amit én. De tartok tőle, te abba sem fogsz belenyugodni. :D
A magyar jogszabály nem a kéményhez köti az ellenőrzést, ezért hiába érvelsz azzal, hogy nincs kémény. A törvény égéstermék-elvezetőről beszél, ezt definiálja.: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezésben keletkezett égésterméket a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésre szolgáló kivezetésétől a szabadba vezetheti; khü
Tehát van egy tűzelőberendezés és van egy égéstermék elvezető. Az hogy egy gyártó egyben minősítteti a rendszerét nem szünteti meg azt a tényt, hogy a rendszernek amit te gázkészüléknek nevezel törvényszerűen van egy égésztermék elvezetője. A jogszabály ennek az égéstermék elvezetőnek a vizsgálatát, ellenőrzését utalja a kémenyséprőkhöz.
Nem írtad milyen kazánod van, de pl az Aristonban van comfort funkció ami melegen tartja a hőcserélőt, ami lehet állandó vagy időzített, a Bosch kazánok(nem tudom mind tudja e) meg ha megnyitod pár másodpercre a vizcsapot, elzárod 15-20s mulva megnyitod már meleg jön, mert az elektronika tudja hogy vizet akarsz vételezni...
Gondolom sokak számára ismert probléma, akik kombi kondenzációs kazánnal kénytelenek együttélni: ha megnyitom a meleg vizet elfolyik 10l mire elkezd melegedni, ha elzárom majd újra megnyitom a csapot, a csőben lévő pár liter melegvizet követően újabb 10l hidegvíz folyik el mire újra felmelegszik. Nyilván ez a kondenzációs kazán működéséből adódik, de ugye nem túl kellemes.
Ezeknek az ingadozásoknak a kiegyenlítésére keresek megoldást. Arra gondoltam, hogy közbeiktatnék egy ~50l villanybojlert, aminek a bemenő ágába kötném a kazánból jövő melegvizet. (vezérelt áram van)
Pont úgy mint a kéményseprős embered, te sem fogod fel, hogy NINCS KÉMÉNY!!! Nem beszélünk kéményről, mert GÁZKÉSZÜLÉK VAN!!!! Ez pedig azt jelenti, hogy a készülék háztól, a készülékből kivezető nyílásig GÁZKÉSZÜLÉK!!! Az hogy az a nyílás vége 1m-nél vagy 30m-nél van, akkor ott van! Nem én találtam ki, így van. Akkor a homlokzati kivezetés is kémény szerinted/ük? Azért mert az vízszintes, vagy azért mert csak 30-60cm??? Vagy a parapetes konvektor 20-40cm-es égéstermék kivezetése is kémény? Tudom, hogy kéményseprők vergődnek, de nincs igazuk. Egyébként a közeljövőben hozzá lesz nyúlva a kémény törvényhez is, pont ezért, hogy ne vergődjenek. Mert ez már nem mai téma. Részemről ezt le is zártam...
Ha elmélkedni akarsz még ezen írj, a NGM-nek, vagy a kormányhivatalnak, és kérd meg foglaljanak állást az ügyben!
Nemrég feltettem másutt egy kis értekezést a jeles szakemberekről , felteszem itt is .
" Látom a topiktársak ekézik a kéményseprőket.
Nos valamikor nem is olyan régen nincs még 10 éve sem, az egyik legjobb vállalkozások voltak Mo.-n.
Kijelőlt fix ügyfélkör,
fix adók módjára behajtható bevétel, a tevékenységről semmi kontrol,. Hát persze az útóbbi időkben a tevékenységük majdnem kimerült az ellenőrzésből.
Főleg a lakosságot vegzálták.
Voltak jólmenő kis vállalkozások, voltak nekik minálbéren foglalkoztatott alkalmazottaik, akik a frontvonalban küzdöttek a lakossággal a sokszor átláthatatlan nem egyértelmű előírások értelmezésében.
Aztán jött egy gonosz ember, aki mindezt megváltoztatta.
Volt az elején nagy sírás rívás, tömeges halál jóslása , aztán minden a normál kerékvágásba került.
Előtte is utána is CO mérgezésben meghal vagy 15 ember évente, béke poraikra.
Más balesetben lényegesen többen hunynak el.
Ja a sok felsíró között volt olyan is aki azon siránkozott, hogy hát nekik listájuk van, el vész, milyen nagy kár érte. Meg mondta hogy ő azt bizony nem adja át a gonosz katasztrófa védelemnek.
Amúgy a kémény és a gáz tényleg veszélyes üzem, figyelni kell rá.
De nem attól lesz biztonságos, hogy szép fényes inox a kémény ajtóm. Tény az is hogy ha lassan is ,de azért a belvárosi nagy társasházak tetején széplassan kicserélődnek a régi fa kéményseprő járdák csillógó villogó horganyzott acél járdákra, azokon viszont nem igen járnak... de minek is.
Ja az egyik társasházban pont a nagy ellenőrzés időpontjában voltam otthon. kijött egy brigád talán 4 -en vagy 5 -n lehettek ( nyilván a lincstől féltek )Ö aztán 20 perc múlva eltűntek, mert pechükre az a két fogyasztó aki még hagyományos kéményes nem volt otthon.. a többi lakást pedig a műszeres csoport ellenőríze volna máskor. De Már ez is elmúlt, csend van a kémény fronton. "
Ok új készüléknél még akadékoskodhatnak a derék kéményseprők, de azután már nem vegzálhatják a lakosságot.
Miért is ?
Pl. még az a régi ellenőrzés is törvénytelen volt. Hogyan képzelték, hogy egy lakásba csak úgy bemehetnek szaglászhatnak stb egy magánlakásba még hatósági ember (rendőr, vámőr stb. ) is csak külön írásos engedéllyel léphet. Akkor egy mezei kéményseprő milyen jogon ? Úgy általában sem ísmerik a jogot, bármikor kicsinálhatók. pl. én anno megjegyeztem, hogy mester ha hozzáér bármihez azt én rongálásnak minősítem, megköveteltem a cipővédőt és belépés előtt kértem, hogy milyen jogon vizsgálódna.
Magyarul el lehet lehetetleníteni , akár egy egyszerű ellenőrzést is.
Nos nincs olyan ember aki ezeket vállalná… ráadásul éhbérért . Mert azért a talpas seprőket nem nagyon fizették meg.
Egyébként is egy felszínes vizsgálat sokat nem ér. Nos pl. ezért sincs már kémény ellenőrzés, ami nem megy azt nem erőltetik.
Viszont új készüléknél megszívathatják szegény felhasználókat.
Amúgy a gáz veszélyes !! Felrobbanhattok és CO mérgezésben elpatkolhattok !!
Félreértés ne essék, nekem is tele van a hócipőm azzal, hogy a kéményseprők irreális elvárásokat támasztanak egy műszaki engedélyeztetésnél, majd a való életben keresztbe fossák azokat és csak a jogszabályi előírásokból a nekik tetsző részeket tartják be.
Azonban az érvelésed nem győzött meg.
Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/426 RENDELETE a következőket is rögzíti.
(17) E rendelet nem érinti a tagállamok azon jogát, hogy a berendezések üzembe helyezésére vagy rendszeres ellenőrzésére vonatkozó szabályokat állapítsanak meg vagy egyéb, pl. a telepítők képzésével vagy tanúsításával kapcsolatos – többek között elővigyázatossági biztonsági célú – intézkedéseket rendeljenek el a berendezések helyes telepítésének, használatának és karbantartásának biztosítására. Az említett szabályok és intézkedések kulcsfontosságúak a gázmérgezések – többek között a szén-monoxid-mérgezések – és az egészségre ártalmas vagy biztonsági kockázatot jelentő valamennyi anyag kiszivárgásának megelőzése érdekében.
Ezek alapján a hatályos magyar szabályok simán eltérhetnek a te EU értelmezésedtől és akár szigorúbb előírásokat is tartalmazhatnak a berendezések üzembe helyezésére.
Egy dolog ami még fontos lehet. A 99/2016. (V. 13.) Korm. rendelet szerint ha mégse vonnánk be a kéményseprőket, akkor "csak" az alábbi szankció van
(1a) * Az égéstermék-elvezető (1) bekezdés g) pontjában meghatározott jogszabály szerinti műszaki vizsgálat nélkül történő üzemeltetése nem minősül életet és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságnak, ha az ingatlan tulajdonosa a szabálytalanság megállapításától - a 2. § (1) bekezdés szerinti esetben az ingatlantulajdonos tudomásszerzésétől - számított harminc napon belül megrendeli az égéstermék-elvezető műszaki vizsgálatát. A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó erről, valamint az ingatlanhasználónak az égéstermék-elvezető műszaki vizsgálat elvégzéséig történő üzemeltetéséből eredő balesetekért való felelősségéről a helyszínen írásban tájékoztatja az ingatlan használóját.
"égéstermék-elvezető: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezésben keletkezett égésterméket a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésre szolgáló kivezetésétől a szabadba vezetheti"
A vastagon szedett a lényeg! Mint írtam a készülékkel tanúsított égéstermék elvezető nem kezelhető külön a gázkészüléktől mert annak szerves részét képezi! Olyan gázkészülék típusok, melyek a készülék szerves részének minősülő égési-levegő, égéstermék elvezető rendszerrel vannak ellátva. A gázfogyasztó készülék EK típusvizsgálati tanúsítványa szerinti részegysége, ami a készülék modulban keletkezett égésterméket közvetlenül a szabadba, vagy egy égéstermék elvezető bekötőnyílásáig vezeti. Jogilag ezek az égéstermék elvezető és légellátó berendezések valamint az ezekhez kapcsolt elemek, gázkészüléknek minősülnek, ezért a gáztörvény (GET-2008. évi XL. tv.) hatálya alá tartoznak.
Ezzel kapcsolatban továbbá a GAR (Gas Applicances Regulation) 2016/426/EU Európa Parlamenti és Tanácsi Rendelete
a mely a gázkészülékek besorolását a CEN/TR 1749 alapján rendeli el, hogy a GAR vagy a CPR (Építési termék rendelet) hatálya alá tartozik e az adott égéstermék elvezető.
Az európai rendeletek amúgy minden Magyar törvény, és rendelet felett állnak. Így van ez a NOx kibocsájtás, és a hatásfok tekintetében is. Ezért nem nagyon tudunk, pl csak kondenzációs kazánt üzembe helyezni ma Magyarországon.
A GAR hatálya alá tartozó égéstermék elvezető, és levegő rendszerek (készülékkel tanúsított, gyári rendszer) szerelése és ellenőrzése a gázszerelő feladata a gázfogyasztó készülék gyártó előírásainak betartásával. (természetesen ettől függetlenül felkérhet kéményes szakembert, de a felelősség az övé) Az ilyen rendszerhez nincs szükség kéményseprői szakvéleményre, és hő és áramlástechnikai méretezésre sem.
A CPR hatálya alá tartozó égéstermék elvezető rendszerek (nem gyári rendszerek, meglévő kémények bélelése, tricox és társai) szerelését szakirányú szerelő végezheti, a gyártó előírásainak betartásával. Az ellenőrzés a kéményseprő ipari szolgáltató feladata. Kéményseprői szakvélemény, és méretezés szükséges.
Megírták a megoldást. Ha az általad választott gázszerelő nem vállalja, bízd meg Sony Black-et a munkával, mindet elintéz neked, átveteti a gázszolgáltatóval, a többit meg leszarhatod, mivel nem kötelező a kéményseprés.
A lényeg, úgy legyen fenn a gázkazánod, hogy a gázszolgáltató átvette.
Megnéztem a jogszabályokat, amire a közleményt közzétevő Kéményseprők szövetsége hivatkozik: 2015 évi CCXI. Törvény, 99/2016 Korm.rend. 21/2016 BM rend.
Sajnos bármennyire is szeretnék, nem nagyon tudok belekötni az érvelésükbe.
A 2015 évi CCXI. Törvény definiálja az égéstermék elvezető fogalmát: .égéstermék-elvezető: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezésben keletkezett égésterméket a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésre szolgáló kivezetésétől a szabadba vezetheti;
Az hogy a kazán gyártója a készülékhez tartozó égéstermék elvezető minősítését már elvégezte, nem veszi ki a a Tv hatálya alól, az továbbra is égéstermék elvezetőnek minősül a tv szerint.
