Most 12.44 14.023 up 1 T6AA/op S53R Rob/ ismét ragyogóan jön 599 + miután már 4 sávon megvan,most csak HRD de magyaroknak örvendetesen jött így komámnak HA7UM-nek is....100W-ra is...
Nagy gond nem lehet , megértettük, sokan , jó gépeken keresik nektek a pénzt , tehát ujgazdagság, végre valaki aki nem M. Lőrincet és O. Viktort szidja hanem tesz is valamit, tehát nem is olyan vacak ez az utolsó 30 év...
Ha lesz egy kis időd, kérj egy árajánlatot a RadioRent KFT-től. Ők bérbe adnak, árulnak, telepítenek minden fajta rádió rendszereket. Költségként leírható legális dolgokat. Profik.
A fizikai állomány átlag életkora 56 év, és nem csak az éveik hanem a tudásuk és munka tapasztalatuk is sok. Ők már nem esnek hanyatt az ingyen vagy olcsó telefonálástól.
Régi illetve speciális gépeink is vannak a mai fiatalok be sem tudnák kapcsolni.
Meghallgatjuk a kívánságaikat és bizonyos határokig elmegyünk, viszont ha pénteken műszakváltáskor bemegyek az öltözőbe, hogy szombaton be kell jönni akkor az a kérdés: Oké főnök, ötre vagy hatra jöjjünk?
Ők termelik meg a pénzünket, jár ennyi rugalmasság.
Egyébként a belső kommunikációra az internet alapú rádió lesz a befutó. Ez tetszik nekik.
ilyen apróságoknál nehezen meri kimondani azt az árat, amit szíve szerint mondana...
Ugyanez nagyságrenddel durvább egy CNC gép mellett. "Óóóó... hát ez neked csak 5 perc..." Ja. 5 perc főorsó idő, előtte CAD rajz, majd CAM program, majd beszerszámozás, munkadarab befogás, ekkor jön az 5 perc, majd takarítás és kiszerszámozás. És ezeket a mellékidőket nem lehet megúszni, mert egy használható szerszámbefogó a 100.000 Ft felett van (300-350 EUR), és ha vizesen bent hagyom, belekap a rozsda és használhatatlan lesz tőle. Tehát kijön 3 órára egy munka, ami konkrétan fél nap, és tényleg csak 5 perc volt. Erre nem tudsz olyan összeget mondani, hogy ne kapjon szívszélhűdést az ügyfél, de ne legyél veszteséges mellette...
Én is csak koca-esztergályos vagyok, annyit tanultam, ami másodikban a suli tanműhelyében ment. Bármit megcsinálok, amit ésszerűen meg lehet, csak ötször annyi idő, több fogásból stb.
Gömbfelülethez profilkést használok. A fegyvermesterünk a két szánnal tekerve, hibátlanul megcsinálja, na ehhez kell a tudás meg a 40 év gyakorlat.
Hiába vennék, ha hiányzik hozzá a tudás... :( Bizony, a maszek annak ellenére elkeverte, és "ráült" fél évre, hogy nála nyilvánvaló volt, hogy a munkáját meg fogom fizetni. Az már más kérdés, hogy az ilyen apróságoknál nehezen meri kimondani azt az árat, amit szíve szerint mondana...
Itt annyi a különbség, hogy nem munkahelyi fusi van, hanem otthon, saját gépem van. Mert olcsóbb volt megvenni egy E2N-t, mint vállalkozó esztergályoshoz menni, vagy valakinek kuncsorogni, mindkettő egyre drágább és nehezebb. Sorra tűnnek el a szakemberek és egydarabos munkát vállaló kis műhelyek.
Így pl. amatőrtársunk antennaforgató-jeladója is hamar újra életre kelhetett.
Lehet, hogy nem jól állsz a probléma megoldásához.
Én ilyenkor előbb megkérdezem, hogy mennyibe is kerülne az adott munka megcsinálása adott határidőre.
A probléma gyökere ugyanis az, hogy - főleg munkahelyen - sokan szívességet szeretnek tarhálni, pl. "dreháld le nekem ezt fusiban" és ha az esztergályos bemondja, hogy ő ennyiért gondolja, akkor 10 esetből 9-szer sértődés van a legkülönfélébb okokkal.
Te hiába gondolod úgy, hogy akár még fizetnél is érte, ő ezt nem tudja. Ilyenkor a legjobb taktika, ha "elszabotálja" a munkát és még kárt is okoz neked, onnantól nem macerálod többet.
Korábban írta, hogy hány esztergályos áll a rendelkezésére, pedig az manapság drága kincs! ;) :D Nálunk a cégnél van kettő, az egyik nem vállalt el semmit, a másik majd' 1 évig ült a mintadarabokon amiket másoltatni szerettem volna, majd amikor meguntam, és visszakértem a két mintát, hosszas keresgélés után csak az egyik lett meg. (Apróságok!) Pedig akár "sörök kérdése", akár "piaci" alapon is mehetett volna a dolog, nyilván nem ingyen vártam... Utána maszekhoz vittem, fél év türelmes várakozás után rákérdeztem hogy mi a helyzet, már azt sem tudta hova tette, de igérte, megkeresi... 4 nap múlva szólt, hogy megtalálta, megcsinálta, mehetek... Ezek után merné megsérteni a dolgozóit olyannal, amit azok nem szeretnének??? :D
Fél OFF: lehet, hogy egy nyugodt légkörű, családias cég. Alapból nyugodt, vagy a munkaerőhiány tette azzá, ebbe a kérdésbe itt nem mennék bele. Lehetséges és jól bevált műszaki megoldást javasoltam, a miértje lényegtelen.
A 4 elemes is rendbe téve. Most már könnyen foroghatok. A másik is felállítva. Még a kétoldali szűrőket kell aktiválni és jön a próba. Remélem jól fog működni. :-)
"A flottás telefon meg a melósok ellenállásán akadt fent."
Ez azért úgymond, érdekes felfogás. Nálunk mind három nagy mobilcég jelen van flottaszolgáltatással és az alkalmazottak legalább 90%-a igénybe is veszi. A céggel bármilyen szolgáltató - vezetékesé is - ingyen lehet beszélni, valamint a sajáton kívül még hárommal. Tehát a család kb. le van fedve. A többi hívás is nagyon olcsó, a négy mobilra 6-8000,-Ft körül szokott lenni a számla.
Közbe írtad Tóni,de tanulságos a gyors javulás,üzemeltetési eredmény....A mobilnál is lehet hasonló, telefonáltalány,saját használat stb ösztönzők,melynek ára az állandó elérhetőség.....
Nagyon "szakszervezeti" a légkör nálatok, ha ez a "melósok ellenzik"komoly szempont lehet.Persze az állandó elérhetőséget,hogy egy közönséges mobil mindig ott legyen a zsebében, a linkelésre hajlamosak különösen "rühellik"....De ha állandó" hírkapcsolatot" olcsón akar a vezető ngyobb beruházás nélkül...hát márcsak megküzdenék a fenenagy dolgozói öntudattal...De hát ki mit szeret ,el kell dönteni a feladat legyen megoldva olcsón,gyorsan avagy a lelkek ápolva....
Már bocsánat, de a lekvár teszi el a nagymamát? A melós a számára biztosított eszközökkel végzi a dolgát.
Kicsit off, de CB-s megtörtént eset. Kamaz teherautós fuvaros cég. Tettek mindbe Grantokat, hogy folyamatosan lehessen kézben tartani a sofőröket.
Hát azok a rádiók hetente romlottak el, változatos halálnemekkel. Nekünk nem volt rossz buli, de a főnök/tulajnak nem volt őszinte a mosolya. Egyszer csak eltűntek a hibás Grantok. Egy sörözésnél kiderült, hogy a főnök hivatalosan a sofőröknek adta a rádiókat ajándékba. De az alkalmazás feltétele volt az üzemképes rádió!!!
No onnantól csoda történt, soha olyan megbízhatóak nem lettek a rádiók.
Több irányba is végzünk " felderitést " ez ügyben, bár nem olcsók a készülékek az üzemeltetés fenntartható valamint a készülékek néhány év múltán is piacképesek lesznek csere vagy fejlesztés esetén.
Nálam 17 utc tájban bezajosodott a sáv,előbb a DX-ek utánna még az euópai állomások is eltüntek....no minden ,senkinek sem sikerülhet..a tegnapi termés elégnek kellett,hogy legyen,hogy ne legyek telhetelen./BZ4/G3AB+KK1CWO,4X6RE/M/aztán az erősek akiket még hallottam AA3B,K9PPY már több sáon is megvannak de el is vitte őket a QSB.....
