Miért nem postáztok? 20 kg-ig úgy emléxek 2000 Ft. Beviszed amikor ráérsz, átveszed bent amikor tudod. Háztól házignál várod mikor jön már a gls, akkor is feladod, akkor is ha megveszed. Egész nap otthoin kell dekkolni.
Mondjuk én csak az indulás napján szoktam bekapcsolni, és ilyenkor tavasszal, (amikor nincs nagyon nagy hőség) még simán nulla fok körülire lehűt. A belső 10 fok az egy nyári, kánikulai hőfok. Amikor kint 40 fok van.
Szerintem többet ne várj tőle... Max ha szeretnél hidegebbet akkor vedd le a fagyasztó ajtaját, de akkor sem lesz sokkal alacsonyabb a hőmérséklet. Fagyasztó nem jegesedik? Vagy annyi ideig nem ment?
A hűtőben soha nem lesz nagyon hideg (max télen). Ahogy melegszik az idő csökken a teljesítménye. Sajnos nem egy kompresszoros teljesítményét tudja, sem hőmérsékletben sem sebességben. Mi ha indulunk vhova már az előző napokban bekapcsolom, hogy amikor kell már hűvös legyen.
Na várj, ment a hősugárzó ami megmelegítette az aljzatot. Majd visszadugtátok ami tovább melegítette. szerintem vmi összeolvadhatott, ami zárlatot okoz/ott ezért nem megy a hűtőd csak gázról. Biztosítékokat, kábeleket nézted? Ezek az én véleményeim, de biztos szólnak majd a többiek is. Mindenesetre amíg nem tisztázódott óvatosan az árammal.
Sziasztok, lakókocsival voltunk el egy hétvégén, ahol be lett dugva kint a hősugárzó. Az elosztó valami oknál fogva kezdett megolvadni, így ki lett húzva, majd újra bedugva. Szerintem ettől tönkrement a hűtő. Gázról megy, de elektromosan nem. Milyen megoldást tudtok? Nyilván az új hűtő nekem is eszembe jutott, de hátha történt ilyen valakivel, és javítható volt. Köszi előre is. Krisztián
Volt egy kis gubanc és reklamáció az újonnan rendelt ( Obelink NL ) elősátorral, és elhúzódott a visszaszállítás, az új csak most van úton, épp most néztem:
21.05.2016 01:44Best (NL) A küldemény beérkezett az elosztó központba.
Ezen a hétvégén szünet lesz.Előbb hívtak meg a szomszédok a grillpartira hozzánk.:)) Ők hozzák a sütnivalót mi pedig az innivalót és a tüzet...
Ja meg még a bódét se takarítottam ki a sárkányozásból.Na az is meg lesz,aztán meg veteményezünk is,de semmi baj.Mindenre jut idő,amire szeretnénk.(a többit priviben)
Szerintem jó rá az a gumi amit linkeltél, de inkább kérd ki egy gumis véleményét. Én nem vagyok szakember. A mostani gumid 88-as terhelési indexű, ami 560kg, ami a te lakódhoz szerintem nagyon kevés.
Ezek a gumik 102, 104-es terhelési indexűek, ami 850-900kg-ot jelent. Ezekkel biztonságosan húzhatod a lakót.
Ha öt csavar fogja, akkor elvileg 5,5JX14-es ET30-as 67-es középlyukkal 5X112-es lyukosztással. Az alábbi linken találsz felniket és ha megnézed ugyan az a felni való a legtöbb márkára, mivel a lakókocsik nagy része ugyan arra az alvázra van felépítve. Nézz körül német fórumokon ott találsz leírásokat. Gondolom a nyelv nem probléma. :)
Tavaly nyáron nyaralás előtt kínszenvedés volt egy pár "C"-s gumit keresni a lakóra.
A neten persze óriási választék volt, csak aztán kiderült, hogy mégsincs készleten vagy már csak egy van belőle vagy más méretben van. Végülis Barum Vanis2-t vettem.
Tény, olyat nem akartam venni amiről még hírből sem hallottam.
Ivecoban és a FIAT/CITROEN/Peugeot -ban is SOFIM motor van. Az Iveco mivel alvázas sokkal masszívabb, valamint hátsókerékhajtású. Alkatrészek elfogadható áron kaphatók, van és volt is Ivecom a 80-as évektől a 2000-es évek beli is. Elektronikai hibák előfordulnak, valamint korrózió, főként a kereklámpásoknál. De az alváz gyakorlatilag örökös, nem rohad mint a Merciké. A helyedben egy TD motorosat választanék, mert a szívó dízelek nagyon "Ifásak" bár a TD-vel se fogsz a belső sávba betévedni.
Nekem is C2 van a lakóban. Nem mindig működött a szivattyúm, kiszed vezeték újra forraszt, probléma ugyanúgy fennállt. Kapcsoló kapcsolt mindig, szivattyú megint szétszed, de műxik rendesen, aztán kiderült hogy van 1 biztonsági mikro kapcsoló a tartálynál is (ha nincs tartály nem lehet "lehúzni" ,ez a forrasztás tört el vmikor). Ha annyira koszos a tartály rész lehet hogy ez is elkoszolódhatott?
Égetéssel, utánna homokszóró. Vagy hosszadalmas kézi csiszolgatás. Inkább vágass üvegessel, a rácsok helyett megfelelő nagyságú és vastagságú üveglapokat.
Ez nagyon hasznos kis ábra, lehet én is hasznát fogom venni, mivel tervbe van véve, hogy a komplett wc blokkot átnézem, kitisztítom. Az enyémnek az előző gazdája nem volt körültekintő, mert sajnos a kivehető szenny tartály alatt és körül meglehetősen szennyezett a burkolat. Van erre valami megoldás egyébként, hogy lehet ezeket a C2-es budikat könnyűszerrel ki-, majd visszaszerelni? Az enyémben körbe van fehér szilóval ragasztva végig a szélei, ott ahol érintkezik a lakó oldalfalaival. (Nem gyárilag ilyen, gondolom a tusoló és a vízszigetelés miatt csinálták.)
Miért kell azt neked keresni? Odaállsz a gumishoz, majd keres rá Ő. Nekik van szerződésük a beszállítókkal. Úgyis Ő fogja feltenni, centírozni. Fog ajánlani egy csomó lehetőséget. Michelin-től a gagyi kinaik-ig minden félét. Délután 1-2 órára ott van a cucc. 10-15 perc alatt Fent van a lakjón. Nálunk van 4-5 gumis. Szinte országosan így van. Akkor?
Köszi mindenkinek a tippet, számomra is az maradt a kérdés, hogy hogyan tudom leszedni a rajta lévőt, illetve hogy tudom rozsdátlanítani. Valszeg ez könnyen rozsdásodik, esetleg anyaghiba, azért rágta át a rilzánt 10-11 év alatt.
Szia! Nekem is van egy Iveco lakóautóm, de közel se ilyen állapotba, ezért olcsóbban meg is válnék. Tetőt kéne cserélni rajta és a "fürdőszobát" újraépíteni. Olajkályha van benne, egy régi Tabbert felépítménye van.
Nem "pürézek" hülyegyerek!Jámbor ember csak 5 rigójancsi után vagy,amikor már eldönt a maligán...
Aztán kik azok ,akik megpofoznának?Akik soha nem találkoztak velem,de a TI elmondásaitok alapján ismernek?...Na ezen hatalmasat röhögök!Ha nem akarsz velem 1 levegőt szívni,akkor jelentkezz űrkilövésre és maradj is ott a banyával együtt!
Mert ezen a fórumon már csak 5 ember van veletek együtt,aki személyesen is találkozott velem. Az összes többi csak délibáb...
Egyébként előre soha nem tudom mi lesz,mert nem vagyok jövőbe látó.
Tehát jobboldalon:letiltom és nem olvasod mit írok!(ennyire egyszerű)
De neked is írom,hogy a kíváncsisák és a balhé,na az kell neked!
Ez nem tipus, hanem alváz függő. Egyébként a legtöbb 4x100-as, de az ET számra figyelj, mert van személykocsiban is ilyen lyukosztás, de ha egy ilyet felteszel, mire meghúzod a kerékcsavarokat nem fog forogni a kerék, mert neki ér a váznak. Személyes tapasztalat.
Bár a topic nevében szerepel a lakóbusz, ennek ellenére itt legtöbben lakókocsisok vagyunk. Az alábbi helyeken ez az arány pont a fordítottja az itteninek, vagyis nagyrészt lakóautós kollégák vannak jelen, így igazi tapasztalatokra alapuló véleményeket inkább tőlük kaphatsz.
Nem lesz semmi, ne pürézzél. Jámbor ember vagyok. Bár egy páran biztos megpofoznának. Ezt érzed is, mert nem mersz előre beszámolni. Én csak nem szeretnék veled egy levegőt szívni, ezért kértem írd meg merre lesz a gödör.
Na így már elhiszem,hogy meglátogattál bennünket! :)) Mint előzőleg írtam ,hoyg pénteken leköltözünk sátrat állítunk,aztán hazajöttünk esküvőre,de éjjel már ismét csatlakoztunk a sárkányosokhoz.Kicsi beszélgetés,pálinkázás éjjel,aztán visszavonultunk a bódénkhoz,ami nyilván nem a gödörbe ásósterületen volt :)
Atán sütögettünk,iszogattunk,de jött a vihar.Emelgetett-lökdsött a szél,de megúsztuk.Jó buli volt!
Vasárnap jót kirándultunk,azán megint a szokásos esti műsor.Sajnos szar idő volt ismét és a sárkányosok haza ballagtak.
Mi ott maradtunk,mert a mai napra is volt tervünk.
Ma azt is körbejártuk,azán sütögetés kaja és sátrat bontottunk.
Lakóautót szeretnék vásárolni, hol érdemes nézelődnöm a mobile.de kívül? Külföldi behozatal után mennyit kell még rászámolnom nagyságrendileg hogy itthon saját néven legyen?
Ezek mind nyári gumik nem tudom télen is szeretnéd-e használni, amit találtam gumikat 4 évszakosakat mind a nem vagy esetleg feltételesen ajánlott kategóriába tartoznak.
165/86 R13 Biztos vagy te ebben? A 86 szerintem a max terhelési index, amely esetedben 530 kg abroncsonként és R=170 km/h. Ha nincs 165 után szám az alapesetben /80-as abroncsot takar. R=170 km/h.
Szinte biztos a beázás, inkább csak a mértéke kérdéses. De természetesen kijavított is előfordulhat. Régebben több hozzászólás is születt ebben a témában.
Klasz. Voltunk egy pár éve. A lányomék Fehérváron laknak, így átsétáltunk megnézni. Az idő jó hozzá, mármint a szélre gondolok. Nem az esőre. És gödröt sem kell ásni, van műanyagból. Jó szórakozást.
Szép estét!-nekem is az a véleményem,mint Szelesnek,hogy ne foglalkozz semmivel.Próbáld élni a saját életed.Ne foglalkozz az itteni kommentelőkkelEzen a fórumon nem úgy megy,mint a kempingesen.Itt kapod majd a mínusz jeleket (-) meg hetet-havat,ha nem egyezik a tiéddel a véleményük, ha nem vagy olyan,mint ők :)))
Az a lényeg,hogy ne legyél "alacsony költségvetésű" kempinges!A vadkempingeseket meg nagyon útálják!!! Nekem eddig 9 volt a legtöbb,amit begyűjtöttem a mínuszból :DD Pedig abban a hsz.-ben éppen segítettem valakinek.Hát ezek itt ilyenek...
Na majd figyeld,hogy erre mit reagálnak!:D
Ezt már a többinek írom,akik a mínuszokat osztogatják,hogy holnap már nem tudom reagálni a - kat,mert minden bepakolva és szép hétvégét kívánok mindenkinek!Pár perc múlva indulunk a hosszú hétvégére és nem érdekel a sok butaság,amit kommenteltek! :DD
Amúgy az az érdekes, hogy inkább boros vagyok, csak egyszer regisztráltam Ibra Zlatybazantovic néven valahova és akkor az olyan viccesnek tűnt, ebből redukáltam ezt. Mondjuk a sört is szívesen, főleg melegben:-) De köszi mindenkinek, lehet, hogy hagyom rozsdásan, csak nem nézek oda, amikor kinyitom a hűtőt...
Én meg azt mondom,maradj hű magadhoz,felejzsd el a Nasa technológiát.A megoldás:aluminium!Nem korrodálódik,nem tapad rá baci,olcsó a csere!
Ahogy kell: vegyél egy zsugor ZlatyBazantot,tedd alulra,hogy jó hideg legyen.Tedd rá a lábos lecsót,vagy amit szeretsz.Mire elfogy a polc,talán a lecsó is.Ha nem,legközelebb változtass az arányokon,vigyél több sört,kevesebb lecsót!Ki kell tapasztalni,de működik!:-)
Részemről zárszóként a szinter vs. rilzán témához: megkérdeztem a jászberényi spanomat, hogy miért rilzánozzák a hűtő rácsokat szinterezés helyett? Az egyik szempont az amit már említettem, hogy a huzalvégeket nem kell lekerekíteni /sorjázni/, a másik meg higiéniai szempont miatt jobb a rilzán technológia, mert a huzal találkozásoknál ez teljesen kitölti a réseket, így nem tudnak a baktériumok ott megtapadni, mert könnyebben takarítható. Még egy észrevétel, a horganyzás, mint felületbevonat, az élelmiszer iparban nem elfogadott, mert a horganyzás felülete porrózus és az előbbiek miatt nem alkalmas.
Ha vállalják a rozsdátlanítást is akkor az jó, mert házilag nem igazán volna hatékony, és eredményes ha a rácsokat csiszolóvászonnal kellene dörgölni. Akkor inkább inoxból hegesztenék újat. Azt még szinterezni sem kellene.