A 21/2016 BM rend. szerint
7. § (1) Helyszíni műszaki vizsgálat szükséges
a) az égéstermék-elvezető használatbavételét megelőzően
aa) újonnan épített vagy szerelt, felújított, átalakított égéstermék-elvezető,
ab) használaton kívül helyezett, illetve tartalék (biztonsági) égéstermék-elvezető, vagy
ac) tüzelőanyag-váltás,
ad) tüzelőberendezés-csere
esetén - kivéve, ha a csere a korábbival azonos működési elvű és teljesítményű új tüzelőberendezésre történik, és a tüzelési mód, a tüzelőanyag nem változik -, valamint
"Öntsünk tiszta vizet a kéménybe. Holnaptól (március 13.) a kémények, égéstermék-elvezetők vonatkozásában semmi sem változik, függetlenül attól, hogy a GOMBSZ hatályba lép."
Nem tudom ki írta ezt de, hogy ez nem egy hivatalos közlemény az biztos. Olyan hogy GOMBSZ a 90-es években volt. Azóta lett GMBSZ és MBSZ. Tehát valóban nem változott a kémények tekintetében semmi, mert ez eddig is így volt, ahogy írtam. Fogalom zavarban küszködnek a kéményesek, mert lázadnak :)
Nyilván féltik az állásukat, mert kevesebb kéményt kell ellenőrizni. A készülékkel tanúsított égéstermék elvezető, jogszabályilag nem minősül kéménynek. Az a gázkészülék része. Ezért az ilyen rendszerben szerelt készülék gázkészüléknek nevezzük. Az ezzel kapcsolatos jogszabályt majd előkeresem ha érdekes.
A másik dolog, ahova szerelt kémény kerül az általában családi ház, nem lakás. (lakás max akkor ha a legfelső emelet, viszont ott a tető járda és kibuvó kérdése, annak esetleges pótlása a társasház feladata!)
Viszont ha magánszemély nevén lévő családi házról beszélünk (ami nem társasház, és nincs telephelynek bejelentve valami vállalkozásba), akkor 2018. jan 1-től nem kötelező a kéményseprői ellenőrzés! Vagyis egyáltalán nem kell beengedni kéményseprőt az ingatlanba! A gázművek a gáztervet és minden egyéb papírt el fog fogadni, kéményseprői szakvélemény és hő és áramlástechnikai méretezés nélkül, mert jogszabály alapján nem kell, a készülékkel tanúsított készülékhez.
Már megörültem, hogy a készülékkel együtt tanúsított szerelt kémény esetén nem kell kéményseprőkkel küzdenem. Időközben belefutottam a facebook-on a kéményseprők közleményébe. Ezek után már nem tudom mit gondoljak..
Öntsünk tiszta vizet a kéménybe. Holnaptól (március 13.) a kémények, égéstermék-elvezetők vonatkozásában semmi sem változik, függetlenül attól, hogy a GOMBSZ hatályba lép. A 2015 évi CCXI. Törvény 5. §-sa világos "(1) Az ingatlan használója köteles a kéményseprő-ipari szerv vagy kéményseprő-ipari szolgáltató e törvényben meghatározott ellenőrzését, vizsgálatát lehetővé tenni, ha a) olyan tüzelőberendezést üzemeltet, amely égéstermék-elvezetővel van felszerelve vagy ahhoz csatlakozik", tehát a készülék részeként, azzal egyébként nem összeszerelt állapotban forgalomba hozott égéstermék-elvezető a telepítését követően kéményseprő-ipari műszaki vizsgálat után vehető használatba, függetlenül attól is, hogy a helyileg illetékes gázszolgáltató mit írt le a házi technológiai utasításába, ami nem mondhat ellent a hatályos jogszabályoknak. Legyen az egyszerűsített vagy "bonyolított" készülékcsere, ha a 21/2016 BM rendelet által leírt esetek fordulnak elő, akkor kötelező a kéményseprő-ipari műszaki vizsgálat, sőt bizonyos ingatlanok esetében az időszakos ellenőrzések, tisztítások, műszaki felülvizsgálatok is kötelezően elő vannak írva az "együtt tanúsított" égéstermék-elvezetőre is, egyébként ezt értelemszerűen a Katasztrófavédelem is így kezeli, melynek írásban is jelét adta. Aki ezzel ellentéteset állít, ezzel ellentétesen cselekszik az előbb utóbb a Törvénnyel találja szembe magát, annak minden jogi következményével. Hajrá kedves Törvényt nem tisztelő gázszerelők, szervizesek, tervezők, földgázszolgáltatók (tisztelet a Törvénytisztelőknek), tehát lehet próbálkozni, lássuk a hatósági eljárásokat. A kéményseprőnek kutya kötelessége a használónak jelezni, ha olyan esetet talál, ahol elmaradt a vizsgálat, hogy pótoltassa és ha ez nem vezet eredményre, szintén kutya kötelessége a Tűzvédelmi Hatóságot és a Gázszolgáltatót értesíteni. A Tűzvédelmi Hatóság a jogszabályok szerint jár el, határozatot hoz az üzemeltetés megszüntetésére a pozitív műszaki vizsgálatig, míg a gázszolgáltató, ha nem zárja el a szolgáltatást, addig nyakába a felelősség.
Tudomásom szerint a Bosch-nak nincs meglévő kéménybe bélés eleme.
Szerelt kéménnyel tudod megcsinálni, ami a készülékkel tanúsított rendszer, és akkor ahogy nagykunsági, belinkelte egy előző hozászolásomat, nem kell hozzá semmi.
Ha elzártad a csapokat akkor hogyan tud fűteni ezt áruld már el, kíváncsi lennék :D ha a kazán nem is áll le (bár kétlem, mert túlfűtene) akkor se tud elmenni a víz a kazántól...
Nem az a gondom, hogy maradhat-e a lépcső a tetőn, hanem az hogyan kerülhetem el a felesleges bővítését a lépcsőnek, azaz nem akarok erre szerintem tök feleslegesen költeni. Azt szeretném megtudni, ha a Bosch kazánhoz, Bosch elemekkel béleltetem a kéményt akkor a meg tudom-e úszni a lépcsővásárlást? Ilyen esetben is számíthatok a kéményseprők kukacoskodására?
Tedd fel amíg átveszik majd szedd le. Soha nem fog felmenni mérni senki átvétel után...csak a papírt fogod aláírogatni. Ha majd egyszer változik a szolgáltatás minősége, meg lesz a pincében a szükséges járda és felteszed.
Igen van. De azt levettem egyből. Azt vettem észre, hogy ha melegíti a vizet a kazánba, akkor lesz fűtés is. Eddig is gyanus volt, mert sokszor indokolatlanul fűtött( a termosztáthoz képest), de most már egyértelműen látszik, hogy baj van.
Kazáncsere előtt állok és kezdek elveszni a folyamatban. Adott egy sorházi 2 szintes lakás, Schiedel 130mm es kéménnyel. A régi tárolós kazánt szeretném lecserélni egyszerűsített módon. Kértem ajánlatot egy kivitelezőtől, egy kinézett Bosch condens 5000WT kazánra, de ő még bekapcsolt egy kéményest is a folyamatba, akitől szintén kaptam egy ajánlatot. Ebben 80/125 PPS/Alu rendszer került, de szerinte még elvileg szükséges 70.000 ért 4 db tetőjárda. (kibújom mellett 1 járda van, ami szerinte nem elégséges, ezt bővítené még 4 lépcsővel)
Jól gondolom, hogy ha a találnék egy olyan gázszerelőt, aki a Bosch condens 5000WT kazánhoz tartozó gyári kéményelemekkel bélelné a Schiedel kéményemet, akkor a kéményseprőket és az irritáló járdákat elfelejthetném vagy ezt sehogy sem tudom megúszni?
Nem tudom jó helyen járok-e, de sűrgös segítségre lenne szükségem. Saurinel Duval isotwin kazánunk van, ez volt az első telünk vele. Most szerettem volna elzárni a fűtést. Kinyomtam a fűtés gombot, tovább fűtött. Hívtam a révi lakót, aki azt ajánlotta, hogy zárjam el a két csapot, amin keresztül a padlófűtésbe és a radiátorokba megy a víz. Elzártam tegnap, és még mindíg fűt. Van valakinek ötlete? 28 fok van a lakásban😢
Ma voltak átnézni és szerencsére csak a kazánt kellett kitakarítani, gyönyörű fekete grafitos keményedett dzsuva állt össze benne , sajnos nem csináltattam újkorában egy átmosást a rendszeren ....mindegy tanultunk ebből is. Most muzsikál gyönyörűen.
Van egy Riello Residence Kis 30 kondenzációs kazán. A jelenség annyi hogy a termosztát megfelelően ki és bekapacsolja a kazánt és a fűtés is megfelelően működik viszont valami folyamatosan zúg a kazánban. Ventillátor hangnak tűnik . Leáll a fűtés kikapcsol a kazán de valami mindig zúg benne. Még akkor is ha kikapcsolom a panelen a fűtéskört és a melegvízkört is. Hibakódot semmit nem ír ki és tökéletesen szépen fűt.
Én pontosan ilyet akarok most kialakítani, fürdőszoba felújítás keretében. Kombi kazán van, de nem lesz elég a melege. (+ nem szeretem ha kapcsolgat minden kis csapnyitásra)
Csak azt nem értem, alul a táblázatban fűtés előremenő és visszatérőről ír, máshol meg azt találtam, az oldalsó bekötéseknél a felső a kazán HMV-je, az alsó pedig termosztát helye (gondolom a kazán felé a hideg vizet a nemrég berakott képen is látható T-elágazás módon kell levenni a tároló előtt??).
Meg tudná valaki mondani, hogy egyszerűsített kazáncsere keretében a Hydrotherm HSE 21 AE típusú kazánomat (Qmin-max :11,5-23.kw, P min-max 10-21 kw) cserélhetem-e Immergas VICTRIX Zeus 25 fali készülékre, mely 20,0 kW teljesítménnyel képes fűtési-, ill. 25,0 kW teljesítménnyel tárolós rendszerben használati melegvizet előállítani?
Illetve tudnátok megbízható szakembert ajánlani a III. kerületi munkavégzésre?
Fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos problémák feltárását kutatom. Ha az utóbbi években végeztél fűtéskorszerűsítést (fűtési rendszer átalakítása, fűtési rendszer vagy eszköz cseréje, javítása) és szívesen megosztanád tapasztalataidat, akkor Téged kereslek. A kérdőív kitöltése anonim módon történik és maximum 5 percet vesz igénybe.
Ariston Genus Premium Evo 24 kazánnal kapcsolatban lenne kérdésem.
A kazán mellett van egy szintén Ariston 120 literes HMV tároló.
6. éve működik többé-kevésbé elfogadhatóan, de erről majd később... Pár hete kezdte el csinálni, hogy meleg víz készítésekor melegszenek a radiátorok is.
Kiszedtem és kitisztítottam a váltószelepet (és a mozgató motort), de nem nagyon javult a helyzet.
Valakinek van tapasztalata ezen a téren, érdemes bele új váltószelepet+motort venni vagy más is okozhatja a fenti problémát?
Igen azt elfelejtettem írni hogy a bojler természetesen áram alá van helyezve, ezzel kivedve az esetleges visszahulest. Nekem igy bevált még egyszer sem maradtam melegvíz nélkül.. lehet később tovább fejlesztem de egyenlőre kiszolgál stabilan.
A újabb tipus volt az evo, azzal különöztették meg a régi változattól, hogy kapott egy evo jelőlést, de kinézetben szinte megegyeztek.. de ugye a bus kommunikáció változott... evo és az utáni kazánok pl a cares és clas one meg a genus one mind megy vele...
Igen, hát ezzel csak az a baj ha 2-3napra üres a ház, senki nem használja a melegvizet mert akkor kihűl a bojlerben. Rá kell kapcsolni villannyal, vagy kiengeded a bojler tartalmát. A másik, hogy nyomás veszteség is van, meg a hozam sem annyi valamennyi a csapolóknál, mert attól még kazán melegvíz áteresztő képessége 14l/p. Tehát maradjunk annyiban egy külön indirekt tároló egy sima fűtő kazánnal picit másabb. De kinek mi az igénye.
Ő........ Fog működni a sensys termosztat az Ariston clas one 24 kazanommal? 🤔🤔🤔
Mert ezt olvastam az ariston oldalán.
"Programozható szobatermosztát, fűtési és szolár-rendszer szabályzó LCD -kijelzővel, magyar nyelvű menüvel, BUS -kommunikáció a kazánnal, csak Evo típusjelű készülékhez csatlakoztatható."
Amúgy én szerencsés helyzetben vagyok mert a kazán mellett van a bojler, és kb.1.5m cső van a kettő között. Azért a maga nemeben a legjobb megoldás mert nem igényel plusz költséget, bevált hatékony és egyszerű. Volt már rá példa hogy három csapból is vettük a melegvizet,ment a zuhanyzó, töltődött a kád plusz az asszony mosogatott és így is zavartalan volt a melegvíz ellátás hová jobbat. Még annyit hogy a kazanon maxra vettem a hmv .
