minicske: én ugyan nem ebben a stílusban tevékenykedek,de én nem szeretem a sima cerkát,mert fényes, igaz nagy a felbontása.A pittcerkák , progresso, akvarellcerkák szerintem jobbak.
Nemrég egy hiperrealista stílusban alkotó párbeszédét olvastam a neten. És azt írta,hogy a pasztell az igazi.
Sajnos már nem tudom hol olvastam,de a pasztellnek megvan az a képessége,hogy az eltérő színű pigmentek egymás mellé kerülnek szemcsésen és olyan optikai hatást ér el,amit más technikával nem igazán lehet elérni.
"A pasztell többet tid ennél: amit a fotomasina nem tud (az olajfestmény sem) de a szem igen. Történetesen azt, hogy a dolgokról századmilliméteres közelségből különböző hullámhosszúságú fénysugarak indulnak ki, ezek nem egyesülve (szuperponálódva) jutnak a szem idegsejtjeihez. Ilyet a pasztell tud (a kis egymás mellett lévő különböző színű pasztellpigmentek miatt) az olajfestmény meg nem, mert ott már a festő eleve a szuperponált (kikevert dolgot) teszi a vászonra, a fotomasina sem.(sem a digitális sem az analóg) Számomra tehát a pasztell VALÓDI "fotorealista" kép előállítására sokkal megfelelőbbnek tűnik mint az olajfesték."
Azt hiszem habkartonnak nevezik. Hungarocel van középen, és kétoldalt pedig fényes papírral van bevonava, rá van ragasztva. A festék pedig akril. Az volt benne a jó, hogy nem volt kötött a dolog. Szabadon festettem olyan színekkel amilyenekkel akartam. De már el is kérték. :)
Óh még emlékszel rám ? Igazán kedves. Nagyon "hűtlen" lettem a fórumhoz, decsak mert már több mint egy éve nem jutottam hozzá semmi rajzoláshoz, festegetéshez. Legnagyobb bánatomra, ott állnak a festékeim, ecseteim árván. Túl sok "vasat tartok a tűzbe" , ahogy mondani szokás. Munka és család mellett ez nagyon nehéz. Próbálok pályát módosítani ( az elmúlt időszakban reiki és kristálygyógyítást tanultam, most meg épp a természetgyógyászati anatómia vizsgámra készülök), ha ez sikerülne, akkor talán újból lesz időm festegetni is, s akkor becs szóra újból jelentkezem a fórumon is! Nagyon hiányzik az itteni kedves társaság. Kedves Lajbá, jó hogy Te "aktív" vagy a régiek közül, ígérd meg, hogy "megvársz", s még akkor is itt leszel !
Tanítani ... ??!! - na jól nézne ki , akkor tényleg az lenne , aki nem tudja az tanítja .. szerintem mint minden manuális dolognak ennek is a lényege , hogy csinálni kell , illetve a " kell " nem jó szó mert nagyon élvezetes szórakozás, én legalább is így fogom fel .
Hát, szóval... igen...ez nagyon jó kép és valószínűleg azért mert nagyon egyéni - ok, hogy emlékeztett más művészekre is, de azért nem nagyon lehet 100%-osan újat kitalálni - ezért aztán nagyon hatásos is. Különösen nagyobb méretben még nagyobbat is üthet. Nem tudom mekkora élőben, de ennél biztosan nagyobb. :-)
Te nem vállalaszt neten rajzolás tanÍtást? (kicsit vicces, kicsit komoly kérdés)
Én pécsi vagyok és bár van művészeti szakközépiskola és egyetemi kar is még nem találtam amatőrőknek való műhelyt. :-(
Nokedlinek , ezt fejből rajzoltam , de valóságos a személy ,- és élőben is lerajzoltam már többször is .
Így sokkal könyebb megismételni , de ezen a rajzon igazából a tónusos szénrajzot próbálgattam , hogy előbb vannak a tónusok, és csak a végén a vonalak , de ez nem az erősségem .
Általában mindíg valós személy van a portrék mögött , de pl. azt mondják tájat sokkal nehezebb felből festeni mint arcot .
Nekem is nagyon tetszik ez a rajza Nokedlinek és a festménye is.
Bevallom egyetlen egy dolog miat nem reagáltam, de most kiadom magamból -és azért ez nem csak Nokedli kapcsán.
Nagyon zavart, hogy maszatolásnak nevezte a munkáját, amiről pedig ő is látta, hogy nem az. Én ezt nem szeretem , elnézést érte, ha bárkit is megbántok vele. Egyrészt, mert tényleg jó a kép, másrészt mert látszik, hogy sok idő és energia van benne és abszulút nem egy odavatett és gyors kis vázlat. Bár, hát az sem maszatolás, hanem vázlat,p róba stb. ami szintén lehet nagyonnagyon jó.
Hartmano kérdésére : én a magam részéről nem szoktam elemezgetni a képeimet . A hibákat persze utólag látom ,pl. elrajzolás , legközelebb igyekszem elkerülni , ( vagy sikerül vagy nem ) , de mélyebb elemzést azt nem . Szerintem mindíg azt mutatják a rajzaim amit pillanatnyilag , tudok , illetve amit tudok azt mindíg tudom reprodukálni , aztán persze tovább próbálok lépni .
Azt veszem észre , hogy miután sokféle technikát , rajzolási módot kipróbál az ember , lassan rájön , hogy mi az ami igazán kézre áll , ami fekszik neki .
Hát a szén azért maszatolódik , ( de kell is maszatolódnia ) - én inkább az erős vonalas tónusozást kedvelem, ez nem olyan - jól vetted észre ! - direkt próbálok így is rajzolni .
Nokedli rajza nagyon jó az együttesről , - nem fényképszerű - hanem ez rajz !! Itt is van ám rövidülés , pl. ha a V betűt mutató kezet nézzük !
szénnel még sosem próbáltam rajzol, csak puha grafittal.
Biztos van valmi technikája, hogy nem maszatolódik össze-vissza.
Nagyon szeretnék elmenni megtanulni rajzolni és festeni, de itt nálunk mostanság nem találok semmi.
ez a jobbféltekés technika van, de valahogy azzl szemben szkeptikus vagyok, én úgy látom, hogy aki azzal rajol, mindenkinek a rajza egyforma. De tévedhetek is.
ez a rajz edig nagyon tetszik és mkintha egy kicsit más lenne, mint a korábbiak.
adrian rajzában engem is a látószög fogott meg...azért ilyen nézőpontból nehéz jó arányokat rajzolni.
Kérésre csináltam egy rajzot... bár nem mind hasonlít a fényképekre, de azt monták, hogy jó.
Hartmano-nak mondom, hogy nagyon sokszor szoktam elemezni a késznek ítélt képeimet, bár ez szerintem egyáltalán nem jó dolog.
Ha sokáig elemzem, a végén nem tudom befejezni, mert még itt javítok rajta, ott teszek hozzá, amott veszek el belőle.A végén az lesz az eredmény (általában), hogy rosszabb lett a kép, mint előtte volt.
Csak egyszer szoktam megnézni, úgy 2-3 óra elteltével vagy másnap (friss szemmel) és akkor még javítok rajta szigorúan ( és tudatosan) csak a leglényegesebb részeken és kész.
adrian rajza nekem is tetszik , már az erős rövidülés miatt is ,amit igen kedvelek. Noked-lee képében pedig az a nagyon jó hogy ezek a hajók tényleg benne vannak , úsznak a vizen ! Ezt a hatást nem is olyan könnyű jól ábrázolni .