Ez termeszetes. Fel sem merult bennem hogy valaki nem tudja (aki utana olvas) hogy a szinterezes csak fem tiszta feluletre mehet. De ha beviszel egy ceghez barmit azert hogy szinterezzek, elso lepesben tisztitjak es csak utana szinterezik. Mashogy nem is vallaljak. Igy csinaltattam felniket a kocsimra, motoromra is.
Nagyjából a technológiák helytállóak, (mártó szinterezés történhet gyors hűtéssel is, vízzel) az utóbbi valóban vastagabb bevonatott képez. De egy fontos dologot kihagytatok, tökéletesen rozsdamentesnek kell lennie a szinterezendő felületnek, Ezt mechanikailag biztosítani kell, csiszolás, homokszórás, stb. Különben a szinterezés felülete is ragyásodni puklisodni fog már a ráégetés során.
Végre valaki ért is hozzá!-és ha csináltat vagy csinál sk és lehorganyoztatja?Szerintem az is jó.Ekkora méret belefér kisebb üzemben is a kádba,ha van olyan a környékén.Szoktam horganyoztatni és ekkora cucc talán 1-200ft ba kerülne.
Ezt a hűtőszekrény gyártóktól kérdezd inkább, hogy évtizedek óta miért így csinálják, ami viszont az én tapasztalatom. mert mi is ezt a technológiát használjuk a huzalrácsokhoz, mert így nem kell a huzalvégeket sorjázni, ugyan is kis gömbök lesznek rajtuk a rilzán sajátos tulajdonsága okán. A csővázakat egyébként mi is szinterezzük.
Ezeket a rácsokat nem szinterezik, hanem rilsan-ozzák! Ez sokkal vastagabb és rugalmasabb bevonat! Az előre felmelegített rácsot belemártják a rilsan porba, ami ráolvad a 220 fokos fémre, majd hagyják magától kihűlni.
Köszi mindkettőtök válaszát, tulajdonképp megvan a rács, csak rozsdás. Gondoltam rákérdezek mennyi az új, bár a külföldi oldalakon elég húzós, gondolom akkor itt sem olcsóbb, de hátha van valami elfekvő. Úgy vélem ez valami tipushiba lehet, mert a lakó amúgy 11 éves.
-tulajdonképpen nem értem,hogy mindenki a szakboltokat ajánlgatja,amikor vannak sokkal kézenfekvőbb megoldások is!
Pl. hulladéklerakó,ahol található "óccóér" bódéba megfelelő holmi meg cucc!Ott rengeteg kidobott hűtőből lehet válogatni.Kicsi ismeretség és már lehet is kotorni a maradékban.Semmi baja!
Vagy otthon meg lehet sk. barkácsolni!
-mondjuk az alacsony költségvetésű,de szinte nem kerül semmibe...
(bocsi ezt a mondatot senkinek nem céloztam csak eszembe jutott)
Viszel mintát lakatoshoz,megcsinálja,aztán porszóratod.Vagy elmész helyi üvegeshez és minta alapján vágatsz egyet vagy amennyi kell... Vagy plexiből,de az nem annyira tartós.
Szerintem a mobicool is waeco. Ezek elég jók a noname-ekhez képest, de drágák és teljes fordulaton ugyanúgy elég hangosak. A külső hőmérséklethez képest cca. -18 C fokot tudnak. Nekem az aldis verzió van, ami vélhetően ugyanazon a gyártósoron készül, csak jóval olcsóbb. Ha mondjuk este berakja az ember a sört, akkor az jó hideg másnap, de napon belül nem várható túl nagy lehűtés, legalábbis nagy melegben, de hidegen tartásra tökéletes.
Zárható kannás beöntő nálam is van a lakó oldalán, és van a lakó aljára keresztben felszerelt 120-as PVC csőből kialakított zárt szennyvíz tartály, melynek leeresztő csapja alá a campingben egy kerekes tartály kerül amit ürítek.
Használt lakó szempontjábó szerintem Hollandia a legjobb piac. Van választék jók az árak és az öregebb lakók nagy része is jó állapotú, vigyáznak rá a tulajdonosok. Ausztria felejtős, horror árak vannak. Szerintem Németország sem a legjobb ár-érték arány tekintetében. A hazai forgalomba helyezés tokkal vonóval kb 80-90 000 forint. A szépítkezés már rajtad múlik. :)
Hát a komfort nagyon szubjektív dolog. Te mit szeretnél a lakókocsiba? Sajnos a magyar piac nagyon gatya. Ebben a kategóriában itthon minden lakókocsi kifogástalan, beázás és szagmentes, addig amíg a telefonban beszélsz a tulajjal, amikor meg odamész, az esetek nagy részében egy dohos szétrohadt sz..rkupacot találsz, irreálisan magas áron kínálva. A másik oldala a dolognak az, hogy mindenki fiatal, kifogástalan lakókocsit akar, de nagyon olcsón. Na ezt kell elfelejteni. Én 16 éve lakózom és a negyedik lakókocsim van, több ismerősnek, kollégának is segítettem venni, így rengeteget láttam ebben az árkategóriában. Ami öreg, de jó annak megkérik az árát itthon is és külföldön is. A különbség annyi hogy itthon a szarnak is nagyon meg akarják kérni az árát és az eladók nagy része még a hibákat is letagadja. Nem tudom mire gondolsz akkor, amikor azt írod, hogy indulásnál 3-400 ezer rámegy. Átírás, kempingcuccok, edények, stb..? Az elmúlt 16 évben nem kellet a 4 lakókocsimra ennyit költeni úgy, hogy volt egy beázás javíttatás 150 000ft körüli áron. Bár egyre is el lehet költeni ennyit egy pillanat alatt, de ez megint csak igény kérdése, mert iszonyatos árai vannak a lakókocsihoz kapható extra kiegészítőknek. Például veszel rá egy movert és már ott is vagy közel a 300-nál.
Eredetileg nekem is külső tartályos vízellátó rendszerem volt. A szivattyú a laktérben volt. Nagyon hamar meguntam.
A külső víztároló hordó nagyon sérülékeny volt. A télen egy kis fagy után nem működött a rendszer, majdnem leégettem vele a szivattyút így beépítettem egy tartályt az egyik ülés alá.
A vízpótlás a lakó oldaláról történik. Az, hogy mennyi vizet kell pótolnom onnan tudom, hogy ami kifolyik az úgyis befolyik- Szennyvíztartály nincs a lakómban így a vödörben felfogott víz mennyiségével pótolom a tiszta víz tartályt.Tévedni nem lehet !
Az úszós szelep beépítve a tartályba, a gyors csati kihozva a lakó alá, 20 m 1/2 colos tömlő a lakóban. A gond csak az, hogy ebben a campingben nem ajánlják ivásra a kerti csap vizet. Külön szűrős kút van ivóvíznek!
Mivel mi főzünk, mosogatunk, fogat mosunk, stb a tartályból, így ivóvizet hordok bele!
Eredetileg igen, a lehetőség most is megvan, átkapcsolható külső szivattyúra, a csatlakozó, a szivattyú is megvan, de én beépítettem egy 50 literes víztartályt a bal első ágy alá, abba raknék szintjelzőt!
Ebben a kategóriában a Knaust nem ajánlanám, nekem volt öreg Knaus-om, nem kéne még egyszer. A '90 körüliekben én a Dethleffs-eket, vagy a TEC-eket ajánlom. Ezek jól össze vannak rakva, nem annyira beázós fajták. Mint azt dokee is írta ebben a kategóriában már nem feltétlenül a márka számít, de egy picit talán mégis. Ritka az öreg , de jó állapotú lakókocsi, de ki lehet fogni. Nekem egy 88-as TEC Weltbummler-em van, de jobban egyben van mint sok 15 éves. Hollandiából jött be egy éve. Nem sokat használhatták, húzkodhatták, a bútorokon, kárpitokon, padlón semmi kopás, pedig eredetiek. Beázás sehol, a szigetelése is tökéletes, a mai napig puha a szigetelőanyag a lécek alatt, nincs kikeményedve töredezve. Barátainknak is TEC Weltbummler van 91-es évjárat, annál is ugyan ez a helyzet. Persze nem törvényszerű az sem, hogy ezekből mindegyik használt ilyen állapotú
Ebben az időben a Dethleffs-eket ugyan azzal a karosszériával gyártották.
Ja,és ne csak a motor legyen elêg a cibáláshoz,a szerelvény szêpen dolgozzon össze,ne imbolyogjon kanyarban,fêkezêskor,ne szitáljon,arra nagyon ügyelj!
Bár,azt hiszem,egy bökőnek nem igazán jelenthet gondot egy kis extracucc!:-))))
Mind jó!:-)))A Tabbert a Rolls,de a többi is jó!Állapotra figyelj,különösen belül,hogy jól érezzétek magatok benn!Külső esztétikai hiba(persze,csak ha nem szerkezeti,beázós) le van t...va,később is javítható.Lepusztult,ázott,büdös belső elveszi kedved használattól!Ha jól érzitek benn magatok,imádni fogjátok.Wc,tus,hűtő,tűzhely,fűtés fontos.Többi extra nem annyira.Minél nagyobb,annál jobb,súly képez határt.Esetleg próbáld húzni 10-20km-t,kocsid hogy bírja.90 utazó ideális,ha ditektben szêpen húzza annyival,nem lesz gond vele.Ha lehet,ne nagyon kelljen ágyazgatni ahhoz,hogy le tudjatok ülni,mondjuk enni!
25 éves korában ez legkevésbé a márkától függ. Amúgy, ha visszaolvasol kicsit, az egyik kolléga adatlapján meg van osztva egy itiner, mit érdemes figyelni egy használt lakókocsi vétele esetén.
Ja,fűnyírás.Mára terveztem én is,de ebben a szélben, hát nem tudom.Meg bicajozni akartam,szintén almás.Tényleg sűrűn vagytok naplózva,hajrá!Nekem is be van tárazva bódé!Lagzira odagurítod?Az lenne célszerű!:-)))
Jön a jóidő 7végére,indultok vmerre?Mi nalcsin gondolkodunk.Törtênt valakivel vmi érdekes,vagy csinált valamit bódén?Vagy senkivel semmi?Igen nagy a csend.Ma lengyel 5-ös bódékonvojt láttam,nekik már zajlik..
Sztem elég lesz az.Kiszámoltam,legrosszabb edetben 162 Amperórát használna el,ha végig indítóáram teljesítményét(1200w ugye) használná.Ez 11h,10m² külső napsütötte felület,10m³ légtér,óránként 8perc üzemidő,házénál rosszanb szigeteléssel,pangó levegővel számolva.Neked a lakókocsik harmafa,negyede légtetet kell egy relatív jobb hőszigeteléssel kezelned.Plusz akksival - kb 150Ah extra kapacitással menno fog!Szerintem nincs benn buktató,aki tud,mondjon konkrét ellenérvet!
Ja az indítást meg tudod elektronikusan oldani,hogy egyeltalán működjön,akkor biztos hogy elég lesz neked ez a hűtőteljesítmêny.
Zegnap ez ennél egy picit bővebben leírtam,kifrjtettem - számolásokkal - de sajna mobilnet megszakadt,ledobott,és már se időm,se türelmem nem volt mêgegyszer bepötyögni telefonról.
Azért ne felejtsük el, hogy a 750W a felvett teljesítmény. A hűtőteljesítménye 2.48 kW. Képes kihűteni egy szobát is. Tény, hogy nem a legjobb a szigetelés. Megjött ma a lágyindítóhoz az alkatrész. Holnap megcsinálom. Ott csak attól félek, hogy toroid trafóhoz van a kapcsolás. Remélem kompresszorhoz is jó lesz.
A fenti adatott viszonyításként érdemes tovább gondolni, egy kamion ha a napon áll, hány négyzetméter felületét süti a fülkének a nap, továbbá az üvegházhatás is jelentős az ablakok miatt.
Sok minden mást is számításba kellene venni, de szemléltetésként, érzékeltetni elégséges hogy mekkora nagyságrendű energia mennyiségekről beszélgetünk. Nyilván látni hogy 750 W-os teljesítményű klíma semmire nem lenne elég.
Esélytelen próbálkozás, egy 750W-os ? klíma? Autóba, Nappal és a napon? Kánikullában autóban semmitt nem ér. De még ehhez is böszme nagy inverter kellene, és pillanatok alatt merítené az aksikat.
Elméletileg, az újabban klimatizálásra is alkalmazott abszorpciós rendszerek lennének alkalmasak, közvetlen a napsugárzás működteti, de ezek egyenlőre ipari méretűek például irodaházak, épületkomplexumok klimatizálására alkalmazzák.
Egy normál mobilklíma, ami kb több ezer wattos lene, ehhez egy áramfejlesztő ami a nagy indítóáram miatt szintén nem apróság lenne durván a súlya a mázsa környékén, teljesítményhez pedig fogyasztás és hang is társul. Ócsó kínai gagyik papíron tudnak ám rendesen, sokszor a hajtómotorjuk teljesítményének a többszörösét matricázzák, a leadott teljesítményeként.
Tárgyaltuk régebben a lakókocsi hűtőket, még azokat sem lehet aksikról tartósan üzemeltetni. Pedig ott többnyire csak 60 liter a hűtendő légtérfogat, és jó hőszigeteléssel.
Pár óra működés is jó lenne. Nem éjjel kell, hogy menjen. A rövid pihenő idő alatt is jó lenne. Addig sem kell az autót járatni. Amúgy sem szoktam, spórolás és környezet szennyezés. Aggregátor nem jó, a kollégákra is tekintettel kell lenni. Én sem szeretném ha mellettem berregne egy aggregátor. Sajnos Olaszországban rengeteg hűtős kamion jár, ezek is nagyon zavarnak a pihenő idő alatt. Lehúzott ablaknál nagyon hangos, és a szúnyog probléma sem elhanyagolható.