Aha. De ehhez megfelelő rétegtároló kell, aminek 3db vízcsonkja van. Egy sima villanybojlert nem igazán lehet használni ezzel a szivattyús megoldással, mert ahogy az a kézzel pingált rajzon van, a meleg víz csonknál lévő T miatt, ha megnyitom a csapot, nem a bojleren keresztül fog jönni a melegvíz hanem simán a kazánból.
Ez miért jobb? Mert venni kell hozzá egy szivattyút 30ezerért? :) (Amúgy meg amit eredetileg írt a topliktárs, az sem túl jó megoldás. A jó az, ha ilyet akar az ember nem kombi kazánt vesz, hanem fűtőt és egy külön indirekt tárolót)
Én úgy oldottam meg a melegvíz ellátást hogy egy 80 literes bojlert sorba kötöttem a meleg vízzel így korlátlan melegvizem van hisz megnyitásnál melegvíz megy A kazánból a bojlerbe. Az igaz nálam is hogy ha megnyitja az asszony a mosogatáshoz a vizet így ahogy leírtál tok még be sem gyujt de már leáll ezt most már majd a új kondis kazánomon késleltetéssel kibírom iktatni viszont ugyanígy a bojlerbol rögtön melegvíz tud jönni a késleltetés nem okoz gondot nagyo bevált nagyon stabil megoldásnak találom azóta nincs hőingadozás fürdésnél mosogatás nál mindig fittin van melegvíz
Én úgy olvastam valahol hogy kondenzációs kazán meg okos termosztát, ezt tudja. De inkább a termosztáton múlik ha nem akkor elég lenne egy on,off termosztát, és én szabályzom az eloremenot. Ezt egy elavult rendszerrel is meg lehet tenni akkor mit tud az okos termosztát?🤔
Egy főzés alkalmával rengetegszer "öblit-lögyböl" így a kazán beindul, éppenhogy begyújt már el is zárta a csapot. Hallgatni is rossz volt. Beállítottam késleltetett indulást, akkor meg zuhanyzásnál kellett sokkal több vizet kiengedni. Ezért raktam fel egy 15 literes vízmelegítőt, szerencsés helyzetem van, mert egy falon van a mosogató és a fürdő.Így a kézmosás, mosogatás arról megy. Teljesen véletlenül az is ariston, valami öntanuló funkcióval. Na ezt sem használom, mert szerencsétlen nem tudta megtanulni az asszony szokásait :-D -mondom, hogy kacsa volt előző életében... :-D
Neked kell kisakkozni ezt, hogy mennyi az a vízhőfok, aminél az épület hővesztesége, és a kazán fűtése kioltja egymást, tehát nem kapcsol ki, hanem folyamatosan alacsony üzemben működik. Nem tudom ilyen épületbe lesz és milyen fűtéssel. de majd kez el csökkenteni az előremenő vízhőfokot addig, amíg nem kapcsol majd ki a kazán(pl nálam ezt nem lehet beállítani mert kicsi az épület hővesztesége, és 30 fokos előremenővel is felfűtődik a ház és kikapcsol, max ha nagyon nagyon hideg van kint akkor megy)
Az is érdekelne hogy mitől függ az a fűtés mechanizmus,hogy ha például be állítok 22c-t a szobába és azt tartja a kazán úgy hogy nem kapcsol ki hanem leveszi az előremenő víz hőfokot.A másik pedig az hogy a folfutesnel indulásnál a beállított max eloremenovel induljon aztán szépen vegye vissza a víz hőmérsékletét. termosztát vagy a kazán tudja ezeket? Ariston clas one 24 kondis kazán lesz + sensys termosztat+külső hőmérséklet érzékelő.
Olyan nincs, hogy tárolós kombi kazán. Vagy tárolós a kazán vagy kombi. Ezt azért tegyük tisztába.
Elmondásod alapján én is azt mondom egy kombi megteszi. Az hogy milyen messze vannak a csapolók lényegtelen a tárolós kazán, vagy a kombi szempontjából, mert a meleg víz pont ugyan annyi idő alatt ugyan azt az utat fogja megtenni.
(Hacsak nincs cirkulációs vezetéked a tároloshoz)
Továbbá az is a kombi mellett szól, hogy kb fele annyiba kerül mint a tárolós kazán, és kevesebbet is fogyaszt.
A külső HMV tárolóval lehetne játszani ha közelebb rakod, de mint írod nem fér el. Kombi kazán nem tud külső HMV tárolót kezelni. Arra sima fűtő kazánok vannak, beépített váltószeleppel. Tehát ha felteszed a kombit, az átfolyós marad.
(Aztán persze lesz aki azt írja, hogyne lehetne, a kombi mindenre képes. Persze mindent meg lehet oldani, a Magyar leleményes:))
átfolyó vs tároló ügyben kérnék egy kis segítséget.
Jelenleg egy 15 éves tárolós kombi kazánom van aminek a cseréjén gondolkodom. A házamban egy fürdőszoba van, ahol szinte csak a zuhanyt használjuk, a kádat nagyon ritkán. A fürdő a kazántól 5-6 méterre, a konyha már kicsit távolabb kb. 10 méterre.
Tárolós kombi kazánban gondolkodtam, de a gázszerelő sima átfolyósat ajánlott. Kicsit tartok attól, hogy ez visszalépést jelentene a mostani tárolóshoz képest.
A fórumban ajánlották a külső tárolós megoldást, azonban nem sok helyem van. A kazán a spajzban lenne, elvileg alatta van 1 méternyi hely még, lehet oda tárolót tenni a földre vagy azt mindenképpen a falra kell rögzíteni ?
Ha igen akkor ezzel akár utólag is ki lehet egészíteni a rendszert, ha mégse válna be a sima átfolyós megoldás? Nagy macera rákötni a kazánt a külső tárolóra utólag?
Elvileg még a villany bojler is szóba jöhetne, mert napelemeim vannak és az áram jóárasítva van.
Vagy nem ér annyit az egész és tegyek fel egy tárolós kombi kazánt?
Az pedig felforrás lesz... szerintem a fő hőcserélő van eldugulva, és nem kering benne rendesen a víz, keress rá savazós emberkét hátha menthető a dolog, de akkor az egész fűtési rendszert mosasd át, ne csak a kazánt, ha nem az nem lesz olcsó... és ha ki van pucolva akkor mgfelelő vízkezelő Fernox F1 pl amit tegyetek bele a vízbe.
Ezt nem osztom, semmi baj nincs mosogatáshoz sem egy átfolyós kazánnal... az meg hogy nem tesz neki jót megint csak cáfolom, különben nem csinálnának kombi kazánt :D
Megszokni kell csak hogy nem azonnal jön a melegvíz, és folyamatosan folyatni , ennyi az egy hátránya , bár ha elzárod utánna már azonnal jön a melegvíz pár percen belül, mert ugye meleg a hőcserélő.
Az a Kérdésem lenne hogy tényleg két fajta sensys van, egy sima és egy wifi kivitelű? Mert en vettem egyet még nincs beuzemelve de ahogy most olvasgatok utána látom hogy külön föl van tüntetve hogy "net" meg az árak sem egyformák én 40e vettem de ahogy látom a netes 80e körül van.🤔
Most levettem mindent burkolatot, mikor megy a HMV és utána vált fűtésre, akkor mintha "levegősen" bugyogva-, mintha forrana a víz és így vált át és hallom is mikor a fűtés szivattyún átmegy . Ez lehet az akkor hogy felforr a víz? Megnéztem a radiátorokat, engedtem ki a légtelenítőkből vizet ott semmit nem tapasztaltam(levegő lett volna), majd megnézem az auto légtelenítőt, az nyitva van, majd a manuális légtelenítőn engedtem ki, akkor láttam, hogy a hmv után erősen buborékos a víz.
Ha a mosogatáshoz (és mosdóhoz) nincs külön bojlered nem biztos, hogy meg fog felelni az átfolyós.
A mosogatásnak nevezett "lögybölés" nem tesz jót a kazánnak, és nagyon nem "komfortos".
Olcsóbb kazán mellet több lehetőséged van ezen kellemetlenségek kiküszöbölésére, pl külön tároló a hmv-nek(mosdó-mosogató) akár rétegtárolós megoldással, de csak fűtő kazánnal és egy "csőkígyós" bojlerrel még egyszerűbb az élet. Ha van helye.
Tudnak, simán megszokható, bár nem azonnal jön a meleg hanem picit várni kell rá, de cserébe tényleg 200k körül spórolsz... a vízhőmérséklet az nálam egyforma, nem vettem észre ingadozást...
Kazáncsere előtt állok, jelenleg egy tárolós kombi kazánom van, amit szeretnék kondenzációs kazánra váltani. Eddig tárolós kondenzációs kazánokat nézegettem, de egy gázszerelő azt mondta, hogy a kazántól 5 méterre levő 1 fürdőszobámat egy átfolyós is kielégíti és 200-al is olcsóbb lehet a kazán. A tárolósról kicsit félve váltanék vissza, mert 10 évvel ezelőtt a régi lakásomban átfolyós volt és állandóan változott a víz hőmérséklete, macerás volt beállítani. Tartok attól, hogy az átfolyós érezhető komfortcsökkenést jelentene.
Érdeklődnék, hogy a mostani bizonyára modernebb átfolyós kondenzációs kazánok tudnak-e már komfortosabb módon meleg vizet szolgáltatni?
Hihetetlen, de megoldódni látszik a helyzet. Észrevettem mikor levettem a kazánház elülső felét, gondolkodtam 10 percig nézegettem, hallgattam. Aztán észrevettem hogy a bojler felé megy egy szenzor. Annak a szenzornak van egy úgymond háza, amit a hungarocellbe vágtak, és egy kis darab így kivehető. Akkor vettem észre hogy a szenzort elengedte a ragasztó, aminek a feladata hogy a bojleron tartsa a szenzort. Nos nem ért hozzá a bojlertesthez, így fals adatot mért, s túlfűtött a hőcserélő. Hibát nem dobott ki a panel, mert ugye működött a szenzor csak nem ért hozzá a bojlertesthez.
Tehát jó tapasztalat, ha valaki arra gyanakszik, hogy a háromágú váltószelep megy tönkre elősször ellenőrizze a hmv szenzort. (Nálam a bojler oldalán van).
Pedig a kattogást a váltószelep tudna, de az új azt mondtad...Azt gondolom ugye hmv nál a kazánba fordul meg a víz, hogy a fő hőcserélőben túlfűti a vizet, kis forráspontok alakulnak ki ezért recseg, míg amikor fűtés módban megy akkor jobban el tud menni a víz a hőcserélőből. De ez csak találgatás :) Amőgy ha kinyitod a kazán honnan hallani ezt , azért betájoéni be lehet..
76, 80 celsiusig megy fel a hmv melegítése közben (pedig hmv-t levettem 36 celsiusra), de fűtőkört is addig melegíti fel, majd az égő lekapcsol, hagyja keringetni és olyan 34 celsiusnál újra gyújt. Csakhogy hmv nél recseg, rezeg, kattog szerencsétlen.(Fűtőkör pedig 55 celsius).
3 éves lesz a kazán augusztusban, van iszapleválasztó, és van a vízhálózatban egy vízlágyító ami az egész házat ellátja és ezzzel lett feltöltve a fűtés kör is.
Nem megfelelő keringetés elvileg, és túlmelegszik a víz, lehet el van dugulva a fő hőcserélő. Mennyi idős a kazán, iszapleválasztó van előtte, és kezelve van e a víz.
Sziasztok, olyan kérdésem volna egy hibajelenséggel kapcsolatban:
Ariston Clas B Premium Evo kazánom van egy MGM EVO II-es modullal megtoldva, folyamatosan 1p1-es hiba jön elő, szivattyúk szépen dolgoznak, hangtalanul kazánon is és a modulban is, melegvíz és fűtés váltásakor sincsen rendellenes hang. Valakinek van ezzel tapasztalata?
Sziasztok! Az utóbbi időben rosszalkodik itthon egy Westen Condens 24 típusú (körülbelül 5 éves) gázkazán. Fűtőkörrel semmi gond megy szépen csendben megfelelő hatásfokkal. De ha vált csapvízre elkezd kattogni, recsegni. Produkál melegvizet, de ez így nem állapot. A szerelőurak természetesen "megcsinálták". Szóval nem változott a szervíz után. A csapvíz 36 celsius fokra van állítva, de mégis 76-80 celsiusig felszökik a hőmérséklet a kijelző szerint. Szóval kérdem én valakinek volt-e hasonló problémája? S ha tudtok segíteni, azt nagyon megköszönném, mert herótom van a szerelőkből akik megcsinálják, de kiderül hogy nincs megcsinálva.
