Keresés

Részletes keresés

sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 251

Falra igen. A födémre 0,33. Egyébként meg elég. Ha szép a fa, csak a hőszigetelés kedvéért nem burkolnám be. Persze biztos van aki vitába száll velem, de szerintem egy faház szépségét és hangulatát nem szabadna elrontani havi 5-8000 Ft fütésmegtakarításért.

Előzmény: JTD24 (250)
JTD24 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 250

Nekem meg a 0,67 tűnik kicsit kevésnek.

(biztos, hogy 0,7 a szabvány ?)

Ez vonatkozik a 23-as rönkre ugye ?

 

Jamie25, neked mennyi lesz a fal szigetelési értéke ?

 

JTD24

Előzmény: ORANGE6 (247)
Jamie25 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 249

Lehet hogy elveszti szigeteléssel,de én ezt tudtam megfizetni...legalább az illúzió megvan..azért annyit ehhez,hogy a belső falak teljesen tömörek az említett lambéria pedig 2x18 cm-es...szóval azért ez nem úgy fog kinézni mint egy Obi-s lambériával beszórt ház...meg sem lehet állapítani ránézésre hogy melyik a tömör fal és melyik nem!

az említett rönkök kör keresztmetszetűek,ezek már marva vannak...

mi tavaly indultunk vele,júliusra fog állni a ház,most szerződtünk le...OTP bólintására várok,aztán indul is aznap a dolog!

 

Előzmény: ORANGE6 (247)
Jamie25 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 248

igen gonosz vagy...én hallgattam kriszre és lefoglalom az illetőt,addig sem jut eszébe ezt a fórumot keresgélni!:)

 

Előzmény: Garesz (246)
ORANGE6 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 247

Nos, a Multikomfortot eddig nem ismertem. Ezek kör keresztmetszetűek? Ha igen, Szerinted képesek az összeállításhoz szükséges kimunkálásokra? Az a 20 cm kicsit kevésnek tűnik. Nem tudom, ki hogy van a belső hőszigeteléssel, kicsit attól tartok, így elveszti a faház a lényegét, mivel akármilyen házat be lehet lambériázni. /nem akartam sértegetni a házadat! :)) /

 

Mikor indul a Te építkezésed?

 

A Te alapozásodban van pincerész?

 

Előzmény: Jamie25 (242)
Garesz Creative Commons License 2005.03.03 0 0 246

Ja! Szerintem már itt kommunikálunk és nem az otthonon! Bár megnéztem éppen a napokban és láttam, hogy kemény utóvéd harcokat folytatnak egyesek régi barátunkkal. :-)

Azér jól elvan Ő magában is. Bár látom egyesekben (Jamie, jer) túlteng a mazochizmus, és írnak is néha neki. :-)

Tudom gonosz voltam de jólesett!

Előzmény: ORANGE6 (231)
kriszbacsi73 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 245
Azt hogy mit tud megemlni 2 ember az egy dolog, egy másik pedig, hogy milyen munkavédelmi előírások vonatkoznak egy építkezésre. A munkaügyi főfelügyeletnek magyarázhatod, hogy az embereid milyen jó kondiban vannak, nekik garantáltan más lesz a véleményük....
Nálam pl voltak olyan 6m-es rönkök, amiket a srácok két létra segítségével raktak a helyére 4m magasra és nagyon megkínlódtak, mivel nem egyszerűen arról van szó, hogy a helyére kell dobni, hanem úgy kell a helyére rakni, hogy lehetőleg az alsó bemarás széle illetve a palástfelületek ne sérüljenek, mert nem javíthatók utólag.
A gépekről:
Van itt egy jó kanadai site, kéziszerszámokkal + egyéb hasznos infokkal, érdemes végigolvasni:
http://www.loghelp.com/
http://www.loghelp.com/tools/chainsaw.html
Itt meg néhány gépgyártó, ha valaki be akar rendezni egy rönkház gyártósort a sufniban:
profilmaró:
http://www.linck-hvt.de/n51958/i56733.html
eszterga:
http://www.sawquip.com/english/machines/log_rotate.html
Üdv
Krisz



Előzmény: ORANGE6 (241)
Garesz Creative Commons License 2005.03.03 0 0 244

Jamie! Jó árakat írsz ennyi az egész! :-)

Nálam a legyártás költsége nem így jelenik meg. Az benne van a m3 árban. Amit én írtam az csupán az összeszerelés ára. Amint mondtam almát nem hasonlítgathatunk a körtéhez!

