Keresés

Részletes keresés

Rollei Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132162

A panelban ráadásul még ott a szellőzőrendszer csöve is.

Előzmény: Rollei (132161)
Rollei Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132161

Megjegyzem: átgondolva a szétkalapálást, nagyon nem tartom jó ötletnek. Nem a porolás miatt, mert az szerintem minimális, hanem azért, mert ott megy mellett a felszálló nyomóvezeték is. Namármost, ha egy méretesebb darab eltrafálja, vagy telibeveri a lakásokhoz menő T idomot, akkor az bizony tartós boldogtalanságot okozhat, és a lakóknál is kiveri a biztosítékot.

Előzmény: Rollei (132160)
Rollei Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132160

Nálam a mester elvágta sikítóval olyan méter-másfélméteres darabokba, hogy ki tudja játszani a szereléshez kivésett nyílásokon. Én gondosan nem tartózkodtam ekkor a helyiségben de nem tűnt úgy, hogy nagyon porolna, meg szerintem elvitte a közműaknában lévő állandó huzat is. Gondolom az is csökkentette a porolást (merugye az azbeszt nem önmagában veszélyes, hanem a belélegzett szálai) hogy belülről végig nedves volt, meg kívülről is, mert repedés miatt kellett cserélni. Önmagában, ha nem vágják, akkor meg nem porol a cucc. Nem tudom, hogy mennyivel lenne többé, vagy kevésbé porolós ha simán összetörik, de én azért nem félnék. Nem hiszem, hogy az ilyen egyedi dolog károsabb lenne, mint Pesten végigbiciklizni a Rákóczi úton.

Előzmény: kacagógerle (132158)
Atis57 Creative Commons License 2025.01.11 -1 0 132159

Szia!

Ezt is vállalkozása válogatja ---kijön egybe is . Csak aza a veszélyes hulladék kezelési törvény .

Akinek nincs engedélye --kókányol, meg kukába dobja be......jobb esetben.

A többiek viszont megkérik az árát , elvileg utvonal/szállitási engedély is szükségeltetik.

Szétjönnek?   azért vágni is lehet , vizes géppel.

Előzmény: kacagógerle (132158)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132158

Sziasztok!

Társasházi strangcserénél hogyan lehetne szakszerűen, roncsolásmentesen kiszedni az eternitcsöveket?
Négy emeletes társasházról van szó, és az elmúlt évben a szomszédnál a csere során egyszerűen szétverték a csöveket, és a földszintre hullott le az összes. Ezt aztán ledobálták az utcára, minden felé az azbesztes eternitcső darabok hevertek.
Ki lehet egyben szedni? Szétjönnek? 

Köszi!

Kapocska Creative Commons License 2025.01.11 0 1 132157

„igaz?”

Igaz ,majdnem ua. mint, ha radiátoros lenne (termofejek).

Nem olyan intelligens a szivattyú ,hogy tudja milyen fogyasztók vannak rajta.

Előzmény: Kukuucs (132156)
Kukuucs Creative Commons License 2025.01.11 0 1 132156

@kiggyo: Nem fix III, hanem állandó nyomáskülönbség mód III-as fokozatán. A Grundfos üzemeltetői utasítása állandó nyomáskülönbséget javasol padlófűtésre, de alatta pár sorral pedig olyan radiátoros rendszereknél, ahol a termosztatikus szelepek nyitnak/zárnak arányos nyomáskülönbséget javasol. Zónavezérelt padlófűtés, ahol úgyanúgy nyitnak/zárnak a szelepek nincs a leírásban. Ezért nem teljesen értem, hogy minden padlófűtésre jó-e az állandó nyomáskülönbség vagy zónavezéreltre nem teljesen.

@peterch: Ha nem is 4-et, de 3-mat simán látni ilyenkor 2-ről.

@Kapocska: igen, jól mondod, állandó nyomáskülönbség, de akkor te meg is válaszoltad a kérdésem :) Tehát, ha egy kör bezár, akkor a körök szumma ellenállása változik, igaz? Átrakom arányos nyomáskülönbségre, kipróbálom úgy is. Köszönöm!

Kapocska Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132155

állandó nyomás=állandó nyomáskülönbség

Előzmény: Kapocska (132154)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.11 0 2 132154

"Tehát minél kevesebb kör van nyitva, annál kisebb teljesítményen üzemel a szivattyú."

Helyes, a padlónál olyan helyen ajánlott  az állandó nyomás (állandó térfogatáram)ahol nem változik a körök

száma szumma ellenállása.

Próbáld arányosban is,hogy a rendszer hatékonyság mit mutat.

Előzmény: Kukuucs (132151)
peterch Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132153

" Viszont itt ha elzár a Loxone pár kört, akkor a többiben nő az áramlási sebesség "

Ilyenkor például 2 liter percenkéntiről például 4 liter percenkénti tömegáramot látni az osztó-gyűjtőn ?

kiggyo Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132152

Szia! A fix III-as fokozat tuti nem optimális. Ahogy zárnak a körök feleslegesen nagy lesz a tömegáram.

Úgy emlékszem hogy állandó nyomású görbe javasolt a padlófűtéshez, az majd veszi vissza a szivattyú teljesítményét ahogy zárnak a körök. Nézd meg a szivattyú használati utasításában, ott jól le szokták írni.

Más: attól hogy zónaszabályozás van be lehet egész precízen lőni a köröket, bár értelme nem valószínű hogy sok van. A régebbi osztó-gyűjtőkhöz volt táblázat hogy milyen előbeállítási érték tartozik adott csőhosszhoz, az újabbakon pedig az áramlásmérővel be tudod lőni ha minden kört kinyitsz.

A lényeg hogy a leghosszabb teljesen nyitva legyen, és arányosan kell fojtani ahogy rövidülnek. 

Kukuucs Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132151

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.

@Kapocska: köszi, értem.

@Capt.IQ229: köszi, próbáltam egyébként még csökkenteni a hőfokon, de azt vettem észre, hogy ebben a 0-7 fok közötti időjárásban teljesen lemodulál és romlik a COP, mondjuk ez csak egy kalkulált érték, de úgy látom, hogy minél kevesebb frekvencán üzemel, annál kisebb a COP. Habár a fogyasztás is, lehet az IF görbén kéne módosítanom, majd kisérletezgetek vele.

Nem volt igazán beszabályozás, kérdeztem a kivitelezőt, azt mondta hogy helyiségenkénti vezérlésnél nincs értelme, mert az egyes körök tömegárama függ a többi körtől, a Loxone pedig össze vissza nyitogatja a köröket százalékosan, így folyamatosan változik a tömegáram a körökben. Annyit csináltam én, hogy a szivattyúhoz lévő legközelebbi osztógyűjtön (ahol a körök is viszonylag rövidek) az összes kört visszafojtottam egy kicsit, mert maximumot mutatta a mérő (azt hiszem 4 l/min az alja), így most nagyjából az összes kör 2-3 körüli értéket mutat általában.

Loxone vezérlést én programoztam, ennek köszönhető a napi 1 kapcsolás, be van állítva egy minimum run time 2 óra és minimum off time 1 óra. Valamint akkor indul a fűtés, ha az épület minimum 30%-ában keletkezik hőigény, tehát ha csak egy szoba kér fűtést, akkor nem indul. Hiába van különböző kért fok beállítva a szobákon, egy hőburok a ház ezért nagyjából egyszerre hűlnek, kis eltolással azonos időben keletkezik fűtési igény a szobákban, ezért működik a napi 1 kapcsolás.

@kiggyo: köszönöm, igen, értem mire gondolsz. Nem zajos a szivattyú, habár most hármas fokozaton megy. Azt tudod esetleg, hogy zónaszabályzás esetén állandó vagy arányos nyomáson kell menjen a szivattyú? Azt olvastam, hogy padlófűtésnél nem függ a nyomás a körök nyitottságától, ezért állandó nyomástartás javasolt. Viszont itt ha elzár a Loxone pár kört, akkor a többiben nő az áramlási sebesség, ezért azt gondolnám az arányos nyomáson kéne mennie a szivattyúnak, de nem értek hozzá, csak laikusként gondolkozom. Tehát minél kevesebb kör van nyitva, annál kisebb teljesítményen üzemel a szivattyú. Vagy nem ezt jelenti az arányos nyomás?

kiggyo Creative Commons License 2025.01.11 -1 2 132150

Én sem piszkálnám, ahogy írtam is.

Tök másról írtam mint amiről beszélsz, nem muszáj mindig reagálnod más irásaira. Szerintem ő érti mit akartam kifejezni.

Előzmény: peterch (132149)
peterch Creative Commons License 2025.01.11 -1 0 132149

Mivel naponta csak egy kapcsolással , egyszer fűt fel 6-8 óra alatt , így gondolom az a " kínlódva " felfűtő kör is , a " gyorsan " felfűtő kör is tud annyi energiát bejuttatni a padlóba , ami elegendő a további 16 órára . :-)

Én nem piszkálnám a rendszert !

Előzmény: kiggyo (132147)
kiggyo Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132148

Alpha = Ha. Okos a telefonom

Előzmény: kiggyo (132147)
kiggyo Creative Commons License 2025.01.11 0 0 132147

Negatív. 

Alpha zónaszabályozás van akkor is jó lesz a hőfok ha nincs beszabályozva. Max az egyik szoba gyorsan felfűt és lekapcsol, a másik meg lassan, szenvedősen.

Előzmény: peterch (132146)
peterch Creative Commons License 2025.01.11 -1 0 132146

Szia !

Amennyiben minden szobában az a hőmérséklet van tartva amit elvárnak , akkor nem kell ott mérni semmit. Aki a köröket kiszámolta több mint valószínű , hogy tudja mit és hogyan kell tervezni és kivitelezni . :-)

Előzmény: kiggyo (132145)
kiggyo Creative Commons License 2025.01.11 0 1 132145

Szia! 

Én nem nyúlnék hozzá. A daikinnak megvan az ideális üzemállapota, neki jó az 5 fok delta T, kell a megfelelő kondenzálódás, stb miatt.

A szekunder oldalon ha minimális lenne a delta T az sem lenne gond, itt igazából amit vesztesz az a szivattyú áramfelvétele az esetleges szükségtelenül nagy áramlási sebesség miatt. Nem okoz gondot, max nem létkérdés hogy ekkora legyen. 

Esetleg még zajos tud lenni.

De becsapós is lehet ez a kis deltaT ám ott, ha nincs tökéletesen beszabályozva lehet hogy egy rövid körben gyorsan megfordul a víz, az kever vissza sok meleget és valójában egy hosszabb kör jóval nagyobb deltaT-vel üzemel. Ha érted mit akarok írni.

Te az átlag hőlépcsőt látod, a párhuzamosan üzemelő körök átlagát.

Szóval ha nagyon optimalizálni akarsz én méricskélnék körönként visszatérőt. Persze gondolom nálad zónaszabályozás is van, az még komplikáltabb ...

De nem hiszem hogy mérhető különbséget tudsz elérni fogyasztás terén, ha nem zajos akkor én nem bántanám.

Előzmény: Kukuucs (132122)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.11 0 1 132144

OK, azt hittem, hogy hatásfok csökkenést említesz.

Előzmény: Kapocska (132143)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.11 0 1 132143

Ezt jól értem,

Nem ,pont fordítva. (hatásfok növelő ,ha csökken)

Előzmény: Capt.IQ229 (132142)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.11 -3 2 132142

De nem ez a padló dT érték a lényeg (lényeg ,hogy van hőelvonás) hanem a hőszipka visszatérő.

Nagy valószínűséggel a kezdeti állapothoz képest még csökkent is a hőmérséklete (hatásfok).

Ezt jól értem, hogy problémásnak gondolod?

Azt írja hogy:

a padlóba viszont a hidrováltó után 27 jutott, a visszatérő ágba pedig 24-25 fok volt a hőmérséklet.

Szerintem ez így tökéletes. Napi 1 kapcsolásnál nem gondolom, hogy bármikor is gond lenne akár az olvasztással is.

Előzmény: Kapocska (132140)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.11 0 1 132141

(napi 4-8 óra egy kapcsolással)

Ez arra utal, hogy a méretezése hidrosztatikailag megfelelő.

Ha jó értem előre menő 29fokra állítva, azt tudja, tartja 1 óra után. Ez is nagyon jó.

(gondolom ez a lényege a hidrováltónak)

Többek között igen, ezzel ne legyen semmi bajod, így jó.

Ha még picit szeretnél hatásfokot javítani (hangyafasznyi esélyét látom) az a Primer hőmérséklet csökkentésében lehetne, de félő, hogy akkor a fent említett 1 kapcsolást elveszítenéd, ami baj lenne. Sokan a seggüket verdesnék az 1 kapcsolásért, megfelelő komfort mellett.

A rendszert i szabályozta be? Szakember, vagy a finombeállítást a loxone végezte el?

Kapocska Creative Commons License 2025.01.11 0 2 132140

"Szekunder oldal:"

És egy viszonylag hosszú felsorolás. (mindegyiknek saját szivattyú, Helyiségenkénti vezérlés).

Na ezért van betéve a hidrováltó és nem azért,hogy mindig egyforma legyen a

szek. és primer oldal tömegárama.

Ebben a példában említett esetben a szab.kör a célérték megközelítésekor visszavett

a hősziv. teljesítményéből és ezt minden különösebb szabályozás nélkül lekövette a

szekunder oldal azzal az 1 fogyasztóval. (adott fix tömegáram a padlóban, ilyen hőmérsékleten vehetjük állandónak a fajhőt ,kicsit, de változó hőleadóval)

Úgy történt ez ,hogy a dT  csökkent (Q = m × c × ΔT).

De nem ez a padló dT érték a lényeg (lényeg ,hogy van hőelvonás) hanem a hőszipka visszatérő.

Nagy valószínűséggel a kezdeti állapothoz képest még csökkent is a hőmérséklete (hatásfok).

Előzmény: Kukuucs (132139)
Kukuucs Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132139

Köszönöm a segítséget, azt semmiképp sem akarnám, hogy a primer kör előremenőjéből menjen vissza a visszatérőbe. Csak arra gondoltam, hogy összehangolnám a két szivattyút, hogy nagyjából azonos legyen az áramlási sebesség, mintha nem lenne hidrováltó. De ez lehet, hogy teljesen hülyeség és jó így, ahogy van. :)

Előzmény: peterch (132132)
Kukuucs Creative Commons License 2025.01.10 0 1 132138

Ha a biblia alatt a tervet érted, akkor igen, ott 5 fokos hőlépcső szerepel.

Mérem, mert érdekel, mérem, mert kifizettem egy rakás pénzt a rendszerért, és ha tudok még a hatékonyságán növelni, akkor annak örülök.

Nem értem, hogyha nincsen releváns véleményed témához, akkor a miért nem tartod meg magadnak a köpködéseid.

Előzmény: nagykunsági (132133)
cucu Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132137

Az lesz. Köszke.

Előzmény: nixon70 (132136)
nixon70 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132136

😀

Tedd be a csomagtartóba mind a hármat és vigyed.

Előzmény: cucu (132135)
cucu Creative Commons License 2025.01.10 0 1 132135

Pedig jobb, ha a katasztrófavédelem állít meg, mint a légvédelem... :)

Előzmény: nixon70 (132115)
cucu Creative Commons License 2025.01.10 0 1 132134

Dehogy. Az álmoskönyvben van.

Előzmény: nagykunsági (132131)
nagykunsági Creative Commons License 2025.01.10 -2 0 132133

"meg vagyok elégedve a rendszerrel, kevés fogyasztás, kevés üzemidő (napi 4-8 óra egy kapcsolással) maximális komfort"

Ezek után nem szabad hozzányúlni. 

Ha zavarja a kis DT akkor nem kell mérni!!!!!!!!

Előzmény: peterch (132132)
peterch Creative Commons License 2025.01.10 -3 2 132132

Szia !

Nincs padlófűtésem !

Tehát csak " fotelmérnök " vagyok egyesek szerint itt a fórumon . :-)

Ha a szekunder oldalon is arányosan csökkenne a tömegáram , akkor mi történne szerinted ?

Jelenleg az van , hogy a szekunder oldal az egész primer oldali előremenőt és még a visszatérőből is egy részt forgat a padlókörökben . Ezért a primer oldali visszatérő valójában a szekunder oldali visszatérő hőmérsékletével azonos . Ezért a hőszipka szerintem még pontosabban és gazdaságosabban üzemel  jelenleg , mint amikor részben a primer oldali tömegáramból egy rész keveredne vissza a szekunder oldalival együtt .

Csak szerintem ! :-)

nagykunsági Creative Commons License 2025.01.10 -3 0 132131

De miért kellene 5 foknak lennie a DT-nek??

Le van írva a bibliában?

Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132130

Az elővigyázatosságnak ez egy érdekes értelmezése.

:-)

És ha holnapután lesz?

Előzmény: lapar (132129)
lapar Creative Commons License 2025.01.10 0 1 132129

"Miért ,kéne lenni benne?"

Ha nincs, akkor minek a szűrő? :-)

Előzmény: Kapocska (132126)
lapar Creative Commons License 2025.01.10 0 1 132128

Áramlás úgy van, tehát ezek szerint jó lesz. 

Más képeket is néztem. Én csak arra gondoltam, hogy az y ágban, mint egy zsákban kéne összegyülni a szennyeződésnek.

Igen, számítok dzsuvára is akár, mert az indirekt tároló nem mai csirke. (bár úgy rémlik, kimostuk)

A fűtés oldali rendszerbe Fernox F1 van, mint látható, de azt mondták a tároló fűtésbe elég ez az Y.

Előzmény: Kapocska (132126)
lapar Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132127

Köszi, megnéztem, megnyugtató. :-)

Előzmény: peterch (132125)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 -1 0 132126

Ha az áramlás iránya lentről (korrózió) fölfelé van akkor jó.

(lehet tükörrel láthatnád a nyilat)

"mert pont nem gyűlik össze a dzsuva benne,"

Miért ,kéne lenni benne?

Előzmény: lapar (132121)
peterch Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132125

Az alatta lévő ábrát is nézd meg !

5-ös , 11-es szűrők .

Előzmény: peterch (132123)
lapar Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132124

Közben rájöttem, hogy ezt nem is célszerű megfordítani, mert az áramlási irány így jó.

peterch Creative Commons License 2025.01.10 -1 0 132123

Szia !

http://www.kazanpont.hu/dokumentumok/saunier_duval_ecosy.pdf 

6-os . Fűtőköri szűrő is ugyanabban a pózban van bekötve .

Mint laikus , úgy gondolom jól van .

Kukuucs Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132122

Sziasztok Fórumozók!

Egy kis segítséggel fordulnék hozzátok hőszivattyús rendszerrel kapcsolatban.

Primer oldal: 12 kW Daikin, 35 liter előtét tartály, 50 liter fűtési tágulási, hidrováltó.

Szekunder oldal: mennyezethűtési kör, padlófűtési kör, fan-coil kör (tetőtér hűtésére), mindegyiknek saját szivattyú, mennyezeti körnek keverőszelep, 240 nm fűtott alapterület, 4 db osztógyűjtő a padlófűtésnek. Helyiségenkénti vezérlés Loxone-al.

Igazából meg vagyok elégedve a rendszerrel, kevés fogyasztás, kevés üzemidő (napi 4-8 óra egy kapcsolással) maximális komfort, de ha ez még tovább javítható, akkor miért ne tennénk.

A kérdésem: észrevettem, hogy a delta T eltér a szekunder és a primer oldal között. Időjárásfüggő a célhőmérséklet és 5 fok delta T-t tart a Daikin. A fűtés indulásakor ez a szekunder oldalon is jelen van, viszont ahogy eléri a célhőméréskletet a hőszipka (kb 1 óra után), az visszaveszi a szivattúyja teljesítményét, ekkor a szekunder oldalon nagyobb lesz az áramlási sebesség, mint a primer oldalon. A szekunder oldalon állandó nyomás tartáson pörög a Grundfos, és a nagyobb áramlási sebesség miatt a hidrováltón a visszatérőből áramlik az előremenő ágba is víz (gondolom ez a lényege a hidrováltónak), ezért a padlófűtés előremenőn csökken a hőméréklet. Az a tapasztalat, hogy ilyenkor 2-3 fok lesz a delta T a padlófűtési körben, a mostani enyhe időben 29 fok volt a kilépő hőméréklet a Daikon-on, a padlóba viszont a hidrováltó után 27 jutott, a visszatérő ágba pedig 24-25 fok volt a hőmérséklet.

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor összekéne hangolni a Daikin szivattyúját és a szekunder oldalon lévő Grundfos szivattyút? Így kicsit átvervem érzem a hőszivattyút, hiszen a padlófútési körben nem 5 fok a delta T.

Köszönöm!!

K.

lapar Creative Commons License 2025.01.10 0 1 132121

Üdv, Urak, kérdésem lenne:

Saunier Duval indirekt tárolós kazán HMV rendszerébe így tette be a mester az Y szűrőt. (A visszatérőbe) Jól gondolom-e, hogy ez fordítva van, mert pont nem gyűlik össze a dzsuva benne, és nem tudom üríteni. Ha igen, mennyire fontos, sürgős ezt megfordítani?

Házilag csak akkor tudom, ha a kazán bekötés hollandis. (remélem az)

Bár az is rémlik, hogy inkább vízszintesen kellett volna, úgy, hogy lefelé álljon a tisztító csonk.

bbogart Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132120

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat, így már kicsit érthetőbb milyen logikával készült az ábra... nálunk nem így lesz kötve (nincs kondenzációs kazán sem), fent fűti a fatüzeléses kazán, a tetején vesszük ki radiátor melegét, fent pedig a padlófűtést (+ ugye a HMV is ott jön ki, az fix, ahogy a kollektor helye is - az majd később lesz nekünk).

"Mellékszál: jól látom, hogy a puffer tetejéből a hőt ki sem lehet nyerni fűtési céllal?"

De (remélem!), nem jól látszik az ábrán, de van egy felső csonk is, Rp6/4”

Előzmény: smith (132112)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132119

Hasonlítsd össze az adatlapján  szereplő adatokat a többivel.

Pl. páradiffúzió , nyomófeszültség 10 %-os  összenyomódásnál, hővezetési tényező……….

Előzmény: CharlieFirpo79 (132117)
nagykunsági Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132118

Anno csak 1 fajta volt, azt tettük alá, és bírja 30+ éve. 

Előzmény: CharlieFirpo79 (132117)
CharlieFirpo79 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132117

Sziasztok

Padlófűtés alá számít, hogy milyen márkájú, gyártmányú EPS táblákat veszek?

Annyit tudok, hogy EPS100 keménységű kell.

Azért kérdem, mert egy bizonyos Baytherm márkából lényegesen olcsóbban tudnak hozni egy helyen.

A BACHL stb ismertebb márkához képest 30ezer a különbség.

Nem szeretnék a tartósság rovására olcsóbbat venni, hogy esetleg megsüllyedjen stb.

Köszönöm a válaszokat!

nagykunsági Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132116

Igen mert nem tesz jót ha feldől. De ha fekteve szállítod eleve nem tud feldőlni :)

Előzmény: cucu (132113)
nixon70 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132115

Szabad fekve szállítani személyautóban 25 kg töltetig az előírások szerint(tehát 2 db 11,5 kg)

Mennyi az esélye annak, hogy a katasztrófavédelem meg fog állítani???

Semmi.

Előzmény: cucu (132106)
peterch Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132114

Szia !

Valamint a napkollektor mezőnek elég nagynak kell lenni a tárolóhoz ( viszont kevés ideig lesz kihasználva , ha fűtésszezonban a kazánok veszik át a felfűtés szerepét , tehát soha sem térül meg a befektetés , ha csak így lesz kihasználva ) , valamint a rajzon a napkollektor csőkígyójának a tetejénél van az érzékelő ( ha jól látom ) . Annak inkább az alsó merülőhüvelyben  kéne lennie szerintem , hogy minél hamarabb induljon a felfűtés napsütéses időben .

Előzmény: smith (132112)
cucu Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132113

Ezt írta Kapocska:

"8.1.4. PB-gáz palackot szállítás közben rögzíteni kell oly módon, hogy az fel ne dőlhessen, le ne
eshessen, el ne mozdulhasson."

Abból indulok ki, -amikor úgy gondolom, hogy nem lehet fektetve szállítani,- hogy "fel ne dőlhessen" ...

Ettől függetlenül le fogom szállítani a csomagtartómban... :)

Előzmény: nagykunsági (132109)
smith Creative Commons License 2025.01.10 0 1 132112

0. kérdés: a kondenzációs kazán miért fűt puffert? Ennek a bekötésnek az lesz a következménye, hogy puffer aljából visszatérő hideg víz folyamatosan fullgázra fogja kényszeriten, amíg a puffer meg nem telik.
1. kérdés:ezzel a kapcsolással a HMV biztosításához fűtési szezonon kívül is melegen kell tartani a puffert, ami veszteséggel fog járni.
Mellékszál: jól látom, hogy a puffer tetejéből a hőt ki sem lehet nyerni fűtési céllal?

Előzmény: bbogart (132107)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 1 132111

Kaptál már jó választ erre a kérdésre,annyival egészíteném ki,hogy ez nem egy hagyományos

fűtésköri puffer.

Nincs benne kényszeráramlás (hőcserélő)  + a hőcsere folyamata annál jobb/hatékonyabb

minél nagyobb a két közeg között a hőmérséklet különbség.

