A vége felé ugyan más úton fogsz menni, de a lényeg benne van.
Határok: nagyon sok függ a török vendégmunkások rohamától. Rossz esetben hétvégeken órákat kell várni, normálisan rövid idő alatt át lehet jutni.
Szerbia:
Tankolni lehet bankkártyával, sok kútnál elfogadják az eurót is.
Az autópályadíjat hivatalosan is lehet fizetni bankkártyával is és euróval is, kapuk vannak. A díjtételeket azt hiszem megtalálod a fenti linken.
Bulgária:
A benzinkutak általánosan elfogadják a bankkártyát (a kicsik vsz nem). Hogy eurót elfogadnak-e, azt nem tudom.
Általános útdíj van, nem csak az autópályára. A határnál rögtön meg kell venni a matricát, de nem a határon árulják, hanem rögtön a határ után vannak benzinkutak, ott kártyával is meg lehet venni. Nepperek állítólag próbálkoznak, nem kell bedőlni nekik.
Tranzitszállás: nagy valószínűséggel elfogadják az eurót, de ezt csak hasraütve mondom. (Én vagy levával vagy kártyával fizettem.)
Tehát nem muszáj helyi pénzt váltanod, ha nem akarsz egyebet vásárolni. A tranzitszállás árára és vacsorára kell esetleg, mert kártyát kevés helyen fogadnak el.
Én vasárnap hajnalban indulok Szerbián keresztül (köszi, ebben is Ti segítettetek :-)). Kérdésem, hogy kb mennyi időt számoljak rá plusszban a határok miatt.
Mennyibe fog kerülni az összes autópályadijj?
Ugye nem kell helyi pénzt váltanom sem Szerbiába, se Bulgáriába?
Vagy érdemes? (Megalszom Szófia környékén mert hétfőn 10-kor már albérletet fogok keresni Isztambulban és nem szeretnék hulla fáradt lenni)
Természetesen a pénzváltással ők is csak úgy vannak mint bárhol másutt, nekik is maguk felé hajlik a kezük.
Minél turistásabb a hely annál könnyebben esnek ilyen hibába. De nem mondanám jellemzőnek, ált. elég korrektek szoktak lenni, főleg a Madzsarisztánból jövő turistával. A kártyával fizetéshez nem nagyon tudok hozzászólni mert nekem max piros ászom van.
Sok helyen láttam azzal fizetni másokat ill. bank automatákat is. Azért nézz utána a bankodnál, hogy miért mennyit számolnak fel mert ismerősöktől hallottam már egész érdekes sztorikat ezzel kapcsolatban. Lírát nem szoktam túl sokat váltani, mert nagyon sok helyen elfogadják az Eurót. Lényeg, hogy mindig előre tisztázd mivel akarsz fizetni. Honnan indultok egyébként?
Még valami, bár ez már inkább nagyon gyakorlatias kérdés: pénz. Dollárunk van (amikor váltottuk, akkor még Grúzia is cél volt, de sajnos idő híján lemondtunk róla, vagyis toltuk egy évet..-reméljük csak annyit), ha ezzel fizetünk, mennyire nagyvonalúan váltják át a saját javukra? Gondolom mindenhol elfogadják. Szálláshelyen, boltokban tudunk bankkártyával fizetni, ugye? Kp - ban mennyi lírát érdemes magunknál tartani, hogy ne is hozzunk túl sokat haza belőle, és ahol csak lehet, kártyával fizetnénk? Persze tudom, ez nagyon egyéni dolog, igazából csak azt nem tudom, a kártyahasználat mennyire elterjedt?
Köszi szépen a gyors választ! :) Tavaly Görögo. ban is szinte csak gyroson éltünk :D Szeretjük az efféléket, szerintem a török ételekkel sem lesz gondunk..:D
