Egyáltalán nem az autó belseje (kormány, pedálok gombok ülések) patika karcmentes állapotban vannak.A vezetőoldali ülés falcába benne vannak a matricák az olajcserékről 10-13 ezer kmenként.Az utolsó két matrica 2011-2012esek, miszerint 2010-10-11én 32471km volt az autóban 2012ben 48761nél volt cserélve.(olasz nyelvű matricák tollal kitöltve, nem hiszem, hogy a kereskedő ennyire belemnt volna a dologba, hogy fals matricákat kreált volna.Az elmúlt négy évről nincs info viszont nem lehetetlen mégsem gondolom, hogy beleraktak 4 év alatt mondjuk 200e km-t.
ha arról lenne szó hogy igazából nem 100ezret ment az az autó hanem inkább 300-at, akkor válaszd gyári specifikációkból a 10w40-est és akkor a következő 100 ezer kilométeren nem fog olajat enni ha azt is csipegetné már, akkor ezen a korszakon is túl van már más kopásnyomok effélék nem utalnak az óráénál jóval magasabb futásteljesítményre?
"hogy ez a következő olajcseréig tavaszig okozhat-e problémát"
Nem, ha az olaj megfelel a specifikációknak, azt írtad, az alapján választottál. Ugyanilyennel töltsd utána, erre érdemes figyelni.
Amúgy szerintem - és nehogy bárki ez alapján válasszon olajat - ezek a specifikációk szerintem javarészt humbug és főleg marketing. Nehogymár egészen másféle olaj kelljen egy Fordba mint egy KIA autóba, hasonló technológiájú, korú motorok esetén. Ha meg hasonlóak, az üzemeltetési körülmények szerintem sokkal többet nyomnak a latban a motor kenésének szempontjából. (Hidegindítás, utána terhelés, forszírozott üzem nagy melegben, utána leállítás,...) Igazából - úgy, hogy nem értek hozzá :-) - azt sem értem, miben különbözik a dízelbe való olaj a benzinesbe valótól. A dízel a nagyobb nyomaték miatt a hajtókarcsapágyaknál jobban nyírja az olajfilmet, OK. De egy hasonló nyomatékú benzines nem? A benzines nagyobb hőt termel, mint a dízel, ez is OK, de ahol ez jelentkezik, ott a hűtéssel hasonló hőmérsékletre van beállítva a környezet.
Tíz éves autónál ez a 3 dl egyáltalán nem extrém magas olajfogyasztás szerintem. Úgy hiszem, ezt a mennyiséget, ha az autó elégeti, "füstben" nem fogod meglátni. A futásteljesítmény, amit az óra mutat, 10 éves, külföldről hozott autó esetén, szervizkönyv és számlák nélkül az optikai tuning kategóriája.
Egyáltalán nem.Azért érdeklődtem a fórumon.Olajcsere előtt napokig olvasgattam, hogy milyen olaj kerüljön bele a specifikációk alapján ez került kiválasztásra.Mind a bárdis eladó (bár sajnos ez nem annyira mérvadó), mind az autószerelő aki legfőképp japán autókkal foglalkozik azt mondta, hogy ez megfelelő.Azért kérdezem, hogy akkor mi az ami a legjobb választás, és hogy ez a következő olajcseréig tavaszig okozhat-e problémát?Köszönöm
Használtan vettem az autót sajnos a km óra állását nem tudom biztosra, hiszen Olaszországból jött az autó bár km garanciát adott rá a kereskedés, de mivel a magyar kia szerviz nem lát bele a külföldi adatokba így nehezen tudom ezt lenyomozni. Alánézek az autónak, hátha van valami olajfogyás, bár járt nyáron szerelőnél ő nem vett ilyet észre és semmilyen füstöt nem látok sem hidegen sme nagyobb gázfröccsnél szóval egy kicsit tanácstalan vagyok. :/ :)
ceed-re egyáltalán nem jellemző a jelentős olajfogyasztás, soha nem is hallottam ilyenről és a 112 ezer kilométer se indokolja, az nem egy olyan jelentős futásteljesítmény ami akkora motorkopást okozhatna ami miatt már elkezdi enni az 5w-s olajat és át kellene térni a 10w-re vagy valami hiba van ott amit érdemes lenne kivizsgáltatni, vagy használtan vetted az autót és erősen vissza van tekerve az az óra asszem
Előző olajcserénél Castrol edge 5w30 c3 került az autóba (1.4 benzin 109hp 2007es 112ezer km) .Olajfogyasztás kb 3 dl/1000km. Ki milyet használ és mit ajánlana még ezen kívül?Köszönöm
Ha jó a váltóméret, a legfontosabb az, ahogy kinéz. A 15-ös kicsit ballonosabb, elvileg kevésbé adja át az úthibákat a futóműnek. Normál körülmények között nem érzel különbséget, ha a gumik egyébként ugyanolyan technológiával készültek, ugyanaz az anyaguk és a mintázatuk.