Megírom mire jutok. A gyári 24V-os klímák fél millától kezdődnek. És akkor még be sincs építve. Mivel nem saját kamionom, csak vezetem, ezért ennyi pénzt nem áldozok rá. Egy próbát megér. Ha nem jó, a klímát bármikor el tudom adni veszteség nélkül. Megírom mi lett, vagy lesz.
Hát ha êjjel használod,biztos elêg lesz a teljesítmény,ha meg nappal,akkor két-háromóránként berúgod a motort fêlórára,addig is megy majd a rendes klímád,akksik meg töltődnek.
Mindíg attól féltem,hogy lemerülök mire haza kell menni és akkor nem indul az autó.
Aztán megtanultam,hogy meddig ér a takaróm és nem kell.Annak semmi értelme nem volt,hogy bandázáskor elpöfögtessek vele a Dunaparton x liter üzemanyagot,hogy a 30 wattos neonnál lássuk egymást.Eladtam...
Sokkal jobb irány a ledezés,napelem.
Az invertert is kipróbáltam,de ahogy előttem már leírták az is zabálja az áramot és rengeteg veszteséget termel.Ahogy írtad mire használnád,biztos nem fog egész éjjel működni!
Én azt gondolom zsákutcába szaladtál.De kíváncsian várom mi lesz a végeredmény...
Igen, valószínűleg gyorsan kihűti még az 1-es fokozatban is. Az más tészta, hogy gyorsan visszamelegszik a kabin. 120 fokos a motorolaj nyáron. Még kb. 4 órán keresztül nyomja a motor a meleget a fülkébe. Mintha egy katlanban lennék. Nem fog folyamatosan menni, ezért nem lehet 750W-ot számolni egy órán keresztül. 35 W a fogyasztása ha csak a mókuskerék forog. Amúgy nagyon halk készülék. A beltéri halkabb, mint a kültéri egység, amiben a nagy ventillátor van. Azt gondoltam pedig, hogy a kompresszor hangos. Múlkor szétszedtem, 2X akkora kompresszor van bent, mint egy hűtőgépben. A kompresszor hangját nem is lehet hallani.
Kár hogy nem 24V-os a kompresszor. Vagy lehetne inverteres is a vezérlése, akkor valószínűleg elég lenne egy 1200W-os inverter.
Nyűgös dolog ez, valószínűleg egy valódi szinuszos inverterre lesz szükséged, az meg nem olcsó ilyen méretben, meg az akkuidat is ki fogod nyírni hamar. Én inkább egy csendes szinuszos aggregátorban gondolkodnék.
Azért van ott tacho, rádió,stb. bár azok fogyasztása szinte 0.A napelem segíthet, napközben töltene, 20%-ot hozzátenne 150 w.A mai cellák ekkora méretben 220-240w körül tudnak.Akkor 25% segítség.
Próba cseresznye!Ha három óra elég....De azért elég sokat fogyaszt a klímád, a mai inverteresek 200-300W-on elketyegnek, az már biztos menne, majdnem elég lenne a combos napelem!Használni úgyis akkor fogod, ha süt a nap.
A te verziód jobban hangzik. Én megelégednék 3 óra üzemidővel is. Ami még fontos. Kérdés, milyen az akku kondíciója. Más fogyasztóm nem lesz, úgy tervezem. Az ételt előtte jól lehűtöm, hogy a hűtő se mennyen amíg menne a klíma. Laptop sem, beszerzek egy táblagépet, és előtte azt is feltöltöm. Csak a klíma menne.
Mivel ez on-off klíma, ezért nem menne folyamatosan. Szerintem gyorsan behűti a légteret, mivel elég kicsi a légköbméter. A szigeteléséről ne beszéljünk. Ez miatt fog valószínű elég gyakran elindulni. Ha sikerül működésre bírni, akkor a szigetelés jöhet utána.
Most egy lágyindító elektronikát fogok megépíteni, ha hazéérek és úgy tesztelem le, mennyi áramot vesz fel indításkor. Ha sikerül lejjebb vinni az áramfelvételt indításkor, akkor szerintem elég lenne az SW-1200-as inverter.
Hab lenne még a tortán egy 24V-os napcella is. Egy 150W-os már növelné az üzemidőt. Esetleg ha lemerülne, akkor vissza is töltené. Egyébként a kamion 21.6V feszültségnél lekapcsolja a fogyasztókat.
Papírforma szerint 31,25A óránkénti fogyasztásod lesz.225/31,25-az 7,2 óra.Indításnál több.Az inverterefen is lesz veszteséged.Egyêb gogyasztóid is vannak,amik folyamatosan szívják.Nem tudom,mennyire lehet kiszipolyozni az akksikat,hogy még mindíg biztosan indítsanak.
Tehát elêg necces.Esetleg plusz akkupakkal lehetne,útközben gondolom jól fel tudnád tölteni őket.
Tanácsot, vagy segítséget kérnék azoktól, akinek van állóklímája. Kamionba szeretnék állóklímát szerelni. Vettem már egy Argo Oscar Twin 9 típúsú mobilklímát. Ma érdeklődtem, hogy elvinné-e az 1200W-os inverter. Konkrétan erről az oldalról: http://www.gyenis.hu/Inverter/inverter.html az SW-1200 24V-os átalakítót néztem ki. Az eladó szerint ezek az inverterek nem képesek elindítani egy mobilklímát. Azt mondta, hogy még a 2000W-os sem biztos hogy elindítja.
A mobil klímám 750-os teljesítménnyel működik, induláskor 8.5 A áramot vesz fel. Ez kb 1900W. Két darab 12V 225Ah akkumulátor van sorba kötve.
Van valakinek tapasztalata, vagy működő rendszere? Vagy működhet egyátalán? Ha nem, akkor sajnos más irányba kell hogy elinduljak állóklíma terén.
Gratulálok, sok szép élményben legyen részetek vele!
Reduktor csere, mint azt a kolléga is írta, de figyelj oda mert van 30 és 50 mbar-os is. Neked a 30-as kell. Csere után már gyakorlatilag sok féle palack között válogathatsz, mert a palackok szabvány menettel vannak ellátva. Nekem a szabvány zöld acél lakókocsi palackom, de létezik alu, vagy akár műanyag palack is (Flaga). Két lehetőséged van, vagy cseréled, vagy megtölteted a palackot. Sajnos azt nem tudom, hogy melyiket, mennyire lehet cserélni, mármint, hogy milyen az országos hálózatuk. A Flaga-nál például le ki kell fizetni valami tizenezer forintot a palackra betétdíjként, amit visszafizetnek, ha esetleg már nincs rá szükséged. Van ahol lehet palackot cserélni PB töltettel és van ahol tiszta propán töltettel is. Télen a propán kell, mert a PB nagyobb hidegekben lefagy, elég belőle a propán, a bután meg ott marad a palackban és a palack még félig van, de nem tudod használni. Nézz körül a neten, mielőtt választasz, hogy a lakhelyed környékén milyen lehetőségek vannak, melyik cégnek van kiterjedtebb hálózata, van-e olyan hely ahol újratöltik a palackodat.
Hosszas töprengés és keresgélés után nemrég tulajdonosa lettem egy angol lakókocsinak, amellyel most ismerkedem és szeretnék majd Tőletek 1-2 okosságot kérdezni.
Őróla lenne szó :-)
Első kérdésem lenne, hogy a hozzá kapott 1 db kék színű 5kilós bután palackot mivel tudom helyettesíteni, amivel a lakó gázrendszere (fűtés, boyler, tűzhely illetve hűtőgép) ugyanúgy működik? Az elejében 2 palack tárolására van kialakítva hely, csatlakozás viszont csak 1 van, 28mbar-os reduktorral.
Köszönöm szépen a választ! Úgy néz ki sikerült szereznem egy AL-KO AKS 1300-ast nagyon jó áron. Feladtam egy hirdetést, hogy keresek vonófejet és pár perce hívott valaki, hogy eladna egyet. Eddig elvoltam nélküle, mert az előző lakók kicsik voltak, a legutolsó (Sprite Alpine 390) pedig valahogy olyan konstrukció volt, hogy nagyon stabil volt vontatás közben. A mostani viszont egy TEC, aminek a felépítménye közel 5m és ennél már többször éreztem, hogy nem ártana rá egy stabilizátor. :)
Nekem a jobb oldali képen lévő gázrugós van (Westfalia a márkaneve ha jól tudom), a másikkal nincs tapasztalatom. A gázrugó egy idő után már nem töltötte be a szerepét, kellett bele másik. Venni is lehet külföldről de elég drága. Én lemértem a méreteit, megnéztem a ráírt nyomó erőt, és találtam egy céget (azt hiszem Egerben) akik olcsó pénzért legyártották... semmi baja azóta sem.
Ennél a kivitelnél jobb és baloldalt van 1-1 fékbetét amit a karral rászorítasz a gömbre. Ha ezek a betétek kikopnak, cserések (könnyen kivehetők). vagy pedig elmész egy fék felújítással foglalkozó műhelybe, kicserélik a betéteket.
Nyilván a horog vonógömbjét zsírozni nem szabad, de gondolom ezt tudod.
Van-e valakinek tapasztalata a képen látható vonófej stabilizátorokkal kapcsolatban? Használta-e valaki mindkettőt, van-e lényeges, érezhető különbség a két stabilizátor hatása között?
Nem egy Einstein az egyszer biztos. Még ha csinálnának is ilyet, megnézném meddig jutna vele. :)) A pedálos repülő szerkezettel már régóta kísérleteznek, de az sem nagyon akar összejönni.
Magyarországon, 70 cm-nél szélesebb nem lehet a kerékpár utánfutó, 70 kg össztömeg engedélyezett. Egyébként a képen látható lakókocsi ezen a méreten bőven túl van. Ekkora doboz, szelet is foghat rendesen, nem szivesen pedáloznék szembeszél esetén egy ilyen vontatmánnyal.
Egy segítségre lenne szükségem. Kazincbarcika-Miskolc-Ózd környékén (Borsod megye) tudtok olyan vizsgahelyet ahol "tokkal vonóval" (érintésvédelmi, gázbiztonsági) vizsgáztatnak? A válaszokat előre köszönöm. Üdv: Milán
Húú,ezek mind brutál jók....és még azt hittük,mi tudunk hülyeségeket írni!Második kérdés,utolsó válasz:"nem hiába mondják...."-ez a nyerő!Ez a fickó jól meglenne köztünk is!
Én belefutottam baromarcú eredetiség viszgáztatókba, a 74-es Predomot 84-es paraméterek alapján akarták vizsgálni mert az a cd-jük olvashattlan volt amin az enyém szerepelt. Így követelték a nemlétező beütött alvázszámot, ami egy 74-es esetén hivatalosan is csak az alutáblán szerepel. Egyébként soha nem volt gondom a műszakival.
Fék nélkülinél nem nézik a féket. :) Számot, lámpákat, meg a kapcsolófejet megnézik és ennyi. Ja, gumi.
Annyiba kerül a vizsga, mint egy lady utánfutó.
Fájó pont ennél a típusnál, hogy nyitható legyen az ablak, és a belső burkolat már cserélve legyen, mert bitang szar munka kiszedni belőle a gyári lógósat, visszavarázsolni esélytelen.
Voltak itt olyan fórumtársak, akik használtak Predom/Zakladi típusú lakót, tőlük szeretnék segítséget kérni! Ebből a típusból volt fékes és fék nélküli verzió is? Egy vizsgáztatás során mit néznek az ellenőrök? Minek kell patentnak lennie a vizsgához és kb mennyibe kerül maga vizsgáztatás? Mik a fájó pontok ennél a típusnál?
Nem mértem még de olyan kb. szabvány méretű! Szerintem 90x190 lehet mert nagyon jól lehet rajta elférni! A két ágy között van egy kis éjjeli szekrény is,amiből ki lehet húzni a rolót.
Hát biztos kényelmes, főleg, hogy nem kell ágyazgatni. Nálad milyen szélesek az ágyak?
Nálam mint írtam 70 cm ha, leveszem a párnákat, és a fejrésznél ott van még a közepén az a 60 cm-nyi , ülőpárna, így kényelmesen el lehet férni! Ketten az asszonnyal, meg a kutya, egy 3,3 kg-os Yorkival jól elvagyunk.
Sajna én a kocsimmal max.: 1135 kg-ot vontathatok...!
Mindanjian örülünk hogy bejártátok a Káli medencét,konkrétan én szívesen motorozok arra felé! Ami a lényeg! Tudod vannak akik szeretnek vad kamperolni,vannak akik nem! Én konkrétan nem,mert attól kényelmesebb fajta vagyok,hogy élvezzem azt! Mi viszont nem eléggé elítélhető módon termálos helyekre szeretünk járni,mert szeretünk "dagonyázni" a gyógyvízben! Persze ez mellett azért eljárunk bringázni,sétálni is!
Csak azért írtam ezt neked,hogy Te ezzel semmivel nem leszel nagyobb,hogy nem jártok termálos kempingbe! Én meg kisebb mert nem járunk vadkamperolni!
Mindenkinek meg van a maga érdeklődési köre,és ezért nem kéne leszólni a másikat!
Nem tudom...nekem olyan kicsit bunfordi megoldás az a kanapés dolog! A barátoméknak is olyan van,ha csak a kanapén fekszenek úgy keskeny,ha az ágy rácsot kihúzva francia ágy akkor meg mindig pakolni kell/ágyazni/.
