Zuljanáról rengeteg infót gyűjtöttem.Csodaszép hely az biztos.Egy valamit azonban nem találok a neten.Van e ott helyben csónak kölcsönzési lehetőség???
andreas, Hpe..., jerolim: nyáron ezt mi is megnézzük, szállásunk Karbuni és Zaglav öböl (jerolim képén lévő) között, már várom ezt a naplementét nagyon! :)
Nem is vártam el, hogy megismerjen. A 33 év alatt nagyon sok ember megfordulhatott nála a kempingjében, de nekem a kempinges életem meghatározó alakjaként égett bele az emlékeimbe.
Mi először '84-ben voltunk nászúton, sátorral Molunaton, ez Herceg-Novi alatt van kb. 5 km-re. Dubrovnikba is elmentünk, kocsival, szinte majdnem az ó-város kapujában parkoltunk, az összegre nem emlékezem már, minimális lehetett. Az elmúlt nyáron megint voltunk Raguzában barátainkkal, én a lányommal motorral mentem Ston-i kempingből, ők kocsival, nekik kb. 9 ezer Ft-nak megfelelő kunába került egy délelőtt a parkolóházban. Ez már pofátlanság, amennyit elkérnek. Augusztus 10-én akkora tömeg volt mindenhol, hogy szinte elvezhetetlen lett az egész. De kárpótolt bennünket, hogy elmotoroztunk onnan Molunatra és megmutattam a lányomnak az ottani kempingben, hol volt a sátrunk és találkoztunk a tulajjal is, aki akkor olyan 30-as lehetett, hát mit mondjak, nem csak mi változtunk sokat! De rögtön megismertem!
Kb ugyanott voltatok, mint mi...szerintem 2-3 ház eltérés a max, vagy lehet, hogy ugyanaz... :) Mondjuk mi 2009-ben. Ja, van előtti fotó is meg kompos is, de azokon rajta vagyok/vagyunk...azok meg kimaradnak itt :)
Karbuni, szállásunk terasza, naplemente után. Minden naplemente gyönyörű volt, sőt, amikor Mljet-ről kompztunk vissza Peljesac-ra az utolsó komppal, akkor ment le épp a nap. Az a naplemente az emlékezetembe égett...
Sokszor mentem aug. 20 után, mert már akkor mindenki hazafelé nézeget. Igaz többször volt hogy a vihar is jött velem, de belefért. Jellemzően júliusban is van két hét hidegebb idő, akkor ha a tavasz és a nyár eleje hőséggel indul.
OFF:
Amiért téged kereslek: már valahol leírtad itt, hogy mindig átrendszámozod az autódat, de nem találom. A segítség ahhoz kellene, hogy: most veszek egy autót és át akarom rendszámozni. Hogy ez hogyan zajlik a valóságban? Nem a pénz, hanem a folyamat. Ha nem gond és privátban elküldenéd az emailomra, akkor előre is köszönöm! )
Ami nekem így első nagy nyarásos-utazásos emlékem megmaradt, az 6 éves koromban Promajna. Nagynénimék Svájcban laknak, ők vittek. Akkor épp egy álló lámpás mercijük volt. Szóval jött nagybátyám, nagynéném, nagymamám, nagypapám, anyám, unokahugom (1 éves volt) és én (7-én...). Éjjel mentünk, engem fel fektettek a kalaptartóra, még mindig megvan, ahogy bámultam közben a csillagokat + nesze neked biztonsági gyerekülés :D
Ami még megmaradt, hogy mivel nem voltak autópályák, így a hegyeken keresztűl mentünk. Minden egyes hegy tetején vártam már, hogy meglássuk a tengert, de mindig csak újabb hegyet láttam. Banja Luka-ra emlékszem, hogy azon átmentünk, többi nincs meg, ha tudnám megint elmennék azon az úton...az is lehet, az az amit már javasoltatok az én szokásos útvonalamhoz képest...csak meglesz egyszer :)
Kevesebben vannak? :D Amikor mi voltunk Korcula-n (Karbuni), konkrétan alig lézengtek az emberek. Bejártuk Peljesac egy részét, Korcula teljes nyugati végét, végig mentünk Mljet-en. Mindig mindenhol volt hely megállni, strandolni, de főleg magányosan. Vendéglátó helyeken több volt az alkalmazott, mint a vendég...egyedül Dubrovnik-ban volt egy kis nyüzsgés, de ott is a július-augusztus-i tömeg kb fele. Mi akkor augusztus 28-án indultunk, kettő hetet voltunk. Az időjárásra nem volt panasz, sőt...
Úgy tippelem, Ti is jól éreztétek magatokat! :-) Nagy kópé az öreg, nem bántuk meg, hogy vele mentünk, nem a puccos, giccses kalózhajóval! Nekünk nagyon bejött a sziget, szerintem negyedszerre is visszamegyünk. Szerintem az egyik legjobb hely északon, annak aki szereti a természetet!
Ilovikon még nem voltunk, sőt, oda a csücsökig még le sem mentünk! Talán majd negyedszerre! :-) Susakra elmentünk egész napos hajózásra, Öcsi bácsival, a szikár tengeri medvével! Remélem még mindig jó egészségnek örvend! Jól tud magyarul, a vajdasági Magyarkanizsáról származik! A sziget tetszett, olyan, mintha 40 éve megállt, lelassult volna az idő! A híres homokos part nekem nem jött be, ott nem is fürödtünk, hanem útközben. Meg visszafelé húztuk a hálót. Volt benne pár fura kinézetű hal, pár kisebb cápa! A frissen grillezett hal nagyon finom volt, káposztával, leöblítve laza fröccsel!
en egybol megtalaltam. kb ugy nezett ki korabban, hogy a csalad reggel meg aludt, amikor en elmentem felfedezni dolgokat, ahova delutan elvittem a nepseget.
Igen, ezt akkoriban bekaptad rendesen. Mondjuk alkudni mindig kell, ez a balkán, hacsak nem lesz EU agyuk nekik is, akkor megmarad a lehetőség. És még felezni is lehet, mondjuk amiről nem ad cetlit. Volt rá példa...
Dubrovnikban egy barátom autóját elvitték, vmi garázskijárathoz állt, piszokul benézte, mert kerítésnek hitte. Szóval nagy nehezen megtalálta, be a hatósághoz, és mondtak egy árat. Ő meg berágott, és felállt, hogy ok. akkor haza se viszi, régi szar, nem ér semmit. Akkora ribillió lett, nem is értették... majd lementek a felére, majd felezték és végül visszakapta az autót...
Aztán az is igaz, hogy tilosban állsz, kicsit, belógsz, vagy nem fizettél parkolást és semmi baj. A kutya nem járt arra. De erre nem szabad spedírozni.
ebből volt egy nagy vitám Porec végén, hotel vendégként.
megírtam már.
röviden,
este esőben beálltam egy helyre, előtte sok napig a többi helyen fogtam helyet, oké.
na, most nekem sikerült egy félig kopott, átfestett roki (remélem nem haragudnak meg) helyre beállni.
másnap reggel szálloda terasz reggelizünk szépen, nézem - jön a motoros rendőr. robogós inkább.
nem sokra rá a hevederes emelős lopósautó. reggeli vége, nézem, az autómat emelgetik.
egy jó darab ford scorpio volt.
kérdezem a kis kékruhást hogy ugyanmár mi ez a nagy buzgóság, hisz hol van bármilyen tábla?
őt nem érdekli, ott a jel a kocsi alatt, viszik vagy fizetek 600 kuna.
mondom neki, de ott van 15 méterre az új kitáblázott felfestett hely, rokkantaknak, tényleg mutatom neki, éjjel jöttem be, eső volt áradásul, esélyem nem volt a kopott 2x átfestett összevisszát meglátni...
mondom neki ezzel a lendülettel: nincs kuna.
- nincs kuna? emeld!
na.. itt megadtam magam, mégiscsak hatóság, mondom oké, bankkártyán van kevés pénzem.
jó engedd le, elkísér a bankomatig....
nevetséges volt!
útközben mondom neki, ez nagyon nem szép dolog, kicseszni a turistával, fizetem a hotelt, benne van a parkolás, és látja hogy ott a vadiúj kitáblázott rokihely 15 méterre, ezek a helyek meg talán 1970-ben voltak rokihelyek.......
ballagunk, mondja
- na jó elég lesz 300 kuna is.
mondom BM. és odaadtam.
------ tudjátok amikor imádom az országukat, és odamegyek, és ilyennel nevetségessé teszi magát a helyi rendőr és úgy az egész ahogy van.
Például: Dubrovnik, széles járdán, okos ember, CS rendszámmal. Picasso, teli utazási cuccal. Mire jött a busz, amire vártunk, pár perc, a hevedeses autó már vitte is. Felvettem, profin csinálták.
A kocsival lévők se spóroltak egy hrk-t se aznap.
Mint Togírban a magyar. Tilosban megállt, majdnem szembe a vashíddal. Mondom neki, figyu, ne hagyd itt, mert elviszik. Elhajtott, azt meg mér, csak vacsizunk, láttam nagyfiúval van dolgom.
Mire a hídon voltunk, már megállt egy teherautó és fűzték alá a hevedert.
Kavicsos part. Menjetek és élvezzétek a tájat, a látnivalókat, a vizet, a kaját stb. Ha egy hely nem jön be, odébb kell menni. Splittól Omisig végig tulajdonképpen egy nagy strand. Sokan vannak és parkolni nemigen lehet. Sétálni kell. "Omis elesett" mondaná a forgalmi híradás, hatalmas a zsúfoltság és Split előtt a parti úton, az utolsó 30 km is háromnegyed óra volt tavaly.
Omis után is csoda kis települések mindenfelé, kisebb nagyobb mennyiségű nyaraló ember és sok barátságos kisebb part. Aztán "a világörökség része" út mentén rengeteg jobbnál jobb település, vadregényes, nagyszerű hely van. Érdemes kitágítani a területet, reggel elindulni és többet megtapasztalni, fürdeni is! Mert megéri!
A parkolóőrök sen teljesen idióták még "Magyarban" sem.
Mindnek van egy körzete amiben folyamatosan mozog, tudják, hogy melyik utcában milyen kocsira raktak csomagot, ha plusz csomagot észlelnek azonnal reagálnak rá.
Szerezni kellene akkor egy horvát bírságos cetlit :D (kirakva a szélvédőre megállást követően)
Magyarba bevált mindenhol :)
Köszöntem a válaszodat :)
Szép képeket töltötök fel :) Én nagyon tartózkodó vagyok a horvát tengerpart miatt, mivel sok helyről hallom vissza, hogy kavicsos, de párom idén rábeszélt :)
A gyerkőc pedig tényleg bírni fogja az utat. Mi kb. 6-7 éve voltunk Spanyolországban Torreviejában Suzukival és akkor kishúgom még nagyon de nagyon kicsi volt megnem mondom most pontosan hány éves lehetett, de 2800 km.t egy huzamba kibírta :) A mai napig emlegeti, hogy olyan hosszú úton nem volt azóta se. De az úton látottak mindent kárpótolnak
Fizetős, mint mindenhol! Szó szerint: MINDENHOL! Az alagút mögött volt egy kavicsos parkoló, ott többször megálltunk, de az utolsó ott létünkkor már be volt kerítve valami építkezés miatt! 5Kn/óra volt egységesen. Kevés hely van, talán leginkább az átvezető főúttól a tenger irányába eső területen van esély üres helyet találni ill. Duce irányában a híd előtti kanyar mellett van egy nagy fizető parkoló, de ott nem emlékszem hogy volt a tarifa, sorompós bodegás!
Jó párszor meglátogattuk. Első nyaralásunkkor nem találtunk oda, a Waterworld című Kevin Costner film után elneveztük ,,Szárazpartnak"! :-) Rajt ragadt! Merhogy jó messze van, nehéz megtalálni, meg tényleg száraz, szóval érdemes innivalóból jól feltankolni! Most már persze becsukott szemmel is! :-)
2,5éves voltam, mikor az első igazán hosszú útra elvittek, 4 felnőtt+én egy warthburgban+tető-csomagtartón csomagok, kemping felszerelés. Székelyföld, onnan Bolgár tengerpart. Néhány kép megmaradt bennem, kimondottan élveztem az utazást.
Ez után minden évben mentünk valahova, Lengyelország, Csehszlovákia, Yugo, Erdély, ahova akkoriban útlevelet kaptunk... Nagyapám és Apám felváltva vezetett, én hátul Nagymamámmal és Édesanyámmal. Semmi gyerekülés, olyat akkor még senki nem látott, biztonsági öv is csak elöl volt.
Leginkább éjfélkor indultunk, én alvást színlelve hallgattam a készülődést, -persze sokszor el is aludtam- és mikor végre beülhettünk az autóba, azt nagyon szerettem. Út közben a szokásos játékok, hallgattuk, mikor hasad a hajnal, ki veszi észre az első vadat,ki látja meg elsőnek a tengert, 1000 kérdés, hogy mi vár ránk, hova megyünk és úgy emlékszem századszor is volt türelmük elmesélni.
Máig ezek az érzések vesznek elő ha utazom valahova, akkor is, ha sokadszor járom meg az utat, ezért örökké hálás leszek....
Szóval szerintem is simán kibír a gyerek egy éjszakát a gyerekülésben, kaland lesz neki, élmény, amiből egy-két kép évtizedek múlva is beugrik...
Kibírná-e a gyerekülésben? Már hogy a csudába ne!!!! Fel van izgulva, érti is meg nem is, de nyilván tudja hogy itt a nagy kaland! Rettentő alkalmazkodásuk van, sokszor mi szülők zúzzuk szét, hogy jaj, ez veszélyes, meg jaj mi lesz, meg megszúrja a lábát, meg megsüti a nap...
Nekem 3-as a szorzóm, de külön korosztály, 20 a legidősebb és a legfiatalabb között +egy 6 évvel fiatalabb, mint a bátyja- (bocs a matekért:-). Bizton állítom mindegyik rohadtul bírta. Éjjel is.
Ok megtartottuk a rendszert és este, későn... zuhany, kaja és lefekvés, meg adtunk rájuk múanyag cipőt és trikót, meg egy sapkát, mert tényleg erős a nap.:-) Semmi bajuk, élvezték mindig nagyon.
Zuljana környéke csodaszép. A falucska (bocsánat a lelkemnek, de kimondom) egy semmiség, viszont a környező öblök pazarak. ÉS! Ha ott vagy be kell barangolni, amit lehet. Elmondanám, hogy egy pléd és a szokásos fürdő cucc és akár minden nap másutt lehet egyet fürdeni, remek helyeken.
Átmenni Mjetre, a béke és nyugalom, jó levegő szigetére, vagy Korculára is, amin nagyon végigmennék, a parti úton, látványnak is remek!
De hol lesz a bázis? Talán kicsivel Zuljana a legjobb megoldás, mert kirándulósan a parkolás talán ott a legproblémásabb, bár mi szeptemberben meg tudtunk állni faluban is, Vucine öbölnél is /bár odavezető utat én sokat próbált mediterrán autómmal be lehetett vállalni, ezt nem biztos, hogy mindenki szeretné, az út oda egyre rosszabb :-( /
2016 szeptemberben bár a Trstenika közelében laktunk, Orebic másik végébe, az utolsó szálloda elé /Orsan/ jártunk strandolni mi "gyermekünkkel" :-) A holtelnél problémamentesen lehetett parkolni, strand se volt zsúfolt, de nem tudom, mi a helyzet augusztusban. Trstenika környékén is lehet talán /ha mást nem kis utcákban/ parkolni, Orebicben pedig a kikötő utáni strandon fizetősen.
Már gyerkőccel megyünk, nem úgy mint anno. Aztán a 2 éves nagy felfedező a parton :) , szeret minél nagyobb területet bejárni. Emiatt nem erőltetném a kicsi (hiába gyönyörű) öblöket és elsősorban hanyagolnánk már a kisebb/nagyobb parti (és a vízben közvetlen a parton lévő) sziklás fürdőhelyeket. Nem lenne jó, ha elesne aztán beverné a fejét.
Emiatt írtam, az Orebici főstrandot, Divna és a Prapratno és Zuljanát, ezeken talán ha nincs nagy tömeg és sziklás rész, akkor nem probléma.
Más kérdés a parkolás ezeken a helyeken. Arról még jó lenne infókat szereznem. :)
A nyáron korán elmentünk, hogy még a tömeg előtt odaérjünk. Ez sikerült is, de hiába érkeztünk korán, ha az utánunk érkezőknek /cseh-szlovák-lengyel/ az természetes, hogy mások szájába dugják a nagylábujjukat.
Ráadásul ebben az időszakban volt 40 fok körül a hőmérséklet, és hát ott az árnyék csak nyomokban fellelhető, így nem vártuk meg a delet, menekültünk.
Érdekes következtetés, hogy a Peljesac túlzsúfolt... rengeteg hely van és mint majdnem minden frekventált helyen, főidényben sokkal többen vannak. Remek célpont és ugródeszka Korcula felé pl. ami szintén népszerű. De sok kiváló hely, öböl és terület van errefelé, kicsi felfedező kedv nem árt.
Szeptemberben jó menni, mert az iskolás családok hazamentek, a sok nyári szabadságos már dolgozik. Aki megteheti a szeptemberi utat, az jól jár, mert kevesebben vannak sokkal és az idő majdnem annyira jó, a tenger pedig nem hült le. Az árak is lejjebb mennek, szállás, piac stb.
Orebici fő strand. A városi strandot érted alatta? Zsúfolt és az épülete, büféje nagyon lerobbant. Lehet banánozni, csónakot bérelni, ok. a víz. De miért mennél oda? Isteni jó helyek vannak minden irányban.
Divna, mint gyöngyszem persze, hogy keresett, de el lehet férni. Ott is több partszakasz van és érdemes felderíteni!
Ez a jó délebben, hogy ha valamely terület nem jön be annyira, kicsit odébb mehetsz és roppant nagy a választék.
Most kicsit visszaolvasva, elég zsúfolt a peljesac. Kérdésem, hogy ez szeptember első hetében is így van? Főként a orebici fő strand, divna, prapratno (korculát meg sem kérdezem :) )
A zsúfolt nálam a maximális helykihasználtsághoz mérve -> 25-35% fölött már zsúfolt. :)
mali losinjon a szokasos apartman lefoglalva junius utolso hetere, plusz ket nappal meghosszabbitva, illetve beelozve :) immar ez lesz ott a negyedig evunk.
Szegény embert még az ág is húzza. A mai Slobodna Dalmacija címoldalon hozza " Hihetetlen káosz Trogirnál. Egy túlsúlyos kamion repedéseket okozott Čiovo egyetlen hídjában. A rendőrség teljes egészében lezárta a rajta való közlekedést".
A háziaknak van pár bérelhető csónakja, azokkal szoktunk tekeregni az öbölben. Évek óta tervezem, hogy lehúzom a hajót, csak az a baj, hogy évek óta ki kellene cserélnem a hajtómű alsó részét...
Az apartmanban van egy egyágyas háló, egy nagy méretű, franciaágyas háló, ami elég nagy, hogy kiságy is beférjen és egy nappali, -amiben van egy kinyithatós kanapé- valamint egy sarokkádas fürdő.
A tengerre néző teraszra a nappaliból és a hálóból is ki tudsz menni.
Szintenként egy apartman van, + az elsőn 2, a másodikon 1 kétágyas, fürdőszobás szoba, közös csak a lépcsőház.
Az udvar konkrétan a strandra nyílik, viszont csendes öböl, ha életre vágysz 2km Marina Agana,9 km Trogir.
A linken lévő mail közvetlenül a tulajé, nincs jutalék senkinek. A képek valósak, 2012 körül készültek, mára az udvar tetejét teljesen beborítja a növényzet, a lugas alatt tudsz pihizni, illetve nagyobbak a pálmák...:-)
HA éjfélkor elindulsz Pestről kényelmesen ott vagy reggelre, a ház előtti strandon kivárod az átadást, miközben a kocsid 10 méterre parkol...
A párom korábban egy utazási irodánál dolgozott, értékesítettek több apartmant Horvátországban, innen van az ismeretség azokkal is, akikhez évek óta visszajárunk.
Sajnos tény, hogy a bookingon simán közvetlen vízpartinak jelölnek olyan házakat, amik valóban első sorosak, csak több tíz méter szintkülönbség van, lejárat meg jó messze...
Tavaly Krk szigetén én is belefutottam egy érdekes szállásba. Egy garázs, hátsó végét leválasztották, egy zuhanyzó+WC- nek, az elejét meg konyha -nappalinak,amibe volt egy kinyitható kanapé.
