Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

stevie wonder Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2548
Hogy egy kicsit rogton korrigaljam magam:

A komfortossag megintcsak nem fugg ossze a sportossaggal, hiszen a sportossagra a per-szam (egy arányszám) utal, mig a komfortnal a perem konkret magassaga szamit. Igy aztan -- barmilyen meglepo is -- egy 155/80 vagy egy 225/55 gumi nagyjabol hasonloan komfortos tud lenni!

Persze a peres (vagy magasabb sebessegindexu) gumik oldalfala merevebb konstrukcio, igy a komforterzet valoban romlik, csereben javulnak a menettulajdonsagok es a katyuallosag.

Azt azonban fenntartom, hogy a mindennapi valtomereteknel (pl a 185/65 helyett a 195/60) az elonyok nagyobbbak, mint a hatranyok. Amik koze be kell venni a szelesebb gumi miatt romlo menetteljesitmenyeket, a vegsebesseget, a gyorsulast, a fogyasztast -- igaz, a kulonbseg nem drasztikus.

Előzmény: stevie wonder (2547)
stevie wonder Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2547
Lanciaman,

Hanem vagy sportos, vagy komfortos vagy erösen súlyterhelhetö. Persze vannak, átmeneti példányok is, csak kétséges az összértékük. Erre írtam, hogy ha sportos aqua kell, az inkább /60. A /65 az komfort kategória.

Vitaznek ezekkel az allitasokkal. A sulyterheles a gumi oldalfalanak konstrukciojatol fugg. Igy a sportossag es a sulyterheles nem hogy nem egymast kizaro, de eppen segito dolgok. Nezd csak meg a gumik adatait, a sebessegindex novekedesevel altalaban no a sulyindex is! (A sulyindexnel a gumi szelessege is szamit, egyszeru fizikai osszefuggesek miatt.)

A komfortossag megintcsak nem fugg ossze a sportossaggal, hiszen a sportossagra a per-szam (egy arányszám) utal, mig a komfortnal a perem konkret magassaga szamit. Igy aztan -- barmilyen meglepo is -- egy 155/80 vagy egy 225/55 gumi nagyjabol hasonloan komfortos tud lenni!

Arrol nem is beszelve, hogy a komfort kategoriaba tartoznak a zaj ertekek is, az pedig nagyreszt a mintazat es az anyagkeverek fuggvenye, a peremmagassag nem szamit.

Az "Aqua" gumi kategoria nem letezik, legalabbis a szakirodalomban nem hasznaljak. Persze vannak gumik, amik vizes uton jobb teljesitmenyt nyujtanak, de ennek nem a "komfort" (szinten nem letezo) kategoria az ellentete, hanem a "rossz gumi" kategoria :-)

A vizes tulajdonsag elsosorban a mintazat, masodsorban a gumikeverek eredmenye. Ezeknek pedig a rugozasi komfortra szinte elhanyagolhato a hatasuk.

En egyebkent nyarra olyan gumit hasznalok, aminek mind vizes-, mind komfort tulajdonsagai kiemelkedoen jok (Conti Premium Contact 205/55R16 V).

Előzmény: LanciasEmber (2545)
hunselito Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2546
Nagyon köszönöm, ez így igazán kimerítő volt. Igazad abban is, ami a márkás gumit illeti, megérdemelné, és jövőre már talán meg is kapja, de azért ő egy 95/96-os, tavaly használtan vett csöppség, aminek még mindig nyögöm a részleteit, és egyszerűen most nincs rá pénzem. (azaz nem egy sokmilliós kocsin furikázva spórolok a gumin)
Az egyetlen kérdés még, hogy eddig véglegesen (azt hittem legalábbis) mindössze annyi dőlt el, hogy amennyiben nyáron van olyan helyzet, amikor 180-al megyek, akkor mindenképpen H-s, és nem az öt percig (ld. lejjebb) 190-et tartani képes T gumit kellene vennem, ezzel egyetértesz, eső-komfort gumi ide vagy oda, nem?
Előzmény: LanciasEmber (2545)
LanciasEmber Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2545
hunselito

A több ok: Egy kombinál jobban számít a súlyterhelés. Magyarul többet lehet bele pakolni ugyi. Ha ehhez veszel (túl)alacsony oldalú (de széles) gumit (amit keményebbre KELL fújni) akkor borzalmas lesz a rugózás érzete pl. megpakolva. Meg jobban kopik a futómü. A gyárak a kombiknál soxor adnak, 1-el nagyobb oldalu kereket, mint a limohoz. (A /60 az még "elmegy".)

Aztán, a "esö" gumik általában a magasabb sebességhatárok (H, V,Z,) felé tolódva (bakelit állag) fejlesztettek. Ezért az alacsonyabb oldal, durvább minta, keményebb anyag. Ott az a jó, viszont a komfortja (rugalmassága, gördülési zaja) rosszabb. Az alacsonyabb sebesség (S, T,) kategóriában, sokkal kisebb a vizenfutás (aquaplaning) veszély. Ezért lehet finomabb a mintázat, és (gumisabb állag) rugalmasabbnak tünö kinézet. Sokkal jobb görgülési zaj, és rugalmasság.
Olyan gumi ami minden szempontból 100%os nincs. Most nem téli vs. nyáriról beszélek. Hanem vagy sportos, vagy komfortos vagy erösen súlyterhelhetö. Persze vannak, átmeneti példányok is, csak kétséges az összértékük. Erre írtam, hogy ha sportos aqua kell, az inkább /60. A /65 az komfort kategória.

Egy Mondeo kombi azért megérdemel márkás gumit is.

Előzmény: hunselito (2537)
LanciasEmber Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2544
monyesz

"Szoros kapcsolat" a gyártó méret palettájával van. Egyszerüen, Pl. /65ös-ben nem gyártanak bizonyos mintázatokkal gumit, amit a /60 vagy /50 ben igen. Pl. az Aqua kategória is ilyen.
valóban a sok városozáshoz /60 alá nem célszerü menni.

Előzmény: monyesz (2542)
lukit Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2543
ha 95/60R14-et akarsz, akkor kerdezz ra a Varga Gumiszerviz-ben (/88/ 583325), hogy continentalbol van-e meg nekik akcios gumijuk, en 15-ert vettem darabjat (mashol 35 alatt nincs, conti eco cp, seb: V (240)). veszprem mellett vannak
Előzmény: hunselito (2538)
monyesz Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2542
>mert a "jó" aquás gumik /60 tól lefelé vannak inkább.
Szoros kapcsolat nem a /60 hanem a gumi szélessége és a mintázat között van (persze a szélesebb mintázathoz általában nagyobb "peresség" tartozik, főleg manapság, amikor 75 LE-s autók 195-ös gumikkal jönnek ki gyárilag, szvsz feleslegesen).
"Peresnek" mondott gumik igazából manapság a /60 alattiak, de Pesten a minél ballonosabb gumikat érdemes használni az út(v)iszonyok miatt !
Előzmény: LanciasEmber (2541)
LanciasEmber Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2541
hunselito

Ha legalább 5,5x14es a felnid, felmegy rá a 195ös gumma. (ha csak 5ös, nem teszik fel)
Azért írtam, hogy inkább komfort gumit keress, mert a "jó" aquás gumik /60 tól lefelé vannak inkább. Te meg /65 öt írtál.
Az oldalfal (tehát a per) csökkenésével, javul az uttartás, de romlik a komfort. Ugyanis egyre keményebbre kell fujni a gumit. Ez aztán terheli a lökésgátlót, stb. stb...
Ennél /65 > /60 még nem számottevö.
Használtam 195/60 as kereket "jó az". Ebböl nagyobb a sportos választék, mint /65 böl.
Persze egy jófajta aquás tappancs, az ~20e/db. Pl. Uniroyal Rainsport 1.

monyesz Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2540
Hunselito !
Akkor én figyelmedbe ajánlanék még két márkát.
Az egyik a Dayton, amely a Bridgestone-Firestone "gyermeke", a másik a Ceat amelyik a Pirellié. Nem tudom, 185/65-ös méretben gyártanak-e gumit, de nézd meg a www.gumibolt.hu-n és mindjárt az árakat és a mintákat is láthatod.
Előzmény: hunselito (2537)
g_area51 Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2539
hunselito
elvileg semmi
minnel peresebb annal jobban romlik a komfort,de eez csak 1 resze
hunselito Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2538
Ja, és mi lenne, ha 195/60-as méretet vennék a 185/65 helyett?
hunselito Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2537
Köszi mindenkinek,

Lanciasember,
bár nem vagyok biztos benne, de úgy tűnik, hogy a bravuris volt az aqua (az a fekete bakelit jellegű...?), és a bravura (a szürke, puhább, gumijellegű) a comfort. márpedig ld. C16Se (2309)-et. Mi az a több ok?

A matadort nem néztem, de valahogy eddig akárhány gumiboltot hívtam, mindig a barumot ajánlották ebben az árban, aztán valahogy mégis mindig jött valaki autósguru (pl. gumival nem foglalkozó alkatrészboltban), aki közölte, hogy az egy szar. Te azt mondod, a matador jobb? Egyetlen gumiboltban mondták, hogy ne barumot, hanem egy általam egyáltalán nem ismert Marshall (?) nevű amerikai cég koreában gyártott gumiját kéne vennem.

Előzmény: LanciasEmber (2535)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2536
Sajna ezt nem tudom. Viszont, ha megint lenullázom a Dunlop 9000-es gumijaimat, akkor veszek rá négy Barumot és az nem fog annyira fájni a kasszánál. Sajna azt az igen drága gumit is könnyű volt kinyírni (~60 ezer/db).:((((
Előzmény: monyesz (2534)
LanciasEmber Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2535
Hunselito

Az általad megadott paraméterek alapján, inkább komfort mint aqua gumit választanék. Több okból is.
A Matador-t nézted? (http://www.matador.sk/eng/index.html) hasonló kategória mint a Barum.

Előzmény: hunselito (2532)
monyesz Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2534
Általánosságban igaz az, hogy az olcsóbb gumiknak a szerkezete gyengébb mint a drágáknak.
De nem a Barumokra van a padkázási, sérülési, defekt, stb. garancia, ? Vagy az erre a típusra nem érvényes ?
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2533
Hali!

Amit nekem a gumisok mondtak (több is és nem nyári gumit akartam venni amikor kérdeztem):
A Bravura egy igen gyenge szerkezetű gumi. Nagyon sérülékeny, főleg az igen jó magyar utakon. Kifejezetten nem ajánlották. A Bravurisról nem volt véleményük, mert még akkor jött ki.

Üdv.

Előzmény: hunselito (2532)
hunselito Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2532
hello,
előre is bocs a nagyon amatőr kérdésért, de:
elöször is továbbra is várom a véleményeket a Barumról, egész pontosan a Bravuris gumiról, illetve most már a Bravuráról is. Ma elmentem megnézni ezeket, és a számomra legmegdöbbentőbb különbség az volt a kettő között, hogy érezhetően teljes más anyagból készültek. Míg az állítólag sportosabbnak szánt Bravuris egy kifejezetten kemény, fekete műanyag benyomását keltette, addig a Bravura kicsit szürkésebb, gumianyagnak tűnt, és összintén szólva sokkal szimpatikusabb volt. A fekete keménység azt a benyomást keltette, hogy meleg, száraz aszfalton lehet, hogy kurva jó, de szinte éreztem, ahogy csúszik a vízen.
szóval mit tegyek? (a négy nyári gumi egy 1,8-as kombi Mondeora kéne, sok nyugodt városi használattal, + nyáron néhány utazás belföld-külföld, amikor is szeretek tempósan haladni).
mondjatok valamit, akár hasonló árban más gumit, köszi
ZolaTeso Creative Commons License 2003.02.13 0 0 2531
Sziasztok

7 (hét... :) darab fondmetal felni eladó, 14". 5 darab 195/60 Yokohama gumi, jó állapotban, 2 meg pótkerék szintű valami, méret, állapot ugyanacsak a fentiek.

Ha valakit érdekel, keressen meg.

Köszi

Zola

Kép róla

ui: Több helyre nem teszem fel :)

tlantos Creative Commons License 2003.02.13 0 0 2530
Izgat esetleg valakit egy garnitura kb 5e km-et futott (ami hatul volt, az meg szoros) keleber viaxer 155/70R13 gumi?
Iranyar : 7e/db

bye
TLantos

Paco155 Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2529
van ez így, én sem hallottam róla amíg rá nem kérdeztem.
Amúgy pl az előtte levő szám is érdeklődésre tarthat számot, mert az meg a gumi terhelhetőségét jelenti kg-ban. Azt sem illik nagyon alacsonyra választani, hacsak nem 800 kilós a géped (megint költői túlzás).
30 fokban ? Gőtöm sincs. Mondjuk legyen 500% :)

És nekem sincs sok pénzem :( De úgy vagyok vele az ember élete megér ennyit. Meg aztán 215/40-ben nem is nagyon lehet kisebbet kapni. :(

Előzmény: hunselito (2524)
Paco155 Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2528
Elvileg van. Bár még élőben én sem láttam egyet sem :)
Előzmény: stevie wonder (2521)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2527
Azt azért ne felejtsük el, hogy a maximális terhelés mellett és a kmóra is csal rendesen. Nem egyszerű átlépni azt a 190-et, egy tele pakolt kocsival, jó ha a 2 lityisek képesek rá.:)))
Régen volt egy teszt, a gumikat a névleges nyomás felével és a maximális terheléssel nyúzták. A gumik mindegyike bírta a max sebesség felett is a terhelést, sőt azt hiszem a Pirelli P6000-es valami 320-ig hajtható volt még ilyen körülmények között is. Ja a tesztelt csoport a H-s volt. Rendesen túl vannak méretezve, és gondolom azóta csak javolt a helyzet, hiába optimista vagyok.:)))
Előzmény: monyesz (2523)
zsenyaf Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2526
Csak ha nagyon sok van...
Másfélszer hamarabb kopik, mint a T-s
Előzmény: hunselito (2525)
hunselito Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2525
Mármint majd ha sok pénzem lesz V-t veszek
hunselito Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2524
Ha esetleg ironikusnak is tűnt, komolyan mondom, hogy korábban nem is hallottam az SI indexről, így nem vállalt veszély volt a nyári száguldozás.
Az a baj, hogy én egy az autók iránt átlagosan érdeklődő embernek tartom magamat (és persze az átlagosnál azért jobb vezetőnek :)), és pl. amikor azt mérlegelem, hogy mennyivel megyek, akkor több körülményt (időjárás, fáradtság, adott autó vezethetősége+mennyire ismerem stb.) figyelembe veszek, de arra eddig sose gondoltam, hogy az autó paraméterei közé felvegyem azt is, milyen SI jelű gumival megyek. (Aláírom persze azt, hogy a 190-es száguldás mellett nehéz józan érvet, optimális körülményeket találni, de hát emberek vagyunk...)
Tehát egyrészt ezt vszinűleg nem ártana kicsit jobban hirdetni a gyártóknak, másrészt pedig úgy látom itt is megoszlanak a vélemények arról, hogy ez egyáltalán mit jelent. Az üzleti szempontos kitételed még mindig jobb persze, mert biztonságosabb, de ha ez mindössze egy öt perces csúcssebességet jelent, akkor ott azért nagy baj van. Nem is szólva arról, hogy ki tudja, ez milyen időjárási körülményekre vonatkozik, tehát – amire én eddig megintcsak nem gondoltam – nyáron 30 fokban (60 fokos aszfalton) mennyit vonjak le a gyári adatból?
Sok pénzem lesz, V-t veszek
Előzmény: Paco155 (2520)
monyesz Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2523
A sebességindex szerint megadott sebességet a tesztekben 5 perc tartós haladással ellenőrzik, DE EZ NEM AZ UTAZÓSEBESSÉG, HANEM A MAXIMÁLIS SEBESSÉG.
Előzmény: hunselito (2519)
kopiteki Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2522
Stevie: Szerinted lehet már kapni ezévi nyári gumákat? Megérkeztek már a gumisokhoz?
Előzmény: stevie wonder (2521)
stevie wonder Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2521
S es U sebessegindex nincs :-))) Csak Q, T, H, V es W :-)

Ne kerdezzetek, mit csinal a H a T es a V kozott :-)

Előzmény: Paco155 (2520)
Paco155 Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2520
Bíztál a technikában és bejött. De azért a hozzászólás hangvételéből úgyveszem ki, hog ynem most jöttél rá, hanem már akkor is tudtad hog yez veszélyes :)
A gyártót meg meg tudom érteni. Utazósebességet mégsem véshet rá a gumira mert akkor meg mi a top ?
No meg ha van egy olyan gumija ami biztosan tudja az S-t a T-t és talán az U-t de az S ára 20k a T-é 25 és az U-é 30 akkor szerinted mit fog rányomni? A talámnt megtudja biztonsági ráhagyásnak, de tutira nem az S betű díszeleg majd rajta :)
Ami engem illet nekem V jelű van a kocsimon, azzal el merek indulni nyáron is az autópályára :)
Előzmény: hunselito (2519)
hunselito Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2519
Köszi,
meggyőztetetek, éljen a H jelű. Azt már le se merem írni, hogy a nyáron egy kb 20-os téli gumival mentem tartós 190-fölött picit egy Hegyeshalom Budapestet, nagyon-nagy tudatlanságomban.
De tényleg, akkor végül is ezt még egy H-ssal sem lenne szabad, nem?
Egyébként Paco elismerve, hogy igazad lehet, azért nem gondolom, hogy én vagyok az egyetlen amatőr, aki ugy gondolta, inkább rátartás van az ilyen biztonsági indexen (mint pl. egy csomó élelmiszernél), ugyhogy szvsz nagy faszok a gumigyártók.
Előzmény: Paco155 (2509)
vwandal Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2518
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy hol lehet kapni kerék lyukosztás-átalakító pogácsát a Breitreifen-en kívűl?

Köszi
Péter

monyesz Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2517
Az "érdekes" szót azért használtam, mert nem akartam sértést leírni ! :)
Előzmény: candle (2516)
candle Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2516
"Akkor ezt a márkaszervíz miért nem mondta ?
Érdekes. "

márkaszervíz. általánosságban ennyit tudnak korrektésgből

"Én keresnék egy másik futómű állítással foglalkozó céget és megjelennék ott ezzel a papírral..."

jaja. én is elvinném futómúállításra

Előzmény: monyesz (2515)
monyesz Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2515
zek szerint nem tudták jobban beállítani ?
Akkor ezt a márkaszervíz miért nem mondta ?
Érdekes.
Én keresnék egy másik futómű állítással foglalkozó céget és megjelennék ott ezzel a papírral...
Előzmény: Tajpan (2514)
Tajpan Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2514
Az a gond, hogy a Honda szervízből vitték át ide, és csak a papírt kaptam meg.

Utána felhívtam a másik szervízt, kérdeztem, hogy ez mekkora hiba, de értelmes választ nem sikerült kihúzni. Olyasmit mondtak, hogy ez tulajtól függ. Valaki szereti, ha tökéletes a kocsi, valakit nem zavar. A gumi kopni fog valamennyire.

Ennyit tudok, ez elég felszínes, gondoltam, hátha v.ki tud itt ezekből az adatokból többet kihámozni.

Előzmény: monyesz (2513)
monyesz Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2513
És mit mondott a futóműves, jók-e így az adatok, be tudta-e állítani ? Vagy nem kérdezted ?
Előzmény: Tajpan (2512)
Tajpan Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2512
Sziasztok,

Hozzáértők segítségét várom. Az autómmal ma voltam futómű beállításon, miután a jobb eslő trapéz cserélve lett. Az adatok mindenhol hibátlanok, kivéve a jobb első keréknél, ahol a következő a helyzet:

Beállítás típusa / b. előtt / b. után / megfelelő érték

Kerékdőlés / -0°20' / -0°08' / -1° - +1°
Utánfutás / 0°2' / 0°2' / 1°4' - 3°4'
Ker.összet. / 0.2mm / -1.7mm / -1mm - +1mm

A többi (jó hosszú felsorolás) mind ok. Csak a fent látható utánfutás tér el.

Ez mekkora hiba, milyen károm származhat belőle?

Köszönöm!

monyesz Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2511
Ezze a T sebességindexű gumival való haladásról, csak annyit, hogy egy hónappal ezelőtt láttam egy bal első defektet 160-as sebességnél történő tartós haladás esetén !
Úgyhogy csak óvatosan !
Mert ezt egy Citroen CX-nél meg lehetett fogni, de más autóknál már nem lett volna sima ügy.
tlantos Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2510
Hali,

Kerteles nelkul : 7x15", 4x114.3, ET38, Barum Bravura 195/50R15 gumik 5000km-el.

Akit erdekel, mailjen.

TLantos

A Bravuris a Bravura utodja. En meg voltam elegedve a Bravuraval (ami amugy nemet gyartmany volt).

