A komfortossag megintcsak nem fugg ossze a sportossaggal, hiszen a sportossagra a per-szam (egy arányszám) utal, mig a komfortnal a perem konkret magassaga szamit. Igy aztan -- barmilyen meglepo is -- egy 155/80 vagy egy 225/55 gumi nagyjabol hasonloan komfortos tud lenni!
Persze a peres (vagy magasabb sebessegindexu) gumik oldalfala merevebb konstrukcio, igy a komforterzet valoban romlik, csereben javulnak a menettulajdonsagok es a katyuallosag.
Azt azonban fenntartom, hogy a mindennapi valtomereteknel (pl a 185/65 helyett a 195/60) az elonyok nagyobbbak, mint a hatranyok. Amik koze be kell venni a szelesebb gumi miatt romlo menetteljesitmenyeket, a vegsebesseget, a gyorsulast, a fogyasztast -- igaz, a kulonbseg nem drasztikus.
Hanem vagy sportos, vagy komfortos vagy erösen súlyterhelhetö. Persze vannak, átmeneti példányok is, csak kétséges az összértékük. Erre írtam, hogy ha sportos aqua kell, az inkább /60. A /65 az komfort kategória.
Vitaznek ezekkel az allitasokkal. A sulyterheles a gumi oldalfalanak konstrukciojatol fugg. Igy a sportossag es a sulyterheles nem hogy nem egymast kizaro, de eppen segito dolgok. Nezd csak meg a gumik adatait, a sebessegindex novekedesevel altalaban no a sulyindex is! (A sulyindexnel a gumi szelessege is szamit, egyszeru fizikai osszefuggesek miatt.)
A komfortossag megintcsak nem fugg ossze a sportossaggal, hiszen a sportossagra a per-szam (egy arányszám) utal, mig a komfortnal a perem konkret magassaga szamit. Igy aztan -- barmilyen meglepo is -- egy 155/80 vagy egy 225/55 gumi nagyjabol hasonloan komfortos tud lenni!
Arrol nem is beszelve, hogy a komfort kategoriaba tartoznak a zaj ertekek is, az pedig nagyreszt a mintazat es az anyagkeverek fuggvenye, a peremmagassag nem szamit.
Az "Aqua" gumi kategoria nem letezik, legalabbis a szakirodalomban nem hasznaljak. Persze vannak gumik, amik vizes uton jobb teljesitmenyt nyujtanak, de ennek nem a "komfort" (szinten nem letezo) kategoria az ellentete, hanem a "rossz gumi" kategoria :-)
A vizes tulajdonsag elsosorban a mintazat, masodsorban a gumikeverek eredmenye. Ezeknek pedig a rugozasi komfortra szinte elhanyagolhato a hatasuk.
En egyebkent nyarra olyan gumit hasznalok, aminek mind vizes-, mind komfort tulajdonsagai kiemelkedoen jok (Conti Premium Contact 205/55R16 V).
Nagyon köszönöm, ez így igazán kimerítő volt. Igazad abban is, ami a márkás gumit illeti, megérdemelné, és jövőre már talán meg is kapja, de azért ő egy 95/96-os, tavaly használtan vett csöppség, aminek még mindig nyögöm a részleteit, és egyszerűen most nincs rá pénzem. (azaz nem egy sokmilliós kocsin furikázva spórolok a gumin)
Az egyetlen kérdés még, hogy eddig véglegesen (azt hittem legalábbis) mindössze annyi dőlt el, hogy amennyiben nyáron van olyan helyzet, amikor 180-al megyek, akkor mindenképpen H-s, és nem az öt percig (ld. lejjebb) 190-et tartani képes T gumit kellene vennem, ezzel egyetértesz, eső-komfort gumi ide vagy oda, nem?
A több ok: Egy kombinál jobban számít a súlyterhelés. Magyarul többet lehet bele pakolni ugyi. Ha ehhez veszel (túl)alacsony oldalú (de széles) gumit (amit keményebbre KELL fújni) akkor borzalmas lesz a rugózás érzete pl. megpakolva. Meg jobban kopik a futómü. A gyárak a kombiknál soxor adnak, 1-el nagyobb oldalu kereket, mint a limohoz. (A /60 az még "elmegy".)
Aztán, a "esö" gumik általában a magasabb sebességhatárok (H, V,Z,) felé tolódva (bakelit állag) fejlesztettek. Ezért az alacsonyabb oldal, durvább minta, keményebb anyag. Ott az a jó, viszont a komfortja (rugalmassága, gördülési zaja) rosszabb. Az alacsonyabb sebesség (S, T,) kategóriában, sokkal kisebb a vizenfutás (aquaplaning) veszély. Ezért lehet finomabb a mintázat, és (gumisabb állag) rugalmasabbnak tünö kinézet. Sokkal jobb görgülési zaj, és rugalmasság.
Olyan gumi ami minden szempontból 100%os nincs. Most nem téli vs. nyáriról beszélek. Hanem vagy sportos, vagy komfortos vagy erösen súlyterhelhetö. Persze vannak, átmeneti példányok is, csak kétséges az összértékük. Erre írtam, hogy ha sportos aqua kell, az inkább /60. A /65 az komfort kategória.
Egy Mondeo kombi azért megérdemel márkás gumit is.
"Szoros kapcsolat" a gyártó méret palettájával van. Egyszerüen, Pl. /65ös-ben nem gyártanak bizonyos mintázatokkal gumit, amit a /60 vagy /50 ben igen. Pl. az Aqua kategória is ilyen.
valóban a sok városozáshoz /60 alá nem célszerü menni.
ha 95/60R14-et akarsz, akkor kerdezz ra a Varga Gumiszerviz-ben (/88/ 583325), hogy continentalbol van-e meg nekik akcios gumijuk, en 15-ert vettem darabjat (mashol 35 alatt nincs, conti eco cp, seb: V (240)). veszprem mellett vannak
>mert a "jó" aquás gumik /60 tól lefelé vannak inkább.
Szoros kapcsolat nem a /60 hanem a gumi szélessége és a mintázat között van (persze a szélesebb mintázathoz általában nagyobb "peresség" tartozik, főleg manapság, amikor 75 LE-s autók 195-ös gumikkal jönnek ki gyárilag, szvsz feleslegesen).
"Peresnek" mondott gumik igazából manapság a /60 alattiak, de Pesten a minél ballonosabb gumikat érdemes használni az út(v)iszonyok miatt !
Ha legalább 5,5x14es a felnid, felmegy rá a 195ös gumma. (ha csak 5ös, nem teszik fel)
Azért írtam, hogy inkább komfort gumit keress, mert a "jó" aquás gumik /60 tól lefelé vannak inkább. Te meg /65 öt írtál.
Az oldalfal (tehát a per) csökkenésével, javul az uttartás, de romlik a komfort. Ugyanis egyre keményebbre kell fujni a gumit. Ez aztán terheli a lökésgátlót, stb. stb...
Ennél /65 > /60 még nem számottevö.
Használtam 195/60 as kereket "jó az". Ebböl nagyobb a sportos választék, mint /65 böl.
Persze egy jófajta aquás tappancs, az ~20e/db. Pl. Uniroyal Rainsport 1.
Hunselito !
Akkor én figyelmedbe ajánlanék még két márkát.
Az egyik a Dayton, amely a Bridgestone-Firestone "gyermeke", a másik a Ceat amelyik a Pirellié. Nem tudom, 185/65-ös méretben gyártanak-e gumit, de nézd meg a www.gumibolt.hu-n és mindjárt az árakat és a mintákat is láthatod.
Lanciasember,
bár nem vagyok biztos benne, de úgy tűnik, hogy a bravuris volt az aqua (az a fekete bakelit jellegű...?), és a bravura (a szürke, puhább, gumijellegű) a comfort. márpedig ld. C16Se (2309)-et. Mi az a több ok?
A matadort nem néztem, de valahogy eddig akárhány gumiboltot hívtam, mindig a barumot ajánlották ebben az árban, aztán valahogy mégis mindig jött valaki autósguru (pl. gumival nem foglalkozó alkatrészboltban), aki közölte, hogy az egy szar. Te azt mondod, a matador jobb? Egyetlen gumiboltban mondták, hogy ne barumot, hanem egy általam egyáltalán nem ismert Marshall (?) nevű amerikai cég koreában gyártott gumiját kéne vennem.
Sajna ezt nem tudom. Viszont, ha megint lenullázom a Dunlop 9000-es gumijaimat, akkor veszek rá négy Barumot és az nem fog annyira fájni a kasszánál. Sajna azt az igen drága gumit is könnyű volt kinyírni (~60 ezer/db).:((((
Az általad megadott paraméterek alapján, inkább komfort mint aqua gumit választanék. Több okból is.
A Matador-t nézted? (http://www.matador.sk/eng/index.html) hasonló kategória mint a Barum.
Általánosságban igaz az, hogy az olcsóbb gumiknak a szerkezete gyengébb mint a drágáknak.
De nem a Barumokra van a padkázási, sérülési, defekt, stb. garancia, ? Vagy az erre a típusra nem érvényes ?
Amit nekem a gumisok mondtak (több is és nem nyári gumit akartam venni amikor kérdeztem):
A Bravura egy igen gyenge szerkezetű gumi. Nagyon sérülékeny, főleg az igen jó magyar utakon. Kifejezetten nem ajánlották. A Bravurisról nem volt véleményük, mert még akkor jött ki.
hello,
előre is bocs a nagyon amatőr kérdésért, de:
elöször is továbbra is várom a véleményeket a Barumról, egész pontosan a Bravuris gumiról, illetve most már a Bravuráról is. Ma elmentem megnézni ezeket, és a számomra legmegdöbbentőbb különbség az volt a kettő között, hogy érezhetően teljes más anyagból készültek. Míg az állítólag sportosabbnak szánt Bravuris egy kifejezetten kemény, fekete műanyag benyomását keltette, addig a Bravura kicsit szürkésebb, gumianyagnak tűnt, és összintén szólva sokkal szimpatikusabb volt. A fekete keménység azt a benyomást keltette, hogy meleg, száraz aszfalton lehet, hogy kurva jó, de szinte éreztem, ahogy csúszik a vízen.
szóval mit tegyek? (a négy nyári gumi egy 1,8-as kombi Mondeora kéne, sok nyugodt városi használattal, + nyáron néhány utazás belföld-külföld, amikor is szeretek tempósan haladni).
mondjatok valamit, akár hasonló árban más gumit, köszi
7 (hét... :) darab fondmetal felni eladó, 14". 5 darab 195/60 Yokohama gumi, jó állapotban, 2 meg pótkerék szintű valami, méret, állapot ugyanacsak a fentiek.
van ez így, én sem hallottam róla amíg rá nem kérdeztem.
Amúgy pl az előtte levő szám is érdeklődésre tarthat számot, mert az meg a gumi terhelhetőségét jelenti kg-ban. Azt sem illik nagyon alacsonyra választani, hacsak nem 800 kilós a géped (megint költői túlzás).
30 fokban ? Gőtöm sincs. Mondjuk legyen 500% :)
És nekem sincs sok pénzem :( De úgy vagyok vele az ember élete megér ennyit. Meg aztán 215/40-ben nem is nagyon lehet kisebbet kapni. :(
Azt azért ne felejtsük el, hogy a maximális terhelés mellett és a kmóra is csal rendesen. Nem egyszerű átlépni azt a 190-et, egy tele pakolt kocsival, jó ha a 2 lityisek képesek rá.:)))
Régen volt egy teszt, a gumikat a névleges nyomás felével és a maximális terheléssel nyúzták. A gumik mindegyike bírta a max sebesség felett is a terhelést, sőt azt hiszem a Pirelli P6000-es valami 320-ig hajtható volt még ilyen körülmények között is. Ja a tesztelt csoport a H-s volt. Rendesen túl vannak méretezve, és gondolom azóta csak javolt a helyzet, hiába optimista vagyok.:)))
Ha esetleg ironikusnak is tűnt, komolyan mondom, hogy korábban nem is hallottam az SI indexről, így nem vállalt veszély volt a nyári száguldozás.
Az a baj, hogy én egy az autók iránt átlagosan érdeklődő embernek tartom magamat (és persze az átlagosnál azért jobb vezetőnek :)), és pl. amikor azt mérlegelem, hogy mennyivel megyek, akkor több körülményt (időjárás, fáradtság, adott autó vezethetősége+mennyire ismerem stb.) figyelembe veszek, de arra eddig sose gondoltam, hogy az autó paraméterei közé felvegyem azt is, milyen SI jelű gumival megyek. (Aláírom persze azt, hogy a 190-es száguldás mellett nehéz józan érvet, optimális körülményeket találni, de hát emberek vagyunk...)
Tehát egyrészt ezt vszinűleg nem ártana kicsit jobban hirdetni a gyártóknak, másrészt pedig úgy látom itt is megoszlanak a vélemények arról, hogy ez egyáltalán mit jelent. Az üzleti szempontos kitételed még mindig jobb persze, mert biztonságosabb, de ha ez mindössze egy öt perces csúcssebességet jelent, akkor ott azért nagy baj van. Nem is szólva arról, hogy ki tudja, ez milyen időjárási körülményekre vonatkozik, tehát amire én eddig megintcsak nem gondoltam nyáron 30 fokban (60 fokos aszfalton) mennyit vonjak le a gyári adatból?