Ez jót tesz főleg a kondis kazánnak.

A felmelegített víz felgravitál a helyére.

Előzmény: bbogart (132107)
smith Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132110

Az embléma alapján Giacomini szelepek. Nekik van bilincses rögzítésű termofejük, ebbe az irányba keress.

Előzmény: pheonix-laci (132094)
nagykunsági Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132109

Sehol nincs leírva, hogy nem lehet fektetve szállítani. 

Nincs semmi műszaki indok, hogy ne lehessen. 

Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132108

Igen.

1 palack 3-4hétre is elég főzésre (fiatal koromban úgy emlékszem havonta volt cserélve).

Ha lehet nem kell kockáztatni egyik irányban sem.

bbogart Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132107

Sziasztok!

A puffer fórumban javasolták, hogy itt is kérdezzek rá, szóval próbálom megérteni a logikát a Hajdu PT .. CF ajánlott bekötésében, ebben kérném a segítségeteket.

Miért nem fentről tölti a kazán meleggel?

Miért nem fentről veszi ki a meleget a fűtéshez?

Köszönöm a segítséget!

cucu Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132106

Akkor az én olvasatomban nem szabad fektetve szállítani, és max. 25 Kg-ig, max 2 palackban.

(Ezt használjuk majd főzésre, mert nincs vezetékes gáz.)

Előzmény: Kapocska (132101)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132105

t

Előzmény: Kapocska (132104)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 2 132104

„Amúgy ilyen műanyag vackokat gondolom már nem kapni.”

Én is így gondolom.

A  szelepet és a tekerőt, normális ,felismerhető fotóval hirdesd meg

valamelyik  v. több hirdetési kereső oldalon ,hátha ….

„Vagy milyen márka ez, hogy keressem?”

Nincs a szelepen semmilyen logó ,jel … ami alapján azonosítható pl. gyártó?

(olyan is létezik,hogy kifutott termékek és nem valószínű,hogy kapható alkatrészként

a melegen rászerelt műanyag cucc)

„barkács (sufnituning) megoldásnak jobban örültem volna”

Tudod, itt úgy van ,hogy a lehetetlen azonnal teljesítjük ,de a csodára kicsit várni kell. :-)

Előzmény: pheonix-laci (132103)
pheonix-laci Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132103

Hát igazából valami kevésbé barkács (sufnituning) megoldásnak jobban örültem volna😂😂😂 de ha más lehetőség nincs, akkor megnézem ezek közül melyik a jobban kivitelezhető.

Amúgy ilyen műanyag vackokat gondolom már nem kapni. Vagy milyen márka ez, hogy keressem?

Előzmény: Kapocska (132099)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132102

Ha a tekergetésre azért volna szükség ,hogy a helyiségek hőmérséklete kiegyenlített

v. eltérő legyen (nem mindennapos tekergetés) akkor arra ott vannak a torló szelepek ,ha van.

Előzmény: Kapocska (132099)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132101

Ilyen is van.

8.1. PB-gázpalackok magánszemélyek általi szállítása
8.1.1. Magánszemélyeknek nem kell alkalmazniuk az ADR-re vonatkozó előírásokat a PB-gáz palackok
esetében, amennyiben az áru kiskereskedelmi csomagolásban van és személyes vagy háztartási
használatra, továbbá szabadidő vagy sport célokra szolgál, feltéve, hogy a PB-gáz a 8.1.2.-8.1.4.
pontokban meghatározott szállítási feltételek mellett a kiszabadulásának megakadályozására
szükséges intézkedéseket megtették.
8.1.2. PB-gáz palackot kizárólag gáztömör állapotban, zárt szeleppel szabad szállítani.
8.1.3. PB-gáz palackot kizárólag szelep védelemmel ellátva szabad szállítani (védőkosaras palack,
vagy palacksapka használatával). Nem védőkosaras PB-gázpalackot fogyasztói berendezéssel
összekötve szállítani tilos.
8.1.4. PB-gáz palackot szállítás közben rögzíteni kell oly módon, hogy az fel ne dőlhessen, le ne
eshessen, el ne mozdulhasson.
8.1.5. Közúti személyszállító járművön és egyéb járművön a 8.1.1.- 8.1.4. pontokban előírtak
betartásával szabad PB-gázpalackot szállítani maximálisan 25 kg össztöltettömegű egy vagy kettő
palackban

Előzmény: Kapocska (132098)
nixon70 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132100

Milyet?

Előzmény: cucu (132093)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132099

„ menetes, míg ezek nem.”

Sokféle radiátor termosztátfej adapterek vannak , ha menetes, az még nem baj

mert esztergán ki lehetne szedni belőle,ha a maradék átmérő megengedi.

Vannak epoxi kétkomponensű ragasztók, amivel rögzíthető.

Ha szükséges akkor rúd közdarabot kell tenni hozzá/bele.

(radiátor termosztátfej adapterek,  címen a keresőbe)

Másik barkács:

Esztergályos méretvétel után tudna olyan „sapkát” csinálni rá (ragasztás), amiben központosan menetet fúrna

és a hozzáillő csavarral lehetne nyomatni a szelepet (egy esztétikus tekerőt ,rátenni)

Előzmény: pheonix-laci (132097)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132098

(3 teli palackot kéne elvinnem 200 Km-re...)

A világ végére költözöl ? mert ott valóban nincs cseretelep.

pheonix-laci Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132097

Mert a 8 radiátorhoz összesen egy piros "kupak" van. Azt kellene pakolgatni.

Előzmény: Kapocska (132095)
nagykunsági Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132096

Persze. Miért ne lehetne?

Kapocska Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132095

"melyek már sajnos nem szabályozhatóak."

Konkrétan miért nem?

Előzmény: pheonix-laci (132094)
pheonix-laci Creative Commons License 2025.01.10 0 0 132094

Szia!

Abban tudnál esetleg segítsni, hogy:

az általad belinkelt oldal már nem létezik sajnos, pedig nekem is ugyan az lenne a gondom, mint akinek a választ szándat és a 103144-es kérdezőnek.

Adott a képeken látható radiátorszelepek, melyek már sajnos nem szabályozhatóak.

Elsősorban termosztát fejjel szeretném ellátni őket, de a legtöbb fej, menetes, míg ezek nem. Vagy ha ez nem megoldható, akkor a beazonosításukat kötetően valami más alternatívát találni, hogy újra használhatóak legyenek. A csere nem opció!!!

Köszönöm a válaszodat, ill. aki érdemben hozzászól.

Előzmény: Kapocska (89529)
cucu Creative Commons License 2025.01.09 0 0 132093

Üdv

Kérdésem volna: Tudja valaki, hogy gázpalackot szabad fekve szállítani, vagy csak állva? 

(3 teli palackot kéne elvinnem 200 Km-re...)

Taki30 Creative Commons License 2025.01.08 0 1 132092

Íme, egy random bomba, ez maga az életveszély! Az előremenő, visszatérő elzáróval, a tágulási vezeték kizárva, vészhűtő sehol, de szerintem biztonsági szelep sincs benne. De hogy válaszoljak is, a vegyes kazánod, ahogy nézem lemez kazán, ami a lemez vastagságától függően képes domborodni nagyobb nyomás hatására, azaz több vizet tud elnyelni. Amit, ha kizársz, akkor a tágulás tartálynak kellene ellátnia, de ahogy már írták, vagy nem jól van beállítva a légoldali előfeszített nyomás, vagy tönkrement.

Előzmény: hbe (132088)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.08 0 0 132091

„Kékkel jelöltem a két csapot, amit próbaképpen elzártam,”

A két csap közül min. az egyiknek (de jobb, ha kettő) nyitva kéne lenni.

A miértekről, értékekről ,beállításról levélben.

Írjál rám ,ha érdekel.

„így nem kering át a víz a vegyes kazánon.”

„a kazánban lévő víztömeg fűtésére megy el,”

Nem megy el , leírtad.

Előzmény: hbe (132085)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.07 0 0 132090

Na így a kép azért segít.

Az lesz amit lapar mond.

A tágulási tartály OFF-on van. Kilukadt a labda, le van eresztve, stb...

A kazánban pedig van levegő és oda tud tágulgatni egy picit.

Következő kérésre talán teszel fel képet (nem hiszem, hogy drága) a tartályról is és akkor meg lehet mutatni, hogy hol pumpáld fel.

Előzmény: hbe (132088)
lapar Creative Commons License 2025.01.07 0 0 132089

A kazán kizáárásával a tágulási rajta marad a rendszeren (ha jól látom a képen)

Én arra tippelnék, hogy a kazánban is lehet beszorult levegő.

Mondjuk a 30 literes tágulásival (+ a gázkazáné) szerintem nem kéne ilyen ingadozásokat mutatnia.

Persze, ha levegő van benne, nem víz.

Előzmény: Capt.IQ229 (132087)
hbe Creative Commons License 2025.01.07 0 0 132088

A tágulásit nem zártam ki, vagy legalább is nem akartam, hogy kevésbé töltse be a szerepét. Ez a vegyesnél lévő része, az emeleten van a kondenzációs rákötve. Kékkel jelöltem a két csapot, amit próbaképpen elzártam, pirosal azt a mérőt, ami ettől fűtés közben felment 2,5-re, és a kondenzációs által mutatott nyomás is nagyon elkezdett ingadozni. Ellenőrizzem vagy ellenőriztessem-e a tágulási tartályt, vagy hagyjam az egészet?

Előzmény: Capt.IQ229 (132087)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.07 -4 0 132087

Azért megpróbalom.

Nem a kazán (vegyes) víztőmege segít, mert az víz összenyomhatatlan, hanem a 30literes tágulási tartály. 

Ha azt kizárod a rendszerből akkor csak a kombikazán beépített tágulásija dolgozik. Az meg nem bírja, mert kicsi, vagy ha nem jól van előfeszítve akkor azért.

Örülj, hogy nem repesztettél valahol el valamit. Biztonsági szelep van a működő körön ilyenkor?

Előzmény: Capt.IQ229 (132086)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.07 -5 0 132086

Én azt gondolom, hogy mire ennek monológnak a végére értél elfáradtál. Ezért lett értelmezhetetlen.

Előzmény: hbe (132085)
hbe Creative Commons License 2025.01.07 0 0 132085

Sziasztok,

zárt rendszerű vastag csöves fűtésem van, amit most kondenzációs kazánnal használunk, de a vegyes is benne maradt tartaléknak a rendszerben. Kazán előremenőnél le van zárva, így nem kering át a víz a vegyes kazánon. 30 liter körüli tágulási tartály a vegyes kazán visszatérő ágánál lévő csap előtt van, az nyitva van. Ott van a nyomásmérő is. Eddig így ment, a kondenzációs 1,3-1,7 bar közötti nyomást mutatott üzemtől függően, a kazánnál 2 bar körül stabilan.

A napokban próbaképpen lezártam a vegyes kazán visszatérő ágánál lévő csapot is. Azt tapasztaltam, hogy a kondenzációs 1,2-2,2 közötti értékeket kezdett kiírni, a vegyesnél lévő nyomásmérő meg ha ment a kondenzációs, akkor akár 2,5 barig is felment. Úgyhogy vissza nyitottam a kazán előtti csapot. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy a kazánban lévő víztömeg is jelentős szerepet játszik a nyomáskiegyenlítésben.

Azt viszont nem tudom, hogy ebből következik-e, hogy a tágulási tartályom hibás vagy alulméretezett. Mert ugye az az energia, amit most mellékhatásként a kazánban lévő víztömeg fűtésére megy el, azt fordíthatnám a fűtésre is.

Mit gondoltok?

Cruzito76 Creative Commons License 2025.01.07 0 0 132084

Aham.

Értem, hogy sokallod a 140-et (én is), de akkor kib**nád az egészet a kukába, és berakatnál 1,5 millióért egy kondi kazánt, kéménybéleltetéssel, úgy, hogy a korábbi csőrendszerben éppúgy ott van az az iszap, ami ennél a nyílt égésterű tizenéves kazánnál a gondot okozza? A kondinál ugyanúgy gondot fog okozni.

Pont ezt írtam, hogy nem feltétlenül van most erre ennyi pénzem. Inkább karbantartanám ezt, aztán ha majd lesz rá lehetőségem pár éven belül, kicserélném az egészet, csőrendszerrel együtt. 

Ennél a háznál járt kb. 6 víz-gáz szakember, igaz, mind más okból, de mindegyik azt mondta a kazánra, hogy nincs vele gond.

Ahogy elindult a szezon, kétszer kellett hívni a helyi istenségnek számító gázas agytröszt központ emberét, mindkét alkalommal csak a belső szűrőben felhalmozódott lerakódás okozott gondot, fizettem a két műveletért darabonként 25 körül.

Ehhez képest a fent említett szaki fél órát tisztította, jobban szétszedte, és  a felénél is kevesebbet kérte, majd adta a fenti árajánlatot. Nyugat-Magyarország, minden 2. szaki Ausztriában melózik, nehéz jó szakembert találni, aki rá is ér.

Ennek fényében is keresnél tovább más árajánlatot? 

Előzmény: HWK12 (131673)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.07 0 1 132083

„A szivattyú tökéletesen működik,”

(100%-ig nem kell mindent elhinni:-) )

„Nyugodtabb lenne.”

Lehet,de én tudod mikor lennék nyugodt ilyen esetben?

A nyugodtság nálam akkor állna be ,ha ennyi év után (már korábban)kicserélném a csúszógyűrűt

meg a 2 csapágyat ,mert a költsége jóval kisebb, mint amilyen kár keletkezhet + szezonban kiesik az üzeme.

Az ,hogy közben elszakad pl. az a 18-20cm átmérőjű O gyűrű v. sérül, reped,törik a diffúzor

az benne van a pakliban, de csak zsírozásért nem szedném szét (járókerék állapota…).

Ekkor nyugodt lennék pár szezonra.

„pár percre betenni mélyhűtőbe”

Annyit már volt olyan helyen ami felért ezzel (öntöttvas+öntöttvas egyforma hőtágulás a gumi meg képlékeny) :

„A múltkori -5 fokos éjszakán fent maradt a szivattyú a helyén,”

Előzmény: cucu (132082)
cucu Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132082

Nyugodtabb lenne. Megértem.

Esetleg érdemes volna pár percre betenni mélyhűtőbe, hogy könnyebben szétjöjjön.

Előzmény: Kapocska (132081)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132081

Ez valóban így van,de ha kíváncsiságból ,TMK meggondolásból

szedi szét és sérül,törik valami akkor annak nem fog örülni.

Ha valami kakukk lesz benne akkor meg mindenképp szét kell szedni

és a járulékos veszteséget pótolja pluszban.

De tőlem most is szétszedheti(nincs megtiltva) és tavaszig van idő összerakni.

(előzőekben hibát ,hiba okot nem írt)

Előzmény: cucu (132080)
cucu Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132080

De hát egyszer úgyis szét kell szedni...

Előzmény: Kapocska (132077)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132079

Szerintem is összegyógyult az O gyűrűs rész.
Letettem a szétszedésről, összeraktam.:-) Annyiból jó lett volna széthúzni, ha valamikor tönkremegy legalább könnyebben szétjönne ha zsírral raknám vissza.

Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132078

mert a házból  kijön a műanyag .

Ellenállás lehet ,hogy van ott O gyűrűs tömítés a szívóágnál aminek az ellenállását a

csúszógyűrű rugójának tulajdonítasz.

Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132077

Ha eredetileg nincs kapcsolat a kettő között akkor szétjön.

Olyan elképzelhető hogy a rozsda ,korrózió összefogja valamilyen szinten

a diffúzort  és a pajzsot , de akkor is szét kell jönni ,mert a házból

kijön a műanyag .

"A szivattyú tökéletesen működik,"

Akkor ne szedd szét. :-)

Előzmény: kacagógerle (132076)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132076

A szivattyú tökéletesen működik, csak nem jön szét. 

Előzmény: Kapocska (132075)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132075

Ventilátor burkolatot le mennyire forgatható a tengely?

Előzmény: Kapocska (132074)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132074

Alapból az osztósíkok között nincs  mechanikus kapcsolat ,csak a csavarok.

Ha valamiért összegyógyult a járókerék/diffúzor akkor lehet kapcsolat.

(működés közben kevés víz v. zárt nyomóágra dolgozás............, melegedés ,gőz vetemedés súrlódás,hő, kakukk)

Előzmény: kacagógerle (132072)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.06 -1 0 132073

Ehhez a széthúzási művelethez nincs köze a tömbszelence berohadásának. 

Előzmény: Capt.IQ229 (132061)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132072

Nem akarom levenni a járókereket, egyszerűen csak le akarom választani(széthúzni) a motort járókerekestől a szivattyú résztől.
Én nem a motoron lévő pajzsra gondoltam(amiben a csapágy van), hanem a járókerék mögöttire.

A képen látható állapotot szeretném elérni.:-)

Előzmény: Kapocska (132059)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132071

A tengelyt még soha (nálam,munkáimon) nem kellett felújítani

"dagadás" miatt,felújítás a menet elcseszése miatt lehetett.

És a lukon nem lehet áthúzni a járókereket.

VÉGE.

Előzmény: Kapocska (132070)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132070

engely "püffed" meg benne és rászorul

„hanem a tengely "püffed" meg benne és rászorul, átszivárog, tönkreteszi a csapágyat, stb....”

Az a jó ,mert az a forgórésze a csúszógyűrűnek , az állórész a pajzsban van.

És a nagy pirossal jelzett por és víz védő gumi ,ha nem marad ki szereléskor

akkor a csapágy tönkremenetele előtt észlelhető a tömítetlenség.

Előzmény: Capt.IQ229 (132069)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132069

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam.

De -szerintem- nem.

tengely "püffed" meg benne és rászorul

Előzmény: Kapocska (132066)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132068

De nem is a 2050 a lényeg ,hanem a 25-ös szigorítás ami már most sem  kedvező a pógárnak.

Előzmény: Kapocska (132067)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132067

Ideje volna ,mert az EU a világ kibocsátásának 8 max. 10%-át adja.

Amíg a nagy kibocsátók nem lépnek addig mi erőlködhetünk.

Előzmény: smith (132064)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 3 132066

"Rárohadt a tömszelence a tengelyre."

Először is nem tud rárohadni (gumi v. gimiszerű anyag érintkezik a tengellyel).

Másodszor nem lehet áthúzni egy 14-16mm lukon egy 10-12cm-es járókereket ,még

akkor sem ,ha nem bronz ,hanem bronzbetétes műanyag.

Előzmény: Capt.IQ229 (132065)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.06 -1 0 132065

Műanyag házas jó , mert az nem roszdásodik. Rozsdamentes házas jó, mert az nem rozsdásodik.

De soha nem ezek mennek tönkre. Mindig a tömszelence. Ééééés nem a tömítőfelülete kopik el/szivárog, hanem a tengely "püffed" meg benne és rászorul, átszivárog, tönkreteszi a csapágyat, stb....

Előzmény: Kapocska (132062)
smith Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132064

Ez is úgy fog járni, mint a belsőégésű motorok 2035-re való kivezetése...

Előzmény: Kapocska (132063)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132063

EU íróasztalosok:

"Az ütemterv tehát így fog kinézni pontosan!

Az irányelv szerint 2025-től nem lehet állami támogatást nyújtani új gázkazánok telepítésére.

2030-tól az új épületekben már nem lehet gázkazánokat telepíteni,

és 2050-re a meglévő épületeket is kibocsátásmentessé kell tenni."

Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132062

Még hármat is adnék ha tudnék!

Előzmény: Capt.IQ229 (132061)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.06 -5 0 132061

Rárohadt a tömszelence a tengelyre. Kínai mindig így hal meg. Pedrollótól többet várnék.

Előzmény: kacagógerle (132058)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132060

"Ahonnan kijött a 4 csavar ott van a szivattyúház osztósíkja,"

Azt az osztósík feszegetést írtam nem a csapágyházas pajzsot.(3csavar?)

Előzmény: Kapocska (132059)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 1 132059

"Éppen csak annyira távolodik el a motor a szivattyútól, amennyit a tömítés rugója enged."

Ha a motor állórészét jobbra -hátrafelé leakarod húzni akkor le kell venni a járókereket ,tengelytömítést ,mert a

tengelyen csapágak vannak csapágyházban (írtam korábban)

És mivel az egyik csapágyház abban a pajzsban van, lehet elsőre lehúzáskor a tengely benne marad ,mert innen

nem tudni melyik csap.ház szorosabb az első v. hátsó

Előzmény: kacagógerle (132058)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132058

Fújtam csavarlazítóval, feszegettem párhuzamosan is.
Éppen csak annyira távolodik el a motor a szivattyútól, amennyit a tömítés rugója enged. Ha jobban feszíteném lehet szétjönne, de eltörhet a járókerék is és sérülhet a tömítés is. 

Előzmény: Kapocska (132054)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132057

Ha kiszereled vedd szemügyre alaposan,hogy nincs e alakváltozás

a záró-tömítőfelületen.(esetleg a fészek is sérült?)

Előzmény: mktrek (132055)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132056

Tőlem lehet alatta horony is, nem tudom.

Előzmény: Gyurco78 (132051)
mktrek Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132055

Köszi a tanácsot!

Nem forog el, csavarhúzóval sem lehet jobban meghúzni. Úgyhogy akkor megpróbálok egy cserét.

Előzmény: Kapocska (132050)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132054

Ahonnan kijött a 4 csavar ott van a szivattyúház osztósíkja,

tehát szét kell neki jönni (én zsírral szoktam összerakni).

Locsold be csavarlazítóval,gázolajjal.

Ellentétes oldalról egyszerre feszítsd meg vágóval,asztalos csavarhúzóval.....

Előzmény: kacagógerle (132052)
Strómanusz Creative Commons License 2025.01.06 0 2 132053

Hát, neken valóban elállt a lélegzetem, hogy van aki hisz az ilyen vajákosságban (hogy finom legyek).

Előzmény: cucu (132041)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132052

Épp az a gáz, hogy a pajzs fixen áll a szivattyúházzal együtt, csak a keret(kék nyíl) mozog. 
Egyszerűen nem jön szét, hiába rángatom vagy ütöm. 

Előzmény: Kapocska (132024)
Gyurco78 Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132051

Van a tengelyen egy horony csavarhúzónak. Az a műanyag borítás inkább dísz, mint használható tekerő.

Előzmény: Kapocska (132050)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 1 132050

Elég egyértelműnek látszik.

Véletlenül nem forog el a tengelyen az a fekete fogantyú ,amitől

nem lesz elég nyomaték a záráshoz? (szelepszáron csőrös fogó?)

Előzmény: mktrek (132049)
mktrek Creative Commons License 2025.01.06 0 0 132049

Sziasztok!

Van egy Junkers Euroline ZW23 KE23 S5095 fali kazánunk. 

Olyat kezdett el csinálni, hogy ha beindul a fűtés, akkor ingadozik a nyomás. Ez kiegyenlítőtartály, ez világos.

DE! 

• Ha minden meg van nyitva, akkor felmegy a nyomás 3bar-ig, aztán a túlnyomásszelepen lecsepeg. Ezt mindig csinálja, amikor bekapcsol a fűtés. Már köntöttem alóla vagy 15-20l vizet.
  • Viszont ha elzárom a bejövő hidegvizet (és leengedek valamennyit a vízből), akkor a nyomás csak ~1 és 2 bar között ingadozik amikor megy a fűtés. Nem csepeg le semmi a túlnyomásszelepen!

Szerintetek mi lehet az oka? Elromlott a vízbeeresztő szelep? Ha igen, elég ezt cserlélni? https://www.inone.hu/feltolto_csap_euroline_uj_7673

Köszi előre is!

Kapocska Creative Commons License 2025.01.06 0 1 132048

Köszönöm!

Röviden:

Bármi is történt annak örülök („sokkal jobban, könnyebben élek.”) ,

hogy nem kerültél az agyturkászok hálójába és nem lettél gyógyszerfüggő ,mellékhatásaival .

cucu Creative Commons License 2025.01.05 0 2 132047

Ez is olyan, mint az ingatlan közvetítés.

Mindenki azt képzeli, hogy menni fog neki, és belevág.

Aztán szembesül a valósággal és abba hagyja. Mert nem tudja művészien végezni, csak fapadosan. Úgy meg nem lesz sikeres. 

Sokan azt gondolják, ha felvesznek egy öltönyt és szorgalmasan elkezdik csinálni, szakétőkké válnak. Pedig nem így van. Át kell élni azt, amit az ügyfél átél. Ehhez kell érteni. 

Ezért morzsolódik le sok ingatlanos és csak az marad a pályán aki kompetensen végzi. Kutyából nem lesz szalonna...

Előzmény: Mutual Friend (132045)
cucu Creative Commons License 2025.01.05 -3 0 132046

Határeset...

Előzmény: Mutual Friend (132045)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.01.05 0 2 132045

Nekem ugye azert hihetetlen, mert 14 éves korom óta ismertem mondjuk 40-45 éves korunkig.

Neki a gyógyitáshoz meg ezen dolgokhoz annyi köze volt mint nekem a ritmikus sportgimnasztikához.

Duma volt nagyonjó és megtalálta azt a piacot magának akik hisznek ennek.

Nálam ez már kuruzslásnak hivják ...