Paco155 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2509
A 140 tényleg alábecsült de én ilyenkor inkább alá szoktam :)
Én is mentem T-vel tartós 170-et és semmi baja nem lett. De a szabvány tényleg csúcssebességet ír az indexre és nem haladót :) Persze jól látod, túl van méretezve már csak a gyártási szórás miatt is, de a szórás is a túlméretezésbe esik. Azaz lehet hog ycsak 200 a csúcsseb. :(( És akkor már tartós 190 körül felmelegedhet annyira hogy elszálljon.
Előzmény: Magnat (2508)
Magnat Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2508
Éppen ez az, h én úgy értelmezem a T indexet, h akkor az a 190-et 100%, h kibírja tartósan is, de a 191-et már csak talán Persze mivel ilyen gumit nehéz lenne csinálni, így a gyártók vélemyényem szerint tutira túlméretezik valamennyivel a dolgot, hogy a megadott értékig semmiképp ne legyen baj. Persze látom én az igazadat, de szvsz azért a 140 erősen alábecsült érték.
Előzmény: Paco155 (2506)
Magnat Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2507
Én is onnan puskáztam, mert elbizonytalanodtam, amikor 140-et mondtál a T-re! :-)
Megint tanultam valamit, én azt gondoltam volna, h a sebességindex azt mutatja, mennyivel lehet használni az adott gumit. És a használat nálam nem csúcsrajáratást jelent. Bár ha belegondolok, az igénytelenebbje már a hangszóróknál is PMPO teljesítményt ad meg. Lehet, hogy a sebességindex is PMPO? :-)
Előzmény: Paco155 (2505)
Paco155 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2506
Hunselito, bazze az életed múlik rajta, hogy 190-nél eldurran-e a gumid. Rá mered bízni arra a "Talán kibírja" feltételezésre?
Előzmény: hunselito (2503)
Paco155 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2505
Elbasztam. No mindegy:

http://www.gumibolt.hu/si.htm

Előzmény: Paco155 (2504)
Paco155 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2504
De igen a T az az. De a sebességindex nem a folyamatos haladásra hanem max 5 perc csúcssebességre szól. Amúgy :
HREF="http://www.gumibolt.hu/si.htm" Sebességindexek
Előzmény: Magnat (2502)
hunselito Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2503
Igen, ez volt a már idézett ismerős jelmondata is, de tényleg, akkor nem lehet megbízni az SI jelzésekben?
Mi a különbség a T és H jelű gumik között (összetétel, mintázat, vagy mi?)
Egyébként én azt reméltem, h. nekem bőven elég a T, ha arra azt mondják, hogy 190-ig biztonságos, akkor biztos rajta hagynak még vmenyit, szóval nyugodtan lehet 200-210-ig menni (a monci egyébként a 200-at tartja, a fölé nem mentem vele, de hosszabb távon a 200-at is kegyetlenségnek érzem :)
Előzmény: Paco155 (2501)
Magnat Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2502
Miért, a T nem 190? Azt hittem, komolyan lehet venni a sebességindexeket ...
Előzmény: Paco155 (2501)
Paco155 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2501
Komment: vehetsz T-set is, de akkor ne menj 140 fölött :)))

Szóval inkább vedd a kevésbé márkásat de a magasabb sebességindexűt, ha nem csak városban járkálsz vele.

Előzmény: hunselito (2499)
hunselito Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2500
olyan jó lenne, ha máris olvasná valaki és válaszolna.... :))
hunselito Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2499
Sziasztok,
tudna valaki valamit mondani a Barum Bravuris gumikról? Nagyon olcsón kellene 185/65 R14-es nyári gumikat vennem, és itt az ár kedvező, csak gőzőm sincs róla, milyen ez, és mit tud egy átlag autósnak érezhetően többet egy drágább.
kösz
ja, és azt mondta egy ismerős, aki relatíve olcsón tudott volna T-s Pirelli P3000-es gumit szerezni (uszkve 17-18 között), hogy egy 1,8-as mondeora inkább mindenképp H-s gumit vegyek, azaz inkább Bravurist mint p3000-et. Komment?
Magnat Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2498
Eurotec ML 500-zal kapcsolatban van vkinek tapasztalat? Én nem ismerem, de óccsóé adják.

lukit Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2497
ha minden igaz akkor ez az
Előzmény: Paco155 (2492)
Magnat Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2496
köszi Monyesz,

én igazából csak elméleti síkon filózgatok azon, hogy ha tudom egy felni osztókörét és süllyesztését, akkor elvileg már biztos lehetek-e abban, hogy fel fog menni a kocsimra, de ezek szerint nem. (1ébként Esperom van, és azt tudom, h az A Vectra alkatrészek -így a felnik is- általában jók hozzá)

Előzmény: monyesz (2495)
monyesz Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2495
Magnat !
Kerékagy, féktuskó, féktárcsa, stb. lehet az akadály. De ha fel is megy, lehet nem lesz a féktárcsának elég hűtése...
Plusz a futómű is máshogy terhelődik, terhelődhet (erő-erőkar-rugózatlan tömeg).
Előzmény: Magnat (2493)
LEX Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2494
Hali,

ilyesmi felnit keresek, 16" vagy 17" méretben. Ha valakinek van elfekvő, ne kíméljen :-)))

köszi, üdv
Lex

Magnat Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2493
Köszi,

akkor emiatt van pl. az, hogy asszem az e30 (Bömbi) felnik nem mennek fel az Opelekre, holott mind a 2 4x100-as osztókörű, csak az agy miatt nem fér fel?

Előzmény: Paco155 (2492)
Paco155 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2492
Másnéven ET szám.

A felni fefogatásának síkja eltér a felni középvonalának síkjától. Ennek a mértéke. Ha jól emléxem mínuszos számnál beljebb van a felfogatási sík pluszosnál kijjebb.

Előzmény: Magnat (2491)
Magnat Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2491
Szerintem annyi nem lesz, de kiderül! Igazság szerint azért nem vagyok képben vele, mert amikor vettem a gépet, akkor már téli gumik voltak fent, így ezeket csak levittem a pinyóba, azóta is ott vannak, de úgy rémlik, hogy elég kopottak sajna ...

Kérdés felni-expertekhez: mit jelent a süllyesztés?

Előzmény: DSz (2489)
monyesz Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2490
MR__tilus !
Milyen gépen vannak a gumik ?
Nekem akkor volt szar, amikor a lengőkarcsapágyam szétment. Futóművessel is meg kéne esetleg nézetni.
Előzmény: MR__tilus (2479)
DSz Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2489
4-5 mm nem lenne rossz, de majd meglátjuk!
Előzmény: Magnat (2488)
Magnat Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2488
Semmi gond!

Ha akarod megmérem a Semperitek profilmélységét, mekkora érdekelne minimum?

Előzmény: DSz (2487)
DSz Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2487
Hali Magnat!

Bocs, hogy ily későn válaszolok, de a hétvégén nem jutok net közelébe.
Nem tudok igazán véleményt mondani az Auroráról, mert egy métert sem mentem vele - januárban vettem alufelnikkel, de a gumiméret nem jó nekem.
Egyébként a jelenlegi téli gumim is Koreai, de arról nem tudok rosszat mondani, ezidáig elégedett vagyok vele.

Szia

Előzmény: Magnat (2480)
MR__tilus Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2486
Pont ilyen helyet keresek!
Nade, hol van ilyen gép...? Valaki vágja !?
Egy ismerős még a nyolcvanas években látott ilyet :)

Első gömbcsukló NAGYON, de nagyon minimális mértékben lóg, féktrácsa és minden egyéb toppon.

Pótkerékkel 98%-os a dolog (a maradék a bal kerekemben van), és ezzel ki is egyeznék. Azaz gumi a ludas!

Előzmény: Paco155 (2484)
Rospe Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2485
Honda acélfelni 13'-os 4*100-as!

Adatok:
Honda 4 db gyári acélfelni eladó 5*13'-os 4*100-as lyukosztású. Valamint adok hozzá 4db gyári dísztárcsát, és az eredeti hozzávaló kerékcsavarokat (16 db). A felniket a téli gumimhoz használtam, rendkívül megkímélt jó állapotú, egyébként 98-as évjáratú autóról került le.
Ár:
40.000.- Ft
Elérhetőség:
Orosz Péter Miklós
06/30-4006843
Email:
ghd@freemail.hu
Kép: www.duen.hu/alkatrész/1274-as hirdetés

DUNLOP HASZNÁLT GUMI!

Dunlop 165/65R14-es gumi eladó!
Összesen 5 db van, a követekezõ profil mélységekkel 1 db 5 mm;(pótkerék volt); 2 db 4 mm( hátsó keréken); 2db 1,5 mm - ami már csak füstölni, eldurantani, vagy szlalomversenyre "slick-nek jó" a (a hajtott kerekekrõl).
Tehát végül is van 3 eladó gumi + 2 ajándékba!
(Nem tudom, hogy jól néztem-e a www.gumibolt.hu -n 1 db új ilyen gumi ára amelyken 6 mm van 30.000 Ft)
Ár:
Irányár: 20.000 Ft ( 3 db + 2 ajándék)
Kép: www.duen.hu/alkatrész/1301 hirdetés

Elérhetőség:
Orosz Péter Miklós
06/30-4006843
Email:
ghd@freemail.hu

Paco155 Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2484
Nem biztos hogy a gumival van baj. Kerékagy, féktárcsa mind stimmel? Azt hiszem van olyan hely Pesten is ahol tudnak fent az agyon centírozni. Nézz el oda és kiderül mi a bibi.
Előzmény: MR__tilus (2482)
GIZMO Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2483
Sziasztok!

Eladó 2db. ÚJ!! Toyo Proxes T1-S 245/35X17-es nyári gumi.

Itt megtekinthető:http://www.gumibolt.hu/szemely/toyo/toyo.htm

Új ára: 131.600 Huf./ Pár.
Fix ára: 90.000 Huf./ Pár.

Érdeklődni: gizmo94@freemail.hu

Üdv: Gizmo

MR__tilus Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2482
Próbáltam, többször, több helyen.
Gépről nullásan lejön, felteszem és nem jó..
Nem akar összeállni :(
Előzmény: stevie wonder (2481)
stevie wonder Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2481
Kiegyensulyoztatni probaltad mar?
Előzmény: MR__tilus (2479)
Magnat Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2480
Sega,
nekem pont van 4 ilyenem (Semperit), és a gyári méretem meg pont az, amit helyette kínálsz, de 1részt elég kopottak, másrészt meg nem ismerem ezt az Aurora gumit, milyen?
Előzmény: DSz (2477)
MR__tilus Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2479
Hali!

Keresek 2db 195/55x15 gumit, JÓ állapotu érdekel kizárólag, reális áron.

Email please! til@axelero.hu

A jelenlegi cucc a gépen még bőven jó, de ráz vele a gép (szakadás nem látjató), felni hibátlan, de unom már hogy szenvedek vele...más autón meg se lehetne érezni...de ez a nyomorult nagyon érzékeny ilyesmire.

THX
Tilus

sbojan Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2478
Jó, ezt én is feltételeztem, de kérdés, melyik hétről beszélünk 2002-ben? Mert a Continál is a tavasziak még szőrüsek voltak. Az én novemberim (46. hét) már nem.
Előzmény: monyesz (2467)
DSz Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2477
Szaisztok!

Keresek jó állapotú használt nyári gumit 185/60 R14-es méretben cserébe 185/65 R14-es Aurora-t (Made In Korea) -7 mm-es profillal- tudok ajánlani.

Ha valaki tud segítsen!
Köszi!

Magnat Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2476
Mail ment.
Előzmény: Hawk T (2472)
lukit Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2475
nem sajna, ezek vannak, csak ebben a meretben
Előzmény: ATóth (2474)
ATóth Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2474
Halló Lukit!

Continental Premium Contactot nem tudsz hasonló jó áron?
Üdv
a Tóth

Előzmény: lukit (2464)
Magnat Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2473
Ok, de még mindig nem tudom, mennyiért méred a Dragókat ... :-)
Lukit, 3 éve a pinyóban állnak vagy mi?
Előzmény: Hawk T (2472)
Hawk T Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2472
Upsz!

felcseréltem a képeket, de az alsón a középső bordán van a felirat (inkább maszat:))

Hawk T Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2471
Megpróbáltam picikét látszik is:

A gumi tetején van valami szám, igaz nem látszik tisztán:

Szerintem 2002 es a gumi de nem biztos hogy azt találtam meg: H V 2002 ez van ráírva

Hawk

Hawk T Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2470
Na itt vannak a képek! Picit lemostam a kereket mert dzsuvás volt. Sajnos a gépem eléggé régi úgyhogy a közeli képek nem sikerültek :( (Premier DC-526 - 640x480 fix fókuszos 0x zoom).

Michelin XT2

Felni (Borbet)+ Michelin XT2

Pirelli P5000 Drago

Megmértem mennyire van elkopva(P5000):

a mérési pöcöktől +4mm

lukit Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2469
ezt az okosok majd megmondjak:)
Előzmény: ATóth (2466)
monyesz Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2468
Ha rendesen volt tárolva, akkor nyugodtan rakasd fel ! És minél előbb használd el.
Előzmény: ATóth (2466)
monyesz Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2467
Sbojan !
2002-es gyártású, nem is gyárthatták előbb, mert új típus.
Előzmény: sbojan (2465)
ATóth Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2466
Üdv Mindenkinek!

Itt kérdezném meg, mennyire gázos felrakni egy '99-es gyártású, bár nem használt gumit?

Köszönöm
Üdv
a Tóth

Előzmény: lukit (2464)
sbojan Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2465
no, de mikori gyártású? Az én Conti Wintercontactom tavaly novemberi, azon már nem volt szőr, csak festés. Korábbi Contikon még volt szőr. És úgy emlékszem, hogy az általam megnézett Dunlop gumikkal is ugyanez volt a helyzet.
Előzmény: monyesz (2444)
lukit Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2464
95/60-bol tudok uj 99-es conti eco cp-t 15-ert, ha erdekel.
Előzmény: Magnat (2463)
Magnat Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2463
Hawk T:

Köszi, de igazság szerint nekem sajna a Drago nem lesz jó, mivel az ábra a következő: téli garnitúrám van, de 1 kerekem szálszakadt, szóval igazából gyorssegélyként 1db Marangoni 185/65 r14 téli gumira lenne szükségem, illetve valami más típusú, de ilyen méretű téli gumiból 1 párra. Nem sürgősen viszont szükségem lenne 1 garnitúra 185/65 r14 vagy inkább 195/60 r14 nyári gumira, mert a nyári garnitúrám elég szar, nem szeretném tavasszal azt visszatenni.
Mindezek ellenére azért érdekelne, mennyi az ára a Drago párosnak (hátha mégis kedvet kapok rá, ha nagyon alkalmi, mailban is gyöhet), és köszi a segítő szándékot! Mellesleg az eredetileg kínált garnitúra szerintem is sokkal többet ér, de gondoltam, bepróbálkozom :-)))

Előzmény: Hawk T (2460)
Hawk T Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2462
Holnap lefotózom csak most sötét van! Reggel felrakom!
Előzmény: Lymphater (2461)
Lymphater Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2461
Képet tudsz küldeni???
Előzmény: Hawk T (2456)
Hawk T Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2460
Magnat:

Láttam nagy szükséged van gumira megvan még az előző Pirelli P5000 Drago 185/60 R14 50% os 2 db. Gyors segély gyanánt. Az árban meg majd megegyezünk (ocsó)

Holnap akkor fotózok egy kicsit.

Előzmény: Magnat (2458)
Hawk T Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2459
Majd holnapra megkukkolom(hol kell nézni). Tipo-n volt, pontosan nem tudom az osztóméretet. Még rajta van a csík a közepén. Én is olyan 100 körülire gondoltam. 90 ért vettem csak a gumit.
Előzmény: stevie wonder (2457)
Magnat Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2458
Hali,

ha tényleg olyan jó és új, no meg ha 4x100-as osztókörű a felni (pl. Opel, Daewoo, nekem utóbbira kellene), akkor holnap alku nélkül elviszem 60-ért. Ha akarsz alkudni, akkor 55. :-)) Dobj mailt, 1ből észreveszem ...

stevie wonder Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2457
60-100e ft, attol fuggoen, hogy a felni milyen tipusra valo, es hogy elhiszik-e neked az 500 km-t. Mi a gumin szereplo gyartasi datum?
Hawk T Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2456
Hi!

Mennyiért lehet eladni 4 db 185/65R14 Michelin Energy XT2 kb. 500 km futott abroncsot + 4db 14" Borbet alufelnivel?

Azaz igazság, hogy kaptam 4 db 15" alufelnit és ezért lenne a csere. Semmi baj nincsen vele.

köszi

Esbé Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2455
Hi,

akit érdekel, lenne egy 16" MOMO felnim 205/50 Marangoni 80%-os gumival 4/100 osztókörrel, Hondán volt. Igazából nekem egy mérettel kisebb kéne (15"), egy rávaló márkás, jó állapotú felni+gumi kombóra elcserélném.

70/3326242

HONDADOC Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2454
Februárban eladó 4 db 0 km-es Bridgestone Potenza RE 040 185-55 R 15 V vadiúj gumi új árának töredékéért. Megegyezünk! 30 9692-566 vagy hondadoc@webmail.hu-ra írj! Ok: új kocsi átméretezése.
monyesz Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2453
Gyufaszállal jól helyettesíthető a tolómérő :) !
Előzmény: tlantos (2452)
tlantos Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2452
Van itt elfekvoben 4db Michelin MXT 155/70R13 gumi, vigye mar el valaki! 3db min 50%-os, a negyedik min 70%-os.
Iranyar : 2000/db
Pl. Swift es sok mas kisebb auto merete.
Hely : Budapest. Tolomero nincs profilmelyseget megmerni, de ha valaki nagyon kivancsi, le fogom fenykepezni :)
Magnat Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2451
Sziasztok,

keresek Marangoni 185/65 R14 téligumit, 1 darabot. Ha valakinek tud ilyenről, pls ne fojtsa magába!

Ha esetleg piti áron van hasonló méretű de más típusú gumiból 1 pár, az is érdekelne.

stevie wonder Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2450
A Pilot gumik az atlagosnal kicsit jobbak, de az atlagosnal sokkal dragabbak. Ezert ha ez van az autodon, orulj neki, de ha ilyet vennel ujonnan, akkor lebeszelnenk rola.

Tehat a minosege OK, csak az ar/minoseg aranya gazos.

Hasznald egeszseggel :-)

Előzmény: Dro0pY (2447)
monyesz Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2449
Ha nincs, akkor az nem a dotszám lesz, legalábbis én eddig így láttam. A DOT felirat és a számok között nem láttam más feliratot, nekem azért gyanús amit írtál. A számok pedig bele vannak sütve a gumiba, de csak az egyik oldalon !
Ha van, akkor az baj...
Előzmény: lukit (2446)
Markoh Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2448

Sziasztok! Eladó 2 db 15-ös, 4x100-as alufelni 2 db Yokohama F310 205/55 15-ös téli gumival (95%-os), együtt 38.000 Ft-ért. Az abroncsok és a felnik külön-külön is elvihetőek! mash75@freemail.hu v. 20/804-40-94

Dro0pY Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2447
Sziasztok!

Lenne egy garnitura Fondmetal 14-es, 4x98-as lyukosztásu alufelnim eladó (Fiat, Lada). Formája elég jo és nincs padkázva, jo állapotu, de állt egy darabig, igy le kéne festeni, vagy jol letakaritani. Képem is van rola de nem tudom beszurni ide :( Ha érdekel elküldöm. Amugy a szokásos 5 águ cuccrol van szo.

Az ár 30 ezer HUF a 4 darab, de tuti megegyezünk :))

MÁS.

Michelin Pilot Exalto gumikrol mi a véleményetek? Ilyen van az automon (Honda Civic), én elégedett vagyok vele, de sokan fikázzák. (195/50-esek)

Télre Vredestein Snowtrac-om van, és szerintem kurva jo! Tudom ajánlani mindenkinek! Kicsit zajos de hóban iszonyat mód tapad. Olyan hegyre mentem fel vele, ahova más téligumival is csak lánccal tudott :)

lukit Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2446
ha jol emlexem, akkor nincs. mi van akkor, ha van es ha nincs?
Előzmény: monyesz (2445)
monyesz Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2445
A 196 és a 089 előtt van egy háromszög jel, valahogy így: I> (szóval jobbra mutat, érted) ?
Előzmény: lukit (2441)
monyesz Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2444
Sbojan !
Nekem a téli Pirellin szőr is volt meg festés is !
Előzmény: sbojan (2439)
Mad Max Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2443
AEZ 9*16-os alú felni, fél éves, 4*100-as osztójú, ET15, 225/40*16-os gumikkal. E30-as BMW-n volt, jó Golfra, Seat-ra, stb...i.ár: 160eFt Tel: 0620-225-2626

Nagyon szép, hibátlan!

lukit Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2442
most latom csak, bocs, en fogalmaztam hujen
Előzmény: stevie wonder (2438)
lukit Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2441
meg mertem volna eskudni hogy vki mar kerdezte, de most nem talalom.

DOT CPL2 A1B6 196 a szőrös, a nem szoros vege meg 089. az 1ik ezexerint 96-os, a masik meg 99-es? ezt jol beszivtam?

Előzmény: sbojan (2439)
lukit Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2440
ok, gondoltam h nem 1enkent ragasztgatjak ra direkt:) csak az erdekelt, hogy miert van az 1iken es miert nincs a masikon.

viszont szines a felulet, ugyhogy megnyugottam (utolag nem lehet befesteni?)

Előzmény: stevie wonder (2438)
sbojan Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2439
Az újabb gyártású (prémium) gumikon már nincsen "szőrzet". Lehet, hogy esetedben az a bizonyos negyedik egy korábbi gyártásból származik? Vagy ugyanaz a DOT száma mind a négy guminak?
Előzmény: lukit (2437)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2438
A szoroket nem "rateszik" a gumira, hanem az ontoformabol kivetelkor keletkeznek. Mintha egy ragogumit probalnal lehuzni a nadragodrol :-)

Az uj gumik futofelulete altalaban meg van jelolve szines festekkel, az az "igazi" bizonyitek.