Sok pénzem lesz, V-t veszek
Bíztál a technikában és bejött. De azért a hozzászólás hangvételéből úgyveszem ki, hog ynem most jöttél rá, hanem már akkor is tudtad hog yez veszélyes :)
A gyártót meg meg tudom érteni. Utazósebességet mégsem véshet rá a gumira mert akkor meg mi a top ?
No meg ha van egy olyan gumija ami biztosan tudja az S-t a T-t és talán az U-t de az S ára 20k a T-é 25 és az U-é 30 akkor szerinted mit fog rányomni? A talámnt megtudja biztonsági ráhagyásnak, de tutira nem az S betű díszeleg majd rajta :)
Ami engem illet nekem V jelű van a kocsimon, azzal el merek indulni nyáron is az autópályára :)
Köszi,
meggyőztetetek, éljen a H jelű. Azt már le se merem írni, hogy a nyáron egy kb 20-os téli gumival mentem tartós 190-fölött picit egy Hegyeshalom Budapestet, nagyon-nagy tudatlanságomban.
De tényleg, akkor végül is ezt még egy H-ssal sem lenne szabad, nem?
Egyébként Paco elismerve, hogy igazad lehet, azért nem gondolom, hogy én vagyok az egyetlen amatőr, aki ugy gondolta, inkább rátartás van az ilyen biztonsági indexen (mint pl. egy csomó élelmiszernél), ugyhogy szvsz nagy faszok a gumigyártók.
zek szerint nem tudták jobban beállítani ?
Akkor ezt a márkaszervíz miért nem mondta ?
Érdekes.
Én keresnék egy másik futómű állítással foglalkozó céget és megjelennék ott ezzel a papírral...
Az a gond, hogy a Honda szervízből vitték át ide, és csak a papírt kaptam meg.
Utána felhívtam a másik szervízt, kérdeztem, hogy ez mekkora hiba, de értelmes választ nem sikerült kihúzni. Olyasmit mondtak, hogy ez tulajtól függ. Valaki szereti, ha tökéletes a kocsi, valakit nem zavar. A gumi kopni fog valamennyire.
Ennyit tudok, ez elég felszínes, gondoltam, hátha v.ki tud itt ezekből az adatokból többet kihámozni.
Hozzáértők segítségét várom. Az autómmal ma voltam futómű beállításon, miután a jobb eslő trapéz cserélve lett. Az adatok mindenhol hibátlanok, kivéve a jobb első keréknél, ahol a következő a helyzet:
Beállítás típusa / b. előtt / b. után / megfelelő érték
Ezze a T sebességindexű gumival való haladásról, csak annyit, hogy egy hónappal ezelőtt láttam egy bal első defektet 160-as sebességnél történő tartós haladás esetén !
Úgyhogy csak óvatosan !
Mert ezt egy Citroen CX-nél meg lehetett fogni, de más autóknál már nem lett volna sima ügy.
A 140 tényleg alábecsült de én ilyenkor inkább alá szoktam :)
Én is mentem T-vel tartós 170-et és semmi baja nem lett. De a szabvány tényleg csúcssebességet ír az indexre és nem haladót :) Persze jól látod, túl van méretezve már csak a gyártási szórás miatt is, de a szórás is a túlméretezésbe esik. Azaz lehet hog ycsak 200 a csúcsseb. :(( És akkor már tartós 190 körül felmelegedhet annyira hogy elszálljon.
Éppen ez az, h én úgy értelmezem a T indexet, h akkor az a 190-et 100%, h kibírja tartósan is, de a 191-et már csak talán Persze mivel ilyen gumit nehéz lenne csinálni, így a gyártók vélemyényem szerint tutira túlméretezik valamennyivel a dolgot, hogy a megadott értékig semmiképp ne legyen baj. Persze látom én az igazadat, de szvsz azért a 140 erősen alábecsült érték.
Én is onnan puskáztam, mert elbizonytalanodtam, amikor 140-et mondtál a T-re! :-)
Megint tanultam valamit, én azt gondoltam volna, h a sebességindex azt mutatja, mennyivel lehet használni az adott gumit. És a használat nálam nem csúcsrajáratást jelent. Bár ha belegondolok, az igénytelenebbje már a hangszóróknál is PMPO teljesítményt ad meg. Lehet, hogy a sebességindex is PMPO? :-)
Igen, ez volt a már idézett ismerős jelmondata is, de tényleg, akkor nem lehet megbízni az SI jelzésekben?
Mi a különbség a T és H jelű gumik között (összetétel, mintázat, vagy mi?)
Egyébként én azt reméltem, h. nekem bőven elég a T, ha arra azt mondják, hogy 190-ig biztonságos, akkor biztos rajta hagynak még vmenyit, szóval nyugodtan lehet 200-210-ig menni (a monci egyébként a 200-at tartja, a fölé nem mentem vele, de hosszabb távon a 200-at is kegyetlenségnek érzem :)
Sziasztok,
tudna valaki valamit mondani a Barum Bravuris gumikról? Nagyon olcsón kellene 185/65 R14-es nyári gumikat vennem, és itt az ár kedvező, csak gőzőm sincs róla, milyen ez, és mit tud egy átlag autósnak érezhetően többet egy drágább.
kösz
ja, és azt mondta egy ismerős, aki relatíve olcsón tudott volna T-s Pirelli P3000-es gumit szerezni (uszkve 17-18 között), hogy egy 1,8-as mondeora inkább mindenképp H-s gumit vegyek, azaz inkább Bravurist mint p3000-et. Komment?
én igazából csak elméleti síkon filózgatok azon, hogy ha tudom egy felni osztókörét és süllyesztését, akkor elvileg már biztos lehetek-e abban, hogy fel fog menni a kocsimra, de ezek szerint nem. (1ébként Esperom van, és azt tudom, h az A Vectra alkatrészek -így a felnik is- általában jók hozzá)
Magnat !
Kerékagy, féktuskó, féktárcsa, stb. lehet az akadály. De ha fel is megy, lehet nem lesz a féktárcsának elég hűtése...
Plusz a futómű is máshogy terhelődik, terhelődhet (erő-erőkar-rugózatlan tömeg).
akkor emiatt van pl. az, hogy asszem az e30 (Bömbi) felnik nem mennek fel az Opelekre, holott mind a 2 4x100-as osztókörű, csak az agy miatt nem fér fel?
A felni fefogatásának síkja eltér a felni középvonalának síkjától. Ennek a mértéke. Ha jól emléxem mínuszos számnál beljebb van a felfogatási sík pluszosnál kijjebb.
Szerintem annyi nem lesz, de kiderül! Igazság szerint azért nem vagyok képben vele, mert amikor vettem a gépet, akkor már téli gumik voltak fent, így ezeket csak levittem a pinyóba, azóta is ott vannak, de úgy rémlik, hogy elég kopottak sajna ...
Kérdés felni-expertekhez: mit jelent a süllyesztés?
Bocs, hogy ily későn válaszolok, de a hétvégén nem jutok net közelébe.
Nem tudok igazán véleményt mondani az Auroráról, mert egy métert sem mentem vele - januárban vettem alufelnikkel, de a gumiméret nem jó nekem.
Egyébként a jelenlegi téli gumim is Koreai, de arról nem tudok rosszat mondani, ezidáig elégedett vagyok vele.
Adatok:
Honda 4 db gyári acélfelni eladó 5*13'-os 4*100-as lyukosztású. Valamint adok hozzá 4db gyári dísztárcsát, és az eredeti hozzávaló kerékcsavarokat (16 db). A felniket a téli gumimhoz használtam, rendkívül megkímélt jó állapotú, egyébként 98-as évjáratú autóról került le.
Ár:
40.000.- Ft
Elérhetőség:
Orosz Péter Miklós
06/30-4006843
Email:
ghd@freemail.hu
Kép: www.duen.hu/alkatrész/1274-as hirdetés
DUNLOP HASZNÁLT GUMI!
Dunlop 165/65R14-es gumi eladó!
Összesen 5 db van, a követekezõ profil mélységekkel 1 db 5 mm;(pótkerék volt); 2 db 4 mm( hátsó keréken); 2db 1,5 mm - ami már csak füstölni, eldurantani, vagy szlalomversenyre "slick-nek jó" a (a hajtott kerekekrõl).
Tehát végül is van 3 eladó gumi + 2 ajándékba!
(Nem tudom, hogy jól néztem-e a www.gumibolt.hu -n 1 db új ilyen gumi ára amelyken 6 mm van 30.000 Ft)
Ár:
Irányár: 20.000 Ft ( 3 db + 2 ajándék)
Kép: www.duen.hu/alkatrész/1301 hirdetés
Elérhetőség:
Orosz Péter Miklós
06/30-4006843
Email:
ghd@freemail.hu
Nem biztos hogy a gumival van baj. Kerékagy, féktárcsa mind stimmel? Azt hiszem van olyan hely Pesten is ahol tudnak fent az agyon centírozni. Nézz el oda és kiderül mi a bibi.
Sega,
nekem pont van 4 ilyenem (Semperit), és a gyári méretem meg pont az, amit helyette kínálsz, de 1részt elég kopottak, másrészt meg nem ismerem ezt az Aurora gumit, milyen?
Keresek 2db 195/55x15 gumit, JÓ állapotu érdekel kizárólag, reális áron.
Email please! til@axelero.hu
A jelenlegi cucc a gépen még bőven jó, de ráz vele a gép (szakadás nem látjató), felni hibátlan, de unom már hogy szenvedek vele...más autón meg se lehetne érezni...de ez a nyomorult nagyon érzékeny ilyesmire.
Jó, ezt én is feltételeztem, de kérdés, melyik hétről beszélünk 2002-ben? Mert a Continál is a tavasziak még szőrüsek voltak. Az én novemberim (46. hét) már nem.
Na itt vannak a képek! Picit lemostam a kereket mert dzsuvás volt. Sajnos a gépem eléggé régi úgyhogy a közeli képek nem sikerültek :( (Premier DC-526 - 640x480 fix fókuszos 0x zoom).
no, de mikori gyártású? Az én Conti Wintercontactom tavaly novemberi, azon már nem volt szőr, csak festés. Korábbi Contikon még volt szőr. És úgy emlékszem, hogy az általam megnézett Dunlop gumikkal is ugyanez volt a helyzet.
Köszi, de igazság szerint nekem sajna a Drago nem lesz jó, mivel az ábra a következő: téli garnitúrám van, de 1 kerekem szálszakadt, szóval igazából gyorssegélyként 1db Marangoni 185/65 r14 téli gumira lenne szükségem, illetve valami más típusú, de ilyen méretű téli gumiból 1 párra. Nem sürgősen viszont szükségem lenne 1 garnitúra 185/65 r14 vagy inkább 195/60 r14 nyári gumira, mert a nyári garnitúrám elég szar, nem szeretném tavasszal azt visszatenni.
Mindezek ellenére azért érdekelne, mennyi az ára a Drago párosnak (hátha mégis kedvet kapok rá, ha nagyon alkalmi, mailban is gyöhet), és köszi a segítő szándékot! Mellesleg az eredetileg kínált garnitúra szerintem is sokkal többet ér, de gondoltam, bepróbálkozom :-)))
Láttam nagy szükséged van gumira megvan még az előző Pirelli P5000 Drago 185/60 R14 50% os 2 db. Gyors segély gyanánt. Az árban meg majd megegyezünk (ocsó)
Majd holnapra megkukkolom(hol kell nézni). Tipo-n volt, pontosan nem tudom az osztóméretet. Még rajta van a csík a közepén. Én is olyan 100 körülire gondoltam. 90 ért vettem csak a gumit.
ha tényleg olyan jó és új, no meg ha 4x100-as osztókörű a felni (pl. Opel, Daewoo, nekem utóbbira kellene), akkor holnap alku nélkül elviszem 60-ért. Ha akarsz alkudni, akkor 55. :-)) Dobj mailt, 1ből észreveszem ...
akit érdekel, lenne egy 16" MOMO felnim 205/50 Marangoni 80%-os gumival 4/100 osztókörrel, Hondán volt. Igazából nekem egy mérettel kisebb kéne (15"), egy rávaló márkás, jó állapotú felni+gumi kombóra elcserélném.
Februárban eladó 4 db 0 km-es Bridgestone Potenza RE 040 185-55 R 15 V vadiúj gumi új árának töredékéért. Megegyezünk! 30 9692-566 vagy hondadoc@webmail.hu-ra írj! Ok: új kocsi átméretezése.
Van itt elfekvoben 4db Michelin MXT 155/70R13 gumi, vigye mar el valaki! 3db min 50%-os, a negyedik min 70%-os.
Iranyar : 2000/db
Pl. Swift es sok mas kisebb auto merete.
Hely : Budapest. Tolomero nincs profilmelyseget megmerni, de ha valaki nagyon kivancsi, le fogom fenykepezni :)
A Pilot gumik az atlagosnal kicsit jobbak, de az atlagosnal sokkal dragabbak. Ezert ha ez van az autodon, orulj neki, de ha ilyet vennel ujonnan, akkor lebeszelnenk rola.
