Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Télen két kedvenc vacsorám: abált szalonna valamilyen savanyúsággal és igazi kenyérrel, valamint fokhagymával bedörgölt kacsa vagy libazsíros kenyér picike sóval meghintve (a fokhagyma girizdet apróra összevágom és rászóróm a zsírra) egy nagy bögre forró teával. Természetesen nem kívánom non-stop a "nehéz" ételeket, de télen, amikor mar a fagy, muszáj kalória dús élelemmel fűteni a testet. :-)
Amit még nagyon szeretek, a reszelt torma.
A pálinkák szagát nem csípem. A tiszta szesz illatát elviselem, de a szeszes italokkal ki lehet kergetni bármely helyiségből. A kocsmákat nagy ívben kerülöm.
Ittam már szeszes italt, de a legtöményebb is csak egy kis pohárka Baileys volt. Megvagyok alkohol nélkül. Egészen más élmények mozgatnak meg. Nincs szükségem mákonyra.
De istenigazából csak hétvégeken engedhetem el magam, családi körben, ők szintén szeretik. Hét közben a munka miatt nagyon össze vagyok zárva más emberekkel, úgyhogy csak csínján. Én is elvárom tőlük ugyanezt. Mondjuk a körtepálinka dús illatát csak egyszer mertem szóvá tenni, évekkel ezelőtt, az akkori főnökömnek.
Gamma, a körmös módszer nekem az elmúlt 15 évben még mindig bejött. Riasztónak pedig sokan használják a Polybé tablettát is. A fokhagymát még nem próbáltam ki kullancs riasztásra. Bár a pasikat garantáltam elriasztja... :-)
A legbiztonságosabb és leggyorsabb módszer a borotva! Az a fajta, amelyiket hármasával-ötösével tasakolva lehet kapni a vegyesboltok pénztáránál. Előnyös olyat venni, amelyiknek pengéjét egy rátehető keskeny tok védi, nehogy szállítás közben sérülést okozzon, vagy kivágja pl. a kakaós tasakot. Aztán a kullancsot, mint valami szőrszálat, egy mozdulattal lenyisszantod, az bőrödben maradt feje meg pár nap múlva kilökődik, mint valami mitesszer.
2 kis szelet pirítós, 1 gerezd fokhagymával bedörzsölve kitűnő kullancsriasztó. Célszerű előtte este elfogyasztani. Szerintem 100%-os védelem. Egyébként sok a kullancs, tessék vigyázni!
Valahogy sejtettem, hogy az enyhe idő miatt kitikkadva ücsörögnek a növényzeten és melegvérű élőlényekről álmodoznak... Lesz valakinél csipesz? Ugyan a körmeimmel kapom el a nyakukat és tépem ki őket a bőrömből, de ideje lenne már eltanulnom az orvosilag elfogadott kullancs kiszedési módszert. :-)
Kullancsriasztóként fokhagymát használok. Kettévágok egy girizdet és bedörzsölöm a nyakamat, csuklómat, bokámat vele.
Sajnos igen. Pozitív lehet viszont, hogy több nyári faj előjött. Pirulógalóca, kékhátú galambgomba... Ismerőseim találtak nyári vargányát, bronzos vargányát is (ezen a vidéken hajdina vargányának nevezik). Egyébként holnap délután, illetve pénteken van némi esély csapadékra, csütörtökön zivatar is lehet.Az talán késleltetheti a száradást. Viszont jelentős csapadék az ország nagy részén a következő 10 napban nem várható...
Van egy kakukktojás is, a csiperke (?). Ezt már a szüleimnél találtam, szőlőben, frissen szántott földön. Papám azt meséli, hogy a szomszéd egy időben letermett gombazsákokat szórt szét. Próbáltam felfedezni a kétspórás csiperke jegyeit, de ennek hófehérek a lemezei, úgy tudom, a fehér lemezekkel illik óvatosan bánni. Ez mi lehet?
Persze, ez igaz, Salgótarjántól Ózdig a szinte egybefüggő erdővidéken egymást érik a jó helyek és még jobbak a kicsit eltérő kílma és növényvilágú dél-dunántúli erdők. Inkább arra akartam rámutatni hogy a hazai klímának megvannak az előnyei és hátrányai, ha mondjuk hűvösebbre váltana a klíma, több gomba lenne, de le kellene mondani az aszú borokról, ami nem biztos hogy jó lenne. Egy csapadékosabb és melegebb klíma viszont mindenkinek jó lenne, ilyen pedig már többször volt az elmúlt pár ezer évben, egyik ilyen időszakban pl. még az Alföldet is összefüggő tölgyesek borították.
Na akkor még van egy kis remény szombatra az NGT-re. Mi a Bonard familiával tartottunk egy rövid ellenőrzést a szombaton még Kánaánnak látszó erdőben. Ma sem volt rossz, de azért a száradás jelei erősen mutatkoztak. És hátra van még 3 nap:(
Van egy kakukktojás, a csiperke (?). Ezt már a szüleimnél találtam, szőlőben - frissen szántott földön. Papám azt meséli, hogy a szomszéd egy időben letermett gombazsákokat szórt szét. Próbáltam felfedezni a kétspórás csiperke jegyeit, de döccen, mert a lemezei hófehérek. Úgy tudom, hogy olyankor mindig érdemes óvatosnak lenni. Ez mi lehet?
Nekem van egy a szocializmus idején vásárolt ősrégi egy főzőlapos elektromos rezsóm. Öregecske, de működik. Télen a kazánszobában rajta fő meg a kocsonya. :-)
Szertném kérdezni, hogy a 3. képen milyen tinóru van? A csiperke azonosításához is kérek szépen segítséget. Jól gondolom, hogy karbolszagú? Egy tisztáson találtam, több is volt. de csak egyet hoztam el az azonosítás kedvéért.
Hús beszerzésben volt szükségem segítségre, az megoldódott. Egyebet viszek, segéderőre a helyszínen szükség lesz. Meg egy bazi nagy fazékra is. Az helyi volt, vagy mapple vitte?
Félig meddig visszaolvasva bukkantam erre(nem tuttam fórumot olvasni). Ez mit jelent pontosan, munka értekezletet kell tartani, hogy mit főzünk, vagy ez ott derül ki, vagy, hogy lesz? Mondjuk szerencsére a világ egyik legjobb kuktája vagyok, és Kriszti aki velem jön, szerintem, és rengeteg humanoid szerint zseniális szakács. Az isten áldja meg :)
mar nincs meg mert a gombak mellett dontottem ugyhogy virag ment a kukaba. remelem gomba nem sertodik meg. vannak most is kezdemenyek de nincs nagy novogetes
Egy csomó melegigényes növény nem él meg a körülöttünk lévő országokban. Az Alföld (+Vajdaság és Temesköz) sokkal melegebb mint bármelyik azt körülfogó hegyes terület. Dél-Szerbia hegyvidékein, a Biharban, Kárpátokban vagy Bosznia hegyvidékein nyáron is meg lehet fagyni, párszor már tapasztaltam, közben az Alföldön 30 fokos meleg van. A hőtöbblet az adiabatikus kiszáradás (főnhatás) miatt keletkezik. A szárazság persze probléma, de öntözéssel megoldható.
CsLP (Cseresznye Lekváros Palacsinta) nélkül azért mégsem az igazi...
Más: Itt nálunk az előbb kb. 3 percig szemerkélt az eső. Valamiféle tévedés lehetett a dolog mögött (vagy csak egy fél órával ezelőtt 6000 méter magasan erre szállt repülőgép szakácsa borította ki a mosogatóvizet), mert az igen foghíjas magas rétegfelhők nem igazán indokolják a csapadékot...
Fiatal és a sűrűbb fenyvesek ősszel úgy működnek mint egy páracsapda, az éjszakai lehűlés során képződő párás, hűvös levegőt megfogják és kora délutánig vagy egész nap megtartják, mert nem süt be a nap és széltől is jobban védettek. Kisebb mértékben a bükkösnek is ez az előnye nyáron, ill. hasonlóan működnek a vízmosások és patakvölgyek is, főleg ha víz is van bennük.
Most hétvégén pl. egy sűrűbb ültetésű lucosban szinte gombabőség volt, bár többnyire mérges vagy nem fogyasztható gombákból, máshol persze porzott az erdő.
Ma már másodszor emlegetitek <a href="http://picasaweb.google.hu/lh/photo/AGmlbcwJ-zYD4fvykx5GMg?authkey=Gv1sRgCITC79qwgPHZ6wE&feat=directlink" target="_blank">Aranka nénit</a>
Magot árusítani nem láttam senkit, de ha valaki, hát Aranka néni (Jakosa porta) erre is biztosan tud válaszolni. Tényleg megéri felkeresni őt, múzeumba való csodákat lehet nála látni.
Én is pár Érdest találtam, két fiatal Őzlábat, meg kb 10-12 Rizikét utóbbiakat olyan helyen, ahol a harmat " bejátszott" ( erdőszél, illetve fiatal, mohás fenyves )
Medence jelleg miatt sajnos sokszor van a mostanihoz hasonló szárazság az országban, ennek pozitív oldala az a nyári hőtöbblet, amit a mezőgazdaságban remekül ki lehet használni.
Jövőre a Tökfesztiválnak lesz egy új szereplője is. Úgy hívják, hogy Magyar Netgombász Egyesület. Úgy hírlik, hogy a gasztronómiai vonulatban fog - remélhetőleg - meghatározó szerepet kapni.
Én most vettem 3 litert és már teszteltem is, tökéletes! Ez a sötét verzió, ami ahhoz képest még nem is olyan drága, ahogy Hasandel mondja. Jakosa porta, Szalafő, Faági ajánlása alapján. Az ára 3600 Ft/liter, de előre meg kellett rendelnem.
Köszi az ötletet, én is megfontolom! Errefelé úgy tíz éve még elég sokan termesztették a héj nélküli magvú tököt, de mostanában nemigen látni sehol, valahogy leszoktak róla.
A tökmagolaj ára, az attól függ, hogy kitől veszed. Kapsz viszonylag világos olajat, viszonylag drágán és kapsz egészen sűrű sötét olajat ahhoz képest meg olcsón. 3 és 4 ezer között...
Remek buli lehet a Tökfesztivál. Most nézem a koponyeg.hu-n a rendezvény naptárat és olvasom az infókat róla. Sóhaj. A gomba mellett a tökfélék a kedvenceim, hiszen egy igazi tökfej vagyok. :-)
Igen, kb. 140 fajt képről felismerek, kb. 70-et viszont élőben, ha elém teszik, meg tudom mondani, hogy miféle gomba. :-) Természetesen a nagyobb kalapos gombákat ismerem jobban, így pl. a "kedves" galócákat, csiperkéket, pereszkéket, tinórukat stb.
Idén mennyi a tökmagolaj literje? Mert van egy rendelésem és magamnak is vennék.
Az hát! Száraz időben is előjön, ha a tuskót alulról nedvesíti egy közeli patak vagy vizesárok. Valaha rég, úgy 30 éve többször megfigyeltem, hogy az esőzés előtti napon megjelentek a tuskón a termőtestek, de ez nyilván egyszerű véletlen lehetett.