Ha van internet a műhelyben akkor én mondjuk egy sima skype -ot használnék. Ingyen van és a leírt üzenetre akkor válaszolnak amikor valaki ránéz a gépre...
Az eredeti kérdéshez: elvileg 3-4 lambdányi eltolás vízszintes és függőleges síkban (a szűrőzések mellett!) . Egyébként a konkrét helyzet konkrét elemzése...6. Uljanov et. szerint...
Vagy ha adóvevő-szerűen kell működni, akkor jöhetnek a gsm-ptt szolgáltatós ipari készülékek. (PoC) Egy 500MB-os feltöltős adatkártyával egy évig elketyeg, lehet ingyenes vagy fizetős is a szolgáltató.
Egy szerviz volt kint felmérni a körülményeket, ipari rádiókkal, telepíthető egyéb eszközökkel. A rádiók egymás között nagyon zajosan működtek (3,5 W UHF) viszont az udvar egy pontján tökéletesen működtek mindkét irányba(reflexió). Az egy antennás átjátszóval tökéletesen 0,4 wattos teljesítménnyel működőt a rendszer azon a helyen.(viszont drága lett volna ami még hagyján de mikorra térül meg a beruházás, kis cég vagyunk erre is figyelni kell). Az olcsóbb megoldás ( hangfrekvenciás ) viszont két antennát igényel és lehet, hogy akkor nem működne a rendszer.
A flottás telefon meg a melósok ellenállásán akadt fent.
Most egy "papagáj" rendszer működik, "occsó" kölcsön készülékkel, leszámítva a duplázást megfelelően.
A legfontosabb az engedély. Az kijelöli a frekvenciát, eltolást, szelektív hívó előírását. Nyilván alapvető, hogy a 160 vagy a 450 MHz-es sávban kapsz frekvenciát. Az antennák elválasztásában döntő azok fajtája is. 600 kHz-es (rádióamatőr) eltoláshoz kell duplex szűrő, vagy nagyon messze kell elvinni. Erősen függ a rádióktól. Motorola profi rádió sokkal jobban tűri a párjának a közelségét mint egy dzsunkás himihumi.
A hatóság a helytől függően egészen konkrét feltételeket szabhat. Telepítésre, teljesítményre, antenna nyereségre, zavarsugárzásra.
Telephelyünkön az irodák és a műhelyek távolsága miatt a kommunikáció heti szinten sok munkaórát elvisz. Több megoldási verzió és kísérletek után alakult ki, hogy egy fapados " átjátszó "( két rádió hangfrekvenciásan összekötve) segítségével lehetne megoldani a kommunikációt.
Kérdésem: a két antenna fizikai távolsága mennyi legyen minimálisan? ( a frekvencia eltolás az min. 0,6 MHz, ezt tudom)
Van-e valami amit tudnom kéne még ezzel kapcsolatban?
Egész biztos. A beszélgetés onnan indult, hogy van-e a 705-nek létjogosultsága, és ebből eszkalálódott tovább az SDR vs analóg vs DSP kvázi hitvitába. Erre írtál egy -- szerintem -- kiváló meglátást. Ezt próbáltam meg a nagyobb rendszerbe illeszteni.
Akkor most az a kezdő kérdés jön, hogy kell műterheléssel mérni? Van ez az Arcol HS 300-as 50Ohmos - állítólag kapacitásszegény - ellenállásom. A többit kérném elmagyarázni szíveskedjetek! Köszönöm!
Egy erősen USA-centrikus fórumban picsogott most egy öreg, hogy jaj, milyen hülyeség, hogy a zajzárért (2 sávos mobil) be kell lépni a menübe és ott kell kószálni. Mire megkérdeztem, hogy ugyan már, ha ennyire ősöreg amatőr, akkor vajon miért nem tudta előre, hogy neki ez a rádió nagyon nem jó. Több kört futottun, de nem értette.
Ezer féle rádió van. qrp-től „kossuth”-ig, a bontott házi cucctól a csilivili gyáriig. Nem látom értelmét ezt vagy azt fikázi, de azt sem, hogy valaki de facto azt mondja, hogy egy rádió jó (vagy nem). Annak már lehet értelme, hogy adott igényekre megfelelő vagy sem. Az, hogy melyik az az igénycsomag itt Magyarországon, amire a 705 a jó válasz, azt most nehezen tudom elképzelni (a dnd-s árképzés mellett meg pláne), de abban biztos vagyok, hogy lesz, aki megveszi (igen, az Elnök utcában is), és olyan is, akinek ezzel együtt tetszeni fog.
Az összehasonlítás céljából ki tudnám mérni az antennát, van antenna analizátorom, de ezért a peca-tekercsért nem éri meg. :-)) Ez az MFJ tuner elvileg 60 megáig jó. Meg igazából csak azért hoztam be a TS-t, mert hozzábiggyesztettek egy CB sávot. Ott most megy a kísérletezés a digimódokkal.
Az erősítő osztályától függően (A, B, AB) 140-200% bemenő teljesítmény kell a kimenőhöz. A 22A ehhez pont elég ugyan, de ki kell térnie rendesen a műszerének.
Pétervásárán, Gödöllőn meg a BJKMF-en volt ehhez szerencsém, civilben figyelni és ezt-azt megtanulni. Akkor még rendszerben volt pl. az R107T02 is, most hogy van hozzá doksi+javítóanyag, lehet gyakorolni :-).
Nekem meg a Vidihez még mundérban. Oda hordtuk a katonai lomokat javításra. Az R-111-ek tápjai és aut. antennaillesztői elég gyakran meghibásodtak, pedig nem háborús körülmények közt használtuk.
A kérdés nem az lesz, hogy az első évben mennyit adnak el belőle, hanem hogy a 2. évben mennyi lesz ezekből fenn az ebay-en meg a funkboerse.de-n.
Utóbbin féláron :-). Tetszett a kissé katonai küllemű IC7200 is, de aztán az eham.net és a funkboerse meggyőzött, hogy nem kell. Inkább edzem magam a szilikagéles szárításra :-).
SOTA-záshoz kis túlzással fiókszemétből összedobok egy pát tízdekás RIG-et. GPS-hez ott van a mobil teló (az is időnként többet tud, mint a gazdája és előfordul vele, hogy mindent lehet, csak telefonálni nem, de ez itt most nem téma). Bázisállomásnak valóban nem alkalmas, már csak a teljesítménye miatt sem. Azt mondanám, hogy státusz szimbólum. Persze, mondhatják, hogy savanyú a szőlő...
Ezért mondtam, hogy kóstolgatják a QRP rádió árának a felső korlátját.
A fészbúkon is azon megy a habverés, hogy az még okés, hogy akkuról csak 5W a kimenő, de hálózatról is csak 10W és ott már erősen borul az ár-érték arány.
A kérdés nem az lesz, hogy az első évben mennyit adnak el belőle, hanem hogy a 2. évben mennyi lesz ezekből fenn az ebay-en meg a funkboerse.de-n.
Egy ilyen szintű RIG-et (de egy 30 évvel ezelőtti csúcskészüléket, mint pl. TS-940S) meg se tudnék építeni. Egyszerűbb, játszós dolgok simán mennek.
A 30-40 évvel ezelőtti nagy konstruktőrök, mint pl. HA5BK háta mögött ott volt a TÁKI a teljes műszerparkjával, a teljes tanműhely és bármilyen anyaghoz hozzáfért. Ez a hazai amatőrök 99%-ának nem adatott meg.
Mivel 1974-től 1984-ig Robotron gép mellett voltam így elég sokat előfordultam Lipcsében. Ennek nagy előnye volt, hogy mivel fejlesztésekbe is mekapcsolódtunk, ott kaptunk fizetést és az ezzel járó "zollbestätigung"-ot, amivel meg lehetett venni külföldieknek nem eladható dolgokat is és azokat ki is lehetett hozni az NDK-ból... Egyébként az alkatrész-helyzet a cseheknél és a lengyeleknél is jó volt, sokkal jobb, mint itthon...
A "hozzáférhető volt amatőröknek bár kormányzati/katonai holmi volt" illetve az "amatőröknek készült" közt érzek egy színárnyalatnyi különbséget.:-)
Te azt mondod, hogy ez ~70-től volt hozzáférhető, én azt mondom, hogy 80-ban már az amatőröknek is készültek, de 90-től már kommerciális termék volt. Kb. ugyanarról beszélünk, a csúcstechnológia "lecsorgásának" a folyamatát látjuk.
