A mészhomok az a silka. Tömör és nehéz, nagyjából 500kg egy nm fal.
U érték ha jól emlékszem 0.15 körül.
2009ben építkeztünk, az árakra már nem annyira emlékszem, nagyságrendileg:
fal: k@... drága
kandalló: b@.... drága (~400 a betét)
szellőztető: pi@.. drága (ebben nem a gép a drága, hanem az egyéb cuccok meg a munkadíj)
bocs hogy nincs részletesebben, ajánlatot kell kérni mindenre, az én áraim már valószínűleg elavultak
A szellőztető rendszert a bartosz csapat építette, csövezéssel, kompletten. A csövezés spiró cső. Kérj tőlük ajánlatot mindenképpen, akár csak a gépre, akár kompletten. Egyéb gépészettel is foglalkoznak, nem ilyednek meg passzív vagy AE háztól. Nem reklámozni akarom, én sajnos későn bukkantam rájuk, úgyhogy nálam csak a szellőztetőt csinálták.
Kandalló ügyben mindenképpen nézd meg a supra taranist.
Igen, én a mostani telet így fűtöm végig. A központi fűtés legjobb esetben is csak tavasz végére lesz kész, szóval semmi más nincs :)
Ráadásul a rekuperátor elszívóágára van kötve a kandalló, tehát annak a hatásfoka is rontja a hatékonyságot. (csak kiegészítésnek készült, aztán elfogyott a lóvé)
Mindemellett elég napi egy, max 2 nagy rakás, vagy folyamatos finom kis tűz.
Azzal mindenképpen számolni kell hogy a kandallós helyiségben azért melegebb lesz. Nálunk ha finoman ég a tűz, 22°C / 19°C a nappali/háló hőmérséklete. Ha nem ég, 20/18.
Valószínűleg minél könnyebb a falazatod, annál melegebb lesz a kandallós helyiségben.
Temporis légcsatornázható kandalló, bartosz szellőztető, mészhomok tégla+25cm eps.
Max légcsere 550 m3/óra, a legmagasabb hőmérséklet a befújásnál 40-45 C.
Ráadásul őszi vágású, vizes fám van csak. De nem fázunk :)
Szóval működhet a dolog, de a központi fűtés komfortjával nem fog vetekedni. A legjobb ha van az is.
Épitettünk egy 14kw kandallót a nappaliba ,sima régi tégla habarcsba és kész.
Gondoltam rakok a kürtöbe valami csővet és eljuttatom távolabra is a felesleges hőt.
Ha csak izzika kandalló akkor is 25 fok van.
Néztem ventillátort kam 125 talán jó lenne,ha nincs olcsóbb.
Néztem csövet sonoflex,de itt megakadtam.Mivel flexibilis sok a légellenállás kb 8 méteren.
Mit tegyek?, Keressek saválló vagy sima alu csövet és szigeteljem le?.
Tehetek-e a rendszerbe szürőt ,nem fogja elvonni a hatásfokát??lehuteni a levegöt?
Ha csak 1 ponton állok le a szobáimat ősszekőtő folyósora ,és vágok az ajtók fölé, pont a mennyezet alá szellőző nyilásokat az elegendő- e, hogy felfütsem a szobákat?Persze ajtókba alulra szintén nyilás a hideg levegönek.
Sokat hallottam már róla ,hogy a meleg levegő ,hogy keveri a port,ezért szeretném ezt elkerülni mindenáron.Nehogy a nagy sporolás az egészségünkre menjen.
Ha van valakinek erröl tapasztalata szivesen venném ha segitene.,
Konvektoros fűtésemet szeretném lecserélni légfűtésre. Szerintetek érdemes-e azon gondolkodni, hogy egy gázkandallóról szétosztanám a 3 szoba, konyha, fürdőszoba, előszoba felé a meleg levegőt? A padláson egyszerűen tudnék csövezni. Leginkább az érdekel, hogy olcsóbb lenne így a fűtés, mint a konvektorokkal?
