"Móricz, az ecuadori ősrengetegben, az ottani indiánok segítségével felfedezett egy hatalmas barlangrendszert. A barlangok egyikében valóságos múzeumra bukkant. Aranylemezekre vésett, rovásos könyvtárat, szobrokat, kulturális emlékeket talált itt. Ezt a barlangot, Táltosok Barlangjának nevezte el. Szerinte az őslakók idehordták össze, mintegy óvóhelyre, a spanyol hódítók által veszélyeztetett kincseket. Móricz állítja, hogy az Andok hegység keresztül-kasul át van szőve barlangokkal és járatokkal. Ezeken közlekedhettek az őslakosok. Az argentin elnök és az ecuadori vezérkar meg akarta őt bízni egy kutató expedíció vezetésével, anyagi, technikai eszközöket ajánlva neki. Ez azonban csak terv maradt.
...
Móricz feltételezése az, hogy a magyar nyelvű törzsek nyugatról érkeztek, vízi úton Dél-Amerikába. Ezt bizonyítják különben a csendes-óceáni és kelet-ázsiai földrajzi nevek is. Vámos Tóth Bátor, Hawaii-n élő emigrált földrajzszakos tanár a Hawaii-szigeteken 50 magyaros földrajzi nevet írt össze. A szigetvilágban pedig olyan neveket talált, mint pl. a Balaton menti Aliga, Kiliti, Lelle stb. Térképekkel igazolta, hogy Indonéziában minden negyedik, az Indus völgyében pedig minden harmadik földrajzi név magyar."
Először a "Táltosbarlang" létezéséről kellene hivatalos prezentációt találni.
Másodszor jó lenne egy átfogó tanulmány a magyar nyelv-írásbeniség történelméről, fejlődéséről.
Sajnos rovásírásos történelmi leleteinxáma annyira kevés, hogy arra nemzettörténelmet alapozni nem lehet komolyan.
A valódi tudományos etimológia csupán a finn-ugor kapcsolatot bizonyítja, valamint azt, hogy bóklászásaink során számtalan néppel kerültük kapcsolatban, és rengeteg szót-kifejezést vettünk át tőlük.
Már írtam a magyar köztes nyelv-gondolkodás elemzéséről.
Az a szomorú, hogy az urali "őshazából" sincs szinte semmi értékelhető történelmi információ, arról meg végképp 0, miként, hunnan kerültünk oda?
Ez a "m.agyarok népesítették be az egész Földet" elmélet 1*űen nevetséges, kissebbségi komplexusban szenvedő emberkék kitalációja. Olyanoké, akik sikertelenek saját tudományuk köreiben, és így akarnak kitűnni.
Vajon miért, hogy semmiféle hivatalos elismerést nem kapott kutatásaira sem itthun sem külhunban? Nem cafrangra, díjakra, hanem dolgozatainak hivatalos elismeréseire gondolok.
-Miért, hogy pár Däniken szintű "tudós" méltatja munkásságát?
Leleteit a többi indián kultura maradványai között tartjáxámon, azokkal vetik össze, azonosítják.
Barlangrendszerének nyoma nincsen.
Egyik legzavaróbb, hogy a hívő, ráhivatkozó oldalakon kívül még egy nyiszledt site sem szól összefolgalóan őróla, munkásságáról!
Ilyen extrém, hamis, sosem bizonytott állításokkal teli cikkek találhatóak csupán róla:
"Móricz felfedezéseit senki nem tudta cáfolni, ellenben a spanyolok részérő, politikai és gazdasági okokból súlyos támadásoknak volt kitéve."
És mi a ló@ért lett volna érdeke a spanyoloknak, hogy gyarmatukon megelőző korok kulturális emlékeit föltárják, megkutassák? Jellegzetes összeesküvés-elmélet.
A következő mondat sokat elárul a szező szándékairól:
"Annyi bizonyos, hogy a sok évezredes sötétségbe burkolt őstörténetből, a magyarság ősi múltja fényesen fog felragyogni, a világ összes népe előtt."
Szerencse, hogy néhány hunfin kívül senki nem méltatja figyelemre, különben nemzetközi közröhely tárgyává lettünk volna már.