A legprózaibb RFT mérővevőkben már a '60-as évek végén is olyan (kvarc létra) sávszűrők voltak, amik 3,6-2,4-1,2-0,6-0,2-0,1 kHz-s sávszélességet tudtak. Az én 1973-ban épült rigembe is egy ilyen (bontott) példány került be, úgyhogy ez hozzáférhető volt amatőrök számára.
Fogyasztói társadalom, kelts fel egy igényt és elégítsd ki :-).
Kb. akkor jelentek meg a keskeny CW-szűrők. Most is teszik a dolgukat, a kis Icom 250Hz-es szűrője orosz versenyen is simán csendet csinál két állomás között.
A végtelen (mondhatni ideális) meredekséget pedig a KF-DSP simán megcsinálja. Puszta matematika, valamiszer 0 az 0. TS-590SG, nem bánom, hogy kedvenc majomidomárunk meggyőzött.
30 éve melyik rádiónak volt folyamatosan, végtelen meredekséggel, akár 50Hz-re csökkenthető sávszélességű KF-szűrője? Mindezt úgy, hogy nincs hülye "digitális hangja" és nem csilingel?
Az igaz, hogy az elvi érzékenységi határokat már 20-30 éve elérték (0,16 uV és társai), de szelektivitásban, nagyjel tűrésben, jeltisztaságban (lokál oszcillátor) a mai napig komoly javulások vannak, s nem beszélve a digitális jelfeldolgozásról. Itt nem a direkt konverziós SDR-re gondolok, mert az az előbbi szempontok alapján visszalépést jelent, de a hibrid, IF-DSP rádiók komoly ugrást jelentettek.
Lehet. Nem tudom, hogy valaha fejlesztettél-e beágyazott rendszert. Ha igen, tudod, hogy ez marhára nem ilyen egyszerű. Még a műszaki oldala sem. 2020-ban minőségben, használhatóságban, méretben, árban egészen más kaliberű rádiókat kapunk, mint 20, pláne 30 évvel ezelőtt. Ez önmagában örvendetes, ugyanakkor nem előnyös levonni azt a következtetést, hogy a jövő milyen lesz (és pláne mennyibe fog kerülni).
Kétsávos bázisantennát helyeznék fel, többnyire PMR-en használnám. /Sirio SA 270 LN a DND kínálatából/ Tanácsot kérnék milyen koaxot vegyek /ne vegyek/ hozzá. 10 méterről van szó, lehetőleg azt is ott venném meg. Köszönöm előre is.
Bár eltértünk a tárgytól, de maradjuk annyiban, hogy XANTIi megközelítése egy kicsit közelebb esik a valósághoz. Egy autó ablaktörlő ütemvezérlőt egyszer kell a BOSCH-nál (pl.) megcsinálni és azt fogják 20 évig beépíteni 10 gyártó 100 féle autójába. Nyilván a csillagászati egy éves fejlesztési költség 10 × 100 × sok ezer autón fog eloszlani (a filléres gyártási költséget csekély mértékben emelve). A 705 rádió és kezelőszerv Firmware-jének jelentős része készen van a 7300-ban, és majd portolják a következő rádiógenerációba az alapbetegségek javítgatása után. A pokoli fejlesztési beruházást akkor buknák, ha az SDR irányvonal menne a levesbe. Erre egyelőre nem vennék mérget.
Ez nem igaz, mert akkor egy új autónak is 100-200 millió Ft-ba kellene kerülnie, hiszen abban egy ablaktörlő ütemvezèrlő is bonyolultabb, mint itt az egész rádió.
A piacgazdaság farkastörvénye csak annyit mond, hogy legyen több bevétel mint a ráfordítás, és legyen olcsóbb mint a konkurencia hasonló terméke, vagy ha nem, hát kisnyúl legyen vonzóbb és okosabb. A tömeggyártásnak pedig mennyiségi gazdaságossági minimuma van, amiben nagyon jelentős szempont az elérhető piac fizetőképessége és vásárlási szokásai. Az usák piacon rendkívül könnyű előadni azt, hogy jobbá és tartalmasabbá válik az élete ha egy ilyen rádiót ennyiért megvesz, és el is fognak adni belőle tízezret, plusz 7% AFA. (több mint 800 ezer kiadott amatőr engedély van)
Szidják itt lentebb, sokan az FT-817/818 rádiókat.Ha olyan rossz konstrukció lenne, akkor nem gyártanák pici módosításokkal már vagy 18 éve folyamatosan.Ahogy az autók sem szorítják ki a motorkerékpárok gyártását, úgy ez sem fogja...
"Nem forintalapú piacra gyártják" Ilyen megközelítés nincs.Van előállítási ár, ami egy ilyen rádiónál megközelíti egy SOKOL-403 előállítás árát, aztán van egy kereskedői/forgalmazói ár ami annyi amennyit még nem szégyelnek elkérni, ami a konkorrencia feltörekvése után csökkenni kezd.Ezért nem szabad minden új-vackot megvenni, ami még ráadásul technikailag kiforratlan termék is.Lásd a mobiltelefonok és s fotómasinák piacát!
Majd az első pár száz eladott utáni teszteken derül ki mennyire sikerült. Aztán 3-4 firmware update és 1 év után tényleg jó lesz. A 817-818 még egy analóg generáció, jó öreg is. A technika nem áll meg. Bár biztos lesznek fafejűek, akik ekézik ezt is.
A képen láthatóhoz hasonló tápegységeknél párhuzamosítható a kimenet a nagyobb áramerősség érdekében? A "hangszóróaljzatokra" 5-5 A van írva, míg a szivargyújtó adapter 10 A-t ígér. A három párhuzamosításával kivehető a 20 A, vagy ennek 10 A a legnagyobb terhelhetősége?
Attól még érdekelhet. Szerény középfokú képesítéseimmel ilyesmit nem sajátítottam el. Hogy villamos gépekről van szó, azért kissé pironkodom. De hát nem az a legnagyobb hülye, aki valamit nem tud, hanem aki kérdezni sem mer.
Ha a közelemben jársz, vagy valahol összefutunk, rá is nyomom neked. Profi eszközt vettem, az összes szinte létező kábelhez van betét. Hétköznapi munkaeszköz.
Tavaly előtt elkészült egy TV-tuneren alapuló, 47-850MHz között üzemelő rádió. AM, NFM és WFM üzemmódot tud. Orosz oldalakon meg lehet találni több verzióját, a P-45 névre hallgat. Tovább lehetne fejleszteni, hogy tudjon SSB-t is, de egyelőre félretettem, még dobozba sem került. Ez az utolsó verziók egyike:https://p45.at.ua/forum/2-1-1
Igen, szoktam+szeretek is ilyen kis célszerszámokat csinálni.Autó fékmunkahengeréböl hogyan tekered ki a fékcsőcsavarját?A villáskulcs megfordul a berohadt csavaron, a fékcsövet meg nem vághatod el...?
Éjjel hallgatóztam 160m-en és mindjárt a sáv elején magyar hívójelet hallottam távíróban, HA7JTR, Laci volt az. Sok USA QSO-t csinált. Kíváncsi voltam, milyen antennával dolgozik. Meg is találtam, komoly antennaparkkal rendelkezik.
Na, sikerült bekalibrálni ezt a xart. De a mérést és a csatlakoztatást a készülékhez jövőre hagyom. Minden segítséget köszönök szépen! Szilveszterkor ilyen xarokkal foglalkozni!
Most a 2. link amire igazán szükségem van. Abban vannak leírva a beállítások. A készülék már dobozolva össze van szerelve, csak nem tudtam mit kezdeni a CAL funkcióval.
Egyébként az összes link hasznos, amit lehet, le is töltöttem.
Nem tudom... sőt nem is értem. Én mindig megvettem a megfelelő szerszámot ha valamit meg kellett csinálni.
Pontosabban nem mindig, de olyankor a nem megfelelő szerszám törött is meg szakadt is, ment gajdeszra. Szóval a tanulópénzek megfizetése óta mindig.:-)
De például Faston krimpelőből van több is, érvéghüvelyezőből még több, mindegyik máshova jó, de még kéne egy olyan is, amilyen még nincs, ami rece nélkül krimpel.
Megfelelő szerszám nélkül csak kókányolni lehet, dolgozni nem.
Mindazonáltal senkinek nem ajánlom megvételre, mert a frekvencia csökkenésével csökken a jelszint is. 1 MHz alatt jelentősen, pl. 450kHz-en már csak -50dB mérhető.