Egyébként meg egy szokásos kéttűs fenyőfánk alatt, ahol jelenleg száraz a talja, jön ki pár fenyőtinóru. Azért ebben is kérném a megerősítéseteket, mert ez vágásra nem kékül és 12cm az átmérője. De a kalapja lehúzható, elszínesi a kezet...
Segítségre lenne szükségem a beazonosításhoz. Fatuskón nőttek csoportosan. Van egy kifejlett és egy pici is a képen. Nekem kép és leírás alapján is déli tőkegombának tűnik. Viszont pár éve szedtünk máshonnan egy tőkegombát (talán nyárfa-tőkegombát), ami nem volt ehető. Van egyértelmű azonosítása a déli tőkének, ami alapján tutira ehetjük:)? A kalap teteje picit repedezett. a kalap széle felé picit világosodik. Nekem első illatra talán a gévagombára hasonlított kicsit.
Sajnos fényképező nem volt nálam, de 3 tuskón is jönnek ki ezek a gombák, és szívesen megkóstolnánk:)
Még egy pár szót az elmúlt hétvégénkről. Ehettünk a világ legdrágább szarvasgombájaként ismert isztriai szarvasgomba hazai példányából készült kóstolóból, találkoztunk védett gombákkal (rózsás nyálkásgomba, laskapereszke, süngomba, gyökeres álpereszke), ennivalók közül a galambgombák vitték a prímet, sárga rókát nem talált senki, sok gyilkos galóca volt és a ritka párducpereszke egy példánya az asztalról vigyorgott ránk. Bőséges csapadék esetén gombaözön zúdult volna ránk, visszatérünk még ide.
Én akkor már évek óta kerestem egy olyan helyet, ahol öreg napjainkat kellemesen tölthetnénk, ahol H. tud dolgozni és én egy kis vendégházat üzemeltethetek. Sehol sem találtam meg az igazit, amíg ide nem jöttünk, tulajdonképpen véletlenül. A 2006-os szakellenőri terepgyakorlat már csak megerősített abban, hogy itt a helyünk. Még nem telepedtünk le, de folyik az építkezés ( a vendégház és egy lakóház szomszédos telkeken). H.-nak sem lesz egyszerű a munka, de kitaláltuk a megoldást és dolgozik rajta, hogy jövőre válthasson. Egyébként innen 1 órányi járásra olyan városok vannak, mint Zalaegerszeg vagy Szombathely - riasztószerelés szempontból nem annyira halott vidék. Sőt, Szlovénia és Ausztria sincs messze:)
A hétvégén rendezték a 12-ik !!! Országos Gombásztalálkozót Salgótarjánban. Szombathelyi, veszprémi, székesfehérvári, miskolci és budapesti gombász csoportokon kívül, máshonnan is jöttek gomba és természetkedvelő barátok. Nagy szárazság, majd száz résztvevő és kétszáz (!) körüli fajszám. Jövőre Sopronban lesz a 13-ik.
Több mint 200 netről letöltött gomba fotót méreteztem át 320x240 pixelre, 96 dpivel. 2007 és 2008 találkozóin fellelt fajok többsége bekerült a mobilomba. :-)
Ugyan meg sem közelítem a tapasztalt gombavizsgálók szakértelmét, de az ismétlés a tudás anyja, és minél többször látom a fajokat, a jellegzetességeiket, annál inkább megragadnak az emlékezetemben.
Ha pedig kitartó vagyok, előbb-utóbb a tanfolyamot is elvégzem. :-)
Szerintem is hihetetlen, teljesen bedöglött a légkör. Talán a napfolt minimum miatt van, az észak-atlanti térség elkezdett hűlni és nincs erő a ciklonokban. A hosszú távú előrejelzések hetek óta mutatják a csapadékot 1 hétre előre, aztán mindig derült napsütéses idő lesz belőle. Nem tudom, most sajnos benne van a pakliban hogy sokáig marad az anticiklon dominancia és kapunk egy jó kemény kontinentális telet. Én jobban örülnék egy csapadékos és enyhe októbernek és novembernek.
Gomba sajnos kevesebb van az ÉK-ben. Hétvégen a Mátrában túrázgattam, rövid időre szétnéztem pár helyen. Kevés érdes tinóru, galambgombák és egy marék trombitagomba (amit már nem kell szárítani). Reggel a völgyekben sűrű köd van és minden tiszta víz, de a mostani szárazság mellett ez sajnos kevés, délre már porzik az erdő. A légyölő galócának viszont bejön ez az idő is, fenyves tele van velük.
Magyarul: Ez egy nagyon szép vidék és sok a gomba,csak ennyi és nem több. Nme több? De igen! Az emberek kedvesek és barátságosak. Tagja vagyok a polgárőrségnek és támogatjuk a tűzoltó egyesületet. Ha szüség van rájuk, nálunk gyakorlatoznak, a víz szivattyúzás területén. A családom jelentős része Békéscsaba és környékén él... Én magam budapesti vagyok és csak ámulok... Nem lehet összehasonlítani, ez egy más világ. Nyugalom, békesség, szavasbőgés, őzek a kertben esténként és hajnaltájt. Mókus osztja meg a a mogyrót velünk. A fele az ővé, a másik felét ledobja, hogy össze tudjuk szedni. Szerintem tudatosan csinálja. A környék macskái nálunk étkeznek és hálásak ezért. Kis róka vigyorog az útron, de azért tovább szalad... A házban az egerek viháncolnak, de a macska végül csak győzedelmeskedik (kis segítséggel). A szomszédban vaddisznó kölykök születtek, a telkünkön a szabadon élők dagonyáznak éjszakánként. Tudom, hol a vargánya és a rókagomba és ismerem a császár galóca termőhelyét. Ők mindig ott vannak, ha termehetnek... Ősi módszerekkel végzett tökmag olaj préselésben vehettünk részt. Az emberek köszönnek az utcán. Friss, meleg tehén hőmérsékletű és illatú tejet kapunk minden reggel, olyan áron amit mi szégyellünk... Az abból készült aludtej, túró és vaj régi kedves gyermekkori emlékeket ébreszt Borsod megyéből. Szinte áhitattal hallgatom a régi történetek, amikor még határ volt a határ, és a határőr kiskatonák többsége itt talált feleséget, meg hogyan lehetett csempészni a jugóktól... Még láthatóak a lövész teknők, a nyomsáv, de a szöges drótok nyomai már eltüntek. Ez már történelem, a megszépítő messzeség. A ház és telek amit megvettünk a Cseke családé volt. A környéket úgy hívják, hogy Csekeszer. Nem messze egy szlovén település Csekefa. Úgy érezzük, hogy van kötelezettségünk a múlt megőzésére. Nem azért, mert kérik, vagy elvárják, hanem mert ez benne van a mindennapokban. Ettől nem menekülhetünk és nem is akarunk. Vállaljuk. Nem kihívás, hanem elkötelezettség, mert érezzük, hogy ha megfelelünk, akkor befogadnak. És mi meg szeretnénk megfelelni a helyi kihívásoknak. Tanuljuk a helyi szokásokat. Faág(i) az első disznóölés során a helyi szokásoknak megfelelően nem csak toros káposztát, hanem toros répát is főzött. Ettől másnap hangos volt a falu. Szerintem, finomabb! Tanulja az őrségi tökös-mákos rétes fortélyait. A helyiek meg csak csodálkoznak, hogy olyan gombákat is leszedünk, meg fogyasztunk, ami szerintük halálos... de nem az, csak mások a szokások. Majd idomulunk egymáshoz. Szeretnénk azt kérni, hogy nyitott szívvel és szeretettel közeledjetek az itt élő emberekhez mert megérdemlik. Olyan tudással és tapasztalattal rendelkeznek, ami csodálatra méltó és maga a természet. Gondolkodásuk paraktikus és sok évszázados érintetlen tapasztalatokon alapul. Sok évtizedes elzártságuk nem hátrány, hanem olyan megőrzött tiszta forrás, ami méltó a megbecsülésre és a tiszteletre. Ezek a személyes tapasztalataink.
Olyannyira megtetszett, hogy most - egy még be nem fejezett építkezéssel a hátunk mögött - már komolyan nézelődünk, hogy hol tudnánk letelepedni az Őrségben. Ti is így szerelmesedtek bele az Őrségbe? Régen telepedtetek le? Fő a fejünk erősen. Én még csak-csak boldogulnék, hiszen német tomács, fordító vagyok, sok a távmunkám, de a férjem biztonságtechnikai mérnök - nehéz kenyér a riasztószerelés, amikor még szinte kerítések sincsenek :-))) - hála az égnek!!
Fantasztikus finom a tökmagolaj is, amit ajánlottál, Aranka nénit is szívünkbe zártuk.
a kőszegi hegységben nem csak gesztenye, hanem gomba is van! galambgombát (kékhátú), vargányát, őzlábat és sok más fajt is láttunk/ szedtünk. bizonyos lejtőkön még fiatal és friss példányok is nőttek.
MÁS:
kérdezném, itt sok természetjáró, és nagy tudású topiktárs lakik, mi a hivatalos neve az óriás diónak? ez egy ilyen nagyméretű, a termés ilyen 8-10 cm is van. jobban nem tudom leírni, Szombathelyen az emlékmű alatti parkolóban áll pár ilyen fa...
Igen, az Őrség gyönyörű, de akárhol jártam az országban, mindegyik tájnál éreztem az áhítatot. Szép országunk van. Természetesen az Alföld a kedvencem, hiszen itt születtem. :-)
Abban a csodában volt részem, hogy eltölthettem 3 napot az Őrségben, így kicsit lehetek előhirnöke a talinak. Remélem, jövőre már nem leszek annyira zöldfülű és veszem a bátorságot, hogy "betolakodjak" a csapatba.
Jelentem: GOMBA IGENIS VAN AZ ŐRSÉGBEN!!!!!
Amit találtam: legnagyobb mennyiségben sárga gévagomba (a könyvekben azt olvastam, hogy az egészen kicsik ízletesek, a nagyobb példányok kissé kesernyések - többször is teszteltem, ilyesmit nem éreztem, nekem határozottan ízlett és most már az egyik kedvencem), ezt követte mennyiség szerinti sorrendben a sárga rókagomba, majd ízletes és lucfenyvesi rizike, galambgomba. Akadt tinóru is valamint gyapjas tintagomba - most végre voltam olyan gyors, hogy meg is tudtam ízlelni. Találtam szürke pöffeteget is, utóbbit nem fogom felvenni a kedvencek közé. Vargányával most sem kerültem közelebbi ismeretségbe - marad a szárított verzió.
Szelidgesztenye is akadt, 2,5 kg - jelentős része Kétvölgyből és Szlovéniából származik. Most még nehezebb volt rábukkanni, de jó hír, hogy jövő héten szerintem bőven lesz már!!
Jelentkezzen, aki már járt az Őrségben és nem vágyik vissza. Ha a szívemre hallgatnék, én már most fordulnék vissza :-((
Képek később, egynéhány gomba azonosításában majd fogok segítséget kérni.
