my renault: regisztráltam, megnéztem a karbantartási programot.
A vásárláskor lapott lapon ACEA3 vagy ACEA5 szerepel, az online felületen pedig csak ACEA3
A papíron 1 év VAGY 20.000 km, az online felület pedig simán kiteszi jövő januárra az olajcserét.
Kérdésem: Ha volt egy köztes olajcserém márkaszervizben, akkor onnantól számolja megint a 20e km-t igaz?
Csak azért rugózom rajta, mert számtalan bizonytalansági tényező miatt pont nem tudom kiszámolni, hogy mikor lesz meg a futásteljesítmény pár várható nagyobb út miatt. 3-4 hetes előjegyzéssel eléggé nehéz belőni a szerviz idejét. Vagy 3ezerrel hamarabb viszem el, vagy ezerrel később.
Igen.
Ott nincs súlyérzékelö az ülésben. Complex (vizuális+matematikai) módszerrel kell ellenörizni, hogy mindenki rögzítette-e magát.
Megszámolod hányan ülnek hátul, leolvasod hogy hányan vannak bekötve.
Ha valaki út közben kicsatolja magát, akkor jelez.
Új Dusternél az természetes jelenség hogy beindítás után a kijelző kiírja hogy a "hátsó biztonsági öv nincs bekapcsolva" - abban az esetben is ha nem ül hátul senki?
Nem rád gondoltam, mikor a "szaki"-ról írtam, sajnos nem sok olyan van, mint Te.
Ismerek olyanokat, akik márkaszervízből szakadtak ki, hirtelen fejlődésnek indultak a saját műhelyükkel, majd átlendültek a lehúzós típusba. Sajnos megérezték annak az ízét, hogy sokkal könnyebb pénzt keresni, ha az ügyfelet "kicsit" átverik. Egy nagyváros meg elég nagy, hogy mégis megéljen.
Meg már át se látják a céget, 4-5 szerelővel dolgoznak, és nincs idejük odafigyelni minden munkára.
De ha meg egyedül maradnak, nem kezd el fejlődni, elég nehéz kitermelni a célszerszámok költségeit, a szoftvereket, képzésre járni, szabadságra menni. És persze az idióta ügyfelekkel foglalkozni. Mert azok se egyszerűek...
Sajnos a körülmények nem a tisztességesen dolgozóknak segítenek.
Nekem szerencsém van, mert viszonylag megbízható a közeli szerviz, és egyébként sem akarok 5 évesnél idősebb használt autóval együtt élni. Szívjon vele más, elég bonyolult szerkezetek, úgyis valami elromlik rajta. Nekem meg egy nap kiesés is logisztikai káoszt okoz. Nekem megéri cserélni 5 évente. A Dacia értéktartása elég jó, az easy szervizzel a karbantartás is teljesen emészthető, és így nem azon kell jogászkodnom egy vitás garanciális ügyletnél, hogy egyáltalán érvényes-e még a garancia, vagy se.
"...de az a plusz 10ezreket amiket ott hagy az ember a Márkaszervizben azt hiszed le van fedve?..."
Nos, nem!
Sőt, mi több, egyáltalán nem hiszem, hanem nagyon jól tudom, hogy nincs lefedve.
A márkaszervizekben nem bízom.
A lényeg felett elsiklottál, azért viszem kötelező szervizelésre az autómat, mert ez az előírás és ennek semmi köze ahhoz, hogy bízom-e bennük, vagy sem.
Igen, a 2 középső kép mindegyik a tömítésé. Tudom, hogy hoz komplett szettet minden kereső Renault/Dacia típushoz. Egyik se jó. Lötyögnek a házban, előbb nyitnak, lassan szabályoznak. Annó több évem ráment, végig próbálgattam vagy 15 félét. Ha jót akarsz, semmi mást ne vegyél, csak is kizárlóga a képen látható, ugyan ilyen cikkszámút, ne helyettesítsd semmivel (ha esetleg nem találsz, nekem van raktáron) . A termosztát csomagolásában is lesz tömítés, az mehet a kukába. Ami tömítést veszel pluszban, az kell rá. Nagyon passzentosan fog belemenni, kis lapos csavarhúzó segítségével. Mielőtt beletennéd a házba, csiszold fel a ház felületet, bele a termosztát tömítéssel együtt, és kend meg vékonyan a tömítés és a műanyag ház felületét motortömítő pasztával. (nem sziloplasztal, nem FBS-el, stb.)
Még egy kérdés, kettő lesz belőle: Négy kép van, ugye a tömítés van elölről-hátulról fotózva, mert három alkatrészről beszélünk? :)
Másik kérdezés, hogy ahogy a tömítést keresgéltem, feldobott egy komplett termosztát-tömítés kombót, ez lenne a Renaultnak gyártott változat, ami szintén VERNET (VTH6047.89J) Erről van esetleg tapasztalatod, vagy biztos, ami biztos alapon tegyük be a Land Roverét?
Nekem vannak abszolút pozitív szervizes tapasztalataim, meg kevésbé pozitívak is, ahogy más területeken is. Szerintem itt a Te tisztességedben senki sem kételkedik.
Viszont a márkaszervizekkel az a baj, hogy nyulak vagyunk (én is). A németek már rég elérték, hogy tiszteletben tartsák a törvényt, de ehhez az kellett, hogy az emberek tömegesen vigyék ne márkaszervizbe a kötelező szervizes autókat, és bevasalják mégis a garanciát. Biztosan kellett hozzá ott is pár per, de végigcsinálták, és ma senki nem meri azt mondani, hogy elvész a garancia, ha máshol javítják. Nem is mondhatja, mert az EU-jog nem engedi.
A GTC24 az elektronika 7 ,vagy 13 tűs csatlakozóval.
Sajnos a pontos árat nem tudom, nekem utoljára a Dusi-ra szereltek fel, de a márkaszerviz végezte az új autónál. Megegyeztem velük, hogy csak akkor veszem tőlük, ha az általam választott vonóhoroggal vehetem.
Írjátok ezeket a történeteket a márkaszervizekről, meg az átvágós maszekokról stb. Tényleg ez van sajnos legtöbb helyen :( Én úgy érzem tisztességesen dolgozom, megvan az ügyfélköröm is, bővülni sincs már nagyon hova. Munkámat elvégzem a legjobb tudásom szerint, soha senkit nem csaptam be, és nem trükközök az anyagokkal. Fórumokon hamar híre ment volna. Sosem dolgoztam márkaszervizesként, sem más autószerviz alkalmazottjaként. Amit eddig tettem, azt mind az ügyfélért, mind magamért, 3. személy/cég kizárva. Mára azonban eljutottam odáig, ha idegen társaságban beszélgetnek az emberek, jobb ha csöndben maradok, és nem mondom mivel foglalkozom. A legtöbbjüknek ugyan is csak rossz emlékeik vannak, átverték őket, nem kaptak tisztességes munkát. Meg az olajcsere, szűrőcsere alap dolgokat, ami nem autószerelő munka, hanem a betanított segédmunkásnak való, sem csinálják meg rendesen. Szóval jöbb csöndben maradni, mert nekem kellene mások helyett szégyenkeznem. Holott az lenne a normális, hogy én is kihúzhatnám magam, és büszke lehetnék, hogy a semmiből mit elértem, előteremtettem, mint bármelyik más szakmabeli szakember. Manapság ez az egész úgy szégyen ahogyan van :(
Az elektronikát tőlük vásárolom én is. A legjobb a piacon. Magyar fejlesztés, gyártás, az ellenőrző funkciója pedig nagyon praktikus. Ja és nem vacakol a LED-es utánfutó lámpák miatt sem, mint a gyári Daciáé.
Jé, ezek még azok a képek, amiket régen én küldtem Targonzásnak :) Igen, a régi fajta K4M-hez ez vállt be. Ez egy rover termosztát. Igaz nem 89 fokos, csak 88, de azt legalébb tartja is, nem mint a többi, ami elgyengülve 7-7 fokkal előbb nyitogat. Bontás előtt mindenképp nézd meg , hogy a te termosztát házad ilyen e. A késői K4M-eken ugyan is volt más fajta, laposabb, 2-szer ekkora is, mint a régi Megane2/Senic2-nél. Abba nem is jó ez a termosztát.
Nekem az összes autóm vonóhorga itt lett szereltetve, vagy innen származik. A dusinál megkértem a szalont, hogy innen szerezze be, és szerelje fel, mehet a lista árukon (gyári horog). Bele mentek.
Előnyök:
1. Levehető, a kis tároló zsákkal pont elfér az emelő mellett.
2. A csatlakozó felhajtható a lökhárító alá, terepen nem okoz problémát. Maga a vonóhorog tartó levétel után nincs lejjebb, mint az autó legalacsonyabb pontja.
3. Nem a gyári elektronikával kérve plusz funkciót is kapsz:
- csatlakozáskor a teszt automatikusan lefut, csak nézni kell, nem kell neked kapcsolgatni mindent
- ha kiég a fék, vagy irányjelző, addig a városi vesz át szerepüket, vagy fordítva.
amikor autóvásárlás volt a program nálunk, nem igazán volt információ olyan fogyasztásról, ami a nagyon rövid távon használatnál adódik.
Ezért leírom, hátha valakinek segít.
1.2 Tce, első kerekes, a bőrön kívül full felszereltséggel.
Én akkor 10 literben kalkuláltam.
15 ezer km, 1,5 év használat után kiderült, hogy ettől azért pozitívabb: 8,99 liter/100 km a fogyasztás.
Úgy gondolom, hogy ettől többet csak akkor lehet produkálni, ha valaki órákig járatja álló helyzetben.
A felhasználási kör:
ideális fogyasztási helyzet (90-100 km/h): kb 2%
autópálya, de ott is inkább 140-150 km/h: kb 10%
A maradék városi csúcsforgalom, ott is jellemzően 3-5 km-es távok. A délutáni gyereklogisztikai program kicsit több, de az meg teljesen csúcsforgalomban.
A nyári fogyasztások (mindig klimával) 8,5 liter körül van, a téli pedig 9-10 között. (10 fölé sose ment, pedig kint alszik, a jégmentesítés mindig montor melegítéssel történt. Egyébként nagyon jól és gyorsan fűt.)
Összességében nagyon jók a tapasztalatok. Az elődje egy 1.9 dci Scenic volt, de az se evett nagyon kevesebbet, kb fél literrel volt a nagy átlaga alacsonyabb.
Amikor olvasgattam a 6 liter körüli benzines fogyasztásokról, eléggé hihetetlennek tűnt. De saját tapasztalat alapján már el tudom hinni, az előbb leírtak ellenére is. Én alapvetően csak tankolni járok vele, de akkor az a néhány km mindig kijön 6 liter alatt. Egyszer elmentem vele kb 40 km-t tankolás után városban, nagyon odafigyelve a gyorsításokra, lehetőleg motorféket kihasználva, akkor 6,5 volt óra szerint a fogyasztása, azaz kb 6,8 lehetett a valós.
De a mi felhasználásunk tényleg a lehető legrosszabb. A reggeli csúcsforgalomban sokat tudunk spórolni időben, ha "ezt még megelőzöm, legyorsítom, a végén meg nagyobbat fékezek" vezetéssel. Ez viszont kb 2-3 litert emel a fogyasztáson. A saját autómmal (1.4 Tsi) ma reggel 8,5 literrel beértem a 4 km-re lévő irodámba. Hazafelé mindig a csúcsforgalom után megyek, akkor 6 liter alá lemegy. Akkor van értelme a 2-300 méterre lévő lámpáig motorfékezni, lehet tempomattal akár 1 km-t is menni.
Egyébként az 1.2 Tce dinamikája nagyon jó. Csendes, nyomatékos, nem kell 3000 felé pörgetni, hogy meglóduljon. Tényleg nagyon fürge.
És kicsit az előző szervizes eszmefuttatásokra is reagálva:
Megvettem a garancia hosszabbítást 5 évre, és hozzá a karbantartás csomagot.
Lesz@rom, hogy milyen olajat raknak bele, 5 évesen úgyis eladom, veszek egy másikat. Akkor lesz egy full felszereltségű, kevés km-t futott, végig márkaszervízben karbantartott autóm, szerencsére a 3 gyerek se lakja le, ez elég jó pozíció az értékesítéshez.
Ezzel a csomaggal 25 ezerre jön ki egy karbantartás. Ez azért baráti ár, ennyiért hozzá se nyúlnék.
Bár hozzá kell tennem azt is, hogy a márkaszervizben jobban megbízok, mint a zsivány maszekokban. Sajnos ismerek néhányat közelről.
Bár az is lehet, ha lenne egy kis időm, akkor most adom el, és veszek egy 7 ülésest az állami támogatás miatt. De egyrészt nagyon szeretik a Duster a gyerekek is és a feleségem is, másrészt anyagilag nem leszek előrébb (Nálunk elvárás a kulcs nélküli nyitás, automata klima. Ezek Dacián kívül mind csak drága opcióban érhetők el.) Meg nem érek rá ezzel foglalkozni.
Egy jó régi posztra kérdeznék. Téma K4M benzines motor (a régi) termosztát. Előjött a 4 csík helyett 2 csík probléma. Az említett cserealkatrészek ehhez, vagy az új motorhoz lettek kikeresve? Köszi!
Hasonlóképpen gondolkodom a márkaszervízzel kapcsolatban. Csak a garanciaidő lejártáig fogják ismerni hogy merre van fésülve a hajam, utána rögtön dobbantok tőlük!
Én az olajat és a szűrőket 10ezrenként cserélem. A márkába az előírt 20ezres etaponként jelentkezem, de közte a Farkas Filtert látogatom csereügyben, ahol nincs garanciavesztés, viszont harmadáron cserélnek mindent.
Most eltávozom Grazba egy hétre - autópályán, 115-120-al fogok közlekedni, jelzem majd a fogyasztást -, de utána megyek a Filterhez, és cserélem a levegőszűrőt azonnal.
Ilyet még nem is hallottam, hogy levegőszűrőcsere 60ezer km-enként!!! :-o Én eleddig alapnak gondoltam, hogy ha olajcsere, akkor azzal együtt jár a légszűrő váltása is.
Persze persze, tudom tudom, ha elolvastam volna a kézikönyv megfelelő oldalát, akkor tudtam volna. :-)
Ja lehet meg akar spórolni pár ezer forintot az éves revizión, de az a plusz 10ezreket amiket ott hagy az ember a Márkaszervizben azt hiszed le van fedve?
Tudom nem kéne átalánosítani, de az éves revízió alatt tényleg azt hiszitek, hogy megnéznék mindent, a fékeket, a korroziót stb... körbe járja oké, megtapogatja hogy nem lóg oké.
Kifizetsz mindent el hozod a kocsit télen és fél év múlva bumm nem megy a klíma ... (fél hónapos story) Jön valami kis langyos levegő, összes szervíz zárva augusztus 20-i hétvége de a fél országon átkéne kellni.. oké Google a barátunk akkor nézük meg a pollenszűrőt, az meg így nézett ki ..:
Ez aztán szakszerű meg gyári technológia , oké hogy kezdjük elhagyni a mechanikus dolgokat na de ennyire ?? Plusz két marék levél és még nem tudom mennyit porszívóztam le belső elpárologtatóról, ami nagyon valószínű hogy az eltömődése miatt nem hűtött, másikat tettem bele nem így összetörve amit szervízes Józsink a gyári technológia szerint csillagos ötös alapon bele tett és lám hűt újra a légkondi.
Természetesen 220-s vérnyomás mellett megnéztem, hogy mennyit fizettem érte... felmerűlt bennem hogy lehet nem is cserélte ki és már másfél éve gyűl a falevél ,de kiszámlázta.
A számlát vizslatva, azt is észre vettem hogy 5w30-s dízel olajat számlázott mikor nekem benzines autóm van. Szerencsére itt is loganos a segítségemre volt és szólt hogy le kéne majd cserléni.
Csak az a poén hogy már az 5000-és olaj cserénél is ezt tették bele.. ha egyáltalán ezt tették bele és nem a 10w40-t, mert pl a barátoméba csak azt voltak hajlandóak tenni ugyan abban a szervízben. Arra hivatkoztak, mikor a barátom szóvá tette, hogy nekem 5w30t zokszó nélkül beletették, hogy igen az enyém stepway azt engedi a rendszer, de neki artic és azt nem.. Egy gondolat menetre itt megállva, a felszereltségnek miköze van az olajhoz? Furcsa mód nem számít hogy ugyanazzal a motorral van szerelve mind a kettő autó.. Na mindegy, ezért fogtam és mivel az autóm futott így kb12ezer kilómétert és januárig nem voltam hajlandó várni, de ma már egy olyan világot élünk hogy csak az a biztos amit te magad csinálsz, így kicseréltém az olajat saját magam. Ha nem tetszik a szervíznek, meg ugrik a garancia, hát csésze meg magát ott az Renault-os ahol van. Majd jogi utakon el vitatkozhatunk, hogy ki milyen technológiát tartott be eddig... Így is ráfizetés és azt az említette plusz ezer forintokat ezek után nem vagyok hajlandó kifizetni munkadíjban.
Arról nem beszélve, hogy az olajleeresztő csavar réz alátétje úgy rá volt préselődve a csavar fejére, hogy majdnem átesett rajta, (de legalább megnyugtatott az, hogy a gyári összejelölés 90 fokkal el volt csavarva, azaz legalább a két olajcsere közül egyiket Jocóka végrehajtotta) szóval az biztos nyomatékkal volt lehúzva és nem paraszt erőből, de biztos az volt a baj hogy nem volt oda írva mint az olajszűrőházon, hogy mennyi Nm-rel lehet max meghúzni. Ez is megért volna egy képet ;)
Tudom, itt jönne az hogy sima 8mm-és négyszög kulcsot használt biztos és nem a racsnis dugókulcs fej verziót. De akkor is miért kell szakbarbárnak lenni egy mondhatni vatta új autónál?
Persze egyértelmű, hogy többet nem viszem oda az autót viszem majd másik szervízbe az évesre.
Duster2-nek meg örülök, hogy szabad idejében utána jár ezeknek és én érdeklődve várom a fejleményeket, hogyha ezt egy szervíztől vagy netalántán a Renault HR-nél megkérdeznéd, akkor ők mit válszolnának, ha válaszolnak.
De visszatérve a plusz garanciára meg a szervízben plusz pár ezerért elvégzett munkára , az a kérdésem, hogy most tényleg ti bíztak 100%ig a szervízben, revízióban?
Másik eset, egyik ismerősöm az autó átvételekor észre vette, hogy a hátsó lökhárító meg van karcolva. A trélerén vagy a szalonban , az mindegy, de hát egyértelmű hogy 0km-s autót nem fogja elhozni összekarcoltan... Természetesen a szalonban szót szót követett már maga a szalon vezetőjével, aki váltig állította hogy nem az ő hibájuk ez van. Ismerősöm már épp ész érvekkel nem hatva a drágalátos márkaszervízre, közölte hogy kihívja a rendőrséget most a percen, hogy jogi utakra terelje az ügyet mert ő nem ezért fizetezt több millió forintot. Erre hírtelen megenyhűltek, lepapírozták, hogy x napon vigye vissza és garanciában újra festik. Oké, adott napon vissza vitte, de hát furcsa mód a szakszervizes karosszériás, pont azon a napon PONT szabadságon volt. Mit volt mit tenni, ismerősöm felhívta a Renault központot és elmondta a történteket. Furcsa mód ahogy letette a telefont és kiment cigizni egyet már csörgöt az adott márkaszervíz telefonja, szaladtak is utána hogy adnának egy másik időpontot. Elvitte másodjára, akkor már ki is javították, de a papirozás elmaradt. Ezt szóvá is tette, hogy ezzel mi lesz. Erre a szervízfőnök annyival nyugtázta:Hadjad majd elírjuk másikra..
Na is itt ,megintcsak el lehetne gondolkozni, hogy kinek az autóján kinek a dolgait számolják el?
Természetesen az ismerősöm se akkor jött le a falvédőről és kikövetelte a papírt (hisz ha elszeretné adni az autót és valamilyen leleményes vevő körbe megy festék mérővel és felkiált, hogy ez a kocsi törve volt , hisz a hátsó lökhárítón vastagabb a festék, akkor hogy magyarázná meg hogy a drága márkaszervíz Juci néni autójára papírozott)
Ja már ha már papírozás! :D Elvittem az autót más ügyben egy másik márkaszervízbe még a múltkor. Oké kellett nekik a rendszám, de nem találtak a rendszerben. Csak alvázszám szerint. Vissza nézték és ahol eddig volt szervízben (itt is vettem), ott nem rendeltek rendszámot az adatok közé. Ez már csak azért poénos, mert amikor ott olaj cserébe voltam, észre vettem hogy a rendszámom el van írva. Szóvá tettem, de erre az volt a válasz, hogy: Á, nem lényeges.. nem számít de ha akarod átjavítjuk.
Hát én azért megkértem, hogy írják már át legyenek szívesek. Hát sikerűlt átírni.. a mellékelt példa is mutatja.
És az ilyen emberek dokumentálják az autó előéletét, meg dolgoznak technológiai leírás alapján??Hadjuk már ..
Nem azt mondom, hogy az összes szervíz ilyen, meg remélem, hogy a szervizekben vannak loganoshoz hasonló lelkes és a szakmájához értő emberek. De szerintem ezek után jogos ha azokat a pár ezer forintokat nem szeretné ott hagyni.
Meg hát nem csak ezen a fórumon lehet olvasni, hogy ez a szervíz ilyen az meg olyan.
De hogy a plusz garancia , meg az éves revízió védelmet add ha pl belerohad a falavél a belső elpárologtatóba?? Kiváncsi lennék mivel magyarázná ki magát a Renault .. gondolom az első lenne, hogy ne álljak fa alá..
Szóval, bocs a kis novelláért csak megmosolyogtatónak találom azt amikor a kiterjesztett garanciával, mega márkaszervízés felárral azt hiszük hogy teljes mértékben le vagyunk védve.
Ez talán csak, annak éri meg aki 3-5 évente az adott garancia időn belül átűl egy másik 0km-es autóba.
De ne legyünk álszentek, hogy valószínűleg nem sok ilyen magán Dacia tulajdonos van, hisz vagy zsebből vagy hitelre is vesz valaki Daciát, nem hinném hogy a nagy magyar valóságba azért vette a napjaink új népautóját, hogy anyagilag megteheti, hogy garancia időn belül új autót vegyen..
Gondolom az olyanok mint én akik abban a naív tudatba vették ezt a márkát, hogyha majd szét esik alólam, remélhetőleg a kétszámjegyű évek után akkor vesz majd másikat az ember.
