Nekem is 10-12nap alatt előbujtak. Lidis szaporitoban centi mélyre tologattam be a földbe, és a alulra félcenti vizet téve tettem rájuk a fedőt, majd a gázkazán tetején dekkoltak sötétben. Kb. 15-20 foknál nem lehetett melegebb, attól függően hogy ment -e a kazán. Kibújás után tettem ablak elé radiátor fölé de az alig langyos, a tálcák szerintem nem melegebbek18 foknál. Nappal nem is megy a fűtés ott. Az ablakkal ellentétes oldalon hőtükrös veri vissza a napfényt így egyenesen állnak.
Közönséges Garás magok, van köztük lejárt is, meg a vadászatin osztogatott. Mind kikelt, szépen fejlődnek.
Most megnézve, van 3-4 megkésett kelés mert kisebbek és két levelűek míg a többinek 4 van már.
Köszönöm. Azt nem nézted, hogy ki forgalmazza? Garafarm vagy más?? Kaposváron is van Penny de életemben egyszer voltam ott mikor megnyilt, kiesik az útvonalamból. Most majd megnézem.
Általában 7-10 nap, de 15 napot mondanak, hogy addig érdemes várni. Egynapos áztatás után vetettem, alma - kápia-paradicsomfajtákat, ezek nagyon gyorsan keltek. Viszont most azt tapasztaltam, hogy az édes fehér, ahány fajta- s ahány szem, annyiféle idővel mutatta meg magát. Kettő / Artim, Argent/ pedig bizonyítja, hogy a 15 nap is kell neki. most dugja a fejét. Igaz, soha nincs magasabb hőfok, mint a lakás téli fűtése, 20- 21 fokra van beállítva, ez nem változik. Többszáz mag csirázik így, s nőnek a palánták a ládákban.
Hosszú évek óta csak a saját paprikám (korábban Táltos néven, majd a boltban megláttam a hivatalos táltost akkor átneveztem "Óvirághegy"-nek) magját vetettem, de erre az évre vásároltam "Táltos" és "Tizenegyes" fajtát.
Elvetettem ültetőládába, napos ablakpárkányon, 22 C° állandó hőmérsékleten, de 8. nap és még nem keltek. Mennyi idő alattkel ki ez a két fajta?
(Az "Óvirághegy" ápr. elején kerül a szabadföldbe.)
Én ilyen 104 darabos szaporítótálcát vágok a lidlesbe, 24 helyett 40 darabot tudok bele vetni amíg a házban kell tartani a palántákat. Helyszűke van, csak 7 darabot tudok ablakba tenni. Később lehet nagyobb 66 darabosba átültetni vagy tejfölöspohárba.
Pedig a metszőollónál nincs jobb. Nem kell számolni, az csak lassítja a dolgot és idegesít.
Nem kell zseblámpánál dolgozni, a spanyolok már alkonyatkor előjönnek, mikor még látsz. Reggel ugyanígy, kint vannak még világosban. Ha egy darabig naponta reggel-este kimész vadászni, egy idő után látszik a hatása.
A Te pedáns kertedben ez nem lehet olyan nehéz.
Mondjuk én nem vagdosom, csak összeszedem (eszközök: gumikesztyű, vödör vagy virágcserép) és átdobom a 2 m magas beton kerítésen át a patakpartra, és ez is működik. Meg ha elviszem az utca végén túlra a mezőre.Régen naponta kb. 8 litert szedtem össze, azt a mezőn borítottam ki a malteros vödörből. Most már jobb a helyzet.
A méreg árthat a kertnek is. A metszőollót nem lehet könnyű utána letakarítani.
Nekem van leamortizálódott kerti késem, azzal járok ki este 10 után. Elég néha a fűbe törölni.
Kerten kívül ahol lehetett megszüntettem a búvóhelyeket, ahol nem lehet, ott nagyon ritkán meghintem sóval a ki-be járatot. Tavaly hogy nagy volt a szárazság, a csigával se volt annyi gond. De résen kell lenni tavasztól, hogy minél kevesebben tudjanak szaporodni.
Volt hogy a komposztáló mellett este meglocsoltam a füvet, ez éjszaka oda vonzza a csigákat. Olyankor én is ott vagyok.
Kedves Tagok! Nemsokára aktuális lesz, azért szeretném megkérdezni, hogy ki milyen módon védekezik (hatásosan) a spanyolcsigák ellen. Az elmúlt évben volt olyan este, amikor lámpával kimentem a kertbe spanyolcsigát "szaporítani" metszőollóval. 90 után abbahagytam a számolást! A méreg jó, de piszok drága és az egész kertet nem tudom megvédeni. Sörös csapdát is próbáltam, több-kevesebb sikerrel.
Elég késői ahhoz, hogy cseresznyelégy ellen védekezni kelljen, kell hozzá pollenadó, hatalmas fa lesz, amit jórészt csak a madarak tudnak szüretelni, vagy terem vagy nem... Viszont a termése jó.