Faáginak külön köszönetem az útbaigazításért. Nekem gyűjtés szempontjából Szalafő környéke lett a kedvenc helyem és Kétvölgyet is szívembe zártam!
Ezt a hozzászólást már megpróbáltam elküldeni,nem sikerült,most ismét megpróbálom. Sajnos az utóbbi időben sokszor van gond a feltöltéssel. Gyakorta elhangzik,hogy mind egy helyről szedtem,akkor biztosan egyformák és elhoz egy db-t bemutatni.Íme a pld,hogy az egy tuskó is teremhet kettő v.akár többféle gombát is.A fogyasztásra nem ajánlott sárga kénvirággomba és a csoportos tuskógomba is szépen megfér egymás mellett.Valamint még néhány mai fotó.Meglepően sok volt e területen a világító tölcsérgomba,a sárga kénvirággomba és a csoportos tuskógomba.A két hatalmas és korosabb vargánya viszont abszolut járatmentes volt,míg a fiatalabbak közt még véletlenül sem volt hibátlan.A taplót csak azért ,mert megtetszett.
Árkon-bokron átmegyek. Az időjárás mosoly és könny egyszerre. Majd a könnyeimmel öntözöm a mezőt, hol a lilatönkű él... hogy legyen kedve termőtesteket fejleszteni novemberben. :-)
(Kissé elmebeteg benyomást keltek. Kb. vérszemet kaptam. Fenem a gombászkésemet és furcsán mosolygok...)
Úgy érzem magamat, mint egy felhúzható kakukkos óra, mert ismét megérdeklődöm, hogy van gomba az Őrségben? :-) Vagy esetleg gesztenye? :-))
Illetve (ezt még nem kérdeztem, krónikási feladatomon túl), melyik csapattal mehetek gombászni? Kihez csapódhatok? Fáradhatatlan, fanatikus, kb. 80 fajt álmából felverve is felismerő Rambo-amatőr-gombász vagyok. :-D A gyilkos galócát még álmomban is felismerem.
Ui.: Szoktatok gombákkal álmodni? Mert én évente legalább 4-5x igen.
Tehát a NGT résztvevőinek gépjármûvei számára a jelenleg sorompóval le nem zárt erdészeti utakra van behajtási engedély, csütörtök - péntek - szombati napokra. A feltétel, az autón viselni kell a tali logóját.
Reggel 8 elõtt senki nem teheti be a lábát az erdõkbe, mert addig vadászat van és lőnek!
Figyelem: ez az engedély csak a NGT idejére érvényes! Tessék a korábban már közreadott fokvédett területeket is figyelembe venni. www. Netgombasz.hu (Egyesületi élet/EZ+AZ)
Szombat délután idõszakos gomba kiállítást szervez a MNGE és az ÖNP. Van errõl szép meghívó is, NP már föltette.
Pl. úgy, hogy a gombát hossztengelye mentén hurkapálcára szúrod, széles szájú üvegbe állítod, majd feltöltöd tiszta forró homokkal, amit időnként cserélsz. (újra forrósítva/kiszárítva)
Nem tudná valaki elárulni,hogy lehet gombát tartósítani,úgy,hogy későbbi
alaktani vizsgálatokhoz még felhasználható legyen?
A fagyasztva szárítás(állítólag múzeumokban szokásos,de onnan mailre nem válaszoltak)nevű eljárást vagy ahhoz hasonlót hogy lehetne házilag kivitelezni?
masik nagy furcsasag hogy az utcankban egy falrepedesben orias bocskorosgomba no. a haz fala, es az utca talalkozasanal. leszedni nem akarom mert vedett, de nonszensz ahol no.
Na majd erről beszélgetünk a talin... én eredetileg nem akartam bevenni az érvrendszerembe a humán traumatológiai vonatkozásokat, de teszem azt, ha a kezem egy fél centi átmérőjű résszel ízesülne a vállamhoz és ott kitépné a godzilla, akkor jobban járnék, mintha king-kong egy extraéles szamurájkarddal kettévágná a 45 cm-es bicepszemet :O) Hozhatnám a reálisabb kertészeti vonatkozást is: gyümölcsfáknál (nálunk kevésbé, nyugaton inkább) elterjedt a tépéses "metszés", amikor a sűrűn nőtt fiatal zöldhajtásokat egy lefelé hirtelen rántással letépik a vesszőről. Ez brutálisnak tűnő sebeket hagy, felületileg sokszorosa egy metszéshelynek, mégis bizonyított, hogy sokkal gyorsabban gyógyul, mint a metszett felületek. Az ilyen sebek a fákon alig nedvedzenek. Ha mikroszpók alá vesz az ember egy ilyen tépett (növényi) sebet, akkor látható, hogy általában szövethatáron szakad el, a sejtfalak sem nagyon sérülnek.
Most jól felidegesítettél! ;) Nekünk csak kullancsokkal volt szerencsénk találkozni a Bükkben. Minden zörög, száraz és porzik. katasztrófa! Legalább sütött a nap.
Sziasztok! Véletlen találtam rátok. Megtudja mondani valaki milyen gomba látható a képeken, mert ha nem kénytelen leszek tesztelni az anyósomon. Köszönöm.
Hitvitákba nem bonyolódom bele (én nem tudom, mit érez vagy gondol a gomba), de pl. a német gombás irodalom általam ismert része a közvetlenül a föld felett való levágást és az óvatos kicsavarást teljesen egyenrangú és a micéliumokat nem károsító eljárásnak tartja.
Ma sikerült egy kicsit a téli készleteket gyarapítani,a zöme már a szárítószekrényben van.Rengeteg szép fiatal csoportos tuskógomba,szép érdestinóruk és néhány vargánya,őzlábgomba,pár db galambgomba a terítéken.Ja igen és útközben egy meg- faragott fán gévagomba,még harapható állapotban. A kerti asztalra nem fért fel.Szép napunk volt,gyönyörű kiránduló idővel.
Semmire nem biztattam, csak kicsit élesebbnek éreztem a ledorongolásodat a kelleténél (amint azt a válaszból is leszűrhettük). Bár a smiley valóban lemaradt a mondatom végéről, pedig odagondoltam.
Odáig biztos, hogy fakógombák. Tönk felső csúcsában lisztes korpázottság, lemez szín és az egyik kalapra ráhullott spórapor színe és egyebek alapján gondolom.
Na ez így már tetszik és serkent a kicsavarásra. (Megjegyzem, én ki szoktam csavarni, aztán letisztítom, mert lusta vagyok otthon dupla munkát végezni, nem szeretem, ha a föld beleszóródik a többi gomba lemezei/csövei közé. Ehhez a kultúráltságnak talán kevesebb köze van, mint a háziasszonyi előrelátásnak) Nade akkor szigorúan véve a szegfűt és az őzlábat is szigorúan így kellene szedni, mégsem teszi senki:)
Most a gomba kicsavarása kontra leskalpolása volt a vita tárgya :-) Nem a gombaszedés mértéke! Tényleg körüljártuk már a témát, de úgy látszik megunhatatlan.
Szerintem csak irigykednek, ne vedd a szívedre! Nem tudom miért biztatod a kulturálatlan gombaszedésre a gombásztársakat!! Kis iróniával talán lehet figyelmeztetni valakit, hogy nem így kellene gombát szedni. Bár, tele hűtő mellett akár irigykedhetek is :-)
Nem hinném, hogy művita lenne. Ha lábon marad a gomba és úgy múlik el. Arra is kitalálta már a gomba a saját fajfenntartásához szükséges élettevékenységet. Arra nem gondoltál, hogy enzimreakciót indít be a saját termőtestének lebontásához? Ha leskalpolod a tönköt esetleg más baktériumok megelőzik, és megtelepednek a vágásfelületen, megakadályozva őt a természetes önlebontódásban.
Szia Márta! Örülök, hogy végre beindult a gombahullám az erdődben. A tinóru sárga gyűrűstinóru, vörösfenyő alatt nő. Más fenyőtinórut talán azért nem találtál, mert nem volt elég a csapadék számukra. A sárgagyűrűs tinóru kevéssel is beéri. A rizikék: valószínű a vörösödőtejű rizikét találtad, nem a lucfenyvesit. Tavaly is kétféle rizike volt az erdődben :-))))
Fakóbb...nem fakóbb...az csak színárnyalat... (a gombáknál ez nem mindig faji bélyeg) Inkább az a kérdés,h milyen fenyő alatt nőtt (luc-e vagy kéttűs?) illetve,h a tejnedve milyen színűből--->milyen színűvé változott?
Én ezt az egész vitát egy kicsit tudományoskodónak érzem. Amikor a gomba lábon rothad el (vagy penészedik meg) - és ilyen ugye látunk eleget - akkor is fertőződik a micélium, nem? Ha igazuk van az okosoknak, akkor a nem ehető gombáknak már ki kellett volna pusztulniuk, mert azokat ugye senki sem csavarja ki óvatosan a földből...
minap apósnál jártunk, akinek a kertjében mindig van valami érdekesség. ez egy lakópark, de telerakta fenyővel a kertet, és öntözi is rendesen, így egy jó gombalevesre való fenyótinórút össze is tudtam szedni. szedtem még egyéb kis gombákat, ha valaki felismeri őket mondja meg kik:
1-2: kicsi 2-3 cm magas, fehér valami, a begöngyölt kalap segíthet talán 3-4: 4 cm magas susulykásan tépett kalap, de lemezállás pereszkés(?) 5-6: kis termet, kalap egyenes, középen barna 7-8: 4 cm magas, tönk kalapnál pikkelyes, a lemezállás itt is jellegzetes
Véleményem szerint csavarással a gomba termőtest alatti fonalai szakadnak, ami négyzetmiliméteres felület, míg vágással a tönk nagyságától függően több-kevesebb négyzetcentiről beszélünk.
De ugye ínséges időben a vargányákat ki szoktuk hegyezni, azt pedig csak kicsavart/döntött példányokkal lehet :)))
Ahogy nekem tanították, a lényeg nem a vágott felületen van, hanem hogy mekkora termőtest maradványt hagysz a talajban magad után.
Ha kicsavarod akkor legtöbbször csak a micélium marad a talajban, azaz a termőtestet teljesen eltávolítod. Ha vágsz, akkor egy 0.5-1 cm darab biztosan marad, ami majd jól befertőződik stb. és ellehetetleníti a következő termőtest képzését.
Hasonló ez a foghúzáshoz. Ott sem maradhat a fogínyben semmi...
A kicsavart gombát aztán (az azonosításhoz szükséges alaktani jellemzők megtartásával) célszerű a tönk alján megvágni, hogy a földes részek ne piszkolják össze a többi gombát. Mármint ha étkezési célra gyűjtesz.
Sajnos itt Zalaegerszegen siralmas a helyzet gombaügyben. Az erdei lelőhelyeim tegnap teljesen üresek voltak, egyedül a horgásztó partja melletti erdőben találtam 3 db tehéntinórút. Szerencsére a horgászás jobban sikerült, mert a 21 db sütnivaló keszegféle mellett akadt még 44 db törpeharcsa és egy 2 kilós fogassüllő is.