Előzmény: cucu (132044)
cucu Creative Commons License 2025.01.05 -2 0 132044

Ebben alaposan el kell mélyedni, különben nem lehet megérteni. És idő is kell hozzá, hogy megértsük. Több hasonló esetet éltem már át, ami elsőre hihetetlenül hangzik egy másik ember számára.

Előzmény: Mutual Friend (132043)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.01.05 0 0 132043

Egy volt kolléga sokévvel ezelőtt elküldette magát a cégtől.

A végkiegből vett egy szep autót hogy jólmenőnek látszódjon és természetgyógyászattal es táltoskodással keresi a kenyerét.

Pont ugyanez a történet, még telefonon keresztül is látja a szellemet.

Egyszer vett pár rozsdamentes fém hegesztőpálcát és vágdosta le a végeiken belepréselt kódokat, es hajtotta derékszögbe őket.

Kérdeztem hogy mit csinál a kollégájától.

Mondta hogy szofverfrissítést végez rajtuk hogy vizér es egyéb dolgok keresésére alkalmasak legyenek.

https://lincos.hu/hu/product/59570356-S530-033

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.05 -3 3 132042

Éééédes Istenem.

Nálam most kerültél pirosX alá.

Bocs, nem tehetsz róla.

cucu Creative Commons License 2025.01.05 0 0 132040

Jó, majd később, most kiviszem a kutyát. :)

Előzmény: Kapocska (132039)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.05 0 0 132039

„eláll a lélegzetetek...”

Meséld el ,ha van kedved.

(veszek be 2napra való levegőt)

Előzmény: cucu (132038)
cucu Creative Commons License 2025.01.05 0 0 132038

Ezt Atis57 úr kérdezte...:) De egyetértek veled, bolond lenne elárulni.

Ha elmesélem a táltosirodai töténetemet, eláll a lélegzetetek...

Előzmény: Kapocska (132033)
cucu Creative Commons License 2025.01.05 0 0 132037

Miért? Hát nem azok vagyunk? :)

Igen, egy tízest. Még 2009-ben.

Előzmény: Capt.IQ229 (132034)
sef_bacsi Creative Commons License 2025.01.05 -1 2 132036

Off: de most is ugyanez megy, vehetsz lakást a szép kártyádról is vagy felújíthatsz au önkéntes nyugdíjszámládról is, persze.

Ezekkel az intézkedésekkel csak az inflációt nyomják meg semmi mást, és ne felejtsük el, hogy a drágulás viszont mindenkit érint azt is aki semmilyen kedvezményt nem kapott.

Az összes ilyen kedvezményt a picsába el kell törölni.

Előzmény: Laci1220 (132012)
kiggyo Creative Commons License 2025.01.05 0 0 132035

Ismerősömnél sok éve egy cég bemért egy ilyet, gázt (talán nitrogén) nyomtak a csőbe és műszerrel keresték a nyomokat. 

Pontosan rámutattak melyik padlólapot kell kivágni, alatta a betonban rossz volt a kötés a préselős idomon. Van amikor megéri. 

Hogy ezek itt lentebb mivel csinálják nem tudom, csak érdekességként írtam hogy léteznek profi technológiák.

Előzmény: cucu (132032)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.05 -1 0 132034

Fizettél érte?

Üzletelünk? Leszünk barátok? 

Kapocska Creative Commons License 2025.01.05 0 1 132033

Naivitás azt gondolni ,hogy egy vállalkozás publikálja a technológiáját.

Lehet egzakt módszerekkel keresni (nedvesség, vezetőképesség, ellenállás…. mérés),de

nem publikus ilyen esetben.

„Nekem egyszer”

Ha a nikkemre koncentrálsz 10percig akkor holnapra megmondom neked (ingyen),hogy nincs rajtad

szellem,csak néha balfax vagy. :-)

cucu Creative Commons License 2025.01.05 0 0 132032

Nekem egyszer a Táltos Iroda is bemérte ingyen, hogy van-e rajtam szellem, de levenni már pénzért tette. (Volt)

Centi the real Creative Commons License 2025.01.05 0 1 132031
Előzmény: Csőtörés 0-24 (132025)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.01.05 0 0 132030

Nem az a kérdés, hogy hogyan...

Előzmény: Capt.IQ229 (132028)
Centi the real Creative Commons License 2025.01.05 0 1 132029

Mondjuk ennél van szofisztikáltabb, valóban működő megoldás is, bár itt a fórumon az ilyen bebüfögött önreklámozást sem a tagok, sem a házirend nem támogatja...  

Előzmény: Capt.IQ229 (132028)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.05 -1 2 132028

Előzmény: JAMIE222 (132027)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.01.05 0 1 132027

Csak beméri, nem javítja.

Előzmény: Atis57 (132026)
Atis57 Creative Commons License 2025.01.05 -1 0 132026

Szia!

S hogyan mivel javitod -bontás nélkül?

Előzmény: Csőtörés 0-24 (132025)
Csőtörés 0-24 Creative Commons License 2025.01.04 -1 0 132025

Csőtörés bemérés bontás nélkül kedvező áron országosan. Hívjon, ha szivárog a víz. 

csotoresbemeres-24.hu 

Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132024

Azzal a pirossal közel jársz.

A piros nyíl alatti ház simán lejön ott van O gyűrű

a kék nyíl alatti pajzsban van a csapágyház is ezért az össze van fogatva a motor

állórészével kb. 120fokos szögben.

Azt levenni az állórészről csak úgy tudod ha előtte levetted a járókereket,csúszógyűrűt.

Előzmény: kacagógerle (132023)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132023

Sziasztok!

A múltkori -5 fokos éjszakán fent maradt a szivattyú a helyén, igaz egy zárt ládában. Szerencsére nem fagyott szét a press control sem, működik minden ahogy szokott(azóta már levettem és elraktam télire). Gondoltam belenézek azért a szivattyú részbe, de sajnos nem akar szétjönni. Mikor hozzám került 2017-ben, sikeresen szétszedtem, de most sehogy nem akar szétjönni. Azt vettem észre, hogy a járókerék mögötti ház( a fotón pirossal jelölve) meg se mozdul, a motor és a keret az megindult. Nagyon feszegetni se akarom, mivel a tengely és a járókerék mozog, csak az a fránya ház nem mozdul, és nem akarom széttörni a járókereket, meg nem akarom szétbarmolni a tömítést sem. Ha jól emlékszem, ott egy O gyűrű van, de hogy hogy csatlakozik az a ház a szivattyúhoz, már nem emlékszem.
Egyszerűen csak odatapadhatott az évek alatt annyira, hogy nem enged? 
Ki hogy szokta ezt szétszedni ha nem akar szétjönni?

Köszönöm!

Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 1 132022

Mid fáj? Mi a bajod??🤨

Előzmény: Bobbin (132021)
Bobbin Creative Commons License 2025.01.04 -7 0 132021

Addig is tanulj magyarul írni.

Előzmény: Laci1220 (132017)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 2 132020

Igen úgy néz ki jó lesz! 

köszönöm a segítséget 

Előzmény: Kapocska (132019)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132019

Akkor most már ,valószínű sínen vagy.

Előzmény: Laci1220 (132017)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 1 132018

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Aki kötekedett annak is, el vitatkozok bárkivel , ha nem megy át személyesbe!!

További szép napot mindenkinek!

Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 -1 2 132017

Igen van rendesen most már , és lám nem is alszik ki mikor le kapcsol a kazán.

de ki cseréltem mindent termo elem  , őrláng gyújtó, szikráztató,  konzollal együtt úgy a biztos..vízhőfok jelzőt is. Most próbálgatom, hogy úgy marad e. 

Előzmény: Kapocska (132015)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132016

Nem volt persze, de sokan csak azt látták, hogy most ad az állam 3m vissza nem térítendőt , és gyorsan bele is mentek… Így van aki nem osztott szorzott annak nem is érte meg bele menni…

Előzmény: Kapocska (132014)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132015

Ég már az őrláng?

Előzmény: Kapocska (132014)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 1 132014

„hogy ki szedjék az emberekből azt a kis pénzt amit otthon tartogattak… „

Ne keveregjünk.

Egyik sem volt kötelező (SK vs. OFT) ,és akinél nem jön ki a matek az meg úgy járt (nem kellett volna hiányoznia

sok matekóráról (alsó tagozat) ).

Előzmény: Laci1220 (132012)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.04 0 1 132013

A körülmények ismeretében sajnálom, részvétem és elismerésem a helytállásodért.

Tárgyilagosan azonban ennek semmi köze az alábbiakhoz.

Födémmel kezdj az kb. alig kerül valamibe és az hozza a legtöbbet. GYAKORLATILAG éven belül megtérül.

Előzmény: Laci1220 (132008)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132012

Persze ez azoknak volt jó, akik amúgy is akartak felújítani és így igénybe vették ezt.

De amennyivel meg drágult az építőanyag meg a munkadíj , és ugye mindenről szálma kellet , így annyival drágább volt minden , hogy azt a pénzt rá is költötte az ember..

Ki volt ez találva , hogy ki szedjék az emberekből azt a kis pénzt amit otthon tartogattak… 

erre ment ki az egész semmi másra…

Előzmény: nagykunsági (132009)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132011

https://otthonfelujitasi-tamogatas.hu/otthonfelujitasi-tamogatas-gyik/

Vannak lehetőségeik a kicsiknek is.

Az aktualitások nyomon követése nem árt az egészségnek.

Vagy minden nincstelennek ,jövedelem nélkülihez vágják oda a bemondott összeget??? (az nem ebben a kategóriában szerepel)

Előzmény: cucu (132010)
cucu Creative Commons License 2025.01.04 -2 0 132010

Nesze semmi, fogd meg jól. Ahogyan azt megszokhattuk...

Meg a családok éve... amikor is a legtöbb kilakoltatás történt...

Előzmény: nagykunsági (132009)
nagykunsági Creative Commons License 2025.01.04 0 2 132009

Az első OFT-t pont nem a rászorulók kapták, csak azok akiknek amúgy nem volt rá szüksége. 

Utófinanszírozással ment, tehát aki nem tudta előteremteni a teljes beruházás költségét az pont nem kapott semmit. 

Én is felvettem napelemre :)

Előzmény: Kapocska (131999)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 -2 2 132008

Úgy látom mindenképp kötekedni es beszologatni szeretsz,, te vagy az aki otthonról mindent is jobban tud, és mindenhez is értesz! De majd ha te is úgy jársz mint én (ne adja neked az istened) egyedül maradsz 15 hónapos gyerekkel, mert az anyja meg hal rákban, akkor majd meg néznélek téged mire haladsz f..szkalap! De beszólogatni a leg könnyebb otthonról! Kazánhoz kértem egy kis segítséget de te már el mész ebbe az irányba aminek ide semmi köze nincs!

Az ablak csere azért kellet mert az volt a legrosszabb állapotban ennyi!

Semmi baja a lakásnak , két szintes be van szépen pucolva ahogy kell, igen kell rá egy külső szigetelés ami az idén meg lesz , a padlás szigetelést hagyjuk inkább ebbe nem megyek bele… De igen jól beszélsz még tanyám volt addig igen csirkét is tenyészetettem munka mellet, és mi a bajod vele?? 3:30 kor évekig és mielőtt el mentem melózni el láttam őket , meg a Keltetőgépeket is. 
Nem nem tudom ki piszkálni hanem nem akartam , mert találtam ujjat 6000ft ert mindennel együtt, akkor inkább ki cserélem mint ezzel szórakozzak ennyi! 
Ha így se lesz jó, akkor a szerelő majd jövő heten rendbe teszi.

Részemről ennyi, nem vitatkozok egy ilyen mindenkibe bele álló valakivel aki mindenkire haragszik , meg mindenkinél jobban tud mindent is.. 

További szép napot neked barátom😉😉

Előzmény: Capt.IQ229 (132005)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.04 -3 0 132007

(saját lé)

Ez a lényeg. Azt csinálsz vele amit akarsz.

4500m3 gázt egy 50 éves B30-as vakolatlan elhanyagolt ház fogyaszt. 

Nem kell mindent egyszerre megcsinálni. Egy "lakásfelújító" meg csak megoldja valahogy.

Először egy délután alatt(!!!) legurítja a padlást 20-30cm gyapottal. Anyagár 130ezerFT/100m2/10cm

Már az első 10cm-el spórol 20-30% fűtésköltséget. Ez még ársapkás gázból is megtérül az ELSŐ TÉLEN.

EPSt felragasztja, lehálózza, ablakokat kihagyja ("lakásfelújító") magának megoldja simán. Aztán a már a megspórolt fűtésköltségből pár éva alatt bejön a DRÁGA, SOHA MEG NEM TRÉÜLŐ ablakcsere ára. 

Támogatás meg megmarad a VALÓBAN RÁSZORULÓKNAK. Kéne rá egy tanácsadás, ellenőrzés, úgy tisztességesen.

Előzmény: trakisbandi (132006)
trakisbandi Creative Commons License 2025.01.04 0 1 132006

OFF

Nem tisztem megvédeni .

De én is először nyílászárókat cseréltem, aztán külső szigetelés színezés (saját lé)

A szigetelést nagyon nehezen lehet javítani úgy hogy még elfogadható legyen.

Alapterület 9,3X13,2 padlástér beépítve, nincs lakva. Fűtés + HMV 2személy december hónap 7m3/nap földgáz.

ON

Előzmény: Capt.IQ229 (132001)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.04 -3 0 132005

Bocs , hogy beleszólok !

Szia.

Köztudott, hogy mi nem nagyon szíveljük egymást, de most kimondom, hogy nagyon jól látod a dolgokat.

Nagyon visszafogtam magam a témában, de egyszerűen nem lehet elmenni mellette.

Lakásfelújító, de egy fúvókát nem tud kipiszkálni. Nem tudja, hogy az ablakcsere a kb. soha meg nem térülő, JAVA RÉSZBEN ESZTÉTIKAI felújítás kategória.

Hőszigetelés filléres és a legtöbbet hozó része a födém gyapottal legurítása. Aztán a színezeten homlokzat felragasztása.

Aztán amit ezeken megspórol mehet csicsára PÁR ÉVEN BELÜL.

De ha az állam adja, akkor kezdjük a csicsával, azt látja a szomszéd, meg az új autót.

Részemről a fenti jelenség (lakásfelújító, de inkább lenne csirketenyésztő) dominanciája miatt soha nem hívok szakembert.

Amit csak tudok megcsinálok magam. Támogatáshoz pedig kellenek a számlák a csirketenyésztőktől. 

Befejezem, visszafogom magam.... :(

Előzmény: peterch (132000)
Bobbin Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132004

Piszkosul rossz olvasni téged, írj már normálisan!

Előzmény: Laci1220 (131993)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132003

Ha példul 99% oda költi ahová szánták akkor oké.

Sci-fi. Kár túlgondolni.

maradék 1% meg majd a 27%-os ÁFA tartalommal fizet.

Mindenki azzal fizet. Ez alap. A többi adócsaló.

Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 132002

"Most ki szedtem az őrlang csövet , azon szépen jön a gáz ki próbáltam. Át is fújtam rajta"

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.04 0 2 132001

Meg volt a helye hidd el, ablak csere 

lakasfelujitasokat csinálok

Logikus a legdrágább és nagyságrendekkel legkevesebbet hozó energetikai felújítással kezdeni.

Ja, nem.

Na ezért nem kell támogatni, mert könnyen jött pénz....

Ha saját zsebből kellene biztos a födémszigeteléssel kezdené mindenki, mert annak van értelme.

Előzmény: Laci1220 (131996)
peterch Creative Commons License 2025.01.04 0 2 132000

Szia !

Bocs , hogy beleszólok !

Ha valóban lakások felújításával foglalkozol , akkor először az ablakcserével együtt a ház hőszigetelését kellett volna megoldanod ! Ha optimálisan megoldottad volna , ma a jelenlegi kazánod egész téli időszak folyamán üzemelhetne és beleférne az olcsóbb gázárba . Tudom miről írok , pedig nem vagyok szakmabeli , csak egy sima polgár , aki nem szeret sok pénzt kidobni az ablakon feleslegesen . :-)

UI.: Mit újítottál fel a fűtésrendszeren , ha egy veterán kazánhoz mész venni alkatrészt ?

Előzmény: Laci1220 (131996)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131999

„Faszom az én adómból támogatni.”

Igen is , vannak rászorulók  .

Ha példul 99% oda költi ahová szánták akkor oké.

A maradék 1% meg majd a 27%-os ÁFA tartalommal fizet.

Arra az 1%-ra (v. akár 5) eső adóm ,ha lenne ,közel a 70-hez már nincs) mennyi lenne

0,000001Ft? (ezzel nem dicsekednék)

Előzmény: Capt.IQ229 (131995)
nagykunsági Creative Commons License 2025.01.04 0 2 131998

Őrláng azért is aludhat ki ha kicsi az őrláng energiája. Van ilyen.

Anno SC24 FÉG gázkazán őrláng csöve télen fűtési szezonban elporosodott, őrláng kialudt. Kis csövet le kellett venni, kifújni a port és minden happy. 

Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131997

Találtam hozzá pesten mar oda tartok langőr Kft ott van hozza minden is

Előzmény: Kapocska (131994)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 -1 1 131996

Miről beszélsz??

Honnan veszed , hogy játékgép meg hasonlokra ment el a pénz??

Meg volt a helye hidd el, ablak csere stb.. kevés is volt!

Egy fűtés korszerűsítés nem csak radiátor meg kazán cserébol áll sajnos, hanem akkor mar festeni is kell meg villany szerelést is, ha már szét vesém a lakast akkor ezeket is meg csinalom! Nem gépezek meg iszok, ahogy te gondolod!!

Egyeni vallakozasom van lakasfelujitasokat csinálok, de akinek most egyéni vallkozasa van az tudja milyen nehéz most hivatalosan 1-2 emberrel be jelentve meg élni , es mindent ki fizetni! Havi szinten több 100 ezer adót fizetek én is , nem cssk a te adodból csinálják ezeket hidd el! 

Előzmény: Capt.IQ229 (131995)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.04 -7 1 131995

OFF

Na ezért nem támogatom ezt a támogatásos politikát.

Nyakra főre adják, aztán megy sörre utazásra játékgépbe.

A fűtés meg marad egy milla.

Mindenki csinálja meg magának és pont. Faszom az én adómból támogatni.

On.

Bocsánat.

Előzmény: Laci1220 (131991)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131994

„De egybe ki lehet venni,”

Hát akkor próbáld kitisztítani ,vékony varrótűvel az áramlási irányból szúrni ,de nyilván nem felbővítve.

Van többfajta gyújtóégő,beszerezhető.

https://produkttherm.hu/termek/gyujtoego/

https://budapestgazszerviz.hu/webshop/index.php?lap=207_329&param=3&center=uj_termek&term_id=1326

SIT gyújtóégő 3lángú FG51 szögletes

„nem éri a láng rendesen és az kapcsolja ki.”

Nyilván, a főégő leállása után a visszamarad hő még termel annyi feszültséget(áramot),

hogy bent tartsa a vasmagot ,de a hűléssel kisebb fesz. lesz és ezt a kisebb mágneses  erőt

legyőzi a szelep rugóereje.

Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131993

Hát mar egyatalan nem biztos hogy az kapcsolja le, mert mikor le kapcsolja a főégőt a vízhőfok jelző akkor még èg az őrláng kb 20-30 másodpercig , egy kattanás es utánna alszik ki az őrláng. Ugyhogy most arra gondlok, hogy a termo elemet nem éri a láng rendesen es az kapcsolja ki. Mert a kattanás is onnan jön a szelepből mikor ki alszik.

Ezt még meg tudom rajta csinálni, ha még se akkor a szerelő majd megoldja a többit. Addig marad a klíma fűtés , most úgy is jobb idoket mondanak a jövőhétre. A párás ködös időt a klíma nem birja , semmit nem ér abba az idobe hiába nincs hideg, úgy le jegesedik benne hogy állandóan olvaszt , es úgy se birja le olvasztani , én szoktam a jeget le olvasztani róluk forró vizzel. Pedig direkt hűtő fűtő klímák mind a 4db. Nem beszélve arról , hogy havi 1400kw megesznek ha mind a 4 megy , es 22-23 foknál tobbet nem tudnak..

Ami elég is a vegyessel vagy a gáz kazannal, de a klímával nem , azzal mas ez a meleg..

Előzmény: Kapocska (131988)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131992

De egybe ki lehet venni, a termo elem,a fuvóka, es a szikráztató egy kis konzolon van rajta.

Azt lenne jó egybe cserélni az egészet hatha tudok venni hozza. A fuvoka tartója nagyon ra van gyogyulva próbáltam le cssvarni tegnap, de inkabb el akart törni így nem eroltettem , ameddig nem kapok másikat addig nem akartam. De ma megoldom mindenkepp.

Előzmény: Kapocska (131988)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131991

Mar fel vettem amikor volt , es most csak azok vehetik igénybe aki 2- eve nem használta ki. Sajnos!

Előzmény: Kapocska (131989)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131990

De hogynem kellene, az idén tervbe van, vagy eladom és építek egy újat, könnyűszerkezetest. Ezzel foglalkozom es az enyém nincs pont le szigetelve…

Előzmény: nagykunsági (131987)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131989

Ez nem játékos?

2025-2026-os vidéki Otthonfelújítási Támogatás  

Előzmény: Laci1220 (131986)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.04 0 0 131988

„a kazán vizhőfok jelző le kapcsolja a kazánt úgy hogy az őrláng is el alszik”

Ebben a kavalkádban ez igaz? és a hőmérséklet nem csak a termoelemnél játszik ,tehát nincs korlátozó(vész) termosztát működés?

Fúvóka tartót nem lehet kioperálni?

Előzmény: Laci1220 (131979)
nagykunsági Creative Commons License 2025.01.03 0 1 131987

1 milla egy fűtésszezon?????

Nem kellene ott szigetelni?

Igen hamar megtérülne. 

Ki kell cserélni az őrláng fúvókáját. Filléres dolog. 

Anno mi sem tudtuk kitakarítani, néztük tiszta, mégse jó. Betettük az újat öröm és bódottá. 

Előzmény: Laci1220 (131986)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131986

Nekem is el ment egy szezon alatt 4-4500m3 gáz ha csak ezt használtam fűtésre.

De most csak azt az 1800m3 akarom el használni ami még normál áron van utánna le kapcsolom. Megy a Klíma , a vegyes tuzeles, meg a gázkazán. Így ezt a 3 fűtést használom fel váltva. es igy megúszom 1m bol kb a fűtés szezont

Előzmény: kormi07 (131984)
cucu Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131985

Hát, utoljára mikor is építettek házgyári lakásokat? 40 éve biztosan, mert azóta nem építenek ilyeneket. 

Tehát nem ártana cserélni! Szerintem megszolgálta az árát.

Előzmény: tejfej (131982)
kormi07 Creative Commons License 2025.01.03 0 1 131984

Kicsi az őrláng..

Nagyon hasonló celsius kazánom volt, 3 ágú őrlángja van, legalább 2-2,5cm lángnagysággal.

Naponta bekajált 960 liter gázt:-)

Előzmény: Laci1220 (131966)
botsinkai Creative Commons License 2025.01.03 0 1 131983

Lehet egy leszakadt (csaptelep) szeleptányér.

Előzmény: tejfej (131982)
tejfej Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131982

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy egy távfűtéses panellakásban (nincs se bojler, se kazán a lakásban) a konyhai csapon a melegvíz miért záródik el magától egy hatalmas huppanó hang hallatása után? Maga a csap házgyári cucc, szerintem azóta ott lehet, amióta az épületet felhúzták. Ez vajon már olyan probléma, ami miatt érdemes lenne szerelőt hívni? A fürdőszobai csap nem produkál ilyen jelenséget.

Köszi szépen a válaszaitokat előre is!

Dávid9203 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131981

Sziasztok!

Központifűtés rendszermosáshoz tud valaki küldeni valamilyen utasítás, szakirodalmat? Egyáltalán létezik erre technológiai utasítás vagy mindenki saját kútfőből, tapasztalat alapján csinálja?

Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 1 131980

0,3-0,4  mm-es "dróttal" told át a fúvókát.

Előzmény: Laci1220 (131979)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131979

Most ki szedtem az őrlang csövet , azon szépen jön a gáz ki próbáltam. Át is fújtam rajta

amibe bele megy az őrláng cső a fúvókán nem megy már át a gáz ahogy kellene szerintem. Ahogy ki szedtem ki takaritottam még rosszabb lett mint elotte , mar oldalt nem is ég az őrláng..

Előzmény: Kapocska (131974)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131978

És utánna be se gyullad egy darabig nem is jön a gáz rajta utánna 

Előzmény: Laci1220 (131977)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131977

Ki alszik egyből.. Szét szedem én most is, 12 óra óta ezzel szórakozok🤷♂

Előzmény: nixon70 (131975)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131976

ilyen van benne!

Előzmény: Kapocska (131973)
nixon70 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131975

Miközben ég az őrláng, kocogtasd már meg az őrlángcsövet egy csavarhúzóval, ha ma nem akarod már szétkapni...

Előzmény: Laci1220 (131970)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 1 131974

"Holnap ki"

Fújd ki valamivel azt az őrláng csövet (kompresszor ,pumpa....).

Előzmény: Kapocska (131973)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131973

Kíváncsiságból ,milyen gázszelep van benne?

