Keresés

Részletes keresés

héjja60 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79287

Köszöntök Mindenkit !!

A nyári és őszi hegylakó életemet feladva , téli szálláshelyemre költöztem,így gépközelben

vagyok és visszaolvasom a korábbi hozzászólásaitokat. Sok-sok tapasztalás amelyekből

az olyan kezdő amilyen én vagyok rengeteget tanulhat .

A gyakorlati tapasztalást én is megkezdtem!

Barackot cefréztem elöször ,de közben elkészült a Bujuk... féle sokadik Arthur főző változat.

Az üst söröshordó, duplafalúsítva, pálmaolajjal felöntve, vízes zárás, a fedél.sisak réz üstből

kialakítva, ehhez pistorius tányér csatlakoztatható ,.........stb.Működik gyönyörűen !!!

A tapasztalatokról később írok !

vasbicikli Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79286

Nyilván függ a főző méretétől, de sztem 0,6-0,8-as félkemény lemeznél nem kell vastagabb.

Ha itt lesz rézműves, biztosan kimerítő, szakszerű választ ad a kérdésedre.

Előzmény: himzes09 (79284)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79285

"A gőz, ami eddig a szabadba távozott, most a cefre belsejébe vezetődik és biztosít annyi túlnyomást, hogy szépen folydogáljon az alszesz."

Ügyes! A direktbe bevezetett gőz egyrészt keveri, másrészt a kondenzációs hő (100 fokos gőz -> 100 fokos víz) meg fűti a cefrét.

Hány fokosig tudod lehajtani az alszeszt ezen az apparáton?

Mennyi víz párolog el a köpenyből egy főzés alatt  (kell-e főzés közben utántölteni)?

Vagy úgy is kérdezhetném, hogy mennyi kondenzvíz megy át a köpenyből a cefrébe, a kidesztillált alszesz mennyiségéhez viszonyítva?

(Erről a gőzbevezetéses megoldásról egyébként a gabonaszeszes körökben használt thumper jutott eszembe, ahol ugye az előző fokozat gőzét vezetik be ugyanígy egy korábbi főzésből való, alkoholban dúsabb folyadékba, és azt mondják, hogy akkor jó a rendszer méretezése, ha a thumperben lévő folyadék térfogata nem változik számottevően a főzés folyamán.)

Előzmény: paducs77 (79279)
himzes09 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79284

Esetleg azt megtudnátok mondani,hogy sisaknak milyen vastagsága legyen?/ minimum/ Válaszotokat előre is köszönöm!

vasbicikli Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79283

A sárgaréz ötvözetben lévő cinket oldják a cefre savai.

Kisebb fittingeknek még elmegy, mert nem tudunk jobbat, de sisaknak nem való a sárgaréz.

Előzmény: himzes09 (79282)
himzes09 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79282

Tisztelt fórumozók!Segítségeteket szeretném kérni,hogy sisaknak jó-e a sárgaréz? Válaszotokat előre is köszönöm!

paducs77 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79281

Egyébként néha egy nagyon kicsi cefrét visszaszív. Ha meg elfelejtem a főzés végén (mikor elzárom a gázt) kinyitni a betöltő csapot, hogy kapjon levegőt, akkor meg kicsittöbb cefrét szippant fel. De mivel ez egy kicsi 30l-es főző, így nem nagy kaland átöblíteni a vízteret.

Üdv.

Paduc

Előzmény: Feriba51 (79280)
Feriba51 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79280

Nagyon jó ez a megfigyelés!!!!

Sajnos sokan kiszerelték azt a csövet.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: paducs77 (79279)
paducs77 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79279

Pálinkás jó reggelt!

Érdekes ez a túlnyomás kérdés. Nekem egy Agromexes főzőm van. Van a belsejében egy cső, ami víztérből felfelé ívelve, a cefre közepébe vezet. Azért ível felfelé, hogy a cefre ne folyjon bele a víztérbe (mint egy légdugós fordított szifon). Eleinte leszereltem ezt a csövet és ledugóztam a helyét, mert féltem, hogy visszafolyik a cefre a víztérbe. Emiatt viszont, hogy ne legyen túlnyomás, mindig kinyitottam a betültő csapot, ahol a főzés vége felé szépen távozott is a felesleges gőz. És a végén tényleg nagyon lassan csöpögött már az alszesz.