Személyszerint januárban (amikor két éves lesz az autó) akkor olyan márkaszervízbe viszem ,ahol előttem a helyi Joczsi majd az általam megvett olajat tölti bele(nem hordóból pumpálgatva ha még az is van ráírva ami kell....neeemm..). Lehet ezért autózom kell, de akkor majd kocsikázok..
Aztán 3 évesen, januárban vigyem majd még revízióra? Minek? Garanciát már úgyse vállalnak rá, akkor meg a jól megkeresett pénzemet miért költsem náluk? Azért mert márka ? ...
Majd ha garanciának belül még lesz olyan, mint most az ablakos nyűgöt akkor viszem, de utána? Jó pénzért gondolom bármit megcsinálnak ők is.
(Tudom nem dusterem van és ez az a fórum, de a márka az már csak a márka ;) )
Használat: céges napi használat, alapból 2x15-20 km-es bejárás irodába és országosan vidéki magyar helyszínekre.
167e km van a kocsiban és 4,5 év használat, ami havi 3000 km futásnak felel meg.
Karbantartás/sofőr: 15..20e km-ként szakszervízben / állandó 1 férfi sofőr, vigyázós, kímélős, műszaki beállítottsággal.
Üzemanyag: kb. 150e km-ig MOL alap gázolaj, utóbbi 17e km-en OMV MM Diesel és Spuri adalék és injektortiszító, pro-tec adalék is ment bele rendesen.
Beavatkozás oka: nem tudtam megmondani, hogy pontosan mi, de észrevettem, hogy a motor nem muzsikált/járt/duruzsolt már annyira lágyan, szépen, illetve a szelepház feletti turbócsőnél olajsár volt tapasztalható, amire a szakszervíz csak legyintett, hogy annyi kis szivárgás azon a helyen normális, nem kell azzal foglalkozni. Semmilyen hibakód nem volt a műszerfalon.
Célom az volt, hogy a szívórendszer megbontásával szemrevételezéssel ellenőrizzem a tömítettségeket és az esetleges kokszos/kormos állapotot (EGR szelepre gyanakodtam nagyon, de a szakszervizben azt a tanácsot kaptam, hogy ha nincs hibajel, akkor nem szokott velük gond lenni, nem nagyon javasolták a megbontásos ellenőrzést! hiába erősködtem, hogy 167e km után meglepődnék, ha elfogadható állapotú, jól működő EGR szeleppel találkoznék!), illetve kicseréljem a hibás turbócsőtömítést, ami szintén lepattant a szakszervíznél.
Kb. 4,5 órás művelet zanzásítva: akksilekötés, levegőbeömlő, levegőcső, autó megemelés, jobb első kerék levétel, turbócső lekötés, EGR kiszedés/kifordítás, takarítás, tisztítás, koromoldás Carb Clean-nel, fém-szívócső levétel, összeszerelés, tömítéscsere és elpakolás, próbajáratás.
Képeket alul csatolom, ha sikerül. :)
Számomra az első meglepetés:
BorgWarner turbó van a kicsikén, ami: Made in Hungary (Oroszlány).
EGR: ez egy nagynyomású hűtött EGR szelep:
Vízcsöveket nem kellett lekötnöm, ki tudtam forgatni a helyéből (ez kulcsmomentum volt, mert a hűtőfolyadékkal már nem akartam szívni! viszont cserébe ott görnyedtem a takarításhoz, járatáshoz a motortér felett). Érdekes látvány fogadott, amiből egyértelműen kiderült, hogy csukott állapotban, de mozdulatlanul, a koromtól beállt, nem tudott már mozogni, dolgozni.
Szelep körüli rész megtisztítása után még mindig mozdulatlan volt. A hüvelybe belejut a korom és a tengely beáll, mint a szög (az hogy miért nem volt hibaüzenet/sárga lámpa a műszerfalon nem értem, hisz van egy kis mechanikus visszajelző kapcsolója az EGR-en, ott a tetején, amiről tudja az ECU, hogy milyen helyzetbe van). Burkolat le és jó fél óra játék, mire picit megmozdult, aztán egyre jobb lett, egyre könnyebben ment, majd már annyira jó volt, hogy a rugó a saját erejéből is vissza is tudta nyomni a szelepet, de durván szennyezett volt. Közben ment a koromoldó folyadék, porszívózás, járatás. Kérdés még, hogy jelen életmentő műtét után, visszaszerelést követően vajon meddig bírja még. Lehet az lesz, ami gyakran szokott, hogy a műtét sikerül, de a beteg sajnos meghal!
Rövidesen ki fog derülni. Az első pár 10 km pozitív, eddig (még) nincs gond és a hangján is érezni, hallani, hogy változott a motorműködés pozitív irányban.
Aztán ezt a hajlított fémcsövet szedtem ki és takarítottam ki.
Aztán jött a szelepházfedél fölötti turbócsőcsatlakozásnál lévő tömítéscsere (átmérő 50 mm, narancs színű), mert kinyúlt, elszakadt a gyári, az okozta a tömítetlenséget és a cső alatti olajsár jelenlétét (ettől fütyült is kicsit a turbó és erölködik is, mert az ecu próbál kompenzálni, hogy az adott turbónyomás meglegyen! nagyon fontos, hogy végig a turbó utáni csöveknél ne legyen tömítetlenség, amire az olajsár hívja fel a figyelmet és a szűk pici réseken kiáramló levegő esetleges fütyülő-sípoló hangja!):
Várom válaszotokat, véleményeteket. És aki tudja, ne kíméljen:
Vajon a műszerfali sárga check engine hibalámpa miért nem szólalt meg, hisz az egr brutálul le volt tapadva és erről az ecu is tudott, hisz direkt visszajelzése van, hogy milyen helyzetben az EGR?
Tapasztalatként fentiből levonható, hogy szerintem 100e km után érdemes kiszedni, ellenőrizni, tisztítani az EGR-t, még mielőtt megérkezne a sárga lámpa.
Na jó, de akkor még egy okkal több, hogy oldjam meg függetlenbe, mert nagyobb bajnál ígyisúgyis per lesz. Vagy úgy érted, ha rendesen elhordom márkásba akkor nagyobb bajt is orvosolnak?
Mérlegelek, de úgy gondolom nem kaszálnának el, bízom az igazságszolgáltatásban. Egyértelmű amit leírtak arra a papírra, szívózás esetén felkeresnék újságot is, nem biztos, hogy elhajtanának.
Ehhez nincs is mit hozzáfűzni, igaz, döntsön mindenki a legjobb belátása szerint, nálam sincs a bölcsek köve. A költségekhez annyit, hogy rendjén van, ingyen csak a szél fúj, a tisztességes munkát tisztességesen meg kell fizetni, és nem akarom ugyan ismételni magam, de lényeges: azt nehezen viselem ha lehúznak!
Gyárit, vagy Bosal-t. Dusterhez ezek válltak be, én mást nem ajánlok. Nem tudom hányas évjáratú Dusterhez szeretnéd. A 1-es duster faceliftjétől CanBus elektronika is kell a vonóhoroghoz. Én foglalkozom ezzel is, ha gondolod, kompletten műszakival tudom válallni.
Hát a reset dolgában pont nekem volt igazam. Robotokhoz nem értek, de gyanítom az alapelvük ugyanúgy a Neumann féle számítógép. Processzor memória szoftver...etc. Max. több logikai kaput tartalmaz, alapjaiban ugyanaz, mint az autóé. A garancia meg le van írva, milyen feltételekkel él.
Igazad van, szíved joga, hogy szerelteted. Az enyém a legegyszerűbb volt amit fel lehet lelni, egy délelőttömbe került felrakni, már egy éve hibátlanul megy, nyit zár amit kell, garancia így is 2 év, ha lehal veszek újat. Az a tapasztalatom, hogy + garanciaévekért nem nyerő pénzt adni. Nálam ha valami kihúzza a garanciális időt, akkor azt többszörösen teszi. (Autó 14 év, mosógép: 11 év, mosogatógép 7 év, tv 7 év, hűtő 11 év, etc. számítógép 5-6 év, monitorok 8-10 év) Szóval a statisztika azt súgja ne fizessek extra garanciáért, mert ráfizetés. Az autó lényegesen nagyobb érték, mérlegelni kell.
Sziasztok
Vonohorogban szeretnék segitséget kérni.
Kinek mi vált be?gyári vagy utángyártott?
Hol érdemes megvenni, felszereltetni Győr környékén?
2014es modellre lesz.
Koszonom
Duster2-nél ezt a resetelést nem ismertem. A többi Dacia modellnél azonban 2017 második felétől csak a gyári Clippel lehet. Szoktam is. Én nem használok Bosch KTS-t, ellenben szoktam olyan szervizeknek dolgozni a gyári Clippel, akiknek Bosch van, és néha az nem elég. Azt kell tudni a diagnosztikai műszerekről (mármint a normálisakról, nem a pár ezer vagy 10ezer Ft-os vackokra, hamisítványokra gondolok), hogy 100 autóból pl. 95-höz jók, de azoknak az autóknak is csak 70-80%-ban látnak bele a ,,lelkivilágába". A maradék dolgokhoz kell minden gyártó esetén a gyári technika.
Hiába írod a jogszabályokat, elhiszek én neked mindent, de azzal probléma esetén nem sokra fogsz menni. Ha kissebb értékű dolgokról van szó, azt megoldják garanciában, ha nagyobb értékűről, akkor meg feje tetejére állhat az ember, bármi volt az előzmény, akkor is kénytelen lesz pereskedni. Aminek a végkifejlete eléggé bizonytalan. Másrészt ha a pert esetleg meg is nyered évek múlva, az se jelent semmit. Persze ilyenből nem sok van 1-1 évben, de ami rémsztorik vannak autós ügyekben, arról néha-néha lehet olvasni a neten. Az, hogy kiállsz az igazadért, nagyon helyes. Azt azonban nem kívánom, hogy megtapasztald milyen érzés, amikor az igazad ellenére egy több évig tartó perben a csodálatos igazságszolgáltatás elkaszáljon, és elbukd egy autó ártát. Nekem volt ilyenben részem (nem szerivizelés miatt) egy eléggé jól szervezett ,,bűnbanda" miatt.
Mindenki azt tesz az autójával, amit jónak lát. Én csak saját tapasztalataimat, észrevételemet osztottam meg, ez még nem azt jelenti, hogy ez az igazság. Én Daciákkla foglalkozó független szerelő vagyok, a garanciális autóimat még is elviszem az éves kötelező szervizekre (sőt a +2év garanciát is megvettem). Pedig van ismertségem több helyen is, könnyebben el tudok intézni ezt-azt. De nem teszem, beállok a sorba épp úgy mint a többi tulajdonos, és kifizetem amit ki kell. Egy új autónak vannak költségei, ezzel mindenki tisztában lehetne.
Szia! 100 %-ban igaza van a két elöttem szóló topiktársnak. Mindannyian megtudunk sokmindent csinálni, én pl Fanuc robotokkal foglalkozok, ehhez képest egy autó felépitése elektronikája őskorszaki, de a garancia az garancia. Szerdán szerelik az elektromos kapumat, online megrendelve nincs rá 3 év garancia csak akkor ha ők épitik be! Nekem a szerelés ami 2 óra lenne igy megér 40000ft-ot a 3 év miatt!!! De sokbaz értetlen ember....
Pont ehhez a feltételhez még csak szervíz sem kell, nemhogy diagnosztikai műszer.
Végigolvastam a könyvét, az olajcserét megcsinálhatom és ki is tudom nullázni, manual 1.66:
Semmilyen extra cucc nem kell a nullázáshoz, mindössze a megfelelő gombokat kell lenyomni. Akkor ezt a pontot át is ugorhatjuk. A másik, hogy az általam látogatott szerelők mindegyike rendelkezik a Bosch féle diagnosztikával, ami ilyen kinullázás mikéntre is megadja a választ vagy, hogy milyen nyomatékkal lehet adott csavart meghúzni, de szerintem ezt jobban vágod.
Igen ebben lehet valami, de eddig bejött, a legtöbbször elég megemlíteni, mi a törvény, nagyban változik a hozzáállás. Nem hátrálok meg ha úgy gondolom, hogy a jog mellettem van.
Nem is kell kiadnia semmilyen szoftvert. Adatokat viszont igen. Írtam, akkor műszakira is kizárólag a márkaszervíz tudná felkészíteni az autót, az meg aránytalan versenyhelyzetet teremtene.
Érthető, hogy mindenki a saját érdekét nézi, meg próbálkozik, ezért van a törvény.
A lényeget Loganos Nagymester leírta, nem ismétlem meg.
Néhány ezer, vagy akár tízezer forint megtakarítása miatt, nem kockáztatom többszörösen, több százezer forint esetleges elvesztését.
Ergo: hagyom, hogy a márkaszerviz a neki előírt R.H.-s szerviztechnológia szerint végezze az autóm karbantartását. Teszem mindezt úgy, hogy jól tudom, hogy a nevezett technológia sok elemét olcsóbban és akár a saját kezeimmel is meg tudnám csináltatni/csinálni.
Másrészről, tudom azt és mindig szem előtt is tartom, hogy (sajnos) hol és milyen feltételek között élünk.
Létezik két meglehetősen régi mondás, amelyek jól lefedik az adott helyzetet.
"Meghalt Mátyás, oda az igazság!" (1490. április 6.)
"A jog általában, mindig annak az oldalán van, akinek több pénze van jobb ügyvédre!"
A fent leírtak az én álláspontomat tükrözik!
Ugyanakkor tiszteletben tartom a Te véleményedet, mert normálisabb körülmények között az lenne az alap...
,,Ha ezek közül akármely pontra - akár egy tételére is - azt mondja bármelyik autószerelő műhely, hogy ezt nem képes megoldani, azt nagyon nagy ívben el kell kerülni."
Jó nagy ívben tudnál csak körbe menni az országban :) mert egy független sem fogja neked megoldani a gyári diagnosztikai műszer nélkül. Bocs, de nagyon leragdtál a jogszabályoknál, az élet más. Az autójavítás/karbantartás pedig már jó ideje nem csak a mechanikus dolgokból áll. És a Renault akkor sem ad ki szoftvert. Egy VW-hez pl. tudsz venni a márkahálózattól, akár több ,,lépcsőben" is, hogy mihez legyen jogosultságod, BMW-hez, Mercedes-hez is. De a Renault nem adja ki.
Nem gondolom, hogy elcsúsztam volna. A törvény tétele, hogy a gyártónak át kell adni az információt a "gyártói technológiáról" pl. azt is, milyen nyomatékkal kell meghúzni az adott csavart és ezt ki is adja.
Teszem azt vezérműlánc szakadás esetén kínos lenne arra hivatkozni, hogy hát nem a hivatalos villáskulccsal húzták meg az olajleeresztőt vagy mert Mol motorolaj lett beletöltve Elf helyett. Egyfelől a szakma is jót röhögne másfelől a pert simán buknák. Természetesen ha a szervizelő műhely hibázik akkor az viszi a balhét.
A diagnosztikához szintén minden adatot át kell adniuk, át is adják. Ha hibát ír ki garanciális időn belül, akkor meg márkaszervíz, ingyen kell a garanciális hibákat javítani. A frissítés szintén ingyenes kell legyen, mivel azért kell frissíteni, mert hibát tartalmaz az előző. Sőt ha súlyosabb a hiba, akár garancián túl is. Más márkánál pl. légzsák miatt az öregebb verdákat is visszahívták, szoftveres hiba is okozhat légzsák ki és ki nem oldást. Ha ez 10 év múlva jön elő, akkor is ingyen le kell frissíteniük a szoftvert.
Ha független szervíz diagnosztizál, az, hogy mennyit fizet érte rá tartozik. Az ügyfél meg eldönti, hol diagnosztizáltat, akár a márkánál, a diagnosztika eredményét meg át kell adni, ezzel sincs gond.
Ezt írták a "Jótállási és karbantartási" lapra, mint garanciális feltétel:
A KÖVETKEZŐ MŰVELETEK LEGYENEK ELVÉGEZVE A SZERVÍZ SORÁN: "A korrózióvédelem ellenőrzése - Kipufogócsövek ellenőrzése - Szervokormány hidraulikus körének állapot- és szintellenőrzése (opcionális) - Hűtőkör állapotának, tömítettségének és szintjeinek ellenőrzése - Fék/tengelykapcsoló kör állapot- és szintellenőrzése (opcionális) - Robotizált sebességváltókör állapotának, tömítettségének és szintjeinek ellenőrzése - Tömítések/gumi tartóelemek/gömbfejek lengéscsillapitók állapotának ellenőrzése - Abroncs-, nyomás- és kerékmenetbiztonság-ellenőrzés Szelepsapkák ellenőrzése - Féktárcsák és fékbetétek kopottságának ellenőrzése - Jelző és világítóberendezések (külső/belső) működésének ellenőrzése - A szélvédő és a külső visszapillantó tükrök állapotának ellenőrzése - Ablaktörlő lapátok és szélvédő-mosófolyadékszint ellenőrzése - Légzsák, motortéri címkék ellenőrzése - Visszajelzők működésének ellenőrzése a kijelzőegységen - Karbantartás/olajcsere kijelző visszaállítása - Dokumentáció és a karbantartási címke elhelyezése "
Ha ezek közül akármely pontra - akár egy tételére is - azt mondja bármelyik autószerelő műhely, hogy ezt nem képes megoldani, azt nagyon nagy ívben el kell kerülni.
Ha a "gyári technológia" nem lenne megosztva a függetlenekkel, műszaki vizsgára se lehetne felkészíteni az autót csak márkaszervízben, ami ugye nonszensz.
Szívesen viszem én az autót a hivatalos szervízbe, ha nem érzem magam átverve. Persze lehet tévedek, mégis úgy számolom 27-30ezer reális az első szervízért, nem a duplája.
Azon a 2 szón csúsztál el te is mind sokan mások: gyári technológia És egy független szervíz ezen már is elvérzett pl. azzal, hogy nincs meg a gyári diagnosztikai műszerük, nem tudnak softver frissítést stb. csinálni. Nincs meg adott autóhoz alavázszám alapján a dokumentációjuk, adatbázisuk (mert egy független szerviz nem tud mindebn egyes autómárkáért havona milliókat fizetni).
"A rendelet pontos elemzéséből épp az ellenkezője derül ki Brüsszelben alapos munkát végeztek: elvégeztethetünk ezentúl minden karbantartást márkafüggetlen szervizben is, ha ez a gyári technológia szerint történik, megfelelő időközökben és a gyárival megegyező minőségű anyagokkal. Ha mindez megfelelő dokumentációval történik, köteles a gyártó fenntartani a vállalt garanciát a járműre.
Egyedül a garanciális javításokat, vagyis amelyek költségeit a gyártó vállalja, kell márkaszervizben elvégeztetni ezekért viszont pénzt nem kérhet."
Szerintem meg tartania kell a garanciát. Ha jól értem, az egyik tétele a törvénynek, hogy a gyártónak át kell adnia a technikai információt!
Az autó vásárlásakor átadtak egy "Jótállási és karbantartási lapot". Ez tartalmazza a Gyártói Garancia feltételeit, karbantartási programot, kötelezően mit, mikor kell elvégezni, szó sincs róla, hogy ezt kizárólag a kereskedő szervízében lehet, csak előírás szerint kell menjen.
A gyártónak kötelessége átadnia, milyen paraméterekkel rendelkezzen az olaj vagy akár a szűrő, fékbetét, indexlámpa.
Kis túlzással azt is mondhatnák, hogy kicseréltem egy biztosítékot vagy ablaktörlő lapátot, ugrik a gari mert nem velük cseréltettem.
Illetve a BIC mindkét CAN-buszra csatlakozik, ő "közvetít" a két busz között. És mivel csak az előre meghatározott üzeneteket továbbítja (pl. külső hőmérséklet), nem lehet gond. Hiába küldene a MediaNav "satufék" parancsot a Média-CAN-buszra, a BIC ezt nem fogja továbbítani a fő (Vehicle-) CAN-buszra.
Nincs sem jó, sem rossz ajánlatom, mert nem végezhetem el. A tévhitekkel ellentétben ugrik a garancia, ha kötelező szervizre nem márkaszervizben kerül sor (én is elviszem az enyém). A kötelező szerviz az revízió, nem egynelő az olajcserével. Az egy dolog, hogy a márkaszerviz sem csinál sok mindent, de jogilag csak ő tudja betartani a gyár által előírt követelményeket. EU-s törvény ide vagy oda, a gyártók sem hülyék, levédik maguknak/szervizhálózatuknak dolgokat.
Persze, linuxosra is épp úgy meg tudom, mint a régebbi Medianavokra.
Bejegyzésed 2. feléhez: Sok számítógép irányítja az autót. Azok 1 közös canBus-on vannak. És küldenek át adatokat a 2. CanBus hálózatra, ami a multimédiáé. BIC, R-Go rádió, Bluetoot rádió, Medianav, stb. Ezek veszik a jelet, beleszólni nem tudnak semmibe. Még. Aztán jön majd az E-Call, és társai.
Jól összefoglaltad. Én ezért használok sok-sok éve minden motor típushoz gyárit. De sokan még mindig nem akarják megérteni. És kérdezik pl. hollehet gyárit venni, ki a beszállító stb. Aztán nem győzöm mindig leírni, hogy gyárit csak az autószalonból. (meghozza autós nagyker is, de minek, több napot kell rá várni és ott se olcsóbb) És az a gyári, ami Renault csomagolásban van. Hiába veszi a beszállító termékeként, az nem ugyan az lesz. És ez sok mindenre igaz, nem csak egy egyszerű olajszűrőre.
De-de szóljál csak bele, abból lehet okulni. A gyári az milyen? Nissan - Renault a felirat ha jól láttam... a Bosch 2e a gyári 3e? Egy rugót megér, azon nem múlik...
Akkor félreértettelek. :) Pollenszűrőt miért engedted nekik? Az nagyon el van rejtve?
Úgy értettem te is márkaszervízbe viszed, míg garanciális. Jóban vagyok a márkaszervízzel, kérek tőlük ajánlatot, ahogy a 25 éve nekem dolgozó autószerelőmtől is.
1 év nagy idő, tombolhat az infláció, de 57 ezret nem szeretnék adni a felsorolt munkáért, anyagért.