Dima Bálintnak üzenem innen, hogy elképesztő fajgazdagságban és mennyiségben nőnek a pókhálósok abban az erdőben, ahol tegnap gombásztunk. H. képei csak a leglátványosabbakat mutatják.
www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/.../gombaismeret_01.ppt http://www.laskagomba.hu/hatasa1.htm http://wapedia.mobi/hu/Gombák (egyébként az ízletes vargányára is ezt írják)
A tiszadobi kisfenyvesben. A víz közelsége miatt párásabb a levegő, egyébként nagyon száraz az erdő.- Ha két ehető gombát keverek, az nekem nem gond. Úgy emlékszem, mintha tavaly a sápadtabbak lettek volna többen. Érdekes, hogy fenyőtinórú nincs, csak érdes vagy molyhos van, pedig fenyőerdő.
Annyira gyorsan kékül, hogy amerre a kés megy, már kék is. Közben megmutattam ismerősöknek is, szerintük is változékony tinoru. Igazából csak azon volt a vita, hogy nem lenne szabad ilyen zöldnek lennie az aljának. (Időközben sötétzöld lett. )
ez izletes rizike. Nem lehet, hogy kevered a lucfenyvesi rizikevel? Az fizimiskaban ugyanez, de fakobb a szine. Merrefele talaltad? Ma en is kineztem kedvenc rizikes helyemre hatha lesz valami alapon. Talaltam egy szetesni keszulot, egy fenyotinorut, nehany fenyopereszket. Meleg van meg mifelenk a rizikere.
A mai termés.Gereben lett volna egy hadnak is elég, de nem igazán szeretem. Ez az élénksárga lenne az aranytinórú? Nem ismerem, otthagytam, csak a könyvben utánanézve gondolom. Ez a kevéske rizike valahogy sokkal pirosabb, mint szokott. Lehet, hogy ez más fajta? Csak eső kéne, mert porzik az erdő. Szinte csodálkoztam, hogy ennyi is volt.
Ezzel nem tudok egyetérteni. Csavarás = roncsolás, vágás = sima sebfelület. Csak hasonlítsd össze a felületek méretét. A csavarásnál egyenetlen felületet kapsz, míg a vágásnál simát Szerintem a csavarás egyenetlen sebfelülete 2 - 3 szorosa a vágásénak. A folyadék veszteség meg arányos a sebfelület nagyságával... Más példa: egy levágott végtagot van esély visszavarrni, egy roncsolt végtagot meg nincs...
Most csak a vágásra reagálnék: Nincsenek tudományosan alátámasztott igazolások, de a vágás és a kicsavarás között az a különbség, hogy a csavaráskor kisebb "sebfelület" marad, ergó kisebb a környezetből visszafertőződés veszélye.
Helytelen ,amit teszel. Kétszeresen is. Egyrészt ,nem gondolsz a jövőre, másrészt kapzsiságodat igazolod.Illene betartani azokat az elemi szabályokat, amelyek a gombászásra vonatkoznak.(Nem rúgjuk fel, vágjuk,stb..)Az erdő van olyan gazdag, hogy mindenkit megajándékoz.Ne légy önző!!!
Gyökeresnél gyakori a világos árnyalatú kalap (angolban pl. whitish bolete a neve) és persze a keserű íz jellemző (emiatt ehetetlen)
Csapadék tényleg kétséges, de a hideg közeledik, attól tartok a hegyekben még látványhavazás is lehet belőle. Nem túl szerencsés ez az ősz sajnos időjárás szempontjából. Persze bejöhet még enyhe csapadékos idő november végéig is...
Ha erősen kékül, sötét tintakék lesz azon nyomban, akkor változékony tinóru került az utunkba, ha közepes tempóval kékül, akkor gyökeres (keserű) tinórut szedtünk, ami mérgező. Ha viszont csak finoman kékül, és nem keserű a húsa, hanem inkább savanyú, akkor bizony sárgahúsú tinóru a gombánk. Ellenben ha smirgli papiros dörzsölésre sem akar kékülni, akkor viszont okkersárga tinórut gyűjtöttünk, mely feltételesen ehető. Nem mindenki birkózik meg vele.
Meglepődtem, hogy mennyi sárga tinóru van. Részemről találtam már gyökereset és okkersárgát is, meg változékonyt, ami sárgának álcázta magát. :-)
Ui.: Az előrejelzés már megint variált. Most pl. kivette az esőt! :-( Csak záporokat jelez és 20 fok körüli hőmérsékletet.
Biztos nem farkastinúrú (bár ezt egyébként se tudnád megenni, mert nagyon keserű), harmadik kép sárgahúsúnak tűnik, a többi okkerszínűnek. Sokat számít hálótatos volt-e, a harmadik kép hálózatos tűnik ha kicsit felnagyítom.
tudoménazt:) Nade két dámmal a csomagtartóban az ember nem áll le gombászni ismeretlen terepen, mert még megromlanak szegény párák. Na de ha tutira menne...
Szerintem csak irigykednek, ne vedd a szívedre! Jut eszembe, azokat a somogyi tölgyeseket már régóta megnézném, mindig jó fogásokat jelentenek a topiktársak onnan:)))
De gyakran kijártunk az Őrség szélébe lőtér őrségbe, ez azt jelentette hogy egy baromi nagy erdő szélén üldögéltünk a tábortűz mellett és egy a helyi gombászokkal pálinkáztunk reggelente
Sziasztok, el tudná nekem valaki küldeni Auer Péter emailcímét? A TIT oldalán nem találtam semmit. Ügyesen álcázzák magukat, ha esetleg valaki érdeklödne a klub iránt... Kösz Tao
A nyomokból itélve először madár csipegetésre is gondoltam,bár volt csiganyom is a gomba felett a fán.Az már csak később fordult meg a fejemben,hogy akár a pele is rájárhat a sünre,ami ezen az extra szárazságú kora őszben előfordulhat.
A gomba alsó része már most igen nedves volt.
A külső barnás-vöröses szín -mint ahogy írtad - valószínüleg a nagy melegnek köszönhető.Szerencsére viszont olyan lombos-cserjés környezetben van a gomba,ami a legerősebb napsütéskor is szűrt fényt kap.
Egy jó kis eső és az azzal járó lehülés alakíthatja a színeket,majd meglátjuk..
Ma a zalaegerszegi volt laktanya területén (ma kollégium) találtam egy csomó gombát. A fiatalabbakat leszedtem (rengeteg volt!), arra kérnélek benneteket, hogy azonosítsátok be. Van ötletem, de nincs ebben túl nagy gyakorlatom, csak azt a pár gombát szoktuk hazavinni, amit biztosan felismerünk. Képzelem mennyi jó gombát otthagyunk az erdőben.. Vagy farkastinorú, vagy sárgahúsú tinorura gondolok. Mondjuk nagyon nem mindegy! Előre is köszönöm a segítségeteket: Star
Érdekes hely lehet ez a somogyi homok. Én ízletest ősszel szinte mindig bükk vagy fenyő környezetben találok, őszintén szólva eszembe nem jutna tölgyesben keresni. Itt viszont tavaly is szinte pont ebben az időpontban volt ízletes, pedig akkor jó 10 fokkal hidegebb volt.
A tisztítási műveletet hiányoltam: kis ecset, lesepregetés, avagy késsel vékonyan lekapargatás a földes tönkön, az nem hagy nyomot! Ha már vágni kell a tönköket, megállsz,( ha nincs közelben a konkurencia) megtisztítod, ásol egy kis lyukat, abba beleszórod, majd betemeted. Ilyen egyszerű. :-)
Csütörtökön Napközben: gomba van, gombavizsgáló nincs
az MR1-Kossuth Rádió közérdekű szolgáltató magazinja. A csütörtöki adás tartalmából: .....- Gombavizsgálók és képzésük. Szezon van, vizsgáló nincs... -
Találtam néhány áltrifla fajt, de igazán egyikkel sem egyezett. Lombhullató erdőben találtam tölgyfa alatt, ha ez segít.
A 51971 hsz-em 6. képen nem lehet, hogy szintén változékony tinórú van? Ahogy most megnéztem a fotók dátumát ugyanakkor, csupán 5 perces eltéréssel készültek még júliusban.
Hétvégén megnézem, hogy milyen fán élnek azok a nagy taplógombák (2., 2/a.), hátha az segít a meghatározásukban. Róluk készítettem alulról is, fölülről is, képet, metszetet nem igazán szeretnék készíteni. Nem kedvelem a rombolást.
A Bakony kicsit zörög, de annyira nem, hogy ne lenne gomba.
Két hatalmas nagy őzláb, ízletes csiperke, tarlógomba, arany tinóru, bimbós pöfeteg és egy rókagomba került. Találtam még öreg gévát, ezt a jellegzetesen nyálkás, fehér kalapú fülőkét (nem jut eszembe a neve), csengettyűgombákat, citromgalócákat, egy gyilkos galócát, gyapjas tintagombákat, meg sok pici fajt, szóval volt felhozatal.
egy ideje probalkozom egy ismeretlen csengettyugomba novesztesevel cserepben. most egy masikban jott elo egy rovid eletu tintagomba. delutan meg nem volt sehol, ahogy nezem mar dol is el. ki o? meret: olyan fel cm a kalap magassaga
Városliget, helyenként százasával az ízletes csiperke és egy helyen száz darab ebből a vörös lemezű őzlábgombából, és életkép a Gundel előtti "nyíres"-ből.:
Végülis nem árt, ha minden oldalát látjuk a kérdéses gombáknak, olykor a belseje, annak színeződése vagy színének változatlanul maradása igazít útba. Illat, íz, élőhely szintén segítség egy körülbelüli határozáshoz.
Minél többet mutatsz meg tehát a gombákból, annál többen tudunk hozzászólni. Az első kettő képeden egy áltrifla, az utolsó kettőn pedig változékony tinórú látható.
Összeálltak a csapatok,egyelőre a séf nevén futnak, de már agyalnak más, találó néven.
Ez a felosztás lehet akár a gombakergető összetétel is, a nevek mellet zárójelben a csatolt személyek száma.
Liscsim csapat: szegfűgombás lecsó
Hetyke17, kmisi5, tengerszem, gombákos, tomato, storman, peziza,
riffentyu, tigrincs (4), little brunette (2)
nikepapa(4) csapat
ifj.Nagypapi, kolvi(5), Cheeacher(4), tendrei(2)
szysssz csapat
Szjul, Tsima, LP, bléró, FASÍRT, Ricsi, Kosárka, silvicola(6)
TTamás csapat
Tantien(2), andr, Víz(4), Hasandel, Acetta(2), mithrandir(2), Gombászmanó(4)
Végül, de nem utolsósorban a János66 csapat: "ispánki ragu puliszkával, paprikaszósszal
gogo, HG, Szömi, NP, maplesyrup(2), beetee, bonard(5), shroomer(3.5), rizijoe(2)
Gamma Leonisnak a megfigyelő-krónikás szerepét szántuk, úgyhogy, ha az eső elmossa a békéscsabai IC-t, az utókor sosem fogja megtudni, hogy is történt az a híres ötödik NGT. :))
igen, ha gombász lennél valószínű más szempontokat (a határozáshoz feltétlenül szükségeset) is megjelenítettél volna a fotóidon.
