Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Sajnos annál jobb képet, mint amiről a 51695 hsz.-ben beszéltünk, nem találtam sehol, külföldi oldalakon sem, úgyhogy ez ennyiben maradt, köszi még egyszer.
Budapest II., Hidegkúti út - Ördögárok u sarok. Az 56-os autóbuszjárat régi végállomása. Kb. a szines képen látható limuzin helyén állnak a fekete-fehér képen látható buszok.
Mondjuk inkább vasúti dízelmotor, mert abban az évben ezeket leginkább a Szovjetunióba szállított D1 motorvonatokba építették. Persze került mozdonyba is (DHM3), meg később csináltak belőle áramfejlesztőt, olajipari szivattyút, mindenfélét. 64-ben a vasúti járműgyárnak elvben 32-33 db. kellett a kiszállításokhoz, ebből májusig 25 szép teljesítmény. Persze mindez csak feltételezés a teljesítmény alapján. Pl. a Láng-motorok gyártási mennyiségét és a termékkínálatot arra az évre nem ismerem. Győrben meg ekkora motorokat nem csináltak.
A Monarchián belül egyes betűk többféle körzetet is jelenthettek Magyarország illetve Ausztrián belül, így például a P jelenthette Morvaországot Ausztria, illetve Pozsonyt Magyarország esetében.
Az 1920 utáni szabályozás
A 61,000/1922. K.M rendelet a következő kerületeket határozta meg:
Budapest székesfőváros: Bp
Budapesti szakértői kerület Budapest kivételével: B
Debrecen: D
Miskolcz: M
Pécs: P
Szeged: S
Székesfehérvár és Győr: E
Szombathely és Sopron: O
1922-1929 között a fenti gépjármű-kerületek mellett létrejött még a gyulai, nagykanizsai, nyíregyházi és szolnoki kerület.
Az 1922 utáni szabályozás külön kezelte az állami és magán használatú járműveket, és azon belül is a járműtípusokat. Az alábbi ábrák mutatják a felosztást.