Előzmény: lukit (2437)
lukit Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2437
a zsiruj gumikon levo szőrök kotelezoek a zsiruj gumira? azaz minden gyarto mindig rateszi azokat? ui. vettem par uj gumit, 4bol 1en van szőr, a tobbi 3-an viszont nincs, csak a helyuk, kis karikak. ez a 3 amugy szinten ujnak laccik, semmi kavicsnyom bennuk pl.
HONDADOC Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2436
Szevasztok! Eladó ritka és nem túl gyakori méretű 4 db, teljesen új, Bridgestone Potenza RE-040-es guma 185-55 R-15 V vagy W-s olcsón!! Érdeklődni: 30 9692-566 vagy hondadoc@webmail.hu
monyesz Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2435
Kess !
Én egy negyediket ajánlok, Birdgestone Potenza RE720, ez jobb az általad felsoroltaknál teszt szerint (teszt szerint csak a kopása magas).
Előzmény: Kess (2417)
sbojan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2434
A nagyobb sebességhatár nyilvánvalóan azt jelenti, hogy masszívabb a gumi anyaga is, merevebb az oldalfala a guminak, vagyis kanyarokban kevésbé deformálódik a V-s, mint a H-s. Az árkülönbség pedig...
Előzmény: Kess (2431)
lukit Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2433
en vettem 7vegen 15-ert zsiruj Conti ECO CP-t, V-s seb, 95/65r14. dontsd el, hogy erdemes-e.
Előzmény: Kess (2432)
Kess Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2432
ja és ilyenkor érdemes akciós nyárigumit venni??
nem a tavalyi készletet arúsítják ki?
Előzmény: Kess (2431)
Kess Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2431
és van-e vmi különbség a H és a V sebességindex között azon kívül, hogy az egyik 210 a másik 240????
nekem pl az abroncskerháznál az mondták, hogy mivel 150 pacis a gép ezért inkább vegyek V-t...
ebben van vmi realitás vagy csak a drágábbat akarták eladni?? :o)
Előzmény: Kess (2420)
HONDADOC Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2430
A Toyo T1-S nagyon jó vízen, de szárazon keményen hajtva ill. melegben nyúlik, túl puha. A Pirelli nem nagy szám. A Falken 512-es egy viszonylag olcsó, allround gumi, vízen jó, szárazon is tapad, rövid a fékútja. Yokohama A 539-ben nem gondolkodsz, az is jó allround holmi... Az említett Uniroyal szintén vízen kiváló... de mi van a száraz fékúttal?
Xyz123 Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2429
Hello
Lenne eladó 4db Intra Verity alufelni.

4x100- as 15"- os, ET 35, Nekem Corsa C- n volt. Van rajta 195/50 R15- ös Fulda Extremo gumi, az egész kb. 6000km- t futott (4 Gumi+ 4 Felni+Kerékőr).
Tel.: 06209275270
Ordas Farkas Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2428
"Elnézést, volna egy kis probléma a felnivel, nem túl nagy dolog, kicsit ki kellene kalapálni"

"4600 netto és 1 hét"

--------------------------

most mindenki azt hiszi, hogy megfogta az isten lábát, pedig nem :-) a Nagykőrösi úton levő használt gumi kereskedés volt az. Elég lepukkant, gumit nem vennék ott :-) viszont rendes volt a fickó és megspórolt minimum 4000 forintot. Viszont komolyabb problémákkal, felújítással nem hiszem, hogy foglalkozna. Viszont ha mész kifele a határ úton, ott van rögtön a nagykőrösi út után balra egy futóműves, ez ilyen félprofi-fél sufni tuning jellegű, de ott is rendesnek tűnt a fickó és csak 4000 bruttó. Persze ha homokfúvatni is akarod az más, mert az eleve elég drága.....

Előzmény: stevie wonder (2425)
Lymphater Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2427
Én is csatlakozom a cím követelőihez. :-))))) Kellene valaki aki felújít 4 öregecske darabot.
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2426
Mondmámeg ennek a harmadiknak a címét! :-)

Azért ki is centírozta?

Előzmény: Ordas Farkas (2422)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2425
A Joobekat lehet szidni, de ok nem lattak a felnidet (ha jol veszem ki), tehat nincs kizarva, hogy ok is ingyen csinaltak volna meg .-)
lukit Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2424
joob-ot en is kicsit szidnam, mert engem is elhajtottak 1 hetre. mashol meg megcsinaltak meg aznap a serulest.

btw hol van ez a 3. hely?

Ordas Farkas Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2423
van itt egy 0-km-es, még szőrös, zsír új VREDESTEIN gumi, asszem téli, még csak felnin sem volt soha. 165/70 R13

Érdekel valakit, mert akkor megnézem a pontos típusát.

Köszi

Ordas Farkas (ordas_farkas@mailbox.hu)

Ordas Farkas Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2422
na akkor ennyi a joob felniklinikáról...

felhívom őket és mondom, a pereme kicsit benyomódott a felninek, nem vészes, mit lehetne vele csinálni. Azt mondja, úgy indul, hogy 4600 nettó és 1 hét munkaidő, vagy 1 hét múlva odamegyek és megcsinálja helyben... tehát mindenképpen 1 hét....

elmegyek egy másikhoz, ez azt mondja, 4000 bruttó és 2 nap alatt megvan

elmegyek egy harmadikhoz, mondom mi az ábra, hogy tényleg nem túl nagy dolog, nézze már meg. Ránéz, beviszi, rövid ideig munkazaj, kihozza és még fizetni se kellett érte, mert hogy annyira kicsi volt csak a benyomódás ..... és közben olyan lett, hogy nem is látszik rajta, hogy valami baja lett volna.....

hát ennyi....

zsenyaf Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2421
http://www.gumibolt.hu/nyariakc/toptyre/uniroyal.htm

Nekem RainSport van. Ez egy kib..szott jó gumi. Még télen is...

Ha még tényleg ennyi, akkor szerintem maxira megéri

Zsenya

Előzmény: Kess (2420)
Kess Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2420
a Toyo-ról meg azt hallottam, hogy hangos.... bár ez relatív
eddig pl pirrelim volt fenn de nem volt vele semmi gondom
ezek kb egy árfolyamban vannak, ahogy a gumibolt oldalán néztem
Előzmény: zsenyaf (2418)
Kess Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2419
195/50R15 V
Előzmény: zsenyaf (2418)
zsenyaf Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2418
A Toyo jobb, mint a Falken. A Pirelli már egy régi modell, ráadásul gyorsan kopik.
Milyen méretben kell a gumi?

Üdv: Zsenya

Kess Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2417
hali!

nyári gumit szeretnék venni és már 3 márkára szűkítettem a kört, a kérdésem az lenne, hogy melyik a legjobb:
Falken ZE512
Pirelli P5000D
Toyo Proxes T1-S

g_area51 Creative Commons License 2003.01.26 0 0 2416
:-(((((((((

krom-ozas

lukit Creative Commons License 2003.01.26 0 0 2415
ez igy van

g_area51: bocs, de en asse tom, hogy mijaza 'chromozas'

Előzmény: stevie wonder (2414)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.26 0 0 2414
Vigyazz g_area51, lukit nem neked valaszolt! :-)
Előzmény: g_area51 (2413)
g_area51 Creative Commons License 2003.01.26 0 0 2413
lukit

becsulettel chromoznak?
koszi a tippet

Előzmény: lukit (2412)
lukit Creative Commons License 2003.01.26 0 0 2412
88/583325 Vajda gumiszerviz <- innen tudok neked hozni, kerdezd meg, mi van epp akcioban. gyulafiratoton vannak, 7vegenkent jarok arra. csinaltam mar ott par kurvajo biznicet:)
Előzmény: ronni (2407)
g_area51 Creative Commons License 2003.01.26 0 0 2411
tud valaki megbizhato chromozot 18as nagy feluletu felnire???
monyesz Creative Commons License 2003.01.23 0 0 2410
Gumitesztek az ADAC és az ÖAMTC honlapján is vannak. Akár több évre visszamenőleg is.
Előzmény: lukit (2406)
gruntow Creative Commons License 2003.01.23 0 0 2409
Sziasztok

feleslegesse valt 4 db 8000 kilometert futott gumi
FIRESTONE 185/65 R15 -ös méretben.
ÁR: 36000HUF (uj ára 20000 felett van/db)
tel:06209693091

lukit Creative Commons License 2003.01.23 0 0 2408
28-ert latok Barumot gumibolt.hu-n. 7vegen tudom neked megkerdezni, hogy mennyiert van ismerosnel.
Előzmény: ronni (2407)
ronni Creative Commons License 2003.01.23 0 0 2407
lukit

oks, de mennyiert tudsz szerezni az a lenyeg
225/40-50R16 os kene

Előzmény: lukit (2406)
lukit Creative Commons License 2003.01.23 0 0 2406
occso oszt' jo: matador

Elite MP 35 tesztje:

This was the cheapest tyre in Test Mot's review of size 185/60 14H tyres (4/00) and as such was rated as good value because it showed no major weaknesses. It achieved satisfactory results in all areas but did have somewhat higher rolling resistance.
Auto Magazine (4/00) also thought this tyre was good value for money. Overall it offered an average performance in their test, but was slightly better in the wet.

gumibolt.hu, autogumi.com, esetleg ha veszprem kornyeki vagy akkor dobj mail, ott vannak occso helyek

Debica olcso meg, de arrol semmit se tok (nekem van, de teli). A Barum meg allitolag csuszik mint allat:

Bravura OR58

Test Auto (04/00) were surprised when this tyre won the aquaplaning section of their test. Reviewers reported, however, that there was still room for improvement in its wet braking and dry handling performance.
According to Auto Magazine's (04/00) test results this is a fairly average tyre. It did achieve very good marks for aquaplaning and was praised for its water dispersal characteristics. However, several of its results were unsatisfactory, including dry and wet braking, dry handling, comfort and rolling resistance.

tesztek itt

mas vki tud osszegyujtott gumiteszteket?

Előzmény: ronni (2405)
ronni Creative Commons License 2003.01.23 0 0 2405
Tudnatok ajánlani valami helyet, ahol nagyon jo aron lehet kapni nyari gumikat? Nekem 225/40-50R16-os kene, a lenyeg, hogy a legolcsobb legyen, nem kell semmilyen marka, csak olcso legyen es uj
koszi
ronni
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2404
Meszike,

nem lesz egy kicsit nagy az a gumi a Megane-ra? :-)

Ha 99 elotti a Megane-od, akkor 205/45R16 (esetleg 195/45R16) a valtomereted, ha 99 utani, akkor a 205/55R16 (esetleg a 205/50R16).

Az ET szam 99 elott, 16x6,5 felnire vonatkoztatva 42-46; 99 utan 45-49.

99 elotti Megane-re egyebkent semmi esetre sem javasolnek 16-os felnit: a gumik azokban a meretekben nagyon dragak, nagyon peresek (serulekenyek es raznak is), raadasul sokkal szelesebbek a gyari meretnel, igy a menetteljesitmenyeket is lerontjak (gyorsulas, vegsebesseg, fogyasztas).

Előzmény: Meszike007 (2402)
tlantos Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2403
Udvozlet,

Meg mindig megvan a 4db Michelin MXT 155/70R13 gumi. 3db min. 50%- os, 1db min 70%- os. 2000Ft / db- ra gondoltam ertuk iranyarnak.
Hely : Budapest

Meszike007 Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2402
Sziasztok!

Valaki tudna nekem segiteni? Nem tudjatok, hogy Renault Megane-hot ha veszek 16 " osalufelnit, mekkora et szamos felnit vegyek? 215/55/r16 os gumival szeretnem feltenni.

Segitsegeteket elore is koszonom.

Gabor
(Meszike)

igazi hős Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2401
Bocs stevie, itt valami nem stimmel. Az ET a kerék közepéhez viszonyított távolság, azaz azonos ET esetén 2 col növekedés 1 collal "tolja ki" a kereket (és ahogy írtad, befele is "nő" a colt a kerék). Szerintem az 1 col (sőt már 1 cm is) eltolódás is nagyon terheli a futóművet.
Előzmény: stevie wonder (2364)
HONDADOC Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2400
vwandal...
Üdv Péter!
Csak most olvastam a kérdésed, bocs..
Mondjuk vhol 70 és 80 között megállapodunk, ha megfelel ( 30 9692-566 ). Szia...
Előzmény: vwandal (2372)
lukit Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2399
ezt mire irtad? 205/xxR14 toszott ritka, talan csak a uniroyal gyart
Előzmény: Lengyel (2398)
Lengyel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2398
Na már keverem én is..... :)
Abból a méretből azért van egy pár. Én is a gumibolt.hu-n szoktam nézelődni.
Előzmény: stevie wonder (2397)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2397
A 205/60R14 elvileg jo lenne, minden szempontbol, de nem egy gyakori meret.
Előzmény: lukit (2395)
Lengyel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2396
A gyártó nem felniszélességre gyárt! Azt tudni kell, vagy meg kell kérdezni, hogy a felnire milyen megy rá!

Van, de leginkább csak 205/60R14... az meg egyel nagyobb.

Előzmény: lukit (2395)
lukit Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2395
205-ost ki gyart 6x14-re?
Előzmény: Lengyel (2393)
lukit Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2394
engem a gepkonyvben az zavart be, hogy volt 2db R13-as is, nameg 195/60R14 es 195/65R14 1mas mellett
Előzmény: stevie wonder (2392)
Lengyel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2393
Hát akkor jó! :) De én azért nem vennék rá 195/65-öset, azért az elég fura...:)

Mondjuk 6x14-esre szvsz rámegy a 205-ös!

Előzmény: stevie wonder (2392)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2392
A kerdes az volt, hogy felmegy-e egy 6-os szelessegu felnire. Felmegy.

Egyebkent pedig lukit szerint a gyari gepkonyvben is szerepel hasznalhato meretkent, es ki vagyok en, hogy egy gepkonyvet felulbiraljak? :-)

De utana megjegyeztem, hogy a 185/65 es a 195/60 a ket jo valasztas -- mas-mas szempontok szerint.

Előzmény: Lengyel (2390)
lukit Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2391
picsaba. gyanum szerint a regi szar, amivel vettem, 195/65 volt, ebbol 'szamolta' ki a gumis a 185/70-et ...
Előzmény: Lengyel (2388)
Lengyel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2390
"195/60R14, 195/65R14 meretekbol mind jo?"

Akkor erre miért mondtál igent? :-)

Előzmény: stevie wonder (2389)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2389
En is ezt irtam.
Előzmény: Lengyel (2388)
Lengyel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2388
Már hogy lenne jó?
Sierrára a 185/70R14 már nem gyári, egyel peresebb kell! És 14-esre a 195-ösnek meg per60-nak kell lennie. A 95/65 oldalfala akkora, mint a 85/70-nek! Az meg gáz, nem...? :-)
Előzmény: stevie wonder (2385)
lukit Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2387
megvmi:) a gumis 185/70-et rakott ra osszel. ez nem gaz?
lukit Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2386
ahh. ez az amit nem tudtam. koszi!
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2385
Igen.
Előzmény: lukit (2384)
lukit Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2384
A 6Jx14H2-es felnire a 185/65R14, 195/60R14, 195/65R14 meretekbol mind jo?
Előzmény: stevie wonder (2382)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2383
Ezek kozul a 185/65 a legolcsobb, a 195/60 a legsportosabb.
Előzmény: lukit (2381)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2382
Nade most irtad le a gyari mereteket! Nem ertem a problemat.
Előzmény: lukit (2381)
lukit Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2381
szeretnek a 14-es felnimre (majd tavasszal) nyari gumit venni. csak nemtom, hogy milyen valo ra. 195/65? 205/65?
Előzmény: stevie wonder (2380)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2380
Na ja, hat akkor mar nem annyira remenytelen a helyzet. Ezek legalabb letezo meretek :-) Es most szeretnel egy 15-os felnit, jol ertem?
Előzmény: lukit (2379)
lukit Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2379
ime:

165R13, 185/65R14, 185/70R13, 195/60R14, 195/65R14.

ez 1mas alatt, 1 rubrikaban (cime: Reifengrose), mellette jobbra meg guminyomas ertekek, mindhez ugyanaz.

Előzmény: kopiteki (2378)
kopiteki Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2378
Írd le őket mert lehet, hogy váltóméretet adtak meg...
Aztán majd egy hozzáértő megmondja a tutit!
Előzmény: lukit (2377)
lukit Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2377
gepkonyv van, 4fele merettel, igy nem sokat mond.
Előzmény: kopiteki (2374)
markoo Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2376
ja és azt még hozzáteszem hogy ez a gyári felni 7x15ös és gyári méretű gumi 195/55 ös
szal eddig ez full gyári
azért merem remélni hogy ennyit még elbír
markoo Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2375
értem
de a 16os felni ugyis csak peremezés után menne be mer most levan ültetve a kocsi és a 15colos sem látszik ki teljesen, tehát a teteje kicsit bent van a sárvédő alatt, esetleg kiis tudnám probálni csak peremezés után menne be, most ez nagyon cink hogy akkor mennyit szedjenek le belőle meg ilyesmi:)
ahahha
persze még csak elméleti síkon fut a dolog bennem:)
kopiteki Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2374
Ha nem tudod milyen méret volt rajta, akkor nem tudok segíteni. Célozd meg Steve Wondert, Ő a penge ebben a témában. Nekem is segített már.
Az autódhoz nincs gépkönyv? Ott kéne megnézni a méreteket...
Előzmény: kopiteki (2373)
kopiteki Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2373
lukit:
Az eredeti nyári abroncsok 185/70R14-esek. Még gondolkozom, hogy ilyet tegyek-e fel, vagy 195/65R14-est. Nézz rá a gumibolt.hu-ra, személygépkocsik.ott találsz mindenféle márkát!
Ilyen méretben van minden márka 15-20ezer Ft körül is!
Előzmény: lukit (2370)
vwandal Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2372
Na mennyi az a sokkal olcsóbban?Kb?

Kösz

Péter

Előzmény: HONDADOC (2371)
HONDADOC Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2371
vwandal...185-55-15
Nekem február végén lesz 4 db eladó, vadiúj Bridgestone Potenza RE 040-em. A listaárnál sokkal(!) olcsóbban adom, szerintem meg tudunk egyezni, ha érdekel... Keress itt, vagy a Hondas topicban!
Előzmény: vwandal (2369)
lukit Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2370
kopiteki: mit teszel fel majd nyarra? 195/65? a gumibolt.hu valtotablaja azt irja, hogy 205/65 a vele kompatibilis, viszont ilyet csak 1 db ceg gyart, az uniroyal, az is 33E-ert, ami 132E 1 komplett szettre, szal errol reszemrol ennyit. sajnos en elfelejtettem, hogy milyen volt rajta regen, mert osszel vettem a kocsit es az 1. dolgom az volt hogy kivagjam a gumikat a francba, mert kilaccott a vastagbeluk. 195-re emlexek ...
Előzmény: kopiteki (2362)
vwandal Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2369
Ja tényleg!
Elírtam, bocs!
185/55R15 kéne 4 db használt, de jó, nyári!

Kösz
Péter

Előzmény: stevie wonder (2367)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2368
Ladara nem tudsz BMW felnit _biztonsagosan_ felszerelni. Az altalad emlitett pogacsa ismert, de nagyon kompromisszumos megoldas. Fiat-felnik viszont felmennek a Ladara is, probalj olyat talalni.
Előzmény: Rospe (2365)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2367
Ilyen meret nem letezik. Miert pont ilyen kene?
Előzmény: vwandal (2366)
vwandal Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2366
sziasztok!

Keresek 4 db 185/50 R15 ös használt jó állapotú használt gumit!
Ha tud valaki jelezze legyen szíves!

Péter

Rospe Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2365
Please help me!
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni hol tudnék vásárolni olyan csavart mely a 4*100-as osztókörű felnit 4*98-as-ra szükíti?
Ez egy olyan csavar melyen egy fix alátét van elhelyezve ami "asszimetrikus" vagyis nem körközéppontos így szükít 1 mm-t ami átmérőben már pont 2mm. Ladára szeretném biztonsággal feltenni a BMW felnit ezzel a csavarral.
Ha valaki tudna segíteni hogy hol lehet ilyet venni kérem segítsem nekem, irjon 1 e-mailt vagy küldjön 1 sms-t.
Köszönettel:
Rospe 30/4006843
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2364
Nem biztos, hogy bemegy, mert szelesebb felninel utana kell szamolni az ET-szamot is, tehat a kerek "befele" is egy huvelykkel (csaknem 3 centivel) szelesebb lesz, ott pedig beleerhet valamibe. Plane, hogy a Clio-n ez a mostani mar eleve szelesebb meret a gyarinal :-) Szoval ki kell kiprobalni.

Azt nem ajanlom, hogy a jelenlegi ET-szamu felnit vegyel es a 2 huvelyk kulonbseg kifele jelenjen meg: ez mar akkora terhelest jelentene a futomunek (oldalankent 5 centivel hosszabb erokar, ugye), hogy veszelyesse tenne az autot.

Előzmény: markoo (2363)
markoo Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2363
sziasztok
érdeklődnék hogy most
195/55r15 gumi van, 7 colos felni
helyére 225/40r16 9 col széles felni bemegy e.
a váltóméret r15:590 r16:586
végülis a szélesség nemérdekes mer peremezve ugyis lennének a sárvédőívek
kérdezem én, megoldható?:)
kopiteki Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2362
A mostani nekem is 185/70-es. De a felnim 5.5jx14x20.
Előzmény: lukit (2360)
kopiteki Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2361
lukit:
Nekem is 14 collos felnim van, de olvastam valahol,( és a gumis ember is megerősített ebben) hogy 195-ösnél szélesebb abroncsot nem szabad rátenni! Egyébként meg bele van ütve a felnibe is!
Előzmény: lukit (2342)
lukit Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2360
ez mennyire hatarozza meg hogy milyen gumikat lehet rarakni? meg lehet ebbol mondani hogy pl 185/70-es gumi jo ra?
Előzmény: Törölt nick (2358)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2359
ATóth!

Nekem Eurotec téligumim van. Continental csoport gyártmánya, nincs vele semmi baj.

Előzmény: ATóth (2344)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2358
Felni mérete. A 6J a szélesség, a 14 az átmérő.

Majd valaki gondolom hozzáértőbben is megválaszolja, de lényegében ezt jelenti :-)

Előzmény: lukit (2357)
lukit Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2357
6Jx14H2 - ez mit jelent?
Kulimász Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2356
Nekem marangoni volt fent a régi verdámon és az egyiknek az oldalfala minden külső behatás nélkül szétrepedt (1 éves volt a gumi). Előtte nem padkáztam vele, nem súroltam a járdaszegélyhez (bal hátsó keréken volt), mégis megtörtént. Persze, lehet, hogy egyedi eset, de azért gondoltam, leírom.
Szóval inkább Barum.
Előzmény: ATóth (2351)
ronni Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2355
szoval tudtok mondani valami cimet
ahol a legolcsobb a gumi?
nem kell nekem markas, neve sincs is jo, csak ne legyen ujrafutozott es uj legyen, nyari
ilyen kene
225/45R16
koszi
ronni
Thomaster Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2354
"A Marangoni ujrafutozott gumikat is gyart": igen, de azt Marix néven forgalmazza. Amin Marangoni felirat van, az "rendes" új gumi.