Előzmény: Laci1220 (131972)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131972

Igen mar próbáltam oda állítani az érzékelők, de az oldalán alig ég az őrláng semmit nem ér…Holnap ki cserelem az egészet benne..

Előzmény: Kapocska (131969)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131971

Ég az őrláng egy darabig ahogy le kapcsolja a kazán a főégőket, utánna egy kattanás es ki alszik az őrláng is. Kb 30masodperc. Ott kattan egyet amit le kell nyomni mikor be akarom gyújtani az őrlángot..

Előzmény: Capt.IQ229 (131968)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131970

Igen az lesz, de csak a jövőheten tud jonni majd valamikor… 

Addig nekem meg kéne oldani valahogy , hogy működjön ne aludjon ki az őrláng..

Nem lehet venni hozzá es le cserélem , vagy állítani az őrlángon?

már ki szedtem az egészet onnan meg takaritottam de nem sokat ert , el van nagyon rozsdálva az egész, jobb lenne le cserélni azt is amin az őrláng ég az egészet újra. 

Ahhoz még nem kell a szerelő , azt én is meg tudom csinalni, de a többihez nem  nyúlok a szelep részhez...

Előzmény: Capt.IQ229 (131968)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131969

Doksit ezzel a névvel nem találtam a képek innen nem értelmezhetőek számomra

Javaslat:

-állítsd úgy a termoelem érzékelőt, hogy beleérjen a láng szélébe

(lehet,hogy tisztítani kell a csövet v. állítani a nyomáson ,U csöves ,szerelő..

az is lehet ,hogy kicsi a nyomás és a főégő működés indítása v. leállítása eloltja az őrlángot)

-ellenőrizd a korábban írt módon a határoló (vész) termosztátot

Előzmény: Laci1220 (131967)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131968

Kicsi az őrláng.

Termosztát lekapcsolásra azért nem alszik ki, mert MÉG HIDEG a tűztér, kisebb a huzat.

Kazánhőmérséklet elérésekor meg már meleg minden és NAGY A HUZAT. Elfújja.

Begyújtani azér tnehéz, mert KICSI az őrláng.

Pucolás, szerelő.

Előzmény: Laci1220 (131966)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131967

Dehogy nem😁 Bocsi 

Előzmény: Kapocska (131965)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131966

Olyan kicsinek tűnik az őrláng, es nem is ér bele a termo fej.. 

vagy ekkorának kell lennie az őrláng nak?

Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131965

Nem lehetett volna esetleg egy kazán adattáblát fotózni?

Előzmény: Laci1220 (131964)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131964

Ez a fajta van.

Előzmény: Kapocska (131962)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131963

Thermo CELSIUS öv E. típusú

Üzemeltetés

A kazán üzemelése automatikus. Ennek ellenére javasoljuk, hogy egy héten egy alkalommal

ellenőrizze a fõégő meggyulladását.

A piros led kijelző jelzése esetén elektronikai üzemzavarra utal, nyomja be a reset (6) gombot.

A kazán leállása (túlmelegedés, füst visszaáramlás) esetén, a megfelelő korlátozó reset (3 ill. 2 )

gombját kell benyomni! Ezután a készülék újra indul

Előzmény: Kapocska (131962)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131962

https://docplayer.hu/2837747-Thermocelsius-ov-gazkazancsalad.html

Ha ilyen Thermo Celsius öv kazánod van akkor a 11.oldalon ír a retesz (leállás)

oldásáról.(elektromos doboz alján….

?

Előzmény: Laci1220 (131952)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131961

https://docplayer.hu/2837747-Thermocelsius-ov-gazkazancsalad.html

Ha ilyen Thermo Celsius öv kazánod van akkor a 11.oldalon ír a retesz (leállás)

oldásáról.(elektromos doboz alján….

Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131960

Olyan elven mint a FÉG-es kazánoknál ,ahol sorba van kötve  a termoelem  a vésztermosztáttal.

De az említett Honeywell szelepnél nem tudja mert ott alapesetben közvetlen csatlakozik a szelepbe

a termoelem.

Erről a kazánról meg semmi infó .

Előzmény: Capt.IQ229 (131957)
trakisbandi Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131959

Ez a típus már újabb, de ezen is a fekete pöckök a visszaállítók.

Előzmény: Kapocska (131954)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131958

A hibásnak gondolt termosztát elektromos csatlakozását (feszmentesíteni)

lebontás után összekötöd és kazánfelügyeletest kinevezve

próbáld le meleg vízzel (hőmérővel) a kapcsolási hőmérsékletét.

Mielőtt kiszereled alaposan vizsgáld meg a beépítést,hogy nem e melegíti

a vízen kívül valami indokolatlanul.

Előzmény: Kapocska (131956)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131957

De ez hogyan kapcsolja le az őrlángot?

Előzmény: Kapocska (131956)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131956

"Cserélhető az, vagy ki iktatható,"

Valószínű mindkettő elvégezhető.

Vedd ki olvasd el rajta az adatokat ,méretét....

131954 linken valószínű jó bele.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131955

Így azért érthetőbb.

Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131954
Előzmény: trakisbandi (131950)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.03 -1 0 131953

De mi az, hogy ELINDÍTANI???

Mi az, hogy LEÁLL???

Mi az, hogy NAGYNEHEZEN???

Löködöd? Tologatod? Rugdosod? Emelgeted?

Őrláng ég?

Beleér a lángba az érzékelőrésze?

Stb...?

Stb...?

Ha nem írod le a részleteket senki nem fog tudni segíteni.

Előzmény: Laci1220 (131951)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131952

Talán meg van a hiba.. a kazán vizhőfok jelző le kapcsolja a kazánt úgy hogy az őrláng is el alszik , es nem tud újra indulni ha hűl a víz! A termosztát ha le kapcsolja akkor az őrláng ugyan úgy ég es ha megy le a hőfok be is indítja.

Akkor valószínű a kazán on a vizhofok tekerős gomb ami rossz lehet, vagyis annak a termosztát része?? Cserélhető az, vagy ki iktatható, a termosztát vezérelje addig ameddig nem jön a szerelő? Vagy mit vegyek hozzá amit ki kellene cserélni benne?

Remélem érthetően írtam..😬😁

Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131951

Most sikerült elindítani, de amint le kapcsolja a termosztát, vagy el éri a víz hőfokot le áll és mikor inditaná a termosztát megint nem indul újra, csak ha én el inditom nagy nehezen..

Celsius 24. a típusa. 

Jövőheten jön  a szerelő. 

trakisbandi Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131950

Természetesen kapilláris.

Előzmény: Kapocska (131949)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131949

A kapillárisoson v.  stemkó volt ?

Előzmény: trakisbandi (131948)
trakisbandi Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131948

"de ezek visszaállnak"

Nem .

Egyszer "kipróbáltam" a vésztermosztátot termotéka 25-ön.

Le kellett venni a felfogató kis bádogot alatta volt egy pöcök amit vissza kellett pattintani.

Előzmény: Kapocska (131946)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131947
Előzmény: Kapocska (131945)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131946

"volt benne vész termosztát."

Általában mindegyikben van a Termotekánál kapilláris 90-től -110 v.-120 fokos

de ezek visszaállnak bármit is kapcsol (ott a főégőt).

Előzmény: trakisbandi (131944)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131945

A termoelem csatlakozik egy elektromágneshez,ha annak tekercse szakadt

akkor hiába nyomod be a vasmagot ,mivel nem folyik áram nem lesz mágneses erő ami bent tartsa.

Vagy szakadt vagy nincs kontaktus a kis fesz miatt (pl.oxidáció, tisztítás mérés).

Előzmény: Laci1220 (131943)
trakisbandi Creative Commons License 2025.01.03 0 1 131944

Nekem volt ilyen kazánom, emlékeim szerint volt benne vész termosztát. Az nem lehet a ludas ?

De lehet csak a főlángot kapcsolta le ( rég volt).

Előzmény: Kapocska (131940)
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131943

Igen most cseréltem benne a termo elemet . De semmi változás. Az őrláng se marad úgy amit el engedem a gombot ki alszik 

Előzmény: nixon70 (131942)
nixon70 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131942

Éri az őrláng a termoelemet?

Előzmény: Laci1220 (131938)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 131941

Nem mondod?

Gonosz dolog, de ezen jőt kacagtam. :)

Előzmény: Kapocska (131940)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.03 0 3 131940

„Már tavaly is szórakozott”

„gáz szerelő sos be?”

Nem mondod?

Ha az őrláng nem marad égve akkor gázszelep v. termoelem hiba (v. mindkettő).

A pontatlanság lehet több okból ,de induláskor mellékes.

JAMIE222 Creative Commons License 2025.01.03 0 1 131939
Laci1220 Creative Commons License 2025.01.02 -1 0 131938

Sziasztok!

Kis segítségre lenne szükségem esetleg egy gáz kazán szerelőre itt Tápióbicske közelében!

Ma be indítottam a gázkazánt, és fel melegítette a vizet a termosztát ki kapcsolta az elért hőfoknál , és azóta nem tudom vissza kapcsolni , az őrlángot is ki kapcsolta, azt se tudom újra gyujtani, ki alszik amint el engedem a kapcsolót. Már tavaly is szórakozott mert be van allitva 24fokra a termosztát, és csak 20 foknál kapcsolt be a kazán az is úgy , hogy kapcsolgattam a termosztát tal és egyszer csak elindult, de most mar semmi…

Delután be indult és azóta semmire nem reagál.. Termosztát jo tavaly cseréltük újra.

Hallom is hogy kapcsolja a mehanikát benne de a gázt nem engedi.

Termoteka 25 vagy Celsius 25 es a típusa!

Valakinek valami ötlet mit es hol nézzek meg benne?

vagy esetleg egy gáz szerelő sos be?

06204318225

nagykunsági Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131937

Azért a  "nembontjukmegtavaszig" az nem egy váratlan hiba. 

Meg az sem amiről tudjuk nem mindig indul, de akkor menjen 0-24-be. 

Ilyen helyen mint vegyestüzelés, nemigazán kellene ilyen kompromisszum, ha hibás, kuka és másik.

Nekem igaz nem ezek az újfajták vannak, hanem a régi jól bevált 3 fokozatú grundfos, és még csak nem is újonnan vettem őket, mégis mennek töretlenül, hiba nélkül. 

Akinek meg van vegyestüzelése az tudja, addig nem hagyom ott míg nem indul a keringtető. Ha meg beindult az nem áll le. 

Előzmény: Capt.IQ229 (131929)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131936

tehát feltöltöm így is,

Ok, helyes.

Előzmény: kacagógerle (131933)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -1 1 131935

Gondolom van gázvezeték az összedőlt házban.

Előzmény: tfe_tng (131932)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -3 0 131934

3/4-es lefuvató az nem a robbanás ellen van. Az sima hőtágulás, tagulási tartály hiba stb. miatti túlnyomást vezeti le.

Mielőtt szétnyomna valamit, de az 50-60-70fokos víznél is előfordulhat.

Előzmény: Csuklósbusz (131931)
kacagógerle Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131933

Elnézést, félreérthetően fogalmaztam.

Ezen a csavaron nem szoktam feltölteni, egyébként a tavaszi első induláskor a a rákötést követően addig pumpálom a kutat, amíg meg nem jelenik a víz a press control után a kifolyón, tehát feltöltöm így is, és nem szárazon megy a felszívatás.

Előzmény: Kapocska (131875)
tfe_tng Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131932

A felrobbant vegyestüzelésű kazánhoz miért hívják a gázszolgáltató embereit ??? 

Előzmény: Atis57 (131930)
Csuklósbusz Creative Commons License 2025.01.01 -1 0 131931

A mai elektronikás vezérlésű szuperokos keringetők már megállhatnak akármikor.  :-(

Elszáll az elektronika aztán meg is állt, mechanikai hiba nélkül.

Ezért kell a végső védelem, mert azért robbanásra nem árt a 100%-os védelem. 

De ha a lefúvatószelep sem 100%?

Előzmény: Capt.IQ229 (131924)
Atis57 Creative Commons License 2025.01.01 -1 0 131930
Előzmény: Bofied (131926)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -4 0 131929

Ezt azért nem mondanám.

Simán megragadnak, aztán kopogtatásra elindul.

Most is van egy "nembontjukmegtavaszig" helyen egy cirkulációs grundfosom ami ha megállítom, nem biztos, hogy elindul. Meg van egy MAGNA3 is ami meg megállás után hibával nem indul. Áramelvétel után viszont megy. Az is megy 0-24 tavaszig.

Előzmény: nagykunsági (131925)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131928

Az a kazánkiépítés sem mai gyerek lehet.

És mi van akkor ,ha a szelep nem nyit ki időben pl.berohadt és évek óta nem volt

lepróbálva/cserélve?

A a fene tudja hány kiló parázs van a kazánban és felreped a tűztér felé akkor arra nincs semmilyen védelem.

Ha bírja és lassú gőzképződés van (gőzképződés visszaállítja a nyomást ,majd csökken ismétlődés v. nem de nyomáson tart)akkor esélyes (amíg víz van a kazánban a víz hőmérséklet nem emelkedik).

Előzmény: Kapocska (131927)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131927

„3/4-es lefúvatószelep van,”

Ez nem fog védelmet nyújtani önmagában , csak nagyon szerencsés esetben.

Az inverteres sem 100% , és hálózati víz sem , mi van ha abban az időben éppen csőtörés v. egyéb okból

nincs víz?

Tehát az előre kijelenthető 100%-os biztonságtól még odébb vagyunk.

(el kell fogadni valamilyen szintű kockázatot (tecnika,költség…….)

Előzmény: Csuklósbusz (131921)
Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131926

Pihenj balfax, senki nem akar robbantani, ez a te mániád.. :) Én laikusan feltettem egy szakmai kérdést, meg próbálok tanulni, erre te jössz itt hogy én robbantai akarok, idióta.. :)

Előzmény: Capt.IQ229 (131922)
nagykunsági Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131925

Még szerencse, hogy nem jellemző a keringető meghibásodása. 

Persze előfordul de minimális százalékban. 

Előzmény: Capt.IQ229 (131924)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -3 0 131924

Szünetmentesnél én a szivattyú hibára tenném a félelmem fókuszát.

Akku ellőrizhető akár havonta.

A szivattyú viszont meg tud állni egyik percről a másikra.

Jó az aktív védelem, de kevés.

Hálózati vízről a passzív védelem CSAK a megoldás.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -3 0 131923

Jó a kérdés.

Egyrészről a 3/4 semmiféle GŐZ elvezetésére nem alkalmas. Sokszáz köbméter nemtud rajta átmenni csak hosszúhosszú idő alatt.

Másrészről én inkább tartom a ROBBANÁS KATALIZÁTORÁNAK a már lejjebb ecsetelt nyomásviszonyok miatt.

Tegyük fel a megnövekedett nyomás a 105 fokos vizet még folyadék halmazállapotban tartja. Ebben a pillanatban nincs baj.

Aztán működésbe lép a 3/4-es és leereszt valamennyi VIZET.

A leeresztett VÍZTŐL HIRTELEN ESIK A NYOMÁS. Viszont ezen a nyomáson a 105 fokos víz már nem tud folyékony maradni. Nagy eséllyel nagy mennyiségű víz fog 1mp alatt gőzzé változni.

Ez a robbanás.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -3 0 131922

érdemi infót nem is tettél a kérdéshez

Mindenkitől kb. ugyanzat az ÉRDEMI infót kaptad, csak agyhalott létedre NEM ÉRTED MEG AZ ÜZENETET.

Még egyszer utoljára, próbálva számodra is érthetően.:

Mivel sík hülye vagy hozzá, BÍZD SZAKEMBERRE.

Ne robbantsd fel magad és a CSALÁDOD. Vagy a szomszédod.

Előzmény: Bofied (131919)
Csuklósbusz Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131921

Amelyik rendszerbe csak a kazán aljánál egy 3/4-es lefúvatószelep van, az megvédhet a robbanástól?

40kW-os kazán, sokmindenhol azt hiszik a szünetmentes a megoldás....  de hát mikor meghal az akku az a rosszabbik esetben akkor derül ki mikor már nincs áram. 

nagykunsági Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131920

Leírás szerint 16-20 liter víz van benne.

Ez elég kevés, nagyon hamar meg lehet forralni. 

Előzmény: Bofied (131917)
Bofied Creative Commons License 2025.01.01 -2 3 131919

:)))))) 

Hogy te egy tudalekoskodo idióta balf@sz vagy öcsém, már az első megnyilvanulasodbol látszott, nem is csoda hogy magadra vetted, érdemi infót nem is tettél a kérdéshez, érdektelen vagy.. :)

Majd pihensz egy kicsit.. :)

Előzmény: Capt.IQ229 (131913)
Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131918

Korulmenyes lenne odavezetni, bontani meg nem akarok ezért.. 

Előzmény: Kapocska (131914)
Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131917

Nemtom, ez egy lemez kandalló lenne, 20on 1-2 liter víz megy bele, +4 közepes radiátor van

Előzmény: Atis57 (131916)
Atis57 Creative Commons License 2025.01.01 -2 0 131916

Szia!

S a kazántest +a samotozás mennyi hőt tud tárolni?(ebből  mennyi m3 gőz lessz? )

Ugye azt is tudod hogy 1m3 viz =645m3 gőzzel !! 

Tehát a 25mm-s falvastagság és a sok m3 tárolótartály elengedhetetlen .ha nem akarod hogy bármi szétmenjen.

Előzmény: Bofied (131910)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131915

Mit látnak szemeim!?

„Sztem a magyar balfaxabb, hülyébb mint a többi nép.”

Nem,nem bajátom, Te vagy egyedül ilyen hülye ,hogy 24óra alatt sem érted meg

amit egy juhászbojtár 1 óra alatt simán felfog.

Előzmény: Kapocska (131914)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131914

Na, még azt áruld már el,hogy az ingatlan olyan , hogy nem veszi körbe a

külvilág és nincs ereszcsatorna és szennyvízrendszer sem?

Mert akkor egy jó megoldás:

veszel egy bemerülős termosztátot ,egy hajókürtöt akkuról rákötsz, hogy pl. 85foknál

szólaljon meg azért, hogy a készenlétbe tett tűzoltó készülékkel eloltod a tüzet.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -3 1 131913

Mindenkitől előre elnézést kérek, de felbaszta az agyam.

OFF.

Másik topicból áthozva tőle:

Én nem, az tuti :) Sztem a magyar balfaxabb, hülyébb mint a többi nép. Ezt világosan mutatják az eredményeink, történelmünk. Semmire sem vagyunk képesek egyszerűen. De legalább qrva sokra tartjuk magunkat. Miben vagyunk jók? Semmiben.. A gyökér szerbek legalább nyertek több háborút, mi még azt sem..

Na itt van a kutya elásva. 

Magadból indulsz ki, ékes példája vagy, hogy vannak köztünk ilyenek is.

Egyébként a magyar szellemi tőke a világ élvonalában van. 

Nem írok többet, mert kitiltatom magam megint egy barom miatt.

Na jó, nem bírom ki:

Anyád a balfasz hülye.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -1 1 131912

De ezek a HSZ-ek már nem neked szólnak hanem az ide tévedőknek akik még gondolkodnak.

Előzmény: Capt.IQ229 (131911)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 -1 1 131911

Így szokott ez működni 99,999%-ban.

Aztán egyszercsak 

kórházba kerülsz a nejed fűt otthon.

kapsz a szomszédtól egy utánfutó űbertuti csontszáraz keményfát

előkerül valahonnan 2-3mázsa németbrikett.

És már be is köszön a 0,001%.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/szakald-kazan-robbanas-serult-anya-halott-kisfiu/ns5q14n

Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131910

:) Kb 1 ora alatt ég le a fa, aztán újra kell rakni :) tehát ez nem megy úgymond órákat felügyelet nélkül..

Előzmény: Kapocska (131905)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131909

Ja, és GÁZKAZÁNHOZ, rá van írva a képen.

GÁZKAZÁN a felforrás ellen legalább DUPLÁN VÉDVE VAN. Nem tud felforrni soha, nincs is ilyen hír soha.

A szlárd tüzelés NEM SZABÁLYOZOTT.

Ha pl. elzárod VÉLETLEN a keringést, vagy megáll a szivattyú mert megrszorul (ez ellen a szünetmentes táp sem véd).

Elzárás lehet egy rosszul kivitelezett átváltás gázról vegyeskazánra épp. Ebből durrannak a legtöbben.

Felforralsz 100 liter vizet, ha az rotyog a kazánban azzal nem csinálsz semmit az repülni fog.

Előzmény: Capt.IQ229 (131906)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131908

Ez egy szakma, terület, amit arra képzett emberkéknek kell ismerni,

Végre egyetértünk valamiben.

Előzmény: JAMIE222 (131902)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131907

nem nagyon vannak ezek összeszedve leírva a neten, lásd amit linkeltem is, csak bizt. szelepről ír..

Mert ez egy szakma, szakembereknek tanítják.

ELVILEG SZAKEMBERNEK IS KELLENE SZERELNIE MINDEN ILYET.

Dehát jó szokás szerint ehhez is mindenki jobban ért INGYEN a lehúzós szerelő helyett.

Előzmény: Bofied (131899)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131906

Ez NORMÁL túlnyomás szelep VÍZRE.

Pl. ha  kilukadt a tágulási tartály.

Kazán beindul, a 20 fokról 65 fokra felmelegedő víz tágulását a rendszer nem bírja elvezetni és a felesleget kinyomj akár  apadlóra. 1-2-3 liter vízről van szó.

Előzmény: Bofied (131893)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131905

"ami max 1 óráig ég."

Vicc az egész amit művelsz !

Mozgóképet vetíts ki a helyére ,mert az is ér annyit.

Előzmény: Bofied (131904)
Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131904

Látott már vki ilyet, amikor ez a rendszer működésbe lépett? Mennyi hideg víz folyhat el ilyenkor? Itt egy kb 15-20kWos fatüzelésű vízteres kandallóról lenne szó, ami max 1 óráig ég.

Csak azért, mert mint mondtam esetemben nem megoldható az elfolyás, csak vmi tartályba ami felfogja..

Vagy marad a nyitott rendszerré alakítás.

Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131903

Tehát a bizt szelep az már a végső elem, ami akkor enged, ha a visszahűtés sem sikerül? A hőcserélős megoldásnál is ki kell engedni a hálózati vizet gondolom.. Tehát átmegy  hűtőn a hálózati, visszahűti benne a kazán vizét, aztán távozik a szabadba..?

Előzmény: Taki30 (131900)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131902

Ez egy szakma, terület, amit arra képzett emberkéknek kell ismerni, épületgépész-tervező, fűtésszerelő, etc.. A te dolgod megbízni egyet, hogy csinálja meg szakszerűen. Ha sokallod az árát, tanuld ki legalább alapszinten szakkönyvekből, videókból, fórumokból, segítőkész szakiktól. Nem atomfizika, de nem is szimpla kubikolás, viszont hónapokig eltarthat megismerni az alapokat, ha nincs semmi műszaki képzetséged-ismereted akkor tovább.

Mellesleg a szerelvények ott vannak az ábrán, magyarázó szöveggel.

Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131901

„lásd amit linkeltem is, csak bizt. szelepről ír..”

A baj az,hogy szelektíven olvasol értelmezel!

Nem az van a képen ,hogy Gázkazán?

Ezeknél a biztiszelep előtt még van 2db védelmi lépcső!!!!!!!!!!!!!!!

Taki30 Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131900

Van olyan vészhűtő ami hőcserélőn keresztül hűti vissza a kazán vízét, és van olyan amit linkeltem, ami belekeveri a hideg vizet a kazán visszatérőjébe, és az előremenő vezetékből kiengedi a beengedett mennyiséget. A biztonsági szelepet minden zárt rendszerbe kötelező beépíteni, úgy mint a tágulási tartályt! A rajzon rajta vannak a szükséges szerelvények és a bekötés módja.  De ha ennyire nem vagy képbe,  keressél egy szakembert!

Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131899

Milyen szerelvény kell még? Itt a hálózati víz miért van rákötve a visszatérőre? Konkréten belekeringeti a hálózatit a kazánba és így hűti vissza? Tehát akkor van ez a megoldás hogy belekeringeti, meg van a hűtős megoldás ha jól értem? Ahol nem megy bele a kazánba a hideg víz, hanem csak a hűtőbe és azon keresztül hűti vissza? Ezen a képen a biztonsági szelepnek mi a funkciója? Ha jól értelmezem, akkor a vészhűtő szelep bele van kötve a melegvezetékbe, és ha túl meleg, akkor beengedi a hálózatit a kazánba, aztán ki a szabadba..? De akkor a biztonsági?

Bocs má, csak nem nagyon vannak ezek összeszedve leírva a neten, lásd amit linkeltem is, csak bizt. szelepről ír..

Előzmény: Taki30 (131896)
nixon70 Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131898

Felejtős.

A biztonsági hűtőkör kell neked zárt rendszerbe.

A biztonsági szelep nem tudja a keletkező gőzt elvezetni.

Emiatt ne kerülj a hírekbe....

Előzmény: Bofied (131890)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131897

Asszem már volt.

Drágának minősítve. Emberélet olcsóbb.....