Orange! Amit írsz az nagyon jól hangzik de jelenlegi ismeretimmel nemigen tartom valószínűnek, hogy ez működne a valóságban. Néz meg pár homepaget gyártóktól ahol levan fotózva az üzem. Az azért nem kézi vacilálás, hanem számítógép vezérelte munka. A kézi is megoldható mint kriszbácsi írta de az egy külön kategória.

A faárakra. Nekem a legjobb ajántal eddig 63 ezer huf m3-re, de ez már a szerelésre kész faanyag ára.

Az a rusztikus kézzel készített rönkház, ami árban garantáltan más kategória. Ha jól akarod megcsináltatni akkor az komoly szaktudást igényel. Én két helyen láttam ilyen házat az egyik Ausztriában van (arról vannak fotóim is otthon, figyelmeztessetek, hogy rakjam fel a gépre onnan meg a net-re ha elfelejteném!!!), a másikat a francia Alpokban láttuk.

Ha ez érdekel akkor én kaptam egy ajánlatot anno egy észt cégtől (http://www.palkehitus.ee/) aki csak ebben utazik. Szerintem nagyon jó árat ajánlottak, de persze ez még így sem fedte azt a kategóriát amiben gondolkoznunk kell. Na meg szerintem az már tényleg csak a hegyekben és erdőben mutat jól.

Az utolsó mondatomra a kifejtett választ megtalálod az egyik nemrégi hozzászólásban. Ha nem tiszta akkor majd kifejtem. A lényeg, hogy szerkezetileg, statikailag, más mesterek bevonása, sülyedés, stb. végett nem érte volna meg a sok szívás ha a belső falakat könnyűszerkezetesnek választjuk.

Előzmény: Jamie25 (239)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 243
k=0,62 W/mK. A szabványnak megfelel (0,7).
Előzmény: ORANGE6 (241)
Jamie25 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 242

az Orange6 egy cég neve,akik faápoló szereket árulnak(nagyon jók egyébként),nem testápolót!:)azt hittem hogy reklámozni akarja magát itt!

én azért választottam gerendát ,mert olcsóbb-ergo kevesebb pénzem volt,mint amennyi rönkre kellene-és belső szigeteléssel nagyon jó hőszigetelést kapok,amit rönknél csak vastagabb átmérőnél lehetne elérni.

a gerenda rétegragasztott és műszárított, kevesebb süllyedés , repedés,  deformálódás van ,mint a légnedvesen épített rönköknél...23-30cm-es rönköt meg nem lehet szerintem műszárítani,mivel ekkora átmérőnél a belső mag és a külső réteg között nagyon nagy lenne a különbség és lehet hogy több gondot okozna,mintha nedves fából épülne és később,fokozatosan száradna ki...

a fő érv az olcsóbbság mellett az volt,hogy a gerenda talán jobban illeszkedik egy olyan környezetbe ahol normál családi házak vannak és az egy új utca...de ez megítélés kérdése volt...

a 20e FT/m3-es anyagra én kíváncsi lennék!!!Még az építő minőségű anyag is drágább ennél(30-35e Ft),a műszárítottról meg ne is beszéljünk(70-100e FT)...

kérdés persze hogy ebből mennyi lenne a hasznosítható a minősége miatt,lehet hogy jó anyag és érdemes lenne vele foglalkozni...tapasztalatom az hogy az ilyen olcsó anyagok arra jók hogy felét elfarigcsáljuk,ahhoz meg még mindig drága hogy tüzelő legyen belőle!

olyan apró dolgoknál pl. mint a tetőléc is,elég normális anyagot venni!göcsörtös,a vastagsága össze-vissza változik...a cég aki nekem épít pl. gyalult fából csinálja ezt,pont azért mivel rengeteg a felesleg benne,nehéz dolgozni vele...

 

Ha csak rönköt akarsz venni,akkor a Multikomfort-nál árulnak ilyet:

16cm 13.800ft/m2

18cm 14.700ft/m2

20cm 16.400ft/m2

+Áfa mindegyikhez természetesen,falfelületre értendő árakkal,nem alapterületre!

Eztek gépi esztergálásúak nem kézi faragásúak...