De a Barum tényleg jó.

Előzmény: stevie wonder (2352)
ATóth Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2353
Szia Stevie!

Köszönöm a választ!
Egyetértek - újrafutózott gumit én sem vennék, mert gyerekeim is vannak. :-)
És ami nem futózott?

Ezek szerint a Barum jó választás lehet.
Akkor már csak magamban kellene eldöntenem. :-)
Üdv
a Tóth

Előzmény: stevie wonder (2352)
stevie wonder Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2352
A Marangoni ujrafutozott gumikat is gyart, azoktol ovnalak. Erre a Re-treaded szo figyelmeztet, mashonnan nem nagyon latni.

A Barum ar-minoseg viszonya altalaban kituno.

Előzmény: ATóth (2351)
ATóth Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2351
Sziasztok!

Mégis inkább kérdeznék még:

Marangoni? - nagyon ajánlották a Calibra topicban
Barum Bravuris? - ezt is
Üdv
a Tóth

Előzmény: ATóth (2349)
ronni Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2350
Sziasztok!

Tudtnatok mondani nekem valami cimet, vagy valamit ahol a kovetkezot talalnek?
Szoval kene nekem majd tavasszal egy garnitura nyari gumi 16"-os alufelnivel
a gumi markaja mindegy, de a legolcsobb kellene
a gumi 215 vagy 225-os legyen /45 vagy /50-es es 16"-os
alufelnit hol talalok a legolcsobban? Illetve erdemes hasznalt felnit venni, vagy nem eri meg azt az arkulonbozetet?
koszi
ronni

ATóth Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2349
Köszönöm Uraim!:-)
Akkor lehet, hogy nekem is az fog felmenni. :-)

Üdv
a Tóth

Előzmény: PRIMERA_P11 (2348)
PRIMERA_P11 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2348
Nekem is ilyen Dayton D200-as fog felkerülni a gépre 195/60-as mérteben. :-)
Előzmény: ATóth (2345)
monyesz Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2347
Inkább Dayton, a téli gumijaikkal jó tapasztalatok vannak.
Előzmény: ATóth (2345)
lukit Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2346
ismer vki 205/65R14-es gumit? akkora elcseszett meret ez, sehol se talalok ilyet :I
ATóth Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2345
Ja!
És esetleg a Dayton D200?

Köszönöm
Üdv
a Tóth

Előzmény: ATóth (2344)
ATóth Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2344
Tisztelet a Topicnak!

Kérdésem lenne:

Eurotec gumikkal van-e valakinek tapasztalata.
Nyárit vennék és jó az ára (gumibolt.hu):
ML500
195/60R14 H 16.640,- 13.312,- (Brutto)!!!
Nem versenyzek majd vele. :-)

Köszönöm
Üdv
a Tóth

monyesz Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2343
Bele van ütve a méret a felnibe (lyukkör környékén vagy a felni szélénél), de a felni nem 14"-os, az a gumiméret.
A www.gumibolt.hu-n találsz autótípus abroncsméreteket, váltóméret táblázatot és azt is hogy milyen széles felnire milyen széles gumi rakható.
Vagy elcsattogsz egy gumishoz és ő megnézi...
De gondolom, hogy nem rakták volna fel rá, ha veszélyes vagy nem lenne szabályos.
Előzmény: lukit (2342)
lukit Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2342
van nekem 1 elcseszett felnim, amin 205/65R14 gumi volt. namost a 205-t nem akarom nyarra alabbadni, ilyen gumi meg alig van (uniroyal-on kivul nem is lattam meg), ezert firtat a kivancsisag, hogy pontosan hogyan tudom ellenorizni, hogy biztos hogy ez a gumi valo az en felnimre?

hogyan tudom megmerni, hogy a felni R14-es lehet-e vagy hogy milyen atmeroju gumi valo ra? 14 col az a kulso atmero, ami "kilatszik" a felnibol?

Giugiaro Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2341
MEnnyire olcsón?
Előzmény: Vwmania (2340)
Vwmania Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2340
Sziasztok! Itt az olvadás, jön a tavasz és gondoltam gondolatindítónak bedobom:

ELADÓ 4db Borbet CB felni. 8Jx17"H2 ET35 5x112-es (Passat B5). Teljesen jó állapotban vannak és olcsón számítom.

monyesz Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2339
Az jó gumi.
Előzmény: kopiteki (2338)
kopiteki Creative Commons License 2003.01.14 0 0 2338
A NOKIAN NRH2 abroncs ismerős valakinek? Elég jó mintázata van, az ára is tűrhető...
Véleményeket várnék...
tlantos Creative Commons License 2003.01.14 0 0 2337
Hali,

Elado 4db 13"-os gyari Suzuki Swift lemezfelni.
Hasznalt , nincs megutve.
Ajandekba jar melle 4db gyari disztarcsa (az ujabb tipusbol)
Ar : 20000, hely : Budapest

TLantos

Danika77 Creative Commons License 2003.01.14 0 0 2336
Hali!

Van elado 4 db Fiat gyári alufelni ami Punto HGTn volt. 6x15 ös a felni és 4x98 as lyukosztásu a gumi 185/55 ös rajta ami 10.000 kmt futott.Ha érdekel valakit akkor keressen meg emilben.

A.Miller Creative Commons License 2003.01.14 0 0 2335
Gyerekek, szükségem lenne 4db 6J16-os felnire (lehet lemez is,de nem feltétlenül) lyuk kör kioszt. 5/130 ET~50. Elég sürgős lenne.

Köszönöm

monyesz Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2334
>Tud valaki olyan helyet, ahol nem egy új felni árát kérik, ha meg akarom csináltatni a régi vihatvertet? Nem ütött csak a felülete nagyon csúnya.
Volt már ilyenről szó, de olyan régen, hogy nem emlékszem a címre. Ha van időd, keress rá vissza a topicban.
A http://felniklinika.hu címet nézd meg !
Előzmény: Lymphater (2329)
_Marcell_ Creative Commons License 2003.01.12 0 0 2333
Mennyiert adod darabjat? Kulon is eladod, vagy csak egyutt a 4-et?
Előzmény: BLASIUS (2327)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.12 0 0 2332
"Jégen MINDEN csúszik. Még a szöges gumi is tud."

Tanúsítom :-))

Egyébként még hóban is. Csodák nincsenek.

Előzmény: kneissl (2306)
Lymphater Creative Commons License 2003.01.12 0 0 2331
Kössszzzi.
Előzmény: tlantos (2330)
tlantos Creative Commons License 2003.01.12 0 0 2330
Hali,

A gumibolt.hu-n levo valtomeret tablazat szerint a 195-os gumir 5.5" - 7" szeles felnire lehet szerelni. Tehat ezek szerint teljesen rendben van.

bye
TLantos

Előzmény: Lymphater (2329)
Lymphater Creative Commons License 2003.01.12 0 0 2329
Hello

Érdekelne a tapasztalat, hogy fel lehet rakni 5és1/2-es (5,5) colos felnire 195-ös gumit? Használt valaki ilyet?
Tud valaki olyan helyet, ahol nem egy új felni árát kérik, ha meg akarom csináltatni a régi vihatvertet? Nem ütött csak a felülete nagyon csúnya.

g_area51 Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2328
Lapinyeloce

haver E osztalyan van bridgestone.azt mondja a legjobb. hogy re720 o tudja

Előzmény: Lapinyeloce (2325)
BLASIUS Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2327
Sziasztok!

Van eladó 4 db Continental SuperContact téligumi nálam 185/60 R14 méretben.

Ugyanakkor keresek bármilyen jó állapotú téligumit 185/70 R14 méretben.

Sajna a fenti gumik nem igazán az én autómra valók (túl vékonyak a 240-es Volvohoz), de például egy Golfra, Corollára ideálisak.

tlantos Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2326
Hello,

Elado 4db ichelin MXT 155/70R13 gumi. 3db min 50%-os, a negyedik min 70%-os.
2000/db-ra gondoltam.

bye
TLantos

Lapinyeloce Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2325
Sziasztok!
Ma sikerült beszereznem korrekt pénzért 4 db Bridgestone Potenza RE720-at.
Van valakinek tapasztalata ezzel a gumival?
palaceF Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2324
hali!
keresek 16"os alufelni garniturát,4x100as,ET35-38,5-6küllöset,szép állapotban(esetleg 205ös gumival is).OZ polaris(vagy hasonlo)elönyben!
tel:30/205-8555(vagy mail)
Szabyka Creative Commons License 2003.01.01 0 0 2323
Sziasztok!

92-es Orionra szeretnék alufelnit venni!
Ha esetleg lenne valakinek eladó szóljon!
A gyári méret 15*6/et41, erre feltehetem a 15*6,5-t is tenni? Az et-től meddig térhetek el + illetve - irányba?
Köszi!

Syd Barrett Creative Commons License 2002.12.30 0 0 2322
Sziasztok! Van eladó 4 db gyári Opel alufelnim (Zafira, Omega) vadonatúj 215/55 R16-os Pirelli 6000-es gumikkal. Igaz nem téli gumik, de majd lesz nyár is egyszer :-) Ára: 50e/db.
Nick_X14XE Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2321
Szia Lukas Gumi!
Köszi az infót, körbejártam a témát, 20%-ot adtak max. Pirellire. Már megvettem a Toyót, és nem bántam meg. A hangosságára sem panaszkodom, bár picit hangosabb, mint a nyári Pirellim, de belefér, nem zavaró. Hidegben érezhetöen; lefagyott, havas úton pedig nagyságrenddel többet enged meg, mint egy akármilyen nyári. Szóval király, téligumit mindenkinek!
Előzmény: Lukas Gumi (2303)
Ordas Farkas Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2320
én is erre gondoltam, hogy ez mindig így van, nem?
Előzmény: kneissl (2319)
kneissl Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2319
Már bocs, de akkor nem a pirelli felirattól jöttetek egyenesbe. Bármilyen gumival ugyanez történik.
Előzmény: candle (2315)
Lapinyeloce Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2318
Köszi Stevie!
Akkor vszínű beruházok!
stevie wonder Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2317
Lapi,

az Octaviak egy szeriaja eleve 205/60R15-tel kerult forgalomba, tehat ez egyaltalan nem problema. A gyarinal eggyel szelesebb, de kicsit peresebb gumi hatarozottan jot fog tenni az autod menettulajdonsagainak. En tudom :-)

Stevie
Octavia
205/55R16

Előzmény: Lapinyeloce (2316)
Lapinyeloce Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2316
Sziasztok!

Ajánlottak nekem olcsón új Fulda Carat nyári gumit.
A kérdésem a 195/65 R15-öt felcserélhetem-e 205/60 R15-re. Így a kerékátmérő kb 1,2 cm-vel lenne kisebb. A kérdés, hogy a felnire fel lehet-e tenni.
Octaviara lenne.

Köszi a segítséget!

candle Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2315
"van itt valakinek Matador MP 58?"

nekem volt fennt matador, merthogy sz.ré'/hugyé' hozzájutottam, de 1 hét után kivágtam őket. helyettük pirelli lett, zongorázni lehet a különbséget

"? jégen hogy viselkedik? "

színjégen minden gumi csúszik, de a pirellik minket megfogtak a lefagyott úton, kanyarban. hátsókerekes autóval:-)))

tanulságos volt, mert az autó hátulja kitört a lefagyott úton, kanyarban, de gázelvétellel és ellenkormánnyal egyenesbe tette magát.

Előzmény: Ordas Farkas (2305)
candle Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2314
"a Good Year GT2-es nyári gumival? "

- hangos, nem tapad
+ korán elkezd "visítani" a gumi kanyarban, emiatt hangra is jól érezhető, hol kezdi elengedni magát

Előzmény: kopiteki (2299)
tlantos Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2313
Előzmény: tlantos (2312)
tlantos Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2312
Hali,

Megneztem a gumibolt.hu-n, es
6x15, 4x114.3-at ir ezekre.
De en ezt nagyon furcsallom, mert ez igencsak regi japan osztas, es az osses tobbi 5x (neha 4x) 108.

mas:
A Swiftemrol elado az alufelni.

7x15", 4x114.3, ET38, 5000km-t futott Barum Bravura hibatlan gumik, tartalek kupakok a felnihez + 12db kerekanya (esetleg igeny eseten a kerekorben is megegyezhetunk). Ha Swiftre lesz, egy garnitura gyari feher index ajandek. (ezeknek 5000 darabja kulon)

bye
TLantos

Előzmény: sZoMy (2309)
capri-3 Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2311
tudtommal Mondeo, de nezz utana.

Előzmény: sZoMy (2310)
sZoMy Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2310
illetve hogy ez egyezik-e vmi más tipusu autóéval? mert nemtalálok rá felniket sehol...

sZ

Előzmény: sZoMy (2309)
sZoMy Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2309
Hi!

Megtudná nekem vki mondani hogy a volvo s40/v40 T4-nek mi a gyári kiosztása? (16")

sZ

Ordas Farkas Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2308
azért nem vagyok kétségbeesve, mert ha nem baromkodik az ember ( kézifék) akkor abszolút nem csúszik semennyire, csak intenzív fékezéskor, de ha 'adagolom' a féket, akkor nincs semmi gond...

Előzmény: civiccoupehybrid (2307)
civiccoupehybrid Creative Commons License 2002.12.27 0 0 2307
195/50r15 jelentem tsúszik....
de jobb mint a savaeskimo3

:-)

kneissl Creative Commons License 2002.12.27 0 0 2306
Jégen MINDEN csúszik. Még a szöges gumi is tud.
Ordas Farkas Creative Commons License 2002.12.27 0 0 2305
van itt valakinek Matador MP 58? jégen hogy viselkedik? mert nálam elég szarul... vagy ott minden télig gumi csúszik? alapban persze jó, de pl akárcsak 25-30-ról intenzíven fékezve is csúszik az autó (bár teljesen kormányozható marad, és az irányt is tartja....

ja és életemben először kézifékkel fordultam be egy utcába, persze nem volt sehol senki, még parkoló autók se, így nem lett volna vészhelyzet, ha esetleg elsodródom. Ezt is olyan 25-30-ról csináltam, és mondjuk foghatott volna jobban is a fék....

persze lehet hogy csak az van, hogy k*rvára jeges volt az út, és ott nem lehet egyszerűen mit csinálni ( de gyakorlatnak jó volt, milyen az, amikor megindul az autó)

Lukas Gumi Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2304
Én tőlük vettem a felniket és egész jó áron. Szerintem érdemes megnézni a választékot és voltak futott gumijaik is nagy mennyiségben.

www.ficsor.hu

Előzmény: marcsello (2291)
Lukas Gumi Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2303
Az akciót most nem látom a weblapon. Úgy látszik szezonban nem él.
Lukas Gumi Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2302
www.ppasztoy.hu

a link ennyit megérdemelnek

Lukas Gumi Creative Commons License 2002.12.23 0 0 2301
Toyo-t nem választanám semmi esetre sem, egy barátom vett ilyet hangos és nem is volt különösen megelégedve vele.

Pirellit inkább és a Budafoki úton ahol 3 fizet 4 vihet akcióban esetleg meg tudod venni. 2 hónapja még volt ilyenjük.

LG

Előzmény: Nick_X14XE (2292)
kopiteki Creative Commons License 2002.12.21 0 0 2300
Punny?
Előzmény: kopiteki (2299)
kopiteki Creative Commons License 2002.12.21 0 0 2299
Lehet, hogy még korai, de van valakinek tapasztalata a Good Year GT2-es nyári gumival?
Mennyire csendes, megbízható tapadású, stb?
Válaszokat előre is köszi!
üdv kopiteki
VinyO Creative Commons License 2002.12.19 0 0 2298
Hello!

Lenne egy kérdésem a Nagyérdeműhöz!
Szerintetek mennyiért lehetne eladni 4db Borbet "T" 4X98-as lyukosztós 7X15-ös 2000km-et használt felnit(szinte új)
Hmm?

köszi, üdv
Vinyo

Nick_X14XE Creative Commons License 2002.12.19 0 0 2297
Most csak 20% van rá, a Toyo-ra meg 10% volt. De mégis van közöttük 20% differencia. :)
Előzmény: monyesz (2296)
monyesz Creative Commons License 2002.12.19 0 0 2296
Ja, én még a 25%-os akcióban vettem ! :))
Előzmény: Nick_X14XE (2295)
Nick_X14XE Creative Commons License 2002.12.18 0 0 2295
Köszi a válaszokat!
A Snowcontrol majd 20%-os árfölénye miatt a Toyo-t választottam, már fel is került az autóra! Remélem be fog válni. :)
Előzmény: monyesz (2294)
monyesz Creative Commons License 2002.12.18 0 0 2294
Nick !
Egy kicsit függ a kérdés az autó teljesítményétől is, de a méret alapján a Pirelli Snowcontrolt javaslom, nekem pozitívak a tapasztalataim (havazás után is). Ez egyébként a tesztek alapján veri a Toyo 940-et.
marcsello Creative Commons License 2002.12.18 0 0 2293
Nick,

ezek mind nagyjából egyforma képességűek, szerintem amelyik a legolcsóbb, ha jól sejtem a 190 direzionale vagy a toyo lesz az. nekem is ez van fent 195/55 R15 méretben, és azon kívül hogy száraz úton kicsit nagy a gördülési zaja, nagyon jó kis téli gumi.

Nick_X14XE Creative Commons License 2002.12.18 0 0 2292
Hali!
Melyik téligumit javasolnátok ezek közül:

Pirelli Winter 190 Direzionale
Pirelli Winter 190 Snowcontrol
Toyo Snowprox S 940

A méret 165/65 R14.
Üdv,
Nick

marcsello Creative Commons License 2002.12.18 0 0 2291
Sziasztok,

egy 97es Alhambrához keresek 4db jó állapotú, lehetőleg (sokküllős) 16os alufelnit, "még éppen használható" gumikkal.
A méret: 6Jx16, 5x112x57 ET53 (ugyanaz mint VW Sharan vagy Ford Galaxy)
ha bárki tud segíteni, nagyon megköszönném.

marcsello

vwandal Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2290
Porsche Hackmesser ATS 15"-os 4 db alufelni sürgősen áron alul eladó!
Ár: 40.000Ft
Tel: 06309080224

Péter

MzPerX Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2289
Haho,
Bridgestone WT11-rol tud vki vmit? 225/60 R16 méretben alig találni most gumit, ebből találtam 2 100%-os, de nem új gumit, valamint 2 Michelin XGV V4 70-80%os gumit. Elsőkerekes autóra szerintetek biztonságos megoldás ez? Áruk 100k HUF egyben.
Köszönet előre is.
Csigiri Csere Bigiri Bere Creative Commons License 2002.12.17 0 0 2288
Sziasztok!

Eladnám négy alufelnimet. Brune 6,5Jx15 H2. Itt egy fénykép.
A négyből egyen van használható gumi (Fulda), ami önmagában viszont nem igazán használható :)
Irányár: 50.000.- Ft.
Akit érdekel: 70/3122184

Marklar T ie Creative Commons License 2002.12.12 0 0 2287
HI
-195/60 R15 Continental téligumi eladó.
A 4db 60 000ft. 1 hónapot, max 2000km-t
futott. (új ár 32500ft)
T. 06 30 3011142
Tamás

-185/60 R14 P6000
35000kmt futott.
4db 20 000ft
T: 06 20 9 724471
Péter

Törölt nick Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2286
Van négy eladó lemezfelnim (téli gumihoz pl.:-))

Méret: 6Jx14 ET 38 4x100

Passzentos:

SEAT Toledo I (98-ig), Ibiza/Cordoba (2002-ig), Inca

Audi 80/90 (Typ 81, 1986-ig)

Volkswagen Golf I/II/III, Jetta I/II, Vento, Passat (96-ig), Caddy, Polo Classic, Scirocco, Corrado

stb.

Így néznek ki, csak feketék:

A felnik tökéletesen hibátlanok, nincsenek szétjárdázva, szétütve, nem rozsdásak.

Van rajtuk 4 db. kb 30%-os nyári gumi (talán Goodyear)

Irányár: 28000,- Ft

Gyári SEAT Ibiza/Cordoba/Toledo I dísztárcsáim is vannak (10000,- Ft/4db)

Telefonon hívjon, akit érdekel (06 20 9 565 385), vagy írjon mailt!

PS: Kerekek az én újonnan vásárolt SEAT Toledomon voltak, csak vettem rá nagyobbakat.

Törölt nick Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2285
Csak egy ausztriai gyártóüzemet zárnak (zártak?) be, a márka nem szűnik meg. A régebbiekre volt jellemző a szálszakadás, a mostaniak már jók szerintem.
Előzmény: monyesz (2282)
Tschangow Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2284
Bravurist csak ajánlani tudom :)
Astra Agressor Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2283
A Semperitnél a szálszakadás is gyakori, sajnos...
Előzmény: monyesz (2282)
monyesz Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2282
A semperiteknél gyakori a defekt, gyönge az oldalfal. Én úgy tudom a Conti be is zárja az autógumi gyárat (volt is botrány belőle vmikor tavasszal a sógoroknál).
Előzmény: tlantos (2280)
tlantos Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2281
Ja, ami kimaradt
14"-os a jelolt, es az sem tragedia, ha 150km/h-s a sebessegindexe, de ilyen ugyse valoszinu :)
Előzmény: tlantos (2280)
tlantos Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2280
Joreggelt,

Mi az altalanos velemeny a Semperit gumikrol?
Konkretan
S-LIFE M711 vagy SPORT-LIFE M 811 a jelolt.
Nekem utoljara a biciklimen volt Semperit gumi, igy nem sok tapasztalattal rendelkezem az iranyban.

meg egy jelolt van, a Barum Bravuris. Nekem a Bravura-val jo tapasztalataim voltak, ez meg elvileg az utodja.

Ja, persze szigoruan nyarra kellene, telire van teli.

bye
TLantos

marcsello Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2279
Sziasztok,

ha valakit érdekel, van 4 db 195/65 R15 méretű T indexű Vredestein Quatrac2 négyévszakos gumim eladó. DOT alapján 2001. 17. heti gyártásúak, 2 db 70%os, 2 db 90%os, javítva nem voltak, idén kerültek fel a kocsira, amit most vettem.