Gyakorlatilag egy cső volt. Vadi új, szép bútor, kapszulás kávéfőző...annyira új volt, hogy döglődtem a festékszagtól. Egy több ház körülvette murvás parkolóból nyílt, ha a többiek szerencsésen parkoltak, akkor egy tető meg egy befejezetlen ház között látszott egy pici a tengerből...jó messze, soktíz méter szintkülönbséggel....
Út közben foglaltam, az volt a szempont, hogy Krk-en legyen és éjjel egykor is át tudjam venni a kulcsot, adjanak számlát is azonnl, mert 05:00-kor indulnom kellett tovább...szóval egy zuhany kellet meg egy ágy...
Több iylen volt ott egy rakáson, Cseh, Lengyel, Szlovál autók álltak minden parkolóban, ém meg nem értettem, hogy miért fizet ezért itt bárki is? Én ott, azon a környéken akkor sem nyaralnék, ha kacsalábon forgó palota lenne 100ft/nap áron.
Ráadásul a képen kicsit sem olyannak mutatták ezt a szállást, mint a valóságban...
Szóval nagyon könnyű benézni, oda kell figyelni...
Mentünk már *king-al, mondjuk az Németország volt. A szállás rendben volt, az volt, amit a képen láttunk. Az más kérdés, hogy egy kis falu szélén volt, de csak 1 éjszakára álltunk meg és mentünk tovább Hollandiába.
Plitvice környékén jártunk úgy a *king-al, hogy gyönyörűen volt fényképezve a szállás csak az nem látszott, hogy egy tehén istálló van a ház mögött :D. Mivel csak 2 éjszakát voltunk ott és úgyis egész nap a parkban voltunk, így kibírtuk.
Az biztos, hogy nagyítóval kell vizsgálni a mellékelt képeket, mert többnyire csak az vehető biztosra, ami azokon van. Ha lehet a google streetweav-en megnézni, hátha az is árulkodó valamiben. Bár itt valóban több pontban nagy az eltérés.
Mi két éves gyerkőccel megyünk idén. Emiatt nagyon szűröm a lehetőségeket. Pl. ha nem látom az ajtót a hálószóbán (lehet hogy harmónikaajtó"), az már nem jó. Ha a hálószobán keresztül nyílik az erkélyajtó az sem jó. Ha nem elszeparált a társapartmantól az sem. stbstb.
Zuljana lehet, hogy jó lenne/lesz, mert nyugis és csillagtúra-autózásra" -> Orebic, Korcula, Divna, Prapratno
Az indulási időpont nagy kérdőjel, éjjel vagy kora reggel. Nem tudom, a gyerekülés kényelmes végig aludni az éjszakát? Ha reggel mennénk, akkor max. Pag-Rab-Losinj-ig mennénk.
Ha viszont este 22-23h-kor indulnánk, akkor jöhet szóba dalmácia.
Többször foglaltam mát a Bookingon szállást,Olaszországba,Franciaországa,eddig pozitív tapasztalataim voltak.Viszont tavaly a www.adialin.hu oldalon keresztül foglaltam a horvátországi nyaralást,mert az az ár kedvezőbb volt,mint máshol,vagy az üdülőfalu hivatalos honlapján.
Több oldalon érdemes keresgélni,tájékozodni az árakról és a feltételekről.:-)
Tegnapelőtt írtam a házigazdának, hogy mennénk a sátorunkkal 07.31 - 08.14- ig a megszokott helyünkre. Visszairta, hogy o.k. lefoglalva, szeretettei várnak minket.
Azért remélem, eddig nemcsak véletlenül volt szerencsém -king-gel ... Igaz, én is figyelem az értékeléseket ill. legtöbbször közvetlen tulajdonásnál foglalok. B-nél tényleg a gyorsaság vagy a lemondhatóság játszik szerepet nálam.
Még nincs itt a nyár, de lesz idén is! Sőt, utazni, szállást keresni addig is lehet. Ehhez jöhet jól egy kis Booking.com-os szállásfoglalási okosító.
Kedves Tékozló Homár!
Idén két baráti családdal foglaltunk szállást a horvát tengerpartra, az Apartments Petricbe.
A reklámszöveg:
Ez a szállás 1 perces sétára van a vízparttól. A Split-Dalmácia megyei Makarskában, a makarskai kikötőtől 100 méterre található Apartments Petric szálláshelye terasszal és hegyekre nyíló kilátással várja vendégeit. A makarskai Riva sétány 200 méterre van. A helyszíni magánparkoló használata díjmentes.
A légkondicionált szállásokon síkképernyős, műholdas TV gondoskodik a kellemes időtöltésről. Néhányhoz kertre néző terasz és/vagy fedetlen terasz is tartozik. Valamennyi lakrészben kenyérpirítóval és hűtővel felszerelt konyha található. Főzőlap és vízforraló is használható. A szállások mindegyikéhez ingyenes piperecikkekkel ellátott, saját fürdőszoba tartozik. A wifi a szálláshely egész területén ingyenes.
A vendégek a helyszíni bárban lazíthatnak.
1. A szállás nem a térképen megjelölt helyen van!! 2. Nincs terasz, nincs kert és nincs kilátás a hegyekre, csak a 3 méterre lévő szomszéd ház alagsorára. 3. A járdán kell parkolni, miután arrébb pakoltad a köveket, amivel biztosítják a "magánparkolót. 4. Nem földszint, hanem egy sötét ablaktalan pince. 5. Helyszíni bár egyáltalán nincs.
Három szállást foglaltunk. Megérkezés után szállásadót és a bookingot is szembesítettük azzal, hogy a hirdetés nem valós.A booking közölte, hogy oldjuk meg a szállásadóval és elengedte a problémát. A szállásadó közöle, hogy elmehetünk, de a befizetett összeg felét megtartja foglalási díjnak. Nagy nehezen.., több óra huzavona és tárgyalás után visszaadott 15%-ot.
A szállás, hetek elteltével, a mai napig hirdeti magát az eredeti hazug módon. Ezek után a booking-gal minek menjünk bárhova, ha nulla a minőségbiztosítás?
Üdvözlettel
X.
Létezik, hogy a Booking.com-ot nem terheli semmilyen felelősség ebben az esetben?
Kedves Homár olvasó!
Interneten történő vásárlást megelőzően a fogyasztók számára minden esetben javasolt a vállalkozás általános szerződési feltételeinek áttekintése. A fokozott körültekintés a szálláshelyek lefoglalása során is indokolt, hiszen a fogyasztó esetleges minőségi hiányosságokról már csak a helyszínen szembesül, amikor már az igényérvényesítés lehetőségei korlátozottabbak.
A honlapot áttekintve megállapítható, hogy a booking.com oldalt egy holland gazdasági társaság üzemelteti és az oldal igénybevétele során felmerült panaszokkal kapcsolatban is a holland jog az irányadó. A szerződési feltételek alapján a vállalkozás a szálláshelyek közvetítését látja el, a szálláshely szolgáltatására irányuló szerződés a fogyasztó és a szállásadó között jön létre. A szabályzat rögzíti azt is, hogy a hirdetésekben meghatározottak valóságtartalmáért a hirdető tartozik felelősséggel.
Jelen esetben a szálláshely szolgáltatására irányuló szerződés is egy külföldi vállalkozással jött lére, ezért a minőségi kifogással kapcsolatos megegyezés elmaradása esetében a további igényérvényesítésre a bírósági út igénybevétele mellett még az Európai Fogyasztói Központ eljárását lehet igénybe venni. E mellett a magyar hatóságoknak is lehetősége van a Magyarországon megvalósított jogsértések és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat vizsgálatára.
A hasonló helyzetek elkerülése érdekében még a foglalás véglegesítése előtt javasolható a fogyasztói vélemények, értékelések áttekintése. Érdemes lehet e mellett áttanulmányozni a szállásadó más honlapját is, ha ezzel rendelkezik és összevetni a booking.com oldalon található tartalommal. Ha van erre lehetőség akkor javasolt felvenni a kapcsolatot közvetlenül a szállásadóval és tájékozódni a szálláshely tulajdonságairól, elhelyezkedéséről és az egyéb szerződési feltételekről, pl. a reklamáció kezelésének módjáról.
Ha a fogyasztó utazási vállalkozóval köt az utazás szervezésére vonatkozó szerződést a magyar jogszabályok szerint, akkor viszont már ezzel a vállalkozással szemben is fel tud lépni az esetleges szerződésszegés esetében.
Igen ez biztosítja mindkét félt csak így ismeretlenül fizetni valakinek...
Igazából nem volt sok Crikvenica. Eloszlott a tömeg, pedig a városi fizetős strandon voltunk elég sokszor (infrastruktúra miatt :) ) Mondjuk este valóban hömpölygött az utcán a tömeg :)
Sőt, fizetéssel biztosítva lesz a foglalás, remélhetőleg, akárkinek fizetsz.
Tőlünk nem kértek előleget, de akkoriban még nem is volt divat az internetes rendelés. Telefonon beígérték, aztán jöttek a stari gosti és nem volt meg a lefoglalt 2 apartman :-( Ilyen "meglepetés" szerencsérek azóta se ért, de nincs is bajom azzal, hogy foglalózni kell :-)
A másik meglepetés inkább az elképzelésekkel kapcsolatos: ha Nektek Crikvenica "sok" volt, Vodicén se lesz más :-(
Sajnos épp Vodicében ért minket már meglepetés /igaz nem -king-gel/ :-(
Hogy lett végül épp Vodice, abszolút más volt az elképzelés eredetileg :-) /ne számíts Brelánál kisebb tömegre, arrébb menni se nagyon lehet, már Srma is telítve, max a szemközti szigetek nyújthatnak menedéket :-) /
Remélem úgy lesz . Legalább Bjelovárig ( ami még kb 20 km) . Onnan még virovitica kb 40 km légvonalban . Ha az megvan akkor legalább egy órát spórolunk Pécs felől . Hát ha még az M60 is megépül barcsig .....
Ez nekem nagyon fura....hogy az ár nem az igazi :-( Nehéz elképzelni. Én tavaly foglaltam egy főre egy három hálós apartmant bookingon, nevetségesen olcsón, de annyiért hirdette /valahogy akciósan/ booking aznap, tehát a tulaj se reklamált /bár megjegyezte, van kisebb apartmanja is legközelebbre :-) /
Szóval ezt a nekem címzést nem nagyon értem, hisz Zuljana összes Vucicéje természetesen megvolt /nyaralósan is, kirándulósan is/ és nálam arrébb általában kevesebben mennek :-)
Egyedül Ciovon nem mentünk arrébb, de: messze délről /Breláról/ tartottunk hazafelé, és egy rövid megálló lett volna egy esetleges következő nyaralás helyszínének szemrevételezése okán. Persze szemrevételezés, és ciovói nyaralás elmaradt, akkor is, azóta is.... Mert van annyi minden más, közelebb is, meg arrébb is :-) /csak tavaly: Pag-Korcula-Lastovo-Hvar-Privic, és minden évben kb ennyi helyszín, sok-sok hétig :-) /
Szóval az arrébbra, sétára én is mindenkit bíztatni szoktam :-)
Hello Mi a mai utazáson foglaltunk horvátba szállást, mivel hugoméknak sok negatív tapasztalata volt a King-nél, mivel sokszor vissza szóltak hogy mégsincs szállás pedig általában két hétig úgy volt hogy van szállás.Végül szóltak hogy még sincs. Mondjuk hozzá tartozik hozzá, hogy ők mindig pár héttel utazás előtt próbáltak szállást foglalni.
Meg az is hozzá tartozik mikor a Kingnek kifizették az utat minden rendben volt.
Amúgy személyes meglátásomként tudsz alkudni a szállással mert kell neki fizetnie. Én belföldön így szoktam játszadozni. Gondolom külföldön is hasonlóan működik ;)
Foglaltam szállást a **king-on végül Vodice-be. (azt most firtassuk, hogy milyen... majd meglátjuk)
A szállásadót megkerestem a fizetés részleteiért. Visszaírt, hogy a **king-on található ár nem az igazi, mert hogy az valamilyen automata?? (85€/éj) és hogy abban az időszakban 100€/éj szokott lenni, de ha lemondom a foglalásomat az oldalon, és közvetlenül őt választom, akkor oda tudja adni a szállást 85€/éj-ért. Gondolom valamilyen jutalékot kell fizetni az oldalnak és azt akarja megúszni (tiszta mo. :) ).
Nekem ugyan mindegy kinek fizetek, de azért van bennem egy kis félsz a dologtól.
Kérdés:
- Belemerjek menni a dologba? Milyen biztosítékot kérjek tőle? Hogyan fizessek? Kp? Előreutalás egyben/fele (így talán még tudnék alkudni egy kicsit??) ?
- illetve mi van ha nem megyek bele, akkor megváltoztathatja az árat emiatt?
A zuljanai öblökre gondolsz? A nyáron ottlétünkkor nem találkoztunk kupacokkal. Sok természetkedvelő, csónakos és búvár-úszkáló viszont épp elviselhető számban:-)
Először is köszönöm a pár nappal ezelőtti kérdésemre a válaszokat. A blokkolót nem kívánom használni nem is szoktam külföldön. Csak azért kérdeztem, hogy a benne létét nem e kötöszködnek.
Nagyon sok hasznos információt olvastam, osztottatok meg. Köszönöm
A nagy tűz Trstenik mellet (felett) volt, Zuljanából nem is látszik!
Ez a falu kikötő-öble, amely többnyire sekély, homokos, úgy tapasztaltuk, hogy a parti házakban lakó kisgyermekesek nem nagyon járnak más helyekre strandolni.
Szemben, a vízhez közel vezet az új (aszfaltozott) út Trstenikbe, amelyről tucatnyi, 1-2 család méretű öbölke érhető el, némi le- és felmászással.
A kolléga által posztolt öblök valóban gyönyörűek, azzal a kis testi hibával, hogy a parton semmi sincsen, a hangában hagyott kupacokon kívül, amelyek fehér papírokkal vannak megjelölve, hogy bele ne lépj.
Nyáron kompoztam át Visre. Átnéztem a szigetre és úgy gondoltam: nagyon szép. Meg kell néznem. Meg is fogom. (A gondolat már belerágta magát a fejembe.) Csak.
Remek házigazdánk van ott, aki családtagként szeretett minket, mi meg őt-őket. :-) "
Valahol itt van a kutya elhantolva. Mi is hasonló viszonyban vagyunk azokkal,
ahova visszajárunk. De nem csak mi,a házigazdánk bemutatott egy szintén visszatérő német családnak,ahol a nagyszülők kezdtek oda járni,akkor még sátorral,ma az unokák már külön jönnek a párjukkal! Persze tudjuk,a közös főzés,az ajándék házi bor,stb.remek üzleti fogás,de vannak azok a dolgok,ami ennél kicsit több.
Nekünk közel van Ciovo,be szoktunk menni,valóban van egy különleges hangulata.
Persze kinek mi tetszik?!
Mi is jártunk pár olyan helyen,hogy egyszerűen nem értettük,hogy mi vesz rá valakot,hogy ott nyaraljon? De szerencsére mindenki megtalálja a neki megfelelőt...
A legutolsó híradás erről az útról még tavalyi/2017/. Annyit tettek még hozzá, hogy az előző kormány állíttatta le az építését, de 2018-ban újra kezdik és valószínű, hogy ebben az évben be is fejezik. Pontos dátum nincs sajnos.
A vrbvec -bjelovar -virovitica autóútról nem tudsz valamit ? A goole mapson látszik egy rövid fojtatás utána semmi. Angolul nem találtam semmit , a horvátul is csak régebbi cikkeket .
Elmondom, nekem mi. A harmadik (és legkisebb) egy éves korában itt seggelt bele a tengerbe No.1. Itt szívta fel a pelenka az 5 l vizet... Utána pedig 6 évig minden nyáron voltunk itt, és sokszor a nagyobb gyermekeimmel együtt. Néha barátokkal és vendégeinkkel, akár az egész ház a mienk volt. Remek házigazdánk van ott, aki családtagként szeretett minket, mi meg őt-őket. :-) Ahol szinre, vasalva kaptuk a makulátlan friss ágyneműt, törölközőt, 5 naponta. Aki jött velünk a piacra és sütött, kagylót főzött nekünk. Akinek a születésnapját együtt ültük, tortáztunk az egész családjával. Akinek elvittük a korábbi évek fotóit egy albumban és behívott a szobába, a falán a gyermekeim képét megmutatni...
Ha van rá lehetőség elmegyünk, útba ejtjük, egye fenyő a vashidat:-)
Én családommal, jó 20 éve, /még tele autóval/ egyszer lehetett kísérletet tenni, de mire átjutottunk, el is ment kedvük, rövid strandolás szerintem egyik legrosszabb részen nem messze a hídtól :-( Azóta lett volna nem egyszer lehetőség, amikor már nem kellett volna többekhez alkalmazkodni, egyedül már meg se próbáltam :-)
A horvát Adria szárazföldi partvonala hozzávetőleg 1800 km hosszú.
Áruljátok már el, miért kell és vagy érdemes küzdeni azzal a nyomorék híddal???
Mi van a hídon túl, ami másutt egyáltalán nincsen, vagy talán valamit ingyen adnak odaát?
Évekre visszamenően olvasom itt az ezzel kapcsolatos súlyosan negatív posztokat olyanoktól is, akik a hídon túlra visszatérő vendégek.
Kell ott valaminek lenni, amit nekünk, halandóknak, akiknek negyven év alatt nem volt időnk kétszer ugyan abban a faluban nyaralni vagy kirándulni, nem árultok el.
Mi is használtuk az a hegyi átkötő utat, kanyargós, de jól autózható. Egyszer átmentünk Arbanija-ba, szemközt azokkal a hangárokkal, meg kis reptér szerűséggel. Hát a vízminőség kritikán aluli volt, tejszerű, 1 m látótávolsággal! :-( A másik út jobb volt! Elmentünk a sziklakolostorhoz! Szép helyen van, ráadásul könnyen meg is közelíthető!
Csatlakozom a helyzetelemzéshez, a mai Trogír-Ciovo híd szűk, de a környező útvonalak is, egész addig, amíg jobban el nem oszlik a forgalom(a céltól függően).
Befelé, a híd után balra, a diliház után pedig nem sokkal, van egy piszok meredek út jobbra. Ezen felfelé haladva vissza lehet jutni Okrug Gornji felé a hegyen át. A piacnál bukkan ki az ember. Tehát a szűk és kanyargós parti út helyett ez egy alternatív megoldás arrafelé. Viszont ezen az úton is házsarkak között vezet egy roppant szűk, figyelmet kívánó "ösvény".
Az új hídra kíváncsi vagyok, remélem az odavezetőket is kitalálták...
A híddal biztos javul Ciovo helyzete. Viszont maradnak az irgalmatlanul szűk utak, amik a fél méterrel arrébb lévő betonkerítések miatt szélesítésre alkalmatlanok! Ráadásul még meredekek is, ahol a német a 8m-es lakókocsijával és a helyi kukásautós félóráig egyezkedik, tolatgat, hogy mégis melyik az a pont az utcában, ahol el tudnának menni egymás mellett. Talán aki eljut mondjuk kifele a hídig, akkor onnan már simább ügy lesz az átkelés, mert most az Okrug ill. Arbanija felől érkezők a híd előtt találkoznak, tovább hosszabbítva az átjutási időt!
Straniero...71 érdeklődött itt pár nappal ez előtt, miként áll a Čiovo-partot összekötő híd építése. A ma reggeli Jutarnji list foglalkozik Horvátország 4 ilyen késedelmet szenvedő hídjával. Ezek közül az előbb említett idén julius 1-re elkészűl. Nem fordítom le a teljes cikket, mert nem ez a lényeg. A késedelem okát részletezik. Így tehát aki ebbe a térségbe utazik nyaralni, máris tervezheti utazásának időpontját. Jó utat. Említést teszek még a másik három hídról is . Az egyik természetes a már itt kitárgyalt Peljeac hídja. Tavaszra elindulnának a munkálatok a tengerfenék kielemzésével. Ha ezen a téren kedvező a helyzet elkezdik az építkezést. A másik ilyen híd a Drávát átívelő híd, ami akkor lesz kész, amikor a Magyarországot elérő hozzávezető út is elkészül. Aztán ott van még a Száva folyón átívelő híd, Svilaj-nál. Ennél szintén hasonló nehézségek állnak fent.