Előzmény: Taki30 (131896)
Taki30 Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131896

Beépítetsz egy Regulus DBV1 vészhűtő szelepet, a hozzá tartozó szerelvényekkel, és nyugodtan alhatsz,

mert nem veszélyezteted magad és mások életét.

Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131895

Minden normális cég aki kandallót árusít leírja ,hogy kell a hűtő

zárt beépítés esetén.

Ezt a részt nem olvastad?

Előzmény: Kapocska (131894)
Kapocska Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131894

„igazából nem is ez a biztonsági hűtő a lényeg, "a szükséges minimum", hanem a biztonsági szelep”

Eddig szóba sem került a biztonsági szelep azért ,mert az  egy olyan triviális minimum

amit nem kell szóvá tenni akkor is van/kell a rendszerbe.

A védelem felépítésében Ő az utolsó láncszem (ha már minden kötél szakadt)!

A megelőző védelmeknek kell megakadályozni , hogy működésbe lépjen ,ha tudják.

Az egész ilyen irányú védelem azért és úgy lett kitalálva/kifejlesztve ,

hogy minden segédenergia nélkül is működjön!

A ki/elfolyás nem lehet gond határoló fal kifúrás kertbe kiengedni.(5-10évente egyszer?)

A nyitott rendszer után ez a kétkörös termosztatikus biztonsági szelep a talán a legolcsóbb megoldás.

(ami idevágó azt az EU előírást nézegesd , mert ránk nézve az kötelező)

Bofied Creative Commons License 2025.01.01 -1 0 131893

Ezt olvastam, itt nem ír alapban hőcserélőt... sőt sztem egyáltalán nem esik róla szó..

Központi fűtési rendszerek elemei, típusai és jellemzőik

Az előírások sze­rint a biztonsági szelep a  kazán felső részén, illetve az előremenő vezetékben szerelve, a ka­zánnal el nem zárható módon lehet beépítve. Amennyiben a hőtermelő szerelvényeit elzár­ták, de a kazán továbbra is fűt, a káros nyomásnövekedést a biztonsági szelep elvezeti.

Előzmény: nagykunsági (131891)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131892

Nem akarlak meggyőzni, mindenki úgy veszélyezteti az életét ahogy akarja.

Nem véletlen hangsúlyoztam a fotó feltöltést.

Nézegesd kicsit ezeket:

https://www.google.com/search?sca_esv=c7ae20a38edaa5ec&sxsrf=ADLYWILVymnNS7QnkNMoCnkOAJF6awf7cg:1735720743580&q=kaz%C3%A1n+robban%C3%A1s&udm=2&fbs=AEQNm0CRjlOtE433-CvsDZEksQ8zUchZAntv9lLo-e4ZT42rallNMwFnp0bsjoo02jmPR_wsDgV-1bHx_-b4Y1pcIMUO6f9RcCd6qjKjavx8Jlha7-ctnbI7Jz5O6UgXyydltxPf9remmC8sBsHXIpEdY_CPWRv1GrZ0a4T9qClxyz7Rvk3AbGCVVfC7JxBCa7J25qcVhCeG&sa=X&ved=2ahUKEwipwebSj9SKAxWpIBAIHcSPGowQtKgLegQIFBAB&biw=1920&bih=919&dpr=1

Gondold el, hogy mire elég egy -akár colos cső, szelep, akármi, mikor a gőz fél négyzetméternyi felületeken bont kazánlemezt úgy, hogy utána annyi energia marad benne, hogy viszi a fél házat és többmázsa vasat átrepít a szomszédba. Ezek a tapasztalatok, ehhez gondolkodni sem kell.

Szerencsés esetben

a kazán nem a lakótérben van

az alja már annyira korrdált, hogy az robban le

Szerencsétlen esetben

mielőtt a robbanás megtörténne, megnő a nyomás, a teljes víztömeg 100fok FÖLÉ melegszik. Mikor szétszakad valami a nyomás azonnal leesik ÉS A TELJES VÍZTÖMEG GŐZZÉ VÁLTOZIK.

100 liter vízből 150000liter 150köbméter gőz keletkezik. Egy pillanat alatt.

Kis fizika: nagyobb nyomás magasabb forráspont.

Konyhai kukta, vagy az autó tágulási tartályának nyitása.

nagykunsági Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131891

Akkor még olvasgass egy kicsit, mert a lényeghez még úgy látszik nem értél el. 

A lényeg, hogy megakadályozd a gőzképződést. Zárt rendszernél. Ha gőz van az a biztonsági szelep zúgva fog elszállni mint a győzelmi zászló. 

Nyitott rendszernél kell biztosítani a gőz elvezetést, de az is min. colos legyen. 

A víz mikor gőzzé alakul térfogata 1500-szorosra nő. Na annak kell biztosítani a biztonságos elvezetést. 

A szünetmentes tápegység nem véd a hülyeség ellen, az csak arra jó, ha áramszünet van, ne forrjon a rendszer. 

Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131890

Közben olvasgatom a témát, igazából nem is ez a biztonsági hűtő a lényeg, "a szükséges minimum", hanem a biztonsági szelep, ami leengedi a gőznyomást ha kell? Biztonsági szelep van a mostani kazánon, de ilyen hűtőkör az nincs. esetleg ezt a szelepet összekötni vmi fém(műanyag?) tartállyal hogy abba engedje a gőzt?

Előzmény: nixon70 (131889)
nixon70 Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131889

BÚÉK mindenkinek!

Megoldás lehet egy szinuszos szünetmentes táp a szivattyúnak.

Előzmény: Bofied (131887)
Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131888

(elfolyás=gondolom a hálózati elfolyatása a csatornába)

Előzmény: Bofied (131887)
Bofied Creative Commons License 2025.01.01 0 0 131887

Értem.. Az elfolyó gondolom a hálózatinak kell. Sajnos az elfolyás nem megoldható a jelenlegi helyén, a hidegvíz odavezetés még csak-csak.. Így marad a nyitott rendszerre alakítás. Vagy vmi tartály/hordót odatenni,m azt abba folyjon ha kell...? Persze nem tudom mekkora kéne, sztem egy max 60 literes férne el ott.

Előzmény: nagykunsági (131884)
cucu Creative Commons License 2025.01.01 0 1 131886

BUÉK!

D.Tibor. Creative Commons License 2024.12.31 0 1 131885
nagykunsági Creative Commons License 2024.12.31 0 1 131884

Levegő-víz hűtő, hogy visz el 30-40 kW-ot? És milyen ventilátor lesz hozzá?

Pont ez a lényege a biztonsági hűtőkörnek, ne forrjon fel a víz, a hálózati vízzel leviszi a vízhőmérsékletet a kritikus pont alá. Persze kell hozzá egy elfolyó is.

Azért biztonsági, csak akkor megy ha baj lenne. 

Persze lehet barkácsolni is, meg ki is lehet hagyni, mert az ember az soha nem téved és téveszt. 

Előzmény: Bofied (131882)
Bofied Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131883

Na mind1, sztem jobb lesz ha atalakitjuk nyitottra.. 

Bofied Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131882

Hideg? Az ivovizhalozatrol? És itt csak ilyenek vannak, levego-viz hűtő nem?

Előzmény: JAMIE222 (131879)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.31 -2 0 131881

Inkább, miért ilsen olcós a helyes kérdés.

Mert egy szar.

Áramszünet esetén nézheted ahogy felfújódik, majd sípolva szétmegy aztán repül utána a kazán is, mert már a csőkeresztmetszet sem viszi el a gőzt.

Hálózati víznyomással gyak. autonóm módom működő KELL.

Előzmény: Bofied (131878)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131880

Már a két linknél eszembe jutott, hogy valaki keressen olyan képet is ahol a KÖTELEZŐ visszahűtést elspórolták, mert okosabbak voltak a fizikánál is és ARRÉBBTETTE A FÉL HÁZAT A FELROBBANÓ KAZÁN.

Akkor még csak sejtettem, most már biztos vagyok benne, hogy el akarod te is spórolni csak megerősítést vársz. Fórumos tapasztalatom nem hiszem, hogy csal.

Szóval tegyen már be valaki fotót ilyen robbanás utáni életképről. Szétszakadt testrészek nem is kellenek, elég az építőanyag.

Előzmény: Bofied (131877)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.12.31 0 1 131879

Mert mondjuk víz-víz hőcserélő, tehát a egyik pár csonkon áramlik a melegvized, a másikon meg hideg.

Előzmény: Bofied (131878)
Bofied Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131878

Swep E5TH Hőcserélő 20 KW 4x3/4" (18056-020) - Kazán ABC

Ez már barátibb, de miért van rajta 4 kivezetés?

Bofied Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131877

Ha tényleg csak ilyen drágán lehet megoldani, akkor inkább átalakítom nyitottra...

Bofied Creative Commons License 2024.12.31 -2 0 131876

Hm.. Mi a f.xom kerül ezen 140 ezerbe, meg milyen hőt tud ez elvonni, egy "kis hengeres doboz"? :) Akkor már inkább veszek rá egy autóhűtőt :))

A második link meg csak szelep..

Na, de röhej h a kandalló árának több mint fele egy ilyen bizbax..

Előzmény: nagykunsági (131868)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131875

"nem töltöm fel,"

Szomorú!

A gyári csavarnak az a megnevezése,de nem azt írják ,hogy azon kötelező a művelet.

A csúszógyűrűs tengelytömítés vízkenésű !!!

Előzmény: kacagógerle (131872)
nagykunsági Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131874

Az a gyári csavar :)

Előzmény: kacagógerle (131872)
nagykunsági Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131873

Sose használjuk. 

Előzmény: kacagógerle (131870)
kacagógerle Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131872

Igen ott van, csak azt nem értem miért kellett leköszörülni. Én 8 éve így használom, nem légtelenítem, nem töltöm fel, felszívja saját magát.
Most gondoltam ki hogy kiszedem valahogy, és teszek oda egy gyári csavart.

Előzmény: Kapocska (131871)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.31 0 1 131871

Ennek a fajta járókerekesnek a 99.99%-ban ott van a feltöltő-légtelenítő csavarja.

Előzmény: kacagógerle (131870)
kacagógerle Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131870

Sziasztok!

Láttatok már ilyet? Mi lehetett a cél? (a feltöltőcsavarra gondolok, már így került hozzám)

Kapocska Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131869

"amit cserélnénk vízteres kandallóra"

A kazánházban nem mutatna jobban egy kazán?

Előzmény: Bofied (131867)
nagykunsági Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131868
Előzmény: Bofied (131867)
Bofied Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131867

Sziasztok! Van egy rossz kazán, amit cserélnénk vízteres kandallóra. A mostani zárt rendszerre van kötve, de én nem látok rajta biztonsági hűtőkört.. Az újaknál írják, h kell. Ez hogy néz ki, ez a "hőcserélő" vagy mi, nem nagyon találok ilyeneket a neten. Vagy nem nagyon "szokás" ezt feltenni?

Kapocska Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131866

„Elvileg az előremenő ágon van légtelenítő szelep, meg az egyik legtávolabbi radiátoron.”

Volna ezekről fotó?

„A visszatérőkön is van, ezekre rá van csavarva a kupak.”

Ha zár is, akkor jó.

„3 törölközőszárítóval”

Ezeken milyen légtelenítők vannak?

„ Átereszthet az mikrobuborékokat a rendszerbe?”

Biztosan van valamennyi porozitása a membránnak ,de az áteresztése hónapokban

mérhető (víz elnyeli a gázt és amíg a víz nyomása nagyobb nem is akar átmenni ,persze nem

üzem közben ,mert akkor egyforma ).

Az újbóli légtelenítés előtt melegítsd fel a vizet kb. 15fokkal magasabbra mint a

szokásos fűtési hőmérséklet (nyomással is lehetne játszani ,de gondolom macerás a kazánban

a tágulási kezelése).

Kazán áll-légtelenítés ,nyomás kompenzálás, majd csak a nyomóágban hagy meg a nyitott légtelenítőt.

Előzmény: Meister (131865)
Meister Creative Commons License 2024.12.31 0 1 131865

Kazán leeresztése után valamivel 1 bar fölé. Gyárilag 1 bar lenne a nyomása. 120 nm egyszintes lakás, 5 radiátorral, és 3 törölközőszárítóval.

Előzmény: Kapocska (131864)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.31 0 0 131864

"azt idén kellett fújni."

És mennyi lett a nyomása vízoldalon nulla nyomásnál?

Előzmény: Meister (131862)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.31 -1 1 131863

""A hőcserélő bekötése: 6 éve egyszer cserélve lett"".-

A KN3 ha jól van beépítve,akkor soha nem megy tönkre.Na többek között ezért is írtam neked azt amit írtam,a köpeny oldalnak kell lennie a fűtésoldalon,mert onnan jön a kosz.Gyakorlatilag az a 10 cm átmérőjű henger benne a spirállal,soha nem tud eldugulni ,a legkoszosabb fűtésrendszertől sem. A spirál oldala viszont ugyanúgy érzékeny a koszra mint egy lemezes hőcserélő.Neked mostani állapotok szerint pont ez az oldal kapja a dzsuvát.

Aki neked ezt így berakta ,na azt ne hívd el újra,mert halvány fogalma sincs mit csinál.Nézesd meg több szakival is.Mondd el nekik az itt kapott tanácsokat,véleményeket.

Előzmény: KovacsB3 (131859)
Meister Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131862

Sziasztok!

Kondenzációs kazán, két külön kört kapcsol, és szürcsögnek egyes radiátorok.

Elvileg az előremenő ágon van légtelenítő szelep, meg az egyik legtávolabbi radiátoron. (Ide vettem idén egy újat próbaképpen, azaz ez új.)

A visszatérőkön is van, ezekre rá van csavarva a kupak.

Az előremenőn az egyiknél egy pár napig rácsavartam a kupakot, amikor lecsavartam, sziszeget, az jónak tűnik, még az egyik utána lévő radiátor levegősödik fel minimálisan, ott hallom a szürcsölést.

Tervezek arra is tenni egy légtelenítőt.

Ja, és elvileg a kazánban benne is van egy légtelenítő szelep, ariston, és az is nyitva van.

Van valakinek ötlete?

(A kazánban van beépített tágulási tartály, azt idén kellett fújni. Átereszthet az mikrobuborékokat a rendszerbe? 1.4 bar a kazánnyomás, ott kavitálnia már nem kéne a szivattyúnak.)

Fishor Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131861

Igen. Egyre gondolunk, csak fordítva írtam. 

Előzmény: Kapocska (131852)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131860

Ok.

(szűrőt nem javasoltak, ha már látták az állapotokat?)

Előzmény: KovacsB3 (131859)
KovacsB3 Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131859

Sziasztok!

Igen, az volt az alapprobléma, vagy inkább alapigény, hogy ne jusson a padlóba 40 foknál melegebb víz. A hőcserélő azért maradt a rendszerben, mert annak idején aki a kazáncserét csinálta azt mondta, hogy a régi felszálló vascsövekből szennyeződés jutna a kondenzációs kazánba amitől az tönkremenne. Ezen kívül így olcsóbb. Laikusként ezt (mármint az első mondást) kétségbe vonni nem lehet.

A hőcserélő bekötése: 6 éve egyszer cserélve lett. Az akkori szaki nem mondta, hogy ne hagyjuk bent hanem tegyünk helyette valami mást és sajnos én már arra sem emlékszem, hogy vajon eredetileg hogyan volt bekötve, így nem tudom megmondani, hogy fordítva kötötte-e be, vagy eleve így volt bekötve.

Annyi adatom van még, hogy a szivattyú most azt írja, hogy 1,1-1,2 m2/h a tömegáram, a kazánból nagyjából 42-43 és 47 fok közötti víz jön ki (47 felett lekapcsolja a lángot) a hőcserélő padlófűtés oldalán most 32-34 fokos víz megy előre, de a hőmérő az átkötés után van!

Keresek valakit aki az egész rendszert felméri és újra tervezi, kérlek ezen a kérdésen ne vesszetek össze :) És köszönöm mindenkinem a segítséget.

Előzmény: Kapocska (131856)
akkokoko Creative Commons License 2024.12.30 -1 0 131858

Közben volt a hőközpontos. A társépületben egy strangon nem volt fűtés. Megdöbbent, hogy milyen alacsonyan van a nyomás (8 métert beszélt?). Légtelenítetg egy fél órát megint. B@szom levegős volt! 

Minden strangon lehűlt a víz a csövekben! Egyedül otg nem, ahol pattig! Otg tűzforró!

akkokoko Creative Commons License 2024.12.30 -1 0 131857

Szia!

Hosszában, felfelé tartottam ellen. Akkor maradt csendben.

Ma kinnt voltak a távhőtől, (mert jeleztem nekik, hogy már kopogó hang is jelentkezetg, meg sípola fürdő radiátor. Tipikus régi levegős gondok) . Légtelenítettek. Azóta mintha patakocska csobogna a rendszerben.... Áááááá...... Hihetetlen!!!

Persze a pattogást majd talán egyszer! Lehet beállítási probléma.....    Hát igen. Máskor ilyen időben közepesen meleg csövek voltak. Most tűtlzforróak! Mindkettő....  Az is fura -de lehet ti tudtok segíteni-  hogy lehet az, hogy egyszer az egyik, másnap a másik a forróbb...

Előzmény: Capt.IQ229 (131746)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.30 -2 0 131856

Pr. oldal :                                    Szek.oldal

0,7m3/h     65.5mbar                                  1.4m3/h   20 mbar alatt

be 46       fokos                            be  22    fokos

ki  27.44                                       ki   31.2

14.9kW

be  46   fok                                   be  35  fok

ki  37,33                                       ki   39,3

6,96kW

A visszatérő emelkedésével arányosan csökken a teljesítmény ,de feltételezve,hogy

180m2-en  le tud adni 7kW-ot akkor nem éri el a 40fok fölötti értéket.

Ezek zárt szelepnél ellenáramba kötve

Mivel egyelőre nem tudsz kisebb előremenőt produkálni (külön padló szab, se tudna esetleg kisebb

teljesítményt kicsikarni a kazánból szakszerviz véleményt kérni)

Előzmény: Kapocska (131855)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.30 -3 0 131855

Ha  nem is  vagy együtt működő azért még azt a tanácsot adnám, hogy ha nem a régi szerelő jön

(aki esetleg elmagyarázná KN3 bekötés miértjét) akkor egyáltalán nem biztos, hogy meg kellene

cserélni a bekötést (az oké,hogy ellenáramban legyen!!!) mert a korróziós oldal a padló felől van nálad.

Előzmény: KovacsB3 (131849)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131854

Erre ő már választ adott (nem is értem a kérdést).

Előzmény: kormi07 (131853)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131853

"Ez így tökéletesen működik, leszámítva azt, hogy ha a hőcserélőn kerezstül 40 foknál melegebb víz jön, akkor az be is jut a padlóba."

az az igény, hogy ne jusson be a padlóba 40 foknál melegebb víz.

innen indult tegnapelőtt a sztori.

Előzmény: Capt.IQ229 (131850)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131852

A Loctite zsinór akkor képes a súrlódás csökkentésére a menetnél?

Szerintem növeli ,megfelelő mennyiség.

A cél,hogy a menet súrlódási ellenállása nagyobb legyen mint a belső ,amikor fordul benne a cső (ha egyről beszélünk).

Előzmény: Fishor (131851)
Fishor Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131851

Szia!

Köszi! Ez jó ötlet. Megfordult nekem is  az agyamban valami menetrögzítő, de a Loctite zsinórra nem gondoltam, pedig van itthon. Kicsit szentségtörésnek tartottam olyan helyre ilyesmit rakni egy új gyárilag kitalált csatlakozáshoz, ahova nem írja elő semmi, illetve gondolom nem is szoktak. A kifolyó cső ezen része gyárilag zsírozva van, csak gondolom a surlódás kiszorítja ha meghúzom. A Loctite zsinór akkor képes a súrlódás csökkentésére a menetnél? Az jó lenne, mert akkor nem is kéne annyira meghúzni a hollandert, hogy aztán az megszorítsa a kifolyócső mozgását, így annak a használata is kényelmes maradna. Ahogy néztem a tömítést úgyem befolyásolja a meghúzás, hiszen csak az O gyűrűk lazán vannak a horonyban.

Üdv: Fishor

Előzmény: Kapocska (131848)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.30 -2 0 131850

megnézetni mit lehetne kezdeni a rendszerrel.

Azt még elárulod, hogy mi a baj vele?

Vagy hogy mi az igény?

Előzmény: KovacsB3 (131849)
KovacsB3 Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131849

Elnézést mindekitől, az utolsó, témába vágó hozzászólásra válaszolok. A ház szigetelt, én magam semmit nem kötöttem és állítottam be, mindent vagy gépész szakember, vagy a hivatalos kazános végzett. Ha fordítva van bekötve a hőcserélő, akkor sajnos itt tart a szakma elérhető része, hogy ezt tudja produkálni. Ha a kazánt át lehet állítani padlófűtésre, akkor sajnos a kazános szakma is itt tart, hogy ezt nem tették meg.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, megpróbálok hozzáértőt keríteni helyben és megnézetni mit lehetne kezdeni a rendszerrel.

Előzmény: HWK12 (131846)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.30 0 0 131848

Valahol valami mégiscsak átviszi a forgó mozgást.

Úgy néz ki, hogy a tömítés határáig meghúzott hollandernél a belső súrlódás

ellenállása nagyobb mint a hollander menetén.

Meg kellene növelni a hollander menetének súrlódási ellenállását tömítés határáig teflon v. loctite 55 menetre való tekeréssel

még nem látható mennyiséggel v.  a belsőt csökkenteni (szilikon zsír)  .

Előzmény: Fishor (131847)
Fishor Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131847

Sziasztok!

Beszereltem egy Mofém Junior Evo álló kmt csaptelepet. A felső kifolyócsövet ha csak kézzel húzom meg akkor könnyen jár, de néha meglazul a szorítóanya, ha erősebben meghúzom csőfogóval, akkor meg nagyon szoros lesz a kifolyócső forgása és visszalazítja a szorítóanyát. Mennyire kell azt meghúzni? Nem az lenne a lényeg annak a műanyag teflonnak a horonyban, hogy azt szorítja a hollander és a kifolyócső meg könnyen mozog szorítás után is? Vagy hogy kell úgy csinálni, hogy ne lazuljon le a hollander, de a kifolyócső könnyen mozogjon? (A teflon a helyén van, nem jött ki a horonyból.)

Üdv: Fishor

HWK12 Creative Commons License 2024.12.29 -3 1 131846

""De mivel a kazán elég nagy teljesítményű (legalábbis feltételezem, hogy ezért), az előremenő minimuma 43-44 fok körül szokott lenni, ennél alacsonyabbat nem is tud előállítani.""  

De tud akár 30 fokosat is ,csak totális mértékben el van cseszve a rendszered!!! Az a KN3 as hőcserélőd rosszul van bekötve,fel van cserélve a kazán oldal és a fűtőköri oldal.Jelenleg a köpenyoldalra van kötve a kazánod ,ezért van az ,hogy pillanatok alatt visszajut a kazánba szinte lehűlés nélkül az előremenő vized ,amire a kazánod min.6.5 kw-al  ráfűt,ezért alakul 43-44 re minimum az előremenőd.A köpeny oldalon keresztül olyan kis delta t-vel és ,nagy tömegáramban jön vissza a fűtővíz,amit egy 6.5kw min teljesítményű kazán értelmesen nem tud lekezelni,vagy tolja felfele a vízhőfokot,amig lehet ,vagy elkezd ki-be kapcsolgatni.(én feltételezem az utóbbit).Ezért annyi a gázfogyasztásod amennyi.

Amit tudsz tenni: megfordítod a hőcserélő bekötését, és figyelve hogy ellenáramban legyen(ez a képeken nem látszik,az lehet hogy jól van) ,teljesen elzárod a piros csapot,és leveszed a termofejet (fehér) a szelepről,mert NINCS rá szükség. A kazán előremenőjét lekorlátozod max 50 fokra. A képen látható piros szivattyút állítsd  fix fordulatra és maxra. A KN3 működési sajátosságából adódóan így a fűtőköri oldalon (köpeny oldal) nagy lesz a térfogatáramod és kicsi lesz a delta t-d --ez padlófűtésnél előny--a kazán oldalon a spirál oldalon meg fordítva azaz kicsi térfogatáram,nagy delta t. Magyarán a kazánod jócskán benne lesz a kondenzációs tartományban,és nem fog ki-be kapcsolgatni(gázt zabálni) 50 fokos max előremenőnél,kb 40-35 fokos lesz a visszatérőd,a fűtőköri oldalon meg a KN3 sajátosságából adódóan buksz kb 8-10 fokot ,azaz a max előremenőd nem lesz több 40-42 foknál.(és ha beáll a rendszer kb lesz 2-3 fokos delta t-d 

Vagy : az egész hőcserélő hóbelabancot kiszeded és direktbe kötöd a kazánt.És akkor a kazánon szabályzod le a max előremenőt pl 40 fokra.

Teljesen felesleges a rendszeredbe az a hőcserélő. A Kn3-t meg HMV készítésre fejlesztették ki, nem fűtés leválasztásra.(az más kérdés,hogy arra is használható jelentős hőfok buktával)

Előzmény: KovacsB3 (131803)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131845

hogy csak találgatunk.

Főleg ,hogy időnkét két szálon is futunk , néha egyszerre.