Tehat a minosege OK, csak az ar/minoseg aranya gazos.
Ha nincs, akkor az nem a dotszám lesz, legalábbis én eddig így láttam. A DOT felirat és a számok között nem láttam más feliratot, nekem azért gyanús amit írtál. A számok pedig bele vannak sütve a gumiba, de csak az egyik oldalon !
Ha van, akkor az baj...
Sziasztok! Eladó 2 db 15-ös, 4x100-as alufelni 2 db Yokohama F310 205/55 15-ös téli gumival (95%-os), együtt 38.000 Ft-ért. Az abroncsok és a felnik külön-külön is elvihetőek! mash75@freemail.hu v. 20/804-40-94
Lenne egy garnitura Fondmetal 14-es, 4x98-as lyukosztásu alufelnim eladó (Fiat, Lada). Formája elég jo és nincs padkázva, jo állapotu, de állt egy darabig, igy le kéne festeni, vagy jol letakaritani. Képem is van rola de nem tudom beszurni ide :( Ha érdekel elküldöm. Amugy a szokásos 5 águ cuccrol van szo.
Az ár 30 ezer HUF a 4 darab, de tuti megegyezünk :))
MÁS.
Michelin Pilot Exalto gumikrol mi a véleményetek? Ilyen van az automon (Honda Civic), én elégedett vagyok vele, de sokan fikázzák. (195/50-esek)
Télre Vredestein Snowtrac-om van, és szerintem kurva jo! Tudom ajánlani mindenkinek! Kicsit zajos de hóban iszonyat mód tapad. Olyan hegyre mentem fel vele, ahova más téligumival is csak lánccal tudott :)
Az újabb gyártású (prémium) gumikon már nincsen "szőrzet". Lehet, hogy esetedben az a bizonyos negyedik egy korábbi gyártásból származik? Vagy ugyanaz a DOT száma mind a négy guminak?
a zsiruj gumikon levo szőrök kotelezoek a zsiruj gumira? azaz minden gyarto mindig rateszi azokat? ui. vettem par uj gumit, 4bol 1en van szőr, a tobbi 3-an viszont nincs, csak a helyuk, kis karikak. ez a 3 amugy szinten ujnak laccik, semmi kavicsnyom bennuk pl.
Szevasztok! Eladó ritka és nem túl gyakori méretű 4 db, teljesen új, Bridgestone Potenza RE-040-es guma 185-55 R-15 V vagy W-s olcsón!! Érdeklődni: 30 9692-566 vagy hondadoc@webmail.hu
A nagyobb sebességhatár nyilvánvalóan azt jelenti, hogy masszívabb a gumi anyaga is, merevebb az oldalfala a guminak, vagyis kanyarokban kevésbé deformálódik a V-s, mint a H-s. Az árkülönbség pedig...
és van-e vmi különbség a H és a V sebességindex között azon kívül, hogy az egyik 210 a másik 240????
nekem pl az abroncskerháznál az mondták, hogy mivel 150 pacis a gép ezért inkább vegyek V-t...
ebben van vmi realitás vagy csak a drágábbat akarták eladni?? :o)
A Toyo T1-S nagyon jó vízen, de szárazon keményen hajtva ill. melegben nyúlik, túl puha. A Pirelli nem nagy szám. A Falken 512-es egy viszonylag olcsó, allround gumi, vízen jó, szárazon is tapad, rövid a fékútja. Yokohama A 539-ben nem gondolkodsz, az is jó allround holmi... Az említett Uniroyal szintén vízen kiváló... de mi van a száraz fékúttal?
Hello
Lenne eladó 4db Intra Verity alufelni.
4x100- as 15"- os, ET 35, Nekem Corsa C- n volt. Van rajta 195/50 R15- ös Fulda Extremo gumi, az egész kb. 6000km- t futott (4 Gumi+ 4 Felni+Kerékőr).
Tel.: 06209275270
"Elnézést, volna egy kis probléma a felnivel, nem túl nagy dolog, kicsit ki kellene kalapálni"
"4600 netto és 1 hét"
--------------------------
most mindenki azt hiszi, hogy megfogta az isten lábát, pedig nem :-) a Nagykőrösi úton levő használt gumi kereskedés volt az. Elég lepukkant, gumit nem vennék ott :-) viszont rendes volt a fickó és megspórolt minimum 4000 forintot. Viszont komolyabb problémákkal, felújítással nem hiszem, hogy foglalkozna. Viszont ha mész kifele a határ úton, ott van rögtön a nagykőrösi út után balra egy futóműves, ez ilyen félprofi-fél sufni tuning jellegű, de ott is rendesnek tűnt a fickó és csak 4000 bruttó. Persze ha homokfúvatni is akarod az más, mert az eleve elég drága.....
felhívom őket és mondom, a pereme kicsit benyomódott a felninek, nem vészes, mit lehetne vele csinálni. Azt mondja, úgy indul, hogy 4600 nettó és 1 hét munkaidő, vagy 1 hét múlva odamegyek és megcsinálja helyben... tehát mindenképpen 1 hét....
elmegyek egy másikhoz, ez azt mondja, 4000 bruttó és 2 nap alatt megvan
elmegyek egy harmadikhoz, mondom mi az ábra, hogy tényleg nem túl nagy dolog, nézze már meg. Ránéz, beviszi, rövid ideig munkazaj, kihozza és még fizetni se kellett érte, mert hogy annyira kicsi volt csak a benyomódás ..... és közben olyan lett, hogy nem is látszik rajta, hogy valami baja lett volna.....
a Toyo-ról meg azt hallottam, hogy hangos.... bár ez relatív
eddig pl pirrelim volt fenn de nem volt vele semmi gondom
ezek kb egy árfolyamban vannak, ahogy a gumibolt oldalán néztem
nyári gumit szeretnék venni és már 3 márkára szűkítettem a kört, a kérdésem az lenne, hogy melyik a legjobb:
Falken ZE512
Pirelli P5000D
Toyo Proxes T1-S
88/583325 Vajda gumiszerviz <- innen tudok neked hozni, kerdezd meg, mi van epp akcioban. gyulafiratoton vannak, 7vegenkent jarok arra. csinaltam mar ott par kurvajo biznicet:)
This was the cheapest tyre in Test Mot's review of size 185/60 14H tyres (4/00) and as such was rated as good value because it showed no major weaknesses. It achieved satisfactory results in all areas but did have somewhat higher rolling resistance.
Auto Magazine (4/00) also thought this tyre was good value for money. Overall it offered an average performance in their test, but was slightly better in the wet.
gumibolt.hu, autogumi.com, esetleg ha veszprem kornyeki vagy akkor dobj mail, ott vannak occso helyek
Debica olcso meg, de arrol semmit se tok (nekem van, de teli). A Barum meg allitolag csuszik mint allat:
Bravura OR58
Test Auto (04/00) were surprised when this tyre won the aquaplaning section of their test. Reviewers reported, however, that there was still room for improvement in its wet braking and dry handling performance.
According to Auto Magazine's (04/00) test results this is a fairly average tyre. It did achieve very good marks for aquaplaning and was praised for its water dispersal characteristics. However, several of its results were unsatisfactory, including dry and wet braking, dry handling, comfort and rolling resistance.
Tudnatok ajánlani valami helyet, ahol nagyon jo aron lehet kapni nyari gumikat? Nekem 225/40-50R16-os kene, a lenyeg, hogy a legolcsobb legyen, nem kell semmilyen marka, csak olcso legyen es uj
koszi
ronni
nem lesz egy kicsit nagy az a gumi a Megane-ra? :-)
Ha 99 elotti a Megane-od, akkor 205/45R16 (esetleg 195/45R16) a valtomereted, ha 99 utani, akkor a 205/55R16 (esetleg a 205/50R16).
Az ET szam 99 elott, 16x6,5 felnire vonatkoztatva 42-46; 99 utan 45-49.
99 elotti Megane-re egyebkent semmi esetre sem javasolnek 16-os felnit: a gumik azokban a meretekben nagyon dragak, nagyon peresek (serulekenyek es raznak is), raadasul sokkal szelesebbek a gyari meretnel, igy a menetteljesitmenyeket is lerontjak (gyorsulas, vegsebesseg, fogyasztas).
Valaki tudna nekem segiteni? Nem tudjatok, hogy Renault Megane-hot ha veszek 16 " osalufelnit, mekkora et szamos felnit vegyek? 215/55/r16 os gumival szeretnem feltenni.
Bocs stevie, itt valami nem stimmel. Az ET a kerék közepéhez viszonyított távolság, azaz azonos ET esetén 2 col növekedés 1 collal "tolja ki" a kereket (és ahogy írtad, befele is "nő" a colt a kerék). Szerintem az 1 col (sőt már 1 cm is) eltolódás is nagyon terheli a futóművet.
Már hogy lenne jó?
Sierrára a 185/70R14 már nem gyári, egyel peresebb kell! És 14-esre a 195-ösnek meg per60-nak kell lennie. A 95/65 oldalfala akkora, mint a 85/70-nek! Az meg gáz, nem...? :-)
ja és azt még hozzáteszem hogy ez a gyári felni 7x15ös és gyári méretű gumi 195/55 ös
szal eddig ez full gyári
azért merem remélni hogy ennyit még elbír
értem
de a 16os felni ugyis csak peremezés után menne be mer most levan ültetve a kocsi és a 15colos sem látszik ki teljesen, tehát a teteje kicsit bent van a sárvédő alatt, esetleg kiis tudnám probálni csak peremezés után menne be, most ez nagyon cink hogy akkor mennyit szedjenek le belőle meg ilyesmi:)
ahahha
persze még csak elméleti síkon fut a dolog bennem:)
Ha nem tudod milyen méret volt rajta, akkor nem tudok segíteni. Célozd meg Steve Wondert, Ő a penge ebben a témában. Nekem is segített már.
Az autódhoz nincs gépkönyv? Ott kéne megnézni a méreteket...
lukit:
Az eredeti nyári abroncsok 185/70R14-esek. Még gondolkozom, hogy ilyet tegyek-e fel, vagy 195/65R14-est. Nézz rá a gumibolt.hu-ra, személygépkocsik.ott találsz mindenféle márkát!
Ilyen méretben van minden márka 15-20ezer Ft körül is!
vwandal...185-55-15
Nekem február végén lesz 4 db eladó, vadiúj Bridgestone Potenza RE 040-em. A listaárnál sokkal(!) olcsóbban adom, szerintem meg tudunk egyezni, ha érdekel... Keress itt, vagy a Hondas topicban!
kopiteki: mit teszel fel majd nyarra? 195/65? a gumibolt.hu valtotablaja azt irja, hogy 205/65 a vele kompatibilis, viszont ilyet csak 1 db ceg gyart, az uniroyal, az is 33E-ert, ami 132E 1 komplett szettre, szal errol reszemrol ennyit. sajnos en elfelejtettem, hogy milyen volt rajta regen, mert osszel vettem a kocsit es az 1. dolgom az volt hogy kivagjam a gumikat a francba, mert kilaccott a vastagbeluk. 195-re emlexek ...
Ladara nem tudsz BMW felnit _biztonsagosan_ felszerelni. Az altalad emlitett pogacsa ismert, de nagyon kompromisszumos megoldas. Fiat-felnik viszont felmennek a Ladara is, probalj olyat talalni.
Please help me!
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni hol tudnék vásárolni olyan csavart mely a 4*100-as osztókörű felnit 4*98-as-ra szükíti?
Ez egy olyan csavar melyen egy fix alátét van elhelyezve ami "asszimetrikus" vagyis nem körközéppontos így szükít 1 mm-t ami átmérőben már pont 2mm. Ladára szeretném biztonsággal feltenni a BMW felnit ezzel a csavarral.
Ha valaki tudna segíteni hogy hol lehet ilyet venni kérem segítsem nekem, irjon 1 e-mailt vagy küldjön 1 sms-t.
Köszönettel:
Rospe 30/4006843
Nem biztos, hogy bemegy, mert szelesebb felninel utana kell szamolni az ET-szamot is, tehat a kerek "befele" is egy huvelykkel (csaknem 3 centivel) szelesebb lesz, ott pedig beleerhet valamibe. Plane, hogy a Clio-n ez a mostani mar eleve szelesebb meret a gyarinal :-) Szoval ki kell kiprobalni.
Azt nem ajanlom, hogy a jelenlegi ET-szamu felnit vegyel es a 2 huvelyk kulonbseg kifele jelenjen meg: ez mar akkora terhelest jelentene a futomunek (oldalankent 5 centivel hosszabb erokar, ugye), hogy veszelyesse tenne az autot.
sziasztok
érdeklődnék hogy most
195/55r15 gumi van, 7 colos felni
helyére 225/40r16 9 col széles felni bemegy e.
a váltóméret r15:590 r16:586
végülis a szélesség nemérdekes mer peremezve ugyis lennének a sárvédőívek
kérdezem én, megoldható?:)
lukit:
Nekem is 14 collos felnim van, de olvastam valahol,( és a gumis ember is megerősített ebben) hogy 195-ösnél szélesebb abroncsot nem szabad rátenni! Egyébként meg bele van ütve a felnibe is!
