Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2016.01.11 0 0 358

Atya világ! Nyitom az ablakot, küldjed!!!! :)

Előzmény: IWAS (357)
IWAS Creative Commons License 2016.01.10 0 0 357

Néhány kiwit meghámoztam, majd 4-5 mm-es szeletekre vágtam (1. kép), ezt követően megaszaltam (2. kép). Tejcsokoládéval bevontam az egyik oldalát a szeleteknek, majd miután megszilárdult a csokibevonat, megfordítottam őket és darált mandulát tettem rájuk (3. kép). Végül erre az oldalra is tejcsokoládé került.

55judit Creative Commons License 2016.01.08 0 0 356

Igazad van.  De az nem lehet hogy aki eladja annak csalódást okozott? :))

Várom a tapasztalataidat, remélem élménybeszámoló lesz.

 

Én is szeretnék majd gyümit aszalni saját termésből, de egyenlőre csak kevés málna és füge lesz talán annyi hogy nem fogy el frissen. Bár nekem nagy, 5 tálcás aszalóm van, de a tapasztalat azt mutatja, kés és uborkagyalu segítségével percek alatt tele rakom  az aszalót. Bár ahhoz hogy egyenletes szeleteket kapjak mindenből, lehet hogy előnyös lenne nekem is egy szeletelőt beszerezni.

nagyobb szeletekre gondolok, mint pl. a datolyaszilva szeletek.

Előzmény: Raidx (355)
Raidx Creative Commons License 2016.01.08 0 0 355

2300 Ft-ot akkor is megér ha csak 10 kg almát tudok vele összeaprítani. Egyébként vagy 10 éve kapható termék. A nyugati világba egy kést drágábban adnak mint ezt. Mielőtt megveszek valamit utánna szoktam nézni és 8:4 volt a +:- arány. Mivel aszaltgyümülcsüt akarok teának így késsel aprítgatni elég időigényes lenne. JA! A negatív véleményeket olyanok írták akik nem használták, vagy férfiak akik csak nézik a konyhába az asszony munkáját. Mióta a gerincem gonoszkodik, iparkodok a kényelem felé. 

Előzmény: 55judit (354)
55judit Creative Commons License 2016.01.07 0 0 354

Nem ismerem ezt a cuccot, de kerestem róla véleményt mert érdekelt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-praktikak__2700418-valaki-hasznalt-mar-nicer-dicer-plus-szeletelot itt olvashatsz róla párat.

 

Lehet hogy jó lesz, de én maradok a konyhakésnél és az uborka gyalunál. :)

 

 

Előzmény: Raidx (353)
Raidx Creative Commons License 2016.01.07 0 0 353

Vettem a Vaterán egy Nicer Dicer aprító kütyüt. Talán jó lessz a teánakvaló aprításához. Most nincs itthon alapanyag, hogy kipróbáljam.

 

Raidx Creative Commons License 2015.12.26 0 0 352

Az csokit 45 °C-ig melegítjük majd márvány/gránit lapon temperáljuk. Tovább nem szabad melegíteni mert kiválik a kakaó és nem lehet vele dolgozni! Ha nincs márvány/gránitlapunk a táblázáshoz akkor 100 grammonként 1 gramm porított kakaóvajat keverünk bele. Ha ez sincs akkor az olvasztani való csoki 1/3-át félretesszük a többit felolvasztjuk majd az apróra tört maradékot hozzákeverjük. Ezen manőverekre a szép fényes felület miatt van szükség. Munkahőmérséklet étcsokinál 32 °C Tejcsokinál 35 °C. 

 

Bizony az aszalvány darálása nem megy ahogy írtad. Sajnos aprítógéppel is hiába próbálkoztam. Az eredmény por és nagyobb darabok. Marad a kézi darabolgatás. Szóba jöhetne még a több pengés Ringa kés de olyanom nincs. 60 szem konyakmegyet és 60 szem szaloncukrot készítettem. Mire észbe kaptam, hogy fénykép is kellene már nem volt mit fényképezni mert a család eltüntette a pocakba a cuccot. Legközelebb erre a célra külön készítek hajlíthatóra aszalt cuccot mert, ahogy írtad a teljesen szárazat nem leányálom darabolni.