Kaptatok "Jótállási és karbantartási lap"-ot? Nem kötelező a márkaszervíz, nem feltétele a garanciának. Le van írva, mit kell elvégezni, azt bármelyik autószerelő műhely csinálhatja, az olajcserét akár a tulaj is. Eza könyvében is benne van. Nálam a folyadékok is le vannak írva, minek feleljen meg, de szó sincs róla, hogy csak ELF olaj mehet csak. (Jó mondjuk az lesz, mert jó és elfogadható pénzért megkapom) Számlásan max. 27 ezer az első szervíz. Olajjal, szűrőkkel együtt, max. egy óra, 1 ember.
- Olaj Elf, 5l ( csak 4,2-4,3 kell) 11e+ Champion Olajszűrő 1e - munka nagy duzzogva, sztorizgatás kv mellett 30perc... lényegében a legtöbbet a régi és új olaj dolgozza a folyással :)
- Ridex légszűrő 2e (hát azért ne várjuk meg a 60ezret, alap, hogy évente 10ezrenként csere) - munka, magamból kiindulva, kicsomagolással együtt max 2 perc, faék egyszerű ki és betenni, tényleg.
- pollenszűrő Bosch 3.2e - munka legyen max. 10perc
- átvizsgálásra marad 18 perc, de amíg kicsorog a régi olaj le lehet ellenőrizni, müködik-e az index vagy van-e rozsda.
- bélyegzés aláírás 1 perc (ez legyen ajándékba)
Szumma:
Anyag:
16 931 Ft anyag, minden bruttó, számlás garanciális, jó minőség, szabvány szerinti
Nem , nem ott tettem fel mert ott semennyire nem aktívak az emberek.
Azt meg rajtad kívül szerintem senki más nem tudja itt a fórumon, hogy nem ugyanolyan az ablak keretünk. (valószínűleg még a legtöbb márkaszervizben sem)
Oké, hogy más típus az autóm de gondolom a márka mivoltjából is vannak közös metszéspontok és továbbra is itt fogom feltenni a kérdéseimet.
Miért? Mert ezt a fórumot olvassák meg használják, nem úgy mint a többit mint pl a Logan mcv-s fórum ? 07.23 az utolsó bejegyzés és pl ottani kérdésre nem válaszoltál te se bő másfél hónap alatt.
Ne érts félre nem pálcát akarok törni a fejed felett, sok a dolgod stb. oké, de elvárod tőlem hogy ott érdeklődjek aztán hónapokig üljek a semmin amíg netalántán valaki arra téved és netalántán valami építő jelegűt válaszol.
A másik loganos fórum is éppen hogy alig döcög ...
Másrészt meg nem a 0.9 tcevel kapcsolatban tettem fel kérdést, ami dusterből sose volt, de a válaszok között az hogy próbáljam meg kicsit visszaütögetni az igenis jól jött mert lehet nálam is használni fog.
A pollenszűrő cseréjét csak a garancia lejártáig engedélyezem a szerviznek, aztán majd s. k.. Meglehetősen vastagon fog a tolluk.
A levegőszűrőt is kapásból cserélném, nem nagy művészet, magad is megcsinálhatod, ha van némi műszaki érzéked. Persze, kellő odafigyeléssel és körültekintéssel. Ám, ha nem vagy elég biztos a képességeid tekintetében, inkább ne csináld!
Hivatalosan, talán hatvanezernél cserélendő, de ne lepődj meg attól amit majd látsz, ha esetleg mégis kiszeded.
Azt a 30ezere tszorozd meg több mnt 2-vel ha teljes Európát szeretnél a Daciától. Abból is elavultat kapsz. Szerencsére van alternatív megoldás, olcsóbban :) Multimédia Daciánál külön CanBus-on van, nem fok satuféket nyomni.
Melegebb és száraz időben (időjárás), az adott helyen, de egy hosszabb szakaszon húzd ki a kédert és tedd úgy vissza, hogy lehetőleg ne hullámosodjon.
Amennyiben, ez nem elfogadható megoldás, vagy nem vezet eredményre, vidd el a márkaszervizbe és oldják meg ott, akár a nevezett ajtó teljes cserélésével.
De, várjad csak el!!! Annak a guminak megvan a helye, hullámmentesen. Oldják meg! Feltételezem, hogy a Renault-Nissan-Dacia-(Daimler/Mercedes :) ) 100+ év tapasztalatával képes olyan kocsiajtót legyártani, ahol a gumi hullámmentesen fekszik fel. Indifferens, hogy Japánban/Bivalybasznád-alsón hogyan raknak össze egy autót, te ezért adtál pénzt, amiért elvárható az a minőség, ahogy átvetted. Törvény által előírt, gyártó által vállalt időn belül.
Egész jól navigált Horvátba, hibamentesen, a "gyáriból" meg hiányzik ugye :) De 30 rugóért megvehetem, ami nem is olyan friss ugye. Az Android Auto valóban egyszerű kicsit hiányos, de azt kell mondjam, köröket ver a beépítettre, akár a Waze-t akár a Google Maps-et használom vele. Persze ha valaki ahhoz szokott, kézreáll neki, akkor érthető. Kábel helyett jobb lenne wifisen, de rövid kábellel, és ha a szélvédőre tapasztom a mobilt vagy a középső szellőzőbe tűzöm, akkor nem annyira gáz.
Előbb utóbb kijön a full Androidos is, már az Android Auto engedélyezése is bukó lehet a Renaultnak, IGO-nak, mert nehézkesebb eladni 30+rugóért amit ingyen is megkap a user. Mondjuk azért pár biztonsági problémát felvet, hogy a mezei userre bízzuk, hogy mit tölt a rendszerre, bár te ezt tuti jobban tudod, mennyire van a MediaNav öszzedrótozva a kocsi lelkivilágával. Mókás lenne egy olyan vírus ami előzésnél random besatuzza valamelyik kereket.
Bírom én a technkát, de nekem már az fura volt, hogy tempomatnál fékezget vagy épp kanyarban ha nem jó az ív.
Igen a zene oké, kikapcsol, meg meg egy darabig, ki is írja azt hiszem 20 perc vagy valami ilyesmi.
De olyat még nem láttam,hogy visszamegyek bekapcsolom az ablaktörlőt, és működik. Pedig már 1-2 órája leállítottam. Kulcs nélkül megy, minden fokozatban...érdekes.
Pénteken megvolt a 20ezres kötelező szerviz. 57ezer kemény forintot kértek cserébe, és a garancia hosszabbítás mellett még kicserélték az olajomat, az olajszűrőt és a pollenszűrőt is. :-)
Valaki észlelte már azt, hogy az ablaka gumi tömitése/ kéder gumi minimálisan elvállt volna ? (Nekem az anyós ülés felöli ablak felső pontján kb egy 3-4 centis szakaszon, kicsit "behullámozva" a gumi felső vége nem teljesen fekszik fel az ajtóra)
Nem fityeg vagy kidudorodik, hanem nem fekszik fel az ablak síkjába 100%-an mint a többi ablaknál.
Egyébként értem én, hogy Dacia és ne várjak el lexus féle összeszerelési minőséget, de egy másfél éves autónál nem igazán várnám el ezt ...
Ez nagyjából így van, bár 20 évesen még nem biztos, hogy jó és erős autóba tud ülni.
Fizika: Szerintem arra gondolt, hogy hába mész 160-al mondjuk autópályán, ha a forgalom miatt folymatosan vissza kell lassítanod. Saját tapasztalataim szerint max 10-15 km/h val nő az átlagsebességed, ami annyira nem számottevő. Németo-ban ugyanakkor jobb a forgalommal haladni, különben a kamionok közül kell folyton kigyorsítanod. Ez ott 160-170 körül van.
Szia!Szerintem a kor előre haladtával, mindannyian lassabban és megfontoltabban vezetünk , mint 20 évvel ezelött. Ez valószinüleg mindenkinél igy van. De kérlek kifejtenéd a fizikás témát bővebben?
Rengeteget autóztam, és végigondoltam, hogy tulajdonképp mit nyerek, mit vesztek? Számomra az idő a legfontosabb. És a látszat ellenére pont azt vesztettem el.
Aztán belegondoltam, hogy mi van, ha neadj isten elkések? Munkából legalábbis. Semmi, megvárnak, én vagyoka főnök :) Volt évi 3 nap amikor nem illett elkésnem, akkor jobban odafigyeltem. Ennyi.
Aztán úgy ítéltem meg, van nekem elég stresszfaktor az életemben, nem akarom még vezetés közben is terhelni magam - nézegetni, van rendőr/nincs rendőr?
Nem példamutatásból csináltam, bár a gyerekek ebbe nőttek bele, hanem puszta önös érdekből, no meg hogy kilógjak a birkatársadalomból, különbözzek valamiben :)
Teljesen jól látod. Ha az ember megy, mint barom állat, akkor még hosszú távon sem nyer többet, mint 15-20 perc. (Általános iskolai fizika!) Viszont így veszélyezteti embertársai életét és embertársai kocsijának az épségét, (persze a magáét is, de az pl. engem nem érdekel), kockáztatja a gyorshajtási bírságot stb. Természetesen nem mindegy a fogyasztás szempontjából az sem, hogy 90-nel vagy 110-zel megyek. Tökéletesen egyetértek Veled. Ha mindenki így gondolkodna, valószínűleg sokkal kevesebb paraszt lenne az utakon és természetesen sokkal kevesebb lenne baleset.
Az "általuk tervezett költségvetési bevételüket" pofátlan módon inkább megtartom magamnak, aztán, ha abból a pénzből semmi mást, csak Pick Téliszalámit veszek (amit egyébként nagyon szeretek), már akkor is sokkal jobban jártam.
Én beraktam magam a Sandero-ba a még februárban a legújabb lézeres Kiyo-t. Így -50ezer Ft. Ezek új fajta lézer fejek, majd kiderül. Amúgy van kapcsoló gomb (régieken is) nem kell egyfolytában használni (dugóban minek), sokszorosára nő az élettartama. Van a fejekhez ellenőrző műszerem is, azzal néha lecsipogom minden rendben van e. Az, hogy anyagilag megéri e, előre sosem lehet tudni. Engem is 12 évnyi száguldozás után büntettek meg ismét. De ha úgy mérnek, és éppen nincs jó napja/hete az embernek, 1 hét alatt össze lehet szedni több több 100ezer ft-nyi bírságot. És még csak száguldozni sem kell hozzá, elég ha egy kint ,,felejtett" 30-as táblánál az ember a forgalom ritmusával halad, naponta 2-szer. Teherautó sofőr ismerős már járt így. A fixen telepítetteket nekem jelzi előre a Medianav is, de arra amúgy sem lenne jó a blokkoló. Felénk újabban a leglehetetlenebb helyekre állnak ki ismét a 3 lábúval. Pedig ez jó pár évig nem volt szokás erre felé, mert tényleg csak olyan helyekre álltak ki, ahol a közlekedésbiztonság is megkívánta. Ott meg tényleg csak a parasztok száguldoztak. Én akkor kezdtem el gondolkodni komolyabban a lézerblokkolón, amikor tavaly mentem Győrből Dunaújvárosba Fehérvár felé, addig 11 helyen mértek útközben. Egy helyen sem záróvonalnál, bukkanónál, stb. hanem mind nyíl egyenes, széles úton. Aztán addig halogattam a döntést, amíg februárban nem kaptam egy vastag csekket. Aznap meg is rendeltem.
Most 280 e, a négy fej beszerelve. Sok, nem éri meg, nekem is a szerelő mondta. Már nem is divat szerelni. Vannak Trafi előjelzők, hála a magasságosnak, működnek is, jeleznek előre.
Ezért hagytam benne a régi kocsimban is, mert a fejek kb 5 év alatt beáznak. Semmi sem garantálja, hogy nem! 40 e darabja, ha cserélni kell
Egy időben gondolkodtam én is blokkolón, de rájöttem, hogy nem éri meg, az elmúlt 10 évben 3 30 ezres csekket kaptam, kb. 6 autót használva, általában párhuzamosan kettőt, és úgysem járnék gyorsabban, mint most.
Tervezett költségvetési bevétel, akkor már inkább mástól, mint tőlem :)
Magamnak annó kiszámoltam (túl sokat ülök egyedül az autóban, mindenfélén agyalok :)), hogy ha szabályosan haladok, akkor heti egy tankolással megoldom. Ha sietek, akkor nyerek napi 4 percet (!), és elvesztegeteg heti 25-öt a +1 tankolással. Eszetlenül nyomva is csak 10-15 km/h-val nőtt az átlagsebességem, mert mindig volt aki kijött elém az autópályán (is).
:) Engem ez a része pont nem érdekel. Szemétláda módon mindig annyival megyek, amennyita tábla mutat, a rend őre pedig ott rohadhat miattam egész nap feleslegesen :)
Mindennek megvan az előnye, meg a hátránya is. Neked ez munkába járáshoz jó. Nekem ehhez szerencsére nem kell. 1-1 nagyobb úthoz, vagy idegen cím esetén használom a navigációt. Ismerem annyira az országot, hogy igazából nem az országon átszeléshez kell, hanem a pontos címhez. Waze-t én akkor használok, ha nagyon flúgos futamot kell nyomni. De nekem sok trafit nem jelzett már, a lézerblokkolóm megbízhatóbb.
Pl. Zakopane felé Balassagyarmat felé vitt, ott fel egyenesen északra egy keskeny kacskaringós hegyi úton, ahol sok helyen egy autó fér el egyszerre, és nem tudod ki jön a kanyar mögött. A Waze meg szépen a főutakon akart vinni végig (párhuzamosan ment a kettő próbaképpen).
Amit a google térképről írsz, pont ez a waze előnye: nem cég adja a térképet, hanem a közösség, így ilyen félkész autópálya nehezebben fordul elő, sőt, aktuális útlezárásokat is tartalmaz (pl. Győr belvárosában is ismerte az aréna előtti részen a főút lezárását nyáron), amivel semmilyen letöltött térkép nem tud versenyezni.
De nem is ez a lényeg, ez mellékhatás. A lényeg az, hogy a Waze előtt amikor munkába indultam, nem tudtam, hogy 45 perc vagy két óra lesz az út a városon keresztül, hogy az autópálya-bevezető lesz jobban bedugulva vagy a párhuzamos út (egyáltalán: melyik párhuzamos út), ha ott álltam a dugóban, nem tudtam, hogy rosszul döntöttem-e, hogy a másik útvonalon talán jobban haladnék stb. Abba is hagytam a városi autózást, amíg a Waze meg nem érett arra, hogy ne kelljen ilyenekkel foglalkoznom - elengedem a dolgot, megyek amerre vezet, néha azt sem tudom, hogy hol vagyok pontosan, de odaérek, tudom, hogy mikor kell elindulnom, és nincs stressz.
Nem szoktam gyári állapotú Medianavval közlekedni, így arról nem tudok nyilatkozni. Engem tökéletesen elnavigál mindig mindenhova. És sosem úgy megyek, hogy elindulok a vakvilágba, csak arra hallgatva, megnézem térképen is, hogy nem e akar átvágni. Magyarországon nyilván tudom hol lehet időben rövidíteni olyan mellékuton, amin még nem esik szét az autó, de külföldön ilyennel nem bajlódnék. Idén nyaralás alatt a 4600km-en egyszer sem akart átvágni. (ellenben pl. a google olyan autópályát tervezett be, amit még javában építettek a Románoknál :) ) Megjártuk Erdélyt, egy jó nagy körutat, Transalpina, Olt völgye, Transfogarasd is, Horvátország, és Szlovén-Osztrák-Olasdz alpok. Egyszer sem térített el az útról, mindig arra vitt, amit térképen itthon előre megnéztem.
A Waze nem kap forgalmi adatot az anyacégtől, csak a sajátját használja - ezért is aktuálisabb a Google térkép dugóinformációja, mert több adattal rendelkezik.
Tettem néhány próbát - köztük egy hosszabb nemzetközit is - a Medianav navigációjával, szörnyű volt, mindenféle ezredrangú úton kacskaringóztam a hegyekben, a Waze sokkal okosabban tervez ennél.
Ezzel együtt a Waze a városi dugóelkerülésre lett kitalálva, a navigáció másodlagos funkciója. Más kérdés, hogy ha valaki megszokja, akkor egy idő után távolsági navigációra is azt fogja használni (a közösség miatt pontosabb térkép, útlezárási infók, meg távolsági utakon is lehetnek dugók, pl. én azt is szeretem, amikor az M1-es lezárásoknál a dugós szakaszról leterel, de balkáni úton is segített már a Waze (pl. szólt, hogy a Bukaresti körgyűrűn dugó alakul, javasolt másik útvonalat, meg forgalmas autópályás határátkelőről is nem egyszer terelt máshova)).
Amit sokan nem tudnak, az az, hogy - az útlezárást kivéve - a Waze nem igazán veszi figyelembe a jelentéseket a tervezéskor, hanem a saját megfigyeléseire támaszkodik.
Amiben a Google térkép jobb, az az előrejelzés. Ha megfordítom a példádat: 300 km múlva MOST dugó van az utadon (pl. baleset). Mire odaérsz, simán elmúlik.
A Waze az aktuális helyzetet nézi - tervez neked oda egy kerülőt, és mire odaérsz, csodálkozol, hogy dehát itt nincs is dugó (én az ilyen furcsa kerülők előtt újraterveztetem az utat a waze-zel). A Google térkép viszont már tervezéskor megnézi, hogy mennyi ideig szokott az adott helyen tartani egy balesetből származó dugó, és azt mondja, hogy mire odaérsz, már valószínűleg nem lesz ott - ezért nem is tervez kerülőt oda.
A Waze viszont a felhasználói tábor növekedésével érezhetően évről évre jobban tervez.
Fórumozott itt régebben egy kolléga, mindenkit letolt, aki nem kedvelte a Wazet. :)
Elég sokat mászkálok mostanában, bevallom rá is szoktam egy kicsit a Waze-ra. Régebben ócskább volt, elég csuda utakat tudott kitalálni vidéken. Engem is bevitt az erdőbe. Most szódával elmegy, bár alapvetőeket hibázik útvonaltervezésben még mindig. Ami miatt mégis kedvelem, hogy elég hatékonyan mutatja az elbújt sebességmérő rendőröket, tereléseket, torlódásokat. Nyilván annyira hatékony ez a része, amennyien használják az adott szakaszon, de jó tapasztalataim vannak már vidéken is.
Az on-line navigációk a szerintük fél perc nyereség miatt képesek elvinni mindneféle tekervényes utakra. DE mivel mindnekinek ezt ajánlják, így pont nem jobb.
Vidéken kevesebben használják (keleten sokan, nyugaton szerintem alig), így kevés az információ.
Mióta megvette a google, belekalkulálja minden androidos telefon minden pozicióját. Így hétvégén szerinte az egész Velencei-tó körül dugó van (rengetegen bringáznak, átlagsebesség 13 km/h).
Amit viszont általában jól tudnak, azok a terelések, lezárások, útépítések, ezt offline navival nem tudod beleszámolni. Ellenpélda: múltkor Pozsonyban egy gyorsforgalmi lehajtója építkezés miatt le volt zárva, megszivatott.
Ugyancsak jók a forgalmi viszonyok figyelembe vételében és kalkulálásában. Egy 300 km-es úton mondjuk hiába nincs most forgalom, mire odaérek lesz -> menet közben módosítgat folyton az érkezési időn.
Mi megvásárlás óta vezetjük a spiritmonitoron. Annyit kell tudni az adatokhoz, hogy itt kb.80-85% város és ennek a városi futásnak minimum a fele csúcsforgalom, dugó. (2016-os 1.6 Urban Explorer)
A dicsőítéstől messze vagyok, mert vidéken régebben (pár éve) bevitt az erdőbe egyszer-kétszer -szó szerint- a Waze, de határozottan javult a helyzet, tavaly és idén is probléma nélkül navigált végig Szlovénián, Horvátországon, reagált a forgalmi helyzetekre is. Mondjuk nekem nem gond az adatforgalom külföldön sem.
Akik a waze-t dicsőítik, általában mindig Bp.-iek és nem járják az országot. És sosem akarják elhinni, hogy vidéken sokszor tök fölösleges, vagy nem is lehet rendesen használni. Sokszor még megyei jogú városokban sem. De már amúgy is leáldozóban van naki, amióta megvette a konkurencia. A google maps sokkal jobb, stabilabb, funkcióiban pedig idővel majd meg is haladja. Én is használok néha online navikat, de nem szeretem őket. Jelenleg nem elégítenek ki minden igényt (még), nem valami felhasználó barát a kezelő felületük, és teljesen át akarják venni az irányítást a sofőr felett. Számomra pl. nem csak az a lényeg, hogy eljussak A-ból B-be. Én ha használom is, akkor is a telefonomon. Mindkét autómba tettem a már újabb fajta linuxos Medianavot. Ahogy azonban az Android Auto-s alkalmazással futnak a dolgok, az szégyen, kár használni. Sokkal kevesebbet tud, mint ha a telefonon nézném. Pl. Android Auto alatt futtatott waze-nél nem tudom listában előre megnézni, hogy hol van trafi, a telefonon meg igen. Ha google maps-al megtervezek PC-n egy komplett kirándulást, sok megállóval, kitérővel, majd lementem az útvonalat, és elküldöm magamnak emailben, akkor a telefonnal navigálva ez bármikor előhívható, nem kell nyaralás alatt/vezetés közben keresgélni a köztes helyeket. A Medianavon Android Auto alatt futtatva nincs ilyen lehetőség. Sőt, igen csak problémás akár köztes helyeket, kitérőket is megadni neki waze-nél és google maps-nál is. Medianavon nem sikerül pl. waze-nél az autópálya matricákat beállítani, ami telefonon simán megy. Stb. sorolhatnám még. A Medianav gyári navigációs felülete sokkal egyszerűbben használható, a TMC is nagy segítség, ha nem is online. Ezt meg jobbá lehet tenni minden Medianav verziónál, mint ahogyan kijött a gyárból. Az igazi megoldás egy full Androidos készülék lenne (nem abban a minőségben amiket utólagosnak árulnak), csak hát az a gyártóknak nem érné meg. Abban bízhatunk, hogy idővel az Android Auto is fejlődik, több lehetőséget ad, mind ahogy pl. az Iphone-osoknak az Aplle Carplay egy fokkal jobb is. A Huawei nem rég jelentette be saját rendszerét, ezzel gyakorlatilag majdnem minden megoldható az autó fedélzetén. Nyilván ez európában sosem lesz, de talán fejlesztésre, több funkció engedélyezésére készteti az Android Auto és az Aplle Carplay fejlesztőit.
Jól látod. Bp-i úton teszteltem először a naviját, frissítés után, együtt ment a Waze-el, hát ez utóbbi nyert, egy ponton az első útján hülyeséget javasolt.