By the way a 3 ágú váltószelep test és fej új, valamint a hőcserélő is.
Szerintem a vonalkódos, szögbe állítható takaróidomot csak el kellene fordítani 180°-kal, ugyanis ezek általában nem szimmetrikus elemek, pont a különböző tető hajlásszögek miatt.
uhhhh... hát ez így nem néz ki valami szépen. Olyan, mintha az alsó idom, ami átjön a cserépen nem lenne megfelelően beállítva, mert nem illeszkedik rá rendesen a fölötte lévő függőlegesen álló idom. Az amúgy rendesen függőlegesen áll? Mert így a kép alapján kicsit nehéz megítélni.
Kéményesek átvették? Első lépésben megkérdezném azt a vállalkozót, aki csinálta, hogy neki mi a véleménye erről. Aztán ha azt mondja, hogy minden jó, akkor megkeresném a Bosch-t, hogy adjanak szakértői véleményt. (Gondolom, van náluk is ilyen. egyszer én Velux ablakoknál csináltam, mert nem voltam meggyőződve, hogy rendesen lettek-e beépítve. Igaz, a szakértői díjat neked kell kifizetni.)
Milyen hézag és hol? Tudsz képet mutatni? Nekem is Bosch kondenzációs kazánt tettek be tavaly ősszel és a kazánhoz való kémény idomokkal lett kivezetve, de nem látok hézagot.
Az új kazán bosch Condens 2300 beépítették és a kéményt is kivezették, szintén Bosch gyári tartozékokkal.Jó ez így, hisz jelentős hézag van.Mit lehet csinálni?
https://szerelvenybolt.hu/ariston-multifunkcios-vezerlo-evo-kazanhoz-10731 ez az, nemkell megijedni, hogy három egyforma hőmérsékletű kör van odaírva, nálam is csak a szivattyút indítja... Van egy 3 utas keverőszelep a padlóhoz ugye az alacsony hőmérséklet miatt, és egy szivattyú, a radiátorokat a kazán szivattyú viszi, de be akark télre rakni egy hidrováltót, hogy függetlenítsem a szivattyúkat egymástól, és bekerül még 1 szivattyú majd a radiátor zónához is. Megtudod venni az ariston saját keverő megoldását is, csak rohadt drága https://szerelvenybolt.hu/ariston-mgm-ii-evo-futomodul-1-radiatoros-1-kevert-kor-12673 Szerintem ennyit nem ér...
Nekem Ariston van 10 éve... most raktam fel egy újat, mert ugye nem 100 évre gyártják ezeket, és nem akartam megvárni amíg elkezd benne meghalni sorra minden... Genus Ona van most nekem 4 radiátort és 4 padlózónát hajt. egy multifunkcionális vezérlővel (a kazánhoz lehet megvenni 15k, és 3 zónát tud kezelni) Érdemes a hozzá való termosztátokat megvenni, pl a cube s net, vagy a sensys netet, ha mindig tudniakarod mi van otton (pl ha utazol jól jön). De mindenképpen a gyárit érdemes hozzátenni, nekem 1 cube, egy cube s net, és egy sensys van felrakva. Ha most csináljátok a fűtést, akkor mindenképpen osztógyűjtőről vidd a radiátorokat is, és így akár helyiségenként tudsz szabályozni akár... (6 zónát tud kezelni a kazán)
Segítséget kérek egy Saunier Duval Ecosy F AS 28E kazán szivattyú hibához!
A beépített wilo szivattyú zárlatos, cserélnem kellene, de nem találok csak rendelésre (hetek) állítólag többen is várnak erre az alkatrészre. Írtak újat pár nap alatt, de 67-75-82e forint nekem kicsit erős ezért.
A cikkszáma 10532.
Ha valaki tud ilyenből jó állapotú bontottat vagy elfogadható áron és határidővel újat az jelezzen! (tel is jöhet 70.380.73;42)
Jelen állás szerint teljes használt, hőcserélő vagy elektronika hibás készüléket tudnék venni egy új szivattyú áráért ami elég aránytalan. A szerelő próbál lebeszélni a használtról, neki nem fáj az ár, biztos kényelmesebb az újat pár hollandival betekerni.
Igen... az áramtalanításokat megtettem, ahogy írtad.
Végül az lett a megoldás, hogy hagynom kellett villogva 2 órát. Közben mértem az akksit töltötte, és csak akkor indult el, amikor az akksit teljesen feltöltötte.Pl. 3.7V akksi még nem volt OK, csak 3.8V
Utána minden OK lett.
Ami még tanulság , hogy nagyon érzékeny a 2.4g wifire, a routeren később sokat kellett állítanom , hogy ne szakadozzon le. Asus router nem a kedvence más routerekkel ok.
A működő megoldás a kötésen
Apple homekit is működik vele. Végül megérte a sok szívás. :)
Igen, ezek rendben vannak. Amikor fél-fél percre jelezte a lángot, akkor pár fokot melegedett is. Tegnap este aztán beindult, azóta is megy. Ez jelenthet valamit?
Nyitva van a gázcsap? Ellenőrizze a csatlakozási gáznyomást, a hálózati csatlakozást, az elektródákat a kábeleikkel együtt, a füstgázcsövet, a gáz-levegő arányt.Földgáz esetén ellenőrizze a külső gázáramlásőrt.
EA 229 Nincs ionizációs jel az égő működése közben. Az égő újra indul. Ha nem sikerül a gyújtási kísérlet, akkor megjelenik az EA blokkoló üzemzavar, a 4. gyújtási kísérlet után a blokkoló zavar reteszelő zavarrá válik
Üdv. Van egy Bosch 3000W kazánom, ami hirtelen elkezdett egy hibát produkálni. Amikor bekapcsol a termosztát, ki-be kapcsolat hosszabb-rövidebb időre a láng lámpája, majd néhányszor bevillan a szifontoltes visszajelzése, végül EA hibával leall az egész. Talán két perc. Mi lehet a hiba?
a netes interfacet is leszeded amikor a sensyst ugye? A kazán kihúzod az áramból mikor felrakod ugye, csak mert bootoláskor keresi meg a vezérlőmodulokat? Ha így se indul el lehet hogy rossz.... nekem simán ment amikor feltettem....
Segítséget szeretnék kérni!Húsz éves Beretta ciao kazán használati melegvíz használatánál időnként bedobja a törölközőt.Először fura hangok jönnek a kazánból,olyan mint amikor begyullad a gáz, de többször egymás után. Azután gázszag lesz, megszűnik a melegvíz és többnyire leáll a készülék de nem mindig. Általában egy kikapcsolás után ismét működik.Körülbelül hetente egyszer csinálja. Már nem sokáig kell kihúznia, a nappaliban az új kazán. Mi okozhatja ezt a hibát?
Légtelenítő ciklus A Műszaki Területhez való hozzáféréshez nyomja meg egyszerre az OK és a VISSZA NYÍL gombot, amíg az: “Adja meg a kódot” felirat meg nem jelenik a kijelzőn. Nyomja meg a b > gombot a műszaki kód beírásához (234), majd nyomja meg az OK gombot. A kijelzőn a Műszaki terület jelenik meg. Nyomja meg a b > gombot a CONFIGURÁCIÓ IRÁNYÍTOTT kiválasztásához. Nyomja meg az OK gombot. A kijelzőn megjelenik a kazán, ekkor nyomja meg az OK gombot. Nyomja meg a b > gombot a TANÁCSOLT LÉPÉSEK kiválasztásához, majd nyomja meg az OK gombot. Nyomja meg a b > gombot a RENDSZER LÉGTELENÍTÉS kiválasztásához. Nyomja meg az OK gombot. Kövesse a kijelzőn megjelenő utasításokat. Győződjön meg róla, hogy a kazán készenléti állapotban van, és nincs aktív fűtési vagy vízmelegítési igény. Figyelem!! Az eljárás végén ellenőrizze, hogy a rendszer teljesen légtelenített-e, és ha nem, ismételje meg az eljárást. Airpurge aktív
nekem is pont annyi kiszedni a manuálból mint neked amúgy :D
Írtam már korábban ide, hogy fűtés korszerűsítés lenne a cél egy kb 80nm-es házban, 4 radiátor és a fél házban padló fűtéssel. Átfolyós meleg víz kizárva, így indirekt tárolós megoldás. Immergas Victix Terra 24 volt az első kiszemelt, ebben Inox hőcserélő van, kedvező ár, és viszonylag kedvező 4,5 Kw-os moduláció miatt. (hasonló árban lévő készülékek, bőven fölé tudnak csak modulálni, cca 5.7Kw
Azonban képbe került A Biasi Inovia Cod Plus 25sv készüléke, ennek még kedvezőbb a modulációs értéke. 2,4Kw, és valami hűde super Inox hőcserélő van benne elvileg. Nem is sokkal lenne drágább, kb 40-ezer Ft.-al.
Azonban semmit nem tudok erről a készülékről. Van a csoportban valaki, akinek ilyen készüléke van? Tapasztalat érdekelne. Igen, tudom Olasz ez is... ezen kívül??
Valamint olyan kérdésem lenne, hogy az indirekt tároló körébe is kell tágulási tartály? Azt gondolnám hogy nem, mert nem egy teljesen külön álló fűtési körről van szó, hanem a rajz alapján van egy szelep, gondolom egyen irányú szelep ami engedi a fűtési rendszerbe tágulni a vizet..??
Köszi! Sajnos ezekre már nem tudom a választ pontosan. Talán nincs felettük szigetelés, hanem a plafont is fűtik, de azt hiszem a plafon fűtés panel rendszer ilyen a prospektusok alapján. Csak a HMV előremenőt tudom, hogyan kell beállítani, ahogy említettem, az 40 fokon áll. Elméletileg lesz segítség a további beszabályozáshoz, talán a héten, de tény, hogy a Weishauptnál a rendszer nincs még készre jelentve. Kedvesek, de alapvetően nem rákjuk tartozik a dolog, garancia a kivitelezőnél pattog, de ebből lehet, hogy végül semmi sem lesz. Majd fizetek egy másik szakembernek, aki beüzemeli rendesen. Azt feltételezem tudod, hogy a Weishaupt melyik árkategória. Ennyit arról, hogy érdemes e pénzt ölni a márkanévbe (mondjuk nekem ezt ajánlották, érteni nem értek hozzá, de meggyőzetek, hogy ezzel egy évtizedig nem lesz gondom. Persze lehet, majd egyszer, amikor majd jól működik.
Hány fokos előremenő víz van beállítva? Ha feljebb veszed a hőt akkor kapcsol azonnal a kazán? A felület fűtéseknek az a hátrányuk, hogy nagy a tehetetlenségük, nem azonnal reagálnak... ha esetleg ott pl szarul van a mennyezetfűtés kivitelezve, esetleg nincs megfelelő szigetelés felette az is ronthat a helyzeten...
Bocsi. Két profilom van, mert egyszer a telefonon akartam belépni és elfelejtettem a kódot, akkor regisztráltam egy másikkal. Viszont az asztali gép meg emlékezik az Index Fórum profilomra. nem mondtam még, hogy tudom, a plafonfűtés lassan reagál, de itt nem arról van szó, amire számítottam. Konkrétan felemelem a fűtési hőmérsékletet 22 fokról 24-re. Azt gondolnám, hogy percek vagy fél óra múlva a felület hőmérséklete 21,5-ről (van hőmérő a fűtés "befolyó" ágán a szeleptengernél) felmegy 24-re, de nem ez történik. Semmi nem történik három-négy órán keresztül, erre hirtelen (!) felemelkedik 30-32 fokra a fűtővíz és recseg ropog a plafon. Ráadásul olyanról is hallottam, hogy ennek a kazánnak internetes adat kapcsoltra van szüksége (vagy mi?). Ezen azért némileg felháborodtam, mert erről nem mondott senki semmit. Persze, van internet a házban, de engedélyem nélkül ne férjen hozzá senki a rendszeremhez.
szerintem 40 fokos víz az kevés átfolyós kazánnál, én sztem 50 fokot minimum érdemes beállítani... a fűtésedre válaszolva nem tudjuk mit fűt hogyan fűt stb stb...
Életem első saját kazánját kezdtem használni. Előtte lakótelepen laktam így ezzel nem kellett törődni. Egy weishaupt termékről van szó. Enyhén szólva sem vagyok tőle elájulva. Nem nagyon szabályozható. Azaz, lassan reagál és a beállítását sem követi igazán. Hetekig 22 fokra volt állítva a fűtés és hol fáztunk, hol jónak éreztük, hol melegünk volt, bár ez utóbbi ritkán. Az előre menő HMV hőmérséklet 40 Celsius, de van, hogy leégeti a bőrünk zuhanyozás közben, de van olyan is, hogy csak max meleggel kellemes. Hullámzik a hőfok is, tehát épp zuhanyzik az ember és akkor is előfordul, éget vagy hideg. A kazánoknak általában ez a jellemzője?