Ezért aztán visszaraktam azt a csövet, ha már a szlovének odatervezték. Ekkor persze elzárom a betöltő csapot. A főzés végé fel sem lassul az alszesz folyása. A gőz, ami eddig a szabadba távozott, most a cefre belsejébe vezetődik és biztosít annyi túlnyomást, hogy szépen folydogáljon az alszesz.

Persze nem hiszem, hogy az a durván 20cm-es csőszakasz akkora nyomásnövekedést okoz a víztérben, hogy felmennyen a forráspont 110-115°C-ig, viszont nem is lassúl le a lepárlás a cefre alkoholtartalmának csökkenésével.

Üdv.

Paduc

Előzmény: rézműves1 (79278)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79278

...pályinkás jó reggelt...

..."Néha szükséges lehet a gőz visszatartó erőt – melyet a gőznek le kell küzdenie, mielőtt újra kondenzálódhatna – valamilyen mértékben megemelni. Ilyen eset az, ha tiszta alkoholt szeretnénk kapni, melynél a lepárló gőz visszatartó erejének a lehető legnagyobbnak kell lennie. Ekkor a gőzből minden nehezebb összetevő távozik a kondenzálódás előtt, és tényleg csak az alkohol ér el a hűtőig."...

...ebben az idézetben, a deflegmáció növelésének szükségességéről ír a szerző, ami csak bizonyos esetekben (tisztaszesz-készítés) kell... de ez nem a Te főződre vonatkozik...

...a Te esetedben, ahogy az előttem szólók is mondták, az a gond, hogy nem tudod a cefrét 

megfelelő hőfokra hevíteni...ha vizet használsz a két fal közé, akkor annak 0,5-0,8-bár túlnyomással kell üzemelni, hogy a kellő hőfokot (110°C-115°C) elérd...ehhez valamilyen (rugós, vagy súlyszelep) kell a rendszerbe...olajjal kicsit egyszerűbb a megfelelő hőlépcsőt elérni...

Előzmény: m59zsolt (79265)
vf1 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79277

Főzheted, és olvasd el a Pálinkás jóreggelt! alatt lévő linken: Miklós egy összegzéseit a cefre elkészültéről....!

Előzmény: Kovács Tamás2 (79275)
vf1 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79276

Pálinkás jóreggelt! 

A tudás forrása

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

http://www.snapszmester.try.hu/         Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

Miklós1 összegzései a ph beállításról      Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

Kationcserélő műgyanta használata

Kovács Tamás2 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 79275

Sziasztok! Most írok még csak először ebbe a fórumba. Más témában írnék, mint amiről most beszéltek.

Idén almát ledarálva almacefrét "készítettünk", október 3-4-én. Ahogyan azt kell, pektinbontót használtunk, már elég "lekváros" állaga van, rendszeresen visszanyomkodtuk a bundát a lébe, amennyire lehetett. ~250kg alma 3db 120literes +1db 60 literes hordóban lett elosztva.

Már kicsivel több mint 1 hónap telt el, és néha-néha még mindig puffog, olvastam itt valamelyik hozzászólásban, hogy a pektinbontó még szabadíthat fel a megmaradt almadarabákákból cukrot, emiatt buborékozhat még, és inkább érdemes kifőzni, minthogy megromoljon a cefre véletlenül. (ha jól emlékszek ez állt a hozzászólásban.)

A kérdésem az lenne, hogy ilyen állapotban akkor végülis kifőzhető? Nem lesz baja a pálinkának?

Idén bodzából szerettünk volna még pálinkát főzetni, aztán azzal jól megjártuk, ecetágy lett belőle:-(. Ment a kukába, nem szeretnénk az almával is így járni:-).

Előre is köszönöm a segítséget!

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79274

Lesz rajta még valamiféle fém borítás, de pl kipufgóba is gyapotot hazsnálok hangtompításra és nem ég ki.

Előzmény: vf1 (79273)
vf1 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79273

A kifolyócső duplikálását nem lehet kőzetgyapottal megoldani, rosszul látod a problémát!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (79272)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79272

Én nem duplikálom, kipróbálom először simán, aztán ha leég szigetelem gyapottal, egyszerűbb.

Előzmény: Csakaházi (79260)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79271

Az előző főződ biztosan le volt fojtva, nyomás alatt volt a két fal közötti rész. Olajnál azért vigyázz rá, hogy ne fűtsd túl, mert akkor nem lesz jó ízű a pálinkád.

Előzmény: m59zsolt (79270)
m59zsolt Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79270

Nagyon köszi a választ,nem kell tovább keresnem a "baj" okát.Nem mondtak semmit róla,használatiban sem említik.Az előző főzőmhöz viszonyítottam,azért nem értettem az egészet.

