Keresés

Részletes keresés

fejes.i Creative Commons License 2024.01.29 0 0 183190

Az utóbbi időben valahogy több csapolást rontok és nem nagyon tudom, miért.

Pár hónapja kicsit ráncba szedtem a Primo modello-t, mert már vagy 6 éve ment folyamatosan. Eldurrant a sestos pid, szét kellett szedni, vízkőmentesítés után beletettem egy EX4 -es pumpát. Az OPV 1,5m rézcső előtt van, mármint a pumpához lehető legközelebb.

Kb 8,5 bar-ra belőve a nyomás, de azon gondolkodom, hogy milyen viszonyban lehet a vakszűrős nyomásmérős kar a valódi kávépogácsán kialakulóval?

Úgy nem tudom mérni a valós nyomást, kb úgy néz ki a kép, hogy szép lassan épül fel (a vakszűrőnél), kb 6 bar-is szép simán kúszik fel a mutató, majd ott megérkezik a vibrációs rezgés, pár másodperc után meg beáll, mint a szög, gondolom ekkorra lesz full tele a vakszűrő.

Ráadásul mintha finomabbra kellene őrölnöm ahhoz, hogy (bár ez ok, hogy kvfüggő is), hogy ne legyen túl gyors a lefolyás.

(Én nem méregetek grammra, erre nincs türelmem meg időm se.)

Talán emelnem kellene az OPV-n a nyomást?

Vagy beletenni egy nyomás szabályozó tágulásit? Nem tudom, az utóbbinak van-e egyáltalán a gyakorlatban is észlelhető szerepe? Elvileg értem, hogy kisimítja a nyomást, de van-e ennek tényleges szerepe?

Néha gyorsan, néha lassan folyik le, mintha kevésbé lenne testes, cremás az eredmény, de a lényeg, hogy kevésbé toleráns a különbségekre a gép működése.

fejes.i Creative Commons License 2024.01.27 0 0 183189

O gyűrűk illetve szabvány tömítések kb akármilyen igénybe vételre

https://oring.hu/

Nem emlékszem olyan esetre, amikor ők nem tudtak volna segíteni, pedig elég eltérő kazánokba /gázkazánokba/ is sokszor vettem náluk tömítéseket.

Persze szükség van az eredeti rosszra, vagy a méretre.

Van náluk kifejezetten szilikonos "piros" O gyűrű.

Gondolom, a Te problémád már megoldódott, de hátha valakinek még hasznos lesz.

Előzmény: occseb (183139)
fejes.i Creative Commons License 2024.01.27 0 0 183188

Egy régi Baby Primo Modellon tapasztaltam ilyent. Eredeti kar van rajta.

Mostmár kb 6 éve használom, ez a "kar le akar tekeredni" állapot akkor jön el, ha a kartömítés "megöregszik" és a rugalmasságából veszít.

Nálam nemcsak a tömítés vastagsága volt a kérdés. Vannak a fényes, lekerekített szélű tömítések, ezek mindig gyorsan elhagyták magukat és volt egy olyan, aminek a peremei nem voltak lekerekítve, inkább sötétszürkés volt, mint fekete és nem fényes. Alighanem úgy szerepelt, mint "gyári" tömítés, de ez volt a legcsúnyább és legolcsóbb. Ellenben sokkal puhább anyagból volt. Ezt az utóbbit most nem látom pl az expolygonnál

Ez volt az, amit nem szeretek, a fényes, lekerekített.

https://expolygon.hu/webshop/termek/13-016-kartomites-9mm-700146-gaggia

 

Kb fél éve vettem vagy 8 db ilyent tőlük (ezzel jött ki a rendelés)

https://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/1486056-szilikon-kartomites-gaggia-72x57x8-5-mm

és eddig legalább olyan jónak tűnik, mint a korábbi puha fajta.

Már évek óta ha rajta is hagyom a csapolás után a kart, mindig meglazítom. Ez is segített valamit.

 

Előzmény: yorka (183157)
Horyk1 Creative Commons License 2024.01.27 0 0 183187

Vicces adat és egy kávés oldal?! 🤣

Az amerikanonak is presszó az alapja, felöntve forró vízzel.

Előzmény: ZC (183173)
ZC Creative Commons License 2024.01.24 0 0 183186

Talán a motor segéd/indító kondenzátor 'elgyengült'.

Előzmény: coffein2 (183185)
coffein2 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 183185

Sziasztok !