Volt valamikor egy 7000Ft-os krimpelőm, és eladtam, mert uígy voltam... évi 1-2 krimpelésért minek?Ócska laposfogóba belereszeltem a hatszöget a pofáiba, és satuban összenyomom a fogó pofáit.(reszelés után mèg beedzettem a fogót)
Ki ismeri ezt a DDS szignált? Úgy kellene beállítani, hogy a kijelzőn 5,250-5,450 MHz jelenjen meg, miközben 10,250-10,450MHz jelenik meg a kimeneten. Vagyis vonja ki az 5MHz KF-et. Nem várom a sült galambot, adjusztálom a műszert, de tanácsokat szívesen elfogadok. A 60 m-es sávra adó-vevőhöz kellene VFO-nak.
A link egy kicsit nagyon hosszúra sikeredett. A leírás lefelé görgetve megtalálható.
Jelentem, a -52V két 15uF/70V elkója volt beteg. Az egyik csont zárlat. Az ültette le a tápot. Már van hangja, de a kijelzéssel akadnak gondok. Nem megy a frekimérő, vagy 94889-re vagy csupa 0-ra akad ki.
Az SWR mérőhöz szeretnék készíteni összekötő kábelt aminek egyik vége SMA másik PL, hogy ne keljen közdarabokkal vesződni. A problémám az ,hogy krimpelős az SMA viszont nincs ilyen fogom.( az egyéb szerszámok meg hát...). Arra gondoltam, hogy zsugor csővel oldom meg az árnyékolás rögzítését. Kérdés: biztosít megfelelő kontaktott a zsugor "szorító " ereje?
Ebéd után neki is esek, hátha már este ketyegni fog...
Anno, a 90'-es évek elején mi is tartottunk üzemben BRG, Yaesu, meg egy pár Grant és Stalker CB rádiót. Majd 96-ban jött a Maxon. Aztán a szabvány módosításakor áttértünk az Icom és a Kenwood rádiókra, a többi meg átjátszóstól ment a levesbe. Őrzök még néhány "emléket", de rá kellett döbbennem, hogy az idő múltával jelentősen kopnak az ismeretek. Meg el is évülnek.
A rajzaink szinte kivétel nélkül papír-alapúak voltak. Amikor lassan három éve, hogy utolsónak eljöttem, bezártam a műhelyt, ott maradt minden. Az informatikus-beállítottságú volt főnököm (az utolsó nem volt rádiós lelkű) azóta talán már ki is söpört mindent. Tett egy ígéretet ugyan, hogy majd néhány dolgot megkapok, de nem jöttem el jó szájízzel. Ő pedig az ígéreteiről híres.
Szép időszak volt, jó kollégáim voltak, szinte valamennyien amatőrök.
Egy R-107T digit kijelzős, Vidi gyártmányú rádióhoz kéne rajz, mert valamit elkulmináltam a tápra kötéskor. Elkészítettem az akku-pótló áramkört, mert ezekben a hideg téli estékben szívesen hallgatóztam volna egy kicsit.
Sajnos, nem kapcsol be és 4A felett vesz fel. Ahogy mérem, a 4,8v-os ágon van zárlat, túlzott áramfelvétel.
Amúgy kicsivel több, mint egy negyed századot húztam le egy nagy ipari cég rádiószervizében, mint műszerész, de ennek rajz nélkül nem szeretnék nekiesni. Annál sokkal becsesebb. Már csak azért is, mert anno ott a szomszédban végeztem, ahol ez készült.
Valaha kaptam rajzot hozzá, még a Seregből, de sehol sem találom...
Ez szép! A bemenetre nem is gondoltam, pedig kézen fekvő. Az eredetit alakítom át az 5 megás sávra, így, ha sikerül, lesz erre a sávra egy RIG-em, mivel 7 megára van.
Az eredeti VFO-t akkor elég erősen meg kell mókolni, hogy 2-2,2 MHz helyett 250-450 kHz-en dolgozzon. Vagy az NE602-be direkt kell bevinni egy külső VFO-t. A bemeneti sávszűrőt is át kell méretezni. Meg az adó köröket is. Ha az L/C viszonyt meg akarod tartani, a tekercseket és a kondikat is változtatni kell.Akár a belső VFO kerül átalakításra, akár külső kerül mellé, annak igazán tiszta jelűnek kell lennie, hogy a felharmonikusai ne zavarjanak a sávban.
Vagy 10 MHz köré kell felvinni és akkor visszafelé keverve nincs ilyen gond.
Ez maga a masina. KIT-ben kaptam meg, kemény két napomba került az összeállítás. Sajnos az eredeti rajza elveszett, a melléklet egy hasonló gép. Ezt Blekok úr már nem gyártja. A kimeneti aluláteresztőt is át kell méreteznem, ehhez adott fogódzót Blekok úr, vagyis a mag típusa ott van a rajzon.
Köszönöm a választ! Persze, hát megmérem az eredeti jel nagyságát. Kicsit jobban belenéztem az áramkörbe és úgy látom, hogy az L1 a hangolóelem. Nem tudom, a rajz olvasható-e, de ezt tudtam letölteni. Lehet, hogy sikerül eltekergetnem, úgy, hogy a kimeneten 7-7,2 MHz helyett 5,250-5,450 MHz jelenjen meg. Még jó, hogy mind a két sáv 200 kHz szélességű.
Ha régi analóg a rádió, pl. FT250, akkor annyit adj be neki, amennyit az eredeti ad. CW-ben levett teljesítményt mérsz az eredetivel, majd a külsőt addig állítod, míg ebben a beállításban kb. hasonlót ad.
Persze hazudni nem illik. Ezért elmondom azt is, hogy az erősítő és az elemek, meg a power feed doboz így árnyéklás nélkül még vesz egy kis zajt a laptopom monitoráról.
Tehát, az antennajel bevezetve egy RG58-as kábelen. A miniwhip erősítője a beltérben van, 9V szárazelemről működik és hogy a francba, így nincs zavar. Minden amatőrsáv szépen jön, már amelyiken van forgalom. Semmi zavar, semmi intermoduláció.
Kieg:Daniels' vizsgázott,hívójeles amatőr, erre vonatkozó "kiképzést" kapott,az amatőrvizsga felkészülésen de akár tőlem is a többszöri hosszadalmas telefonbeszélgetések alkalmával hi..hi.
Azt azért illene tudni az abszolut kezdőnek is,hogy a "DX munka" jelesül nem egy" kubikgödör ásását" jelenti, hanem egy 2xway összeköttetést egy a hívó állomás QRB-től min 2000km lévő amatőrt /RH/n URH-n terjedési tipsonként eltérő, de nem a "Kisköháti átjátszót", hanem mondjuk trópónál 600-800 km-et SE-nél min 1200-1400 km et jelent.....
A pecabot-spirál jól teljesít középhullámtól 27MHz-ig. Alatta és fölötte még nem próbáltam, de ez nem okoz intermodulációt és eléggé zajtalan. Most éppen 7 megán egy belga CW állomás jön eléggé hangosan. Városi lakásokban balkon antennának használják. SWR-t nem mértem, de megfigyelőnek jó.
Ezt sikeresen túlbonyolítottam, nem kicsit, nagyon! Nem kell ide sem miniwhip, sem antennaerősítő! Parasztba egy 7m-es pecabot a legoccóbb kínaiból, kb. 10m 0,3-as zománchuzal, amit spirálisan feltekertem a pecabotra, oszt mehet ki! Láss csodát, jön minden amatőr és műsorszóró sáv. A Drake az etalon vevő, majd még kipróbálom az SDR-rel is. Bevezetve RG58-as kábelen, harisnya az antennánál földelve.
Így más, műszaki szemmel nézve jó összeállítás. A 10 és 6m-t FM-ben úgyse használnád, akkor meg már érdemesebb egy jó állapotú FT7800-at megcsípni, jóval olcsóbban. A DMR mánia lenyomta az árukat.
Ha csak/elsődlegesen URH-zol, akkor jó. Ha rövidhullámon is dolgozol, akkor szóba jöhet All-Band készülék, bár ott az árak csípősebbek, még kéz alatt is 200.000 a minimum ami egy normális gép, újonnan inkább 500.000.
Lehet,hogy féláron megkapod olyantól,aki már második osztályba akar lépni és komoly amatőr akar lenni.Már 90 ef hufért vagy kicsit többért már RH+6+144 Mhz-s készüléket is kapsz.
Szeretném a segítségeteket kérni beárazásban. Van egy nagyon szép állapotú ICOM IC-736 készülékem (HF + 50 MHz, beépített auto tuner, beépített táp). A rádió nagyon megbízható, és szépen teszi a dolgát, de szimplán meguntam, szeretnék egy klasszikusabb készülékre váltani.
Azonban a hangerőszabályzó potmétere kontakthibás lett (zárt házas, nem takarítható, nem forrasztás hibás), ezért egy ellenállásosztóval fixre kötöttem a hangerőt, mert a fejhallgatómon úgyis van egy klassz potméter.
