Sziasztok! Ha halászlé, a paszírozósat szeretem, vegyes hallal, ponty szelettel. (Jóatyám fogásai, harcsát sajna nem szok fogni. :( ) A bajom vele annyi, hogy nem tudom miért, hiába rakok bele paprika halmokat, még első nap van némi színe, de másnapra már igen halovány. Elég sűrűre szokott sikeredni, a család nagyon szereti, csak esztétikailag nem az igazi. Zsírt, v. olajat kéne bele tennem? Akkor viszont nem vész el az a finom halászlé íz?
Íiiiiii, ez nem semi. Pedig eddig én azt hallottam, hogy ha valaki finomat kar venni, akkor az Ikeában vegyen rákot. Ezek szerint nagyon változnak az idők :((((
Tegnap este meg akartam lepni a férjemet és csináltam foghagymás, petrezselymes rákot. Mélyhűtötten vettem a bp-i IKEA földszintjén található svéd üzletben. Nem izlett egyáltalán és még csak nem is hasonlított a jég között, pl. a Corában kapható előfőzött garnélarákra. Olyan volt, mintha üres lenne a páncélja és megpucolva kb. fél cm vastag és 1 cm hosszú ráhúshoz jutottunk. Szóval ne vegyetek ilyet!!
Új dolgokat kaptam, meg is osztom veletek virtuálisan;) Minden fajtából egyet-egyet le is fényképeztem, hátha még valaki nem látott ilyet.
1: Ílyen a pácolt hal. Nincs az a maró savanyú íze, mint az itthoniaknak, amin az ecetes hagymán kívül mást nem lehet érezni. Igaz, ez speciel fűszeres olajban van elrakva, de a normál ecetes tartósítás is sokkal bársonyosabb, mint az itthon elérhetők.
2: Füstölt hering, nálunk is kapható, de itthon a lengyel változat van, ami nagyon más ízű.
3: Lazackaviár (kizárólag a tokhalból nyert kaviár a kaviár, minden más ikra, ahogy a felirat is mutatja) Az ottani dobozolás mindig mosolyt csal az arcomra. Hogy mit is fogok kezdeni 8 ilyen dobozzal nem is tudom;))))))
Nalam is volt olyan, hogy topikonkent valtozott, mit tudtam megnezni, mit nem.
Remelem dolgoznak rajta - de azert az, hogy az embert figyelmen kivul hagyjak udvariatlan - hogy csak finoman mondjam. Lehetne egy olyan topikjuk, mint az idojaras jelentes: nem tudsz beleirni, de tudsz olvasni, es oda irhatnak mikor mivel van gond, min dolgoznak, igy nem kellene az embernek talalgatnia - meg nekik sem kellene ingnoralni a joembererket.
Nem értem, nekem semmi baj. Rákattintok, kinagyít. Egy másik topikban se tudott a kolléga képeket felrakni, elküldte emilben, gond nélkül felraktam. Pedig nem értek különösebben hozzá. XP-m van és Mozilla Firefox.
Jajj ne is mondd. . .mar miota mergelodok miatta. Probaltam emailni az. . .akarkinek aki golgozik vele - a megadott cim nem letezik. A modik meg tojnak ra!
A Safarival nem tudok megnezni, de tudok belilleszteni es a szoveg megtartja a tagolast. A Firefox nem nyit meg kepet, de a tagolast tartja. . .
No ha az egyikrol a masikra valtogatok, allandoan kirug, es ujra kell bejelentkezni. . ..
Hogy az osszes lelkem mennyire tele van az ilyen mokakkal. . .mar hetek ota nem tudok egy bongeszot hasznalni - az egyikkel kepet nem tudok menezni, a masikkal kepet nem tidok beilleszteni. . .grrrrrrrrrrr. ..... es nincs annyi az indexben, hogy legalabb valaszolnanak az ember emailjere, vagy beirasara. . . jujj de merges vagyok. . .
Fogalmam sincs - de legkozelebb megnezem. Annyi az uj, ismeretlen hal errefele - ki tudja mi mire jo.
A lazacot nem lehet elreveszteni, de azt honnan mondod meg, hogy "wild" vagy "farm raised".
A catfish-t legtobbszor szeletben veszem, az nagyon ugyanaz a minoseg evek ota, akarmi is, akarhonnan is jon, jo, az ize is, az ara is.
A tilapia szinten, mint a catfish, nem panaszkodom, allando jo minoseget sikerult talalni belole.
A sea bass meg az amit szoktam venni, de azt nagyon jo helyrol, es nagyon draga. Viszont a hely megbizhato - igaz beletelik egy oraba oda, egy oraba vissza az ut, de megeri. Elottem az egesz hal - es nekem filezik ki - szinten elottem. Van egy gravlax receptem (Jacques Pepin), ami szinten csodalatos, mar tobbszor csinaltam.
Itt szoktam venni sea scallop-ot is, ami olyan finom frissen, hogy az elado szokott adni kostolot belole, ott a pultnal - nyersen. Meg ilyen finomat nem ettem. . .
Nala szoktam venni a yellowfin tuna-t is, ha steaket csinalok. No az is mennyei iz. . .
Ez az elso es egyetlen halbolt eletemben, aminek semmi halszaga! Hogy csinaljak?!
Volt pici bajusza a szája szélén? Ha nem, akkor grass carp, vagyis amúr volt... A kínaiak szeretik, de halászlébe nem való. Nálunk is "hamísítják" a halat, szemrebbenés nélkül. alant írtam, hogy harcsapaprikásba olyan halat kaptam, amin pikkelytokok voltak... És a pimasz pincér még nekiállt vitatkozni...
Hat pontosan nem tudom - kiirva carp volt. . .hogy aztan milyen, azt nem mondtak. . .egy azsiai marketen veszem a halat - ott eleg nagy a forgalom, es van friss friss hal, aranylag megbizhato.
De. . .
Eppen most lattam a TV-ben, sok a turpissag a hal korul. Ettermek a dragabb halakat olcsobakkal helyettesitik. . .a 10-15 dollar/pound hal valojaban 4-5 dollaros. . .csak az ismeri fel, aki nagyon szagerto.
Itt nem hiszem hogy ez lenne - ha megis mast vettem az csak sima hiba - a ennek a halnak 1.99 volt poundja. Nehez olcsobbal helyettesiteni :)).
Hm. Nekem ez a carp tunt kicsit izetlennek - eszmeletlen sok sot kellett beletennem!!! PEdig be is soztam a halat elozo este. Nem is volt csipos, es sok paprikat is tettem bele -sokkalsokkal tobbet mint egy evokanal/kg hal!!! Nem csinaltam kepet - de ranezesre nagyon jo volt :))! Amugy nagyon nagybaj nem lehetett, mert a gyerek hivott ahogy hazaertek, hogy ha van maradek ki ne ontsem :))!
A törpeharcsa nem biztos, hogy ad a lé ízéhez. Furán hangzik de én úgy tapasztaltam, hogy inkább elvesz belőle. Viszont főzve finom és szálkamentes... Fényképet nem csináltál?
Olyan is van - a maradek halszeletek, valamennyi le - a ferjem mar feni a fogat ra hidegen, kocsonyanak.
Meg soha nem csinaltam ilyent - fagyasztott, szelet bele - hat sokat nem veszthetek, igaz? Carp - ami ponty (azt hiszem). Nem kaptam melle apro catfish-t (harcsa), igy a le lehetett volna gazdagabb izben, de nem panaszkodom.
Koszi Comad - azt hiszem kiprobalom a szelettel, aztan meglatom, erdemes-e.