Télire is jók, elsősorban annak aki városban és főleg latyakos, takarított utakon használja, persze egy jó téli gumi többet tud havon, de ez is szilika adalékkal készül, és szerintem nagyon megfelel általános téli használatra, persze nem havas hegyi utakra, síeléshez, amihez nekem kell.
Ezért is cseréltem le őket, nekem egy Bridgestone Blizzak LM-18 jobban megfelel. Egyébként teljesen meg voltam elégedve velük, nagyon nagy esőben is igen jól lehetett fékezni és kormányozni és még ezen a hideg aszfalton is elég rugalmasak, kényelmesen gurulnak, és nem olyan zajosak mint egy téli gumi.
ja, és az áruk 40,000 Ft (4db), alkudni meg lehet próbálni.

marcsello

Paco155 Creative Commons License 2002.12.08 0 0 2278
A bővebb ismertetőben én is ezt mondtam :)
Előzmény: kneissl (2277)
kneissl Creative Commons License 2002.12.08 0 0 2277
Azért a pogácsa elég gagyi megoldás.
Előzmény: Paco155 (2273)
Paco155 Creative Commons License 2002.12.08 0 0 2275
A pogácsa egy olyan fémtárcsa amin megvan a négy furat ahhoz hogy rögzítsd az eredeti csavarjaidhoz. Illetve eltolva van benne még 5 másik menetes furat amibe viszont az ötlyukú felnid csavarjai mennek.
A bömbis topicban valamikor még kép is volt egy eladó készletről, úgy 2-3 hónapja, ha visszakeresed akkor jobban megérted.
Egyébként én nem javaslom, mert szerintem egyrészt szétüti a futóművet ugyanis megváltozik a nyomtávod (megfelelő ET számú felnivel persze ez kompenzálható), másrészt nem tartom biztonságosnak.

A legjobb megoldás (de ahhoz sokat kell szerelni) ha létezik az adott modellből 5 csavaros változat, és annak az eredeti cuccait rakod be a tiéd helyére. Ennek hátulütője az, hogy valószinüleg nincs ilyen.

Előzmény: Törölt nick (2274)
Paco155 Creative Commons License 2002.12.08 0 0 2273
Leginkább pogácsával ha nem akarsz sokat szerelni.
Előzmény: Törölt nick (2271)
kneissl Creative Commons License 2002.12.08 0 0 2272
Pedig igazán nem is a vadiúj gumi a legjobb, hanem az 1-2 ezer Km-es amiről lekoptak az öntőforma lekerekítései. Ez különösen a téliguminál tud hasznos lenni.
Előzmény: kismiki (2270)
kismiki Creative Commons License 2002.12.08 0 0 2270
Szasztok! Látom nyűglődtök itt a multikkal, meg a tesztelő "igenböcsületes" újságírókkal. No egy dógot megjegyeznék itten. Ezek mindig VADIÚJ gumikat tesztelnek. A vásárló-felhasználó ilyen VADIÚJ gumit pár napig-hétig és max 1-2 ezer km-ig tudhat a segge alatt, mert a gumi tulajdonságai folyamatosan változnak, romlanak. A multik is kihasználják ezt, meg a legjobb mérnökök tudását és beletervezik az okosságot a gumiba. Pl. a kb. 20e km utáni bravúros dübürgés, vagy a kb. 30e km utáni contact hiány vizes burkolaton, olasz és japáni márkák eszement gyors kopása. Még soha nem olvastam hasnáltguma összehasonlításról, pedig kíváncsi volnék a 3mm-es teszt eredményére. A gumaszervízről meg annyit, hogy mindig azt ajánlja, amin a legtöbb haszna van. Pár éve bármelyikhez nyitottál be, aszonta Vredestein a király. Ja. Neki lóvéban. Amúgy meg Dunlop párti vagyok pár éve, nekem bejött. Egy Barumi nagy csalódás és jó 20 év után váltottam márkát baráti ajánlásra. Nem sok helyen lehet kapni, mert a Mo-i markatingjük egy nagy fos, de árban a nagy miche-goodye-conti-pire dübörgők alatt, minőségben meg legalább ott vannak.
kneissl Creative Commons License 2002.12.06 0 0 2269
Ha más ET számú felnit teszel föl, akkor tulajdonképpen a nyomtávot változtatod. Ha szélesebb lesz, akkor a fék elfér, de a felfüggesztés jobban terhelődik, ha keskenyebb akkor fordítva.
Mint a kifordított trabi felni.
Előzmény: monyesz (2260)
zsenyaf Creative Commons License 2002.12.06 0 0 2268
Talán a legjobb nyári abroncs jelenleg.
Nyáron gumivásárlás előtt rengeteg jót olvastam róla

Zsenya

Előzmény: Danika77 (2267)
Danika77 Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2267
A Bridgestone Potenza S0-3 as gumijával kapcsolatba van valakinek tapasztalata vagy infoja?
Astra Agressor Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2266
"Multkor nétem is itt, mikor valaki taglalta, mennyira bonyolult lemérni :) papírzsebkendővel és radírral valóban :DD"

Eszembe jutott nagyapám, amikor újdonsült tévéjét még a furgonban átölelte (szélességmérés) majd széttárt karokkal (mint valami pantomim-művész) átszellemülten koncentrálva elindult az ajtó felé . "Pont befér" állapította meg büszkén. Persze mire visszaért a tévével az ajtó már kissebb volt. :-)))

ON

Előzmény: Tschangow (2265)
Tschangow Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2265
:))

Asszem így kell leírni:
EinpressTiefe = ET
Multkor nétem is itt, mikor valaki taglalta, mennyira bonyolult lemérni :)
papírzsebkendővel és radírral valóban :DD

Előzmény: monyesz (2264)
monyesz Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2264
Tschangow !
> elfér-e a féktől a felni?
Egyeseknek csak ezt jelenti !

De lehet Agresszornak van igaza ?! :)) Elfér a Tárcsátál = ET !!! Bár inkább a féktuskótól...
Tehát Elfér a Tuskótól !

Előzmény: Tschangow (2261)
Tschangow Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2263
Ja? Télleg? Köffike :DDDDD
Ejnye, de szar adni a hülét! :DDD
Előzmény: Astra Agressor (2262)
Astra Agressor Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2262
ET= E lfér a T árcsa? :-)))

(Az ET-szám a felni süllyesztésére utal, vagyis a keréktárcsa középsíkjának és a felfekvő síknak a távolsága mm-ben.)

Előzmény: Tschangow (2261)
Tschangow Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2261
Így van, de mióta jelenti az ET azt , hogy elfér-e a féktől a felni? :)
Előzmény: monyesz (2260)
monyesz Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2260
Az ET-szám nem csak arra van, hogy mutassa felfér-e a féktől a felni ! Más ET-számú felninél változik a súlypont, máshogy terhelődik a futómű, esetleg jobban, aminek később esetleg meg kell fizetni az árát... Ezért nem szokás más ET számut használni, de persze lehet !
Előzmény: markoo (2259)
markoo Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2259
thx
de attol hogy más az et száma, sztem még felmenne a renaultra a hondáé, mivel hogy a hondáé van beljebb, ugyvettem ki (lehet hogy rosszul) a számokból, tehát ez sztem nem lehet gond:)
de azért más véleményére is kíváncsi vagyok,thx
PRIMERA_P11 Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2258
markoo!

Aki keres talál! Ezen a linken www.autogumi.com/felni/felnik.html azt írják, hogy az osztókör megegyezik, de az ET szám nem. Ezért is lehet az amit írtál, hogy az egyiket fel lehet rakni mindkét autóra a másikat nem. Meg kell próbálni, hogy elfér-e.

Üdv: Primera_P11

Előzmény: markoo (2256)
Astra Agressor Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2257
Utolsó árajánlat -
4 db Goodyear Ultra Grip 4 téligumi, 145/70/R13-as méretben, Seicenton futott, kifogástalan állapotú.
19.000,-Ft (4db)

markoo Creative Commons License 2002.12.05 0 0 2256
nekem nem válaszol senki?:))
pedig hétvégén fel kéne vhogy rakni ezeket a felniket, de mondjátok már el hogy felmegy e a honda felnije a renaultomra, és hogy létezik e olyan felni ami rámegy renaultra és hondára is, mer halottam már ilyet:)
köszi
sbojan Creative Commons License 2002.12.04 0 0 2255
Ha lehetne - egyedi kérelem alapján - a késői időpontra tekintettel, no meg arra, hogy ilyenkor már nem fog az agyam, leírnátok, hogy ez a DOT szám hogyan is épül fel? Egy konkrét példával, ha nem vagyok túl pofátlan!
Reggel megyek feltetettni a téli gumikat (Continental WinterContact TS790), és fórumon kialakult általános vélemy alapján én is szeretném elkerülni a tavalyi (esetleg még korábbi) gyártású gumikat.

Előre is nagyon kösz!

Előzmény: stevie wonder (2072)
Xyz123 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2254
Bocsi, tévedtem. Akkor valóban nem lehet rárakni. Kár :)))))
Előzmény: Flex (2253)
Flex Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2253
Első hallásra jónak tűnik, de valahogy úgy gondolom, hogy nem lehet bármilyen felnit felrakni egy autóra. Más az ET szám, más az osztókör, egyedül az stimmel hogy 4 csavar fogja.
Szakértők mit szólnak?
Focusnak elvileg 108-as az osztóköre és 47.5 az ET száma.
Előzmény: Xyz123 (2252)
Xyz123 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2252
Hello, itt van amit szeretnél:))))):

4db Intra Verity alufelni. 4x100-as 15"-os, ET 35, Nekem Corsa C-n volt. Van rajta 195/50 R15-ös Fulda Extremo gumi, az egész kb. 6000km-t futott.
Ára: 110000 Ft (Gumi+Felni+Kerékőr)

Tel.:06209275270

Előzmény: Flex (2251)
Flex Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2251
Keresek Focus-ra 4 db hasznalt alufelnit legalabb 90%-os nyari gumival, 14 vagy 15"-ost.
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2250
"A Firestone-ról mi a véleményed? Ez a nyári gumi a Seaton, de nekem nem tetszik."

Mi a típusa? Csak mert nekem sem tetszett, a Focuson is az az egyik gyári szerelés.

Előzmény: brucknerm (2246)
Evo II Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2249
stevie wonder Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2248
Ezt mar leirtam:
http://totalcar.hu/teszt/leon14mill/
Előzmény: brucknerm (2246)
ABEDE Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2247
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy milyen gumit ajánlotok feltenni egy Mitsubishi L200 as gépre.Csere elött van és nemtudom a választ!Melyik a jó?

brucknerm Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2246
stevie,

Köszönöm, kimerítő volt a válasz. Amúgy 195/65/R15-ös van rajta és Bridgestone-t tetetek rá. (A Good Year-t a Y2000-nél ajánlották nagyon, az előző kocsimon is az működött a legjobban, de ahhoz tényleg kell egy jó kis akció)

A Firestone-ról mi a véleményed? Ez a nyári gumi a Seaton, de nekem nem tetszik.

lukit Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2245
elado 4 db 1 telet futott (kb 2Ekm) Goodyear Ultra Grip 5 M+S 175/70 R13 82Q gumi; bolti ara lenne ennek most kb 84EFt, 40-ert odaadom. ha erdekel -> email.
Ordas Farkas Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2244
nem jó fele keresgélsz továbbra sem, mondtam, hogy felesleges törni magam :-))))

persze, hogy egy másik multi, de nem feltétlen az, amelyikről a teszt magazin meg a szakértők azt mondják, hogy a legjobb.... már ha létezik ilyen kategóriáa egyáltalán

Marcsello!

Ne menjünk bele ebbe a témába, hidd el nekem is van pont elég belelátásom a dologba, de ha nem is lenne, elég csak körülnézni a mai nokia kínálatban... hasonló árban lévő más márkás telefonok sokkal többet tudnak és sok esetben megbízhatóbbak, mint a nokia. Most hiába írnám ide, hogy vegyük példának a 3410-t, mert a nokia annyira szarul tesztel, hogy gyárilag bugos szoftverrel dobta piacra (nem wap fagyásra gondolok persze)meg, hogy milyen szemét a márkaszervíz, hogy tök húlyére veszik az embereket... a nokia tulajdonosok nem hisznek a tényeknek...de miért?
jól lehet vele villantani, de miért? csak nem a marketing miatt? azért vesz még 1x nokiát, mert mert azt hitetik el vele, hogy milyen jó. Mellesleg az emberek nagyrésze szerintem másodszorra is ugyanazt a márkát választja... a nokia közepes, se nem jó, se nem rossz, illetve rossz, ennyi pénzért, de segít rajta a marketing...

bocsánat az OFF-ért

persze nehéz ezt elmagyarazáni olyan embereknek akiknek nokiájuk van... nekem is volt, sok más mellett, és régi készülékeket még szerettem is, de az újak :-((( arról nem is beszélve, hogy az 5110 óta ugyanaz a menü van az összes készülékben....

Előzmény: stevie wonder (2234)
marcsello Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2243
stevie,

köszi, ha van esetleg valami más amit tudnék használni, akkor hálás lennék. :-)))

marcsello

Előzmény: stevie wonder (2236)
markoo Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2242
sziasztok
érdekelne hogy apámnak van egy hondája '92 es civic, lemezfelnivel, nekem pedig renault '95ös, rámegy e az én automra az a felni, vagy esetleg cserélni kell, halottam már olyat hogy renaulté jó a hondára, de a hondáé nemjó a renaultra, szal hogyha esetleg kicseréltetném vhol
vagy vmi helpet plz
köszi előre is
monyesz Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2241
A határon már kérhetik, és az nem biztos hogy elhiszik a Bécset. De próba cseresznye, próbáld meg, legfeljebb visszafordulsz az első autósboltig (ennyit talán megér).
Amúgy autópályán nem lehet hóláncot használni, minek akkor a hólánc ?
Előzmény: Lapinyeloce (2240)
Lapinyeloce Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2240
Sziasztok!

Picit off! Hétvégén mennék a sógorokhoz. Téli gumi már fent figyel. Szerintetek kérhetik a hóláncot? Igazából csak Bécsig mennék.

Köszi

monyesz Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2239
Ordas Farkas !
Te el tudod képzelni, hogy egy ADAC, TÜV, ÖAMTC tesztet úgy csinálnak, hogy ott áll X,Y,Z,V,W világhírű gumicég egy-egy embere, jön az autó-fék-megáll, erre azt mondja X hogy nem jó neki 2 m-rel kisebb fékutat írjanak be, Z mondja neki az aquaplaning sebesség nem tetszik, stb...
Az ADAC, TÜV, ÖAMTC -s emberke meg jegyzeteli hogy ki mit szeretne látni a megjelenő tesztben...
Ezt már mégse kéne !
Tavaly a Micheline Alpin gumiját lehordták a sárga földig (pedig elég nagy cég), erre az évre kihozta a legjobb gumit. Szerintem ez az amit Steve említett: csak sok pénzzel, jó szakemberekkel, folyamatos munkával lehet ebben az iparágban eredményt elérni (az első ötben lenni mondjuk). A kutatás-fejlesztés nagyon pénz-energia-idő-szakember igényes, ezt a kicsik nem mindig tudják összehozni. Persze mindennek ára van, amit a vásárlásnál kell megfizetni adott esetben...
Előzmény: Ordas Farkas (2233)
stevie wonder Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2238
brucknerm,

hogy a vegerol kezdjuk, termeszetesen alufelnire is lehet teligumit huzni, de a felni nem szereti a sozott utakat. A feluleten levo mikrorepedeseken bejut a so a felni anyagahoz, es ronda, feheres-szurke "rozsda" keletkezik. Ezert szokas az alufelnirol lebeszelni az embereket.

A Leonhoz melyik meretet hasznalod? Az 1.4 16V gyarilag 175/80R14 kerekekkel jon ki, a tobbi 195/65R15-tel. Ha ez utobbirol van szo, akkor talan a Bridgestone a nyero, legalabbis a tesztekben ennek volt a legkiegyensulyozottabb a szereplese ebben a kozepes meretben (Blizzak LM22). A magyar utviszonyokra jo lehet a Good Year Ultra Grip, ha esetleg kifogsz egy akciot.

Előzmény: brucknerm (2237)
brucknerm Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2237
stevie,

Én tegnap este csöppentem ebbe a topicba és egy kicst vissza is olvastam. Úgy láttam, hogy Te a téma avatott szakértője vagy. Én viszont total amatőr.
Seat Leonra vennék téli gumit. Amit kinéztem és jelenlegi preferenciám (jót vennék de csak a márkáért nem fizetnék), meg egy teszt alapján (ahol mindegyik azonos besorolást kapott) sorrendbe állítottam: Bridgestone, Toyo, Good year , Continental.(Az utóbbi kettő már kicsit borsos)

Ha van egy perced jelezz, hogy szerinted ezek közül melyiket érdemes?

Még egy kérdés? mindenképpen érdemes-e acélfelnit is vennem, vagy szerelhető az alufelnire is a téli gumi?

Köszönöm

Előzmény: stevie wonder (2236)
stevie wonder Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2236
OFF
marcsello,

nem kerestelek, mert azokat a gumikat mar nem szabad hasznalni. Megneztem oket vilagosban, es azota inkabb egy szemettelepre kerultek :-)
ON

Előzmény: marcsello (2235)
marcsello Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2235
Farkas,

nekem ezek közül csak a mobiltelefonra van kicsit jobb rálátásom, de azért azt gondolom az se véletlen, hogy annak a bizonyos N-el kezdődő finn márkának a legnagyobb az újravásárlási aránya (valahol 80% fölött!!!). Márpedig az első vásárlásra még "be lehet húzni" embereket jó image-el, marketinggel, jó árakkal meg hülyítéssel, de normális ember nem lép ugyanabba a szarba kétszer.

stevie,

volt szó köztünk holmi téli gumikról 195/65 R15 méretben. Számomra még aktuális a kérdés... :-))) keress légyszíves, mert a telefonszámodat elhagytam.

marcsello

Előzmény: stevie wonder (2234)
stevie wonder Creative Commons License 2002.12.03 0 0 2234
Farkas,

akkor most leirnad, hogy telefonban, hifiben es digitalis kameraban ki csinal jot? Csak nem egy masik multi?

Vagy tenyleg erdemes Dyras mobiltelefont, Asahi hifit es Elta kamerat venni?

(A hifi egy kicsit kilog a peldak kozul, mert ott az igazan minosegi termekeket nem a tomegyartok csinaljak, hanem kis specialista cegek, de ezek egyreszt sokkal dragabbak, masreszt autoguminal nehezen kepzelheto el a konyhaasztali kivitelezes.)

Előzmény: Ordas Farkas (2233)
Ordas Farkas Creative Commons License 2002.12.02 0 0 2233
jó, hogy ezt nem nekem kellett leírni... arról már nem is beszélek, hogy pont a nagy multiknak van a legtöbb befolyásuk a nemzetközi tesztek eredményeire... még jó, hogy az terjed el, milyen jó az ő termékük

(lásd még Nokia telefon, Sony hifi, HP digit. fényképezőgépek -> jól eladott márka, sok esetben egyáltalán nem versenyképes termékek)

mindegy, asszem hiába magyarázom....

Előzmény: kneissl (2228)
monyesz Creative Commons License 2002.12.02 0 0 2232
Zak !
Elméletileg nem kell minden téli guminak M+S-nek lenni, de a gyakorlatban asszem végül is így van.
Régi típusú téligumikon (terepgumira hasonlít, aminek jó nagy bütykei vannak, széles árkok a mintázatban) nem látsz ilyet legfeljebb.
Igyazából nem tudom, hogy a jelölés mennyire szabványos, illetve milyen paraméterekhez van kötve, hogy M+S lehessen. Érzésem szerint nincs se előírás se szabály, csak megkülönböztetés a régi téli gumikhoz képest, amiknek terepgumi mintázata volt.
Előzmény: Zak (2230)
kneissl Creative Commons License 2002.12.02 0 0 2231
7 végén küldtem egy mélt hogy sajnos nem vált aktuálissá. Nem "keletkezett" ilyen kerékméret.
Ezekszerint nem kaptad meg. Ingyenes mailbox rulez.
Előzmény: Astra Agressor (2229)
Zak Creative Commons License 2002.12.02 0 0 2230
Szerintetek minden téli gumi M+S, vagy csak van közöttük olyan is? Feltélezem viszont, hogy ami M+S, az nyilván téli keverék. Oder?
Astra Agressor Creative Commons License 2002.12.02 0 0 2229
kneissl!

Az UG4 kell még? Nem hívtál.

Előzmény: kneissl (2228)
kneissl Creative Commons License 2002.12.02 0 0 2228
Abszolút nem akarom fikázni a nagy multikat, de nekem van egy ismerősöm aki távolkelettel kereskedik.
Tudna behozni abroncsokat is, olyanokat amik a michelin/goodyear stb-t lenyomná és olcsóbb lenne, csak a szabványosítás és az egyéb piacravezetési költségek "EU jelzés megszerzése" úgy ki van találva, hogy ne lehessen megszorongatni azokat akik már elhintették a tömjént...
A matador elég sokféle abroncsot gyárt ahoz hogy ne egyből azt feltételezze egy kívülálló hogy szarban az eklézsia. Ezzel együtt én lecseréltem őket...
Előzmény: stevie wonder (2227)
stevie wonder Creative Commons License 2002.12.01 0 0 2227
nem értem, miért baj, ha megkérdem itt is? te mindent elsőre elhiszel? gondolom nem...

Nem az volt a baj, hogy megkerdezted, hanem hogy a valaszt nem ertetted :-)

ha már a keverékeknél tartunk, itt egy valamivel frissebb és hivatalosabb info Matador MP58

Ez a gyari propaganda. Ha elolvasod, lathatod, hogy semmi erdekes nincs benne. A sajat regi gumijaikhoz hasonlitjak az ujat, es az persze jobb. 18 szazalekkal. Na ja.

