Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2022.12.02 0 0 209

Nem.

Előzmény: szabiku_ (208)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 208

Itt tévedtél. 

Elismered? 

Előzmény: mmormota (196)
mmormota Creative Commons License 2022.12.02 0 0 207

Valahogy mintha te is félnél sebességnek nevezni valamit, ami megadja, hogy két pont távolsága miképpen változik egy adott rendszerben. Miért? Csak mert lehet nagyobb c-nél? Nem találtak ki rá másik szót.

Szerintem ezzel semmi baj nincs. Tudni kell, miről beszélünk. Nem ugyanaz, mint ha áttérünk az egyik pont rendszerébe, és ott adjuk meg a másik sebességét. 

Előzmény: szabiku_ (205)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 206

Nem, csak megtévesztett az elírásod, a lemaradt  t

A sebességgel kapcsolatos hibás nézeted szóltam meg. 

Előzmény: mmormota (204)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 205

és persze a (v+c)t nem távolság.

Ezt javítom:

vt+ct  jó a távolságra (hátramenő fényjelre)

csak a v+c nem sebesség. A sebességek nem így adódnak össze (meg amit írtam) a specrelben. De vt távolság ct is, és ezek (itt egyvonalban) összeadva is (térbeli) távolság.

Kicsit én is hibáztam. 

Előzmény: szabiku_ (195)
mmormota Creative Commons License 2022.12.02 -1 0 204

Ok, ha már úgyis írtad, hogy szeretem ezt a kifejezést: hülyeségeket beszélsz... :-)))

Előzmény: szabiku_ (201)
mmormota Creative Commons License 2022.12.02 0 0 203

Nem értem a problémádat. Tényleg hibásnak tartasz valamit, vagy csak szórakozol? A t-t lefelejtettem, ez igaz. Viszont javítottam, mielőtt írtál.

Feltettem egy konkrét kérdést:

Mennyi lesz az adott példában a távolság a hátrafelé haladó fényjel és a vonat közepe között egy t időpontban?

Ezt megtoldom egy másikkal: ha szerinted ez nem távolság, milyen szót használnál erre az akármire? :-)

Előzmény: szabiku_ (200)
Mungo Creative Commons License 2022.12.02 0 0 202

Na de egyszerre két példányban?

Az egyik Gézoo, a másik meg mintha Gézoo és Unizo Xorter egyszerre.
Meglátod még előbb utóbb megállapítja, hogy nem vagyunk azon a szinten, hogy csodálhassuk őt...

Előzmény: NevemTeve (198)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 201

:DD

Persze... a fejedben, mint csekinek. De a specrelben nincs. Kezetfoghatsz vele xDD

Előzmény: mmormota (196)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 200

>> :-)

## Próbálsz menteni: v+c=v-(-c) így. xd De ez kevés az üdvösséghez. 

Előzmény: mmormota (197)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 199

Én szabiku vagyok.

A nagy szabiku :) 

Előzmény: NevemTeve (198)
NevemTeve Creative Commons License 2022.12.02 0 0 198

Természetesen, mint mindenkinek, Gézoo olvtársnak is joga van reinkarnálódni. Na de egyszerre két példányban?

mmormota Creative Commons License 2022.12.02 0 0 197

és persze a (v+c)t nem távolság

Hanem mi?

Add meg az állomás rendszerében a t időpontban a vonat közepének és a hátrafelé menő fényjelnek a távolságát... :-)

Előzmény: szabiku_ (195)
mmormota Creative Commons License 2022.12.02 0 0 196

Tehát nincs olyan a specrelben, hogy a fényjel sebessége a mozgó vonathoz képest az állomás inerciarendszerében.

Pontosan definiáltam, mit értek ezen. Így aztán van, mert én azt mondtam. 

Előzmény: szabiku_ (193)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 195

>> Azt hiszed, van valami szent tabu, ami miatt nem szabad leírni, hogy c+v. Azt hiszed, a cica szót se szabad leírni, mert 2 c betű van benne?

## Van, az előbb kifejtettem. A specrelben nincs v+c vagy hasonló. Ez nem sebesség, és persze a (v+c)t nem távolság. (de még a + se stimmelne...) 

Előzmény: mmormota (190)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 194

Az előbbi miatt ez így se jó. 