 

 

Előzmény: ORANGE6 (240)
ORANGE6 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 241

Kriszbácsi: a Kőbányán felépített demoház szerintem nagyon jól néz ki. Ez 6m hosszú, huszonpár centi átmérőjű rönkökből készült. Fakeco adata szerint ha 10-15 kiló méterenként, ez a tömeg 2 ember által szabályosan megemelhető.

 

Ha már adatok: tudja valaki a hőszigetelési értékét mondjuk 23 centis rönknek?

 

Garesz: az utolsó mondatodat nem értem: fogtál volna 500 ezret, és a nyakadba veszel egy csomó szívást???

Előzmény: kriszbacsi73 (234)
ORANGE6 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 240

Köszi mindenkinek a válaszokat!

 

Kriszbácsi:

-mi az a kézirönk?

-A megmunkálásról: láttam olyan megoldást is, ahol egy kézi körfűrésszel vágtak ki ’V’ alakú nútot a rönkből. Nem szép, de működik. Arra gondoltam, ha létezik valami faipari gép, pl. Maró, amivel a körcikk formájú hasítást szokták csinálni, talán még megvenni is megérné, ha azzal többet takarít meg az ember, mint amennyibe kerül. Különösen, ha néhányan összeállnánk.

-A szállításról: a tuzséri Erdért telepen 20eFt/m3 a borovi fenyő ára, a szállítás fillérekbe kerül. Nem értek a fákhoz, nem tudom ez megfele-e a célnak, de így az alapanyag ára talán 5 százaléka az ismert házáraknak. Állítólag orosz és ukrán import.

 

Jamie: csak ’orange’ akartam lenni, de az nem volt szabad. A menyasszonyommal 6.-án ismerkedtünk meg, eredetileg Vele hoztuk létre ezt a nicket egy másik fórumhoz. Ennyi a kapcsolatom a faápoló szerekkel :)) Vagy Te a Fa testápolóra céloztál? (baseball-ütő)

Ha jól láttam, Te nem rönkből építkezel. Miért?

Előzmény: kriszbacsi73 (232)
Jamie25 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 239

ez nem könnyűszerkezetes ház gg:)))nincs panel... tömör gerendákról beszélek,munkadíjként ennyi van felszámítva a tételre...nyugodtan ellenőrizhető a honlapjukon,ott fenn van az Excel tábla,mit mennyiért számítanak fel...erre készül a szerződés is...lehet hogy kevésnek tűnik,azonban én ennyiért csináltatom velük és bárki aki szerződött velük,ezt az összeget fizette...nincs ezzel gond...mint mindennek,ennek is van hátulütője,ahol van mit fizetni:

-legyártás m3-ként 45000 FT,ez nálam Br:1968750-et tesz ki...

Nem tudom,hogy pl. nálatok ez mennyit kóstált.

 

Előzmény: Garesz (238)
Garesz Creative Commons License 2005.03.03 0 0 238

A szerelési ár nekem is karcsúnak tűnik. Bár ha teljesen panelokból építik fel akkor lehet, hogy helytálló. Nekem a házra három embert adtak meg az építésre. Abban bízva, hogy az én 20cm-es rönkjeim könnyebbek lesznek mint kriszbácsi 23cm-esei elhiszem ezt a számot. Ennek a költsége - időarányosítva - viszont inkább hajaz a 3 misi felé a legjobb ajánlatban is és ez megy 4,5 misiig a drágábbak irányába (ez persze nemcsak a falak ára hanem komplett szerkezetkészre szerelés). Persze lehet almát hasonlítunk össze körtével.

A saját fafeldolgozás szerintem is macerás lenne. Ha lenne rá lehetőség akkor is elhajtanának, mert ez így senkinek nem üzlet. Ez ugyan az a probléma amit az alappal kapcsolatban írtam. A vállalkozók zöme még az alaphoz sem volt hajlandó kivonulni. Ezért hajtottam fel mesterembereket. A mesterembernek viszont nincs több milleres gépsora ilyenre. ha meg van neki akkor meg már másképpen gondolkozik. Szóval 22-es csapdája. :-)