A gyapjas tintagomba OK.
Legtöbb esetben, ha képről határozható egy gomba legalább a termőrétegét, tönkje jellemzőit is meg kell nézni, nem elég a kalapja tetejét látni. legközelebb így próbáld, s ha tudunk segítünk.
Már az elején szeretném leszögezni, hogy nem vagyok gombász (bár ez úgyis hamar kiderült volna), csupán szeretem a természetet és időnként sétáimra magammal viszem a fényképező gépemet.
Készítettem néhány képet (többek között) gombákról is, de nagy szükségem lenne a segítségetekre a beazonosításukban.
"A legtöbb gombafajból a méreganyag hőkezelésre ugyan távozik, de alkohol jelenlétében nem." Húha, még tiszta szerencse, hogy főzéskor az alkohol pillanatok alatt távozik... :D Komolyan... nyomásra kékülő érdesnyelűek, molyhosok zöldülő termőtesttel (talán termőréteg inkább), lehúzandó kalapbőr... ez nem outsider firkász, ez csak simán lüke...
A Chlorophyllum molybdites már Sziciliában jár, de hazánkba érésére még várni kell.
Kollégám ezt lelte:
Gomba és alkohol - veszélyes párosítás 2009. szeptember 22. 21:14
nyomtat | elküld
Forrás: STOP/Patika Magazin
Itt az ideje kirándulni az erdőben, ahol a fehérjében gazdag, vadon termett gombákat gyűjthetjük. Más írásokkal ellentétben a gombákban nincs vitamin, vagy csak alig mérhető mennyiségben. Nedvességtartalmuk kilencven százalék. Alakjuk morfológiai szempontból területektől függően változó, színűk is eltérő lehet, de lényeges különbség nincs közöttük.
//
Június elején megjelennek az úgynevezett nyári vargányák, ezek férgesek és válogatni kell. A kukacos gombát szárítani sem szabad. Hasonló a mérgező farkas- és sátántinóru is. Ezek nyomásra színeződnek. Ha véletlenül nem ismernénk fel őket, akkor gombaszakértőnek is mutassuk meg.
Egy időben találjuk a molyhos tinórukat is, amit közismerten csikóvargányának hívnak. Kalapszíne lehet világosabb, őzbarnás, pirosas, sötétbarna, zsemleszínű. Termőteste fiatalon sárga, később zöldes. Nyomásra kissé kékül. Sokan nem tudják, hogy ehető finom gomba, de a tönkje nem, csak a kalapja.
A vörös vagy barna érdes nyelű tinóru is nyomásra kékül, de finom ehető faj. Lehetőleg csak a fiatal gomba tönkjét fogyasszuk, az idősebbekét ne.
Találkozhatunk a tintagombákkal is, amelyekből főleg a gyapjas ehető, de étkezés előtt, közben és 6 órával később szeszesitalt fogyasztani tilos.
Megjelentek a szegfűgombák, közismerten csibeláb. Vigyázzunk, mert ott bújik meg a parlagi tölcsérgomba is, ami amatoxinmérget tartalmaz és halálos is lehet.
Előfordulnak a galambgombák is, annak több faja ehető, de a szürke, a vörös, és a citromszínű mérgező. A galambgombák kalapbőrét (még a zöld varasét is) le kell hámozni.
Olyan kalapos gombát, amelynek lemezei fehérek, bocskora és gallérja van, véletlenül se vegyük fel, ezek mérgezők. Általában fehér és gyilkos galóca, de más faj is lehet.
Soha ne tegyék, hogy amikor egy jó adag pörköltet főznek, és felöntik fehér vagy vörös borral, ahhoz még adjanak gombát. Ez ugyanis káros. A legtöbb gombafajból a méreganyag hőkezelésre ugyan távozik, de alkohol jelenlétében nem.
Sziasztok! Azonosítsátok nekem ezt a gombafajt. Nyírfatönkön leledzett a tegnapi napon. Másrészről porzik az erdő a hajnali ködök, párák ellenére! Valami kéne már...!
Elbizonytalanodtam az éjféli 15 napos előrejelzést megtekintve. Pont október első hétvégéjére jelez sok csapadékot. Ami jó! Csak az esőnek vannak negatív mellékhatásai is. Esőben nem lehet fotózni. Az avar csúszik. Az utak is csúszósak. Az egy héttel későbbi előrejelzés alapján fogom eldönteni, hogy megyek vagy maradok. Esős időben jobb szeretek egy meleg zugban üldögélni és hallgatni az eső hangját.
A kerti őzlábról (Macrolepiota rachodes varietas hortensis/bohemica) különböző vélemények vannak, mindenesetre minimum óvatosan érdemes hozzáállni. Tönkje alján erős gumó van. A Chlorophyllum molybdites pedig valóban mérgező. Érett korában zöld spórájú, lemezű, fiatalon viszont nehéz megkülönböztetni a pirulótól.
Ma reggel, Sanwaclaw magasságában: 1 db nagy őzlábgomba (fenyőerdőben), pár galamb, tuskógombák és mezőn nagyobb létszámú csiperke. És rengeteg szürke galóca, kisebbek, nagyobbak - egyébként pont a vargányás helyeken...
Mi meg a Szárhalmi-erdőben voltunk, illetve odavittek. Korábban én csak a balfi vasútállomás mellett gombásztam, remek hely. Egy bejelölt területem azért van Sopron környékén, a Tacsi-árok, majd talán egyszer eljutok oda is.
Sziasztok! Ma jártunk a Mátrában, nagyon kevés gombát láttunk, többnyire csak légyölő galócákat. Az út mentén találtunk a földön két csokor gombát. Erős ánizs illata van. Kérlek segítsetek meghatározni mi lehet ez.
Augusztus végén nagyobb társasággal Zakopánéban nyaraltunk. Napközben túráztunk, kirándultunk. Rengeteg gyönyörű légyölő galócával találkoztunk. Néha útközben ráleltünk egy-egy ízletes vargányára és rizikére. Két alkalommal sikerült időt szakítanunk gombászásra.
Vargányát, rizikét, sárga gerebengombát és sárga rókagombát, nyári laskát, kékhátú galambgombából mindkétszer sikerült jóadag pörköltet készítenem. Egyéb alkalommal lapon sütöttünk vargányát, rizikét, rókagombát amiket brindzával fűszereztünk.
Szerencsére volt a társaságunkban egy gombaszakértő, akinek a tudása ezeknek a kiváló ételeknek az elkészítését lehetővé tette.
Megvettem ma a Laux-féle gombakönyvet. Amikor átlapoztam, akkor döbbentem rá, hogy lehet, hogy tavaly mérgesgombákat szedtünk és ettünk jóízűen, sőt le is szárítottunk belőlük egy nagyobb mennyiséget, amit rendszeresen használok a főzésnél. Van még a szárítmányból.
Eddig még nem is hallottam a rézvörös bordás őzlábgombáról, de mint kiderült ez a piruló őzlábgomba erdőn kívül termő hasonmása. A Visegrádi-hegységben az erdőkben, és az erdők menti réteken jól megszedtük magunkat belőlük. Valószínűleg vegyesen az ehető őzlábgombákkal együtt, de legalább fele arányban. Kirántottuk, gombás rántottát, egyéb gombás ételeket is készítettünk belőlük, ha ma nem veszem meg véletlenül ezt a gombáskönyvet, gyanútlanul tovább fűszerezem porított szárítmányával az ételeinket...
V. Netgombász tali:
87 fő (benne 14 kiskorú) ígérte biztosra a részvételt, ilyen-olyan okok miatt további 7 fő csak az utolsó pillanatban tudja eldönteni. Ezeken kívül pedig lesznek olyanok, akik ugyan nem jelezték, de jönnek. Csak úgy
Praktikus szempontokból idén öt, kb. 17-18 fős csapatokra osztva szervezzük a közös főzést, a séfek dszysssz, jános66, liscsim, nikepapa és TTamás.
Csapatuk tagjait fele részben ők választhatják, másik felét a pártában maradtak listájából hozzájuk sorsoljuk. Jelenleg az első etap zajlik, de amint összeálltak a mannschaftok, közzéteszem, és lehet szervezkedni. Addig ezzel kapcsolatban ne tegyetek fel kérdéseket, majd ha mindenki tudja a helyét, akkor keresse a csapatfőnökét, hogy miben tudja hasznossá tenni magát.
A gyermekes családokat segíti Hasandel felajánlása, miszerint szombaton a nagyobbacska gyerekek részére a Kosbor birtokon Gombamanó óvodát tart fenn Bencse és Kasza asszisztálásával, így a szülők gondtalanul járhatják az erdőket. Ha erre igény van, jelezzétek: molatkukac t-onlineponthu
NP
Most küldtem képet a "Hónap fotója" szavazásra. Bár amatőr fotós vagyok és a kamerám is egy alap kütyü (HP MZ67), szóval nehéz versenyeznem a profi gépekkel készült fotókkal, de azért beküldtem a vasárnapi adagból a leginkább tetsző alkotásomat: Szellem galócák. A cafrangos galócát nevezem még kísértet gombának. Az általában magában álló, nagy termetű, fehér gomba a sötét aljnövényzetben "kísérteties" szépség. :-) Nehéz fotózni. Eddig mindig elrontottam a portréját. Azonban eme két összebújt termőtestről sikerült hangulatos képet lőnöm.
A 3. képen töprengek már egy jó ideje. Nem éppen típusos kajsza lisztgombának tűnik :-) A rózsaszín rajta biztos, hogy a spórapor, de akkor mi lehet? Lehet, hogy a rózsás álcölöpgomba? (R. fallax)? Sajnos ilyenhez nem volt még szerencsém, ha egyáltalán az.
Ugye csak viccelsz a mezőn növő tinóruval. A mező szélén biztos volt egy erdő :-))) A tinóru gombák fákkal gyökérkapcsoltak, nnnahát :-). A piros tinóru és az arany tinóru tényleg hasonlítanak egymásra. A kalapbőrük felrepedezése segíthet a megkülönböztetésükben, a piros tinórunál ritkább és csak nagyon öreg korban fordul elő ez a jelenség. A termőhelyük is eltér, a piros tinóru a füves helyeket szereti.
Kedves lilapereszke! Piros tinorú? Nyáron szedtem egy nagy adaggal, mezőn nőtt, nagy boszorkánykörkben. Azt olvastam, az aranytinorú testvére. Így van ez?
Hát így visszanézve nekem is furcsának tűnik. Meg az is, hogy a mélyhűtőmben még mindig jócskán akad tavaly lefagyasztott panírozott óriáspöffeteg. Bár már nem olyan igazi...
