Keresés

Részletes keresés

Csakaházi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79257

A leeresztőt duplikáljam? A falon kívüli részt dupla csővel csináljam?

Előzmény: norris53 (79255)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79256

Az üst vájatát teletöltötted vízzel, és így tetted rá a sisakot, valamint ha elpárolgott a víz, pótoltad? Ha nem, akkor az alkohol itt távozott.

A dupla fal közé vizet vagy olajat öntöttél?

Előzmény: m59zsolt (79251)
norris53 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79255

Azért bátrabban is tüzelhetsz -fel fűtés 1 óra lepárlás cefrénél 2,5 óra lenne optimális !

Szerintem :-)

Ha leeresztőt csinálsz azt is duplikáld !!!!!

Előzmény: Csakaházi (79254)
Csakaházi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79254

Remélem sikálással valóban könnyen lejön majd, mert most a cefreszint fölött kb öt centivel magasabban körbe ott volt a felhabzás nyoma. Most magasabban volt feltöltve mint az olaj szintje, úgyhogy könnyen lejött.

 

Most lett kész a duplafalas első főzés. Kitűnően vizsgázott a cucc. Bár a felmelegítést megint óvatosra vettem, mert két órát tartott, a negyven liter birs cefre, kb. négy óra alatt csorgott le. Leégésnek, fekete besűrösödésnek nyoma sincs. A keverőt végig járattam, tehát az ülésmozgató motor is jól bírja. (remélem sokáig is)

 

Viszont alaposan át kell gondolnom a leeresztő csapot, mert az ürítés már nagyon gáz. Legalább hatvan kilót nem olyan könnyű még ketten sem borogatni.

A billentős megoldás helyett inkább a csap lesz, mert van egy két collos golyóscsapom, veszek hozzá egy darab menetes csővéget és beépítem...

norris53 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79253

Azért kicsit több adatra lenne szükség !

A 100C °hol mérted mi volt100C °  ? Ha a sisakban lévő hőmérő mutatta akkor az rossz mert akkor ha az 100 at mutat és jó akkor még a víz is át megy az neg ugye van benne bőven --akkor is ha külön nem teszel bele !!!

Előzmény: m59zsolt (79251)
vf1 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79252

A hőmérőd biztos jó? Hány fokon indul az desztillálás?

Előzmény: m59zsolt (79251)
m59zsolt Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79251

Helló!

Ilyen főzőcskét vásároltam.Egy "kis" gondom volna vele,amit nem igazán értek.Kb. 25 liter cefrét teszek bele.3 liter alszesz után leáll annak folyása. Csak 3 liter alszeszt nyerek vele,ami viszont kristálytiszta ,45-50 fok közötti és igazán jó ízű.Az alszesz 35 fok körül jött előtte és megált,a hőmérő 100 fokon volt.Még csk 2X használtam,mind a két alkalommal más cefrét használtam ,az eredmény ugyanaz.Valakinek ötlete???  Kösz!

kupeci Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79250

Valóban nem a klasszikus odaégéssel lehet találkozni, inkább "odabarnulás"-ról van szó ami kicsi sikálással lejön.

Előzmény: jagi26 (79248)
kupeci Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79249

Jó estét mindenkinek!

Az enyém keverős ugyan de szimplafalú.Ha egy kicsit sürgős és kevés van benne,hát bizony egy kicsit félpötyög .Lehet súrolni, de lejön az.:)

Előzmény: Csakaházi (79244)
jagi26 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79248

Én sem vagyok "nagy", sőt inkább kicsi, de pont tegnap főztem egyik ismerősöm fél éves sárgabarack cefréjét (gondolhatjátok... de most nem ez a lényeg). A cefre bőven az olajszint alatt volt, de égésnek a végén nyoma sem volt az üstben. Lényegesen gyorsabban felmelegedett a cucc, ezen kívül semmi különbség. Szerintem amúgy sem éghet oda, max rászárad, de a felszálló gözök miatt szerintem ez is kizárt (de ez csak az én véleményem).

