radon így közvetlenül nem utal erre.lehet pl pannon üledékekben csapdázótott co2 felszabadulása is,vagy neadj isten köpeny eredetű(bár ez inkább balaton-felvidék esetében lenne szuper ha bebizonyosodna,bizonyos nyomok már vannak rá,He3 anomália pl.)
A vulkáni működés egy új sziget születéséhez vezetett! Ez azonban nem El Hierro partjai előtt történt, ahogy azt több hete vártuk, hanem Jemen közelében, a Vörös-tengeren! Itt a vulkáni működés december 19-én kezdődhetett, amit csupán az OMI kéndioxid koncentráció térképén megjelenő anomáliáról lehetett sejteni, majd a kitörésről már halászok is beszámoltak. A jemeni hatóságoktól nem sok hír szivárgott ki, azonban a mai világban már e nélkül is található bizonyíték, mégpedig a műhold képek alapján! Az első felvételek szerint a Zubair vulkáni szigetcsoportban kezdődött a víz alatti kitörés, ami gyorsan a víz felszíne fölé csapott megkezdve ezzel egy új sziget épülését.
Kis fehér kitörési felhő tanúskodik a NASA műholdképén a Jemen közeli vulkáni működésről. A kitörés az utoljára 2007-ben működött Jebel at Tair és a legutóbb 1824-ben aktív Jebel Zubair között történt. Forrás: Eruptions blog
A későbbi, december 23-i NASA képek már egyértelműen egy sziget születését is bemutatják:
Itt a bizonyíték az új sziget születésére! Balra egy október 24-i műholdfelvétel, jobbra pedig a december 23-i kép. Forrás: NASA
Ezt követően már több hír jelent meg, többek között az angol nyelvű Yemen Times hírportálon, ahol a hatóságok igyekeztek megnyugtatóan beszélni arról, hogy a kitörés egyelőre nem veszélyezteti a hajózást. Ez különösen azért fontos, mert a területen fontos kőolajszállító hajóutak futnak. Sajnos, nincs folyamatos vulkán megfigyelés Jemenben, így nem sokat tudni a kitörés további részleteiről, amik azonban minden bizonnyal igen látványosak lehettek! A sziget megmaradása a vulkáni működés további eseményeitől függ. Amennyiben lávafolyás is történik, az hatékonyan megvédheti a robbanásos kitöréssel keletkezett laza vulkáni törmelékes kúpot és megmaradhat a sziget, ennek hiányában azonban a víz elmoshatja a vízfelszín feletti friss vulkáni kúpot.
Szerencsére mikor ott jártam, nem volt nagyon meleg, kellemes 30 fok körüli időt fogtunk ki. De valóban nagyon kemény hely, februárban már nem ritka a 40 fok feletti idő sem.
A Dallol egyébként - és ez egyáltalán nem túlzás - biztos, hogy a földgolyó egyik legszebb, leglátványosabb pontja. Az a színvilág, ami ott fogadja az embert egészen megdöbbentő. Csak nem szabad beleesni a tóba, mert enyhén szólva is savas.
A leírás szerint van ott kén is, de a színkavalkád nagyobb részét mindenféle só okozza, amelyek képződéséhez kedvező a savas kémhatás. Érdemes a képkeresőbe beírni, hogy Dallol; fantasztikus látványosság.
És milyen kellemes idő lehet arra! Állítólag volt ott egy település, ahol a lakott helyi rekordot mérték...
Most már a maradék 2%-ot is vállalom, találtam a belinkeltnél még kicsivel nagyobb képet a Wikipedián. A kráterperem kopasz része, az alatta levő macchia-terület ferde emelkedése jobbra ill. hátrafelé, a kőfolyásos horhosok a kettő között, a határon húzódó út, amely aztán hosszú szerpentinezéssel átvált, a fumarolák léte és helye, a Porto Levante központi része fölötti fiókkráter, minden stimmel.
Engem meggyőztél. Műholdképen a Vezúvnál nem láthatóak házak a kráterhez ennyire közel. Eleve a kúp is túl alacsony, és a pereme sem ilyen. Ellenben a Vulcanós kép eléggé egybevág úgy magasságra mint formára!
A kép fölött átsiklottam, de most, hogy beletetted a rovart a fülembe, megnéztem alaposabban. Jóval nagyobb, mint amekkorának beágyazták, a 'Kép megjelenítése' úszó menüből (Firefox) ki lehet hozni szebbre. Biztos vagyok benne, hogy nem a Vezúv, már csak a méretarányok miatt sem.
Szerintem az ál-Vezúv kép a nagy képen a Vulcano-tól jobbra látszó kiemelkedések valamelyikéről készült. Hogy hogyan került az egyébként korrektnek tűnő weblapra a tévedés, azt nem tudom.
Az a jelentős mennyiség félrevezető,a Cl és S elég hülye módon van megadva,atomra átszámolva,és 10000% hogy ppm-ben van az adat. tiszta klorid nincs a kőzetben,mind kötve van főleg rétegszilikátokban/amfibolokban,még ilyen rosszul kristályosodott kőzetek esetén is,sima víz nem viszi ki az üvegből:)
vezúvhoz: tuti hogy délről nézzük a vulkánt,tehát a Vesuvio van közelebb,és igen,ott már házak vannak...rengeteg villa van magán a hegyen is,bár ahogy nézem azok lakóházak a környéken, eléggé sűrűn lakott ott Torre del Greco környéke,hát ők tudják...