a kollega nem a csucsban ketelkedett, hanem a fenykep keszitesenek helyszineben. viszont amit belinkeltem elozoleg helyet, ott szinten a salgorol lathato uyanebben a pozicioban. tehat szerintem jo hely lett megjelolve a kep keszitesenek.
Nagyon jó fotó, de nekem úgy tűnik, hogy valami tévedés lehet a dolgban. Déli irányból, Salgó felől nézve ilyen arcát semmiképp nem mutatja a Gerlachfalvi csúcs. Nézz utána, hátha máshonnan készült a kép.
Remek felvétel, különösen ha figyelembe vesszük a naplemente csökkenő fényviszonyait.
A Mátrában több jó tátrázó hely is van, csak ki kell fogni az időjárási pillanatot. A Bükkről meg nem is beszélve, ott még jobban szem előtt van mindkét Tátra és mások is.
Nem mai darab, de gondoltam, hogy megmutatom. Szóval a 2020. március 15-i kiváló tisztaságú nap estéjén került a Magas-Tátra lencsevégre a salgói várból, abból is a Gerlachfalvi-csúcs látható. Salgóról nagyon jól látszik a Tátra, Mátrával vetekszik (vonatkoztassunk el az inverziós körülményektől). Galya-tetőről jóval magasabbról tudjuk megfigyelni a vonulatot, azonban 35km-rel messzebbről a salgói várral szemben, továbbá a Föld domborúsága (lehajlása) miatt nem látszik több belőle. Nyilván beleszólnak a környező más hegy vonulatok is erőteljesen, de összességében Magas-Tátrázni nagyjából egyformán lehet mindkét helyről. Ez jószerivel csak a Magas-Tátrára áll, mert az Alacsony-Tátrát Salgóról igen korlátozottan látni csak a Karancs miatt, szóval ott a Mátra a nyerő.
Kicsit megkésve bár... Ez a torony a magyarországi geodéziai mérőtornyok között a legmagasabb fajta: 30 méter magas, belül 6 szint, a hetedik a teteje. Több ekkora torony is van az országban, de nagy részük ennél kissebb, a legalacsonyabbak mindössze 8 méteresek. Bővebb infók: https://www.facebook.com/Macseta/115286426583199 (Folyamatosan bővítem)
Egy pár régebbi kép, a tarpai Nagy-hegyen készült. Előtérben a Beregszászi-dombvidék, a háttérben nagyon halványan a Kárpátok vonulatai (Szinyák, Borló). A képek nyáron készültek, őszi-téli-tavaszi tiszta időben még szebben kivehetőek a távolabbi hegyek.
A Debrecen melletti Hármashegyi-kilátóból egy jó kis hidegfront után a Bihari-hegyek is szépen látszanak, távcső azét nem árt.
Ezek a képek rendre megerősítik, hogy a Tátra látványa számos helyről megörökíthető. Igaz a mondás, jókor, jó helyen. Érdekes lenne egy képsorozat összeállítása valamelyik hegyünk több pontjáról fotózva a Magas Tátrát. Még ha azok nem is egy közeli időpontban készültek. Ez akár egy jelvényszerző túramozgalmi alap is lehetne.
Két jó kép a Tátráról. Még ha a második felhőkkel tarkított is. Ezek a téli hidegfrontos idők kedveznek az ilyen távlati panorámák megörökítésének. Biztosan lesz még lesz rá alkalom a következő hetekben is tisztább látványt elkapni. Remélem, azt is megosztod velünk.