Van egy kandallóm, amiből a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módon szeretnék meleg levegőt eljuttatni a tervrajzon látható módon 2 szobába. A csöveket a födémre szerelném, és gipszkartonnal dobozolnám körbe.
Tudtok ajánlani erre a célra konkrét anyagot ( cső, felfogató idomok, ventilátor, kiömlő nyílásokra rács )? Talán még szűrő sem kellene a rendszerbe, és automatizálás sem szükséges, bekapcsoljuk kézzel, amikor kell.
Jelenleg a kandalló két oldalán felül van szellőző, és alulról a fatárolóból szívja a levegőt fel. A felső szellőzőket be kellene falaznom? Esetleg a másik oldalra a nappali felé is tehetnék csupán egy ventilátort? (a rajzon most így van)
Nézegettem a kandallóventiket, de félelmetes áron adják mindegyiket. Nem akarok komoly rendszert, csak javítani szeretnék a kandalló hatásfokán, és a két szobába meleget juttatni.
Klímaügyben ugyan nem tudok segíteni, de nálam nemrég óta üzemel a kandalló, ami rá van kötve a rekuperátorra. Jelentem, nagyon pozítív a tapasztalat vele. Még nincs fűtve a ház (új építés, most burkolnak), csak a kandallóba gyújtunk be időnként. A levegő hőmérséklete 11-13 fok körül van. A kandallóbetét egy direkt légfűtéses darab, amin levegőcsonkok vannak, így közvetlenül forró levegőt lehet róla szívni. Ez a rekuperátor elszívóágába van bekötve, tehát nem az innen szívott levegőt fújja be a szobákba, csak átadja a hőt a bejövő levegőnek. Mikor ég a tűz, 30-32 fokos bejövő levegő hőmérsékletet mértem a lakás másik végén (13 fok lakáshőmérsékletnél).
Nálam annyi automatizálás lesz, hogy a kandalló elszívóágában a pillangószelep alapból zárt, hogy onnan csak akkor szívjon mikor lobog a tűz. Egy csőtermosztát nyitja, ami a kandalló feletti elszívóra lesz rögzítve.
Szerintem ha a kandallót az elszívóágba kötöd be, és a befújó ágat klímázod, nem zavarja egymást a két rendszer.
Egy begyujtas min. mennyi MJ-nyi fa kene ahhoz, hogy a tomegkalyha a magas hatasfokot is hozza? Mert az OK, hogy azt elkeni 24 orara tobbe-kevesbe egyenletesre, de jol szigetelt plane rekupatoros haznal eros a gyanum, hogy olyan kicsi az atlagos (nem standard szamitott) hoigeny, hogy a tel nagy reszeben a tomegkalyha tullenditene. Persze lehet cafolni! Csak szamitas nelkuli megerzes abbol, amennyit eddig olvastam rola.
Én még nem építettem légfűtés rendszert ( ami késik nem múlik ) de lenne egy apró észrevéletem. Olvassál utána akár itt az indexen a finn tömegkályhának. Szerintem a légfűtéshez jobb megoldás lenne kandalló helyett a finn tömegkályha. A levegő fűtésére az állandó - 24 órán keresztül leadott - aránylag kicsi teljesítménye pont jó lenne neked.