Na meg ahogy én már a költségvetésemet nézegetem látom, hogy nem a fa az igazán drága - arányához mérten!! - hanem az összes többi "apróság". Ma már eszembe sem jutna szenvedni könnyűszerkezetes falakkal, hogy pár m3 faanyagot spóroljak. Megfogtam volna kb. 500ezer forintot és nyakamba vettem volna egy csomó szívást. Sajna ez a pénz szinte eltűnik már az összegek tengerében!  :-(

Előzmény: Jamie25 (236)
fakeco Creative Commons License 2005.03.03 0 0 237

    Akit  erdekel -  retegragasztott  borovifenyo  ; merete 165x185  nutfederes,

  12% nedvessegtartalom ( ennyivolt  kb 1  eve,  jelenleg  gondolom  ez  kevesebb)

      suly; 10,8 kg/ fm - meretben  2mm zsugorodas jelentkezett.

Jamie25 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 236

Szia Kriszbácsi!

 

Ez az összes külső és belső fal falhúzására vonatkozik!10x18 cm-es gerendák összerakását jelenti teljes egészében.Gyakorlatilag a ház tető nélkül.

Ha érdekel,akkor átküldöm a komplett árajánlatot,amelyre szerződtünk!

A szerződés szerint a ház teljes felépítés  (falak,tető,nyílászárók,szigetelés,lambériázás,fólizás,cserepezés,...) 6 hét...a kötbér napi 20e Ft-ban van meállapítva ha csúszik az átadás,amit az utolsó fizetendő részletből vonunk le...náluk5-6 ember szokott egy házon dolgozni ahogy az előző házépítésüket láttam...nem tudom a Te házad hogyan érkezett kintről,itt az összes csatlakozási pont az üzemben kivágásra kerül ,helyszínen gyakorlatilag kizárólag építés folyik...

Én örülök neki,hogy ennyi...:)

Daru szerintem csak födémgerendáknál lesz nálunk,azok eléggé súlyosak a nagy áthidalások miatt...

A többi gerendát lehet szerintem mozgatni mobildaruval is amit helyben összeállítanak,de ebben nem vagyok kompetens,nem akarok hülyeséget írni...

Üdv:

Jamie

 

 

 

 

Előzmény: kriszbacsi73 (234)
fakeco Creative Commons License 2005.03.03 0 0 235

Maximalisan  egyetertek  Krisztiannal - ez  ugye  nemolyan   mint  1 doboz  gyufa

 1oo kobmeter vagy tobb-  jelentos  terjedelem  es  suly ,ezt  azert  nemolyan  egyszeru  ide oda  szalitgatni !

Jamie25 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 233

Szia Orange6,

 

a nick név mint ilyen ,tartalmaz valamilyen kapcsolatot az Orange6 faápoló szerekkel és azt azt forgalmazó céggel?

A faanyag beszerzéssel kapcsolatban egyetértek kriszbácsival,nem túl költségkímélő dolog...Van olyan cég ,ahol vehetsz mart rönköt különböző átmérőkben,kezeletlenül.

Az erre szakosodott házépítő brigádokkal kapcsolatban csak annyit,hogy én is gondolkodtam ebben-ha visszaolvasol ott írtam is róla- de a többiektől kapott árak alapján ez kb. 1-3 millió Ft egy ház esetében !Én kicsit több mint félkész állapotot kértem egy cégtől akikkel leszerződtem,ebből a díjak az alábbiak:

-Falak felhúzása :                                                   285.000 Ft(228m2)

-Tetőfelrakás/cserepezés/szigetelés/lambériázás:625.000 Ft(200m2)

Az árak brutto árak és kizárólag munkadíjat tartalmaznak!

Ezért döntöttem úgy ,hogy velük csináltatom...

Céget nem nagyon fogsz találni,aki csupán hozott anyagból gyártana rönköt neked...egyszerűen nincs,talán mert nincs rá igény...