Előzmény: mmormota (192)
szabiku_ Creative Commons License 2022.12.02 0 0 193

>> Ha ugyanabba a rendszerben mozog egy vonat is, akkor ebben a rendszerben a fényjel és a vonat távolságát természetesen leírhatja a

távolságuk= c+v függvény.

## Ez mi??

>> A "mennyi a fényjel sebessége a vonathoz képest" kérdés rendszer függő,

## A specrelben a sebesség vonatkoztatási alapja mindig a nulla sebességű "megfigyelő" (nevezzük ennek). Nincs olyan a specrelben, hogy mozgó A sebessége mozgó B-hez képest egy valamelyik inerciarendszerben, melyben mondjuk C áll. 

>> ahogy az a kérdés is, milyen messze van Budapest. Ezért más rá a válasz a vonat, és más az állomás rendszerében.

## Tehát nincs olyan a specrelben, hogy a fényjel sebessége a mozgó vonathoz képest az állomás inerciarendszerében.

Azért ilyen alapdolgot illene tudnod, főleg miközben a másikat hülyézed. (amit te kifejezetten szeretsz...) 

mmormota Creative Commons License 2022.12.02 -1 0 192

jav:

távolságuk= (c+v)t

NevemTeve Creative Commons License 2022.12.02 0 0 191
Előzmény: cseik (182)
mmormota Creative Commons License 2022.12.02 -1 2 190

A feladatnak nincs megoldasa, ha a relelmet ervenyesnek vesszuk.

Nem értetted meg, hülyeségeket képzelsz róla, és azokban a hülyeségekben látsz ellentmondásokat. Csakhogy az nem a relativitáselmélet, hanem az a hülyeség, amit helyette kitaláltál.

A fenti szabalyok szerint

Különböző rendszerekben érvényes szabályokról van szó. Ha te egy az egyben átviszed egyikből a másikba, akkor persze ellenmondásra jutsz. A "milyen messze van Budapest" kérdésre más választ kapsz Vecsésen meg Debrecenben. Erre jössz te, hogy egyértelmű ellentmondás, vagy egyik, vagy másik, nem lehet két különböző távolságra.

Konkrétan: 

Ha lámpa villan a vonat közepén is, meg az állomáson is, mikor épp egymás mellet van a két lámpa, akkor:

- Mindkét rendszerben igaz, hogy a két lámpa fénye együtt fut, egyetlen táguló fénygömböt alkot

- A bakter rendszerében igaz, hogy a fénygömb közepe az állomás, és nem a vonat közepe.

- A vonat rendszerében igaz, hogy a fénygömb közepe a vonat közepe, és nem az állomás. 

A pikanteriaja meg a specrelnek, hogy a levezetesben a feny sebessege a mozgo rudhoz kepest c+v ill c-v

Mutatja, hogy nem érted az egészet. Azt hiszed, van valami szent tabu, ami miatt nem szabad leírni, hogy c+v. Azt hiszed, a cica szót se szabad leírni, mert 2 c betű van benne? 

A fény sebesség a rendszerben c, ennyi az állítás. Ha ugyanabba a rendszerben mozog egy vonat is, akkor ebben a rendszerben a fényjel és a vonat távolságát természetesen leírhatja a

távolságuk= c+v

függvény. 

A "mennyi a fényjel sebessége a vonathoz képest" kérdés rendszer függő, ahogy az a kérdés is, milyen messze van Budapest. Ezért más rá a válasz a vonat, és más az állomás rendszerében.

Newton abszolút idős világában ez nem rendszerfüggő, a specrelben meg rendszerfüggő. 

Nem szent tabuk irányítják a válaszadást, hanem a specrel logikája, amit neked nem sikerült megérteni. Mintha csak a foci szabályait ismernéd, és döbbenten néznél egy kosárlabda meccset. Hiszen ott mindenki bolond, állandóan kezeznek, nincs is kapu, a bíró se százas.

pk1 Creative Commons License 2022.12.02 0 0 189

Csakhogy itt nem áll az, hogy "a levezetesben a feny sebessege a mozgo rudhoz kepest c+v ill c-v vagyis iranyfuggo". Már csak azért sem, mert az általad szóba hozott képletek a "bakter" rendszerére vonatkoznak.