Az, hogy a keverek tartalmaz szilikat is, az onmagaban semmit nem jelent. Ettol meg lehet rossz a keverek. El kell fogadni, hogy vannak a multik, akik 1) megengedhetik maguknak, hogy a vilag legjobb szakembereit szerzodtessek es 2) adnak nekik elegendo penzt a kutatas-fejlesztesre. Veluk szemben vannak a kicsi K-európai maszek cegek, akiknek ugyanezt sajat zsozsobol kellene megoldaniuk.

En ugyan hiszek abban, hogy a k-europai mernoki gondolkodas felsobbrendu :-))), de azt azert nem hiszem, hogy Matadorek termekei igazabol felvehetik a versenyt a Conti (vagy a masik nagyok) termekeivel. (A Falkenrol, mint markarol, ugyanezt gondolom.)

Persze lehet, hogy tevedek, de erre nem szeretnek a sajat zsebembol kifizetett penz, es esetleg a sajat biztonsagom felaldozasa aran meggyozodni.

Vallalom, hogy a globalizacio es az imperialista karvalytoke aljas szeltoloja vagyok ;-)

Előzmény: Ordas Farkas (2226)
Ordas Farkas Creative Commons License 2002.11.30 0 0 2226
látod, ennek már volt információ értéke....

mellesleg 3 gumis véleménye is érhet valamit, nem gondolod?

nem értem, miért baj, ha megkérdem itt is? te mindent elsőre elhiszel? gondolom nem...

ha beleolvasol a suzuki topikpba, ahol felvetődött ez a szétmenés probléma, egész érdekeseket olvashatsz a matadorról....

ha már a keverékeknél tartunk, itt egy valamivel frissebb és hivatalosabb info Matador MP58

Előzmény: stevie wonder (2225)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.30 0 0 2225
az hogy jobb, az elég szubjektív, ez csak a te véleményed...

Ez nem az en velemenyem, hanem a gumis teszteke :-) Raadasul eleg egybehangzoan. A muszaki hatter is a Barum mogott a legprofibb.

konkrétan azt kérdem, mi a helyzet a matador mp58-as téligumijával....

De azt is irtad, hogy nem kevesebb mint 3 muhelyben is megkerdezted mar. Nekik nem hiszel, nekem nem hiszel, OK, csak akkor kinek hiszel? :-)

én csak azt kérdeztem, más is tapasztalta-e már, hogy 'szétmegy', mert egyik forum társunk ezt hallota.....

A Matadornak erdemes megnezni a gazdasagi helyzetet. A tulelesert hajtanak, egyszeruen nincsen (nem lehet) penzuk a szamottevo fejlesztesre, raadasul komoly szakmai partner nelkul mindent maguknak kellene kitalalni (keverek, mintazat, trukkok). Raadasul rossz iranyba fejlesztenek: az MP41 Aquila gumijuk allati dogosen nez ki (Good Year Aquatred-re hajaz, meg a neve is), de a regi ezereves karkaszon, ezereves keverekkel...

Előzmény: Ordas Farkas (2223)
Herbie_ Creative Commons License 2002.11.30 0 0 2224
Akkor erre rábaxtál.
Előzmény: Astra Agressor (2222)
Ordas Farkas Creative Commons License 2002.11.30 0 0 2223
az hogy jobb, az elég szubjektív, ez csak a te véleményed... ennek ellenére lehet, hogy így is van...

de ha tudnál olvasni, VAZZE (?), akkor látnád, hogy konkrétan azt kérdem, mi a helyzet a matador mp58-as téligumijával.... írtam én olyat, hogy "ki tud ennyiért jobbat mint a matador mp 58?"

én csak azt kérdeztem, más is tapasztalta-e már, hogy 'szétmegy', mert egyik forum társunk ezt hallota.....

Előzmény: stevie wonder (2216)
Astra Agressor Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2222
Mentol!
Én egy vagyonért megcsináltattam a futóművet sportosabbra (gáltó, rugó, toronymerevítés, fék, nagyobb felni, peres gumi stb.) de sajnos 20% örömem van benne, és 80% bosszankodás.
Ide terepjáró kell... :-(
Előzmény: Mentol frász (2221)
Mentol frász Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2221
Köszi a felvilágosodást. Kár. Rendkívűl szar a budapesti utak minősége. Elsősorban ezért is gondoltam rá, hogy ez segítene. Amellett jobban is festene a Cali nagyobb kerekeken.
marcsello Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2220
Mentol frász,

részben igazad van, de mivel ahhoz hogy a kerékátmérő ugyanakkora legyen, sokkal peresebb gumi kell 17-ből mint 15-ből (pl nekem 195/65R15 helyett 235/45R17 volt fent, aminél a különbség 2 centi!!!) lehet hogy könnyebben átgurul egy kisebb repedésen, de egy tíz forintosról megmondod hogy fej vagy írás volt. :-)
pozitívumok:
+ sokkal jobb úttartás, egyenesfutás, fékezés
negatívumok:
- nyomvájúk elhúzzák a kormányt, keményebb rugózás, kisebb komfort, mindenre érzékeny felni perem
a helyedben én egy 16os felnivel kezdenék, és ha az nem elég mennék fel 17re. ráadásul 16 felett már az árak is eléggé elszabadulnak...

Előzmény: Mentol frász (2218)
Paco155 Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2219
Nagyon rosszul.
Ha nagyobb átméröjü kereket teszel fel akkor peresebb gumit kell rátenni hogy azonos maradjon a kereked kerülete, tehát csökken a falmagasságod a gumin. Azaz még jobban kerülgetned kell a kátyúkat mert különben a gumi/felni bánja meg.
Ha pedig nem veszel peresebb gumit akkor nő a kerület, egyrészt nem fér majd el a kerékjárati ívben, másrészt a kilométerórádat dobhatod a szemétbe mert hamis értékeket fog adni.

Előzmény: Mentol frász (2218)
Mentol frász Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2218
Hello!

Lehet egy kérdésem?:
Én nagyon gondolkozom azon, hogy veszek az autóra nagyobb kerekeket. Most gyárilag 15"-os van fent, de szeretnék rátenni 17"-eseket. Én úgy gondolom, hogy a nagyobb kerekek jobban ellensúlyozzák a budapesti utak minőségét(értsd: egy kátyúba a kis kerék beleesik, de a nagy átgurul rajta). Rosszul gondolkodom?

Astra Agressor Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2217
Kess!

Én is Falken Ziex 512-használok, és eddig csak jó tapasztalatain voltak vele. Szerintem egy jó futóművel elég jól ki lehet autózni ezt a gumitípust.
Mivel opel16v is ilyet használ, előkerestem, hogy ő mit írt róla:

"Nekem is ez a típusú Falken van. Már lenyomtam vele 35E km-t, úgyhogy vannak tapasztalataim. Sajna a puhasága miatt eléggé gyorsan kopik, tavasszal már nem kell visszaraknom őket előlre (hátul még jó lesz, kb. egy hátsó garnitúra bír ki kettő elsőt). Szóval az elsők kb. 50E-t bírnak nálam, a hátsók ennek a dupláját. A fogása száraz úton eszméletlen jó, főleg ilyen mostani időben (30-35 fok), bár a túl forró aszfalton már nem annyira jó, és a nyálkás utat is nehezen viseli. Viszont folyamatos esőben is egész jól fog. Én biztos ilyeneket rakok rá utána is."

Előzmény: Kess (2215)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2216
Ordas vaze, nem tudsz olvasni? Irtam egy markat, ami kb ugynannyiba kerul, mint amiket Te felsoroltal, csak eppen jobb naluk.

Ennel tobbet mit varsz?

Előzmény: Ordas Farkas (2207)
Kess Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2215
monyesz
akkor várok és gyűjtögetek még egy kis lóvét :o)
és lehet hogy megmaradok a pirellinél pl 5000D :o)
Kess
Előzmény: monyesz (2214)
monyesz Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2214
Rosszabb pl. kopásban. De a Falken jobb talán árban (bár a Pirellinél nagy akciók szoktak lenni, téligumi pl. most volt 25%-os akcióban). Kérdés mennyire ellensúlyozza egyik a másikat.
Én ilyenkor azért nem vennék nyári gumit, mert az biztosan a tavalyi keverék, tavasszal a frissel jönnek majd ki.
Előzmény: Kess (2212)
monyesz Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2213
STL, a Téligumi topicban éppen most keres valaki ilyen méretet !
Előzmény: STL (2211)
Kess Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2212
monyesz
és rosszabb?
Előzmény: monyesz (2210)
STL Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2211
Sziasztok!

Van 4db eladó Continental Wintercontact 195/65 R15 91T típusú 70%-os téligumim, ha valakit érdekel írjatok!
Bocs hogy offtopic voltam!

Tibor

monyesz Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2210
Kess !
A Falken nem lesz jobb a Pirellinél !
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Falken nem jó.
Előzmény: Kess (2209)
Kess Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2209
Hali!

Van vkinek FALKEN nyári gumija? Mi a tapasztalata vele? Most az abroncskerházban lehet venni akciósan ZE512 tipusút, ami nagyon tetszik. Egyáltalán jó gumik a falkenek, nekem most pirelli van fenn, de azzal nagyon meg vagyok elégedve.
Kess

tlantos Creative Commons License 2002.11.29 0 0 2208
Hali,

Nekem meg az elod, a Bravura van (OR58) 195/50R15 meretben. Semmi problema, jo volt vizes uton is.
Amikor vettem, a gumis inkabb ezt ajanlotta, mint a Bravurist, mert azzal voltak gondok (akkor).

Amugy en is a Matadorral szemeztem, de ez jott ki olcsobban, raadasul nemet gyartasu volt.

bye
TLantos

Előzmény: Lapinyeloce (2192)
Ordas Farkas Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2207
hát ezzel nem sokat mondtál :-(
Előzmény: stevie wonder (2204)
Tschangow Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2206
Lehet mán írtam, de eladó egy pár Pirelli 15"-os slick, 225-ös, használt, de van még rajta anyag.

kep.tar.hu/kremer -en van pár kép

i.á.: 30/pár

kivi Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2205
Szerintem megveheted, a másik topicban egy hete is dicsértem. Jól tartja azt autót, annyi kifogásom lehetne csak ellene, hogy hirtelen induláskor egy picit könnyebben felvisít mint a nyári Ceat. Ma volt egy izmos derékszögű kanyar (40-el) ott is megszólalt, de maradt az íven. Szerintem az árát bőven megéri.
Előzmény: Khelben (2190)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2204
Az igazsag? Barum. Klonben is, cseh autora cseh gumit! :-)
Előzmény: Ordas Farkas (2203)
Ordas Farkas Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2203
Akkor most mi az igazság a mataroddal kapcsolatban?

én 3 gumiboltban is voltam ebből 2 marha nagy gumikereskedés + szervíz, a 3. ilyan szaki garázsa, megkérdeztem mindehol, hogy melyik legyen Debica Matador vagy Kumho, mert árban ezek voltak megfelelőek.....

azt mondták teljesen mindegy, sok különbség nincsen.....

erre most egy másik topikban azt írják, hogy sokat visszavittek az mp58-ból, mert "szétment"

akkor most mi az igazság?

kneissl Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2202
érdekel.
ha tényleg rendben van akkor stipstop.
Előzmény: Astra Agressor (2201)
Astra Agressor Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2201
Eladó 4db 145/70/R13-as Goodyear Ultra Grip 4 téligumi. Seicenton futott, kifogástalan állapotú.
20.000,-Ft
Szkapi Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2200
Nekem van! Nokian Hakkapeliitta NRW-m van (185/60R14 - FIAT Bravo), még tavaly vettem. Én nagyon elégedett vagyok vele, hóban nagyon jó, szárazon és vizes úton is elégedett vagyok vele. Sokat és gyorsan vezetek, menetm vele 200-at is vele az M5-ön néhány napja, nem volt semmi gond.

Annyit azért a dologhoz hozzá kell tenni, hogy ez ez első téligumim, tehát nem tudom megmondani, hogy milyen a többi "nagyobb" márkához képest.

Próbáljátok ki, finn gumi, ott tényleg van valós környezeti lehetőség tesztelni és jót gyártani.

Üdv.: Szkapi

Előzmény: Khelben (2191)
Lapinyeloce Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2199
Mondjuk sportgumiként tesztelték vmi Pirellivel, meg semperittel, de nem sokat találtam róla. (Autó2)
Matador mintája jobban tetszik, csak keveset tudok róla.
Téliből is majdnem Barum lett, csak nagyon olcsón katam Fuldát.
Előzmény: Tschangow (2198)
Tschangow Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2198
Kanyarban nem sikerült igazán megnyúzni, de jónak bizonyult.

Ez volt vele csinálva sokáig, és szinte meg se látszik rajta.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: Lapinyeloce (2197)
Lapinyeloce Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2197
Köszi ezzel megnyugtattál!
Jó árban van.
Neked milyen autón van? Sportos vezetést tűri?
Előzmény: Tschangow (2196)
Tschangow Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2196
Bravurisom van, nekem bejön, olcsó, szép, és egyenlőre jónak bizonyult. Biztos nem Yoko, de az ára! :)

És nekem nem is kopik nagyon, pedig füstöltem rendesen

Előzmény: Lapinyeloce (2192)
kneissl Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2195
Az alapmérete mennyi??
Előzmény: GregorFisher (2170)
kneissl Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2194
Az vagy.
Előzmény: GregorFisher (2177)
kneissl Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2193
Irigyelem a gondjaidat...
Előzmény: latya (2187)
Lapinyeloce Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2192
Sziasztok!

Nyári gumival kapcsolaban kellene egy kis segítség.
Barum Bravuris, vagy Matador MP41-ről kellene infó. Tesztek bármi. Van esetleg valakinek?
Octaviara kellene.

Köszi a segítséget.

Khelben Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2191
Egy téligumi fórumon egy embör ódákat zeng a Nokian téli gumikról. Va vkinek tapasztalata erről?
Előzmény: Khelben (2190)
Khelben Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2190
Kvi, akkor a Kormorant ne vegyem meg?
Előzmény: kivi (783)
Khelben Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2189
Én azt kérném, ajánljatok nekem egy jó téligumit suzuki swiftre. Egyelőre a kivi által említett snowpro-t néztem ki, de ha van jobb, hasonló áron...
TudatLan Creative Commons License 2002.11.26 0 0 2188
Ha vagy a belso vagy a kulso perem kopik - futómű. Ha guminyomas, akkor vagy a két széle (nyomás alacsony) vagy a közepe (nyomás magas). Kagylós: lengéscsillapító. Apró 'puklik' a gumi futófelületén -pénzérme nagyságú helyen 'kagylós' kopás: drótszakadás. SZVSZ:)
Előzmény: Cgo 146 (2186)
latya Creative Commons License 2002.11.26 0 0 2187
Sziasztok!
Porsche 944T amerika változat gyári alufelni osztókörméretéről tud valaki?? Kösz!
Cgo 146 Creative Commons License 2002.11.26 0 0 2186
Szerintetek ha a J1 kerek nem kopik szimmetrikusan egy elso kerekes autoban, akkor milyen esetekben mi hibaforras?

Ha a belso perem kopik, ha a kulso perem kopik - guminyomas? egyertelmuen futomu?

Paco155 Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2185
Igen, ezért mondtam én is hogy nő csillapítatlan tömeg
Előzmény: monyesz (2184)
monyesz Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2184
Csakhogy a tömeg mégiscsak növekszik, és a kerékjáratban is máshova kerülnek dolgok ugyebár.
Előzmény: Paco155 (2183)
Paco155 Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2183
Igazad van azokat teszi tönkre. De nem tesz fel szélesebb gumit csak nagyobb felnit peresebb gumival.
Előzmény: monyesz (2181)
monyesz Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2182
Gregor !

A / értéknek semmi köze a felnihez, az a gumi szélességének százalékos értékére utal a magasság tekintetében.
Természetesen nem akkor amikor a kocsi súlya nyomja, hanem "szereletlen" állapotában.

monyesz Creative Commons License 2002.11.25 0 0 2181
Paco155 !

>Az ereedeti kérdésed szerint amire számíthatsz: nagyobb lengö tömeg, tehát roszabb gyorsulás és jobban igénybe fogja venni a lengéscsillapítódat.

Pontosabban nagyobb rugózatlan tömeg, ami nem elsősorban a lengéscsillapítókat (akkor inkább a rugótornyokat, amiket meg szoktak erősíteni egy összekötéssel), hanem a felfüggesztés elemeit (gömbfej, stabilizátor) elemeit, esetleg a kormányművet fogja erősebben igénybe venni, főleg egy előírásnál kisebb per-számú gumival kombinálva.
A szélesebb felni-gumi páros miatt meg kell nézni, hogy nem ér-e el valamit, nem rugózik-e bele valamibe. Számíthatsz továbbá "pingvinek" fokozott zaklatására igazoltatás esetén és műszaki vizsgán.

Előzmény: Paco155 (2178)
capri-3 Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2180
valamit elszamoltal, 5.4% elteres van, 60mph helyett 56.7mph-val mennel.
ez kmben megtobb...
Előzmény: GregorFisher (2179)
GregorFisher Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2179
Köszi, megnéztem. 0,3%-os eltérés van a mérföldenkénti fordulatok számában - ez szerintem nem számottevő, úgyhogy én jónak találom a 195/50 R15-ös gumikat.

Köszi a válaszokat!
Üdv!

Előzmény: Paco155 (2178)
Paco155 Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2178
A számolás jó, de ebbe a hobába én is belefutottam. Nem a felni és az út közötti méretet adja ez meg, haenm beleszámít a felni által takart rész is, tehát kb 6-7 cm lesz a felni és az út között.

Az ereedeti kérdésed szerint amire számíthatsz: nagyobb lengö tömeg, tehát roszabb gyorsulás és jobban igénybe fogja venni a lengéscsillapítódat.
Mivel a gumi falának lengéscsillapításást is beleszámolják az autó komfortjába ezért keményebb pattogósabb futómű.
Az alacsony oldalfal miatt kanyarokban kisebb kúszáshajlam.
Asszem kb ennyi.

És mondjuk ITT elég egyszerüen tudsz váltóméretet számolni. Csak be kell írnod az adatokat :)

GregorFisher Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2177
Lehet, hogy én tényleg egy barom vagyok ( :-) ), de tudomásom szerint a százalékos érték az a felni sugarának százaléka.
Mondjuk van egy 205/55-ös gumi. Akkor ott a felni és a futófelület közötti rész több mint 10 cm-es lenne? (205 x 0,55) Vagy egy 195/45 R16-os gumi - ami már igen peres ugye -, ott 9 cm lenne ugyanez? Az szemre nem több két-három cm-nél...
Na most nagy hülyeséget mondtam? :-)

Előzmény: capri-3 (2175)
Xyz123 Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2176
Hali

A 205/55 azon kívül hogy szélesebb, még magasabb is valamivel. Tudod /55 az 55% magasság.

Előzmény: GregorFisher (2174)
capri-3 Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2175
:)))
semmi gond....
a /55 a magassag mertekegysege, de ez szazalekban van megadva, a szelesseg szazaleka.
tehat a 195-nek az 55%-a az ertelemszeruen kevesebb, mint a 205-nek az 55%-a.
tehat a 205/55 az magasabb is, mint a 195/55.
a terpesztes annyit tesz, hogy a gumi belso oldala jobban fog kopni, ez -minel peresebb a gumi annal durvabban jelentkezik- gyorsabban koptatja a futofeluletet.
szvsz keress olyan hozzaszolot az E30 topikban, aki tapasztalatbol meg tudja mondani, mit erdemes hasznalni.
Előzmény: GregorFisher (2174)
GregorFisher Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2174
Érdekes, amit mondasz, mert én itt nálunk szinte csak ilyen ültetett E30-as gépeket látok... mi az, hogy terpeszt? Kifelé áll a gumi "alja"?

Úgy néz ki valamit nem értek - mondom, lamer vagyok -, de mi a különbség a 205/55 és a 195/55-ös méretek között? - természetesen azon kívül, hogy az előbbi szélesebb.

Előzmény: capri-3 (2173)
capri-3 Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2173
a 195/55 mar jobb, de az meg nem nagyon peres.
az E30 egyebkent nehezen ultetheto, foleg a hatulja, mert "terpeszt". persze az orad igy is csalni fog, de elviselheto, legalabb nehezebb tullepni a sebesseghatarokat:))
a 205/55 gondolom vmivel dragabb, de az kozelebb all a megoldashoz, a 195/55 kozeput lehet, maradj annal.
Előzmény: GregorFisher (2172)
GregorFisher Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2172
Elöször is köszi!
A váltóméretemet én is az általad említett honlapról néztem ki.
A kérdésemre nem egészen kaptam választ. Mi lenne, ha én kötném az ebet a karóhoz, és maradnék a 195/50 R15-ös méretnél?

A váltóméret alapján (195/65 R14) nem nagy különbség, mert ugye elvileg abból következően a 195/55 R15 is ideális lenne - vagy nem? -, s ehhez képest az az 5%eltérés nem tünik katasztrofálisnak.
Remélem érthető voltam, s várom a választ!

Köszönöm!

Előzmény: capri-3 (2171)
capri-3 Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2171
http://www.gumibolt.hu/valto.htm
itt vannak valtomeretek
a te kerekatmerod 610 mm, ehhez a legkozelebb a 205/55x15 ill 225/50x15 all a maga 607 mm-evel.
de meg ekkor is csalni fog az orad, tobbet mutat, mint amit megy.
Előzmény: GregorFisher (2170)
GregorFisher Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2170
Üdv!

Váltómérettel kapcsolatban lenne kérdésem - nagyon lamer, de megkérdezem, mert tudni szeretném. Szóval az autóm váltómérete (I.) 195/65 R14, és én szeretnék rátenni egy 195/50 R15-ös párosítást.
Kérdem én, hogy milyennek gondoljátok ezt, mik jöhetnek elő, mit fogok tapasztalni, és hogy mennyire számít ez az igazán nem nagy eltérés?

Válaszotokat előre is köszi!