Nekem marangoni volt fent a régi verdámon és az egyiknek az oldalfala minden külső behatás nélkül szétrepedt (1 éves volt a gumi). Előtte nem padkáztam vele, nem súroltam a járdaszegélyhez (bal hátsó keréken volt), mégis megtörtént. Persze, lehet, hogy egyedi eset, de azért gondoltam, leírom.
Szóval inkább Barum.
szoval tudtok mondani valami cimet
ahol a legolcsobb a gumi?
nem kell nekem markas, neve sincs is jo, csak ne legyen ujrafutozott es uj legyen, nyari
ilyen kene
225/45R16
koszi
ronni
Tudtnatok mondani nekem valami cimet, vagy valamit ahol a kovetkezot talalnek?
Szoval kene nekem majd tavasszal egy garnitura nyari gumi 16"-os alufelnivel
a gumi markaja mindegy, de a legolcsobb kellene
a gumi 215 vagy 225-os legyen /45 vagy /50-es es 16"-os
alufelnit hol talalok a legolcsobban? Illetve erdemes hasznalt felnit venni, vagy nem eri meg azt az arkulonbozetet?
koszi
ronni
Eurotec gumikkal van-e valakinek tapasztalata.
Nyárit vennék és jó az ára (gumibolt.hu):
ML500
195/60R14 H 16.640,- 13.312,- (Brutto)!!!
Nem versenyzek majd vele. :-)
Bele van ütve a méret a felnibe (lyukkör környékén vagy a felni szélénél), de a felni nem 14"-os, az a gumiméret.
A www.gumibolt.hu-n találsz autótípus abroncsméreteket, váltóméret táblázatot és azt is hogy milyen széles felnire milyen széles gumi rakható.
Vagy elcsattogsz egy gumishoz és ő megnézi...
De gondolom, hogy nem rakták volna fel rá, ha veszélyes vagy nem lenne szabályos.
van nekem 1 elcseszett felnim, amin 205/65R14 gumi volt. namost a 205-t nem akarom nyarra alabbadni, ilyen gumi meg alig van (uniroyal-on kivul nem is lattam meg), ezert firtat a kivancsisag, hogy pontosan hogyan tudom ellenorizni, hogy biztos hogy ez a gumi valo az en felnimre?
hogyan tudom megmerni, hogy a felni R14-es lehet-e vagy hogy milyen atmeroju gumi valo ra? 14 col az a kulso atmero, ami "kilatszik" a felnibol?
Elado 4db 13"-os gyari Suzuki Swift lemezfelni.
Hasznalt , nincs megutve.
Ajandekba jar melle 4db gyari disztarcsa (az ujabb tipusbol)
Ar : 20000, hely : Budapest
Van elado 4 db Fiat gyári alufelni ami Punto HGTn volt. 6x15 ös a felni és 4x98 as lyukosztásu a gumi 185/55 ös rajta ami 10.000 kmt futott.Ha érdekel valakit akkor keressen meg emilben.
>Tud valaki olyan helyet, ahol nem egy új felni árát kérik, ha meg akarom csináltatni a régi vihatvertet? Nem ütött csak a felülete nagyon csúnya.
Volt már ilyenről szó, de olyan régen, hogy nem emlékszem a címre. Ha van időd, keress rá vissza a topicban.
A http://felniklinika.hu címet nézd meg !
Érdekelne a tapasztalat, hogy fel lehet rakni 5és1/2-es (5,5) colos felnire 195-ös gumit? Használt valaki ilyet?
Tud valaki olyan helyet, ahol nem egy új felni árát kérik, ha meg akarom csináltatni a régi vihatvertet? Nem ütött csak a felülete nagyon csúnya.
92-es Orionra szeretnék alufelnit venni!
Ha esetleg lenne valakinek eladó szóljon!
A gyári méret 15*6/et41, erre feltehetem a 15*6,5-t is tenni? Az et-től meddig térhetek el + illetve - irányba?
Köszi!
Sziasztok! Van eladó 4 db gyári Opel alufelnim (Zafira, Omega) vadonatúj 215/55 R16-os Pirelli 6000-es gumikkal. Igaz nem téli gumik, de majd lesz nyár is egyszer :-) Ára: 50e/db.
Szia Lukas Gumi!
Köszi az infót, körbejártam a témát, 20%-ot adtak max. Pirellire. Már megvettem a Toyót, és nem bántam meg. A hangosságára sem panaszkodom, bár picit hangosabb, mint a nyári Pirellim, de belefér, nem zavaró. Hidegben érezhetöen; lefagyott, havas úton pedig nagyságrenddel többet enged meg, mint egy akármilyen nyári. Szóval király, téligumit mindenkinek!
az Octaviak egy szeriaja eleve 205/60R15-tel kerult forgalomba, tehat ez egyaltalan nem problema. A gyarinal eggyel szelesebb, de kicsit peresebb gumi hatarozottan jot fog tenni az autod menettulajdonsagainak. En tudom :-)
Ajánlottak nekem olcsón új Fulda Carat nyári gumit.
A kérdésem a 195/65 R15-öt felcserélhetem-e 205/60 R15-re. Így a kerékátmérő kb 1,2 cm-vel lenne kisebb. A kérdés, hogy a felnire fel lehet-e tenni.
Octaviara lenne.
Megneztem a gumibolt.hu-n, es
6x15, 4x114.3-at ir ezekre.
De en ezt nagyon furcsallom, mert ez igencsak regi japan osztas, es az osses tobbi 5x (neha 4x) 108.
mas:
A Swiftemrol elado az alufelni.
7x15", 4x114.3, ET38, 5000km-t futott Barum Bravura hibatlan gumik, tartalek kupakok a felnihez + 12db kerekanya (esetleg igeny eseten a kerekorben is megegyezhetunk). Ha Swiftre lesz, egy garnitura gyari feher index ajandek. (ezeknek 5000 darabja kulon)
azért nem vagyok kétségbeesve, mert ha nem baromkodik az ember ( kézifék) akkor abszolút nem csúszik semennyire, csak intenzív fékezéskor, de ha 'adagolom' a féket, akkor nincs semmi gond...
van itt valakinek Matador MP 58? jégen hogy viselkedik? mert nálam elég szarul... vagy ott minden télig gumi csúszik? alapban persze jó, de pl akárcsak 25-30-ról intenzíven fékezve is csúszik az autó (bár teljesen kormányozható marad, és az irányt is tartja....
ja és életemben először kézifékkel fordultam be egy utcába, persze nem volt sehol senki, még parkoló autók se, így nem lett volna vészhelyzet, ha esetleg elsodródom. Ezt is olyan 25-30-ról csináltam, és mondjuk foghatott volna jobban is a fék....
persze lehet hogy csak az van, hogy k*rvára jeges volt az út, és ott nem lehet egyszerűen mit csinálni ( de gyakorlatnak jó volt, milyen az, amikor megindul az autó)
Lehet, hogy még korai, de van valakinek tapasztalata a Good Year GT2-es nyári gumival?
Mennyire csendes, megbízható tapadású, stb?
Válaszokat előre is köszi!
üdv kopiteki
Lenne egy kérdésem a Nagyérdeműhöz!
Szerintetek mennyiért lehetne eladni 4db Borbet "T" 4X98-as lyukosztós 7X15-ös 2000km-et használt felnit(szinte új)
Hmm?
Nick !
Egy kicsit függ a kérdés az autó teljesítményétől is, de a méret alapján a Pirelli Snowcontrolt javaslom, nekem pozitívak a tapasztalataim (havazás után is). Ez egyébként a tesztek alapján veri a Toyo 940-et.
ezek mind nagyjából egyforma képességűek, szerintem amelyik a legolcsóbb, ha jól sejtem a 190 direzionale vagy a toyo lesz az. nekem is ez van fent 195/55 R15 méretben, és azon kívül hogy száraz úton kicsit nagy a gördülési zaja, nagyon jó kis téli gumi.
egy 97es Alhambrához keresek 4db jó állapotú, lehetőleg (sokküllős) 16os alufelnit, "még éppen használható" gumikkal.
A méret: 6Jx16, 5x112x57 ET53 (ugyanaz mint VW Sharan vagy Ford Galaxy)
ha bárki tud segíteni, nagyon megköszönném.
Haho,
Bridgestone WT11-rol tud vki vmit? 225/60 R16 méretben alig találni most gumit, ebből találtam 2 100%-os, de nem új gumit, valamint 2 Michelin XGV V4 70-80%os gumit. Elsőkerekes autóra szerintetek biztonságos megoldás ez? Áruk 100k HUF egyben.
Köszönet előre is.
Eladnám négy alufelnimet. Brune 6,5Jx15 H2. Itt egy fénykép.
A négyből egyen van használható gumi (Fulda), ami önmagában viszont nem igazán használható :)
Irányár: 50.000.- Ft.
Akit érdekel: 70/3122184
Csak egy ausztriai gyártóüzemet zárnak (zártak?) be, a márka nem szűnik meg. A régebbiekre volt jellemző a szálszakadás, a mostaniak már jók szerintem.
A semperiteknél gyakori a defekt, gyönge az oldalfal. Én úgy tudom a Conti be is zárja az autógumi gyárat (volt is botrány belőle vmikor tavasszal a sógoroknál).
Mi az altalanos velemeny a Semperit gumikrol?
Konkretan
S-LIFE M711 vagy SPORT-LIFE M 811 a jelolt.
Nekem utoljara a biciklimen volt Semperit gumi, igy nem sok tapasztalattal rendelkezem az iranyban.
meg egy jelolt van, a Barum Bravuris. Nekem a Bravura-val jo tapasztalataim voltak, ez meg elvileg az utodja.
Ja, persze szigoruan nyarra kellene, telire van teli.
ha valakit érdekel, van 4 db 195/65 R15 méretű T indexű Vredestein Quatrac2 négyévszakos gumim eladó. DOT alapján 2001. 17. heti gyártásúak, 2 db 70%os, 2 db 90%os, javítva nem voltak, idén kerültek fel a kocsira, amit most vettem.
Télire is jók, elsősorban annak aki városban és főleg latyakos, takarított utakon használja, persze egy jó téli gumi többet tud havon, de ez is szilika adalékkal készül, és szerintem nagyon megfelel általános téli használatra, persze nem havas hegyi utakra, síeléshez, amihez nekem kell.
Ezért is cseréltem le őket, nekem egy Bridgestone Blizzak LM-18 jobban megfelel. Egyébként teljesen meg voltam elégedve velük, nagyon nagy esőben is igen jól lehetett fékezni és kormányozni és még ezen a hideg aszfalton is elég rugalmasak, kényelmesen gurulnak, és nem olyan zajosak mint egy téli gumi.
ja, és az áruk 40,000 Ft (4db), alkudni meg lehet próbálni.
A pogácsa egy olyan fémtárcsa amin megvan a négy furat ahhoz hogy rögzítsd az eredeti csavarjaidhoz. Illetve eltolva van benne még 5 másik menetes furat amibe viszont az ötlyukú felnid csavarjai mennek.
A bömbis topicban valamikor még kép is volt egy eladó készletről, úgy 2-3 hónapja, ha visszakeresed akkor jobban megérted.
Egyébként én nem javaslom, mert szerintem egyrészt szétüti a futóművet ugyanis megváltozik a nyomtávod (megfelelő ET számú felnivel persze ez kompenzálható), másrészt nem tartom biztonságosnak.
A legjobb megoldás (de ahhoz sokat kell szerelni) ha létezik az adott modellből 5 csavaros változat, és annak az eredeti cuccait rakod be a tiéd helyére. Ennek hátulütője az, hogy valószinüleg nincs ilyen.
Pedig igazán nem is a vadiúj gumi a legjobb, hanem az 1-2 ezer Km-es amiről lekoptak az öntőforma lekerekítései. Ez különösen a téliguminál tud hasznos lenni.
Szasztok! Látom nyűglődtök itt a multikkal, meg a tesztelő "igenböcsületes" újságírókkal. No egy dógot megjegyeznék itten. Ezek mindig VADIÚJ gumikat tesztelnek. A vásárló-felhasználó ilyen VADIÚJ gumit pár napig-hétig és max 1-2 ezer km-ig tudhat a segge alatt, mert a gumi tulajdonságai folyamatosan változnak, romlanak. A multik is kihasználják ezt, meg a legjobb mérnökök tudását és beletervezik az okosságot a gumiba. Pl. a kb. 20e km utáni bravúros dübürgés, vagy a kb. 30e km utáni contact hiány vizes burkolaton, olasz és japáni márkák eszement gyors kopása. Még soha nem olvastam hasnáltguma összehasonlításról, pedig kíváncsi volnék a 3mm-es teszt eredményére. A gumaszervízről meg annyit, hogy mindig azt ajánlja, amin a legtöbb haszna van. Pár éve bármelyikhez nyitottál be, aszonta Vredestein a király. Ja. Neki lóvéban. Amúgy meg Dunlop párti vagyok pár éve, nekem bejött. Egy Barumi nagy csalódás és jó 20 év után váltottam márkát baráti ajánlásra. Nem sok helyen lehet kapni, mert a Mo-i markatingjük egy nagy fos, de árban a nagy miche-goodye-conti-pire dübörgők alatt, minőségben meg legalább ott vannak.