Előzmény: cseik (186)
cseik Creative Commons License 2022.12.02 -1 0 188

akinek szükséges magyarul itt letölthető: https://ncore.pro/torrents.php?action=details&id=1811800

Előzmény: cseik (186)
sr1 Creative Commons License 2022.12.02 0 0 187

Nem akarlak Téged meggyőzni. Jól tudod , hogy miért.:) 

De nézzük meg két modellt. Euklidész vs Minkowski, az analógia mellbevágó.

A zöld és a lila az egységkör.

r=1 a sugár, végig sepri a kört.

oa= r=1 a sugár, végig sepri a kört. 

Az α és χ szöghöz tartozó körcikk területe: α r/2, illetve χr/2. De r2=1, tehát a két terület α /2 és χ/2. Az egyik a zöld , a másik a lila+zöld, satírozás az ábrán. 

Sebesség: y helyettesítem t-vel:

arctg(α) és arcth(χ), mindkettő értéke 1, ha az y=ax egyenletbe beírom az :a: paraméter helyet az 1-es számot.

Csakhogy az  arcth( χ)=1 esetében, a  χ/2 terület végtelen lesz. 

Előzmény: jogértelmező (179)
cseik Creative Commons License 2022.12.02 0 0 186
Előzmény: cseik (185)
cseik Creative Commons License 2022.12.02 0 0 185

minek a levezetése?

Előzmény: pk1 (183)
jogértelmező Creative Commons License 2022.12.02 0 1 184

" .... mindenhez viszonyitva allando."

Ez mi a tököm: viszonyítva állandó?

pk1 Creative Commons License 2022.12.02 0 0 183

Még mindig az a gyanúm, hogy hibás levezetésre bukkantál. Add meg a forrást, hadd cincálju(n)k szét!

cseik Creative Commons License 2022.12.02 0 0 182

Ez a megoldas viszont serti a relelmet. A feladatnak nincs megoldasa, ha a relelmet ervenyesnek vesszuk.

A relelm szerint a feny sebessege fuggetlen a forras es a megfigyelo sebessegetol, iranyfuggetlen es mindenhez viszonyitva allando.

Egeszitsuk ki a kerdest azzal, hogy a bakter kezeben is van egy lampa, amivel szinten kuld ket iranyba egy-egy fenyimpulzust amikor a vonat kozepvonala melle er. A fenti szabalyok szerint a bakter a sajat fenyjeleit mindig egyforma tavolsagban latja, a vonat fenyjelei a sajat fenyforrasatol mindig egyforma tavolsagban kell lenni es a ket fenyforrasbol erkezo fenyjeleknek azonos sebesseggel kell haladni. Ez egyertelmuen keptelenseg. Pontosabban, ahogy irtam a specrel ervenyessegere, ez a t=0 (kezdo pillanat) idopontban vagy v=0 (allo vonat) eseteben igaz. Igy egyertelmu, hogy a relelm mehet a kukaba.

A pikanteriaja meg a specrelnek, hogy a levezetesben a feny sebessege a mozgo rudhoz kepest c+v ill c-v vagyis iranyfuggo, ami szuksegesse teszi tovabba egy kituntetett rendszer letet (amihez kepest mozog a rud), majd konkluziokent kijelenti, hogy nincs kituntetett rendszer es a feny mindenhez kepest azonos sebesseggel terjed. Gyk: A vegkovetkeztetes kimondja, hogy a kezdo feltetel hamis. 

Előzmény: NevemTeve (173)
pk1 Creative Commons License 2022.12.02 0 1 181

Na, ebbe azért nem folytam bele, mert már filozófiának tartom. Mi valóságos? Feynman pl. azt tárgyalta, hogy a vektorpotenciál a valóság része-e, vagy csak matematikai absztrakció. Végül - számomra meggyőzően - arra jutott, hogy valóság.

Na persze ezen a topikon a feynman-i mélységek még váratnak magukra.  :o)

Előzmény: jogértelmező (178)
pk1 Creative Commons License 2022.12.02 0 0 180

Kösz, megtisztelsz. De akkor már szőrszálhasogató is vagyok.  :o)

Előzmény: sr1 (177)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!