Hétvégén a Cserhátban sivatag, fiatalon száradó piruló és karcsú őzlábak, sárguló csiperke, autóból láttam használhatónak tűnő nagy őzlábat is, élőben egyetlen darab fiatal nyárfa érdes képviselte az ennivaló gombákat. :(
Örömmel jelentem, hogy tegnap a Zemplénben (Szendrő, ill Szögliget környékén) találtunk néhány fenyőtinórut, ezt a kis vajtinúrut, és egyetlen rizikét. (nem gombázni voltunk, ennyi volt az út mellé készítve nekünk.) Az erdő porzik, a források kiapadás közeli állapotban.
Sziasztok! Két szép májgombát szedtem a hét végén, tölgyesben. Szerintem eltéveszthetetlen, de létezik olyan gomba, amivel a májgomba összetéveszthető?
Én egy szeptemberi sátras bükki túrára emlékszem. Ha láttunk egy nyamvadt kis lucot, biztos tele volt az alja (lucfenyvesi) rizikével, de minden más gomba is csak úgy nyüzsgött. Jött egy helyi erő kismotorral, aki nem gombászni akart, de meglátta a rizikéket. Tőlünk kért zacskót, mert nem volt nála, nagyon izgalomba jött a gombától, és láthatóan nem értette a rezignáltségunkat. Emlékszem, egyik délután szedtünk gombát vacsorára, majd este alig találtunk helyet a sátornak az erdei csiperkétől, és nem túlzok.
Én is ettem már lilás színű pókhálóst, de nem a sötétet. (régen volt... beazonosításra vittem akkor még a szakellenőrhöz, és ő meghatározás helyett ehetőnek nyilvánította)
2006 junius elejére emlékszem még, 3 napos a zempléni túrán hideg volt, minden nap zuhogott az eső és egy órára sem tudott kisütni a nap. Az ilyen idő kihozhatja a rizikét, ami olyan 12-14 fok körüli középhőmérsékleten szokott megjelenni ősszel, bár a magasabb hegyekben nyáron is előfordul.
A nem ehető kategória azt takarja, hogy nem ajánlják evésre :-) A lila színű pókhálósgombák legtöbbje nem mérgező, ellentétben a sárga-barna színkombinációval rendelkezőkkel. Önkísérletet csak Riffentyű szokott magán végezni itt a topicon. Hagyd meg ezt neki. :-) Fényképről beazonosítva nem merném ajánlani fogyasztásra. A szorongással fogyasztott gomba is ártalmas :-)
Junius elején meglehetősen szokatlan, de nem elképzelhetetlen. Medárd környékén gyakoriak az erős hidegbetörések, 2005-ben és 2006-ban is volt hasonló, Alpokban 1400 m-en havazott akkor.
Egy esőnap után nálunk bokáig lehetne gázolni a gombában, mert nemcsak a lefotózott fajokat találtam mutatóba, volt két apró ízletes csiperke, pár darab gyökeres fülőke, kék, büdös, piros galambgomba itt-ott, és sok rőt áltrifla, meg találtam egy öreg és félig elfogyasztott változékony tinórut is. :-) Vagyis ma 15 gombafajt találtam. :-D Ráadásul egy helyen kellemes gombaillatot éreztem, de hiába szimatoltam és kutattam forrását, nem leltem rá. Talán egy nagyobb micélium telep kigőzölgését éreztem meg. Itt nagyon mozgolódnak a gombák. Egy eső, és berobban az őszi szezon.
Szia Jozsó! Szerintem az nem a sötétlila pókhálós gomba (C. violaceus) annak szálas-pikkelykés a kalapja. Én inkább a C. purpurascensre (biborlila pókhálósgomba) gondolok. Bár mindkét lila színű pókhálósgomba ehető, mégis M. országon ennek nincs hagyománya. Most nyáron Erdélyben a szomszéd szoba lakói megették a sötétlila pókhálósgombát, azt mondták, hogy finom, és még élnek :-) Kardemumma! Tényleg sumák vagyok, nem számoltam be a maroknyi szürke pöfetegről amit találtam. :-) S mivel nem volt lila színű pókhálósgomba sem, kénytelen voltam beérni a kis pöfetegekkel uzsonnára.
Most, hogy mondjátok... pedig hogy megörültem nekik. :(
Simán "lelilapereszkéztem" őket. Inkább a kék pókhálósgombára "hajaz". Egyébként nagyon kis guszták, és ezeknek az illata is kellemes... a neten azt látom, hogy "nem ehető". Ez a kategória mit takar? Azt, hogy nem okoz semmilyen mérgezést, hasfájást, ...stb, de élvezhetetlen az íze?
Ezek a Te fotóid,mert akkor nagyon profi fotók és minden fontos része látható a gombának.Még jó lett volna a tejnedvet láthatóvá tenni(pld megkarcolvi a lemezeket) Az egyik kedvenc gombám,különösen rántva v.salátába,de levesbe is fenséges,csemegegomba.Lassan lehet keresgélni.
Igen ez biztosan az,de ezt többen étkezésre alkalmasnak mondják,de sem a szaga, sem az íze nem igazán megnyerő.Sötétlila pókhálósgomba (C.violaceus) szerintem és ezt sokan vélik lila pereszkének.Pedig itt is látszik határozottan a pókhálos burok- maradvány,majd később a lemezek a rozsdabarna spóráktól elszineződnek és nem fehérek,mint a lila pereszkénél.
Régebbi fotók között keresgélve akadtam rá az alábbi gombára, mely alföldi homoki fenyvesből került elő június elején. Alapos utánanézés után leginkább ízletes rizike (Lactarius deliciosus) lehet, meg tudtok ebben erősíteni? A gödörkés tönk és a narancsvörös tej, valamint az élőhely stimmel.
Sziasztok! Kb. július óta nem sikerült erdőben járnom, ma végre kiszabadultam. A helyszín a Bakony, pontosabban a Kab-hegy és környéke. Úgy gondoltam, hogy az eső jótékony hatása ott is látható lesz, de sajnos nem. Csörög-zörög minden, úgy látszik, hogy ezt a hegyet is elkerülte a az elmúlt 1-2 hét csapadéka. 2-3 órás mászkálás után ennyi, amit fel tudok mutatni:
Sajnos a terepre nem vittem ki a fotómasinámat, így csak az otthoni "teríték" maradt. A képet egyébként Gamma Leonisnak ajánlom leginkább ;)
Ma úton hazafelé hirtelen felindulásból - és egyáltalán nem erdőjáró szerelésben - beugrottunk arra a helyre, ahol korábban szép számmal találtunk nyárfa érdestinórut. Homokos talaj, vegyes lomberdő. 1 nagyon szép példány akadt, de magányos volt - hát megszabadítottuk a magányától. Láttunk viszont nagyon sokat a képen látható gombából, akivel még nem vergődtem teljesen zöldágra, ezért Tőletek kérdezném, hogy kit tisztelhetek a természet eme csodájában?
Látod én is sokáig lapítottam,most egy kicsit meglódult a gombás szekér,de még nem az igazi.Nekünk is ez az utolsó rendesebb eső segített,de nem féltelek és főképp nem cukkolni szándékoztam a fotókkal,hanem az öröm hozta ki,már régóta koplaltunk mi is. Ma végre egy rendes gombás lecsót v.inkább lecsós gombát ettem.
Én is úgy voltam mint Te,nem volt maradásom.Már reggel a piacon beindult a fantáziám. Sok óriás pöfeteget,szegfűgombát hoztak,de megjelent a rizike,sok szép egészséges fenyőtinórut hoztak.Az őzlábgombát már eladni is nehéz,mert annyian szedtek saját részre.Galambgombákból nagyon sokfélét hoztak,alig volt étkezésre alkalmas. Két zsáknyi sárguló csiperkét gyűjtöttem be,elvétve volt erdőszéli,de volt erdei is. Többen hoztak márványos pereszkét és egy szép bükkös petrezselyemgombát is meghatározás céljából,gyanús volt,hogy ilyen "korallgombát" még nem láttak.Nagyon megörültek,hogy még ehető is. No ezek után,ahogy végeztem én is mentem egy kört.Néhány szép vargánya,friss apró csoportos tuskógomba,néhány őzlábfejecske,pár db galambgomba,nagyon szép friss és mentes molyhostinóruk,(volt köztük piros és vaskos friss barna molyhosok,ezek szinte vargánya méretűek).Aranytinóru is volt jócskán,de ezt nem szoktam elhozni, a molyhosok közt ezt nem kedvelem. Viszont az ehető galócák közül gyönyörű szürkegalócákat találtam(lsd.fotón) és persze a párduc sem hiányzott.Elhoztam viszont néhány piruló galóca fejecskét. Ez utóbbi ritka ha nem kukacos,már a kicsik tönkje is az volt,de még megmentettem. Találtam egy hófehér büdös galambgombát,de nem volt elég fotogén. Volt még sok bimbóspöfeteg,de álltriflák (rőt és nyeles is)szép számban. Hátha még egy kis eső is jönne.
Fajlista: Gyilkos galóca mini méretben. A termőtest alig volt 5 centi magas. Nyárfa érdestinóru a szokásos helyén jött elő. Ha lenne eső, sok lenne belőle. Nyárfa-pereszke. Ahol tinóru van, ott tutira fellelhető eme gyakori ehetetlen faj. Nagy döggomba. Talán eddig egyszer láttam, de a vékony húsáról, nagy termetéről felismertem. Kerti tintagomba. Kesernyés tinóru. Ugyanazon a helyen találtam rájuk, ahol tavaly. Ez egy biztos lelőhelyük. :-) Sajnos ehetetlen eme határozottan vargánya alakú tinóru faj. :-D Cafrangos galóca. Ismét bizonyította, hogy a meszes talajok gyakori gombája és száraz időben is nagy termőtesteket fejleszt. (Valaki előttem kiszórt az ösvény mellé több szétszabdalt cafrangost. Sosem fogom megérteni a kocagombászok mentalitását. Későn esett le neki, hogy mégsem őzláb, amit szedett? Ostoba fajankó az ilyen ember.) Pisztricgomba tuskólapján. :-)
Sziasztok! Délután háromkor rám tőrt a mehetnék és Békéscsaba-Fényesről elgyalogoltam a belvárosig. Útközben felkerestem a kedvenc élőhelyeimet. A szárazság ellenére a kora őszi fajok megmutatták magukat. Ha lenne egy pár napos eső akkora gombaáradat lenne! Fajlista képekkel:
Hát nem tudom... Ma délelőtt Magyarszombatfa és Ivánc között 20-25 autót láttunk parkolni az út szélén és olyan helyeken, ahol "érdemes". Valami van... Sajnos kivételesen nem volt időnk ellenőrizni az aktivitás okát, de majd a héten.
Sajnos a zalaegerszegi Alsóerdő azon területek közé tartozik, amit az utóbbi időben az esők elkerültek. Azért a "háztáji" rókagombás helyemról ma összeszedtem a múlt héten fiatalon otthagyott gombákat, amik szépen megnőttek. Egyébként a helyen ez volt augusztus-szeptemberben a nyolcadik szedésem. A szárazság miatt sajnos rókagomba szaporulat nincs, sőt az erdőben a szedetteken kívül semmiféle gombát nem találtam. Bánatomban elnéztem egy bükkös szelidgesztenyés erdőrészre, de sajnos a gesztenye még nem potyog.
