Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Nem veszélyesek, és semmit sem terjesztenek. Annak érdemes utánanézni, nem penészedik-e valahol valami, esetleg nem vizesedik-e valami fából készült dolog.
Tudnátok segíteni hogy mi lehet ez? Mi egy kölyök ezüstös pikkelykére gyanakszunk, felnőtt méretben van belőle egy pár. A riadalmat az okozta hogy az előző helyünkön (most költöztünk) állandó vendégek voltak a fáraó hangyák, reméljük nem költöztettük át őket is.
Nem mindnek van. Mindenesetre az egyik a pirosszegélyű levélbogarak közül (ilyen még a limbata, kuesteri, még talán van még más is, ott megvan a magyar nevük). Valóban nagyon szép.
Egy levélbogár, valószínűleg gyújtoványfű-szegélyeslevelész (Chrysolina sanguinolenta). Van több nagyon hasonló faj, melyeket a képek alapján nem lehet elkülöníteni (különbségek vannak pl. az előhát pontozottságában), de ez a leggyakoribb.
Nekem is van egy kérdésem, mert az istennek sem találom a neten. Elég sokszor találkoztam vele itt Budapesten és informatikus lévén már elneveztem "feature"-nek, mert olyan nagy bug, hogy pirossal alá is van húzva. De azért hobbi kertészként csak nem hagy nyugodni, hogy mi lehet és honnan való. Instagramon van már több bejegyzésem róla, az egyik ez:
Találkozott már valaki ilyennel a lakásban? Hangyaszerű a kinézete, a mérete is normál hangyáé (2-3mm) azonban ha megpróbálom elnyomni, akkor mintha ugrana vagy pattanna egyet és nagyon gyors.
Ma szembesültem a ténnyel, hogy a kamrát nem csak mi használjuk éléstárként. Elsősorban a lisztekben találtam ezt az alább látható apró, legfeljebb 1-1,5 mm hosszúságú barna/sárgásbarna jószágot, de gyakorlatilag bárhol megtalálhatóak kisebb számban. Sőt, a kamrával szomszédos wc-ben is elfordulnak szétszórva a falon. Sajnos apró méretüknek köszönhetően az egyébként zárt tárolókba is bejutottak, így most éppen kukázom kifele a dolgokat, majd átmosok mindent.
Ami azonban érdekelne, hogy mi is ez pontosan? Az eddigi legjobb tippem a por/zugatka lenne, de az elvileg nem épp a spájzokban tanyázik.
Makróoptika hiányában ennyire tellett. A mellette lévő apró lyukak bőven tized mm méretűek, tehát tényleg apró kis dög.
Uhh... Nehéz megmondani, mert nagyon mosódott a kép... Osztom Nóra véleményét ,bár ha nem is bodobácsféle, az biztos, hogy poloska (Heteroptera) fajzat... Sajnos pontos fajnevet nem tudok mondani, mert ahoz életlen, és mosódott a kép... Mondjuk nehéz elkapni egy folyton izgő-mozgó, pár miliméteres rovart... :)