Üdv:

Jamie

Előzmény: ORANGE6 (231)
kriszbacsi73 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 232
Hali Orange,

elvileg járható ez az út is, de szerintem gyakolatilag nem, hacsak nem teli vagy ismerősökkel, akik ilyen területen dolgoznak.
Ha kézi rönkből akarsz építeni, arra van pár magyar cég, velük ezt meg tudod játszani minden gond nélkül. Ha a gépi rönkből akarsz építeni, akkor a következő problémákkal
- a megfelelő rönkház építéséhez való fa kiválasztása nem egyszerű dolog, ehhez komoly szakértelem és tapasztalat kell
- Magyarországon nem tudok olyan cégről, akinek rendelkezésére áll az ilyen házak készítéséhez szükséges technológiai háttér (lehet hogy tévedek, ha igen, javítsatok ki)
- akinek megvannak a gépek, az nagy valószínűséggel ebben a konstrukcióban nem fog veled szóbaállni, mert a pénze egy része a faanyag értékesítéséből, a másik része meg a faanyag megmunkálásából származik.
- a költéségek akkor alacsonyak, ha a megmunkálás a nyersanyag kitermeléséhez lehető legközelebb van. Ha te valahol megveszed a fát, aztán ide-oda szállítod, akkor számolhatsz irdatlan szállítási költségekkel, mivel 3 kamion nyers rönkből lesz kb 2 kamion építési rönk. Egy megközelítő ár: Észtországból 1 kamion olyan 250 E HUF ból jön ki alsó hangon, lerakás és felrakás nélkül.
Előzmény: ORANGE6 (231)
ORANGE6 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 231

Üdvözletem minden topiktársnak!

 

Érdeklődöm a tapasztaltabbaktól: melyik listán érdemes kommunikálni Veletek: itt, vagy az otthonunk oldalon?

 

De a lényegesebb kérdésem:

Nem láttam még senkit, aki bele mert volna vágni úgy a rönkházépítésbe, hogy nem fizet meg egy viszonteladói láncot, vagy egy külföldi céget, hanem egyszerűen megbíz egy tervezőt, beszerzi a faanyagot (nagyon olcsó), elviszi a megfelelő üzembe megmunkáltatni (felületi megmunkálás, impregnálás, nút marás, vagy mi), és egy hozzáértő ács társasággal, a tervező vezetésével összerakatja.

Tudom, a kérdés így nagyon le van egyszerűsítve, de még nem látom, miért nem járható.

 

Orange

Jamie25 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 230

hát sajnálom,ha nem megy így,megértem amiket leírtál!

sok sikert azért hozzá remélem erre is kapsz reális ajánlatot...

lehet hogy kellene csinálnunk egy építkezők klubját,ahol egymáshoz járunk segíteni és kölcsönösn visszakapjuk ,természetesen:)kilőnénk a rokonság szerepét...

a fűtés felszreltsége jól hangzik,bár nem vagyok tisztában a területtel,mert nálunk elektromos fűtés lesz,ott kicsit más költségek vannak.

 

Előzmény: Garesz (229)
Garesz Creative Commons License 2005.03.01 0 0 229

Kösz a tanácsokat a Jamie! Ezekkel a dolgokkal magam is tisztában vagyok és már sokan mondták ezt a megoldást. De ez nekem nem járható út. Először is azért, mert egyenlőre 35km távolságra lakok attól a helytől ahol a kecó fog épülni. (A szabim arra lesz elég, hogy kintlegyek akkor amikor csak lehet, na meg minden nap délután korai lelépés lesz a melóhelyről és pár óra kintlét arra, hogy mindent tüzetesen átnézzek.) A rokonságom pedig 150 km-re. Ez a tény kizárja azt, hogy én magam szervezzem ezeket a dolgokat. Köműves pedig egy ennyire részmunkára nem tudsz szerezni csak akkor ha ismered vagy annyira a helyszínen mozogsz, hogy pénteken tudsz szólni, hogy "Pista bácsi holnap jönni kéne".

Nekem az került komoly utánnajárásba, hogy magára az alapra találjak három szakit aki ajánlatot kész adni. A többség elhajtott, hogy ennyi munkáért nem vonul ki a telephelyre.

A gépészünk viszont valószínűleg megvan. hála isten abban a szakiban akiben nagyon bíztam (szimpi volt és egy haveromnál olyan referenciája van amit nehéz felülmúlni) kaptunk tegnap egy teljesen korrekt ajánlatot. 1,3 misi bruttó anyagár - ebben benne van egy Buderus komplett kazánrendszer külső érzékelővel és optimalizálóval, HVM tartállyal - és 745 ezer forint munkadíj amiben gáztervezéstől, átadás intézésig minden benne van. Ez egy alsó szinten padló és radiátor, felső szinten radiátor-os fűtést takar, víz, szennyvíz. A fűtés szekunder körös lesz, két helyen vízszűrő a csapok kímélésére, stb.