Mazzer mini timer néha rakoncátlankodik.

A kapcsoló elfordításakor csak búg , nem őröl.

Ilyenkor a kapcsoló sem "forog " vissza .

Mi lehet a hiba?

 

 

Előzmény: ogrEicsab (183184)
ogrEicsab Creative Commons License 2024.01.21 0 0 183184

Ha beírod a Google-ba, szerintem Te is megtalálod .

https://bestbarista.hu/cold-brew/

Vagy itt van a forró verzió, a filter.

https://www.koffeinbox.com/v60-kave/

Mivel ezek sokkal tovább érintkeznek a vízzel, több a koffein tartalmuk mint a presszónak. Annak ellenére, hogy állaguk inkább tea szerű.

Előzmény: hatszáz a vége (183176)
ogrEicsab Creative Commons License 2024.01.21 0 0 183183

Ha beírod a Google-ba, szerintem Te is megtalálod .

https://bestbarista.hu/cold-brew/

Vagy itt van a forró verzió, a filter.

Mivel ezek sokkal tovább érintkeznek a vízzel, több a koffein tartalmuk mint a presszónak. Annak ellenére, hogy állaguk inkább tea szerű.

Előzmény: hatszáz a vége (183176)
ronin s8 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 183182

Hogy készíted a kávédat? 

Előzmény: hatszáz a vége (183179)
yorka Creative Commons License 2024.01.18 0 0 183181

8.5 mm-es tömítés megoldotta a problémát. Amúgy is érett már a tömítés csere, igencsak elmerevedett már a régi.

Előzmény: yorka (183157)
heted7 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 183180

Ott van a topik leírásában a cím alatt. www.kavekorzo.hu
Mondjuk e lapon sok dolog elég régi és emiatt részben elavult, de azért az alap dolog stimmelnek.

Előzmény: hatszáz a vége (183179)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.01.17 -1 0 183179

Persze, írtam, hogy nincs tapasztalatom, de a kioktatás mellé pár linknek örültem volna, ha már nem válaszolsz a kérdésekre. ;)

Előzmény: ronin s8 (183177)
savoltp Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183178

Sziasztok!

Még mindig nagyon az elején tartva a dolgoknak, 2 újabb kérdés fogalmazódott meg kis agyamban:)

Az első, hogy néha úgy járok, hogy a kart levéve a pogácsa a felsőszűrőn marad.Egyébként a kar könnyen felmegy, nem szorul. Ez baj-e, illetve ilyenkor csökkentsem az adagot?

A másik pedig ha puck screent szeretnék használni, akkor annak vastagsága miatt az adagot hagyjam ugyanúgy, vagy kicsit csökkentsem?

ronin s8 Creative Commons License 2024.01.17 -1 1 183177

Úgy érzékelem, eléggé az elején vagy a kávé ismeretnek. 

Ez nem baj, de érdemes egy picit tájékozódni, mi mit jelent... 

Előzmény: hatszáz a vége (183176)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183176

Egy 12 órás cold drip-ben

 

Ez magyarul mit jelent?

Kávéfőzőben presszó és americano is pár percen belül készen van, még darálással együtt is.

 

A legtöbb a sokáig áztatott kávékban és a kotyogósban van.

 

Ezt megint nem értem, mit áztatnak sokáig és hol?

A kotyogós az gondolom az olcsó alumíniumos kivitel, amit rezsóra is lehet tenni, és pár percig hevíti alul a vizet, majd fél percen belül "kiköpi" a presszókávét.

Abban miért lesz több a koffein, mint az automata által készített presszó kávéban?

 

A cikk szerint az americano -ban kétszer annyi a koffein, mint a presszóban, ezt nem értem, ezt mire alapozzák.

Előzmény: ronin s8 (183175)
ronin s8 Creative Commons License 2024.01.17 0 1 183175

Ez a cikk eléggé felületes szerintem. A táblázat meg csak szimplán hülyeség. 

Az alap állításokkal nincsen baj, csak a kifejtéssel. Minden espresso alapú kávéban (espresso, americano, cortado, cappuccino, latte, stb.) pontosan annyi a koffein, ami az espressoban lefőtt. Ezeken kívül a főzés hossza, és a kávé típusa döntő. Egy 12 órás cold drip-ben pl sokkal több a koffein, mint az "erős" (= értsd intenzív) espressoban. A legtöbb a sokáig áztatott kávékban és a kotyogósban van.