Mára vége . :-)

Előzmény: trakisbandi (131842)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131844

de ez már hosszadalmas beszabályozás. Ami nem várható el egy telepítő embertől.

Pontosan, erre utaltam lejjebb.

Sajnos -feltehetően- neki ELADTAK valamit jó pénzért, MEGOLDÓ ember színében tetszelegve.

Egy tisztességes, tudással rendelkező SZAKember valószínűleg a rendszerre ránézve tudott volna egy működő egységet összerakni pusztán tapasztalatból. Aztán valahogy már csak finomítani kellett volna.

Mindig mondom, hogy egy RENDSZERT redszerként szabad csak kivitelezni. Minden kiemelt/kihagyott elem nem fog működni. Annál már jobb és sokszor célravezetőbb egy minél butább minél egyszerűbb megoldást választani.

Jelen esetben én a helyében megpróbálnék egy időalapú fűtésvezérlést összedobni törekedve az elvárt komfort megvalósulására és figyelni a fogyasztást. Van még bőven idő tavaszig, lenne tapasztalat.

Csak sajnos ez az egész borul, amikor (és valamikor meg kell történnie) eljön a szigetelés.

180nm B30 szigetelés nélkül maga a kőkor, esetleg a sötét középkor a mai világban.

Előzmény: trakisbandi (131843)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 -1 0 131843

" Talán a legnagyobb hiba az evohome ráaplikálása volt így erre a rendszerre "

Nekem az a furcsa, hogy egy közel (jelenlegi áron) 100 000 forintos szobatermosztáthoz nem vettek meg egy néhány ezer forintos külső hőfok érzékelőt. Ez szerintem a telepítő sara, vagy tulajé .

Nekem a külső hőmérséklet függvényében változik a kazán előremenő hőfoka. Különböző meredekségeket lehet állítani, de ez már hosszadalmas beszabályozás. Ami nem várható el egy telepítő embertől.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150339637&t=9182044

"Külső hőmérséklet érzékelő nincs, a kazán hőfokát jelenleg nem tudom szabályozni, ezt az Evohome teszi meg, opentherm-en keresztül."

Előzmény: Capt.IQ229 (131840)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 -1 0 131842

Igen így kezdődik.

De ezzel egymenetben emelkedik a kilépő hőmérséklet, mert a kazán nem tud lejjebb modulálni.

A következő pillanatban már 1°C lesz......és így tovább .

A számításokból ezeket a dolgokat nem szabad kifelejteni.

Viszont ha akkora a hőigény, hogy a kazánnak nem kell minimumra modulálni, akkor meg simán meg lehet csinálni amit írtam.

Megint ott vagyunk, hogy csak találgatunk.

Előzmény: Kapocska (131839)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 -1 0 131841

Hibának hiba (KN-3) ,de az az 1,2mH2O ellenállás  (UP15-65- ös szivattyú)

nem a probléma okozója.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131840

Valószínűleg így van. És ezért IS lehet nagy a fogyasztás pocsékolás. Főleg átmeneti időszakban.

Kazánt igény szerint járatnám, zónákat, köröket beszabályoznám akár csak az osztógyűjtőnél. 

Talán a legnagyobb hiba az evohome ráaplikálása volt így erre a rendszerre.

Előzmény: trakisbandi (131837)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 -1 0 131839

200l leszabályozás  0,5fok hőem. a kazán visszatérőn.

De ha a min.tartomány   fölött tud fűteni akkor marad valamennyi szab. tartománya

a kazánnak is ,ami kell is ,mert ahogy melegszik a padló annál kisebb lesz

a hőfelvétele.

Előzmény: trakisbandi (131837)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.29 0 1 131838

Basszus és tényleg. Azttasasszem. :)

colos oldal a kazán.

Előzmény: HWK12 (131835)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131837

"Azt nem írta ki állítja le ,ha a szobatermosz kér."

A kazán, mert nem tud jobban lemodulálni emelkedik a kilépő (előremenő) hőfok a beállított fölé (ami lehet akár 70°C is) .

Főégő kialszik, kilépő hőmérséklet csökken .......

"Termoszelep kikötve lehet még följebb menne (ha minden így marad,kazán + term)

tehát ez nem oké."

Igen az biztos,hogy a kazán beállítása nélkül nem ér semmit.

Mikor a termoszelep kezd leszabályozni a kazán helyett, onnantól a kazán pocsékolja a gázt, nagy valószínűséggel kilép a kondenzációs módból (megemelkedik a visszatérő) és elpöfékeli gőz formájában.

De majd jön KovacsB3 és megmondja hogy dönt az információk birtokában.

Mivel a viessmann Vitodens  2019 január óta üzemel nála (ekkor kérdezett kondis kazán oldalon)

Előzmény: Kapocska (131832)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.29 -1 2 131836

A 3.mondat így helyes: MINDIG a KONDENZÁCIÓS kazánnak.

Előzmény: HWK12 (131835)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.29 -1 2 131835

Nem tudom észrevette e valaki,hogy a képen egyértelműen látszik,hogy a KN3 as rosszúl van bekötve.

A képen látható,a bekötőcsonkok méretéből,hogy a köpenyoldalra van kötve a kazán és a spiráloldalra a fűtéskör.

Pont fordítva kéne bekötni ,ha fűtésrendszer van leválasztva KN3 al akkor MINDÍG a kazánnak kell lenni a spiráloldalon. És persze ellenáramban,de ez a képből nem derül ki.

A KN3 sajátossága,hogy a köpenyoldalon van a nagy térfogatáram,kis delta t,--ezt egy 6.5 kw os min.teljesítményű kazán NEM tudja lekezelni.

Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131834

"Köszönöm, úgy tűnik sikerült is nagyjából beállítani,"

Ilyen infóval meg sokra megyek (legalábbis én).

Előzmény: Kapocska (131833)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131833

10,65kW  60W/m2

7,2kW       40W/m2

Előzmény: Kapocska (131832)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131832

"leállásokkal mint í folyamatos pocsékolással."

Azt nem írta ki állítja le ,ha a szobatermosz kér.

Így lezárva ahogy volt 40fok fölé ment a padló előre.

Termoszelep kikötve lehet még följebb menne (ha minden így marad,kazán + term)

tehát ez nem oké.

A másik,hogy szinte minden kazánban van kézi v. aut. bypass  lehet ,hogy  itt is elég volna

egy minimális nyitás a kerülőn ,hogy itt se menjen zárt nyomóággal a szivattyú  v. túláram szelep ,de az most nincs.

25-80-as szivattyúnál lehetne növelni a mennyiséget

Kazán 45/35,7 1m3/h       padló  30/37,7      1.2m3/h            10,65kW

Előzmény: trakisbandi (131831)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131831

Erre a válasz a  táblázatod.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=168629782&t=9054448

De szerintem még mindig kisebb lesz a gond a leállásokkal mint í folyamatos pocsékolással.

Előzmény: Kapocska (131830)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131830

Ok, csak mennyire tud lemodulálni az a kérdés még áll.

Előzmény: trakisbandi (131826)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131829

Ha a fogyasztás a gond akkor szar ügy.

Basszus, 180m2 B30 szigeteletlen ház. :((

Kiszálltam, nem a T/A meg a hőcserélő környékén van a hiba. :(

Előzmény: Capt.IQ229 (131828)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131828

Összeraktam a fejemet.

Elvitt a T/A, meg a termoszelep, meg a nyit-zár, mennyire nyissam.

Ha kondenzációs a kazán és CSAK padlófűtés van akkor kazánt beállít ennek megfelelően 30-40 fok közé, esetleg külső hőmérséklet függvényében.

Mit, hogyan vezérel és érzékel az a Evohome?

Hány zóna? Hogyan vezérelve? Kell-e?

Széttákolt, átépített, felokosított rendszert szakember sosem fogja jól beállítani neki, mert napok, hetek tapasztalása, figyelése kellene hozzá.

Ha a fogyasztás a gond akkor szar ügy.

Előzmény: Capt.IQ229 (131827)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.29 -1 0 131827

Na már értem.

Úgy kell összevadászni az infókat.

Ebben az esetben teljesen más a felállás.

Kazánt  bekell lőni valami hozzáértőnek .

T/A az a szekunder oldalon van, remélem ezt jól látom.

Kapilláris marhaságot ki kell kötni és ennyi.

Gondolom eddig is így volt. Már az eredti problémára sem emlékszem. Már ha meg volt nevezve ilyen.

Előzmény: trakisbandi (131825)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131826

Köszi !

Viessmann Vitodens 100-W használati utasítása

Fontos tudnivaló!
Az aktuális hőmérsékletszintre és az előremenő
hőmérsékletre vonatkozó előírt érték közvetlenül beál
lítható az adott fűtőkör kezdőképernyőjén .

Előzmény: Kapocska (131824)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131825

Bocs hogy nem linkelem, csak bemásolom

KovacsB3 2019.01.25
0 0 32199

Vitodens 100w WB1C a konkrét típus. Arról létezik táblázat, hogy milyen gázfogyasztás milyen teljesítmény értéket jelent?

A hőcserélő egy FÉL Spirec KN-3-as, azért van bent, mert 30 éves a csövezés a házban (egyébként nincs vele baj, nem ereszt), eredetileg egy nyílt égésterű FÉG kazán biztosította a hőt, majd a kondenzációs kazánra való áttéréskor és azóta is minden szaki azt javasolta, hogy nem ár leválasztani a csőrendszert a kazánról. A hőcserélő kazán oldali köre már rézcsövezéssel épült.

Előzmény: C20NE (32198)

Előzmény: Capt.IQ229 (131823)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131824

Vitodens 100-W
Típus: WB1C, 6,5 – 35,0 kW
Kondenzációs falikazán

Előzmény: Capt.IQ229 (131823)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.29 -1 0 131823

Honnan tudod, hogy kondenzációs a kazánja?

Előzmény: trakisbandi (131817)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131822

Gond egy szál se. :-)

Azért vannak különbségek :

Előzmény: trakisbandi (131818)
cucu Creative Commons License 2024.12.29 -1 1 131821

Értem, akkor zárja le! :)

(Ezt most végig olvastam...)

Előzmény: trakisbandi (131820)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131820

Üdv !

Valamit félreértettél !

A torlószelep nem kell oda LE kell zárni !!

Minden csepp víz ami megkerüli a hőcserélőt hatásfok romlást idéz a kondenzációs kazánnál.

KovacsB3 2019.01.25

Egy Honeywell Evohome termosztát van a kazánra kötve opentherm-en, ezért előremenő hőfokot nem tudok állítani, azt automatikusan kezeli. Most éppen 46 fok az előremenő a kazán szerint.

A mostani hidegebb időkben 23-25m3/nap a fogyasztásom, ami nekem soknak tűnik.

2020 ban megjelent KovacsB3 a (HŐ)Szigetelések topikban.

A probléma azóta is fennáll. Csökkentette a lakás hő igényét, de az okos rendszert nem állították utána.

Sehol nem ír radiátoros rendszerről. a padlófűtéshez NEM kell a keverőszelep egy kondenzációs kazánhoz. A kondenzációs kazánok fel vannak készítve az alacsony hőfokú működésre az enyém ha jól emlékszem 23°C-tól kezd szabályozni. Viszont ha átállítom radiátoros fűtésre akkor kezd 40 °C környékén.

A keverőszelepes, kerülős rendszer egy régi cirkó-hoz való ami szétrohad 40°C alatt !

Előzmény: cucu (131819)
cucu Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131819

Bocsi, én sem akarok beleugatni, meg nem is értek hozzá egyes topictársak társaságában, :) szóval a torlószelep beállításhoz nekem van egy sztetoszkópom, és azzal szoktam hallgatódzni, hogy a megnyitásakor mikor csendesül el biztonsággal a rendszer. Ráteszem a radiátorra, vagy csőre, bár a csőre nehezebben megy, és fülelek. Elég volna ha közvetlenül a fülemet szorítom oda, de eddig az nem sikerült... :)

trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131818

KovacsB3 -nak szerettem volna reagálni (bocs Kapocska) .

trakisbandi Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131817

Üdv !

Bocs hogy bele vaú, de

"A kérdésem, hogy mennyire kell megnyitni a torolószelepet? "

Szerintem a kazáncserét nem mesélték el az okos szobatermosztátnak !

Mert a hőcserélő eleve hibát visz a Kondenzációba,mert emelkedik a visszatérő hőmérséklet.

Lehet szükséges az oxigéndiffúz csövek miatt ( nem tudjuk)

A torlószeleppel (ami megkerüli a hőcserélőt ) meg, egy cimborát idézve nem sza..unk a kútba csak a kávára aztán belelökjük .

Azon igyekszünk hogy minél jobb hatásfokon működjön a drága pénzen vett kondis kazán és aztán egy kerülővel becsapjuk.

Megint csak szerintem a torló szelepet le kellene zárni, a kapilláris szabályozót kinyitni teljesen és a kazánnak elmesélni, hogy padlófűtésre dolgozik (43-44 fok körül szokott lenni, ennél alacsonyabbat nem is tud előállítani). jelenleg radiátoros fűtésre van állítva

Nagyon úgy gondolom, hogy csak okosba cserélt kazánt a mester.

Mert előzőleg szigeteletlen volt az olvtárs lakása, akkor szerintem másik kazán is lehetett, mert 20-25 köbmétert meghaladó gázt tüzelt el.

Előzmény: Kapocska (131816)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131816

Sok mindent visszalehetne vezetni nyomásviszonyokra ,de egyrészt nem

mérhető másrészt nem közérthető.

A gondod a hőmérséklettel volt, az egyik megoldás ,hogy nyitsz a szelepen,

hogy a visszatérő meghűtse az előremenőt.

De csak az elviselhető szintig kell benyitni ,mert különben kazánoldalon rosszabb

lesz a helyzet.

131804 hsz minden része megvizsgálva?

A kapilláris termoszelep meghibásodásának esetére szoktak tenni egy

cső v. egyéb termosztátot az előremenőbe (védelem), ami lekapcsolja a kazánt.

Előzmény: Kapocska (131815)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131815

Igen.

Előzmény: KovacsB3 (131814)
KovacsB3 Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131814

Köszönöm a dícséretet, valóban komolytalanok a gépészeti ismereteim, ezért is kérdezek. A kérdésem a szelep konkrét működésére vonatkozott, azaz minnél inkább el van zárva, annál inkább nagyobb nyomáskülönbségnél fog átengedni vizet, vagy fordítva?

Előzmény: Kapocska (131812)
nixon70 Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131813
Előzmény: .:NRW:. (131810)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.29 0 0 131812

Komolytalan vagy!

Egyszer már leírtad , ha ennek ellenére sem megy akkor hogy menne a

kétoldali kapcsolat?

Előzmény: KovacsB3 (131811)
KovacsB3 Creative Commons License 2024.12.28 0 0 131811

Igen, a szivattyú pár éves, Alpha2 és állandó nyomásra van állítva. 

Azt segítsetek még megérteni, hogy a piros (T/A?) szelepen mit lehet állítani? Milyen paramétere változik ha ki, vagy betekerem?

Előzmény: Capt.IQ229 (131808)
.:NRW:. Creative Commons License 2024.12.28 0 0 131810

Hello, kádtöltő csaptelep hollandiját (fekete színű) milyen módszerrel érdemes meghúzni, hogy ne hagyjon nyomot / sérülést a felületén. 

Előre is köszönöm a tippeket. 

Kapocska Creative Commons License 2024.12.28 0 1 131809

"Azt jól gondolom,"

Igen.

Előzmény: KovacsB3 (131806)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.28 -2 0 131808

Szerintem mikor ez épült akkor még nem ez a szivattyú volt oda téve. A T/A szelep akkor volt fontos.

MOST T/A-t kinyitnám és a szivattyút (az valami grundfos alpha?) állandó nyomáskülönbségre állítanám és ennyi. autoadapt-ot én  nem szeretem, meg az éjszakai módot sem (ha van rajta ilyen). Menjen és kész.

Előzmény: KovacsB3 (131806)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.28 0 0 131807

Azt értem, hogy az átkötő szakaszon a torlószelepet meg kellene nyitni,

Ez most miért van elzárva? 

Előzmény: KovacsB3 (131799)
KovacsB3 Creative Commons License 2024.12.28 0 0 131806

Köszönöm, úgy tűnik sikerült is nagyjából beállítani, vagy legalábbis elindulni az úton a beállítás felé. Azt jól gondolom, hogy ha az előremenő bizonyos hőfok fölé megy, akkor a fehér szelep elzár, és az így keletkező nyomáskülönbséget a piros szelep engedi át és egyenlíti ki, közben bekeverve a visszatérőt az előremenőbe?

Amikor ez a rendszer épült még nem volt szerintem keverőszelep.

Előzmény: Kapocska (131804)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.28 0 0 131805

Nem ismerve minden részletet , ennek alapján sokkal célszerűbb lett

volna keverőszelepet beépíteni a hőcserélő helyett.

Előzmény: Kapocska (131804)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.28 0 0 131804

"de ha hosszabb ideig megy a fűtés (értsd pár órát), akkor már simán felmegy 40 fok fölé is."

Ekkor állítsd be úgy a szelepet,hogy 40fokra v. alá menjen a hőmérséklet.

Majd zárd le a termoszelepet (pl. 42 fokon, érzékelő melegítés ismert hőfokon) és megfigyelni van e

áramlási zaj ami már zavaró.

Előzmény: KovacsB3 (131803)
KovacsB3 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131803

Logikus kérés, elnézést, gondolhattam volna rá, csatoltam a képet az érintett elemekről. A kazán egy kondenzációs gázkazán, előremenőt nem tudok rajta állítani, mert egy opentherm-es termosztát vezérli (Honeywell Evohome) és az előremenőt is a termosztát kezeli automatikusan, sajnos nincs mód a módosításra benne. De mivel a kazán elég nagy teljesítményű (legalábbis feltételezem, hogy ezért), az előremenő minimuma 43-44 fok körül szokott lenni, ennél alacsonyabbat nem is tud előállítani.

Ha csak rövidebb ideig megy, akkor ezzel nincs is gond, mert a hőcserélőn esik annyit a hőmérséklet, hogy 40 fok alá menjen, de ha hosszabb ideig megy a fűtés (értsd pár órát), akkor már simán felmegy 40 fok fölé is.

Előzmény: kormi07 (131801)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131802

A kazán az milyen kazán, vegyes tüzelésű, vagy gáz, ha gáz van rajta valamilyen teljesítményszabályzási lehetőség, vagy fix lóerővel megy mindig?

kormi07 Creative Commons License 2024.12.27 0 1 131801

Ha tudnál képet feltenni, az jó lenne.

Előzmény: KovacsB3 (131800)
KovacsB3 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131800

Elnézést, az átkötő szakaszon nem torlószelep van, hanem egy ferde ülékű beszabályozó szelep, ha minden igaz.

KovacsB3 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131799

Sziasztok!

Van egy padlófűtés rendszerem, kazán -> hőcserélő -> padlófűtés kör. Az első kettő adottság, azon változtatni nem tudok.

A hőcserélő után az előremenő ágban van egy hőmérőm, majd egy átkötő szakasz érkezik, majd szivattyú és utána jön az osztógyűjtő. Visszatérő ágban jön az átkötő szakasz elágazása, majd egy termosztatikus szelep és a hőcserélő.

A termosztatikus szelepnek van egy érzékelője, ami az előremenő ágba van szerelve és ez a szelep teljesen nyitva van, az átkötőn pedig van egy torlószelep.

Ez így tökéletesen működik, leszámítva azt, hogy ha a hőcserélőn kerezstül 40 foknál melegebb víz jön, akkor az be is jut a padlóba. Azt értem, hogy az átkötő szakaszon a torlószelepet meg kellene nyitni, a termosztatikus szelepet pedig elzárni úgy, hogy kb. 38-40 fokos előremenő esetén elzárjon, így ilyen esetben a víz nem fordulna meg a hőcserélőn, a kazán leállna, a padlóban pedig az addig felmelegített víz forogna.

A kérdésem, hogy mennyire kell megnyitni a torolószelepet? A hidraulikához egyáltalán nem értek, de a padlót sem szeretném elégetni.

Ha van hozzáértő szakember, akkor köszönettel veszem a tanácsát, meglátását!

Voyager00 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131798

Holnap megprobalom mérni, igen a fekete köteg az a kazánból indul, 

Előzmény: Kapocska (131797)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131797

Amit látok az első képen :

van egy kapillárcsöves termosztát ami nincs használva semmire (villamos fűtéshez elők.)

van egy kapillárcsöves hőmérő érzékelő rész, valószínű a helyi megjelenítésre/mutatásra

van egy ellenállás hőmérő érzékelő NTC

Az a fekete „kábelköteg” nagyon fölöslegesen hosszú (kazánhoz megy egyből?).

A helyi mutatás (kap.cső , az a középső ) és a fekete NTC érzékelőket kellene

25fokos vízbe belógatni egyforma magasságon az NTC értéket megmérni hány kOhm.

A  mérés idejére kazán kikapcs .    kikötni (v. a kazánnál v. a helyi kötődobozban ,ha van), mérni.

Eredmények leírása.

Előzmény: Voyager00 (131796)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131796

.. 

Előzmény: Voyager00 (131795)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131795

Kazánon beállítom az 58 fokot, a tartályon van egy hőmérő, azon 43 fokot mutat. Az elmaradt dolgokra ma még sajnos nem volt időm. Dobok pár képet a tartalyról

Előzmény: Kapocska (131794)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131794

https://immergas.hu/sites/default/files/termekek/tarolo/dokumentumok/UBS125_160_200_200S_haszn%C3%A1lati%20%C3%BAtmutat%C3%B3_20200929_1.pdf

Légyszi olvasd el itt a 8. fejezetet és ennek alapján válaszolj az eddig feltett kérdéseimre (amire nem volt).

Hol méred hol látszik a hőfok ? "58 fokra állítottam a hmv hőmérsékletet kérést, 43 fokos most a tartályban a víz"

van egy kapilláris hőmérő és egy termosztát(skálával?).

A következő lépés lehet a két érzékelő azonos hőmérsékleten való összehasonlítás elvégzése

Pl. 30fokra melegített vízbe helyezés.

Előzmény: Voyager00 (131793)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131793

Pont az a baj hogy késve érzi a hidegebb vizet. Azért gondoltam lentéb tolni.. Ma pld 58 fokra állítottam a hmv hőmérsékletet kérést, 43 fokos most a tartályban a víz és nem veszi észre 

Előzmény: Kapocska (131780)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 131792

Köszönöm a segítséget 

Előzmény: Kapocska (131778)
kiggyo Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131791

Szegeden volt egy cég akik CNC-vel vágtak huzalos technológiával EPS/XPS díszeket, egyedi rendelésre. Kimondottan régi díszes homlokzatok felújítására, az eredeti minták alapján.

Előzmény: JAMIE222 (131786)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131790

Erre szoktam azt mondani, hogy a ház értéke sem annyi, mint egy csupasz kádár-kockáé.

Előzmény: botsinkai (131789)
botsinkai Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131789

Lehet rendesen hőszigetelni a műemlék homlokzatot is, csak a díszítés újraalkotása a "sima" szigetelés árának 2-4-szerese a homlokzati struktúrától függően.

(Átlag szigetelés kb bruttó 30e ft/m2, a díszítés 30-100e/m2)

Előzmény: JAMIE222 (131786)
lucido Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131788

Koszi, ez szerintem jo lesz! A kulso homersekletet a foldrajzi helyzet alapjan ismeri ugyhogy kulso erzekelo sem kell.

Előzmény: Kapocska (131783)
nixon70 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131787
Előzmény: lucido (131782)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131786

Mondjuk ezen néha elgondolkodok, miért ne lehetne rendesen hőszigetelni egy  csicsásabb homlokzatot. Talán kiönteni vagy kifaragni eps-ből, akárcsak 6-8cm vastagságban. Nyilván drágább lenne, mint egy sima falszigetelés, de megmaradna az eredeti forma.

Előzmény: lucido (131785)
lucido Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131785

Sajnos. Pedig jo lenne ha lehetne szigetelni.

Előzmény: JAMIE222 (131784)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131784

Akkor te vagy, illetve a lakásod a kivétel, sorry, vedd úgy, hogy nem szóltam.:(

Előzmény: lucido (131782)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131783

Tudtommal ilyen úri huncutságban nem bővelkedik a piac.

Itt van egy előtanulmánynak (biztos nézted már):

https://www.gepeszbolt.hu/doc/honeywell/Honeywell%20Evohome%20haszn%C3%A1lati%20%C3%BAtmutat%C3%B3.pdf

Előzmény: lucido (131779)
lucido Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131782

Wifis termosztatok tobbsege elemes. A lakas legtobb helysege csak idoszakosan hasznalt, a hoszigetelest pedig nem lehet tovabb javitani muemlekvedelmi okokbol.

Előzmény: JAMIE222 (131781)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.12.26 0 2 131781

Szentségtörök, majd kapok a pofámra a szakiktól:)

Szóval a szobánkénti szabályozgatás, főként telefonról, egyszerűen ablakon kidobott pénz, ha a házad rendesen hőszigetelve van. Ha nincs, akkor meg éppen arra kellene költeni, nem másra. Amúgy ha telefonról akarsz bazseválni, akkor ahhoz wifis kütyü kellene minden radiátorhoz, tehát áram.

Előzmény: lucido (131779)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131780

„hőmérő tok aljáig?”