Íme munkásságának jelentős momentuma:
Az 1920-as években több híradás is érkezett, hogy a Dél- és Közép-Amerikában dolgozó magyar mérnökök és munkások, a helyi indián munkásokkal magyarul beszélgetnek. A II. világháború után az itt letelepedett magyar emigránsok egy része ezt komolyan véve, alaposabban utánajárt a dolognak. Ezek egyike volt Móricz János, aki a 60-as években Ecuadorban kezdett kutatni. Itt három indián törzs, a Cahari, a Mochica és a Puruha tagjaival magyarul beszélt. Ezen felbuzdulva régészeti és levéltári kutatásokat végzett, s többek között 10 ezernél is több magyar azonos térképészeti és családnevet gyűjtött össze. Kutatásai eredményeként az egyik argentin egyetem történelmi tanácsosnak nevezte ki. Elsősorban Ecuadorban kutatott, aminek a fővárosa Quito. A város a nevét a régi Quito birodalomról kapta. Ez eredetileg Kitus-nak hangzott. (Kit=Két, Us=Ős, tehát a Két Ős Birodalma).
Egyetlen gond, hogy nem igaz, bizonyítani azóta sem tudta senki ezen állításait.
az ilyen névelemzések meg primitív ferdítések, az etomológia durva t:könrúgása.
:o(
Singsing= sitsit, azaz börtönök börtöne, csak a melódia kedvelő amerikai-spanyol rabok toldottak belé két lányító hangzót.
Hangyányi logikai bukfenc, hogy Móricz semmi valós, más tudóscsoportok, hivatalos akadémiák által elismert eredményt nem produkált eddig.
Egy dolog, hogy az iratokat eldugják -amint a Vatikán tette/teszi/ évezredeken át- más hogy a kincseket, és az óriási barlangrendszert sem találta meg senki más rajta kívül.
Egyébként, mi a túró oly értékes lehet egy ősi írásban, hogy azt el kellene rejteni a világ elől?
Az érték csupán akkor érték, ha hasznosítani lehet, különben csak rakás lócitrom!
Hmmm hmmm... nem muszály a gugli fordító.... :) Sztem a legtöbb érdeklődő tud angolul. Szóval az illető hölgyemény Stan Hall lánya, fotós, aki folytatja apja kutatásait, a Táltosbarlang kapcsán. Tényleg merné egy misét felvenni vele a kapcsot... ;)
A túrával kapcsolatban amit oda szerveznek, a kérdés, hogy vajon az igazi barlangba visz vagy, csak egy közeli másikba (hiszen nem ritka az ilyen túrista átverés, pl Calypso barlangját több szigeten is megtekintheted :) ) és ha az igaziba visz, meddig lehet bemenni...? Van-e egy vasajtó, ahonnan nincs tovább, szokás szerint. Ezek azok a kérdések amik leginkább terepen derülnek ki. Mindenesezre ez jó jel. Ez azt jelenti hogy - már ha, ismétlem a frankó barlanghoz járnak a túrák - nincs lezárva és publikus. Más kérdés hogy ha már kipakolták, akkor van-e értelme bóklászni egy földalatti barlanglabirintusban....
Szerintem tőle meglehetne kérdezni hogy mi lett a sorsa a barlangban talált leleteknek. Én sajnos nem tudom mert nem tudok angolul.:-( "Eileen Hall was born in Quito and is studying architecture at the Edinburgh College of Art. Apart from being a designer she is also a keen photographer with several of her photographs featuring in our gallery. She designed our web page and is our official translator. Eileen is also continuing with the work of her father Stan Hall (architect of the 1976 Tayos Cave Expedition) into the evolution of world languages and cultures, focusing attention in Ecuador as the cradle of American Civilization. She is currently designing an online museum for a collection of pre-Columbian pieces with the purpose of disseminating our culture. Contact : e86hall@aol.com "
Minden készen áll egy expedícióhoz. Mire várunk? Ha van kedvetek, szervezzük meg! Én indulásra kész vagyok, csak néhány lelkes társ, szponzor és engedély kellene, eme aprócska feltételeket kellene teljesítenünk ... -------------------------- + az Ecuadori hivatalok engedélyét, gondolod megkapnánk a kijelölt területre?
Kedves Big!
Én is jönnék engedelmeddel, csak az a baj, hogy nekem nincs rá megfelelő fedezet.
Esetleg az ismereteimet tudnátok hasznosítani. (túlélés) :)) A spanyolt meg gyorsan megtanulom, csak szóljatok időben! (3-4 hónap)
ouno servessa porfavor!:)) Bocs a helyesírási hibákért, de nem tanultam spanyolul.
"Big, akár az "Alternatív elméletek"ben is elindíthatnád ezt a kiváló témát!"