 

Az aprítást jó volna valahogy megoldani mert nagyon rákaptunk a gyümölcsteára. Igaz most majd az egész aszalványkészletem odalett mert mindenki kunyizott belőle.

 

Ja a Temperálás! Kiöntöd az olvadt masszát a márványlapra és egy habkártyával addig kevergeted széltől befelé húzva még a 32 °C munkahőmérsékletet el nem éri. Láttam már olyat is aki a konyhapultra öntötte de ott nagyon lassan hül. 

 

Még amit szeretnék megoldani a krumplipehely. Jó lenne a tönkölykenyérbe amit rendszeresen sütök. Sima szeletekkel már próbálkoztam de gyorsan a kukába került. Valószínűleg blansírozni kell előtte. Majd jövőre próbálkozok megint.

Előzmény: IWAS (350)
55judit Creative Commons License 2015.12.26 0 0 351

Köszönöm a tanácsokat. :)

Én mindig savanykásat szoktam aszalni, mert annak is koncentrálódik a cukor tartalma, de lesz egy kis savassága is, ami nagyon kell.

 

Biztos hogy nagyon finomra csináltad, gratulálok hozzá. Gondolom az év folyamán máskor is kihasználod az aszalási lehetőségeket szezonáis gyümölcsből-zöldségből. Én már a paradicsom szezont várom nagyon. Húsos paradicsom frissen aszalva annyira finom, hogy párja nincsen. majd próbáld ki, ha még nem tetted. Nem a hagyományosan aszalni valót aszalom, hanem kaptam paprika alakú paradicsom magot, az már termett, és abból valami mennyei az aszalvány.

 

Sikeres próbálkozásokat, sok finomságot kívánok! :)

Előzmény: IWAS (350)
IWAS Creative Commons License 2015.12.25 0 0 350

Köszönöm. A családtagjaim szerint is nagyon jó lett, és azt kérdezték, hogy nincs-e még. :) Mielőtt belefogsz, röviden leírom, hogy mit csinálnék másként. Nem érdemes csontszárazra aszalni, mert így nagyon nehéz aprítani (a bal tenyeremet fölé tartottam, hogy ne repkedjenek a darabkák). Ha már egy adagot apróra vágtál, tegyed bele rögtön a darált dióba, és keverd el benne, hogy az aszalványdarabkák ne tapadjanak össze (ezt már most is így csináltam). Ha nem aszalod sokáig, akkor nem koncentrálódik be annyira az alma saját cukortartalma (az enyém most meglepően édes lett), ezért több mézre lesz szükség. Az alma fajtájától is függ; nem tudom milyen fajtát használtam (vékony piros csíkok voltak rajta), de ez "alapból" is édeskés ízű volt. Az étcsokit jobban fel kellett volna olvasztanom, hogy szebb (sima) legyen a szaloncukrok felszíne. Végül ott hibáztam egy kicsit, hogy a kész szaloncukrok valamivel nagyobbak lettek a kelleténél, ezért egy kis résen kilátszott a "hasuk" csomagolás után. Célszerű lett volna egy gyári szaloncukrot letenni az asztalra, hogy a töltelék formázásánál szemmértéket adjon (figyelembe véve azt is, hogy kb. 1 mm vastag a csokibevonat). Ízesítésként lehetne még beletenni egy kávéskanál rumot, de ha gyerekek is fogyasztják, akkor talán jobb kihagyni. Sok sikert!

55judit Creative Commons License 2015.12.25 0 0 349

Nagyon ügyes vagy, és biztos hogy nagyon finom a végeredmény. Ki fogom én is próbálni ezt. Ha valamit kreálsz, bátran mutogassad! :)

Én is terveztem hasonló finomságot, de mivel egyedül maradtam ünnepekre, elment a kedvem tőle.

 

További szép ünnepet kívánok! :)

 

Előzmény: IWAS (348)
IWAS Creative Commons License 2015.12.24 0 0 348

Először is Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Most csináltam először házilag szaloncukrot: ha nem is tökéletes, de azért nagyon finom lett. Nyolc darab közepes méretű, jó aromájú almát meghámoztam, lereszeltem, kevés őrölt fahéjat adtam hozzá, majd szárazzá aszaltam (1. kép). Apróra vágtam (először darálni akartam, de hamar feladtam, mert bár nagyon száraz volt az aszalvány, a fémhenger lyukacskái hamar eltömődtek) és összekevertem nagyjából azonos térfogatú darált dióval (2. kép). Egy teáskanál olivaolajat, másfél evőkanál akácmézet és annyi vizet adtam hozzá, hogy nagyon sűrű massza legyen (3. kép). Végül olvasztott étcsokoládéval vontam be (4. kép). Csak öt darabot csináltam, mert közben nagyon elment az idő. A maradék masszát lefagyasztottam (majd valószínűleg csokoládéval bevont almás-diós golyók lesznek).