Korrekció:

Ha nincs az alján akkor hamarabb mér meleget mert fölszáll a meleg víz(fajsúly).

Előzmény: Kapocska (131778)
lucido Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131779

Cirkos radiatoros futes szabalyzasat szeretnem korszerusiteni. Most egy Vaillant cirko, egy csomo radiator es egy fali termosztat van beszerelve.

A cel az, hogy szobankent lehessen a homersekletet szabalyozni es lehetoleg ne kelljen vezetekekek huzni. A szobak homerseklete jo lenne, ha telefonrol beallithato lenne.

Az elkepzelesem, hogy a kazan egy kozponti egysegen keresztul lehetne szabalyozva egy kulso homerseklet erzekelo es a vezetek nelkuli radiatorszelepek jelei alapjan. A radiatorszelepek pedig a szobak homersekletet szabalyoznak.

Van erre valami koltseghatekony megoldas?

Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 1 131778

https://www.aquamixwebaruhaz.hu/termek/immergas-ubs-125-v-120-literes-melegviz-tarolo-ingyenes-kiszallitas/

https://www.kondak.hu/termek/immergas-tarolo-homerseklet-erzekelo-ntc-indirekt-tarolo-szabalyzashoz/

Közelebbi adatot nem találtam róluk (bolt esetleg tudja).

„hőmérő tok aljáig?”

Ha van rétegződés a tárolóban akkor ott idővel kevesebbet fog mérni ,mert ugye a melegebb víz

van felül, ez egyrészt azt jelentené ,hogy hamarabb indul a meleg víz készítés.

Nem tudom milyen átmérőjű a hőmérőzsák, mennyire valószínű a fémes érintkezés

legalább egy oldalon , esetleg pálcával „beszorítani”.

Ha korábban így is jó volt akkor lehet érzékelő v. jelfeldolgozó hiba is.

Általánosan elterjedt az olyan NTC aminek az ellenállása 10 kΩ  25 °C-on.

Tehát méréseket kéne végezni, csatlakozók ,kötések tisztítás,korróziós termék tisztítás….

A mérés az érzékelőn történjen először ismert hőfokokon (higanyos v. normális hőmérővel mérve).

Előzmény: Voyager00 (131777)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131777

Az probléma lehet ha nincs teljesen letolva hőfok érzékelő a 3-as számmal jelölt hőmérő tok aljáig? 

Előzmény: Kapocska (131760)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131776

Ntc

D.Tibor. Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131775

Egy régebbi ariston oktatási könyvből (nyomda-hiba: felcserélték a be és ki hőmérsékletet)

Előzmény: HWK12 (131772)
smith Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131774

És újra ölt a nemtörődömség és ostobaság.
"A Borsó utcában egy 120 négyzetméteres családi ház előterében egy nyílt égésterű gázkazán és egy szintén nyílt égésterű vízmelegítő üzemelt jól szigetelő nyílászárók mellett."
https://telex.hu/belfold/2024/12/26/halal-csecsemo-megfulladt-budapest-szen-monoxid-mergezes

cucu Creative Commons License 2024.12.26 0 1 131773

Azért is érdekes ez a keringetés, mert amit utólag kapni késleltető áramkört, azok kb. 15 mp-ig keringetik...

Előzmény: HWK12 (131771)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -1 0 131772

Egy kis érdekesség: 20-21.oldal.

Gondolom az Ariston is a hagyományos kondenzációsok körébe tartozik.

https://cosmogas.sebokestarsa.hu/wp-content/uploads/2015/08/mydens_bemutatkozo.pdf

HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -1 0 131771

Köszi szépen.

Jól látni a grafikonon,hogy a 10 perces utókeringetés során érdemben nincs értelme annak amit csinál,kb 68 fokos vizet kergeti önmagában.

Mondjuk szerintem kb kétszer ennyi vízelvétel esetén azonos vízhőfok igénynél,mint amit írtál,a kazán az előremenőt 70-80 fok környékére is felvinné.

Előzmény: Degeczi (131770)
Degeczi Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131770

Fogalmam sincs, mekkora átfolyást jelent a zuhanyunk, nem mértem le, de saccra úgy gondolom max. a fele lehet ennek, 6-7 l/perc. Így 80%-os teljesítményen dolgozva 61C körül van az előremenő ahhoz, h meg legyen a beállított 50C HMV, és jól látható, ahogy a zuhanyozás végén ez rögtön megugrik:

Előzmény: HWK12 (131769)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -1 0 131769

Egyébként ha ennyire “okos” rendszered van akkor linkelhetnél egy dokumentált előremenő hőfokot hmv termelés alatt mondjuk olyan 14l/perc esetén amit tud a 2300as kazánod

Előzmény: Degeczi (131758)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -2 0 131768

Szerintem kezd hatni számodra a 40-60 fokos pálinkád :-)))

Előzmény: Kapocska (131766)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -1 0 131767

Belső utókeringetés… magyarán a kazán a primerkörben lévö kb 2 liter 70 fokos vizet kergeti magában .Ennek mi értelme???

Előzmény: Degeczi (131758)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131766

Úgy értsd ahogy a realitás diktálja! :-)

(síelés után(1-2nap) hazaérve qurvára nem lesz 70-80fokos előre)

Előzmény: Kapocska (131765)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131765

"nemhogy 70-80 fok nincs"

Világos , de nemcsak kondisnál sem megy fel,hiszen a másik oldalon ott a 15fok.

(síelés után hazaérve (1-2nap) qurvára nem lesz 70-80fokos előre)

Előzmény: kormi07 (131764)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131764

2v3 éve a kondis topikban komoly vitákat folytattam erről unicalfan kollégával, hogy hány fok a primer hcs hmv üzemben, kondenzál-e a kazán vagy sem.

aztán kiderült hogy részterhelésen(12-14kW) nemhogy 70-80 fok nincs az előremenő, de 60 se.

hmv üzemben szerintem azért csinál utókeringetést, hogy a szek hcs-ben ne maradhasson kb 40 foknál melegebb víz.

kádtöltés 2/3 teljesítmény

Előzmény: Kapocska (131757)
nagykunsági Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131763

Nem nézi a fűtésigényt. 

Olyan minimális hőmennyiség marad, hogy nem észrevehető a fűtésben. 

Előzmény: HWK12 (131756)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131762

Abban a hőmérőzsákban 1db dolog van? nincs ott hőmérséklet kijelző?

Előzmény: Kapocska (131761)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131761

Indirekt része.

Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131760

És az csak látszik ,hogy egy érzékelő pl. NTC v. egy kapillárcsöves termosztát ami akár 230V-ot kapcsol.

Előzmény: Voyager00 (131759)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131759

Megtörtént, semmi használható infó nincs rajta sehol., csak már arra sem emlékszem hogy ez a kazánhoz kaptuk e, vagy az indirekt tárolóhoz járt. 

Előzmény: Kapocska (131755)
Degeczi Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131758

Boschban is van, itt a tegnap éjjeli zuhanyozás folyamata, jól láthatóan 10 percig végez belső utókeringetést:

Előzmény: nagykunsági (131754)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 -1 0 131757

Jó ez a matek, én is azt írok amit akarok.

Azért nagy általánosságban egy kazán szivattyú tud 1m3/h vizet forgatni a primer oldalon.

Ha mondjuk ez 60fokos és a  visszatérő 39fok , szek. oldalon 15 a bejövő 10l/p esetén 49fölött

a kilépő (elég bőven zuhanyozni). 23.8kW

Más számokkal helyettesítve  pr. oldalon 0,8m3/h                 

15 a bejövő 10l/p 46 fok kilépő a szek. oldalon  22kW

80fokkal 32kW

1m3 esetén 35kW

Vége.

Előzmény: HWK12 (131751)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -2 0 131756

És hova keringet utó hmv után ha pl nincs fütésigény?  Mondjuk nyáron 35 fok melegben ? Fűti a radiiátort ugye? Vagy a padlófütéskört???

Hát bármennyire is fura kazán az ariston azért ők sem ennyire hülyék

Előzmény: nagykunsági (131754)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131755

Nincs pontos adat.

Vedd ki , nézd meg milyen termosztát (kapilláris) , érzékelő van beépítve.

Előzmény: Voyager00 (131752)
nagykunsági Creative Commons License 2024.12.26 -1 1 131754

Lehet, hogy 1 kazánban sincs, de az Ariston kivétel, mert abban van. 

Előzmény: HWK12 (131745)
-laller- Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131753

Köszönöm! 

Előzmény: Kapocska (131728)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131752

Valószínűleg igazad lesz. De nem találok a típushoz megfelelőt. Esetleg tudnál adni linket hogy melyik lenne a nekem való? 

Előzmény: Kapocska (131730)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -1 0 131751

Hmv termeléskor 70-80 fokos a primer kör

Mondjuk 2x annyi mint fütés üzemben , mégsincs utókeringetés

Ha nincs fütés igény utána akkor az úgy is marad melegen , mégsincs olyan probléma amit felvázoltál

Az utokeringetést azért találták ki, hogy az ingatlant fütsed a bennmaradt melegvízzel és ne az eget a kéményen át

Előzmény: Kapocska (131748)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131750

Hány másodpercig megy?

Előzmény: Kapocska (131749)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131749

"melegen tartja a hőcserélőt"

Hány fokos az ?

Előzmény: Kapocska (131748)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 -1 1 131748

"És csak kérdezném”

Én csak mondanám , valószínű a hőcserélőre bemenő alacsony hőmérséklet

miatt nincs „túlmelegedés” a primer hőcserélő kimenetén(nem mindegy ,hogy 50fokos a visszatérő v. 25-30).

Ha visszavált fűtésre és az érzékelő magas hőm. észlelne biztos lenne keringetés.

(netán modulálnak is HMV készítéskor ?)

Majd kérdésed továbbítom a tervezők felé.

Előzmény: HWK12 (131745)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -1 0 131747

Nem kell ezt túlbonyolítani. Ilyenkor az a legegyszerűbb megoldás,hogy befúr egy nagyobb (12-es) lukat megcélozva a cső közép nyomvonalát. (nyilván ferde lesz a luk) .Majd kétkomponensű folyékony dűbellel beleragassza a 8-as menetes szárra rögzített gumis bilincset,amit egyből rá is csavar a csőre.

Előzmény: Kapocska (131744)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.26 -1 1 131746

Nem kell túlgondolni.

Ha a feszítésre elhallgat akkor feszíteni kell.

2 variáció.

Aláfeszítesz valami éket és elnyomod a faltól.

Odahuzatod a falhoz valami kengyellel, hiltiszalag szerűvel.

Innen mi nem tudjuk megállapítani, hogy te merre feszíted olyankor mikor elhallgat.

Előzmény: akkokoko (131735)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.26 -2 1 131745

És csak kérdezném,hogy akkor mi van HMV termelés után,akkor ott nincs utókeringetés,egy kazánban sem,ha megfigyeled. És akkor aztán van ott meleg a 24-30 kw-on pörgő kazánban.

És arról nem is beszélve,hogy egyes gyártók kazánjaiban,van olyan komfort beállítás,ami direkt melegen tartja a hőcserélőt (szekundert,de ezáltal a primer is az lesz) hogy gyorsabb HMV legyen.

Előzmény: Kapocska (131727)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 0 131744

„feszíteni a csövön a csendért (kikötve húzatni).”

(kerítés vezérdrót feszítő)

Az új bilincs korrekt beépítéséhez 5-ös laposvasból (kimerevítve, ha szükséges) T legyártás,

falba 2furat a T szárára hegesztve a bilincset tartó csavart (cső alá befeszítve rögzíteni a falba).

Előzmény: Kapocska (131743)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.26 0 1 131743

„Csak ahogy írod, ez tüneti kezelés.”

Nem egyedül maradtál a problémával?

„Lötyög a falban, ki van tágulva stb...”

(új furat tipli ,6-os állványcsavar 10-es kulcsnyílással)

Az új bilincs beépítése azért lenne macerás ,mert a képen is látszik,hogy a

falban lévő furat nem a cső függőleges középvonalában van (csövezés utáni beépítés).

És az újnak pedig ott kellene lenni,mert különben a tartó csavart hajtogatni

kellene ahhoz,hogy betudd építeni.

Addig is próbáld kitapasztalni ,hogy melyik irányba és mennyit kellene

feszíteni a csövön a csendért (kikötve húzatni).

„az áttörések pucolhatók valamilyen módon?”

Próbálkozni lehet pl. csavarhúzónak látszó valamivel.

nagykunsági Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131742

Elég lett volna lehajtani az előlapot :)

Előzmény: trakisbandi (131740)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131741

őő nekem genus one kombi van, '19 október óta muzsikál, évente-kétévente karbantartatva, ahogy eszembe jut.

hibátlan.(kop-kop-kop)

anyámnak clas evo 24 kombi van, még nem kondis, 2014 óta.

szintén hibátlan, víz-levegővesztésektől eltekintve.

bocs hazudok, egyszer leállt füstpresszosztát hibával, szétszedtem megmozgattam a sarukat rajta, azóta megy.

ennek vagy 7 éve.

tavaly elkezdett zörögni a szivattyúja, szerelő azt mondta lassan cserés lesz. oké.

szétszedtem, sacc 1mm-t lóg a tengelye sugárirányban, egyébként semmi baja.

összeraktam, azóta elhalkult:-))

Előzmény: nagykunsági (131738)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131740

Le a kalapot !!

Előkerestem a beüzemelési doksit.

Szóval ez nem az a típus ( Csak a gyártó azonos ).

trakisbandi Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131739

No ezért tettem fel a fotót.

Mivel nem volt vele gond nem is foglalkoztam vele.

Ezek szerint a régebbi még jobban muzsikál ?

nagykunsági Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131738

Nem, neked a Genius Premium Evo van. /nekem is. /

2017 óta megy nekem is, csak évente jön a szerelő karbantartani. 

Az ONE az utána következő generáció. Első szériák alaplapi problémával küszködtek.

https://www.kazanwebshop.hu/spd/3301018/ARISTON-Genus-One-24-ERP-fali-kondenzacios-kombi-gazkazan?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA9667BhDoARIsANnamQYtgMG4Y9hlBFpcUhv8aMHnZ-VFPA9O4YWN1fYAtyr7KL0cS-fD0UEaAgCREALw_wcB

Előzmény: trakisbandi (131737)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131737

Szerintem nekem is ez a tipus van, 2017 nyarán vettem télen beüzemelték azóta hibátlan.

Padlófűtés, 300 literes HMV mindkét körön mágneses szűrők.

Előzmény: Vass Tibor2014 (131709)
akkokoko Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131736

Most látom többen is válaszoltak! Mindenkinek köszönöm!

akkokoko Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131735

Persze! Oké! Csak ahogy írod, ez tüneti kezelés. Az alap probléma ettől még megmarad. Vagyis káros deformáció miegymás... Bár ez évek alatt már megtörtént szerintem...

Az a baj, hogy a bilincs is meghullott. Lötyög a falban, ki van tágulva stb... Fel kell újítanom az egészet. Új fúras/tipli a falba. Pofákat összébb hozni, új csavar...  Ez sajnos ünnep utáni megoldas lesz! De remélem legalább sikerül!

Egyébként ezek az áttörések pucolhatók valamilyen módon? Gyárilag cső a csőben kis hézaggal.

Már ütögettem, rángattam. Valami ki is hullott belőle. Befújtam WD 40-el is. Még a zsírsprayon gondolkodom.

Előzmény: Kapocska (131732)
Sony Black Creative Commons License 2024.12.25 0 2 131734

Ezt levágod egy flexel és egy gumis bilincset raksz a helyére.

Előzmény: akkokoko (131703)
Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131733

megnyitod a bilincset, vágsz rossz kerékpárbelsőből egy darabot, berakod alá majd visszateszed ....

Előzmény: akkokoko (131731)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131732

"Akkor most mi a túró legyen!?"

Kezeld a tünetet.

Azt mondod,ha feszíted elhallgat, akkor feszítsd.

Leveszed a bilincs felét majd a rögzítettet hajlítod gumiágyban visszateszed a félbilincset, hátha (v. kikötöd a csövet valahová).

Előzmény: akkokoko (131731)
akkokoko Creative Commons License 2024.12.25 -1 0 131731

Alapvetően teljesen igazad van! Mindössze annyi a gond, hogy -valószínűleg emiatt a vacak miatt- lett zajos. De sajnos az egész 40-50 éves rendszer sz@r! Mindenhol berakva, betömve berohadva az áttörések. A pincében és a lakásokban is! Egyszóval igazad van, de ezzel most csak (majdnem) én szívok. Viszont az egész rendszert ki kellene gányálni. Na arra várhatok...

Felvetettem, hogy a rendszert sem ártana átmosatni. (Szerintem legalább 10 éve nem volt!)

Erre annyit mondtak, hogy jó-jó, de nem mernének nekiállni, mert nagyobb  baj ledz belőle... Akkor most mi a túró legyen!?

Előzmény: Kapocska (131718)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131730

Első számú gyanúsított az indirekt hőfokérzékelő.

Csatlakozások villamos és mechanikus ellenőrzés, érzékelő karakterisztika mérés (típusnak megfelelő ohm/hőfok vízmelegítővel) .

Előzmény: Voyager00 (131729)
Voyager00 Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131729

Üdvözlök mindenkit
Az alábbi problémával fordulok hozzátok hogy adott egy Bosch condens 2500 w fűtő kazán, alatta egy immergas ubs 125 indirekt tároló. Beüzemelése óta 55 fokos hmv van beállítva, eddig semmi gond nem volt vele, pár hete azt tapasztaljuk hogy elfelejt vizet melegíteni. Ezalatt értem ezt hogy a probléma előtt 55 fokos kert hmv mellett 50 foknál kapcsolta a hmv melegítést,. Most 40 foknál történik ez meg, sőt volt hogy akkor sem. Tudnátok segíteni mitől lehet ez? A kazánon sem történt semmi változtatás a jól működő Beüzemelés óta

Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131728

Kifúrod a falat,65-ös doboz fenekét függőleges 2 csavarral tiplivel  befogatod ,de előtte kifúrod az

alját a termosztát felfogatás méretének megfelelően és azt is betiplized.

Mélységét méretre vágod és kész.

Előzmény: -laller- (131726)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 2 131727

"ha a meleg benne marad a kazántestben."

Az utókeringtetés arra van kitalálva,hogy a kazántest remanens (visszamaradt,réz hőtároló tömeg) hőjét elvigye ,ne legyen helyi forrás

v.  károsodás.

Előzmény: Mutual Friend (131723)
-laller- Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131726

Noch eine Frage...anyámnál szeretnék minél tisztább munkát végezni, de az új termosztát süllyesztett, szemben a régivel

Gondoltam nem gipszelnék meg ilyesmi, hátha van egy egyszerűbb megoldás a doboz beszerelésére. Találtam neten egy Kaiser Lemmfix cuccot, de ha jól sejtem, ez klasszikusan vakolás-festés/csempézés elé való művelet

https://www.youtube.com/watch?v=H_4naUlLCTc

Már meglévő, festett falba nincs valami hasonló megoldás? Kifúrom, bepöccintem és csavarozom? 

Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131725

Esetemben minden fapados ... :)

Fapados szivattyú ... :)

Hidraulikus beszbályozás? Kivan nyitva mind a 11 radiátor oszt' jovvan' ... :)

Régen mindenki vett egy 24 KW kazánt ami meg köbö 20 al és kész. Én is mert 20 éve volt ez.

Azóta kicsit le lett szigetelbe a ház, minden nyilászázó cserélve lett. cserép alatt fóliázva ujraszigetelve.

Gondolhatod hogy mennyivel kevesebb hőigény is elég lenne ...

Előzmény: Kapocska (131722)
Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131724

Hja delta t .... :)

Előzmény: Kapocska (131722)
Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131723

Jó lenne ha lenne ... :)

Mondjuk egy C24-nek van valami, talán.

Nekem most egy Laing Vezuv van annak csak 30-60 mp körül van. Talán.

Jó lenne ha lenne mert állitólag az nem tesz jót ha a meleg benne marad a kazántestben. Nemtom' ...

A másik hogy ha folyamatosan forog a viz azaz jó hosszú az utókeringetés akkor a tavolabbi radiátorokba is nagy valószínűséggel eljut a melegviz. És még hamarabb jelentkezik/jelentkezhet  hogy ha a 60-70C melegviz a keringetés folyaman lehül és vissza lehet gyujtani a kazánt.

Egy jó ismerősöm magának megcsinalta kalapsines relékből meg minden SoNOff cuccból hogy lehen szabályozható utókeringetése a C24 kazánjának.

Előzmény: Kapocska (131721)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131722

dt ?

Hőmérséklet különbség a radiátoron (előre-vissza).

Szivattyú fordulatszám?

Hidraulikus beszabályozás?

Nincs egyensúly a kazán teljesítmény és a radiátorok teljesítménye között ?

Előzmény: Mutual Friend (131720)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131721

"akkor meg kikapcsol"

És olyan talán nincs is,hogy ne legyen utókeringetés.

Előzmény: Kapocska (131719)
Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131720

dt ?

Ugye neki az a baja hogy megy a kazán - ég, pörög a szivattyú - és a radiátorok nem tudnak már hőt leadni vagy olyan gyorsan nem tudnak hőt leadni.

Fapados kazánoknál nincs más hátra csak lekapcsolni. 

Nyilván egy kondenzációs a "visszaterő melegre" leszabályozna minimumra és ugy menne tovább.

Fapadosnál a meleglengésre szerintem nem adunk annyira, mert egy majdnem teljesen szabályozhatatlan rendszerről beszélünk. Valahol melegebb lesz valahol hidegebb, ami valójában számit hogy mennyi hőfok erkezik vissza a kazánba. Ha sok akkor a radiátorok fullon vannak ....

Szerintem ....

Előzmény: Kapocska (131719)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131719

"nyuljon bele a kazánba"

Nem kell belenyúlni , ha az előre beállítása olyan,hogy normál dt van a radiátoron

akkor nincs gond a gond akkor van ha az előre fölmelegszik a beállított fölé, akkor meg kikapcsol

(helyes beállítás).

A visszatérő figyelése segíthet a túllendülés és a kéményveszteség kézben tartásában.

Előzmény: Mutual Friend (131717)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131718

A válaszban erre is van utalás (megfogás).

„De ha sikerülne fixre ösdzerakni,

akkor talán nem pattogna a cső, mert nem engedi (erre) nyúlni(tágulni).”

Erre nem kell törekedni, az átvezetéseket ,bilincseket úgy kell elhelyezni

beépíteni (faláttörésnél védőcsőben, köztük rugalmas töltőanyag, bilincs laza v. gumis) ,hogy a hőtágulásból eredő

,hossz és átmérő(ez a legkisebb) változás simán megtörténhessen

minden káros feszültség nélkül.

Előzmény: akkokoko (131715)
Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131717

Persze én azt csak hasból irtam valamit. :)

Ugye ami lényeg hogy ha melegviz jön vissza akkor felesleges kergetni a hazánt.

Ha nagyon hardcore a tulaj akkor nyuljon bele a kazánba hogy menjen az utókeringetés de ne égjen az égő. :)

De szerintem ezt nem kellene senkinek vagy nagyon kevés embernek erőltetni.

Előzmény: Kapocska (131713)
Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131716

Hajdú HGK24

Nincs semmi tapasztalatom vele de én is ebbena  cipőben járok, azaz cserélni akarok.

Ebben nincs semmiféle relé meg hasonló sz@rság ami elromolhat.

akkokoko Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131715

Alapvetően nem ez a gond. Vagyis nem ez pattog. Viszont lötyög az egész... De ha sikerülne fixre ösdzerakni, akkor talán nem pattogna a cső, mert nem engedi (erre) nyúlni(tágulni). Mikor nekiáll pattogni és kézzel "ellentartok" akkor abbahagyja. Egyébként valószínűleg valahol az áttörésnél zajos. Érdekes, hogy a párja fixen be van rakódva, az nem pattog.

Előzmény: Kapocska (131714)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 1 131714

Ez a vacak nem fog ott semmit,vedd le hajlítsd el onnan a fixet

és hallgatózz.

Ha nem ez az ok akkor igazítsd meg a bilincset és gumilemezből vágj alá csíkot.

Előzmény: akkokoko (131704)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131713

Szerintem elég volna a 15fok dt egy ilyennel  pl.:

https://www.emos.hu/manualis-feluletre-szerelheto-csotermosztat-p5683

Ha az előre pl.60fok akkor beállítva 50-re kikapcsolja a kazánt 35-nél vissza

(utó keringetés) és ha még kér meleget a sz.termosztát akkor bekapcs.

A 30 fokos hiszterézis túl nagy és ez károsan jelentkezik a szobahőmérséklet

„pontosan” tartásánál.

Előzmény: Mutual Friend (131708)
cucu Creative Commons License 2024.12.25 0 1 131712

Bakker, ha eddig nem jött be neked ez a fórum, akkor miért megint itt kérsz tanácsot? Teljesen logikátlannak tünsz.

--------------------------------------------------

Boldog Karácsonyt!

botsinkai Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131711

Hajdú HGK24

Bosch 2300iw

akkokoko Creative Commons License 2024.12.25 -1 0 131710

Szia!

