Te írtad, hogy utána lehet nézni - oké, nem nekem, de magamra vettem, mert véletelnül nemrég hallgattam D.Gy. lentebb említett előadását.
Mea culpa, hogy ez engem jobban megmozgatott, mint a témaindító, kétségkívül rendkívül érdekfeszítő informatikai hiba.
Részemről lezárva. Várom a pénteket, hogy lehessen egy ezresből egész nap vonatozni :D Már napok óta a Pest megyei lehúzható ablakos vonatokra vadászok a WagonWEB-en :)
Igen, minden relatív... Pl. a kedves vasutas kollégák írhatták volna azt is, hogy valóban, nem vettük észre hogy hiányoznak a km-adatok a belinkelt képen, ez így annyira nem is jó, stb., stb... Helyette inkább elkezdtek elmélkedni az időutazás dolgon, hogy jól el lehessen kanyarodni az alaptémától, és az igazukon ne essen csorba (mint általában).
Ha már időutazás, akkor nézzük időrendben:
Felkerült egy hiba.
Ketten nem vették észre, hogy mi a hiba. (nem tudom, hogy szakmabeliek-e, de ez mindegy is)
Fel lett fedve a hiba és még egy magyarázat is jött rá.
Majd maga az eredeti beíró vetette fel az időutazást.
Azaz az időutazás még véletlenül sem vasutastól jött.
Ez korántsem szakmai közeg, azaz a poénkodásnak bele kell férnie. Senki nem írta, hogy így helyes.
Ha ez a hiba akkora nagy baj, miért nem a hivatalos csatornákon lett jelezve?
Igen, minden relatív... Pl. a kedves vasutas kollégák írhatták volna azt is, hogy valóban, nem vettük észre hogy hiányoznak a km-adatok a belinkelt képen, ez így annyira nem is jó, stb., stb... Helyette inkább elkezdtek elmélkedni az időutazás dolgon, hogy jól el lehessen kanyarodni az alaptémától, és az igazukon ne essen csorba (mint általában). Így kell ezt csinálni, kéremszépen... ;-)
Gondolj bele, ha fénysebességgel utazol, közben mennyit mozog a Föld?
Minden relatív...
Nem mindegy, hogy Te utazol vagy külső szemlélő vagy.
Az sem mindegy, hogy mihez viszonyítod a Föld mozgását. Akár azt is mondhatod, hogy a MÁV vonatai 2,1 millió km/h-s sebességgel mozognak, és még igazad is lenne.
Köszönjük, már is bővült a tudásunk! Bár lehet, hogy csak mérőműszernek van beállítva, de valójában az alatta átmenő vonatok 100 évet ugranak vissza a múltba.
A felsővezetékhez láthatóan nem csatlakozik közvetlenül. Talán valamilyen kamerarendszer lehet benne, ami a Budapestre érkező vonatok tetejét nézi (áramszedők állapota például)?
Az időutazás során elsősorban nem az számít, hogy pl. 12 óra alatt mennyit mozog a Föld, hanem hogy pl. viszonylag nagy idő telik el az indulás és az érkezés között a valós időben lévőnek, míg az utazónak ez csak egy pillanatnak tűnik. Egy pillanat alatt semmit sem mozog a Föld. Gondolj bele, ha fénysebességgel utazol, közben mennyit mozog a Föld? Mindenesetre köszönöm, hogy utána néztetek, sajnos nem volt rá ennyi időm. Ezek alapján nincsen igazam, így valószínűleg a kolléga által belinkelt menetrenddel sincsen gond, az pont úgy a jó ahogy van, mint minden más is úgy általánosságban a vasúton. (Persze ez is relatív ugyebár; kinek jó, kinek nem jó...)
Persze a helyzet rózsásabb, ha feltételezzük, hogy az időutazó eszközünk megtartja a Földhöz képesti relatív pozícióját, de ehhez az kell, hogy abban az időben, ahova utazunk, már létezzen az az eszköz, amit használunk az időutazásra (pl féregjárat).
Relatív. Gondolj bele, időutazol 12 órát, de közben fordul a Föld 180°-ot, és kikötsz a Csendes-óceán közepén. Ráadásul a helyi idő pont annyit mutat, mint amikor te elindultál, hiszen ott 12 órás időeltolódás van hozzánk képest. Persze ezt te már nem ellenőrizheted, mert pikk-pakk megfulladsz.
És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Föld nem csak forog hanem kering is, tehát 12 óra időutazás után talán nem is a tengerben találod magad, hanem az éterben :)
Akit ez megmozgat, ajánlom Dávid Gyula előadását a jútyúkon (Tanácsok kezdő időutazóknak, vagy vmi hasonló a címe).