Ha sokat használod, neked megérné lecserélni egy Android auto-s verzióra.
2017ben amikor rendeltem a kocsit nem volt opció, hogy milyen rendszerű media navot tesznek bele. Sőt lemerném fogadni annak se volt opció aki a válltás hónapja körül kapta meg a kocsit. Lehet "Józsi" még a wince rendszerűt kapta míg "Feri" már a linuxosat, de lehet felajánlották ott a vásárlóknak :/
Én se vagyok odaáig meg vissza érte, hogy szórakozzak a térképek fel le pakolásával... de a gyárilag sose a legújabbat kapná meg az ember a jó pénzért, plusz kelet európában ott vannak a térképcsomagban a litvánok meg az észtek, de a horvátok (ahova a magyarok mennek nyaralni) azok már nem, egyesével meg istentől való vétek lenne összevásárolni a térképeket .. még lehet az ember ki is fizetni azért a pénzt, hogy ne kelljen varázsolnia.
Néha elmegyek vele ide-oda városban is, de inkább lenyúlom a feleségem stepway-ét :)
Jellemzően autópályázom.
Még nem időszerű, de azért kérdeztem, mert minden jel szerint benzines turbós lesz az első hibrid duster, annak a valós (benzinüzemű) fogyasztását próbálom saccolni. Lehet, hogy majd váltok, ha végre piacra lép majd.
Csak 1x. Hangsúlyozom, az enyém linuxos, de a jelenség hasonló volt és bár az oprendszer eltér, a navi szoftver az ugyanaz gyanús, hogy pont frissítéskor hal le. Minden lépésre nem emlékszem, de arra igen, hogy frissítéskor is automatán készenlétbe akart átmenni. Fagyás után úgy sikerült, hogy a folyamat alatt tapicskoltam a képernyőt. Több pendrive is ki lett próbálva, össz 3 asszem, de amelyikkel kifagyott végül azzal lett megoldva. Elképzelhető, hogy a pendrive volt a gond, passz, elég összetett kikutatni, mintha tűt a szénakazalban... Megyek csinálok egy tesztet :) Lehet van frissítés.
Ha van rá lehetőséged, állj át erre a linuxosra - valószínű fejegységcsere - hosszú távon lehet megéri. A Waze vagy a Google Maps ingyenes és nagyságrenddel többet ér, jobb, szinte azonnal frissül, etc.
Így frissitgetni röhejes. Megnéztem az árakat...hááát és erre még akad madár? Bocsánat mindenkitől aki megvásárolta :)
Bár igencsak ritka a mai magyar társadalomban, de mégis van olyan, hogy valaki mindenfajta külső kényszerítő hatás nélkül, elismer egy hibát és él az önkritika lehetőségével.
Ez igen!
Fogadd őszinte elismerésemet!
Mindenhol csak az elutasítás, a hárítás, az egymásra mutogatás tapasztalható és jóleső érzés az, hogy mégiscsak előfordul mindezek ellentéte is.
Korábban 2 dízel Dusterem is volt, és állítom, hogy autópályán hasonló tempónál nincs számottevő különbség az 1.3-as benzines és az 1.5 dci között. Talán fél liter előnye van a dízelnek, de az én olvasatomban ez hibahatáron belül van. Ahol egyértelműen jelentkezik a dízel előnye az a városi furikázás, a benzinessel ott én nem tudok 8 liter alatti értékeket produkálni, a dízellel simán megvolt a 6 körüli átlag (a 4 litert is elhiszem, de én semmilyen autóval soha nem tudtam ilyen számokat produkálni). Amúgy az autóval meg vagyok elégedve, egyértelmű előrelépés a korábbi modellhez képest, sokminden jobb lett (ülések, zajkomfort, komfortelektronika, klíma, android auto, stb). Eddig 2-3 nagy bakit találtam, amit szerintem faceliftkor orvosolni kellene: az egyik a vészvillogó kapcsolóját valahova külön kell tenni, mint minden autóban, hogy vakon is könnyen meg lehessen találni, mert a jelenlegi poziciójában mindig keresni kell. Ami még zavaró hülyeség, hogy a kulcsnélküli Dusterben az ablakot csak járó motornál lehet le/felhúzni. Kényelmetlen még az ajtó ergonomiája, az ablakemelő gombok túl hátul vannak, ezért azok kezelése is csak úgy lehetséges, ha az ember odanéz, valamint jól jönne egy kis puhább borítás az ajtó felső élére, ahol az ember (teljesen helytelenül) autópályás vezetés közben pihenteti a könyökét-karját.
Szóval a tartós ótópálya teszt (1.6 szívó SCe, 2WD, alap gyárilag felrakott, 4 évszakos BS gumikkal, utasok+sofőr+cucc kb. 200kg)
Az első rész, előtte teletankoltam, maxira, töltőfej tövig betolva, 1 kattanásig, számláló nullázva, indulás:
érkezés után ennyi. Ebből autópálya 389 km. Max. 110-120 rövid időre, kamiont, teherautót, buszt kerülni. Klíma végig, tempomat ahol lehet, fékezés minimális.
A második rész, visszafele, ugyanaz az út, persze nem teljes, de itt tankoltam meg, ugyanúgy ahogy induláskor. Ha lesz időm holnap, még erre is rátankolok és akkor pár km-eltéréssel, de teljes lesz a kép:
A sebesség csökkent, értelemszerűen a fogyasztás is, de az is közrejátszhatott, hogy magasabbról jöttem visszafele. Egyéb paraméterek ugyanazok (nem cseréltem se motort, se kereket, se családot a klíma meg nonstop ment)
Jöjjön a keserű igazság:
Majdnem fél liter az eltérés, 0,44l/100km, a valóságos fogyasztáshoz képest. Így a "hatótávnak" se lehet nagyon hinni. Ahogy bimbammolt a "kevésbenzin" narancsled, a hatótáv menüpont onnéttól nem volt hajlandó saccolni -lehet a drámai hatást hivatott fokozni - a kijelzőn "--" volt látható. Közvetlen a jelzése előtt, az utolsó érték 120km volt.
Annyi volt most, hogy a biztonsági mentésnél előtte a wince-ben nem csak simán másoltam az nng mappát hanem kivágtam, így hírtelen eltűnt anavigáció, de jogosan, de mivel megvolt a pendrive-on így a vissza másoltam az nng mappát. Kikapcs, visszakapcsol, kipróbáltam ment minden úgy mint ahogy eddig is tökéletesen.
Aztán nyomtam rá a firssítésre amikor kifagyott.
Csak kettő úgymond skin van rajta .. ezek :
Plusz a bic-t rálett forrasztva az odb-re hátulról, meg simán micomba bekapcsolva az eco plusz a külső hőmérséklet jelzés.
Semmi más. Az utóbbi kettő gyári.
A navival való állítgatások meg a gyárihoz a leghasonlóbb, pont az ilyen szituáció elkerülése miatt nem akartam hókuszpókolni a szupermoddal, de hát csak sikerült bele esnem.
Céges verdán manuális van, lehet vele élni, semmi faxni...fázol pirosba, meleged van kékbe :D Az automata se csinálja mindig ami nekem tetszik. Nem dráma, ha manuális, viszont jól néz ki, a manuálisnál a külső levegő elzáró kallantyú nagyon nem tetszett, de ha az lett volna raktáron, az is megfelel.
Hát nekem a 2.ik napján fagyott úgy le a cucc, hogy csak lestem. Hasonló körülmények között, frissítési fasságnál, igaz ez linuxos. Nem reagált semmire, gomb, gyújtás, képernyőtapicskolás, cserébe nem kapcsolt ki, mondom reggelre tuti lemerül az akksi. A sarut nem jó lehúzni első körben, mert a Duster2-nél akkor lehet újrakalibrálni rögtön a kormányszervót. Következőt csináltam: kikerestem a biztosítéktáblán a MediaNavot, kihúztam.. vissza.. és tádáááám... már müködött is. Könnyű megtalálni, olyan piktogrammok vannak, mint az Idiocracyban :D::D:D:D. Érdekes, hogy a manualban nem találtam.
Ja, és még egy jó tanács. Azt az autó illatosítót addig vedd le onnan, amíg nem késő. Évente jó páran maratják vele szét a műanyagokat, és a Medianavot is.
Én mondtam előre, hogy gond lesz ha belepiszkálsz. Ugye tettél már rá sok mindent, meg térképet is. Amíg működik, addig javítható. Persze a márkaszerviz nem tudja, az csak cserél. Ha szerencséd van garanciában, ha rájött, hogy illetéktelenül lett belepiszkálva, akkor kb. 350ezer Ft-ért. Csatit a készülékről te is le tudod húzni, nem kell ezért az akku sarut. 15perc után nyugodtan vissza dughatod. Ha bebootol, és kéri a kódot, akkor jó, ha nem, akkor lehet talán javítani.
Én is 5000-nél tervezem elvinni,de sokallom utána a 15.000 km-t a kötelező szervizig.
Tízezrenként szeretném majd cserélni,de az első időszakban sehogy sem fog kijönni a matek!:)
Így két lehetőségem marad. Elviszem az első 5000km után 10.000 km-nél is, vagy bevállalom a 15.000 km-t a kötelező szervizig.Bevallom őszintén sokallom kicsit. Tudom, hogy modern olajok, meg stb., de valahogy bennem megmaradt az a régi beidegződés, hogy egy év/ 10.000 km!
Térképek összegyűjtésénél így kifagyott a képernyő a média navon ..
Még itt nincs frissítve a térkép.. itt csak az adatokat gyűjtené össze.
Kb egy órája így van az autóban , már rázártam a kocsit is ..
A synctool_log fájlt megcsinálta meg a az üres navi sync-es mappát is pendrivra..
A log fájl teljesen végig futott és mégis így kifagyva maradt a képernyő.
Az aksit nem mertem lehúzni, szóval most kint áll a sötétbe a kocsi és világít az a jó képességű ..
Loganos vagy lajo_sh vagy valaki más aki ért ehhez?
Egyértelmű, hogyha holnap reggelre nem tér magához akkor viszem be a szervizbe. Az egyik fórumon olvastam, hogy járt már így valaki, ott a szervízben az volt a procedúra hogy levették az aksit hagyták a kocsit állni egy órát , hogy valami belső aksija a media navnak is lemerűljön, vissza rakták az aksit, aztán valami fájlt betöltöttek volna ha betöltött volna a gépezet, de ott se tette..
Érdeklődni szeretnék,ki mennyire preferálta közületek a 3-5 ezer kilométernél történő első olajcserét?
Sokat olvastam róla pro és kontra.Meghallgattam az Égéstér adását is ezzel kapcsolatban. Igazából arra lennén kíváncsi közületek ki tartotta be az ajánlott cserét?
"A prémium üzemanyag és a sima 95-ös között nem volt szinte semmi különbség a fogyasztásban."
Fogyasztásnál nemigen, ám egyéb jelenségeknél mutatkozik bizonyos javulás, de nem akkora, ami v. sz., indokolná folyamatosan az árkülönbözet kifizetését.
Ha már fogyasztás. Hétvégén volt egy kétnapos "maratonom", összesen 2300 km. Autó: TCE150, 4x4. Az út nagyrésze (90%) autópálya, ebből sajnos volt kb. 2-2 és fél óra dugóban araszolás szombaton (M0 + M1). A teljes út átlagfogyasztása 7.89 l / 100km.
Az autópályán, ahol lehetett 130-ra állított tempomattal mentem (GPS: 127), ha a helyzet úgy hozta, volt 1-2 gyorsítás 150-160-ig.
Az automata klima nem jobb??? Nekem mind három , ill az asszonyéba is az van. Ezszerint nincs összehasonlítási alapod. Az ülésfütés meg ha egyszer probáltad akkor az összes autódba kérsz. Próbálj ki bőr ülést fütés meg hütés nélkül....
Helyes. Az enyémnek nem tudom mi a sztorija, de egy ideje ott állhatott a szalon eldugott zugában, kerekeken pókháló komolyan. Kaptam rá engedményt is, ha rendelem, egy forintot nem engednek. Alaposan átnéztem, sehol 1 karist. Legyen. Az ülésfűtés nekem teljesen felesleges, a digit klíma szebb kivitelű, de semmivel sem jobb szerintem. A TechRoad díszítés azért meg kell hagyni egész jó, bár fehéren jobban mutatott volna, a fekete színnel is megbarátkoztam.
Szellőzőbe beleszúrós? Van 3. Ott a középső, melegedő - navigáláskor nekem mindegyik forrósodik - telefonnak direkt jó, nem zavar a kilátásban, rövid usb kábel is elég, gondolom tölti is ami a fejegységből kijön. Bluetooth-al összeereszted, a Waze mellett mehet a Tunein. Mindezt Android Auto alatt. Mindenképp megéri, mert leegyszerűsíti a telefont a legszükségesebbekre.
Amikor a telefont naviként használom, oda szeretném rögzíteni. Tudom, lehet szélvédőre, műszerfalra, lehet hogy hülyeség, de engem zavar a kilátásban. :)
8 év fogyasztását csak képként tudtam beilleszteni. kb. 70%-a munkába járás(25 km. egy forduló), a maradék 1/3-a autópálya, 2/3-a egyéb hosszabb út.
Általában a megengedett sebesség +10%, nagy részében 3-4 fővel. Nem félve a fordulattól 70-nél akár 3-as fokozatba is visszakapcsolok az előzés megkezdéséhez. Műszaki hiba nem volt, 10000 km után olajcserék(az első 5600 km-nél még a kereskedőnél). Minimális olajpára a szelepfedél 3-4 csavarjánál, az elsőt még garancia időben a szerviz menettömítővel javította. Fékeket évente tisztítom (a hátsót csak 3 évente), fék és szervó olaj cseréje 6 évesen, gyertyák 50e-nél. Első autóm 1 Fiat Uno 1,3D mindig adott egy kis munkát, de mindig haza is vitt. Második Megan 1,4RN 2 trafó csere mint hiba, egyébként csak az időszakos cserék. 3. a Duster, mindenkinek csak ajánlani tudnám.
Valakinek van iformációja, hogy hol lehet a gyári rádióhoz (Duster 2) csatlakoztatható telefontartót kapni. (pl. weboldal). Márkaszervízben érdeklődtem, náluk nincs, és nem is tudtak javaslatot adni. Ha valakinek van tapasztalata, hogy jól használható-e, fixen rögzül, stb. köszönöm, ha megírja.
Köszi. Érdekes lenne tartós autópályás tempó + 2WD + benzin kombináció is. Autó szerinti 73-75 km/h körüli átlag lenne jó összehasonlítási alap (nekem annyi szokott lenni).
Miskolc-Siófok, 90% klíma, autópálya (45 perc dugó M0 és Pest, 65 perc dugó M7- Székesfehérvár). Próbáltam tartani 3000-fordulat alatt, így 110-el mentem,ahol lehetett. Néhány előzésnél felugrottam
130-ra és 3500-as fordulatra. Ez így a computer szerint 8.0 volt,de a tényleges tankolás 8.3-at mutatott.
Aztán Balaton környéki kirándulás,végig klímával. Jellemzően 70-100 km/h tempóval ahol lehet,de természetesen több lakott területen keresztül araszolgatva. Ez így a számítógép szerint 6.9-et mutatott,de a tankolás alapján 7.2 jött ki.
Hazafelé 90% klíma, Siófok-Miskolc, 15 perc dugóval 7.8 volt számítógép alapján, tankolásnál 8.1 jött ki.
Úgy néz ki, hogy kb. 0.3 litert csal lefelé a számítógép. A prémium üzemanyag és a sima 95-ös között nem volt szinte semmi különbség a fogyasztásban.
Megnéztem pontosan. Az utolsó 2655 km átlaga 5,3559 liter gázolaj/100 km (az autó permanensen 5,1-et rajzol ki.)
Mindig mindenhol tempomat, túlnyomó részt autópálya, vagy nagyvárosi dugó, stop-start azonnal kikapcsolva, 90%-ban klímával.
2wd, 17e km van az autóban és acea 5-ös olaj. Állítólag még jobban csökkenti a súrlódást.
Kb 10 liter AdBlue-t is megevett új kora óta.
Vásárlás óta 5,4965 l/100 km a fogyasztása.
Ahogy írtam, mindig és mindenhol tempomat, 100 km/h alatt nem kapcsolok 6-ikat, városban 4-ik fokozat, legkisebb emelkedőre vissza 3-ik. Évente párszor vontatok 6-700 kg körül, de az is kresz szerint.
Nem azért írom, hogy bárkinek is az orra alá dörgöljem, csak hogy legyen összehasonlítási alap itt a fórumon.
Ugyanakkor szeretném megkérdezni, számolt-e valaki hasonlót más (benzines) motorra?
Én sem akartam várni, már berendelt modell lett, így rövidült a várakozási idő. Emiatt maradt ki a a digit klíma, ülésfűtés. Tudok nélkülük élni, bár korábban nagyon hozzászoktam.
Hát ez nagyon nem így van. A lenézett Daewoo/Chevym 13 évig 1x nem hagyott cserben, annak is trehányság volt az oka részemről, cserébe bővültek a műszaki ismereteim a termosztát lelkivilágáról. Szóval 5-10 évenként illik az is cserélni. Vannak ipari szemetek, de nem gondolom, hogy ez lenne a jellemző. Autónál 5-6 év 50-60e km és kijön a bajság, a típushiba, vagy előbb, az meg nagyon rossz a márkának. Mit szólsz a 500ezres vagy milliós futásteljesítményekhez? Gyerekkorból emlékszem, hogy a Ladát 100e-nél már fel kellett fúrni, mert elgyengült, nem volt kompresszió. 10 ezrenként gumicsere. Ma? 100-120 ezret úgy belehajtok, hogy bőven van még benne minta, kizárólag a kora miatt selejtezem. A felhasználó hozzáállása változott meg, manapság nem képvisel akkora értéket egy autó, jellemzően jobban el van hanyagolva és túl nagyok az elvárások. Suzukiban 100e km után lett olajcsere, és beállt a motorja. Micsoda szutyok. Skoda Fabia 200e-nél elszakadt a lánc... szemét gyártó. 19 éves Renault Megane eltört a hátsó híd(?) ótvar, nincs rá jobb szó :D
Abban sincs semmi ha hatalmas bukóra játszol. Van esélyed, bár szerintem kicsi. Közben olvastam a többi írásod, érthető a terved, azt javaslom az újat erőltesd. Fehéret akartam, 1.6 szívót, júliusban már csak 1db volt az országban - ha nem megvezetni akartak - azzal a felszereltséggel amit szerettem volna, de arra is kellett várni 2-3 hetet. A Techroad, ülésfűtés, metálfelár, semmi szükségem nem volt rá, de a család oda meg vissza volt a fekete bódéért + a vevő ott toporgott a régi autómért, 3 napon belül el tudtam hozni.
Nem ritkaság, manapság semmi gyárban készült cucc nem az - kivétel ha szándékosan úgy van beállítva. Az instant get-et úgy értettem, hogy nem fér bele több hónap, vagy akár pár hét várakozás, hanem odamegy és el akarja hozni, van aki ezt simán meg is fizeti csak nála legyen a drágaszág.
Nekem dráma lenne a kiszállás, az egyenlő azzal, hogy valami nagyon ostoba dolgot csináltam.
A várakozáshoz meg annyit tudok hozzátenni, hogy a kívánságomnak megfelelőt - az 1.6 ebből ugye máris kiesik - fehér, 130 LE turbó, aut.klíma október végére, 4 hónapra vállalták, akárhonnan nézzük ezek azért nem olyan nagy vágyak. A 130-as turbósat próbálhattam ki, ami tényleg meggyőző, de ha jól tudom új fejlesztés, tapasztalat nem sok van róla, a "mumusok" részecskeszűrő, turbó, viszont benne vannak, az 1 liter előny a fogyasztásban nagyon karcsú az 1.6 fogyasztásához képest. Nem véletlen, hogy a népek az 1.6-ra vadásznak.
Lehet tévedek, de úgy tudom szeptemberrel csak a gyártása áll le, telefonáld körbe, talán van még 1.6.
Wiki szerint meghatározást a 53818-ik hozzászólásban leírtam.
Megnéztem a rendeletet, rákerestem a 2019. augusztus 31. és 2019 szeptember 1. szóösszetételekre.
A felületes keresés eredménye: a dátumok mellett a VI-ik mellékletre mutató hivatkozások vannak, amiben a párolgási veszteség meghatározásásának módszerét írják le.
"VI. MELLÉKLET
A PÁROLGÁSI KIBOCSÁTÁSOK MEGHATÁROZÁSA (4. TÍPUSÚ VIZSGÁLAT) "
Lehet, hogy más is változik, tüzetesen át kellene olvasni, de rengeteg a keresztbe hivatkozás, módosítás, nincs türelmem.
Szerintem sem a kereskedő, sem a szerviz nem fogja tudni, max annyit, hogy forgalomba hozható-e az adott típus, vagy sem?
Ilyenekkel az NKH foglalkozik, meg pár lelkes amatőr a fórumon:)
Nagy a keszekuszaság Euro6 ügyben, mert annyi féle van belőle (de minek, miért nem nevezik másnak?) Az Euro6 2015.szeptembertől kötelező. Pl. az én 2017június végén átvett dci-m Euro6 b. Utána lévő időszak 2017.09.-től emleget Euro6 c besorolást is, de én Daciánál pl. nem láttam változást ez időben. Aztán tevaly, vagy is 2018. szeptembertől ahogyan te is írtad, emlegették az euro6 d Temp -et. Sok gyártó számára ez mumus volt, akkor tértek át a NEDEC fogyasztás mérésről a WLTP-re is, és minden gyártónak újra kellett mérni a motorjait, autó típusonkont, felszereltségként stb. Voltak is gyártók, ahol komoly gondok, hiány alakult ki. A Renault konszern 1.5Dci motorja pl. ekkortól van felszerelve Adblue -s rendszerrel, és Blue dci-nek nevezik. Most 2019. szeptemberétől megint szigorodik a norma, ezért tűnt el pl. a 1.6H4M motor, a 0.9Tce, stb. De, hogy ezt most minek nevezik, fogalmam sincs. Sok helyen valóban Euro6 d Temp -et írnak, de hát az már megvolt. Googlival rákeresve egyszerűen csak Euro6 Temp-et említenek. Ez meg így túl egyszerű lenne. :) Illetve sok helyen emlegetik a 2020 januártól bevezetendő még szigorúbb előírást a Co kibocsátásra. Ezt sem egészen értem, hiszen az autóiparban a modell év váltás mindig is augusztus/szeptember hónapban volt.
