Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Visszamentem a pár nappal ezelőtti mini déli tőkegombás helyre. Szép mennyiséget szedtünk. Adjatok még egy megerősítést, légyszi, h. tuti déli tőkegomba.
Találtam hozzá jó kis recepteket, mindjárt írok is be Nektek.
Találtunk a "szokott" fenyőfánk alatt pár földből éppen előbújt fenyőtinórukat is, de már száradt is a kalapja. Minden esetre úgy tűnik, még bújnak elő.
Google maps-on Csákánydoroszló és Őriszentpéter között menetirány szerinti jobb oldalon nézz fenyveseket, a mélyzöld a lucfenyőerdő. Azt sajna nem tudom, hogy az erdei utakon most be lehet-e menni, vagy le vannak-e zárva. Amúgy a gomásztali útvonala merre lesz?
Bár a visszaolvasásból kiderül, hogy most mindenkinek jobb dóga van, azért felteszek egy feladványt. Szarvasbőrszerű tapintás, szívós hús, szag jellegtelen. Fenyőtuskón nőtt. Vasárnapi kép, itt Buda környékén most ezeknek kell örülni. Bő termést a hétvégére!!!!
1. Ha rákattintasz a képre, akkor kapsz egy olvasható változatot, persze csak ha akarsz, de akkor nem lehet fikázni... 2. Amint azt Nagypapi is jelezte a hozzászólásában, megtalálható a meghívó a www.netgombasz.hu címen, a fórum bevezető oldalán. Ezidáig Te vagy az egyetlen, akinek ez problémát okozott, pedig legalább 90 ember érintett a rendezvényben, akik többsége bizonyára olvasta. Statisztikailag ez nem túl biztató... :)))
Őriszentpéteren, a Harmatfű oktatóközpontban van a támaszpont. Szombat délután már nem lesz gombászat, csak a gombahatározás, gombakiállítás elkészítése, főzés-mulatozás. Természetesen eljöhet egy amatőr is, itt mindenki az:)
Sziasztok! Szeretném kérdezni, hol szervezitek a gombász találkozót? Egy amatőr Dél-Zalai gombász el mehetne-e a feleségével mondjuk szombat délután? köszi haribela
Remélem, sikerül feltöltenem a képet. Ez a mai termés a veresegyházi erdőben! :) Lehet, hogy buta kérdés, de ez nagy őzláb? Csak 10-15 cm-esek a kalapok, nagyobbak szoktak lenni nem? Vagy csak nem kaptak elég esőt?
Akkor most ismét megpróbálom: Többször előfordult már,hogy hoznak 1-2 db gombát,azon megjegyzéssel,hogy a többi is ilyen ugyanott v.ugyanarról a tuskóról szedtem.Íme egy példa,hogy milyen szépen megfér egymás mellett az ehető csoportos tuskógomba és a nem ehető sárga kénvirággomba. Valamint néhány más fotó:egy szép tapló,világító tölcsérgomba,csoportos tuskógomba melyekből sok volt.Két méretes,kicsit érettebb vargánya,ami érdekes, hogy ezek teljesen féregmentesek voltak,míg a fiatalok közt egyetlen épp nem volt.
Fiatalabb lucosban talán valamivel több volt a gomba( de lehet hogy csak azért, mert nem járt arra senki),de általánosságban a melegebb széleken volt főleg, valamint mohás részeken, ezek jobban tartják a nedvességet. Rossz hír viszont, hogy ma egy ismerősöm csak pár öregebb példányt talált vargányából.
MÉGSEM viszem a rezsőt, mert zárlatos:( gondoltam, mielőtt bepakolom,ki is próbálom és.. bumm, lecsapta a villanyórát. A kis piros lámpajelző teteje meg lepattant róla és homlokon pattintotta a zuramat. Mostanában előfordulnak vele ilyen kis balesetek, múlt nap a kutyakonzerv durrant nagyot és repült le a teteje, amikor kinyitotta. Három ujja majdnem "odalett".. Sajnálom!
A kullancsok ellen a barátom által felfedezett "repelent" nevű szer vált be 100%.ban! A gévát szeretőknek jelzem, hogy nagyon sok van, de a többség már elöregedett.
nem emleszem mar pontosan milyen volt, ugye a digitalis kep kicsit mashogy adja vissza a szineket, bar en igyekeztem. amire emlekszem oreg peldanynal a piros rajzolat a kalapon, es igen mintha valami sargas szin is lett volna . ha megint kinyilik egy peldany - most van 1-2 bebi kezdemeny, bar ezek nagy resze nem eli meg a felnott kort, ezek a bebik hofeherek - akkor dokumentalom majd reszletesebben
Húznunk kell még a piros kosárgombához a határokat, hogy hazai adatunk legyen róla, bár Roger Courtecuisse megelőlegezte nekünk könyvében az előfordulását. A Netgombászosoknak valami díjat ki lehetne tűzni itthoni meglelése esetén. Gombászok zöme amúgy a hétvégén Vas megye területeit fogja bóklászni, Netgombász (80-90), a szakellenőri tanfolyam (20-30) és természetesen mi is vagy negyvenen.