Szerintem 5, max. 10 km-en belül bárhol megoldható! Mi is mindig július végén megyünk és egyszer sem éreztem, hogy agyonnyomna a tömeg, igaz lehetőleg kerüljük is az olyan helyeket. Talán a Trogír-Ciovo hagyott bennem kevésbé pozitív emléket, de ott is csak a lehetetlen közlekedés miatt! Tudom, ilyenkor mindenhol sokan vannak, mindenhol szűk az utca, de ez túltesz mindenen! :-S De így is megoldottuk, nagyon jókat kirándultunk. Ott van eleve Trogír óvárosa, megnéztük Klis várát Split felett, ajánlom mindenkinek, elmentünk Omisba kicsit nosztalgiázni, megvolt Split újból, ahonnan hajóval átmentünk Hvarra is és bent Ciovon is remek öblök vannak pl. a Labadusa kempingnél. Nem azt mondom, hogy utazzatok naponta 100 km-t, de én pl. nem érezném jól magam egy szálloda saját strandján és slusz! Énnél több minden belefér egy nyaralásba! :-)
Hát ezt mondom (mondjuk) neked! Ezt kell eldönteni! Szeretnétek-e naponta másik parton fürdeni és akkor a szállás helye kevésbé lényeges vagy a szálláshoz legközelebbi 50-m hosszú partszakaszon fogjátok tölteni a 10 napot?! Frekventált helyek, frekventált strandja, szállodák környéke mindig zsúfolt lesz, szinte mindegy melyik tájegységről beszélünk. Odébb kell menni egy picit és máris szuper! :-)
Ránéztem, jaj!!!!!! Kocula homokos sávja jut eszembe, ahol annyi ember jön össze, a lábad kinyújtani sincs helyed. A part rövid, ebből a felén nem lehet bemenni, mert olyan az víz alja, tiszta túrás-szikla, mégcsak nem is köves simán. A homok teherautón érkezett, ez az a híres homokos Lumbarda. Persze van büfé, sportpálya stb. fizetős parkoló.
Pár km-re onnan csoda szép remek partok vannak Korculán. :-)
Ha már homok: Split városi strand. Csodás homokos, ide is hozott homokkal, rengeteg ember, és rémes. Amiket ismerünk partokat, nyomába sem jöhet. És persze arra való, hogy a helyiek megmártózzanak, ha.. nem turista célpont. Menekültünk, amikor pár éve "felfedeztük".
Rezsee, andreas19 köszi a válaszokat. Igazából, ha le tudjuk tenni a plédünket/törölközőnket és a vízben sincs hering fiiiiling, akkor már jók vagyunk :)
Krk a hídon át: a hídpénz tudtommal jelenleg 35 hrk. Egy korsó sör 20. Tehát nem lehet ez az útválasztás szempontja ("még hídpénz is kell fizetni"). Persze nem forintra kell kiszámolni, mert ha kilépsz itthonról, hamar magasabb árakkal találod szembe magad -bármelyik irányba. És Horváto. is egyre drágább.
De hogy konstruktív legyek, nem rossz ötlet a két megközelítést felhasználni, egyik irányban oda, a másik megoldással hazafelé. Érdemes a környéket megnézni!
Egyáltalán nem, sőt! Csak éppen felkapott környék, így relatíve sokan vannak. Ha nem az adott hely ,,központi" strandját választod, akkor mindenhol találsz nyugisabb, neked tesző partszakaszt és ez igaz az Iszriától Dubrovnikig. Igaz, kicsit autózni kell érte, vagy kicsit gyalogolni! Vagy SOKAT gyalogolni! :-) Mi Losinj-on km-eket szoktunk gyalogolni, hogy a csak ösvényeken, gyalogosan megközelíthető, magányos partokat elérjük, de megéri. Mondjuk mi a Baska, Lopar, Zaton kinézetű helyekről fejvesztve szoktunk menekülni! Omis-Duce részen pl. nagyon hosszú a partszakasz, mindig július végén megyünk nyaralni, de nem éreztem elviselhetetlennek, mert eloszlik a tömeg. És itt tényleg sekély, kiválóan alkalmas játékra, nem ilyen feltöltött 5 m-es pari sáv. Még szép kagylókat is tudtok szedegetni. A helyfoglalás előtt azt döntsétek el, mennyire akartok, szerettek napi szinten nem a közvetlen legközelebbi strandon fürdeni, mert ha az zsúfolt és titeket zavar, akkor menni kell. Az viszont macera, esetleg napközben meginnál 1-2 sört, de autóval vagytok stb. stb.
Nálunk ez úgy van, hogy reggeli után strand délig, akkor kaja, csendes pihi, azután megint strandolás, este meg nekiindulunk és csavargunk.
Minden este máshova megyünk.
De van olyan nap, amikor reggel nekiindulunk és felfedezünk valami más helyet. Szóval változatossá tesszük. Ráadásul már az oda utat is, 2016-ban pl. Rijeka-Dubrovnik távon kalandoztuk végig a 8-as utat.
Viszont az fontos szempont, hogy a ház közvetlenül a parton legyen, kilátással, szintkülönbség nélkül.
Tényleg nagyon klassz hely! Minden ami kell, közel a tenger, igényes ház, udvar. Tényleg nem lehet belekötni semmibe, nekem viszont következő alkalommal már nem nyújtaná azt, mint először. Mi soha nem megyünk vissza, ahol már voltunk. Szeretünk mindig újat felfedezni, nyilván benne van a pakliban a csalódás is!
Közvetlenül a strandra nyílik az udvar, apró kavicsos, feltöltött strand, nyugis partszakasz, viszont a közelben több olyan település is van, ahol zajlik az élet.
Nagyon tiszta, kényelmes ház, saját parkoló...
A link alján ott az elérhetőség, közvetlenül a tulajhoz, de a bookingon is megtalálod.
Időben gyorsabb a lejutás Krk irányban! Eddig 3x voltunk, mindig arra mentünk. Azért a szombattal érdemes vigyázni, mi utolsó alkalommal szombattól-szombatig tudtunk foglalni és bizony nem volt egyszerű. Már Zágráb előtt, alatt, után szívtunk órákat, így mire Krk-re értünk, a kifelé vezető oldalan összefüggő kocsisor volt. Van két elágazó, ami iszonyatosan megfogja a forgalmat, azért, ha mégis szombat, akkor érdemes korán (7 óra környéke) vagy esetleg késő délután visszaindulni.
A központi strand valóban homokos szerű, de mi a szállás alatt lévő kisebb strandra jártunk, ott kavicsos volt, és gyönyörű, a két gyereknek egész nap csak a hátsóját láttuk, annyit búvárkodtak. ;)
A part inkább apró kavicsnak mondható, bent a vízben már valóban homokos. Sokan nem szeretik, pedig nagyon jól együtt van a tenger, a hegyek a folyó. Játékhoz, labdázáshoz ideális, gyerekeket bátran be lehet engedni, akár mezítláb is. Ha meg búvárkodni akartok, akkor csak pár km-t kell autózni Makarska irányába és jó kis sziklás partok vannak, bár túl nagy vízi világra ne számítsatok! :-S Szállás szempontjából Duce rész jobb, onnan könnyedén a víznél vagytok és ott már a folyó hűtő hatása sem érezhető. Nagyon szép a kanyon, rafting is szuper és a várakba is érdemes felmenni a kilátás miatt!
Tavaly ott voltunk egy 8 és egy 13 éves gyerekkel, király volt! Mi szerdától-vasárnapig voltunk, úgyhogy szerintem simán találsz 10 napra szállást. Ha nem baj, hogy kicsit lépcsőzni kell akkor tudom ajánlani azt az appartmant amibe mi voltunk, a neve: Appartment Sodan 72, megtalálod a ***kingon :). Nagyon kedves volt a házinéni, és isteni kilátás volt a tengerre.
Elsősorban CroGabihoz fordulnék a kérdéseimmel(visszaolvasva láttam, hogy nagyon ott van Losinj szigettel kapcsolatban), de mindenki válaszát szívesen fogadom.
Szóval foglaltam szállást július közepére Mali Losinj-ban az Apartmani Maris-ban. Esetleg van valami tapasztalat ezzel a szállásal kapcsolatban?
Továbbá mindenhol azt látom, hogy a KRK szigeten keresztül megy mindenki Losinj-ra, ahol ugye még hídpénzt is kell fizetni. Nem egyszerűbb/olcsóbb a Porozina-Brestova kompot használni az Isztriáról?
Plusz szívesen fogadok Mali Losinj-ban jó kajáldákat, amit letesztelnénk a családdal júliusban.
(végig böngésztem az utolsó 20 oldalt, sok szép helyen jártatok)
2 éve már jártunk Crikvenicában a családdal (két gyerkőc, lassan 12 és 9 lesznek). Nagyon jól éreztük magunkat.
(korábban Porecben is, de ott a nagyobbik még csak 1,5 éves volt, a kicsi meg... :) )
Idén is szeretnénk eljutni Ho.-ba, de más helyszínre, mondjuk délebbre.
Lényeges lenne, hogy lassan mélyülő legyen a strand, apró kavicsos estleg sziklás. Homokosban nem gondolkodnánk, mert nagyon élvezték a "búvárkodást". (No meg Bibione egy kicsit olcsóbb volt korábban). Mindkettő tud úszni, de a játék miatt jó volna sekélyebb rész is. Nem ártana némi infrastruktúra (wc, bolt vagy valami élelem forrás), mert a kicsit óránként tud enni pláne, ha vízben van és ne kelljen 12 kg kaját magunkkal vinni a 40+ °C melegbe. A távolság nem annyira lényeges, de azért ne kelljen autóval elmenni a strandig. Az is jó lenne, ha nem egy augusztusi Siófoknyi ember mennyiség lenne a parton, bár ez elég nehézkes.
Amit eddig nézegettünk/olvastunk róluk az Vodice, Brela, Makarska, de nem feltétlenül csak ezekben gondolkodunk. A lényeg, hogy a strand jó legyen a gyerekeknek.
10 napra szeretnénk menni (Cs-V), július végén. Nézegettem a **king-on szállásokat, ahol látszólag vannak olyan apartmanok, amikbe lehetne így menni. Kérdés, hogy ez a valóságban is így van? Vagy amikor elküldöm a foglalást a tulaj közli, hogy sz-sz lehetséges csak.
Kiváló leírása a horváto.i autópályás közlekedésnek, kiegészítve a bankkártya használattal, remek.
Bizonyára jönnek majd tavasszal, kora nyáron a kérdések, tényleg lehet hivatkozni a leírásodra!
Az út tervezéséhez is jó linkek vannak, hol mi mennyi. És még egy, amit tapasztaltam: több -mindenféle nációs- útitárs "kűzd" a kezelővel, hogy megértse mennyi az összeg... pedig a látótérben gyönyörűen kiírják eur-ban és hrk-ban is a fizetendőt, csak előre kell nézni.
Leginkább semennyit sem vesztegel, mert a határ tök üres. Azt a kb. 2 hónapnyi főszezont leszámítva. Itthon sikk volt az M6-t szidni, pedig az összes horvát autópálya teljesen üres egész évben, csak a főszezonban vannak rajta autók (két hete, meg dec. elején voltam legutóbb Zágrábban). De pl. Splittől délre még főszezonban sem nagyobb a forgalom rajta, mint az M6-on. Ez a Peljesac híddal is így lesz. Nekem jól fog jönni, főleg, hogy nem szedhetnek majd díjat rajta, mert 85%-át az EU fizeti.
Amexet már ne nagyon vigyél, mert február elsejétől megszűnik! Viszont örök igazság, hogy mindig legyen az embernél az adott ország nemzeti valutájából némi kp., mert abból baj nem lehet, de az ellenkezőjéből igen!
"Vigyünk tehát magunkkal megfelelő (pl.: Maestro, Mastercard) bankkártyát," vagy Visa, Visa Electron, Amex, vagy bármilyen Európában általánosan elfogadott bankkártyát. Mindegy, hogy dombornyomott vagy sem.
Azt is mondhatnám bármelyik magyar bank által kiadott debit vagy credit kártyát.
Horvátországi autópályák használata ... azoknak, akik először vágnak neki
Alapvető működés: Amikor rámegyünk az autópályára (alapesetben odafelé a határnál, Goričan-nál), át kell haladni egy kapun, ahol kapunk egy kis kártyát, ami azt az információt tartalmazza, hogy hol mentünk fel a pályára. Lehajtáskor (alapesetben odafelé a nyaralóhelyhez legközelebbi csomópontban) újabb kapu, ahol a kis kártyát le kell adni, a kezelő (bevonja és) leolvassa, az autópályán megtett út hossza alapján meghatározza a díjat, ezt kifizetjük, és kész. Bonyolítás: mivel a Zágrábot elkerülő autópálya (pont mint nálunk az M0-s) ingyenes, ha a tengerhez megyünk, kétszer kell lejátszani a fenti eljárást: a határnál megkapjuk a kis kártyát, Zágráb előtt (Sveta Helena-nál) kifizetjük az addigi szakaszt, majd ingyen autózunk a Zágrábot elkerülő (A4-es és) A3-as autópályán, Zágráb után (a Lučko-i elágazás után, az A1-es autópályán) újabb kis kártyát kapunk, ezzel a kártyával fizetjük a számunkra kedves végső letérésnél a második autópályaszakasz díját. Ebből következik, hogy 4 (oda-vissza 8) darab kapun kell átküzdeni magunkat, azaz 4x (8x) van lehetőség arra, hogy a kapuk korlátozott áteresztő képessége miatt dugóba keveredjünk. Sokan rémisztgetnek a szörnyű dugókkal, lássuk, hogy mi mit tapasztaltunk, illetve, hogy hogyan úszhatjuk meg leginkább dugómentesen. Megj: dugóra lényegében csakis szombaton (az szokásos turnusváltás napján) van esély.
Amikor a kártyát kapja az ember nincs kezelő, csak nyomni kell egy gombot, elvenni a kártyát (gondosan eltenni!), nyílik a sorompó, és lehet menni. Ez elég gyorsan megy, mi itt nem tapasztaltunk dugót. A fizetési pontoknál lehet rosszabb a helyzet. Azaz odafelé Sveta Helena + a végső letérés, visszafelé pedig Lučko + a határ.
Odafelé szombat délután menvén nem tapasztaltunk dugót, lényegében 0 perc várakozással haladtunk át a kapun Sveta Helena-nál 17:30 körül (a Sveta Helena-i kapu közelről) illetve (mi éppen Senj felé tartván) uta Lokva-nál 19:30 körül. Visszafelé szintén szombat délután Lučko-t bankkártyával fizetve 25 perc alatt teljesítettük (15:30 körül), a határ előtt pedig mindössze 10 percet kellett várnunk (este 6 körül).
Mértékadó vélemények szerint a neuralgikus pont Lučko visszafelé szombaton, és érdemesebb bankkártyával fizetni, mert ott rövidebb a sor. Lássuk, hogyan is lehetséges ez. Lučko előtt valóban két külön sorban állnak az autók, balra ("CASH" felirat) mennek két sávon a készpénzzel fizetők, jobbra pedig ("NO CASH" felirat) egy másik külön kiépített két sávon a bankkártyával fizetők. A bankkártyás irányon sokkal (3 km-rel) korábban van a kapu (a Lučko-i bankkártyás kapu közelről), mint a készpénzes irányon (a Lučko-i készpénzes kapu közelről). Tényleg sokkal rövidebb a bankkártyás sor, és a bankkártyás kapunál történő fizetés után 3 km-en keresztül repeszthetünk a balra mellettünk rostokoló készpénzzel fizetni szándékozó tömegek mellett. A bankkártyás kapu bal oldalán jól látszik a két sáv, ahol a készpénzes sor áll, a készpénzes kapu jobb oldalán meg az a két sáv, ahol mi húzunk el 100-zal a készpénzes fizetők mellett. A bankkártyával való fizetéskor ráadásul a pénzváltási veszteséget is megspóroljuk, mert amint tapasztaltuk a pénzt középárfolyamon vonja le a bank. Vigyünk tehát magunkkal megfelelő (pl.: Maestro, Mastercard) bankkártyát, soroljunk jobbra Lučko-nál és kövessük a "NO CASH" irányt.
Tapasztalat szerint júniusban laza a forgalom, hétvégén sűrűbb, de nem indul be még a nyári roham. Az autópálya dijak azonosak egész évben, nem tudom az idén változtak v változni fognak-e, esetleg, aki már nézte...? Van erre honlap-
A sebességellenőrzés (eddig legalábbis) laza volt, egyes benzinkutak után álldogáltak néha fotós kocsik, de esetlegesen csak. Az útfelbontásoknál és ahol korlátozva van, na ott többnyire kivesznek, ha belerohansz... és az alagutakban sem árt vigyázni, villog a sebességhatár lámpa, ha túltolod, és bizony láttam, akit kiszedtek a kijárat után. De alapvetően rohadtul nem basztatnak senkit.
A lakott területeken viszont sokszor sokféle és ott menj lassan. De nem is nagyon tudsz másképp...
Igaziból nem kell lézerblokkoló, az út sem alkalmas 160-170 + menetelésre, meg minek is.
Jóvannna!!! HÖR voltam én is csak a másik végén. Csak megállapodás kérdése. A kitermelt földet, követ stb. megkapnák a bosnyákok, a benn lévő levegő meg amúgyis horvát lenne.
Jóvanna!!! HÖR voltam én is. Tudom. Csak megállapodás kérdése. Meg aztán megkapnák a kitermelt füldet, követ stb. a Bosnyákok, a benn lévő levegő meg amúgyis horvát lenne.
A töténelmi időkben a nyírbátori határőr laktanyában azt verték a fejembe, hogy az államhatár a föld középpontjától a nanoszféra? toposzféra? ionoszféra? .......szféráig terjed. A határvonal, egy mértani kiterjedéssel nem rendelkező elméleti vonal.
A fentiek alapján a Bosznia alatti alagút is Bosznia.
A ciovoi hídra 15 évvel ezelőtt mondta az ottani házigazdánk, hogy hamarosan megépül. A"csapóhíd" akkor is már járhatatlan volt főidőkben, vagyis reggel 8 felé, és délután, meg hétvégén.
Azóta sok-sok apartman-ház épült minden irányban, a kempinget felújították (víz és szennyvízhálózat átépítése), full üzemel minden, és a dugók embertelenek...Ez tényleg másfél-két órás kijutás!
Nagyon korán reggel és késő este járhatóbb. Rettenet, ha Trogírba akar pl.az ember este kimenni. Van ugyan egy hajójárat v gyalog kell nekivágni Ciovóról, persze a sziget hosszú aki máshonnan jönne be, a híd közelében nem éppen talál parkolóhelyet.
Visszatérve a Peljesac-híd témára, terveket és dumát már láttunk, hallottunk, de továbbra sem hiszem, hogy ebből lesz valami. Ha a boszniai karridor kikerülése a cél, akkor a hídnál is nagyobb költséget jelentene a szigeten a közút megépítése. Emellett értelmetlen, mert akkor lehetne egy töredékéből megépíthető közút, autópálya a szárazföldön. A politikától meg nem lehet eltekinteni, tudjuk a balkán maga, a puskaporos hordó ma is. De már leírtam. Meg azt is, hogy Peljesec bája és Korcula, a régió veszélybe kerülhet a túlterhelés óriási lehetne.
Különben basszus, ha lenne kivezető új út, amire ugye szükség van, mi a fenének mennék xx eur-ért a hídon, ha beosonhatnék pl. Stonnál az új úton? :-)
Szép kis történet. Ezek szerint nyáron araszolni fogok a régi hídon, de annyi baj legyen, nézelődünk közben.
A Neumi öböl mekkora teherforgalmat bonyolít?
Én nem vagyok képben, de gondolom aki egy ilyen hidat tervez annak számolnia kell azzal, hogy átférjen egy akkora hajó, amekkorát a kikötő fogadni képes.
Kérdésedre íme a válasz. A hidat az elmúlt év július 15-én kellett volna átadni, nyolc hónappal a megállapodás után. Azóta semmi nem történt, csupán a beton pillérek meredeznek ki a vízből. A Nova tv tegnap interjúvolta meg a közlekedési minisztert ennek kapcsán, aki idegességében otthagyta a riportert, válasz nélkül hagyva a sok érdeklődőt. Az építkezés helyszínén ott láthatók a nyomai a megkezdett munkálatoknak. Az ottani lapok és tudósítások szerint a kivitelezővel akadnak gondok, ami jelenleg is tart. Áll minden. Az ígéretek szintjén vagyunk. Még le sem rakták a beton pilléreket, amikor megjelent az első állami szinten ért bírálat, hogy nem lesz jó az egész, ugyanis vihar esetén átcsapnak felette a hullámok, annyira alacsony. Ez a vélemény rokon a Peljesac hídra is, amit anno az első tervek elkészültekor a bosnyák fél kifogásolt, hogy túl alacsony, ugyanis nagy tengerjáró hajók nem tudnak behajózni a neumi öbölbe. Ez nooormális?