Előzmény: Csakaházi (79240)
snapszmester Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79247

Első használat előtt alapos mosás szükséges.

Előzmény: scania01 (79246)
scania01 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79246

Köszi!

 

Tehát a már nem használt gyantát sós, vagy tiszta deszt vízben kell tartani, nehogy kiszáradjon.

A még nem felhasználtat (az 1 kg maradékát) is ugyanígy.

 

Az első felhasználás előtt (a bolti állapotú) a sós, majd a deszt vizes átöblítés elégséges?

Előzmény: snapszmester (79245)
snapszmester Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79245

Régebben megjelent hozzászólás.
Ez az eszköz a hosszabb állás után az első főzés kék pálinkáját, vagy a már kész, de kék pálinkát
javítja.
A granulátum optimális használatának szigorú szabályai vannak, ezeket be kell tartani.
A granulátumot átlátszó csőbe kell tölteni úgy hogy a magassága legalább 10 cm legyen. A cső
alját pamut vagy szeszálló műanyag szűrővel kell lezárni.
Használat előtt a kapott anyagot deszt vízzel alaposan át kell öblíteni.
A csövet úgy kell beállítani, hogy a finomítás teljes mennyiségben átfolyjon rajta.
Használat során a granulátum kékes- zöldes árnyalatot vesz fel. Amennyiben az egész cső ilyen
árnyalatú azt jelenti, hogy elvesztette a réz megkötő képességét és le kell regenerálni.
Ez úgy történik, hogy 10%-os vákuumozott nem jódozott konyhasó oldattal addig kell átmosatni
amíg a lejövő folyadék elveszti kék színét.
A granulátumot nem szabad keverni, mozgatni sem a használat sem a regenerálás alatt.
A cső hosszát és vastagságát úgy kell megválasztani, hogy az átfolyó pálinka teljes mennyisége
akadálytalanul haladjon át a csövön.
Figyelem: a deszt vízzel átmosott anyag a pálinkát hígítja a rajta lévő víz miatt. A kész pálinka
kezelése előtt át kell mosni pálinkával ami kihígul, de a kezelt már nem.
A használaton kívüli csövet légmentesen le kell zárni. Pl. nejlon zacsko.

Előzmény: scania01 (79238)
Csakaházi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79244

Oké, köszi. Nem rázogatom, csak a keverő dolgozik.

norris53 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79243

Halgass  vf1 re ő jártas ebben is s ha neki nem ég oda akkor neked sem és ne rázogasd az üstöt :-)))))))))

Előzmény: Csakaházi (79240)
vf1 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79242

Én sem vagyok nagy de ne foglalkozz vele. Nem tapasztaltam még, hogy odaégett volna.

A cefre nem fröcsög a főzés közben, viszonylagos nyugalomban van, rázogatni meg nem rázogatod az üstöt.

De ez csak egy vélemény!

Előzmény: Csakaházi (79240)
norris53 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79241

Pálinkás jó napot !

Hát mivel az olaj szint magasabb ezért ott nincs hő elvonás ezért ott lesz a legmelegebb az olaj ! Ha ez 120-130 C° akkor a fel fröccsenő cefre oda kap (odaéghet !)s mivel a cefre szintje is csökkenni fog ott is túl melegedhet ! Javaslat ? majd a nagyok elmondják :-)

Előzmény: Csakaházi (79240)
Csakaházi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79240

Ja igen, azt elfelejtettem kérdezni, hogy olyankor mit csináljak ha nincs annyi cefrém amennyi az olajszint fölé ér?

Mert nem szeretnék olajjal pancsolgatni, nem hinném, hogy le fogom erezteni. Tehát baj-e, és mi történik ha jóval szint alatt lesz a cefre?

 

(nem csak tőled kérdem)

Előzmény: norris53 (79213)
Feriba51 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79239

Helló sleves!

 

Ha szabadna néhány gondolatot a deflegmáció fokozásához. Minden olyan tányér, amiben víz van eléggé kényes szerszám. Ugyanis a cél eléréséhez bizonyos hőmérsékletű víz kell. Ha hidegebb a kelleténél, akkor nagyon hűt és nem engedi át az alkohol részeket sem. Ha melegebb, akkor meg nem növeli a deflegmációt. Ha változik a hőmérséklete, akkor meg változik a kiválasztás is a főzés során.