Ezen kívül hibátlan a készülék.
Mit lehet elkérni egy ilyen készülékért manapság, természetesen ennek az egyetlen hibának az ismertetésével a vevő felé?
Még mindig a miniwhip. Szóval azért nem annyira zavarmentes a vétel. Az ipari zavarok megszűntek a földeléssel, de mint tudjuk, mindent vesz és mindent erősít. Ennél fogva a Drake SSR-1 sem csinált csodát, de miért is tett volna? Szóval az a helyzet, hogy a Kossuth adó olyan közel van, hogy jó időben egy magaslatról látni lehet a tornyot. Majdnem mindenhol jön, főleg az SDR vevőn. Így az az ötletem támadt, hogy csinálok egy felüláteresztő szűrőt, amit közvetlenül a rádió antenna bemenetére kötök. A képen látható szűrő 2,2MHz-nél vág, így a 160m-t nem tudnám venni, de talán le tudom hangolni a vasmagos tekercseket 1,8MHz-re. Mi a véleményetek?
Egy oszlop, távvezeték olyan távolságból véd, mint amilyen magas kúp alá befér az "áldozat". Egy 20 méter magas árbóc egy a tetejéből induló 20 méter alap sugarú kúp alatt véd. Kivéve ha genyó a villám, vagy ha hiányzott mikor ezt tanították neki.
Adhatnék, adhatnánk itt tanácsokat mindenféle felelősség nélkül, de ha a fürdőkád is ráz, akkor sürgősen hívj érintésvédelmi felülvizsgálót, vagy legalább olyan jogosítvánnyal rendelkező, az áramszolgáltatónál regisztrált vállalkozót.
Ami a '70-es éveket illeti, az NEFH, azaz nullával egyesített földelő hálózat volt, ami, ha rendesen meg volt csinálva, ma is megfelel. Pl. a fürdőkádakat bekötöttük a földelő hálózatba. Ez a hálózat viszont ma azért nem állja meg a helyét, mert az érintésvédelmi relét (Fi-relé, ÁVK, ÉV relé) ilyen módon nem lehet bekötni, azaz hatástalan lenne.
EPH nincs, a 60-as években épült nyeregtetős "Kádárkocka", a hálózat pedig nullázott, nem helyben földelt. Ezért óvtak attól, hogy helyben építsek ki földelést, mondván visszavezetheti a hibafeszültséget ha a rendszeren történik valami.
Pedig e-on-os mondta! Mert a közel lévő 20kV, meg az utcai 0.4 megvéd, meg a vasút, igaz az már nehezen, mert van vagy 100m-re... A közelbe már kétszer lecsapott, de szerencsére az árbocom nem kapta telibe, pedig van vagy 15m körül, tetejében a Diamond X300-al. A zavar viszont jó esetben a földelésből jött, mert a fürdőkád is ráz, ha fűt a bojler. :(
Az említett 940-nél konkrétan lerobbant a forrasztás+bekötőhuzal az antenna-csatiról, Pali mutatta anno a képet.
"Fridiben" vett roncsokat, azokból legózta össze valahogy, életre kelt valamennyire, de instabil, gerjedésre hajlamos és érzéketlen lett. Amúgy külsőre patika állapotú volt külsőre, a gazdi vigyázott rá. (Ahogy a mostani holmijaira is.)
Nagyon igazatok van, az Istennyilával nem lehet szórakozni. Még mikor panelben laktunk, vagy 35 éve, tőlunk kb 200 méterre csapott bele a ház szellőzőcsövébe. A másodlagos rugástól a vadi új 386-os Compaq laptopom tápegység panelje elfüstölt. Szerencsére akkor még javítható készülékeket gyártottak, így 20 Dezsőért vehettem másik tápvezérlő panelt...
Akit látogatott meg már istennyila, annak a fejében meg sem fordul ilyen könnyelműség!!!
Egyetértek. Nálam nem járt, de sok helyen javítottam berendezést, ahol igen. Holt, hogy csak másodlagos hatástól, csendben pukkant minden, de egyik amatőrtársunk (az "ominózus eladhatatlan" TS940 tulaja) megmutatta, mit művel, ha telibe belemegy az említett készülékbe. Roncsokból összerakta, életre kelt, de sose lett jó.
Utolsó mondatod súlyos hiba és minden családtagod veszélyeztetése! Akit látogatott meg már istennyila, annak a fejében meg sem fordul ilyen könnyelműség!!!
Családi házban. A közelben (kb. 20m) megy a település betáplálására a 20kV. Valószínűleg ez vihetett zajt a rendszerbe, mert az árboc földelése után a rádióm tele volt zavarral. Ezután bontottam a földelést, és azóta is anélkül van. Ismerősök is erre biztattak, mondván, ha földelem az árbocot, az biztosan odahúzza a villámokat.
Ha már a földelés a téma - most fémdobozolom be az sdr vevőmet, mert olvastam, hogy jót tesz zavarvédettség szempontjából, ha árnyékolva van. A doboz egyben a táp - ágon is rajta lesz, a közvetlen földelés nem fog problémát okozni? Ha leföldelem, nem visz be zavart neki?
Földelve még nincs, de teljesen zavarmentes, elemről megy. Így is szépen jönnek az amatőrsávok. Folyt. köv. délután, mert van egy kis villanyszerelni valóm.
Vízcsőlyukadás volt az udvaron, kihasználva a keletkezett árkot, letettem bele vagy 30 méter horganyzott vezérdrótot, biztos jól jön a GP alá. Még nem mértem, mert megsérült az illesztő is, újra kell tekercselni.
A PL-259 is lehet jó nagyobb frekiken. Döntő a szigetelő anyaga, dielektromos állandója. Ha a belső vezető átmérők tervezésekor figyelembe vették ezt, akkor nem feltétlen visz be reflexiót. Diamond SWR mérőn 450 megára is jó, nem tömör, hanem légcelláshoz hasonló a szigetelő. Igazán kiváló.
Persze a nagy többség hitvány bakelit vagy más gagyi. De elviekben akár lehet jó is.
A veszteséget nem hiszem, hogy nagy lenne, ha az átmenet tiszta fém, meg jó minőségű szigetelő.
Kontakt bizonytalanságtól nem félnék, bár plusz egy csavar elvileg visz be dolgokat.
De egyébként az swr is érdekes kérdés a PL259 amphenol csatlakozónál.
Gigatechnik laci bácsinál akartam venni PL259-et külön 50 és 75 ohmra annak idején, de azt mondta, hogy ilyet ne kérjek, mert annak a fajtának nincs specifikált hullámimpedanciája.
Ennek megfelelően 150-200MHz-ig jó
(Valahol értettem is, hisz megnéztem, kb. ekkor éri el a PL259 fizikai hosszát, ott éri el kb. a lambda egy huszadát, ahol/ahonnan észrevehetően máshova rakja át az impedaniát a smith diagramon. Alsóbb hullmhosszokon elméletileg elhanyagolható. Vannak antennák, ahol 430MHz-n sem csinálnak problémát a PL259-ből)
Beugrott, hogy a twentei egyetem miniwhip-jének koax kábele nem a hálózathoz, hanem az épület acélszerkezetéhez van földelve. A BKV rádióklub épületének teteje vaslemez...
Nekem is itt van egy zacskóban az alkatrészkészlet, meg a nyák, de most az ünnepi játékok miatt halasztódik a forrasztópáka beüzemelése, már az unokák parancsolnak mától kezdve.
AZ a szerencsétlen 2 tranyó csak azt tudja erősíteni, ami ott az éterben van. A legjobb esetben is. Kivéve, ha nagy erejű helyi zajforrások nagy keresztmodulációval még rátesznek egy lapáttal.
De ezért jó lehet aktív noise killer helyi zaj antennájának.
Pont így raktam össze. Lehet, hogy pl. a Pilis-tetőn, mindenféle QRM-generátortól távol kiválóan működne, az itthoni QTH-hoz túl közel van a 25kV-os párhuzamos LongWire-zavaróantenna.
Én még egy macskát is adtam volna érte, nagy szürke és leszedi vas szúnyoghálót, zabál, mint egy disznó, Pokolfajzat2. Egyik fülével tiszteleg. Nekem közeltérre kellene, proxy 13,5MHz, és kapcs.ü. tápok.
Kár bele energiát fektetni. Tapasztalat ugyanez, megépítettem, aztán ment a belező cuccok közé, utána egy fórumtárs megkapta a "szokott áron", mielőtt megszívja ő is. Egy rakás fos, a fizikát nem lehet megb..ni, bármennyire is szeretnék.