20 Eur félpanzióval igen barátinak mondható, úgy tűnik, a sátrat csak azért visszük, hogy ő is lásson világot.
Köszi a bátorítást, ha estig még eszembe jut valami, tolakodok a kérdéssel, aztán holnap indulás az ország másik végébe a gyerekeket nagyszülőkre bízni, mi meg szombat hajnalban nekivágunk a 2 hét pihenésnek :D
Határátlépésnél ugyanaz a mizéria van mindenhol mert a vendégmunkások már indulgatnak hazafelé úgyhogy ne csak a török határon számíts tumultusra. Boltokban az árak kb ugyan azok mint itthon, viszont felvágottakból nagyon szegényes a kínálat és nem valami finomak. Mi csak végszükségletre szoktunk kaját vinni, illetve az oda útra. Vendéglőbe ritkán megyünk, árak kb az is mint itthon. Viszont rengeteg finom kaját lehet venni kisebb utcai büfékben kifőzdékben. Egy alapszabályt szoktunk betartani olyan helyen eszünk aminek azért láthatóan van forgalma. Egyébként tiszták a kajáldák a legtöbb helyen. Reggeli szinte mindenhol bent van a szállás árában, úgyhogy max vacsoráról kell gondoskodni. Napközben meg lecsúszik egy-egy kebap amerre ép jár az ember. De most amilyen meleg lesz szerintem úgyis csak inni akartok egész nap. A tengerparton meg lehet félpanziót is foglalni 20Eur/fő/nap, fullos kajával. Ha még van valami csak írj bátran.
Köszönöm szépen! Nekem is eltűnt egy írásom, pedig milyen szép, hosszú lett volna, helyette megírtam rövidített változatban..:D
A vasárnap konkrétan az elkövetkezőre vonatkozik, reményeink szerint szombaton este már Szozopolnál lógatjuk a tengerbe a lábunkat, és onnan kelünk át Isztanbulba másnap.
Utánanézek a heyeknek, amiket írtál, köszönöm, aztán még majd útközben kiderül, az utolsó napokat hogyan tervezzük meg :)
Még egy, tényleg utolsó kérdés: élelmiszer, illetve éttermi árakkal hogy számoljunk? Érdemes beraktározni itthon, vagy kint még olcsóbban is fogom megvenni az alapdolgokat? Gondolok itt tej, kenyér, víz, kolbász/felvágott, ilyesmikre...
Már írtam egy választ de egyszerűen eltűnt, leírom még egyszer.
A Vasárnapi határátlépés attól függ melyik hónap hányadikán, bár Vasárnap csúcsidőben is gyengébb a forgalom mint Péntek Szombat. Ha Antalya környékéről akarod megnézni az itt felsoroltakat az szerintem nem a legjobb ötlet mivel a Saklikent v. Ölüdeniz kb 200-220km oda. Ephesost mindenképpen érdemes megnézni, Pergamon nem nagy durranás, Trója egy lyukas két fillért nem ér. Viszont a partmentén hazafelé ott vannak a Chimerák, Myra, Kekova, ami eszembe jut most. Viszont az idő nagyon kevésnek tűnik úgyhogy kénytelen leszel szelektálni v. több időre menni. Ha végig a parton haladsz arra számíthatsz hogy település települést ér és van forgalom rendesen, de mérnek is a rend éber őrei.
Nagyon szépen köszönöm mindannyiótoknak a segítséget, sokkal okosabb lettem általa :D
Viszont ha lehet, akkor kérdeznék még egy - két dolgot..
-ha Bulgária felől érkezünk, a határátkelésre vajon mennyi időt kell szánnunk? Vasárnap fog megtörténni :D
- a tengerpartra szánt 4-5 nap sorsa még mindig kétséges, valószínűleg mégis lemegyünk Antalya környékére, mert legalábbis képeken vannak arra gyönyörű helyek, mint pl. a Saklikent- szurdok, Ökü Deniz, esetleg Perge. És onnan jönnénk hazafelé az Égei - tenger partján, a Dardanellákon át, útba ejtve a főbb látnivalókat, mint pl Ephesos, Pergamon, esetleg Trója. De elég - e ekkora távra az a rövidke idő, ha itt azért már fürödni is szeretnénk, és kicsit nyugisabbra venni a dolgokat?
Canakkalénál a komp úgy jár mint a kőrúti villamos :), nagyon sűrün.
Viszont rengeteg élelemes srác próbálkozik, hogy Te csak állj félre és majd ő szerez neked kompjegyet, mert Te úgy sem kapsz, de ne dőlj be nekik!, több nyelven van kiírva az ár és angollal boldogulsz.