Ez a -+ dolog számomra érdektelen. Mondjuk itt,ebben az esetben azért érdekes,mert a csupán azt mondtam,hogy meg kellene oldani azt,hogy egy régió határ átlépése nélkül elérhető legyen. Hogy ezzel kit bántottam?
Mindegy,itt nem szeretnék politizálni,pusztán a híd kérdése kapcsán jött ez szóba. Én kibírom azt a pár alkalmat,amikor arra járok.
A balkánon szerintem lesz még baj,szeptemberben elautóutam Ohridig Macedóniában,érdekes uzazás volt,de ez már megint inkább politika lenne.
Én nagyon bízom benne,hogy Horvátország kimatad a balkáni sz@rkeverésből és sokáig ilyen békés marad.
A hídról jut eszembe! Tudja valai,hogy áll az új Ciovoi híd építése?
Felhívnám a figyelmedet, hogy neked több minuszod érkezett (mint nekem) tehát az alsónadrágban markolászás és felvállalás nélküli vélemény arat a fórumon -valakitől. Remélem elmegy innen a fenébe. Akinek véleménye van az mondja el, ha meg nem tudja, mert csak olvasni tud és írni meg gyáva nyúl -magát felvállalva... az ne ismerje a minuszt se, ha kérhetem!
A lényegre térve a szállítás megoldott, délen is minden eljut, a szigetekre behordják az üzemanyagot, a bolti árut, mindent, és szerintem az emberek között is nagyobb a megértés és együttműködés, mint a hatóságok között. A politika masszívan beavatkozik, a régi beidegződések és ellentétek nem múltak el, könnyű felszítani. Végül is kicsi területen tök más beidegződések, Makedónia, Koszovo, Montenegro, (az új orosz gyarmat, ellepték és mindenki oroszul beszél) az évszazados örökölt ellentét mind a mai napig jelen van.
Érdekes kiegészítést kaptunk egyik kedves olvasónktól. Mint írja, Neum évszázadok óta Bosznia, egészen pontosan Hercegovina része volt. Még a középkorban Raguza városállam bölcs döntése volt, hogy egy korridort átengedett az Oszmán Birodalomnak azért, hogy védelmet, egyfajta ütköző zónát hozzon létre a rivális Velencei Köztársasággal szemben.
Nem csak idő kérdése a dolog, az a lényeg, hogy az ország egyik részéből a másikba csakis hajóval lehetséges határátlépés nélkül eljutni. Nyilván a szigetekre is csak hajóval lehet eljutni és eljuttatni mindent, de az egy természetes állapot, míg ezt az idióta helyzetet mesterségesen hozták létre.
Azért dubrovnikiaknak vannak menekülő útvonalaik, legalábbis betévedve Neumnál a hegyek közé csak dubrovniki rendszámú autók jöttek szembe :-)
Az említett fórumon is inkább peljesaciak örvendeztek, hogy a gyermek könnyebben jut el Zágrábba.
Nekem túristaként nem volt a határral se gondom/nem volt hosszú veszteglés/, vagy a trpanji kompot meg a Neretva torkolat kincseit is élveztem. /Hidat még nem tudom - már ha lesz :-) /
Gondolj bele, egy Dubrovnik környéki vállalkozó, aki mondjuk rendszeresen jár Splitbe üzleti okokból, vagy egy fuvarozó, aki árut hord...
Naponta hány órát vesztegel a határon oda-vissza?
Rettenetes lehet!
Nem tudom, hogy eza híd a jó megoldás a dologra, gavy máshogy kellene megoldani,azt sem, hogy miféle lehetőségek vannak még ott, de az biztos, hogy ami most van az botrány.
Egy közösségi portálon helyiek egyértelműen üdvözlik a hidat. Nyilván túristaként sokféleképpen látjuk - nekem csak tériszony okán van vele gondom :-) /de ha belegondolok, átkelünk lefelé pár völgyhidat, lehet, ez se rosszabb? :-) /
A mi korosztályunknak talán örökre megmarad az a kis szorongás, mikor odaérünk egy határátkelőhöz.
Kifelé azért, hogy meg ne találják az eldugott valutát, hazafelé azért, hogy el ne vegyék, amit kint vettünk...
Meséltem már talán itt is, hogy minden nyáron jártunk Székelyföldre, mert a nagyszüleim még ott születtek. Nagyapám a csomagok tetejére tett egy zacskót az oláh vámosnak, benne cigi, csoki, kávé, a vámos elvette, mehettünk. Egyszer nagymamám elfelejtette betenni a bekészítet csomagot. Kipakoltatták a teljes csomagteret, átúrtak mindent...
Felnőttként is megtapasztaltam ezt a folyami határátkelőkön Szerbiában és Romániában, elképesztő, hogy kétezer akárhányban még így működik egy európai ország vámhatósága...
Mostanában a legrosszabb élményem a Német-Svájci határon volt, darabokra szedtek, kipakoltak mindent, de persze én egy nagy darab, rövid hajú fickó vagyok, biztos bűnözőnek néztek.
Mivel minden papírom rendben van és soha nincs nálam semmi olyan, amit nem lehet átvinni a határon, sőt, a gyorshajtáson kívül semmit, még adó optimalizálást sem követek el nincs félnivalóm, csak kellemetlen az macera.
Hogy on is legyek a Horvát hatóságokkal még soha nem volt gondom, velem minden alkalommal normálisak voltak.
Amit Bosnyák-Horvát viszonylatban művelnek egymással az elég tanulságos. egy Dubronikban lakó közúton csak határátlépéssel érheti el a saját fővárosát? A régió ellátása csak a tenger felöl lehetséges határátlépés nélkül...Ez kinek a fejéből pattant így ki? Persze a kérdés költői, a határok rajzolgatása nagy divat volt az elmúlt időben, persze leginkább úgy, hogy minél jobban megkeverjék a sz@rt.
Persze nagyrészt találkoztunk mi rendes emberekkel is. Mi is emberek vagyunk. Például a szomszédom gyakran szidja a buszsofőröket. Mert tíz éve volt eggyel egy kis gondja.
A legkedvesebb nekem pont Samacnál: tengerremagyar? Tengerre! - és mosolyogva el. Igaz ez is sok éve. ☺
Kedves barátaim, jól elhúztuk a határőr-vámos nótáját! Sok rossz dolgot láttunk, létezett a határ gyomros, amikor szorongott az ember a határhoz közelítve, mi a fene lesz, amibe belekötnek.
Jó, volt a bugyiban néha egy kis márka, mert pénz azért kellett... A román és a magyar sokszor megszivatott. Vonaton is volt kaland. A csúcs a (részeg) cseh volt, Pozsony felől, aki csont részegen és viccesen(?) pisztollyal a kezében rángatta ki az 5 éves fiamat a busz üléséből, hogy "menjünk együtt megnézni a csomagokat". Nehéz helyzet volt -végül a saját kollegái vitték el onnan.
Ezek a rossz példák. Az emberi alja viselkedés, a hatalom -amennyire ez hatalom, de annak a szarházinak ez volt a HATALOM! Kötözködés, szemétkedés, de a megvesztegethetőség, a pénz és bármi elvárása visszatérő elem volt. Elvárták, elvették a cigit, ami pia, üdítő volt, bármit, ha tetszett, persze tudtuk már és mindig vittük a szóróajándékot.
Viszont rengeteg "odavetődött" sorkatonánál -vagyunk itt páran!- és tisztességes vámosnál azért nem így nemtek a dolgok. Végezték a dolgukat és normálisak voltak.
Persze horvát viszonylatban, ha 5-10 kg nyershúst akart kivinni valaki, vagy 2 guriga sajtot, akkor abból gáz volt. (És túlkapás..mert állítólag még az utiszendvicset is elvettek egy időben. )
A Bosznia-Horváto. határ pedig a saját népeik és szomszédaik szivatóhelye ma is. Láttam mit művelnek egymással, szánalmas. A mosolytalan boszniai takony, pisztollyal az oldalán, istennek érzi magát -minek ide híd????????
az meg biztos azért van, hogy szétnézz. :-) zöldséges, benzinkút, vegyél má' valamit :-)
meg az a másik főút ugye. mi onnan érkeztünk be tavaly. egy szép nagy körforgó sztem is jobb lenne.
mert ami ott megy, hogy egy nagyforgalmú keresztben úgy parkolnak a bolt előtt a kocsik a kanxarodó sávban hogy .. nem beszélve a benzinkútról. ahol hely van.
nincs is ezzel baj mert még mindig olcsóbb mint HR-ben, az a kút tulajdonos sztem kb. király. és mégis sokkal drágább mint egy bármelyik másik BiH kút :-)
lehet, hogy pont ezért néz meg a Magyar mert mostmár van számonkérés. kamerák, rendszerek, ha valamit nem vesz észre egyből veszik elő és ő lesz a hibás. túlozva de kb így.
azért ha én mosolygok és kérés nélkül engedem le a sötétített hátsó ablakot, akkor nem szoktak morcosak lenni, főleg hogy sok nő is van már.
az a vicc mikor egy HR - BiH határon Samacnál mész át.. kanyargás, felfestés sehol, én simán átmentem véletlenül mert sorompó nem volt, felfestés sem, kis bódéban nyomatták a légkondit így a zárt ablakokon a tükrös fólián sem láttam át aztán megvillant egy emberalak belül :-DD
gyors megállás de akkorra már hallottam a -hééj kiáltást.
na hiába mosolyogtam hogy sorry oprostite, nem láttam, nem akartam menekülni, szigorúak voltak :-)
de az hogy ha lenne egy kártya minden adattal az tényleg jó lenne, sőt egy chip a bőr alatt :-)
bár sokan már az útlevélhez kellő ujjlenyomattal sincsenek kibékülve..
Az igazi dugót a Neum közepén levő lámpás kereszteződés okozza. A nyáron hazafelé alig tudtunk eljutni odáig csütörtök délelőtt. Amint átmentünk rajta a határátkelők sima egyszerű áthajtások voltak. Metkovic helyett meg Gabela Polje. Egy biciklis volt előttem.
na erre gondoltam én is egyből. most ez a határ a főúton, mindkettő, jobban halad mint egy másik bármelyik HR-BiH határ. többsávos többablakos, nem álltunk ott sokat.
ezért is van az, hogy Neumot felfelé elhagyva tele van rendőrrel, a kis utakon ahol egy autó fér el szinte, ott ácsorognak, mert tudják hogy ez egy kibúvó lehet ahhoz képest ami máshol van, minimum egy órás várakozás csúcsban.. volt hogy nem csúcsban is ennyi volt este 10 kor :-)
Ivanica "halál" volt sokszor, sőt legtöbbször. - igaz, ezt most újították fel..
Metkovic szintén zenész.
szóval ezekhez képest nagyon gyors a határátlépés mert tudja mindkét ország, főleg BiH hogy nem tehetik meg hogy végig áll a neumi szakasz :-)
Mert mi a gondunk a határokkal? Az emberek. Mert ha bedugom az igazolványt és nyílik a sorompó, az gyors. Ezért vannak a határőrök és a vámtisztek, hogy mindez lassuljon. Munkájuk fölöslegességét takargatják csupán. A világon mindenütt.
Akit én nagyon, de nagyon! Az a magyar vámos, most - rendőr. Mert meg sem próbálnak normálisan viselkedni. Igaz nem éltek a cocializmusban, hogy elrettentő példát lássanak, de örökölték annak minden rossz tulajdonságát.
Gondolom - és láttam - ott ugyanígy. Csak ki kellene zárni, mint ahogyan már volt is - az emberi tényezőt. Akkor az a hülye híd sem kellene a kutyának sem.
(Egy hülye, egy politikus, egy ember és máris vesztett a józan ész a "demokráciában.")
Az ostoba nacionalizmus egy újabb szép példája ez a híd! Amúgy az Eu csak akkor ad pénzecskét, ha a létesítmény megfelel az Eu-s műszaki előírásoknak, de ennyi pénzért ez nem fog menni.
Lengyelországban ezt már "eljátszották", abba is maradt egy rövid autópálya szakasz építése.
Egyrészről egy ilyen hidat karban is kell tartani, másrészt húsz év múlva, ha sengeni lesz mindkét ország, akkor mire is lesz jó ez a híd? :-((
Fekvőrendőrhöz írok, emlékszem, beszéltünk mi erről a hídról személyesen is, épp benn a Peljesacon. Rettenetesen rég téma a híd ill. a Bosznia-Hercegovina tengerparti kijárat léte, esetleg a megkerülése. Az, hogy van egy pár kilométer tengeri kijárata Boszniának, az nagyhatalmi jóváhagyott megállapodás volt, egy politikai alku, döntés, hogy így legyen. Ez a nagypolitika és a regionális status quo része. Tehát hogy kikerülhető-e és mit jelentene a két ország viszonyában, erre nagyhatalmi (orosz, EU, amerikai, brit) akarat és megegyezés is szükséges volna. Ez az, ami nincs.
A technikai kérdés, hogy ezen a módon volna-e értelme hídon becsaklizni a Peljesacra és kicsaklizni valahol? Őrült költségekkel egy hatalmas híd építése? Péternek igazat adva, mert én is jól ismerem az ottani utakat, egy szörnyen költséges, természet-átalakító tranzit pálya építése lenne, az egész térség teljes átalakítása, kamionokkal való járhatósága, és az infrastukrúra hozzá. Borzasztó természetterhelés, teljesen átalakítaná a félszigetet. A Peljesacon nincs semmi, amiért egyébként megérné. Ráadásul minden báját elveszítené, ami persze az én félelmem.
Évente felreppen valami, hogy na most megvan a pénz rá. De nincs. Ázsiai finanszírozók is szóba jönnek rendszeresen, de mint jeleztem nem csak finanszírozási kérdés, hanem politikai is.
Ha balkáni autópályát akarnak építeni, akkor jobban el tudom képzelni, hogy a parton, Bosznia érintésével készülhet majd. Ennek volna értelme, csakhogy ehhez az itteni államoknak is érdekük kell fűzódjön a megvalósításhoz. Ha az EU tényleg be akarja vonni a balkáni államokat a politikájába, és az oroszok is támogatják, akkor várható gyors nagy fejlődés, de még akkor sem ez a híd lenne a fontos, főleg nem az első.
Hát azért azok a "kis korrekciók" elég nagyok. Visszagondolva a nyári utunkra a 414-esen, ne legyen híd, ennek az útnak és a Peljasacnak ennyi forgalom pont elég. (persze ez nem rajtam múlik)
Úgy gondolom, az EU- nak ezzel kapcsolatban bizonyára lelki furdalása van; ha és amennyiben fizeti a híd horribilis költségeinek 80 százalékát, akkor valószínű, hogy az útépítés egy részét is finanszírozni fogja.
Szerintem nem biztos, hogy teljesen új utat építenek; a peljesaci 414 sz. út kis korrekciókkal azonos minőségre hozható a 8 számú főúttal, a Brijesta településre vezető bekötő utat (7 km) kell teljesen átépíteni és onnan a jelenlegi földutat (3-4 km) kellene megépíteni főútvonallá.
Amennyiben árkon-bokron át építenek új utat talán az sem lenne több 25 km- nél.
és azért azt eddig is tapasztaltuk, hogy ebben a horvátok nagyon erősek; nem alföld van arra, hogy alagutat kelljen a homokba fúrni. Náluk bizony kő kövön marad. :)
Az útépítés jól láthatóan nem gond Horvátországban. :) Alighanem a híd építésével párhuzamosan is tudják azt építeni.
Sokan örülnek ennek, de én nem annyira, mert Peljesac, Korcula a kedvenc helyeim közt van, így aztán sokkal nagy lehet a turistainvázió errefelé, ha elkészül a híd.
Vagyis összefoglalva: szerintem Split közvetlen környékén nem sok lehetőség van /vagy nem sikerült felfedeznem/, legközelebb a Makarskai tengerpart /Brela, Makarska, Tucepi, Zivogosce, Brist, Gradac/.
Személyesen kevéshez volt szerencsém, inkább csak arrébb partok, mint Marinánál :-( Viniscéből ugyanez volt a helyzet. Ezért inkább csak szigetekről, Pagon kívül leginkább Hvar, /Korculán, Mljeten, Lastovon hiába gurultam annyit/ illetve Makarska riviéráról /Zivogosce, Gradac/ vannak személyes tapasztalatok. A kifejezetten fkk létesítmények /mint camping/ nálunk nem jön szóba.
Pag 2x volt meg, régebben. Azért is "csak", mert csodák vannak és hatalmas területek, amelyek jobban bejöttek az idők folyamán. Azonban többen mesélnek mekkora fejlődés van arrafelé, ill. hogy megtelt élettel -ha növényzettel nem is annyira, és kiválóan érezték magukat.
Sajátos táj, a régi kedvenc vadnyugai winetuu-filmek nagy részét ott forgatták. Egyszer húztam egy lakókocsit odafelé, az orosz ipar remek Lada Nivájával. Érdekes émény volt, keskeny és rohadt kanyargós, meg útszéle nélküli - túléltem. A lakókocsi nem volt több 2 t.nál megrakva... a magas, imbolygó Niva pedig önmagában veszélyes volt 60 felett. Egy másik alkalommal ment előttem egy Renault 4. A tetején egy gyerekcsináló kétszemélyes ágy, lekötve. Bevallom nem mertem menni utána egy idő múlva, mert annyira sok volt a tempója. Tudjuk billegős autó volt a R4, de ki tudta mikor borul? Életvédelmi okokból lemaradtam... őt nem zavarta a dülöngélés, elment. Ez még az az időszak volt, amikor a "jugoszláv" bármelyik pillanatban kielőzött, mondjuk felfelé a hegyre, kanyarban -bárhol a maga 40 Le körüli 600-asával és a Neretva völgye telis teli volt roncsokkal, kiégett buszokkal. Sose tudtad nem jön-e a bukkanón szembe egy traktor a te sávodban. Mert jött. Vagy nem traktor. Ha lehetett volna akkoriban belsőkamera, most vetítenék a felvételeket az autóssuliban -hogy hogy NE menj.
Májustól októberig járom Pagot /is/ , és még mindig megúsztam komp- és útlezárás nélkül :-) más meg nem... Szóval nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de: valamilyen szél mindig fúj, /ezért elviselhető a nyári forróság is /, és sziget lévén mindig akad egy szélcsendes ficak, így lehet strandot választani szél- és hullámjárásnak megfelelően :-) A nyílt tengeri oldal /így Mandre is/ a bórának kevésbé kitett, ezeket inkább a hajósok érzékelik, parton strandolók kevésbé :-) Érdekes módon Simuniba már jobban "befúj", talán kicsit más a domborzat /laposabb közvetlen a part mögött/.
Bóra amúgy gyorsan jön, gyorsan megy - olyan nagyon többnaposra nem kell számítani egyik időszakban sem :-)
A szelek harcát egész évben nyomon követheted az alábbi blogon, igaz, a szomszédos Vir szigetről:
Kicsit elhanyagoltam a fórumot az utóbbi időben. Tegnap óta pótoltam a lemaradásom. Sajnos ünnepek alatt volt egy szomorú esemény nálunk, ami miatt eltűntem mindenhonnan. Igyekszem visszarázódni :).
Kis törpénk egyre kevésbé törpe. 6 és fél kiló felett jár már, imádom :). Továbbra sem tudom, hogy megyünk-e idén, jelenleg inkább nem, de majd alakul.
Szóval egyelőre nem tervezek, max folyok itt az árral, és témázgatunk, amiről épp szó esik (persze, ha mennénk, akkor biztosan Makarska ismét, de ez még csak ábránd).
Egyik aug. végén, másik 2016.jun.ban /a 3 székes/. Ez utóbbi az arrébb, fkk irányában. Júl.közepétől-aug.közepéig lehet nagyobb a népsűrűség, de itt mindig van arrébb :-)
Sv. Duh és széles pagi öböl szintén a rendszeres /úgyis mint Mandréhoz közeli/ strandolások állandó helyszínei. Sokat posztoltam róla. Novaljától Pag városi rengeteg öböl, Sv. Duhot azért szeretem, mert teljes "tábori" /értsd strand/ felszereléssel a partig lehet gurulni, ha 20 kuna is az ára :-) Viszont campingezésre tényleg elég nomád :-)
Na, gyorsan rákerestem, van egy egyszerű kis honlapjuk! Háááát...ez tényleg ölég nomád! :-) Még nekem is! Ez kb. úgy lehetett, hogy valaki lebökött egy karót, oszt aszonta, ez innentől egy kemping! :-)) Az árlistában nem a parcellák hiány a ütött szöget a fejemben ( a képeket látva fel se merült bennem, mint lehetőség) hanem hogy villany sincs feltüntetve! Szóval vagy nincs, vagy grátis! De az is ki lenne írva...