Jó lenne, ha valaki megírná a tapasztalatait, mert én vettem egyet egy orosztól, de zajgenerátornak inkább jó, mint antennának. Már a hálózatról is leválasztottam és elemről tápláltam, de nem változott semmi. A kertben akasztottam fel a diófára, tehát valamennyire zavarmentes környezetben, de a zaj maradt.
Akkor jobb, mint a lyukacsos nyák, már abban gondolkodók. Esetleg Janilab, neki van készen, csak azt kell különbözni, ne rakják össze. Vettem egy logpert a lengyelek től és a mókus faszát is leátkoztam, mire szétfeszegettem a sziloplasztot.
Köszönöm az infót, közben keresgéltem a 2017 évi Antenna topicban hasonló esetet találtam. Igaz ott körsugárzó és 27 MHz sávra de az antenna közösre hozása ugyanúgy probléma.
Az antennák lefedettségének beállítása már nem gond.
Ha kicsit visszakeresgélsz itt a fórumon, egy önzetlen amatőrtárs feltöltött katonai és BRG doksikat (köszönet Neki érte! ;) ), abban megtalálod a BRG - pdf - antennák alatt, az utolsó, 12. oldalon a csoportképzést, igaz szintén VHF, de az elv egyezik. A vasúti vonalirádió lefedettséget az általad elmondottak szerint elhelyezett antennák biztosítják. Az antennád karakterisztikája miatt nem biztos, hogy 120°-os elhelyezéssel akkora lesz a nyílásszöged, valószínűleg lyuk lesz benne. Ha a 120°-os területet akarsz látni, akkor annál valószínűleg szűkebbre kell venni az antennák nyílásszögét.
Miért nem teszel arra az Andrew kábelre egy rendes N csatlakozót?
A készülék amphenol aljzat esetén meg használsz N-amphenol (N-PL259) átmenetet.
Amikor rádióztam, ezt csináltam. Jó, hogy nekem olcsó volt az N csati, de ha aranyárban van, akkor a kapható N csatl meg a szintén kapható fix átmenet kifizetésével is jobban jársz.
Vácon (?) vagy valahol még árul az 5BFN (Gigatechnik) Laci bácsi, még ha a Frangepán utca be is zárt.
Igen... a gond csak az, hogy ez olyan, mint Harry Potter láthatatlanná tévő köpenye: különleges és ritka holmi.
Andrew kábelhez Amphenol csati. Gyártásban már nincs, elfekvő készletekben akad itt-ott, és ez még csak nem is arany árban van, csak 3.000 Ft darabja...
Mások a levetett katonai vasakat kedvelik és az újoncot is arra terelnék.
Azok közül egy típus, ami nagyon is alkalmas az újoncoknak, az R-326. Időnként nagyon olcsón el lehet kapni (nem a netes nepperférgek hatszámjegyű ajánlatait kell alapnak venni, hanem pl. HA8UM Bandiét!). Érzékeny, könnyen kezelhető, stabil, megbízható.
Ha a kezdőnek mégse jön be a buli, bukó nélkül tovább lehet adni. Ha mégis megszereti, maradhat másodkészüléknek/polcdísznek/játszósnak/gyűjteményi darabnak, vagy szintén továbbadhatja.
Van itt a fórumon is olyan 8-as körzet-beli amatőrtárs, aki közel 300 DXCC körzetet hozott vele össze, még megfigyelőszámmal!
Nem találtál, mert a csoportantennákat a legtöbb esetben közvetlenül a dipóloknál közösítették 240 vagy 300 Ohmra. Aztán jött valami impedancia transzformálás, ha szükség volt rá.
...ezzel kezdtem , hogy a fázis rendben legyen, szépen körbe lett irva a fázishelyes táplálás, közösitőnek is nevezhetjük... mivel nem átjátszóról van szó.
A kulcs szerintem a közösítő. Ami alapvetően a 2 párhuzamosan kapcsolt 50 Ohm visszaillesztése a tápvonal 50 Ohmjára. Ilyenre biztosan van példa a Rothammel-ben is.
Ez az. Ilyesmire gondoltam, és máris van egy fontos információ a kábel hosszal kapcsolatban. A leírt példához az enyém annyiban tér el, hogy én leszek az "átjátszó", két pont felé adok-veszek egyszerre.
A csoport antennák kerültek nekem is először elém de az enyém más elrendezésű, amit úgy kell elképzelni mint a vízszintes óralapon az egyik antenna 12 óra irányba a másik 3 óra irányba áll.
Ilyet a gyakorlatban sok esetben használnak. Akár kisebb szögben elfordítva egymástól, de akár 180-al is. Így egy két irányba sugárzó rendszert kapsz, ami elvileg oldalról minimálisan vesz. És ad. Kell egy tisztességes közösítő. Ilyen leírást biztosan találsz. Volt átjátszónk, ahol a két antenna 120 fokra volt egymástól, így tudtunk 2 fix pontot egy nagy hegy megkerülésével összekötni a Dunántúlon. Bár ott 160 mega volt. 2 db 5 elemes BRG Yagi és 1 db BRG közösítő. Az fontos volt a gyári utasítás szerint, hogy a 2 antenna centire pontosan azonos kábel hosszal csatlakozzon a közösítőre.
Ez egy kb. 1/4 lambdás cső volt. Egyik végén a betáp, másik végén T alakban a két antenna csatlakozás. Évtizedig dolgozott rendben.
A két antenna egy árbócon, kicsit eltolva függőlegesen szerelve.
Antenna forgatom nincs és a szabad kilátás 120-140 fokos szögben van. Csak fm üzemmódban menne ha értelmes költség határok közt összejönne. Ezzel a felépitéssel nem kellene forgató és amúgy is van két elfekvő antenna ami így hasznosítható értelmes(?) célra.
Van 1 db antenna vízszintesen 50-60 fokos sugárzási szöggel, ha még egyet melléteszek elfordítva visszintesen 90 fokban akkor a két 60 fokos irányszőg egymásba ér vagy egymás mellet vannak igy a lefedettség elméletileg nagyobb lesz. Ez csak egy érdekes kísérleti projekt lesz.Nem tudom sikerült elmondanom mit is szeretnék.
Milyen célra akarod használni? Milyen készülékkel ? Ha csak kizárólag FM-re,akkor a vertikális polarizácíó meghatározó,tehát ha a hatásfokot,antennanyereséget növelni akarod akkor a két antennából egy vertikális csoportot célszerű szerelni.Ha inkább SSB-z ni is akarsz 432 Mhz-n akkor egyiket vagy mindkettőt horizontális polarizácíóval célszerű szerelni.
Teljesen szakmai felvetés,semmilyen rossz érzésed ne legyen ,itt a helye.
Oké, de még mindig nem világos, hogy valójában mit is szeretnél, pontosabban mi a valódi problémád, mert te ismersz egy gyógymódot, de nem tudod a hozzá tartozó betegséget.:-)
Tehát mi az a probléma, amit 2 fázistáplált antennával tudnál szerinted csak megoldani?
Induljunk ki abból, hogy van 1 darab Yagid, azzal mi a gond?
A minap az az kósza ötletem támadt, hogy az elfekvőbe levő kettő darab 70 cm sávra gyártott Yagi antennát egy függőles tengely mentén de vízszintesen egymáshoz 90 fokban elforgatva szerelném, így egy 120 fokos lefedettséget hozna össze.
Elméletileg csak egy duplexer kell hozzá hogy egy rádión működjön.
Gyakorlatilag ?
Keresgéltem infókat de konkrétan ilyen összeállításra nem találtam érdemben leírást.
Gyakorlati haszna annyi lenne, hogy a domborzati viszonyok miatt csak ilyen nyilásszögben lehet rádiózni viszont a körsugárzóhoz képest nagyobb nyereséggel. (gondolom én)
Minden véleményre kíváncsi vagyok. (akkor is ha elküldtök a ..... fa.....ra.)
Az első tranzisztoros rádióm (detektoros/diódás, egy P13-as "végfokkal", szappantartóban) 1958-ban készült. HA5BA édesapja, a szomszédunk, atyai jó barátom volt, ő irányítgatott. Nála láttam először TV-t, egy szkópot "fejelt meg" és az MO8-as zöld csövön lehetett nézni a kísérleti adást. Később aztán viszonoztam a dolgot, '5BA-t én tanítottam rádiózni az ős-'5YAR-en...