Két szálon fut a sztori. Az egyik egy valóban alternatív elmélet, az magyar vonatkozás, az az eredet feltételezés, mely szerint vagy onnan származunk, oda vandorolt néhány törzsünk innen ill. (és ez a legextrémebb), Atlantiszról vándolorltak a szélrózsa minden irányába őseink a planétán. Állítólagos bizonyítékai ennek a magyar etimológiai egybeesések ottani törzsek szavaival, helységneveivel, népviseletével, (hasonlóképp pl Indonéziában, Hawaion és még számos helyen a Földön - én azt mondom ez inkább belemagyarázás és véletlen egybeesés) mitöbb álíltólag vannak olyan bennszülött törzsek ott, amik nagyon gyanusak, fehérbőrűek és vagy magyarhoz hasonló nyelven beszélnek. Ez az alternatív teória nekem egy kicsit izzadtságszagú, erőltetettnek, belemagyarázottnak tűnik... Nem tudok vele mit kezdeni - de persze a topikba tartozik és örömmel csevegek róla.
A másik vonal pedig maga a "Táltos" barlang, a benne levő kincsekkel; egyesek szerint, magyarhoz hasonló rovásírást tartalmazó aranylemezekkel, mások szerint ezeken ősi atlantiszti vagy ki tudja milyen prehisztorikus irományok vannak, ám lehet hogy olyan információkkal, melyek paradigmaváltásra kényszerítenék a történészet tudományát.
Engem inkább ez utóbbi érdekel, inkább erre fókusztálnék, már csak azért is mert itt több az empirikus támpont, szerintem. Megvannak az állítólagos koordináták, oda lehet menni és megnézni.. Tehát előbbi valóban alternatív teória, míg utóbbi inkább rejtélyes dolog... ;)
Nos íme körvonalazódik válasz a kérdésemre, hogy kik foglalkoztak az elmúlt évtizedekben a témával. Hiszen joggal merül fel a kérdés: hogy lehet hogy '70 körül szenzáció volt, s azóta csend van egy ilyen horderejű felfedezés körül, hogyhogy senki sem foglalkozott vele azóta?
Már soroltunk négy magyar embert, akik állítólag ott jártak (ketten közülük találkoztak Móriczal) és most itt van ez Stan Hall is... (a könyve mejelent magyarul is vajon?) Tehát vannak esetleges tanúk (kérdés hogy hamisak-e vagy igaziak), van érdelődés, még ha furcsamód gyenge is. Vajon ők mind csalók, akik kollaborálnak Móriczal és a rejtélyt, sanda szándékkal akarják fenntartani? Vagy esetleg tényleg van egy ősi barlangrendszer az Andok alatt?
A koordináták is megvannak. Minden készen áll egy expedícióhoz. Mire várunk? Ha van kedvetek, szervezzük meg! Én indulásra kész vagyok, csak néhány lelkes társ, szponzor és engedély kellene, eme aprócska feltételeket kellene teljesítenünk ...
A szenzációhajhász, áltudományos megélhetési csalók egyik kedvenc tehnikája az ilyen rejtélyek gyártása. Sokan Danikent is ide sorolják. Én elfogult vagyok, mert "Danikenen nőttem" fel.. De sajnos utalnak jelek arra, hogy bizony ő is felfújt pár dolgot igaztalanul, könyve/filmje jobb eladási mutatóiért... Daniken Móricról ír; egy egész könyvet is szánt a Tayos barlang "titkának". Ha erről kiderül hogy fals, az Danikenre sem fog jó fényt vetni. Akár ez az ügy elegendő lehet Daniken leleplezésére... (amit én fájlalnék, mert én Daniken-fan vagyok, ám az igazságnak akkor is ki kell derülni, ha nem mindig tetszik)
Mellesleg:
"Among the many books in which Dr. Moricz is mentioned we find "The Gold of the Gods", by Erich von Danicken. Please be advised that Dr. Moricz never authorized von Danicken's version of the facts, as they do not relate to the entire truth. In fact, von Danicken never entered LAS CUEVAS DE LOS TAYOS. Neither Dr. Moricz, nor I were willing to give von Danicken detailed information for fear of how he might twist the facts for commercial gain and notoriety. Both Dr. Moricz and I have explored the caves on seperate occassions, and have discovered irrefutable truths which couldbe linked to the "Origin of Man". The evidence I know to exist would astound the Scientific World."
Pl itt azt írják, Daniken sosem járt a barlangban és Móricz nem hatalmazta fel semmilyen információ kiadására az ügyben...
Bennem csupán egy kérdés fogalmazódott meg. Vajon mennyi pénzt kaphatott az Ecuadori kormány azért, hogy ne hozzák napvilágra az újabb régészeti leleteket.