Nekünk az ez előtti lakónkban keresztbe beépített fix francia ágy volt! A nejemnek ez marhára nem tettszett mert mindig mászott keresztül rajtam! Persze ez néha azért jó volt! Hihi.... Szóval aztán megnéztünk egy Dethlefset ami külön ágyas volt és onnantól kezdve eldöntötte,hogy csak is külön ágyas lakót veszünk következőnek!
Aztán néztünk minden féle lakót Hobbyt,Dethlefset,mire eljutottunk az Adria Adora 472-es /2011/ különágyas lakóig amit németből hoztunk be. Szerencsénk volt vele mert egy idős házaspáré volt és mindössze kétszer voltak vele 2-2 hetet. Nos azóta mióta ezt használjuk rájöttünk arra,hogy ez a leg tutibb megoldás! Kényelmes külön ágy hosszra szélre bőven elegendő,aludni a leg tutibb,mert nem zavarjuk egymást,dugni meg mint mondtam elég egy ágy is! De ha úgy adódna gyári párnákkal-rolóval egy nagy francia ágyat lehet csinálni belőle!
Ez nem lehet igaz... Azt hittem, az új téma eltereli a figyelmet a baszakodásról... De nem..
Fogadjátok már el. hogy nem vagyunk egyformák. Mindenkinek szíve-joga úgy gondolkodni, kamperolni ahogy akar, ott és akkor, azzal amije van neki. SENKI NEM TÖKÉLETES ! Vitatkozni lehet kulturáltan is, a másikat tiszteletben tartva . Ehhez nem kell sem hason csúszni, sem segget nyalni.
-gondolom ez a zene neked nehéz lesz.Kérdezte valaki ki mennyi aki hány éves.Ezt is kikerülted nem árultad el,hogy lemaradott vagy.Simán nem válaszoltál a kérdésre.
Ja és még 1 kérdés Szoci!-2 hete nem az volt,hogy leszakadsz rólam?-nem sikerült...:DDD
Pár napig "hiányoztam"?
-én kiránduláskor nem foglalkozok (egyáltalán nem netezm) az indexes lakókocsizós "Szocival" aztán majd azt is kisbetűsítem meg egyáltalán a nettel,mert olyankor pont leszarom a gyökereket,akik folyamatosan baszkerálnak!
Eltelt 4 nap te még mindig csak karattyolsz a bódézásról mi meg bejártuk a Káli medencét a hétvégén...(mondjuk fingod nincs mi az lehet!)
De nem csak virtuálisan,hanem tényleg!
Rakom holnap a képeket is,nehogy az legyen,hogy kamuzok...
Én nem makkosban járom a természetet,hanem túracipőben baranagolok!
Mondjuk neked olyanod nem létezik és fingod nincs hogyan kinéz :)
Ráadásul találkoztunk szimpatikus emberekkel,akikkel egy húron pendültünk és elmesélték mekkora ereje van a szabadban járásnak,ahol élvezni lehet a természetet.Hát mondjuk úgy,hogy ez nem termálközeli kamperban volt...
Azt meg töröld ki az emlékezetedből,hogy a te szavad lesz az utolsóóó...
Az Angolokban így van, a két első kanapé, az két ágy, az enyémben 2x 80x200 cm. Ha kihúzom a kettő közti "rolót", ahogy te nevezed az ágyrácsot, akkor egy 200x200-as franszia ágy lesz belőle!
Itt az a nem mindegy, hogy a két kanapé 180-as, vagy csak 160-as.
A 180-as esetében 200x200-as francia ágy - 3 személy - lakóban hosszában!
A 160-as esetében 160x200-as francia ágy - 2 személy - a 200 a lakóban kereszteben! ( átmászós francia ágy )
A külön ágyas jött be nekünk. Aludni a legjobb megoldás. Kefélni meg lehet egy ágyon is. De lehet használni a kihúzós rolót a két ágy között és akkor egy nagy francia ágy lesz belőle.
Nos barátom szerintem el se indulj! Hacsak nem akarod látni a ködös albiont! Egy barátom fia kint él,és úgy mentek ki,hogy kb. ennyiért mint Te vennének is egyúttal egy lakót is! Szóval volt helyismeret mivel a fiuk kint él már Isten tudja mióta. Nos elindultak hogy vesznek egy lakót! Nem kevés csavargás után találtak egy olyat ami nagyjából megfelelt az igényüknek és pénztárcájuknak! Ettől függetlenül még a mai napig is folyamatosan valamit bütykölni kell rajta! Az összes szekrény zsanért ki kellett cserélni mert mint rozsdás volt és szar! De a lényeg hogy folyamatosan mindig valami gond van vele! Most például elől a behúzó sín vált el a kasztnitól,vagyis esőben menetnél a vízet benyomhatja az autó a lakóba!
Ha csak a sütő a lényeg akkor ez miatt nem vennék ángélus lakót az tuti! Nem beszélve arról,hogy nekem ez a kanapés fekvőhelyes megoldás abszolut nem jön be! Én inkább Hollandiában-Lenygyelországban-Csehországban-Németben kutakodnék!
Nekem is tetszik az angol forma, ezért keresgéltem magamnak, de az elrendezés miatt letettem róla.
Amelyik élhető, az a francia ágyas változat. Ezek viszont mind nehezek, 1300 kiló felettiek, bármit is írjanak a forgalmiba.
Van még az első két ágy és mögötte a kis asztal, illetve az első két ágy és hátul egy nagy gardrobe szoba.
Ha ki van pakolva és a puszta lakókocsi látszik, otthonos, használható, kellemes látvány.
DE!
Ha használjuk, mindkettőnél premiere plane éktelenkedik a megvetett ágy, ráadásul egyiknél sem lehet kényelmesen leülni. Az egyiknél mert nincs mire, a másiknál mert kicsi az asztal és kicsi az ülőhely. Ha nem akarom az ágyat látni akkor meg jön a reggel este pakolás, ami ugyebár nem hiányzik senkinek.
A gardrobe-os variációnál feleslegesen vették el a fél lakókocsit a külön zuhany, külön wc meg egy jó nagy semmire sem használható előtér miatt.
Mindezek természetesen szubjektív észrevételek, de nekem ezek miatt pont az angol tűnik kevésbé élhetőnek.
Nekem a német forma jött be, abból is a körgarnitúra+francia ágy+WC-zuhany egyben, mosdó a francia ágy mellett. Először 6 méteren, az 1300 kiló volt, nem volt jó vontatni. Most 5 méteren ugyanaz, de ez már csak 1200 kiló. Az áramvonal meg a minusz 1 méter miatt kíváló a vontathatóság és a kényelem is.
Hát Soci és H2no megírták a lényeget tulajdonképpen!
Nekem pont egy ilyen évjáratú , 1998-as angol ABBEY GT 415-ös lakóm van ami 3+2 személyes.
A most Diósdon lévő kereskedőtől vettem, igaz akkor még Vácott volt. Az árkategória az amit írtál...! Sajna ebben az árkategóriában benne van az Angol lakók bája, és a hi-bája is.
Az enyémben is volt beázás, a fölső sarkoknál, a szekrényben, rossz eszközök, főleg kombirolók, kapcsolók.
Ha nincs barkácsolós hajlamod akkor sokba kerül minden javíttatás.
Én megcsináltam, kijavítottam amit lehetett, azóta még jobban szeretjük, még jobban a sajátunknak érezzük.
Egy-két tanács még, ha nem veszed tolakodásnak: elől a körülés, két, a lakó hosszoldali kanapéi legyenek 180-200 cm-k, mert ha csak 160 cm, akkor csak a lakóban megágyazva,keresztben tudtok rajta aludni, ami azzal a "kényelmetlenséggel" jár, hogy a belül alvó csak a kívül alvón átmászva tud lefeküdni-felkelni! "átmászós franciaágy"!
A sütő jól hangzik, de ebben a "korosztályban lévők" nem igazán használhatók. Én kivettem, eladtam, beszereltem a helyére egy mikrót, .... ......és vettem egy ORION minikonyhát, ha sütő kell azé kiváló!
Ja és még egy: tényleg el kell dönteni, hogy hogyan akarod használni. Soci leírásában benne van: vadulás, vagy kemping = csak lakókocsi, vagy lakókocsi + telepített elő sátor is?
Én megnéztem egy párat, mikor keresgéltem, az angol valahogy élhetőbb, a németekben olyan szükséglakás érzésem volt. Nyilván lényeges, mi a fő használati mód.
Az én a fiam kinn tanul Angliában lenne lehetőségem arra, hogy kiválasszon, egy lakókocsit odakinn elintézné a vételt, a papírokat és csak hazahúznom kellene. Mégsem teszem .
Ha jól megnézem az árak, árkategóriák közel olyanok, mint nálunk. Elég sajnos ez, mert Ők ugye az Ő jövedelműk többszöröse a mienknek. A jó állapotú jól felszerelt lakókocsi pedig ott is éppolyan drága, mint itthon. A megvett lakót haza kell hoznom. Az, hogy milyen papírok kellenek, és milyen útvonalon tudok vele jönni az csak az utazás alatt derül ki. egy biztos hazafelé nem tudom pihenésre kikapcsolódásra használni. Még nincs benne a megszokott bútorzat felszerelési tárgyak, Nem is biztos, hogy minden tökéletesen működik. Nincs, benne az ágynemű ki tudja ki és mire használta mielőtt megvettem. Így az út csak egy szervizút.
Hazaérve kezdődik a tortúra. Nem lehet még használni, mert honosítás, műszaki vizsga átíratás biztosítás stb. ez mind idő és energia meg a méreg. . Itthon van, a bódé aztán nézegetem okmányhivatal önkormányzat autószerelő, műszaki vizsga. Meg az érékes idő a pénzem benne van, aztán nagy sokára majd használhatom is.
Egyszerűbbnek tartom bemenni egy kereskedésbe válogatni és megvenni a megfelelőt. Én úgy választottam, hogy leírtam az igényeimet elküldtem az összes ismert lakókocsi kereskedésbe és ahonnan megfelelő ajánlatot kaptam onnan kiválasztottam a nekem megfelelőt és hazahoztam. Műszakival átíratva, Üzemkészen. Vállaltak a bódémra szavatosságot vissza vihetem, ha gond van vele. Van, hozzá alkatrész tanáccsal segítenek.
Amennyiben az Angoloktól hozod a lakókocsidat, ezeket a garanciális dolgokat elfelejtheted. Mit csinálsz, ha kiderül, hogy komoly baja van? Jó pénzért trélerrel visszaviteted, vagy itthon valaki jó pénzért megjavítja. Honnan szerzek ól hozzá alkatrészt és mennyiért?
Én folyamatosan a lakómban vagyok hurculkodok munkahelyről munkahelyre. A tapasztalatom az, hogy a gáz vagy villanysütőt szinte soha nem használom. Nem tartom ideálisnak a bódéban hurkát és piskótát sütni amellett, hogy konyhaszag lesz, forróság lesz, tőle párásodik, a bódé szellőztetni kell Forró a platni nem is tudod, a tepsit rendesen kivenni utána mosogatni kell ehhez meg hordani a vizet, Húslevest sem főzök a gáztűzhelyen sokáig is tart meg utána cserélgetni kell a kis 5 kg os palackot. Így marad a mikro kaja melegítésre és a hűtőben inkább tartok félkész vagy kész kaját, de lehetőleg nem főzök. Amit viszont nagyon kihasználok a TV a villany gáz bojler az olvasólámpák a körfűtés a zuhanyzó, kazettás WC erre szükség van. Nekem is van emeletes ágyam a kisebbik gyereke azon szokott aludni, de elég szűk így általában leköltözik a nővére mellé az alsó francia ágyra.
Az elő sátorral sem szoktam bajlódni, de ez egy másik fejezet témája.
Most beszéltem a haverral, rákérdeztem, hogy mit lehet venni 1000 font környékén. Azt mondja, hogy nagyon szélsőséges a piac, ki lehet fogni jókat, beázás menteseket, abban az évjáratban, ilyen áron, amiben szeretnél, de sajnos azokat pillanatok alatt eladják. Volt, hogy egy 4 perce fennlévő hirdetést végigolvasott, utána hívta az eladót, de más már ment a lakókocsiért. Szerinte annak szinte nulla az esélye, hogy te itthon valamit kinézel jó árban és azt bárki megtartja, mert majd mész érte itthonról. Persze kimehetsz kereskedéseket nézegetni is, de nem tudom, hogy így van-e értelme. Szerintem igen nagy benne a kockázat, de ez csak az én véleményem.
Kicsit utánaérdeklődtem, Angliában élő havertól, aki ad vesz lakókocsikat, de ő nem hozza be. Angliában megveszi, rátesz egy kevesét és ott helyben adja el, így egyelőre nem sokkal lettünk okosabbak. Azt ígérte, hogy jövő héten utána érdeklődik és megírja, hogy mi a módja. A rendszámot autósboltokban lehet csináltatni, abban nem biztos, hogy csinálnak az autód magyar forgalmija alapján, de nem kizárt. Azt mondta, hogy elvileg létezik valami export papír is, mert most adott el legyeleknek lakókocsit és azoknak volt valami ilyesmi, de ők konténerben vitték el a lakókat. (gondolom hajón)
Viszont a lakókocsi anyaga, felépítése nem kimondottan sütésre vagy állandó komoly főzésekre van kitalálva. Elképzelhetőnek tartom, hogy az idősebb angol lakók - mert ugyebár nevezett összeg csak idősebbet takarhat - pont azért vannak rossz állapotban, mert évekig olyan tevékenységet végeztek benne ami nem oda való. Gondolok itt a nagy teljesítményű tűzhely és sütő használatára, ami sokkal több párát okoz, mint azt szabad lenne.
DE:
Amennyiben nem jársz hidegebb időben, csak nyáron, amikor a benti és kinti levegő kb ugyanaz a hőfok és használat közben minden ablak nyitva van, akkor amit előbb írtam, nem számít.
