Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Sziasztok, újra terhelnélek benneteket kicsit egy amatőr kérdéssel. Ősszel letettem pár gyümölcsfát, körte, meggy, dió és egy pannónia kajszit. Azzal viszont nem számoltam, hogy ahová a kajszi került, ott kb 30cm földfeltöltés lesz majd, ha az anyagiak engedik. Jelenleg ugyanis gidres-gödrös az egész kert, nehéz karbantartani. Szóval az oltás helye 30centivel a föld alatt lesz, a többi fánál 5-15 cm. Okozhat ez valami problémát?
Igen ... de semmiképp sem a nemessel való kompatibilitás . Tehát hogy egy adott nemeshez ( Pl Göncihez ) ezt vagy azt az alanyt ajánlják ( hivatalos hozzáértők ) ilyet nem igen látunk .
az alany jelentőségére keresve azért a betegségek jobb toleranciája (gutaütés), hideg és fagy jobb toleranciája, mikor fordul termőre és mennyit terem szempontok jöttek be, nem csak a talaj.
Az alanyt általában ( egyáltalán ) nem fajtákra válogatják hanem elsősorban talajra vagy művelési módra ( talajigény , növekedési erély ) . Tehát szerencsésebb úgy megállapítani hogy a homok talajra vagy kötött talajra ilyen és ilyen sűrűségre ezt és ezt az alanyt ajánlanám .... stb .
Azt természetesen a hsz írójától kell megkérdezni , hogy miért jutott erre a megállapításra . Amúgy a hazai szilva magonc alanyoknak van egy nagy problémájuk , hogy szinte kivétel nélkül PPV vírus hordozók .... innentől kezdve nem biztos hogy az lenne a legjobb alany , de attól függetlenül ki lehet próbálni . Amúgy a kékszilva magoncok gyenge növekedést produkálnak ( annak ellenére kékszilva hogy fehér beszterceiről beszélünk ) ...tehát inkább erősebb talajra és intenzív művelésre valók , öntözés tápoldatozás rendszeres talajművelés . Ilyenek a Wagenheim típusú alanyok Wawit Weiwa Waxwa ...stb .
Bízom benne, hogy igazad van. Nekem azért furcsa, hogy egy fiatal fának lyukasak a levelei, illetve hogy kisebb mézgafolyások jelentkeznek. Mindenesetre vár rá egy metszés és egy lemosó mindenképp.
Néztem az említett írásodat és csak csatlakozni tudok azokhoz akik azt mondták , hogy semmi baja a fádnak .... nem feltétlenül kell egy gyümölcsfánál a hibátlanságra törekedni ( úgy sem fog menni , volt már aki azzal tette tönkre a fáját hogy túlkezelte ) .
Én kicsit gyanakvó vagyok a jelenséggel szemben, ugyanis az év folyamán levéllyukacsosodás jelent meg a fán. (Lásd 10863-as írásom)
Egy ismerősöm említette még a Moníliát is.
Mindenesetre jelenleg úgy látom, hogy érdemes lehet azt az ágát (is) erősen metszeni (amúgy is "ő" van a legmagasabban) és akkor egy gombás fertőzésnek is elejét vehetem.
Ez ... szerintem ... semmi . Ez egy hajtásvég ami későig zöld maradt és úgy érte a fagy . Kicsit visszafagyott a zöld rész de semmi baja , ez a rügyekből és a vessző alakjából látszik .
Felénk se ilyen egyféle a történet. Az a lábvíz pont az én viszonyaimra nem jellemző, de itt az ember két lába alatt nem egyforma a talaj. Homok van itt is csak más mint ott.
A homoktalaj felső 20-60 cm nem igazán tartja a meg vizet és a tápanya . A csapadék mennyiséggel pedíg mindég gond van , általában kevés a kajszi csemeték gyors megerősödéséhez. Tehát más körülmények vannak mint felétek