Igen, ismerem a módszert, de szándékosan nem említettem, mert leírni egyszerű, megcsinálni már lényegesen nehezebb, kell egy kis rutin hozzá, főleg, ha csak az abroncs van, felni és üzemi nyomás nélkül.
Szóval, nem akartam, hogy mindenki, nagy lelkesedéssel simogatni kezdje az abroncsait. 😊
Nálunk Szegeden nincs már 1.6-os készleten és nem is lesz, annál is inkább, mert szeptember 1-től már forgalomba sem lehetne helyezni, mert nem tudja az Euro 6d-TEMP-et.
Talán valahol még akad készleten, körbe kellene telefonálni.
Teljesen jól gondolkodsz!:) Nekem is 1.6 4x4 benzines van. Imádom, nagyon jó kis kocsi. Nem tudom, hogy hol laksz,de ha bemész a legközelebbi Dacia Szalonba, biztosan tudnak neked segíteni, hogy milyen 1.6 -os Dusterek vannak készleten. Ha Miskolc környékén laksz, akkor írj rám e-mail-ben, tudok neked normális üzletkötőt ajánlani, aki lehet hogy tud neked segíteni a keresésben!
Igazad van amúgy, én is így szoktam gondolkodni és jó ideje csak új autót vettem, de Duster 2-ből az 1.6-ost már nem nagyon kapom meg szalonban és eredetileg az érdekelt volna, mivel inkább rövid távokon lenne használva, meg főleg itt a városban, meg a közelbe, horgászgatni... ahhoz nem akarok részecskeszűrőt, turbót, közvetlen befecskendezést, stb.
Az 1.33 TCE persze papíron mindenben jobb, jóval erősebb, csábító egy 150-es Duster 5M-ért.. Ismerem is a motort, mert olyan van a feleségem Qashqai-ában (140-es verzió), az is nagyon megy, bár egyúttal aggódom is, hogy mi lesz vele hosszú távon, mert ő is nagyrészt csak a városban járkál vele, gyakran rövid utakra, elég lenne egy ilyen szofisztikált lelkivilágú motor. :)
A te döntésed,de 200-400 ezer forint megtakarítás miatt ne gondolkozz ezen. Reálisan ennyit tudnál egy alig használt Duster 2-ön spórolni. Inkább végy egy null kilométerest. Azt te járatod be első perctől. Hidd el, ez meg fogja érni ezt a pár százezer forintot, ha komolyan gondolod a vásárlást és hosszú távra veszed!
Ezért gondolom, hogy nagy mázlid kell legyen, hogy kifogj olyat, aki pár hó -1 év alatt "megunta" aztán megváljon tőle hatalmas bukóval.
Pedig direkt úgy fogalmaztam, hogy az eladó mondjon egy "korrekt árat", hiszen szó sincs arról, hogy hatalmas bukóra játszok, bár őszintén szólva azt sem terveztem soha, hogy az új árát vagy annál többet adnék érte - azért nem akkora ritkaság a Duster 2 - mondom ezt bármiféle sértő szándék nélkül. Pl. ha nem is minden nap, de szoktak feltűnni 2018-2019-es Dusterek kevés km-rel a használtautón is, mindig akad, aki valamiért hamar kiszáll belőle, nem csak ebből, hanem más típusból is, kb. ezer féle oka lehet annak. Magyarországon meg hát ilyen árkategóriájú fiatal, kevés km-es autóból nem olyan nagy dráma kiszállni. Azt csak a néphiedelem tartja, hogy "amint kijössz a szalonból máris x M-t buktál", a valóságban max. a 10-20M-s prémium autókra igaz.
Az "instant get" világa van, ha van ökörbarom aki telefonért áll sorba, -hogy első legyen - akkor akad olyan is, aki nem vár új autóra 1 hetet vagy hónapokat. Az ökörbarmot nem rád értettem.
Megnyugodtam. :)
A várakozáshoz annyit tudok hozzáfűzni, a szegedi márkakereskedésben 3db TCE motoros Prestige/Techroad volt raktáron - nyilván a szín meg az extrák adottak, illetve egy használt nem egész 1 éves 5e Km-es 1.6 Prestige is volt nekik narancs színben, újszerű állapotban - én arra mentem volna érdeklődni, de már sajnos pont lefoglalózta valaki.
14 évet "nyúztam" az előzőt, de annak megszűnt a magyarországi márkaszervíze, ami okozott pár kellemetlen meglepit, nem márkaszervízbe hordtam, de a 14. évben túl sok baja lett és egy hiba miatt kellett volna a dealer. A Renault/Dacia/Nissan/Merci(hihihihihi) a fene megeszi, ha felszedi a sátorfáját.
Kis túlzással: majdnem mindegy milyen autót veszel, olyan preczízen vannak tervezve/összerakva, ha rendesen van cserélgetve a cserélgetnivaló, a világból kimennek. 5-600ezer km egyáltalán nem ritka, de 1M feletti sem, legkülönbözőbb márkákból. Szumma: reális a 15 év.
Ha engedik a keretek vegyél, ha ennyi időre veszed, azt bírja a turbó, meg a részecskeszűrő is.
Egyrészt poénból, másrészt azért, mert van olyan aki megfizeti. Az "instant get" világa van, ha van ökörbarom aki telefonért áll sorba, -hogy első legyen - akkor akad olyan is, aki nem vár új autóra 1 hetet vagy hónapokat. Az ökörbarmot nem rád értettem. Ennek az autónak a célközönsége racionálisan gondolkodik, odafigyel rá mit kap a pénzéért, akárhogy is ár-értékben nem tudok nála jobb alternatívát. Ezért gondolom, hogy nagy mázlid kell legyen, hogy kifogj olyat, aki pár hó -1 év alatt "megunta" aztán megváljon tőle hatalmas bukóval.
Abban meg neked van igazad, hogy a kicsi esély ellenére találhatsz rá madarat.
Az interneten találkoztam azzal, hogy a legújabb Dácia/Renault navigációk Media Nav Evolution 9.1.3 képesek video lejátszásra is. Ezt alapból tartalmazza a készülék, csak le van tiltva ez a funkció, vagy külső frissítéssel kerülhet rája? Tud e valaki erről többet?
"A 4X4 hajtást általában, laza, sáros területen használjuk. Ekkor a differenciál mű, kiegyenlíti a hajtásban levő különbségeket."
Nem jól közelíted a kérdést. Pont azért használhatjuk csak laza, vagy csúszós talajon a 4x4-ünket, mert nincs középen differenciál mű, ami kiegyenlítené a különbségeket.
Viszont 4x2-be kapcsolva is marad némi tapadás az elektromos kuplungnál, ezért nem mindegy az első-hátsó tengely fordulatszám különbsége.
A gyári előírás 10 ezrenként javasolja az első és hátsó kerekek felcserélését.
Elnézést, lehet hogy félreérthető voltam, de (ezt Duster2 -nek is szeretném üzenni) én nem bármi áron szeretnék ilyen autót venni. Aki például most vette és boldog vele, az használja egészséggel, nem is értem minek írt.
Mindössze csak egy ötlet volt, úgy gondoltam, hogy ha valaki véletlenül pont az eladást fontolgatja és van egy kis ideje, hogy megírja a paramétereket (km, évjárat, felszereltség, stb) + mond hozzá egy szerinte korrekt árat, aztán hátha találkoznak az elképzeléseink. Ha nincs ilyen szándék, akkor át lehet tekerni nyugodtan. :)
Szia!15 évre??? Optimista vagy! Én ugy gondoltam hogy még 2 évig megtartom, de lehet 3 -ig. Nem igazán szeretnék a kötelezőn kivül költeni rá! Meg őszintén megmondom a 150lovas kellene ...
Jogos. A Dusterből ki akarom préselni az utolsó huncut garast is:) 15 évre lett tervezve - úgy értem addig akarom megtartani - aztán menet közben kiderül, mennyire jövünk ki egymással.
Laza, sáros terepen szinte bármi eltérés belefér, mert nem tapad a kerék. :) Ezt terepjárónál megnyugtató válasz volt, mert ott én kapcsoltam a 4x4-et,
aszfalton csak a hátulja hajtott. De itt, ha már van rá lehetőség, az AUTO módban tartom a hajtást. Ott meg nem vagyok benne biztos, hogy nem cseszhet szét semmit szépen lassan. Így kihagyom, annyit nem ér...
Azért gondoltam előre, mert talán ott jobban kopik. De meggyőztetek, nem veszem meg. Csak baromi jó áron láttam gyári duster lemezfelnikkel, ezért gondolkoztam el rajta.
A 4X4 hajtást általában, laza, sáros területen használjuk. Ekkor a differenciál mű, kiegyenlíti a hajtásban levő különbségeket. Szerintem a tűréshatárba 2 mm belefér!
Az eltérés minimális, de a 4x4-es hajtás nem szereti az eltéréseket.
Használt abroncsot sohasem vennék.
Amennyiben mégis megveszed, a mélyebb mintázat-árokkal rendelkező párost tedd hátra, mert azok biztosítják a jármű egyenes futását és a stabilitását, ami vészhelyzetben fontosabb mint az irányíthatóság. Az elindulást meg sem említem.
Sziasztok! Mérnökurak! Mekkora eltérő gumikopás árthat a 4wd hajtásnak? Lehet, megvennék egy használt, de jó állapotú kerékszettet, amely 4wd dusteren futott.
De nem cserélgették, így az első gumikon kb 2 millivel vékonyabb a minta, mint hátul. Ez már tönkreteheti a hajtást?
Saját anyámat is... :D:D:D Na jó ez viccnek is rossz. Alapból az vagyok. Autóba nem szabad beleszerelmesedni, előzővel is nagy volt a szerelem és nettó anyagi bukó :D
Szóval bár ez a verda tényleg nagyon ott van... de én simán kurvulok ha megfizetik :D
Legfeljebb lesz a mamának is egy jó napja, ne sajnáld tőle.
Egyébiránt, eleve szúmentes fáról beszéltem, másrészről, én kapásból a fémes megoldást választanám, igaz, hogy a fa megmunkálása könnyebben megoldható, de akkor is.
Lehet, hogy a vizsgabiztos nyüszít majd az átalakítás miatt, ha egyáltalán észleli, de én vizsgabiztosként inkább a fém megoldás felett hunynék szemet.
Persze, ha biztosra akarnék menni, vizsga előtt kiszedném a magasítót, utána meg visszaraknám.
*= Na ezt kifejtem jobban, mert el leszek marasztalva, miért szidom ezeket a jó "négyévszakos" gumikat.
Vettem egy használt Dustert már majdnem két éve. Még az eredeti gyári Continental volt rajta, 40 ezret futott, mint az új, kivéve, hogy kemény volt, mint a kő, nyikorgott-csúszott. Fogamat szívtam, lecseréltem, kapott egy Hankook mittudoménmit. Az jó volt, de egy szezon alatt annyira elkoptattam, hogy nem mertem a következő tavasszal feltenni Mivel éltem a gyanúperrel, az asszony Dusteréről átszereltem a keveset futott három éves szintén gyári Mislent, hogy majd elhasználom, míg fel nem keményedik. Nem sikerült, a pufi gumiemberke gyorsabb volt az öregedéssel, nyikorgott mint a fene, vizes úton, mintha korcsolyáztunk volna, augusztus elején megváltunk egymástól.
Azért ez veszélyes!
Mi van, ha bele költözik a szu!?
Ki fog az anyós ülésén ülni?
Mert, ha a szu a puhafába megy azzal csak megbírkózik az anyós...
De mi lesz ha a mama alá költözik a keményfa???...
Sziasztok!
Most lett 3 éves a Dusi (benzines). Kevest mentem vele, még nincs 20000 km benne. Viszont kanyarodáskor, lejtőn fékezéskor úgy sírnak a gumik, mintha egy autós üldözéses filmben lenne.... Az eredeti conti gumi ilyen hamar tönkremegy?
Ülés ki, megfelelő méretű zártszelvényből vágsz kettő vagy négy oda illő darabot, sorját leszeded, lyukakat/menetet fúrsz, a szükséges (gyárival megegyező szilárdságú) csavarokat beszerzed, magasítót, ülést visszaszereled. (A menet nem feltétlenül kell, de elegáns megoldás, megfelel az átmenő, legalább rugós alátéttel biztosított anyás csavar is!).
ha nem szeretnéd hogy legyen bármi is az ülőfelületen, akkor az ülés 4db csavarja ki, a kívánt magassággal megegyező vastagságú deszka az ülés és a karosszéria közé, csavar boltból meg hosszabb csavarral pótolni az eredeti ülés csavart ;)
de talán a legbiztonságosabb a legelső, de ha netalántán a harmadikat kiviteleznéd, akkor légyszíves küldj egy képet ! :D
Sajnos, lassan kiöregszem a sátorozásból, pedig nagyon szeretem és rengeteg kellemes emlék kötődik a táborozásokhoz, úgyhogy ez a felszerelés valószínűleg egy lesz a meg nem valósult tervek között. 😊
Ja, necces. Itt nem az lenne a szerepe, hogy szigeteljen, hanem rugalmas bilincsként ne engedje mozogni a két toldatot egymáshoz képest. Papzi57 szerint a mozgás nyírja szét, ha ezt a sziló-bilincs kivédi a mozgást, probléma megoldva. De túl sok a cucc körülötte, nagy türelem kéne megcsinálni.
Én ezt nem szilóznám, ha már mindenképpen gányolni kellene akkor inkább levágnám az egész felfogatást, és keresnék rá olyan szövetbetétes gumicsövet, ami átmérőben jó a fém csatlakozóra és a műanyag harmonikás részére is, aztán azokat fogatnám oda awab bilinccsel. Max azt kellene kitalálni még, hogy legyen valami pereme a fogadó résznek a blokkon, hogy a cső ne csúszhasson le. Az 50ezret én is sokallom az új darabért:(
Akkor ha jól értem az egész sztorit, a nyíllal jelölt fekete műa. törik, enged el és azt dobja le vagy a benne lévő cuccok. Talán lehet szilózni, de nagyon kicsi a hely és a mellette lévő alkatrészek is kapnak belőle, amit erősen mérlegelni kell.
Azért az érdekes, hogy ezért 50-60 rugót kérnek. Az sok :D. Ha Bentley lenne akkor még aszondom szó-szó...:D
Nekem is nagy szerencsém volt vele, akitől vettem évekkel ezelőtt szerintem nem tudta, hogy ezek újonnan milyen áron mennek. Nagyon kényelmes , szeretem nagyon. Ha telik rá vagy valahol bele szaladsz olcsón, csak ajánlani tudom.
Nem hinném, nekem ez a harmadik autó amin használom, és semmi gond vele, a duster is bírja. A sátor maga 40 kg, én is vagyok 110:) és a párom is max. 70 ráadásul a súly egy részét a létra tartja.
Az ilyen tengelyeken általában a gyárban beállítják a tengelycsonk szögeit, amik később már nemigen módosíthatók.
Persze, lehet, ha nagyon kell, van nagy kalapács meg esztergapad is, de a papír tanúsága szerint, az eltérés, - ha jól látom ., 2', ami miatt nem biztos, hogy babrálni, vagy cserélni kellene a tengelyt.
Attól, hogy zárt a rendszer, a párolgás még megmaradt, csak az olajpára nem jut ki a szabadba, vagy, ha úgy jobban hangzik, a környezetbe (így kicsit menőbb, sznobosabb a megfogalmazás).
Az "1-3 mm"-ről nem nyilatkozom, a véleményed többi része helytálló.
Láttam már sok orosz megoldást, volt olyan, amelyiknél néztem egy nagyot, de a szerkezet működött.
Ilyenkor mindig az űrverseny egyik "jelentős" esete jut az eszembe.
Az amerikaiak dollármilliókat költöttek az űrbeli körülmények között is használható írószer kifejlesztésére, az oroszok meg lazán elővették a farzsebükből a jól bevált, hagyományos, bicskával hegyesre faragott tintaceruzát...
Mutatkozik némi nézőpont- és hozzáállásbeli különbség.
Bár, végső soron, a célnak mindkét eszköz megfelelt.
Akkor az újakon már nem ilyen, csak rá van dugva a gumicső a csonkra és bilinccsel rögzítve. Hurrá!
Nézegettem a környezetvédelmi határértékeket, amennyiben Wiki barátnőnk nem téved:
A kipufogógáz mért összetevői:
TCH: összes (elegetlen) szénhidrogén
NMCH: nem metán szénhidrogén
NOx: nitrogén oxidok
HC+NOx: szénhidrogének és nitrogén oxidok együtt
PM-ek pedig a szilárd (korom) részecskék aránya és összes mennyisége
Lényegében pár éve már nem, vagy legalábbis nagyságrendileg nem változnak az értékek, a mérés módját változtattás, szigorították. A '90-es évek óta tartó trend viszont jól megfigyelhető.
Én most a hétvégét a kocsi kempingesítésével töltöttem, kellet pár átalakítást eszközölni a tetősátor - árnyékoló kombón, hogy duster kompatibilis legyen:) Anno a discoveryn máshogy volt, itt praktikusabb volt oldalra nyitni, hogy fel lehessen nyitni bármikor a csomagtartót is.
Az az érdekes, hogy az enyémen 2014.12. másabb a turbo felől feljövő cső, a Lord féle:) 2018-as vagy a Loganos féle piroshoz képest is, még teljesen merev rögzített műanyag cső van nem az a gumi közdarabos. De a másik ami a szívósorra megy, amiről eddig szó volt az ugyan az.
Ma voltam futómű ellenőrzésen kerékcsikorgás és a jobb első enyhe fűrészfogas kopása miatt, mert új gumit szeretnék feltenni. A szervizben azt a választ kaptam minden rendbe van vele nem kell állítani rajt de nem tudom értelmezni a kapott vizsgálati lapot.
Bekarikáztam a +1 alkatrészt. Mutatva, hogy miatta más a levegőcső. Nem gondolom, hogy elrepedne. A cső is "gumi". Én is remélem, hogy ezzel kiküszöbölték.
Amit ő szúrt be, azon a jelölt alkatrészek merev anyagból készültnek tűnnek, a tiéden lehet már ki van küszöbölve a bajság. El nem tudom képzelni, hol repedne szét amit bekarikáztál.
Értem én...csak nem tolerálnám :D A 14 éves Lacettim úgy adtam el, 130e km-el, hogy olajfogyasztása nem volt kimutatható, a nívón bármikor néztem, maxon volt.
Persze túlzás a sátorverés, de nem hagynám annyiban. 2005 óta talán nem romlott annyit az összeszerelés minősége, hogy észrevehető fogyást mutasson.
A párolgás szerintem nem lehetséges, mert zárt a rendszer. 4-5 liter lehet benne, ha 1 dl is hiányzik, az már nem kerek, főtengely szimeringnél, szelepfedél tömítésnél, hengerfal kopásnál tud távozni, meg még biztos pár helyen, de egyik sem normális.
3 megoldás is volt, az egyik konkrétan egy adott márkájú és kiszerelésű helyi vodkás üveg kupakja ráaplikálva az elnyíródó tengelyre - nagyon orosz :)
Beszerzési nehézségek miatt a lemezből kialakítottat választottam. Pedig a kupakot elhasználva adódik, hogy ha már az üveget nem lehet visszazárni, ugye...
A szétszerelésre komplett alkatrészjegyzék (hány patentet, bolhát fogsz eltörni, milyen cikkszámon tudod megvenni), fotókkal díszítve.
Korábbi autómon tervezési hibából adódóan folymatosan tönkrement egy alkatrész. 3x cserélték garanciában, és bár mondtam a megoldást, sajnos csak gyári alkatrésszel javíthatnak. Oké, de az ismét el fog törni. Igen el, akkor majd hozzam és cserélik.
Persze, de minden alkalommal elment rá egy teljes napom. Elegem lett és követve az orosz klub ajánlását elkészítettem, beépítettem és eladásig nem is jelentkezett többé.
Egyébként egy légterelő lapát tengelyének folymatos elnyíródása volt a probléma.
A motor nem szereti ha túltöltik olajjal. Kérdés, hogy mennyi is az a "minimális"?
Létezik olyan elképzelés, mely szerint a motorba először kerülő olaj, (mármint az, amelyikkel az új autót átveszed), lényegében egyfajta "bejáratós olaj". Nos, v. sz. nem az. Én tízezer kilométerenként cserélem az olajat.
Olajfogyasztás és olajfogyasztás között azért lehetnek különbségek.
A régebbi álláspont az volt, hogy ha a csereperiódus végére a szint a minimumig csökken, az még elfogadható. Amennyiben száz kilométer megtétele alatt, a motor hörböl egy liter olajat, az már meglehetősen kóros.
A mai motoroknál általában nincs számottevő olajszint csökkenés.
Én is azt szeretem, ha nem fogy a motorból az olaj.
Ugyanakkor a meleg olajnak van bizonyos párolgása, ami hosszabb távon okozhat bizonyos szintcsökkenést.
Tehát, néhány mikronnyi csökkenés miatt még ne vásárolj sátrat magadnak és ne térj vissza a nomád életmódhoz, mert felesleges.
Addig jó és addig örülj, amíg a kicsapódott víz a kocsi alatt képez tócsát, mert az azt jelenti, hogy a kivezető cső nem dugult el.
Egyébiránt, én a levegőhűtő berendezést ki szoktam szárítani.
Néhány perccel a motor várható leállítása előtt kikapcsolom a levegő hűtését, a levegő befúvását maximumra állítom, fűtést ráadom. Így a rendszer kiszáradhat, nem marad nedves, az esetleges por/kosz nem rohad, nem büdös, gombák nem telepednek meg, nincs legionárius betegség.
Az autókban általában csak levegőhűtő berendezés van, valódi légkondicionáló szerkezeteket csak nagyobb légterű helyeken alkalmaznak.
Ilyen hibával tuti trailer. Jól mondod, ha szűretlen a levegő amit beszív, azzal extrán koptatod a hengerfalat, meg a bánat tudja mit.
AWAB bilinccsel, ha már eltört, kicsi az esély, ott a sziló sem megoldás. Ha merev anyagok ezek a csonkok, a bilincs nem jó, az alá rugalmas -pl gumi, szilikonakármi - kell és a cső sem lehet törött.
Megelőző csapásra gondoltam, a töröttet már nem lehet így... Mikor új az autó vagy újak a csonkok és rendesen össze van rakva. Akkor kell így "taknyolni". Ekkora hőfok a szilikonnak semmi, a teflonszalagot le kell tesztelni vagy el kell hagyni. Olaj nem tudom mi kerülhet oda, talán a szilót nem támadja meg. Csak annyi lenne a feladata, hogy ne engedje mozogni, ahogy írtad, belül az a gumiszoknya tömít. Ha megköt, rugalmas és kellő anyagvastagsággal tart is. Kérdés még, hogy ha felveszi a csövek alakját, elmozdul-e. Ha nem, akkor esélyes, hogy megoldja a problémát.