Ha más ET számú felnit teszel föl, akkor tulajdonképpen a nyomtávot változtatod. Ha szélesebb lesz, akkor a fék elfér, de a felfüggesztés jobban terhelődik, ha keskenyebb akkor fordítva.
Mint a kifordított trabi felni.
"Multkor nétem is itt, mikor valaki taglalta, mennyira bonyolult lemérni :) papírzsebkendővel és radírral valóban :DD"
Eszembe jutott nagyapám, amikor újdonsült tévéjét még a furgonban átölelte (szélességmérés) majd széttárt karokkal (mint valami pantomim-művész) átszellemülten koncentrálva elindult az ajtó felé . "Pont befér" állapította meg büszkén. Persze mire visszaért a tévével az ajtó már kissebb volt. :-)))
Asszem így kell leírni:
EinpressTiefe = ET
Multkor nétem is itt, mikor valaki taglalta, mennyira bonyolult lemérni :)
papírzsebkendővel és radírral valóban :DD
Az ET-szám nem csak arra van, hogy mutassa felfér-e a féktől a felni ! Más ET-számú felninél változik a súlypont, máshogy terhelődik a futómű, esetleg jobban, aminek később esetleg meg kell fizetni az árát... Ezért nem szokás más ET számut használni, de persze lehet !
thx
de attol hogy más az et száma, sztem még felmenne a renaultra a hondáé, mivel hogy a hondáé van beljebb, ugyvettem ki (lehet hogy rosszul) a számokból, tehát ez sztem nem lehet gond:)
de azért más véleményére is kíváncsi vagyok,thx
Aki keres talál! Ezen a linken www.autogumi.com/felni/felnik.html azt írják, hogy az osztókör megegyezik, de az ET szám nem. Ezért is lehet az amit írtál, hogy az egyiket fel lehet rakni mindkét autóra a másikat nem. Meg kell próbálni, hogy elfér-e.
nekem nem válaszol senki?:))
pedig hétvégén fel kéne vhogy rakni ezeket a felniket, de mondjátok már el hogy felmegy e a honda felnije a renaultomra, és hogy létezik e olyan felni ami rámegy renaultra és hondára is, mer halottam már ilyet:)
köszi
Ha lehetne - egyedi kérelem alapján - a késői időpontra tekintettel, no meg arra, hogy ilyenkor már nem fog az agyam, leírnátok, hogy ez a DOT szám hogyan is épül fel? Egy konkrét példával, ha nem vagyok túl pofátlan!
Reggel megyek feltetettni a téli gumikat (Continental WinterContact TS790), és fórumon kialakult általános vélemy alapján én is szeretném elkerülni a tavalyi (esetleg még korábbi) gyártású gumikat.
Első hallásra jónak tűnik, de valahogy úgy gondolom, hogy nem lehet bármilyen felnit felrakni egy autóra. Más az ET szám, más az osztókör, egyedül az stimmel hogy 4 csavar fogja.
Szakértők mit szólnak?
Focusnak elvileg 108-as az osztóköre és 47.5 az ET száma.
4db Intra Verity alufelni. 4x100-as 15"-os, ET 35, Nekem Corsa C-n volt. Van rajta 195/50 R15-ös Fulda Extremo gumi, az egész kb. 6000km-t futott.
Ára: 110000 Ft (Gumi+Felni+Kerékőr)
Köszönöm, kimerítő volt a válasz. Amúgy 195/65/R15-ös van rajta és Bridgestone-t tetetek rá. (A Good Year-t a Y2000-nél ajánlották nagyon, az előző kocsimon is az működött a legjobban, de ahhoz tényleg kell egy jó kis akció)
A Firestone-ról mi a véleményed? Ez a nyári gumi a Seaton, de nekem nem tetszik.
elado 4 db 1 telet futott (kb 2Ekm) Goodyear Ultra Grip 5 M+S 175/70 R13 82Q gumi; bolti ara lenne ennek most kb 84EFt, 40-ert odaadom. ha erdekel -> email.
nem jó fele keresgélsz továbbra sem, mondtam, hogy felesleges törni magam :-))))
persze, hogy egy másik multi, de nem feltétlen az, amelyikről a teszt magazin meg a szakértők azt mondják, hogy a legjobb.... már ha létezik ilyen kategóriáa egyáltalán
Marcsello!
Ne menjünk bele ebbe a témába, hidd el nekem is van pont elég belelátásom a dologba, de ha nem is lenne, elég csak körülnézni a mai nokia kínálatban... hasonló árban lévő más márkás telefonok sokkal többet tudnak és sok esetben megbízhatóbbak, mint a nokia. Most hiába írnám ide, hogy vegyük példának a 3410-t, mert a nokia annyira szarul tesztel, hogy gyárilag bugos szoftverrel dobta piacra (nem wap fagyásra gondolok persze)meg, hogy milyen szemét a márkaszervíz, hogy tök húlyére veszik az embereket... a nokia tulajdonosok nem hisznek a tényeknek...de miért?
jól lehet vele villantani, de miért? csak nem a marketing miatt? azért vesz még 1x nokiát, mert mert azt hitetik el vele, hogy milyen jó. Mellesleg az emberek nagyrésze szerintem másodszorra is ugyanazt a márkát választja... a nokia közepes, se nem jó, se nem rossz, illetve rossz, ennyi pénzért, de segít rajta a marketing...
bocsánat az OFF-ért
persze nehéz ezt elmagyarazáni olyan embereknek akiknek nokiájuk van... nekem is volt, sok más mellett, és régi készülékeket még szerettem is, de az újak :-((( arról nem is beszélve, hogy az 5110 óta ugyanaz a menü van az összes készülékben....
sziasztok
érdekelne hogy apámnak van egy hondája '92 es civic, lemezfelnivel, nekem pedig renault '95ös, rámegy e az én automra az a felni, vagy esetleg cserélni kell, halottam már olyat hogy renaulté jó a hondára, de a hondáé nemjó a renaultra, szal hogyha esetleg kicseréltetném vhol
vagy vmi helpet plz
köszi előre is
A határon már kérhetik, és az nem biztos hogy elhiszik a Bécset. De próba cseresznye, próbáld meg, legfeljebb visszafordulsz az első autósboltig (ennyit talán megér).
Amúgy autópályán nem lehet hóláncot használni, minek akkor a hólánc ?
Ordas Farkas !
Te el tudod képzelni, hogy egy ADAC, TÜV, ÖAMTC tesztet úgy csinálnak, hogy ott áll X,Y,Z,V,W világhírű gumicég egy-egy embere, jön az autó-fék-megáll, erre azt mondja X hogy nem jó neki 2 m-rel kisebb fékutat írjanak be, Z mondja neki az aquaplaning sebesség nem tetszik, stb...
Az ADAC, TÜV, ÖAMTC -s emberke meg jegyzeteli hogy ki mit szeretne látni a megjelenő tesztben...
Ezt már mégse kéne !
Tavaly a Micheline Alpin gumiját lehordták a sárga földig (pedig elég nagy cég), erre az évre kihozta a legjobb gumit. Szerintem ez az amit Steve említett: csak sok pénzzel, jó szakemberekkel, folyamatos munkával lehet ebben az iparágban eredményt elérni (az első ötben lenni mondjuk). A kutatás-fejlesztés nagyon pénz-energia-idő-szakember igényes, ezt a kicsik nem mindig tudják összehozni. Persze mindennek ára van, amit a vásárlásnál kell megfizetni adott esetben...
hogy a vegerol kezdjuk, termeszetesen alufelnire is lehet teligumit huzni, de a felni nem szereti a sozott utakat. A feluleten levo mikrorepedeseken bejut a so a felni anyagahoz, es ronda, feheres-szurke "rozsda" keletkezik. Ezert szokas az alufelnirol lebeszelni az embereket.
A Leonhoz melyik meretet hasznalod? Az 1.4 16V gyarilag 175/80R14 kerekekkel jon ki, a tobbi 195/65R15-tel. Ha ez utobbirol van szo, akkor talan a Bridgestone a nyero, legalabbis a tesztekben ennek volt a legkiegyensulyozottabb a szereplese ebben a kozepes meretben (Blizzak LM22). A magyar utviszonyokra jo lehet a Good Year Ultra Grip, ha esetleg kifogsz egy akciot.
Én tegnap este csöppentem ebbe a topicba és egy kicst vissza is olvastam. Úgy láttam, hogy Te a téma avatott szakértője vagy. Én viszont total amatőr.
Seat Leonra vennék téli gumit. Amit kinéztem és jelenlegi preferenciám (jót vennék de csak a márkáért nem fizetnék), meg egy teszt alapján (ahol mindegyik azonos besorolást kapott) sorrendbe állítottam: Bridgestone, Toyo, Good year , Continental.(Az utóbbi kettő már kicsit borsos)
Ha van egy perced jelezz, hogy szerinted ezek közül melyiket érdemes?
Még egy kérdés? mindenképpen érdemes-e acélfelnit is vennem, vagy szerelhető az alufelnire is a téli gumi?
nekem ezek közül csak a mobiltelefonra van kicsit jobb rálátásom, de azért azt gondolom az se véletlen, hogy annak a bizonyos N-el kezdődő finn márkának a legnagyobb az újravásárlási aránya (valahol 80% fölött!!!). Márpedig az első vásárlásra még "be lehet húzni" embereket jó image-el, marketinggel, jó árakkal meg hülyítéssel, de normális ember nem lép ugyanabba a szarba kétszer.
stevie,
volt szó köztünk holmi téli gumikról 195/65 R15 méretben. Számomra még aktuális a kérdés... :-))) keress légyszíves, mert a telefonszámodat elhagytam.
akkor most leirnad, hogy telefonban, hifiben es digitalis kameraban ki csinal jot? Csak nem egy masik multi?
Vagy tenyleg erdemes Dyras mobiltelefont, Asahi hifit es Elta kamerat venni?
(A hifi egy kicsit kilog a peldak kozul, mert ott az igazan minosegi termekeket nem a tomegyartok csinaljak, hanem kis specialista cegek, de ezek egyreszt sokkal dragabbak, masreszt autoguminal nehezen kepzelheto el a konyhaasztali kivitelezes.)
jó, hogy ezt nem nekem kellett leírni... arról már nem is beszélek, hogy pont a nagy multiknak van a legtöbb befolyásuk a nemzetközi tesztek eredményeire... még jó, hogy az terjed el, milyen jó az ő termékük
(lásd még Nokia telefon, Sony hifi, HP digit. fényképezőgépek -> jól eladott márka, sok esetben egyáltalán nem versenyképes termékek)
Zak !
Elméletileg nem kell minden téli guminak M+S-nek lenni, de a gyakorlatban asszem végül is így van.
Régi típusú téligumikon (terepgumira hasonlít, aminek jó nagy bütykei vannak, széles árkok a mintázatban) nem látsz ilyet legfeljebb.
Igyazából nem tudom, hogy a jelölés mennyire szabványos, illetve milyen paraméterekhez van kötve, hogy M+S lehessen. Érzésem szerint nincs se előírás se szabály, csak megkülönböztetés a régi téli gumikhoz képest, amiknek terepgumi mintázata volt.
Abszolút nem akarom fikázni a nagy multikat, de nekem van egy ismerősöm aki távolkelettel kereskedik.
Tudna behozni abroncsokat is, olyanokat amik a michelin/goodyear stb-t lenyomná és olcsóbb lenne, csak a szabványosítás és az egyéb piacravezetési költségek "EU jelzés megszerzése" úgy ki van találva, hogy ne lehessen megszorongatni azokat akik már elhintették a tömjént...
A matador elég sokféle abroncsot gyárt ahoz hogy ne egyből azt feltételezze egy kívülálló hogy szarban az eklézsia. Ezzel együtt én lecseréltem őket...
nem értem, miért baj, ha megkérdem itt is? te mindent elsőre elhiszel? gondolom nem...
Nem az volt a baj, hogy megkerdezted, hanem hogy a valaszt nem ertetted :-)
ha már a keverékeknél tartunk, itt egy valamivel frissebb és hivatalosabb info Matador MP58
Ez a gyari propaganda. Ha elolvasod, lathatod, hogy semmi erdekes nincs benne. A sajat regi gumijaikhoz hasonlitjak az ujat, es az persze jobb. 18 szazalekkal. Na ja.
Az, hogy a keverek tartalmaz szilikat is, az onmagaban semmit nem jelent. Ettol meg lehet rossz a keverek. El kell fogadni, hogy vannak a multik, akik 1) megengedhetik maguknak, hogy a vilag legjobb szakembereit szerzodtessek es 2) adnak nekik elegendo penzt a kutatas-fejlesztesre. Veluk szemben vannak a kicsi K-európai maszek cegek, akiknek ugyanezt sajat zsozsobol kellene megoldaniuk.
