Sajnos az az időszak Potyondot nem tartalmazza. Illetve a következő kötetben az esküvők és a halottak csak a nemes embereket tartalmazza, van hogy 2-3 év elfér egy oldalon :(
Van itt olyan, akinek hozzáférése lenne estleg a http://gyeleveltar.hu adatbázisához online kutatási szolgáltatása révén? Szükségem lenne egy kis támpontra... ha kérketem: Bogyoszló - 1736-1766 Anyakönyv - Vegyes kötetet házasságainak végigpörgetése közben az alábbi családnevek szerepelnek-e? Tarr Mihály - Torma Elisabeth Tompos György - Nagy Katalin
Rosta György - Kis Judith
Szalai János - Tóth Rusinka Szép György - Vass Éva ... Ha semmi ilyesmi nincs, akkor nem szívesen fizetnék elő, és tovább keresgélek máshol, hátha :)
Huh, nem tudom jó helyen járok-e? Itt már elég komolyan folyik a kutatás. Én még csak most kezdem, illetve kezdeném. Én egy megbízható offline programot keresnék (kicsit paranoid vagyok), amibe elkezdhetem beírni, amit tudok illetve néhány tippet és/vagy jó tanácsot. Valószínűleg már volt szó ilyenről a fórumban, de sajnos nincs annyi időm, hogy ezeket visszalapozva megkeressem. Aki tudna segíteni, annak előre is köszönöm a segítségét.
...... mely helyseg>resz>regio?...a romaniahoz csatolt resz nagyobb mint a mai ""kismagyarorszag""!!!....az ortodoxok is erdekelnek...vagy?! Szoval,ha pontositanal?!
Lehet hogy tudok segíteni 1895 előtti szkennelt képek beszerzésében, keress meg e-mailben, ha érdekel! A címem a nevemre kattintva megtalálod az adatlapomon.
Bocs, nem voltam olvastam elég figyelmesen a kérdésed. Lehet hogy tudok segíteni 1895 előtti szkennelt képek beszerzésében, keress meg e-mailben, ha érdekel! A címem a nevemre kattintva megtalálod az adatlapomon.
Köszönöm, akkor jól olvastam. Igen az, sajnos gyakorlatilag az 1770-es évekig nem írták ki a nők családnevét az anyakönyvben ( volt néhány év az 1740-es években amikor igen, de utána megint nem ).
Újra segítséget kérnék, ez lesz az utolsó. A 28-as sorban szereplő Sauer György feleségének családneve érdekel. Én a Giebna nevet olvastam ki. Jól olvastam ?
Én olyat találtam, hogy ugyanazzal a névvel, ugyanazzal a szülőkkel, de más dátummal, mire rájöttem, hogy valószínűleg a korábban született meghalt. :-/
Kérdés, hogy hol találtad az adatokat, mennyi idő különbség van a dátumok között. Lehet, hogy több hasonló keresztnevű nevű rokon is élt ugyanott. Én pl. meg tudok őrülni a Ferencektől, Mártonoktól, Mátyásoktól. 6 generációban van kb 3-4 mindegyikből. Ilyenkor keresni kell egyéb forrásokat. Közjegyzői iratok, lakcímnyilvántartás, házassági ak. a szülőkről, esetleg rá lehet keresni, hogy az adott szülőknek van e még gyermekük. Az is előfordulhat, hogy két keresztnevet kapott az apa és hol az egyiket, hol a másikat használják.
Családfa kutatásban elakadtam pár ágon, amikor a keresett személyt megtaláltam, de nem egy hanem több személy
születéssel, ugyanazzal a névvel, ugyanazzal az apa névvel, de más anya névvel és dátummal. Tud valaki tippet adni hogy ilyenkor hogyan lehet ilyenkor megtalálni, melyik az én általam keresett vonal?
Szerintem ez a templomi megfelelő. Állami anyakönyvit nem fogsz találni, mert az 1895-től indul. A FamilySearch-ön rákereshetsz a keresztlevelére, hátha szerencséd lesz. Azon rajta vannak a szülők nevei.
Én kérek elnézést, 90 évnél "fiatalabb" anyakönyveket akkor sem adnak ki, ha rokon vagy. :D
Egyébként szerintem is hülyeség, hogy ülnek az anyakönyveken. Nem értem, hogy ez miért jó. Annak viszont örülök, hogy sok-sok év után végre gyerepodnak az online elérhető közjegyzői iratok. Letölteni ugyan nem mindegyiket lehet, de ha bele lehet olvasni, sokszor már az is sokat segít.
Egyébként a FamilySearch filmszáma megegyezik a levéltáriéval? Vagy ők honnan szerzik az adatokat?
Erről a személyről, hol tudnék többet megtudni? A szülei érdekelnének főleg. Illetve ennek a papírnak gondolom van egy templomi megfelelője is? Azt hol kellene keresnem?
Nemigazán tudom kinek ne tetszene itt ez a vélemény. :)
(szerintem sokunknak hasonló erről a meglátása)
Azt belátom, hogy egy átlagos levéltári dolgozónak nem tetszik.
Vagy egy olyan családfakutatónak aki ebből a tevékenységből él meg, és nem csak "kiegészítésként" végzi.
Tényleg nem értem miért kell seggelni ezeken a bedigitalizált anyakönyveken.
Kérjenek érte éves díjat, de legyen kutatható online.
Ettől még a családfakutatás mint tevékenység megmaradna, hiszen azért mert beírom a nevem a familysearc.org-on, attól még nem fogja automatikusan kirajzolni a családfámat visszamenőleg 1700-ig. :)
Hogy ez fizikailag mit jelent, ne kérdezd - csak sejtem, de jelenleg az internet korában ennek amúgy sincs jelentősége. :)
Viszont külső tárhelyen csak amúgy is PUBLIKUS iratokat kutathatsz, mást nem.
Illetve (gondolom), a kutatóhelyeken megrendelt iratokat tudod ide kérni feltöltésre.
Ha más nem, akkor fizikailag sem megoldott így az egyháziak kutatása.
1-1 kötet is több GB, így nem hiszem, hogy azt bárkinek, külön kérésre feltöltik egy FTP-címre.
Egy kisebb település is 3-4 GB, ha az egész állományt nézzük, egy város pedig 20+.
Az egészet fel kell lőni egy bix-es szerverre és ennyi.
Egy közepes szerver ki tudná szolgálni az igényeket, megkockáztom, hogy az otthoni asztali gépem is. :)
Persze ebből semmi nem lesz, mert senki nem mer ebbe az irányba mozdulni, senki nem mer egy ilyen döntésért felelősséget vállalni és pénz sincs belőle...
... vagyis lenne, mert a regisztrációt lehetne fizetéshez kötni.
Ami igazán elkeserítő, hogy a levéltárban HELYILEG public, bárki által kutatható anyagok nem hozzáférhetőek a neten.
A Szolgáltatások menüpontban a levéltári kutatással és ügyfélszolgálattal kapcsolatos elektronikus szolgáltatások vehetők igénybe, aminek a legtöbb esetben előfeltétele a portálon való regisztráció. A regisztrált felhasználónak többek között lehetősége van ügyfélszolgálati kérdések, űrlapok beküldésére, továbbá a levéltári beiratkozás, iratkikérés és másolatmegrendelés on-line intézésére is. A portál módot ad a kutatás folyamatának nyomon követésére (a leadott kérések, megrendelések listájának lekérdezésére), és lehetővé teszi az elektronikus formában történő kutatást/iratkérést (digitális/digitalizált iratok tárhelyre történő feltöltését) is.
Vajon egyházi anyakönyveket is lehet tárhelyre kérni?