Én is gondolkodtam kintről behozni.
Hónapokig nézegettem az angol kínálatot. Az itthoni árak téves képet adnak, mert úgy tűnik, az angol lakók olcsóbbak mint a többiek. Arra jutottam, hogy ami jó állapotban van, azt kint sem adják olcsón. Ha mindehhez hozzáteszem az utiköltséget és egyebeket, majdnem, vagy ugyanott vagyok mintha itthon vásárolnék. Leginkább az lett volna nyereség, hogy a vásárlás mellett lett volna egy kirándulásom és nagyobb a választék.
Az általad megjelölt összeg nagy lutri, még akkor is ha kimész Angliába. Ha mégis rászánod magad, írj össze több lelőhelyet és tanulmányozd át, mit kell nézni a lakókocsikon, hogy találod meg a hibákat.
Ha a nevemre kattintasz, a lapomon találsz egy linket. Talán segít valamit.
Kedves barátom! Nem az érdi hulladékból indultam ki! Ha hiszed ha nem láttam már pár Angol lakót életemben! Még ha számodra ez esetleg hihetetlennek tűnik is! Meg volt is már ángélus lakóm!
Sőt, olyat is csináltam miután Te megsértődtél és töröltettél egy hozzászolát amit nem is Én írtam, sőt mint Pipa54 felhasználot engem is töröltettél Pipa 54 helyett,( egy szóköz a különbség). Én egy éves vagyok a fórumon, nem úgy mint te aki ezer éves előjogokat képzelsz magadnak, de kitiltás miatt neked is csak 1 van a neved mögött. Már egyszer leírtam, olvass vissza a Pipa54 nick néven, láthatod a módi válaszát a panaszomra. Sőt nekem megvannak a címemre remélem tévedésböl írt alpári, mocskos stilusban írt leveleid is. Ez a Te stilusod? Jól vagy informálva a veszprémi tagok számát illetően ( sógorod informál) szerintem vagyunk páran. Még egyszer megkérlek felejtsük kerüljük el egymást.
Köszönöm hogy, hivatlan prókátorként A prókátor az fogadatlan. amennyiben azt szeretted volna mondani, hogy kéretlenül kotnyeleskedtem bele olyanba ,amire nem kértek fel akkor azt is tudom, hogy az ajtó mögött van a helyem.
Ennek tudatában kértem a kolléga kimoderálását. mert nyugodtan írhat tovább ezentúl is a megszokott Nick nevén. Az IP cím azonosítása rendkívül egyszerű. A kolléga valamikor még rendes fórumozó volt . Nem trollkodott és a saját kis Pentium II -es gépén regisztrált aztán vett egy hordozható laptopot azóta azon írogat. Most szegény csak a válts Nick nevet funkció val csinált magának új nevet. Mivel sehonnan nem volt idáig kitiltva könnyen megtehette. de így le is bukott. Az I.P.( Internet protokoll ) cím egy 32 bites szám egyik része a gazdagép azonosítója. ennyi-a többit kérdezd meg egy informatikustól. Az biztos ez alapján lehet azonosítani valakit. Arról nem is beszélve, hogy a Google is mindent megjegyez. Mivel ez nem a Fórum témája ne firtassuk tovább a kérdést . ( akit Anyukája valahol vár) a felmenők emlegetését pedig kérlek, kerüljük el !
A szórófej közepén kicsi csillagcsavar húzóval kicsavarod a pici csavart, és kijön a kerek szórófej. A nyakát ha ki akarod venni /de felesleges/ jó erősen húzzad kifelé, közben jobbra- balra mozgást!
holedhand! Ha mindenáron ángélus lakót akarsz venni/én nem tenném/,akkor azért nagyon nézd meg azt a lakót! Ugyanis rengeteg a szar szétázott lakó Angliában! Ha belépsz a lakóba és dohos áporodott szagot érzel piszok gyorsan felejtsd is el! Alaposan nézd körül körbe a szekrényekben is fölül hogy érzel-e nedvességet,vagy beázásra utaló jelet!
Azért kíváncsi lennék miért ragaszkodsz az ángélus lakókocsihoz? Vannak tapasztalataim velük kapcsolatban azért kérdezem!
Szia! Egy barátom simán egy kartonpapírra átírta a volt angol rendszámot és keresztül vágtázott Európán a lakóval! De a "lakokocsipark.hu" tulaja Tündi rendszeresen hord be Angliából lakókat! Próbáld meg kifaggatni!
Köszönöm hogy, hivatlan prókátorként ( akit Anyukája valahol vár) intézkedtél. Jó hogy Megteheted. Veszprém 2016 legalább annyira valós személy mint az említett 3 Úr akik már már 186 ik alkalommal regisztrálnak a sokadik tiltás után.Sőt kedves kolléga megtette azt is hogy engem is letiltatott töröltetett tévedésből ( nevem alatt olvass vissza megtalálod a módi válaszát) De megteheti mert valós személy. Világosítsál fel ( Ip Cím) mobil telefon, nyilt Wifi, UPC Wifi, regisztráció 1X Veszprém, 1X Miskolc. Mi az Ip Cím?
Én töröltettem, mégpedig azért,mert "valaki " új néven regizett .
Az általad említett 3 ember "Nevezetessen ; Soci,iszugy,kanapekamred " valós személy " ők azok akik nyíltan felvállalják személyüket, véleményüket hozzászólásaikat .
Veszprém 2016 viszont egy régi társunk aki új néven írogat (IP cím! )
Csak két három ember mondhatja el az alpári hangnemben fogalmazott véleményét? Nevezetessen ; Soci,iszugy,kanapekamred. Ezeknek az embereknek folyamatosan a mocsok jön a tollából. GRATULA ezt is törölheted.
Igen,Kőszeg.Két éve voltunk arra egyhetes turnén,jó volt!Gyerekekkel vonultok?Mi két kicsivel,nagyon êlvezik!Elôbb beszêltem telen velük,oviba menet már a programokat tervezik!:-))))
Hogy a fenêbe ne!1nap bódêzás pont 100%-al több a semminél.Lehet,ez matematikailag sántít,de úgyis értitek!Korábban dolgoztam szombatonkênt,akkor mi is csak 1 êjszakára tudtunk járni.De az akkor is kêt nap,nem rossz arány a hêtből...Ti merre laktok?
Nem folyton téged emlegetlek,de ezt a részét a kicsi buzerátor bolha agyaddal nem látod át!Ha lenne önkritikád,akkor látnád,hogy mekkora baromságokat írogatsz!
De lettek új barátaitok és azokkal foglalkozzál.Gondolom ők súgnak,mert magadtól ekkora hülyeségeket nem tudnál kitalálni.
(Bár olvastam valahol,hogy a kempingekben sem vagy annyira kedves az emberekkel,mint ahogy itt előadod magad.)
Nem tudok nélküled élni?Én nem emlegetem vissza a múltat,hogy megbántam veletek kamperolni!Nekem minden perce tetszett.Te meg utólag leköpködted,pedig akkor látszott rajtatok,hogy élvezitek minden percét,amit velünk eltöltöttetek!
Miről beszélsz kőműves?Falazásról...
Mulassál!- az én vonatom most jött meg.(Veszprém2016) :)))
Pár napja olvasom a fórumot, hátha találok nálatok infót a kérdésemre, de se itt, se máshol a neten nem találtam egyértelmű választ.
A kérdés röviden:
beülök az autómba, kiautózom angliába, felakasztom a megvásárolt lakókocsit, és legálisan szeretnék hazajutni. Milyen rendszámot tegyek a lakóra? Hol kössek biztosítást az út idejére?
Kissé hosszabban:
Amit eddig kiderítettem: - az angol lakókocsiknak nincs forgalmi engedélye, nemhogy törzskönyve. Mindössze egy CRIS dokumentum áll rendelkezésre (jobb esetben), néha még az sem. Adás-vételkor az angolok a CRIS A4-es lapjának egy rublikáját kitöltik, letépik, elpostázzák a CRIS központnak, ahol a beküldött adatok alapján kiállítják az új regisztrációs lapot, és kipostázzák az új tulajdonosnak. Ezen a lapon szintén van egy letéphető fül, ha az új tulaj ismét el akarja adni, stb... - mivel nincs forgalmi engedélyük, műszaki vizsgájuk, így saját rendszámmal sem rendelkeznek. A vontató jármű rendszámát szokták átrakni vontatáskor a lakókocsira, vagy csináltatnak egy azzal megegyező harmadik példányt a lakókocsinak, hogy ne kelljen mindig átszerelni. - pusztán egy biztosítást kötnek a lakókocsira (kötelező)
- az angol kormányhivataltól kapott válaszban is azt írják, hogy angliában az autó rendszámát kell átraknom a lakókocsira. Értem én, de mi lesz, ha átérek a hollandokhoz, és a magyar autó rendszámom van a lakón...
A kérdéseim a következők: - ha megvásárolom a lakókocsit, kezemben a kitöltött CRIS dokumentum meg egy kétnyelvű adásvételi szerződés, de ugye semmi egyéb (se forgalmi, se rendszám, semmi), akkor hogyan tudok elindulni hazafelé? Kell rendszámot szerezzek? Ha igen, honnan? Tegyem át a vontató jármű magyar rendszámát a lakókocsira? Esetleg az angoloknál is van a németországihoz hasonló hivatal, ahol helyben nyomtatnak nekem export rendszámot? - hogyan kössek a lakókocsira biztosítást? Angliában, angol biztosítónál? Esetleg a a neten, pl a netrisken keresztül az alvázszám ismeretében? Ha a netrisken kötöm, mennyi idő alatt juthat hozzám a biztosítási zöldkártya pl pdf formátumban, amivel már igazolni tudom a biztosítás meglétét? - magyarországon mire lesz szükségem a forgalomba helyezéshez? Tudjátok, se kártya alapú törzskönyv, se forgalmi engedély, se rendszám nincs. Legjobb esetben megvan a CRIS dokumentum, legrosszabb esetben a CRIS központ a magyar címemre fogja kipostázni a nevemre mint új tulajdonosra kiállított új CRIS dokumentumot.
- melyik fránya hivatalhoz kell elmennem, ahol ezt értelmesen elmagyarázzák úgy, hogy ha azokat a szabályokat betartom, nem fognak megb@szni se a hollandoknál, se a németeknél, sehol az egész út során. Fhansziákat elkerülöm, szintúgy az olaszokat.
Mindezen problémák ellenére mégis rengeteg angol lakókocsi rohangál a hazai utakon, és erősen kétlem, hogy ezek mind traileren vagy P-rendszámmal jöttek haza, szóval biztos kell lennie valamilyen hivatalos formának is, csak nem találom. Köztetek is vannak páran, akik kintről hoztak be lakót, valaki azt is le merte írni, hogy bérelt P-vel. Én ezt a rizikót nem kockáztatom be, az tuti.
Csak a telefonszámommal kapcsolatos egy soromat töröltettem. Nem úgy kellett volna beírni, ahogy tettem.
Tudod nekem van önkritikám.
Neked meg nincs eszed!
Mert ha volna, rájönnél, azzal, hogy folyton engem emlegetsz, az annyit jelent, hogy nem tudsz nélkülem élni. Ez egyértelmű pszichológia, amit te szellemi kapacitások hiányában úgysem értesz, kívülállóknak viszont jól látszik. :)
Ácsingózzál csak. Minél jobban erölködsz, annál jobban mulatok rajtad.
Ok! Igérem mostanában nem fogod sűrűn látni a nickemet! Sajnos mindig idő hiánnyal küszködök, és első amiből élünk, majd a szórakozás. Más lenne a helyzet egy jól fizető öt találatos után!
Most akkor mi ez Tarzykám? Már te is? Nos a helyzet a következő minden meg van hozzá, kivéve az idő. Holnap majd lefotózom a cuccokat. Két hajtóműves motor nagy teljesítményű 350 W /kerekesszék motor/ 13 eFt a Jófogáson, távirányító 12 csatornás adó+vevő 7 eFt Vatera, trafó 12 -220 V 1000 KVA /mert én nem teszek bele ezért aksit, ha a fűnyírónak húzzuk a vezetékét ennek miért ne lehetne/ 6 eFt + 2 eFt 50 A dióda szintén a Jófogásról, faipari vastagoló gyalugép bordás behúzóhengere 1 eFt MÉH telep. Ezenkívül 40x40x2 mm zártszelvény kb. 2 méter 1 eFt. Ha jól számolom ez 30 eFt, még egy-két relé vezeték és úgy számolom max. 40 eFt lesz. De mivel nem nyugdíjas vagyok, nincs rá időm és nem is vagyok rászorulva, ha 25 éve meg vagyok nélküle valahogy eztán is megoldom. De ha van egy kis szabadidőm inkább megyek, mint ezzel foglalkozzak. Remélem kielégítő volt a válaszom?
Kimondottan nem szeretem a torzsalkodást,sem a való életben,sem a virtuálisban.Itt sajnos hamar elgurulnak a gyógyszerek,bizony az enyém is,bocs.Egyébként jámbor fajta vagyok,de ha provokálnak,nem fojtom vissza a dühöm,hadd menjen,ne engem mérgezzen.
S ha már itt tartunk,te kifia vagy.Azt látom,öregmotoros,meg markáns véleményed is van a dolgokról,de hol voltál eddig?Mióta idejárok,nem tűntél fel legalábbis nekem nem.
Azért írogstok ide magam is,hogy megismerjem mások véleményét,szempontját.