Csináltatom a társasházban a kéménylétrákat, és utána jönne nálam is kazáncsere program. A kéményjárdás foglalkozik kémény béleléssel is, megnézte a helyszínt + magasságot, és azt mondta látatlanban, hogy szerinte 14x14-s kéményem van, ezért nagyon valószínű, hogy nem tud csőben a cső típusú kéményt behúzni, hanem csak egy sima vékonyat, és mellette adni kell főfalon neki egy másik csövet a levegőnek (kb 120cm-re van a főfal, meg lehet csinálni szépen, van koronamarós fúrójuk ilyen célra, nem lesz nagy dzsuva).
Mennyire problémás gáz egy kondenzációs kazán ilyen típusú használata? Van amelyik típus ezt nem annyira kedveli?
30 nm-s lakásra milyen típust javasolnátok? Kombi kazán kellene.
(a kivitelező azt mondta, hogy gyakorlatilag bármit választhatok 3-4 márkaszervízes szerelő kontaktja van)
Egyébként ezekre nem tudok mit írni, így is elég megterhelő volt az egész csere. A gázszerelő kiadta az egyszerűsített készülékcsere igazolást, amit el is fogadtak, innentől nem tudok és akarok ezzel a részével foglalkozni. A kéményseprőt küldtem csak így el a fenébe, mivel már ő is bejelentkezett, hogy a látogatás és papír 15.000 lesz, aztán el tudott jönni ingyen is, azt igazolva, hogy a régi kémény nincs használatban a készülékcsere megtörtént.
A füstgáz elvezetés és milyensége már más. A csövezés vízszintesen lett elvezetve és a fürdőszobában van kb 2 méter, kint pedig 4 cső van, két könyökkel (ablak miatt és a vastag beton miatt nem tudta máshogy kivezetni mivel ablak felett futhat csak, a beton meg ablakig tartott egész fürdőben). A kivezetésnél így is újra kellett vésni, mert rossz felé volt lejtetve, most visszafelé folyik a készülék felé. Én is hosszú üzemidőt várok el és szeretnék, de mind a szerviz mind a szerelők nagy mutyiban vannak itt Zalában, információt pedig a legkevesebbet készek adni. Segítő kész volt és gyors nem tagadás a gázszerelő, bár ennyiért 1 nap én is lettem volna. Még várom a szigetelésre és a füstcsőre az Immergas Magyarország hivatalos válaszát. A beüzemeléskor csináltak mérést, de mit, meg nem mondom, mondjuk elég szörnyű, hogy mindenhez is érteni kell, hogy minden jól menjen.
"Tehát ha a kazánhoz való kémény csövekkel van szerelve a készülék, akkor nem kell kéményseprői vélemény, ha jól értem ugye?"
Pontosabban: készülékkel tanusítottnak kell lennie a füstelvezető rendszernek.
"Tehát ha mondjuk kondis kazánt cserélsz kondisra, és a meglévő kazánhoz való kéményrendszerbe kötöd akkor nem kell kéményseprő pl ugye?"
Ha a régi kondis készülékkel tanúsítva volt a rendszer (gyári) és az új készülék nyilván márkára megegyezik, katalógus szerint a hozzávaló kéményelvezető rendszer ugyan az mint a régié.
Márpedig a Luna 24Kw max hőterhelése 25,4Kw a Vitrix Exa 28Kw max hőterhelése 28,5Kw.
Ezzel a kazánnal nem lehet egyszerűsített készülékcsere eljárás! Csak tervköteles készülékcsere.
A Vitrix TT kelett volna választani az 24kw-os és véleményem szerint jobb is.
A szerelt kéményed padlástéri szakaszát szigeteld le kőzetgyapottal, mert így a légoldalon is keletkezik kondenzáció és ha az is visszafolyik a kazánba, a ventilátort kinyírja.
Nem kérdezted ezeket csak leírtam mielőtt hátradőlsz hogy minden fasza. ;-)
Kondenzvíz mennyiségéből nem lehet semmire sem következtetni, ez egy óriási fals infó. Nagyon sok mindentől függ mennyi az annyi. A kazán beüzemelésekor füstgáz elemző műszerrel állítják be a kazán paramétereit, hogy az adott rendszerhez kéményhez, gázminőséghez, a lehető leggazdaságosabban üzemeljen. Ha ez nem történt meg, akkor reklamáld meg.
Radiátoros rendszernél én 50 fokos előremenőt szoktam beállítani.
Tehát ha a kazánhoz való kémény csövekkel van szerelve a készülék, akkor nem kell kéményseprői vélemény, ha jól értem ugye? Tehát ha mondjuk kondis kazánt cserélsz kondisra, és a meglévő kazánhoz való kéményrendszerbe kötöd akkor nem kell kéményseprő pl ugye?
Próbálkozott, de nem dőltem be neki, a végén elég volt, hogy megnézte a régi kémény csatlakozás be van dugózva.
A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6.§ -a szabályozza az egyszerűsített, azaz tervhez nem kötött készülékcserét, az alábbiak szerint:
6. § (1) Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:
a) az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű,
b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél,
c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával,
d) az új készülék besorolása:
da) megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy
db) ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.
Egyszerűsített kazáncsere volt. A régi helyére ment fel az új, teljesítmény nem nőtt, kémény nem lett átalakítva, új füstcső kivezetést csinált. Az egyszerűsített jegyzőkönyv másolatát és EPH jegyzőkönyvet megkaptam, az eredetit leadta az eon-nak és valamelyik hatóságnak akik kijöttek átvették.
Az ár milyensége érdekes kérdés: hirtelen nagyon drágálltam. Netes árak alapján (amit egy gázszerelő is megkap a helyi boltoktól) az anyag volt 460e Ft (kazán, csövek, bekötés), munkadíj 180e Ft, beüzemelés 25e Ft, EPH anyaggal együtt 30e Ft. Mindösszesen nettó 695e Ft.
Nem kért, az még szép lett volna. Jött javított, bedurcázott, most már telefont se veszi fel. Egyébként a kazán csere, füstcsővel együtt, EPH jegyzőkönyvvel és üzembe helyezéssel 695e Ft volt, ebből számoltam netes árak szerint, hogy a gázszerelő közel 180e Ft-ot kért a gyors másnapi cseréért. (Szerda plomba, péntek csere)
Köszi az írást és a videót. A füstcsővőn, kb egy méterre elnyomja a gőzt, nem tudom, hogy ez jó vagy sem, de nem érzem rossznak. Az gond volt amikor bugyogott/morajlott a csőben a víz, mert rossz irányba lejtett és a cső végén folyt ki a kondenzvíz, azóta ez javítva, de már így is minden baja volt a "lelkiismeretes" szerelőnek, hogy újból vésnie kellett, persze az nem számított, hogy nekünk meg újból szabadság, takarítás és idegeskedés mert szarul dolgozott és a sürgősség miatt nem kicsi pénzt kért el az anyagokon felül, már ahogy kalkulálni tudtam a netes árak alapján. Szóval ezzel már nem tudok mit tenni, az immergas átvette (igaz a rosszul lejtő kéménnyel is), az eon is átvette. Nem hiszem, hogy bármit tehetnék az ellen, hogy a katalógusban is használható 60/100-as csövet a megfelelő max hosszig használta.
Szerintem ez necces hossz, amivel szereltetek ez tuti :) Rontja a kazán teljesítményét, mert nem tud elég levegőt beszívni és a kifújás is nehezen megy neki!
Közben leesett, csak már nem akartam magam után 3x is írni. A lényeg csak annyi volt, hogy alváshoz már melegnek éreztük a 22 fokot, de bent lenni a lakásban meg kell.
"hőmérsékelt a lakásban 6-23-ig 22 fok, más időben pedig 20. Nem nagy ez a különbség"
Erre gondoltam hogy felesleges. Érdemesebb azonos hőmérsékletet tartani mindig. Időjáráskövetésnek úgy van értelme, hogy ha melegebb van akkor hidegebb vízzel fűt, ha bejön a nagy hideg akkor még felemeli a víz hőfokát a kondenzációs üzem rovására.
Igen a beüzemelő 55 fokra állította be az fűtésvíz hőfok tekerővel. A kondenzvíz mérésénél én a kondenzelvezető cső alá tett vödröt mértem le. Hosszú a füstgáz elvezetés, onnan is jön vissza víz gondolom bőven, de így is szépen telt a vödör, már egy egész rövid idő alatt volt benne víz.
Padlás mindenképp szigetelve lesz, 2x 15cm kőzetgyapottal gondoltam, a magas részek felett 100 m2 padlás van, a fürdő és előtér az a normál 2,7 m, oda nem terveztem. Úgy gondolom, hogy a meleg felfelé száll és a stukator biztos sokat elenged. A ciklus egyébként mit takar? Az alapbeállítás 6 lekisebb is 3, kikapcsolni útmutató szerint nem lehet, tegyem le 3-ra, mert így nagyon sokat ki-be kapcsolgat a hidegebb időben és közben viszonylag keveset megy, viszont a fűtővíz szinte mindig meleg. A netatmo-ra max a geekfüggésem miatt gondoltam, netatmo időjárás állomásom van.
Táblázat szerint 1,3 a könyök 60/100 egyenértékű hosssza, a végelem 2,3, a T-re csak 80/125 van az 1,6, ehhez hasonló értékű elem 60/100-ban 0,5, de az is legyen 1,3, bár úgy írják, hogy indító elem és könyöke (tudom T) nem számít.
Így van 5db 1m-es 60/100-as cső, van 2db 90fokos könyök, 1db T és egy végelem. Ez összesen 5*1 + 2*1,3 + 1,3 + 2,3 = 11,2 m az immergas szerint visszintesen max 12,9 m-ig toldható.
Hát az sztem elég necces, hiszen egy könyök 2m nek felel meg csőhosszban, egy t alakú tisztító nyílás ha van a kazán felett akkor az 3,5m nek és egy 30cm- es elem...
Azt írod 55 fokos előremenővel szépen kondenzál akkor nincs nagyon értelme tovább tekergetni. Általában a lehető legalacsonyabb előremenő a jó, megpróbálhatod lejjebb tekerni, hogy akkor is ki tudja-e fűteni a házat, de közel vagy az optimumhoz látványos javulás nem lesz. A padlás szigetelést én meglépném a helyedben, nem drága, de sokat jelenthet. Ilyen tömegű falazat esetén általában nincs értelme a ciklusoknak, jobb ha egyetlen hőfok be van állítva és azt tartja mindig, így az öntanuló, programozható, távvezérelhető ... stb funkciókkal rendelkező termosztát is felesleges. Nagy tömegű padlófűtésnél, könnyűszerkezetes házaknál, időszakosan fűtött épületeknél van értelme ezeknek, nálad nem hozna spórolást.
Február elején cserélnem kellett a Ocean Luna 24 kw-os kazánomat. A csere nyárra lett volna tervezve, de sajnos CO-t visszafújta a szél és nem tudtam tovább üzemeltetni. A kazán 1997-ben volt felrakva szóval szépen teljesített, csak a nagyon szeles idő okozott gondot, lehet a kémény magasítás is megoldotta volna, de sajnos azt már nem engedélyezték.
Felkerült a helyére egy Immergas Victrix Exa 28 as kondenzációs kazán. Sajnos se beüzemeléskor se utána nem kaptam megfelelő infót az üzemeltetéséről a jelenlegi fűtési rendszerem mellett, így titeket kérdeznélek talán tudtok némi információt adni.
A ház egy régi építésű polgári típusú családi ház, 4 m-es belmagassággal és 125 m2-es alapterülettel. Ezek adottságok, változtatni nem akarunk rajta, így jó, maximum a padlásteret szigeteljük, a födém stukatoros, a főfalak 50 cm-esek. Radiátorból delonghi márkájúak vannak fent, réz csövezéssel, hirtelen méreteket nem tudok, de nincs 60 cm-nél alacsonyabb és szélességben is a fürdőszobaiak amik 50 cm körüliek. A nappali-konyha-előszoba egybenyitva, ott van 5 db radiátor, ezek közül 1 db háromsoros a többi kétsoros amiből egy szintén magasított keskeny kivitel, fürdőként 1-1 db magas 50 cm körüli szélességű kétsoros van beszerelve, a nagy szobában van 3 db háromsoros radiátor ablakok alatt 2 és egy a fal mellett. Van egy "lomos" szoba, ott csak 1 db magas keskeny 2 soros radiátor van, ennek a szobának az alapterülete is 6*5 m, de nem használjuk, télen kb 16 fokra tudja felfűteni. Mellékelem az alaprajzot is könnyebb átlátni.