Sajnos távhő....  Sokféle gond van/volt, de ez most jött elő (fűtésszezon) . Nem tudom mi történt, de anno egész "normál" hőmérsékletűek voltak. Igaz idén nyáron kicserélték az utcai tésztaszűrő távhő csöveket. Lehet több melegvíz jut be....

-De -sajnos nem igazán van meg a működési elv-  esetleg lehet elállított strangszelep? 

Mindkét cső majdnem ugyanolyan forró. Általában radiátorok zárva( spórol mindenki). 

A hőközpontos állítás passz, de mindig azt mondták "automata, de rásegítünk manuálisan is". Én évek alatt arra jutottam, hogy ami be van állítva, az megy hidegben-melegben. Mikor leállna (kinti idő +16C) akkor lezár a külső ág, lekeringtet. Viszont ilyenkor sokszor trafóbúgas hangot produkál ("falnak dolgozik"!?) Mintha a nyomásszabályozás nem lenne...

Előzmény: Mutual Friend (131706)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2024.12.25 0 1 131709

5 éve amikor kazánt kellett választani - részben ennek a fórumnak köszönhetően - az Ariston Genus One System 24 mellett döntöttem. 

Azóta - mondhatjuk úgy - az idő nem igazolta a döntés helyességét. :(((

Rengeteg a probléma vele, hol ez hol az megy benne tönkre. Most épp "309 Gáz relé Hiba".

Már nem nagyon akarunk vele harcolni, ha lecseréljük, ki milyen tipust javasol ?

Előre is köszi és BOLDOG(ABB) KARÁCSONYT MINDENKINEK !

Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131708
Előzmény: Mutual Friend (131706)
Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131706

Gondolom nem modulációs a kazán.

Nyomja a meleget de már nem tudják leadni a radiátorok.

Kicsit nekem is ilyen most.

Ebben a pillanatban magamnak is az lenne az ötletem hogy egy csőtermosztát es azzal maximalizálni a visszaterő viz hőmérsékletét.

Mondjuk eléri a viz hőfokja az 50 fokot akkor állitsa meg a kazánt mert mire is fütene annyira.

Előzmény: akkokoko (131703)
Mutual Friend Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131705
Előzmény: akkokoko (131704)
akkokoko Creative Commons License 2024.12.25 0 0 131704

akkokoko Creative Commons License 2024.12.25 -2 0 131703

Sziasztok!

A már előzőekben jelzett problémámmal kapcsolatban érdeklődnék: ezt a csőtartó vackot mite és hogyan lenne érdemes cserélni, hogy álljon mint katiban a gyerek!? Lehet szentségtelenül hangzik, de szerintem ez(?) okozhatja a problémát (cső pattogása). Ha kézzel(ronggyal, mert leég a kezem) ellentartok a csőnek (amit ez a vacak már nem tesz meg) úgy tűnik nem pattog.

Apropó! Forró cső.... Mennyire kell forró legyen? Mert mindkettő (ezen a strangon) tűzforró! Hozzáérni sem lehet. Pedig kint nemigen fagyos az idő...

-laller- Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131702

Köszönöm. Nem tudtam mi az a dry contact. De akkor jó ha jó.

Előzmény: Kapocska (131698)
-laller- Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131701

Köszönöm - bocs nem vettem  észre hogy mind a három ugyanezen a néven fut de igen, a 2-est választottam a "gas" miatt. Thx

Előzmény: r-misi (131697)
cucu Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131700

Köszi :)

Előzmény: Kapocska (131699)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.24 0 1 131699

:-)

Szokott lenni a hollander kulcsnyílásainak élein bevágás,az nem dísz. :-)

Előzmény: cucu (131695)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131698

"ha mondjuk odaviszem a 220-at? Én őszintén szólva"

Igen.

Oda van írva                Gázkazán.

Előzmény: -laller- (131694)
r-misi Creative Commons License 2024.12.24 0 1 131697

Szia!

Nem jól adtad meg a termosztát típusát, mert van 3 féle wifis és 3 féle wifi nélküli változata....

1. 16A electric floor heating modul

2. 3A water/gas boiler modul

3. 3A water heating modul

A sima potenciálmentes kapcsolóval ellátott típus 2. (Water/gas boiler 3A) lenne a legmegfelelőbb.

Ott semmit nem kell ellenőrizni.

1 és 2 érintkezőre termosztát megkapja az állandó betápot, a 4 és 5 kontaktus közt kapcsolja a fázist.

Az 1.-es és 3.-as modul alapvetően a bemenetre kapcsolt 230V-t adja ki ilyen feszültségen működtetett berendezésnek.

Ha a 2.-es típust sikerült megrendelni - külön táp kiépítéssel - használható a termosztát.

Ha 1.-es vagy 3.-as akkor át kell vezetékelni - vagy a termosztátot áthelyezni/visszaküldeni cserélni 2.-es típusra.

Előzmény: -laller- (131694)
lapar Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131696

Ha az ember autó tankot is tölt belőle műanyag csővel (mint én régen) akkor jobban rögzül ez a balmenetesség. 

Én egyébként azért sem felejtettem, mert van gáz perzselő,m, amit azért évente 1x használok.

Előzmény: cucu (131695)
cucu Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131695

Üdv

No, beszereztem 2 palack PB gázt, mivel azzal fogunk főzni az új házban. A készülékhez megvettem az idevaló fúvókákat és kicseréltem, majd jött a próba.

Hát, beletelt egy órámba, mire rájöttem, hogy a palacknak az a kib....szott hollandija balmenetes. Végig próbálgattam másik közcsavarral, hollandival, hátha a menettel van baj, aztán amikor semmi sem sikerült, eszembe jutott még 30 évről visszább, hogy ezek balmenetesek... 

-laller- Creative Commons License 2024.12.24 -1 0 131694

Sziasztok

WT50-es termosztátot (https://avatto-smart.com/product/wifi-smart-thermostat-wt50/) vettem anyámnak a régi FÉG átfolyós vízmelegítőőjéhez, én marha, nem is tudom, mit gondoltam. Szóval nyilván kétszer annyi drót kéne, amint ami van a régi termosztátnál. Egyetlen fázis van csak, azt kapcsolja a termosztát.

Kérdésem, hogy összehozható-e valamilyen bekötéssel, ha mondjuk odaviszem a 220-at? Én őszintén szólva a bekötési ábrák alapján nem vagyok benne biztos, hogy bármeilyik jó

https://thermostat.guide/onndo/onndo-wt50-smart-wifi-thermostat-user-manaul/

Köszi 

kormi07 Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131692

Legyen úgy:-)

Köszönöm, már elfogyasztottam.

Előzmény: Kapocska (131691)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131691

"kormi07 2019-12-18 16:57:26

111509

Ezt a mondatot értelmezd légyszíves:

"Sokszor azt hiányolom,hogy nem a meglévő rendszert keltik életre,hanem terveznek

egy  más valamit, ami az aktuális problémára nem ad megoldást,csak nagy időkésleltetéssel."

Illeszd rá az adott témára, és rájössz mi a "gond" a ti megoldásotokkal.(ami nem gond, csak éppen per pillanat nem megvalósítható).

Többen írták Kapocska megoldását is, azzal két perc alatt be tudja indítani a padlót.

hozzászólásod többi része meg nem köll ide."

Ezt nem lehet ráhúzni a mostani esetre ,mert most is tudja használni csak finomításra vágyik.

Jó étvágyat!

Előzmény: kormi07 (131690)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131690

ott és akkor azt is írtad, igen.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153302349&t=9054448

ugorgyunk, lassan kész az ebéd:-))

Előzmény: Kapocska (131689)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131689

„de te írtad.”

És azt is írtam,hogy különben mindenkinek sk. kell megvalósítani a

kívánságműsorát?

Ezzel kapcsolatban lehetőségeket írtunk és ha valamelyik érdekli

(sk., anyagiak, minőségi megoldás .....) akkor arra rákérdezhet, ha akar.

Előzmény: kormi07 (131688)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131688

Én írogattam, ja.

nem véletlen nem írtam a rétegtárolót:-)

Ahogy a szövegkörnyezetből nekem kitűnt, egyedülálló idős asszonyról van szó, gondolom a pénz sem veti fel, valamint a hozzászóló is inkább kérdez, minthogy próbált volna bármit is javítani a helyzeten ott, gondolom ő se ért igazán hozzá.

Valaki meg olyat is írt ide valamikor, hogy "sokszor azt hiányolom, hogy nem az adott kérdezőnek megfelelő válaszok születnek, a lehetőségek figyelembevételével, hanem teljesen más megoldások, melyek közül a kérdező többet meg sem tud valósítani, főleg szezon közben" nem találom a hsz-t mert régebben volt, de te írtad.

:-))

de egyébként igazad van, komolyabb helyszíni felmérés nélkül vakon vagyunk, mint esmeralda.

Előzmény: Kapocska (131685)
botsinkai Creative Commons License 2024.12.24 0 1 131687

Akkor működik a "papírforma". :-)

Előzmény: sef_bacsi (131686)
sef_bacsi Creative Commons License 2024.12.24 0 1 131686

Na végre működik:

termosztát módja MANUAL_ra állítva,

Termosztát oldalon NO és COM csatik bekötve rendesen érvéghüvellyel, Immergas kazán oldalon konnektorból kihúzva majd  a 40 és 41  sz. sorkapocsok esetén a rövidzár megszüntetése és összekötése a termosztáttal.

Konnektor visszadug fázishelyesen tehát kazán  barna vezetéke megy a fázisba és a kék a nullába  , azután  kazán elindul hibakód nélkül és elkezd fűteni ,  ahogyan a termosztátot kapcsolom magasabb vagy alacsonyabb hőfokra annak megfelelelően vezérli a kazánt.

Előzmény: botsinkai (131596)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131685

„túlbonyolítjátok egy kicsit.”

131671

Ebben a hsz.-ben valaki írogatott lehetséges (elvi) megoldásokról.

Most sem történt más (csak kiegészítettem egy  javaslatot).

„Anyósomnál van ez és  ős mondta, hogy neki nem tetszik, de a részleteket nem tudom. De majd kikérdezem, meg legközelebb majd kipróbálom nála.”

Meg ebből a majdani  infóból is kiderülhet valami.

Előzmény: kormi07 (131684)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131684

túlbonyolítjátok egy kicsit.

:-))

Szerintem 90% hogy csak hőfokbeállítás/átfolyás kérdése a megoldás.

ismerősöm évekig szívott egy baxi kombival"nem jó a melegvíz, ha kinyitom hidegebb, ha zárok rajta hullámzik", addig-addig hogy megunta, felrakott egy villanybojlert.

Aztán jött egy fürdőszoba felújítás, minden is csere.

boldogan meséli, "képzeld megjavult a kazán", képzelem bazze addig se volt semmi baja, meg a csövezésnek se, csak be kellett volna állítgatni rendesen, amit a fűtésszerelők megcsináltak valószínűleg, lehet csak fojtott a kazán hmv bemenőn, vagy nagyobb átfolyású zuhanyfejet raktak fel, vagy akármi, ugye az se jó ha a minimum teljesítményt nem tudja leadni a kazán, akkor is kapcsolgat.

Mert ugye a kazán az ugyanaz maradt:-)

Előzmény: Kapocska (131683)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131683

Megoldható így is (az alján lenne a vezérlő termosztát,tágulási tart., biztiszelep…).

600-840l/h tartomány beállításával 40fokos visszatérőig elvinné a kazán, de

a felhasználási ponton a  stabilitást egy központi keverőszelep v. helyenként

beépített termosztatikus szelep biztosítaná.

Előzmény: Gyurco78 (131676)
cucu Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131682

Vagy tegyél bele az ingadozósba szűkítőt, (a nyelébe) vagy ha van benne, vedd ki... Teljesen meg fog változni a működése.

Előzmény: cucu (131681)
cucu Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131681

Cserélj zuhanyfejet, olyanra, amivel nem ingadozik. 

Vannak olyanok, amiknél ez a jelenség van.

Egyszer mi is így jártunk. Az új, de más típusú fejjel ingadozott a víz hőmérséklete. Szerencsére kaptam hozzá régebbi típusut, azzal rendben működött, akárcsak korábban.

Előzmény: vízórás4 (131672)
slowrunner Creative Commons License 2024.12.24 0 1 131680

El lehet még azon gondolkodni, hogy a konyhába (ahol gyakori a kis mennyiségű melegvíz igény) egy 10-20 literes elektromos vízmelegítőt szerelsz.

Ha esetleg van olyan kézmosó még a házban, ahol gyakran kell melegvíz, oda is lehet (5 literes is elég lehet simán.)

Ez komfortban is sokat dob (kb. azonnal van ott melegvíz), nem 'túráztatja'  a kazánt, nem zavar be ha vki épp zuhanyzik stb, és nem is fogyaszt sokat.

Fürdéshez/zuhanyzáshoz meg teljesen jó kéne legyen az átfolyós - egyszerű, olcsó, helytakarékos.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131679

Én is átfolyóssal zuhanyozom. Nem zavar az ingadozás. Egyszerű beretta kombi. Mint a faék.

Lehet, hogy ők szappanozáskor elzárják, na az bezavarhat, de nem csak a kazánnak, ott már a csövezés is hűlhet itt ott.

Előzmény: kormi07 (131675)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131678

Lányomék ugyanilyen "ingadozás" miatt feltettek egy termosztátos csaptelepet. 100% megoldotta. Valami nemkínai.

Unicalfan Creative Commons License 2024.12.24 0 0 131677

Igen,igen.

Jól gondolkodsz,csak a kazánja 10 kw-os min.teljesítménye alkalmatlan ezen megoldásra.Ahhoz ,hogy működjön a történet,egy kb 3kw-ra lemoduláló kazán kell.

Előzmény: Gyurco78 (131676)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.12.23 -1 0 131676

Kombi kazánhoz nem indirekt tároló kell, hanem rétegtároló+szivattyú. Gyakorlatilag mint egy villanyboiler, csak a hőkapcsoló nem az elektromos fűtést, hanem a szivattyút kapcsolja.

Előzmény: vízórás4 (131663)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.23 -1 0 131675

Értem.

A legolcsóbb megoldás, ha szánsz rá egy kis időt, kitapasztalod hogy működik nála a rendszer, lehet hogy finombeállításokkal orvosolható(hőfok feljebb vétele, átfolyási mennyiség beállítása - lehet hogy 2x se nyitja egyformán a csapot, ha túlnyitja hideg marad a víz).

Áramlás szabad-e mindenhol, zuhanyrózsa ha van nem-e vízköves stb, gondolom nem kádat tölt vele.

Azért annyira nem rosszak ezek már mint a hírük, ha megtanulják kezelni akkor elfogadható komfortot adnak.

( én annakidején hidroforról működtetett fég v4-es átfolyóssal kezdtem, abból minden jött csak stabil vízhőfok nem, érzékeny volt a víznyomásra, a gáznyomásra ha közben beindult a kazán, zuhanyrózsa tömődésre stb, egy katasztrófa volt.

Vettem helyette egy junkers átfolyóst, hálózati vízzel használtam 12 évet hibátlanul, most egy kollégám használja vagy 4 éve.

Aztán volt indirekt 200 liter hajdú bojler gázkazánról, ugyanez villanyról, most meg egy kombi ariston kondenzációs van, azzal is együtt lehet élni).

A kazán után kötött bojlert én nem próbáltam ki, voltak itt akik megépítették, stabilizálja a hőfokot(60v80 literes kell minimum).

Nyilván ha feljebb veszed a kazán hmv hőfokot, akkor annyival is kevesebb kell villanyból a hőntartáshoz.

Azt is figyelembe kell venni, hogy kevés víz használatakor gyakorlatilag hideg víz fog a bojlerbe jutni.

A kazán egyszerű módon nem átalakítható, a váltószelepes megoldás az sok pénz lesz ha csináltatja szerintem.

vízórás4 Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131674

Beszereltem az elágazást, végül vettem hozzá rendes síkosítót is (valami tubusos fehér trutyi, ami direkt erre a célra van, elég jól síkosított).. Egyelőre működik, lefolyik a szennyvíz. Még nem temettem be, csak az elágazást részbe beleraktam egy dugót, úgy is csak tavasszal lesz használva rendszeresen az ingatlan, illetve majd akkor még átnézem, hogy a lejtése jó lesz-e biztosan és csak utána temetem be, egyelőre csak kis homokot raktam alá.

Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Előzmény: Kapocska (131571)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.23 -1 0 131673

Hát akkor ezt döntsd el te magad.,hogy megéri e. A TF1 inhibitorral együtt kb 50e Ft az y szűrő kb 3e Ft,ha neked megéri a munkadíj a 90 e Ft ot akkor hajrá.

De az y szűrő teljesen tök felesleges a TF1 mellé.

A TF 1 hez adott inhibitort meg teljesen felesleges belerakni rendszerátmosás nélkűl.

Előzmény: Cruzito76 (131666)
vízórás4 Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131672

Őszintén nem tudom, mit jelent pontosan az ingadozás.

Anyósomnál van ez és  ős mondta, hogy neki nem tetszik, de a részleteket nem tudom. De majd kikérdezem, meg legközelebb majd kipróbálom nála. Én még csak kézmosásra használtam náluk a melegvizet, nekem nem volt vele problémám de abból indultam ki, hogy a fürdés az macera ilyennel, szóval biztos azért kérdezte.

Régebben máshol nekem is kicsit kevésbé volt kényelmes ilyennel fürdeni, de utoljára ilyen átfolyós melegítőt fürdésre kb 15 éve használhattam, nem tudom, hogy azóta jobbak lettek-e.

Nekünk egy buderus van, az is már vagy 15-20 éves cucc, de van hozzá indirekt tároló. Én sosem szerettem az átfolyóst, meg nem bíznék az élettartamában sem, hogy vajon meddig bírja az állandó kapcsolgatást. Amikor azt beszerelték, akkor kiszedtek belőle valamit és talán a helyére rakták azt az csövet, ami szintén a csomagolásban volt (ez lehetett a váltószelep vagy valami hasonló). Igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy vajon így működne-e az anyósomnál is vagy valami nagy dolog lenne átállítani. Ha jól értem, a külső váltószelep, amit említesz, az már kicsit bonyolultabb dolog.

A kazán után rakható kis villanybojlerre én is gondoltam, az egy elég egyszerű megoldás lenne. Ezek szerint ez így működhetne egy átfolyós dolognál ez így szabályos illetve nem lenne vele probléma? Nem lenne probléma, hogy a villanybojler a cirkó után van és összevissza melegségű víz menne bele a cirkóból? Lehetne szerinted minimalizálni a bojler fűtését azzal, hogy melegebbre állítanánk a cirkó átfolyó HMV-jét, mint a bojler villanyfűtését? 

Ez mondjuk olyan szempontból is jó megoldás lenne, hogy ha probléma van a cirkóval, akkor is lenne melegvíz, amíg a cirkót meg nem javítják.

Előzmény: kormi07 (131671)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131671

Mit jelent az ingadozás?

Állandósult üzemben azért változik(főleg télen), mert a házon belül lévő csövekből a "melegebb" víz ha elfogy, és a földből jövő tökhideg beér a kazánig, akkor lehűl a kimenő hőmérséklete is. Ezt a kazán vagy le tudja kezelni vagy nem, általában a keverő csaptelepen az ember ha utánaállít egy kicsit, azzal el lehet simitani ezt(ha termosztátos csap van, az is bekavarhat).

Ha egyszerre több helyen vételeznek, azt nem biztos hogy fogja bírni, elhűl(het).

Csak a fürdőben használják, vagy a konyhában is, az meg tudja bolondítani a kazánt, állandóan kapcsolgat 1-2 liter víz miatt.

Maga a panel szerintem nem tud kezelni külön indirekt tárolót, lévén kombi a kazán eleve.

Külső váltószeleppel meg lehet oldani, hogy vagy fűt vagy hmv-t melegít, ennek a hátránya az lesz hogy a maxra vett előremenőt kell használja a kazán mindkét esetben, mert nem fogja tudni hogy épp mit kell csinálnia, nem lehet különböző hőfokokat beállítani rajta.(ugye a fűtésről nem tudunk semmit, radiátoros-e vagy keverőszeleppel padlófűtés van, vagy egyáltalán mennyi az előremenő jelenleg).

Van még egy megoldás, a kazán kimenő hmv ágára lehet szerelni egy villanybojlert, ami fixen tartja a hőfokot, de a java vízmelegítést a gáz végzi, a villany csak hőntart(0-24 üzemben az is 40kW havonta kábé).

Vagy feltesz egy villanybojlert, de ahhoz kellene vezérelt áram, különben nappaliról drága lesz(70ft/kWh - gondolom nem férnének be az ársapkás havi 210kWh alá, a gáz kb 15ft/kWh árával szemben, ha nem lépi túl az 1700m3 kb. évi fogyasztást).

Az se mindegy, hogy mindebből mit tud magának megcsinálni, vagy mindent csináltat szakival.

Előzmény: vízórás4 (131670)
vízórás4 Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131670

Nem szeretik az átfolyós HMV-t, ez lenne ez ok. Hogy ingadozik a hőmérséklete.

Előzmény: kormi07 (131669)
kormi07 Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131669

Mindenhez lehet ha valaki becsövezi, tesz egy váltószelepet az elmenőre, meg összerakja hozzá az elektromos vezérlést.

Kérdés, hogy a kazán max 65 fokos fűtési előremenőjével(vagy max 70, nemtomfejből de anyámnak ugyanilyen kazánja van) hogyan lehet felfűteni az indirekt tartályt, elég-e a hőfok.

Valami baj van a hmv készítésével a kazánnak, vagy..?

Előzmény: vízórás4 (131663)
Cruzito76 Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131668

Nagyon köszönöm a részletes és gyors válaszodat!

Előzmény: slowrunner (131667)
slowrunner Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131667

Egyetértek, sztem nagyon is hasznos az iszapszűrő régi kazánokhoz is. Nem egy nagy beruházás. Kazánnak meg az egész rendszernek jót tesz, ha kevesebb a vasiszap. Ha meg később majd új kazán lesz, ahhoz is jó lesz.

Én a kb. 25 éves kéményes kazánomhoz tettem be pár éve. Amikor idén kiszedtem a melegvizes hőcserélőt, szinte teljesen tiszta volt a kazánköri oldal.

Az, hogy a 140 reális-e, nem tudom megítélni.  Ha a kazán alapos átmosása is benne van (tehát a belső járatok is, nem csak 'porszívózás'), akkor talán.

Előzmény: Cruzito76 (131666)
Cruzito76 Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131666

1,5 havonta elkezd eltömődni a belső szűrője, úgy gondolom, hogy a korábbi idős tulajok kevés gondot fordítottak a kazán és a rendszer karbanntartására.

Jelen pillanatban nem feltétlenül akarok 1.5 millióért egy kondenzációs kazánt és kéménybélelést kifizetni, jó lenne ezt azt idényt ezzel kihúzni, ezért kérdeztem, hogy magáért a műveletért az árajánlat reális-e? 

Előzmény: HWK12 (131665)
HWK12 Creative Commons License 2024.12.23 -1 0 131665

Egyértelműen NEM.

Ezen kazánod nem érzékeny a koszokra ,teljesen felesleges egy 14 éves kazánra ilyen módon pénz költeni.

A cseréjén gondolkodj el inkább.

Előzmény: Cruzito76 (131664)
Cruzito76 Creative Commons License 2024.12.23 0 0 131664

Sziasztok!

Kb. 14 éves Ariston kéményes kazán kitisztítására (rendszer átmosás nincs benne), y szűrő és mágneses iszapleválasztó beépítésre kaptam egy 140 ezer forintos árajánlatot.

'Mit gondoltok, reális az ár?

vízórás4 Creative Commons License 2024.12.22 0 0 131663

Sziasztok!

Ariston Clas evo gázkazánhoz lehet külső indirekt tárolót kapcsolni, hogy ne átfolyós legyen a HMV?

Egyik rokonomnál van ilyen kazán és engem kérdezett, hogy lehetne-e külső tartály rakni hozzá.

A https://www.gazkazan-kazan.hu/ariston-clas-evo-24-cf-eu-erp-kemenyes-kombi-fali-gazkazan.34336.phtmlhttps://www.ventil.hu/ariston-clas-evo-24-cf-eu-erp-kemenyes-kombi-gazkazan.34335.phtml oldalak alapján sajnos nem tudom eldönteni.

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2024.12.22 0 0 131662

No köszi a sok törődést. Végül sikerült a tanácsokat követve jól beállítani és most, hogy kicsit magasabb nyomásokat is állítottam be a napokban, meglett a szivárgás is. 

Az egyik pincei radiátor alsó hollanderén csíptem el egy csepp vizet, azon kellett húzni. Legalábbis, most két napja már stabil a nyomás. Az aljzatbeton ennyi vizet nyomtalanul felvett.

Legjobbakat, boldog ünnepeket szaki urak!

Előzmény: Kapocska (131568)
nagykunsági Creative Commons License 2024.12.22 0 0 131661

Ez nagyon kuszára sikeredett, meg a matek sem jön ki.

Előzmény: ksanyi52 (131660)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.12.22 0 0 131660

Igazad van. Én próbáltam, vettem egy kis fűtő berendezést, mondom télen ha kisüt a nap jó lesz a műhelybe 1000-2000w. De amikor megláttam a 70-100 amper fogyasztást, visszaraktam a dobozába. 24 volt 160 amper/h akku.

Előzmény: nagykunsági (131659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!