De azt rohadtul rühellem,ha az enyêmet nem tartja valaki tiszteletben!Főleg,ha hazugsággal vádol!Minek járnék ide hazudni?Mi hasznom lenne belőle?Vagy unalomból?Ugyanmár,azok a másik oldalon vannak.Van itt egy-két erős egyéniség,őket,ha nem is értek velük egyet,bírom,és tisztelem.Egy kivétellel,de ő nem olyan tiszta karakter,inkább szürke,csak kiabál,hogy színesnek tűnjön.
Nagyjából ennyi, sose gondoltam volna,hogy a tegnapi szlovák tapasztalatok megosztásától eddig jutunk.Ez a nemegész egy nap pszichológusok csapatának bizony többhetes csemegét nyújtana.Jól látom?
Egyébiránt bátyám nincs,szomszédom van,bár kicsit koros,meg nem is lát rendesen,de mindegy.Akiket írtatok,nem ismerem.Kivéve a Furkót.Lehet,tényleg nem látom az erdőt,már túl bevittek oda páran...
Mondtam már,részemről lezárva a téma.Nincs benn annyi,hogy komolyan foglalkoztatna.De azért csak szólhatok én is,vagy már nem?
Kemping?Hát ên a nyári hosszúszabin kívül vadban nyomom,ahogy itt nem sokan.De bódêval,azért is merészkedtem beszállni a fórumba.A címéről gondoltam,hasonló népek lakják.....mindegy!
Én meg akkor hílom a Gój motoros haverjaimat,Mészáros Imréstül,meg hílom a betyár sereges haverjaimat! Na ne gyerekeskedjél már haver! Ez nem az óvoda! Inkább mesélj a kempingezésről!
Na látod haver! Ez a baj veled! Nem látod a fától az erdőt! Itt páran csak baromkodunk,és tudjuk a poénokat kezelni,Te pedig torokra gyúrsz vazzeg! Mondtam már....vegyél be nyugtatót Jurisics fia,oszt higgadjál le,mert nem érdemes kötekedni,főleg verést igérni olyannak akit nem ismersz!
Hú,míg melóztam,elég jól eszkalálódott a helyzet....lassan áthuppanunk mindannyian a dark internet világába,aztán nyomhatjuk Torról!Mindenesetre a jancsiszeg már háromszor belém akadt,úgyhogy vagy kihúzom,vagy beverem.Ha nem megy,hívom a bátyám, ha úgyse,akkor a szomszédot is,ha úgyse megy,akkor....akkor majd meglátom!:-)))Valahogy megoldom.
Csak úgy én sem szoktam. De tudom vannak akiknek nagyon szúrom a szemét, ezért gondoltam most nem én kezdeményeztem a témát, viszont pont bele passzol.
Erről eszembe jutott egy régi de jó kis vicc! Bemegy a kocsmába egy cowboy és elkiáltja magát! Ki akar egy basz....tt nagy pofont kapni? Erre feláll egy izmos vállas jó kötésű másik cowboy...én! Erre a száj hős...csak....csak...mer én is itt a sarkon kaptam egy basz....tt nagyot!
Má csak mer eszembe jutott,hogy úgy is gyakorlatom van a kempingben történt inzultusok kezelésében! Jó pár éve a füredi kempingbe három Dán-dog csávót kalapáltam össze,mer nem bírtak magukkal,legutóbb meg egy narkós köcsögöt pakoltam helyre a kécskei kempingben mer rossz helyen anyázott....akarom mondani zsidózott! Ezek mind nagyon át lettek nevelve általam! És nem én voltam a probléma okozója egyik esetben sem! Soha nem támadok-tam senkire,mert sportilag erre lettem nevelve! Viszont jó tanító mestereim Polyák mester és Furkó mester mindig arra nevelt,hogy ha kell védd magad de azt ütősen!
Csak mellesleg mondom,hogy én láttam fotókat az ipséről! Mert egy motoros fórumon is szerepel! Nos csak annyit tudok róla,hogy karatéjjos fekete öves és ha jól emlékszem 3 danos mester!
Valamint cselgáncsozott és aktívan boxolt! A képen kb 110 kg és szerintem van vagy 190cm magas!
Helyesbítek....nyár végi inkább,mert Szeptember eleje lesz! Akkor még bőven lehet fürödni! Mi Szardínián voltunk motorral,mert anno a haveroknak az volt belőve! De Korzikát nem akarom kihagyni a bakancsosból!
"Vállfaárus"! Tudod....szerénységemnél csak szépségem nagyobb! "c"-vitorlázó? Vazzeg azon nincsen motor ami hajcsa! Kötélen rángassák a manust föl! Engem ne rángassanak kötélen vazzeg!
Drága Barátom! Tudod mindig is lenyűgözött a szerénységed :-)! De ha valami már igy történt azt ne is szégyelje az ember fia! Igen nekem nincs sárkány papírom, helyette vitorlázó "C" vizsga, ha tudod mit jelent! A Prapatno nekünk még képlékeny, de mindenképpen Dalmácia! Széles utat, meg nagy ....! :-) :-)
Figyelj ide ismeretlen barátom! Elég szomorú vagyok,hogy már egy síma lakókocsis fórumon is izmoskodás megy! Az inteligenciáddal és a mondat értelmezéseddel neked is vannak gondjaid!
"Vállfaárus" barátunk nem azt írta,hogy bele fogsz szaladni a pofonokba,hanem hogy beleszaladtál! A kettő nagy különbség! Az egyik fenyegetésként hat,a másik ironikusan!
Szóval cimbi vegyél be nyugtatót,és bölcsebb maradsz ha hallgatsz!
Azt csak melegen ajánlom,hogy az legyen a véleményed,mint nekem,mert bajság lenne! Igen! Nekem targira is van! És olyanra ami neked sosem lesz...sárkányrepülőre is! Igaz nekem a Te jogsidból a busz hiányzik,de élő állatot nem szállítok!
A korra vonatkozóan...amikor bemégy a kocsmába nem azt kérdezed volt-é sör,hanem,hogy van-é!
Motoros túra...a Grossglockner nekem már meg volt,sőt a nagypapi rezidenciája is! Sajnos Erdély még nem! De idénre már be vagyok táblázva! Juniusban megyünk a szokásos Jajce motoros talira,utána azzal a lendülettel onnan Peljasacra megnézni a lakós nyaralás helyszínét,no meg meg akarom nézni azt a metkovici nagy határ kikerülős utat,mivel nem akarok lakóval órákat sorban állni!
Aztán onnan visszafelé Sarajevóban leszünk még pár napot,persze útközben Mostar/fagyi az öreg hídnál/,Blagajban ebéd a szokott éttermünkben/pisztráng,stb/!
Sarajevóban meglátogatjuk a magyar közösséget,mert möghíttak egy vacsira,majd elvisznek bennünket minden arra érdemes látnivalóra! Megnézzük a piramisokat is!
Aztán Juliusban irány Peljasac Prapratno kemping! De oda is úgy tervezem,hogy lefelé megállunk Blagajban 2 nap kemping/Mostar városnézés/ mer azzasszony még nem volt ott csak én már sokszor motorral. Aztán tengör 9-10 nap,majd visszafelé Sarajevo-Ilidza kemping 2 nap,ott egy idegenvezető cimborám megint csak kőrbe visz bennünket asszonyostul!
Aztán ősszel még lesz egy Korzika motorral ha minden igaz!
Na végre, zajlik az Élet. Ennyi sértődékeny, öntelt, egoista, magától elszált embert. Nem semmi. Szerintem jó volna most már a fórum címével foglalkozni. Szerintem nem sokan vagyunk akik kíváncsiak vagyunk a cívódásotokra. Adjátok meg az email cimeteket egymásnak és ott folytassátok.
Szia Te "Arany háromszög"-ben élő barátom! Pár észrevétel a hozzászólásodhoz: mint már írtam az előzőekben, ne csak írj, olvass is előtte! Pontosan nekem is ez a véleményem, mint neked a 90-es átlag tartásról, ha visszaolvasnád az "ifjú titán" ezzel kapcsolatos erőlködéseit mindjárt képben lennél, nem az én agymenésem a dolog! Más, a passzus témához, tudom Neked van targoncára is, erre nekem eddig nem volt szükségem! Más a korra való utalásodhoz: igaz 3 év "előnyöd" van korban, amire fel is vágsz / :-) /, de majd elmúlik ez is! A többiben azt hiszem közös a nevező, egyébként mi újság? Két motoros túrát tervezek a nyárra, Grosslockner és Vaskapu. Jegyek korlátozottan igényelhetők! :-) :-)
Szia "vállfaárús"! Mutogatod itten a paxusodat vazze? Nekem olyan paxusom van ha azt megmutatom téged elvisznek! No csak hogy elmondjam az én véleményemet,hogy végre öregségedre tisztán láss!
Szerintem Te még a 90-es átlagot sem tudod tartani autópályán sem! Ugyanis az átlag az az amikor mindent beleszámolsz egy hosszabb távon! Pisi kaki,kaja,stb,stb! Az utazási tempó az más! Azt tudsz menni autópályán akár 120-al is! Én is húztam haza a lakót szinte végig 120-al németből,mert nem akartam a kamionos kollégák közé bezavarni! De ebben az esetben sem mondhatok 120-as átlagot,mert volt többször megállás,kaja,pisi,stb!
Hogy visszatérjünk a boszniai útvonalra,csak annyit,hogy sokan csak azért nem mennek Bosznia felé,mert félnek arra menni! Ezért választják inkább a kerülő autópályás utat!
Nem ismerik sokan Boszniát,tartanak a közbiztonságtól,az utak minőségétől,meg hogy muszlim népek,stb,stb!
Ezért is írtam,hogy más is lássa esetleg...nincs mitől tartani és az ész szerűség is azt diktálja,hogy erre érdemes menni ha valaki Zadartól lefelé megy,mert nem fizetsz autópályát,ami nem óccsó,rövidebb az út,jók az utak,és ócsóbb a nafta!
És utazó tempóban kényelmesen lehet haladni 80-90-es tempót! Nem monoton mint a szaros autópálya!
De mindegy is! Mindenki arra megy és annyival amennyivel akar!
Tisztelt Kollega! Természetesen szólj hozzá, csak ne hülyeségeket! Ha meg már beleszaladtál a pofonokba, ne hisztizz, mint egy kis gyerek, vállald férfi módjára. A jogosítványom csak azért mutattam meg, mert úgy gondolod, hogy csak te vezetsz autót, az "öreg" csak amatőr. Az, hogy valaki mit csinált a múltban, fogadd el, ha azt akarod, hogy a te dolgaidat is elfogadják. Ja és még egy dolog: tegnap nem én reagáltam a dolgaidra először, a velős megjegyzéseidet a lakókocsisokra a múltkor mások is megjegyezték, annak ellenére, hogy akkor nem szóltak érte, lásd Nyakas kolléga tegnapi reakcióját.
Teljesen mindegy,mennyi idős vagy.Tisztelem a kort,de nem az én problémám.Ez még nem jogosít fel arra,hogy mást meghazudtolj.A két dolog nem függ össze.Elvi dolgokról beszélgettünk,és te nem értettél velem egyet.Mint a fajtáknál.Tegnap meg megint feldobtad a régi lemezt.Csak,mert hozzászóltam.Pozsony volt a téma,innen jutottál a jogsid mutogatásáig.Rossz lehet,hogy mindenről ez jut eszedbe.
Jól megvoltunk kb egy hónapig,míg nem kommenteltük egymást.
Vagy esetleg azért érzel ilyen önbizalmat,mert tiéd ez a fórum?Te indítottad?Vagy mi a forrása ennek az öntelt magabiztosságnak?
Vagy azt szeretnéd,ne szóljak többet hozzá?Az a jó,ha a fórumon nincs beszélgetés?Ha csak az a téma,hány ezer éve ki mit csinált a múltban?
Nem,úgy gondolom,én is kérdezhetek,êrdeklődhetek,hogy egyesek számára az ên hsz.im is érdemesek normális válaszra.Ez ugyanis egy nyilvános fórum,ha tetszik,ha nem.
Kedves Kolléga! Hanyas születésű vagy, '72-'73-as? Nos akkor ha jól megnézed:
én már akkor vezettem teherautót, amikor te az oviban esetleg a csattogó lepkét. Sőt nagyon sok embert tanítottam meg autót vezetni, mert három évig oktattam az akkori MHSZ-nél is. Ennek ellenére én nem neveztelek sem "vállfaárusnak", "dinosaurusnak", "jancsiszögnek","raptornak", nem szokásom. Ezért én is több tiszteletet várnék el, főleg azért mert a hobbink, érdeklődési körünk is ugyan az. De könyörgöm, kicsit vegyél már visszább és ismerd már be, hogy pl. G.országba nem lehet 14 óra alatt lemenni, mert ez 90-es átlaggal ez ennyi idő lenne. És még valami, azért mert valaki idősebb, ez nem jelenti azt, hogy maradi. Ha ezeket a dolgokat kicsit átgondolod, hidd el zökkenő mentesebb lesz az életed.
Nem tudom,egy ekkora penge miért nem tud 90-es átlagot tartani.Vagy mégis jobban lehet haladni...ööö....na mindegy.Nekem megy,van akinek nem.Akinek nem,magáról filózgasson,ne rólam!Hogy neki miért nem.
Pedig ên nem is vagyok hajtós sofőr.Csak így jön ki.Ha balatonra megyek,115km másfél óra.Ott 76.Pályán nyilván több.
Minden esetben lakóról beszélünk, a személykocsi az más kategória. Ha az Audinkal mennék én is simán megcsinálom, de mi 2000-ben voltunk utoljára apartmanban, szállodában.
Nagyon necces. Horvátországba ha megyünk, sok éves tapasztalat hogy pihenőkkel együtt (kv, cigi, pisi) 100km/h az átlag. Az én stílusomban, nem lakóval! Ezt indulástól érkezésig számolom. De mindenki úgy megy ahogy akar a saját kockázatára. Túltárgyalva.