Köszönöm Neked is a tippet! :-) Part tetszik, mert a nők szeretik, ha van némi lapos rész és engem a nomádság sem zavar. Kicsit a murteri Kosirina kempingre hasonlít, az is szép öböl, gyönyörű víz, de tényleg olyan, mintha vadkempingeznél! Ami ellene szól, hogy egy eléggé zárt öböl, talán jobban favorizálnám a nyilt tenger felőli oldalt, víztisztaság, látvány és élővilág(???) miatt! Azért még rákeresek, milyen infokat találok róla!
Ez a belső öböl több kilométer hosszú lapos parttal .lassan mélyülő lapos köves . Fás árnyékos rész csak kevés van , napernyő kell . Van FKK rész is . A kemping árait nem ismerem , szezonban a parkolásért 20kuna/nap-ot kértek 2 éve.
Kicsit vadkemping érzésem volt.
Egy jellemző kép (nem az enyém de jól adja vissza )
Crnikától elég problémás az általad bejelölt strandhoz eljutás, onnan az ellenkező irányban /Lun felé/ érdemes indulni, a minapi mozaikom is arról a partról.
A nagyméretű strand Jakisnicából érhető el, azt hiszem, az az Uvala Slatina: /én ott még nem voltam/
1/ Dudici: lent a parton a Crnka vendéglő közelében szerencsés esetben, van 1-2 saját parkolója is. De szezonban napközben a partra vezető út mentén, kicsit feljebb biztos, ha lent nincs /itt ez kb 100-200 m-t jelent max./
2/ Simuni: a "nagyméretű nyilvános strand"-dal párhuzamosan, a fenyő-crnka liget falu felőli oldalán végig lehet parkolni, ingyen. A kép jobb oldali alsó csücskében nem látszik teljesen a strand: gyakorlatilag a kikötő öblétől a camingig végig lehet strandolni, a parkolók egy része az ott lévő házakhoz tartozik, ezért szezonban tanácsos időben érkezni.
A kép bal oldalán a "nagyméretű nyilvános strand"-hoz közvetlenül a vitorlás kikötő előtti murvás úton kell elindulni, esetleg 1-2 birkakerítést nyitni-csukni, de az öbölnél jól lehet parkolni. Az egyik legjobb strand a a környéken, fehér homokkal a tenger fenekén :-)
Elvonulás arrébb öblökbe, partokra az egyik megoldás. De Novalján plö épp a Strasko-Gajac közötti partszakasz, vagy Simuniban a kikötő utáni első strand kutyásoknak kijelölt terület :-) 2017-ben kutyi nélkül voltunk, de találkoztam sokszor kutyásokkal, még egy aranyos Bécsbe kivándorolt mudival is Dudiciben :-)
Íme a végtelen tenger egy vízimádó négylábúval Pagon :-)
Szia! Pulához viszonylag közel van a Kamenjak félsziget, ami szerintem az egyik legkülönlegesebb hely az Adrián. Számtalan szebbnél szebb öböl és Isztriához képest kevés ember :D. Mire mindegyiket felkeresitek vége lesz a nyárnak!
Köszönöm a gyors választ! :-) A belinkeltet éppen tegnap néztem, tényleg jónak tűnik, olyan, amilyet én szeretek, dombos, vadregényes. Ha már a kutyát említetted: valószínűleg első ízben mi is vinnénk! Mennyire vannak kijelölt strandok, vagy csak kicsit elvonul az ember és kész!?
Igen, egy kicsit már megismertem a hosszú évek alatt Pag szigetet is :-)
Nem campingezünk, így csak közvetett tapasztalatok vannak, bár strandolni voltam már a két Mandréval "szomszédos" campingben, Simuniban és Straskóban is. Ezek - úgy tudom - minden igényt kielégítenek, nagyon szép, hosszú, árnyas, kavicsos stranddal, jó infrastruktúrával. /Lakókocsisok kicsit sokallják az árukat/
Mivel strandolás mindkettőnél belépős, ma már néha csak a mellettük lévő partokat keressük fel időről időre, a minden nap máshol strandolás jegyében /nem utolsósorban mert kutya- és fkk barát partok/ :-)
Ismerősök tavaly felfedeztek egy kisebb campinget Lun és Jakisnica közelében, nagyon tetszett nekik. Ők sátraztak, de meglehetősen időben kellett ott is foglalni.
Emlékeim szerint Te elég jól ismered Pag-ot. Nem tudom kempingek tekintetében mennyire vagy otthon? Gondolkodom a szigeten, mert eddig mindig kimaradt. Inkább kisebb, családiasabb kemping érdekelne, trambulin, beach és tuc-tuc zene nélkül. Van valami tuti ötleted? Nézegettem neten, de a személyes tapasztalatot többre tartom! :-)
Egy "újszülöttnek" minden vicc új - nincs ez másképp a tengerrel se :-)
Pula és Isztria sok tekintetben jó választás, bár kevés helyen foghatsz mellé széles horvát Adrián :-)
De ha csak a távolság miatt választod, jó ha tudod: a délebbre nem feltétlen jelent km-ben többet. Split plö ideális esetben 7 óra Budapestről, de a pagi kompig 550, hídig 650 km-t autózhatsz.
/Sokan választják - szerintem - ebben a tévhitben Isztriát, mondván, legközelebb :-) /
De a klasszikus ismerkedés magyarok részéről egyébként is az északról délre, szépen sorra lehet venni mindent, és érdemes is!
Ami engem illet, mindjárt a közepébe csaptunk anno Hvarral, Isztria később jött :-)
Ami a vezetést illeti: én is egyedül vezetek, és ma már sokszor egyedül is utazom, no para! :-)
A zárójelben parkolási horrort nem értem, így terjednek a rémhírek :-(
Egyedül vezetsz... de még ha nincs is messzebb? :-) Azért mondjuk itt többen is, mert sokkal nagyobb a választási lehetőség és amit keresel, jó partok stb. bőséggel vannak arrafelé délen.
De sebaj. A Limski fjord és Rovinj környéke jó célpont. Persze ha ott vagy, érdemes bejárni az Isztriát.
Dalmácia nem lesz jó. Egyedül vezetek, meg most az a cél, hogy legalább lássam mi van, megtudjam, hogy a tenger zöld v. kék, ez fontos, mert még nem láttam, csak a Balatont, meg folyókat.
Isztria, Pula lenne a cél, Verudela Beach & Villa Resort. - vélemény?
Aztán ha bejön, meg ráérzek az ízére akkor persze mehetünk jövőre messzebb, meg délebbre.
(parkolási horror: olyat mondtak, hogy szabályosan parkolsz, meg van jegyed, azt erre megbüntetnek, meg ilyenek)
Üdv! Hul elég jól összefoglalta a dolgokat, majdnem mindenben egyet is értek vele! :-)) Víztől való távolságban azért törekedjetek a kisebb felé, mert az autóval való lejárkálás tényleg nem egyszerű, főleg naponta többször!
Isztria látszólag van közel, de ha nem Opatija, hanem Pula környéke a cél, akkor azzal a távolsággal már megvan Dalmácia is, időben meg még inkább. Ha mégis Isztria, akkor a szokásos nagyobb városok jöhetnek számításba, Rovinj, Porec, Rabac, Umag, Pula, Kb. ilyesmi sorrendben! :-) Pulát nem ajánlom, nem egy ékszerdoboz, csak az Amfiteátrumot érdemes megnézni. Mi azon a részen voltunk, Pomerben, igaz kempingben. Ez egy viszonylag zárt öbölben van, ezért átjártunk a nyílt oldalra Banjole kempingje alatti részre. Nagy sziklák, komoly vízmélység és az általam bejárt horvátországi helyek közül az egyik legtisztább víz. Komoly vízalatti élővilágra ne számíts sehol, az már a múlt, talán a viszonylag távolabbi szigetek körül és ha már Isztria, akkor a Kamenjakon. Mi, mint mindig, július végén voltunk, nem volt elviselhetetlen a tömeg, persze a felkapott üdülőhelyek környékén mindig zsúfoltság van, de mindenhol el tudtok vonulni, lehet találni elhagyatott partszakaszokat. Próbáld meg talán Porec környékén, ott vannak szállodák a városközponttól 4-5 km-re, van óváros, közel van Rovinj, ami nagyon szép, Limski- csatorna, mint kirándulás és pár kisebb, a sziget belsejében lévő városka is figyelmet érdemel.
Tudtok ajánlani vmi kellemes hotelt/apartmant Ogulin környékén, és Splitben (vagy környékén) 8főre?
Lentebb olvastam, h a szállásadó emailben boldog új évet kívánt... nos, idén nekem ettől nagyobb meglepetést okozott a tavalyi tranzitszállásunk, ahol 2 estét aludtunk mindössze. Egy gyönyörű képes falinaptárt küldött a környékről! :) Egyébként magát a szállást is tudom ajánlani, habár kissé nehezen megközelíthető! Bár Karlováctól csak kb. 50km, de 1,5-2óra, először úttalan utakon, majd fél óra köves úton... és a paradicsomba érkezik az ember! :)
Nézzétek meg, hátha vki kedvet kap egy kis kalandozáshoz (nem csak a tengerparton)! :)
"picskumatyeri": szívélyes, régi trogiri házigazdánk egy közös halvásárlás során, az úton, a szemben és az azonos irányban közlekedők haladására alkalmazta. Ki mivel érdemelte ki? Fogalmam sincs.
Olyan "eszperantó" féle. A szó eleje ismerős lehet, a máteri pedig máter = anya. A kettő adja a kedvesebbik szülő brazilos alfelét - nem éppen a dicséret szintjén. ☺
Az Istria van a legközelebb neked. Ok. De hadd mondjam, hogy sokszáz km-nyi nyílt part van, ahol igen messze ellátni, sőt gömbölyödik a Föld:-) tehát ez ne legyen szelekciós tényező, bátran mehetsz délebbre és a szigetekre is. Ugyanakkor az Iszria csúcsidőkben pokolian zsúfolt.
Ne zárd ki a Közép-és Dél-Dalmáciát, mert gyönyörű! Errefelé inkább találsz vadregényes, kellemes, nem zsúfolt partokat.
Az apartmanokhoz és a szállodákhoz is tartozik saját parkoló. Ha valahol fizetni kell, mert kirándulsz és megállsz, akkor fizesd ki. Sose parkolj ott, ahol tiltva van. Elviszik és rohangálhaszt, meg sokban lesz. Nem tudom mi a horror a parkolásban, hacsak az nem, hogy nem tudsz megállni sehol. És drága is pl. Dubrovnik földalatti parkolójában, de a világon minden frekventált helyen ez van.
A tengertől való távolság tényleg nem számít, bár 3 gyerekkel azért közelebb keresnék. Persze tréfás, Krk városában közel minden, de a part lenn, meg a szállodasor és az apartmanok pedig fenn a dombon. Kegyetlen naponta xszer fel-le mászni. De hát én is kibírtam 3-al, és imádtam, csak jó tudni. Azt felejtsd el, hogy majd lemész kocsival. Vagy fizetős a partnál, de inkább hely nincs. (délebbre azért megoldhatóbb... )
A part kavicsos, köves, az a ritka, ha homokos. A gyerekek nem tudják, hogy egyik jobb v rosszabb, ez a szülők marhasága. :-)
Láthatóan magánterületre ne menj és ne fürödj. Az Isztrián ez a veszély nem fenyeget, hogy elhagyott fövenyeket találsz. Ha FKK, akkor az pucér strand a maga szabályaival. De mehetsz gatyában, esetleg az alsós iskolásokat kalkuláld be, oda valók-e.
Javaslatom: keress, nézz egy szemre, árra megfelelő apartmant és tolt fel ide, tuti valaki tud onnan hírt, vagy másikat és esetleg kapsz jó ötletet!
Nem jártam még annyira sokat külföldön (csak a környező országok némelyikében (Szlovákia, Ukrajna), és hát nem mostanság), most először mennénk Horvátországba. (3 alsós gyerekkel)
Autóval.
Az Isztriai félsziget lenne a cél (mert az van legközelebb, és ott nyílt a tenger, nem takarja egy másik sziget).
Apartman vagy szálloda lenne a szállás, ahová az autóval be tudok állni (horror sztorikat hallani a bírságolási szokásokról)
A tenger nem baj ha nincs közel, 1 km belefér, vagy akár több, képes vagyok áldozatot hozni, és ingázni a cuccokkal, mint egy szamár.
Inkább tiszta legyen a víz (lehet kavicsos, aknazáras, stb), mint homokos tengerpart, (látni akarok halakat odalent)
lehetőleg ne legyen zsúfolt.
Van ilyen, vagy ne is álmodjak arról, hogy nem kell agyontaposnom másokat, ők meg engem? Hogyan kezdjen hozzá egy szűz? Utazási iroda?
Meg ez hogy működik, már elnézést, hogy mondjuk kinézek a google mapson egy partszakaszt, ahol nincs strand, egy deka ember sincs, hanem láthatóan vmi gyümölcsös van a közelben, én oda
mehetek, és mehet a fürdőzés, vagy csak ilyen kijelölt strandokon lehet?
Ha azt írják, hogy FKK a mapson, akkor ott mi a szitu?
A "picskumátyeri" az a szó amit serdülő gyermekem először megtanult horvátul, ma is tudja, sőt alkalmazza is néha.
Rovinjban egy helyi csaj megállt egy szűk utcában beszélgetni, és nem zavarta, hogy én tovább mennék. Egy idő után megnyomtam a dudát. Erre kaptam válaszul. Azonnal rájöttünk, hogy mit is jelent ez a kifejezés, jót röhögtünk rajta, és azóta is használjuk. :-)
Két sor - vagy három is. Az elsőben állván megyek a sorral. Aztán megáll előttem egy hajléktalan. Int a másik sornak. Milyen apropóból, milyen elképzelés alapján? Csak áll bambán majd ráesve a motorház tetőre és mintha várná, hogy valami kötekedésre adjak okot. Póker arcom előkerül - na arról aztán semmit le nem olvasva, hát át áll a másik sor elé és ismét mi megyünk. Ilyen mivanöcsém mivan mivan fejjel. Nem tudja a szerencsétlen hogy tegye fontossá magát. Pedig megszánhattam volna egypár picskumáterivel - és neki már jól indul a napja. Mert ha bosszús vagyok hát hallgatok - az pedig bicskanyitogató tud ám lenni. sokan rosszul viselik. ☺
Nem biztos, hogy értem a "két agysejtes segéderő a kompoknál" kategóriát, de mesélek valamit. (majd írd meg Te mire gondoltál! ok?)
Eset. Korcula varázslatos kompkikötője és a lánc nem húzza fel a komp-hajóhidat. Elsőre nézik, xx perc. Majd jön Jazomír, a 15 kilós kalapáccsal és elkezdi ütni. Ez 20 perc. Szembekomp már bejött, mindenkinek rügyezik, de hát nagy ország, nagy idő, a remény hal meg utoljára. Egyébként se vóna jó elsüllyedni l. vízbetörés. Végül több -egyenruhás, aki arra járt, pecások, szóke svédek, hangos németek stb.- kalapácsos nemzetek, felváltva püfölése hatására valahogy egyszercsak, felment a hajólánc és a csapóajtó. Ami egyben kapu, mert az a lejárat is. Vajon a túlparton mi lesz? Nagyon korszerű hibakeresés volt és esetleges, de sikeres gyakorlati megoldás, amit örömmel hagytunk magunk mögött...
De visszatérve a személyzetre. Ok. elhiszem, a komp jegykezelő nem egy atomfizikus képzettséget és intelligenciát igénylő állás. Mégis érdekes, egyben évtizedes tapasztalat, hogy SOSE köszönnek (értsd biccentenek) még véletlenül se néznek rád, Piszkos Fred tip. méla közönnyel fogadják a létezésedet. Na a helyrerakó emberek, azok az más, ügyesek és elképesztő helyekre beindítványoznak. Legutóbb -már megírtam- egy billencs mínusz 35 cm-rére, konkrétan alá, ami utolsó autóként min. necces volt..., vajon felmegy-e a hajóhd, de most tőlem? Vagy lezúzzuk elöl-hátul a kocsimat... megúsztam, sőt aztán nem bánta, ha 22 cm-t visszatolatok, ami nekem nem adott túl nagy megnyugvást, lévén egy hullám és máris a motorteremben a billencs hátsóhídja. Ami jól esett, az a mély szenvtelenség, ahogy túlteszik magukat a megoldandón, bár nem tudom napi-heti-havi-évi xxxxx alkalom után mennyire fájna nekem a nyamvas turista fosládája és egyáltalán.
Őszintén. Nekem a 23 év alatt egyetlen egyszer volt kellemetlenségem a rendőrséggel, akkor sem az én hibámból, hanem egy búvárbázis felelőtlensége miatt a vízi rendőrökkel. Viszont láttam lemeszelt dánokat is egy órát várakoztatva - városi gyorshajtás miatt. Szóval és röviden nem a horvát rendőr az "ellenségem". Gondolom másnak sem. Persze "klucska kapitány" neveletlen társaimat éppen csak meg nem verte - pedig azok megérdemelték volna. Tehát lássuk be: a horvát büntetés valahol jogos - tengerpartra értem. Akiket nem szeretek - helyenként és időnként - : a "segéderő a kompoknál" - na azok aztán rém két agysejtes emberek . (VIS)
Mert Bosznia is ide tartozik mióta arra járok, hát a bosnyák rendőrök mosolyognak. Mosolyogva büntettek meg utoljára 2001-ben. Azóta nem voltam "szeles". (20 juró és 75-tel mentem a határnak.)
Mindösszesen: nem a rendőrség a legnagyobb gondunk. Ugye?
Na az be is... ha a gyorshajtásért büntetnének! Először is a beájult lengyel és cseh tesókon kívül mindenki többet megy. Ők is csak azért nem, mert alszanak.
Eddig nem akarták elrémiszteni a turistákat, volt néhány benzinkút utáni radar, de nem jellemzően, akkor is nappal, reggel, délután. Motoros, autós leintés- sosem. Mindenki annyit ment, amit bírt és amennyire motorizált volt. Jó, hát táblánál, staunál volt trafi, és büntettek, de hát ott eleve ne menj gyorsan, basszus. Persze ez csak a pályán! A városokban volt és van helyi mérés és lehet szívni, de akkor is egy paradicsom hozzánk képest. Azért azt megemlítem, ha nem helyszinbírság, akkor eleve szívás minden per, mert valaki tuti fizet, főleg a tulaj, és sokkal jobban jár mindenki a helyszínivel.
"Alagútdíj' : gyanítom, lesz téli és nyári időszámítás. Kvázi mint a kompoknál. Ha eddig fájt valami, akkor se a 20 hrk volt az, erre az alagútra, bár sörben 1 korsó v 3-4 doboz. Hanem a sok, az úton odáig, az a sok. Egyébként kár kihagyni a lefelé-felfelé szerpentint, csodás. Mondjuk lakókocsival már nem is feltétlen...
A parkolási bírság is le van... mert az a parkolási díj, nem vészes, dobjuk be és kész. 10 és 20 forintost is elfogad, de ez csak egy Winkleres genyaság. Az igazi szopóroller, ha tilosban állsz és elviszik. Márpedig: elviszik! Azt ne tedd, ne állj fel a járdára és kerüld a garázskijáratokat, még ha nem is annak néz ki.
Azért ez nem olyan egyszerű, ahogy hisszük. Ha a parkolással kapcsolatos szabálytalanságok nem tartoznak az objektív felelősség elve alá, akkor a követelőnek semmi esélye!
Jön a fizetési felszólítás. Ellentmondás esetén per. A felperest terheli a bizonyítás! Ha van videó felvétele vagy olyan fényképe ahol egyértelmű, hogy ki az elkövető, akkor bukta, ha nincs, akkor ő bukja a pert, hiszen senki sem köteles a közvetlen hozzátartozójára vagy saját magára terhelő vallomást tenni!
Gyorshajtásnál a tulaj felel, akárki is követte el a száguldást, mert ez az objektív felelősség alá tartozik.
Üdv mindenkinek. Egy jó hírrel kezdeném a napot. A mai Vecernji list közli, hogy jan 1-től ingyenes az alagút Makarska és Zagvozd között. Ez vonatkozik a hazai és külföldi utazókra is. Innentől kezdve tehát nem szükséges a 20 kunát fizetni. Hogy mi vitte rá erre a lépésre az illetékes elvtársakat, még a helyiek is kétkedve fogadják. Fogadjuk el mi is, talán nem gondolják meg magukat és nem lesz szükség újra helyesbíteni.
Az eszéki, enyhén szólva genya, parkoló őr úgy fotózta az autómat, hogy ne látsszon a szélvédő mögött virító bicebóca parkolási igazolvány.