Xyz123 Creative Commons License 2002.11.24 0 0 2169
Hello

Lenne eladó 4db Intra Verity alufelni. 4x100-as 15"-os, Nekem Corsa C-n volt. Van rajta 195/50 R15-ös Fulda Extremo gumi, az egész kb. 6000km-t futott.
Ára: 110000 Ft (Gumi+Felni)

gyear Creative Commons License 2002.11.23 0 0 2168
Stevie, Isten vagy!:))
Tudtam én, hová kell írni.:) Nagyon köszönöm!!
Üdv.
gyear
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.23 0 0 2167
Na, elvegeztem a szorgalmi feladatot:

Abroncs és kerék : gumiabroncs és keréktárcsa szaklap / főszerk. Sebestyén Kálmán. - 1.évf. 1.sz. (2000)- . - [Budapest] : X.K. Média Kft., 2000- . - Ill. ; 30 cm
Kéthavonként.
ISSN 1587-9143 = Abroncs és kerék

Ez alapjan a Szechenyi vagy a Szabo Ervin konyvtarban elerheto lesz az ujsag. De keresheeted a kiadonal is, kozvetlenul:

1124 Budapest, Németvölgyi út 87/b
+36 23 440 643

A szervezet neve pedig Gumiabroncsgyartok Magyarorszagi Egyesulete.

Előzmény: stevie wonder (2166)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.23 0 0 2166
gyear,

szerintem ezt is tudod hasznalni (ha tudsz angolul):

http://www.tyres-online.co.uk/tyretest/giant.asp

Előzmény: gyear (2163)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2165
En megkeresnek egy nagy forgalmazot es megkerdeznem tole, hogy van-e valamilyen szakmai/erdekvedelmi/mittomen kamarajuk. Szerintem van. Es ott tudjak az adatokat.

Egyebkent van ennek a szervezetnek egy magazinja is, talan Abroncs a cime, vagy valami hasonlo fantaziadus, egyszer egy gumisnal a kezembe kerult es nekik biztosan ezer otletuk van a temaban.

Egyebkent szerintem a nagy tema mostanaban, hogy a teli gumibol nehany ev alatt ismeretlen termekbol huzoagazat lett.

Előzmény: gyear (2163)
kneissl Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2164
Mayer Milán
Érd, Balatoni út 80.
06-23-375-730
Előzmény: kirlangic (2151)
gyear Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2163
Üdv nektek, hát így első ránézésre nagyon tudtok szakmailag, úgyhogy a segítségeteket kérném.
Írnom kell gumiabroncs témában egy piacelemzést (többek közt), de nagyon nehéz olyan infóhoz jutni, hogy a hazai piacon hogyan oszlik meg a gyártók piaci részesedése, főleg halott ügy konkrét számokat találni.
Már az is nagy segítség lenne, ha ti ilyen körökben mozogtok, akkor egyszerűen megtippelitek a %-okat (hogy nagy baromságot ne írjak). Ha esetleg weblapot tudtok javasolni, ahol információhoz juthatnék ezügyben, hálás lennék!
És még valami: milyen tendenciák figyelhetők meg a hazai gumiabroncspiacon? Van valami érdekesség, nagy változás, amiről feltétlenül tudnom kellene?
Még egyszer bocsi, remélem, nem vagyok nagyon offtopik, NAGYON KÖSZÖNÖK ELŐRE IS MINDEN SEGÍTSÉGET!
Üdv.
gyear
tycoon_rulez Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2162
Nem feltetlenul olyan bonyolult a kerdes. En pl. oktoberben egy gumisnal lattam uj UG 4 -et .
A gyartas datumat nem neztem gondolom valami elfekvo keszlet lehetett.
Előzmény: igazi hős (2160)
Astra Agressor Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2161
Akkor ne rontsd! :-)
Egy haveromé a téliszett, Seicentoja volt, azon használta. A gumikat tartozás fejében veszem át, az előéletükről csak annyit tudok, amennyit elmondott...
Előzmény: igazi hős (2160)
igazi hős Creative Commons License 2002.11.22 0 0 2160
Astra Agressor,
nem akarom a bizniszed rontani, de hogy futott egy szezont egy legalább 4 éves gumi? Vagy ha tényleg egy telet futott, akkor mellé még pihent vagy 3 évet. Ami nagyon nem mindegy a guminak. (Úgy 99 óta van UG5-ös az én autómon és előtte még egy ideig volt a 4+.)
Előzmény: Astra Agressor (2156)
Adamot Creative Commons License 2002.11.21 0 0 2159
Bocsi csak az elöbb lemaradt: Játszos gumi van a felnin /
195/60 R15 méretben/
Adamot Creative Commons License 2002.11.21 0 0 2158
Hi Autós társak

Van 4 db 7x15 ös öt ágú felni 4x100 körosztoval
25 ös ET számmal/polirozható Kb 4cm is peremmel/ amit elcsereberélnék 4x100 körosztós 6x14 es
ET 38 as méretüre.I es Golfra kell.
Esetleges érdeklődés esetén E-mail kérnék.

Üdv mindenkinek :Adamot

Leon_ Creative Commons License 2002.11.21 0 0 2157
Ha estetleg valakit érdekelne két Firestone 185/60 R14 és két Vredestein 185/60 R14 eléggé használt gumi pls email. Árban megegyezünk, kb fillérekért... :-)))
Astra Agressor Creative Commons License 2002.11.21 0 0 2156
Eladó!

145/70/R13-as Goodyear Ultra Grip 4 téligumi, 4db, Seicenton futott egy szezont, kitűnő állapotú.
25.000,-Ft.

Cacho Creative Commons License 2002.11.19 0 0 2155
Eladó OZ Optima 7x17" felnigarnitúra 215/40 és 225/35-ös gumival, 2x4-es lyukkiosztással. Ára: 250e Ft.
Mailben keressen, akit esetleg érdekel.
Moonclown Creative Commons License 2002.11.19 0 0 2154
na id eis irok

Olcsoért keresek Clio II.-esre felniket lehetőleg 14-est (ET 36 mint Kirike kiokositott.thx).A gumi amihez kell 175-s.

Esetleg gumival együtt nagyobb is érdekel (15)

leveleket meg ide:vzoltan@mikropo.hu

Előzmény: TudatLan (2153)
TudatLan Creative Commons License 2002.11.19 0 0 2153
Bocsika, esőcsatorna pucolás közben kissé nehezen megy a mobiltelefon használata:))) Szerdán délután hívlak.
Előzmény: Dr.ugs (2143)
Giugiaro Creative Commons License 2002.11.19 0 0 2152
Köszönöm, most már minden világos!
Előzmény: monyesz (2149)
kirlangic Creative Commons License 2002.11.18 0 0 2151
Létezik olyan gumiszervíz/kereskedő Budapesten, ahol az új gumik árába beszámítják a használt régit? Kidobni sajnálom (majdnem újak), "apróban" meghirdetni meg macerás...
Kess Creative Commons License 2002.11.18 0 0 2150
persze attól függ mi a gyári :o)
Előzmény: Kess (2148)
monyesz Creative Commons License 2002.11.18 0 0 2149
Giugiaro !

ET-szám: a felnin kiképzett, a kerékagyhoz vagy a fékdobhoz illeszkedő felület síkjának távolsága a keréktárcsa függőleges szimmetriasíkjától.

Tehát a kisebb ET (itt a 35-ös) engedi ki jobban a felnit (gumit) és az ET jel utáni szám mm-ben értendő.
Egyébként Hidra Julikának köszönöm, hogy a múltkor kijavított a témában, természetesen én írtam rosszul a mínuszos példát, mea culpa, mea culpa (már gyüjtöm a hamut amit a fejemre fogok szórni... :)) !

Előzmény: Giugiaro (2145)
Kess Creative Commons License 2002.11.18 0 0 2148
ET35
Előzmény: Giugiaro (2145)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.18 0 0 2147
Ha hibatlan, akkor 5-7e ft/db.
Előzmény: bbcz (2146)
bbcz Creative Commons License 2002.11.18 0 0 2146
Sziasztok!

Egy kerdessel fordulok hozzatok! Mennyi lehet kb. 10e km-t futott 2000-es Barum Polaris 14"-os ara?

Üdv!

Giugiaro Creative Commons License 2002.11.18 0 0 2145
MElyik ET engedi kintebb a kereket az ET45 vagy az ET35?
Mit jelentenek a számok? mm-t?
Előzmény: TudatLan (2141)
Xyz123 Creative Commons License 2002.11.17 0 0 2144
Hello

Lenne eladó 4db Intra Verity alufelni. 4x100-as 15"-os, Nekem Corsa C-n volt. Van rajta 195/50 R15-ös Fulda Extremo gumi, az egész kb. 6000km-t futott.
Ára: 110000 Ft (Gumi+Felni)

Dr.ugs Creative Commons License 2002.11.17 0 0 2143
nem van eltünve, csak nem vetted fel a telefont, mikor hivtalak... : :(
Előzmény: TudatLan (2141)
Marklar T ie Creative Commons License 2002.11.16 0 0 2142
sziasztok
az alábbi gumi és felni árura keresek vevőt:
1: 4DB BBS kf felni, "pókhálló" mintás, 15'
WV beütés van rajta, állítólag Corrádó-é volt,
Vectrán fotott utóljára. 195/65 ös GOOD YEAR gumikkal. (még egy telet elmegy állapotban)
egyben. Iár: 60 000Hft
2: Kormoran 175/65 R 14 T téli gumi. 4db zsír
új. Új ára:14723Hft/DB, Én 40000Hft kérek érte.
A 4DB ért.

T: 06 20 9724471

TudatLan Creative Commons License 2002.11.16 0 0 2141
Üdv mindenkinek.
Ha van valakinek eladó alufelnije OLASZ AUTÓra 15" méretben (használt és új 1aránt érdekel):
- 4*98as osztókör,
- nem túl brutális ET,
- 195/50R15 gumimérethez, tehát pl. 8*15ös felni kizárva:),
tehát ha mindezen extrém igényeimnek megfelelő felnik (4db) van a birtokában, kérem jelezze.
Köszönöm.

Ui.Dr.ugs el van tűnve:)

kopiteki Creative Commons License 2002.11.15 0 0 2140
Krike, Stevie, Kneissl, Köszi a hozzászólásokat!
Nekem is a nyári könnyűfémfelni csavarjaival tették fel a téli acélfelniket, nem tudom ez lehet-e gond? Mindkettő garnitúra volvó. Más csavart meg nem kaptam hozzá. A gumis nem mondott semmi erre vonatkozót...
Tény, hogy itt a városban nem megyek 80 felett, lehet, hogy ezért is nem jön elő. Még nem volt időm elmenni gumishoz, de nagyon idegesít a dolog, ezért most megpróbálom hétvégén beiktatni!

Kopiteki

TudatLan Creative Commons License 2002.11.14 0 0 2139
Szia.
Nézd meg a postafiókodat. (Remélem, jó az itt megadott címed.)
Köszi.
Előzmény: Dr.ugs (2107)
Kess Creative Commons License 2002.11.14 0 0 2138
Eladó 4db Opel Astra Gsi gyári alufelni 6x15"-os méretben 90%-os 205/50R15-ös nyári gumikkal!
ár: 45e
érd:30/9306646
Kess
ABTGolf4 Creative Commons License 2002.11.14 0 0 2137
!!! ELADÓ !!!

Michelin Pilot Alpin 4db 99%-os, tavaly 3 hetet használt (utána eldták az autót) 205/50 R16-os méregdrága téligumi!

Bolti ár: 205/50R16 PILOT ALPIN 87 H 58.901,-

Ezért kérnék !fixen!: 80.000Ft-ot a 4db-ért.

Kép:

Tel: 20/3377-577

stevie wonder Creative Commons License 2002.11.14 0 0 2136
Haaat. Ez a Michelin fenykoraban sem volt eppen egy nagy bajnok. Azota pedig meglehtosen nagy attores volt a teli gumik technologiajaban, elsosorban az anyagvalasztasban. A 7 mm barazdamelyseg sem eppen sok -- a teli gumiknal 4 mm a minimalis szint, az alatt nem jok! Raadasul az eloeletuk ismeretlen.

Az ar persze nem rossz, de 47,192 forintert tudnal venni Barumokat, amik eleve jobbak es raadasul vadiujak.

Kerdes, mennyire szamit Neked 22 ezer forint.

Előzmény: Boring (2134)
hubbi_ Creative Commons License 2002.11.14 0 0 2135
Sziasztok! Ilyen Remotec felnihez keresek kozepso kupakot, 3dbot. Ha valakinek van ne kimeljen!

udv: Hubbi
Boring Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2134
Szia
A gumikat éppen megvenni akarom.
185/60 R14 méretűek,99-es gyártásuak, és 7 mm futófelületük van. 25.000 Ft-ra tudtam lealkudni a 4 db árát. Megéri?
Előzmény: stevie wonder (2130)
kneissl Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2133
futóműveshez, és a kerékösszetartást ellenőriztesd!
Előzmény: kopiteki (2112)
marcsello Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2132
stevie,

meg vannak még azok a 195/65 R15 téli gumijaid? érdekelne a dolog, most vettem egy seat alhambra 1,9tdi típust, a tulaj szerint 90%os 4évszakos gumikkal. Na most van rajtuk kb 5 mm minta, és hát sízéshez meg Budakeszi úthoz havazásban nem hiszem hogy még mindig jók lennének.
szóval ha megvannak még, akkor összefuthanánk cserélni árut pénzre.

Astra Agressor Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2131
Ezt elnézted Stevie! Vak vagy? :-)) 1882

Azért mondjuk el:
Az ET-szám a felni süllyesztésére utal, vagyis a keréktárcsa középsíkjának és a felfekvő síknak a távolsága mm-ben.

Egyébiránt nem kell valakinek 145/70/R13-as Goodyear UltraGrip téligumi? 4db, egy szezont futott Seicenton, kifogástalan 25.000,-Ft.

stevie wonder Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2130
Boring,

ET-ugyben 27 hozzaszolast kellett volna visszaolvasnod. Az nem olyan sok :-) (1881)

A Michelin kerdest miert teszed fel? Mert ilyened van vagy ilyet akarsz venni? (Ettol nagyban fugg a leendo valaszom hangneme.)

Előzmény: Boring (2129)
Boring Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2129
Sziasztok
Laikus vásárlóként két kérdésre szertnék választ kapni tőletek:
- Mi a véleményetek a Michelin XM+S 130 gumiról? Lehet erről tesztet találni valahol?
- Mit jelent a felniknél az ET szám?
Köszi
GAZember Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2128
Mazda alufelni gyarnitúra eladó.
Részletek: ITT.
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2127
OFF
Erre az orrmotor topikban valaszoltam :-) Egyebkent igen :-)
ON
Előzmény: Cgo 146 (2126)
Cgo 146 Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2126
megjottel? minden ok volt?
Előzmény: stevie wonder (2125)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2125
Letezik, hogy ujra kell centirozni. Ha komoly uteseket kapott, le is eshetett a suly. De a kerek maga is megvaltozhatott az utesektol. Az egyik autosujsag megcsinalta azt a kiserletet, hogy precizen kicentiroztak egy auto kerekeit, mentek 100 kilometert (persze Pesten), aztan ellenoriztek a dolgot, es mind a negy kerek elmaszott.

A centirozatlansag tipikus tunete, hogy valahol 90 es 150 km/h kozott megjelenik egy rezonancia, ami erosen razza a kormanykereket. Az adott sebesseg alatt es felett a kormany remegese nem feltuno.

Dr.ugs Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2124
"A felnibe is 15E km-van?" - Kb. Tavasszal vettem, szóval lehet, hogy annyi sincs...
"Sérülés, karcolás a felnin?" - nincs
" A gumi mennyire kopott? (százalékban,kb.) " - Hát kb 70-80% megvan a futófelületből. (álltalában autópályán mentem.)
Előzmény: cara (2117)
gmr Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2123
Hi!

keresek lemez-felnit 15 colosba ami 4 lukkal van megáldva 100-as osztókörön, a tehermentesítő pedig 56mm,
ha minden igaz ilyen a G_ASTRA gyári felni is...
4*100*15" ET45 nekem viszon HONDÁ-ra kellene.
ha vki tud segíteni irjon vagy hívjon 30/901-6549.

köszi!

krike Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2122
Nem ismerem az előzményeket, de egy kollégámnak is volt hasonló esete, bár ez biztos nálad nem áll fenn.Neki a könnyűfém felniket lemezfelni csavarokkal rakták fel, és mivel az kúposan feküdne fel, folyamatosan kezdte kidolgozni a csavart a kerék.4 szervízben is nézték, de nem jöttek rá a hibára, persze lengéscsillapítót is cseréltek jó pénzért, míg elment a srác hogy felrakassa a téli gumit, és a gumis rosszul lett mikor meglátta.Kiderült hogy csak 2 menet tartotta már a felnit, ott cserélték ki normális csavarokra, és azóta rendben van a dolog.
Előzmény: kopiteki (2119)
Multipla Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2121
Hidra Julika ,

Nekem van 185/55 R14-es gumim, Conti Sportcontact. 2 biztosan van, de lehet, hogy 4 is. Kicsit (nagyon? ) hangosak, kagylósan vannak kopva, de szerintem "játszani" jó lesz.

Multipla

Előzmény: Hidra Julika (2108)
_Marcell_ Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2120
Nincsmit! Remelem hamar megoldodik a problema.
Szerintem ha bejelentkezel egy futomuveshez kutya kotelessege, hogy jol atvizsgalja az autot. Es megnezzen minden lehetseges hibalehetoseget (alkatreszt), ami az altalad emlitett hibat okozhatja.
Előzmény: kopiteki (2119)
kopiteki Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2119
Köszönöm a jótanácsot, VSZ így lesz!
Előzmény: _Marcell_ (2118)
_Marcell_ Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2118
Keress egy masik futomuvest, aki atnezi az autot alulrol es kijavitja a hibat! Szerintem ez az alap. Méghogy elhajtanak...

Ajanlom:
Oszetzky - Bp. XII. Agardi ut
Bejelentkezes: 356-7000

Mondj el nekik mindent, amit erzel, hogy furcsa. Es azt is, hogy egy godorbe mentel bele es azota ilyen.

(En peldaul csutortokon megyek hozzajuk futomuvet allitani, fekeket cserelni...)

cara Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2117
A felnibe is 15E km-van? Sérülés, karcolás a felnin? A gumi mennyire kopott? (százalékban,kb.)

Üdv!

Előzmény: Dr.ugs (2111)
kopiteki Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2116
Bocs, a kérdésedre nem is válaszoltam!
Nem is nyúltak hozzá! Megemelték, és amikor látták, hogy téli gumi van a kerekeken, álmélkodva néztek rám!
Aztán mikor elmondtam a helyzetet, mindenáron rám akarta beszélni, hogy biztos a fékekkel lesz gond. Mikor láttam, hogy nem lehet meggyőzni, mert nem akar velem foglalkozni, otthagytam. Minek vitatkozzak feleslegesen!+ Arról nem is beszélve, hogy az autó most volt 180 ezres nagyszervizen! És mindent átnéztek rajta!
Előzmény: kopiteki (2115)
kopiteki Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2115
Tycoon:
Az út előtt feltették a téligumákat, és ki is centírozták! Létezne, hogy ujra kell centíroztatni?
Előzmény: tycoon_rulez (2113)
Piri Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2114
Sziasztok!

van eladó egy két cuccom
4 db Suzuki Wagon R felni 4,5J 14 ET 45 4x100
5000 Ft per darab vadiuj!
4 darab Bridgestone RE720 Potenza gumi 185 55 14
15000 km t futott 15000 per darab esetleg felnivel együtt Suzukira Opelre WV re SEAT ra jó 6J14 ET 38
a felni 15000 per db RIAL
e mail pirinyo@freemail.hu

tycoon_rulez Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2113
Es beallitottak a futomuvet ? Ha igen, volt jelentos elteres a normalis ertekektol ?
Valoszinuleg egy centirozas sokat segithetne..
kopiteki Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2112
Üdv uraim!

Erdélyben jártam és az út adott egy-egy pofont a futóműnek(?), keréknek? Voltam futóművesnél, úgy, hogy előtte bejelentkeztem, de elhajtottak, nem nagyon akartak foglalkozni velem!
Mindenáron azt akarta belém súlykolni a fickó, hogy biztos a fékkel van gond.

Erősebb fékezésnél berezeg ugyanis a kormány. Most már nem csinálja,abbamaradt, viszont most meg félrehúz a kormány.
Ha valakinek már volt ilyen problémája, kérem válaszoljon! Hová menjek?

kopiteki

Dr.ugs Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2111
110000?
Előzmény: cara (2109)
opel16v Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2110
Hali mindenkinek!

Mennyiért adnak manapság 4*100 osztókörű 16"-os használt racing felniket? És erre 205-ös szélességű slikkek (használtat keresek ebből is, de jó állapotút)? Aki esetleg tud ilyet, kérem írja meg mailban! opel16v@freemail.hu
Kösz!

Ja, valaki kérdezte az alufelni javítást:
Pest, Árpa u. 20. 5000 netto/db, jól dolgoznak.

cara Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2109
Mennyi???
Előzmény: Dr.ugs (2107)
Hidra Julika Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2108
>Eltérni mínuszban csak annyit lehet, hogy a féket ne érje el.

Bocs, hogy beleszólok. A definíció tökéletes a példa hibás. :)
Minél kisebb az ET annál kijjebb van a felni. Tehát amit írtál fordítva igaz.

Keresek :

175,185,195/50,55 R14 gumit, játszani valót.

15"-os felnit. 4*98 esetleg 4*100 osztókör

Akinek van hívjon !

Előzmény: monyesz (2101)
Dr.ugs Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2107
Nem akarja valaki megvenni a nyári felnimet gumival??

4db Stilauto SR500 6.5 x 15 4*98*58 osztókör 35-ös ET
4db Firestone FH-SZ40 195/50/R15 (cca. 15K km-t futott.)