Előzmény: Jamie25 (228)
Jamie25 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 228

szerintem az alapot nyugodtan vállald be magad,ha spórolni akarsz.a munkadíj amit írsz tényleg rengeteg!

- nálunk így zajlott:alap kiásása géppel :20e FT

- alap feltöltése mixer betonnal,kőműves ott volt összesen 3 órát,amíg beleraktuk a koszorút és lesimította az alap tetejét,ezért fizettem 10000Ft-ot(elküldtem,elcseszte)

- zsalukövet felraktuk egy nap alatt,bele a beton ,egész napos meló ,kőművesnek fizettem 12000Ft-ot

-alap feltöltése földdel 3x5000Ft volt a gép díja,ennyi részletben döngöltem meg saját magam,eltartott 3 napig (döngölő béka díja 3x6000 Ft volt)

- aljzatbetonhoz a vasalást mi magunk tettük bele az aljzatbetonba ,Ő simította  betont,mi hordtuk neki.egész napos meló volt,fizettem érte 13200 Ft-ot a kőművesnek

-aljzatbetonozás előtt a zsaluzást apámmal csináltuk meg ,kőműves kijött segíteni a szinteket beállítani slagvízmértékkel és tükröfelületet csináltunk deszkával az aljzatbetonhoz ,ezért fizettem neki 4800 Ft-ot.

Aljaztbeton volt mixer,a többit kevertük.Ha mégegyszer csinálnám akkor csak mixer jönne,nem drágább semmivel és sokkal gyorsabb,ergo nem fizetsz annyi munkadíjat.

Döntsd el,de én azt gondolom hogy ezen lehet spórolni nem is keveset!Persze melózni kell vele bőven!

Üdv:

Jamie

 

Előzmény: Garesz (227)
Garesz Creative Commons License 2005.02.28 0 0 227

Az ismerős esete szerintem is felejtős! Az a legnagyobb szívás amikor még leszúrni sem tudod az illetőt, meg még Te pironkodsz amikor valami nemtetszik. Na abból én sem kérek már egy ideje.

Azért, hogy pozitív is legyen a történetben ma felhívtak a statikus haverjaim és kielemeztették a "kedvenc" ajánlatomat az alapra. Azt mondták, hogy nagyon korrekt és az iparágban elfogadott egységekkel operál. Azért így is 600 ezer lesz ebben is a munkadíj. Szörnyű. Bár igaz, hogy az ár pont a fele annak az ajánlatnak amit elsőre kaptam. :-)

Nem gyenge szórások vannak! :-)

Előzmény: Jamie25 (226)
Jamie25 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 226

Szia gg!

 

Én is rosszul tudtam,bocs érte!Én újat vettem elsőnek,nem tudtam hogy ezek között különbséget tesz a törvény:(telek esetében elvileg kijátszható,mert 4 éven belül ha építesz rá,akkor visszaigényelhető a befizetett illeték!

Munkadíjakat ne is említsd!:)))Egy-két ember tényleg el van szállva...nálam a villanybekötését 60e Ft-ért vállalták(munkadíj ennyi!),kint volt 3 ember 2 óra alatt megcsinálták,úgy hogy a vezetéknek én ásattam ki az árkot,majd temettem vissza...én is szeretnék keresni 20e Ft-ot 2 óra alatt:(

Mindenesetre érdemes érdeklődni,mert a második kőművesem fele annyit kért,mint az első(aki ismerős volt és számlát sem tudott adni) és adott számlát is...azt már tudom,hogy vagy mesterembert hívok hivatalosan vagy magam csinálom!Ismerős nem jön a házamba,hogy utána ne tudjak kinél reklamálni ha valamit elcseszett és még hálálkodjak is neki...egy ilyen eset után mikor megkérdeztem ,hogy mivel tartozom,akkor mondott egy olyan árat,hogy neked barátként csak x ezer...ekkor láttam utoljára az illetőt...

Pl. a szerződésem szerint a tetőnk(200m2) készítése (tetőszerkezet építése,lécezése,cserepezés,fóliázás,szigetelés,belső-külső lambériázás) 650.000Ft munkadíjat takar,ez egészen reális..számlával természetesen !

nem egyszerű.....

Jamie

 

 

 

Előzmény: Garesz (223)
Jamie25 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 225

Szia marinam!