Értelem szerűen ha ugyanezekben több a robuszta, akkor több a koffein is. 

Előzmény: hatszáz a vége (183174)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183174

A cikk szerint viszont kamu, hogy a presszó kávé a legerősebb, szerinte az americano és a latte az - annak ellenére, hogy azokban sok tej van?

Előzmény: ZC (183173)
ZC Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183173

Ha az erős a magas koffein tartalmat akarta jelenteni, akkor a 100% robusta kávé a nyerő: https://www.cafeme.hu/ennyi-koffein-van-egy-csesze-kaveban

 

Azokon a kávékon megadott értékek közvetett módon inkább a pörkölési szintekre utalnak, amitől szintén nagy mértékben függ az elkészült ital ízvilága, ill. természetesen az adott fajtáktól is, amik a csomagban vannak, de a koffein tartalma azoktól az értékektől szerintem nem függ. Ha csak a gyártó nem veszi figyelembe a koffein tartalmat is. Egyébként kit tudja mi alapján adja meg a gyártó azokat az értékeket. Az egyes kávé fajtáktól is függ a koffein tartalom, de azokon a kávékon azt nem igazán szokták feltüntetni, így nehéz a választás, vagyis tapasztalati úton kell megközelíteni a dolgot! :)

Előzmény: hatszáz a vége (183172)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183172

Meguntam a közepesen erős, különböző ízű kávékat, erőset szeretnék, mert soxor hajnalig fent kell maradnom.

Boltokat járva Lavazza-kat találtam, aminél 7-8-9 jelölések voltak, illetve volt egy 13-as, Bravo Classic Espresso 8-as és van 

Bellarom 100% Robusta őrült kávé, eladók szerint erős, de nincs jelölve.

Ezek közül melyik a legerősebb?

Vagy milyen, ezeknél erősebbet kell keresnem?

Előre is nagyon köszönöm az erős kávétól fátött, gyors és friss, energikus válaszokat. :-))

 

endrepp Creative Commons License 2024.01.13 0 0 183171
Előzmény: Ruskizene (183170)
Ruskizene Creative Commons License 2024.01.13 0 0 183170

elnézést kérek hogy újra felhozom, csak "eltünőben" van a kérdésem, válasz meg még hátha lesz:) elromlott Rancilio Silviát hova vinnétek Budapesten, melyik szervízbe? van esetleg megbízható, kipróbált helye valakinek? köszönöm előre is a választ!

MZ/Y Creative Commons License 2024.01.13 0 0 183169

Ugyan már, nincs miért.

 

De ne igyál annyi kávét, még hajnalban is fenn vagy. :) 

Előzmény: heted7 (183168)
heted7 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 183168

OK, sorry.

Előzmény: MZ/Y (183163)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183167

Az lehet. Én használtam Gaggia Evolutiont e nélkül, szétmállott a rugó, úgy sem volt jó. :)

Előzmény: MZ/Y (183166)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183166

Nem tudott :), azt írta, hogy lefelé nem jött a gőz (ami víz), felfelé meg gyengének találta. Megegyeztünk, biztos fordított placebo. :) 

Előzmény: endrepp (183165)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183165

Szívesen. Akkor lehet, hogy gyengélkedik a pumpája, esetleg valaki erősebbre cserélte a rugót, mondjuk elképzelni nem tudom hogy tudott egyáltalán főzni úgy, ha lefelé állt, az gyakorlatilag zárta a furatos csavart és a nyomás még segíti is ezt, sztem ez utóbbi kizárt.

Előzmény: MZ/Y (183164)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183164

Kösz szépen! Én nagyon régen láttam, most más kérdezte, mert kiszedte a szűrőt, kiugrott a rugó, és nem tudta, hogy rakja vissza. Azt írta, ha lefelé volt, nem jött a gőz (gondolom, víz az), ahogy Te is írod, ha felfelé, akkor meg túl gyengének találja a kávét.

Előzmény: endrepp (183162)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183163

Persze a gépben lévőről van szó.

Én évekkel ezelőtt láttam, de akkor rosszul emlékeztem.

Előzmény: heted7 (183160)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183162

Ha lefelé rakod be, azon egy csepp víz sem fog átjutni.

Előzmény: MZ/Y (183159)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183161

Felfelé, hogy ne csepegjen, ha nem megy a pumpa.

Előzmény: MZ/Y (183159)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!