Addig míg az anyagiak és más népek dicső történelmének gyártása van előtérben, addig soha nem fogjuk tudni kideríteni, hogy honnan is származik nyelvünk és annak történelme.:-((
Gondolod, hogy a XX-XXI. szd-ben ugyan azok a fanatikus hithamisítási reflexek működnek, mint 2 000 évvel ezelőtt?
Márészt, nem csupán az írásokról van szó, hanem a komplex "leletről", amely alapjaiban a világ legnyagyobb, szuperszenzációs barlangából, arany-éxerkincsekből, napi életre valló kulturális leletekből is áll, -a "kutató" állításai szerint!
Egy ekkora történelmi leletet senki nem dugna el a világ elől, hanem saját ízlésére tekerve-magyarázva mutogatná!
Legfőként azért, hogy a további kutatásokhoz, föltárásokhoz vastag buxájú balekokat gyűjtsön be!
"Lord Carnarvonok" nélkül nincs pénz, kutatás, eredmény!
Attól függ mi van azokon az iratokon és kinek áll érdekében eltűntetni. A Bibliát is jelentősen cenzúrázták annakidején. Szóval egyrészt igazad van, másrész baromira nem ismerjük a részleteket.
"már a 60-as években abban a tényben jelölték meg, hogy az amerikai migrációs kutatások kétséget kizárva bebizonyították a régebben őslakóknak vélt lakosság ázsiai eredetét. Ezek az őskori mamutvadászok Ázsiából, Szibérián keresztül vándoroltak az Újvilágba a legkorábban Kr.e. 9 ezer évvel.
A fehérbőrű és az indián tudósok abban teljesen egy véleményen voltak, hogy az északi és déli részből álló, de a Panama csatorna elkészültéig gyalogosan is átjárható Amerika bizonyos területein (mint például a Maya-föld Mexikóban vagy az Inka-föld Peruban és Ecuadorban) minden általunk ismert ősi – mezopotámiai, egyiptomi, kínai, zsidó, görög és egyéb – kultúrák előtt ezer évekkel már más magas kultúrájú népek éltek.
Az eddigiekből világos, hogy a 60-as évek végéig az amerikai tudósok még csak a régebben átjárható Behring szoros bevándorlási útját valószínűsítették. A 70-es évek kutatásai azonban bebizonyították, hogy sok ezer évvel az első bevándorlások után a mai időszámításunk szerint Kr.u. 100 és 1200 között érkeztek az amerikai földrészre tengeri, vízi úton az Észak-amerikai kontinens indiánjai. A kanadai Yukon territórium Csendes óceáni oldalán érték el a nyugati partokat, ahonnét először kelet, később dél felé kezdték lazán feltölteni a mai Észak-Amerika területét. A kutatások során előkerült leletek és az indián törzsek emlékezetében még élő adatok alapján pontosan föltérképezték és kronológiailag jelölték az amerikai földrész ezen újabb betelepedését is. Ezekből a telepedési térképekből jól kivehető, hogy a már említett ősi, magas kultúrát képviselő népek kivételével a többiek mind jóval később érkeztek és mindannyian északról délre vándoroltak. Így töltötték fel lassan az egész Észak-amerikai kontinenset. Általános szabály, hogy a legdélebbre lakók érkeztek a legkorábban, és az északiak a legkésőbbi időkben. Ezt a szabályt kb. 600 eset igazolja. Mindössze 11 esetben fordul elő, hogy későbben érkezett törzsek a szabálytól eltérően sokkal délebbre helyezkednek el. Talán azért, mert valamikor mégis sikerült nekik a már elfoglalt területeken is keresztüljutniuk. Ez különösen fontos nekünk, hiszen pontosan Peruba, Ecuadorba és Brazíliába vitt az útjuk ezeknek a kiemelkedően penetráns törzseknek. Nem véletlen tehát, ha ott az alapszabálytól eltérően mégis léteznek részünkre „rácsodálkozni valók”, hiszen a magyarhoz nagyon közeli nyelvet beszéli ott néhány törzs."
" a 90-es évek régészeti és genetikai vizsgálatai során az amerikai szakemberek előtt a régebbi tétel már finomabb megközelítésben fogalmazódott meg. Most már az indiánokat nem csupán valamely Ázsiából betelepülő népnek, hanem nyíltan „American ugors” -nak, magyarul „amerikai ugorok”-nak nevezték.
