Ha valakit komolyabban erdekel, hogyan erdemes nekikezdeni az autohifinek, annak ajanlom az Autohifi topik latogatasat. Gyakorlatilag az osszes Magyarorszagon szamito szakember koveti es hozzaszol.
Az a helyzet, hogy az első ajtó hangszórókészlet sosem fog szépen szólni, rendes szinpadképe nem lesz, rakhatsz bele bármilyen drága kétutas komponens szettet (20-as kell előre). Persze jobb hangszóróval nagyobbat fog szólni, de szépen nem fog. A mélyközép hangszóró az oldaladba üt, ilyen hangszóró elhelyezéssel nem lehet normális hangot csinálni. Viszont lehet kapni kifejezetten Golf 5-be (tudtommal passzol a O2-be is) háromutas szettet (ha jól emlkékszem olyan 70ezer körül), amikor a középsugárzó előrébbre kerül, megvan a helye a kárpiton, ki kell "csak" vágni. Golfban hallottam, na az szépen szólt, bár nem gyári fejjel, de erősítő nélkül! Stevie-nek igaza van, a hangszórójelből vonalszintet csinálni .... á nem. Kiadsz egy nagy kalap pénzt és lesz hangerő, csak szép hang nem. Pár ezer forintért csinálnak vonalszintű kimenetet (RCA), nem nagy dolog. Viszont a gyári hangszóró vezetékek nem vékonyak, nem kell okvetlenül kicserélni.
Én annó sokat filóztam, hogy mit csináljak, végül kicseréltem a gyári hangszórókészletet elől, de maradtam a kétutasnál, nagyobbat szól (alig szebbet) és nekem ennyi elég az autóba. Mosolyogtam a gyári hangszórómágnes méretén. Repült a kukába. Nagyon sokat kellene rákölteni, hogy az előrelépés igazán érzékelhető legyen, annyit nem ér az egész, a dízel meg -csinálhatsz bármit-sajnos elég hangos...
Én voltam a "valaki". Én sem állítom, hogy ez a minőségi zenehallgatás iránya csak azt mondtam, hogy nálam így volt megoldva. És elméleti síkon állítson bárki bármit nekem gyakorlati tapasztalatom az volt, hogy nagyon is kellemesen szólt.
nem jó a hangzása 8 hangszóróval a gyári stream cuccnak? Nemá, pont elég szépen szól. Igaz, nekem a mély kicsit keves, de ha látom van ez a kopécég, velük meg kéne csináltatnom. Előző kocsiból úgy is megvan a sub, meg a erülködő..
Hifi: a gyari fejegysegeknek nincs vonalszintu kimenete, azaz nem kapcsolhato hozzajuk erosito.
A valaki altal emlitett leoszto kapcsolas elvileg frappans megoldas, a gyakorlatban viszont az tortenik, hogy a keszulek belsejeben felerositett jelet transzformalja, "visszagyengiti." A minosegi zenehallgatas fele nem ez az ut vezet. Raadasul ez a rendszer erzekeny a zajokra, zavarokra.
Ha valaki ragaszkodik a gyari fejegyseghez (ami egyebkent hangzasilag egy kalap ize), akkor egy minimalis atalakitassal elo lehet belole varazsolni a vonalszintu jelet. Ezt a muveletet tobb helyen is meg tudjak oldani, de itt biztosan:
Hasonlóan állok a hifi tekintetében én is. Nekem is van mélynyomóm, erősítőm, egy pár 16cm koaxom és egy pár csipogóm az előző autómból. A meglévő koax és gyári csipogó bemegy hátulra és előre kell vennem még egy pár komponens szettet.
Adott /lesz/ egy gyári /ehhez én is ragaszkodom/ fejegység, és négy gyári hangszóró az első ajtóban.
Van egy jó erősítőm az előző autómból,egy 35 cm-es OZ mélyládám.Ezt szeretném beépíttetni az oktiba.
Szervizes szakember javaslata : az első ajtóból a 2 gyári csipogó és a 2 hangszóró kerüljön a hátsó ajtóba a gyári helyre. Az első ajtóba pedig beépítő kerettel 40és 60 e közt szettet /hangszórók, hangváltó, meg még nem tom micsoda kerül ENNYIBE/rakni be mert aszongya az jobban szól mint a gyári.
Meg hátra a mélyláda erősítővel. Nem vagyok tuc tucos ember de szeretem én is ha alacsony hangerőnél is szépen szól a cucc.
Most már csak a sorrendet kell felállítani,hogy mire fizessek előbb:
-Radarra előre hátra kb 70-ért /asszony már most parázik a nagy ótótól parkoláskor -Zene mert hát az is jóvóna -Biztonság risztót nem tartom nagyon érdemesnek akkor a sebváltózár az is egy valag péz -Optika kis milotec, kis króm,kis fólia, hogy a gyerek ne süljön meg(jó lessz a Shrekkes napvédő :-))
Én az autóban és a lakásban is megszólaló zenére az átlagosnál igényesebb vagyok. (a józan ész határain belül) Én szándékosan nem kértem bele a 8 hangszórós előkészítést, az igényeimet nem elégítik ki a gyári hangszók.