Az eszéki parkolásról magam is készítettem egy fotót, amikor a kocsihoz visszaérkezve láttam a betűzött csekket. Ezt a fotót és az igazolvány fotózott másolatát küldtem el Kecskemétre, ahonnan postafordultával érkezett az ügyet lezáró válasz.
sziasztok! könyvelőirodában dolgozom, és egyik ügyfelemnél találtam, hogy már a horvátországi parkolási bírságokat is be tudják hajtani. Equal Hungary Parking Kft.
Most találtam, egy kis érdekesség! A jajce-i kempingben aludtunk meg fél úton, itt van egy gyönyörű tó, vízeséssel, vizi malmokkal és némi kontraszttal. 42 fokos kánikula volt, látható a nejem ruházatán, ellenben a mellette lévő katar-i túristának cseppet sem volt melege.☺
Nekem van olyan, hogy nem állhatok meg -persze nem nyaralás során- ilyenkor a nagy izomcsoportokat megfeszítve kényszerítem a szervezetemet a pulzusszám emelésére, ez egy elég jó módszer az álommanó ellen.
Szinte indigós másolatot írtál le a mi szokásainkról. Én is nyolc körül próbálok elaludni a hálószobába, míg a nejem pakol. Kb. húsz éve van egy úgy nevezett kempingezési leltárunk, ami tételesen kiterjed az autóra, lakókocsira, elősátorra. Lebontva a legapróbb részletekig: pl. gázpalackok, bogrács, bográcsállvány, gázégő stb. Ez egy A4-es papírra le vagyon írva, többször átfutja a nejem és így nem marad le semmi. Indulás után ő 10 percen belül alszik. É n is cukorkázni szoktam, ha szórakozik velem az álommanó, de ha több kettőnél, kamion parkolóban, vagy éjjel-nappali kúton szoktunk megállni, hátra vonulunk és lefekszünk.
Nálunk egy ideje az a taktika, hogy kiszámolom, hogy 5 körül érjünk oda, ahol van már mit nézni.
Indulás előtti este elvonulok 8 körül, alszom, ha tudok, ha nem, akkor csukott szemmel pioohenek, azután éjfél körül uzsgyi.
A párom mindenfélével molyol, pakolászik, ezért indulás után elalszik. Mikor szép részre érünk és felkel a nap megállok kávézni, akkor felkel és onnantól ő is élvezi az utat.
Tavaly nyáron úgy jártunk, hogy annyira meleg volt, hogy képtelen lettem volna elaludni, ezért 22:00 körül elindultunk, azután Klagenfurt körül kiálltam egy parkolóba, aludtam 2 órát. Bírtam volna még, de jött egy holtpont, nem kezdtem kávézni, cukrozni, tornázni,hanem kiálltam, hiszen nyaralni mentünk, nem siettem...
Azt már sikerült "kimatekoznom" az írásaidból, hogy "uszkve" 13 évvel vagyok előbbre, aminek nagyon nem örülök. Régebben nem voltak nekem sem ilyen problémáim. Este 9-10 körüli indulással, másnap 10-re, mire ébredezett a család a kocsiban lenn voltunk.
Én a fél életemet az utakon töltöttem-töltöm, még nem okoz gondot 1500 km-et vezetni egy seggel, vagy a Macedon-Görög határtól egy átmelózott nap után elindulni haza du.5 körül.
Ami gondot okoz, az egy ilyen út után a regenerálódás. Az már nem megy pár óra alvással, mint régen
Bizony, az idő nem nekünk dolgozik, ezt minden nap tapasztalom és ahogy ez tudatosul bennem egyre fontosabbak azok a percek, pillanatok, amikor igazán jól érzem magam...
Sajnos azóta sok minden megváltozott, az idő nem nekünk dolgozik. Ezt már abból is észreveszem, hogy nem esik már jól egy seggel lemenni a tengerhez. Mindig úgy indulunk el, de mostanában meg is állunk aludni, arra alkalmas helyen.
A kocsiban alvás az mostani dolog, nem kényszer szüli, hanem előfordul, hogy ha olyan helyen megállunk, elmegy az idő és maradunk reggelig... Azért az ML-ben el lehet viselni 1 éjszakát, vagy nyáron a tengerparton akár a napágyban is a kocsi mellett...
Nekem is volt trabim, meg kispolákom is, 192 magas vagyok,17 éves korom óta 100 kg körül, gondolhatod, mennyire volt kényelmes... Utazni is, nem hogy aludni, de a boldog 80-as évek végén másra is csak a kocsi volt..... :-)
Ismerős a dolog. Akinek volt Trabantja, az tudja, hogy a Hotel Marriott. Lehet a középkorban a kerékbetörés kellemesebb dolog volt, mint Trabiban éjszakázni ketten, felcuccolva! ☺
NA! Nekem is a bolgár tengerpart volt az első, 2,5 évesen, 1973 nyarán!
Nagypapám Watrhburg-jával mentünk, Székelyföldre családlátogatni, onnan meg irány a Bulgár tenger. Tetőcsomagtartó rogyásig, út közben betört a szélvédő, egy newm punt beleillőt kaptunk csak, széles ragasztó szalaggal rakták be. Sokak számára hihetetlen, de képekben emlékszem az útra, a tengerpartra, a sátorra, a fagyisra...
Mi mostanában olyan nyaralásokat szervezünk magunknak, ahol van egy, vagy több bázis, apartman, szálló és sok csavargás. Az öreg ML Mercivel kimondottan élvezetesek a kanyargós, hegyi utak, a 200+Le meg jól jön az előzéseknél,emelkedőkön, ha kell. Van hely a cuccunknak bőven, a csomagtartóba és a hátsó ülésen 1-1 12v-os hűtőtáska gondoskodik a kényelmünkről, ha nincs kedvünk beülni valahova egy hideg italra, a 4x4 hajtás és a magas építés meg hozzásegít, hogy közelebbről megnézzünk valamit, ami megtetszik... 2016-ban végigturnéztuk a 8-as utat Rijeka-Dubrovnik távon, találtunk néhány zergeb@szta ösvényt, ahol azért az ML vígan lement a partig, ahol a ruhánktól megszabadulva élveztük a tengert...
Aki már legalább egyszer átélt egy ilyen, vagy hasonló nyaralást, az tudja miről van szó, aki meg gáncsoskodik a kempingezéssel kapcsolatban, figyelmen kívül kell hagyni! Kérdés melyik kemping?
Igazad van, én sem így kezdtem, '77-ben a bolgár tengerparton:
A fokozatosság elvét betartva, természetesen családi viták és áldozatok árán alakult ez ki.
"Szerencsés" vagyok mert a vállalkozáshoz egyébként is kell tartani furgonokat, mi ezzel vonulunk, a fél házat és a baráti család(ok) cuccát is én szoktam vinni, hogy nekik könnyebb legyen a vontatás.
Na jó, széles a skála, sátorral is tökéletesen jó. A legtöbb ugyis a családon, társakon múlik, meg azon a képességen, hogy az ember tudja magát jól érezni. Ez vonatkozik az apartmant bérlőkre is, vastagon v vékonyabban eleresztettekre, bárkire, aki meg akarja csinálni és szerelmes a tengerbe!
Nagyszerűen összefoglaltad! Munkám során sok olyan emberrel volt dolgom, akik akár egy komplett kempinget is vehettek volna maguknak, vagy teljes szállodát, de hiába a temérdek pénz, egyszerűen képtelenek voltak jól érezni magukat. Tavaly nyáron találkoztunk egy családdal,akik egy régi Mercedes kisteherautóból házilag barkácsolt lakóautóval csavarogtak a tengerparton, a 8-as úton autóztak és itt-ott megálltak pár napra olyan parkolókban, ami szinte közvetlen tengerparti volt. Azt mondták, így egy hónapot tölthetnek a tengernél, nagyszerűen érezték magukat.
Tényleg az a lényeg, hogy az ember megtalálja a szépet, a szórakoztatót és az örömöt az életben és ami a legfontosabb: mindehhez a megfelelő társat!
Olvasva a te személyes véleményedet, nagyon közelinek érzem:-) Jelentem, ki van próbálva a szállodai ágynemű, étkezés, esti pipec vacsi, apartman, minden forma, privátban és hivatalosban is (az más tészta) rengeteg élmény van...
De mindig hatalmas öröm, a kiszabadulás! A horváto.-i sátrazások, közben amikor még kicsi gyerekkel (1-5 évesig) baráti appartman évekig. De megnőtt... és újabban ház a kempingben, ez is tök jó volt. Mégis a saját cuccos, sátras, grillezős, adott esetben száradós..viharátélős változat, hát ez nekem a tuti.
Dél-Olaszo.ban apartmanban voltunk, igaz megnéztem hol lehetne kempingezni, sőt ott be is mentem, hát nem lett volna rossz. De az apartman és a nők győztek, meg bennem a remény, hogy járok még arra sátorral... ott is eszméletlen jó helyek és vagány élet van. Persze sátoroztam rengeteg helyen, itthon és Görögo.ban is, Észak-Olaszo.ban, Ausztriában-erről írtam korábban, hogy a halott élettelen kihalt esték miatt egyszer ott is hagytuk és irány Rovinj:-)
Pakolás- M-mi a csukásgátló mennyiséget rakunk be, akármilyen kocsi volt v van... na ja, az imádott nők! Kell egy pár perc, mire le tudom csukni, mondom bármekkora autó hátsóját.
Jómagam 1 azaz egy táskával utazom, edzőcipőn kívül zárt cipő nincs, hosszúnadrágot nem teszek és kicsi üveg mosószert igen, mert én mosok. Néha. A "nők" cserélnek, ezért a kicsire hajtogatott cuccuk hazafelé egy v két óriás zsák szennyes lesz. Röhögöm:-)
Tetőbox. Ez a prémium, nem túl nagy és nehéz, de kiváló. Nagyon bevált, jót kell venni, jól pakolni és ha..akkor átkötni 1x.
A letelepülés 80-90 %-a elfér. Kiváló dolog. 1-2 l plusz, 1-2 doboz sörbe átszámítható... semmiség.
Ez így igaz, ahogy nagy vonalakban leírod. Nincs is értelme bármilyen számolgatásnak, hogy ennyiből, vagy annyiból, szálloda, aii-inclusive vagy apartman félpanzióval kijönne. Aki ezt szereti, nem fogja érdekelni, de tudja, mert nem hülye. Most annak sincsen értelme, hogy taglaljam a számomra mi ebben a szeretni való és másikban a negatívum. Több mint 30 év után már senki sem tud eltántorítani, főleg nem aki soha sem csinálta, csak osztja az észt. Hozzáteszem, mi próbáltuk a másikat is, nekem jobb a saját ágyneműmben, a saját megszokott közegemben eltölteni a szabadidőmet, még akkor is, ha ezért messzire kell elvontatni, ellenben a gépi mosott lepedő, /hozzá teszem ez az én heppem/ az étkezésnél nem szeretem, ha korlátoznak akár időben, akár ruházatban. A határon el szoktam szörnyűlködni pl. egy négy tagú család, hogyan préseli be magát egy szgk-ba, ami fullig megrakva ruha, kaja, stb., úgy hogy hátul még bicajok, a tetőn gumicsónak is aplikálva van. És boldogok, mert mennek nyaralni, ők így szeretik, lehet erre van lehetőségük /nagyon sok családnak erre sem/ erről senki nem tudná őket lebeszélni. De nem is szabad beleszólni!
Lakóautó+ és alaphangon bringák, aztán pl. robogó, komolyabb motor, tetőre csónak (kicsi, nagy). Továbbfejlesztett változata a tréleren a rohangálós autó. (Mint a Neviós képen.) A letelepítés után a lakóautó strapás, hogy kiugorj a boltba, városkába, körbe járd a környéket. Ki van ez találva.
Azért ide beszúrnám, hogy ugye a kempingezés az óccsó megoldás, meg kompromisszum, sőt kényelmetlen. Hacsak nincs saját fürdőd-vécéd ugye. Itt jön a buli, igenis ez egy baromi jó életforma! Ezekért a pénzekért mehetne a kölni, strassburgi német v odébbról a holland bármelyik szállodába, repülve, transferrel stb. de nem, vagyonokért elhúzza Cavtatig (bárhova, de érdekes módon évről évre találkozom ott egyesekkel...), kószál bringával, ahol még nem járt és felkeres olyan öblöket, ahol senki és semmi sincs, csak sok kő, nap és csend és szépség. Ott meztelenre vetkőzik, háttal a feleségének eldől a kövek között egy semmi matracon, esetlen egy napernyő alatt, olvas, baromi jól érzi magát, miközben érettre pirul.
Na jó, széles a skála, sátorral is tökéletesen jó. A legtöbb ugyis a családon, társakon múlik, meg azon a képességen, hogy az ember tudja magát jól érezni. Ez vonatkozik az apartmant bérlőkre is, vastagon v vékonyabban eleresztettekre, bárkire, aki meg akarja csinálni és szerelmes a tengerbe!
Én '90-óta lakókocsizok, a jelenlegi a harmadik! Mindegyiket többért adtam el, mint vettem. A lakókocsi az tartja az árát, míg a lakóautó kevésbé. Mindegyiknek van előnye, hátránya. A lakóautót inkább a nem kellően nagy vontatóval és kevés rutinnal rendelkező vezetőknek találták ki. Előnyös körutazásokhoz, hátrány a letáborozás utáni mobilitás hiánya, marad a bringa, én útálom speciel. Természetesen az ára és az üzemeltetési költsége is sokkal magasabb, mint egy lakókocsié! A telepített lakókocsi köszönő viszonyban sincs a sajáttal, többnyire 25-30 éves hulladékokat telepítenek le. Ezek tudatában természetesen mindenki maga dönti el, hogyan nyaral. Még valami mi az év minden szakában használjuk, pl. tegnap előtt jöttünk haza a szilveszteri buliról, amit dec.27-én kezdtünk a kerekdombi kempingben. Február farsang Kiskunmajsa!
Lakókocsit egyetlen alkalommal kölcsönöztem egy hétre, belföldön, de a 120 GLS Skodával nem volt nagy élvezet, viszont a munkahelyemnek volt egy bérelhető lakókocsija, amit senki nem akart húzogatni, megfelelő vonóerő híján.
Lakóautóval tettünk anno egy 28 napos kört, Olaszországon és a francia Riviérán át, végigszántva
a spanyol tengerpartot, egészen Gibraltárig, majd irány észak, Madrid, Biaritz, végig Dél-Franciaországon, Genf, hágók, Luzern, Schaffhausen, Köln, Bécs.
ON
Néhány alkalommal nyaraltam telepített lakókocsiban a horvát Adrián, úgy 20-25 éve.
Ma már inkább vízparti (20 méteren belül) apartmanokra (saját kikötővel) vadászok.
Az van, hogy ha a drágámat megcsípi a kemping mikroklíma,akkor veszek egy szép nagyot, építek bele mindenféle okosságot, nyaralások között meg jó kis vendégház lesz. Csak ugye amíg ki nem derül, hogy hajlandó-e a drágám lakókocsizni, addig csak a bérlés a realitás....
csak a nyaralás néhány hetére vagy egy-egy kirándulásra vásárolni nem érdemes, a lakókocsi nem ingatlan, ami tartja az értékét, akkor is elavul, ha nem használják.
Rajta vagyok... Egy szép, nagy lakókocsit akarok kölcsönözni, lehet, hogy már tavasszal, csapni vele egy kört, hogy megérezze, mekkora szabadságot ad... Esetleg nyáron pár nap Balaton...
Évekig jártunk versenyekre lakóautóval, egy nagy futón vontatva a versenygépeket. Én nagyon szeretem a lakóautót, az egyetlen hátrányát abban láttam, hogy ha lecuccoltál, elősátor kifeszítve, áram bekötve, kerti bútor kirakva, akkor nehezen indulsz neki beugrani várost nézni. Ráadásul az év nagyobb részében ott áll a kert végében... Szóval nem könnyű döntés, hogy lakókocsi vagy lakóautó...
Én lakókocsiban gondolkodom, ha egyszer rá tudom venni a páromat, év közben vendégházként funkcionálna a kerben egy féltető alatt, utazáskor meg felakasztom, azután usgyi...
Nekem nem gond a vontatás, az autómnak sem, jó nagy, nagy horoggal, nagy motorral...
Én kérek elnézést, ha bármit rád akartam volna erőltetni. Csak beszélgetünk és próbálok gondolatokat cserélni, megosztani. Meg van a maga bája a lakókocsizásnak is, de nyilván macerásabb vele közlekedni, főleg ha nincs összhangban a szerelvény, esetleg hiányzik a rutin a vontatáshoz, akkor viszont nagyon megkeseríti az utazást. A kényelem viszont kárpótol mindenért. Mi egyedül a zuhanyzót nem szoktuk használni, wc, mosdót igen. Mostanában kezd tért hódítani a lakóautó, megy is a vita pro és kontra. Akinek nincs megfelelő vontató járműve és affinitása a vontatáshoz, annak megoldást kínál, de az ára és a kempingezés közbeni mobilitás feltétlen a lakókocsi mellett áll.
Remélem nem értettél félre, éna billegő asztalt, a csttogó ponyvát és az üvöltve horkoló szomszédot pozitív élményként raktároztam, imádtam akkor is kempingezni, amikor még kezdetleges "szocreal" felszereléssel. jártunk.
A közös wc kérdése a páromnak okoz gondot, ez az egyetlen dolog, amire kényes, sajnos nagyon könnyen szed össze bizonyos fertőzéseket, nem tehet róla. Egyébként nagyon vagány nő.
Azt tervezem, hogy egyszer bérelek pár napra egy lakókocsit, lemegyünk vele Balatonra, hogy kipróbálja, hogy milyen jó.. olyat, amiben van vegyi wc...
Szóval remélem nem voltam félreérthető, én szeretem a kempingezést!
Igen, voltak "áthidalhatatlan" problémák régen, de ez mára a múlt! Magára valamit adó kempingben már van ún. privát fürdőszoba, amihez kulcsot adnak és csak ti használjátok a benne lévő budival együtt, amit természetesen a személyzet takarít. A billegő asztal is csak akkor van, ha "billegősre" állítod, mert minden lába külön állítható a terepnek megfelelően és a ponyva sem csattog, mert a mai lakókocsi elő sátrak feszesen állnak. De kétségtelenül kell egy ki affinitás a nomád élet módhoz és igy kerek a világ, ha elfogadjuk, hogy ki így, ki úgy tölti el azt a kevés szabadidejét!
Én is kempingekben nyaraltam sokáig,de sajnos a párom nem vevö a közös vizesblokkra. Ahova mi járunk nyaranta az egy kis falu,párszáz turistával,gyakorlatilag a harmadik napon minden arc ismerős. Mindig akad valaki,aki odalép segíteni az éppen kikötőnek,stb. Ez a kicsi helyek nagy előnye. Pár év után a helyi vendéglős ismerősként köszönt,az első sörre meghív,szólnak,ha nem indul egy csónakmotor,emlékeznek,hogy tavaly is életre keltettem egyet,a házigazda meghív vacsorára,a teraszon "beszélgetünk"...kézzel-lábbal áthidalva a nyelvi nehézségeket.A tenger az udvar végében van,a reggeli kávé a teraszon szinte vízparti. Nyilván nem kemping,hiányzik a billegő asztal,a szélben csattogó ponyva,a szomszéd szlovák gyerekek dallamos nyelvű veszrkedése,a sátorba masírozó hangyavonal....
Ez az élet rendje. A gyerekek felnőnek és jönnek az unokák. Sajnos nekem még nincsen, lányom igaz már harminc, de még várnak. Attól függetlenül még tavaly is lejöttek utánunk egy pár napra Stonba. Én az idén leszek hatvan, nem tudom meddig leszek szerencsés kempingezni, remélem még sokáig. Vannak terveink, pl. görögbe még nem voltunk, hezitálok a kempingek miatt, mert sokkal igénytelenebbnek látom, mint a horvát vagy olasz kempingeket. Majd meglátjuk, addig még sok idő van.
A kempingezésről mint életformáról sok szó esett már, jómagam is imádom. Elismerve más szállások ilyen olyan előnyeit, nekem akkor is nagyon szoros a kötődésem. Szeretem úgy! Már bajban vagyok, mert a családom lánytagjai "kinőttek" ebből és erőszakkal próbálnak -sajna már eredményeket értek el- eltéríteni. Sokkal nomádabb vagyok, kevésbé érdekel a bolt és város és vásárlás, inkább természeti környezetben, kevésebb eszközzel és külsőséggel, szabadon. Ez a szabadság!
A legfőbb érvem és vonzerő, hogy éljenek a parti kempingek! Másrészt a dolog filingje: az esték, a korareggeli kávé egy kempingszéken, előttem a tenger. A felszerelés mindig javul, cserélődik, nincs ezzel probléma. Kell sütni, kell piacozni, halat venni, pucolni, kalamárit, zöldeket, gyümit, ami adja magát. Jó borokat.