Bár nem nagyon fut ez a topic, mégis sokan közületek megvalósítottak légfűtést. Én is ebben gondolkodom, mégpedig úgy, hogy kandalló melegét szeretném több szobába eljuttatni, automatizálásra légcsatornás klímát használnék (amikor nem tüzelünk, akkor is meleg legyen), valamint rekuperátoros szellőztetőt is szeretnék (majd). Mindezt egy 2x55 nm-es házban (felújítás után egy jól szigetelt házat szeretnék belőle), melyben középen lenne elhelyezve a kandalló. Kérdésem, hogy lehetéges-e egyszerűen kivitelezni ezt egy közös légcstorna rendszerben (ne kelljen minden szobába 3 csövet vinni), vagy érdemes szétbontani legalább a kandallót és a klíma/szellőztetést? Vezérlésre van valami egyszerű módszer? Hogy néz ki egy légcsatornás klíma bekötése egy ilyen rendszerben? A klíma honnan szívja a levegőt? A szobából, amit fűt? Vagy a szellőztető bejövőből? Na már itt elakadtam.... Ha tud valaki segíteni, előre köszönöm, valamint gratulálok azoknak, akik maguk csinálták, ez ad nekem is erőt... :)
Kandallóventilátor A meleg levegőt a fűtetlen helyiségekbe szállítja. beépített termosztáttal rendelkezik. + légszűrő -25°C és +40°C közötti használatra. Átfolyó hőmérséklet +50°C. Rövid ideig +150°C-ig is alkalmazható.
Szigorodtak a parapet előírások - 2 méter jobbra, balra (felettem is...) nyílászárók nélkül, min 10 méterre kell lennie a szomszéd kerítésének a parapettől.
2004-ben vettem a házamat, akkor ha jól emlékszem 20 e Ft volt a gázterv, 50 e Ft volt a közműfejlesztés, azt a pár m-t kiástam. Kémény nem kellett, mert turbós készülék van. Akkor is csak azért lett gáz, mert a gyermekeim nagyon elevenek (voltak) és a melléképület nem volt meg ahova kitehettem volna a kazánt.
1 ember csinálta a gázt, vizet, csatornát és központi fűtést, össz munkadíj volt 170 e Ft, az össz anyag 600 e körül, amiből közel 300 a melegvizes kazán.
(Legalább 200 e-vel volt egy népszerű Kft áránál olcsóbb, néhány anyag jobb!)
Az első, rövid hozzászólásom nem aratott osztatlan sikert most megpróbálom másképpen.
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
Van egy 40 nm2-es lakásom, amit le kell választanom a szomszéd gázkazános központi fűtéséről és persze szeretném minél olcsóbban és környezetkímélőbben megoldani. Minden lehetséges megoldást igyekeztem végigzongorázni. Először pelletkandalló+napkollektor megoldásban gondolkoztam, de csak nagyon drágán kivitelezhető és mivel ki akarom adni albérletbe nem szerencsés a pellettel járó macera. Így fájó szívvel, de elkezdtem a gázbekötést körüljárni. A szakemberek 1 millió körüli összköltséget jósoltak (gázterv, Gázművek, földművek, gázszerelés+anyag, fűtésszerelés+anyag, gázóra, villanyszerelő, kéményseprő, kéménybélelés, gázkazán) amin nagyon megdöbbentem, kevesebbre számítottam.
Közben ajánlatokat kértem a Zöldtech Magazin piacterén szereplő cégektől -
http://www.zoldtech.hu/piacter/ajanlatkeres
- amin keresztül többen megkerestek, az említett cégről (geo-solar centrum kft) is így hallottam először, aki nagyon szimpatikus áron ajánlott nagyon barátságosnak tűnő rendszert. Nosza nekiálltam utána nézni az interneten, de sehol sem találkoztam sem a céggel, sem a termékével. Átnéztem a fórumokat is és itt ebben a fórumban találtam a témát érintő topikokat (többet is). Nem vagyok szakember, ezért gondoltam, hogy regisztrálok és segítséget, tanácsot kérek a nálam tapasztaltabbaktól, azoktól akik jobban benne vannak ebben a világban akik talán ismerik ezt a céget, ezt a rendszert.
Még egyszer bocsánat, ha első hozzászólásom túl kurtára és félreértelmezhetőre sikerült!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni egy fontos döntés meghozatalában.
Klíma kültéri. Áramoltatom benne a melegvizet. Feltolom a tetőre. Ezen keresztül akarom a frisslevegőt befújni. A klíma kültéri ventillátornak csinálok egy fordulatszámszabályzást. Jó ez így?