Tudtommal a 4 hangszórós kivitelnél még csak előkészítés sincsen a hátsó ajtókban.
Árak:
Én a magam részéről nagyon szívesen foglakozom műszaki dolgokkal. A beszerelés is nagyon a kedvemre való lenne de... Sajnos az autóba történő beszerelés szakavatott kezeket igényelnek. Nem mindegy hol feszítesz alá, nem tudhatod hol vannak a patentszemek, bolhák. Ha nem értesz hozzá több kárt tudsz tenni mint amennyit megspórolhatsz ha magad csinálod. Én kizárólag szakemberrel végeztetem ezeket a dolgokat. Lehet hogy nem rontod el a rádiót de olyan esztétikai hibát okozol, hogy minden egyes beszállásnál az lesz az első amit észreveszel.
Ha megvan minden cucc kb. 10-15eFt-ért beszerelik.
Az hogy mennyibe kerül egy rendszer, erre tudod a választ, bármennyibe.
Én kompromisszumot kötöttem. A gyári rádiót fogom alkalmazni. Egyrészt azért mert teszik a kompaktsága, beleillik az autó belső hangulatába, másrész én rendeltem tolatóradart és hát az köztudottan szerves része a radarnak. Ezzel persze már fel is áldoztam magamat a minőség oltárán.
Sokat olvastam audiofil fórumokat is. Sokan vallják azt, hogy egy rendszer legmeghatározóbb eleme a hangszóró, hangfal. Ezzel én is azonosulok. Táhát jó hangszórókat és kábeleket kell alkalmazni.
Végezetül, hogy konkrét legyek: szerintem szereléssel együtt kb 150eFt-ból több nagyságrendel jobb hangzást lehet kihozni mint a gyári. És nem utolsó sorban ebben az a jó, hogy lépésenként is meg lehet valósítani. Az Octavia csomagtartója pedig kényelmesen be is fogadja a mélyládát.
Az első sárfogó gumi szerelve 10ezer de a szervíz óradíjak eltérőek.Egyébként a legjobb megoldás ha te megveszed és felrakod.Végtelenűl egyszerű.Nekem az elöző skodámon is voltak.Szerintem nagyon praktikus.
Ilyen kérdéssel nem a szalonhoz kell fordulni hanem szakértőhöz, szakemberhez.
Amennyiben olyan a rádió kiképzése hogy nincsen rajta RCA kimenet, márpedig szerintem nincs, akkor úgy lehet megoldani ahogyan nekem is meg volt oldva a Golf V.(vagy így is. Én sem vagyok szakember)
Nekem a hátsó hangszóró kimenetek lettek megblankolva és egy jelátalakító lett párhuzamosan rákötve. Ez egy 2 gyufásdoboznyi nagyságú elektronika melyen viszont már van 2db RCA kimenet az erősítő részére. Pár ezer forint az ára. Ez simán elfér a műszerfalon belül és mehet a Tunga-tunga.
A német kocsin, ha jól azonosítottam be, akkor egy milotec body-kit van (akciós a milotec.hu-n), egy krómozás a hűtőmaszk alatt (szerintem ettől passatos lesz, nekem nem tetszik), krómpálcák a hűtőrácsban (milotec), egy 17-es, gyári, talán Pegasus felni, kis ültetés és minden, gyárilag fekete külső műanyag színre fújva.
Szerintem az Okti formája kívánja a hátsó szárnyat és az RS szárny igen szép vonalú.
Elölre azért jó a toldat (amit én választottam :-)), mert a szárnnyal együtt ék alakot ad oldalról a kocsinak, dinamikusabb hatást kelt.
A krómok -szolidan kezelve őket- elegánssá teszik a kocsit, talán ha egy krómcsík körbefutna a koptatócsíkokon, akkor az is jó lenne, de sajnos csak homasita-s megoldást láttam eddig, abban meg nem bízok tartósság tekintetében.
Mellesleg köszönöm a szín dicséretét, de ez -és a német valamint az Autostyl bemutató autó sem- kappucsínó-bézs (lehet, hogy rosszul írtam), hanem szahara-bézs, ami sokkal világosabb és már nem rendelhető.
Az RS jelvényt csak addig raktam fel, amig nem lesz valódi RS-em, akkor majd arról leszedem és a helyére teszek egy 1,2 HTP-t. :-)
Különbenis, ez nem gyári RS, hanem "RS Ckerti EDITION", aki tud olvasni, láthassa
Hello! Majd ne felejts el motortérzárat is tetetni, önmagában a váltózár nem elég. De utólag, mert 75 ezerért a váltózár szerintem drága volt. Ha jól látom ez Construct, ami a forgalmazónál 54 ezer. Gyönyörű az autó!
Bocs, egy kicsit be voltam havazódva, már este jutott nekem is eszembe. Megbeszélem a családdal a dolgot, és értesítelek. Holnap, vagy holnapután felhívlak, hogy mi legyen.