ócsóér...

monyesz Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2106
cara !
A három közül a Pilot Exalto csak a harmadik.
Előzmény: cara (2103)
analasgem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2105
asszem igen, kösz...
Előzmény: stevie wonder (2072)
DN3 Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2104
Kösz a választ Monyesz, a probléma közben megoldódott mert eladták a felnit, úgyhogy csak sima gumicsere lett télire, az eredeti felnin. :-(
Különben ET 49 helyett ET 46 lett volna, az a 3 mm talán nem olyan vészes.
Előzmény: monyesz (2101)
cara Creative Commons License 2002.11.12 0 0 2103
Köszi stevie és neked is GodZi!!

Javítsatok ki ha tévedek, de ezek a gumik minősége között (Michelin, Conti, Bridgestone) nem sok különbség van. Elég jókat olvastam mindháromról, de hiszek nektek és eddig a Bridgestone és Continental a nyerő. Azért szeretném ha a Michelin Pilot Exalto-t is minősítené valaki.

Üdv!

GodZi Creative Commons License 2002.11.11 0 0 2102
Cara!

Nekem Potenza RE 720 van fent.
A tapasztalataim jók mind száraz viszonyokban, mind vizes úton. Nekem bjött.

GodZi

monyesz Creative Commons License 2002.11.11 0 0 2101
ET-szám: a felnin kiképzett, a kerékagyhoz vagy a fékdobhoz illeszkedő felület síkjának távolsága a keréktárcsa függőleges szimmetriasíkjától.
Eltérni mínuszban csak annyit lehet, hogy a féket ne érje el. De NEM tanácsos eltérni, mert a futómű nem szereti. Persze mindent lehet...
Előzmény: DN3 (2099)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.11 0 0 2100
195/50x15 azért olyan olcsó, mert egy nagyon elterjedt gumiméret. Az összes "tömegméret" olcsóbb az elvontaknál.
Előzmény: cara (2084)
DN3 Creative Commons License 2002.11.11 0 0 2099
Uraim!
Egy gyors válaszra lenne szükségem.
Mi pontosan az ET szám, ( a felni középvonalától a felfogatási felület távolsága mm-ben? )és főleg, hogy mennyit lehet eltérni minuszban? Most megyek venni, úgyhogy sürgős.
kösz, DN3
Sunny GTI-R Creative Commons License 2002.11.11 0 0 2098

Biztos, hogy fel lehet, kérdés mi a gyári méret és mennyiben tér el tőle!
Előzmény: PainKiller (2097)
PainKiller Creative Commons License 2002.11.11 0 0 2097
Sziasztok,

Meg tudja nekem valaki mondani, hogy 1500-os Ladara felrakhato -e 155/70/13 teligumi?

kosz
PK

stevie wonder Creative Commons License 2002.11.11 0 0 2095
Bridgestone vagy Conti. Nekem Premium Contact van (205/55R16).
Előzmény: cara (2094)
cara Creative Commons License 2002.11.11 0 0 2094
Köszönöm a segítséget!!

Még annyit szeretnék tudni, hogy nektek van-e tapasztalatotok a következő gumikról:

Firestone F690 12990-
Firestone FH SZ40 15990-
Bridgestone Potenza RE 720 17990-
Continental Premium Contact 17500-
Michelin Pilot Exalto 15490-

Mind 195/50 R15,

Segítsetek választani!!

Köszi!

Előzmény: stevie wonder (2086)
Paco155 Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2093
Szerintem a felnibe kapaszkodó rész fix magasságú. És mivel arányról van szó minél peresebb a gumi, arányaiban annál kevesebb jut a hasznos oldalmagasságra. De egyébként igazad van. :)
Előzmény: stevie wonder (2092)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2092
De mivel arányrol van szo, a lenyegen ez mit sem valtoztat :-)
Előzmény: Paco155 (2091)
Paco155 Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2091
Az éppenséggel lehetséges :) De a felnidet az úttól csak annyi választja el amennyit én mondok :)
És az számít!
Előzmény: kneissl (2090)
kneissl Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2090
Khmmmm.
205/40R17 es guminak 82 mm az oldalfala. Mármint amit oldalfalnak hívnak. Hogy ebből a felni pereme mennyit takar ki, tehát hogy mennyit tudsz megmérni felszerelt állapotban centivel az egy dolog, de amit oldalfalnak hívnak, az
205/40R17 nél 82 mm
195/50R15 nél 97.5 mm.
És nem azért mert én ez "mondom".
Előzmény: Paco155 (2089)
Paco155 Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2089
Tévedsz nekem van igazam :))

De ha gondolod akkor idejössz a kocsimhoz és leméred :)
205/40R17 gumin 4.1 cm az oldalfal magassága.

Előzmény: kneissl (2088)
kneissl Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2088
Paco155, tévedsz, sztivinek van igaza.
Érdekes is lenne egy szűk 5 centis oldalfalú gumi.
Előzmény: Paco155 (2087)
Paco155 Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2087
"Tehat a 195/50 eseten a gumi 195 mm szeles, es ennek 50 szazaleka, tehat 97.5 mm a gumi oldalfalanak magassaga. "

Pontosabban a fele: azaz 48.75

Előzmény: stevie wonder (2086)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2086
tlantos,

nem ertek egyet a "szemet banda ezek is" mondatoddal.

Ez gazdasagi szuksegszeruseg. Nem a 195/45 a draga, hanem a 195/50 az olcso. Ez kozelebb all a valosaghoz. A levonando tanulsag pedig pusztan kozgazdasagi: nagy sorozat eseten a fajlagos koltseg alacsonyabb. Ennyi.

cara,

A /70 és/50 között mennyi a különbség cm-ben?

A /70 es a /50 _viszonyszamok_, azt jelentik, hogy a gumi pereme hany szazaleka a gumi szelessegenek. Tehat a 195/50 eseten a gumi 195 mm szeles, es ennek 50 szazaleka, tehat 97.5 mm a gumi oldalfalanak magassaga.

tlantos Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2085
Hali,

Mert elterjedt meret.
A 195/45R15-hoz kevesebb gumi kell, aztan megis duplajaba kerul (vagy nem gyartjak). Ez van, nagy szemet banda ezek is.

Csak egy rovid lista peldanak : Michelin Pilot Exalto

195/50R15 82H 29e Ft
185/55R14 80V 38e Ft
195/45R15 78V 42e Ft
185/55R15 82V 45e Ft
195/55R15 85V 44e Ft

A tanulsagot mindenki vonja le. A kisebb nevu gyartok nem tartanak mindent. Pl. a Barumnak nincs 195/45R15 gumija.

Bye
TLantos

Előzmény: cara (2084)
cara Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2084
Sziasztok!

Nem igazán értek a témához, segítsetek!!
Miért olyan olcsó a többi gumihoz képest a 195/50 R15- ös gumi??
Túl peres és könnyen sérül a felni?? A /70 és/50 között mennyi a különbség cm-ben? Mi a jobb helyette??

Üdv.

Magnat Creative Commons License 2002.11.10 0 0 2083
Igen ezen én is kiakadtam, valahogy konstans elkönyveltem, h minél szélesebb és peresebb a gumi, annál drágább. Csak akkor néztem meg, amikor beletetted a bogarat a fülembe, h az elterjedtség is számít az árnál és lőn ... szélesebb is, peresebb is, olcsóbb is! :-)
Előzmény: stevie wonder (2082)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.09 0 0 2082
A Conti arlistajat atneztem a kedvedert. Teljes megdobbenesemre a 195/60R14 gumi olcsobb, mint a 185/65R14 (Premium Contact mintazatot, V sebessegindexet neztem).

Ha nem tevedes az ar, akkor siman ezt javaslom nyari meretnek. A 6 mm tenyleg semmi.

Előzmény: Magnat (2080)
Sunny GTI-R Creative Commons License 2002.11.09 0 0 2081

Ismerem a srácokat, tényleg jó hely! Plusz mindig a legújabb gépekkel dolgoznak!
Előzmény: kneissl (2079)
Magnat Creative Commons License 2002.11.09 0 0 2080
Köszi a kimerítő választ! Azt hiszem, nem megyek fel 15 collra, valahogy kidobott pénznek érzem. (persze tudom, h vannak előnyei)
Mindazonáltal szerintem nem rossz alternatíva a
195/60 R14 váltóméretnek, mivel a 185/65 R14 átmérőja 596 mm, míg előbbié 590, ami a sztenderd méretet (185/65 R14) bázisnak véve 1% körüli csökkenést eredményezne, am iszerintem nem számottevő. (Persze az általad javasolt váltóméret meg csak 1mm eltérés, ami %ban szinte nem is mérhető.)
Előzmény: stevie wonder (2078)
kneissl Creative Commons License 2002.11.09 0 0 2079
Jó futóműves budakeszin a Shell kút mellett a Ballun Hoffmann Kft.
Előzmény: _Marcell_ (2040)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.09 0 0 2078
Most valamivel olcsobbak a nyari gumik, mert azert jabuar-februar magassagaban be szoktak koszonni az aremelesek. De ha most kifizetsz egy nagyobb osszeget gumira, annak az esetleges kamatait is elveszted. E szerint tehat tok mindegy.

Eleg ritka, hogy egy meretnek ugyanakkora felni eseten is legyen valtomerete. Ilyen kivetel a 196/65R15 es a 205/50R15, ami egyforman elterjedt es igy olcso meret. De a 185/65R14 nem ilyen.

A helyedben vagy megmaradnek ennel a meretnel, vagy a felnit is upgradelnem 15-osre. Akkor a 195/55R15 lesz a valtomeret.

Előzmény: Magnat (2076)
Magnat Creative Commons License 2002.11.09 0 0 2077
vedttem=vettem
Előzmény: Magnat (2076)
Magnat Creative Commons License 2002.11.09 0 0 2076
Sziasztok,

nyári gumival kapcsolatban ... most vedttem egy gépet, amin a téli gumik jók, a nyáriakat viszont már nem teszem vissza jövőre. Kérdéseim:
1. Nézzek szét most nyári gumi ügyben, mert most jobb akciók vannak vagy inkább tavasszal, mert akkor vannak jobb akciók, és addig sem öregszik az anyag, valamint újabb modellt vehetek, ráadásul, ha elviszik az autót, vagy netán összecsukom, nem dobok ki pénzt az ablakon? (utóbbi 2 a brrrr kategória, csak az objektivitás miatt említettem meg)
2. A gyári méret: 185/65 R14. Gondoltam még 195/65R14, illetve 195/60R14 méretekre. Árban azonban meglehetősen jelentős az eltérés a 185-ös méret javára azonos típuson belül. Érdemes inkább a 185-ből a jobbat megvenni, vagy a 195-ös méret vmelyikéből a közepeset? A költség kb így lenne konstans. ( a közepeset a márkára írtam, új gumiban gondolkodom)

MrZoleeka Creative Commons License 2002.11.09 0 0 2075
Köszönöm, megnézem.
Előzmény: stevie wonder (2074)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2074
1) Mozaik-R kft, III.ker. Vajda J. u. (Mozaik utcai feluljaro alatt)

2) Joob es tarsa. X. ker Arpa u. (Nepliget mogott, Vajda Peter utcabol nyilik)

Felnijavitas reszletek: www.felniklinika.hu

Előzmény: MrZoleeka (2073)
MrZoleeka Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2073

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy ha elviszem az alufelnit felújítattni akkor mit tudnak kijavítani eltüntetni rajta?
Csak az egész apró kis hibákat vagy esetleg ahol járdát kapott az is korrigálható?
Érdemes egyébként?

Ha valakinek van tapasztalata, árakat vagy bevált műhelycímeket szívesen fogadnék.

Előre is köszönöm

MrZ

stevie wonder Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2072
Nem, a betuk utan elobb-utobb jonnek a szamok is. A gumiknak csak az egyik oldalan van feltuntetve a gyartas idopontja, tehat lehet, hogy meg kell forditanod a gumit. A betuk altalaban kifele allnak (vagy hogy is mondjam), a gyartasi ido viszont befele van vesve, vagyis egetve. Altalaban a karakterek merete is nagyobb.

Keso van mar, na. Azert ertheto volt? :-)

Előzmény: analasgem (2071)
analasgem Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2071
hogy is van ez a DOT? Én most néztem egy gumin, 4 db. betű volt utána....ezt dekódolni kell? :}
monyesz Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2070
Ez kiderül a gumi ellenőrzésénél (ezt írtam elsőnek), ha kiderül...
Előzmény: tlantos (2069)
tlantos Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2069
Hali,

Es mit csinalnak az oldalaval? Mert ezzel az erovel egy Michelin es egy Trayal abroncs is futozhato. Ha meg szarra van gyalulva az oldala a sok jarda melle benan parkolastol, akkor szepen fog kinezni.

Foleg ezek a reszei erdekelnenek. Venni azert nem akarok :)

bye
TLantos

Előzmény: monyesz (2064)
tomcat Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2068
Ebben elviekben igazad van, de én azért kategórikusan nem jelenteném ki, hogy nem_szabad egy évesnél régebbi dot számú téli gumit venni.

tomcat

Előzmény: monyesz (2066)
tarejos Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2067
Itt kérdezd meg. Én náluk vettem a Fabiára IV-es Golf felniket 5000-ért.
361-0610
20/935-2195
Előzmény: tade256 (2056)
monyesz Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2066
Tomcat !
Probléma a következő. Például a Micheline Alpinnál.
A tavalyi gumi sz@r ! A mostani jó !
Előfordul, hogy nem adnak árengedményt, pedig legalább 25%-ot illene egy 1 éves guminál. DE ! Én ennyi engedménnyel vettem az idei gyártású Pirellit ! Akkor minek vegyek tavalyit ? Ne feledd, a keveréken mindig javítanak...

Ráadásul az egy évnél régebi gumit a gyártó - ha ad magára valamit - visszaveszi a kereskedőtől (persze gondolom valamit bukik rajta).

Előzmény: tomcat (2065)
tomcat Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2065
Ezért vettem én 185/70R14 méretben Firestone-t.
Egyébként az egyévesnél régebbi gumi témában nem osztom a véleményedet. Egy téli gumit simán 3-4 télen át lehet használni és a gyártók is csak azt javasolják, hogy lehetőleg a 6 évesnél régebbi gumikat ne használjuk.
Szóval ha valaki vesz idén egy 2000 végén gyártott gumit (persze megfelelő áron), akkor azt még két-három évig vígan használhatja. Nekem kb. két téli szezon alatt fogy el egy garnitúra téli gumi.

tomcat

Előzmény: monyesz (2054)
monyesz Creative Commons License 2002.11.08 0 0 2064
Tlantos !
Nagyjából ismerem csak a technológiát:
Előkészítés: gumi ellenőrzése, futófelület legyalulása.
Aztán bekenik valamivel és összemelegítik az új anyaggal, felviszik a futófelületet, azaz rávulkanizálják.
Ezt valamikor filmen láttam, nem tudom most is így csinálják-e !
Előzmény: tlantos (2063)
tlantos Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2063
Hali,

Van itt 3 db Michelin MXT 175/70R13 gumi.
100000 km van bennuk. Ketto kb. 5%-os, a harmadik mondjuk 10. Ha valakinek kell jatszoterre, gumitfustolni, vagy akarminek, elviheti.
A XV. keruletben foglalnak helyet.

Valaki vegre felvilagositana, hogyan is keszulnek a futozott gumik? Kivancsi vagyok :)

bye
TLantos

Fm95 Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2062
Szia
Nekem van ilyen felnim csak a közepe 57mm a többi stimmel. A másik gond, hogy jó téligumik vannak rajta 175/65-ös méretben /Barum/, az nem kell vkinek?
Sunny GTI-R Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2060

Meg azért azt se felejtsük el, hogy ha egy T-s gumival 200fölött mész akkor esetleg felrobbanhat, bár biztos túl vannak méretezve...
Előzmény: tuner_geza (2043)
Sunny GTI-R Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2059

Gro-Pa Kft-nél 4Forint/darab Budafoki út 111 asszem.
petroczi Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2058
Jano, az a helyzet, hogy vadi újak a 14"-os Pirelli P5000 Drago-im...

Egyébként a gép ezzel a gumival (kevlar merevítésű a fala tudtommal az elmászás megakadályozására) is elég keményen megy, a 15"-os felni pedig már /50-es gumival se nagyon férne be és iszonyatosan rázna. Nekem meg nem versenyautó feeling kell, csak biztonság...

VISZONT egy pár 13"-os, még jó állapotú TÉLI gumi kellene, modjuk 175-ös.

Ciao!

Attila

Előzmény: Janibacsi (293)
monyesz Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2057
1 évesnél régebbi gumit ne vegyél meg (ld. Michelin Alpin a Tescoban tavalyi gyártással) !
Előzmény: tuner_geza (2055)
tade256 Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2056
Az a gond, hogy 14-es felnit nem láttam sehol használtan, 13-ast pedig már 2500-ért kapok, és még válogathatok is. (Én is szivesebben tennék fel 14-est). Odáig még el sem jutottam, hogy azon gondolkozzak, mennyivel lenne drágább az R14-es gumi. Gondolom nem sokkal, az is használt lesz.
Előzmény: monyesz (2053)
tuner_geza Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2055
kosz a valaszokat, jo lesz a T.

Es a DOT evjarat mennyire kritikus egy szakszervizben valo tarolas utan? Ha meglatom, hogy 98-as a gumi mentem rohogjem ki oket, vagy azert nem oregszik el az allasban annyira?

monyesz Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2054
Tomcat !
Pontosabban a keskenyebb méretekben jó az FW930 185-ig mondjuk, a fölött a márkatárs Bridgestone-ra érdemes váltani.
Előzmény: tomcat (2050)
monyesz Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2053
Na itt felvetődhet a "virsli-gumi" téma !
Igazából a futómű nem tudom mennyire egyezik meg az egyes autóknál, pedig ez is számít. De a 13-as felnin sokkal ballonosabb a gumi mint a 15-ösön. Tehát nem lesz olyan driket az autó, sőt némi "billegést" is érezni fogsz ha ezt felteszed, ezt a 205-höz képest furcsállni fogod és más vezetési stílust kell felvenni.
A rugózás kellemesebb lesz talán, de a sebességból vissza kell venni és a fékezéseknél oda kell figyelni (magyarán óvatosabban kell vezetni ezzel a gumival).
Másik variáció a 175/65R14 vagy a 185/60R14 lenne, ebből is az elsőt ajánlanám, szvsz !
Ez nem jó neked ? Mekkora az árkülönbség a guminál ?
Előzmény: tade256 (2049)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2052
Mindenhol ugyanannyiba kerul, ahol szakerto modon dolgoznak. ezen nem tudsz sporolni. Esetleg probald meg a Joob muhelyt.

www.felniklinika.hu

Előzmény: Bogesz Corrado (2048)
Astra Agressor Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2051
tade256!

A gyári Astra F lemezfelni felmegy neked? (13 coll, 4x100)
Hibátlan, fekete, 3.000,-Ft/db

Előzmény: tade256 (2046)
tomcat Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2050
Asszem, ebből a tesztből is az látszik, hogy az R14 kategóriában a Firestone FW930 főleg száraz és nedves úton teljesít jobban a többieknél, egyedül a havon mutatott tulajdonságaiban marad el minimálisan az élmezőnytől (csupán 1 tizedet az elsőtől).
Hazánk téli időjárását ismerve asszem, elég jó választásnak tűnhet.
A Toyo és a Uniroyal viszont meglepő számomra az R15 élmezőnyben.

tomcat

Előzmény: Törölt nick (2038)
tade256 Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2049
De a 175/70R13-as gumi külső átmérője csak kicsit kisebb, mint a 195/55R15-ösé (195/75R13-as lenne pont akkora). Tehát lehet ebből valami gond, hogy kisebb felni magasabb gumi kerül rá? Természetesen téli gumiról van szó.
Előzmény: monyesz (2047)
Bogesz Corrado Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2048
Sziasztok!

Van 4 alufelnim és szeretném deformációkat kijavítattni. Nincs nagy bajuk (legalább is remélem) és csak téli gumikra kellenének. Azt hiszem "görgőzésnek" hívják. Tudtok valahol ilyen helyet, ahol meg tudom csináltatni (Felniklinikát ismerem, jól is dolgoznak, csak picit drágállom :( ). Köszi a válaszokat.

András

monyesz Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2047
Akkor az eredeti méret: 5.5X15, 4X100X56 osztókör, ET45, gumiméret: 195/55R15H.
Alternativák (uebben az időben más motorral gyártott civivnél):
5X14, 4X100X56, ET45, 175/65R14T vagy 195/50R15H;
5X13, 4X100X56, ET45, 155/80R13T vagy 185/60R14T.
Szvsz, az 5x14 talán még tolerálható.

Előzmény: tade256 (2046)
tade256 Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2046
Sziasztok!

Nincs valakinek véletlenül a garázsa mélyén 4 db használt acélfelni, a következő paraméterekkel, amiktől olcsón megválna:

4x100x56, ET45. A legjobb az lenne, ha 5.5x15-ös méretben lenne, de szerintem az 5x14 és az 5x13 (ez már cinkes) is jó lenne.

Tényleg, az 5x13-as nagyon kicsi lenne már rá? Egy 92-es Honda Civic vti-ről van szó, most 205/50R15-ös gumik vannak rajta, 195/55R15 az ajánlás, ha jól emlékszek.

Köszi!

monyesz Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2045
És a magasabb sebességindexű gumi futófelülete is puhább (ergo gyorsabban kopik), a gyártók pedig gyakorta nem igyekeznek olyan tartósra csinálni ezeket a gumikat mint pl. egy Michelin Energy-t, gondolják aki ilyet vesz az egyrészt nem árérzékeny másrészt mire elöregedne a gumi úgyis elkopik.
Feleslegesen nem érdemes nagyobb sebességindexűt választani.
Előzmény: stevie wonder (2044)
stevie wonder Creative Commons License 2002.11.07 0 0 2044
A T sebessegindex a 190, a H a 210.

A nagyobb sebessegindexu gumik vaza altalaban erosebb, igy jobban allja a katyukat peldaul. A kormanyzas pontosabb, a rugozas kevesbe komfortos. A kulonbseg viszont nem lesz tul nagy.

Előzmény: tuner_geza (2043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!