A régebbi kazánhoz és ehhez is egy honeywell CM707 termosztát van használva. (tervben van egy Netatmo termosztát) A beszerelési utasítás alapbeállításai szerint 6 ciklussal üzemel óránként, lehet 3,6,9,12-őt állítani, mit érdemes használnom? Az oceénhoz 3 volt beállítva.
A hőmérsékelt a lakásban 6-23-ig 22 fok, más időben pedig 20. Nem nagy ez a különbség?
A kazán fűtésvize 55 fokra van állítva, nem tudom ez így jó-e érdemes másra állítani? A HMV hőfok 45. A kondenzvíz mennyiséget figyeltem, napi 5 liter körül gyűlik össze, egyébként be van kötve a csatornába, a füstgáz elvezetés elég hosszú, bent a fürdőben 2 m és el van vezetve a fürdők falán kívül is kb 4 m-ben, vissza van lejtetve, a kazán felé, bár ehhez vissza kellett hívni a szerelőt mert nem így volt és megállt a víz az egyik könyökben, most már jó.
Igazából egyenlőre a fenti két kérdésem lenne: mekkora hőfokra állítsam a fűtésvizet, hány ciklussal mehet a termosztát? Igaz most enyhe volt a február a tavalyihoz képest, de gázból 20%-al kevesebb fogyott, igaz így is 440 m3, de ez már haladás, volt 19 fokos lakás esetén 520 és 600 m3 is februárra.
Sziasztok.honnan szerezzek kb 50 L es 1 kígyós indirekt tàrolót az àtfolyós gàzkazànunkhoz??félek hamar tönkremegy a napi 20-30 ki- be kapcsolgatàstól??
CAT = Szerződött szervizpartner Az Ariston szerződött szervizpartnerek szerezhetnek egy un. "szervizregisztrációt", ami alá regisztrálhatnak végfelhasználót. Ezzel a szervizpartner teljes hozzáférést kap az ügyfél készülékéhez, annak minden menüjébe bele tud nyúlni, beállíthat bármit, vagy távolról optimalizálhatja a készüléket, akár reset-elhet hibát.
Szerintem is az lehet a célja, meg az, hogy kihasználja a hőcserélő hőjét. Csak hát úgy tűnik szabályozatlanul történik, illetve legfeljebb a szivattyú fordulatot változtatja. Elég meleg szokott ilyenkor lenni az osztó, bár csak rövid ideig. Gondolom fűtésszezonon kívül is kihűl idővel.
2. 5. 4 Használati víz vételezése utáni utókeringtetés és utószellőztetés 0 = Ki 1 = Be 0 OFF = 3 perc utókeringtetés és utószellőztetés a használati víz vételezése után, ha a kazán beállított hőmérséklete ezt kéri. ON = mindig bekapcsolva 3 perc utókeringtetés és utószellőztetés a használati víz vételezése után.
szerintem ez lesz az. De ilyenkor nem kéne begyújtani a kazánnak, csak a szivattyú megy... igazából ez arra van szerintem, hogy picit visszahűtse a hőcserélőt....
Egy ideje észrevettem, hogy HMV használat után beindul a kazán szivattyúja néhány másodpercig és felmelegszik a fűtővíz. Feltételezem, hogy ez normális, de ki lehet ezt a funkciót valahol kapcsolni? A HMV 55 fokra van állítva, a fűtés mostanában 30 fokos vízzel megy (amikor megy) és idegesít, hogy pattog a cső az osztónál HMV használat után. Ariston Genus One, padlófűtés, indirekt tároló nincs. Köszi!
Köszönöm! Annyival még kiegészíteném, hogy bekapcsoláskor furcsa kerregő hangokat ad, a it korábban nem. Vajon mennyibe kerülhet egy váltószelep csere?
Saunied Duval c24 kazánunk a reggel leállt. A nyomás a rendszerben 1 bar alatt volt, ezt korrigáltam, most majdnem 2 baron van, viszont a fűtés most sem akar beindulni. Meleg vizet már ad a kazán, de a fűtés továbbra sem megy. A termosztát fel van 25 fokra van állítva.
A jelző zölden világit. Többször ki és bekapcsoltam, de az sem segít. 8 hónapja volt ellenőriztetve, kitakarítva.
Üdv ! A távolból Én is azt javasoltam ,de "vidéken" vagyok ,meg kell nézzem ha ma nem sikerül a javítás a "mesternek",aki elvileg csak a gázcsövet hegesztette át !:-)
A készülék vezérlőpaneljén időről-időre változtatják a szoftvert. Amit a user látni tud, az bekapcsoláskor a kijelzőpanel szoftverje, ami szintén módosul egy-egy fejlesztés során (kb 1/4 évente, fordítás hibák, új funkciók, stb.)
A Sensys egy lassan lecserélésre kerülő "régi" termék, ennek sem a szoftverje, sem a fordítási hibái már nem lesznek javítva.
Még ide annyi ,hogy lehet nem is "panel"hibás ,csak meglett bontva a gázvezeték átépítés miatt ,és azóta nem tudnak lelket verni bele !:-( Valami ötlet v lehetőség az újra indításra ? :-) Csak talán du. tudok arra felé nézni ,ha addig a "megbontó"ember nem tud életet lehelni ebbe a Baisi kazánba !:D
Üdv ! Ilyen készüléknek van alaplap problémája :Biasi Basica DGT NOX 24 A kéményes kombi gázkazán 24 kW! Volt itt elérhetőség gyors" panel "javítás lehetőségére ,valakinek ha van ilyen telefon v email elérhetősége a mester felé írja ide !:-) Előre is kössz !
A Bosch-nál nincs semmilyen jutalék. Pontot kapsz ha eladsz egy kazánt, amit pólóra munkaruhára, ilyesmire beválthatod...
10 pontot kap az ember 1 kazánért. Egy nyakas póló 25 pontba kerül. Egy kantáros nadrág 75 pont.
Csak ezért senkinek nem ajánlok Bosch kazánt. Mert pont leszarom azt a pólót, meg nadrágot. Amúgy is az anyag minősége egy szar. Ezeket ingyen kéne adnia, hogy reklámozzam a márkát. Nyugaton így is van...
Szóval nem ezért van nálam itthon a falon egy Bosch... azt se adták ingyen sőt még olcsóbban sem. Pedig amennyit eladtam igazán adhatták volna ingyen is. ;-)
Genus One kazánra melyik az elérhető legfrissebb szoftver amit rá tudnak tenni? Kiváncsi lennék, az enyémen melyik van. Meg a Sensysben pár helyen nem Magyar azzal lesz valami kezdve?
Üdv a fórumozóknak.Áltlánosságban kérdezném csak mivel tudom hogy soktényezős a dolog. Adott egy inox ellenáramoltatású 5 kw os hőcserélő. Kérdésem az lenne,hogy mennyi a vesztesége mondjuk 40 fok primer nél ill mondjuk 60 fok primérnél???
Hát az sem véletlen hogy ismerős gázszerelőnek kb. hat darab bosch nagynyomású mosó áll a polcon, már jófogáson árulja őket. Az összeset ajándékba kapta a kazánok után amiket felszerelt. Említett egy másik márkát, ahol szintén van ajándék: egy kantáros nadrág. Szóval az összes többi szerelőről nem tudok nyilatkozni, de ő csak boscht fog ajánlani, abban biztos lehetsz.
Üdv ! Valószínű azért lettél ilyen "ponterős",mert minden "márkánál"kaphatnak a beruházok v szerelők jutalékot ,és azért nyomják kánonba a saját igazukat !:-) Próbálják szétbarmolni a topikot a nem valós, egyedi ízlések és pofonok hozzászólásokkal !:-) Kár ,szerintem.
Pont így van ahogy leírod. És ezek után te megveszed az Aristont. Mi a probléma? Engem hol érdekel hogy mit veszel?! Tőlem hívhatják egy szardarabnak is, azt is felrakom neked ha azt kéred! Ez sem jó? Nektek semmi nem jó? Befosok.... :D
Hát ezt sajnos nem jól tudod. Be kéne fáradnod a Gyömrői útra és ott elbeszélgetni a Bosch Termotechnika szakembereivel. Ők el tudják neked mondani hogyan is volt a cégegyesítés (bekebelezés) és a WB (WärmeBlock) egyedfejlődése...
Kevés olyan körülmény létezik egy üzembehelyezésre kötelezett termék esetében, aminek okán "garanciavesztés" lép fel. A jótállás indirekt módon fogalmaz: amennyiben a körülmények okozzák a meghibásodást, pl vízkőből adódó dugulás, úgy annak elhárítása nem tartozik jótállásos javítás kereteibe. Ha "kemény" vízzel (>16 nk fok) töltjük fel a rendszert, akkor a vízkő a kazántestben rakódik ki. Ezt a kazántest anyaga egy adott vastagság felett letöri magáról és körömnyi lapocskák formájában elindulnak a fűtési rendszerben. Ha egy szűkületben akár egy ilyen vízkő darab beakad, akkor odagyűjti a többit és kész a dugulás. Vagy megtalálja a szaki, vagy nem. A hőleadók elég jól diagnosztizálják a dugulások különböző mértékét: pl. hány fokot emelkedik a vízhőmérséklet egy adott teljesítménynél, adott idő alatt --> gradiens: K/s Ha dugulás van, annak megkeresését, elhárítását, kimosását, kisavazását senki nem fogja "garanciába", a jótállás kereteiben elvégezni. Vízkő addig válik ki, amíg ki nem lágyul a fűtési víz (be nem döglik a víz mondják sokan). Kijönnek a gázok, az oldott oxigén elvégzi a korróziót, kiválik a keménység/vízkő. Utána "jó" lesz a víz sokáig, amíg rá nem töltögetünk új csapvizet tele vízkővel és újabb oxigénnel.
Mindezt meg tudjuk előzni, ha rábírjuk a kivitelezőt, hogy lágyvízzel, vagy RO vízzel töltse fel a rendszert. (Lágyvízzel tilos feltölteni alumínium, vagy aluötvözet tartalmú rendszert). Régen szokás volt a fűtést lágyvízzel feltölteni, mása sajnos leszoktak róla. Sokszor hallom, hogy ha van Fernox (akár iszapleválasztó, akár inhibitor) akkor minden garanciafeltételnek megfeleltünk... Pedig dehogy.
"És ugye észrevetted ,hogy ebben is az van ,hogy max égőteljesítményen nagy a hatásfok ,és min égőteljesítményen meg kicsi,egyugyanazon hőfoklépcsőnél.!!??"
Nem értem, hogy ezzel mire akarsz kilyukadni, vagy mit akarsz ezzel bizonyítani (?).
"Na szóval a konkurenciáknál ez pont fordítva vagyon:-))))"
Biztos vagy benne? :) Nézd meg a Remeha 3 féle kombi modelljének (Tzerra, Calenta, Avanta) összes változatát.
Vagy mondjuk az Immergas-nál, a 8 féle 35kW alatti kondenzációs, kombi kazánból 6-ot. A többi, általad ajánlott márkát nem nézegettem végig, de biztosan találnánk még ilyen kazánokat.
Félre ne érts, nem bántásból írom, de nekem úgy tűnik, mint ha egy láthatatlan hadsereg ellen küzdenél; mindenáron azt bizonygatva, hogy amit más gondol, vagy tapasztal, az hazugság, vagy önámítás. Attól, hogy nekem, vagy másnak Ariston kazánja van, attól még nem lesz az ember Ariston hívő, sem pedig Ariston fan club tag. Egyetlen alkalommal fordult elő, hogy a Facebook-on egy bizonyos autómárka csoportjába beléptem, mert én balga azt hittem, hogy ezek a csoportok az adott modellel kapcsolatos információk megosztásáról szólnak. Ehelyett vicces(nek gondolt) mémeket osztottak meg, hogy mennyivel sz@rabb a Suzuki, meg milyen hülyék a VW tulajok. Ahogy láttam, hogy hová kerültem, gyorsan el is dobtam a homokozólapátot, és kiléptem a csoportból. Remélem, itt azért nem fog eluralkodni ez a dedós szint.
Szívesen veszek mindenféle tapasztalatot, legyen az pozitív, vagy negatív, de valamire görcsösen bizonygatni, hogy sz@r, annak nem sok értelmét látom.
Csak a marinénit-lajosbácsit lehet ijesztgetni azzal, hogy ha nem olyat rakat föl amit mond, ő nem vállal felelőséget, és nem is javítja.
Az 5kW-hőígényű(-15fok!) házba egy 4,5kW-os minimumú, ámde megbízható kazánt akart adni a szerelő,
- amit kinéztem az 2,5kWig le tud mennni-mondtam, azt mondta, az marketingfogás, olyan alacsonyra nem tud és nem is kell lemenni., felejtsem el. Viszlát....