Több rétegben hordanám fel, 15-20 percenként, kb 1-1,5cm vastagon, kellő átfedéssel, de ez elmélet. Látni kéne.
Mondjuk ilyen turbós szirszart nem tanulmányoztam, de már egyre több a sejtésem, érdekel is. Vételnél egy turbós Dustert próbáltam ki, ami tényleg "harapós", eltekintve a megtorpanásoktól, de hála az égnek 400 rugóval többe fáj, + készleten volt nekik olyan amit 1 héten belül elhozhattam az 1,6 szívóval. 1 literrel kevesebb fogyasztás, +16 ló nem ér 400-at szerintem, ha 50-60ezernél előjön ez a hiba, akkor mégúgyse. Nekem 3 évesen 30e lesz benne kb. Szóval zsebbe nyúlós lenne egy ilyen.
Volt már esetleg DusterI-ben valakinek kormány szervóval gondja? Konkrétan a szervó hatás ment el alacsony fordulaton, míg magasabb fordulaton vmennyire visszajön, és amikor esik le fordulat, akkor már a kormány szakadozottan fordul vissza.
Az autó 2014-es Duster, 1,6 benzin, a szevófolyadék elméletileg rendben van.
Meleg: van, bár ez a levegő már a hűtő utáni, de a szívó csonk min. motor hőmérsékletű, ami 85-90 fok.
Nyomás: a turbó nyomása, ami fordulatszám és gázadás függvénye. Szakemberek biztosan tudják, mennyi lehet itt, de az én széttört csőcsonkomat egy AWA bilincs nem tudta megtartani. Emelkedőn 40-50 km/h volt a max. sebesség, amivel tudtam menni. Ráadásul ha nincs rajta a cső a szívó csonkon, akkor szűrés nélküli levegőt kap a motor, ami nem biztos, hogy jó neki...
Olaj: az is van itt különböző okokból és helyekről, tehát azt is kell tudnia bírni.
Egyébként ezt a megoldást a levegő-rendszer más pontjain is alkalmazza a Dacia (Renault?). Valószínűleg azért megy szét először ez, mert itt csatlakozik a motorhoz, ami ugye függetlenül tud mozogni a karosszéria többi eleméhez képest, ahova a többi levegő cső van rögzítve (szűrő, hűtő stb.)
Mondjuk a turbóról elinduló és a hűtőre érkező cső is ilyen rögzítésű, de ott nem látok holtjátékot.
Azért ha láttad volna a tuning akkusaruim 20-20dkg szilikonbogyóval :D:D:D:D Lényeg, hogy müködött. Ha megcsinálod, eladáskor azért vedd le. Hiába működik, gányoltat nem díjazzák.
Akkor talán mégsem hülyeség:) Légyszi rólam nevezzétek el a "technológiát" ha nem műszaki zsákutca...Lécci Lécci Lécci...
Izéééé.. belül talán nem keményedik olyan gyorsan. Az akkum saruit védtem hasonlóan, miután a gyári molekulákra esett. 5-6 év után is rugalmas volt, mivel felvette az alakját, le és fel le lehetett szedni, az autószerelőm meghajolt az újítás előtt. Elvileg, ha jól értettem amit írtatok, van benne gumigyűrű vagy gumiszoknya, ami gátolja, hogy külső cucc kerüljön be, a sziló csak fixen tartaná, talán kikeményedve sem engedné a mozgást, ennek hiányában el sem törhet, nem tudja szétnyomni.
Akkor fejlesszük tovább, sajnos a szigetelőszalag bár kézenfekvő lenne, kihagynám, viszont talán, teflonszalaggal többször körbetekerni, aztán jöhet a sziló, 1-2 évente ellenőrizni.. Azt nem tudom milyen hőmérséklet van ott, azt se, hogy a teflon mennyit bír. Tuti van vmi hőálló, rugalmas szutyok. A sziló viszont faszogányos gyűrű lehet, ami tartja.
Ha tudsz tolj fel vmi képet, minél közelebbről, családban van turbómotoros Dacia, lehet le kell ápolni. Előre is köszi.
Bocs de nekem már-már szinte hobbim a gányolás, persze azért ésszel, amit az iq-m keretei engednek:D
Próbálom elképzelni amit leírsz. Ha jól értem ez két csőcsonk, ami furmányosan van összepuszilva és nyomásváltozásból származó mozgás elnyírja az ott lévő cuccot.
Kábelkötegelő már volt és nem tökéletes, a szigszalagot kiahgynám - akkor is ha gányolás elmaradhatatlan eleme.
Kérdés és ne kövezzetek meg, röhögni persze lehet :D. Szóval, mi van, ha jó, új állapotában egész egyszerűen, több menetben körbeszilóznátok?
Természetesen megfelelő vastagságban, ami meggátolná a 2 cső egymáshoz képesti mozgását. A sziló rugalmas, 200 fokig hőálló és szigetel...Nem kell hogy hozzátapadjon a csövekhez, ha megköt, és szép gyűrű lesz, tartani fog és nem engedi szétcsúszni.
Ezt a gumit használja egy barátom is, igaz egy nagyobb autón, Mazda BT50. Két tél telt el azóta, hogy megvette és ő is csak jókat tud róla mondani. Egyébként azért nehéz ez a kérdés, mert itt szerintem sok embernek van rossz tapasztalata 4 évszakos gumikkal.
De szerintem azok zöme utcai és nem terepjáró gumi volt.
Egyes típusok közt nagyon nagy különbség lehet. Van egy csomó új fejlesztés, változtatják a gumi összetételét is stb... Ez a BFG AT KO2 is a második generáció, az elődje sokkal gyengébb volt télen...
A Coopernek is jelentek meg új gumijai pár éve új anyag összetétellel (még a pajerós forumról tudom), azokat is nagyon dicsérték télen.
Ha rákeresel a youtube-on, találsz amatőr videókat, amit dusteresek csináltak a cooper discoverer at3 4s gumival télen, tükör jégen, hóban stb. :) Biztosan a téli gumi a legcélszerűbb aszfaltra, de ha valaki vegyesben használja télen is, sajnos terepen nem sokra megy vele...
Szerintem ez a turbócső ez konstrukció hibás. Eleve nem járó motornál megnézed, van egy holtjátéka, mozgása, úgy 2-3 mm előre hátra. Belül van egy gumigyűrű, ami (mint egy fordított szoknya) mikor a turbó elkezd dolgozni, akkor a levegő nyomásától ráfeszül a szívócsonkra. Ilyenkor már nyomás alatt van és akkor nem mozog. Viszont egy gázelvételnél a turbó nyomása olyan hirtelen tud lecsökkenni, hogy a motor szívó hatása miatt itt, ebben a csőben relatív vákum alakulhat ki. Na ettől fog ez a cső az adott (2-3 mm) határok között előre hátra mozogni. És ha megnézed alaposabban azt a lemezgyűrűt, amiben a vájatok vannak és ennek a feladata a szívócsonk hornyába bepattintott acélgyűrű segítségével megfogni a csövet, na ez a gyenge láncszem. Egészen egyszerűen szétszakítja a gyűrű a lemezt.
Mikor én vittem szervizbe, még három autó (két Clio és egy Dokker) állt benn ugyanezzel a hibával.
Köszönöm! Nagyon féltem az AT gumiktól, mielőtt lett volna. De nagyon kellemesen csalódtam, minden eddigi megoldástól jobbnak érzem én is. Télre még mondjuk kíváncsi vagyok, de remélem ott se lesz gond. Meg arra is, hogy mennyire gyorsan kopik. Az a helyzet, hogy én is végigszívtam a gyári megoregedett Continental meg a Michelin csikorgását-korcsolyázását is, de jónak tűnik a csere.
OOOlajfogyaaaaasztááááás? Most tekerem bele az 1500-at. Előfordul olyan ami eszi? Reggel megnézem... 1200 körül néztem, szint ugyanaz volt, kicsit mintha sötétebb lenne az első napjához képest, de az gondolom normális.
Minimálisan a max. felett van, az gondolom nem gáz. Mikor érdemes cserélni? Ilyen első 5000-es még divat? Vagy várjam meg a 10-20ezret, 1 évet? 10-nél minden autómnál cseréltem eddig.
Ha gari időn belül 2 csere között 1 mikronnyit is rá kell tölteni, sátrat verek a kereskedőnél :D
Akkor alszok rá még párat..még kérdezek ezzel kapcsolatban ha lehet.
Á, nem szeretek én senkit megnyugtatni, az olyam unalmas :) Mindennek van hibája, van aminek kevesebb, van aminek több. Ha nem eszi az olajat, akkor az már jó kezdet, és jó kilátások a jövőre nézve. Én irtózom a vacak kínai ELM327 bluetooth -os interfészktől. Sok féle van belőlük, kisebb-nagyobb tudással, más-más chippel (a felirat meg vagy igaz rajt, vagy nem). Hibát is tud okozni a CanBus-on ha épp olyat fogsz ki. Ha már ilyen gondolkodsz, ne sajnáld rá a pénzt, és vegyél egy normális, drágább kábelest. Hogy a ddt4all-t használod e, az csak is rajtad múlik. Én nem foglak se le, se rábeszélni. Ha megvan hozzá a tudás, és nem félsz kísérletezni (mert azért nem minden 100% ami a neten van, és van ami 100autónál jó, a 101.-nél meg elsiklik, én is jártam így, akkor több óra szívás) akkor jó dolog, sok mindent lehet vele csinálni. Szakértelem és szerencse hiányában meg bármi lehet, akár trélerezés és számítógép csere is a végén. Én elsősorban a gyári diagnosztikai műszert preferálom. Aztán persze azzalis jártam már úgy, hogy program hiba miatt úgy félrement (egy tempomat feltanítás után), hogy pont a ddt4all-al lehetett helyre rakni.
Nagyon jók az eredményeid. Nekem városban lesz használva sokat, kerek 7-es már nagyon meggyőző lenne. Eddigi eredményeim: 7.1 - 6.9 - 6.9, minden tankolás naplózva van. Az a gond, hogy ez zömében hosszútávú autózás volt. 1500 nál járok még.
Nyugtass már meg, hogy az 1,6-os szívó benzinessel szerelteknek semmi tipushibája :D
Mint Dacia guru, mi a meglátásod, a ddt4all-t merjem használni? ELM327 mini BT- t dugnék az autóra... Nem vágja haza? Az öreg verdámat olvasta, arra azért szívbaj nélkül rátoltam, túlélte, nem füstölt le semmi, de ez mégiscsak 1 hónapos.
2018.03. a porolóm (1.2 TCe, 4x4) kiadása. Mivel nem találtam EU-s tesztet a szállított (4 évszakos?) gumihoz, még átvétel előtt átszereltettem GoodYear Vector 4Seasons Gen-2 -re. Nem bántam meg, bár nem kellett kiélezett körülmények között használnom. Mentem vele jeges, latyakos, havas úton, száraz pályán (télen/nyáron), nem volt gond. Mivel baromi hektikus a téli időjárás a Dél-Alföld-ön, nem igazán tudok jobb megoldást...
Hát, mindig úgy kezdődik, hogy használják az autót :) Aztán idővel kikopik. Egyre jobban lötyög. Azért az, hogy ledogja, nem túl gyakori. előbb szokott hibakód lenni úgy is, hogy fent a cső a helyén, csak mellő fújja a levegőt.
Ma egy csöppecskét beccartam!:) Bevásárló központban megálltam a Dusival. Kifelé jövet egy jó nagy tócsa volt alatta. Na mondom fasza, csak nem olaj? Megnéztem és víz volt. Szerintem a klíma használata során kicsapódó víz csepegett le. Megnéztem és a legtöbb kocsi alatt ugyan ilyen volt.
Amúgy ma megvolt a második tankolás. Compúter szerint 8.1 liter, saját számítás tankolás alapján 8.3. Ugyan ott tankoltam ahol múltkor. kb. 50% város, 50% vidék, ebben Bánkút és Bükki túrákkal. 90%-ban ment a klíma. Egy bejáratós motortól szerintem ez zseniális. (1.6 b 4x4)
Továbbra is nehéz elfogadni, hogy az autósok nem értik, vagy tudatosan nem akarják érteni a lényeget.
Elég néhány méter olyan útszakaszból, ahol a nem téli, akármilyen abroncs megcsúszik és már tekeredik is fel az autó az útszéli fára, egyéb ott található tereptárgyra.
Az, hogy ez az ominózus útszakasz éppen, vagy pontosan hol található, nem tudható előre.
Utólag, a bádogtepsiben már okafogyott a megbánás és a felismerés, hogy mégiscsak jobb lett volna az igazi téli abroncs...
Nem a régi 0.9Tce-t faragták tovább, a 1.0Tce teljesen új motor. Még em volt alkalmam ilyennel menni, de állítólag nem olyan kultúrálatlan ,,vibrátor" lett mint a 0.9Tce. Ha műszakilag is olyan megbízhetó lesz, mint elődje, akkor tökéletes. Kisebb modellekbe, de nem a Dusterbe. Műszakilag biztos nem erőltetnék, de hát a károsanyag kibocsátási normának mindent be kell áldozni, papíron meg annál az meg kevesebb mint a 4 hengeres 1.33 Tce-nél.
Az 1.0 TCe teljesen új motor, az 1.3 TCe 3 hengeres verziója, közvetlen befecskendezés és részecskeszűrő nélkül. Műszakilag kb. ugyanúgy viszonyul az 1.3 TCE-hez, mint a 0.9 TCe az 1.2 TCe-hez.
Az 1.2 TCe egy (a többihez képest) kifejezetten problémás motor, a 0.9 TCe pedig az egyik legstabilabb. Ebből kiindulva szerintem az 1.0 TCe is nagyon megbízható lesz.
Ez a turbó nyomó oldali csöve, nem "fals" levegőt kap a motor, hanem semmilyet (nem eleget)!
Szar a konstrukció, már korábban írtam, nekem is robbant le (autópályatempónál korülbelül egy kisebb robbanáshoz hasonló a hangja, mikor ledobja magáról).
Céges autó, van több is, van akinél 50-60 ezer km-ként törik szét, van aki 120-130 ezret elmegy, utána törik szét (az a fém része az acél rugóval).
A bosszantó az tényleg, hogy igazából semmilyen bilinccsel nem lehet akár ideiglenesen is javítani, komplett csőcsere a javítás módja 50-60 ezer magyar forintokat kérnek érte...
Gyakorlatilag a korábbi 900-as motor lökettérfogatnövelt változata, müszaki megoldásaiban nagyon hasonló ahhoz. Mára nagyjából egyedülálló módon megmaradt szívócsö-befecskendezésesnek, így nem kell rá részecskeszürö sem.
Micrában láttam róla tesztet, ott azt hangsúlyoztak, mennyivel csendesebb, kulturáltabb lett a 900-asnál, egyenletesebb a teljesítményleadása, kevesebbet is fogyaszt.
Az uj 1.0tce motorról van valami info? Nekem úgy tűnik teljesen új motor. 0,9 tce elég megbízhatónak tűnik. Egyik Dacia kereskedésben azt mondták, hogy 0,9-es az az 1.0 literes, de neten túrva nekem nem úgy tűnik. Inkább csak a kereskedő nem volt tisztában vele. 2 hete volt kb. az árlistában.
Másoknál is kilazul idővel, de ledobni azért nem szokta. Szokták is cserélni a komplett csövet garanciában. Elcseszett egy megoldás, nem tudom miért nem lehet gumi csőből egy hagyományos bilinccsel. Amúgy semmi előjele nem volt? Mert sok tulaj csak akkor jön rá, hogy valami gond van, amikor az elégtelen turbó nyomás miatt világít a diag lámpa, és a szervizben közlik vele az okát.
Több helyen is a 0.9tce motorokba az Elf 5 w 30 Evolution 900 SXR-t ajánlod, aminek a Renault szabványa : Renault 0700.
Amikor januárban voltam éves szervízen, akkor ELF EVOLUTION FULLTECH FE 5W30 tettek bele, a számla részletező alapján ahol is az olaj cikkszáma 194811, azaz a 208 literes hordó belőle a következő orosz oldal alapján: https://www.autodoc.ru/man/4045/part/194811
na igen ám, de az utóbbinak a Renault szabványa: Renault 0720
szóval a kérdésem a következő, hogy mennyire gáz az hogy a márkaszervíz eltér a saját szabványától, illetve ez befolyásolhat bármit is a motor számára, hogy ilyen eltérés van?
Üdv' Mindenkinek! 1.6 H4MD738-es faceliftes gépem van. Folyadékokat cserélnék így a tél felé és 110.000km-hez közeledve. Azt tudom, hogy a hűtőfolyadék Glaceol RX Type D, a gyári fékfolyadék pedig DOT 4+, Iso Class 6, Norme, Renault 03-50-006. A váltóban is ellenőriztetném az olajat. Arra Elf Tranself SYN FE 75W-90-et ajánlanak. Mit gondoltok?
Illetve: Volt-e már valakinek ékszíj és görgő csere?
/Rendszeres szervizelő vagyok, viszont a garancia lejártával a helyi nagy tudású szerelő-haverommal oldanám meg a cseréket. Nem is az ár, hanem az utazgatás elkerülése végett./
94 ezer van a kocsimban és még a gyári gumi van rajta. Két téltől eltekintve állandóan a Contik voltak fönt.
Az első évben még télen is aránylag barátságosan viselkedtek de a próbaként föltett telivér téli gumikkal összevetve katasztrofálisan nagy különbséget tapasztaltam.
Ez a gumi tényleg nem kopik... cserébe nem is tapad.
Idén beletettem a kilencszázadik kilométert :)) egy ötszázas etap keretében. Bp.-Békéscsaba-Szeged-Bp.
Csak a Pest megyei matrica határain belül használtam pályán.
Gps szerint 130-135 km/h a többi autóút Gps 90 km/h.
Lebontva 480 km gázzal 20 km Omw maxx motion 95-ös benzinnel (100 kilométerenként átkapcsoltam néhány km erejéig benzinre)
7.8-as fogyasztás jött ki.
Ha a gáz miatti 1.5 literes többlet fogyasztást nézem...és a lényegesen olcsóbb üzemanyag árat...akkor azt mondom : Szeretlek Malac!!! :)))
HP Dueler Sport AS: hidegben, latyakban nem volt vele baj. Hóban elindulni, közlekedni lehet vele, de nagy a féktáv, plusz oldalra is csúszik. Ne tekintsétek télen is teljes értékűnek.
Akkoriban azokat Continental és Michelin gumikkal szerelték. Egyik sem 4 évszakos volt! Ezért csúszkáltál. A Conti minősége borzalmas, akik nem csak a szomszédba járnak vele, és a megengedett sebességet kihasználják, általában 3 év után le is szórták őket. Kopás nem nagyon látszott rajtuk, de a csúnya öregedés szemmel is. És nyikorog-csúszik minden kanyarban, még hűvősebb száraz aszfalton is, vizesen meg mint a korcsolya.
Tényleg korrektnek tűnt. Nem is ezzel van a probléma, hanem idősebb ismeretlen autóba nem szeretek belenyúlni ha nem ismerem az előéletét, vagy nem szervizeltem. Más dolog, ha a tulaj tisztában van a használt autó rejtelmeivel, és ő maga kéri, hogy nézzek meg tételesen mindent. Tőlem nem tudnak fizetés nélkül távozni, ezen sosem aggódtam. Voltak 10-en éve akik bepróbálkoztak, de tőlem addig semmit nem visznek ki, még próbakörre se, amíg nincs kifizetve.
Itt vettem Alcar hybridet. Ez lett a nyári, a gyári acél a téli. Igaz a műhely Budán van, csak személyes átvétel. Ja, és vidd a gumikat - ha van -, mert csak szerelve adják. Azaz csak a felniket nem. Nincs időpont foglalás, odamész, kivárod a sorod, össze/felrakják, fizetsz, mész tovább. Ha nincs hol tárolni a garnitúrát, akkor náluk is lehet. Tavaly 6500 Ft. volt a díja. Jól és gyorsan dolgoznak.
Csak a saját autómon lévőt írtam le, nem volt senki "meggyőzése". Tény nekem se fűlik a fogam most télire. Bp. Nézte vki a februári hőmérsékletet? :) Ugye nem kell naponta cserélnem a téli-nyári gumit. Úgy olvastam, a 7fok is csak hasra csapás szerű érték. :)
A lényeg, hogy leány legyen. Netán mégis van kritérium? :) Mert gumi és gumi között, nem csak a téli-nyári a különbség. Rücskös, bordás, síkosított... Lehet árnyalni kéne a kinyilatkoztatást. :)
Minél több vélemény annál jobb. Írtam, hogy jobb a téli...elismerem.
Az utolsó ilyen téli-nyári cserebere korszakomban nagyon elgondolkodtam, hogy mi legyen. Valahogy menet közben mindig néztem a külső hőmérsékletet és télen is - november-március - 50-60%-ban 7 fok felett volt. December januárban nem egyszer 13-14 is volt talán. Téli meg ez alatt jó. Persze elmosódik ez a határ, nem pont ott. Nem bántam meg a 4 évszakost, igaz 1 évet használtam. Most valahogy nem akarom kifizetni azt a 160 rugót se, mert ha téli akkor az nálam külön felnin csakis.
1 szezon teszt lesz, be fogok számolni, mit tud a BRIDGESTONE DUELER H/P SPORT AS télen. Most nyáron, 1 hónap 1400km alatt, azt mondom jó.
:D:D:D:D a fiú-lány felállásban maxira egyetértek, amellett, hogy tolerálom a másik tipust is :D
Első párezer km. Országúton egy icipicit zajosabb mint a Michelin tour hp. Igazából nagyon jó minőségű úton, lassú tempónál hallani a gumit, gyorsítva eltűnik/nem számottevő. Nem csúszik, nem nyaklik, nem csikorog, teszi a dolgát, jó. Még autópályán is, oké itt sem szoktam 120-130-nál többet menni. Terepen kellemes. Sárban is, kövesen is. Megfelelő állagú sárban persze el tud tömődni ez is, de jobb mint az elődje. Szépen kapaszkodik, nem volt vele gondom. Igaz, eszetlen terepre nem megyek. Még gyalog sem.