Ha már olajcsere: Korábbi autóimnál évente cseréltem, a tél beállta előtt. Ha kicsit túlfutott az ajánlott futásteljesítményen, akkor is, ha alatta voltam, akkor is. Most a Cee'ddel adott a május, így nyár előtt cseréltetem :-)
Szóba került korábban az akku is - azt 4 éves kora után cseréltem ki mindig, tél előtt. (35 éve van autóm, szóval hosszú távú gyakorlatról beszélek) Egyszer jártam pórul öregecske, jónak tűnő akkuval, hogy az első hideg reggelen nem indított, akkor álltam rá erre. Mondjuk anno az autók nem vigyáztak annyira az akkura, sokszor többet is kértek tőle, mint a mostaniak, meg talán az akku technológia sem volt ennyire fejlett. Most még csak 2 éves az autóm, még nem tudom, mi lesz 4 év múlva :-)
én is kaptam itt segítséget, úgyhogy most én is adok:
ha főleg hosszabb távon használod, akkor a megfelelő olajjal akár 20.000 KM is lehet a csere periódus, de a 15 ajánlott, ha hosszan akarod jó egészségben tudni az autódat.
Egy gyors, ám annál fontosabb kérdés merült fel. Új autónál, 1.6 benzinesnél mikor érdemes megejteni az első szervízt, gondolok itt leginkább az olajcserére? Bevallom kicsit sokallom 30.000km-nél.
köszönöm szépen! Közben utána olvastam nemzetközileg is :) és a fórumon több embernek is ugyanez volt a baj forrása. Nem működik a féklámpa sem, onnan biztosra lehet tudni a bajt. Nagyon köszönöm a segítséget !
Akkor mi a terv, kidobod és veszel bele egy másikat? :)
Igen-igen, ezen gondolkodtam én is, hogy inkább bőgjön egy kicsit, majd felhangosítom a rádiót :D.
Nem tudom, bármit el tudok képzelni. Az is igaz, hogy nekem is tanulnom és szoknom kell az automata váltót,
soha nem használtam tartósan ilyen autót a Ceed előtt, emiatt lehet olyan dolgokon is rugózok, amiken más, ilyen téren tapasztaltabb sofőr meg sem lepődik.
A franciák nem a jó automata váltóikról híresek az biztos, bár van ott is pár jobb példány - amit nem maguk fejlesztettek, hanem valakitől vettek... :)
Az viszont biztos, hogy finomabb a hangja a PSA dízeleknek, mint az 1.6 Crdi-nek, de szerencsére a párom egy BMW-t hajt, az meg ugye az MTZ-vel vetekszik... :D
Féklámpa kapcsoló volt ugyanilyen nálam. Fékpedál mögé ha benézel, a töve fele lesz egy kapcsoló, párszor nyomogasd meg, hátha jó lesz, de könnyen cserélhető, és néhány ezer forintos alkatrész. Először csak néha néha kigyulladt az ESP OFF, és kizárólag újraindításnál szűnt meg, majd a végén már mindig ESP OFF volt, és a féklámpa is feltűnt hogy nem mindig világít (fékezésnél).
van valakinek tapasztalata a folyamatosan égő ESP OFF lámpával? Tételezzük fel, hogy nem kikapcsolták, hanem hibát jelez. Milyen hiba lehet, vagy mennyire jellemző ez ? (CRDI)
Ha kanyarodás közben váltana, akkor meg az zavarna, hidd el, sőt az bizonyos körülmények között veszélyes is tudna lenni, megcsúszhat az autó a terhelésváltás miatt.
Lehet, van a váltóvezérlésben giroszkóp, és ha emelkedőn halad, másképp vált. Már említett C4-es erre nem figyelt - mélygarázsból kiállásnál, az emelkedőn felváltott kettesbe, amikor már lassítottam a sorompóhoz közelítve, de azt meg nem bírta, visszaváltott egyesbe, ám addigra majdnem állóra lassult, ott meg küzdött a kuplunggal...igen pocsék volt. Csak az működött normálisan, hogy olyan lassan mentem ki, hogy egyesben maradjon (19 km/h alatt).
Nem csúsztatható a könyöklő a kocsidban? Vagy az, de úgysem jó?
Nem, próbáltam én is, ha visszaengedem a gázpedált sem vált el.
Tény, hogy komoly emelkedőknél van csak ilyen, közúton, lakott területen kívül szerencsére nem nagyon akad olyan, ahol zavarban lenne.
Hasonlóam jártam most egy tempósabb kikanyarodásnál is egy mellékutcából, egész sokáig hagyta 2esben bőgetni a motort, ami nem szedtem teljesen egyenesbe a kormányt, nem kapcsolt 3.-at, holott már tényleg visított és bar erősebben nyomtam a pedált, de nem padlóztam.
Jutott eszembe a tükrödről, hogy én a könyöklőt nem tudom használni, annyira hátul van. Bosszant, mert amúgy szeretem. Ha olyan autóm volt, amiben nem volt, beraktam utólag.
Az emelkedőn a sebességfokozatról: Nem lehet, hogy azért nem vált, mert még gyorsítasz/gyorsítanál az emelkedőn, erősebb gázpedálnyomással, nagyobb gázzal futsz neki? Ha simán csak visszaengeded a gázpedált, nem vált fel?
Sziasztok! Köszönöm szépen a válaszotokat. Eddig nem volt Kia autóm, van valami, amire figyelnem kellene? Bàr, mint említettem új autóban gondolkodom, így értem ezt a szervízelésre, vagy bármi másra, amit érdemes szem előtt tartanom. :) Mégegyszer köszönöm mindkenkinek az előző gyors és valóban profi válaszát!