"Aztán fél éve megérkezett a nem várt „evangélium”, az új jó hír Amerikából. Ők az egy évtizeddel előbb tett megfigyeléseiket és konklúzióikat még tovább finomították a közelmúltban, amikor is egy összehangolt, nagyszabású nemzetközi génkutató munka eredményeként az Észak-Mexikótól délre eső indiánokra vonatkoztatják az „amerikai ugorok” megnevezést, az Észak-amerikai indiánokat pedig az „American turanics”, az „amerikai turániak” megnevezéssel illetik."
"Ezek az új tudományos fölfedezések azonnal kitörölték a bánatos szememből is a könnyet, és bizakodással töltöttek el. Szinte alig telik el néhány rövid hónap, és a Magyarok Világszövetsége előadói termében a fülem hallatára az én régi tételemet erősíti, bizonyítja havonként kétszer, hétfői napon Dr. Aradi Éva - India kutató, Dr. Szabó István Mihály – mikrobiológus, aki az első indián betelepülő hullámra egyenesen az „amerikai ugorok” kifejezést használja. Dr. Béres Judit Ph.D. – kiváló humángenetikusunk a gének bizonyító erejével kijelenti a finn rokonság tarthatatlan voltát, és a magyar, a Közép-ázsiai turáni és ugor szórvány népek, valamint az amerikai indiánok genetikai rokonságát. Ezek mind az itthoni őstörténet jegét hivatottak megtörni!
"Zenei vonatkozások: Amikor először alkalmam nyílt indiánokkal formális tanácskozáson részt venni, a tanácstűzhöz, kísérővel érkeztem. Azonnal felpattant két ember, és helyet adott kettőnknek. Akkor még nem tudtam, hogy a tanácstüzet csak négyen, heten, vagy kilencen ülhetik körül. (Ezt majd a későbbiekben a teológiai résznél még érintjük.) A legidősebb indián a lobogó tűz másik oldalán calumet-jét (békepipáját) magasra emelve így kezdett énekelve fohászkodni:
„Rakattu ja dizet, ill ja füsti Hezod – Rakattu ja dizet, ill ja füsti hezod”
„Wakonda Dédpa, att mö nek Atonhe! – Wakonda Dédpa, att mö nek Atonhe!”
Az indiánok nyelvét és az angolt egyaránt beszélő kísérőmet csak később kérdeztem meg a hallottak angol értelméről. Ezt ugyanis magyar füllel is megértettem:
„Megrakták a tüzet, száll a füstje Hozzád – Nagyszellem Dédapa (Öregisten), add nekünk Szellemedet!” Vagyis ugyanaz, amit bármely fontos tanácskozás előtt minden tisztességes magyar pap ilyenkor fohászként mond: „Teremtő Atyánk, küldd el hozzánk Szent Lelked!” (Mármint hogy mi is bölcsek lehessünk és jó döntést hozzunk!)
Most a nyelvi szempontokon túl nézzük csak a fohász dallamát még egyszer indiánul, majd közvetlen utána magyarul: (A fenti szöveg eredetiben, majd magyarul énekelve). Hát bizony itt nem sok kétség adódik. Nem csoda, ha Bartók, Kodály és világhírű zongoravirtuózunk, Cziffra György egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a magyar és indián népzene pentatonitásában egy tőről fakadt. Itthon megjelent egy gyűjtemény Bartók Béla összegyűjtött leveleiből. Ennek az utolsó oldalain az olvasó megtalálja a Seattle-beli Wood professzorral folytatott levelezését. Már ezekből is kitűnik, de az általam Amerikában föllelt adatokból egészen biztos, hogy Bartók utolsó nagy álma az indián és a magyar népdal közös eredetének bizonyítása volt. Erről sok érdekes bizonyítékot gyűjtöttem össze, melyek az „Aki Őelőtte Jár” c. könyvemben megtalálhatók. Nekünk most itt az idő szorításában tovább kell lépnünk."
Cuneiform gyakorlatilag a legrégebbi írásmód a Földön, hasonlít a rovásíráshoz. Eredetileg a sumérok használták, de valószínűleg egy sokkal ősibb civilizációtól származik. Azaz elméletileg ha létezett egy az egész világot uraló ősi civilizáció az hasonló írást használt. Ha a rovásíráshoz hasonló írást véltek feldezni Dél-Amerikában, akkor az valószínűleg ilyen karakterekkel íródott.
Valószínűleg cuneiform karakterekkel írt szöveg lehetett rajtuk. Olyan, mint ami azon a 170.000 agyagtáblán volt amit az USA vitt el Irakból 2003ban. Minek kellett az nekik?
Ezen a linken megtalálhatók az amerikai indiánok nyelvi archivuma.Egyszerű regisztrációval le is tölthetők az eredeti énekek mondókák és egyébb nyelvészeti emlékek.