En ugyan hiszek abban, hogy a k-europai mernoki gondolkodas felsobbrendu :-))), de azt azert nem hiszem, hogy Matadorek termekei igazabol felvehetik a versenyt a Conti (vagy a masik nagyok) termekeivel. (A Falkenrol, mint markarol, ugyanezt gondolom.)
Persze lehet, hogy tevedek, de erre nem szeretnek a sajat zsebembol kifizetett penz, es esetleg a sajat biztonsagom felaldozasa aran meggyozodni.
Vallalom, hogy a globalizacio es az imperialista karvalytoke aljas szeltoloja vagyok ;-)
az hogy jobb, az elég szubjektív, ez csak a te véleményed...
Ez nem az en velemenyem, hanem a gumis teszteke :-) Raadasul eleg egybehangzoan. A muszaki hatter is a Barum mogott a legprofibb.
konkrétan azt kérdem, mi a helyzet a matador mp58-as téligumijával....
De azt is irtad, hogy nem kevesebb mint 3 muhelyben is megkerdezted mar. Nekik nem hiszel, nekem nem hiszel, OK, csak akkor kinek hiszel? :-)
én csak azt kérdeztem, más is tapasztalta-e már, hogy 'szétmegy', mert egyik forum társunk ezt hallota.....
A Matadornak erdemes megnezni a gazdasagi helyzetet. A tulelesert hajtanak, egyszeruen nincsen (nem lehet) penzuk a szamottevo fejlesztesre, raadasul komoly szakmai partner nelkul mindent maguknak kellene kitalalni (keverek, mintazat, trukkok). Raadasul rossz iranyba fejlesztenek: az MP41 Aquila gumijuk allati dogosen nez ki (Good Year Aquatred-re hajaz, meg a neve is), de a regi ezereves karkaszon, ezereves keverekkel...
az hogy jobb, az elég szubjektív, ez csak a te véleményed... ennek ellenére lehet, hogy így is van...
de ha tudnál olvasni, VAZZE (?), akkor látnád, hogy konkrétan azt kérdem, mi a helyzet a matador mp58-as téligumijával.... írtam én olyat, hogy "ki tud ennyiért jobbat mint a matador mp 58?"
én csak azt kérdeztem, más is tapasztalta-e már, hogy 'szétmegy', mert egyik forum társunk ezt hallota.....
Mentol!
Én egy vagyonért megcsináltattam a futóművet sportosabbra (gáltó, rugó, toronymerevítés, fék, nagyobb felni, peres gumi stb.) de sajnos 20% örömem van benne, és 80% bosszankodás.
Ide terepjáró kell... :-(
Köszi a felvilágosodást. Kár. Rendkívűl szar a budapesti utak minősége. Elsősorban ezért is gondoltam rá, hogy ez segítene. Amellett jobban is festene a Cali nagyobb kerekeken.
részben igazad van, de mivel ahhoz hogy a kerékátmérő ugyanakkora legyen, sokkal peresebb gumi kell 17-ből mint 15-ből (pl nekem 195/65R15 helyett 235/45R17 volt fent, aminél a különbség 2 centi!!!) lehet hogy könnyebben átgurul egy kisebb repedésen, de egy tíz forintosról megmondod hogy fej vagy írás volt. :-)
pozitívumok:
+ sokkal jobb úttartás, egyenesfutás, fékezés
negatívumok:
- nyomvájúk elhúzzák a kormányt, keményebb rugózás, kisebb komfort, mindenre érzékeny felni perem
a helyedben én egy 16os felnivel kezdenék, és ha az nem elég mennék fel 17re. ráadásul 16 felett már az árak is eléggé elszabadulnak...
Nagyon rosszul.
Ha nagyobb átméröjü kereket teszel fel akkor peresebb gumit kell rátenni hogy azonos maradjon a kereked kerülete, tehát csökken a falmagasságod a gumin. Azaz még jobban kerülgetned kell a kátyúkat mert különben a gumi/felni bánja meg.
Ha pedig nem veszel peresebb gumit akkor nő a kerület, egyrészt nem fér majd el a kerékjárati ívben, másrészt a kilométerórádat dobhatod a szemétbe mert hamis értékeket fog adni.
Lehet egy kérdésem?:
Én nagyon gondolkozom azon, hogy veszek az autóra nagyobb kerekeket. Most gyárilag 15"-os van fent, de szeretnék rátenni 17"-eseket. Én úgy gondolom, hogy a nagyobb kerekek jobban ellensúlyozzák a budapesti utak minőségét(értsd: egy kátyúba a kis kerék beleesik, de a nagy átgurul rajta). Rosszul gondolkodom?
Én is Falken Ziex 512-használok, és eddig csak jó tapasztalatain voltak vele. Szerintem egy jó futóművel elég jól ki lehet autózni ezt a gumitípust.
Mivel opel16v is ilyet használ, előkerestem, hogy ő mit írt róla:
"Nekem is ez a típusú Falken van. Már lenyomtam vele 35E km-t, úgyhogy vannak tapasztalataim. Sajna a puhasága miatt eléggé gyorsan kopik, tavasszal már nem kell visszaraknom őket előlre (hátul még jó lesz, kb. egy hátsó garnitúra bír ki kettő elsőt). Szóval az elsők kb. 50E-t bírnak nálam, a hátsók ennek a dupláját. A fogása száraz úton eszméletlen jó, főleg ilyen mostani időben (30-35 fok), bár a túl forró aszfalton már nem annyira jó, és a nyálkás utat is nehezen viseli. Viszont folyamatos esőben is egész jól fog. Én biztos ilyeneket rakok rá utána is."
Rosszabb pl. kopásban. De a Falken jobb talán árban (bár a Pirellinél nagy akciók szoktak lenni, téligumi pl. most volt 25%-os akcióban). Kérdés mennyire ellensúlyozza egyik a másikat.
Én ilyenkor azért nem vennék nyári gumit, mert az biztosan a tavalyi keverék, tavasszal a frissel jönnek majd ki.
Van vkinek FALKEN nyári gumija? Mi a tapasztalata vele? Most az abroncskerházban lehet venni akciósan ZE512 tipusút, ami nagyon tetszik. Egyáltalán jó gumik a falkenek, nekem most pirelli van fenn, de azzal nagyon meg vagyok elégedve.
Kess
Nekem meg az elod, a Bravura van (OR58) 195/50R15 meretben. Semmi problema, jo volt vizes uton is.
Amikor vettem, a gumis inkabb ezt ajanlotta, mint a Bravurist, mert azzal voltak gondok (akkor).
Amugy en is a Matadorral szemeztem, de ez jott ki olcsobban, raadasul nemet gyartasu volt.
Szerintem megveheted, a másik topicban egy hete is dicsértem. Jól tartja azt autót, annyi kifogásom lehetne csak ellene, hogy hirtelen induláskor egy picit könnyebben felvisít mint a nyári Ceat. Ma volt egy izmos derékszögű kanyar (40-el) ott is megszólalt, de maradt az íven. Szerintem az árát bőven megéri.
Akkor most mi az igazság a mataroddal kapcsolatban?
én 3 gumiboltban is voltam ebből 2 marha nagy gumikereskedés + szervíz, a 3. ilyan szaki garázsa, megkérdeztem mindehol, hogy melyik legyen Debica Matador vagy Kumho, mert árban ezek voltak megfelelőek.....
azt mondták teljesen mindegy, sok különbség nincsen.....
erre most egy másik topikban azt írják, hogy sokat visszavittek az mp58-ból, mert "szétment"
Nekem van! Nokian Hakkapeliitta NRW-m van (185/60R14 - FIAT Bravo), még tavaly vettem. Én nagyon elégedett vagyok vele, hóban nagyon jó, szárazon és vizes úton is elégedett vagyok vele. Sokat és gyorsan vezetek, menetm vele 200-at is vele az M5-ön néhány napja, nem volt semmi gond.
Annyit azért a dologhoz hozzá kell tenni, hogy ez ez első téligumim, tehát nem tudom megmondani, hogy milyen a többi "nagyobb" márkához képest.
Próbáljátok ki, finn gumi, ott tényleg van valós környezeti lehetőség tesztelni és jót gyártani.
Mondjuk sportgumiként tesztelték vmi Pirellivel, meg semperittel, de nem sokat találtam róla. (Autó2)
Matador mintája jobban tetszik, csak keveset tudok róla.
Téliből is majdnem Barum lett, csak nagyon olcsón katam Fuldát.
Nyári gumival kapcsolaban kellene egy kis segítség.
Barum Bravuris, vagy Matador MP41-ről kellene infó. Tesztek bármi. Van esetleg valakinek?
Octaviara kellene.
Ha vagy a belso vagy a kulso perem kopik - futómű. Ha guminyomas, akkor vagy a két széle (nyomás alacsony) vagy a közepe (nyomás magas). Kagylós: lengéscsillapító. Apró 'puklik' a gumi futófelületén -pénzérme nagyságú helyen 'kagylós' kopás: drótszakadás. SZVSZ:)
A / értéknek semmi köze a felnihez, az a gumi szélességének százalékos értékére utal a magasság tekintetében.
Természetesen nem akkor amikor a kocsi súlya nyomja, hanem "szereletlen" állapotában.
>Az ereedeti kérdésed szerint amire számíthatsz: nagyobb lengö tömeg, tehát roszabb gyorsulás és jobban igénybe fogja venni a lengéscsillapítódat.
Pontosabban nagyobb rugózatlan tömeg, ami nem elsősorban a lengéscsillapítókat (akkor inkább a rugótornyokat, amiket meg szoktak erősíteni egy összekötéssel), hanem a felfüggesztés elemeit (gömbfej, stabilizátor) elemeit, esetleg a kormányművet fogja erősebben igénybe venni, főleg egy előírásnál kisebb per-számú gumival kombinálva.
A szélesebb felni-gumi páros miatt meg kell nézni, hogy nem ér-e el valamit, nem rugózik-e bele valamibe. Számíthatsz továbbá "pingvinek" fokozott zaklatására igazoltatás esetén és műszaki vizsgán.
Köszi, megnéztem. 0,3%-os eltérés van a mérföldenkénti fordulatok számában - ez szerintem nem számottevő, úgyhogy én jónak találom a 195/50 R15-ös gumikat.
A számolás jó, de ebbe a hobába én is belefutottam. Nem a felni és az út közötti méretet adja ez meg, haenm beleszámít a felni által takart rész is, tehát kb 6-7 cm lesz a felni és az út között.
Az ereedeti kérdésed szerint amire számíthatsz: nagyobb lengö tömeg, tehát roszabb gyorsulás és jobban igénybe fogja venni a lengéscsillapítódat.
Mivel a gumi falának lengéscsillapításást is beleszámolják az autó komfortjába ezért keményebb pattogósabb futómű.
Az alacsony oldalfal miatt kanyarokban kisebb kúszáshajlam.
Asszem kb ennyi.
És mondjuk ITT elég egyszerüen tudsz váltóméretet számolni. Csak be kell írnod az adatokat :)
Lehet, hogy én tényleg egy barom vagyok ( :-) ), de tudomásom szerint a százalékos érték az a felni sugarának százaléka.
Mondjuk van egy 205/55-ös gumi. Akkor ott a felni és a futófelület közötti rész több mint 10 cm-es lenne? (205 x 0,55) Vagy egy 195/45 R16-os gumi - ami már igen peres ugye -, ott 9 cm lenne ugyanez? Az szemre nem több két-három cm-nél...
Na most nagy hülyeséget mondtam? :-)
:)))
semmi gond....
a /55 a magassag mertekegysege, de ez szazalekban van megadva, a szelesseg szazaleka.
tehat a 195-nek az 55%-a az ertelemszeruen kevesebb, mint a 205-nek az 55%-a.
tehat a 205/55 az magasabb is, mint a 195/55.
a terpesztes annyit tesz, hogy a gumi belso oldala jobban fog kopni, ez -minel peresebb a gumi annal durvabban jelentkezik- gyorsabban koptatja a futofeluletet.
szvsz keress olyan hozzaszolot az E30 topikban, aki tapasztalatbol meg tudja mondani, mit erdemes hasznalni.
Érdekes, amit mondasz, mert én itt nálunk szinte csak ilyen ültetett E30-as gépeket látok... mi az, hogy terpeszt? Kifelé áll a gumi "alja"?
Úgy néz ki valamit nem értek - mondom, lamer vagyok -, de mi a különbség a 205/55 és a 195/55-ös méretek között? - természetesen azon kívül, hogy az előbbi szélesebb.
a 195/55 mar jobb, de az meg nem nagyon peres.
az E30 egyebkent nehezen ultetheto, foleg a hatulja, mert "terpeszt". persze az orad igy is csalni fog, de elviselheto, legalabb nehezebb tullepni a sebesseghatarokat:))
a 205/55 gondolom vmivel dragabb, de az kozelebb all a megoldashoz, a 195/55 kozeput lehet, maradj annal.
Elöször is köszi!
A váltóméretemet én is az általad említett honlapról néztem ki.
A kérdésemre nem egészen kaptam választ. Mi lenne, ha én kötném az ebet a karóhoz, és maradnék a 195/50 R15-ös méretnél?