Előzmény: pálinkaüst (79269)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79269

Ez a pálinkafőző egyszerűen így működik. Ha vizet használsz a két fal között, akkor nincs utópárlat, mert egyszerűen a cefrét 92°C fölé lehetetlen fűteni - lévén csak enyhe túlnyomás a két fal között. Ezt így, vízfürdővel én csak max. kezdőknek szoktam ajánlani, amíg megtanulja legalább az előpárlatot leválasztani. Aztán lehet váltani az olajra.

Ha olajat öntesz a két fal közé, akkor a-tól z-ig le tudsz vele mindent párolni.

Illetve később lehet hozzá rakni rektifikáló lencsét is, ha szükségét látod.

Semmit sem mondtak róla?

Előzmény: m59zsolt (79264)
Feriba51 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79268

Valami pedig ott nincs rendben!

Azt látom, hogy 25 liter cefrét főzöl, de hány literes az üst??? Nincs nagyon magasan a duplafal között a víz szintje, az-az a cefre szintjénél magasabban???

Jó nedűt!!!

Cipurró Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79267

Mint írták,normál légköri nyomáson nem tudod 100C fölé fűteni a palástban lévővizet.

Az meg édeskevés.Vagy tegyél rá egy lefújószelepet(nyomás alá helyezed),vagy víz helyett használj olajat.Mindkét megoldásról több száz hozzászólást találsz.

Üdv

Th

kupeci Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79266

Eddig milyen főződ volt?

Előzmény: m59zsolt (79261)
m59zsolt Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79265

Most olvastam egy kis okosságot ,pont az Ön honlapján.Nem lehet,hogy ennek a főzőnek nagy gőz visszatartó ereje??

"Néha szükséges lehet a gőz visszatartó erőt – melyet a gőznek le kell küzdenie, mielőtt újra kondenzálódhatna – valamilyen mértékben megemelni. Ilyen eset az, ha tiszta alkoholt szeretnénk kapni, melynél a lepárló gőz visszatartó erejének a lehető legnagyobbnak kell lennie. Ekkor a gőzből minden nehezebb összetevő távozik a kondenzálódás előtt, és tényleg csak az alkohol ér el a hűtőig."

Előzmény: pálinkaüst (79262)
m59zsolt Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79264

A másik főzőmben is vizet használtam,akár 0 fokig is lecsöpögtethettem volna ,még a benne lévő víz is kipárolgott volna.Ennek a főzőnek lehet a hatásfoka gyenge???

Előzmény: pálinkaüst (79262)
norris53 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79263

Te magad adtad meg a választ !!

A dupla fal között lévő víz ha csak 100 c° akkor az azért van mert nyitott a rendszer - ott 110 -115 c° nak kellene lenni hogy jól működjőn

Előzmény: m59zsolt (79261)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79262

Ha vizet használsz a két fal között, a lepárlás még az utófőzet kifolyása előtt megáll.

Előzmény: m59zsolt (79258)
m59zsolt Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79261

A hőmérő tuti jó, 90-95 fok között indul meg.Hiába fűtök alatta jobban a gázzsámollyal,a víz 100 fokos hallani hogy forr,az óra 100 fokon.Viszonylag tapasztalt pálinkafőző vagyok, de ezt a főzőt a héten vettem és ilyet még nem tapasztaltam.

Előzmény: vf1 (79252)
Csakaházi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79260

Jó hogy írtad, magamtól nem jutott volna eszembe. Pedig láttam a képeken, csak az agyamig nem jutott el, hogy az dupla. :/

Itt egy ilyen kép:

Előzmény: norris53 (79259)
norris53 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79259

Hát ha bele gondolsz ?

De igen arra gondoltam !

ugyan is az ott van a láng közelben és a cefre nagy esélyel le fog benne égni ( ott pang a cefre és mivel ott szimpla és kevés cefre fér bele) !!

Előzmény: Csakaházi (79257)
m59zsolt Creative Commons License 2012.11.11 0 0 79258

Megpróbálok pontosítani és válaszolni.A sisakon lévő hőmérő mutatja a 100 fokot és a hőmérő jó az biztos.Természetesen van víz a sisak alatt ott nem szökhet el a párlat.A két fal között víz van,hiába melegítem forrásig egyszerűen 30 fok körüli alszesznél már megáll a csepegés 3 liternél többet egyszerűen nem lehet kihozni belőle.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!