Szóval kiöregednek a taknyosok mellőlem! :-)
Fekvőrendőrt irigylem, mert ő már az unokákat is meghódítja! Na majd nekem is eljön az időm, remélem.:-)
Érettségi után '77-ben kempingeztem először Primorskoban, minden kölcsön volt nálam, a sátor beázott, a matrac reggelre leengedett, a kemping szék a Trabiból kivett első ülés az saját. Első nap az egyetlen egy fürdőgatyámat a "zuhanyzóban" hagytam, öt perc múlva már nem volt meg és a hátra lévő más fél hetet egy feliratos alsóban strandoltam. Ennek ellenére nem tántorított el semmi a kempingezéstől a mai napig, pedig voltak próbálkozásaink apartmantól al-inclusive-ig. Ennek van egy feelingje, amit más nem tud helyettesíteni. Tegnap jöttünk haza egy évvégi kempingezéssel egybekötött évbúcsúztatóról, de már tervezzük a következőt, ami farsangkor lesz valahol, ezt nem lehet megunni, pedig mindig "macerás lehet" valami, főleg télen! ☺
22 éve volt, hogy két kisgyerekkel felfedezőben voltunk a salzkammerguti tóvidéken. Gyönyörű, az nem vitás, persze a vizek hidegebbek a tengernél, este hűvösebb van stb. Akkor is már inkább panzió, kemping kevesebb, sátor még inkább. De a kempingben! Az osztrák, svájci és egyéb a maga területét fizikailag is bekeríti, kicsi kapu, virágok, a lakókocsin forog a tv antenna és sötétedéskor mindenki a vackába húzódik. Kihalt a kemping! Egy árva lélek nem mozgott és élet semmi. Bolt, étterem bezárt.
Na 4 nap(csillagtúra és reszketős fürdőzés) után összenéztünk és pakoltunk. Lementünk Rovinj mellé. Ahol..este jött csak az élet, a városban is, a kempingben is, sütés főzés, kinn ültek az emberek, zene, séta, fagyi, sör. Éjféli koccintás, ismerősök lettünk másoknak és viszont. Kis szivességek, sátor, autó gyerek körül, szóval léteztünk, élettel teli és rohadt jó volt. További 12 napot töltöttünk ott.:-)
Egy kempingben még 93-ban égőt cseréltem az Alfán. Délután négy körül. Este nyolcra már kb. nyolcan- kilencen lehettünk -olasz, osztrák, német és egy lengyel is biztosan - akik "segítettek" . Nagy munka. Csak az "oldalbordák" seprő mutogatása tudta úgy éjfél környékén haza támogatni őket. Mert közben valami úton-módon mindenki hozott egy kis célzóvizet, hogy biztosan jó tanáccsal lássuk el egymást a probléma megoldását illetően. Persze rögtön megindult az ugratás a nemzetközi helyzet fokozódása kapcsán, mert pont akkor volt a meccs az olaszok játszottak a brazilokkal valami világbajnokinak csúfolt labdakergetést - és nem is tudom ki győzött, mert addigra majd' elaludtam a "munkában".
Az autó reggelre megjavult.
Nos ez kicsit hiányzik, mert bemegy a butykába és már a konyhában is síkképernyős tv.
Nem gondoltam, hogy visszasírom azt a medveriasztó horkolásban verhetetlen csúnya szőrös embereket.
Már van olyan érzésem, hogy minden helyet elfoglalva, beépítve, talán már sok a lakókonténerből. A jól ismert "közös" kempingről vannak sokéves fotóim, hát vad és regényes volt a maihoz képest. Nem is beszélve a mai pályákról, meg az egész üzleties felfutásáról.
Persze bocsi, tudod, nagy nyomást kaptam... az idén mi is fenn voltunk a hegyoldalban, de legalább egy régiben. Tényleg klassz, meg terasz, meg kilátás, klima stb. másutt viszont már lakótelepszerű...
Hát igen, a kempingekben a legjobb helyekre mindenütt ezeket a mobil home-okat telepítik sajnos.
Ez egy kiskapu lehet, mivel ház építésére valószínűleg nem kapnak engedélyt, és ez "mobil", tehát nem engedélyköteles, bár lenne á egy fogadásom, hogy míg szét nem rohadnak, stabilan fognak állni ezek a mobilok.
Az egész Krk nem olyan nagy, hogy akár biciklivel is ne lehetne körüljárni. Erre épülnek már és vannak is utak. A közelsége miatt kevés már az igazán eldugott hely rajta. Nekem a Sv. Marak egy igazán kellemes hely.
Persze nagy a változás akár évente is. (Mi szerettük 95 környékén egy ideig, de már csak dél és csak sziget) Példa, hogy ugye nem ilyennek képzel az ember egy kempinget?.
Búék Mindenkinek! Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni! Krk szigetre tervezzük a nyaralást de nem tudom mi alapján kutakodjak melyik részén keresgéljek apartmant? A nyugisabb,eldugottabb helyeket kedveljük ,apró kavicsos strand...a beton placcosat nem szeretjük.Esténkét sétálgatás,ennyi lenne az igényünk. :) Ki melyik településre"városkára szavaz?
3 után én is kérdezhetek, miért olyanok... nos élniük kell! Fel kell nőniük! Velünk-velem van a baj. Amikor kicsik jaj de édik, nem járnak, nem beszélnek, és amikor meg elindulnak és egyfolytában dumálnak, akkor meg rájuk ripakodunk, hogy "ülj már le és maradj csendben!"
Nagy baj az, kérem, ha csend van és ha nyugi. Gyanus...
Tisztában vagyok a szükségességével. Sok sok alkalommal láttam felelőtlen szülőket, akiknek fogalmuk sincs a lehetséges és ártatlannak tűnő helyzetről, amiből nagy baj lehet.
A kommentem nem erről szólt, hanem a jókedvről és a dolgok szándékos "mellé" értelmezéséről" :-)
Ez a síp minden ilyen típusú és méretű mellényen rajta van, aki akarja leveheti! Mindenben igazad van, egyet kivéve, hogy a mentőmellény NEM játékszer!!!
Azért ez a síp elgondolkoztató... a messziről jött és messzire menő családtagok, barátok tudnak a gyereknek elképesztő hangkeltő eszközöket (dob, síp, furulya, xilofon, sípoló kalapács és elemes vinnyogó) bármi ajándékot hozni.
Ezekből /fél óra után/ ki lehet csempészni az elemet. De a sípból?????????????
Na, csak sikerült lefotóznom!:-) 10-15 kg közötti gyerek embernek jó, ha mentek nyáron és hajókázni vágytok itt van, csak most és csak nektek! :-)))))))
1986-ból, az első horvátországi nyaralásom. Egy 250-es vadiúj Jawa motorkerékpárral, cucc a két oldalsó és a hátsó csomagtartón. Augusztus elején, 10 nap kempingekben és valami iszonyat jó idő. Felhőt sem láttam ez idő alatt és olyan színem azóta sem volt! :-)
A képek minőségéért elnézést, de hardveresen úgy nézett ki a dolog, hogy Forte vagy talán OR-WO film, Smena 8M fényképezőgép, Ofotért előhívással. Ráadásul itthon nem tudtam szkennelni, így papírkép mobillal fényképezve! :-( Viszont nekem szép emlék...
Csupán néhány év távlatából is "rettentően" megváltozott. No nem a kövek. Ami látványos az a közlekedés. (Na végre Delnice, innen már csak másfél óra és ott vagyunk.) Persze lehet választani. Old road vagy autópálya. A soha többet Bosznia is úgy, hogy szép ország, kedves emberek. Ezt eddig miért nem láttam? A szegénység éppen úgy jelen van mint volt. A tengerpart és a szigetek viszont néhol előnyükre változnak. Ami változatlanul gyönyörű az a tenger. Cserébe minden mást elnézünk.☺
Montenegrót nem ismerem,de szeptemberben voltam Albániában,Koszovoban és Macedoniában. Amit láttam,abból arra következtetek,hogy mostanában nem fog javulni a helyzet...
Ne felejtsük el, hogy a horvátok is rettenetesen mélyről jöttek fel, ami a szemétszállítást illeti, valamint a tenger szennyezésének a kivédését... Példaként említeném Castel Starit, ahol a vágóhidak szennyét egy az egyben bemosták a tengerbe vagy északon a tenger olajszennyezését. De nagyon sok évig a csodás partokon váltogatták egymást a szemetes partszakaszok és rohadtul nem érdekelt senkit ott náluk.
Szóval nagyon mélyről jöttek fel. Ma már nem a strandon pucolják a halakat, sőt tilos bizonyos körzetekben. Régen ez természetes volt, nekem is vannak fotóim, Korcula sétánya alatt, a parton csónakból pucol a halászember. Ahogy 500 éve, mondjuk.
A kedves még kevésbé odafigyelő albán szomszédok most élik a "fejlődés" időszakát, az új épításek, nyaralóvárosok beleérnek a szemétbe és eleve óriási zűrzavaros az egész még. A régi "megbonthatatlan barátság" pedig ide vezet, hogy az eszetlen, csak pénzbevételre koncentráló albán fejlesztések már nemcsak őket fenyegetik, hanem a dél-horvát partokra is jut bőven.
A természeti szépségekben csodás (és orosz megszállási övezetté lett:-) Montenegro vajon hogy áll?
Sajnos az oldalon régebbiek a képek, a lugas már teljesen benőtte a vas szerkezetet....
Poljica-ban található, évek óta visszajárunk.
Tavaly véletlenül megismerkedtünk egy fickóval Zadarban, aki kiválóan beszélt Magyarul, mert nálunk tanult a 70-es években, van egy házuk az óváros közepén, abban adnak ki lakásokat. ott is nagy élmény volt aludni, ébredni, de azt, mikor az első kép ébredés után a tenger nem veri semmi.
Az a helyzet, hogy soraidat olvasva a legszebb gyermekkori emlékeim jutottak eszembe.
Az első kempingezésem, amire nagyon emlékszem 77 nyara, Split környékén. 5-en mentünk, nagyapám Moszkvicsával, 2 sátorban aludtunk, közéjük feszített ponyva alatt volt a konyha, étkező. kempingszékek, Pálma gumimatrac jellegzetes szaga most is itt van az orromban... Nagyapám kamionozott pár évig, volt profi gázfőzője, kétlapos, apám fabrikált egy asztali lámpát, valami dobozba beépített pár zsebtelepet, rábarkácsolt egy rudat, amin egy Csepel bringa első lámpája figyelt...
Gyerekként is tudtam, hogy ide-oda eldugtak Márkát, a határnál izgulás, hogy megtalálják-e....
A kempingek nekem gyerekként a paradicsomot idézték, rengeteg nyugati kocsi, motor, mindbe meg kellett nézni, hogy "mennyi van beleírva"...:-)
Ma már nem kívánom a sárorozást, de a lakókocsizásra egyszer rádumálom a párom.
Én meg a tengerrel szemben szeretek ébredni.
Na, ezt megértem! Én is. A házban, ahova járunk a hálószoba ablakai és a teraszra nyíló ajtó is a tengerre néz. Mikor kinyitom a csipás szememet és ezt látom:
(és az a zöld lugas a házhoz tartozik,az udvar fölött van, kilépek és a strandon vagyok)
Azért lett lakókocsi, mert a feleségem kijelentette, hogy neki nagyon bejön ez a kempingezés, de azt nem tudja elviselni, hogy a bugyiját nem tudja állva görnyedezés nélkül felhúzni. :-)
Néhai após felszrelésével indultunk a 80-as években... Dubrovniknál vihart kaptunk, csak 16 helyen ázott be a sátor. Nem volt csak pecás székünk, 10 nap alatt meghalt a hátam, soha -kivéve a kocsit ugye- nem tudtunk kényelmesen leülni. A matracok eresztettek, Taurus pálma(?), kb egy szezont bírtak és ez már sokadik volt. Nem tudtuk mi is lenne jó, gázpalackos főzike, igen halvány minőségben...és már akkor lestük a vastag nyugatnémet pl. postást, mi fenét hoz magával? :-)
Autópálya még trvben sem volt, tehát hegyre fel és le, kb. 20 órás menetidővel. Közvetlen az albán határnal egy taposó wc (az nem lenne baj, bár másoknak nagyon is), a baj, csak 2x takarítják: idény előtt és után.... 1 db csap- hideg víz. Mosni, mosogatni. Fekete hordós zuhany, x liter langyossal, de ez is luxus. Mondjuk azt, nomád volt és kihívás. Aztán jobb-rosszabb kempingek, igen távol a luxustól, hogy azt mondjam.
De rohadtul élveztük, a 4 éves is. Neki egy szikla a vízben elvágta a lábát a strandcipő ellenére, ma is átszó nyommal. A rémesen vérző lábbal bevittem a tengerbe és láss csodát elállt, összehúzódott. Itthon tuti varrni kellett volna. Ezt megúsztuk.
Felszerelés: minden jó ötletet magamévá tettem az elmúlt években. Próbáltuk kicsit nyugatabbról behozni, ha volt rá lehetőség. A kocsiválasztások is alkalmazkodtak, hogy lehessen bepakolni. Őrült lakatlan és vadregényes helyek, szigetek, kompok, változó kempngek és igazi nomád, isteni hetek minden évben. Meg ragyogó fejlődő törzshelyek. Miért is találkozunk minden évben egy csomó ismerőssel a kempingben???
A pénz: az elején hát vittünk mindent, kajában is, konzervben stb. Hivatalos pénz és bugyitranzit. Féltünk a határoktól, de akkoriban mindehol jellemző volt a szivatás. Nekem egyszer ellenőrizték, hogy megvan a kocsiban a motor... Nem a számát, a létét...
Azért tervezek még ilyeneket, sajnos a gyerekek a saját útjukat járják, a nők meg beleöregednek. Lassan már nem akarnak 60 cm alatti ágyban aludni és legyen ajtó. Én meg a tengerrel szemben szeretek ébredni. Hát ez van.
Az is jó megoldás, mondjuk én pont nyáron tudtam egy kis plusz pénzt csinálni abból, hogy más nyaral...
Nyilván mindenkinek más az elképzelése a nyaralásról, más az igény, mást szeret és ez így van jól.
Egy barátom pl. huszonéve a Német-Osztrák határvidéken nyaral, nem szórakoztatja a tengerpart. Egy másik lemegy a tengerhez, üdülőtelepre, ahol minden van, egy hétre eldugja a kocsikulcsot.
Egy másik kempingezik, a nyaralás fontos része a különleges felszerelések használata, évizedek alatt fejlesztette ki és barkácsolta össze a felszereléseket, amiket "Yugóban" a "nyugatijakto" látott.
Én egy lusta dög vagyok, elmegyek a megszokott vízparti házban, reggeli a tengerre néző teraszon, nap közben a ház előtti strand, 18:00 körül meg elindulunk csavarogni, bejárjuk a környéket- Na ez nem teljesen igaz. Mármint a környék.... Trogir mellett van a bázis, tavaly a Rijekától Dubrovninig autóztuk végig a parti utat.
Idén off országban csavarogtunk, 2800 km-et mentünk 9 nap alatt úgy, hogy autópályát csak a Bp-Udine és a Koper-Bp. Szakaszon használtunk.
Mi pont a másik végéről fogtuk meg. Mikor "nem volt málna" összetarhálunk kölcsönbe egy minimál kempingfelszerelést, és rendeztünk egy "budget-prieced" nyaralást, amit nagyon élveztünk, ezután vettük meg a lakókocsit, és azóta csak kemping...
Én is így látom! Amikor nem volt málna évekig nem voltam nyaralni. Ma már szerencsére nem gond.
Nálam az alap a közvetlen vízparti ház. Nem vagyok hajlandó cipekedni a perzselő napon. Való igaz,ha számolgatni kell akkor nem az igazi! Persze nem a pénzszórásról szól,nem akarom senkinek megmutatni...
Még egy olyan korban nőttünk fel ahol a munka volt az élet nagyobbik része. Sarkosan fogalmazva: rabszolgák voltunk az év 11 hónapjában, hát hadd éljünk egy kicsit úri módon ha már nyaralunk. Aki még ekkor sem tudott "lazulni"- az megérdemli. ☺
"és szerencsésnek mondhatom magam, hogy nem kell nyál csorgatva nézni, hogy a szomszéd asztalnál isszák a gyöngyöző hideg sört, vagy nyalja a gyerek a fagyi"
Azóta antialkoholista lettél, a gyerek meg a haverokkal sörözik valamerre, lőtávolon kívül.
Inkább én nem eszem-iszom, de a gyereknek legyen. Nemcsak nyaraláskor, de itthon is. Igaz az én fiam már felnőtt, de még most is ez az alapvetés nálunk. A nejem ugyanígy van vele.
Ráadásul nyaralni úgy szeretek, hogy akkor ne kelljen fillérbohóckodni. Noh nem szórom két kézzel a pénzt, de ha a vacsorázóhelyünkön 15 Kuna egy 0,33-as Karlovacko én akkor is megiszom, ha megkívánom. Igaz amíg velünk nyaralt, a gyerek ő is megkapta a fagyiját. Az az elvem, hogyha számolgatni kell, akkor az nem igazi nyaralás. Akkor inkább itthon maradok és megyek a következő nyáron. Nem volt ez mindig így. Volt, hogy nadrágszíjszorítással nyaraltunk, de most hálát adok a sorsnak és szerencsésnek mondhatom magam, hogy nem kell nyálcsorgatva nézni, hogy a szomszéd asztalnál isszák a gyöngyöző hideg sört, vagy nyalja a gyerek a fagyit.
Húha, figyelj a lányokra, mert ezt a kóla-fanta keveréket a régi szép időkben a Balatonon az NDK-s csajok itták (biztos szép emlékeid vannak róluk), és van ennek neve is: "spéci" https://de.wikipedia.org/wiki/Spezi_(Getr%C3%A4nk)
Ajaj! Szóval ezért jártatok teljes ruházatban a beach bárba!! Jó a sok tágas zseb... :-)
Tudod mit ittak itt tavaly, tavalyelőtt a kiskoruak?
Naracs és cola összeöntve. Pont olyan szar, mint ahogy kinéz.
Na jó, lásd mivel voltam az idén elfoglalva! Már 2 nagyon fejlett gimnazistával voltunk, egyik a lányom ugye, meg a jól képzett új fő-barátnője. Öreg este a két kiskorúval és kértem, hát kinek is? magamnak... 2 (hatalmas) koktélt és egy nagy sört. A csávó annyira röhögött, amikor kirakta elénk:"... és a lányok mit isznak?" kérdezte nyálas füllel. De nem volt vitás, hogy egyém lett a sör...
Amúgy kész nőnek néznek ki, csak az agyuk helyett van egy apró sültgesztenye.
Akkor éjjel "ezek" nemsokára megfürödtek a tengerben, pedig nem voltak ehhez, de semmihez öltözve. Fel is mentem, de aztán hajnali 1 után az anyatigris hang visszazavart, hogy azonnal! vigyem fel őket a partról, mert sötét és sötét pasik, a vízben cápák, újabb koktél és egyéb veszélyek...
Szóval örültem ha a söröm megihattam... nemhogy a korsó is velem jöjjön!
Én sehol nem tartom ördögtől valónak a bevásárló központokat! Pont azt mondom,hogy mindennek megvan a közönsége. Itthon kimondottan csapvizet iszom,de nyaraláskor az ásványvizet meg hasonlókat én is ott szerzem be,míg hús,zödséget,gyümölcsöt a oiacon.
Én a hitvány minőségű ételek és italok ellen vagyok,akkor is,ha olcsó.
Voltunk olyanokkal nyaralni,akik a gyereknek nem vettek fagyit,mert drága,de a vacsorához 2 korsó sör lecsúszott...
Innám én a Karlovackot meg az Ozujskot, ha olyan jók lennének mint a cseh sörök, nem tehetek róla, de azokat szeretem. éves sör fogyasztásom 80 százalékát nyaralás közben fogyasztom, akkor meg minek igyak rosszabbat drágábban? :-) (a Sarajevsko viszont nagyon bejött)
Nekem már az is a nyaralási szertartások része, hogy kiugrok Szlovákiába sörért.
Kell a multi az árak kordában tartására.....amikor a paradicsomra benyögi a 30kunát a piacon a kofa....na akkor adok hálát annak aki beengedte őket Ho-ba...kinek a pap kinek a papné.......