A másik meg ott kezdte, (ennek a cége tervezést is vállal) hogy az új szabály miatt a gázórát ki kell tenni, úgy kezdődik a munka... ő is adott volna egy 5kW minimumú kazánt. Mondom neki mit néztem ki, azt felejtsem el, azok alaplap hibások, higgyem el....mert ő minden nap ezt csinálja.
Dehogy feltételezem, hogy kereskedő-kivitelező bratyizás van! Na de na! :-D
"Hagy vegyék... Én még fel is rakom nekik! ... Csak ne hívjanak!"
Próbálok reagálni ezekre :)
1, én vagyok a felhasználó tehát én adom a pénzt, ez neked semmibe sem kerül. Mivel én szívok vele, így az én gondom. A hülyeség meg alapvető emberi jog. :D
2, te vagy a szakember akit én hívok, és ha jössz a szakértelmedet én fizetem. Van választási lehetőséged, jössz vagy nem jössz. :D
3, na ebben segítened kell értelmezni. Én úgy tudom hogy általában szétválik a kivitelezői, beüzemelői és javítási munka. A kivitelező felrakja, a beüzemelő bekapcsolja, paramétereknek megfelelően beállítja, üzemeltetési "oktatást" tanácsokat ad. Innentől a felhasználó a pénzét elköltötte és egyedül van. A javítási munka pedig akkor lép be amikor az egyedül maradt felhasználó hibát észlel, ekkor pedig hívhatja a márkaszervíz forró drótját vagy a márkával szerződésben álló szerelőt, aki jön, javít.
Ami számomra elvárás hogy ha odamegyek hozzád tanácsért akkor az részletes és objektív legyen.
Ha felkérlek a munkára és elvállalod, akkor legjobb tudásod szerint végezd el.
Ha beüzemelő is vagy akkor használható tanácsokkal láss el.
A szervizelést ritkán csinálja a kivitelező, ezért ha te nem csinálod és mégis téged hívlak, csendben mosolyogva mond meg hogy a kézikönyvben megtalálható a szerviz telefonszáma, aztán köszönj el szépen.
Szakemberként itt legtöbbször az user error dolgokat is rákenitek a készülékekre.
user probléma a rendszer (padló, radiátor) beszabályozás, user error ha terv nélküli kivitelezés történik és nem lehet kifűteni/túl fűti a házat.
Amire nincs szükségem kéretlen tanácsok, szubjektív vélemények.
Ami meg kiveri a biztosítékot, az amikor lehülyézitek azt aki a munkátokat megfizeti.
Bocsi, ma elővettem a grafomán stílusomat, ezért lett ilyen hosszú.
Azért írtam le most ismét a tapasztalataimat mert valaki megkeresett emailben hogy ő is hasonló problémával küzd egy ugyanilyen kazánnal. Jeleztem neki hogy nem emailben hanem itt a fórumon válaszolok, hátha másnak is hasznos lehet.
Köszönöm a + jelet, bár nem szoktam foglalkozni ezzel de most én is adtam neked egy + jelet :)
"elvileg 24 kw-os kondis kazán ,a maximális teljesítményén"
"elvileg 2.47 m3/h gázt kéne fogyasszon a gépkönyv szerint,de a valóságban ez az érték többször megmérve csak 2.1 m3 gáz óránként."
Szóval: ez a kazán nem a tiéd, hiszen irtózol az arisztontól, de megkérdezed mivel másik két nikked már kuka, amivel beégtél csúnyán... (neveket váltottál miután a szexpartnereiddel beleálltatok-végtelenül gusztustalanul- nagykunba....)
Vajh miért törlődött egy olyan név mint budiruski a hétpecsétes szervizes.... nem bírja a feszkót? :-D
Szóval kéményseprő funkciónál nálad bezabált 2,1m3-t , a gyári adat kiemelve: 2,33 ez bizony mérési hiba!! nálad!
Idézz olyan ariston tulajt aki ebben a topikban úgy gyalázza a másik FELHASZNÁLÓT, NEM A KAZÁNT! mint ti!
Attilla alapossága a kazánválsztásnál elég mélyreható, megosztotta látható.... fikázott valamelyikre is? sőt...
Szégyen vagytok, ha csak ennyire vagytok képesek, monitorhuszárok.
"Konkrétan ki kellene írni ,hogy ez ARISTON FAN KLUB. vagy Ariston kazán fórum."
"Statisztikát kértek egyfolytában: Ez a fórum a legeslegjobb statisztika ,és egyben bizonyíték arra amit kértek: Csak nézd végig az elmúlt fél év eseményeit ,majdnem minden oldalra jut egy ariston kondenzációs kazánnal való probléma,és nem régi 20 éves szar kazánnal való probléma ,hanem új v.újszerű kondis kazánnal."
"Mikor találkoztál itt a fórumon azzal,hogy vki pl Remeha ,Buderus ,Unical,Fondital,Fég,Viessmann,Weishaupt -hangsúlyozom új v.újszerű kondis kazánnal való kinlódásban kért volna segítséget"
Na ezek tényleg betaláltak. Szívemből szóltál, de komolyan :D
"Ez nem egy kondenzációs kazánokról szóló fórum ahol segítséget lehet kérni,hanem egy javarészt kivénhedt otthon ülő UNATKOZÓ nyugdíjasok PÖCSMÉREGETŐ klubja."
Van itt egy pár, ez nem kérdés! :P
Google a barátjuk, és tanítómesterük!
"Szakemberként vagy ha csak konyítasz a dolgokhoz is egy kicsit nagyon hamar lejön az,hogy ÉRTELMES SZAKEMBER NINCS ITT FENN EZEN AZ OLDALON."
Ezt azért kikérem magamnak!
Szerintem engedd ezt el. Teljesen bele vannak szerelmesedve az Aristonba. Semmilyen táblázat, vagy statisztikai adat nem fogja meggyőzni őket. Hagy vegyék, váljék egészségükre. Legyél már okosabb! Én még fel is rakom nekik! Örüljenek! Csak ne hívjanak! :D
Egyébként a zöld Bosch barkács kategória, a kék ipari. De ilyen pl a Stanley, amiből a Fatmax az ipari minőség, a sima csak barkács. Tehát szinte minden márkának megvan a gyengus alap felhasználóknak gyártott modelljei, és van komolyabb ipari minőségre gyártott cuccai. Másodsorban nagyon sok márkát tudnék mondani ami valamiben jó és valamiben nem.
Ilyen pl a Whirlpool, ami konyhai gépekben nagyon jó (volt) mondjuk mára az is hanyatlóban van.
De a háziasszonyok sokan esküsznek rá. Na ez pl klímában, az alja! Mi úgy hívjuk a noname kategória. Lehetne ráírva Vortex vagy Technopiont is. :D Vagy ott pl a Samsung, ami telefonban TV-ben nagyon jó, de pl Laptop-ban szintén az alja. Közelébe nem ér egy Dell-nek, vagy egy Lenovo-nak. Vagy ott van a Sony, szint ugyan ez van vele.
Ez marketinges felfuttatás csak. Van egy márka ami egy kategóriában nagyon jó, akkor az emberek azt hiszik mindenben jó és veszik ;-)
Valóban visszanéztem a hozzászólásaidat mert nem voltam képben hogy miért is habzik a szája mindenkinek.
Nos.. te sem tettél ide elénk semmit, azon az egy táblázaton kívül. Tények, a táblázathoz értelmes magyarázat, semmi.
Ez egy nyilvános fórum, ahol pár dolog biztos:
1, olyan userek vannak elég sokan, akik kondis kazán beszereltetés előtt állnak és szeretnének többet "tudni" hogy jó döntést hozzanak (ezeknek így nem segítesz)
2, olyan userek vannak túlnyomó többségben akik már kazán tulajdonosok, (ezeknek szintén nem segítesz)
3, a nagy számok törvénye alapján, amelyik típusból a legtöbbet használnak, értelemszerűen annak típusnak a hibái jelennek meg nagyobb mértékben.
Ami az ariston megjelenő "hibáinál" jórészt csak user error, mivel a beállításainak széles skálája van, amihez nem értenek, de bátran hozzányúlnak, aztán itt meg jön az hogy "szar ariston"
Természetesen vannak hardver hibák is, de ez minden típusnál akad. Csak figyelembe kell venni mondjuk hogy 100 ariston beépítettből 3 romlott el, vagy 10 bosch beépítettből 1 romlott el. A statisztika az általam ideírt hülye példából azt hozná ki hogy a bosch rossz mert 10%-os a hibaaránya, pedig ez nem igaz.
Én sem mondom azt hogy szar ariston, pedig előzőleg leírtam hogy kijelzőt kellett cserélni rajta.
Nálad sem az a probléma hogy kritizálod az aristont, hanem a stílus, ahogyan ezt teszed. Akinek már van, az nem fog rohanni a szerelőhöz hogy cserélje ki a kazánt azonnal. Akinek még nincs, azok közül lehet hogy páran elgondolkodnak, de csak akkor ha valaki értelmesen megmagyarázza nekik hogy miért ne aristont. Ehhez egy táblázat nem elég mert azt tényszerűen értelmezni kell, és ezt átlag felhasználó nem fogja tudni.
Konklúzió: kevesebb nyál felhasználás, több tény és értelmes magyarázat. Ezekkel mindenki csak nyerhet.
ha te komoly szakember lennél (amit kétlek) Akkor nem hinnél egy egy elírást, hiszen nem tud így működni egy kondis kazán se ahogy te írod :D A másik válaszodra reflektálva azért van több Aristonos kérdés probléma, mert szerintem 3-4x annyi kazánt adnak el mint Buderust és a többit, az ára miatt, és nem azért mondom hogy nem szar mert most is azt vettem, hanem 9,5 év alatt 2 probléma volt az előddel mint írtam, ha annyira szar lenne akkor nem vettem volna megint olyat! Majd kiderül ez milyen, ha nem válik be a következő nem Ariston lesz 10 év múlva, hanem valami más ennyi!
És ugye észrevetted ,hogy ebben is az van ,hogy max égőteljesítményen nagy a hatásfok ,és min égőteljesítményen meg kicsi,egyugyanazon hőfoklépcsőnél.!!??Na szóval a konkurenciáknál ez pont fordítva vagyon:-))))
Ez nem egy kondenzációs kazánokról szóló fórum ahol segítséget lehet kérni,hanem egy javarészt kivénhedt otthon ülő UNATKOZÓ nyugdíjasok PÖCSMÉREGETŐ klubja.
Szakemberként vagy ha csak konyítasz a dolgokhoz is egy kicsit nagyon hamar lejön az,hogy ÉRTELMES SZAKEMBER NINCS ITT FENN EZEN AZ OLDALON. A legfelháborítobb meg az ,hogy olyanok osztanák itt az észt kondenzációs kazán hiba ügyben akik 1 hete még azt se tudták mi az a kondis kazán, csak vmi bajuk lett a sajátjukkal idetévedtek a fórumra ,és talán kaptak is rá választ ,feltéve ,hogy ariston kazán volt ,mert ha nem akkor nem jön a segítség:-)))) Majd egy újabb idetévedt kérdezőnek már ők osszák a tutit mint nagyon nagy szakemberek
első két megszólalása segítségkérés, -És hány választ/ segítséget kaptam ?=000
Ha már így visszanézed az eseményeket ,akkor vedd már észre azt is ,hogy feltettem egy kérdést,és rögtön belémkötött egy Lala1961 topikos---kioktatva ,hogy hogy merészelek feltenni ilyen barom kérdést és kb ba..m meg magam a hülye kérdésemmel.....
Azóta már rájöttem itt ez a színvonal:-))))))))))))
Ez nem egy kondenzációs kazánokról szóló fórum ahol segítséget lehet kérni,hanem egy javarészt kivénhedt otthon ülő UNATKOZÓ nyugdíjasok PÖCSMÉREGETŐ klubja.
kezdett el vádaskodni hanem a friss tojás héjas kolléga az Ariston fikázással..
1.Ja mert szerinted annak ér a szava itt vmit aki itt van veterán minősítésben ,aki új a fórumon az kussoljon,mert az olyan mint pl Te is aki abszolut végfelhasználó ,idetéved a fórumra tanácsért mert foggalma sincs mi lehet a baj az aristonjával,majd egy hét után már fellép itt a fórumon mint TANÁCSADÓ nagy szakember és ossza az észt a fűtéstechnológia terén.
2.Konkrétumokat kértetek az "ellentáborból" ---mondjuk ez is megér egy misét ,miért tekintitek ellenségnek akinek NEM aristonja van?!!!