A váltóméret alapján (195/65 R14) nem nagy különbség, mert ugye elvileg abból következően a 195/55 R15 is ideális lenne - vagy nem? -, s ehhez képest az az 5%eltérés nem tünik katasztrofálisnak.
Remélem érthető voltam, s várom a választ!
http://www.gumibolt.hu/valto.htm
itt vannak valtomeretek
a te kerekatmerod 610 mm, ehhez a legkozelebb a 205/55x15 ill 225/50x15 all a maga 607 mm-evel.
de meg ekkor is csalni fog az orad, tobbet mutat, mint amit megy.
Váltómérettel kapcsolatban lenne kérdésem - nagyon lamer, de megkérdezem, mert tudni szeretném. Szóval az autóm váltómérete (I.) 195/65 R14, és én szeretnék rátenni egy 195/50 R15-ös párosítást.
Kérdem én, hogy milyennek gondoljátok ezt, mik jöhetnek elő, mit fogok tapasztalni, és hogy mennyire számít ez az igazán nem nagy eltérés?
Lenne eladó 4db Intra Verity alufelni. 4x100-as 15"-os, Nekem Corsa C-n volt. Van rajta 195/50 R15-ös Fulda Extremo gumi, az egész kb. 6000km-t futott.
Ára: 110000 Ft (Gumi+Felni)
En megkeresnek egy nagy forgalmazot es megkerdeznem tole, hogy van-e valamilyen szakmai/erdekvedelmi/mittomen kamarajuk. Szerintem van. Es ott tudjak az adatokat.
Egyebkent van ennek a szervezetnek egy magazinja is, talan Abroncs a cime, vagy valami hasonlo fantaziadus, egyszer egy gumisnal a kezembe kerult es nekik biztosan ezer otletuk van a temaban.
Egyebkent szerintem a nagy tema mostanaban, hogy a teli gumibol nehany ev alatt ismeretlen termekbol huzoagazat lett.
Üdv nektek, hát így első ránézésre nagyon tudtok szakmailag, úgyhogy a segítségeteket kérném.
Írnom kell gumiabroncs témában egy piacelemzést (többek közt), de nagyon nehéz olyan infóhoz jutni, hogy a hazai piacon hogyan oszlik meg a gyártók piaci részesedése, főleg halott ügy konkrét számokat találni.
Már az is nagy segítség lenne, ha ti ilyen körökben mozogtok, akkor egyszerűen megtippelitek a %-okat (hogy nagy baromságot ne írjak). Ha esetleg weblapot tudtok javasolni, ahol információhoz juthatnék ezügyben, hálás lennék!
És még valami: milyen tendenciák figyelhetők meg a hazai gumiabroncspiacon? Van valami érdekesség, nagy változás, amiről feltétlenül tudnom kellene?
Még egyszer bocsi, remélem, nem vagyok nagyon offtopik, NAGYON KÖSZÖNÖK ELŐRE IS MINDEN SEGÍTSÉGET!
Üdv.
gyear
Nem feltetlenul olyan bonyolult a kerdes. En pl. oktoberben egy gumisnal lattam uj UG 4 -et .
A gyartas datumat nem neztem gondolom valami elfekvo keszlet lehetett.
Akkor ne rontsd! :-)
Egy haveromé a téliszett, Seicentoja volt, azon használta. A gumikat tartozás fejében veszem át, az előéletükről csak annyit tudok, amennyit elmondott...
Astra Agressor,
nem akarom a bizniszed rontani, de hogy futott egy szezont egy legalább 4 éves gumi? Vagy ha tényleg egy telet futott, akkor mellé még pihent vagy 3 évet. Ami nagyon nem mindegy a guminak. (Úgy 99 óta van UG5-ös az én autómon és előtte még egy ideig volt a 4+.)
Van 4 db 7x15 ös öt ágú felni 4x100 körosztoval
25 ös ET számmal/polirozható Kb 4cm is peremmel/ amit elcsereberélnék 4x100 körosztós 6x14 es
ET 38 as méretüre.I es Golfra kell.
Esetleges érdeklődés esetén E-mail kérnék.
Ha estetleg valakit érdekelne két Firestone 185/60 R14 és két Vredestein 185/60 R14 eléggé használt gumi pls email. Árban megegyezünk, kb fillérekért... :-)))
Létezik olyan gumiszervíz/kereskedő Budapesten, ahol az új gumik árába beszámítják a használt régit? Kidobni sajnálom (majdnem újak), "apróban" meghirdetni meg macerás...
ET-szám: a felnin kiképzett, a kerékagyhoz vagy a fékdobhoz illeszkedő felület síkjának távolsága a keréktárcsa függőleges szimmetriasíkjától.
Tehát a kisebb ET (itt a 35-ös) engedi ki jobban a felnit (gumit) és az ET jel utáni szám mm-ben értendő.
Egyébként Hidra Julikának köszönöm, hogy a múltkor kijavított a témában, természetesen én írtam rosszul a mínuszos példát, mea culpa, mea culpa (már gyüjtöm a hamut amit a fejemre fogok szórni... :)) !
Lenne eladó 4db Intra Verity alufelni. 4x100-as 15"-os, Nekem Corsa C-n volt. Van rajta 195/50 R15-ös Fulda Extremo gumi, az egész kb. 6000km-t futott.
Ára: 110000 Ft (Gumi+Felni)
sziasztok
az alábbi gumi és felni árura keresek vevőt:
1: 4DB BBS kf felni, "pókhálló" mintás, 15'
WV beütés van rajta, állítólag Corrádó-é volt,
Vectrán fotott utóljára. 195/65 ös GOOD YEAR gumikkal. (még egy telet elmegy állapotban)
egyben. Iár: 60 000Hft
2: Kormoran 175/65 R 14 T téli gumi. 4db zsír
új. Új ára:14723Hft/DB, Én 40000Hft kérek érte.
A 4DB ért.
Üdv mindenkinek.
Ha van valakinek eladó alufelnije OLASZ AUTÓra 15" méretben (használt és új 1aránt érdekel):
- 4*98as osztókör,
- nem túl brutális ET,
- 195/50R15 gumimérethez, tehát pl. 8*15ös felni kizárva:),
tehát ha mindezen extrém igényeimnek megfelelő felnik (4db) van a birtokában, kérem jelezze.
Köszönöm.
Krike, Stevie, Kneissl, Köszi a hozzászólásokat!
Nekem is a nyári könnyűfémfelni csavarjaival tették fel a téli acélfelniket, nem tudom ez lehet-e gond? Mindkettő garnitúra volvó. Más csavart meg nem kaptam hozzá. A gumis nem mondott semmi erre vonatkozót...
Tény, hogy itt a városban nem megyek 80 felett, lehet, hogy ezért is nem jön elő. Még nem volt időm elmenni gumishoz, de nagyon idegesít a dolog, ezért most megpróbálom hétvégén beiktatni!
Haaat. Ez a Michelin fenykoraban sem volt eppen egy nagy bajnok. Azota pedig meglehtosen nagy attores volt a teli gumik technologiajaban, elsosorban az anyagvalasztasban. A 7 mm barazdamelyseg sem eppen sok -- a teli gumiknal 4 mm a minimalis szint, az alatt nem jok! Raadasul az eloeletuk ismeretlen.
Az ar persze nem rossz, de 47,192 forintert tudnal venni Barumokat, amik eleve jobbak es raadasul vadiujak.
Szia
A gumikat éppen megvenni akarom.
185/60 R14 méretűek,99-es gyártásuak, és 7 mm futófelületük van. 25.000 Ft-ra tudtam lealkudni a 4 db árát. Megéri?
meg vannak még azok a 195/65 R15 téli gumijaid? érdekelne a dolog, most vettem egy seat alhambra 1,9tdi típust, a tulaj szerint 90%os 4évszakos gumikkal. Na most van rajtuk kb 5 mm minta, és hát sízéshez meg Budakeszi úthoz havazásban nem hiszem hogy még mindig jók lennének.
szóval ha megvannak még, akkor összefuthanánk cserélni árut pénzre.
Sziasztok
Laikus vásárlóként két kérdésre szertnék választ kapni tőletek:
- Mi a véleményetek a Michelin XM+S 130 gumiról? Lehet erről tesztet találni valahol?
- Mit jelent a felniknél az ET szám?
Köszi
Letezik, hogy ujra kell centirozni. Ha komoly uteseket kapott, le is eshetett a suly. De a kerek maga is megvaltozhatott az utesektol. Az egyik autosujsag megcsinalta azt a kiserletet, hogy precizen kicentiroztak egy auto kerekeit, mentek 100 kilometert (persze Pesten), aztan ellenoriztek a dolgot, es mind a negy kerek elmaszott.
A centirozatlansag tipikus tunete, hogy valahol 90 es 150 km/h kozott megjelenik egy rezonancia, ami erosen razza a kormanykereket. Az adott sebesseg alatt es felett a kormany remegese nem feltuno.
"A felnibe is 15E km-van?" - Kb. Tavasszal vettem, szóval lehet, hogy annyi sincs...
"Sérülés, karcolás a felnin?" - nincs
" A gumi mennyire kopott? (százalékban,kb.) " - Hát kb 70-80% megvan a futófelületből. (álltalában autópályán mentem.)
keresek lemez-felnit 15 colosba ami 4 lukkal van megáldva 100-as osztókörön, a tehermentesítő pedig 56mm,
ha minden igaz ilyen a G_ASTRA gyári felni is...
4*100*15" ET45 nekem viszon HONDÁ-ra kellene.
ha vki tud segíteni irjon vagy hívjon 30/901-6549.
Nem ismerem az előzményeket, de egy kollégámnak is volt hasonló esete, bár ez biztos nálad nem áll fenn.Neki a könnyűfém felniket lemezfelni csavarokkal rakták fel, és mivel az kúposan feküdne fel, folyamatosan kezdte kidolgozni a csavart a kerék.4 szervízben is nézték, de nem jöttek rá a hibára, persze lengéscsillapítót is cseréltek jó pénzért, míg elment a srác hogy felrakassa a téli gumit, és a gumis rosszul lett mikor meglátta.Kiderült hogy csak 2 menet tartotta már a felnit, ott cserélték ki normális csavarokra, és azóta rendben van a dolog.
Nekem van 185/55 R14-es gumim, Conti Sportcontact. 2 biztosan van, de lehet, hogy 4 is. Kicsit (nagyon? ) hangosak, kagylósan vannak kopva, de szerintem "játszani" jó lesz.
Nincsmit! Remelem hamar megoldodik a problema.
Szerintem ha bejelentkezel egy futomuveshez kutya kotelessege, hogy jol atvizsgalja az autot. Es megnezzen minden lehetseges hibalehetoseget (alkatreszt), ami az altalad emlitett hibat okozhatja.
Bocs, a kérdésedre nem is válaszoltam!
Nem is nyúltak hozzá! Megemelték, és amikor látták, hogy téli gumi van a kerekeken, álmélkodva néztek rám!
Aztán mikor elmondtam a helyzetet, mindenáron rám akarta beszélni, hogy biztos a fékekkel lesz gond. Mikor láttam, hogy nem lehet meggyőzni, mert nem akar velem foglalkozni, otthagytam. Minek vitatkozzak feleslegesen!+ Arról nem is beszélve, hogy az autó most volt 180 ezres nagyszervizen! És mindent átnéztek rajta!
van eladó egy két cuccom
4 db Suzuki Wagon R felni 4,5J 14 ET 45 4x100
5000 Ft per darab vadiuj!
4 darab Bridgestone RE720 Potenza gumi 185 55 14
15000 km t futott 15000 per darab esetleg felnivel együtt Suzukira Opelre WV re SEAT ra jó 6J14 ET 38
a felni 15000 per db RIAL
e mail pirinyo@freemail.hu
Erdélyben jártam és az út adott egy-egy pofont a futóműnek(?), keréknek? Voltam futóművesnél, úgy, hogy előtte bejelentkeztem, de elhajtottak, nem nagyon akartak foglalkozni velem!
Mindenáron azt akarta belém súlykolni a fickó, hogy biztos a fékkel van gond.
Erősebb fékezésnél berezeg ugyanis a kormány. Most már nem csinálja,abbamaradt, viszont most meg félrehúz a kormány.
Ha valakinek már volt ilyen problémája, kérem válaszoljon! Hová menjek?
Mennyiért adnak manapság 4*100 osztókörű 16"-os használt racing felniket? És erre 205-ös szélességű slikkek (használtat keresek ebből is, de jó állapotút)? Aki esetleg tud ilyet, kérem írja meg mailban! opel16v@freemail.hu
Kösz!
Ja, valaki kérdezte az alufelni javítást:
Pest, Árpa u. 20. 5000 netto/db, jól dolgoznak.
Kösz a választ Monyesz, a probléma közben megoldódott mert eladták a felnit, úgyhogy csak sima gumicsere lett télire, az eredeti felnin. :-(
Különben ET 49 helyett ET 46 lett volna, az a 3 mm talán nem olyan vészes.
Javítsatok ki ha tévedek, de ezek a gumik minősége között (Michelin, Conti, Bridgestone) nem sok különbség van. Elég jókat olvastam mindháromról, de hiszek nektek és eddig a Bridgestone és Continental a nyerő. Azért szeretném ha a Michelin Pilot Exalto-t is minősítené valaki.