Raidx Creative Commons License 2015.12.23 0 0 347

Bánom már a kerek tálcás gépet.

 

55judit Creative Commons License 2015.12.17 0 0 346

Egy előző aszalványom hasonló ehhez, de megmutatom hátha kedvet kap valaki. Annyira finom és egészséges, hogy az ünnepi asztalon is előkelő helyet foglalhat el:

A recept innen származik: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/edessegek/aszalt-nyers-zserbo-kreker.html

 

Most meg éppen fahéjas alma szeleteket csemegézünk, megaszalva. A fotó aszalás előtt készült. Ezt is nagyra becsülöm, de már az illatát is, ami elárasztja az egész lakást.

 

Raidx Creative Commons License 2015.12.03 0 0 345

Az én elképzelésem: Aszalványokat ledarálom, a pempőből újnyi vastag sodratot készítek, méretre vágom, csokiba mártom. Ha marad még a darálmányból akkor bonbon formába csoki hüvely majd megtöltve talpazva, csomagolva. Na meg készül a nagy kedvencem a konyak megy.  Jó adag magozott megy ázik augusztus óta konyakba. Már biztos jó lesz. Ez is szilikon formába készül és kell hozzá fondant lapocska, hogy lezárható legyen. Nem akarom nagyon korán megcsinálni mert eltűnik karácsonyig.

 

Az Ezidir aszalónál találtam olyat, hogy egy zárt tálca a gyümölcspempő stb. aszalásához. A széleken jön fel a levegő. Találtam egy műanyag tálcát aminek a peremét kifurkálva megkapom a kívánt kialakítást és pont passzol a keretembe. Egyébként a teflonos sütőpapír enyhén beolajozva állítólag bírja a kiképzést a gyümölcsvelőknél is. Majd kipróbálom. Ha elkészült a tálcaátalakítás teszek fel róla fotót. Lehet, már csak januári projekt lesz.

 

Család benyújtotta az ajándék igényt. Rengeteg és mindenféle aszalványt szeretnének meg gyümölcsbőrt.

Előzmény: 55judit (344)
55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 344

Én is tervezek szaloncukrot aszalványból is. Úgy fogom, hogy a lapoknak csak az egyik oldalát szárítom meg, aztán ketté vágom (vagy 2 lapot készítek), és a két lap ragadós oldalát egymásra fordítom hogy vastagabb legyen. Az is lehet, a két lap más színű lesz. Ezt már lehet saját készítésű egészséges csokiba is mártani. :)

Előzmény: Raidx (342)
55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 343

Vagy a következő adagból. :)))

Előzmény: Raidx (342)
Raidx Creative Commons License 2015.12.01 0 0 342

Irigykedem a paradicsomlapok miatt!

 

A csokival bevonás elmaradt. Több mint fele elfogyott gyorsan. Van még egy kevés aszalvány, abból szaloncukor lesz.

Előzmény: 55judit (341)
55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 341

A hideg elől ládába szedett zöld paradicsom mostanra teljesen beérett, sőt majdnem el is fogyott. A maradék kezdett tönkre is menni, így tegnap kiválogattam a javát és lapokat aszaltam belőle.

Tettem hozzá kevés aranysárga lenmagot darálva, Pici sót, a massza tetejét pedig kevés bazsalikommal szórtam meg. 2 tálcával lett. Nagyon jó magában sós csemegének, de szendvicsbe téve sem utolsó. Imádom a paradicsomot. :)

 

 

55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 340

A tied is finom lehet, jó sok minden van benne. :) Nem baj hogy nem áll meg a zselé a tetején, nem kell mindent együtt enni. Így magában az aszalványnak nagyobb az élvezeti értéke szerintem.