A videón nem igazán látszik a lényeg, sáros-agyagos vacakos földút. Az utolsó dagonya volt a legnagyobb, a Duster feneke le is ért benne, de átment. Biztos léteznek jobb demonstrációk is, de most csak ez van kéznél.
Nem akarok beleszólni az Istentiszteletbe, inkább elmesélem a tapasztalatomat. Az első Dusteremet 2011 márciusában vettem meg. Négy évszakos gumival adták. Nagyon vigyázva, finoman közlekedtem vele, mégis megcsúsztam néha.De nem is ez volt a szembetűnő, hanem a féktáv...de erre picit később térek vissza.
Szóval vettem egy szett téli gumit a Dusira és láss csodát, ugyan abban a városban, ugyan olyan időjárási viszonylatok között sokkal stabilabb lett a kocsi, nem csúsztam meg és a fékutam több méterrel lecsökkent, ami borzasztóan fontos és nem elhanyagolható körülmény.
Ezt követően a 4 évszakos lett a "nyári". Ami még ezen kívül feltűnő volt, hogy a 4 évszakosnak mondott gumi 3 év alatt úgy felkeményedett, hogy enyhe nyikorgó hangot adott ki.
Szóval mindenki döntsön kedve szerint, de én konzervatív vagyok! Maradok a téli-nyári guminál és a fiú-lány felállásnál! :)
Mindkét oldal mellett lehetnek épeszű érvek. Aki sokat használja, annak megéri a téli. Én keveset megyek, zömében sík terep, kisváros, max. 50, ha hó lesz és lehetséges, átütemezem a dolgaim amíg eltakarítják (felénk ez úgy 5-6óra és megvan). 1 évet használtam 4 évszakosat-igaz az inkább téli volt- előtte 13-ig cserélgettem a szettet. Nekem a 4 évszakos a nyerő. Szóval nekem főnyeremény ami rajta van.
A télihez még annyit, hogy nyílvánvalóan jobb hóban/sárban/hidegben, azonban sokan úgy ülnek be a téli kerekes autóba, hogy félistenek hiszik magukat, jobban tolják, ugyanakkor nyári kerékkel már elinduláskor tapasztalja a legbénább is, hogy valami nem kerek így óvatosabb, lassabban halad.
Jaaa!
Lehet, hogy említettél, hogy ha jót akar, akkor keressen...
De csak a kereszt éved tudom, még, hogy Győr környéke.
Így többet nem is tudtam mondani.
Szervusz!
Hébe-hóba...
Igen, a közeledbe vitték. Én nem jutottam el a Dusterrel hozzád, de látod mégis oda került! :)
A vásárlásnál korrekt volt, ha vinné újra (bejelentkezve) szerintem fogadd, biztos vagyok benne, hogy nem fog fizetés nélkül otthagyni.
Szia! Vagy még erre? Akinek eladtad az autgót, nyáron egyszer csak váratlanul beállított hozzám érdeklődni. Fogalmam sincs hogyan talált meg, mert csak előzetes időpont egyeztetés után lehet jönni, meg már szabadságon is voltam.
Minden tél-nyár, nyár-tél váltásnál előjön a vita, hogy kell-e téli gumi, vagy ezek a SUV gumik M+S jelöléssel jók-e télen is?
Sok-sok vitát lefolytattunk és sokan azon vagyunk, hogy attól, hogy ott a Mud + Snow, attól ez inkább nyári, télen pedig kell a téli gumi.
Persze te döntesz!
Nekem is 1.5 dci van 4x4-es az első 3 fokozat valóban elég rövid, nem is ott jön ki a nyomaték vesztés látványosan. Inkább 5.-6. fokozatokban emelkedőkön meg még látványosabban. De ez mindenkinél más, ki hogyan vezet. A fogyasztás nekem 6,2 és 6,5 között mozog, a legtöbb eddig ami kijött mikor kiszámoltam az 6,8 volt. Ez teljesen vegyes használatban, ha hosszabb távokra megyek és tankolok az elején meg a végén is, mivel a közelemben 40 km-re van normális kút, olyankor számolom ki többnyire, de nem vezetek róla füzetet. Én mondjuk lendületesen vezetek, városban 50, max 55, országúton 100, pályán simán 130 az óra szerint, ami kapásból csal -5 km/h-t a GPS szerint. Ráadásul én Borsodnak egy hegyes-dombos részén lakom. A gumi még a gyári conti crosscontact LX 2,0 bar-on.
Vhol olvastam olyat, hogy márkakereskedés függő az abroncs választás, főleg, mit tudnak beszerezni. Lehet, hogy azért lett 4 évszakos, mert 2019.01 havi és ott volt a kereskedésben fél évig és lusták voltak lecserélni?
Remélem azért a gyártó cég csak tudja, milyen abroncsot gyárt. :)
Köszönöm a linkeket. Nem vagyok nagy autós, télen meg városon kívül nem igazán megyek, hegyre biztos nem, így az újabb írások már nem szapulják annyira a 4 évszakosokat, így ez a tél próba lesz. A linkelt felni meg ha jól látom pont olyan, mint a pótkeréken lévő. :)
Téli gumikkal (még a legjobbakkal is, mint ami nekem van) nehéz terepre menni tilos! Közel nyolc év alatt egyetlen egyszer kerültem pácba/szarba a szokásos árterek egyikén, mikor hamar váltottam kora ősszel télire. A gyári mislen (kéretik tudomásul venni: nem négyévszakos mert olyat senkinek nem adtak a daszterhez, és nem is fognak , hanem nyári gumi némi terepmintázattal) röhögve kihozott onnan többször is, de a téli úgy viselkedett, mint a vaddisznó a jégen életlen korcsolyával a lábán. Köszönöm, hogy segíthettem...:-)
"Most kipróbálom a terepgumikat, amik aszfalton nem biztos hogy jók...)"BF Goodrich, ha jól emlékszem. Kérdeztem az egyik természetvédelmi őrt, mert ez van az autóján évek óta, hogy úton milyen, jókat mondott róla. Nekem ugye a Geolandar AT van pár hete, ez országúton is teljesen rendben van.
Ez a fedélzeti, pillanatnyi és egyéb fogyasztás amennyire áldás annyira átok is, túl sokat nézem. Nálam fölé saccol, 7.1-7.3-at ír. 3x tankoltam rá eddig, eredmények: 7.04, 6.89, 6.9 l/100km. 1.6sce 4x2. Volt ebben minden, zömében hosszú táv, pálya 110-130, és nem pálya 90, kisvárosi és nagyvárosi dugó, klímázás és nemklímázás. Az értékek a legpontosabbak, amit össze tudok hozni, mert mindig teletolom, a betöltőcsap (?) pont ugyanaddig van nyomva, hagyom amíg megy bele, nem töltögetek rá, eddig a kút is ugyanaz volt. A tempomat gomb folyamatosan kb. a 3ik napjától be van nyomva, szóval ahol lehet aktív, próbálok a "gombokkal" vezetni, nem a pedállal. Azt nem írnám, hogy fékezni lehet vele, de egész jó. Továbbra is úgy gondolom, hogy fékez is, ha úgy jön ki, a motorféken túl.
Én az első 3 évet a gyári gumikkal autóztam végig.
Tavaly vettem a kimondottan téli gumit.
Idén vettem a terepgumikat.
Én inkább vadászni használom, keveset megy pályán. Téli gumi terepen nem sokat ért, aszfalton jó volt. Most kipróbálom a terepgumikat, amik aszfalton nem biztos hogy jók...)
Ha van már egy nyári szett, mellé nem vennék 4 évszakosat, hanem inkább télit. 4 évszakos mellett vagyok én is, mert óvatosan vezetek, nem lépem túl a sebességhatárokat és keveset megyek, évi 10e. 1 évig használtam - előző verdán - alufelnin Falken AS200 (M+S hegyecske hópihe) 4 évszakosakat, kisebb hóba, sárba nekem maxi jó volt. A terv az volt, hogy 5-6 évig le se kell szednem a kerekeket, de az autó kicsit makacs lett, így eladtam. Tény, hogy láthatóan kopott, de 5 év után úgyis ajánlott a csere, mert elöregszik, repedezik. Előtte 13 évig nyári-téli szett, kerékcsere november közepén és március végén. Olyan mély volt a mintázat, hogy a népek a csodájára jártak :D:D:D De megöregedett, tele volt már az összes hajszálrepedéssel.
Csak a Dustert nyárival adták, azokat le kéne szedni, eladni, használtan meg nem kapok érte annyit amennyit ér, pedig nincs benne 1500 km :D. Szóval jobb ha veszek egy komplett téli szettet. Még a pótkereket kéne bevonni a forgásba, nem akarom, hogy 0 km-esen legyen az enyészeté.
Lásd a 53679 bejegyzésem. Szfv-Pozsony-Brno-Prága-Brno-Cesky Krumlov-Brno-Szfv útvonalon. Mindenhol a megengedett maximum sebesség, tempomat. Brno-Prága autópálya közel harmada fel van túrva, terelés. Ott 5-ikben 80 km/h, meredekebb részeken ugyanez 4-ikben. 5 ember, végig klíma.
Következő tankoláskor lesz általam számolt adat is.
Igen neked van igazad bocs, a kalkulátorban a felni átmérőt 17"-on hagytam az előtte lévő számolás miatt, azzal 733 mm a 215/65, de 16"-on már csak 707. Ettől függetlenül ez is 2,5% fülé megy így is, 3,06% és 21mm a differencia átmérőben. Bele érni valóban nem fog, de már érzékelhető lesz az elgyengülése a kocsinak. Benzinesnél szerintem már kifejezetten zavaró szintű lehet a dolog.
733 mm? Biztos, hogy jól értelmezed? A 215/65 r16 és 215/70 r16 között a magasság különbség csak 0.9 coll, azaz 2.3 cm, így sugárban alig több, mint 1 cm (11.5 mm).
Ráadásul külföldi fórumokon látok olyanokat, hogy 225/70 r16-ot raknak fel emelés nélkül.
Nem tudom, mennyire zavarhatja meg a computert esetleg... Nem vagyok híve a gyári mérettől való eltérésnek, de a cooper at3 4s gumi nagyon megtetszett.
Agyalok, hogy mi legyen. Néztem a Gabbert is, de szinte semmit nem találok róla, míg a másikat istenítik.
Szerintem külön téli kerék a nyerő, saját magad tudod cserélni, nem kell centír minden alkalommal, nem kell várni a gumisra, nem bsszák oda a légkulcsot a szép felnihez
Annyit még hozzá, hogy azért nem mindig vállalom be a legolcsóbbat, attól függ milyen cuccról van szó. Olajban mindig a maxi volt. Vezérműszíjban szintén. Bár a fék az egyik legfontosabb, betétekben mégis az olcsóbbat választottam, mert ott nagyon szigorúak a hatóságok is, 40e km-et mentem velük, természetesen számlásan cseréltem, alá is írta a mester. Lég és pollenszűrőnél jó volt az olcsó is, szemre látszik, hogy megállja-e a helyét. Hűtőből szintén a legolcsóbb faék egyszerű, folyik vagy nem benne a lé, ha folyik akkor 10 év ha nem, azonnal kuka...
Ha már gumikról van szó: Nexen Nblue 4 Season valakinek vélemény? Több teszten előkelő helyen végzett az olcsó ára ellenére. Én télen leginkább nagyvárosokban közlekedem, nyáron inkább csak motorozom, de azért a havi 1 hazaúttal szerintem kinyírnám a téligumit (2x250km).
"Az M+S (Mud&Snow) annyit jelent, hogy sár és hó tűrő (mondhatni magyarosan). Ez a jelölés megtalálható a négyévszakos gumikon, valamint a legtöbb terepjáró abroncson, illetve a manapság oly népszerű városi terepjárókon, azaz SUV abroncsokon is. Ez annyit jelent, hogy az adott abroncs mintázata alkalmas a saras, és havas közlekedésre, hiszen az abroncs mintázata könnyen kiveti magából a havat és a sarat. Ezeknek az abroncsoknak a keveréke nem téli gumi keverék, valamint jellemzően hiányzik a futófelületről a lamellázottság.
A fenteik tükrében tehát kijelenthető, hogy az M+S jelölés önmagában nem azt jelenti, hogy az adott abroncs téli gumi, viszont nagyon sok esetben, ahol törvényileg kötelező a téli gumik használata az M+S jelölésű abroncsokat elfogadják téli gumiként!"
Ha nincs rajta 3-as hegycsúcs+benne hópihe piktogram, akkor Ausztriában pl nem fogadják el, keményen büntetnek érte. Az M+S az a Mud+Snow jelölése, de hidd el, hogy nem jó téli körülmények között. Nem véletlenül követelik meg az említett szimbólumot.
Akkor motorfék. :) De a tény, hogy nem engedi jobban felgyorsulni.
Még vmikor korábban azt olvastam itt, hogy a mostan kiadott kocsik, nem 4 évszakos gumit kapnak. A neten keresgélve viszont a 4 évszakosra írják az m+s jelölést. Már meg sem merem kérdezni, mi az igazság. Remélem a totalcar válasznak csak lehet hinni. Netán már túl régi és azóta is változnak a jelölések?
A pótkereket megnéztem, az ET szám miatt. Az 50. A kerék meg 215/65 R16. Így már végre tudom, hogy miként kell a helyéről levenni a pótkereket.
Az a motorfék, tudtommal nem fékez egyéb módon az autó.
Ja, a motorfékkel sem vagyok megelégedve, korábbi autómhoz képest ez az 1.5 dci jóval gyengébb ezen a téren. Bár ez nem jó vagy rossz, ebből a köbcentiből ennyi a motorfék.
Kedvencem a Táv-olság fogyasztás nélkül. De mi az az "olság", ami táv üzemmódban van? :)
Nem jól számolsz! A gumi magasságát csak egyszer számoltad bele az átmérőbe. De a net tele van kalkulátorokkal ahol simám megtudod nézni, milyen váltóméretekkel számolhatsz. http://www.autogumibolt.hu/autogumi/gumiszerviz/valtomeret
A kérdéses méretek helyesen: 215/60 R 17 690 mm átmérőjű, a 215/65 R16 686 mm átmérőjű. -4 mm az eltérés tehát többet forog majd kicsit, valós 100-nál majd mutat 101-et. Amíg az eltérés +- irányban nem megy 2,5% fölé, nem lesz vele gond. Ilyen átmérő eltérés bőven lesz a gumi kopása során, a kezdeti kiindulási átmérő és az elkopott gumi átmérője között. Az At gumik mintamélysége jellemzően 8-10 mm között mozog 2 mm-nél már cserés, bár a valóságban már 4mm alatt sárban teljesen használhatatlan, szóval a használata során 6-8 mm-t lekophat ami átmérőben már 12-16 mm-t jelent, ennek tükrében a 4 mm differencia jelentéktelen.
Most ránéztem a pár napja felhozott AT gumi átmérő kérdésre is, a 215/65 R16 686 mm a 215/70 R16 már 733 mm, itt már nagy az eltérés +47 mm a gyárihoz képest. Itt emelés nélkül már szerintem lesz olyan ahol bele ér a kerék majd valamibe forduláskor vagy nagyobb berugózáskor, illetve ilyen különbségnél már sokat veszít majd a kocsi a menet dinamikájából, a magasabb sebesség fokozatokban. Ez a GT radial hasonló mintázattal bír és van belőle gyári méret is. https://www.maxigumi.hu/auto-gumi/general-tire/grabber-at3/215-65-r16-103-100s-937536
1000 bocs, bár használtam a keresőt, de nem tudok kiigazodni a találatok "értelmezésében". 2019-es Duster II van, gyári 17"-os kerekekkel. Télire gondoltam lemezfelnire. Ami lejött a sok találatból, hogy az ET szám fontos egyezőséget kell mutasson. Lehet megkövezni, de fogalmam sincs, még azt se tudom, pótkerék milyen van.
Tehát ha vennék lemezfelnit akkor mit ajánlanátok? Vagy cserélgessem az alufelnin a gumit?
Tempomat: első tempomatos autóm. 1.6b 4x2. Lejtőn nem engedi a beállítottól eltérni max 1-2 km, érezhetően "visszatart", ha kirakom üresbe, simán elgurult nagyobb sebességgel is. Nincs benne lejtmenetvezérlő, ami a leírás szerint inkább a 4x4-ben van. Az emelkedőn való elindulást már szépen tudom használni. :)
Váltás: érdekességképpen figyelgettem, 2300 környékén szereti jelezni a váltást. Nem vezettem csillió km-ket, de azért józan paraszti ésszel érezhető, ha erőlködik alacsony fordulaton a motor, olyankor a kasztnit is rázza.
Tudom, hogy vhol el van benne rejtve a Millenium Falcon, de az első km-hez képest kicsit összeszedettebb a dinamikája, nem 1 Pikes Peak hegyifelfutó győztes, de most már jobban bírja a hegymenetet is. Induláskor sokat javult a "robbanékonysága". :)
"Mindig" vágytam kihangosítós autóra. Az előzőben a telefontartó tudta BT-n keresztül. Tetszik a nagy kijelző és, hogy azon mutatja a navi az utat. Eleve ellene vagyok bármilyen kézben tartott kütyünek.
Köszönöm a figyelmet és ha kapok a felnire építő jellegű hozzászólást. :)
Én is ezt látom, már 6 éves az autó évenként majdnem mindig oda vittem ahol olcsóbb, de mindig más márkájú olajszűrőt más olajat töltöttek bele. Nincs olyan, hogy "gyári" amit adott éveben adott szervíz be tud szerezni azt teszi be.
Volt olyan, hogy az előzetesen a szervíz által megrendelt féktárcsa nem passzolt, már azon voltak a helyi Bárdiból rendelnek után gyártottat amire mint gyári alkatrész garanciát vállalnak.
Biztos. Azt nem tudom, hogy mi csinál mit :), de tartja. Finoman, de fékezget. Nem tudom, hogy idevág-e, de visszagurulásgátló is van benne, erre véletlen jöttem rá, induláskor nem gurult hátra. Végigolvastam a könyvét, de nem volt egyértelmű vagy nem jól emlékszem. Szóval valami dőlésérzékelő van benne és aktív. Filléres tételek manapság a giroszkópok, programozásának van költsége.
Tudomásom szerint nem jár garanciavesztéssel. A könyv szerint az olajat magad is cserélheted. 4.7 oldal. Ha az olaj megüti a szabványt, lehet bármilyen márka. Minden munkáról, alkatrészről legyen számla, bizonylat. Az alkatrészekről van megfelelősségi bizonylat is, oda kell adniuk vásárláskor. A dealer olaja igen jó minőségű, de nem az egyetlen és nem kötelező hanem ajánlott. Ha beüt a ménkű, a dealer elképzelhető, hogy el akar hajtani, de az gyenge próba, ha mindent megkapott az autó, szakszerűen, akkor bukták és garanciát tartani kell. Elszakad a lánc, (az hazavágja a motort rendesen és elég ritka) nem mondhatja, hogy azért történt, mert eltérő márkájú motorolajat használtál.
Én is 10ezrenként cserélem!A gari füzetbe pecsételjen bele az olajat cserélő szerviz. Egy dologra viszont figyelj, a szervizbe mondták nekem is a gyári kék samsung matricás olajszűrőt rakasd rá , sajna csak szervizbe kapható. Ha baj lenne a motoroddal és nem a
Szerviz által preferál szűrő van rajt , akkor ugrik a garancia. Ezt az infót a Renult Kristófba mondták.
Mindenki követ el hibát!Aki azt mondja nem szegett szabályt az hazudik. Az autóimban van telefon kihangositó és használom! Az hogy egy két lámpánál vagy dugónál forumozok! Volt facebokom is csak a beosztásom miatt nem lehet. Ott pedig egykét irigy magadfajta irt zaklató üzeneteket az autók és a nyaralási képek miatt. Én nem zaklattam még senkit, de engem annál többen. Ez nyilt fórum amin lehet vitatkozni, és tapasztalatot cserélni.
Hogy tudjátok, ha a kötelező szervizek között cserélek olajat és szűrőket - ugye a kötelező az 20ezrenként van, de én 10ezrenként cserélném -, akkor az jár garanciavesztéssel vagy nem?
Persze azt nem a márkaszervízben csináltatnám, hanem egy amúgy erre specializálódott szereldében. Ez a műhely be is írja a szervizkönyvbe a műveletet. Az olaj a hivatalosan megadott márka lenne természetesen.
Én is ezt teszem. Ignorálom ezt a funkciót, ugyanúgy mint az ECO módot ( ha nagyon ECO-ba nyomom, akkor felugrok a bicajra aztán azzal megyek 10-15 km-s körön belül ;) )
egyébként a két nappal ezelőtt kioperált pollenszűrőmből kiindulva, én is kezdem azt észre venni hogy a Dacia / Renault nagyon fogyasztói társadalomra épít.
Mind a klíma ki be kapcsolgatása, szervízelési szakmai trehányság , ECO mód, válltás segítő,tényleg olyan mintha arra mennének hogy mihamarabb kuka legyen az autó.
pl az éves szervíz végre hajtásában annyira csalódtam, itt megintcsak vissza utalok a pollenszűrő állapotára, hogy tudom hogy ráfizetés, de magam ki fogom cserélni az olajat az autóba... mert lehet annyira korrektek voltak hogy a pénzt lehúzták rólam, én az autót az egész művelet alatt nem láttam (hiszem ha látom elvet kell már alkalmazni) így nem vagyok biztos benne hogyha ki is cserélték az olajat (remélem egy márka szervíz az éves szervíznél még ennyire képes), akkor ténylegesen a drágább és egyben a jobb olajat tették bele amit kértem. Persze amikor mondtam, hogy azt az olajat szeretném akkor szemöldökük fenn akadt és vagy 3x visszakérdeztek hogy biztos. Már ez gyanúsnak tűnt.. pláne hogy ő mit minősít engem addig, meg kérdezi meg hogy biztos mert ez drágább, amíg én ki tudom fizetni, a szabvány engedi és én vagyok a vásárló..
de visszatérve az eredeti témához, igen a dacianak vannak hiányoságai, de hát ezért is kerűl annyiba amennyibe, de ennek ellenére egy nagyon szerethető autó, ha az ember elfogadja a képességeit. :)
Passz. Nekem első tempomatos autóm, így összehasonlítási alapom sincs. Biztos van milliószor jobb, de nekem bejön, pár apró hibával. Ha ismerem az utat, lejtőn vagyok és fékezget, mintha nem a motorfékkel oldaná meg. Persze mi mást tehetne, de finomabb is lehetne a fékezése. Szóval akkor kidobom üresbe. Melegítéskor 2.-ban 42-nél meg fékezget, sík úton, kicsit zavaróan, az utas is megérzi. Melegen már tartja a 42-őt vagy az 50et is, torpanás fékezgetés nélkül.