Ami szerintem a legfontosabb: tanuljon meg alap szinten legalább angolul. A spelling, a betűzés hallgatása létfontosságú. A Q kódok és rövidítések alapvetőek. Magyarul, civil beszédet nem fog hallani. Erre kiválóak a netes SDR rádiók. Biztosan több dolgot hall vele, mint egy zajos szobában egy SDR-stick segítségével. Külön bugi, hogy a "vevője" szinte bárhol lehet a világban. Akár telefonon is hallgathatóak.
Nem kell a modern kor gyermekét fárasztani bűvös elméletekkel! Saját rádiót akar? Ajánljunk neki valamilyen SDR vevőt. Nyilván számítógépe van, belenőtt, nosza! Ha adni is akar, akkor mW-os kis kütyüket ajánlhatunk neki pl. az elmebajról.
Pontosan! Akár a CB, akár a PMR. Sőt, ha szervezetten akar rádiózni, a HARC nagyon sokat taníthat neki. Mire igazán megtanul egy SSB-s CB-vel rádiózni, el is dől, hogy valóban megfogta-e a lényeg.
Mit is szeretne egy kezdő? Rádiózni, belebeszélni az éterbe és várja, hogy válaszoljanak neki. Türelmetlen, még engedély nélkül szeretné kipróbálni. Szerintem a legkézenfekvőbb, ha CB rádióval kezd. Pár tízezerért már hozzájuthat egy SSB-t, FM-et tudó készülékhez. Kb. 10-ért egy tápegységhez. 20 alatt egy Siriohoz. Ez úgy kijön 100-ból. Ezzel már megtapasztalja, mi van, ha van terjedés és mi van, ha nincs. Sőt, még segítő közösséget is talál hozzá, a fórumon kívül is. Legalább két nagy CB közösség van a Fészbukon. Ugyebár a modern kor gyermeke, használja a Fészt. Aztán, ha a rádióamatőrök tevékenysége érdekli a modern kor gyermekét, az egész rövidhullámú spektrumot elérheti valamelyik websdr-en. És már megfigyelővé is vált. Később túl szeretne lépni ezen, addig rengeteg kérdés megfogalmazódik benne, ezekre kell tudni választ adni. Nem kell egyből a közepébe vágni, lehet, hogy időközben mégsem ez a hobbi lesz, ami megfogja.
1978-ban raktam össze az első detektoros rádiómat, aminek az antennája egy szénből kiszedett bányászdrót volt (tudom nem 1552-ben, amit már Dobó is használt az egri vár védelmekor). Apám el sem hitte, hogy szól. Azóta autodidakta módon tanultam az elektronikát. Nem szégyen, ma is felhívok öreg mestereket, ha megakadok valamiben. Mindenki segítőkész, tanácsot ad. Aztán vagy használ, vagy nem. De telefonon ugye nem lehet javítani. Aztán régi öreg barátom
(Isten nyugosztalja) az elektroncső használatát akarta velem megszerettetni. Csak Ő 35 évvel idősebb volt mint én. Nem ment neki. Nem abban nőttem fel. Félek belenyúlni sok száz voltba.
Ha valaki akar valamit meg lehet tanulni. Ezekről nekem ez a véleményem. A polgári hivatásomnak meg semmi köze az elektronikához. Uff
Egy felháborító és pikírt kiegészítés. Ez a topik igen sokféle ember gyűjtőhelye. Egy közösség. Ha valakinek tetszik, egyetért vele, akkor illően bemutatkozik és beilleszkedik. Ha nem szimpatikus neki, akkor keres másikat. Vagy nyit olyat, ahol jól érzi magát.
Akit tényleg érdekel ez a hobbi, az olvas, tanul, AKAR rádiózni. A vélemények, az emberek igen széles határok között vannak. Nem sértődőst kell játszani, hanem meghallgatni MINDENT. Alapvetően egy fórumos kérdés mögött nem tudni milyen előzetes tanulás, érdeklődés van. Valóban sokan kezdték egy-két csöves audionnal. Csak a mai zajviszonyok között ez pl. garantált keserű csalódás. Kár ilyen és hasonló módokon eleve holtvágányra irányítani egy kezdőt.
A másik véglet, az gyári több százezres rádió is lehet zsákutca. Mert a kezdő azt sem tudja melyik az eleje, hátulja. Jelképesen.
Mások a levetett katonai vasakat kedvelik és az újoncot is arra terelnék. Viszont a netes SDR rádiók végtelen lehetőséget nyitnak. Ingyen.
Ezekre nem egy vagy másik ember szava a tutti. MINDET érdemes meghallgatni. Pár év gyakorlat után már érezni fogja merre akar menni.
Nem másokban kell a hibát keresni. Sokfélék vagyunk. Sok felől jöttünk és mégis közös a hobbi.
Nem lelkizni kell, hanem tanulni. Gugliból elsősorban. Ott minden elérhető. Ez nem szégyen, nem lenézése a másiknak, ha azt javasolja valaki. Mert nincs olyan zseni aki csak a töredékét is tudná annak, ami ott elérhető.
Másik létkérdés az amatőr világban: a nyelv. Mindennek az alfája és omegája.
A minapi esetben elég visszatetsző volt, hogy valaki bele akar tartozni egy közösségbe, segítséget kér, kritizálja őket, de névtelen anonim akar maradni.
Ha tényleg amatőr akar lenni, akkor minden elérését úgyis közli majd a partnerével. Alapvető emberi dolog, ha bemutatkozunk annak, akitől segítséget várunk. Ha máshogy nem, egy email-ben.
Mert bizony egy nulláról kezdőnek oldalak százait kell elolvasni ELŐZETESEN, hogy értelmesen tudjon kérdezni. Szerintem a mostani esetben senki nem volt durva vagy lenéző. Szerintem kevesebb öntudatoskodással, több rádiózás iránti nyitottsággal, alázattal könnyebb előbbre jutni. Tanulással, olvasással.
Mert ma tényleg bármi és minden elérhető pár kattintással.
Ha meg sok egymásnak ellent is mondó véleményt hall az újonc (?!) akkor az nem baj, vagy gond. Sőt!
A lényeg: kérdezni is meg kell tanulni. Tanulni, olvasni, érdeklődni. Nem előítéletekkel, hanem nyitottsággal.
Bizony, sajnos valós problémáról írt oozoltán. Sokszor előfordul ilyesmi. Legjobb emlékezetem szerint vagy fél éve én is beletenyereltem ilyen dologba. Valaki (azt hiszem egy kezdő, lelkes srác) kérdezett egy orosz/szovjet készülék megfigyelővevőnek átalakításáról. Szóltam, hogy az RT-ben két cikk is megjelent róla a hetvenes években. Konkrét számra csak másnap tudtam volna utalni. Na, mindjárt jött egy-két főokos és rákezdte, hogy mit gondolok, ezzel nem lehet a hobbihoz csalogatni a fiatalokat... Mármint egyszerű, olcsó régebbi készülékkel. Nem is ez volt a kérdés! A kérdésre én konkrét választ adtam a kérdezőnek. Akkor mi a baja? Persze, gyakorlottan, felműszerezett munkahellyel könnyű DDS-es többször transzponált vevőt összerakni, de az sem mindenkinek sikerülhet azonnal. És ugye ott sem sikerül minden...
Néhányan - köztük Xanti, pedig őrá nem lehet mondani, hogy kezdő lenne :) - mondták is, hogy annó megcsinálták a VEF átalakítását a cikk alapján, és jól lehetett a maga korlátaival használni. Ez sem számított. Más előjött a freki stabilitással és így tovább. Nem a kérdésre válaszoltak, csak fújták a főokosok a magukét. Mintha annak idején nem levetett kisszövetkezeti, néhány tranzisztoros, csöves vevővel kezdtek volna, hanem mindjárt mondjuk milliós árú készülékkel.
Csoda-e, ha összezavarodik egy kezdő erre? Nyilván, ha azt tapasztalja egy fórumon, hogy nincs segítőkész egyetértés, hanem csak korlátolt hablaty, akkor elfordul a rádiósoktól és békésebb vizekre evez. Ha viszont segítőkész és tanító hangnemet tapasztal, ami alapján el tud indulni és megtetszik neki ez a szép hobby, akkor valószínűleg rövid időn belül amatőr válik belőle.
Abban nagyon igaza van Attilának, hogy ez a hobbi igen sok, sőt folytonos tanulást igényel! Mint a jó papnak az élete során. De ezt apránként kéne, megfontoltan adagolni egy kezdőnek, nem pedig lehengerlő modorban, mint a főokosok. Legalább is szerintem. Az első osztályos számtanórán sem az integrálásról hallgatnak előadást az apróságok!