Mákot én is csak akkor teszek bele, ha máktejet készítek, így a mák pépet nem kell kidobni. A magas hőfok miatt szárad kérgesre a teteje, és marad ragadós a belseje. Érdemesebb 42 fok alatt szárítani, így az enzimek élők maradnak. Ha a teteje szárazra szikkadt, meg kell fordítani. Én a nagy lapot úgy fordítom meg, hogy a tetejére teszek egy aszalós tálcát. Ráfordítom, és óvatosan lehúzom a tapadás mentes lapot. Előtte körbe az aszalvány szélét felfejtem kés hegyével, mert csak az van odatapadva.

 

Biztos örül a család, hogy férfi létedre szeretsz a konyhában is sürgölődni. Gratulálok, és rigylem a feleségedet. :))

Előzmény: Raidx (339)
Raidx Creative Commons License 2015.12.01 0 0 339

Legközelebb a mákot kihagyom belőle és a magokat kicsit apróbbra töröm. Elég lett volna 10 óra is talán. A külseje kicsit száraz és nem marad rajta a megy-zselé darabka. Lehet, beborítom olvasztott csokival ha még lesz mit!

 

Előzmény: Raidx (338)
Raidx Creative Commons License 2015.11.30 0 0 338

Guszta lett és biztos nagyon finom. Az enyém is készül. Kicsit vastag lett a terítés mert csak egy szilikonlapom volt.

 

Alma, cékla, zeller rost, aszalt alma, körte, mazsola, mandarin, narancs, dió, mogyoró, mák, 4 evőkanál akácméz, víz, hogy összeálljon.
Egész éjszaka dolgozik 65 °C 14 óra után ellenőrzés. . Kicsit vastag a terítés de nem volt több szilikonlapom.

 

Szépen összeaprítom az aszalványokat mikor bevágódik leányom, valamit megbeszél anyjával majd megkérdezi, megkóstolhatja amit készítek. Mondom igen. A vége az lett, kezdhettem elölről a darabolást mert alig maradt valami.

 

Előzmény: 55judit (337)
55judit Creative Commons License 2015.11.30 0 0 337

Úgy néz ki már műkszik a képfeltöltés, így megkísérlem:

2 szem alma és 20 szem datolya aprítógépben összedolgozva, 2 marék dió külön aprítva hozzákeverve. A szeleteket kijelöltem, majd szórtam rá pár szem mazsolát. Dicsérjem magamat? nagyon finom lett. :)))

 

A gumicukrot édesebben is lehet csinálni. Én szeretem ha savanyú. vagy málnából, vagy limonádéból készítem.

Előzmény: Raidx (336)
Raidx Creative Commons License 2015.11.30 0 0 336

Sajnos nem sikerült szilikon sütőlapot beszereznem. Kifogyott! nyilván a közelgő ünnepi sütögetés miatt vitték. Így kénytelen leszek feláldozni egy vastagabb lapot. A rozsdamentes szúnyoghálóval sem jártam szerencsével. Télire nem tartanak ilyet, majd szezonjában májustól. 

 

Sajna a gyermekemék vagy 40 km-re laknak. Az unokák is már harmincon túliak. Ilyenkor már nehéz őket bármire le/rászoktatni. A gumicukorra épp tegnap tudtam a lányomat rábeszélni. Neki tetszik, a nagy fiúnak és apjuknak nem elég édes. Na megyek szilikonlapot darabolni mert nem lesz finomság a végén. Képfeltöltéssel kapcsolatba, az Index néhe szokott ilyeneket csinálni. Oka ismeretlen.

Előzmény: 55judit (334)
55judit Creative Commons License 2015.11.30 0 0 335

Elkészült a legújabb sületlenségem, de nem engedi feltölteni. Illetve feltöltöm, mutatja hogy 100% kész, de nincs ott a beillesztés és a képet se mutatja kicsibe. Ötleteljetek már valamit, mit kéne tennem?

 

55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 334

Atya világ, ez nagyon finom sületlenség lesz!!! Remélem megmutatod a végén.

Ehhez hasonló édességekre rá kellene a kis családot is szokatni. Egészségesebb mint a lisztes-cukros sütemény. Én már csináltam csokoládét is kakaó por - eritrit - kókuszolaj összeállítással. Lehet kapni szilikon bonbonformát, abban szilárdítottam. Sőt gumicukrot is rendszeresen készítek. Gyerekeknek elsőosztályú édesség. No meg nekem is. :)

 

Az aszalóm valóban drága, de praktikus nagyon.  Egy nyers étel blog ajánlásával vettem, nem is bántam meg.