3.Én mondtam konkrétumokat hogy miért NEM.....nem csak azt mondtam mert szar és kész.
bizonyítékot még egyikőtök se rakott le ide---Te magad vagy a bizonyíték a kazánoddal együtt, a sokadik a fórumon aki idetéved az új(szerű) aristonja ügyes bajos dolgaival.
Konkrétan ki kellene írni ,hogy ez ARISTON FAN KLUB. vagy Ariston kazán fórum.
Statisztikát kértek egyfolytában: Ez a fórum a legeslegjobb statisztika ,és egyben bizonyíték arra amit kértek: Csak nézd végig az elmúlt fél év eseményeit ,majdnem minden oldalra jut egy ariston kondenzációs kazánnal való probléma,és nem régi 20 éves szar kazánnal való probléma ,hanem új v.újszerű kondis kazánnal.
Mikor találkoztál itt a fórumon azzal,hogy vki pl Remeha ,Buderus ,Unical,Fondital,Fég,Viessmann,Weishaupt -hangsúlyozom új v.újszerű kondis kazánnal való kinlódásban kért volna segítséget. Persze biztos volt ilyen is de úgy 100-ból 95 Ariston és a maradék 5 meg esetleg a felsorolt v.egyéb gyártók egyike arányában....Ettől meggyőzőbb bizonyíték azt hiszem nem kell számomra.
Tescoban bosch cimkével a szarnál is szarabb vackokat árulnak, mert a laikus meglátja a márkanevet a fúrón és megveszi, mert biztos jó. A kék bosch viszont állítólag továbbra is jó minőség, de erről nincs tapasztalatom. Gondolom ugyanez van kazánnal is. Felvásárol mindent, ha jó ha nem jó, és innentől aztán pont nem tudni hogy a bosch felirat mögött jó technika van, vagy szeméthalom.
Bocs de a sok hülyeséged mellett ez már nem megy el mellettem szó nélkül:
A WB5 és WB6 hőcserélő sosem volt Bosch eredetü a nevét is a Buderus alapítójáról Johann Wilhelm Buderus ról kapta. A szám pedig a méret és generácios jelzés.
Ekkora baromságot meg ,hogy a Buderus vette meg a Bosch-t még nem hallottam.....valószínű ezért szünt meg a M.O. Buderus képviselet is:-) És ezért lehet a mai napig Bosch néven, anno a Buderus által kifejlesztett pl Gb042 névre hallgató Buderus kazánt a mai napig Bosch 3000 széria néven kapni.
És a mai felállás a cégen belül ,a Buderus képviseli az exclusiv top csúcs kategóriát (mint a Toyotánál a Lexus) De ezeket hazánkban már nem forgalmazzák.
A Boschnak mindig is a JUNKERS volt a termotechnológiai ága,de majdnem csődbe mentek és mentőővként felvásárolták N.O legnagyobb fűtéstechnikai cégét a Buderust.
Akkor én is beszállok. 12 évig működött nálam egy termomax inka24-es, ami olasz alapú szerkentyű.Egyszer kellett kipucolni a hőcserélőjét. 12 év működés után eladtam. Hírek szerint még mindig működik.
Pedig amilyen rossz híre volt annak a típusnak, na azt nem übereli semelyik noname kazán sem
Ugyan mitől ne lehetne publikus? Amennyiben jó az eredmény, nincs azon semmi titkolni való......és nem is szokták.
Azért ezt a vádaskodós - folytatós dolgot olvasd át kicsit jobban. Nincs nekem azzal bajom, ha valaki szent meggyőződése, hogy az övé volt a legjobb döntés amit hozni lehetett, de azért az arcoskodást próbáljuk már mellőzni.
Te is ódákat zengsz a sajátodról, pedig ha jól emlékszem, a múltkor a termosztátos - wifis dolog (vagy valami hasonló, lusta vagyok visszakeresni) igen csak megszívatott.
Alaplap cserét ne számoljuk.....jó ne számoljuk, de csak szopóágon voltál a csoda aristonnal, mert szervizes kellett hozzá....
A mostani bosch előtt junkersem volt 14 évig. A beüzemeléskor után 6 évesen volt nála "nagyszervíz", ami egy teljes takarításban kimerült.....aztán eladtam egy pesti bérlakásba, ahll a mai napig üzemel....
szerintem az a statisztika nem publikus egyik gyártónál se, hiszen üzleti titoknak minősül, miért is várod el hogy bemásolja?... Csak szólok nem ő kezdett el vádaskodni hanem a friss tojás héjas kolléga az Ariston fikázással... te meg folytatod.... Én továbbra is azt mondom majdnem 10 év tapasztalatából az Ariston nem szar ahogy állítjátok, de bizonyítékot még egyikőtök se rakott le ide, ami alapján ez van mondva! Szerintem tök elfogadható hogy 10 év alatt 1x savazták a hmv hőcserélőt és most cseréltem benne váltószelep motort mert elhasználódott... az alaplap cserét ne számoljuk, mert nem az volt a baja mint írtam visszább... Jha és persze minden évben darabokra lett szedve és kitakarítva.... tehát karban volt tartva!
neked akkor tárolós kellett volna, de mire használjátok amúgy amihez nem elég? Nekünk vagy egy nagy 500l sarokkádunk amibe a gyerek fürdik 10 perc alatt engedek bele annyit amennyiben elvan kb 1/4 ig. És mindenre elég nálunk, igaz hárman vagyunk a gyerekkel... nagyobb családnál amikor több helyen is van fogyasztás kevés lehet.
Azt még megértem ha egy szaki mindenáron a saját lovát dicséri, mert abból van a pénze.
De az rendkívül érdekes számomra, hogy beszabadul ide valaki és az első két megszólalása segítségkérés, azután az összes többi (mind a 20) csak kizárólag fikázás.
Tudomásul kell venni hogy van olyan ügyfél, aki árérzékeny, van olyan aki márka őrült, és van nagyon sok akihez olyan szakember kerül aki megmondja az ügyfélnek hogy ő semmi mást nem hajlandó beépíteni mint amihez szerződött.
Az utolsó talán a legrosszabb, mert nincs igazán rálátása a más típusú készülékekre, csak hallomásból mond véleményt
Az a baj, hogy beepitesnel nem mondta senki, hogy keves lesz a kazán ha ennyi melegvizet akarunk. Ha tudtam volna akkor máshogy építjük ki a rendszert.
Meghibásodási arányt garanciaidőben lehet mérni. Elég reprezentatív az eredmény, hiszen minden beüzemelt készülék le van jelentve, a garanciát pedig a szakemberek behajtják a márkaképviseleten. Ergo adott a statisztika. Garancián túli statisztika már kétes, hogy mi alapján értékeljük: alkatrészeladás alapján, vagy un. üzemben lévő készülékek parkja alapján. Itt nem mindegy a minta vetítési alapja.
Garanciából kiesett készülékek vagy meghibásodás az "alkatrészeladás" témakörébe esik. Ezen meghibásodások megítélése márkaképviselet függő: mi esik bele, mit fogad el a márka, mennyire vezető vagy nem vezető a márka, mennyire akarja a piaci helyét megtartani. Stb, stb, stb. Itt érdekes a javítószolgálat véleménye/ajánlása.
Garancián túli meghibásodások pedig a beépített alkatrészek tartósságától, tervezett avulástól, felhasznált anyagoktól, de akár működési paraméterektől is függő dolog, mint pl: ha egy vezérlőpanel kb 150 ezer gyújtásra tervezett, akkor az napi max 30 gyújtásnál 13+ év élettartamot jelent, de ha túlméretezett a készülék, tik-tak-ol egész nap, sűrűn kapcsolják a HMV-t egy kombi kazánnál, akkor az életét a panel leélheti akár 2-3 év alatt is úgy, hogy a felhasználó észre sem veszi. Erre analóg, hogy a gyártók éves karbantartást követelnek meg, míg sokkal érdekesebb lenne az elfogyasztott gázmennyiséget figyeltetni és pl 1000m3 gáz után megkövetelni a karbantartást... De ez már messzire vezet a kérdéseidtől.
Értelek. Ha eljön a csere ideje, továbbra is azok a ~24kW-os kondenzációs kazánok közül válogatok majd, amelyek minimális hőteljesítménye 2-3 kW. A Remeha minimuma sajnos 5,5-6 kW, a Bosch Condens 3000-é 7,5 kW, a FÉG CK-24HE-é 12kW. Így az általad felsoroltak közül marad a Bosch Condens 2300, az IMMERGAS VICTRIX TT, és a Fondital ANTEA CONDENSING KC 24.
Esküszöm neked, hogy ha egyszer le kell cserélni a mostani Aristont, akkor fontolóra veszem őket (is). De azért örülnék neki, ha kiemelnéd az előnyeit, hogy ténylegesen mitől is jobbak (?). A főegység valamelyik eleme(i), vagy a vezérlés? A tartósságot, robosztusságot így definiáltad: "egész egyszerűen,ha nem tudsz róla ,hogy létezik a kazánod,csak az éves karbantartáskor:-)) és akkor is csak tisztítani kell." Ez annyira általános megfogalmazás, hogy simán áll az én sz@r kazánomra is. :) Szerelőt még nem látott, leszámítva a 2 évente történő átvizsgálást.
"A legrosszabb hozzáállás ha a kazánon akarsz spórolni 300000 Ft alatt keresel Egy normális kazànt 15-20 évre veszel akkor meg a 4-500 ezer sem sok érte 100 ezerel több egy naon jó kazán az aristonhoz viszonyitva ez 15 éves tekintetben èvi 7ezer ft..."
Önmagában nem sok pénz, de nem is kevés. Minden csak viszonyítás kérdése: Te azt mondod, hogy egy 'naon jó' kazán az Aristonhoz képest, - 15 éves élettartamot feltételezve - mindössze évi 7 ezer ft plusz költséget jelent. Én meg azt, hogy abból a 120 ezres különbségből (280e kontra 400e) átlag 1,5 évnyi teljes gázszámlámat rendezem (fűtés, főzés, HMV használat). Úgy meg már mindjárt nem is olyan csekély ez a különbség. De abban persze egyetértünk, hogy ha az adott kazán tartósabb, megbízhatóbb, akkor inkább fizetek érte többet. A "gond" csak az, hogy ez a probléma pillanatnyilag nem áll fenn. Én még 235 ezerért vásároltam a GPE-t, 20 ezer volt a beüzemelés, és eddig 34 ezer forintot fizettem a 3x-i átvizsgálásért (2 évente hívom a gázszerelő ismerősömet). Az eltelt 7 év alatt, még ezeket beleszámolva is bőven 300 ezer alatt állok.
"mutass inkább egy statisztikát te hogy 100 garanciális arisztonból hánynak nem volt semmi baja"
Nem tudok mutatni. De nem is értem, hogy miért kellene? Én egy percig nem állítottam, hogy x Aristonból y hibátlanul üzemel, mindössze a saját példámat hoztam fel. Te viszont tényszerűen állítottad, hogy "olcsó silány alkatrészekből összerakott termék ,ami jó esetben a garancia lejártáig épphogy nem sza...k be." Én ebből arra következtettem, hogy a meghibásodásokkal kapcsolatban van konkrét tapasztalatod is.
U.i: Az Unicalt korábban én is nézegettem, akkoriban igen magas áron kínálták, úgyhogy azt alapból el is vetettem. Viszont úgy látom, hogy az új KONm C24-hez egészen elfogadható áron hozzá lehet jutni. De erre térjünk inkább vissza pár év múlva, amikor eljön a csere ideje...
37320-ban beidézett értékek hibásak, valótlanok. Eltérnek mind a katalógustól, mind pedig a gépkönyvtől. Gyártónál kezdeményeztem a javítását és ígéretet kaptam a mihamarabbi korrekcióra. A gépkönyvi értékekben is lehet hiba, de ott sokkal ritkább, mivel az a teszteredmények alapján készül, mint az energia cimke, termékismertető adatlap, DOC, CE tanúsítványok, stb...
Ismét tévedés. Ezzel a módszerrel a terhelését kapjuk meg, a gázoldali felvett teljesítményt. A hatásfok megítéléséhez hiányzik az ellenoldal, a rendszerbe leadott teljesítmény, amiről természetesen nem értekezel. A kettő különbsége a hatásfok. Hogy bármely kazánnál a kijelző milyen teljesítményt jelez az max gyártói tapasztalati érték (parancsolt moduláció, ventilátor fordulatszám, futásidő, stb), amit a készülék beállítása, valamint egy rakás külső paraméter (pl. leegyszerűsítve a gáz minősége) jelentősen befolyásol. Amit a könyvek írnak, annak egy része marketing, egy másik része pedig a labormérések eredménye, amik nehezen ellenőrizhetők a valóságban beépített készülékeknél...