Én például mindig úgy gondolom, hogy viszek magammal elegendő Drehert, ami aztán valahogy sosem bizonyul elegendőnek. :D Így aztán valamelyik Lidl-ben csak kell vételezni némi Karlovackot is. :) (meg üdítőt, kristályvizet, stb.) Egyébként én úgy vagyok vele, hogy a kinti Lidlben is inkább azokat a termékeket veszem, amit itthon is nagy áruházban veszek. A többivel pl. pékáru, sajt, zöldség, stb. a helyi kiskereskedelmet támogatom. De alapvetően nem tartom ördögtől valónak kint sem a Lidl-t és társait.
Igen, helyi boltok, értsd olyanokban, ahol talán van helyi kötődés és ha lehet, a piacokon, halas helyeken, helyi pékségek isteni kenyerei... Italokból mániákusan helyi borok, sörök.
Az is igaz, hogy tudok olyat, aki a nagyszerű szlovák sört dédelgeti a parti "eseményig", mentsége, hogy nagylelküen megosztja velem, ha összejön... :-)
Ha kinézek az ablakon látom a Lidl tetejét, mégsem ott vásárolok, hanem beülök a kocsiba és kimegyek a piacra...
sajnos a szarrágás lett az igazi népi sport, isszák a fosatós sört, mert 100 ft/doboz, eszik kitudja mit tartalmazó sajtnak kinéző akármit, mert olcsó, képesek húst venni a bevásárlóközpontban, mert kényelmes... ez van.
Én azt gondolom, hogy mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő bevásárlási lehetőséget itthon és Horvátországban is. A Spliti reptérnél van Kaufland és Lidl is, nagyon örültünk neki, ott vettünk kartonos ásványvizet, de sajtot, zöldséget, gyümölcsöt a piacon...
Sokkal kevésbé volt lutri korábban:-) Ugyanis odamentél és ott láttad, kivetted. Vagy a barátod, ismerősöd volt ott és ajánlotta, megmutatta a képeket és elmesélte. Eleve nem volt net sem ott...nemhogy buking. Zimmer frei volt az út szélén. És ha nem tetszett, tovább álltál.
Ennél fogva nomádabb, spontánabb, kevésbé üzleti és sokkal olcsóbb volt.
Azt látom, hogy pont annyira üzeletivé lett a horvát nyaralás, mint az olasz, a görög (bár az speciálisabb ügy) szóval a kliensek is azt várják, amit másutt és azt is kapják, beleértve a félig-meddig átverést is, mert sok szállás azért elég gyenge. De nagyon sok meg pazar, de meglepetésre éppen olyan kurva drága, mint "másutt", oda a horvát olcsóság.
Viszont tagadhatatlan, hogy infrastruktúrában óriási a fejlődés, üdülővárosok nőttek naggyá, pl. Makarska és betette a lábát a pl.Lidl, nagyban kiszorítva a helyi piacok eszméletlen kínálatát és minőségét.
"ennek az internethez igencsak sok köze van, mert azért a booking és társai megjelenéséig igen csak nagy lutri volt az utazás/szállásfoglalás"
És tegyük hozzá a gugli kis sárga emberkéjének fontos szerepét is, aki gyakorta leleplezi, hogy a szuper, abszolút vízparti és igen csendes helyen hirdetett apartman a központtól macskaugrásnyira (bazi nagy, akár ezer méteres ugrásokra képes) lévő épület emeletén, az éjjel kettőig nyitva tartó pizzéria fölött van.
Mivel magam is sokat utazok, látom azt, amiről a cikk szól, valóban változik a dolog, hozzáteszem, hogy azért ennek az interntethez igencsak sok köze van, mert azért a booking és társai megjelenéséig igen csak nagy lutri volt az utazás/szállásfoglalás. Ma már előre majd minden információ elérhető -és ezzel valamelyest az utazás romantikája is vesztett- így nem okoz meglepetést. Régen nagyon sokszor az orrod alá tolták, hogy mit kell megnézned egy adott városban "kötelező" szinten, ma már ez sokkal szabadabb.
Én a magam részéről inkább a helyi sajátosságokat keresem, akárhova megyek és nem a "zimmerferi" típusú mindent a szádba adnak utazást. Sokkal több élményt kapsz, ha a saját igényeidnek megfelelően utazol.
Viszont a buliturizmussal egyetértek, az ultragáz, hozzáteszem, hogy legtöbbször az angolokkal hozzák ezt kapcsolatban -amit én is meg tudok erősíteni-, de, ha jól tudom, indult is valamilyen kampány kint angliában, hogy ennek vessenek véget/valami sztorit olvastam, hogy a túl részeg britteket már nem engedik fel a repülőre, mint régen-
De tény, hogy baromira megváltozott az utazás világ és ennek vannak előnyei és hátrányai, de -szvsz- jobb lett, mint volt
áááá, nem volt az olyan rossz...főleg miután kiderült, hogy civilben UAZ-om van, autószerelő a szakmám és értek is hozzá... A tiszturaknak is volt ugye kocsija, meg azt sem bánták, ha olyan vezeti a PK UAZ-t, aki mellett nincs halálfélelmük...
A végén már a ZPK Ladán voltam....
persze leszerelés előtt felhozatták a fodrászt, meg kiküldtek bódézni a hegyre és jöttek lökni is, hátha ráhúzok pár hónapot, de hát igazi fíííínom úriemberek voltak a tisztek az őrnél, nem vártunk mást....
Minden esetre sokat profitáltam abból, amit ott tanultam....
Az őrz. miatt részvétem, minket a szállítónál csak úgy tudtak féken tartani, hogy azzal fenyegettek, hogy áthelyeznek oda. Időnként egy-egy fickót átnyomtak, utána nem volt fegyelmi probléma.
Nem tudom mikor, a lakókocsi miatt mi nem tervezünk előre.
Az idén is bő két héttel az indulás előtt küldtem egy mailt a kempingnek, hogy mettől meddig megyünk, és megjelöltük, hogy melyik parcellák tetszenének nekünk. Megírták, hogy adott időben melyi szabad, foglaltuk mailben (előleg nélkül) és kész. Nagyot csalódtunk, mert a foglalt parcellára másfél órát kellett várnunk, mert az osztrák nem kapkodta el az összepakolást.
Mondjuk az idén könnyű lesz tervezni, mert a feleségemnek meg van a 40 éve, és neki már nem kell szabadságot egyeztetni mással. :-)
A népköztársaság idejében volt divat kifelé nagyon ellenőrizni. Mióta ennyire szabad a határ, befelé szivatnak a magyar testvérek...
Vagy nem is. Nemrég mondogattam Szatmárnál (Románia), a határon kb. 45 perc után (előttünk szép sor, és több is egymás mellett) hogy "lassan hazajutni lesz nehezebb." Persze odaérve kiderült, a román határőr szivélyes beszélgetései, nevetgélései múlatják az időt, kokrétan képes volt 10 percet röhögcsélni az előző sofőrrel, támasztották mindketten kívülről a verdát és jól elvoltak. Kígyózó sor, kit érdekel? Mint régen. Maga a megvalósult szocializmus. Mikor gesztussal kérdeztem a magyar szolgálatot, mi van most? csak széttárta a kezét... Nem sok változott.
Új forgalmi 6000, új törzskönyv 6000, új érvényesítő címke 320, új pár rendszámtábla 5500, szóval 17820. Persze ez még így sem kevés. (mindig minden autómat vásárlás után át szoktam rendszámozni...épp néhány hónapja a legutóbbit, innen tudom)
Bekattant! Volt egy parkolási büntim Bécsben, Dácia volt az autó és vmi páros oldal v páratlan napok miatt rossz helyen sikerült parkolni. Vagy nem is, mert az az oldal is teli volt kocsiva?l Csak nekem volt cédulám az ablaktörlő alatt. Talán 25 éve?
Namost a "mai világban" kiadják egy erre szakosodott Írországban bejegyzett, de gödöllői lakhelyű cégvezető 3 fős cégnek, behajtásra. Persze a lakhely google mapson nem létezik. Viszont van bankszámla száma, tehát fogadja az átutalásokat. Viszont számlát nem ad a szolgáltatás díjáról.
Szóval...Nehezen hihető, hogy ez törvényes behajtás-felszólítás, amiről szó van. Nem hiszek a gk. szűrésében se, kb. 20 éve nem kértek a horvát határokon sehol a forgalmit. Esetleg 1x a zöld kártyát, de nem vitték ellenőrzésre, csak a meglétét ellenőrizték. Elektronikus rendszám olvasókat nemigen látni az autópályák kivételével, és esélytelen, hogy sok sok éves adatokkal fel lenne töltve bármely adatbázis.
Érdekes még, hogy bedobott levélke volt vagy térivevényes, mint a jogi eljárásokban szükséges.
A bécsi kihágásom miatt becsszó nem szorongok. Pedig alávaló módon kikukáztam akkoriban.
az 5 évet nem tudom honnan találják ki, de ez egy magáncég akinek átdobta a parkolási társaság sok évvel ezelőtt. majd kiderül hogy mi lesz ugye itthon is megy rá kamat meg minden vacak ha nem fizetek be valamit....
lényeg hogy nem fizeti be, sok év lejárt, határon lehet szívás mert benne maradt a rendszerben, ugyanakkor annyi hatalma van egy kicsi ügyvédi irodának hogy ha befizeti akkor értesítik a határt meg egész rendőr rendszert hogy befizette?
csak nem. amint átadják egy magéncégnek remélhetőleg megy akukába a bünti mert kikerül a rendszerből.
másik hogy a cikkben 2010es ügy is van, hol volt még akkor megegyezés vagy bármi? EU is pár éve van csak, még MO sem volt tagja :-D
sztem a német osztrák precíz "ügyfelek" becsengetik és így megéri követelgetni,
nálunk is behajtják, bár egy idő után átadják egy magán társaságnak, de hogy határokon túl nyúlna a kezük, egy ilyen privát cégnek, azt kicsit soknak tartanám....
Ha a horvátok jogosnak gondolják, akkor a határon nem fognak beengedni, ameddig nincsen rendezve. Egy barátom így járt, hajós büntetés. Amit büntetés csekk formájában kaptak (szerintük alkudozás után) befizették...csak hát még ott maradt egy 1000 kuna-s büntetés...indultak nyaralni, végül nem mentek ... ja és csak Horvátországbán lehetett befizetni (felesége fizette be). Papírt bemutatva beengedték.
Tudod mit! Nekem fizess! A potyapénz mindig jól jön.☺
De. Ugyan már! Elmaradt parkolási díj. Én befizettem. Jegyem is volt. Én tudom bizonyítani. Mondom, mint ők. Kamera felvétel, csekk a szélvédőn? De eltelt öt év. Minden karácsony után kidobom az öt évet meghaladó számláimat. Mert ugyan ki kérhetné számon öt év után?
Ha most kaptad akkor úgy gondolom még az öt éven az már túl van. Úgyhogy bocsi! De miért nem szóltak időben?
(Végrehajtókkal beszéltem, - és ez magánvélemény - kiküldik a papírt, aztán lesz aki fizet és lesz aki nem. Tovább nincs, mert... macerás. Él egy "c.család évtizedek óta egy társasházban. Soha semmit nem fizettek. Még az árát sem a lakásnak soha. Most sem. Még mindig ott élnek. Ilyen a törvény. Aki szeretné viszontlátni a pénzét annak az ÁFÁt előre ki kell perkálnia. Szerinted ki az az idióta aki megfejeli a behajthatatlan adósságot még egy harmaddal - Hát nehogy összecsináljam magam egy több mint ötéves követelés miatt. )
De. Gondolkodjunk. 100 kuna az 4300 Ft. -A tízezer és az ötvenezer alatt van. Na most ha ezt fel is tornászták 52 ezer környékére akkor sem jogos. A Kara Pali barátomnak adósa maradtam 3 Ft 20 fillérrel -egy liter tej árával mikor kirándulni volt az osztály ötven évvel ezelőtt. Most számon kérné rajtam az még mindig csak 360 Ft lenne. Ugye? Arról nem beszélve, hogy a parkolási díj 10 kuna mondjuk most. A bírság legyen száz. Még tízszeres áron is csak 1000 kuna, ami az ötvenezer alatt marad. Gusztustalan próbálkozás - nem több.)
Basszus, lehet 1986-ban én is tilosban parkoltam? Vagy az elmúlt 31 évben valamikor, valahol és valamelyik autóval? Biztos van itt elévülés, ha igaz is.
Ma kaptam egy ajánlott levelet Horvátországból. A lényeg, hogy 2012. július 30-án Rogoznicában nem vettem parkolójegyet, és most a 100 kunás parkolási díj és költségek címén fizessek 169 eurót. A helyszínen - anno - semmilyen értesítést nem kaptam. Szerintetek jogos ez így több mint öt év után? Mi van ha nem fizetem be?
Gratulációim! A gyerekekhez és az unokákhoz, meg a két generáció bevállalásaihoz!
Átültetve érvényesnek tartom a finn mondást: "aki fizikailag be tud menni a szaunába, annak használ", szóval ha a kisgyerek amúgy egészséges, akkor a tengeri nyaralás csak jó lehet neki. Nem kell rinyálni, hogy jajmilesz...
Ja és hagyjuk a homok, kavics, köves part műszindr/á/mát, mély tapasztalat, hogy a gyerek nem tud arról, hogy egyik part jobb lenne mint a másik...
Mi azt tervezzük, hogy a nyáron Lia unokámat visszük magunkkal.
Most múlt három éves, már kétszer nyaralt Viniscében, egyszer Korzikán, de az idén a szülők biztos nem mennek nyaralni, mert márciusban jön a kisöcsi. :-)
Az én legkisebbem anno letotyogott mezítláb a vízig, és totty -pelenkában belehuppant. A pelenka funkcionálisan 5 kg lett a tengertől, miközben az apróság a sós kezét nyalogatta. Sosem felejthető villanások Trogirnál.
Na az idősebbeknek is rengeteg élményük van, az évek hosszú során...
Lehet tényleg egyre közelebb van nekünk is egy kis nyaralás...a kis törpénk már nem is annyira törpe. Elmúlt héten már közel 300g-ot hízott, lassan 60-as feletti ruhák kellenek neki és alulról verdesi már az 5kg-ot ... ha így folytatja, akkor cunami lesz Horvátországba amikor először bemegy a vízbe :D
Nekem is ez volt az első, ami eszembe jutott. Nagyon észnél volt (kivéve, amikor a tiltás ellenére tovább ment), kevesen tartották volna így meg a gépet...
(A hülyék nem félnek.) A krk híd után láttam néhány felborult lakókocsist, utánfutóst. Tanulságos volt. Ja. Nyár végén augusztusban és egyszer szeptemberben. A hídig el sem jutottak. Már a parkolóban... A motorosoknak volt annyi, hogy vártak. Szép számban.
Bizonyára súlyosan megbüntetik ezt a tehervezetőt! A lezárás nem véletlen és el kell hinnie mindenkinek, hogy a saját és mások életét veszélybe sodorni óriási felelőtlenség. Azért elmondanám, hogy aki még nem tapasztalta meg ezt a nagy szelet, jóformán el se tudja képzelni. Olyan alkalmakkor tapasztaltam meg, amikor még nem zárták le, de már várható volt. Gyöngyöző homlokkal mentem párszor. Egy alkalommal a kedvesem nyerte meg a kormányt és bizony egyre fehérebb kézekkel markolta, beszélgetni se volt kedve... Sveti Rok után olyan szelet kaptunk, nagyon lassunál is úgy tologatott, mint egy játékautót. Pedig Senic volt és más alkalmakkal x-Trail. Na jó ott van felület rendesen.
Persze. Én is imádom az ilyen beszámolókat, csak valahogy úgy a múltszázad előttire tenném a "kalandos részt". (Jack London) Igaz ismerek embereket akik egyedül és hajnalban is, fagyban is - mert akkor jók a "fények", csak a meglepetés erejével, hogy augusztus közepén az Adrián egyedül.... Hogy mik vannak? Nem? Csak én lepődtem meg?
A "magányos" hajózáshoz tényleg kell egy alkat, elhivatottság, nagy bátorság és eltökéltség. Na jó, rengeteg idő, pénz és jó hajó is...
Egyáltalán nem biztos, hogy nyugger vagy életúnt ember vág neki, és nem hagy hátra családot. Azért van példa elég, más műfajban is pl. a hegymászóknál. Biztosan imádják, amit csinálnak, különben fotel-sör-focinézés lenne. A család meg otthon és kitart. Nagy dolog.
Az a jó, ha tudjuk magunkról, hogy meg tudjuk csinálni, hogy ezt akarjuk. (Vagy éppen ezt biztos NEM.) Őrült kivételes, hatalmas kihívás aki rohadt nagy fagyban, szélben és extrém módom heteket tölt a hegyeken vagy éppen átkel az óceánon... Megemelem a kalapom.
Szerintem az 1-2 napos, kikötéses hajótúra az isteni, és kellenek a jó emberek, akik osztoznak az élményben, esetleg nagyobb gyerekek, több hajó stb. A jó időt és élményt szeretem én is, nem tudom a nehézségekkel, viharral hogy éreznék, ebben magányosan résztvenni -hát nem.
Köszönet mindenkinek az élménybeszámolőkért és a fotókért. Én is csinálok, csak magánhasználatra, de néha a youtube-n csodákat látni. :-)
Persze nyilvánvaló, hogy három hétig valahol, egyedül volt ő a"Vili a veréb". Ezer oka lehetett, lehet nyugdíjas, lehet tanár, lehet bárki aki nem egy fontos ember, hogy valakinek is hiányozzon, lehet özvegy, stb...
Valójában csak megérintett a felismerés, hogy milyen szörnyű egyedül. Nem voltam még soha sehol ilyen helyzetben, és mint mondtam a világ minden kincse sem ér fel egy "félnótás" baráttal sem. Gondolom én.
Sajnos idén csak húsvétkor voltam (nem egyedül) a tengernél, ami leírást feltettem azt másutt találtam. Aki írta, valójában nem nyaralt, hanem átvitorlázott a barátai hajójával az egyik (állandó)
kikötőből egy másik (új és állandó) kikötőbe. Mivel volt ideje, csalinkázott kissé.
negyon nagy kaland egy ilyen túra. Némi irigykedés van is bennem. De. Ami meglepett. Augusztus közepén az Adrián egyedül? Hát nem tudom. Nekem eszembe nem jutna, hogy egyedül is lehet nyaralni. Család, barátok nélkül felőlem ellehetne a világ összes tengere és látványa úgy ahogy van magában.
Huszadika környékén Komizán múlattuk az időt. (búvárkodtunk, ettünk, ittunk, mulatoztunk, fürödtünk, stb. egy igen népes és vegyes társasággal.)
Persze nem vagyunk egyformák. Lehet annak is varázsa, hogy fut az ember, fürdik, meg vitorlázik - csak számomra elképzelhetetlen, hogy mindezt egyedül. Biz' isten megesett a szívem rajtad. Pedig lehet, hogy neked pont ez a "non plusz ultra".
Igaz, nem személyes tapasztalat, de betegség miatt le kellett mondanom a tavalyi utat, így lányoméknak adtam át az apartmant Brelán. Nagyon kedvező áron és jó helyen, csak egy lépcsősoron kell lemenni vízhez. Árnyékos studio apartman több személyre, de van két személyes is. Lányomék nagyon meg voltak elégedve, gyerek számára is biztosítottak helyet. Az apartman központi helyen van, íme a cím. Apartmani villa Vinka Brela. Miljenka Demel 21322 Brela Ivana Gundulica 44. Parkolni fent a ház mögött lehet. A googleban megtalálod, csak üsd be a címet és válogathatsz a szobák között. Ha bővebb tájékoztatást kívánsz, írhatsz privátban is, címem publikus.
Nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen, bár nekünk nem sikerült; egyszer 50 méterre voltunk a víztől vízszintesen, akkor kilátás nuku, másodszor 100 méterre pazar kilátással,de akkor a 100 méter majdnem függőleges volt. Amit reggel otthon felejtettünk, az otthon is maradt. :)
Kedves Fórumtársak! Jövő nyáron szeretnénk feleségemmel 5 napot eltölteni a gyönyörű Brelán. Kérem, akik személyes tapasztalat alapján tudnának két fő részére (szoba - hűtővel, konyha használattal, vagy studio apartman) szállást ajánlani tiszteljenek meg vele! Jó volna part közelben, tengeri kilátással élvezni ezt a néhány napot. Köszönettel!
"Az idén átcsámpáztunk Bosznián, rettenet a szegénység, sivárság és rendezettlenség."
Hát igen, amikor Bosznián átutazik az ember (főleg az északi részeken), néha olyan érzése van, mintha Csömörön, Halásztelken, Pomázon vagy a Bp. X. kerületében járna az ember.
Szerencsére sem Bosznia sem Magyarország nagyobbik része nem ilyen.