Nyilván a fedélzeti komputer a pihenőt nem méri, mert ki van kapcsolva, /elvileg én is álló motorral szoktam/ de itt régebben arról volt szó, hogy - 90-es átlaggal számolva 14 óra mondjuk G.ország 1300 km-el számolva, ja és lakóautóval/ na ezt akartam megcáfolni akkor szimplán le lettem ugatva. Mert szerintem és nagyon sok ember személyes tapasztalata alapján ez elég necces! Igaz én már nem vezetek 40 t szerelvényt, ezen én már túl vagyok, de én még 450-es Csepellel jártam a seregben!
Hát azért minden nincs! egy öregecske Angol lakóhoz nálunk nemigen lehet kapni dolgokat.
Pl:
Erről!
Ilyen típusú "kombirolók vannak, különböző méretben, 5 db az 1999-es Abbey Gt 415-ben , és nem tudok hozzá venni alkatrészt, ráadásul valamilyen márkanevet, gyártót, forgalmazót, vagy bármit..... nem tud róla senki!
Az Érdi Angol lakók szervizébe írtam, kérték küldjek képeket arról, mire lenne szükségem....küldtem, azóta semmi válasz, ez kb. 3 hete volt!
Nem akartalak félreérteni ezért kérdeztem. Teljesen reális amit írtál. Én pályán ki tudok hozni 120-as átlagot, de az azt jelenti hogy 160-180 az utazó ha szabad az út. Főúton meg 120-130. A fogyasztás sosem érdekelt, a trafik ellen pedig védve vagyok, illetve tudom hol vannak. Biztosan hülye száguldozónak tartanak egyesek, de mivel én is sok ezret megyek havonta a munkám miatt nem mindegy. Két dologra sajnálom az időmet. Hogy eljussak A-ból B-be meg hogy vásároljak egy áruházban.
Ja,és amivel én járok napi 8-10-12órát,az 40-60-80l-t fogyaszt,és 35tonna.Úgyhogy nem kell a vakítás jancsiszög!Ültem már guruló járműben,nem a fotelból okoskodok.Ezért sajnálom az időt a vezetésre.Ha azt mondtam 90,az 90.Ennyi.
Már megint meg lettem említve.Azt mondtam,pályán egy lakóautóval simán lehet a 90-es átlagot tartani.Enyémmel lehet.Vontatva is lehet.Régen egy 2,7tdi Terranoval jártam kocsikért ny.europába.A hosszú úton volt időm átlagot számolni.90 körül volt.Bódéval is lehet.
És senkit nem neveztem hülyênek,aki megkérdőjelezte,sem akkor,sem most.Csak annyit kértem,ne kêrdőjelezze meg a mondandómat.Nem hazudok vállfaárus,ne forgasd ki a szavaim!
Drága Verhovinás barátom! Nem olvasol, csak írsz! Ez nagy hiba, mert ebből lesznek a félreértések. Engem nem kell győzködnöd a Boszniai utakról, meg a Neretva-völgyében elébed terülő táj szépségéről, Jajce, Zenica, Bogujno én tudom, hogy mit takar, ugyan úgy én sem megyek Dalmáciába autópályán, mert az egy rablás /neked 2-es, nekem 3-as kategória/ én is kempingbe járok, mint te, igaz biciklivel még nem voltam, de még benne van a pakliban :-) !
Hát szerintem ha átlagot nem is lehet 120-ast csinálni,azért 100-110-el lehet pályán vontatni is,meg lakóautóval is utazni.A fogyasztás mondjuk drasztikusan megnő,az biztos.Én speciel mikor messze megyünk,az út végére szoktam belehúzni.Ugyanis nem nagyon szetetek vezetni.Viszont kirándulni,nyaralni nagyon.Ja,és persze jó gép,vagy egészséges arányokkal összerakott szerelvény kell hozzá.Nem olyan nagy dolgok ezek...
Kedves Tibola! Kérdésedre válaszolva ez nekem 50-55 km szokott lenni. Ehhez hozzátartozik, hogy én a sajátommal járok, ergo vigyázok rá, mivel én is tankolom, nem mindegy, hogy 8,5 vagy 12 liter a fogyasztásom. Havi 4000 km-el ez több mint 40 eFt-t megtakarítást jelent, egy évben majdnem fél milla. Tehát én 90-nel szoktam járni, ez további megtakarítást jelent a mostanában élesített állami malacperselyként működő trafikkal szemben is.
Te félre értettél, ugyan úgy mint a Maxxy kolléga is! Nem én mondtam ezt a 90-es átlagot, pontosan én is értetlenül kérdeztem akkor a T. urat, aki simán hülyének nézett ezért!
És ez mennyi nálad? Puszta kíváncsiságból, ne gondolj rosszra. Mert a saját és a céges autómban is kb 60km/h-t mutat az átlag sebesség. Pedig én rendesen nyomom neki, no nem lakóval.
Még az átkosban sokat jártam Dunaszerdahelyre és Pozsonyba, lévén győri "voltam". Sajnos kevés jó emlék maradt meg. Mint uticél nem nagyon jön számításba. Tavaly Horvátországban az apartmanházban (4 lakásos) kettőben egy szlovák testvérpár jött családostul. Egy hétig voltak mellettünk a házban és lent a strandon is. Magyarok voltak mert többször elkaptam a beszélgetésüket, de titkolták. Nem beszéltek, nem barátkoztak. A szlovák nagymama volt az egyetlen aki szóba állt velünk. Nagyon furcsák voltak.
Más szempontból a csehekkel egyetemben az autópályán nem tudnak közlekedni. Hát nekem ennyi a tapasztalatom.
Én átlagtól beszélek, ami a megtett km és az erre töltött idő hányadosa és ezt háztól-célig számoljuk, amiben benne vannak a megallàsok is. Nem az az átlag, hogy a pályán parkolótól-parkolókban megyünk, mert akkor kényelmesen tudok 120-as átlagot is csinálni!
Arra nekem is sokkal jobban tetszik,igaz Korculánál dêlebbre nem voltam.Pedig volt többszőr,hogy átb...tak.De nem ezért tartom furcsának szlovákiát.Hiányzott az életöröm,az optimizmus.Sok a savanyúpofa!Hrban ilyen nincs,ott ha átvertek is,mosolyogva vertek át!Vissza is megyek,amikor csak tudok!
- Beszorultam egy kereszteződésbe lakóval, úgy, hogy nem lehetett látni, hogy megáll a sor. Ha emiatt kekeckednek, az még elmegy. De köpködve, hadonászva, madzsarskit üvöltözve egy picikét durva.
- Dubrovnikhoz közel, ránézett a rendszámomra a kempinges. Ettől kezdve konkrétan nem volt hely a félig üres kempingben. Mikor megkérdeztem, hogy képzeli ezt, rendőrt akart hívni.
Láttam olyat, hogy a kompnál nem értette szerencsétlen magyar a horvát nyelvet, mire színtén üvöltözve, hülye magyart ordítozva hőbörgőtt a barom tengerész.
Ez csak így hirtelen három.........
Ezen az alapon az összes németet ki lehetne tiltani Magyarországról, de legalábbis, köszönés helyett elküldeni az anyjába mindet. Nem hiszem, hogy az általkánosítás a jó megoldás.
Ti beszélgettetek Boszniáról. Én viszont nem ahhoz szóltam hozzá. Olvass még lentebb.
Tudod barátom arra,hogy a horvátoknál vannak akik nem szívlelik a magyarokat,arra jócskán rájátszottak a "kedves" magyar turisták is akik nem tudnak viselkedni! Ha valaki ismer az tudja hogy ezer éve járok horvátba lakóval-motorral egyaránt! Viszont nekem egy esettől eltekintve soha nem volt problémám horvátban! Az az egy kicsit az én hibám is volt! Sisak nélkül mentem át motorral a bosnyák határról a horvátra egy hídon ku...va meleg volt,és a horvát rendőr megba....tt 30 EUR-ra,de csak Kunát akart elfogadni,meg kicsit macerás volt,ennyi! De egyébként lentebb nem horvátról beszélgettünk hanem Boszniáról! Teljesen más a képlet!
A 80-90-et simán szoktam menni lakóval Boszniában is! És ba....ok kifizetni dupla pálya díjjat a horvátoknál! Ráadásul szeretek Boszniában tankolni,mert 70-80 forintal minimum mindig olcsóbb a nafta! Valamint ha nyaralok akkor én nem sietek sehová! Szeretem látni a tájat,és nem a monoton tö....m pályán rohanni! Ezen felül ha a horvát tengerpart Dalmát részére megyek,már pedig oda szeretek járni,akkor nekem jócskán kerülő is a pályán menni horvátban!
Mindenhol vannak minedenféle emberek. Lehet te a szlovákoknál pont a rosszabbakba futottál bele.
Én mindig azt gondoltam, a szlovákok utálják a magyarokat, ehhez képest csak jó tapasztalataim vannak velük kapcsolatban. Ezzel szemben a horvátoknál volt több negatív élményem. Többször tapasztaltam, hallottam, láttam, hogy a magyarokat szivatják, volt olyan is, hogy arrogánsan ordibáltak velük, teljesen ok nélkül, emlegetve magyarságukat.
És ki a tö....m akar autópályán autózni,vagy motorozni,mikor kiváló útjaik vannak? A horvátoknál sem megyek többet pályán az is biztos! Ha a tengörre megyek akkor is csak Bosznián keresztül!
Én is szeretem Boszniát, annak ellenére, hogy csak "bundáson" lehet náluk közlekedni és nem autópályán. Minden évben megejtjük. Szarajevó, Mostar, Medugorje, Jajce, Travnik, Zenica stb.
Gondolom a szlovák nemzetiségiek tudnak azért.De nem kimondottan a nyelvhasználatra gondoltam.Ha köszönnek nekem valamilyen nyelven,visszaköszönök,ahogy tudok,vagy nem?Vagy ha be...om valaki orra előtt az ajtót,azonnal kinyitom,és elnézést kérek.Ha egy pici gyerek barátkozni akar,rámosolygok,megsimogatom.
Egyébként ugyanez a kislány ugyanígy bohóckodott pénteken Szombathelyen,egy büfében.Az ott lêvő melósruhás fiatalember vette a lapot,kihúzta neki a szêket,sőt,a kabátját is lesegítette.Nagyon tetszett a picinek,örömet okozott neki.Ez már lehet kicsit sok is volt,de mindenképp barátságosabb.
Persze van ilyen is,olyan is, tudom.De pl ott a várban,pozsonyban,a pénztárosnô nagyon kedves,aranyos volt.De nem csak velünk,egy fiatal lányt a hátizsák miatt ugatott le a ruhatáros,aztán valamit beszêltek szlovákul,ês mégis beengedte.De előbb ugatás,utána a dolog tisztázása.
Na igen,nem ők jöttek hozzám,mi mentünk oda,ebben igazad van.Mindenesetre furcsa.Pl az,hogy egy hároméves gyerek bohóckodik,ált.az emberekből vidámságot vált ki.Mindenhol.Ott nem, úgy tettek,mintha ott sem lenne.Pedig nem rosszalkodott,bohóckodott,ő ilyen.Ők meg olyanok.Régebben dolgoztam sk.okkal,velük is minden ok volt.Ez Galánta környékén volt pár éve,arravszinte mki magyar.De mikor hivatalos ügyet próbáltam intêzni,magyar köszönêsre telt letették.Utána németül ment a dolog.Sajnálatos,hogy így alakultak arrafelé a dolgok.
A feszültséget mindig a politikusok szítják vagy az emberi butaság.
Mi nagyon sokat járunk Szlovákiába.
Az emberek ugy mint itthon kedvesek és segítőkészek.
A romos, koszos, fertőzött helyeket el kell kerülni, külvárosok, romatelepek,de ez itthon sem ajánlott kategória.
Annak mindig örülök, ha magyarul válaszolnak és megszólalnak magyarul. A "nyelvtudás" mostanra már a turizmus az idegenforgalom szerves része lett nagyon helyesen . Angolul, németül és magyarul sok helyen beszélnek. Én viszont egy jól kezelhető fordítóprogrammal anyanyelvükön szólok a tótokhoz. Tiszteletnek tartom és jobb előre tájékozódni ,kérdezni és nem kézzel lábbal mutogatni.
Rosszindulattal csak egyszer találkoztam egy jól öltözött fiatal egyetemista szándékosan tévútra küldött mikor meghallotta, hogy magyarul beszélek-ez viszont veszélyes dolognak tartom
Évek óta kint nyaralunk , telente síelünk . Olyan járművem is van ami szlovák múzeumban van kiállítva.
Ezidáig még mindenhol jóindulattal ,vendégszeretettel és segítőkészséggel találkoztam.
Az, hogy az uniós normákat milyen nagy ívben lesz@rják azt külön díjazom Őket. Pl: a kocsmában még nyugodtan elszívhatok egy cigit a söröm mellé vannak játékgépek, nincs blokk meg "apeh" számla, ha jó a hangulat tovább van a nyitva tartás is.
Az Uniós fejlesztések is mintha hatékonyabban készülnének el sokkalta olcsóbban..Az áraik közel azonosak a miénkéhez, de mégis olcsóbbnak tűnik az egész, mert nem kell a sok cullangért még külön is fizetni .
A levegőben nem érezni semmiféle feszültséget !
Ajánlom neked itt a fórumon a Szlovákia-turizmus oldalt !
Hát nem tudom.Mondom,voltak velünk is kedves emberek,főlrg magyarok.Az ugye két nyüzsgő gyerekkel lerí,honnsn vagy.