Tehát, ha nem tudsz biztosítani megfelelő hőmérsékletű vizet, akkor jobb, ha az én rongyos módszeremet választod = egy megfelelő alakú textiliával letakarod a sisakot és ezt a textiliát sima csapvízzel nedvesen tartod. Attól függően, hogy milyen nagy paca nedves a textiliából, változik és szabályozható a deflegmáció hatásfoka is. Ugyanezt megcsinálhatod a páracsővel is, ha 2-3 ponton kb. 10 cm szélesen betekered egy ronggyal (ne legyen vastag réteg). Ha ezeket a részeket nedvesen tartod, csepegtetvén rá vizet, akkor az nagy mértékben befolyásolja a kiválasztást.

Nagyon egyszerűen meg lehet oldani a csepegtetést is, de nem untatlak tovább, mert lehet nem érdekel ez a "rongyos" dolog.

Esetleg, ha rákattintasz a nick nevemre, többet is megtudsz a témával kapcsolatban.

Azonban azt ne felejtsd el, hogy a deflegmáció, az-az a kiválasztás, nagyon függ a tüzelés mértékétől!!!!!!!!

Na, jó nedűt!!!!

Előzmény: sleves (79222)
scania01 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79238

Hali!

 

Sikerült vennem kationcserélő gyantát (remélem az és nem anioncserélő).

Egyébként hogy lehet a kettőt megkülönböztetni?

Mit kell csinálni a bolti gyantával, hogy használható tisztaságú legyen a pálesz átengedéséhez?

 

foxrudi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79237

Így van,a sisakba belülre meg egy lencse dombor tányért,úgy 30mm.el kisebb átmérőben,mint a sisak belső átmérője.

 Így,csak a sisakba téve.

Előzmény: sleves (79222)
foxrudi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79236

"Csináltattam egy saválló cefreleeresztő csövet menettel a végén, most készült el ,várom, hogy elpostázzák, aztán viszem hegesztetni, aki csinálta az ilyen hegesztő is, és aztmondta , hogy sima co-val lehet hegeszteni a savállót, csak a varrat rosdulni fog, lehet neked is azzal van."

 

 Erre akartam reagálni,bocs.Tegnap jól sikerült az Irsai kóstolás.D

Előzmény: foxrudi (79235)
foxrudi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79235

Akkor semmi gond,csak arról volt szó,lehet,hogy sima co huzallal letthegesztve.

  Egyébként korrodálna.

Előzmény: Csakaházi (79225)
lali.hu Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79234

rézműves1,

 

tegnap éjjel írtam emailt. üdv.

Előzmény: rézműves1 (79220)
leparlo02 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79233

Értem. gondoltam is hogy jó nagy kuktád vólt:)

Előzmény: Csakaházi (79230)
vf1 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79232

Természetesen lehet, de ezekben az esetedben vegyes pálinkád lesz....

Előzmény: Belgaóriás (79229)
sogi01 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79231

Ment mail.

Előzmény: Csakaházi (79230)
Csakaházi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79230

Ja várjál!! A 79226-os képen az nem az enyém. Nem tudom milyen a tömítés. Azt a képet a neten találtam, egy eladő főzőüst 180-ért.

 

Az enyém a 79186-os hozzászólásnál van.

Előzmény: leparlo02 (79227)
Belgaóriás Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79229

Pálinkás jó napot kivánok!

 

Almacefréhez lehet főzés előtt szivacefrét hozzáadni?

Almával együtt lehet körtét meg birsalmát cefrézni?

Csakaházi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79228

Olaszos? Eredeti HSS: Hungarise sufnituning special. :)

 

A sisak tömítése ami a gyári kuktához járt. Kb. fél centi átmérőjű szilikonkarika. (adtak egy tartalékot is hozzá)

Előzmény: leparlo02 (79227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!