No igen,de ha a példabeli motorostopicon arról érdeklődtél volna,hogy hogy néz ki egy motorkerékpár és azt hogyan lehet vezetni,és ezt lehetőleg direkt neked címezve azonnal árulják is el,talán még kevésbé lettél volna népszerű:):):) kb ez történt....
Ugyan már! Nem kell felkapni a szart. Engem egy motorkerékpáros topikban lebarmoltak, hogy mit képzelek, minek jövök én ide, ha még azt sem tudom, hogy a dinamó nem generátor. Na, jól van, ráhagytam.
Nézd az ismretek befogadására némi alázat/nem a ismeretet átadó személynek,az ügynek/ szükségeltetik.Pláne most az internet világában,amikor gyakorlatilag minden hozzáférhető.Ha valaki kicsit is visszaolvas,ha nem is az 50.000 hsz-t,de legalább valamelyest látva,hogy hogyan lett itt néhány amatőrtárs,érdeklödőből amatőrré az üdvös.Követelőzve ,neki cimzett complex megoldásokat várva stb, nem igen célszerű,és azért olvass vissza a bugyuta /Silent Key verseny,stb monológra/azért ez mind elkerülhető lett volna némi minimális informácíógyűjtéssel.Bár megfontolandó egy GYIK szerkesztése
a gyakori kérdésekre felkészülve:):):).Bár csak a tréfa kedvéért írd be a Gugliba"Rádíóamatőr alapiseretetek",kidob vagy 10 linket csak az első oldalon...Ha már öntevékeny világot élünk,mert erre van igény. Akkor már nem boldogult HA7SR barátom,illetve a maiak magyarázzák el egy falitábla segítségével,de egy közösség mindig segít.Persze ami mindig örök:Bemegyek,tisztelettudóan,napszaknak megfelelően köszönök,bemutatkozom ,elmondom mi járatba vagyok ja ingyen....
Kevés káros izgalmat,
73
Ha további okfejtés volna menjünk a pletyka topicra,mert joggal jön a radírpók....
Mennyivel gerincesebb,értékesebb hsz lenne ez komám,ha címzettje is volna.Nem csak úgy "felköpök a levegőbe valaki majd alááll".
Mondjuk én is segítettem a" nagyon amatőr" topictársat,mikor problémájával a közeli rádíóklubba irányitottam.Ahol MINDEN segítséget megkap ingyen!Nem próbáltam semmit rásózni, a megunt vevőmet stb amit majd nagy nehezen el kell,hogy adjon ha adóamatőr lessz.
Igen kaptam én is segítséget az ídősebb amatörőktől,de fejszével sem lehetett elhajtani a klubból ,pedig voltak szép számmal ,nehézségek,kudarcok
mégse jutott eszembe,hogy a hobbít hagyjam ott, nem az unszimpatikus embert .Aztán ha vannak egyének, akit ez a mondvacsinált ürügy tántorít el a rádíóamatőr hobbitól az neki is,nekünk is jó!Ha megmarad amit remélek,üdvözölöm,mert tényleg fogyunk mint a szappan...
Keresek jó állapotú R-842 rövidhullámú rádiót. Ez egy szovjet repgép fedélzeti rádió. Külön távkezelővel működik, a nagy kalapácslakkozott doboz a törzsben van. Előre mechanikusan beprogramozott frekik közül lehet választani. Antenna tuner is be van építve. Miniatűr csövek, GU-29 végcső.
R4-1 katonai vevő és a ZS4 tápegység közötti rendszerkábel csatlakozók közötti bekötési rajza meg van valakinek? Épp felújítom, előtte kimértem, lerajzoltam, de készre szerelve valami nem ok, és már nem tudom rekonstruálni. Meggyorsítaná a hibakeresést, hátha valamit elnéztem. A ZS4 előtte működött.
Pontosan nem tudom hogy mi volt a frekvencia, mert egy VIDEOTON EuropaStar rádió R2 sávjában hallottam, az meg méterben kalibrált, talán 25-30m között kerepelt valahol.
Csak emlegetni kellett :-D Már megint felkúszott a 7060-ig!
Napokig dícsértem az alsó sávokat,nálam milyen jó a csend,1-2 S-értékű csak zaj........ Erre megint itt van ez a "harkály", Hónap elején szépen beállítottam az antennát a rosszabb idő előtt,pont a 7000-7040-szegmensen "hasít" Próbálnám élesben,hát nem oda ette a fene?
Két hét csönd,és itt van,jobb az ilyet nem firtatni,mert megjelenik :-D
Nyilván akkor szól hozzá valaki (alapvetően... s lehetőleg :-) ), ha tud valami értelmeset hozzátenni. Belehallgattam pl. én is, még több helyen ismétlődött ugyanilyen jel egészen 10Mhz-ig ... De azt felesleges lett volna ide írnom gyorsan, hogy szépen kerreg, de fogalmam sincs, hogy mi az :-) ...
Ez - ezek a fórumok olyanok mint egy zártkörű részvénytársaság. Egymással vannak elfoglalva, kívülállót figyelemre se méltatnak, csak az egymást ismerők írogatnak egymásnak. Egyszer-kétszer kértem volna segítséget és segítség helyett lekezeltek mondhatni megaláztak egy bizonyos jelzővel. Azon problémáznak, hogy nincs utánpótlás, de ha visszanézed a fórumot akkor megláthatod hogyan viszonyulnak egy kezdőhöz. Én így látom, más másként látja.
Sikerült egy jó érzéketlen RTL SDR vevőt vennem. A műsorszórókon kívül semmit nem vesz rövidhullámon. Pedig már vagy 6m rézdrót ki van húzva az eresz alá.
de a legszebb a gugli a barátod féle "segítség", amikor inkább beír valaki 100 karakter oktatószöveget, ahelyett, hogy beírna 50 karakter érdemi választ
aztán meg értetlenül állnak, hogy senki nem akar rádióamatőr lenni, kihal a szakma, nincs utánpótlás
de hogy pozitív is legyek, a rádióamatőrök magasan kilógnak a sorból a többi hobbihoz képest, jó értelemben.
a segítséget pedig köszi mindenkinek, otthon kipróbálom, de munkahelyen nem lehet morzézni. sajnos ilyen sz.r helyen dolgozom. :D
Az XYL szolid bíztatására még a szőnyegeket is kiszedtem, de semmi...
Hova a fenébe lett...
Pro info: Nemrég beültem Qq autójába az EMG parkolójában, és ajándékoztam neki egy csatlakozót, amit itt, a fórumon keresett. Közben megmutattam neki, hogy a saját SDR-stickem csatlakoztatásához én egy BNC-s átmenetet használok. Egy szerencsétlen kézmozdulattal ez az átmenet eltűnt, kerestük a kocsiban, nem találtuk. Mindketten kiszálltunk, megráztuk ruháinkat, semmi.
Elvitte az UFO.
Majd küld helyette a kiciócókínai másikat, de hova a fenébe tudott egy közönséges autóban elugrani???
Ja BMH 09502 AK-47 Kalasnyikov szép barna bükkerezésű előagya volt kb 4 generácíót szolgált és halálpontos volt...A fegyvertámláról minden riadónál kiabált "itt vagyok gazdám"
Érdekes hogy úszott meg egy ügyes távírász a szociba,az MHSZ idején egy min RH-B de akár C vizsgát-feltéve ha akart-.Én nem voltam távírász határőr voltam...
Ezúton DÍJMENTESEN közzéteszem a 2014-2019 között íródott egyik doksimat, ami a Motorola rádiók programozásáról, az RSS-ről, a CPS-ről és a RIB-ről és ezek kapcsolatáról, működéséről szól.
Nevezhetném úgy is, hogy minden amit valaha tudni akartál a rádiók programozásáról, de sosem volt kitől megkérdezni. Hát most ittvan! Tartalmazza a választ az egyik leggyakrabban felmerülő kérdésre is: avagy "miért csak a régi gépeken futnak a régi programok"?
Kellemes olvasgatást mindenkinek.
A doksi SZABADON letölthető és SZABADON terjeszthető. Csupán annyit kérek, hogy jelöld meg a forrást, hogy honnan van: tőlem.
Bízom benne, hogy segíteni fog kezdőknek, haladóknak és a profiknak is.
A fegyverszámot már nem tudom, mert többször cserélték. Viszont a morzét ott mi is éjjel-nappal nyomtuk. Az volt az elvárás. Az ÖK-k többségét morzéban kellett csinálni, mert aki távírász, az távírász. Híradó versenyt Tatán megnyertük...volna, ha a hivatásos nem a mellette ülő távírász táviratát olvassa be. Pedig neki tényleg a legeccerűbb feladatot adtuk, azt, hogy Aladár, Béla, Cecil stb.