Na ezt se hittem volna. Fóti Corában friss vargányát lehetett venni. Na nem vásároltam, mert azért a 6 eFt feletti ár kicsit durva. Háncs kosárkában bébi vargányák heverésztek. Legalább itt láttam, ha már a hegyekben ma nem voltak.
:-)))))))) Úgy tetszik szeptember 19-re van felhúzva a süni biológiai órája. Nincs mese, menetrend írás következik, jobb ha elhatározod, melyik nap mikor mész süni simogatóra, mert a pontosságot biztos ő is elvárja:-) Ha mégse érnél rá minden hétvégén helyettesítést szívesen vállalunk :-)
Kedves Mindenki! Ismét kérdéssel jöttem. Milyen tinóru ez, ill. azt hiszem tinóru. Válaszokat előre is köszönöm. Tölgyfa alatt volt. Meszes talaj, vegyes lomberdő. Porzik az erdő, de ennek ellenére ő előjött.
Tavaly szeptember 19-én bújt elő a már ismert termőhelyéről.Ma 20-án egy év elteltével újra előmászott ugyanazon a cseren,csak most a tavalyihoz képest jó egy méterrel feljebb lévő üreget választotta.
Az előző évi termőtest két-három,féltenyérni nagyságú múmiája még mindíg felismerhető a talajon.
A gombával szemben,a másik cseren lévő oduban az évek óta ott élő mogyorós?pele is megmutatta magát.Ő vigyázza a gombát,amíg én távol vagyok.
Igyekszem ennek a termőtestnek a fejlődését is figyelemmel kisérni,úgyhogy megint megvan a programom egy ideig.
Ráleltem a világhálón egy helyi turista egyesületre, melynek fő célja erdélyi túrák szervezése. Írtam az egyik tagnak, hogy szívesen velük tartanék az idei utolsó túrán.
Valaki írta már előttem és ez errefelé is igaz,hogy volt olyan rész ahol porzott a talaj, és volt olyan ahol komoly vízmosáson,sáron kellett átgázolni.Egyenetlen volt az eső elosztása,néha még kis területen belül is.Ebből következik,hogy feltétlen több helyre be kell nézni,de mindenképp megindultak a gombák itt is.Ime egy szép bükkös,ami nagyon átázott,de még semmi nem volt,de gyönyörű,majd egy hét múlva megnézem.
Mi sem egy helyen találtuk,még azért nem olyan sűrűn állnak egymás mellett a vargányák pld,hanem több helyre is be kellett nézni és bizony jó nagyot sétáltunk. Huszárokelő puszta és Bakonybél között több erdőrészbe is bekukkantottunk.Jártunk tölgyesben,bükkösben és fenyvesekben is.Egy-két darabok,de végülis mindenkinek lett egy-két jó ebédre való.Épp most szedtem ki a szárítóból a trombitagombát és a nagyobb vargánya szeleteket.Akkor még mutatok néhány fotót kedvcsinálónak. Ezekből csak egy-egy db volt :gesztenye üreges tin.,sárga géva,egy szép májgomba és amit otthagytunk magnak.No nem a sapkám,azt elhoztam,csak a méret miatt.
Nagyirtás környékén nem sok ehető, öreg rizikét láttunk, illetve a telkünk mellett nyári laska és gyapjas tintagomba. A nagyon magas páratartalom azért segít, de kell még eső.
Tegnap mi is a Bakonyban voltunk, de említésre sem volt érdemes a gombák száma. Egy-két őzláb, fenyőtinorúk. Fenyőfő körül néztünk körül egy kicsit, majd Bakonybánk környékén tettünk egy nagyobb kört. Igazából most kezdtük el felfedezni a Bakonyt, amely nagyon nagy. Eltart még egy ideig, míg felfedezzük a tájat. Elárulható, hol sikerült ezekre - a mostani helyzetben - a szép gombákra rálelni?
Kiugrottunk Szokolya környékére, száraz minden - egy szem nagy őzláb és egy ezeréves galamb-maradvány. Mogyoród környékén egy kicsit nedves volt az erdő, de egy-két sereges tölcséren kívül szintén semmi. Sétáltunk egy jót és láttunk őzeket.
Egy jókis hó eleji esős időszakkal még október végére jöhet egy hullám. De idáig elég "vicces" volt ez az idény. :/ Az ország nagy részén csak egyetlen vargánya hullám volt július elején, mondjuk az legalább elég jól sikerült. Én bevallom azóta nem találtam említésre méltó gomba mennyiséget.
Azt hiszem tavaly már említettem, nagyon közel van hozzád az Erdélyi-szigethegység (70 km). Idén voltam augusztus végén (képek itt). Nagyon jó hely természetkedvelő embereknek, szigethegység jellege miatt elég egyedi növényvilággal, nem olyan mint a Kárpátok, inkább a Dinári-hegységre emlékeztet. Tudok tippeket adni merre érdemes menni. Egyébként sokan járnak át Békés megyéből és Debrecen környékéről, még hétvégi házakat is vesznek magyarok, pl. a Boga-telep környékén. Nagyon hangulatos hegyvidéki ősfenyvesek vannak az 1000 m fölötti részeken, itt bőven találnál olyan gombákat is, amik Mo-on is ritkák.
Végre a Bakonyi táj is ébredezik,mai képek: Az első fotón egy torzult tönkű ízl.vargánya ikerpár,ahogy megláttam,majd a másodikon megfordítva,alattuk normál testvérkéjük. Azután bronzos és érdes rokonaik,de volt még molyhos és arany m.tin.is.Még egyikből sem volt sok,de azért jutott mindegyikönknek. A galócák is megjelentek,citrom,gyilkos,párduc,légyölő,érdes vm.selyemgombák is.Ezekből is néhány fotó. Néhány őzlábgomba,melyről csak a fotót hoztuk haza,de volt nagyőzláb és piruló is. Van már csoportos tuskógomba és találtunk nagyon szép ízl.tőkegombát. Végül a fáradt vándorok,akik elfogadják a jótanácsot,jobb virítani a láthatósági mellényben,minthogy bőgő szarvasbikának véljenek.Most van megint egy olyan időszak,amikor a gombászok és a vadászok nehezen férnek össze.De ez máskor sem árt,jobb az óvatosság. Utolsó kép,ami nálam az asztalra került.
Már régen jártunk erdőben a szárazság miatt. Mivel olvastuk a topikon, hogy a homokos erdőkben van vargánya, ezért mi is megnéztük az ismert helyeinket. Valóban...A szárazság ellenére bújnak a fiatal, kukacmentes vareszok.
Tavaly a hideg, esős szeptember miatt a nyári fajok visszavonultak, helyettük viszont volt sok nyálkásgomba. :) Legalább is én eme fajból szedtem egy fél kosárral egy fenyő telepítésben. Plusz találtam egy fodros káposztagombát. Aminek külön örültem, mert szintén felírtam az "élőben is látni szeretném" listámra. :-)
A szlovén gesztenye plusz bónuszpont volt tavaly. Idén viszont fő cél, mert ha nincs gomba az Őrségben, akkor gesztenyézni szeretnék. :-)
Nagyon száraz a 2009-es év nyári időszaka.
Én már beletörődtem, hogy az időjárás fonáksága miatt soha az életbe élőben nem fogok szedni és fotózni "nemes" vargánya fajokat és egyéb különlegességeket.
Van a kertben egy szelídgesztenyefám (Budapest, Mátyásföld), arról most kezd potyogni a gesztenye, az Őrségben valószínűleg egy kicsit később érik. Én is készülök az Őrségbe, legutóbbi három alkalommal, csak mutatóba volt gomba, és ebből nem kéne rendszert csinálni.
Pont akartam írni (és kérni), hogy valaki járja-e az őrségi erdőket? A két hetes előrejelzés szerint október elején fog fordulni az időjárás és érkeznek meg az őszi esők. A klímaváltozás miatt ritkák lesznek az egész országot lefedő áztató frontok. Ami csapadék hullani fog, mind ilyen helyi zivatar lesz mint itt a tegnapi felhőszakadás. Picit sem számítottam rá. Ezért a gombászatot ki fogja egészíteni a nedves erdőrészek megtalálása. A szelídgesztenye potyog már?
Hajnalban összegyűjtöttem a netről a tavaly gyűjtött fajok képét. Most jön a képek átméretezése, majd az egész mappát betöltöm a mobilomba a fajlistával együtt. Ismét lapozgatom a gombás könyveimet, átismétlem a gomba családok jellegzetes vonásait, a fontosabb fajok ismertetőjegyeit. Zsong a fejem a sok információtól. :-)
Tehát, gombát akarok látni két hét múlva, hogy legyen valami eredménye a kitartásomnak.
Kőszegi-hegység még mindig jó. Nagyon hangulatos gombászásban vettem részt. Egy nagy lucosban olyan köd volt, hogy 10 méterre nem láttunk, minden nyirkos volt a párától. Igazi gombanevelő idő. Csak ízletes, kukacmentes vargányák.
Tegnap délután egy vasi-zalai túra keretében felkerestem néhány gombászhelyemet. Elég szépen találtam gombát, vargányát, rókagombát, őzlábat, galambgombát és a lucosban már néhány rizikét is. Sajnos az elmúlt időszak csapadékának rendkívül egyenetlen eloszlása miatt amíg az egyik erdőrész viszonylag nedves és gomba is van, addig a néhány száz méterrel távolabbi hasonló fekvésű erdő - ami egyébként szintén kiváló termőhely szokott lenni - teljesen gombamentes, nagyon száraz, az aljnövényzet is elsárgult... A fentiek igazak az Őrségre és a zalai erdőkre is, de Zalában valamivel több volt a vargánya.
A fiatalság lobogásának májusnak menyasszonyként libegtél ki üde zöld harmatos füvek mögül őszibarackillatú szentgyörgypereszkénk! Ki harmatozta lehelte beléd ínyünket izgató káprázatod? Hamvas, selyemszürkés színben, majdnem rangrejtve mutogatod magad a fürge szemnek, szinte bújócskázol előtte; de inkább a finom orszimat talál rád, akár a nyugatalan kamasz a várva várt szerelmi pillanatra. Nem megenni, étekként élvezni, inkább megtalálni, felfedni szabb téged rejtekedben, a koronás bükkfaerdők mélyén! Május magasztosságát hirdető szentgyörgypereszke, most íme, lázas kiváncsiságú keresőd - kutatód köszönti májusi megszületésed! Mint az égbolt titkába merülő a mesebeli csillagok tündöklését az égen: úgy lássalak, úgy vezess gyermekeidhez, testvéreidhez, csodálatos családod körébe, ott fent, a Nagyhideghegy tetején!
Mára legyen elég enyni, így holnapra is marad...
(Fotót egyszerűen enm tudom átvarázsolni mobiltelefonról, ilyen sem volt még...)