Amikor átlépsz a határon van egy épület közvetlenül az út mellett ki sem kell szállni az autóból ott meg tudod vásárolni a KGS kártyát már nem emlékszem pontosan 20 v. 30Eur ez bőven elég az egész útra. Szállást szerintem nem kell előre foglalni sehova, legalábbis mi még egyszer sem foglaltunk. Mindig találtunk megfelelő helyet. Az LP esetleg jó segítség lehet. Isztambulra min 3-4 napod legyen ez csak a kötelező körre elég! Kappadókia megint kb. ennyi a minimum. Antalya környéke nekem nem jött be annyira mert elégé turisták által sújtott hely. Nem túl nagy távolságra viszont ott van Cirali v. Olympos amik egész jó helyek. Előbbi elég nyugis csendes hely, a másik pörgösebb rengeteg fiatallal. A stradjuk ugyan az a 3Km hosszú Olympos Beach. Ez a part szerintem nagyon szép és látnivalók is vannak a környéken. A Dardanellákon természetesen van komp Canakkále és Kilitbahír között, 2008-ban 10 Líra volt egy út. Kempinget soha nem próbáltunk mert rengeteg szálláslehetőség van, így erről lövésem sincs. Homokos tenger parton Tö.o-ban csak a Fekete tenger partján voltam az Égein nem tudom hol találsz ilyet általában kavicsos a part. Azt hiszem minden kérdésedre válaszoltam, ha van még elő vele.
Én ezeket a linkeket találtam Eceabat-Canakkale vonatkozásában. (Mondjuk az egyiken félóránként, a másik menetrend szerint óránként járnak, de az már nem nagy különbség.)
Valahol láttam egyéb kompokat is (Gallipoli - azaz Gelibolu - városból is) térképen, de most nem tudom megtalálni, engem a fenti összeköttetés érdekel.
A Googlemaps-on be vannak jelölve a kompjáratok is, azokkal a városnevekkel keress rá a menetrendre a google-ban.
Olvasgattam a fórumot, rengeteg hasznos információval felszerelkeztem általa :) Viszont egy - két dolog nyitva maradt, remélem tudtok nekem segíteni :)
- a KGS kártyát mennyi pénzzel érdemes feltölteni, ez pontosan hogyan történik? Úticélünk (egyelőre úgy tűnik, az eleje biztos, amíg már szállásunk van) Isztambul - Göreme - Egirdir, innentől bizonytalan, valószínűleg lemegyünk Antalya környékére, és az Égei - tenger partján vissza, de ez a része változhat...
- a másik, a Dardanellákon való átkelés: közlekednek autószállító kompok, vagy mindenképpen vissza kell kerülni Isztambul felé? Erről sajnos sem fórumon, könyvekben nem találtam infót, de még a Google sem volt segítségemre...
- ha a tengerpartra csak "beesünk" jó eséllyel talállunk éjszakai szállást, vagy a szállodák telítve vannak ilyenkor? A parton kempinges leetőségben érdemes - e gondolkozni, milyen áron lehetnek?
- Utolsó egyelőre, hol lehet találni igazán szép partot? (persze ez szubjektív...) Ahol homok, gyönyörű tenger, és a közelben esetleg érdemleges látnivaló is van? :)
Hát az elején elég szűkre szabottnak tűnik az idő, ha 5.-én indultok és megálltok Isztambulban egy éjszakára 7.-én nem hiszem hogy Avsallarba érnétek. Még ha nem álltok meg is necces a dolog.
08.07- 08.17-ig van szállásunk Avsallarban, Apartman. 05-én tevezünk indulni kora délután, reggelre (de) Isztambul, ott egy éjt megszállunk és másnap hajnalban indulás tovább. De ez még csak terv, lehet hogy egybe lemegyünk 4 jogsi van.
Ja, belépőkön kívül bárhol tudsz Euróval fizetni, de természetesen van ahol megpróbálják maguknak jól váltani. Pénzváltó elég sűrün van így váltani sem gond.
Ha jól tudom feltöltő kártyás elektronikus fizető rendszert vezettek be, de részleteket ez ügyben nem tudok, valaki viszont korábban írt erről itt, olvasgass vissza.
Javasolnám ezt az oldalt olvasgatni, keresgélni, vannak rajta jó linkek is.