Előzmény: Raidx (333)
Raidx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 333

A tálcák két féleképpen rakhatók össze és beférne a közepes szemű szílva is egészbe de én is felezettet raktam be gondolván, gyorsabban szárad. Ahogy írod, jól gondoltam. Daraboláshoz van külön szilikonlapom az vastagabb a vékonyabbat tepsihez vettem mert a jobb fajta sütőpapírt nem mindég tudtam beszerezni. Az ócskább meg csak a sütőtök alá jó! Lányoméknál nagyon édesszájú a család és rengeteget süt. Épp nem kapott notmális sütőpapírt anyja meg neliadta a szilikonlapokat. Így elmaradt a finomság készatése. Annyiban fog külömbözni a tiedtől, hogy mandarin, körte, alma, szilva, meggy darabokat, mogyorót, mákot, diót gondoltam bele keverni és akácmézet. Ja meg alma, cékla zeller alap. Ha kész, akkor meg meggyzselé darabkákat szórok a tetejére. Ha addig még lessz belőle, mert finom és rájárunk. Nézegettem én a tiédhez hasonló aszalókat is. De egyrészt az árát magasnak találtam. Panelba lakom és elég nehéz lenne elhejezni. Kettőnkre sok is lenne pláne, hogy piacról kell tölteni.

Előzmény: 55judit (332)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 332

Hú, tényleg nagyok a lyukak. Az én tálcáimon csak 3x4 mm-esek. Nálam a ventillátor hátulról előre fújja a meleg levegőt, és egyformán ér minden tálcát. nagyon szeretem, praktikus. Talán a tálcák kicsit közel vannak egymáshoz, így egészbe nem lehetne betenni a szilvát és nagyobb gyümölcsöket. Mondjuk én nem is tenném, mert az egész gyümölcs aszalásához sokkal több áram kell. Fügét is felezve aszaltam. Kicsi szemű fajtát próbáltam egészben, de alig kezdett szikkadni az idő alatt, míg a felezett rendesen megaszalódott.

 

Nem bánod meg ha beruházol a tapadásmentes lapra, nem fog évekig tönkremenni, hacsak nem szeletelsz rajta késsel. :))

 

Hétfőn délután kész lesz a finomságom, már alig várom. Szeretném majd látni a tiedet is, had ötleteljek belőle. :)

Előzmény: Raidx (331)
Raidx Creative Commons License 2015.11.29 0 0 331

Sajnos a fokhagyma alapból átesik a rácson, a gyökér meg félkész állapotba tálca cserélgetés közbe potyogott.

 A tálcán az első kör 11*16 mm, második kör 10*20 mm, 7*16, 6*14,11*11, 8*11,6*10. A félkész meggy is képes volt itt ott átbújni.

Fokhagyma hosszában 3-4 felé, többi szeletelő géppel 3 mm-es karikára volt vágva. A finomság készítése ma elmaradt. Az asszony elajándékozta a szilikonlapokat (jó, hogy csak egy lányom van). Holnap beszerzés, remélem kapok. Egyúttal megpróbálok rozsdamentes szúnyoghálót is beszerezni a tálcákra.

Előzmény: 55judit (330)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 330

Nem tudom mekkora lyukak vannak a rácsodon. Nem lehetne a gyökeret csak uborkagyalun legyalulni? A fokhagyma is jól száradna ha 3 szeletre vágnád. Aztán a szárítmányt kávédarálón, vagy aprítógépben aprítanád morzsalékosra.

 

Gondoltam egyet, betettem egy tálca menyemunyát én is az aszalóba. Kicsit hígas lett mert most egész gyümölcsből csináltam, és az én turmixgépem kicsit gyenge. Nem viszi a nagyon sűrű cuccot. Ha szétmegy mire elkészül, okulásképpen megmutatom majd. De ha sikerül, akkor is. :)))

Előzmény: Raidx (322)
55judit Creative Commons License 2015.11.29 0 0 329

Milyen alkatrészekre gondolsz? Itthon is könnyen beszerezhető hozzá minden. :)

Előzmény: homerx (327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!