Most nagyon tudálékos körtefa leszek. Konkrétan a Leccinum quercinum fajt lesem a tölgyek környékén. :-) Viszont az ezüst nyárak mellett csak Leccinum duriusculum-ok találhatók. Leccinum rufum még nem tisztelt meg a jelenlétével. :-D
Ui.: Ma délután ötkor akkora felhőszakadás volt pont Békéscsaba felett, hogy utána az egyik utcában felgyűlt az eső. Örülök a sok csapadéknak. A városon belül vannak jó füves-fás részek, ahol sokféle gomba él, még lilatönkű pereszke is, ha eljött a szezonja. Egy hét múlva átnézem a városi élőhelyeket. :-)
2. Tolnai Kálmán: Ételek vadon termő gombákból és erdei gyümölcsökből (Népszava, 1984).
A Regéczi kötet egy gomba verssel kezdődik. Berda József: legenda a pöfetegről. Most nem másolom be, de megtaláltam a szerző másik munkáját, íme:
Berda József:
A finom tinorúgomba dícsérete
Komoly erdök dísze, ki oly sokszor nevettél reám a bújósdi füvek mögül: tündéri tinorúgomba te, - reád emlékezik most, illatos szagodra szerelmes orrom s képzeletem máris kigyúl, ha visszagondolok reá: mily ízes falatokat ettem hasasan tömött húsodból a ritka ünnepnapokon, mikor kerültél pompázó terítékre olykor. Az év legszebb ajándéka vagy te, erdöt-barangoló szegények kincses étke, kit jókedvében alkotott a derüs Teremtö. Festhetetlen vagy, önmagában szép, olyan, kit csak a megilletödött étvágy méltányolhat csupán, ha asztalára kerülsz. Szemem és szám öröme vagy, leghúsabb étkek, kit oly áhítattal rág meg a fogam, hogy evés közben a legfenségesebb erdök ízét és illatát érzem a számban, mely oly sok nemes íznek volt kóstolója már!
Több érdestinóru fajban is megjelenik a vörös szín, szerintem legjobban a Leccium vulpinum (rókaszínű érdestinóru) ilyen, ez fenyőhöz kötődik és magasabb hegyekben tipikus.
Egy kosár őzláb, egyesével, 100-150 méterekre. Néhány vörös-érdestinóru. Néhány nagyon csiga rágta molyhos tinóru. Meg valami nagyon szép laskaszerú, de a földből nőtt, árkok szélében, nagyok, férfitenyérnyi méretűek, narancsos-barna nagyon jól észrevehető az volt sok, de nem ismerem... gép meg nem volt nálam.
Bakony még viszonylag sok esőt kapott az elmúlt hétben, de itt Bp környékén sokkal rosszabb a helyzet. Ma ugyan egész nap esett kis intenzitással, országosan szerintem itt és a Pilis/VH-ben volt a legtöbb csapadék (~10 mm). Ilyen eső kellene még egy hétig, de most egy ideig megint száraz idő jön. Bár ahogy megyünk bele az őszbe, egyre kisebb az erdők vízvesztesége.
Volt egy esetem a gombász bácsival, aki a gombaellenőr a piacon. Annak idején 2 füves leszállópályája volt a repterünknek. A B pályára beton pályát húztak és ott vége is szakadt a gombászásnak. De sok-sok éve ősszel szedtem ott egy pereszke fajt. Kellemes gombaillata volt és komolyan foglalkoztatott a konyhai feldolgozása. De a kaja-banzáj előtt elvittem a bácsihoz. Az egészet kidobta. Pedig tippem szerint márványos pereszkét szedtem. Sajnos, nincs rá esély, hogy a jelenben ismét találkozhassak eme kukában landolt fajjal, mert a B pálya maradéka körbe van kerítve.
Ő lenne az akácpereszke? Eléggé hasonlít az akácpereszke képeire, de nem citromsárga: a kalap inkább barnás-krémszínű, a tönknek egész világos sárga, majdnem fehér. Szomszéd kertjéből (ahol nincs akácfa szerintem.)
Igen sajnos nem sok esett,de még holnap de.-ig lehet helyenként pár mm.Aztán sajnos megint semmi úgy néz ki. Pedig még egy kis eső és beindulna a szezon.Ma kiugrottam egy két legelőt és akácost megnézni,bíztató a helyzet!Indulnak az őzlábak,néhány nagy mellett jó pár dobverőt találtam,és sok a csiperke,bár sajnos nagyrésze sárguló.Meglepetésre találtam már egy-két boszorkánykörben márvány pereszkéket,és földi laskát is!
Valóban szép fogás volt :) Az ilyen túrákat szeretem én is, az őszi vargányás helyek egyben remek középhegységi túraterepek is, ízletes egészen késő őszig kedveli a 400-800m közötti magasságot.
Bárki megnézheti hol esik, esett, ráadásul, hogy mennyi. Bár gondolom ismeritek. Én holnap ismét bevetésre indulok, a múlt pénteki akcióból kiindulva nem vagyok bizakodó. Nárai-Ják-Sztpéterfa.
Itt négy napja esős idő van,és minden egy pára,ma kkisfiammal kószáltunk egyet a házzal szembeni hegyoldalon.Még csak most indulnak be a dolgok,bár helyenként még száraz az erdő,de leltünk két fiatal őzlábat,és egy agyonrágott vargányát-a tettes spanyolcsigát a helyszínen kivégeztem-,továbbá két kis rókicát.Itthon fajra való tekintet nélkül lisztbe fordítva kisütöttem,hasábbal,majonézzel...fiam még nevetett is örömébe mikor ette:D
Budapesti munkahelyem irodájából kinézve, mosolyog a lelkem, esik végre az eső, nagyobb mennyiségben. Másfél hét múlva a hétvégét az Őrségben töltöm, már napok óta rimánkodok esőért, hogy jó legyen a terep. Remélem, az Őrségben is esik?!
Én a rántott pöfit még meg szoktam fejelni úgy, hogy rakok egy réteget belőle egy tűzálló tálba (rántott állapotában), megszórom reszelt sajttal, még egy réteg, leöntöm egy kis tejszínnel elkevert, sózott tojással, majd ismét sajtot reszelek a tetejére, és be a sütőbe vele! Kb. negyed óra alatt megsül, és lehet szeletelni. Nekem nagyon bejött így.
Hosszútávú sajnos nagyot tévedett a múltkor, jelentős csapadék nem volt és továbbra sem látszik, egészen októberig. Kedvenc terepeimen évek óta nem láttam ilyen száraz erdőt.
Én frissen felhasználva főleg galambgombaval szeretem, jó kombináció. Ez a két faj gyakran akkor szokott lenni nyáron, amikor a népszerűbb gombák éppen nincsenek.
Van még 2007-es szárított érdes tinórúm egy üveggel, szép fekete. Sült húsokhoz szoktam hozzáadani, szerintem nagyon jó ízű, aromája a vargányával egyenértékű. Vörös érdest sokat láttam az Alpokban és Kárpátokban, Mo-n mintha ritkább lenne.
A trombita gombát én is szeretem,sőt szinte minden gombát szeretek végül is!(Nem úgy vagyok mint sok horgász,hogy nem szereti a halat)!:))))<br>De ezt a rizi-bizit kipróbálom!:)
Ettél már trombitagombával készült rizi-bizit?Abban még a rizs is feketedik,de valami nagyon finom,ne törődj a színével,csak az ízekre koncentrálj és el fogod felejteni a színét.
Hasonlót én is elkövettem a VH-be. Nagyon száraz az erdő, szinte porzik. Gomba szinte semmi, a magasabb részeken megelepestésre nyári laska (~1.5 kg), pár őzláb és egyetlen érdes tinóru. Több helyen a források is kiszáradtak
Hát elég nehéz helyzetben voltak azok a hajdani kutatók, akik az alábbi 1791-es !!!rajzból azonosították a gombámat, az újabb irodalom alapján nekem könnyebb dolgom volt:
Tantien: A barátnőm fix, hogy jön. Pestre felérve a Keletiben találkozok vele. Így ketten leszünk. Elférünk az autódban? És hol csatlakozhatunk hozzátok?
Rég jártam Budapesten. (Tavaly a 4. találkozó miatt. :-) ) Így fogalmam sincs, hogy mennyire lehet megközelíteni a Keleti pályaudvart, vagy egyáltalán, útba esik nektek a Keleti? Mert akkor tömegközlekedéssel átmegyünk egy kedvezőbb csomópontra.
Ui.: Még mindig keresem a tavalyi fajlistát. Hol találhatom meg? Vagy valaki átküldhetné. :-) algieba(kukac)freemail.hu A tavalyelőtti megvan.
A szarvasgomba csöppet sem érdekel. Pörköltnek való gombák az eseteim. :-) Meg aztán egy föld alatt élő gombát elég nehéz felfedezni. Így ha élnek is a környékemen, sosem fogok rájuk lelni. És ez így is van jól. Maradjanak rejtve.
reggeli bosnyak: varganya 3500-4000 fenyotinoru 2000 izletes rizike: egy kupac 1000 (saccra fel kilo) valamelyik erdestinoru (voros kalap): 2500-3000 volt meg ozlab, valamelyik tusko- vagy tokegomba (nem kerdeztem, hogy szegfunek adjak-e? :)) az arusok ugyanazok, tehat matra kornyeke, plusz meg ket arus, de lathatoan ismerosok.
Nálatok inkább a szarvasgombák laknak a tölgyesben, de ne verd nagydobra, ha találsz majd, mert előbb-utóbb lekerítik azt az erdőt, napszemüveges, kutyás biztonsági őrök, az elmaradhatatlan kutyaugatással, pénzért való gombászási engedély, terepjárók az erdőszélén, a szembejövő gombászok sunyi tekintetei, stb. jöhet. Ha titokban marad, akkor megmarad a nyugalom, a madárdal, néhány őz megpillantásának idillje és az ismeretlen gombásztárssal való békés beszélgetés is.
Ugyan vargányát sosem lelhetek meszes talajon, de van egy faj, ami szintén a fixa-ideám, a tölgyfa érdestinóru. Amikor termőtestet fejleszt a nyárfa érdestinóru, akkor reménykedve betérek a tölgy telepítésbe is, de még egyszer sem találkoztam a vörös kalapú rokonával.
Mondom a cimborámnak (Pilisszentlászlón), ide még belépünk egy percre, erre lehajol és felveszi... ahogy a nagykönyvben megvan írva, formás, gyönyörű, súlyos...
És egy kérdésem ugyanonnan: 3 gomba egy faodúban, 15-20 centi magas, sárgás, narancsos kalap, barnás gyűrű, barnás, sűrű, lemezek, feltűnően hosszú tönk, ami finom rostokra-szálakra bomlik...
Mai termés Visegrádi-hg déli részéből: csoportos tuskó (sok), piros galambgomba, varas galambgomba (kevés), és egy db EXTRA szépségű, telt, egészséges és konkrétan gyönyörű izletes vargánya!!!
Itt látható, hogy sokáig fehér a lemeze, csak aztán változik a spórák érésével meg. Vannak púpos emberek is, de szerencsére nem mindegyikünknek van púpja, itt meg pont fordítva lehetett. A mérete, a kalap és a tönk azonos színe is stimmel.