ET-szám: a felnin kiképzett, a kerékagyhoz vagy a fékdobhoz illeszkedő felület síkjának távolsága a keréktárcsa függőleges szimmetriasíkjától.
Eltérni mínuszban csak annyit lehet, hogy a féket ne érje el. De NEM tanácsos eltérni, mert a futómű nem szereti. Persze mindent lehet...
Uraim!
Egy gyors válaszra lenne szükségem.
Mi pontosan az ET szám, ( a felni középvonalától a felfogatási felület távolsága mm-ben? )és főleg, hogy mennyit lehet eltérni minuszban? Most megyek venni, úgyhogy sürgős.
kösz, DN3
Szerintem a felnibe kapaszkodó rész fix magasságú. És mivel arányról van szó minél peresebb a gumi, arányaiban annál kevesebb jut a hasznos oldalmagasságra. De egyébként igazad van. :)
Khmmmm.
205/40R17 es guminak 82 mm az oldalfala. Mármint amit oldalfalnak hívnak. Hogy ebből a felni pereme mennyit takar ki, tehát hogy mennyit tudsz megmérni felszerelt állapotban centivel az egy dolog, de amit oldalfalnak hívnak, az
205/40R17 nél 82 mm
195/50R15 nél 97.5 mm.
És nem azért mert én ez "mondom".
nem ertek egyet a "szemet banda ezek is" mondatoddal.
Ez gazdasagi szuksegszeruseg. Nem a 195/45 a draga, hanem a 195/50 az olcso. Ez kozelebb all a valosaghoz. A levonando tanulsag pedig pusztan kozgazdasagi: nagy sorozat eseten a fajlagos koltseg alacsonyabb. Ennyi.
cara,
A /70 és/50 között mennyi a különbség cm-ben?
A /70 es a /50 _viszonyszamok_, azt jelentik, hogy a gumi pereme hany szazaleka a gumi szelessegenek. Tehat a 195/50 eseten a gumi 195 mm szeles, es ennek 50 szazaleka, tehat 97.5 mm a gumi oldalfalanak magassaga.
Nem igazán értek a témához, segítsetek!!
Miért olyan olcsó a többi gumihoz képest a 195/50 R15- ös gumi??
Túl peres és könnyen sérül a felni?? A /70 és/50 között mennyi a különbség cm-ben? Mi a jobb helyette??
Igen ezen én is kiakadtam, valahogy konstans elkönyveltem, h minél szélesebb és peresebb a gumi, annál drágább. Csak akkor néztem meg, amikor beletetted a bogarat a fülembe, h az elterjedtség is számít az árnál és lőn ... szélesebb is, peresebb is, olcsóbb is! :-)
A Conti arlistajat atneztem a kedvedert. Teljes megdobbenesemre a 195/60R14 gumi olcsobb, mint a 185/65R14 (Premium Contact mintazatot, V sebessegindexet neztem).
Ha nem tevedes az ar, akkor siman ezt javaslom nyari meretnek. A 6 mm tenyleg semmi.
Köszi a kimerítő választ! Azt hiszem, nem megyek fel 15 collra, valahogy kidobott pénznek érzem. (persze tudom, h vannak előnyei)
Mindazonáltal szerintem nem rossz alternatíva a
195/60 R14 váltóméretnek, mivel a 185/65 R14 átmérőja 596 mm, míg előbbié 590, ami a sztenderd méretet (185/65 R14) bázisnak véve 1% körüli csökkenést eredményezne, am iszerintem nem számottevő. (Persze az általad javasolt váltóméret meg csak 1mm eltérés, ami %ban szinte nem is mérhető.)
Most valamivel olcsobbak a nyari gumik, mert azert jabuar-februar magassagaban be szoktak koszonni az aremelesek. De ha most kifizetsz egy nagyobb osszeget gumira, annak az esetleges kamatait is elveszted. E szerint tehat tok mindegy.
Eleg ritka, hogy egy meretnek ugyanakkora felni eseten is legyen valtomerete. Ilyen kivetel a 196/65R15 es a 205/50R15, ami egyforman elterjedt es igy olcso meret. De a 185/65R14 nem ilyen.
A helyedben vagy megmaradnek ennel a meretnel, vagy a felnit is upgradelnem 15-osre. Akkor a 195/55R15 lesz a valtomeret.
nyári gumival kapcsolatban ... most vedttem egy gépet, amin a téli gumik jók, a nyáriakat viszont már nem teszem vissza jövőre. Kérdéseim:
1. Nézzek szét most nyári gumi ügyben, mert most jobb akciók vannak vagy inkább tavasszal, mert akkor vannak jobb akciók, és addig sem öregszik az anyag, valamint újabb modellt vehetek, ráadásul, ha elviszik az autót, vagy netán összecsukom, nem dobok ki pénzt az ablakon? (utóbbi 2 a brrrr kategória, csak az objektivitás miatt említettem meg)
2. A gyári méret: 185/65 R14. Gondoltam még 195/65R14, illetve 195/60R14 méretekre. Árban azonban meglehetősen jelentős az eltérés a 185-ös méret javára azonos típuson belül. Érdemes inkább a 185-ből a jobbat megvenni, vagy a 195-ös méret vmelyikéből a közepeset? A költség kb így lenne konstans. ( a közepeset a márkára írtam, új gumiban gondolkodom)
Az lenne a kérdésem, hogy ha elviszem az alufelnit felújítattni akkor mit tudnak kijavítani eltüntetni rajta?
Csak az egész apró kis hibákat vagy esetleg ahol járdát kapott az is korrigálható?
Érdemes egyébként?
Ha valakinek van tapasztalata, árakat vagy bevált műhelycímeket szívesen fogadnék.
Nem, a betuk utan elobb-utobb jonnek a szamok is. A gumiknak csak az egyik oldalan van feltuntetve a gyartas idopontja, tehat lehet, hogy meg kell forditanod a gumit. A betuk altalaban kifele allnak (vagy hogy is mondjam), a gyartasi ido viszont befele van vesve, vagyis egetve. Altalaban a karakterek merete is nagyobb.
Es mit csinalnak az oldalaval? Mert ezzel az erovel egy Michelin es egy Trayal abroncs is futozhato. Ha meg szarra van gyalulva az oldala a sok jarda melle benan parkolastol, akkor szepen fog kinezni.
Foleg ezek a reszei erdekelnenek. Venni azert nem akarok :)
Tomcat !
Probléma a következő. Például a Micheline Alpinnál.
A tavalyi gumi sz@r ! A mostani jó !
Előfordul, hogy nem adnak árengedményt, pedig legalább 25%-ot illene egy 1 éves guminál. DE ! Én ennyi engedménnyel vettem az idei gyártású Pirellit ! Akkor minek vegyek tavalyit ? Ne feledd, a keveréken mindig javítanak...
Ráadásul az egy évnél régebi gumit a gyártó - ha ad magára valamit - visszaveszi a kereskedőtől (persze gondolom valamit bukik rajta).
Ezért vettem én 185/70R14 méretben Firestone-t.
Egyébként az egyévesnél régebbi gumi témában nem osztom a véleményedet. Egy téli gumit simán 3-4 télen át lehet használni és a gyártók is csak azt javasolják, hogy lehetőleg a 6 évesnél régebbi gumikat ne használjuk.
Szóval ha valaki vesz idén egy 2000 végén gyártott gumit (persze megfelelő áron), akkor azt még két-három évig vígan használhatja. Nekem kb. két téli szezon alatt fogy el egy garnitúra téli gumi.
Tlantos !
Nagyjából ismerem csak a technológiát:
Előkészítés: gumi ellenőrzése, futófelület legyalulása.
Aztán bekenik valamivel és összemelegítik az új anyaggal, felviszik a futófelületet, azaz rávulkanizálják.
Ezt valamikor filmen láttam, nem tudom most is így csinálják-e !
Van itt 3 db Michelin MXT 175/70R13 gumi.
100000 km van bennuk. Ketto kb. 5%-os, a harmadik mondjuk 10. Ha valakinek kell jatszoterre, gumitfustolni, vagy akarminek, elviheti.
A XV. keruletben foglalnak helyet.
Valaki vegre felvilagositana, hogyan is keszulnek a futozott gumik? Kivancsi vagyok :)
Szia
Nekem van ilyen felnim csak a közepe 57mm a többi stimmel. A másik gond, hogy jó téligumik vannak rajta 175/65-ös méretben /Barum/, az nem kell vkinek?
Jano, az a helyzet, hogy vadi újak a 14"-os Pirelli P5000 Drago-im...
Egyébként a gép ezzel a gumival (kevlar merevítésű a fala tudtommal az elmászás megakadályozására) is elég keményen megy, a 15"-os felni pedig már /50-es gumival se nagyon férne be és iszonyatosan rázna. Nekem meg nem versenyautó feeling kell, csak biztonság...
VISZONT egy pár 13"-os, még jó állapotú TÉLI gumi kellene, modjuk 175-ös.
Az a gond, hogy 14-es felnit nem láttam sehol használtan, 13-ast pedig már 2500-ért kapok, és még válogathatok is. (Én is szivesebben tennék fel 14-est). Odáig még el sem jutottam, hogy azon gondolkozzak, mennyivel lenne drágább az R14-es gumi. Gondolom nem sokkal, az is használt lesz.
Es a DOT evjarat mennyire kritikus egy szakszervizben valo tarolas utan? Ha meglatom, hogy 98-as a gumi mentem rohogjem ki oket, vagy azert nem oregszik el az allasban annyira?
Na itt felvetődhet a "virsli-gumi" téma !
Igazából a futómű nem tudom mennyire egyezik meg az egyes autóknál, pedig ez is számít. De a 13-as felnin sokkal ballonosabb a gumi mint a 15-ösön. Tehát nem lesz olyan driket az autó, sőt némi "billegést" is érezni fogsz ha ezt felteszed, ezt a 205-höz képest furcsállni fogod és más vezetési stílust kell felvenni.
A rugózás kellemesebb lesz talán, de a sebességból vissza kell venni és a fékezéseknél oda kell figyelni (magyarán óvatosabban kell vezetni ezzel a gumival).
Másik variáció a 175/65R14 vagy a 185/60R14 lenne, ebből is az elsőt ajánlanám, szvsz !
Ez nem jó neked ? Mekkora az árkülönbség a guminál ?
Asszem, ebből a tesztből is az látszik, hogy az R14 kategóriában a Firestone FW930 főleg száraz és nedves úton teljesít jobban a többieknél, egyedül a havon mutatott tulajdonságaiban marad el minimálisan az élmezőnytől (csupán 1 tizedet az elsőtől).
Hazánk téli időjárását ismerve asszem, elég jó választásnak tűnhet.
A Toyo és a Uniroyal viszont meglepő számomra az R15 élmezőnyben.
De a 175/70R13-as gumi külső átmérője csak kicsit kisebb, mint a 195/55R15-ösé (195/75R13-as lenne pont akkora). Tehát lehet ebből valami gond, hogy kisebb felni magasabb gumi kerül rá? Természetesen téli gumiról van szó.
Van 4 alufelnim és szeretném deformációkat kijavítattni. Nincs nagy bajuk (legalább is remélem) és csak téli gumikra kellenének. Azt hiszem "görgőzésnek" hívják. Tudtok valahol ilyen helyet, ahol meg tudom csináltatni (Felniklinikát ismerem, jól is dolgoznak, csak picit drágállom :( ). Köszi a válaszokat.
Akkor az eredeti méret: 5.5X15, 4X100X56 osztókör, ET45, gumiméret: 195/55R15H.
Alternativák (uebben az időben más motorral gyártott civivnél):
5X14, 4X100X56, ET45, 175/65R14T vagy 195/50R15H;
5X13, 4X100X56, ET45, 155/80R13T vagy 185/60R14T.
Szvsz, az 5x14 talán még tolerálható.
Nincs valakinek véletlenül a garázsa mélyén 4 db használt acélfelni, a következő paraméterekkel, amiktől olcsón megválna:
4x100x56, ET45. A legjobb az lenne, ha 5.5x15-ös méretben lenne, de szerintem az 5x14 és az 5x13 (ez már cinkes) is jó lenne.
Tényleg, az 5x13-as nagyon kicsi lenne már rá? Egy 92-es Honda Civic vti-ről van szó, most 205/50R15-ös gumik vannak rajta, 195/55R15 az ajánlás, ha jól emlékszek.
És a magasabb sebességindexű gumi futófelülete is puhább (ergo gyorsabban kopik), a gyártók pedig gyakorta nem igyekeznek olyan tartósra csinálni ezeket a gumikat mint pl. egy Michelin Energy-t, gondolják aki ilyet vesz az egyrészt nem árérzékeny másrészt mire elöregedne a gumi úgyis elkopik.
Feleslegesen nem érdemes nagyobb sebességindexűt választani.
A nagyobb sebessegindexu gumik vaza altalaban erosebb, igy jobban allja a katyukat peldaul. A kormanyzas pontosabb, a rugozas kevesbe komfortos. A kulonbseg viszont nem lesz tul nagy.