 

Több dolog is volt,ami mellettük szólt!Az említett másik cég tulajdonosa éppen a múlt héten hívott ,hoyg érdeklődjön hogyan döntöttünk!Leírtam neki az érveimet,átküldöm a levelet neked is privátban!

Röviden a következők:

- ugyanerre a műszaki tartalommal 3 millióval kellett volna többet fizetnem nekik...(ez már döntő is volt)

- első körben 400.000 Ft kedvezményt ajánlottak az árból,másodszorra ez már 800.000 Ft lett,ha közvetlenül a gyártó cégtől veszem meg és én intézek mindent!Akkor mennyi hasznuk van rajta ,ha le tudnak engedni ennyi pénzt?

- a tulaj bevallása szerint piacot keres ennek a terméknek-köszönet az őszinteségéért!!!- én nem kívánok azok közé keresni,akik a vagy sikerült/vagy nem kategóriába kerülnek...

- Slapakék rendelkeznek megbízható referenciákkal,régóta működnek és alacsony haszonkulccsal dolgoznak,sok oylan dolgot vállaltak amit más cég nem:pl. ne kelljen leraknom 50%-ot a ház megrendelésekor(mi van ha egy cég holnap csődöt jelent?a 9 éven keresztül spórolt pénzem elúszna...)arról nem is beszélve,hogyha nincs ennyi készpénzed ,akkor a bank sem egészíti ki,hiába ítélték meg a hitelt!csak ha 40%-ig be van már építve a ház!Ennyi pénz meghitelezéséről mások hallani sem akartak...

 

Ami tudok,hoyg itt a házamat bármikor megnézhetem hogyan készül,látom hogy megjött az anyag...itt az Ő érdekük hogy felépítsék a házat,mert addig nem kap pénzt a banktól!A készpénz,amit anyagelőlegre átadunk,még a faanyag árát sem fedezi,így nekik is veszteség lenne megvenni.Igaz hogy minket régóta ismernek és talán egyedi esetünkről van szó,de nkünk megelőlegeztek sokmindent,teljesen ingyen...nem akartak mindenáron eladni,hanem mindig ugyanazt az árat mondták,ha valamilyen részletre rákérdeztem...legjobb példa,hogy a hőszigetelést együtt kerestük ki a neten és az ott található áron írtuk bele a szerződésbe!!!Nem tettek rá semmit...lehet hogy kap rá kedvezményt,de az már legyen az Ő dolga...

 

Összességében ezek miatt választottuk őket!

Üdv:

Jamie

 

Előzmény: marinam (222)
fakeco Creative Commons License 2005.02.28 0 0 224
   Aszem  erdemes  volna csinalni   1  topicot -  munkadijjak  A  -  Z -ig  !
Garesz Creative Commons License 2005.02.28 0 0 223

Gyerekek!

Csatlakoznék sacperkb-hoz! Rémisztgetitek itten az embereket! :-)

Átolvastam az illetékeket a www.magyarország.hu -n és semmit nem ír arról, hogy illetéket kellene fizetned az általad épített ingatlan után.

Én erről nem is tudtam és szerintem nem véletlen, mert nincs ilyen. Más az, ha valami újat veszel és a telek esetében is azért van ez a dolog mert újonan veszed a telket.

Szóval szerintem kell fizetned egy csomó hülyeséget de ilyet nem. A 30 miller illeték mentesség helyett a 15 miller az sem arra vonatkozik amit Te építesz hanem arra amit veszel készen. Nem mindegy!!!!

Más: A mesterektől kezdek olyan munkadíjakat kapni, hogy magamhoz nyúlok! Ezek naponta 40-50 ezer forintokat akarnak keresni!! A szörnyű, hogy lehet fognak is! :-(

Előzmény: sacperkb (221)
marinam Creative Commons License 2005.02.28 0 0 222

Hali Jamie!

 

Köszi a költségvetést! Azt hiszem ti néztétek a Szilicom-ot is, mi az ami a Slapak mellett szólt?

Marinam

sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 221
Ez igaz, csak érzékeltetni szerettem volna a különbséget a tulajdon megszerzése és a már meglévő átalakítása (építése) között.. Lehet, hogy kicsit rosszúl. Bocsi.
Előzmény: Jamie25 (220)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!