Sz viszont,hogy kisfiam bekísérem a vár wcbe,nyitva marad az ajtó,mondván kinn várom meg,s mikor megyek kifelé,az 50körüli teremőrnő az orrom előtt lazán lábbal bepttintjs az ajtót...mimdenesetre különös.Mondjuk végig msgyarul köszöntünk,brszéltünk,bárhoba mentünk.Vagy,hogy a biztonságiőr nemhogy köszönni,de visszaköszönni nem tud,akar,hát valamit jelent.De mondom,volt kellemes tapasztalat,cukrászda,pincér(pedig szlovák volt),eladó,szerintem összességében elég búvalb...ak,mondhatni sok a t...ó köztük.Ehhez kêpest a déli szlávok,pl a horvátok,aranyemberek.Pedig ezek is,akikről beszêlek,túristákból êlnek.Főleg egymás előtt voltak ridegek,ahol egyedül voltak,inkább normálisak.Hát igen,ez vszleg központilag lett így alakítva...
De a hangulat....mintha magyarok és szlávok egy elfuserált házasságban élnének,ahol a külsőség fontos,a kapcsolatok viszont rejtett feszültségektől terheltek...olyan vihar előtti csendnek tűnt
Mi is jártunk ott. Semmi feszültséget nem tapasztaltunk. Kávézóba magyarul beszélve kaptunk kiszolgálást. Másik helyen a forralt bort már nem. A többi stimmel.
Nem tapasztaltunk feszültséget. Novemberben voltunk, ezért kevés volt a túrista. Átlagos hétköznapi élet...
Pozsony és Komárom között, már nem emlékszem hol, bementünk egy Tescóba. Megálltunk a sütis pult előtt és azt beszélgettük, mit vegyünk. Erre az eladó tökéletes magyarsággal mosolyogva megszólalt. Még csodálkoztunk is, hogy a határtól 60-70 kilóméterre is ennyire hétköznapi a magyar nyelv.
A város maga érdekes,az emberek méginkább.Ilyen kihalt fővárost még nem magxon láttam.Azonkívül,hogy mindrn parkoló foglalt,(ami szabad,az meg fenntartott),szinte alig jár autó az utcákon a taxikon kívül.Igaz,szombat kêsődélutántól vasárnap koradélutánig tartó időszakról van szó,máshol is gyengébb.Na de ennyire?
A vár is különös.Szép nagy építmény,modern,hatalmas múzeummal,amin érződik az igényesség,a pénz.Csak üres.Szinte semmi eredeti, a falakon kívül,csupán reprodukciók,fotók,rajzok.Érdekes.A szlovákia történetét bemutató rész...pár forgó tábla,tabló,stb....hm,furi.
Az emberek,hát,a korábbi emlékeim nem hazudnak.Igaz,azok nem pont pozsonyiak,de sk ilyen.Minden 3.,4. ember nagyon kedves,aranyos,a többi....hát hagyjuk inkább ezt is!
Az óváros nagyon szép,rengeteg bulihellyel,az emberek zöme sokkal jobban öltözött,csinosabb az európai átlagnál,beleértve nyugatot is.Ebben példát vehetünk róluk,nagyon adnak magukra.
De a hangulat....mintha magyarok és szlávok egy elfuserált házasságban élnênek,ahol a külsőség fontos,a kapcsolatok viszont rejtett fedzültségektől terheltek...olyan vihar előtti csrndnek tűnt.Ennek ellenére tetszett,elgondolkodtató a dolog....
Más hogy látta,van vkinek esetleg vélemênye?Ja,nem "nagypolitikaira" gondolok,szubjektívre.
Én saját termésű somlói bort iszom ( Szürkebarát) nektek is ezt ajánlom. Most már tényleg jó volna ha ki ki a maga kedvenc borával koccintana a barátságra, de legalább a BÉKÉRE. Jó lenne már ha vége lenne ennek az örökös mások mocskolásának, és valóban arról szólna a topik ami a címe. Akinek nem inge ne vegye magára, akinek igen az viszont öltözzön fel jól. ( Hofi-tol szabadon).
Lehet hogy jó, én régen ismerem ezt a települést itt lakom. Ezért mint kempingező nem tudok rólla infót írni, esetleg a városról és környékéről, ha valami valakit esetleg érdekel.
Pusztáról a fővárosba keveredett,lecserélte a gumicsizmát makkos cipőre suhogós melegítőre és elgurult a gyógyszere.Kultúra kiverte a biztosítékot...
Mivel nem vagyok borosgazda nincs tele "othellóval" a pincém.Ezt te találtad ki meg ami ezzel összefügg azt is!Ahhoz képest minden alkalommal elfodatad,azt a "szart" :))
""ja és én még ennyire nem ragadtattam el magamat,mint te meg még néhányan,hogy le tahó,bunkó,parasztozzanak""
Ez nem elragadtatás! De koment helyett inkább idéznélek, azt biztos nem veszed zokon: ""csak igazat írok!""
A kétforintos szar lőrédről meg Tibola kolléga elég precizen leírta, miféle szar. Te mesélted tele van a pincéd vele, meló után pedig oda vezet az első utad. Így már érthető, a sok kötekedés.
""Ebben a hsz-ben is előtérbe került az anyagi javak ismertetése...:)""
Nem!
Csupán ismét kiderült, bajok vannak a szövegértési képességeiddel. Mondjuk nem csoda. Végülis egy üvegesnek a szántóföld szélén nem kell mindent érteni.
De ha téged ez tesz boldoggá, gondold, hogy én folyton az anyagiakkal vagyok elfoglalva. Ettől te ugyanolyan forintbaszó irigy, hülyegyerek maradsz, én meg ugyanúgy nem foglalkozom a dologgal. Tudod, a vannal nem kell foglalkozni, csak a ninccsel. (már ha érted prolikám)
Estére behűtök egy Cabernet Savignon és iszom a szaros lőrédre, nehogy méghülyébb legyél tőle. :)
Ha megengeded, mint borosgazda megjegyeznék valamit.
Az otelló (helyesen othello) egy direkt termő fajta. Nekem is van. Mint direkt termő, sok pektint tartalmaz. Ez metilalkohollá alakul át és nem kedvező a bor szempontjából. Ugyan nem egészségkárosító, de rövid távon (egy görbe esete) okozhat meglepetést. A fajtát inkább szín javításra használjuk és zamat fokozásra. Valamint kiváló csemege szőlő (már aki szereti) ami sokáig eltartható, akár januárig is.
Szóval aki nincsen hozzászokva azt bizony meglepetés érheti ha ugyan azt a mennyiséget issza meg belőle mint a megszokott másik kedvenc fajtájából.
Én spec imádom enni, nagyon zamatos. Színezéknek használom borba és szőlő pálinkába az érett bogyóit..
Egyébként az az olcsó szar bor,amit a feleségednek minden alkalommal adtam,amikor találkoztunk az otelló volt,ami valódi szőlőből készült.Nem cabernet savignon buggyant sznoboknak való bor drága pénzért.
Ebben a hsz-ben is előtérbe került az anyagi javak ismertetése...:)
Soha nem irigykedtem,meg vagyok elégedve a sorsommal.Becsületesen megdolgoztam minden m2-ér.
Aztán nem célozgattam sunyi módon,de lehet volt olyan,amiben magadra ismertél.Mégegyszer írom nem neked szántam,de úgy látszik valamelyik eltalált.Ezek szerint még is magadra ismerhettél valamelyikben.Ennyi...
Menjél áztatni és ne velem bajlódjál!
(ja és én még ennyire nem ragadtattam el magamat,mint te meg még néhányan,hogy le tahó,bunkó,parasztozzanak)-ennyit a kultúráról.Persze,ami késik nem múlik!
Na ezt a hsz-emet is lehet mínuszozni.Senkit nem érdekel!
""Ismét sikerült észrevenni,tehát nem igaz amit az előbb írtál.""
Ebben sajnos igazad van! Néha a sokadik célozgatás, bunkó beszólogatás után nem tudom megállni, hogy ne reagáljak. De én legalább neked címzem és nem sunyi módon név nélkül célozgatok mint te.
""Nem kötekedek,nem gúnyolódok csak igazat írok!""
Na persze a te véleményed. Senki nem vitatja, hogy neked is jogod van a saját véleményedhez. Csak azt nem értem, miért kell a véleményednek mindig valaki más minősítésével foglalkozni?
""nem én estem neki a kerítésnek.(annyira nem volt rossz a pannonhalmi bor!""
Bár ez nem ide tartozik, de ha már szóba hoztad:
A kerítésnek nem estem neki, de megártott, ezt elismerem. Attól az olcsó szartól amit hoztál, nem is lehetett mást, mint fejre állni. Az effajta olcsó lőre is rád jellemző. Én meg hülye voltam mert megittam. De gondolom a lakókocsis társadalomban, ahol az egyik fő elfoglaltság az ivás, ami rám egyébként -mindenki tudja- nem jellemző, nem olyan nagy bűn, ha valakinek egyszer megárt valami.
Kerítéssel kapcsolatban: Emlékeim szerint az, akkor inkább vicces volt, most meg úgy adod elő, mint valami negatívumot.
Ennyit a te igazmondó tisztességedről.
""egyikben sincs olyan,hogy a javaidat ne emlegetnéd.""
Ezt csak te éled meg így, a te színteden, bár tudom az számodra főben járó bűn, ha valaki nem ott tart mint te.
Tudod, az én világnézetem mindig az volt, hogy nekem azzal nem lesz több, ha mindig azzal foglalkozom, hogy másnak miért van több mint nekem? Ebből következik, hogy engem nem érdekel kinek mije van, én a magam javaival törődöm. Neked sem lesz több, ha mindig mások miatt irigykedsz. Lehet még pár éved, saját nyugalmad érdekében javaslom korrigáld a világképedet.
""Nem neked céloztam,amit írtam...""
Ez is egy, a sok hazugságból. De elfér a rengeteg többi között. Csak ne volna ennyire átlátszó...........
""Tudok nélküled élni sőt szeretnék is!""
Akkor tedd magadévá az első két bekezdést!
Én is ezt szeretném! Legalább ebben egyet tudunk érteni. Célozgass másra, ne rám, és soha többet nem kell szóba állnunk egymással sehol.
Valami ilyesmit ên is olvastam.Ott az öregek léptek le,a gyerekek nem is értették.Aztán a nyugdíjasok egész kivirultak,megfiatalodtak,a gyerekekkel is sokkal jobb lett a viszonyuk,csak ritkán látni őket,mert inkább azt az indiai óceán vonalat szeretik.De már nem savanyúuborkák,mint a kilövês előtt.
A múlt heti Nők Lapjában olvastam (sógornőm hozza) hogy a családfő épített egy hajót előre gyártott elemekből több éven keresztül és a következő szezonban elindultak világot látni.Volt minden!-tenger,óceán és a család gyakorlatilag csatlakozott az apához.Szívbemarkoló volt a történet kb. 36 nm-en,de megcsinálták...
Öszzekovácsolódott a család a pár hónap alatt!
Egyre jobban szeretem a vadkempinget:ásó,kanna,csináld magad.Aki nem tudja menjen kempingbe!
És a megélhetés nem drága?Gondolom főzőcskéztek is,meg étterem is közben...Mondjuk ja,fűteni nem kell,a szüks villany megvan,víz van...csak a kaja,meg az extrák...hát,meg kell mondjam,picit irigyellek,de jó volna 100nap halidéj!Mindegy,csak holnap kell valahogy túlélnem,aztán 2 napos relaxációs gyakorlat,tartalék üzemmód.
Azért az az igazi!Iszugy mégegy vándor a pályán...Cseszneki várral úgy jártam,Győr felől mentünk Fűzfőre egy találkozóra.Volt nêhány szabad óránk,gondoltuk,megnézzük a cseszneki várat.Amíg zötykölődtünk,a két lurkó álomba zötykölődött.Felkelteni nem volt szívünk őket,ácsorogtunk vagy 1,5-2 órát a parkolóba,aztán továbbindultunk.Mire Fűzfőre értünk,ki is aludták magukat.Pedig elég érdekesnek tűnt a vár...
Így maradt a lakókocsi, bár én úgy gondoltam hogy ez is szabadabb egy kicsit, megyünk, megállunk, jól érezzük magunkat, majd továbbállunk........sajna be kell menni kempingekbe, hogy biztonságos, és főleg törvényes legyen. Azért így is klassz!
Erre a hajó dologra én is kapható lettem volna......járni a világot folyamatosan.......csak olyan hírek voltak, hogy sok a kalóz, és igencsak veszélyes, és kiszolgáltatott lettem volna.
Akkor Ti már harmad rêszben görögök vagytok!Hm.Az asszonynak szokt mondogatni,nyugdíjasként akarok egy hajót venni,és abban lakni a tengernél.Nem tudom,össze jön-e,nektek már majdnem...
Tudok nélküled élni sőt szeretnék is!Tehát szakadjál le rólam nem kell minden hsz-emre reagálni.Olvasd vissza a meséidet!-egyikben sincs olyan,hogy a javaidat ne emlegetnéd.
Nem viccelődök csak igazat írok.De ne válaszoljál rá és leszakadtam rólad!2 éve nem szólsz hozzám?Neked komoly agybajod van!!!Olvassál már vissza a saját hozzászólásaidban!
Nincs olyan fél év,hogy ne ütköznénk!
-"te agyatlan bunkóóó"!
Ezt komolyan mondtad?Nem én másztam kerítést műsorzárás után a feleségemmel...
Kár volt velem eltölteni pár napot?-azért Borgátán nem én estem neki a kerítésnek.(annyira nem volt rossz a pannonhalmi bor!
Nem, régebben csak a "szokásos" nyári 2-3 hét volt, de mivel 2015. 03. 23 óta nyugdíjas vagyok én is, meg a feleségem is, így megvalósíthatjuk ezt a verziót!