Amit írsz, azt nem tapasztalom, nálam nem veszi vissza, de jobban megfigyelem. A "RES" gombot nem mindig veszi azonnal, gyakran 2x kell megnyomni, inkább a "+"-t használom az már megy vakon is, jobban kézreáll.
Hát ez az.. kerregő hangot nem hallok, de érezhető a rezonancia, már ha teljesítem a kívánságát. Kb. ugyanez, csak az enyém benzin szívó 1.6, 50kmh 3asból erőlteti a 4-est. Melegítéskor meg 42 környékén a 3-ast. A 2800-3000-es fordulat teljesen jó, csak a számítógépnek nem fekszik. De az is fura, hogy hideg motornál aktiválódik a start/stop, szóval igyekszem inaktiválni induláskor.
Mellényem. Kezdjük. Olyan átlagos kinézetű vagyok, pénzem nincs sok, csak azért vettem Dustert, mert ár-érték arány bajnok, piszkosul jól néz ki és a Nissan láncos benne remélem megbízható. Nem költöttem rá utána egy fillért se - mert nem telik -, még a kötelező szervíz költsége is elgondolkodtatott. Nem tervezek semmi extrát beléje fektetni, egyrészt nekem így teccik, másrészt nincs rá zsé. Nincs több autóm, volt egy 19 éves Twingom, amit 1 hónapja sikerült eladnom 1.000,-Ft-ért egy kedves ismerősömnek. Egy országban van hazám. Van egy gyönyörű feleségem aki bármikor fogadja a köszönésedet. Rám ugyanúgy vonatkozik a KRESZ telefonozós része, törekszem is elkerülni és aggódva figyelem, amikor az utakon más erre fittyet hány. Nem vagyok tökéletes, sokszor követtem már el hibát. Az email címem nem publikus, mert félek a magad fajta emberektől, hogy ottan zaklatna.
Készülök a télre és ugye 17es alufelniken van az autó, abroncsméret 215/60/17. A pótkeréken 215/65/16. Hmm-Hmm. Kérdeztem a kereskedőt, hogy akkor mást fog mutatni az óra, mert télinek külön kereket akarok acélon, az alura sajnálom a pénzt. Aszonta, a kerék átmérője ugyanaz lesz, a pótkerék is ezért jó így 16"-osan is. Unalmamban kiszámoltam, hát nem ugyanaz...:D.
Számokban:
17" az 17x2,54 + 21,5*0,6 = 56,08cm az átmérő, kerület az 176,18cm
16" az 16x2,54 + 21,5*0,65 = 54,615cm az átmérő, kerület az 171,57cm
Ha jól számolok, a 17"-os mutat 100km megtett utat, a 16"-os 102,68-at. Ez fogyasztásban jobb adatokat mutat a 16"-nál a 17"-hoz képest.
A fogyasztásmérő nekem többet saccol, általában 2dl-el 100km-en. Valamint az első egység - 8 részre van osztva - előbb alszik ki, mint a tényleges fogyasztás. De még kell tapasztalat.
2,5re fújtam én is... lesz az 3 is ahogy jobban kiismerem az autót.
Jellemzően felhajtok a pályára, benyomom a tempomat-ot, aztán tankoláskor/úticélnál lehajtok.
Mostani túránkon viszont egymást érték az útépítések, változó utak.
Nagyon szembetűnő volt a tempomat kezdetlegessége.
Pl:
- Sebesség 134-re állítva. Lelassítok valami miatt. Gázpedállal gyorsítok, megnyomom a RES-t, elveszem a lábam a pedálról, erre ránt egy nagyot az autó (visszaveszi a gázt), majd elkezd tempomattal gyorsítani.
Az egyetlen megoldás, hogy nem veszem el a gázt, hanem a beállított értékig gyorsítok és csak ott veszem el a lábam a bedálról. Akkor alig ránt.
Köszi a tippet,de az lesz a megoldás, hogy jól figyelmen kívül fogom hagyni!:) Lehet, hogy jót akartak ezzel,de szerintem egy elcseszett funkció lett. Viszont ez legyen a legnagyobb baja! Egyáltalán nem zavar abban, hogy imádjam a kocsit! Hétvégén tegnap Bánkúton voltunk és simán bírta a hegymenetet. Jövő héten tesztelem autópályán is, irány a Balcsi! Szóval ismerkedünk folyamatosan a kicsikével!:)
Mellényem. Kezdjük piszkos jóképü vagyok, van pénzem csak kiváncsiságból vettem dustert (de kétség kivül nagyon megszerettem) átvélel után ráköltöttem közel 1 millót , és most tervezek még 1.5 kis átépités karbon, magasság állitás ,felni , terep gumi. 4 autóm van egyik se öregebb 18 hónapnál. 2 országba van házam, És egy gyönyörü feleségem , olyan nő aki neked még a köszönésed se fogadja el. Ja és mentességi kártyám, ha telefonoznák menet közbe. Persze itt mindenki állszent és soha nem követett el hibát, minden tökéletes. Persze ezeknek az embereknek az email cimük is is publikus ugye??????
Elvileg ( külföldi fórumokat böngészve láttam ) van erre is megoldás.
A ddt4all nevezetű varázsló programmal, elvileg és ha minden igaz, akkor meg lehet változtatni a váltás jelző nyilak intervallumát , illetve teljes mértékben ki is lehet kapcsolni.
de hogyha ott az értékekkel játszik az ember az mennyire befolyásolná az autó vezérlését..
vállalkozó szelleműek lehet neki esnek majd, mert hát a nevezett programmal elvileg bármit IS be lehet állítani
Köszönöm a választ! Korábbi autóimat én is így vezettem, viszont azokban nem volt ilyen funkció. Ezért is furcsállom ezt, szerintem totál szarul állították be. Így teljesen alul dolgozik a motor és csak erőlködik. Mindannyian megerősítettétek a válaszadók közül az alap aggályomat a kis nyilakkal kapcsolatban!:) Marad a vájt fül és a sok év rutin!
Köszi a választ!:) Én is így tudtam.Kicsit fura, hogy a Dacia így állítja be ezeket a jelzéseket.Olyan mint ha arra játszanának, hogy minél hamarabb kinyírd a motort!
Az a fura, hogy 50 km/h-nál sík terepen 1700-1800 fordulatnál kéri az 5. fokozatot. Szerintem ez nagyon nem reális beállítás. Ilyenkor egy halk kerregő hangot hallok alulról és pici rezonancia is van.
Halkan jegyzem meg, hogy a rallye-n teljesen más képességek kellenek, mint a közúton. Tudom, mert űztem. Állítom, hogy 0%-ot lehet átültetni belőle a hétköznapi közlekedésbe. Aki mégis átülteti, az felelőtlen. Rallye-zni a versenyen kell, közlekedés pedig egy másik történet.
Kb mintha a vadász a körúton puskával szedné le a galambokat az ablakpárkányról, mert ő 40 éve vadászik és jól céloz, meg amúgy is mindenki hord narancssárga jelzést a lővonalban. Hát nem.
Az említett nyilakat teljes mértékben figyelmen kívül hagyom, mintha ott sem lenne.
Mindig is a fülemet használtam, nem kellett semmilyen segédeszköz.
A fordulatszámmérőt csak a bejáratás alatt figyeltem, azóta nemigen nézem. Persze, azért jó, hogy van.
Egy motornak igazából nincs optimális fordulatszám tartománya.
A fordulat nem árt a motornak, az viszont igen ha alacsony fordulatszámon terheled.
Én úgy használom, hogy mindig legyen "élet" a motorban, ha kell visszaváltok egy fokozatot, ezzel biztosítva azt, hogy mindig legyen megfelelő erőtartaléka a motornak.
Általános értelemben nem sok közöm van hozzá, de egy kicsi azért mégis:
- a KRESZ határozottan tiltja az efféle cselekedetet
- létezik a Bizalmi elv
- igazából, nem nagyon örülnék annak, ha meggyilkolnál valamelyik úton, csak azért, mert nem a vezetésre figyelsz, hanem valamilyen hibákkal teletűzdelt szöveget írsz vezetés közben.
A harmincas éveim elején már jóval túl voltam az 1,4 millió vezetett kilométeren, de sohasem jutott eszembe, hogy ezzel kérkedjek. Különben is, a múlt semmilyen biztosítékot sem ad a jövőre vonatkozólag.
Egyszerűbb azokat az országokat felsorolni ahol még nem jártam.
A nagy Bamako, mint rali nem adatott meg, be kellett érnem az egyszerű Dakar-ral.
Nos, beszélgessél akivel akarsz, ha már velem nem állsz szóba. Valahogyan majd csak túlélem ezt a durva megrázkódtatást.
Mégiscsak előjött belőled a dölyfös, öntudatos, együgyű, buta, bunkó "földműves"...
(Amúgy nem haragszom rád, semmi bajom veled, csak leírtam a gondolataimat.)
A motor érdekében ne vedd figyelembe a jelzéseket. Ha a motor nem kapja meg a megfelelő fordulatot és mondjuk alul van pörgetve, olyan káros fizikai folyamatok indulnak be a hengerekben, amik annak deformitásához vezetnek.
Tartsd a fordulatot 2-3000 között és sokáig minden jó lesz! ;-)
Nagyon jó felvetés. Engem is lepontoz az "eco összesítő" , hogy nem váltok fel elég hamar. 2000 környékén 2-ből 3-ba már nagyon ajánlgatja, de úgy tudom ez káros a motorra, fogyasztáshoz meg jó. 1,6SCE,4x2, 5seb. 3000 környéken pörögjön már.Eddig azt tapasztaltam ott nem erőlködik. legalábbis így érzem.
Nekem kb ugyanez a túra háztól házig 1466 km volt. Az autó szerint 5,1 liter/100 km fogyasztással.73,8 km/h átlag sebességgel.
A már említett váltóhasználattal.
Szerintem erre rádobhatunk egy fél litert, az kb a valós fogyasztás lehet.
Még valami: Nem nagyon szoktam hegyekben, kanyargós utakon használni. Itt most volt bőven. Nem jó vele szerpentinen menni. Széles, alig fér el a szembejövők mellett
Billeg, nyeklik-nyaklik, a kanyarokba úgy támolyog bele, hullámzik, mint egy óceánjáró. Ezzel együtt nem akart leesni az útról, de egy normál személyautóhoz hasonlítva nagyon nem alkalmas tempós haladásra kanyargós szűk úton.
Ezzel együtt szeretem, nekem pont jó benne a szék.
Belevau: én figyelmen kívül hagyom. Szinte mindig tempomatatl megyek. Például országúton nem váltok fel csak 5-ig. Nekem ne küzdjön 2000 1/min alatt a motor. Városban max 4-ik fokozat, ha emelkedő jön, akkor 3-ik.
Példa: egyszer próbáld ki 130-nál, hogy a melletted ülő egy jelzőkarónál azt mondja: Most! - és tedd át a lábad a gázról a fékre. Ha 2 oszlopnál rövidebb idő alatt meg tudod csinálni, akkor tarthatsz nyugodtan rövidebb féktávot. És ez akkor van, amikor megbeszéltétek és számítasz rá...
Inkább térjünk vissza a fórum eredeti céljához, beszéljünk a Dusterünkröl!:) Te mennyire veszed komolyan a fedélzeti számítógép jelzését azzal kapcsolatban, hogy válts feljebb vagy vissza? Néha úgy érzem, hogy a kis fehér nyíl túl hamar jelenik meg és kér, hogy váltsak feljebb és miután megtettem, néhány másodperc után pedig jelzi, váltsak vissza. Kicsit az az érzésem, mint ha maga sem tudná mit akar.
Véleményed szerint ennek a motornak (1.6 b 4x4) mi az optimális fordulatszám intervallum városban? Persze tudom nem mindegy, hogy sík terep vagy hegy, de azért te régebb óta használod, kíváncsi lennék a tapasztalatodra.
Nem véletlen pl. a román sofőr egy külön állatfaj az utakon. Két hónapja előztem egy furgont, mert bizonytalanul ment a belső sávban 130-al átnézek mobilozik. Egy kis szél vagy egy nyúl és nem tartja meg félkézzel a kormányt valószínűleg.
Így hát Blaci78 kollégával is az baj vontathat négyszer annyit ha akar, ha satura kell fékezni és a rakomány beletolja az arcát az előtte lévőbe akkor nehéz segítségül hívni a 1.4 millió km balesetmentes vezetést.
Én meg úgy gondolom, hogy igen. Ugyanis az elhangzott gondolatok alapján ő kívül áll a társadalmi normákon, sz@rik rá, közben közveszélyes. Ha egyedül élne Szibériában, akkor valóban, a kutyát nem érdekelné, hogy ha neki megy egy fának. De így egészen más a kép. Valószínűleg ezért is ilyen rossz a közlekedési morál, mert vannak ilyenek, aki úgy gondolják, hogy nekik mindent szabad - mi közöd hozzá, hogy mit teszek - . Hangsúlyozom, ez az én véleményem. Természetesen együtt lehet élni potenciális gyilkosokkal, akik nem tartanak be semmilyen szabályt, de remélem a szabálykövető többség másként gondolja. Egyébként megnéztem az illetőnek más fórumokban való interakcióit. Teljesen hasonló. Ott is kiutálták.....
Nem gondolom, hogy az eltérő vélemény, habitus elég ok a kirekesztésre.
Jelentkezzen az, akit egy ledorongoló fórumbejegyzés, kioktatás meggyőzött már bármiről is. Vagy ismer legalább valaki ilyet. Nem hiszem, hogy bárki megváltoztatja a vezetés közbeni telefonhasználati szokásait, azért mert itt elolvasta a hozzászólásomat. Mindössze megismerte. Talán hat rá valahol, valamennyit.
A vezetés közbeni telefonpiszkálás lépett előre az egyik leggyakoribb baleseti okká az EU területén.
A számos pedig nem hazudnak.
Az, hogy valakinek 1,4 millió km-en nem volt problémája, az sajnos nem jelenti azt, hogy a következő 1 km-en sem lesz.
Szerintem - és mások szerint is - felelőtlenség.
Illene mérlegelni, hogy miről marad le az ember, ha elmulaszt egy posztot, bejegyzést, like-ot, stb. Szerintem semmiről. Egy órával később is megtehető. Ha neadj isten bevallja, hogy betegesen függő, akkor meg aktiváljon hangvezérlést, bár a figyelmet az is elvonja.
Közünk pedig annyi van hozzá, hogy adott esetben egy ilyen sofőr jön szembe velünk. Vagy ami még súlyosabb, a gyerekem felé.
Minap is majdnem elcsapott egy bmw-s hölgy a zebrán, mert basz..tatta a telefonját vezetés közben. Szerencsére megtorpantam, de közel voltam hozzá, hogy belehajítom a szélvédőjébe a laptopomat.
Ugyanez vonatkozik a 3redbull+2whisky/befüvezett idiótákra is.
Egyébként egy adott szabály be nem tartására a "mi közöd hozzá" nem érv. Legálábbis jogállamban nem.
Az teljes magyar embernek is van táj szólása. Kötekedni akarsz ??? Elvihetem hivatalos formára az ügyet!(Kettős állampolgár vagyok ha érdekel) .Hiába nem publikus a mail cimed. A net nem felejt.
Na jó de mivel 17" nyári van az autón, a pót meg 16" soha nem lesz bevonva. Inkább eladom, veszek 4 acélfelnit, arra télieket rakom és abból nyáron 1 pótkerék, télen a nyáriak közül 1 a pót.
Régi autómnál a pót ugyanolyan volt, szóval vettem mellé egy ugyanolyat, így bekerült a körforgásba, elhasználtam azt is.
Te külföldi vagy? Ha igen, akkor teljesen elfogadható a magyarod. Ha véletlenül magyar lennél, akkor javaslatom szerint vegyél részt egy továbbképző tanfolyamon, amelyen a magyar nyelvtan szabályait ismételnéd át.
Egyébként mi közöd van hozzá hogy mit csinálok vezetés közben??? 1.4 milló balesetmentes vezetés van a hátam mögött, majd ha esetleg annyi földrészen és országba vezettél mint én akkor szóba állhatunk. Voltál a Bamakón???
A járműszerelvénnyel (vontatmány) közlekedők figyelmébe ajánlanám, a KRESZ sebességhatárokra vonatkozó paragrafusának mielőbbi újraolvasását, még mielőtt megérkezik egy váratlan és meglehetősen zsebbenyúlós VÉDA-s csekk.
Azt még könnyen megértem, hogy jó hecc a szabályszegés, azt viszont már nehezebben, hogy ezt le is írjátok...
Őrizd és hurcold magaddal. Én is huszonharmic évig nem kaptam defektet, egészen mostanáig. Július végén M3-on megtalálta a bal hátsót egy sniccer penge. Kibírtam röhögés nélkül. Az emelő és kerékkulcs lepróbálva, rendben.
Pótkerék érdekel-e valakit? Utoljára 20+ éve volt defektem, kaptam az autóhoz, de hiba lenne ha úgy öregedne el, hogy soha nem gurult. Nincs egy hónapos.
Irkáltam régebben gumiügyben én is. Nálam más lett a befutó, augusztus elején felkerült a Yokohama Geolander AT, ami szintén négy évszakos. Úgy gondolom már fennmarad télire is, ha bajt észlelek, akkor úgy is hamar felmegy helyére a sima téli. Az autó viszonylag sokat fut, az évi 40 ezer km alatt hamar előjönnek a gumis bajok, majd jelelek, hogy mi van vele.
Egyelőre persze megy az örömködés, minden felületen jobb, mint a gyári Michelin Tour hp - Amiből ugyanitt 3db eladó van. (Ez itt a reklám helye) :)
tudna valaki segíteni, hogy Duster 2-ben hol található a pollenszűrő. Itt a fórumon nem találtam infót.
A napokban elhangzott klima kérdések miatt jutott eszembe, hogy nyár végén ki akartam cserélni, elvileg februárban cserélte a szerviz.
Egyébként 1.2 Tce automata klimával. Indítás után kb 20 másodperccel érezhetően hideget fúj, még akkor is ha napon állt.
Nekünk nincs vele gondunk, a hűtés hatékonysága sem rossz, de az is tény, hogy nem hűtjük deresre a kabint.
Másik kérdés:
az automata kártya ötletszerűen működik. A szabadkéz funkciót ki-be kacsolgattam már, de nem javult a helyzet. Néha zár-nyit üzemszerűen, de sokszor kézzel kell nyitni-zárni. Elemet már cseréltem, meg ki is írja, ha cserélni kell.
A negatív a 4 évszakossal azért van, mert m.o. -n nem ismerik az út takarítás fogalmás! Bezzeg nyugatra más a helyzet, csak ilyen gumikat használnak javarészt!
Pl a bfg at ko2-őt is, pedig ha a gyártó oldalán megnézed, 4 évszakos. Egyébként a téli gumi nyilván jobb téli körülmények között, de amilyen telek mostanában felénk vannak...
Szuper, mindenképp próbáljátok ki!! Én is szívesen használnék 4 évszakosat, csak annyi negatív cikk jelenik meg velük kapcsolatban, hogy eddig nem mertem váltani.
Amúgy én tavaly úgy vettem meg a kocsit, hogy 4 évszakos és csak később derült ki hogy az valójában nyári van rajta.
Mostanában arra a jelenségre lettem figyelmes, hogy indításkor a műszerfalon lévő "stop" ikon egy ezredmásodpercre felvillan, pittyen 1- et és azonnal elalszik.
De van hogy hangjelzés nélkúl teszi.
Eddig kb. 3-szor történt ilyen, mert csak néha produkálja.
Ezen már gondolkodtam én is, de én nem a rácsra tennék ilyet. Azt időnként amúgy is javasolt kiszedni, mert alatta van a két szélén a vízelvezető lyuk és azt is le tudja zárni egy beszorult levél, főleg az ablakmosó alatti hajlamos eldugulni, mert abban van egy szelepes gumidugó is. Szóval ha kiszeded ezt a két fekete műanyagot, alatta középen van egy merevítő és az alatt van a bemenő levegő nyílása teljesen szabadon. Lényegében minden bemegy rajta ami átjut valahogy a rácson vagy mellette. A Discoverynek volt egy elég primitív pollen előszűrője, lényegében szűrő szivacsból: https://koi-farm.hu/webaruhaz/kerti-to-szures/szuroanyagok-potszivacsok/szuroszivacsok Szóval ebből ha beszabsz oda egy darabot, akkor az minden nagy darabot kiszűr, időnként ki kell venni és kimosni és akkor a pollenszűrőbe már tényleg csak a por jut.
Szomszéd srác autója manu klimás. Az utobbi időben állandóan a klimára panaszkodott hogy nem hűt, 16 hónapos az autója és 8000kmes. A forumot olvasgatva felhivtam hogy nézze meg a pollen szürőt. A másik szomszéddal megnézték és felhivott hogy két ujjnyi falevél, nyárfaszösz meg tűlevél volt rárakódva a szűrőre. Rövid kompresszorozás után lám ujra müködik rendesen a klimája. Köszi Nektek!
Most én is kimentem megnézni, mi a helyzet a szűrővel, nekem csere után 6000 km-rel ilyen. Ki is takarítottam, meg meg lefújtam fertőtlenítő spary-vel is. Nálam a szürke szín az aktív szén miatt van ez újkorában is ilyen.
Ez szerintem nem annyira gáz, bár mindig a használati körülményektől függ mennyire szemetes, ha nagyon koszos akkor már nem ennyire fehér hanem egész sötét szürke. Az már nagyobb gond hogy el van deformálódva, mert akkor szarul van bent a helyén. Esetleg próbáld meg aktív szenes szűrővel, és van több gyártónak is olyan amin egybe van a fedő a kerettel, ezt könnyebb betenni deformálódás nélkül. Nekem pl ez van: FRAM (FRCFA9691) a bárdinál van ezen a kódon.
Egy 920 kg-os lakónk van, ezzel komótosan (80-100) el lehet jutni mindenhova. A magyar kempingek, termálfürdők közül már sokat meglátogattunk, de voltunk Hallstattban is. Az igazán nagy hegyeket gondolom nem nagyon szeretné, nem is eröltetjük azokat az utakat, de lightos hegyes-dombos terepen - ahogy írod- többször ötödikbe vagy negyedikbe visszakapcsolva azért elhúzza. A pályán is csak 100-al megyek, aki akar majd megelőz :P A lakó pedig szépen jön mögötte, mint a kiskutya :)